Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-06

  1. Επικήρυξη για αξιωματούχους ΗΠΑ και ΟΗΕ
  2. Νέες αποκαλύψεις εναντίον Βρετανών στρατιωτών
  3. Ανθεί το δουλεμπόριο γυναικών στο Κοσσυφοπέδιο
  4. Καθησυχάζει τους Παλαιστινίους ο Μπους
  5. «Συγγνώμη» Μπους
  6. Λιβύη: Στην εσχάτη των ποινών έξι αλλοδαποί
  7. Μάχες στη Νατζάφ
  8. Ανθίζει το δουλεμπόριο γυναικών στο Κοσσυφοπέδιο
  9. Η Κύπρος στη θέση της ... Κρήτης
  10. Μάχες στην Νατζάφ
  11. Διαμαρτυρία Παπαδόπουλου προς ΗΠΑ
  12. Το «ωστικό κύμα» από τις βόμβες
  13. Καραμανλής: Νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά
  14. Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Πικάσο
  15. Δριμύ κατηγορώ στενού συνεργάτη του Πάουελ
  16. Μουρ εναντίον Ντίσνεϊ
  17. Θανατική καταδίκη 7 ξένων γιατρών στην Λιβύη
  18. Νέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών
  19. «Η Ολυμπιάδα ιδανικός στόχος για τρομοκράτες»
  20. Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  21. Εγκατέλειψε την Αζαρία ο Αμπασίντζε
  22. Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  23. «Οι βόμβες τεράστιο πλήγμα για τους Ολυμπιακούς»

Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 23:23 (Ώρα Λονδίνου)

Επικήρυξη για αξιωματούχους ΗΠΑ και ΟΗΕ

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα έχει επικηρυχθεί από τους Αμερικανούς

Η δήλωση που φέρεται να ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα που έχει επανειλημμένα στο παρελθόν φιλοξενήσει μηνύματα ακραίων ισλαμιστών.

Σύμφωνα με αυτή, προσφέρονται δέκα κιλά χρυσού σε όποιον σκοτώσει τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ή κάποιον άλλον κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο στη χώρα.

Η δήλωση υπόσχεται την ίδια αμοιβή για τη δολοφονία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και του απεσταλμένου του στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι.

Ο συντάκτης αποκηρύσσει ως «κόλπο» τα αμερικανικά σχέδια για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στο τέλος Ιουνίου.

Η αυθεντικότητα της δήλωσης δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, ωστόσο φέρει, σύμφωνα με ειδικούς, το ίδιο ύφος με προηγούμενες δηλώσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον έχει επικηρύξει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα με 27 εκατομμύρια δολάρια.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 23:03 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες αποκαλύψεις εναντίον Βρετανών στρατιωτών

Για δεύτερη φορά η εφημερίδα αποκαλύπτει επιβαρυντικά στοιχεία για Βρετανούς στρατιώτες στο Ιράκ

Μετά τις νέες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας εικόνες κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες και στη Βρετανία έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες καταγγελίες για παρόμοιες ενέργειες Βρετανών στρατιωτών.

Η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) αναφέρει ότι μονάδες του συντάγματος του Λάνκασιαρ εμπλέκονται σε περιστατικά ξυλοδαρμού και κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Μονάδες του συγκεκριμένου συντάγματος τελούν ήδη υπό έρευνα, μετά τη δημοσίευση από την ίδια εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα επιβαρυντικών για τους στρατιώτες φωτογραφιών από το Ιράκ.

Ο συντάκτης της Ντέιλι Μίρορ, Πιρς Μόργκαν, δήλωσε στο BBC ότι αυτή τη φορά, στρατιώτης που υπηρετούσε την περίοδο εκείνη στο σύνταγμα, παρουσίασε ένα φάκελο με άκρως επιβαρυντικά στοιχεία για τους συναδέλφους του, περιγράφοντας τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά ξυλοδαρμών Ιρακινών κρατουμένων.

Ο εν λόγω στρατιώτης, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας, έχει καταθέσει στη βρετανική στρατιωτική αστυνομία.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 17:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθεί το δουλεμπόριο γυναικών στο Κοσσυφοπέδιο

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ότι δεν παίρνουν επαρκή μέτρα κατά της πορνείας

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί στο Κοσσυφοπέδιο δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου νεαρών γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η έκθεση αναφέρει ότι δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος έχουν δημιουργήσει μια τεράστια βιομηχανία πορνείας στο Κοσσυφοπέδιο, μετά την ανάπτυξη εκεί πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης το 1999.

Οι νεαρές γυναίκες, ηλικίας ακόμα και 11 ετών, μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη και πωλούνται στα δουλοπάζαρα του Κοσσυφοπεδίου στην τιμή των 50 έως 3500 ευρώ.

Η έκθεση περιλαμβάνει καταγγελίες, ξυλοδαρμών, βιασμών και ψυχολογικών εκφοβισμών.

Σύμφωνα με την έκθεση έως και το 20% των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει τις νεαρές λαθρομετανάστριες για σεξουαλική εκμετάλλευση

Η έκθεση καταγγέλλει ότι ένα μικρό ποσοστό εμπλέκεται και στο εμπόριο λαθρομεταναστών.

Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των διεθνών οργανισμών προστατεύεται με ασυλία από οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

Παρόλα αυτά όμως μέχρι το τέλος του 2003, 22 έως 27 στρατιώτες της Νατοικής δύναμης (ΚFOR) ήταν ύποπτοι για κατηγορίες δουλεμπορίου νεαρών γυναικών.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από του υπεύθυνους των διεθνών δυνάμεων να θεσπίσουν μέτρα ώστε οι ύποπτοι για ανάλογες κατηγορίες να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι τοπικές αρχές έχουν καταβάλει κάποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρόλα αυτά όμως η περισσότερες από τις κακοποιημένες γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες και κατηγορούνται για πορνεία.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 20:57 (Ώρα Λονδίνου)

Καθησυχάζει τους Παλαιστινίους ο Μπους

Η υποστήριξη που παρέσχε ο κ. Μπους στο σχέδιο Σαρόν έχει προκαλέσει αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι σκοπεύει να απευθύνει επιστολή προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κορέι, ώστε να τον διαβεβαιώσει και να του εξηγήσει τις προθέσεις του για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο κ. Μπους τόνισε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην οριστική διευθέτηση του καθεστώτος που θα διέπει τις δύο πλευρές στη Μέση Ανατολή, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αμοιβαίας συμφωνίας Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τον περασμένο μήνα ο κ. Μπους είχε προκαλέσει τις έντονες αραβικές αντιδράσεις τοποθετούμενος υπέρ του σχεδίου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για μονομερή μερική αποχώρηση των εβραίων εποίκων από τη Δυτική Όχθη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους «μεταρρυθμιστές», όπως είπε, Παλαιστινίους να πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου, γνωστού ως «οδικό χάρτη» για τη Μέση Ανατολή.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, από την πλευρά του, δήλωσε ότι όλες οι σημαντικές διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων πλευρών.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Συγγνώμη» Μπους

Οι νέες φωτογραφίες υπονομεύουν την εικόνα των ΗΠΑ ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο

«Συγγνώμη» για τον «εξευτελισμό των Ιρακινών κρατουμένων και των οικογενειών τους» ζήτησε από τον ηγέτη μιας αραβικής χώρας, τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπους είχε δεχθεί επικριτικά σχόλια, καθώς απέφυγε να απολογηθεί κατά τη διάρκεια δύο συνεντεύξεών του σε αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι οποίες είχαν ως στόχο να κατευνάσουν την οργή που έχουν προκαλέσει μεταξύ των Αράβων οι φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης, από Αμερικανούς στρατιώτες.

Η αραβική οργή εντάθηκε μετά τη δημοσίευση νέων φωτογραφιών από την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ (Washington Post).

Μια φωτογραφία απεικονίζει ένα γυμνό κρατούμενο ο οποίος σύρεται με σχοινί, ενώ μία άλλη απεικονίζει έναν Αμερικανό στρατιώτη να κάνει το σήμα της νίκης πάνω από ένα πτώμα.

Ο κ. Μπους αποκάλυψε ότι ζήτησε συγγνώμη από τον Ιορδανό βασιλιά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι οι φωτογραφίες του προκάλεσαν δυσφορία, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται που ορισμένοι θεωρούν ότι η συμπεριφορά ορισμένων στρατιωτών είναι αντιπροσωπευτική των αμερικανικών στρατευμάτων.

Υποστήριξη στον Ντόναλντ Ράμσφελντ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υποστήριξή του στον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Όπως δήλωσε, ο κ. Ράμσφελντ θα παραμείνει στην κυβέρνηση της οποίας είναι πολύτιμο στέλεχος.

Ο υπουργός Άμυνας αντιμετωπίζει έντονη κριτική για το χειρισμό του σκανδάλου, ενώ μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, σε επιτροπή του οποίου καταθέτει για την υπόθεση την Παρασκευή, τον κατηγορούν για ελλιπή πληροφόρηση.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδοκιμάζει με ψήφισμά της την κακοποίηση Ιρακινών αιχμαλώτων.

Συνολικά έξι έρευνες έχουν διαταχθεί στις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση.

«Η θολή γραμμή μεταξύ του Καλού και του Κακού»

Την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιρακινών κρατουμένων καταδίκασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

Ο κ. Κβασνιέφσκι μάλιστα δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις ενισχύουν την πεποίθησή του πως πρέπει να αναζητηθεί μη-στρατιωτική λύση στο Ιράκ, καθώς είναι θολή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Καλού και του Κακού.

Το σχόλιο του Πολωνού προέδρου έρχεται σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης στους κόλπους της κυβέρνησης της χώρας του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Λιβύη: Στην εσχάτη των ποινών έξι αλλοδαποί

Του ανταποκριτή μας στη Σόφια, Μπόικο Μπορίσοφ

Οι έξι Βούλγαροι και ο Παλαιστίνιος κρατούνταν επί πέντε χρόνια

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στη Βουλγαρία η είδηση ότι δικαστήριο της Λιβύης καταδίκασε σε θάνατο δια τυφεκισμού πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και έναν Παλαιστίνιο γιατρό, οι οποίοι κρατούνταν επί πέντε χρόνια στις φυλακές της Λιβύης, κατηγορούμενοι για εκ προθέσεως μόλυνση τετρακοσίων περίπου παιδιών με τον ιό του ΕΙΤΖ.

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε, επίσης, ένας Βούλγαρος γιατρός. Πρόκειται για τον Ζντράβκο Γκεοργκίεφ, ο οποίος ήδη αποφυλακίστηκε με απόφαση του δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Ομόφωνη ήταν η αγανάκτηση του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης για την «ανυπόστατη, άδικη και απαράδεκτη απόφαση», όπως χαρακτήρισε την καταδίκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντόν Στάγκοφ.

Ενώ ο πρόεδρος Παρβάνοφ εξέφρασε τη λύπη του, διότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη τα πολυάριθμα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αθωότητα των νοσοκόμων, ανάμεσα στις οποίες είναι και η παντρεμένη με Έλληνα, Βαλεντίνα Συροπούλου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Σολομόν Πασί, υπενθύμισε ότι η κορυφαίοι ειδικοί Λικ Μοντανιέ και Βιτόριο Κολίτσι κατέθεσαν πέρσι στο δικαστήριο ότι η θανατηφόρα επιδημία του ΕΙΤΖ στο Νοσοκομείο Παίδων της πόλης Βεγγάζι οφείλεται σε χαμηλή υγιεινή και έλλειψη συριγγών μίας χρήσεως και άλλου υλικού ως συνέπεια των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Λιβύης.

Ακόμα, ο Γάλλος καθηγητής που ως γνωστόν ανακάλυψε τον ιό του ΕΙΤΖ και ο Ιταλός συνάδελφος του αποκάλυψαν ότι τα πρώτα κρούσματα της θανατηφόρας επιδημίας στο παιδικό νοσοκομείο της Λιβύης είχαν σημειωθεί πριν αρχίσουν να εργάζονται εκεί οι έξι Βούλγαροι.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ανησυχία και βαθιά απογοήτευση εξέφρασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στις αρχές της χρονιάς ζήτησε με επίσημο διάβημα από την Τρίπολη γρήγορη και δίκαιη λύση του πολύχρονου μαρτυρίου των έξι Βούλγαρων.

Στην πρόσφατη συνάντησή του με το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη της υπόθεσης γίνεται θεωρείται ως ένα από τα βασικά κριτήρια για τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία της νέας πολιτικής γραμμής της Τριπόλεως, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της Λιβύης, υπενθυμίζουν Βούλγαροι αναλυτές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διαβεβαίωσε χθες το Βούλγαρο ομόλογό του, Σολομόν Πασί, ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τη Λιβύη για την ανάγκη δίκαιης λύσης της υπόθεσης.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ο συνταγματάρχης Καντάφι να δώσει χάρη στους έξη Βούλγαρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντιμίταρ Τσόνεφ, δήλωσε σήμερα στη Σόφια: «Δε θέλουμε χάρες. Πλήρης και άνευ όρων αθώωση των ιατρών μας είναι η μοναδική δίκαιη απόφαση, επειδή είναι αθώοι».

Ελπίδα, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης θα εξετάσει αμερόληπτα και αντικειμενικά την έφεση των Βουλγάρων, εξέφρασε ο πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάνοφ.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 16:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στη Νατζάφ

Τουλάχιστον 40 Ιρακινοί νεκροί στις μάχες στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ

Σφοδρές μάχες με ανταλλαγή πυρών αυτομάτων όπλων και όλμων σημειώθηκαν στην περιοχή της ιερής πόλης των σιιτών, Νατζάφ, μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των ένοπλων υποστηρικτών του σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον 40 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις μάχες, τόσο μέσα στη Νατζάφ, όσο και στη γειτονική πόλη Κούφα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε εκ νέου το γραφείο του κυβερνήτη της πόλης. Εντός του γραφείου βρίσκονταν ελάχιστοι παραστρατιωτικοί, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή γύρω από το νεκροταφείο στα προάστια της πόλης, ενώ αμερικανικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το πεδίο των μαχών.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Ουάσιγκτον Πόστ που βρίσκεται έξω από την Νατζάφ, οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαλύσουν τις τοπικές διοικήσεις και δυνάμεις ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί από τον Σαντρ.

Νωρίτερα ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ ανακοίνωσε ότι νέος διοικητής της Νατζάφ αναλαμβάνει ο τοπικός δικηγόρος, Αντνάν αλ- Ζάρφι και κάλεσε τους παραστρατιωτικούς του Μοκτάντά αλ-Σαντρ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Την ίδια ώρα, συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Καρμπάλα.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 17:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθίζει το δουλεμπόριο γυναικών στο Κοσσυφοπέδιο

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς ότι δεν παίρνουν επαρκή μέτρα κατά της πορνείας

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι οι διεθνείς οργανισμοί στο Κοσσυφοπέδιο δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου νεαρών γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η έκθεση αναφέρει ότι δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος έχουν δημιουργήσει μια τεράστια βιομηχανία πορνείας στο Κοσσυφοπέδιο μετά την ανάπτυξη εκεί πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης το 1999.

Οι νεαρές γυναίκες ακόμη και ηλικίας 11 ετών μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη και πωλούνται στα δουλοπάζαρα του Κοσσυφοπεδίου στην τιμή των 50 έως 3500 ευρώ.

Η έκθεση περιλαμβάνει καταγγελίες, ξυλοδαρμών, βιασμών και ψυχολογικών εκφοβισμών.

Σύμφωνα με την έκθεση έως και το 20% των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει τις νεαρές λαθρομετανάστριες για σεξουαλική εκμετάλλευση

Η έκθεση καταγγέλλει ότι ένα μικρό ποσοστό εμπλέκεται και στο εμπόριο λαθρομεταναστών.

Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των διεθνών οργανισμών προστατεύεται με ασυλία από οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

Παρόλα αυτά όμως μέχρι το τέλος του 2003, 22 έως 27 στρατιώτες της Νατοικής δύναμης (ΚFOR) ήταν ύποπτοι για κατηγορίες δουλεμπορίου νεαρών γυναικών.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από του υπεύθυνους των διεθνών δυνάμεων να θεσπίσουν μέτρα ώστε οι ύποπτοι για ανάλογες κατηγορίες να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι τοπικές αρχές έχουν καταβάλει κάποιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος παρόλα αυτά όμως η περισσότερες από τις κακοποιημένες γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες και κατηγορούνται για πορνεία.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 15:27 (Ώρα Λονδίνου)

Η Κύπρος στη θέση της ... Κρήτης

Την θέση της Κρήτης κατέλαβε η Κύπρος

Έντονες επικρίσεις δέχθηκαν τα Ιρλανδικά Ταχυδρομεία από ειδικούς με αφορμή την κοπή νέας σειράς γραμματοσήμων για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο χάρτη της νέας διευρυμένης Ευρώπης, η Κύπρος καταλαμβάνει την γεωγραφική θέση της Κρήτης.

Εκπρόσωπος των Ιρλανδικών Ταχυδρομείων είπε ότι η Κύπρος είναι μακριά και δεν χωρούσε στον χώρο του γραμματόσημου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Δουβλίνο παρατηρητικοί φιλοτελιστές πολύ γρήγορα εντόπισαν το λάθος.

Ήδη έχουν τυπωθεί περισσότερα από 300.000 γραμματόσημα αξίας 65 λεπτών.

Εκπρόσωπος της ιρλανδικής ταχυδρομικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου ήταν κάπως προβληματική και για αυτό χρησιμοποίησαν κάπως τη φαντασία τους στη χάραξη του χάρτη της διευρυμένης Ευρώπης.

Εξάλλου, όπως τόνισε η εκπρόσωπος τα γραμματόσημα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν ούτε στην Κρήτη ούτε στην Κύπρο, μονάχα στην Ιρλανδία.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 16:14 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες στην Νατζάφ

Τουλάχιστον 40 Ιρακινοί νεκροί στις μάχες στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των ένοπλων υποστηρικτών του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά πιστεύεται ότι τουλάχιστον 40 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις μάχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αμερικανικός στρατός κατέλαβε εκ νέου το γραφείο του κυβερνήτη της πόλης. Εντός του γραφείου βρίσκονταν ελάχιστοι παραστρατιωτικοί, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι πυκνοί καπνοί καλύπτουν την περιοχή γύρω από το νεκροταφείο στα προάστια της πόλης, ενώ αμερικανικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το πεδίο των μαχών.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της Ουάσιγκτον Πόστ που βρίσκεται έξω από την Νατζάφ, οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαλύσουν τις τοπικές διοικήσεις και δυνάμεις ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί από τον Σαντρ.

Όσο για τον ίδιο τον Σαντρ περιμένουν να δουν τι θα κάνουν οι ίδιοι οι Ιρακινοί, αλλά μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δεν υπάρχουν σχέδια να εισβάλλουν για να τον συλλάβουν, είπε ο ανταποκριτής της Ουάσιγκτον Ποστ.

Νωρίτερα ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ ανακοίνωσε ότι νέος διοικητής της Νατζάφ αναλαμβάνει ο Αντνάν αλ Σαρίφι και κάλεσε τους παραστρατιωτικούς του ακραίου σιίτη κληρικού, Μοκταντά αλ Σαντρ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Την ίδια ώρα συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών που πρόσκεινται στο Σαντρ στην πόλη Κούφα.

Εκρήξεις στην Βαγδάτη

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ λέει πως τουλάχιστον έξι Ιρακινοί και ένας Αμερικανός σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σε μπλόκο στη Βαγδάτη.

Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Βαγδάτη

Περίπου 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, δύο εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στην είσοδο του αρχηγείο των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Την ευθύνη ανέλαβε με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο οργάνωση με επικεφαλής το ηγετικός στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Στο μπλόκο αυτό έχει εγερθεί προστατευτικό τείχος, ύψους ενός μέτρου, που εμποδίζει τα αυτοκίνητα καθώς περιμένουν στην ουρά για να ελεγχθούν. Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τη σκηνή.

Λίγες ώρες αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορική περιοχή στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας προκαλώντας υλικές ζημιές και τραυματίζοντας κατά πληροφορίες δύο Ιρακινούς.

Στο μεταξύ δέκα Ιρακινοί μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Μεχντί» που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη κληρικό, Μοκνταντά αλ Σαντρ σκοτώθηκαν σε τέσσερις ολονύχτιες επιχειρήσεις των Αμερικανών στη συνοικία Σαντρ, έξω από τη Βαγδάτη.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 13:40 (Ώρα Λονδίνου)

Διαμαρτυρία Παπαδόπουλου προς ΗΠΑ

«Εχθρική ενέργεια» η προφώνηση Πάουελ προς Ταλάτ

Ένταση στις σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ προκαλεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει πολύ εχθρικές ενέργειες το ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προσεφώνησε τον κ. Ταλάτ ως πρωθυπουργό και την αναφορά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σε ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, εάν ήταν εσκεμμένα λάθη και όχι φραστικά.

Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τις χαρακτήρισε πολύ αντιπαραγωγικές, με δεδομένο ότι όλοι στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων και όχι σε μία οριστική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών.

Επαναλαμβάνοντας ότι η απόρριψη του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό δεν σημαίνει απόρριψη της λύσης αλλά του συγκεκριμένου σχεδίου, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι κάποιες χώρες θέλουν να τιμωρήσουν τους Ελληνοκυπρίους επειδή ψήφισαν «Όχι» στο δημοψήφισμα.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 14:52 (Ώρα Λονδίνου)

Το «ωστικό κύμα» από τις βόμβες

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τι γίνεται με το Στρατό; Σοκ από τις νέες τραγωδίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χρυσές ευκαιρίες για αγορά κατοικίας σε Αθήνα, Πειραιά, προάστια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μεταθέσεις 9.994 δασκάλων - καθηγητών. Όλα τα ονόματα. Πού θα πρέπει να παρουσιασθούν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα ίχνη των βομβιστών. Επίκεινται συλλήψεις μετά το χτύπημα στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πού πάνε 9.994 δάσκαλοι και καθηγητές. Οι μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Η ΑΥΓΗ: Εκρήξεις τρομοϋστερίας με στόχο τους Ολυμπιακούς. Τρεις βόμβες προχθές το βράδυ στην Καλλιθέα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ούτε φρένα δεν είχαν τα σαράβαλα άρματα που χρυσοπληρώνουμε. Σκότωσαν 2 αξιωματικούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φωτιά στην αγορά! Τα καύσιμα εκτοξεύουν τον πληθωρισμό.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πού μετατίθενται 9.994 εκπαιδευτικοί.

ΕΘΝΟΣ: Παγκόσμιο παραλήρημα για την... Καλλιθέα. Μπαράζ επιθέσεων από Νέα Ζηλανδία μέχρι Νέα Υόρκη κατά της Αθήνας, με αφορμή τις 3 εκρήξεις στο αστυνομικό τμήμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κακή θέα θέλησαν με το... φουρνέλο τους, από την Καλλιθέα!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εφιάλτης το Ασφαλιστικό. Προς σύνδεση κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εισφορών-συντάξεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κίτρινη... τρομοκρατία με στόχο το 2004. Προβοκάτσια: Πώς οι βόμβες έγιναν πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ και... έριξαν τα Χρηματιστήρια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υστερία με τρομο-φαντασία. Ξεσάλωσαν τα διεθνή ΜΜΕ κατά Ελλάδας και «2004».

ΕΞΠΡΕΣ: Επιστροφή στα παλιά! Η κυβέρνηση μελετά την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων.

ΕΣΤΙΑ: Τραγικές αλήθειες για την Οικονομία. Τι αποκαλύπτει το επίμαχο δημοσίευμα του Newsweek.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υστερία ασφάλειας για τους Αγώνες. Μικροεκρήξεις στην Καλλιθέα προκάλεσαν υπεραντιδράσεις σε διεθνή Μέσα.

ΚΕΡΔΟΣ: Διεθνές παραλήρημα για την ασφάλεια των Αγώνων.

Ο ΛΟΓΟΣ: Προβληματισμός για τις εκρήξεις στην Καλλιθέα. «Καμιά σχέση με τους Αγώνες», υποστηρίζει η κυβέρνηση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πάγιος φόρος για όλες τις εταιρείες. Ποιες αλλαγές μελετά η κυβέρνηση για τη φορολογία.

METRORAMA: Ελληνικό μέτωπο κατά της υστερίας των ξένων ΜΜΕ. Άσχετο με τους Αγώνες το τριπλό χτύπημα, λένε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΔΟΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Οι 3 βόμβες στο Αστυνομικό Τμήμα πυροδότησαν... Τρομο-υστερία σε παγκόσμια μετάδοση!

ΝΙΚΗ: Ζήσε Μάη μου... Ο Καραμανλής αναβάλλει την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αντιδρούν στο ΠΔ οι συμβασιούχοι.

CITY PRESS: Αυξήσεις επί 3 στα καύσιμα. Η αποτυχία της στρατηγικής Μπους στο Ιράκ αυξάνει τη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο φως της δικαιοσύνης η λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Επιτέλους με ευθύνη Παπαληγούρα.

Η ΧΩΡΑ: Μεγάλη προβοκάτσια σε βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή. Με αφορμή τις τρεις βόμβες στο Τμήμα της Καλλιθέας.

Έκρηξη βόμβας - αστυνομικό τμήμα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι «τρεις εκρήξεις βομβών έξω από το Αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας 100 μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που πιθανότατα προέρχονται από το νέο πόλο εσωτερικής τρομοκρατικής δραστηριότητας του Επαναστατικού Αγώνα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, απασχολούν από χθες τα ξημερώματα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα τη Διεύθυνση Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) και έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες εντυπώσεις από διαστρεβλωμένα και υπερβολικά δημοσιεύματα των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει: «Περιθωριακοί ανθέλληνες ή προβοκάτορες; Οι δράστες της τριπλής βομβιστικής επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας επιχείρησαν να αμαυρώσουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως, διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής και του αθλητισμού εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα ασφαλείας».

Σύμφωνα με το METRORAMA, «κοινό μέτωπο κατά της υπονόμευσης που επιχείρησαν διάφοροι παράγοντες του εξωτερικού σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με αφορμή το χθεσινό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας συγκρότησαν η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της χώρας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «προβοκάτσια ολυμπιακών διαστάσεων δείχνουν ο χρόνος που επελέγη για την τριπλή βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας αλλά και ο υπερβολικός θόρυβος που δημιούργησαν αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «όποιοι κι αν είναι ό,τι και αν ισχυρισθούν (με τη συνήθη προκήρυξή τους) βέβαιον θεωρείται ότι με τις εκρήξεις που προκάλεσαν στην πλάτη του ΑΤ Καλλιθέας, οι βομβιστές κατόρθωσαν να λειτουργήσει πλήρως για μία ακόμη φορά ο ανθελληνισμός στο έπακρον. Αρχής γενομένης από τα γνωστά για την... αντικειμενικότητά τους CNN στις ΗΠΑ και Sky στο Λονδίνο, η Αθήνα παρουσιάσθηκε περίπου σαν... Ιράκ και ήδη οι γνωστοί επίσης για την... αντικειμενικότητά τους αναλυτάδες τους θέτουν θέμα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βεβαίως η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές παρουσιάζουν το γεγονός ως μεμονωμένο και ότι εν ουδεμία περίπτωση είναι δυνατόν να επηρεάσει την ασφάλεια των Αγώνων αλλά... άντε να πείσεις τη διεθνή κοινότητα ότι δεν έχει δίκιο το CNN που φρόντισε να κάνει πρώτη είδηση το συγκεκριμένο γεγονός».

ΤΑ ΝΕΑ εκτιμούν ότι «έκρηξη παγκόσμιας τρομο-υστερίας πυροδότησε η χθεσινή τριπλή βομβιστική επίθεση στην Καλλιθέα. Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να συνδέσουν την υπόθεση με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κάνοντας λόγο ακόμη και για εμπλοκή της... Αλ Κάιντα τη στιγμή που η Αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για καθαρά ελληνική τρομοκρατία. Η κυβέρνηση απουσίασε ολοκληρωτικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «εκρήξεις τρομοϋστερίας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν οι τρεις βόμβες που εξερράγησαν προχθές το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας. Η αρνητική δημοσιότητα μέσω πρακτορείων ειδήσεων και διεθνών καναλιών κατά της ικανότητας της Αθήνας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες επηρέασε ακόμη και την αμερικανική χρηματαγορά αλλά προκάλεσε καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου Σιράκ και του Τ. Μπλερ καθώς και της ΔΟΕ».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «προκλητική και αήθης επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης από τα διεθνή ΜΜΕ με αφορμή τις τρεις βόμβες στο τμήμα της Καλλιθέας. Οργίασαν τα ξένα κανάλια μετά το προβοκατόρικο χτύπημα το οποίο έσπευσαν να καλύψουν αμέσως. Η κυβέρνηση επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μεμονωμένο χτύπημα ενώ ιδιαίτερα συγκρατημένο χθες το βράδυ ήταν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρά τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα. Πρωτοφανής η προσπάθεια να συνδέσουν το χτύπημα με την ασφάλεια των Αγώνων».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι «σε ποσοστό 78% σύμφωνα με το βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC για λογαριασμό του ΣΚΑΙ 100,3 και της Κ οι Έλληνες πιστεύουν ότι δεν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μόνο το 16% των ερωτηθέντων υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια δυσμενής εξέλιξη. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η κοινή γνώμη ήταν πιο επιφυλακτική και απέκλειε ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε ποσοστό 64%».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: Νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ένα από τα θέματα των συνομιλιών Καραμανλή - Ερντογάν

Ως αφορμή για να ανοίξει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βλέπει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Σε γραπτή δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο κ. Καραμανλής αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Θέλουμε να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Επιθυμούμε τη διαμόρφωση σχέσεων μόνιμης φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός εκφράζει επίσης την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξελιχθεί η περιοχή σε «μία όαση ειρήνης και σταθερότητας» για τους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν αρχίζει την Πέμπτη και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Το ιδιωτικό μέρος της επίσκεψης περιλαμβάνει και μετάβαση του κ. Ερντογάν στις περιοχές της Θράκης όπου κατοικούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή ρεκόρ για πίνακα του Πικάσο

Ο Πικάσο ζωγράφισε τον πίνακα όταν ήταν μόλις 24 χρονών

Ένας από τους πρώτους πίνακες του Πικάσο, «το αγόρι με την πίπα», πουλήθηκε χθες στην τιμή ρεκόρ των 104 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή, και η τιμή πώλησης του ξεπέρασε το μέχρι τώρα ρεκόρ των 82.5 εκατομμυρίων δολαρίων που κατείχε ο πίνακας του Βαν Κονγκ, «Το πορτραίτο του δόκτορα Γκάτσετ».

Ο αμέσως προηγούμενος πιο ακριβός Πικάσο, «La Femme aux Brax Croises», πουλήθηκε το 2000 στην τιμή των 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας δημοπρατήθηκε από τον οίκο Σόθεμπι (Sotheby) στη Νέα Υόρκη μαζί με πίνακες των Μανέ και Ντεγκά σαν μέρος μεγαλύτερης συλλογής που αποτελείται από 44 πίνακες και ανήκε στην αμερικάνικη οικογένεια Γουίτνεϊ.

Ο Τζον Γουίτνεϊ ήταν πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Βρετανία και είχε αγοράσει τον πίνακα του Πικάσο το 1950 έναντι 30 χιλιάδων δολαρίων.

Ο πίνακας δείχνει ένα νεαρό Παριζιάνο εργάτη με ένα στεφάνι τριαντάφυλλα στο κεφάλι, που κρατάει μια πίπα στο αριστερό του χέρι.

Ο Πικάσο ζωγράφισε τον πίνακα όταν ήταν μόλις 24 χρονών και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες της «Ροζ εποχής» του ζωγράφου.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 13:01 (Ώρα Λονδίνου)

Δριμύ κατηγορώ στενού συνεργάτη του Πάουελ

Ο αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον υφυπουργό 'Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ουτοπιστή, παρομοιάζοντας τον με τον Λένιν

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, προέβη σε πρωτοφανείς επικρίσεις εναντίον των αντιπάλων του Πάουελ, στην κυβέρνηση Μπους.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του αμερικανού υπουργού, Λάρι Ουίλκερσον, σε συνέντευξη του σε περιοδικό, επέκρινε εκείνους που με υπεροπτικό τρόπο αποφασίζουν να στείλουν ανθρώπους να σκοτωθούν, χαρακτήρισε τον αμερικανό υφυπουργό 'Άμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, ουτοπιστή, παρομοιάζοντας τον με τον Λένιν και είπε ότι η αμερικανική πολτική έναντι της Κούβας, είναι τρελή.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Λέιν μεταδίδει πως πρόκειται για ασυνήθιστο ξέσπασμα οργής κυβερνητικού στελέχους ιδιαίτερα από τα ενδότερα μιας κυβέρνησης που υπερηφανεύεται για τη δημόσια επίδειξη ενότητάς της.

Ο Λάρι Ουίλκερσον είναι ένας από τους στενότερους και παλαιότερους συνεργάτες του Κόλιν Πάουελ και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως είχε την άδειά του να προχωρήσει σε αυτά τα σχόλια.

Όπως είπε, ο αμερικανός υπουργός σπαταλά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του για να περιορίζει τον αρνητικό αντίκτυπο από τα λάθη των συναδέλφων του στην κυβέρνηση.

Ο Ουίλκερσον επέκρινε εκείνους που με υπεροπτικό τρόπο αποφασίζουν να στείλουν στο θάνατο άντρες και γυναίκες: «Όταν χρησιμοποιείς μόνο ράβδο, δεν πρόκειται να πετύχεις και πολλά» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ αναφερόμενος στην πολιτική έναντι της Κούβας είπε ότι είναι «η βλακωδέστερη πολιτική επί της γης... είναι τρελή».

Ο Ουίλκερσον, είπε ότι ο Κόλιν Πάουελ είναι κουρασμένος, ψυχολογικά και σωματικά, και ότι είναι μάλλον απίθανο να υπηρετήσει και δεύτερη θητεία στην κυβέρνηση , αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μπους.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Μουρ εναντίον Ντίσνεϊ

O Μάικλ Μουρ καταγγέλει ότι το ντοκιμαντέρ του δεν διανεμήθηκε για πολιτικούς λόγους

Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου θεωρείται ιερό για κάθε Αμερικανό και διασφαλίζεται από το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ίδιο, όμως, δεν ισχύει με τη διανομή των ταινιών στις ανά τον κόσμο κινηματογραφικές αίθουσες, ιδίως εάν λέγεσαι Μάικλ Μουρ, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας, ο οποίος δε χάνει ευκαιρία να ασκεί κριτική εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Ντίσνεϊ αποφάσισε να εμποδίσει τη διανομή του νέου ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ με τίτλο «Φάρεναϊτ 9-11», το οποίο κάνει σαφείς αναφορές στους λανθασμένους χειρισμούς της αμερικανικής ηγεσίας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικλ Μουρ μιλώντας στο BBC είπε πώς «έμεινε άναυδος» με την απόφαση της Ντίσνεϊ. « Από την μια, μας έδωσαν τα χρήματα για να γυρίσουμε την ταινία, όπερ και εγένετο. Φαίνεται, όμως, ότι κάπου στην πορεία αποφάσισαν ότι η ταινία δε θα πάρει διανομή. Προφανώς φοβήθηκαν ότι θα έχαναν εκατομμύρια δολάρια από φοροαπαλλαγές δυσαρεστώντας τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, όπου η Ντίσνεϊ έχει πολλές επενδύσεις» κατήγγειλε ο Μουρ.

«Είναι από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα του τι συμβαίνει όταν τα πάντα στα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από μια δυο εταιρείες», τόνισε ο Μάικλ Μουρ.


Θανατική καταδίκη 7 ξένων γιατρών στην Λιβύη

Οι έξι Βούλγαροι και ο Παλαιστίνιος είχαν κατηγορηθεί ότι ήταν πράκτορες ξένων δυνάμεων

Δικαστήριο στην Λιβύη καταδίκασε έξι Βούλγαρους νοσοκόμους και ένα Παλαιστίνιο γιατρό σε θάνατο καθώς κρίθηκαν ένοχοι ότι εσκεμμένα μόλυναν εκατοντάδες παιδιά με τον ιό HIV που προκαλεί AIDS.

Οι εισαγγελικές αρχές στην Λιβύη λένε ότι στα παιδιά, μερικά από τα οποία έχουν πεθάνει από AIDS, χορηγήθηκε εσκεμμένα μολυσμένο αίμα στα πλαίσια πειράματος για να βρεθεί θεραπεία στην ασθένεια.

Η δίκη των «επτά» κράτησε αρκετά χρόνια.

Ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Καντάφι, στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ήταν αναμεμειγμένοι σε σκευωρία για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Το κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας μετέδωσε ότι οι γιατροί που αρνούνται τις κατηγορίες θα υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών

Οι νέες φωτογραφίες υπονομεύουν την εικόνα των ΗΠΑ ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο

Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο με την κακοποίηση Ιρακινών από Αμερικανούς με την δημοσίευση νέων φωτογραφιών στην Ουάσιγκτον Ποστ (Washington Post).

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά την εμφάνιση του προέδρου Μπους σε αραβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ο οποίος προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των Αράβων.

Μια φωτογραφία απεικονίζει ένα γυμνό κρατούμενο ο οποίος σέρνεται με σχοινί, ενώ μία άλλη απεικονίζει έναν αμερικανό στρατιώτη να κάνει το σήμα της νίκης πάνω από ένα πτώμα.

Οι νέες φωτογραφίες κακοποίησης δημοσιεύονται καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τον υπουργό αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Οι επικριτές του καταλογίζουν ότι δεν πήρε μέτρα για να αποφευχθεί το σκάνδαλο, ενώ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου άφησαν να διαρρεύσει ότι ο πρόεδρος Μπους τον επέπληξε.

Η Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερουσίας ζήτησε από τον κύριο Ράμσφελντ να καταθέσει την Παρασκευή για το θέμα.

Μέλη της Γερουσίας ζητούν από τον υπουργό αμύνης να τους εξηγήσει γιατί δεν τους ενημέρωσε για τα κρούσματα κακοποίησης.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι είναι πιθανό ο κύριος Ράμσφελντ να υποβάλει την παραίτηση του.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 07:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Ολυμπιάδα ιδανικός στόχος για τρομοκράτες»

Ο ευρωπαϊκός τύπος σχολιάζει σήμερα διάφορα θέματα από τις χθεσινές εκρήξεις στην Αθήνα ως τη ζημιά που έχει υποστεί το γόητρο των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις αποκαλύψεις για κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες.

Τρομοκρατία και Αγώνες

Η γερμανική εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ ( Berliner Zeitung ) σημειώνει ότι οι επιθέσεις τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αθήνα υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Αθήνα έχει κάθε λόγο να ελπίζει ότι δεν θα γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων αφού ήταν αντίθετη στον πόλεμο κατά του Ιράκ και αφού κατάφερε να εξουδετερώσει πέρσι την 17 Νοέμβρη.

Στην Ελβετία η εφημερίδα Λε Ταμ ( Le Temps ) εκτιμά ότι οι εκρήξεις «έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση» ακριβώς διότι η επίθεση φέρει το σήμα κατατεθέν «ντόπιας αριστερίστικης οργάνωσης» ενώ πιστεύεται πως η κύρια απειλή προέρχεται από ισλαμικές οργανώσεις.

«Δεν έχει καμία σημασία που οι επιθέσεις έγιναν από ντόπιους εξτρεμιστές και όχι από ισλαμιστές που πολεμούν τη δημοκρατία» τονίζει η γαλλική Λιμπερασιόν ( Liberation ).

Για τη γαλλική εφημερίδα «αυτό που έχει σημασία είναι ότι η διεθνής απήχηση των Ολυμπιακών Αγώνων τους καθιστούν ιδανικό στόχο για αυτούς που χρησιμοποιούν την ικανότητα της τρομοκρατίας να εντυπωσιάζει για να καλύψει το κενό της έλλειψης λαϊκής υποστήριξης».

«Μετά τη Νέα Υόρκη και τη Μαδρίτη» , προειδοποιεί η Λιμπερασιόν, «η Αθήνα έχει γίνει ο φυσικός στόχος αυτών που δήθεν δρουν υπό το πρόσταγμα του ιερού πολέμου ή του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα».

Κατάρρευση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής;

Η γερμανική εφημερίδα Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ ( Sueddeutsche Zeitung ) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η αμερικανική εξωτερική πολιτική λόγω του «σκανδάλου βασανιστηρίων και κακοποιήσεων στο Ιράκ».

«Μέσα σε μερικές μέρες η Αμερική μπορεί να έχασε περισσότερο κύρος και επιρροή από ότι είχε χάσει στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών πολέμου» υποπτεύεται η γερμανική εφημερίδα που πιστεύει ότι η ευθύνη για τα περιστατικά βασανιστηρίων δεν ανήκει μόνο σε «μερικούς σαδιστές στρατιώτες ή ανεπαρκείς στρατιωτικούς ηγέτες».

Κατά την Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ ο λόγος που η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους ενδέχεται να καταρρεύσει είναι « διότι τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν την τρομερή υποψία ότι υπό τον Μπους η Αμερική χάνει τις αξίες της».

Η ισπανική Αβουί ( Avui ) κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν αντέδρασαν αρκετά έντονα στις αποκαλύψεις.

Οι επίσημες δηλώσεις της Ουάσινγκτον «δεν ικανοποίησαν κανένα» λέει η εφημερίδα της Βαρκελώνης και συνεχίζει «αυτό δεν είναι περίεργο παραμονές των προεδρικών εκλογών».

Αλλά, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «ο πρόεδρος Μπους πρέπει να καταλάβει ότι διακυβεύονται πολύ μεγαλύτερα πράγματα από το προσωπικό του γόητρο», κινδυνεύει «να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης στο Ιράκ, αλλά δεν μπορεί να φανεί στους Ιρακινούς και στον υπόλοιπο κόσμο σαν ένας ηγέτης που είναι διατεθειμένος να επιτρέψει κάθε κατάχρηση για να μην χάσει τον έλεγχο».


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 08:57 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Η έκρηξη ήταν η πρώτη στη βαγδάτη μετά από αρκετές εβδομάδες

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην είσοδο του συγκροτήματος που στεγάζει την αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ιρακινοί πολίτες και ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματισθούν τουλάχιστον 12 άτομα.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Μάρεϊ είπε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και ότι οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν «σοβαρά».

Ιρακινός αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε δύο πτώματα καλυμμένα με σεντόνια κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Αμερικανοί στρατιώτες φρουρούν την είσοδο στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» και υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα που περίμεναν να ελεγχθούν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Κείς Μοχάμεντ, που έχει φούρνο στην περιοχή, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ ότι άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε τα «αυτοκίνητα που περίμεναν για έλεγχο να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες».

Η ανταποκρίτρια του BBC Κάρολαϊν Χάουλι μεταδίδει ότι τον Ιανουάριο είχε γίνει βομβιστική επίθεση σε άλλη είσοδο του αμερικανικού συγκροτήματος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 Ιρακινοί εργάτες που περίμεναν να πιάσουν δουλειά.

Η ανταποκρίτρια μας προσθέτει ότι η σημερινή είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη μετά από αρκετές εβδομάδες.


Εγκατέλειψε την Αζαρία ο Αμπασίντζε

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Αμπασίντζε

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Αζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε, εγκατέλειψε την επαρχία με την οικογένεια του και μετέβη αεροπορικώς στη Μόσχα.

Η είδηση για την αποχώρηση του κ.Αμπασίντζε προκάλεσε πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα Βατούμι όπου είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του ηγέτη της Αζαρίας.

Μιλώντας από την τηλεόραση, ο πρόεδρος Σαακασβίλι είπε ότι ο ηγέτης της Αζαρίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, «δραπέτευσε» και η Αζαρία είναι πλέον «ελεύθερη».

Η αποχώρηση του κ.Αμπασίντζε θυμύζει την περσινή «επανάσταση των ρόδων» στη Γεωργία, όταν ο νυν πρόεδρος της χώρας ηγήθηκε ειρηνικής εξέγερσης κατά του πότε προέδρου Εντουάρντ Σεβαρνάντζε.

Ο κ.Αμπασίντζε αναχώρησε για τη Μόσχα συνοδευόμενος από τον απεσταλμένο της ρωσικής ηγεσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

Σύμφωνα με ένα από τους φρουρούς του, ο κ.Αμπασίντζε είπε πριν φύγει ότι έδωσε εντολή στην πολιτοφυλακή του να αφοπλιστεί.

Η αστυνομία της επαρχίας είχε ήδη δηλώσει ότι είναι πιστή στην κεντρική κυβέρνηση.

Με την αποχώρηση του Ασλάν Αμπασίντζε αρχίζει η διαδικασία επανένωσης της Γεωργάις της οποίας δύο άλλες περιοχές, η Απχαζία και η Νότια Οσετία, έχουν αποσχιστεί εδώ και αρκετά χρόνια.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Η έκρηξη ήταν η πρώτη στη βαγδάτη μετά από αρκετές εβδομάδες

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην είσοδο του συγκροτήματος που στεγάζει την αμερικανική διοίκηση στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί Ιρακινοί πολίτες, και να τραυματισθούν πολλά άτομα μεταξύ των οποίων είναι και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζον Μάρεϊ είπε ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας και ότι οι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν «σοβαρά».

Ιρακινός αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε δύο πτώματα καλυμμένα με σεντόνια κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Αμερικανοί στρατιώτες φρουρούν την είσοδο στη λεγόμενη «πράσινη ζώνη» και υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα που περίμεναν να ελεγχθούν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Κείς Μοχάμεντ, που έχει φούρνο στην περιοχή, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ ότι άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε τα «αυτοκίνητα που περίμεναν για έλεγχο να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες».

Η ανταποκρίτρια του BBC Κάρολαϊν Χάουλι μεταδίδει ότι τον Ιανουάριο είχε γίνει βομβιστική επίθεση σε άλλη είσοδο του αμερικανικού συγκροτήματος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 Ιρακινοί εργάτες που περίμεναν να πιάσουν δουλειά.

Η ανταποκρίτρια μας προσθέτει ότι η σημερινή είναι η πρώτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη μετά από αρκετές εβδομάδες.


Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 04:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι βόμβες τεράστιο πλήγμα για τους Ολυμπιακούς»

Δύο διεθνή θέματα κυριαρχούν σήμερα στον βρετανικό τύπο. Η εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου σε αραβικό τηλεοπτικό κανάλι για να μιλήσει για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ και οι εκρήξεις χθες τα ξημερώματα στην Αθήνα που ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πλήγμα για τους Ολυμπιακούς

«Κανείς δεν τραυματίσθηκε, όμως τρεις μικρές βόμβες κλόνισαν την εμπιστοσύνη για τα σχέδια ασφάλειας των Ολυμπιακών» είναι ο τίτλος ολοσέλιδου σχεδόν άρθρου στην εφημερίδα Γκάρντιαν ( Guardian ).

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και αξιωματούχοι της ΔΟΕ θεωρούν πως οι διαδοχικές εκρήξεις ήταν «εσωτερική και όχι διεθνής τρομοκρατική ενέργεια», όμως επισημαίνει παράλληλα πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, κοντά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εκτεταμένες ακτές της, πιστεύεται ότι την καθιστούν ευάλωτη σε επιθέσεις.

«Οι εκρήξεις έδωσαν ένα ακόμη πλήγμα στην εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας για την ικανότητα της Ελλάδας να προστατεύσει αθλητές και επισκέπτες τον Αύγουστο» γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph ).

Παρά το γεγονός ότι οι δράστες είχαν προειδοποιήσει για τις εκρήξεις η ανταπόκριση από την Αθήνα της Ντέιλι Τέλεγκραφ αναφέρει τις δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας, Γιώργου Αγγελάκου, ότι «οι δράστες ήθελαν θύματα».

Όμως, στο αθλητικό ένθετο της ίδια εφημερίδας δημοσιεύονται οι δηλώσεις του Βρετανού κωπηλάτη Μάθιου Πίνσεντ ο οποίος εκφράζει την εμπιστοσύνη του για τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα και για την Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή που φροντίζει για την ασφάλεια των Βρετανών αθλητών.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει και τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της ΒΟΕ, Κρεγκ Ρίντι.

Η ανταπόκριση της Κέριν Χόουπ από την Αθήνα, που δημοσιεύει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ( Financial Times ) επικεντρώνεται στις ανησυχίες αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στο λιμάνι του Πειραιά. «Κάθε ένα από τα φέρι που καταφτάνουν από τα νησιά θα μπορούσε να είναι βόμβα καθώς μεταφέρει εκατοντάδες αυτοκίνητα και φορτηγά τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί» επεσήμανε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Οι βόμβες κλόνισαν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τις χώρες που μετέχουν στους Αγώνες ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή» υπογραμμίζει η ανταπόκριση της εφημερίδας Τάιμς ( Times ) η οποία υποστηρίζει επίσης πως το κόστος ασφάλισης για την περίπτωση ματαίωσης των Αγώνων έφθασε στα ύψη μετά τις χθεσινές εκρήξεις.

«Χορηγοί και τηλεοπτικά δίκτυα θα πρέπει να πληρώσουν τώρα 30 % περισσότερο για να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στους Ολυμπιακούς» υποστηρίζει το άρθρο της Τάιμς.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ιντιπένταντ ( Independent ) επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το επικοινωνιακό δίκτυο υψηλής τεχνολογίας που θα είναι «τα μάτια και τα αυτιά» των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αθήνα.

Βασανιστήρια στο Ιράκ

Το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων είναι οι κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ από Αμερικανούς στρατιώτες.

Στην πρώτη σελίδα της Ντέιλι Τέλεγκραφ προβάλλονται οι δηλώσεις του προέδρου Μπους σε αραβικό τηλεοπτικό κανάλι : «Σφάλματα γίνονται σε μια δημοκρατία αλλά θα ανακαλύψουμε την αλήθεια», που είναι και ο τίτλος του σχετικού άρθρου.

Στην πρώτη σελίδα της Ιντιπένταντ δεσπόζει η φωτογραφία του Ιρακινού Χαϊντέρ Σαμπάρ που υπεβλήθη σε βασανιστήρια από τους Αμερικανούς στην φυλακή Αμπου Γκάιμπ.

«Οι Αμερικανοί μας μίλησαν για δημοκρατία και ελευθερία. Και μετά μας υπέβαλλαν σ αυτά Ήταν εξευτελιστικό. » Η δήλωση του Χαϊντέρ Σαμπάρ που τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από 5 μήνες χωρίς να απαγγελθούν εναντίον του κατηγορίες.

«Ο αραβικός κόσμος χλευάζει την τηλεοπτική απολογία του Μπους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν η οποία στις εσωτερικές της σελίδες δημοσιεύει άρθρου του Βίκραμ Ντοντ που υποστηρίζει ότι οι κακοποιήσεις των Ιρακινών κρατουμένων ακολουθούν τις εδραιωμένες τεχνικές ανάκρισης της CIA.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.