Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-05

  1. Αποτροπιασμό εκφράζει ο Μπους
  2. Γαλλο-πορτογαλικό φινάλε
  3. Μεσολαβητής ο Ιβανόφ στην Αζαρία
  4. Άλλα 25 δις δολάρια για Ιράκ και Αφγανιστάν
  5. Αποτροπιασμό εκφράζει ο Μπους
  6. Η «σιδηρά κυρία» γιορτάζει
  7. Τιμή-ρεκόρ για το πετρέλαιο
  8. «Σχέδιο για απαγωγή αεροπλάνου»
  9. Τρεις νεκροί από δυστυχήματα
  10. Στο νοσοκομείο και πάλι ο Μαραντόνα
  11. Αποτροπιασμό εκφράζει ο Μπους
  12. Καθυσηχαστικοί Μπλερ-Σιράκ για τις εκρήξεις
  13. Θητεία-ρεκόρ για Μπερλουσκόνι
  14. Διαγραφές στο ΔHΣY
  15. Καραμανλής: Mεμονωμένο περιστατικό
  16. Tο θέμα των συμβασιούχων
  17. Πιέσεις για έρευνα των θανάτων Ιρακινών
  18. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αζαρία
  19. Διαδοχικές εκρήξεις βομβών στην Αθήνα
  20. Μήνυμα Μπους προς Άραβες
  21. «Η Αμερική έχασε μια ακόμη μάχη»
  22. «Αγώνας δρόμου για την Αθήνα»

Πέμπτη 06 Μαΐου 2004 - 03:10 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Μπους

Οι φωτογραφίες με την κακοποίηση των κρατουμένων σόκαραν όλο τον κόσμο

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μπους τα περιστατικά κακοποίησης κρατουμένων στο Ιράκ επικρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε αραβικές χώρες.

Ο Τζον Κέρι, υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τόνισε ότι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν αργές και ανεπαρκείς.

Ο κ.Κέρι κάλεσε τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει την ευθύνη και να ζητήσει συγνώμη όπου χρειάζεται.

Συνέντευξη Μπους

Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπους είχε μιλήσει στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Χούρα όπου εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα κρούσματα κακοποίησης Ιρακινών στα χέρια Αμερικανών στρατιωτών.

Ο κύριος Μπους είπε ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν «την συμπονετική Αμερική» που ο ίδιος γνωρίζει, την Αμερική που «προωθεί την ατομική ελευθερία».

Όμως υπογράμμισε ο κύριος Μπους ακόμη και οι δημοκρατίες «δεν είναι τέλειες» και «λάθη γίνονται».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι τα κρούσματα κακοποίησης θα διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό είναι, πρόσθεσε ο κύριος Μπους, που «κάνει την διαφορά από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν παραιτήσεις για τα κρούσματα κακοποίησης, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του προς τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Επικρίσεις από αραβικές χώρες

Οι δηλώσεις του κ.Μπους επικρίθηκαν στις αραβικές χώρες ακόμη και στην Αίγυπτο, που είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν τη διαφορά ανάμεσα στη ρητορική των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Ιράκ και την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων.

Ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο μεταδίδει ότι η γενική εκτίμηση ήταν ότι ο κ.Μπους δεν ζήτησε συγνώμη και δεν φαινόταν αρκετά θυμωμένος για τα περιστατικά βασανισμού κρατουμένων.

Φυλακές Αμπου Γκράιμπ

Νωρίτερα, στην Βαγδάτη εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω από την φυλακή Αμπου Γκράιμπ όπου τραβήχτηκαν οι επίμαχες φωτογραφίες κακοποίησης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των ιρακινών κρατουμένων που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε τέσσερις χιλιάδες.

Οι ανταποκριτές μετέδωσαν ότι της διαδήλωσης πρωτοστάτησαν σουνίτες κληρικοί ενώ το πλήθος φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα.

Μαρτυρία

Μια ομάδα δημοσιογράφων επισκέφθηκε σήμερα τις διαβόητες φυλακές Αμπου Γκράιμπ

στη Βαγδάτη, ύστερα από πρόσκληση του αμερικανικού στρατού.

Οι φυλακές είναι γνωστές σαν κέντρα βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων κατά την διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Φυλακές Αμπου Γκράιμπ

Oι δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν με σκοπό να δουν τις μεγάλες αλλαγές που όπως λένε οι Αμερικανοί- έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμπου Γκράιμπ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC Ντέιβιντ Γουίλις ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων και περιγράφοντας την κατάσταση μετέδωσε ότι με το που έφτασε εκεί «μια ομάδα κρατουμένων έτρεξε ενθουσιασμένη πάνω στο συρματόπλεγμα να μας υποδεχτεί φωνάζοντας με μια ντουντούκα.Που είναι η δημοκρατία , κ. Μπούς;Μας πήρατε τη ελευθερία μας, την αξιοπρέπεια μας και τα δικαιώματα μας»

Οι αμερικανοί στρατιώτες που είχαν την ευθύνη της επίσκεψης διέταξαν τους δημοσιογράφους να επιστρέψουμε στο πούλμαν που τους μετέφερε.

«Μας απαγόρευσαν να τραβήξουμε φωτογραφίες ή να πάρουμε συνέντευξη από τους κρατούμενους υποστηρίζοντας ότι θα καταπατούσαμε τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης» μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

Ο στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, υπεύθυνος όλων των φυλακών στο Ιράκ, ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους Ιρακινούς για τις εικόνες κακοποίησης και βασανισμού που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο ανταποκριτής του BBC όμως λέει ότι «όσο εύκολα μπορεί να αλλάξει κανείς τις συνθήκες των φυλακών τόσο δύσκολο θα είναι να βγάλει αυτές τις εικόνες από τη μνήμη των Ιρακινών».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 23:50 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλο-πορτογαλικό φινάλε

Πρώτη φορά στην ιστορία της η Μονακό στον μεγάλο τελικό

Ισόπαλη με την Τσέλσι 2-2 αναδείχθηκε η ομάδα της Μονακό «Στάμφορντ Μπριτζ» και έτσι θα είναι η αντίπαλος της Πόρτο στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που θα διεξαχθεί στο Γκέλζενκιρχεν της Γερμανίας στις 22 Μαίου.

Ο προηγούμενος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων είχε λήξει με νίκη (3-1) της ομάδας του πριγκιπάτου.

Η Τσέλσι προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο 2-0 με γκολ του Δανού Γιέσπερ Γκρόνκιερ και του Φράνκ Λάμπαρτ, για να μειώσει στη συνέχεια 2-1 ο Ούγκο Ιμπάρα. Στο εξηκοστό λεπτό ο Φερντάντο Μοριέντες διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

Η Τσέλσι έχασε πολύ καλές ευκαιρίες στην πρώτην φάση του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά και η Μονακό είχε δύο δοκάρια με τον Μοριέντες.

Η Μονακό, που απέκλεισε στα προημιτελικά τη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι η πρώτη ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος, μετά τη Μαρσέιγ το 1993, που θα πάρει μέρος σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 21:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μεσολαβητής ο Ιβανόφ στην Αζαρία

Κατά του Ασλάν Αμπασίτζε στράφηκε ο πληθυσμός

Υπό την άμεση εξουσία του έθεσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σακασβίλι, την αυτόνομη επαρχία της Αζαρίας, ο ηγέτης της οποίας, Ασλάν Αμπασίτζε, αρνείται να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Γεωργιανός πρόεδρος προέβη στο συγκεκριμένο βήμα μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων στην πολιτική του Αμπασίτζε, η οποία εκδηλώθηκε με μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπατούμι.

Συνάντηση με τον κ. Αμπασίτζε είχε το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ιγκόρ Ιβανόφ, που έφθασε στο Μπατούμι, ενώ είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Σακασβίλι με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας είχε προσφέρει εγγυήσεις στον κ. Αμπασίτζε, εάν ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα με την οικογένειά του.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο της κυβέρνησης με την ηγεσία της Αζαρίας και ότι ο υπουργός Κόλιν Πάουελ συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 22:51 (Ώρα Λονδίνου)

Άλλα 25 δις δολάρια για Ιράκ και Αφγανιστάν

Αυξημένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν διαπιστώνει ο Λευκός Οίκος

Ενώ μέχρι τώρα ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειασθούν επιπρόσθετα κονδύλια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μέσα στο τρέχον έτος, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο την έγκριση για άλλα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

O κ. Μπους επικαλείται τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και τις αυξανόμενες απαιτήσεις των εγκαταστημένων στις δύο χώρες αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο διευθυντής του τμήματος προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, Τζόσουα Μπόλτεν, ξεκίνησε την ενημέρωση εξεχόντων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα ενταχθεί στο προϋπολογισμό του 2005.

Έρευνες CIA

Αξιωματούχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA, ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το θάνατο τριών κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν το 2003.

Ένας πρώην κρατούμενος στην υπό αμερικανικό έλεγχο φυλακή Αμπου Γκραίμπ κοντά στη Βαγδάτη, δήλωσε στο BBC ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του υπέστη σεξουαλικό εξευτελισμό και κακοποιήσεις.

Δήλωσε ακόμη ότι ελήφθη φωτογραφία του-έκανε το γύρο του κόσμου- ενώ ήταν γυμνός, στην οποία απεικονίζεται και μία χαμογελαστή Αμερικανίδα στρατιώτης. Ο ίδιος είπε ότι δεν ανακρίθηκε ποτέ, ούτε του απηύθυνε κανείς κατηγορίες.

Συγκρούσεις στο νότιο Ιράκ

Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε ότι σε μάχη κοντά στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα σκοτώθηκαν δέκα οπαδοί του κληρικού Μοκταντά Σάντρ.

Σ συγκρούσεις με σιίτες μαχητές στην πόλη Ντιβανίγια σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 23:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Μπους

Οι φωτογραφίες με την κακοποίηση των κρατουμένων σόκαραν όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος Μπους μιλώντας στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Χούρα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα κρούσματα κακοποίησης Ιρακινών στα χέρια Αμερικανών στρατιωτών.

Ο κύριος Μπους είπε ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν «την συμπονετική Αμερική» που ο ίδιος γνωρίζει, την Αμερική που «προωθεί την ατομική ελευθερία».

Όμως υπογράμμισε ο κύριος Μπους ακόμη και οι δημοκρατίες «δεν είναι τέλειες» και «λάθη γίνονται».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι τα κρούσματα κακοποίησης θα διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό είναι, πρόσθεσε ο κύριος Μπους, που «κάνει την διαφορά από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν παραιτήσεις για τα κρούσματα κακοποίησης, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του προς τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Φυλακές Αμπου Γκράιμπ

Νωρίτερα, στην Βαγδάτη εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω από την φυλακή Αμπου Γκράιμπ όπου τραβήχτηκαν οι επίμαχες φωτογραφίες κακοποίησης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των ιρακινών κρατουμένων που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε τέσσερις χιλιάδες.

Οι ανταποκριτές μετέδωσαν ότι της διαδήλωσης πρωτοστάτησαν σουνίτες κληρικοί ενώ το πλήθος φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα.

Μαρτυρία

Μια ομάδα δημοσιογράφων επισκέφθηκε σήμερα τις διαβόητες φυλακές Αμπου Γκράιμπ

στη Βαγδάτη, ύστερα από πρόσκληση του αμερικανικού στρατού.

Οι φυλακές είναι γνωστές σαν κέντρα βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων κατά την διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Φυλακές Αμπου Γκράιμπ

Oι δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν με σκοπό να δουν τις μεγάλες αλλαγές που όπως λένε οι Αμερικανοί- έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμπου Γκράιμπ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC Ντέιβιντ Γουίλις ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων και περιγράφοντας την κατάσταση μετέδωσε ότι με το που έφτασε εκεί «μια ομάδα κρατουμένων έτρεξε ενθουσιασμένη πάνω στο συρματόπλεγμα να μας υποδεχτεί φωνάζοντας με μια ντουντούκα.Που είναι η δημοκρατία , κ. Μπούς;Μας πήρατε τη ελευθερία μας, την αξιοπρέπεια μας και τα δικαιώματα μας»

Οι αμερικανοί στρατιώτες που είχαν την ευθύνη της επίσκεψης διέταξαν τους δημοσιογράφους να επιστρέψουμε στο πούλμαν που τους μετέφερε.

«Μας απαγόρευσαν να τραβήξουμε φωτογραφίες ή να πάρουμε συνέντευξη από τους κρατούμενους υποστηρίζοντας ότι θα καταπατούσαμε τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης» μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

Ο στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, υπεύθυνος όλων των φυλακών στο Ιράκ, ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους Ιρακινούς για τις εικόνες κακοποίησης και βασανισμού που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο ανταποκριτής του BBC όμως λέει ότι «όσο εύκολα μπορεί να αλλάξει κανείς τις συνθήκες των φυλακών τόσο δύσκολο θα είναι να βγάλει αυτές τις εικόνες από τη μνήμη των Ιρακινών».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 21:54 (Ώρα Λονδίνου)

Η «σιδηρά κυρία» γιορτάζει

Η «σιδηρά κυρία» της βρετανικής πολιτικής

Με μεγάλη τελετή στο ξενοδοχείο Σαβόϊ του Λονδίνου την Τρίτη, 4 Μαίου, το Συντηρητικό Κόμμα γιόρτασε τα 25 χρόνια από την ανάδειξη της Μάργκαρετ Θάτσερ ως πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στη Βρετανία.

Η λαίδη Θάτσερ ήταν η καλύτερη πρωθυπουργός μετά τον Τσόρτσιλ- που είχε ποτέ η Βρετανία, υποστηρίζει ο σημερινός αρχηγός των Βρετανών Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, για την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα γυναίκα στο αξίωμα.

Στην ιστορία η Μάρκαρετ Θάτσερ έμεινε με την προσωνυμία «σιδηρά κυρία», η γυναίκα που «έβαζε στη θέση» τους πολλούς από τους μεγάλους πολιτικούς της Ευρώπης και όχι μόνον.

Αναδείχθηκε πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 1979, με τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και εφήρμοσε στη συνέχεια μία πολιτική που δικαιολογεί την προαναφερόμενη προσωνυμία, είτε αυτή αφορούσε τον πόλεμο το 1982 στα νησιά Φόκλαντ (Μαλβίνας) με την Αργεντινή, είτε την αντιπαράθεση στους κόλπους της ΕΟΚ, είτε τη σύγκρουσή της με τα συνδικάτα.

Πολιτική «πυγμής»

Η πολιτική της «πυγμής», σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, την αποδυνάμωση των συνδικάτων, την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τον αυταρχικό τρόπο διευθέτησης του κυβερνητικού έργου, είναι το περίγραμμα του αποκαλούμενου «θατσερισμού».

Η Μάργκαρετ Θάτσερ συστηματικά υπέσκαψε τη δύναμη των συνδικάτων-κυρίως κατά τις μεγάλες απεργίες των ανθρακωρύχων (1984-1985)- και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ άλλων και με την καθιέρωση του -άκρως διαφιλονικούμενου- αποκαλούμενου «κεφαλικού φόρου» το 1989.

Για τους υποστηρικτές της, η λαίδη Θάτσερ έμεινε στην εξουσία επί 11 χρόνια- ήταν ο «σωτήρας» της βρετανικής οικονομίας.

Αντίθετα οι αντίπαλοί της, που τη θεωρούν την πολιτική της προπομπό του νεοφιλελευθερισμού, την καθιστούν υπεύθυνη για την αποβιομηχάνιση ολόκληρων περιοχών και για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, που οδήγησε στη δημιουργία της «κοινωνίας των δύο τρίτων».

Η αυξανόμενη εσωκομματική αντίθεση στην πολιτική της, κυρίως σε ότι αφορά την αντιευρωπαϊκή της χροιά, την ανάγκασε να παραιτηθεί το 1990, εξακολουθεί όμως μέχρι σήμερα να διατηρεί την επιρροή της στο Συντηρητικό Κόμμα.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 19:27 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή-ρεκόρ για το πετρέλαιο

Υψηλότερη η τιμή του πετρελαίου, από ότι ήταν πριν τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων ανήλθε η τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη. Ο ΟΠΕΚ αποδίδει την αύξηση στη νευρικότητα των αγορών, μετά την τελευταία επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου μπερντ διαμορφώθηκε στα 36,30 δολάρια ανά βαρέλι, στο επίπεδο που βρίσκονταν τον Οκτώβριο του 1990, λίγο πριν τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε κατά διαστήματα αύξηση κατά 77 σεντς ανά βαρέλι και διαμορφώθηκε τελικά στα 38.88 δολάρια, ενώ ήδη τη Δευτέρα είχε βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1990. Αύξηση σημείωσε και η τιμή του πετρελαίου από τις χώρες της ΟΠΕΚ, που ανήλθε στα 34,13 δολάρια.

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, υπουργός Πετρελαίου της Ινδονησίας Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο δήλωσε στη Τζακάρτα ότι για την αύξηση δεν ευθύνεται η οργάνωσή του, αλλά ότι είναι αποτέλεσμα «πανικού», μετά την επίθεση εναντίον της εταιρείας ΑΒΒ στη Σαουδική Αραβία.

Με την εκδοχή του κ. Γιουσγκιαντόρο συμφωνούν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι υποδεικνύουν επιπλέον ως επιπρόσθετους παράγοντες τα χαμηλά αποθέματα σε καύσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες .


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 20:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Σχέδιο για απαγωγή αεροπλάνου»

Δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα για το σχέδιο απαγωγής ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ζαφαρουλάχ Καν Τζαμάλι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρές ότι υπάρχει σχέδιο μικρής οργάνωσης για την απαγωγή αεροπλάνου που θα ταξιδεύει προς τα ΗΝωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τον πρωθυπουργό, η οργάνωση στοχεύει να το ανατινάξει, ή «να κάνει κάτι με αυτό», όπως είπε, κάνοντας λόγο για σχετικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χρονική στιγμή που προετοίμαζε η οργάνωση την ενέργεια, ούτε αν εμπλέκεται η Αλ Κάιντα.

Δεν θέλησε επίσης να αναφερθεί στην εθνικότητα των επίδοξων απαγωγέων, τονίζοντας ότι «οι απαγωγείς δεν έχουν εθνικότητα».

Η αποκάλυψη του κ. Τζαμάλι , έγινε μία μέρα μετά την γνωστοποίηση ότι τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τα 35 αεροδρόμια της χώρας.

Στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν πολλές επιθέσεις, εξ αιτίας της υποστήριξης του προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, προς την αμερικανική πολιτική κατά της τρομοκρατίας.

Εναντίον του προέδρου πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον χριστιανών και αλλοδαπών. Οι Πακιστανικές αρχές καθιστούν υπε4ύθυνη για τις επιθέσεις την Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 16:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τρεις νεκροί από δυστυχήματα

Στρατός και αεροπορία θρηνούν θύματα

Τρεις άνδρες των ενόπλων δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους σε δύο δυστυχήματα που συνέβησαν την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης στο στρατόπεδο του Περάματος Ιωαννίνων σκοτώθηκαν δύο ανθυπολοχαγοί της σχολής Ευελπίδων, ενώ τραυματίσθηκαν άλλα τρία άτομα, το ένα σοβαρά.

Το δυστύχημα συνέβη, όταν τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού προσέκρουσε σε παράπηγμα, στο οποίο εκείνη την ώρα γίνονταν μαθήματα, και το γκρέμισε.

Εκτός του θανάτου των δύο ανθυπολοχαγών, η πρόσκρουση προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμη δύο ανθυπολοχαγών και του οδηγού του οχήματος, εθελοντή μακράς θητείας.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το δυστύχημα οφείλεται σε μηχανική βλάβη του οχήματος που είχε ως αποτέλεσμα να σβήσει ο κινητήρας και να αχρηστευθεί το σύστημα πέδησης.

Το δεύτερο δυστύχημα συνέβη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και είχε θύμα έναν υπαξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του την ώρα που εργαζόταν για την επισκευή μαχητικού αεροσκάφους τύπου «Μιράζ 2000».

Η σορός του θύματος μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 15:33 (Ώρα Λονδίνου)

Στο νοσοκομείο και πάλι ο Μαραντόνα

Συνεχίζονται τα προβλήματα υγείας του Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ο θρύλος της Αργεντινής και παγκόσμιου ποδοσφαίρου - εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο.

Πριν 12 μέρες ο Μαραντόνα είχε «πάρει εξιτήριο» αφού πρώρα νοσηλεύθηκε για δυο ολόκληρες εβδομάδες στην εντατική καθώς έπασχε από σοβαρά καρδιακά και πνευμονικά νοσήματα.

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής εισήχθη στο ίδιο νοσοκομείο του Μπουένος Αιρες και ο προσωπικός του γιατρός, Αλφέντο Καχέ, δήλωσε ότι ο Μαραντόνα έπασχε από κόπωση και αποφασίσθηκε να κάνει εξετάσεις.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο 43χρονος πρώην ποδοσφαιριστής είχε αναπνευστικά προβλήματα και οι γιατροί του φόρεσαν μάσκα οξυγόνου.

Ο Μαραντόνα επρόκειτο να ταξιδεύσει στην Κούβα την Τρίτη όπου θα άρχιζε και πάλι την θεραπεία απεξάρτησης από χρήση κοκαΐνης.

Όμως λόγω των επιπλοκών στην υγεία του το ταξίδι αναβλήθηκε.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Μπους

Οι φωτογραφίες με την κακοποίηση των κρατουμένων σόκαραν όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος Μπους μιλώντας στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό Χούρα εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα κρούσματα κακοποίησης Ιρακινών στα χέρια Αμερικανών στρατιωτών.

Ο κύριος Μπους είπε ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν «την συμπονετική Αμερική» που ο ίδιος γνωρίζει, την Αμερική που «προωθεί την ατομική ελευθερία».

Όμως υπογράμμισε ο κύριος Μπους ακόμη και οι δημοκρατίες «δεν είναι τέλειες» και «λάθη γίνονται».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι τα κρούσματα κακοποίησης θα διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό είναι, πρόσθεσε ο κύριος Μπους, που «κάνει την διαφορά από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν παραιτήσεις για τα κρούσματα κακοποίησης, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του προς τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Φυλακές Αμπου Γκράιμπ

Νωρίτερα, στην Βαγδάτη εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω από την φυλακή Αμπου Γκράιμπ όπου τραβήχτηκαν οι επίμαχες φωτογραφίες κακοποίησης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση των ιρακινών κρατουμένων που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε τέσσερις χιλιάδες.

Οι ανταποκριτές μετέδωσαν ότι της διαδήλωσης πρωτοστάτησαν σουνίτες κληρικοί ενώ το πλήθος φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα.

Μαρτυρία

Μια ομάδα δημοσιογράφων επισκέφθηκε σήμερα τις διαβόητες φυλακές Αμπου Γκράιμπ

στη Βαγδάτη, ύστερα από πρόσκληση του αμερικανικού στρατού.

Οι φυλακές είναι γνωστές σαν κέντρα βασανιστηρίων των Ιρακινών κρατουμένων κατά την διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Φυλακές Αμπου Γκράιμπ

Oι δημοσιογράφοι προσκλήθηκαν με σκοπό να δουν τις μεγάλες αλλαγές που όπως λένε οι Αμερικανοί- έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμπου Γκράιμπ.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC Ντέιβιντ Γουίλις ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων και περιγράφοντας την κατάσταση μετέδωσε ότι με το που έφτασε εκεί «μια ομάδα κρατουμένων έτρεξε ενθουσιασμένη πάνω στο συρματόπλεγμα να μας υποδεχτεί φωνάζοντας με μια ντουντούκα.Που είναι η δημοκρατία , κ. Μπούς;Μας πήρατε τη ελευθερία μας, την αξιοπρέπεια μας και τα δικαιώματα μας»

Οι αμερικανοί στρατιώτες που είχαν την ευθύνη της επίσκεψης διέταξαν τους δημοσιογράφους να επιστρέψουμε στο πούλμαν που τους μετέφερε.

«Μας απαγόρευσαν να τραβήξουμε φωτογραφίες ή να πάρουμε συνέντευξη από τους κρατούμενους υποστηρίζοντας ότι θα καταπατούσαμε τα δικαιώματα τους σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης» μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC.

Ο στρατηγός Τζέφρι Μίλερ, υπεύθυνος όλων των φυλακών στο Ιράκ, ζήτησε δημόσια συγνώμη από τους Ιρακινούς για τις εικόνες κακοποίησης και βασανισμού που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο ανταποκριτής του BBC όμως λέει ότι «όσο εύκολα μπορεί να αλλάξει κανείς τις συνθήκες των φυλακών τόσο δύσκολο θα είναι να βγάλει αυτές τις εικόνες από τη μνήμη των Ιρακινών».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 13:17 (Ώρα Λονδίνου)

Καθυσηχαστικοί Μπλερ-Σιράκ για τις εκρήξεις

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τα ξημερώματα

Καθησυχαστικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ για τις εκρήξεις βομβών στην Αθήνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Χάουαρντ, στην συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε πως παρά το δυσάρεστο γεγονός θα πρέπει οι Ολυμπιακοί της Αθήνας να διεξαχθούν σε κλίμα ειρήνης και συνεργασίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές.

Καθησυχαστικές ήταν και οι δηλώσεις εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μιλώντας στο BBC ο Κρεγκ Ρίντι, πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής σχολίασε ότι αν και ένα τέτοιο επεισόδιο «προκαλεί ανησυχία» εν τούτοις «δεν έχει σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ο στόχος των βομβιστών δεν ήταν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Μάθιου Πίνσετ, βρετανού ολυμπιονίκη στην κωπηλασία και μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που τόνισε ότι το συμβάν «δεν θα πρέπει να επηρεάσει την εορταστική ατμόσφαιρα ενός τόσου μεγάλου γεγονότος».

Στόχος η αστυνομία

Οι τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας καθώς και το παράρτημα ασφαλείας και την Τροχαία της περιοχής.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και έτσι είχε εκκενωθεί το κτίριο με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί αλλά να προκληθούν υλικές ζημιές.

Μετά τις πρώτες τρεις εκρήξεις σημειώθηκε και τέταρτη, ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς που ανατίναξαν βαλίτσα η οποία όμως απεδείχθη ότι περιείχε μόνο έγγραφα.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν 100 μόλις μέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα θα εντείνει τις υπάρχουσες ανησυχίες για τα μέτρα ασφαλείας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η Ολυμπιάδα του 2004 είναι οι πρώτοι Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Μπαλί και φέτος στη Μαδρίτη.

Έτσι υπάρχει ο φόβος ότι η παγκόσμιας ακτινοβολίας διοργάνωση θα γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Πάντως, ανώνυμη πηγή της ελληνικής αστυνομίας είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οι εκρήξεις συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου)

Θητεία-ρεκόρ για Μπερλουσκόνι

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στη Ιταλία, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγινε σήμερα η μακροβιότερη κυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 60 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό θεωρείται επίτευγμα για τον Ιταλό πρωθυπουργό μιας χώρας που άλλαξε 59 κυβερνήσεις μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι - ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πρωθυπουργούς της Ευρώπης - ανέλαβε την εξουσία το Μάιο του 2001 με τη συνεργασία του ακροδεξιού κόμματος Λίγκα του Βορρά.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από αναλογικό σε πλειοψηφικό είναι από τις κύριες αιτίες που τον κράτησαν στην εξουσία για τόσο καιρό.

Επικρίσεις στο εσωτερικό

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του έχει καταφέρει να αποκομίσει πληθώρα αρνητικών σχολίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για την εφαρμογή νόμων που του εξασφαλίζουν τα προσωπικά και τα οικονομικά του συμφέροντα.

Το αποκορύφωμα λένε οι επικριτές ήταν ο περιβόητος νόμο περί πολιτικής ασυλίας ο οποίος ουσιαστικά του εξασφάλισε την μη παραπομπή του σε δίκη. Ο νόμος αυτός κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Η επιρροή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ένα ακόμα από τα αμφιλεγόμενα στοιχεία της πρωθυπουργίας του καθώς διατηρεί τον έλεγχο μεγάλης μερίδας.

Την Τρίτη παραιτήθηκε η διευθύντρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RAI καταγγέλλοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ελέγχεται από πολιτικούς φίλους του πρωθυπουργού.

Επικρίσεις από το εξωτερικό

Στο εξωτερικό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Η σύγκριση Γερμανού Ευρωβουλευτή με Ναζί φύλακα, που έκανε την πρώτη μέρα της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησε εντονότατες αντιδράσεις στους Ευρωπαϊκούς κύκλους.

Οι απαγωγές των Ιταλών στο Ιράκ αποτελούν πονοκέφαλο για τον κύριο Μπερλουσκόνι

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί αναλυτές επισήμαιναν ότι οι επικρίσεις για την πρωθυπουργία του Μπερλουσκόνι δεν επηρέαζαν ουδόλως την δημοτικότητα του.

Μεγάλο ποσοστό Ιταλών συνεχίζει να τον υποστηρίζει δικαιολογώντας την συμπεριφορά του και τον πλούτο του. Πολλοί Ιταλοί θεωρούν ότι ο Μπερλουσκόνι θα κατάφερνε να κάνει την Ιταλία ακόμη πιο ισχυρή οικονομικά.

Πάντως η οικονομική κατάσταση στην χώρα δεν είναι τόσο ανθηρή όσο ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται.

Ταυτόχρονα με τρεις Ιταλούς ομήρους στο Ιράκ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει αρχίσει να χάνει την υποστήριξη των Ιταλών.

Οι τοπικές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της πολιτικής βιωσιμότητας του.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 11:15 (Ώρα Λονδίνου)

Διαγραφές στο ΔHΣY

Aναστασιάδης: Δεν υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις

Δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού διαγράφηκαν από το κόμμα λόγω της θέσης που τήρησαν έναντι του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Πρόδρομο Προδρόμου και Pίκκο Eρωτοκρίτου, που σε αντίθεση με το κόμμα τους είχαν ταχθεί υπέρ της απόρριψης του σχεδίου.

Aντίθετα, κανένα πειθαρχικό μέτρο δεν ελήφθη εναντίον άλλων δύο βουλευτών του ΔHΣY που είχαν παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής, των Nίκου Συλλούρης και Σωτήρη Σαμψών.

Ο πρόεδρος του ΔHΣY Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι κ. Προδρόμου και Ερωτοκρίτου «με τις εξόφθαλμες αντικομματικές, αντικαταστατικές και διασπαστικές ενέργειές τους έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος» και το πολιτικό γραφείο είχε υποχρέωση να τους διαγράψει.

Η απόφαση για διαγραφή των δύο βουλευτών ελήφθη σε τρίωρη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου, που μελέτησε στοιχεία τα οποία κρίθηκε ότι συνιστούν αντικομματική και διασπαστική συμπεριφορά.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι το πολιτικό γραφείο απέδειξε πως δεν υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις και ότι άκουσε και βασίσθηκε σε στοιχεία τα οποία μπορούσαν να αποδειχθούν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι δύο βουλευτές δεν ανήκουν πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και πρόσθεσε πως «μία δυναμική παράταξη έχει τους τρόπους, χωρίς προβληματισμούς και εσωστρέφεια, να προχωρήσει ενωμένη, να διεκδικήσει τις ευρωεκλογές και να διαδραματίσει το ρόλο της».

Aπαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν διαγράφηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Συλλούρης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία που να τον φέρουν να ενεργεί με τρόπο αντικομματικό και διασπαστικό.

Eξάλλου, ο βουλευτής Σωτήρης Σαμψών παρέστη στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου και διαχώρισε τη θέση του από οποιεσδήποτε πειθαρχικά κολάσιμες ενέργειες.

Aντιδρούν οι διαγραφέντες

Οι δύο διαγραφέντες αντέδρασαν έντονα στην απόφαση, κατηγορώντας την ηγεσία του ΔHΣY για αντιδημοκρατικές ενέργειες και επισημαίνοντας πως είναι η ίδια η ηγεσία που έχει αποστασιοποιηθεί από τη βάση του κόμματος με την απόφασή της να εμμείνει στο «Nαι» στο σχέδιο Ανάν, την οποία απέρριψε το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ.

Μάλιστα, ο κ. Ερωτοκρίτου προχώρησε και σε άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάποιοι από την ηγεσία ανέλαβαν να προωθήσουν εργολαβικά το «Nαι», για να εκπληρώσουν ανειλημμένες δεσμεύσεις και άλλοι γιατί προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη από τη λύση.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 11:02 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: Mεμονωμένο περιστατικό

«Eπαναστατικό Aγώνα» δείχνουν τα στοιχεία, κατά την αστυνομία

Μεμονωμένο περιστατικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις εκρήξεις τα ξημερώματα της Tετάρτης στην Καλλιθέα.

O κ. Καραμανλής επεσήμανε πως το συμβάν δεν επηρεάζει την ασφάλεια της Oλυμπιακής προετοιμασίας της χώρας, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ διασφαλίζουν την ασφάλεια των Αγώνων.

O υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το σημερινό περιστατικό αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή από τις διωκτικές αρχές της χώρας. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Από την αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων, καθίσταται σαφές ότι η ενέργεια προέρχεται από εσωτερικά εξτρεμιστικά στοιχεία, χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες και προοπτική.

»Μεμονωμένες ενέργειες σαν και αυτή δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και βεβαίως δεν μπορούν κατ' ουδένα τρόπο να επηρεάσουν την ασφαλή διεξαγωγή τους».

Eν τω μεταξύ, καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το τριπλό βομβιστικό χτύπημα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

Ωστόσο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι -όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της αστυνομίας- η συνδεσμολογία των βομβών μοιάζει με αυτές, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων το Σεπτέμβριο του 2003 και στην επίθεση κατά της αμερικανικής τράπεζας Σίτιμπανκ λίγο καιρό αργότερα στο Νέο Ψυχικό.

Για τις δύο αυτές ενέργειες την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Πάντως -όπως δήλωσαν αρμόδιοι αξιωματικοί- από την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων για την επίθεση στην Kαλλιθέα οι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ίδια οργάνωση.

«Άσχετο με τους Oλυμπιακούς»

Επιπλέον, οι ίδιοι αξιωματικοί δήλωσαν πως, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η τριπλή επίθεση δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επειδή επελέγη ως στόχος όχι κάποιος Oλυμπιακός χώρος αλλά ένα αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι στην προκήρυξη που είχε στείλει η οργάνωση μετά την τελευταία της επίθεση, ανέφερε πως δεν πρόκειται να χτυπήσει στη διάρκεια των Oλυμπιακών Aγώνων για να μην θεωρηθεί οποιαδήποτε ενέργειά της προβοκάτσια, αλλά μέχρι τους Oλυμπιακούς πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα.

Πάντως, -κατά το AΠE- ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα βασικό κίνητρο της συγκεκριμένης επίθεσης είναι η δίκη του ΕΛΑ και η επικείμενη μεταγωγή των κρατουμένων για την οργάνωση «17 Νοέμβρη» από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Λάρισας.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς, η εκδοχή πως πρόκειται για την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», ενισχύεται και από το γεγονός ότι η τρίτη βόμβα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας εξερράγη μισή ώρα μετά τις δύο πρώτες και ήταν η ισχυρότερη, γεγονός που σημαίνει πως πιθανόν οι δράστες να ήθελαν θύματα μεταξύ των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, επιφυλάσσονται να δώσουν τελικές απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ αναμένουν και προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 11:35 (Ώρα Λονδίνου)

Tο θέμα των συμβασιούχων

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το διάταγμα για τους συμβασιούχους. Ποιοι προβλέπεται να μονιμοποιηθούν.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οριστική λύση για ανυπότακτους, συνυπηρέτηση + 5000 προσλήψεις στο Στρατό.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συμβασιούχοι. Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση, ποιοι εξαιρούνται. Ολόκληρο το ΠΔ για τη μονιμοποίησή τους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται. Η κυβέρνηση υλοποιεί αμέσως την προεκλογική δέσμευσή της.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οδηγός για φθηνά δάνεια. Τραπεζικό... αμόκ προσφορών για στεγαστικά «πακέτα».

Η ΑΥΓΗ: Νέος εμπαιγμός των συμβασιούχων. Υποσχέθηκαν μονιμοποίηση, τώρα τους «σαλαμοποιούν».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι Δεξιοί βρίζουν τον Καραμανλή! Αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο Καραμανλισμός!

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Σχέδιο Μαριέττα» για την κρίση στην Εκκλησία. Τι κομίζει στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Όλο το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους. Ποιοι και πως μονιμοποιούνται.

ΕΘΝΟΣ: 20 σημεία κλειδιά για «άριστα» στις εξετάσεις. Πανελλαδικές 2004: Τι θα ζητήσει φέτος η Επιτροπή Εξετάσεων και τι προτείνουν στους υποψήφιους οι βαθμολογητές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το τελευταίο... «ευχέλαιο» για καταλλαγή κάνει η Μαριέττα! Στερνή προσπάθεια για εκτόνωσης της κρίσης καταβάλλει, σήμερα, στο Πατριαρχείο , η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το διάταγμα για τους συμβασιούχους. Περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερο τομέα και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβασιούχοι. Ποιοι μονιμοποιούνται - ποιοι μένουν εκτός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμβασιούχοι. Λύση χωρίς λύση. Δρακόντειο διάταγμα με σωρεία εξαιρέσεων.

ΕΞΠΡΕΣ: Ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα, για την περίοδο 1999 - 2000 στο Χρηματιστήριο.

ΕΣΤΙΑ: Ολυμπιακοί 1896 . Τα παγκόσμια ρεκόρ! Τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα, άλμα εις ύψος 1,82 μέτρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μονιμοποίηση με δόσεις και χιλιάδες εξαιρέσεις.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Φούσκες», όπλα στη Δικαιοσύνη. Δίωξη υπευθύνων ΧΑ, κεφαλαιαγοράς. Η κυβέρνηση διευκολύνει τις έρευνες των εξοπλισμών.

ΚΕΡΔΟΣ: «Εδώ και τώρα»θα εξοφλούνται οι προμηθευτές του Δημοσίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει τέλος στην ταλαιπωρία των επιχειρηματιών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Οι τελικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους. Στο δημόσιο, τους δήμους, αλλά και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ηχηρή δίωξη για τις φούσκες. Και το ΣΔΟΕ στο κυνήγι των παράνομων κινήσεων στο ΧΑ.

METRORAMA: Το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Προμήθειες δημοσίου με έγκαιρη εξόφληση. Στο 1,5 δισ. ευρώ το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών

ΤΑ ΝΕΑ: Λίστα ανεργίας για χιλιάδες συμβασιούχους. Ποιοι κόβονται από τις μονιμοποιήσεις.

ΝΙΚΗ: Αθέτηση δεσμεύσεων. Παραμένουν μετέωροι χιλιάδες συμβασιούχοι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δούρειος Ίππος κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» για την «Ολυμπιακή Ασφάλεια».

CITY PRESS: Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με πολλές εξαιρέσεις.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δυσάρεστα τα δημόσια οικονομικά και η δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι. Αυτόματη μονιμοποίηση για χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο.

Συμβασιούχοι

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι «συμβάσεις αόριστου χρόνου αποκτούν, οριστικά, οι συμβασιούχοι του δημοσίου, των δήμων αλλά και των δημοτικών επιχειρήσεων, που διαθέτουν προϋπηρεσία τουλάχιστον εικοσιτεσσάρων μηνών, με ανώτατα όριο διακοπής εργασίας τους 3 μήνες».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «οριστικό τέλος στη δημιουργία επί σειρά ετών στρατιών συμβασιούχων, υπό συνθήκες πολιτικής ομηρίας που αποτελεί νοσηρό φαινόμενο με διεθνή αρνητική πρωτοτυπία βάζει η κυβέρνηση, με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος».

Το METRORAMA αναφέρει ότι «στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου, καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα παραδόθηκε χθες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Βουλής για γνωμοδότηση και θα επιστραφεί στον αρμόδιο υπουργό με τις όποιες παρατηρήσεις, ώστε εντός δύο ημερών να διατυπωθεί το οριστικό κείμενο και να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Σύμφωνα με τη CITY PRESS, «στην προσπάθειά της να εκπληρώσει μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, η κυβέρνηση προχωράει στη ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων με ένα πολιτικά και δημοσιονομικά γενναίο τρόπο, χωρίς όμως να καλύπτει το σύνολο των ενδιαφερόμενων».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε σχόλιό της σημειώνει ότι «παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ντόμπρα και με σεβασμό στους συμβασιούχους. Η εφαρμογή της ρύθμισης θα δημιουργήσει μάλιστα και νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς η ΝΔ θα ενσωματώσει οριστικά στον εκλογικό της κορμό χιλιάδες νέους εργαζόμενους».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «η μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων είναι η πρώτη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που υλοποιείται, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την πολιτική αξιοπιστία που επαγγέλθηκε και να ανταποκριθεί στο συμβόλαιο τιμής που έκανε ο Κώστας Καραμανλής με τους πολίτες πριν από τις εκλογές».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «τα νέα είναι ευχάριστα για τους περισσότερους εποχικούς των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων, των διαφόρων υπηρεσιών του στενού δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή δεν μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρείες ή δεν έχουν γίνει πολυμετοχικές. Σε απλά ελληνικά, θα ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση οι απασχολούμενοι σε 30 από τις 36 ΔΕΚΟ, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εκτός (καθώς έχουν εκδοθεί και σχετικοί νόμοι) ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ».

Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι «δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι (σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι περισσότεροι...) δεν μονιμοποιούνται με βάση τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ο υπ. Εσωτερικών έστειλε χθες στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Ρητά δεν μονιμοποιούνται όσοι συμβασιούχοι εργάζονται σε ΔΕΚΟ, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όσοι δουλεύουν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ερευνητικά προγράμματα, όσοι εμπίπτουν στο καθεστώς των "ενοικιαζόμενων εργαζομένων" και βεβαίως οι αναπληρωτές καθηγητές. Αλλά και όσοι πληρούν όλα τα κριτήρια δεν μονιμοποιούνται αυτομάτως».

Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι «σε ιδιότυπη ομηρία τουλάχιστον έως τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατία, υποβάλλει χιλιάδες συμβασιούχους η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σχέδιο διευθέτησης του προβλήματος που προωθεί».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι «το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου, που δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «δραματικά περιορίζεται ο αριθμός των συμβασιούχων του Δημοσίου που θα πάρουν το εισιτήριο της μονιμοποίησης. Αυστηρά είναι τα κριτήρια στο καταρτιζόμενο Προεδρικό Διάταγμα».

Kατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «σε απολύσεις οδηγεί το ΠΔ για τους συμβασιούχους αντί για μονιμοποίηση 250.000 που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής. Προβλέπει ότι θα μονιμοποιηθούν όσοι συμπληρώνουν 24μηνο (ή 18μηνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες) το δίμηνο από 10 Απριλίου έως 10 Ιουνίου 2004. Ταυτόχρονα, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις στις διοικήσεις που θα ανανεώσουν συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο, όσοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης μετά τη 10η Ιουνίου, όχι μόνο δεν θα τακτοποιηθούν αλλά θα απομακρυνθούν από τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις για έρευνα των θανάτων Ιρακινών

Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου 12 Ιρακινών ζητούν δικηγόροι στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο, Βρετανοί δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες 12 Ιρακινών, οι οποίοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από ενέργειες Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ, παρουσιάζουν σήμερα τις υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των οικογενειών, σκοπός τους είναι να διαταχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των 12 Ιρακινών και να καταβληθεί αποζημίωση από το βρετανικό υπουργείο Αμύνης.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Αμύνης διατείνονται ότι η βρετανική κυβέρνηση δε φέρει οποιαδήποτε νομική ευθύνη για τις υποθέσεις.

Όπως υποστηρίζουν, οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ δεν υπάγονται στην ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επισημαίνουν ότι αν και ο βρετανικός στρατός είναι δύναμη κατοχής, δεν έχει υπό τον έλεγχό του το νότιο Ιράκ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν πως αν και οι Βρετανοί στρατιώτες είναι υπόλογοι στη συνθήκη της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, δεν υπάγονται στην ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντίθετος στο επιχείρημα του βρετανικού υπουργείου, είναι ο επικεφαλής της ομάδας των συνηγόρων των ιρακινών οικογενειών, Φιλ Σάινερ..

«Κανονικά, η ευρωπαϊκή Πράξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχύει στην εδαφική επικράτεια του κράτους-μέλους. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις και μία από αυτές προκύπτει όταν μια χώρα έχει τον ουσιαστικό έλεγχο μιας ξένης επικράτειας» λέει ο Φιλ Σάινερ και προσθέτει.

«Αυτή τη στιγμή η Βρετανία είναι δύναμη κατοχής στο Ιράκ, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκτελεί τις λειτουργίες της τοπικής κυβέρνησης, ελέγχει την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, επομένως έχει τον έλεγχο της περιοχής και άρα η ευρωπαϊκή συνθήκη είναι εφαρμόσιμη και στο Ιράκ", δήλωσε ο Βρετανός δικηγόρος.

ΟΗΕ για Φαλούτζα

Παράλληλα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το τι ακριβώς έγινε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής πολιορκίας της Φαλούτζα.

Ο Βρετανός διπλωμάτης του Οργανισμού, Πολ Χαντ, έστειλε επιστολή προς την Προσωρινή Συμμαχική Διοίκηση στη Βαγδάτη, θέτοντας μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων.

Ο κύριος Χάντ είπε ότι προκύπτουν «σοβαρές κατηγορίες» από τα γεγονότα της Φαλούτζα τον Απρίλιο.

Μεταξύ αυτών είναι κατηγορίες για «αδιάκριτη βία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πολιτών, κατηγορίες για παρεμπόδιση του έργου του ιατρικού προσωπικού και για απαγόρευση της πρόσβασης στο νοσοκομείο της πόλης. Και επίσης κατηγορίες για πυρά στρατιωτών της συμμαχικής δύναμης εναντίον ασθενοφόρων».

ΟΙ κατηγορίες-σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών είναι «αξιόπιστες». Αν επαληθευθούν, τόνισε πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Αζαρία

Σπουδαστές και καθηγητές ζητούν την παραίτηση του ηγέτη της Αζαρίας

Πληροφορίες από τη Γεωργία αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι προσέφερε ασφαλή αποχώρηση από τη χώρα στον ηγέτη της Αζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε, του οποίου την παραίτηση ζητούν χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο κύριος Σαακασβίλι κάλεσε τις πολιτοφυλακές της Αζαρίας να μην υπακούουν στις εντολές του κυρίου Αμπασίντζε ο οποίος έχει κηρύξει κατάσταση έκαστης ανάγκης στην επαρχία.

Στην πρωτεύουσα Βατούμι συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Αμπασίντζε και όπως μεταδίδει η τηλεόραση της Γεωργίας διαδηλωτές συνεχίζουν να καταφθάνουν στην πόλη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους προς το Βατούμι αλλά οι διαδηλωτές φτάνουν στην πόλη από τα γύρω χωριά με τα πόδια.

Την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας του ηγέτη της Αζαρίας επενέβησαν για να διαλύσουν διαδήλωση σπουδαστών και καθηγητών. Δεκάδες άτομα τραυματίσθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν γκλοπ.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η ατμόσφαιρα είναι σχετικά ήρεμη στο Μπατούμι, αν και οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους για απομάκρυνση του Αμπασίντζε.


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 07:32 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδοχικές εκρήξεις βομβών στην Αθήνα

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τα ξημερώματα

Οι τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας καθώς και το παράρτημα ασφαλείας και την Τροχαία της περιοχής.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και έτσι είχε εκκενωθεί το κτίριο με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν τραυματισμοί αλλά να προκληθούν υλικές ζημιές.

Μετά τις πρώτες τρεις εκρήξεις σημειώθηκε και τέταρτη, ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς που ανατίναξαν βαλίτσα η οποία όμως απεδείχθη ότι περιείχε μόνο έγγραφα.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν 100 μόλις μέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα θα εντείνει τις υπάρχουσες ανησυχίες για τα μέτρα ασφαλείας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η Ολυμπιάδα του 2004 είναι οι πρώτοι Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Μπαλί και φέτος στη Μαδρίτη.

Έτσι υπάρχει ο φόβος ότι η παγκόσμιας ακτινοβολίας διοργάνωση θα γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Πάντως, ανώνυμη πηγή της ελληνικής αστυνομίας είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οι εκρήξεις συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 08:34 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα Μπους προς Άραβες

Σοκ προκάλεσαν οι φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εμφανιστεί σε αραβικά τηλεοπτικά κανάλια την Τετάρτη για να τονίσει ότι η κακομεταχείριση κρατουμένων στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ αποτελεί «απαράδεκτη συμπεριφορά», δήλωσε εκπρόσωπος του κ.Τζορτζ Μπους.

Οι φωτογραφίες που έδειχναν Ιρακινούς κρατουμένους στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ κοντά στη Βαγδάτη να ταπεινώνονται και να υποβάλλονται σε βασανιστήρια από Αμερικανούς στρατιώτες προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι 25 άτομα απεβίωσαν κατά την κράτηση τους από τις αμερικανικές αρχές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα δώσει συνεντεύξεις στο υποστηριζόμενο από την Ουάσινγκτον τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα και στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να απευθυνθεί κατ ευθείαν στον αραβικό κόσμο για να καταστήσει σαφές ότι καταδικάζει τις «απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές που δεν αντιπροσωπεύουν τους στρατιωτικούς μας» δήλωσε ο κ.Μακλέλαν.

Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι «της απαράδεκτης αυτής συμπεριφοράς» θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον έξι στρατιωτών σε σχέση με τις φωτογραφίες, ενώ επιπλήξεις δέχθηκαν έξι ανώτεροι αξιωματικοί.

Θάνατοι κρατουμένων

Ωστόσο, επικρατεί η εντύπωση ότι η κακομεταχείριση κρατουμένων είναι γενικότερο φαινόμενο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματικός δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες για 25 υποθέσεις θανάτου κρατουμένων και 10 περιπτώσεις κακομεταχείρισης.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι από τις 25 υποθέσεις θανάτου, οι 12 κρίθηκαν ότι ο θάνατος προκλήθηκε «από φυσικές ή άγνωστες αιτίες», μια περίπτωση κρίθηκε «δικαιολογημένη ανθρωποκτονία» και δύο θεωρήθηκαν φόνοι.

Το σκάνδαλο έλαβε νέες διαστάσεις με την αποκάλυψη ότι ενώ είχε δοθεί εντολή να διερευνηθούν περιστατικά κακομεταχείρισης στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ τον Ιανουάριο, και ενώ η έκθεση είχε ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν είχε ως την Τρίτη διαβάσει την έκθεση η οποία κατέγραφε «σαδιστικές και εγκληματικές κακοποιήσεις , ακόμη και σεξουαλικές κακοποιήσεις, Ιρακινών κρατουμένων».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Αμερική έχασε μια ακόμη μάχη»

Με τις καταγγελίες για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες καθώς και με τον αντίκτυπο της διεύρυνσης ασχολούνται πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες σήμερα ενώ ο γαλλικός τύπος σχολιάζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας.

«Η Αμερική έχασε μια ακόμη μάχη»

Η αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε ( Die Presse ) υποστηρίζει πως οι καταγγελίες για βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων «υπονόμευσε τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως αστυνομικού ολόκληρου του κόσμου».

Η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να παίζουν τον ρόλο του αστυνομικού όταν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προώθηση των δικών τους συμφερόντων και όχι η διαφύλαξη της παγκόσμιας τάξης, όταν παραβιάζει τους νόμους στην αντιμετώπιση κρατουμένων και «όταν αρχίζει έναν πόλεμο χωρίς να έχει σκεφθεί πως θα λύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτόν».

«Στο τέλος της περιπέτειας στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα θεωρούνται από κανένα προστάτες αξιών όποιο και αν είναι το τέλος της περιπέτειας αυτής» εκτιμά η Ντι Πρέσε.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ( Liberation ) «ο Σαντάμ Χουσείν πρέπει να έχει ξεκαρδιστεί στα γέλια».

«Η Αμερική δικαιολόγησε την επέμβαση της εναντίον του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν και με το επιχείρημα ότι καταπατούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπέβαλε σε βασανιστήρια τους κρατούμενους» υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει «ο αμερικανικός στρατός με τις πράξεις του είναι σαν να αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι».

Η εκτίμηση της γαλλικής εφημερίδας είναι ότι «το μέγεθος των αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο αποτελεί ένδειξη της συσσωρευμένης οργής που περίμενε μια αφορμή για να ξεσπάσει».

«Το πολιτικό κόστος για την Ουάσινγκτον είναι υπερβολικό ότι μέτρα και αν ληφθούν εναντίον των υπευθύνων» λέει η Λιμπερασιόν η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Αμερική έχασε μια ακόμη μάχη στον πόλεμο για την κοινή γνώμη από δικό της σφάλμα».

Για την ισπανική εφημερίδα Λα Βανγκουάρντια ( La Vanguardia ) «ούτε ο νόμος ούτε η δικαιοσύνη φαίνεται ότι μπορούν να επιζήσουν στο Ιράκ».

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι το Πεντάγωνο είχε γνώση των περιστατικών κακομεταχείρισης κρατουμένων εδώ και αρκετό καιρό». Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα «ο Τζορτζ Μπους καταδίκασε τις πρακτικές αυτές μόνο μετά την αποκάλυψη τους από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Μια άλλη ισπανική εφημερίδα η Ελ Παίς ( El Pais ) επιρρίπτει τις ευθύνες στις «υπηρεσίες πληροφοριών του αμερικανικού στρατού που ήταν αρμόδιες για τη φυλακή».

Αυτές οι καταγγελίες μπορεί να προαναγγέλλουν «την τελική κατάρρευση από ότι έχει απομείνει από το χάρτινο σπίτι που έκτισε ο Τζορτζ Μπους για την υποτιθέμενη ειρήνευση και εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής» υποστηρίζει η Ελ Παίς.

Λαϊκισμός και διεύρυνση

Η εφημερίδα Χοσποντάρσκε Νοβίνι ( Hospodarske Noviny ) της Τσεχίας αναρωτιέται αν με την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενισχυθούν τα λαϊκιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι οι διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη στην κεντρική Ευρώπη θυμίζουν τις εξελίξεις στην Αυστρία μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η επιρροή του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας αυξήθηκε σημαντικά.

«Η κατάσταση είναι πολύπλοκη καθώς υπό την πίεση της ευρωπαϊκής πορείας πολλές χώρες παραμέρισαν προσωρινά άλυτα προβλήματα και διενέξεις. Τα ντουλάπια της Ευρώπης είναι γεμάτα σκελετούς, γεμάτα θέματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές αν το θελήσουν» καταλήγει η εφημερίδα της Τσεχίας.

Η γαλλική εφημερίδα Νουβέλ Ομπσερβατέρ ( Nouvel Observateur ) δημοσιεύει δύο σχόλια αυτοκριτικά για την ανταπόκριση της Γαλλίας στην διεύρυνση της Κοινότητας.

Ο ένας αρθρογράφος παραδέχεται ότι και ο ίδιος «αισθάνθηκε κάποια ανησυχία, ακόμη και ντροπή, γιατί η χαρά που αισθάνθηκαν οι νεοφερμένοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν χίλιες φορές μεγαλύτερη από τη χαρά που αισθάνθηκε η Γαλλία όταν τους υποδέχθηκε».

«Γιατί δεν καταφέραμε να γιορτάσουμε την διεύρυνση όπως της άξιζε;» αναρωτιέται ο δεύτερος αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας για να δώσει ο ίδιος την απάντηση «γιατί μας είπαν και μας ξαναείπαν ότι η νέα αυτή Ευρώπη θα μας φέρει πολλά και διάφορα οικονομικά προβλήματα».


Τετάρτη 05 Μαΐου 2004 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Αγώνας δρόμου για την Αθήνα»

«Σε 100 μέρες αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί πολλά έργα» είναι η σύνοψη των άρθρων που δημοσιεύουν σήμερα δύο βρετανικές εφημερίδες. Και τα δύο άρθρα αναφέρουν σαν παράδειγμα το σκέπαστρο του ολυμπιακού σταδίου.

«Η Αθήνα σε αγώνα δρόμου»

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ ( Daily Telegraph ) δημοσιεύει άρθρο το οποίο υποστηρίζει ότι «δεν θα τηρηθούν φιλόδοξες υποσχέσεις αλλά αν δεν συμβεί κάποια φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική επίθεση οι Ολυμπιακοί του 2004 θα γίνουν».

Τα δύο έργα που ενδέχεται να φέρουν σε δύσκολη θέσει τους οργανωτές, επισημαίνει το άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ, είναι το σκέπαστρο του ολυμπιακού σταδίου και η πλακόστρωση του μαραθώνιου. «Πολλά άλλα έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί αλλά κανένα δεν φαίνεται να κινδυνεύει να μείνει ατελείωτο» γράφει ο Χάρι ντε Κετεβίλ της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Ωστόσο, το σκέπαστρο Καλατράβα είναι το επίκεντρο των ανησυχιών. Υποτίθεται ότι θα ήταν το σύμβολο των Αγώνων και έχει γίνει πλέον απόδειξη των καθυστερήσεων και των προβλημάτων» αναφέρει το άρθρο που στη συνέχεια απαριθμεί μια σειρά από πιθανά προβλήματα, όπως τη δυσκολία μεταφοράς των αθλητών σε μια πόλη «με μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα», τη πιθανότητα διακοπής του ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών τον Αύγουστο, ή το γεγονός ότι μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροδότηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εξοργίζουν την ΔΟΕ και να ταλαιπωρήσουν ενδεχομένως τους επισκέπτες, όμως δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των Αγώνων» καταλήγει το άρθρο της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Στην ίδια σελίδα η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ για τα μέτρα ασφαλείας, ή μάλλον όπως λέει «τις παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια των Ολυμπιακών».

Ο απεσταλμένος της Ντέιλι Τέλεγκραφ, όπως και ο συνάδελφος του της εφημερίδας Τάιμς πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκε ανενόχλητος στο εργοτάξιο του ολυμπιακού σταδίου και περιδιάβαζε για μια και πλέον ώρα πριν τον σταματήσει ένας φρουρός για να τον ρωτήσει πως κατάφερε να μπει.

«Οι οργανωτές σκοπεύουν να κλειδώσουν όλες τις εγκαταστάσεις στις αρχές Ιουλίου και να τις ελέγξουν προσεκτικά πριν τις ανοίξουν για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Όμως το γεγονός ότι είναι ακόμη εύκολή η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, θα εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια» επισημαίνει ο απεσταλμένος της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Χάος και καταστροφή»

Το γλαφυρό άρθρο του Ρίτσαρνντ Γουίλιαμς στην εφημερίδα Γκάρντιαν ( Guardian ) αρχίζει από την ιστορία του Δούρειου Ίππου. Το 1200 π.Χ. οι Έλληνες μπόρεσαν να κατασκευάσουν «ένα ξύλινο άλογο στο οποίο χώρεσε ένας ολόκληρος στρατός».

«Φαίνεται ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το σκέπαστρο του νέου ολυμπιακού σταδίου» υποστηρίζει ο αρθρογράφος που αναφέρει στη συνέχεια τις δύο επιλογές που έχει η ΔΟΕ αν δεν ολοκληρωθεί το έργο.

Η πρώτη επιλογή είναι «να γίνουν οι αγώνες στο ασκέπαστο στάδιο και τότε οι απώλειες θα είναι παρόμοιες με αυτές του πολέμου της Τροίας» . Η δεύτερη επιλογή είναι «να γίνουν οι αγώνες κάπου αλλού» και οι δύο επιλογές «είναι φοβερές» λέει ο Ρίτσαρντ Γουίλιαμς.

«Δεν έγιναν ποτέ Ολυμπιακοί Αγώνες που δεν έμοιαζαν τρεις μήνες πριν αρχίσουν ότι θα αποτύχουν. Αυτή τη φορά όμως, οι προβλέψεις αποτυχίας φαίνονται όσο ποτέ άλλοτε ότι θα επιβεβαιωθούν» ισχυρίζεται ο αρθρογράφος της Γκάρντιαν που συνεχίζει τονίζοντας το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην Αθήνα που «έχει επιδεινωθεί με τις οικοδομικές δραστηριότητες που έχουν σκεπάσει την πόλη με ένα νέφος σκόνης».

«Ο κατάλογος βασανιστηρίων»

Το θέμα που κυριαρχεί και σήμερα στον βρετανικό τύπο είναι οι καταγγελίες για βασανισμούς κρατουμένων στο Ιράκ από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς ( Times ) είναι «Ο κατάλογος βασανιστηρίων της Αμερικής».

Στο άρθρο που ακολουθεί, οι ανταποκριτές της εφημερίδας αναφέρουν ότι είδαν το πόρισμα των ερευνών των καταγγελιών από επιτροπή του αμερικανικού στρατού. Η έκθεση αναφέρει τουλάχιστον 20 περιπτώσεις που οι φρουροί στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ κακομεταχειρίστηκαν κρατουμένους.

Ο αμερικανικός στρατός «παραδέχθηκε πλήρη κατάρρευση της πειθαρχίας» αναφέρει το άρθρο της Τάιμς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.