Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-03

  1. Αποκλεισμός του αρχηγείου Αραφάτ
  2. Μερσεντές στην Κίνα
  3. Αλλαγή φρουράς στη Φαλούτζα
  4. Τιμωρίες σε Αμερικανούς αξιωματικούς
  5. Πιθανές αλλαγές στο σχέδιο Σαρόν
  6. Κατηγορίες εναντίον 16 υπόπτων στην Τουρκία
  7. Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης
  8. Τιμωρίες σε Αμερικανούς αξιωματικούς
  9. Εντός του μηνός η ρύθμιση για τα πανωτόκια
  10. H μάχη των Eκκλησιών
  11. Ίσως αλλαγή του σχεδίου Σαρόν
  12. «Ζωντανά δόντια» με βλαστοκύτταρα
  13. Απεσταλμένοι του Φαναρίου στην Αθήνα
  14. Συλλήψεις υπόπτων στην Τουρκία
  15. Δύο βήματα από τον τίτλο
  16. Πρώτος ο Παναθηναϊκός
  17. Σύγχυση για τον έλεγχο της Φαλούτζα
  18. Συλλήψεις υπόπτων στην Τουρκία
  19. Νέα απειλή για τους υπολογιστές
  20. «Το σχέδιο Ανάν δεν έχει πεθάνει»
  21. Έρευνα εν μέσω αμφιβολιών
  22. ΕΕ: «Ακέφαλο κοτόπουλο»
  23. Παραδόθηκε ο «Λέγκια»
  24. Σύγχιση για τον έλεγχο της Φαλούτζα
  25. Απτόητος ο Σαρόν

Τρίτη 04 Μαΐου 2004 - 00:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκλεισμός του αρχηγείου Αραφάτ

Το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ έχει και στο παρελθόν αποκλειστεί από τον ισραηλινό στρατό

Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει από αργά τη νύχτα θέσεις γύρω από το αρχηγείο του ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η επιχείρηση αφορά συλλήψεις ρουτίνας σε διάφορα σημεία της Ραμάλα και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση εισβολής στα γραφεία του κ. Αραφάτ.

Όπως μεταδίδει πάντως το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δεκάδες τζιπ του ισραηλινού στρατού έχουν αποκλείσει τις τρεις εισόδους του αρχηγείου του Παλαιστινίου ηγέτη.

Ο κ. Αραφάτ τελεί υπό περιορισμό στο αρχηγείο του επί περισσότερα από δύο χρόνια.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 18:29 (Ώρα Λονδίνου)

Μερσεντές στην Κίνα

Στην Κίνα θα «λάμψει» το άστρο της Μερσέντες

Εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό της Κίνας η παραγωγή αυτοκινήτων της Μερσέντες στην Κίνα.

Την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή αυτοκινήτων της Ντάιμλερ Κράισλερ στην Κίνα, σε κοινοπραξία που ιδρύει με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BAIC, ανακοίνωσε η εταιρεία στο Βερολίνο, κατά την επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, του πρωθυπουργού, Γουέν Γιαμπάο.

Όπως έγινε γνωστό η κοινοπραξία θα κτίσει εργοστάσιο στα περίχωρα του Πεκίνου, στο οποίο θα κατασκευάζονται μοντέλα της σειράς C και E, με δυνατότητες παραγωγής 25.000 αυτοκινήτων το χρόνο.

Ήδη προηγουμένως είχε επέλθει συμφωνία για την παραγωγή φορτηγών αυτοκινήτων, που θα αρχίσει στις αρχές του 2006, με στόχο την κατασκευή 40.000 οχημάτων ετησίως. Οι συνολικές επενδύσεις υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Ντάιμλερ Κράισλερ βρίσκεται στη διαδικασία επανακαθορισμού της στρατηγικής της στην Ασία, μετλά την άρνησή της για αύξηση του κεφαλαίου και την αποχώρησή της από τη Μιτσουμπίσι Μότορς πριν ένα μήνα.

Συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Ντάιμλερ Κράισλερ και της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας Χιουντάι, με στόχο τη μετατροπή της ευρέως φάσματος συνεργασίας τους, σε συνεργασία για την προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Το 2001 το γερμανο-αμερικανικό συγκρότημα έκλεισε στρατηγική συνεργασία με τη Χιουντάι, συμμετέχοντας στην εταιρεία με μερίδιο 10,44%.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αλλαγή φρουράς στη Φαλούτζα

Αναζωπυρώνονται οι μάχες στη Νατζάφ

Ένας Ιρακινός πρώην στρατηγός , ο Μοχάμεντ Λατίφ, ορίστηκε διοικητής της ταξιαρχίας που ανέλαβε να περιπολεί την πόλη της Φαλούτζα στον ιρακινό νότο, με σκοπό την επιβολή της τάξης.

Ο στρατηγός Λατίφ, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, είχε εξοριστεί επί χρόνια, από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος αντικαθιστά έναν άλλον Ιρακινό στρατηγό στη θέση του επικεφαλής των ιρακινών δυνάμεων που αναπτύσσονται στη Φαλούτζα, τον Γιασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ, ο οποίος παρέμεινε υπεύθυνος των δυνάμεων μόνο για διάστημα τεσσάρων ημερών.

Η αντικατάσταση του στρατηγού Σαλέχ υπαγορεύθηκε από τις καταγγελίες και τις αντιδράσεις πολλών Ιρακινών, σχετικά με τους στενούς συνδέσμους του Ιρακινού αξιωματούχου με το καθεστώς του έκπτωτου ηγέτη της χώρας.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, λαμβάνοντας υτπόψη τις αντιδράσεις είχε δηλώσει ότι ο στρατηγός Σαλέχ δε θα αναλάβει τη διοίκηση των δυνάμεων της Φαλούτζα.

Ο ίδιος ο στρατηγός Σαλέχ δήλωσε ότι δε θα έχει στο εξής καμία σχέση με την ταξιαρχία που έχει αναπτυχθεί στη Φαλούτζα, διαψεύδοντας αμερικανική ανακοίνωση ότι θα του ανατεθούν δευτερεύοντα καθήκοντα στην πόλη.

Ο Ιρακινός στρατηγός αρνήθηκε, επίσης, ότι υπηρέτησε στην Προεδρική Φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσθεσε ότι ανέλαβε την ηγεσία του ιρακινού σώματος για να προλάβει την «καταστροφή» της πόλης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απολογισμός θυμάτων

Εν τω μεταξύ, νέες μάχες στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, άφησε πέντε Ιρακινούς νεκρούς και 16 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν βιομηχανική ζώνη της πόλης, αφού δέχθηκαν πυρά όλμων στη βάση τους έξω από τη Νατζάφ.

Νοτίως της Βαγδάτης, εξάλλου, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο ακόμα τραυματίστηκαν, όταν δέχθηκαν τα πυρά Ιρακινών, έξω από μια αποθήκη όπλων.

Επίσης, ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε σε επίθεση ενόπλων στη δυτική επαρχία Ανμπάρ.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμωρίες σε Αμερικανούς αξιωματικούς

Εξετάζονται οι κατηγορίες ότι μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ ενεθάρρυναν τις κακοποιήσεις στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

Με επίπληξη τιμωρήθηκαν έξι Αμερικανοί αξιωματικοί, μετά τις κατηγορίες για βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων από στρατιώτες τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιπλήξεις έγιναν τον περασμένο μήνα, σε σχέση με την κακοποίηση περίπου 200 κρατουμένων στα τέλη του 2003 και ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για την απομάκρυνση των αξιωματικών από το στράτευμα.

Στους έξι αξιωματικούς περιλαμβάνεται και η αντιστράτηγος Τζάνις Καρπίνσκι, που ήταν επικεφαλής της 800ης ταξιαρχίας της στρατιωτικής αστυνομίας, που ήταν υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη φυλακή. Άλλοι έξι στρατιώτες που υπηρετούσαν στη φυλακή βρίσκονται υπό ποινική δίωξη.

Η κ. Καρπίνσκι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν γνώριζε για τις κακοποιήσεις και ότι έπαθε σοκ βλέποντας τις φωτογραφίες που τις αποδείκνυαν.

Το ζήτημα της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ έλαβε έκταση την περασμένη Πέμπτη με τη δημοσίευση φωτογραφιών από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς δήλωσε την Κυριακή ότι οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τις κατηγορίες ότι πράκτορές τους ενεθάρρυναν ή πίεσαν στρατιώτες να κακοποιήσουν κρατούμενους κατά την ανάκρισή τους.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν από επίθεση ανταρτών νότια της Βαγδάτης.

«Αυθεντικές οι φωτογραφίες»

Στη Βρετανία, η εφημερίδα Ντέιλι Μίρρορ που δημοσίευσε φωτογραφίες κακοποιημένου από Βρετανούς στρατιώτες Ιρακινού κρατουμένου, υπογραμμίζει ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, αντικρούοντας τις αμφιβολίες που διατυπώθηκαν από στρατιωτικούς κύκλους.

Αυθεντικές οι φωτογραφίες διαβεβαιώνει η Ντέιλι Μίρορ

Η Ντέιλι Μίρορ διαβεβαιώνει ότι οι φωτογραφίες προέρχονται από δύο στρατιώτες του συντάγματος, υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκονταν το κρατητήριο, στο οποίο ελήφθησαν.

Σημειώνει επιπλέον ότι υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες που αποδεικνύουν την επίδειξη ωμότητας κατά των Ιρακινών κρατουμένων.

Παράλληλα, ο βρετανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες για την υπόθεση εξελίσσονται ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό στρατιωτικοί ανακριτές έχουν μεταβεί στην Κύπρο , όπου βρίσκεται η βάση των στρατιωτών που εμπλέκονται στην υπόθεση.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 18:45 (Ώρα Λονδίνου)

Πιθανές αλλαγές στο σχέδιο Σαρόν

Ενδεχόμενη επανεξέταση του σχεδίου για την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας

Μετά την απόρριψη με 60% του σχεδίου για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ίσως προβεί στην αλλαγή του, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ.

Ο κ. Ολμέρτ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε σε βουλευτές του κόμματός του ότι ενδέχεται να παρουσιάσει μια βελτιωμένη μορφή του σχεδίου.

Εκπρόσωπος του κ. Σαρόν διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά την απόρριψη του σχεδίου του στο εσωκομματικού δημοψήφισμα του Λικούντ.

Πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ, προεξοφλούσαν, σε περίπτωση ανασχηματισμού, την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, ο οποίος δεν υποστήριξε με θέρμη το σχέδιο Σαρόν.

Εξάλλου, το ισραηλινό Κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού.

Στη Λωρίδα της Γάζας στο μεταξύ Εβραίοι έποικοι ξεκίνησαν τις εργασίες επέκτασης συγκροτήματος 52 κατοικιών στον οικισμό Νεβέ Ντεκαλίμ.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξάλλου τέσσερις οικογένειες εποίκων κατέλαβαν σπίτια στον αραβικό τομέα, με την πρόθεση, όπως είπαν, να δημιουργήσουν εβραϊκή γειτονιά.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 13:15 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορίες εναντίον 16 υπόπτων στην Τουρκία

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο ήταν σύμφωνα με την αστυνομία στόχος επιθέσεων

Η αστυνομία της Τουρκίας συνέλαβε 16 άτομα φερόμενα ως μέλη της Αλ Κάιντα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, τα οποία πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

Λίγη ώρα αργότερα, σε βάρος των 16 υπόπτων απαγγέλθηκαν και επισήμως κατηγορίες για συνωμοσία από τουρκικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με το CNN Τurk οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν όπλα, εκρηκτικά και 4.000 CD με στιγμιότυπα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα και με οδηγίες από τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ανέφερε το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης άλλων εννέα συλλήψεων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία της Προύσας, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, οι 16 θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ.

Το ΝΑΤΟ δεν επανεξετάζει τη διεξαγωγή της συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα παραστεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, θα επικυρωθεί η επίσημη ένταξη στους κόλπους της επτά νέων μελών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβενία και Σλοβακία).


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης

Επικρίσεις και για την ακρίβεια από το Γ. Παπανδρέου

Έντονη κριτική άσκησε εκ νέου στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την ότι επιδεικνύει αδράνεια και απραξία σε όλα τα σημαντικά θέματα που έχει χειρισθεί μέχρι σήμερα.

Μιλώντας σε εκδήλωση, όπου παρουσίασε τη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, με σύνθημα «Δημιουργούμε την Ελλάδα του αύριο σήμερα», ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ για τη στάση της στο Κυπριακό, και ειδικότερα κατά τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, στην κρίση των σχέσεων μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος, στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και στην οικονομία.

Ειδικότερα, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει την Ελλάδα υπό επιτήρηση, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μία ολέθρια προσπάθεια σπίλωσης της οικονομίας.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα της ακρίβειας, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτα υψηλές τις τιμές των καυσίμων.

Οι δημοσκοπήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θεωρεί λογικό να υπάρχει μία περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση, αλλά σύντομα -όπως πρόσθεσε- ο Έλληνας πολίτης θα διαπιστώσει την ανυπαρξία πολιτικής και σχεδίων από τη ΝΔ.

Σχετικά με το εκκλησιαστικό ζήτημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας και τόνισε ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση πρωτοβουλία και όχι απραξία».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είναι στο εξής ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, επιβραβευόμενος για τη στάση που τήρησε στη γνωστή υπόθεση της τροπολογίας για το «Πόρτο Καρράς», ενώ ο Νίκος Αθανασάκης, επικεφαλής του γραφείου Τύπου μέχρι σήμερα, τοποθετείται διευθυντής των υπηρεσιών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι ευρωεκλογές

Σχετικά με την επιλογή των ευρωβουλευτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα εκφρασθεί η γνώμη των πολιτών μέσω του διαδικτύου στην ιστοσελίδα που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ, με την ονομασία www.democracy.gr, όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτοπροτάσεων.

Από τους προταθέντες θα γίνει επιλογή των 50 πρώτων, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από το εκτελεστικό γραφείο, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε και τη συγκρότηση της κεντρικής επιτροπής των Ευρωεκλογών, στην οποία μετέχουν πολλά στελέχη του Κινήματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Κώστας Λαλιώτης.

Την προσεχή Δευτέρα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του εθνικού συμβουλίου ανασυγκρότησης, με ευθύνη του οποίου θα διεξαχθεί ο εσωκομματικός διάλογος ενόψει του συνεδρίου. Το εθνικό συμβούλιο ανασυγκρότησης θα συνέλθει σε πανηγυρική συνεδρίαση το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Απάντηση Ρουσσόπουλου

Ρουσσόπουλος: «Δεν πείθει κανέναν»

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεν πέρασαν καλά - καλά δύο μήνες από τις εκλογές και ο κ. Παπανδρέου μας είπε σήμερα ότι για την ακρίβεια, τη φτώχεια, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας ευθύνεται η νέα κυβέρνηση. Δεν πείθει κανέναν».


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμωρίες σε Αμερικανούς αξιωματικούς

Εξετάζονται οι κατηγορίες ότι μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ ενεθάρρυναν τις κακοποιήσεις στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

Με επίπληξη τιμωρήθηκαν έξι Αμερικανοί αξιωματικοί, μετά τις κατηγορίες για βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων από στρατιώτες τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιπλήξεις έγιναν τον περασμένο μήνα, σε σχέση με την κακοποίηση περίπου 200 κρατουμένων στα τέλη του 2003 και ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για την απομάκρυνση των αξιωματικών από το στράτευμα.

Στους έξι αξιωματικούς περιλαμβάνεται και η αντιστράτηγος Τζάνις Καρπίνσκι, που ήταν επικεφαλής της 800ης ταξιαρχίας της στρατιωτικής αστυνομίας, που ήταν υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη φυλακή. Άλλοι έξι στρατιώτες που υπηρετούσαν στη φυλακή βρίσκονται υπό ποινική δίωξη.

Η κ. Καρπίνσκι δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι δεν γνώριζε για τις κακοποιήσεις και ότι έπαθε σοκ βλέποντας τις φωτογραφίες που τις αποδείκνυαν.

Το ζήτημα της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ έλαβε έκταση την περασμένη Πέμπτη με τη δημοσίευση φωτογραφιών από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS TV.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς δήλωσε την Κυριακή ότι οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν τις κατηγορίες ότι πράκτορές τους ενεθάρρυναν ή πίεσαν στρατιώτες να κακοποιήσουν κρατούμενους κατά την ανάκρισή τους.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίσθηκαν από επίθεση ανταρτών νότια της Βαγδάτης.

«Αυθεντικές οι φωτογραφίες»

Στη Βρετανία, η εφημερίδα Ντέιλι Μίρρορ που δημοσίευσε φωτογραφίες κακοποιημένου από Βρετανούς στρατιώτες Ιρακινού κρατουμένου, υπογραμμίζει ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, αντικρούοντας τις αμφιβολίες που διατυπώθηκαν από στρατιωτικούς κύκλους.

Αυθεντικές οι φωτογραφίες διαβεβαιώνει η Ντέιλι Μίρορ

Η Ντέιλι Μίρορ διαβεβαιώνει ότι οι φωτογραφίες προέρχονται από δύο στρατιώτες του συντάγματος, υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκονταν το κρατητήριο, στο οποίο ελήφθησαν.

Σημειώνει επιπλέον ότι υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες που αποδεικνύουν την επίδειξη ωμότητας κατά των Ιρακινών κρατουμένων.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 14:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εντός του μηνός η ρύθμιση για τα πανωτόκια

Ενημέρωση Καραμανλή από Αλογοσκούφη

Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί -σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- το νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζεται το θέμα των πανωτοκίων.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι η ρύθμιση θα προβλέπει πως το ποσό που θα πληρώνει κάποιος στην τράπεζα δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου που είχε δανεισθεί.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε τη Δευτέρα το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα γίνει στις 12 Μαΐου, αλλά και για την ομιλία του πρωθυπουργού στο διεθνές συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ» την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά ότι, βάσει των στοιχείων της δημοσιονομικής απογραφής που κάνει η κυβέρνηση, το έλλειμμα θα κυμανθεί μεταξύ 3,2% και 3,3% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 14:39 (Ώρα Λονδίνου)

H μάχη των Eκκλησιών

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Τα «μπόνους» για μεταθέσεις, μετατάξεις γιατρών. Νέα κίνητρα θεσπίζει το υπουργείο Υγείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 78% η δημοτικότητα του Κ. Καραμανλή. Καλπάζουν κυβέρνηση - πρωθυπουργός.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πτυχία Λονδίνου με μαθήματα στην Ελλάδα. Σπάει το μονοπώλιο των κρατικών ΑΕΙ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυθαίρετα: Ποιες νέες περιοχές μπαίνουν στο σχέδιο. Ο Σουφλιάς αποφασισμένος να βάλει τέλος στο χωροταξικό χάος.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαφιόζικη επίθεση εμπόρων όπλων κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα για τις ύποπτες προμήθειες;

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανωτόκια τέλος και με αναδρομική ισχύ. Έως το τέλος Μαΐου η λύση.

ΕΘΝΟΣ: Επιστροφή χρημάτων από «έξοδα» δανείων. Τράπεζες: Δικαστική απόφαση - σταθμός για τους δανειολήπτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με... δαδί τις Νέες Χώρες το Φανάρι ανάβει πυρκαγιά! Βαρθολομαίος: Η Αυτοκέφαλος είναι μέχρι την Λάρισα. Χριστόδουλος: Εξαντλήσαμε κάθε φιλειρηνικό μέσον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκτός ελέγχου η κρίση στην Εκκλησία. Συγκρούσεις μέχρι εσχάτων Οικουμενικού Πατριάρχου - Αρχιεπισκόπου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οικοδομές: Παγώνουν τα πρόστιμα, αλλάζουν οι άδειες. ΥΠΕΧΩΔΕ: Ρύθμιση - ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπους. Φρίκη: Βασανιστήρια Ιρακινών ξεσηκώνουν παγκόσμια θύελλα.

ΕΣΤΙΑ: Η θέσις της Ελλάδος στην διηυρυμένη Ευρώπη των 25 κρατών - μελών.

ΤΑ ΝΕΑ: Άνοιξαν πόρτα στο ιερό φρενοκομείο. Φόβοι για εμφύλιο σε 33 μητροπόλεις.

Η ΧΩΡΑ: Πώς θα γλιτώσετε εφέτος φόρους. Οδηγός: Τα μυστικά για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

CITY PRESS: Έπεσαν τα σύνορα στην Ευρώπη. Γεγονός η Ευρωπαϊκή Ένωση των «25».

METRORAMA: ΕΚΑΣ για πιο πολλούς. Επεκτείνεται το όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το τιμολόγιο της δωρεάν παιδείας. Αποκαλυπτική έρευνα σε πάνω από 3.000 πρωτοετείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θα τα βρουν οι ιεράρχες μόνο αν... Τρόποι συνεννόησης, αναζητώντας στην εκκλησιαστική κρίση.

Εκκλησιαστική κρίση

Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι «την πόρτα του... ιερού φρενοκομείου ανοίγει η κλιμάκωση της διαμάχης Φαναρίου - Εκκλησίας της Ελλάδος μετά τις εκκλησιαστικές ποινές που επιβλήθηκαν στον κ. Χριστόδουλο. Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίζεται αποφασισμένος να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος ποντάρει στη στήριξη της κυβέρνησης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «με εκκλησιαστική απομόνωση, που θα περιορίσει την εξουσία του στη μισή περίπου Ελλάδα, κινδυνεύει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η διευρυμένη Σύνοδος του Πατριαρχείου διέκοψε τις σχέσεις μαζί του και απειλεί πλέον με άρση της Πράξης του 1928, αναλαμβάνοντας, εκτός από την πνευματική, και τη διοικητική μέριμνα των μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εκδώσει τα προεδρικά διατάγματα για τους 4 νέους μητροπολίτες».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι «αμήχανοι οι πιστοί παρακολουθούν τη σύγκρουση κορυφής στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία βρίσκεται στην εξώθυρα του σχίσματος. Οι συνέπειες της παρούσας κατάστασης, αν αυτή δεν αναστραφεί, μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα τον Ελληνισμό σε δεινά».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «αντιπαράθεση, σύγκρουση μέχρις εσχάτων, θα λέγαμε, προμηνύει η απόφαση του Φαναρίου να μην επιτρέψει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο να επιβάλει την δική του κυριαρχία σε μητροπόλεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία του πατριαρχικού θρόνου. Μία σύγκρουση που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα είναι μακροχρόνια, με επιπτώσεις στις ισορροπίες των ορθοδόξων εκκλησιών, αλλά και με πολιτικές παρενέργειες. Μία σύγκρουση της οποίας ουδείς γνωρίζει το τέλος».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι «λύπη για την απόφαση του Φαναρίου και ελπίδα ότι ο μητραλοίας Αρχιεπίσκοπος θα μετανοήσει και θα σεβασθεί τα απαράγραπτα δικαιώματα του Πατριαρχείου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία των δύο Εκκλησιών εξέφρασε ο Πατριάρχης. Χαμηλοί τόνοι από τον Αρχιεπίσκοπο που μιλάει για αγάπη και σεβασμό προς τη μητέρα Εκκλησία και αποθεώθηκε από πιστούς στη μητρόπολη».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 15:04 (Ώρα Λονδίνου)

Ίσως αλλαγή του σχεδίου Σαρόν

Ενδεχόμενη επανεξέταση του σχεδίου για την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας

Μετά την απόρριψη με 60% του σχεδίου για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ίσως προβεί στην αλλαγή του, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ.

Ο κ. Ολμέρτ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε σε βουλευτές του κόμματός του ότι ενδέχεται να παρουσιάσει μια βελτιωμένη μορφή του σχεδίου.

Εκπρόσωπος του κ. Σαρόν διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να απολύσει τον υπουργό Οικονομικών, Μπενγιαμίν Νετανιάχου, μετά την απόρριψη του σχεδίου του στο εσωκομματικού δημοψήφισμα του Λικούντ.

Πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ, προεξοφλούσαν, σε περίπτωση ανασχηματισμού, την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, ο οποίος δεν υποστήριξε με θέρμη το σχέδιο Σαρόν.

Στη Λωρίδα της Γάζας στο μεταξύ Εβραίοι έποικοι ξεκίνησαν τις εργασίες επέκτασης συγκροτήματος 52 κατοικιών στον οικισμό Νεβέ Ντεκαλίμ.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξάλλου τέσσερις οικογένειες εποίκων κατέλαβαν σπίτια στον αραβικό τομέα, με την πρόθεση, όπως είπαν, να δημιουργήσουν εβραϊκή γειτονιά.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 14:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ζωντανά δόντια» με βλαστοκύτταρα

Αναπαραγωγή δοντιών με βλαστοκύτταρα υπόσχονται Βρετανοί επιστήμονες

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας των βλαστοκυττάρων σύντομα ενδέχεται να καταστεί δυνατή η αναπαραγωγή ανθρώπινων δοντιών.

Έπειτα από επιτυχή πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες του κολεγίου Κινγκς στο Λονδίνο, ελπίζουν να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε δύο χρόνια.

Η διαδικασία προβλέπει την εμφύτευση βλαστοκυττάρων στο σημείο όπου βρισκόταν το αρχικό δόντι και τη δημιουργία νέου μέσα σε δύο μήνες.

Ωστόσο θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια για να γίνει η νέα μέθοδος προσιτή στο ευρύ κοινό.

Ο καθηγητής Πολ Σαρπ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του κολεγίου, δήλωσε ότι το κεντρικό στοιχείο της νέας τεχνολογίας συνίσταται στο γεγονός ότι ένα ζωντανό δόντι μπορεί να προστατεύσει καλύτερα την υγιεινή του στόματος από τα τεχνητά.

Εκπρόσωπος του βρετανικού συλλόγου Οδοντιάτρων δήλωσε ότι η οργάνωσή του επικροτεί παρόμοια προγράμματα.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Απεσταλμένοι του Φαναρίου στην Αθήνα

Και την αρμόδια υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου θα ενημερώσουν οι απεσταλμένοι του Φαναρίου

Επαφές με την ελληνική κυβέρνηση θα έχει την Τρίτη στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκεκριμένα, οι απεσταλμένοι του Φαναρίου θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την διένεξη με την Εκκλησία της Ελλάδος με αντικείμενο τις μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του Φαναρίου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μεσολαβήσει μόνο αν της ζητηθεί και από τις δύο πλευρές και σε συγκεκριμένη βάση.

Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Εντωμεταξύ, μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Από το Φανάρι έγινε γνωστό ότι η συνομιλία του κ. Βαρθολομαίου με τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο περιεστράφη γύρω από την διευρυμένη σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία επέβαλε την ποινή της ακοινωνησίας στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, αντιδρώντας έτσι στην εκλογή μητροπολιτών σε μητροπόλεις των Νέων Χωρών.


Συλλήψεις υπόπτων στην Τουρκία

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο ήταν σύμφωνα με την αστυνομία στόχος επιθέσεων

Η αστυνομία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 16 φερόμενα ως μέλη της Αλ Κάιντα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, τα οποία πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το CNN Τurk οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν όπλα, εκρηκτικά και 4.000 CD με στιγμιότυπα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα και με οδηγίες από τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ανέφερε το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης άλλων εννέα συλλήψεων στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία της Προύσας, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, οι 16 θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ.

Το ΝΑΤΟ δεν επανεξετάζει τη διεξαγωγή της συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία θα παραστεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, θα επικυρωθεί η επίσημη ένταξη στους κόλπους της επτά νέων μελών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβενία και Σλοβακία).


Δύο βήματα από τον τίτλο

Kορυφαίος του Παναθηναϊκού ο Γκονζάλες

Στο μεταξύ τους τελικό του κυπέλλου Eλλάδος του ερχομένου Σαββάτου στρέφουν την προσοχή τους οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος A' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, καθώς η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά διατηρήθηκε για μία ακόμη αγωνιστική.

O πρωτοπόρος Παναθηναϊκός ξεπέρασε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες το εμπόδιο του εκ των ουραγών Aκράτητου στο γήπεδο της Λεωφόρου, με σκορ 5 - 1.

Σκόρερ για το Tριφύλλι οι Παπαδόπουλος (23', 69'), Γκονζάλες (57', 85') και Mπλέτσας (90' αυτογκόλ), ενώ για τον Aκράτητο είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Mπαγιαζίτ (53').

Tην ίδια ώρα, ο Oλυμπιακός Πειραιώς επικρατούσε με το ισχνό 1 - 0 της Xαλκηδόνας στο γήπεδο της Nίκαιας, χάρη σε τέρμα του Kαστίγιο (9'), διατηρώντας έτσι τη διαφορά των δύο βαθμών που τον χωρίζει από τον πρωτοπόρο.

Στη μάχη του τίτλου απομένουν δύο αγωνιστικές, όπου ο Παναθηναϊκός θα δοκιμασθεί εκτός έδρας με αντιπάλους τους ουραγούς Προοδευτική και Πανηλειακό, ενώ η πειραϊκή ομάδα θα φιλοξενήσει τον Άρη και το Aιγάλεω.

«Θρίλερ» στον Kορυδαλλό

Tο παιχνίδι της ημέρας έγινε στον Kορυδαλλό, όπου η αγωνιζόμενη για την παραμονή της στην A' εθνική Προοδευτική επικράτησε σε ένα δραματικό αγώνα του Hρακλέους με σκορ 3 - 2.

Oι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με 2 - 0, με τέρματα του Nεμπεγλέρα (26' με πέναλτι) και Mαχλά (28'). Aκολούθησαν οι αποβολές στο 30ό λεπτό ενός παίκτη από κάθε ομάδα (Ξενίδη και Zαΐμι), ενώ στο 44ο απεβλήθη και ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων Aμπάτης.

Έτσι, ο Hρακλής αναγκάσθηκε να αγωνισθεί στο υπόλοιπο του αγώνα όχι μόνον με εννέα παίκτες, αλλά και με τερματοφύλακα το στράικερ Mίετσελ. Άντεξε έως το 71ο λεπτό, όταν ο Bιλανάκης μείωσε για την Προοδευτική σε 2 - 1.

Στο 84ο πάλι ο Bιλανάκης ισοφάρισε και στις καθυστερήσεις ο Aνδράλας έδωσε τη νίκη στην πειραϊκή ομάδα, που πλέον ελπίζει σε σωτηρία.

Σε θέση που οδηγεί στην έξοδό του στο κύπελλο βρίσκεται ο Nέος Πανιώνιος μετά την εντός έδρας νίκη του επί του ΠAOK με σκορ 1 - 0. Σκόρερ ο Pαγκουέλ (19').

O Άρης νίκησε στη Θεσσαλονίκη το Aιγάλεω (που έχει ήδη εξασφαλίσει μία θέση στο κύπελλο Oυέφα) με 1 - 0, χάρη σε γκολ του Λιολίδη (55') και έκανε ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή του στην A' εθνική.

Στο Hράκλειο, OΦH και Kαλλιθέα έμειναν σε λευκή ισοπαλία, αποτέλεσμα που «βολεύει» και τις δύο ομάδες.

O ουραγός Πανηλειακός προηγήθηκε δύο φορές του Iωνικού στον Πύργο, με γκολ των Δερμιτζόγλου (25') και Σωτήρχου (76'), αλλά ισοφαρίσθηκε από τους Kινγκ (69') και Oφρυδόπουλο (90').

Στον αγώνα του Σαββάτου, η AEK «πέρασε» από την Ξάνθη, επικρατώντας της τοπικής Σκόντα με σκορ 2 - 1, χάρη σε γκολ του Nίκου Λυμπερόπουλου (25') και του Kατσουράνη (46'). Για τη Σκόντα μείωσε ο Παπαδόπουλος (89' πέν.).

Mε τη νίκη αυτή η Ένωση εξασφάλισε και μαθηματικά τη συμμετοχή της στο κύπελλο Oυέφα.

Bαθμολογία (28 αγώνες)

Παναθηναϊκός 71 βαθμοί

Oλυμπιακός Π. 69

ΠAOK 56

Aιγάλεω 51

AEK 51

Nέος Πανιώνιος 43

Xαλκηδόνα 42

Hρακλής 38

Σκόντα Ξάνθη 30

OΦH 28

Iωνικός 27

Kαλλιθέα 26

Άρης 26

Aκράτητος 22

Πανηλειακός 20


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 10:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτος ο Παναθηναϊκός

Nικητής σε ένα ποιοτικά κακό ντέρμπι ο ΠAO

Mόνος πρώτος τερμάτισε ο Παναθηναϊκός στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος A1 μπάσκετ, εξασφαλίζοντας πλεονέκτημα έδρας έως το τέλος των πλέι-οφ, ενώ την κορυφαία κατηγορία αποχαιρέτησαν Hράκλειο και Hλυσιακός.

Tο Tριφύλλι πέτυχε εκτός έδρας νίκη γοήτρου επί του Oλυμπιακού Πειραιώς, σε ένα ποιοτικά κάκιστο παιχνίδι, με σκορ 57 - 55.

Oι Πράσινοι γνώριζαν αρκετή ώρα πριν από τη λήξη του αγώνα ότι, μετά την ήττα του Aμαρουσίου, είχαν εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη βαθμολογία, αλλά διεκδίκησαν με πείσμα τη νίκη έως το τέλος και βύθισαν την πειραϊκή ομάδα στην όγδοη θέση,

Έτσι, ταυτόχρονα την «επέλεξαν» ως τον πρώτο τους αντίπαλο στα πλέι-οφ - η πρώτη τους συνάντηση στα μέσα της εβδομάδας στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

Aπό τους πρωταθλητές ξεχώρισαν οι Mπατίστ και Mακντόναλντ, ενώ από τους γηπεδούχους καλύτεροι ήταν οι Γιούρακ και Λιαδέλλης.

«Σώθηκε» ο Iωνικός N. Φ.

O Iωνικός Nέας Φιλαδελφείας νίκησε εντός έδρας το Mαρούσι με 85 - 70 και διατηρήθηκε στην A1. Kορυφαίοι από τον Iωνικό οι Kόνλι και Tράινα, ενώ από την ομάδα του Aμαρουσίου ξεχώρισαν οι Mπλάκνι και Kαράγκουτης.

O Hρακλής εξασφάλισε την τέταρτη θέση, νικώντας στο Iβανώφειο τον αδιάφορο Mακεδονικό με 89 - 64, με κορυφαίους τους Παπαδόπουλο και Hλιάδη - από την ομάδα της Kοζάνης ξεχώρισαν οι Kλαρκ και Mοργκουνόφ.

O ΠAOK δεν δυσκολεύθηκε να «περάσει» από τη Nέα Σμύρνη με νίκη επί του στερουμένου κινήτρων Πανιωνίου, με σκορ 88 - 72. Bασιλειάδης και Γιούρκοβιτς ξεχώρισαν από τους Θεσσαλονικείς, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισε ο Γουότσον.

Mε νίκη ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο η AEK, που νίκησε εντός έδρας τον Aπόλλωνα Πατρών με 85 - 81, χωρίς ωστόσο να ικανοποιήσει με την απόδοσή της. Kαλύτεροι από την Ένωση οι Λόλις, Xατζής, Παπαΐωακείμ και από τους Πατρινούς οι Γεωργαλής και Bάρντα.

Tο Hράκλειο επικράτησε εντός έδρας του αδιάφορου Άρη, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στην A1. Tελικό σκορ 83 - 72, με καλύτερο των γηπεδούχων το Tζόνσον και των φιλοξενουμένων τον Kόμματο.

Kατώτερος των περιστάσεων εμφανίσθηκε ο Hλυσιακός στον κρισιμότερο αγώνα της σεζόν, αφού με εκτός έδρας νίκη επί του Περιστερίου θα εξασφάλιζε την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία.

Oι γηπεδούχοι οδήγησαν την ομάδα των Iλισσίων στον υποβιβασμό, επικρατώντας με το σαρωτικό 102 - 76 και έχοντας ως κορυφαίους τους Mάικλ και Πελεκάνο, ενώ από τους φιλοξενουμένους ξεχώρισε ο Nτιν.

Bαθμολογία (τελική κανονικής περιόδου)

Παναθηναϊκός 48

Mαρούσι 47

Άρης 43

Hρακλής 42

ΠAOK 41

AEK 40

Περιστέρι 39

Oλυμπιακός Π. 39

Mακεδονικός 37

Πανιώνιος 37

Aπόλλων Π. 35

Iωνικός N. Φ. 33

Hράκλειο 33

Hλυσιακός 32

Tα ζευγάρια των πλέι-οφ

Tέσσερα «καυτά» ζευγάρια περιλαμβάνει η προημιτελική φάση των πλέι-οφ της A1, που θα κριθεί στις δύο νίκες και αρχίζει στα μέσα της εβδομάδας.

O πρωταθλητής Παναθηναϊκός (πρώτος στην κανονική περίοδο) αντιμετωπίζει με πλεονέκτημα έδρας τον όγδοο Oλυμπιακό Π., σε μία σειρά από ντέρμπι, που τα προηγούμενα χρόνια οι φίλαθλοι είχαν συνηθίσει να βλέπουν σε τελικούς ή ημιτελικούς.

Tο Mαρούσι, η έκπληξη του φετεινού πρωταθλήματος, που τερμάτισε στη δεύτερη θέση θα αναμετρηθεί με πλεονέκτημα έδρας με το Περιστέρι. Πρόκειται για δύο ομάδες που έχουν στη διάρκεια των ετών βρεθεί συχνά αντιμέτωπες σε κρίσιμες αναμετρήσεις σε διάφορες κατηγορίες.

O τρίτος Άρης θα «συγκρουσθεί» με την έκτη AEK, με το πλεονέκτημα έδρας να ευνοεί τους Θεσσαλονικείς, ενώ Hρακλής (τέταρτος) και ΠAOK (πέμπτος) αποτελούν το τελευταίο, και αμιγώς θεσσαλονικιό, ζευγάρι, με τους Hρακελιδείς να έχουν πλεονέκτημα έδρας.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχυση για τον έλεγχο της Φαλούτζα

Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο από σιίτες μουσουλμάνους

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς αντέκρουσε τις πληροφορίες ότι ο Ιρακινός στρατηγός που υπηρέτησε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν τέθηκε επικεφαλής της ιρακινής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη Φαλούτζα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο στρατηγός, Ρίτσαρντ Μάιερς δήλωσε πως δε νομίζει ότι ο Τζασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ θα αναλάβει την διοίκηση της ιρακινής δύναμης

Ο Ιρακινός στρατηγός βρίσκεται στη Φαλούτζα μαζί με 200 Ιρακινούς στρατιώτες από την Παρασκευή.

«Εξετάζουμε τις περιπτώσεις δύο τριών αξιωματικών και αυτός είναι ένας απ΄ αυτούς. Όλες οι υποψηφιότητες εξετάζονται εξονυχιστικά από την Προσωρινή Διοίκηση στη Βαγδάτη και από τον υπουργό Αμύνης του Ιράκ.

Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι αυτός που θα αναλάβει τη διοίκηση της ιρακινής δύναμης δεν θα είναι ο στρατηγός Σαλέχ», είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως αξιωματικοί της δύναμης των πεζοναυτών που βρίσκεται έξω από τη Φαλούτζα υποστήριξαν ότι στηρίζονται στο στρατηγό Σαλέχ να επιβάλει την τάξη στην πόλη.

Με τη σειρά του ο Ιρακινός στρατηγός αρνήθηκε ότι υπηρέτησε στην Προεδρική Φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσθεσε ότι ανέλαβε την ηγεσία του ιρακινού σώματος για να προλάβει την «καταστροφή» της πόλης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτρες, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου, μετέδωσε πάντως ότι τη συνολική διοίκηση της ιρακινής στρατιωτικής δύναμης στη Φαλούτζα ανέλαβε ο Μοχάμεντ Λατίφ, πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος του ιρακινού στρατού.

Παρόλο αυτά η ιρακινή δύναμη που έχει αναπτυχθεί στη Φαλούτζα τελεί ακόμα υπό τη διοίκηση του στρατηγού Σαλέχ.

Γιατροί αναφέρουν ότι από τις 5 Απριλίου που ξεκίνησε η πολιορκία της Φαλούτζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 600 άνθρωποι και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Βασανιστηρίων συνέχεια

Σε μια άλλη εξέλιξη ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς ανακοίνωσε ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα φερόμενα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων παρακινήθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΟΙ καταγγελίες αυτές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το περιοδικό Νιού Γιόρκερ που επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του αμερικανικού στρατού που απαριθμεί σειρά κρουσμάτων «σαδιστικής κακοποίησης» κρατουμένων.

Απολογισμός θυμάτων

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εννέα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις στο Ιράκ.

Έξι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν όταν όλμοι έπληξαν στρατιωτική βάση κοντά στο Ραμαντί στα δυτικά της χώρας.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο Κιρκούκ και δυο βορειοδυτικά της Βαγδάτης.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 10:15 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις υπόπτων στην Τουρκία

Για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται η οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ

Η αστυνομία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 16 φερόμενα ως μέλη της Αλ Κάιντα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, τα οποία πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το CNN Τurk οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν όπλα, εκρηκτικά και 4.000 CD με στιγμιότυπα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα και με οδηγίες από τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Προύσα, ενώ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, οι 16 θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ.

Στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιουνίου, θα επικυρωθεί η επίσημη ένταξη στους κόλπους της επτά νέων μελών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβενία και Σλοβακία).


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα απειλή για τους υπολογιστές

Η Μάικροσοφτ χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της εξάπλωσης του σάσερ υπερβολικούς

Εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν μολυνθεί από τον ιό σάσερ, όπως δήλωσε στέλεχος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας. Ο σάσερ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ιούς που επιτίθενται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνημμένα κείμενα, εξαπλώνεται απευθείας μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα προσβάλλει πρόσφατες εκδοχές των συστημάτων Γουίντοους της Μάικροσοφτ και καθιστά τελείως ανενεργό τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Περιμένουμε επιδείνωση της κατάστασης τη Δευτέρα, όταν ο κόσμος θα πάει με τους φορητούς ηλεκτρονικούς του υπολογιστές στη δουλειά του», είπε ο Μίκο Χιπόνεν, επικεφαλής της φιλανδικής εταιρείας έρευνας και ασφάλειας των υπολογιστών, F- Secure.

H Μάικροσοφτ παραδέχτηκε ότι το «σκουλήκι» σάσερ εξαπλώνεται ταχύτατα, υποβάθμισε το μέγεθος της απειλής. «Μου φαίνεται υπερβολικό να έχουν μολυνθεί εκατομμύρια υπολογιστές», δήλωσε ο Μπερνάρ Ουρανλιάν, τεχνικός διευθυντής της Μάικροσοφτ στη Γαλλία. Επί πλέον η εταιρεία έχει διαθέσει στην αγορά λογισμικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των υπολογιστών που δέχτηκαν επίθεση.

Τα προγράμματα που προσβάλλει ο σάσερ είναι τα Γουίντοους 2000, τα Γουίντοους σέρβερ 2003 και τα Γουίντοους ΧΡ. Ο ιός εμποδίσει την ομαλή λειτουργία των συστημάτων, αφού κλείνει και ξανανοίγει τον υπολογιστή αυτόματα, χωρίς όμως να του προκαλεί ζημία μεγάλης διάρκειας.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 06:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Το σχέδιο Ανάν δεν έχει πεθάνει»

Συνέντευξη στη Δόξα Σιβροπούλου

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, 24 Απριλίου 2004

«Το σχέδιο Ανάν δεν έχει πεθάνει», δήλωσε σε συνέντευξη του στην Ελληνική υπηρεσία του BBC ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος μετέβη στο Λονδίνο μια μέρα μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιρλανδία για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το σχέδιο Ανάν περιέχει πρόνοιες, οι οποίες είναι θετικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Βασικά, όμως, τα θετικά που προσφέρει το σχέδιο Ανάν επεκτείνονται σε βάθος χρόνου από τρία μέχρι 18 χρόνια και περισσότερα χωρίς ικανοποιητικές διασφαλίσεις ότι θα εφαρμοστεί πιστά. Υπάρχουν και άλλες αδυναμίες στο σχέδιο. Εγώ, έχω την άποψη ότι τέτοια σχέδια δεν πεθαίνουν, δεν εξαφανίζονται παραμένουν στο τραπέζι και αναπαράγονται σε περίπτωση που ξεκινάει μια πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού. Μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για επανένωση της Κύπρου, εάν αφαιρεθούν μερικά υπερπρονόμια που έχουν δοθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά και αν γίνουν δεκτές μερικές από τις απαιτήσεις μας», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διάλογος

Όσον αφορά το μέλλον του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε: «Η βελτίωση των σχέσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η επανένωση συμφερόντων και ενεργειών έξω από τα πολιτικά πράγματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα αποτελέσει ένα ισχυρό θεμέλιο για κάθε προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας.»

Πρεσβεία στην Τουρκία

Σε ερώτηση για την προοπτική δημιουργίας πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι είναι ένα ενδεχόμενο που ακόμα δεν έχει εξεταστεί.

Και κατέληξε: « Πάντως, η Τουρκία οφείλει να δώσει αναγνώριση στην Κυπριακή Δημοκρατία, διότι είναι μία από τις αναγκαίες ενέργειες που οφείλει κάθε εγγυήτρια χώρα στα υφιστάμενα κράτη μέλη. Και η Κύπρος είναι ήδη από χτες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο πλήρες και τυγχάνει των ίδιων προνομίων, όπως όλα τα άλλα κράτη μέλη.»


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

«Το σχέδιο Ανάν δεν έχει πεθάνει»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει «καλή βάση» διαπραγματεύσεων υπό προϋποθέσεις.

Βοήθεια από την ΕΕ στους Τουρκοκύπριους

H διαχείριση της «επόμενης μέρας»

Χείρα βοηθείας προς Τουρκοκύπριους

Για διπλωματική νίκη κάνει λόγο η Άγκυρα

Η επόμενη μέρα

Βολές από Ανάν

Συντριπτικό «Όχι»

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Ευρωπαϊκή συμπάθεια προς Τουρκοκυπρίους

Στη φιλική στάση και τις υποσχέσεις βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Τουρκοκυπρίους αναφέρονται άρθρα του βρετανικού Τύπου.

Kυπριακό και εκκλησιαστικό

Οι δυσκολίες της «επόμενης μέρας»

«Οργή» και «θλίψη»

«Το νησί των χαμένων ελπίδων»

Το «Όχι» και οι επιπτώσεις του

Ενυπόγραφα

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης.

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 02:24 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα εν μέσω αμφιβολιών

Κυρίαρχο θέμα στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου οι υποψίες για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που απεικονίζουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους.

«Έρευνα για τις φωτογραφίες των βασανιστηρίων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γκάρντιαν» με πλαγιότιτλο, «η Μίρορ σταθερή στο δημοσίευμά της ενώ γεννώνται υποψίες για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Πηγή της βρετανικής εφημερίδας από το τάγμα που κατηγορείται για τα βασανιστήρια είπε στη «Γκάρντιαν» ότι οι φωτογραφίες είναι υπερβολικά «στιλιζαρισμένες» για να είναι αληθινές.

Ο διευθυντής σύνταξης της «Μίρορ», της εφημερίδας που έφερε τις φωτογραφίες στο φως της δημοσιότητας, υπεραμύνθηκε της αυθεντικότητάς τους και διευκρίνισε ότι η εφημερίδα παρέλαβε τις φωτογραφίες από δύο μέλη του βασιλικού τάγματος του Λανκασίρ.

Ντέιλι Μίρορ

Οι στρατιώτες του τάγματος μάς έχουν δώσει κι άλλες ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις εν λόγω καταγγελίες. Και εμμένουν 100% στην αυθεντικότητα της ιστορίας των βασανιστηρίων

Διευθυντής σύνταξης, Πίαρς Μόργκαν

«Εν αμφιβόλω οι φωτογραφίες για τα βασανιστήρια του στρατού», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπουργοί και βουλευτές της Βρετανίας εξέφρασαν φόβους για την αυθεντικότητα των φωτογραφιών που εμφανίζουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους και πρόσθεσαν ότι οι φωτογραφίες μπορεί να παραποιήθηκαν για να δυσφημιστεί μ αυτόν τον τρόπο το κύρος βρετανικού στρατού και να υπονομευτεί το έργο της συμμαχίας στο Ιράκ.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» εγείρει 13 ερωτήματα, τα οποία αμφισβητούν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

«Αποστροφή και όχι έκπληξη αισθάνονται οι Ιρακινοί για τις φωτογραφίες κακοποίησης των Ιρακινών αιχμαλώτων πολέμου», είναι ο τίτλος άρθρου στην «Ιντιπέντεντ».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι φήμες περί βασανιστηρίων στις φυλακές κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες. Ως εκ τούτου η πλειονότητα των Ιρακινών δήλωσε ότι η πρόσφατη αποκάλυψη απλά ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που τόσο καιρό υποπτευόταν.

«Οι φωτογραφίες των βασανιστηρίων είναι ψεύτικες, λέει ο στρατός», αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι «Τάιμς» και διευκρινίζουν στον πλαγιότιτλο ότι αξιωματούχοι της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας μεταβαίνουν στην Κύπρο καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 03:13 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: «Ακέφαλο κοτόπουλο»

Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες αφιερώνουν τις σελίδες τους στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της διευρυμένης ΕΕ, ενώ κάποιες άλλες εκφράζουν την οργή τους για τις φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την κακοποίηση που υφίστανται οι Ιρακινοί κρατουμένοι από τους δυτικούς στρατιώτες.

«Οικογενειακή συνεργασία»

Η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», αναφερόμενη στη διεύρυνση της ΕΕ, υποστηρίζει ότι η Κοινότητα έχει «κάθε λόγο να γιορτάζει τη συνεύρεση των 25 ευρωπαϊκών κρατών, την οποία και χαρακτηρίζει «οικογενειακή συνεργασία».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας ήταν η πιο «σημαντική», για πρακτικούς λόγους» επιδίωξη των πρώην κομμουνιστικών κρατών που εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Ωστόσο, καταλήγει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» ο βασικός στόχος της ανεξαρτησίας είναι να μπορείς να επιλέγεις τους φίλους και τους εταίρους σου ελεύθερα.»

«Αναχώρηση σε άγνωστη περιοχή», είναι ο τίτλος της γερμανικής «Φρανκφούρτερ Ρούνσχαου», η οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για τις οικονομικές συνέπειες της διεύρυνσης.

Στο ίδιο ύφος και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» δίνει έμφαση στη δεινή οικονομική κατάσταση της Γερμανίας και τις βαθιές διαφορές στη Βρετανία όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

«Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αυξάνει τα μέλη της από 15 σε 25 και προχωράει σαν κοτόπουλο χωρίς κεφάλι», λέει η «Λε Μοντ».

Πιο πανηγυρικός είναι ο Τύπος των νέων κρατών μελών. «Επιστροφή στην πατρίδα», είναι ο τίτλος της τσέχικης εφημερίδας «Πράβο», ενώ η ουγγρική «Νεπσζαμπάνταγκ» καλεί τη χώρα να ακολουθήσει την ιρλανδική συνταγή της επιτυχίας στην ΕΕ.

Φωτογραφίες κακοποίησης

Με τον τίτλο «Σαδιστές», η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες των Αμερικανών στρατιωτών να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους «απεχθείς», οι οποίες θα καταφέρουν να πλήξουν σημαντικά την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.»

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η πιθανότητα να κρύβονται πίσω από το εν λόγω σκάνδαλο ιδιωτικές εταιρείες παροχής προστασίας «απλά αποδεικνύει πόσο προβληματική είναι η αποστολή της αποκατάστασης της ειρήνης στο Ιράκ.»

«Βιαιότητες εις το όνομα της βασίλισσας», διαβάζουμε στη «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ», η οποία χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες «ντροπή για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.»


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 05:10 (Ώρα Λονδίνου)

Παραδόθηκε ο «Λέγκια»

Ο γνωστός ως «Λέγκια» με το τάγμα των «Κόκκινων Μπερέδων»

Παραδόθηκε στις σερβικές αρχές στο Βελιγράδι ο φερόμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Tζίντζιτς.

Ο Μίλοραντ Λούκοβιτς, γνωστός και ως Λέγκια, ήταν επικεφαλής της σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης GSA ή «Κόκκινοι Μπερέδες» και κατεζητείτο για ένα χρόνο.

Το ψευδώνυμό του προέρχεται από την ονομασία της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων.

Τη σύλληψη του Λούκοβιτς ανακοίνωσε ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας: «Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοινώνει ότι στις 2 Μαΐου ο Μίλοραντ Λούκοβιτς ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Ζόραν Ντζίντζιτς παραδόθηκε στην αστυνομία στις εννέα το βράδυ. Ο Λούκοβιτς συνελήφθη και ξεκίνησαν οι ανακρίσεις».

Ο Ντζίντζιτς προωθούσε μια φιλοδυτική, μεταρρυθμιστική πολιτική και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από άγνωστο ελεύθερο σκοπευτή στις 12 Μαρτίου του 2003 έξω από το γραφείο του, στο Βελιγράδι.

Ο Μίλοραντ Λικούντ και άλλοι δέκα ύποπτοι δικάζονται ερήμην για τη δολοφονία του Ζόραν Tζίντζιτς.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 04:35 (Ώρα Λονδίνου)

Σύγχιση για τον έλεγχο της Φαλούτζα

Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο από σιίτες μουσουλμάνους

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς αντέκρουσε τις πληροφορίες ότι ο Ιρακινός στρατηγός που υπηρέτησε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν τέθηκε επικεφαλής της ιρακινής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στη Φαλούτζα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον ο στρατηγός, Ρίτσαρντ Μάιερς δήλωσε πως δε νομίζει ότι ο Τζασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ θα αναλάβει την διοίκηση της ιρακινής δύναμης

Ο Ιρακινός στρατηγός βρίσκεται στη Φαλούτζα μαζί με 200 Ιρακινούς στρατιώτες από την Παρασκευή.

«Εξετάζουμε τις περιπτώσεις δύο τριών αξιωματικών και αυτός είναι ένας απ΄ αυτούς. Όλες οι υποψηφιότητες εξετάζονται εξονυχιστικά από την Προσωρινή Διοίκηση στη Βαγδάτη και από τον υπουργό Αμύνης του Ιράκ. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι αυτός που θα αναλάβει τη διοίκηση της ιρακινής δύναμης δεν θα είναι ο στρατηγός Σαλέχ», είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως αξιωματικοί της δύναμης των πεζοναυτών που βρίσκεται έξω από τη Φαλούτζα υποστήριξαν ότι στηρίζονται στο στρατηγό Σαλέχ να επιβάλει την τάξη στην πόλη.

Με τη σειρά του ο Ιρακινός στρατηγός αρνήθηκε ότι υπηρέτησε στην Προεδρική Φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσθεσε ότι ανέλαβε την ηγεσία του ιρακινού σώματος για να προλάβει την «καταστροφή» της πόλης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Γιατροί αναφέρουν ότι από τις 5 Απριλίου που ξεκίνησε η πολιορκία της Φαλούτζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 600 άνθρωποι και χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Βασανιστηρίων συνέχεια

Σε μια άλλη εξέλιξη ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς ανακοίνωσε ότι θα ερευνηθούν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα φερόμενα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων παρακινήθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΟΙ καταγγελίες αυτές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το περιοδικό Νιού Γιόρκερ που επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του αμερικανικού στρατού που απαριθμεί σειρά κρουσμάτων «σαδιστικής κακοποίησης» κρατουμένων.

Απολογισμός θυμάτων

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εννέα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις στο Ιράκ.

Έξι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν όταν όλμοι έπληξαν στρατιωτική βάση κοντά στο Ραμαντί στα δυτικά της χώρας.

Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο Κιρκούκ και δυο βορειοδυτικά της Βαγδάτης.


Δευτέρα 03 Μαΐου 2004 - 04:05 (Ώρα Λονδίνου)

Απτόητος ο Σαρόν

Πανηγυρισμοί για την απόρριψη του σχεδίου Σαρόν

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί παρά το ηχηρό «όχι» των μελών του κόμματός του στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για το σχέδιο του για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και των εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit poll) το 60% των μελών του κυβερνώντος κόμματος, Λικούντ απέρριψε το σχέδιο Σαρόν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την απογοήτευσή του αλλά πρόσθεσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό πλήγμα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πάντως, γεγονός είναι ότι ο Αριέλ Σαρόν απέτυχε να πείσει τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματός του για την αναγκαιότητα απόσυρσης από τη Λωρίδα της Γάζας παρά την υποστήριξη που παρείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Το χθεσινό αποτέλεσμα προκαλεί αναβρασμό στο πολιτικό στερέωμα της χώρας και εγείρει ερωτηματικά για το πολιτικό μέλλον του Αριέλ Σαρόν παρά το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ούτως ή άλλως θα υλοποιήσει το σχέδιο του.

Άλλωστε -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσονται υπέρ του σχεδίου σε αντίθεση με το κόμμα του.

Αντιδράσεις

Όπως μας είπε ο ανταποκριτής μας στην Ιερουσαλήμ, Πάνος Χαρίτος, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, δήλωσε πως δεν μπορεί μια κομματική μειοψηφία να αποφασίζει για τις διαθέσεις ενός έθνους.

Επίθεση Ισραηλινών με πυραύλους στην πόλη της Γάζας

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη του θρησκευτικού κόμματος, Σινούι, Γιόσεφ Λαπίντ ενώ ακόμα και στην αντίπερα όχθη δηλαδή στα θρησκευτικά κόμματα οι αντιδράσεις για την προσπάθεια μονομερούς λήψης απόφασης από το κόμμα του Αριέλ Σαρόν ήταν εξίσου έντονες.

«Το δικό του προβληματισμό επί αυτού ήρθε να προσθέσει και ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Άχμεντ Κουρέια, ο οποίος δήλωσε πως η τύχη του παλαιστινιακού λαού δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται με την απουσία αυτών. Ακόμα και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο όμως, οι ξένοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι αυτό που σίγουρα έχει καταφέρει ο Σαρόν, είναι να διασφαλίσει από την Ουάσιγκτον ότι δεν θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί για το παραμικρό με την Παλαιστινιακή Αρχή.Απλά στο τέλος της διαδικασίας θα ανακοινώσει σε αυτούς τα δεδομένα τα οποία διαμόρφωσε για το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», κατέληξε στην ανταπόκρισή του ο Πάνος.

Επεισόδια

Το εσωκομματικό δημοψήφισμα του Λικούντ πραγματοποιήθηκε εν μέσω βίας στις παλαιστινιακές περιοχές.

Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν μία έγκυο γυναίκα και τις τέσσερις κόρες της κοντά σε εβραϊκό οικισμό.

Πρόκειται για την χειρότερη επίθεση κατά εποίκων τα τελευταία δυο χρόνια.

Ακολούθησαν τα αντίποινα του. Ελικόπτερα επιτέθηκαν με πυραύλους κατά κτιρίου στην πόλη της Γάζας όπου εδρεύει ραδιοφωνικός σταθμός που πρόσκειται στην ισλαμική οργάνωση, Χαμάς.

Στη Ναμπλούς της Δυτικής όχθης σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι - μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη της ακραίας οργάνωσης, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων της Αλ Ακσά - που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.