Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-07

  1. Υπερβολικά σέξι για το δελτίο καιρού
  2. Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος
  3. «Λιοντάρια που βρυχώνται»
  4. Ράμσφελντ: Συγγνώμη, αλλά μένει
  5. Η ελληνοτουρκική φιλία «συμφέρει»
  6. Καταθέτει ο Ράμσφελντ
  7. Σημάδια οικονομικής ανάκαμψης
  8. Απτόητος ο Μοκταντά αλ Σαντρ
  9. Πολύνεκρη έκρηξη στο Καράτσι
  10. Ζητούνται εξηγήσεις
  11. Βόμβες στην κατεχόμενη Λευκωσία
  12. Η επίσκεψη Ερντογάν
  13. Τουρκία: Σε δεύτερο πλάνο η επίσκεψη Ερντογάν
  14. Το πλαστικό απειλεί τις θάλασσες
  15. Ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
  16. Από τη Δ. Βιρτζίνια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ
  17. «Εξόντωση δια της πείνας»
  18. Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής
  19. «Η καταστροφή της ηθικής»
  20. «Ειρωνεία της Ιστορίας»

Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Υπερβολικά σέξι για το δελτίο καιρού

Η Ελεονόρα Πέντρον τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τις ημίγυμνες φωτογραφιες της

Ύστερα από δεκαετίες μονοπωλήσεις των δελτίων καιρού από ένστολους Ιταλούς στρατιωτικούς μετεωρολόγους, η ιταλική τηλεόραση προσέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβρη την πρώτη γυναίκα παρουσιάστρια για το δελτίο καιρού.

Η Ελεονόρα Πέντρον, 21 ετών και πρώην Μις Ιταλία, ανανέωσε το δελτίο καιρού δίνοντας μια πνοή θηλυκότητας στο ανδροκρατούμενο μέχρι τότε χώρο. Κατηγορήθηκε όμως για μεγαλύτερες δόσεις από το επιτρεπόμενο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ιταλική τηλεόραση φημίζεται για τις ωραίες και σέξι θηλυκές παρουσίες της που ενίοτε παρουσιάζουν, χορεύουν ή απλώς στέκονται και ανεβάζουν την τηλεθέαση στα ύψη.

Ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης του δελτίου ειδήσεων στο τηλεοπτικό κανάλι Ρέτε 4, Εμίλιο Φέντε, την χαρακτήρισε περισσότερο σέξι απ όσο το δελτίο επιτρέπει.

Σαν αποτέλεσμα η κ. Πέντρον, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ως υπερβολικά σέξι.

Η Φρανσέσκα Τσιλέμι θεωρείται φαβορί για να αντικαταστήσει την Πέντρον

Δεν βοήθησαν βέβαια και οι ημίγυμνες φωτογραφίες που έκανε για γνωστό ιταλικό περιοδικό.

Την τελευταία περίοδο η παρουσιάστρια έχει επιστρέψει στα δελτία καιρού, ζωντανεύοντας τα με την «υπερβολική» θηλυκότητα της, αλλά χωρίς να έχει εξασφαλίσει το άμεσο μέλλον της στο κανάλι.

Φήμες λένε ότι ο παρουσιαστής των ειδήσεων, Εμίλιο Φέντε, σκέφτεται να την αντικαταστήσει με την διάδοχο της Μις Ιταλία, Φρανσέσκα Τσιλέμι, 18 ετών, που θεωρείται λιγότερο σέξι από την κ. Πέντρον.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 22:40 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Αθήνα 2004 - Προβλήματα, Ασφάλεια, Τύπος

Πιστεύετε ότι η Αθήνα θα είναι έτοιμη εγκαίρως για να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Ανησυχείτε για τα ζητήματα ασφαλείας;

Θεωρείτε ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα οργανωτικά προβλήματα και στο θέμα της ασφάλειας;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Λιοντάρια που βρυχώνται»

Συνέντευξη του προέδρου της Μίλγουολ, Θίο Παφίτης, στη Λένα Χουρμούζη

Ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε φτάσει η Μίλγουολ στα τελικά του Κυπέλλου Αγγλίας

Στο τιμόνι του διοικητικού συμβουλίου της Μίλγουολ βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια Κύπριος, Θίο Παφίτης. Αν και η Μίλγουολ είναι ομάδα του νοτιοανατολικού Λονδίνου, η έδρα των επιχειρήσεων του Θίο Παφίτης βρίσκεται στην εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση, στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ακούστε τη συνέντευξη ολόκληρη

Το Χέις εντ Χέρλινγκτον, μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου, βρίθει μεγάλων άχαρων κτιρίων όπου στεγάζονται τα γραφεία γνωστών και μη εταιρειών. Εδώ συναντήσαμε τον πρόεδρο της Μίλγουολ, Θίο Παφίτης, για μερικά μαθήματα ιστορίας:

«Η Μίλγουολ ιδρύθηκε πριν από περίπου 190 χρόνια στα ντόκλαντς, τη συνοικία κοντά στο λιμάνι του Λονδίνου. Εκεί βρισκόταν το εργοστάσιο παρασκευής μαρμελάδας, Ρόμπινσονς.

»Οι εργάτες δημιούργησαν μια ομάδα ποδοσφαίρου με το όνομα του εργοστασίου. Επειδή η εταιρεία Ρόμπινσονς ήταν σκωτσέζικη η φανέλα της Μίλγουολ είναι μπλε, το εθνικό χρώμα της Σκωτίας. Καθώς η ομάδα των εργατών ανέβαινε κατηγορίες υιοθέτησε το όνομα Μίλγουολ, διότι έτσι ονομαζόταν η περιοχή», μας είπε ο κ. Παφίτης.

«Γλυκειά εκδίκηση»

Τα «λιοντάρια» της Μίλγουολ ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν φτάσει στα τελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Για την ομάδα των ανδρών η πρώτη μεγάλη διάκριση είχε έρθει το 1937, όταν η Μίλγουολ έγινε η πρώτη ομάδα από την τρίτη κατηγορία που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στα ημιτελικά τότε αντιμετώπισε τη Σάντερλαντ και απέτυχε.

«Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από όλα», λέει ο Θίο Παφίτης

Ωστόσο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Εξάντα επτά χρόνια μετά στο Ολντ Τράφορντ η Μίλγουολ βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με την Σάντερλαντ και αυτήν τη φορά, τα κατάφερε, γεμίζοντας; Με υπερηφάνεια τον πρόεδρό της που δήλωσε στη συνέντευξή, του στη Λένα Χουρμούζη:

«Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου είναι αυτή που έρχεται στις 22 Μαΐου, ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας, η σημαντικότερη νοκ άουτ ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο. Παίζουμε με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, και επομένως δε νομίζω ότι υπάρχει σημαντικότερη στιγμή για ένα σύλλογο από αυτήν.»

«Καυτή έδρα»

Το «Άνδρο» (στα αγγλικά the Den), έτσι λεγόταν η πρώτη έδρα της Μίλγουολ, η οποία εθεωρείτο από τις πιο καυτές του Λονδίνου. Μια φήμη που διατηρεί μέχρι σήμερα.

«Η παλιά μας έδρα ήταν αυτό που λέμε πολλή παλιά, ήταν ένα γήπεδο εκατό ετών. Είχε βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ανακατασκευαστεί και επιδιορθωθεί σε διάφορα σημεία. Και ναι, η ατμόσφαιρα που δημιουργούταν ήταν ιδιαίτερα ζεστή. Είχε χωρητικότητα 50 με 60.000 θεατών, όλοι όρθιοι, πάνω από τα κεφάλια των παικτών. Κι ως εκ τούτου εθεωρείτο πολύ καυτή έδρα.

Πανηγυρισμοί μετά την πρόκριση

»Σήμερα, βέβαια τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε μεταφερθεί στο καινούργιο μας στάδιο, το οποίο είναι υπερσύγχρονο. Καταβάλλουμε, όμως, κάθε δυνατή προσπάθεια για να αισθάνονται άβολα οι φιλοξενούμενοι, διότι αυτό εξάλλου είναι το πλεονέκτημα της έδρας», δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Παφλίτης.

«Όλα για τη γυναίκα»

Οι Κύπριοι του Λονδίνου που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δεν είναι λίγοι. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουν στραφεί σε ομάδες του βορείων προαστίων, όπως η Άρσεναλ και η Τότεναμ, καθώς εκεί έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής κοινότητας. Πώς λοιπόν κατέληξε ο Θίο Παφίτης στο νοτιοανατολικό Λονδίνο;

«Είναι πολύ απλό. Μια γυναίκα, πάντα αυτές οι καταστάσεις έχουν να κάνουν με μια γυναίκα. Για μένα αυτή έμελλε να είναι η μέλλουσα σύζυγός μου, ήταν από αυτήν την περιοχή. Ήμουν 15, 16 ετών όταν βγήκα το πρώτο μας ραντεβού και τελικά όταν παντρευτήκαμε αποφασίσαμε να ζήσουμε στην περιοχή του Πέκαμ, η οποία δεν απέχει πολύ από το γήπεδο της Μίλγουολ. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την ομάδα. Αλλά ανέκαθεν θεωρούσα την Μίλγουολ μια ομάδα που ξεχώριζε, που δήλωνε δυναμικά παρών. Κι αυτό μου ταιριάζει, διότι δε θεωρώ τον εαυτό μου πρόβατο, πάντα ήθελα να ξεχωρίζω.»

Βία στα γήπεδα

Από τα μελανά σημεία της Μίλγουολ είναι ότι οι οπαδοί της είναι συνυφασμένοι με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην Αγγλία.

Οι οπαδοί της Μίλγουολ έχουν τη χειρότερη φήμη

«Ήταν δύσκολο πρόβλημα και πήραμε πολλά μέτρα, η επιτυχία των οποίων φαίνεται από τον κατάλογο των μελών και τον αριθμό των συλλήψεων τα τελευταία δυο χρόνια. Ωστόσο, είναι πάντα πολύ επίπονο να αλλάξεις το κακό προφίλ που συνόδευε μια ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι από την άλλη υπάρχουν και οι περιπτώσεις της πρόχειρης δημοσιογραφίας όπου δημοσιογράφοι γράφουν άρθρα με ιστορικές αναφορές άλλοτε σωστές και άλλοτε ανακριβείς, κι έτσι διαιωνίζεται μια εικόνα. Αλλά αγωνιστήκαμε σκληρά και κερδίσαμε νομίζω αυτήν την μάχη», εκτιμά ο προεδρος της ομάδας.

«Όνειρο η ενοποίηση της Κύπρου»

Μείζων θέμα των ημερών η Κύπρος και το δημοψήφισμα που διεξήχθη για το προτεινόμενο σχέδιο από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν. Ο Θίο Παφίτης δεν ψήφισε, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει άποψη:

«Για να είμαι ειλικρινής ήταν απογοητευτικό αλλά προβλέψιμο. Νομίζω ότι ο λαός χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να συζητήσει το προτεινόμενο σχέδιο. Η αίσθηση ήταν το σχέδιο ήταν τελεσίδικο. Και η πρώτη αντίδραση του κόσμου όταν του επιβάλλεται κάτι είναι η απόρριψη. Είναι δυσάρεστο, διότι όπως και για την Μίλγουολ ήταν ένα όνειρο να παίξουμε στον τελικό ξέρω ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού το όνειρο, είναι η ενοποίηση του νησιού. »

Η καυτή έδρα της Μίλγουολ

Που αισθάνεται, όμως, πιο κοντά ο Θίο Παφίτης; Στην Κύπρο ή στη Βρετανία, όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια;

«Προσωπικά», μας είπε, «αισθάνομαι αγγλόφιλος παρόλο που γεννήθηκα στη Λεμεσό. Ωστόσο, δεν ξεχνώ τις ρίζες μου. Η μητέρα μου ζει στην Κύπρο. Τα παιδιά μου βαφτίστηκαν στην Κύπρο. Έχω δυνατούς δεσμούς με το νησί και έτσι θα μείνει για πάντα».


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Ράμσφελντ: Συγγνώμη, αλλά μένει

Για την ύπαρξη περισσότερων και χειρότερων φωτογραφιών προειδοποίησε ο Ράμσφελντ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε συγγνώμη για την κακομεταχείριση κρατουμένων από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Καταθέτοντας για πάνω από δυόμισι ώρες στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Ράμσφελντ είπε ότι τα γεγονότα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ότι είναι υπόλογος και ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.

Όπως είπε, έχει ζητήσει από ανεξάρτητη επιτροπή να εξετάσει τη διαδικασία και να του αναφέρει τα πορίσματά της μέσα σε 45 μέρες.

Ερωτηθείς αν σκέφτεται να παραιτηθεί, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε ότι θα έκανε κάτι τέτοιο μόνο αν ένιωθε πως δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά του.

Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τη δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονταν κρατούμενοι στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης να υφίστανται κακομεταχείριση.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε πως υπάρχουν περισσότερες και χειρότερες φωτογραφίες που μπορεί να έρθουν στη δημοσιότητα και είπε ότι η κατεδάφιση της φυλακής θα ήταν μια καλή ιδέα.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της επιτροπής, Τεν Κένεντι, χαρακτήρισε το σκάνδαλο της κακομεταχείρισης κρατουμένων, ως καταστροφική κρίση για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για λίγο από διαδηλωτές που με πανό και φωνάζοντας συνθήματα καταφέρονταν κατά του Ντόναλντ Ράμσφελντ.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 18:28 (Ώρα Λονδίνου)

Η ελληνοτουρκική φιλία «συμφέρει»

Την πεποίθηση για επίλυση του ζητήματος της Θεολογικής Σχολής της Θράκης εξέφρασε ο κ. Ερντογάν

Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στο θέμα των προοπτικών της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Τα οικονομικά οφέλη της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κώστας Καραμανλής και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τη τελευταία πενταετία στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο κρατών.

Το 1999, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 169 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2003 άγγιξαν τα 1,1 δισεκατομμύρια και, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε, «μπορούμε σύντομα να τις ανεβάσουμε πάνω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι: «Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 77 ελληνικές επιχειρήσεις και οι επενδύσεις μας αντιστοιχούν στο 3,2% των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία.»

Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, μετά τη συμφωνία για τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος των δύο χωρών, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία για τη μεταφορά πετρελαίου.

Ιδιαίτερη δυναμική ανάπτυξης παρουσιάζουν και οι μεταφορές, με την αξιόλογη υποδομή του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, o οποίος σε συνδυασμό με τη Δυτική Εγνατία και το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG III) μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το διαμετακομιστικό εμπόριο.

Τουρισμός

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο κι άλλοι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη προώθησης του τουρισμού, ο οποίος έχει αναξιοποίητες δυνατότητες.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση του ρεύματος των Ελλήνων επισκεπτών προς την Τουρκία. Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση και του αντίστροφου ρεύματος, της ροής δηλαδή των Τούρκων επισκεπτών προς την Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.

Άποψη που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας «στον οποίο μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα μαζί με τον παλιό μου φίλο τον κ. Αβραμόπουλο».

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, Παναγιώτης Κουτσίκος υποστήριξε ότι «μπορούμε να κλέψουμε» τουλάχιστον ένα 5% από τον τουρισμό που επισκέπτεται τη Μεσόγειο εάν οι δύο λαοί επιδιώξουν μια κοινή στρατηγική στον τομέα μάρκετινγκ κι αν διατηρηθεί η εικόνα της αρμονικής συμβίωσης των δύο λαών.

Τέλος, και οι δύο ηγέτες υποστήριξαν ότι υπάρχει περιθώριο για επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

Στο γεύμα δόθηκε ένα εγκάρδιο κλίμα, παρόντων γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών και πολιτικών, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ο προεδρος της Alpha Bank και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιάννης Κωστόπουλος και ο πρόεδρος της Intracom Σωκράτης Κόκκαλης.

Όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός κατάφερε να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο της ομιλίας του, είπε: «έχουμε το λάδι, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, γιατί δεν φτιάχνουμε χαλβά; Όλοι οι χαλβατζήδες (οι επιχειρηματίες) είναι εδώ και μπορούμε επιτέλους να τον φτιάξουμε.»


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Καταθέτει ο Ράμσφελντ

Σφοδρές επικρίσεις αναμένεται να δεχθεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Στην καρδιά της αμερικανικής ηγεσίας μεταφέρεται το σκάνδαλο των φωτογραφιών που εμφανίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους, καθώς ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παρουσιάζεται ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Ο υπουργός Άμυνας καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απευθύνουν μέλη των επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων από τη γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ράμσφελντ καλείται να δώσει εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης προς το Κογκρέσο όσον αφορά τις καταγγελίες για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων αλλά και για τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί πάνω στο εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον υπουργό του.

Δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας γνώριζε τις καταγγελίες από τον Ιανουάριο και δεν έκανε τίποτα.

Δημοσίως, πάντως, ο Τζορτζ Μπους προσπάθησε να καλύψει τον υφιστάμενό του και τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ υποστηρίζει ότι ο υπουργός Άμυνας έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς στο Καπιτώλιο, εξαιτίας της απρόβλεπτης ενίοτε συμπεριφοράς του και ως εκ τούτου αναμένεται να δεχθεί σκληρές ερωτήσεις από τους συναδέλφους του τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο ίδιο του το κόμμα.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 16:57 (Ώρα Λονδίνου)

Σημάδια οικονομικής ανάκαμψης

867.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ανοίξει από τις αρχές του έτους

Το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 288.000 νέες θέσεις εργασίας για το μήνα Απρίλιο ενώ τα ποσοστά ανεργίας κυμάνθηκαν στο 5,6% σημειώνοντας πτώση 0,1%.

Τα νέα αισιόδοξα στοιχεία στο χώρο της εργασίας αναμένεται να τονώσουν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, καθώς είναι από τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία.

Αμερικανός οικονομικός αναλυτής ανάφερε χαρακτηριστικά ότι παρόλη την αύξηση των μισθών το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αισθητά αποδεικνύοντας ότι η εργασιακή αγορά κινείται θετικότερα όταν οι οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν, όμως, ότι αναμένεται αύξηση των επιτοκίων το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο σαν αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στον εργασιακό χώρο.

Από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί 867.000 νέες θέσεις εργασίας.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Απτόητος ο Μοκταντά αλ Σαντρ

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται έξω από τη Νατζάφ

Ο ακραίος σιίτης κληρικός, Μοκταντά αλ Σαντρ εμφανίστηκε σε τέμενος κοντά στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ, συνοδευόμενος από εκατοντάδες ένοπλους Ιρακινούς αγνοώντας την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε μικρή απόσταση.

Ο Μοκταντά αλ Σαντρ επισκέφθηκε το τέμενος στην πόλη Κούφα στα νότια του Ιράκ για να παραστεί και να λειτουργήσει στις προσευχές της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες 12 υποστηρικτές του σιίτη κληρικού έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Δεκάδες ένοπλοι Ιρακινοί μέλη της φρουράς του έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών με τις αμερικανικές δυνάμεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ για την επαναφορά εδαφών στην κυριαρχία των Ιρακινών.

Στο κήρυγμά του ο σιίτης κληρικός άσκησε δριμεία κριτική κατά των Αμερικανών αναφερόμενος στη δημοσίευση των φωτογραφιών που εμφανίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν και να κακοποιούν Ιρακινούς κρατουμένους στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη.

«Σε τι είδους ελευθερία και δημοκρατία να ελπίζουμε από εσάς, όταν βλέπουμε πόσο σας ευχαριστεί να βασανίζεται Ιρακινούς κρατουμένους», αναρωτήθηκε ο Μοκταντά αλ Σαντρ.

Κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής ένας άλλος σιίτης κληρικός ζήτησε από τους υποστηρικτές του Αλ Σαντρ να εγκαταλείψουν τη Νατζάφ.

Οι τελευταίες συγκρούσεις αναφέρονται στην Κερμπάλα.

Την Πέμπτη οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου το γραφείο του διοικητή της Νατζάφ.

Στο μεταξύ, ένοπλοι σκότωσαν δύο δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης της Πολωνίας σε ενέδρα νότια της Βαγδάτης.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη έκρηξη στο Καράτσι

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν από ισχυρότατη έκρηξη βόμβας σε μουσουλμανικό τέμενος σιιτών στο Καράτσι του Πακιστάν.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής και το τέμενος ήταν ασφυχτικά γεμάτο.

Τα γειτονικά νοσοκομεία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης για να καλύψουν τις ανάγκες των τραυματιών.

Αξιωματούχος, όμως, του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν εντός των επομένων ωρών.

Κανένας δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη της έκρηξης.

Αυτόπτες μάρτυρες, πάντως, εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, διότι η έκρηξη σημειώθηκε στις πρώτες σειρές των πιστών που προσεύχονταν.

Υπάρχει όμως και η μαρτυρία ότι κάποιος άφησε ένα πακέτο ανάμεσα στους πιστούς λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη

Το Καραάσι είναι γνωστή περιοχή συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιίτων μουσουλμάνων.

Τον περασμένο Μάρτιο περισσότεροι από 50 σιίτες μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν ύστερα από επίθεση που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια προσευχής στην πόλη Κουέτα.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ζητούνται εξηγήσεις

Σφοδρές επικρίσεις αναμένεται να δεχθεί ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Στην καρδιά της αμερικανικής ηγεσίας μεταφέρεται το σκάνδαλο των φωτογραφιών που εμφανίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους, καθώς σε λίγο παρουσιάζεται ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειώμ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο υπουργός Άμυνας θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα του απευθύνουν μέλη των επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων από τη γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ράμσφελντ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την έλλειψη ενημέρωσης προς το κογκρέσο όσον αφορά τις καταγγελίες για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων αλλά και για τις έρευνες που έχουν διενεργηθεί πάνω στο εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον υπουργό του.

Δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας γνώριζε τις καταγγελίες από τον Ιανουάριο και δεν έκανε τίποτα.

Δημοσίως, πάντως, ο Τζορτζ Μπους προσπάθησε να καλύψει τον υφιστάμενό του και τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζάστιν Γουέμπ υποστηρίζει ότι ο υπουργός Άμυνας έχει δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς στο Καπιτώλιο, εξαιτίας της απρόβλεπτης ενίοτε συμπεριφοράς του και ως εκ τούτου αναμένεται να δεχθεί σκληρές ερωτήσεις από τους συναδέλφους του τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο ίδιο του το κόμμα.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου)

Βόμβες στην κατεχόμενη Λευκωσία

Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης

Στόχος βομβιστικής επίθεσης ήταν τα γραφεία της εφημερίδας «Κιμπρίς» (φωτό: εφημερίδα Κιμπρίς)

Τρεις βόμβες εξερράγησαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στις εγκαταστάσεις της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κιμπρίς» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

«Είναι θαύμα το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα», αναφέρεται στην εφημερίδα, η οποία κυκλοφόρησε κανονικά το πρωί αφιερώνοντας τρεις σελίδες στην επίθεση.

Οι βόμβες εξερράγησαν 15 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ώρα κατά την οποία τα γραφεία ήταν γεμάτα από εργαζόμενους.

Η «Κιμπρίς», ιδιοκτησίας του γνωστού φυγόδικου Νασίλ Ναδίρ, είχε στηρίξει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και ήταν έντονα επικριτική κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς τον οποίο θεωρούσε ως βασικό υπεύθυνο για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Μπασαράν Ντιουζγκιούν, η «Κιμπρίς» είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα.

Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη στα κατεχόμενα τις τελευταίες εβδομάδες.

Είχε προηγηθεί λίγο πριν από τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου η επίθεση κατά της οικίας του λεγόμενου πρωθυπουργού τού καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι άλλη μία βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε στις ελεύθερες περιοχές τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αυτή τη φορά κατά της οικίας του προέδρου του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 11:28 (Ώρα Λονδίνου)

Η επίσκεψη Ερντογάν

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Απλήρωτοι από το Σεπτέμβριο. Θεσσαλονίκη: Πάνω από 3.000 εκπαιδευτικοί.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι αυξήσεις στις συντάξεις όλων των Ταμείων. Πώς διαμορφώνονται οι συντάξιμες αποδοχές από 1/7/2004.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έφθασε χθες στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Κ. Καραμανλή στη Ραφήνα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρώτο πιάτο για συνεργασία, ευημερία. Ο Καραμανλής άνοιξε για τον Ερντογάν το σπίτι του στη Ραφήνα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κέρδη μέχρι 3.000 ευρώ με απόσυρση μοτό. Οριστική κατάργηση των τελών κυκλοφορίας.

Η ΑΥΓΗ: Στη Ρώμη γεννιέται το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς αύριο και μεθαύριο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρήκαμε τις μίζες που τσέπωσαν στρατηγοί. Η «Αυριανή» φέρνει σήμερα στο φως τους καυτούς λογαριασμούς πτέραρχου της αεροπορίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Ερντογάν προτείνει «συνεργασία παντού». Αποκλειστική συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού προς Το Βήμα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΘΝΟΣ: Μισθολόγιο ανά κλάδο σχεδιάζουν για το Δημόσιο. Με ποιες προτάσεις κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άναψε το καντήλι της ελπίδας για καταλλαγή. Η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι η γεφύρωση του χάσματος Πατριαρχείου - Ελλαδικής Εκκλησίας είναι δυνατή!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δίνει εξετάσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ζητάει εισιτήριο από την Αθήνα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξετάσεις ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Επίσκεψη Ερντογάν: Η κυβέρνηση προσδοκά καλή διάθεση στα Ελληνοτουρκικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ραφηνάτη προσέγγιση. Μυστικός δείπνος Καραμανλή - Ερντογάν.

ΕΞΠΡΕΣ: Οι δυσκολίες στον Καραμανλή... Σύσκεψη κορυφής για την οικονομία.

ΕΣΤΙΑ: Την παραμονή παρεδόθη το Στάδιο! Τα ίδια συνέβησαν και στους Ολυμπιακούς του 1896.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Και «καπέλο» 5,5% στην τιμή της βενζίνης. Ανεξέλεγκτη η κερδοσκοπία στα καύσιμα. Καλπάζουν οι τιμές».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμερα γενικής ανασύνταξης. Τα συχνά ατυχήματα στο Στράτευμα σύμπτωμα χαλάρωσης και απειθαρχίας.

ΚΕΡΔΟΣ: Αδήριτη ανάγκη ο νέος δανεισμός. Εκρηκτικό το κοκτέιλ ελλείμματος και δημόσιου χρέους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Βάναυση πρόκληση. Διαμαρτυρία της Λευκωσίας για την προσφώνηση Ταλάτ ως πρωθυπουργού από τον Πάουελ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στης ακρίβειας τον καιρό... Αλυσιδωτές παρενέργειες από την «πυρκαγιά» στα καύσιμα.

METRORAMA: Δράσεις για τη μείωση των τιμών στα καύσιμα. Αυστηροί έλεγχοι, βαριά πρόστιμα και κυρώσεις στους κερδοσκόπους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μειώνεται η φορολογία για επιχειρήσεις - επενδύσεις. Αρχίζει η αναμόρφωση και του αναπτυξιακού νόμου.

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή νάρκη από καύσιμα, απολύσεις. Χάνουμε 60.000 θέσεις εργασίας μετά τους Αγώνες.

ΝΙΚΗ: «Φωτιά» στην κυβέρνηση. Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των καυσίμων. Φόβοι για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βήμα συντονισμού των φιλειρηνικών κινημάτων. Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

CITY PRESS: Αρχηγός ΓΕΣ: Παραίτηση για λόγους ευθιξίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ερντογάν στην Αθήνα (σήμερα). Καραμανλής στην Άγκυρα (αύριο).

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Μόνον πρόστιμα για τις μικρές παραβάσεις. Για ποιες εργασίες δεν θα γίνονται κατεδαφίσεις.

Επίσκεψη Ερντογάν

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ώρες καθώς τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, με το πλαίσιο του διαλόγου στο οποίο συμφώνησαν αλλά και με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν, σήκωσαν τον πήχη των προσδοκιών για την περαιτέρω πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι «νέα δυναμική και προοπτική στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανοίγει η σημερινή ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής στην Αθήνα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα σε γραπτή δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, την παραμονή της άφιξής του κ. Ερντογάν, έκανε λόγο για μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ανοίγει με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. προϊδεάζοντας την Άγκυρα, έστειλε το δικό του μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την ενταξιακή προοπτική της γείτονος, ενισχύοντας παράλληλα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι «είναι ευτυχής η συγκυρία και για τις δύο χώρες. Στην Ελλάδα κυβερνά το κόμμα που έχει τη μεγάλη καραμανλική παράδοση της προσέγγισης με τη γείτονα και στην Τουρκία υπάρχει ένας πρωθυπουργός που επιτυγχάνει να σύρει το βαθύ κράτος στο δρόμο της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών παραδόσεων. Δεν είναι τυχαία ούτε συγκυριακή η πολιτική Ερντογάν και δεν έχει καταληκτικό όριο το Δεκέμβριο του 2004».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της εκτιμά ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας των δύο χωρών για παραπέρα προσέγγιση προς όφελος των λαών τους, προσπάθεια που ξεκίνησε με την πολιτική Σημίτη - Παπανδρέου. Ήταν δύσκολος ο δρόμος της προσέγγισης, μετά από μακρά περίοδο εντάσεων και όξυνσης των σχέσεων, κατά την οποία οι δύο χώρες επιδόθηκαν σε μία δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών. Και ήρθαν στιγμές που έφτασαν έως τα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης».

Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, «σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων το καλοκαίρι εν όψει των Ολυμπιακών (στην πραγματικότητα το σχετικό μορατόριουμ προβλέπεται στο μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ που σταθερά καταπατά η Άγκυρα), ενώ η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αναμένεται να συζητηθεί το Κυπριακό υπό το φως του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων και να γίνει μία αποτίμηση του διαλόγου που διεξάγεται σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα ζητήματα του Αιγαίου, με δεδομένη την προθεσμία που τέθηκε στο Ελσίνκι για επίλυση μεθοριακών διαφορών».

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «επέκταση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς προτείνει ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας αποκλειστικά στο Βήμα και επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της τουρκικής κυβέρνησης στη σταθερή ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αποκαλεί ελληνοκυπριακή διοίκηση την κυπριακή κυβέρνηση και ελληνοκυπριακή πλευρά την Κυπριακή Δημοκρατία. Καλεί τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να ενσωματώσουν απολύτως την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «σκόπιμα ασαφής παραμένει από την ελληνική κυβέρνηση η βάση εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ξεκινά σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα».

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τότε, είναι συνυπεύθυνος της επαίσχυντης και αντεθνικής συμφωνίας της Μαδρίτης του 1997. Αυτής με την οποία η Ελλάδα δουλικώτατα ανεγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της Βουλής των Ελλήνων και χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Σε δεύτερο πλάνο η επίσκεψη Ερντογάν

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ιστορική χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Ιστορική χαρακτηρίζει την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ο τουρκικός Τύπος επισημαίνοντας ότι είναι ο πρώτος Τούρκος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Αθήνα μετά τον Τουργκούτ Οζάλ αλλά και ο πρώτος που θα μεταβεί στη Θράκη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Παρόλα αυτά οι μεγαλύτερες εφημερίδες περιορίζουν την κάλυψη της επίσκεψης στις εσωτερικές τους σελίδες αφιερώνοντας τα πρωτοσέλιδά τους σε άλλα θέματα.

Σχετικά περιορισμένα είναι και τα σχόλια για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη.

Αρκετές εφημερίδες μάλιστα αντιμετωπίζουν σχεδόν με απορία το θόρυβο που προκάλεσε το ζήτημα στην Ελλάδα.

Στο θέμα αναφέρεται η «Σαμπάχ» υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν θα προσφωνήσει τους κατοίκους της περιοχής που θα τον υποδεχτούν ως ομογενείς- κίνηση που θεωρείται από Τούρκους αναλυτές ως το καλύτερο modus vivendi.

Αρνητικά σχόλια προκαλεί η στάση του Γιώργου Παπανδρέου για τους μουσουλμάνους ή Τούρκους, όπως αποκαλούνται της Θράκης.

Εφημερίδες όπως η Χουριέτ κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης του πρώην υπουργού Εξωτερικών που στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της ελεύθερης εκδήλωσης της τουρκικής ταυτότητας στην περιοχή.

Τέλος, κοινή είναι η εκτίμηση όλων σχεδόν των αρθρογράφων ότι και οι δυο πλευρές θα αποφύγουν να συζητήσουν το Κυπριακό περιορίζοντας την ατζέντα σε αμιγώς ελληνοτουρκικά θέματα όπως οι διαφορές στο Αιγαίο, η ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και η λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Το πλαστικό απειλεί τις θάλασσες

Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω, λένε οι ερευνητές

Μια άγνωστη μέχρι τώρα μορφή μόλυνσης που προκαλείται από μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχει διαδοθεί στις θάλασσες και τις παραλίες της Βρετανίας.

Η μόλυνση ανακαλύφθηκε από ομάδα Βρετανών ερευνητών και δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό, «Τζέρναλ Σάιενς».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μόλυνση έχει διαδοθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και δεν αφορά μόνο τη Βρετανία.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ πήραν δείγματα άμμου και νερού από 17 παραλίες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και βρήκαν σ όλα ποσότητες από μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μικρότερα από τη διάμετρο μιας τρίχας.

Οι εν λόγω ποσότητες προκλήθηκαν από την αποσύνθεση εγκαταλελειμμένων πλαστικών αντικειμένων στις παράλιες και τις θάλασσες.

Ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής δρ. Ρίτσαρντ Τόμσον αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ανθεκτικότητα του πλαστικού και η δύσκολη αποσύνθεσή του είναι ένας από τους λόγους που πιστεύουν ότι η μόλυνση είναι εκτεταμένη και αναμένεται να αυξηθεί.

Οι συνέπειες της μόλυνσης δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά ένας από τους χειρότερους φόβους των επιστημόνων, είναι ότι πιθανά χημικά τοξικά που εμπεριέχονται στο πλαστικό θα περάσουν στη διατροφική αλυσίδα.

Η έρευνα υπαινίσσεται ότι όλα σήμερα είναι πλαστικά, ακόμα και οι ωκεανοί.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 09:59 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Η οργάνωση «Χεζμπολά» καταγγέλλει ότι οι Ισραηλινοί παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο του Λιβάνου

Σφοδρές μάχες σημειώνονται μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μελών της φιλοσυριακής ισλαμικής οργάνωσης, Χεζμπολά στο Λίβανο.

Όπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε.

Οι μάχες ξέσπασαν στη διαφιλονικούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, όπου συναντώνται τα σύνορα του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση κατά φερομένων ως στόχων της Χεζμπολά.

Η μία πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη για το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην άλλη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βηρυτό η κατάσταση ήτα εδώ και ημέρες τεταμένη στο νότιο Λίβανο, ιδίως μετά τη ρίψη βλημάτων από τη Χεζμπολά προς το βόρειο Ισραήλ.

Η φιλοσυριακή οργάνωση υποστήριξε ότι απάντησε σε παραβίαση του εναέριου χώρου του Λιβάνου από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κουρέια ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα πρόκειται να έχει συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίσα Ράις.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Από τη Δ. Βιρτζίνια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ

Η Λίντι Ίνγκλαντ τελεί υπό κράτηση

Από την αφάνεια της Δυτικής Βιρτζίνια στο κέντρο της επικαιρότητας. Η 21χρονη Λίντι Ίνγκλαντ είναι ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις φωτογραφίες της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ» και στο δίκτυο CBS που εμφανίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να κακοποιούν και να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους.

Μία από τις φωτογραφίες που προκάλεσε οργή και αποτροπιασμό σε κάθε γωνιά της γης είναι αυτή της Λίντι Ίνγκλαντ να σέρνει με λουρί Ιρακινό κρατούμενο.

Σε άλλη φωτογραφία η ίδια στρατιώτης προσποιείται ότι κρατάει πιστόλι και σημαδεύει προς τα γεννητικά όργανα γυμνού κρατουμένου στις φυλακές, Αμπού Γκράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη.

Η Αμερικανίδα κρατείται αυτή τη στιγμή στο κέντρο κράτησης Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, όπου ο στρατός θα αποφασίσει εάν θα ασκήσει δίωξη εναντίον της.

Παράλληλα, υποβιβάστηκε στο βαθμό του απλού οπλίτη.

Ζωή σε τροχόσπιτο

Η Λίντι Ίνγκλαντ λέγεται ότι κατετάγη στο στρατό ως έφεδρος αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο.

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Μπάλτιμορ Σαν» αναφέρει ότι μεγάλωσε σε τροχόσπιτο αραγμένο σε ένα άθλιο δρόμο ανάμεσα σ΄ ένα σαλούν και ένα αγρόκτημα στο Φορτ Άσι της δυτικής Βιρτζίνια.

Ο πατέρας της ήταν σιδηροδρομικός υπάλληλος.

Η μητέρα της, Τέρι, δήλωσε ότι η κόρη της κατετάγη στο στρατό για να γνωρίσει τον κόσμο και να πάρει το εισιτήριο σε κάποιο κολέγιο των ΗΠΑ.

Ήθελε να γίνει μετεωρολόγος και όπως δήλωσε φίλη της πίστευε ότι στο στρατό θα αναλάμβανε δουλειά γραφείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί δεσμό με συνάδελφό της στο στρατό, ο οποίος φαίνεται να εμφανίζεται στις επίμαχες φωτογραφίες.

Φάρσα

Η μητέρα της Λιντ δήλωσε έκπληκτη από τις φωτογραφίες, χαρακτήρισε, όμως, τα φερόμενα ως κρούσματα κακοποίησης «χαζές, παιδικές φάρσες.»

«Δηλαδή αυτά που κάνουν οι Ιρακινοί σε μας είναι δίκαια;», αναρωτήθηκε η Τέρι Ίνγκλαντ και πρόσθεσε, «οι συνθήκες της Γενεύης αφορούν όλους και όχι μόνο εμάς.»

Η μητέρα της Λιντ Ίνγκλαντ αισθάνεται πικρία για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλεται η κόρη της από τα μέσα ενημέρωσης και χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από την «Ουάσινγκτον Ποστ», «εκτός τόπου και χρόνου.»

«Την αγαπώ και δε ντρέπομαι καθόλου για την κόρη μου», κατέληξε η Τέρι Ίνγκλαντ.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 08:02 (Ώρα Λονδίνου)

«Εξόντωση δια της πείνας»

Οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές εμποδίζουν τις αποστολές τροφίμων

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί την κυβέρνηση του Σουδάν και αραβικές πολιτοφυλακές ότι συνεργάζονται για τη συστηματική εξόντωση των προσφύγων από την περιοχή Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η έκθεση αναφέρει ότι αποστολή του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την περιοχή διαπίστωσε ότι οι συνθήκες στην κωμόπολη Καϊλέκ ήταν πριν από δύο εβδομάδες «απάνθρωπες».

Οι φιλοκυβερνητικές αραβικές πολιτοφυλακές εμποδίζουν την αποστολή τροφίμων στην πόλη και δεν επιτρέπουν στους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν.

Στέλεχος οργάνωσης αρωγής χαρακτήρισε την κατάσταση «πολιτική της λιμοκτονίας».

Οκτώ παιδιά πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε μέρα από την πείνα. Γυναίκες και νεαρά κορίτσια βιάζονται, οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη, τονίζεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην κωμόπολη Καϊλέκ, τον μεγαλύτερο οικισμό, κατέφυγαν πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή του Νταρφούρ όταν οι αραβικές πολιτοφυλακές άρχισαν να επιτίθενται και να καίνε τα γύρω χωριά.

Οι αραβικές πολιτοφυλακές περικύκλωσαν την κωμόπολη και σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ όταν άρχισαν να εξαντλούνται τα τρόφιμα, οι κάτοικοι της και οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να τους πληρώνουν για να βγαίνουν από τον οικισμό σε αναζήτηση τροφής.

Λίγο πριν την επίσκεψη της αποστολής του ΟΗΕ οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη γειτονική κωμόπολη Κας όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν φάρμακα ή επαρκή τρόφιμα.

Οι τοπικές αρχές της Κας αρνούνται ότι συνεργάστηκαν στην πολιορκία της Καϊλέκ. Όμως οι πρόσφυγες επιμένουν ότι είδαν κυβερνητικές δυνάμεις μαζί με τους Άραβες πολιτοφύλακες.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 07:19 (Ώρα Λονδίνου)

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής

Του ανταποκριτή μας στο Σίδνεϊ, Γιώργου Διαμαντούλη

Οι βομβιστικές ενέργειες στην Καλλιθέα, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Aγώνων της Αθήνας και η προστασία των Αυστραλών αθλητών ήταν τα θέματα της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Σίδνεϊ, την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής (A.O.C.) κ. John Coates.

Ο κ. Coates δήλωσε ότι οι βομβιστικές ενέργειες δεν σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς, την Αλ Κάιντα, ή άλλη ισλαμική οργάνωση, αλλά τόνισε ότι το θέμα θα απασχολήσει διεξοδικά την ερχόμενη Τρίτη το αυστραλιανό Υπουργείο των Εξωτερικών που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής (A.O.C.) είπε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό της χώρας, John Howard, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε αναγκαία υποστήριξη για την μετάβαση και την ασφάλεια της αυστραλιανής αθλητικής αποστολής στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πρακτικών μέτρων για την ασφάλεια των Αυστραλών αθλητών, ο κύριος Coates δήλωσε ότι το Ολυμπιακό χωριό και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Αθήνας είναι τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο, αλλά πρόσθεσε ότι η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας της αθλητικής αποστολής να φέρει οπλισμό και να έχει πρόσβαση σε χώρους πέραν των αθλητικών εγκαταστάσεων για τους οποίους εκφράζεται ανησυχία ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα είπε ότι οι μετακινήσεις των αθλητών θα είναι υπό τον έλεγχο των υπαλλήλων ασφαλείας της Αυστραλίας ενώ έχει ζητηθεί από την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.

Καλούμενος να σχολιάσει τις ανησυχίες των αθλητών και των οικογενειών τους είπε ότι θα εξεταστεί -αν χρειαστεί- σχέδιο διαφυγής της αποστολής από την Αθήνα.

Αναφερόμενος στην πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. John Coates είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες ακόμα και εάν υπάρχουν λεπτομέρειες που θα εκκρεμούν.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 05:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Η καταστροφή της ηθικής»

Και σήμερα το θέμα που κυριαρχεί στον βρετανικό τύπο είναι οι κακοποιήσεις και οι εξευτελισμοί Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Όμως οι περισσότερες εφημερίδες αναρωτιούνται επίσης αν ήταν «σοφή» η επιλογή του Τζον Σκάρλετ στην ηγεσία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Η καταστροφή της ηθικής»

Ο τίτλος αυτός πάνω από τη φωτογραφία της Αμερικανίδας Λίντι Ινγκλαντ να σέρνει από ένα λουρί έναν γυμνό κρατούμενο, κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ιντιπένταντ ( Independent ).

Ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας, Ρόμπερτ Φισκ, γράφει: «Πρώτα, οι εχθροί μας εφεύραν την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Τώρα, αποκτήσαμε τον δικό μας ψηφιακό βομβιστική αυτοκτονίας, την φωτογραφική μηχανή. Τον Σεπτέμβριο του 2001, αεροπλάνα έπεσαν πάνω σε κτίρια, σήμερα, η Λίντι έκανε θρύψαλα το δικό μας οικοδόμημα ηθικής»

Η ίδια φωτογραφία δεσπόζει και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph).

«Ο Μπους ζήτησε συγνώμη και επέπληξε τον Ράμσφελντ» είναι ο υπότιτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας που αναφέρει ότι «αν οι δίκες των υπέυθυνων για τις κακοποιήσεις των κρατουμένων γίνουν στην Αμερική, τότε οι υποψίες του αραβικού κόσμου για συγκάλυψη του σκανδάλου, θα ενισχυθούν».

«Θα χρειαστούν περισσότερα από λόγια για να πεισθούν οι Ιρακινοί για τη μεταμέλεια των ΗΠΑ» είναι ο τίτλος ρου σχετικού άρθρου της εφημερίδας Τάιμς ( Times ).

«Οργή για τον διορισμό Σκάρλετ»

Πρωτοσέλιδο άρθρο της Γκάρντιαν ( Guardian ) αναφέρει ότι ο διορισμός από τον πρωθυπουργό Ρόνι Μπλερ στην ηγεσία της MI6, των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, του Τζον Σκάρλετ έχει προκαλέσει οργή και νέα πολιτική διαμάχη για τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών.

Ο κ.Τζον Σκάρλετ, θυμίζει η εφημερίδα, ήταν ο υπεύθυνος για τον «φάκελλο του Ιράκ» για τον οποίο έχουν εκφραστεί αμφιβολίες και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μπλερ για να υποστηριχθεί η αναγκαιότητα του πολέμου κατά του Ιράκ.

«Ο διορισμός στο ΜΙ6 αναζωπυρώνει τη διαμάχη για το Ιράκ» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ).

«Η επιλογή του κ.Σκάρλετ προκάλεσε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον πρωθυπουργό για πολιτικοποίηση των μυστικών υπηρεσιών» αναφέρει το άρθρο της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ωστόσο, το άρθρο αναφέρει ότι «στις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες ο διορισμός του κ.Σκάρλετ θεωρείται αναγνώριση των υπηρεσιών που έχει προσφέρει επί 30 έτη αν και ορισμένοι ειδικοί εξέφρασαν έκπληξη που δεν ακολουθήθηκε η παραδοσιακή διαδοχή στη θέση του προέδρου του νυν αντιπροέδρου του ΜΙ6».

Κατά την εφημερίδα Τάιμς ( Times ) η επιλογή του Τόνι Μπλερ «προκάλεσε άνευ προηγουμένου πολιτική θύελλα» ο διορισμός του αξιωματούχου που όπως λέει η εφημερίδα, «βοήθησε τον κ.Μπλερ στην έρευνα του λόρδου Χάτον».

«Πιστά αντίγραφα των γλυπτών για τους Έλληνες»

Το Συντηρητικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέθεσε στον βουλευτή Μπόρις Τζόνσον, συντάκτη του περιοδικού Σπεκτέιτορ ( Spectator ) το αξίωμα του υπουργού Πολιτισμού στη σκιώδη κυβέρνηση.

Ο κ.Τζόνσον αμέσως ανακοίνωσε σχέδιο έξι σημείων για την διάσωση των Τεχνών και των Γραμμάτων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Γκάρντιαν το δεύτερο σημείο του σχεδίου του αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο. Ο κ.Τζόνσον ανακοίνωσε ότι αν αναλάβει υπουργός Πολιτισμού «θα δώσει στους Έλληνες πιστά αντίγραφα των γλυπτών φτιαγμένα από την καλλίτερη μαρμαρόσκονη που υπάρχει για να σταματήσει η διαμάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα έθνη».

Ο κ.Τσόνσον πιστεύει επίσης στις κλασσικές σπουδές και επέκρινε τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που θεωρεί ότι δεν είναι χρήσιμες. «Το να μην μπορούμε να μελετούμε τις αρχαίες γλώσσες, τους αρχαίους πολιτισμούς και την αρχαία τέχνη είναι σαν να χάνουμε τις ρίζες μας» είπε ο νέος εκπρόσωπος σε θέματα πολιτισμού του Συντηρητικού κόμματος.


Παρασκευή 07 Μαΐου 2004 - 04:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Ειρωνεία της Ιστορίας»

Η κακοποίηση και ταπείνωση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στη φυλακή του Σαντάμ Χουσείν είναι το θέμα που κυριαρχεί και σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο ενώ οι ρωσικές εφημερίδες εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην επαρχία Αζαρία της Γεωργίας είναι μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ειρωνεία της ιστορίας

«Γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει καθαρός πόλεμος αλλά είχαμε ελπίσει ότι αυτός ο σούπερ επαγγελματικός στρατός θα απέφευγε τις φρικαλεότητες όλων των θρησκευτικών και ρατσιστικών διενέξεων» γράφει η γαλλική Νουβέλ Ομπσερβατέρ ( Nouvel Observateur ) που βλέπει σαν «ειρωνεία της ιστορίας» το γεγονός ότι οι κακοποιήσεις των Ιρακινών κρατουμένων έγιναν στη περιβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Σαντάμ Χουσείν.

Χειρότερο ακόμη για την γαλλική εφημερίδα είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν «δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Η παραπομπή μερικών ανίκανων στο στρατοδικείο δεν μπορεί να αποκαταστήσει την ηθική αξιοπιστία τα αμερικανικής δημοκρατίας». Για την Νουβέλ Ομπσερβατέρ αυτό μπορεί να γίνει μόνο «από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου που μπορούν να τιμωρήσουν τον Τζορτζ Μπους και τον πόλεμο του καλού εναντίον κακού που ξεκίνησε».

Ο συντάκτης της ελβετικής εφημερίδας Λε Ταμ ( Le Temps ) πιστεύει πως οι Αμερικανοί πολίτες «αισθάνονται προδομένοι ζητούν εξηγήσεις και αναζητούν τους υπεύθυνους».

«Έχουν κάθε δικαίωμα να θέτουν ερωτήματα και είναι καθήκον της κυβέρνησης Μπους να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά» συνεχίζει το άρθρο το οποίο στη συνέχεια επισημαίνει ότι «είναι μέρος της μεγαλοσύνης του αμερικανικού θεσμικού συστήματος το ότι παραμερίζει αξιωματούχους και προέδρους που δεν σέβονται τους κοινούς κανόνες, και ένας από τους κανόνες αυτούς είναι «δεν ταπεινώνεις τον ηττημένο εχθρό».

Ιράκ και Μέση Ανατολή

Η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ ( Le Monde ) εξετάζει τις τελευταίες αποκαλύψεις για το Ιράκ υπό το πρίσμα της γενικότερης αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει διένεξη ή πρόβλημα στη Μέση Ανατολή που να μην έχει επιδεινωθεί από την πολιτική της κυβέρνησης Μπους» υπογραμμίζει η Λε Μοντ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόσφατη συνέντευξη που της είχε παραχωρήσει ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου ο οποίος είχε πει ότι «δεν έχει ποτέ πριν δει τόσο μίσος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή».

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια η εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation ) θεωρεί ότι οι προοπτικές επανεκλογής του προέδρου Μπους τον Νοέμβριο, δεν είναι καλές.

«Αν, όπως πολλοί πιστεύουν, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο κατά του Σαντάμ Χουσείν για να ελέγξει το πετρέλαιο του Ιράκ, τότε έχει αποτύχει» πιστεύει η γαλλική εφημερίδα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο κ.Μπους είναι ο κύριος, ίσως και μόνος, υπεύθυνος της κατάστασης που μετέτρεψε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή σε ζώνη πολέμου».

Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Με μια μέρα καθυστέρηση, η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμ (Le Temps ) σχολιάζει τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης έξω από το μέγαρο της αστυνομίας στην Καλλιθέα.

«Αν και κανείς δεν τραυματίσθηκε, η τριπλή επίθεση ενισχύει την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αγώνων» σημειώνει η ελβετική εφημερίδα που θεωρεί ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας» γεγονός που κατά την Λε Ταμ «επιδεινώνεται από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων διότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας δεν θα έχουν τον χρόνο να μελετήσουν τους χώρους και τα συστήματα ασφαλείας».

Γεωργία, ΗΠΑ και Ρωσία

Η αποχώρηση του Ασλάν Αμπασίντζε από την ηγεσία της Αζαρίας και η επιστροφή της επαρχίας στην «αγκάλη» της Γεωργίας «αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ ( Die Welt ).

«Αν και τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή του Καυκάσου χωρίς τη Ρωσία, το παιγνίδι παίζεται όλο και περισσότερο σύμφωνα με τους αμερικανικούς κανόνες» σημειώνει η Ντι Βελτ.

Με την εκτίμηση της γερμανικής εφημερίδας συμφωνούν πολλές ρωσικές εφημερίδες.

Η Μοσκόβσκι Κομσομολέτς θεωρεί ότι η Γεωργία είναι το σημείο «του τελευταίου γεωπολιτικού θριάμβου των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ερμηνευθεί η νίκη του ανθρώπου της Αμερικής ( του προέδρου της Γεωργίας) επί του Ασλάν Αμπασίντζε ( του αποχωρήσαντος ηγέτη της Αζαρίας)» υποστηρίζει η εφημερίδα της Μόσχας.

«Τα γεγονότα στο Βατούμ, υπογραμμίζει η Μοσκοβσκάγα Πράβντα, «δεν είναι νίκη του Σαακασβίλι επί του Αμπασίντζε, είναι νίκη της Αμερικής επί της Ρωσίας».

Μια άλλη ρωσική εφημερίδα, η Πράβδα κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι άσκησε «όλων των ειδών πιέσεις» στον ηγέτη της Αζαρίας μέχρι που «αναγκάστηκε να παραιτηθεί».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.