Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-05-01

  1. Πρωτομαγιά με πορείες και συγκρούσεις
  2. «Ολωσδιόλου απαράδεκτη συμπεριφορά»
  3. Αντιμέτωποι με προκλήσεις
  4. «Σεβαστή η απόρριψη του σχεδίου Ανάν»
  5. «Ημέρα του Καλωσορίσματος»
  6. Δεύτερο κρούσμα SARS στην Κίνα
  7. Πολύνεκρο ναυάγιο στο Βιετνάμ
  8. «Ημέρα του Καλωσορίσματος» των 25
  9. Νέα επίθεση στη Σαουδική Αραβία
  10. Γουέστον: «Όχι λύση στο άμεσο μέλλον»
  11. Εργατική Πρωτομαγιά
  12. Ρήξη Φαναρίου - Ελλαδικής Εκκλησίας
  13. «Σύντομα κυρώσεις στη Συρία»
  14. «Ελεύθερη οικογένεια της Ευρώπης»
  15. «Ημέρα της Ευρώπης»

Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 22:37 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτομαγιά με πορείες και συγκρούσεις

Εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ και εφέτος δεν έλειψαν τα βίαια επεισόδια.

Κούβα

Ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο καταδίκασε τα σχέδια της αμερικανικής ηγεσίας του προέδρου Τζορτζ Μπους για επίσπευση του πολιτικού σκηνικού στην Κούβα και τόνισε ότι η κυβέρνησή του στην εξουσία από το 1959 θα συνεχίσει να χτίζει τη χώρα στο πρότυπο της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ο 77χρονος Κουβανός ηγέτης, με στρατιωτική περιβολή, μιλούσε για σχεδόν δύο ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.

Παρών στην ομιλία για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς ήταν και ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Ο Φιντέλ Κάστρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «γενοκτονία» και είπε ότι η ειρήνη στο Ιράκ δεν είναι εφικτή εάν δεν αποχωρήσουν από τη χώρα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Γερμανία

Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε 100 συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν σε διαδήλωση για την πρώτη Μαΐου, μετά από βίαιες συγκρούσεις στη γερμανική πρωτεύουσα το πρωί.

Στη διάρκεια των ταραχών, που επαναλαμβάνονται κάθε Πρωτομαγιά, τραυματίσθηκαν 60 αστυνομικοί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ομάδες ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων.

Περίπου 230 υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος NPD πραγματοποίησαν πορεία σε περιοχή του ανατολικού Βερολίνου φωνάζοντας συνθήματα κατά της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ολόκληρη τη Γερμανία αναπτύχθηκαν έως και 10.000 αστυνομικοί για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια.

Ελβετία

Η ελβετική αστυνομία επιτέθηκε με σφαίρες από καουτσούκ για να διασπάσει μικρή ομάδα διαδηλωτών που ξεκίνησε τις ταραχές πετώντας πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ένταση ξέσπασε όταν η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει ομάδα 100 μελών της αντικαπιταλιστικής οργάνωσης «Μπλακ Μπλοκ» να πραγματοποιούσαν την πορεία τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία η εν λόγω διαδήλωση είχε κηρυχθεί παράνομη.

Τουρκία

Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 150 ανθρώπους που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κυρίως κουρδικό Ντιαρμπακίρ και στην Κωνσταντινούπολη.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην Κωνσταντινούπολη οι αρχές συνέλαβαν 43 διαδηλωτές που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην κεντρική πλατεία, Ταξίμ, η οποία σύμφωνα με τις αρχές ήταν εκτός των ορίων των διαδηλώσεων.

Την πρωτομαγιά του 1996 τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν. Το 1997 ήταν μία από τις πλέον αιματοκυλισμένες πρωτομαγιές στα χρονικά της Τουρκίας καθώς 37 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία.

Αίγυπτος

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Αιγύπτου γκλομπ κατά των διαδηλωτών στο Κάιρο, οι οποίοι διαδήλωσαν με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους ενώ παράλληλα φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα.

Ένας από τους διαδηλωτές, δικηγόρος μέλος οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνελήφθη για λίγες ώρες από την αστυνομία.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν αύξηση 40% των αποδοχών των υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση και στις κρατικές εταιρείες.

«Εκδίκηση για τον Γιασίν», ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ινδία

Χιλιάδες διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες πραγματοποίησαν πορεία στο υπό κομμουνιστική διοίκηση κρατίδιο της δυτικής Βεγγάλης.

«Η πρωτομαγιά είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας, Ανίλ Μπισαουάς.

Το Αριστερό Μέτωπο της δυτικής Βεγγάλης είναι στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια και πρόκειται για την μεγαλύτερη στον κόσμο δημοκρατικά εκλεγμένη κομμουνιστική κυβέρνηση.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 20:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Ολωσδιόλου απαράδεκτη συμπεριφορά»

Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε εικόνες Βρετανών στρατιωτών να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε «τελείως και ολωσδιόλου απαράδεκτες» τις φωτογραφίες που εμφανίζουν Βρετανούς στρατιώτες να βασανίζουν και να ταπεινώνουν Ιρακινούς κρατουμένους.

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε εάν η αυθεντικότητα των φωτογραφιών επαληθευτεί , τότε θα «καταδίκη του θα είναι απόλυτη».

«Πήγαμε στο Ιράκ για να απαλλαγούμε από αυτές τις πράξεις, όχι να τις κάνουμε εμείς οι ίδιοι», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις περιπτώσεις κακοποίησης των Ιρακινών κρατουμένων «μεμονωμένες ιδιάζουσες περιπτώσεις, οι οποίες δε θα έπρεπε να αμαυρώνει τη καλή δουλειά και προσπάθεια που γίνεται από τις βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις.»

Έρευνα

Νωρίτερα, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενόπλων δυνάμεων, Άνταμ Ίνγκραμ συμφώνησε ότι οι φωτογραφίες εάν είναι αυθεντικές είναι όντως «ειδεχθείς».

Και πρόσθεσε, «κατασπιλώνουν το καλό όνομα των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας».

Η στρατιωτική αστυνομία διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών και την ταυτότητα των στρατιωτών που προέβησαν σε βασανισμό των κρατουμένων.

Παρόμοιες φωτογραφίες δόθηκαν μια μέρα νωρίτερα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, οι οποίες απεικόνιζαν Αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν κρατουμένους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους δεσμεύτηκε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά των υπευθύνων.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 21:04 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιμέτωποι με προκλήσεις

«Αποστολή Εξετελέσθη», λέει το πανό που αναρτήθηκε στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Λίνκολν

Ένα χρόνο μετά την κήρυξη της λήξης του πολέμου στο Ιράκ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους εκφώνησε ομιλία για να απαντήσει σε όλους όσους αμφισβητούν την πολιτική του.

Πίσω από το βήμα, όπου εκφώνησε την ομιλία του ο Τζορτζ Μπους υπήρχε πανό με τη φράση: «Αποστολή Εξετελέσθη» παρά το γεγονός ότι ο μήνας που πέρασε ήταν από τους χειρότερους σε απώλειες για τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Η ζωή σήμερα για τους Ιρακινούς απέχει έτη φωτός από τη βαναυσότητα και τη διαφθορά του καθεστώτος του Σαντάμ», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν».

«Παράνομες πολιτοφυλακές και απομεινάρια του καθεστώτος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με ξένους τρομοκράτες και προσπαθούν να πάρουν την εξουσία δια της βίας αφού ποτέ δεν θα μπορέσουν να την αποκτήσουν με την ψήφο του λαού», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους.

Και κατέληξε, «δεν μας τρομάζουν ούτε στρέψουμε άλλου την προσοχή μας. Από την 1η Ιουλίου κι μετέπειτα η δέσμευση απέναντι στην ανοικοδόμηση και η στρατιωτική μας παρουσία θα συνεχιστούν.»

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Νικ Τσάιλντς επεσήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επεχείρησε να απολογηθεί για τις περσινές δηλώσεις του περί τερματισμού των εχθροπραξιών. Προσπάθησε, πάντως, να παρουσιάσει τη τωρινή κατάσταση όσο πιο ωραιοποιημένη μπορούσε.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Σεβαστή η απόρριψη του σχεδίου Ανάν»

της απεσταλμένης μας στο Δουβλίνο, Μαρίας Καστρισιανάκη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος

Χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα προσεκτικές ήταν οι τοποθετήσεις των τριών προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης--του προεδρεύοντος Μπέρτι Αχέρν, του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι και του προέδρου του Κοινοβουλίου, Πάτρικ Κοξστο θέμα της Κύπρου.

Ερωτώμενοι από Τούρκο δημοσιογράφο κατά πόσο θα πρέπει να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι για το «ΟΧΙ» και να αποζημιωθούν οι τουρκοκύπριοι και η Αγκυρα για το «ΝΑΙ» οι κ. Αχέρν και Κοξ υπογράμμισαν ότι η ένταξη της Ελληνικής Κύπρου στην Ένωση αποφασίστηκε στο Ελσίνκι, με σχετική συμφωνία που αναφέρει πως σε περίπτωση μη λύσης, το ένα μέρος της Κύπρου, το ελληνική θα μπει στην Κοινότητα.

Τόνισαν, δε, ότι η απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει, με συντριπτικό ποσοστό το σχέδιο Ανάν, είναι σεβαστή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος και έχει τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα μέλη» είπε ο Πάτρικ Κοξ που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αν και χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για επανένωση του νησιού, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει της προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Όσο για τους Τουρκοκύπριους, οι κύριοι Αχέρν και Κοξ επανέλαβαν ότι θα ενισχυθούν σε αυτή τη φάση οικονομικά.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, και ειδικότερα στο κατά πόσο η στάση της στο Κυπριακό θα μετρήσει θετικά στο αν θα πάρει η Αγκυρα συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι ήταν σαφής.

«Το Κυπριακό δεν πρόκειται να ληφθεί υπ όψιν στο θέμα απόδοσης ημερομηνίας στην Τουρκία. Αυτό που θα μετρήσει είναι κατά πόσο η χώρα αυτή πληρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που είναι σαφή. Η κυβέρνηση της Άγκυρας θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως πως οι μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται εφαρμόζονται στην πράξη και δεν παραμένουν, μόνο ασκήσεις επί χάρτου» υπογράμμισε ο Ρομάνο Πρόντι.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα του Καλωσορίσματος»

Τη σφραγίδα και της τυπικής επικύρωσης της Διεύρυνσης βάζουν οι «25», πλέον εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια μεγαλοπρεπή δίωρη τελετή στο Δουβλίνο.

Τι είπαν οι «25» για τη Διεύρυνση

H νέα Ευρώπη: ΕΕ προ των πυλών της Διεύρυνσης

H νέα Ευρώπη: H Κύπρος στην ΕΕ

H νέα Ευρώπη: To οικονομικό θαύμα της Κύπρου

H νέα Ευρώπη: Οι Τουρκοκύπριοι και η ένταξη

Η Κύπρος στην ΕΕ

Σενάρια για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου

Ευρώπη

Εξελίξεις και διχασμοί εντός και εκτός Κοινότητας το 2003

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

«Σεβαστή η απόρριψη του σχεδίου Ανάν»

Χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα προσεκτικές ήταν οι τοποθετήσεις των τριών προέδρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της Κύπρου.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στον 21ο αιώνα

Στον απόηχο του αιματοκυλίσματος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Γάλλος Ζαν Μονέ, πρότειναν μια νέα προσέγγιση: την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Διεύρυνση θα συνεχιστεί

Aπό τους έξι στους 25. Ως πού μπορεί να φθάσει η Διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας.

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα του Καλωσορίσματος»

της απεσταλμένης μας στο Δουβλίνο, Μαρίας Καστρισιανάκη

Φαντασμαγορικές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στην Τσεχία

Τη σφραγίδα και της τυπικής επικύρωσης της Διεύρυνσης βάζουν οι «25», πλέον εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια μεγαλοπρεπή δίωρη τελετή στο Δουβλίνο.

Οκτώ χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πριν από μια δεκαετία ανήκαν στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, είναι τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη διεύρυνση στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης που ξεκίνησε το 1958 με έξι μέλη και μετά από πέντε διευρύνσεις έχει φθάσει στον εντυπωσιακό αριθμό των 25 μελών που είναι σήμερα.

Παρά τις εορταστικές εκδηλώσεις,, η «Ημέρα του Καλωσορίσματος», όπως αποκαλεί η ιρλανδική προεδρία την 1η Μαΐου 2004, είναι και μια ημέρα προβληματισμού για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη των 25.

Μπορεί η σημαία της ΄Ένωσης να παραμένει η ίδια, με 12 αστέρια άλλα τα πάντα από σήμερα αλλάζουν.

Η νέα Ευρώπη θα έχει πληθυσμό 450 εκατομμύρια και ΑΕΠ 10 εκ δις. ευρώ. Αριθμοί που ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς των ΗΠΑ.

Προβλήματα

Όμως, η διεύρυνση δημιουργεί αυτομάτως σειρά προβλημάτων που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα δυσχεράνουν την λειτουργία της.

Εκτός της Κύπρου, της Μάλτας και ενδεχομένως της Σλοβενίας, μικρές χώρες που έχουν μια σχετικά εύρωστη οικονομία και βιοτικό επίπεδο υψηλό, οι υπόλοιπες επτά ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που εντάσσονται στην Κοινότητα είναι φτωχές και δεν έχουν ακόμα απαλλαχθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Οι σκεπτικιστές της διεύρυνσης, και δεν είναι λίγοι, προειδοποιούν ότι οι χώρες αυτές κουβαλούν μέσα στην Κοινότητα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό, είναι ότι πολλά σχολιαστικά άρθρα επισημαίνουν τις τεράστιες εισοδηματικές και γενικότερα οικονομικές διαφορές της παλιάς με την νέα Ευρώπη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιδιαστολή ανάμεσα στο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του Λουξεμβούργου, 40.500 ευρώ και 3.900 ευρώ της Λιθουανίας.

Ανεργία

Η ανεργία αυτών των χωρών, ειδικά της μεγαλύτερης σε πληθυσμό, Πολωνίας ξεπερνά το 20% και σύμφωνα με οικονομικές εκτιμήσεις θα πάρει έως και 50 χρόνια για τις 8 νέες χώρες να ευθυγραμμισθούν με τους οικονομικούς ρυθμούς της «Παλαιάς Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να είναι τόσο γενναιόδωρη προς τα νέα της μέλη, όπως ήταν στο παρελθόν.

Η Γερμανία, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε ύφεση και η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει κάνει σαφές ότι η συνεισφορά της στα ταμεία της Κοινότητας θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολουθεί και η Γαλλία, η δεύτερη μεγάλη χρηματοδότρια της Ένωσης.

Οι νέες χώρες, ιδιαίτερα η Πολωνία δηλώνουν απογοητευμένες από το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια έως ότου πάρουν το ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τη στιγμή αυτή, τα ήδη μέλη της Κοινότητας.

Άλλη μεγάλη απογοήτευση για τις νέες χώρες μέλη, είναι ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος επτά ετών έως ότου επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού. Γεγονός που προκαλεί πικρία στις χώρες αυτές που θεωρούν τον εαυτό του πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Από την πλευρά των ήδη μελών, η διεύρυνση προκαλεί φόβους για τους ρυθμούς μετανάστευσης καθώς και για την εξωτερική πολιτική των 8 πρώην κομμουνιστικών χωρών που όπως κατέδειξε ο πόλεμος στο Ιράκ συμπορεύεται με αυτή των ΗΠΑ.

«Ο εφιάλτης των Βρυξελλών»

Η διεύρυνση είναι ο εφιάλτης των Βρυξελλών όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Κοινότητας.

Μια κοινότητα με 25 μέλη και 20 διαφορετικές γλώσσες θεωρείται πολύ αμφίβολο αν θα έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ομαλά.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η ομαλή λειτουργία της Κοινότητας, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, με τόσο πολλές αντιπροσωπείες γύρω απ το τραπέζι.

Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, ότι από τον Ιούνιο του 2003, όταν οι 10 νέες χώρες πήραν την άδεια να παρίστανται στις συνόδους της Ένωσης, ως παρατηρητές,, σοβαρές υποθέσεις της Ευρώπης συζητούνται στο περιθώριο των επίσημων συνόδων ή σε διμερείς ή τριμερείς συνόδους κορυφής, μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας και Βρετανίας, των μεγάλων δηλ. Εταίρων της Κοινότητας..

Επιγραμματικά, υπογραμμίζουν αναλυτές, η Ευρώπη των 25 θα είναι μια Ευρώπη δύο ή και τριών ταχυτήτων. Μια Ευρώπη στην οποία ορισμένοι είναι πιο ίσοι από άλλους.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 17:02 (Ώρα Λονδίνου)

Δεύτερο κρούσμα SARS στην Κίνα

Τα τελευταία κρούσματα σχετίζονται μ' ένα συγκεκριμένο εργαστήριο στην Κίνα

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ένας υπάλληλος εργαστηρίου στο Πεκίνο πάσχει από τη νόσο της άτυπης πνευμονίας (SARS).

Είναι το δεύτερο κρούσμα της νόσου από την έναρξη του νέου έτους.

Την Παρασκευή μια γυναίκα έχασε τη ζωή από την ασθένεια, ενώ νοσηλεύονται με συμπτώματα άτυπης πνευμονίας τρεις ακόμα άνθρωποι.

Όλα τα κρούσματα συνδέονται με το ίδιο ιατρικό εργαστήριο στο Πεκίνο, το οποίο επί του παρόντος παραμένει κλειστό για τη διεξαγωγή της απαραίτητης έρευνας.

Εκατοντάδες άνθρωποι στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν τεθεί σε απομόνωση από την ημέρα της είδησης του πρώτου κρούσματος SARS.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος επίσης διερευνά τα αίτια της νέας έξαρσης, ανακοίνωσε ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το κοινό.

Πέρσι έως και 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρο τον κόσμο από τη νόσο της άτυπης πνευμονίας.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 17:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρο ναυάγιο στο Βιετνάμ

Το ναυάγιο συνέβη στις νότιες ακτές της χώρας

Αξιωματούχοι της ηγεσίας του Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έως και 70 αγνοούνται μετά το ναυάγιο τουριστικού σκάφους ανοικτά των νοτίων ακτών του Βιετνάμ.

Στο σκάφος επέβαιναν 200 τουρίστες, κυρίως μαθητές που είχαν προγραμματίσει με αυτήν την εκδρομή να γιορτάσουν την πρωτομαγιά και την 29η επέτειο από την πτώση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του νοτίου Βιετνάμ.

Στον τόπο του ναυαγίου έσπευσαν σκάφη του πολεμικού ναυτικού και αλιευτικά, τα οποία κατάφεραν να ανασύρουν 100 επιζώντες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι πανικόβλητα πολλά από τα παιδιά προσπαθούσαν να στείλουν ενημερώσουν τους γονείς αποστέλλοντας μηνύματα μέσω των κινητών τηλεφώνων τους.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 15:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα του Καλωσορίσματος» των 25

της απεσταλμένης μας στο Δουβλίνο, Μαρίας Καστρισιανάκη

Φαντασμαγορικές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στην Τσεχία

Τη σφραγίδα και της τυπικής επικύρωσης της Διεύρυνσης βάζουν οι «25», πλέον εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια μεγαλοπρεπή δίωρη τελετή στο Δουβλίνο.

Οκτώ χώρες της ανατολικής Ευρώπης που πριν από μια δεκαετία ανήκαν στο κομμουνιστικό στρατόπεδο, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, είναι τα νέα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και δυσκολότερη διεύρυνση στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης που ξεκίνησε το 1958 με έξι μέλη και μετά από πέντε διευρύνσεις έχει φθάσει στον εντυπωσιακό αριθμό των 25 μελών που είναι σήμερα.

Παρά τις εορταστικές εκδηλώσεις,, η «Ημέρα του Καλωσορίσματος», όπως αποκαλεί η ιρλανδική προεδρία την 1η Μαΐου 2004, είναι και μια ημέρα προβληματισμού για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Ευρώπη των 25.

Η νέα Ευρώπη

Μπορεί η σημαία της ΄Ένωσης να παραμένει η ίδια, με 12 αστέρια άλλα τα πάντα από σήμερα αλλάζουν.

Η νέα Ευρώπη θα έχει πληθυσμό 450 εκατομμύρια και ΑΕΠ 10 εκ δις. ευρώ. Αριθμοί που ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς των ΗΠΑ.

Προβλήματα

Όμως, η διεύρυνση δημιουργεί αυτομάτως σειρά προβλημάτων που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα δυσχεράνουν την λειτουργία της.

Εκτός της Κύπρου, της Μάλτας και ενδεχομένως της Σλοβενίας, μικρές χώρες που έχουν μια σχετικά εύρωστη οικονομία και βιοτικό επίπεδο υψηλό, οι υπόλοιπες επτά ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που εντάσσονται στην Κοινότητα είναι φτωχές και δεν έχουν ακόμα απαλλαχθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Οι σκεπτικιστές της διεύρυνσης, και δεν είναι λίγοι, προειδοποιούν ότι οι χώρες αυτές κουβαλούν μέσα στην Κοινότητα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό, είναι ότι πολλά σχολιαστικά άρθρα επισημαίνουν τις τεράστιες εισοδηματικές και γενικότερα οικονομικές διαφορές της παλιάς με την νέα Ευρώπη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιδιαστολή ανάμεσα στο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα του Λουξεμβούργου, 40.500 ευρώ και 3.900 ευρώ της Λιθουανίας.

Ανεργία

Η ανεργία αυτών των χωρών, ειδικά της μεγαλύτερης σε πληθυσμό, Πολωνίας ξεπερνά το 20% και σύμφωνα με οικονομικές εκτιμήσεις θα πάρει έως και 50 χρόνια για τις 8 νέες χώρες να ευθυγραμμισθούν με τους οικονομικούς ρυθμούς της «Παλαιάς Ευρώπης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να είναι τόσο γενναιόδωρη προς τα νέα της μέλη, όπως ήταν στο παρελθόν.

Η Γερμανία, η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε ύφεση και η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει κάνει σαφές ότι η συνεισφορά της στα ταμεία της Κοινότητας θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Το παράδειγμα της Γερμανίας ακολουθεί και η Γαλλία, η δεύτερη μεγάλη χρηματοδότρια της Ένωσης.

Οι νέες χώρες, ιδιαίτερα η Πολωνία δηλώνουν απογοητευμένες από το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια έως ότου πάρουν το ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν, τη στιγμή αυτή, τα ήδη μέλη της Κοινότητας.

Άλλη μεγάλη απογοήτευση για τις νέες χώρες μέλη, είναι ότι θα υπάρξει μεταβατική περίοδος επτά ετών έως ότου επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού. Γεγονός που προκαλεί πικρία στις χώρες αυτές που θεωρούν τον εαυτό του πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Από την πλευρά των ήδη μελών, η διεύρυνση προκαλεί φόβους για τους ρυθμούς μετανάστευσης καθώς και για την εξωτερική πολιτική των 8 πρώην κομμουνιστικών χωρών που όπως κατέδειξε ο πόλεμος στο Ιράκ συμπορεύεται με αυτή των ΗΠΑ.

«Ο εφιάλτης των Βρυξελλών»

Η διεύρυνση είναι ο εφιάλτης των Βρυξελλών όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Κοινότητας.

Μια κοινότητα με 25 μέλη και 20 διαφορετικές γλώσσες θεωρείται πολύ αμφίβολο αν θα έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ομαλά.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η ομαλή λειτουργία της Κοινότητας, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, με τόσο πολλές αντιπροσωπείες γύρω απ το τραπέζι.

Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, ότι από τον Ιούνιο του 2003, όταν οι 10 νέες χώρες πήραν την άδεια να παρίστανται στις συνόδους της Ένωσης, ως παρατηρητές,, σοβαρές υποθέσεις της Ευρώπης συζητούνται στο περιθώριο των επίσημων συνόδων ή σε διμερείς ή τριμερείς συνόδους κορυφής, μεταξύ Γερμανίας-Γαλλίας και Βρετανίας, των μεγάλων δηλ. Εταίρων της Κοινότητας..

Επιγραμματικά, υπογραμμίζουν αναλυτές, η Ευρώπη των 25 θα είναι μια Ευρώπη δύο ή και τριών ταχυτήτων. Μια Ευρώπη στην οποία ορισμένοι είναι πιο ίσοι από άλλους.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 15:22 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Σε επίθεση στο Ριάντ το Μάιο του 2003 σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον γραφείου στο οποίο εργάζονταν πολίτες δυτικών χωρών στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας, σκοτώνοντας άγνωστο προς το παρόν αριθμό ανθρώπων.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Αμερικανοί και Βρετανοί πολίτες. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι τρεις από τους ενόπλους είναι νεκροί.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των θυμάτων στην πόλη Γιανμπού, 900 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ, στην Ερυθρά Θάλασσα, σε εγκαταστάσεις της ελβετο-σουδικής μηχανολογικής εταιρείας, ΑΒΒ.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Αμερικανοί. Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, Τουρκί αλ Φαϊζάλ, δήλωσε ότι τα θύματα είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

Νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 νεκρούς, οι τρείς εκ των οποίων είναι δράστες της επίθεσης.

Η τελευταία επίθεση που πραγματοποιήθηκε από ισλαμιστές στη Σαουδική Αραβία, με θύματα Αμερικανούς, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2003. Τότε σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχονταν στους 34.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 07:50 (Ώρα Λονδίνου)

Γουέστον: «Όχι λύση στο άμεσο μέλλον»

Δε διακρίνει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν ο κ. Γουέστον

«Νομίζω ότι με τον πλέον επίσημο τρόπο οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ένας διακανονισμός του Κυπριακού προβλήματος, επειδή οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν όχι», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ, Τόμας Γουέστον.

«Ασφαλώς και λυπούμαστε για το γεγονός αυτό και είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι», ήταν η απάντηση του κ. Γουέστον στην ερώτηση του Βύρωνα Καρύδη για το πώς αισθάνεται ο ίδιος προσωπικά μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

Αμέσως μετά ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό έσπευσε να τονίσει ότι η Ουάσινγκτον σέβεται την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ απέκλεισε την αναγνώριση από πλευράς ΗΠΑ της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

«Αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι δεν πρόκειται να έχουμε λύση του Κυπριακού στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο κ. Γουέστον. «Περιμένουμε την έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της έκθεσης αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Γουέστον.

«Έχουμε κάνει σαφές ότι επειδή οι Ελληνοκύπριοι αρνήθηκαν ένα διακανονισμό ενώ από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν οι τελευταίοι για την κατάσταση, όπως αυτή τώρα έχει διαμορφωθεί», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Τόμας Γουέστον .

«Γι αυτό κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μη συνεχισθεί η απομόνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς», παρατήρησε ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, προσθέτοντας: «Προτίθεται λοιπόν η Ουάσινγκτον να παράσχει οικονομική βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής το Δεκέμβριο».

Ο κ. Γουέστον τόνισε ότι δε νομίζει πως υπάρχει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν.

«Χωρίς επαναδιαπραγμάτευση και χωρίς η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ποιος θα είναι ο σκοπός ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», είπε ο κ. Γουέστον.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 10:21 (Ώρα Λονδίνου)

Εργατική Πρωτομαγιά

Oι εργαζόμενοι τιμούν την φετινή Πρωτομαγιά με πορείες και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και μία στην πλατεία Κοτζιά από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις από τα τοπικά εργατικά κέντρα.

Tο πρωί του Σαββάτου, αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ θα καταθέσουν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το Πολυτεχνείο.

Στον εορτασμό της πρωτομαγιάς θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα πλοία, πραγματοποιώντας στάσεις εργασίας.

Λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορούν στους δρόμους από τις πέντε μέχρι τις επτά το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις εννέα το πρωί.

Τα δρομολόγια του μετρό θα διακοπούν από τις πέντε και μισή το πρωί, έως τις εννέα.

Στη Θεσσαλονίκη τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα

Οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, χωρίς όμως να μεταβληθεί το πρόγραμμα των δρομολογίων.

Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις εννέα το πρωί μέχρι τη μια το μεσημέρι, ενώ στη γραμμή Ρίου-Αντιρρίου, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε τρεις στάσεις εργασίας: από τις δύο έως τις πέντε τα ξημερώματα, από τις εννέα έως τις 11 το πρωί και από τις πέντε έως τις επτά το απόγευμα.


Ρήξη Φαναρίου - Ελλαδικής Εκκλησίας

Χριστόδουλος: «Δεν έπραξε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' όσα εφαρμόζονται εδώ και 75 χρόνια»

Στην άρση της πράξης του 1928 θα προχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε περίπτωση που, όπως επισημαίνεται στην απόφαση της διευρυμένης Συνόδου του, δεν αρθεί η «κανονική ανωμαλία» που επήλθε με την εκλογή των μητροπολιτών στις Νέες Χώρες.

Η ομόφωνη απόφαση της διευρυμένης Ιεράς Συνόδου αναγνώσθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και υπεγράφη από τις 42 επισκόπους που συμμετείχαν στη σύνοδο.

H ομόφωνη απόφαση της διευρυμένης συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνοπτικά, έχει ως εξής:

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί άκυρες τις εκλογές μητροπολιτών σε Θεσσαλονίκη, Ελευθερούπολη και Κοζάνη.

-Επιβάλλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο , που σημαίνει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν θα επικοινωνεί με τον αρχιεπίσκοπο.

-Καλεί τους νέους μητροπολίτες να μην αναλάβουν τα καθήκοντα τους, διαφορετικά θα επιβάλει και σε αυτούς το επιτίμιο της ακοινωνησίας.

-Καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για την εκλογή των νέων μητροπολιτών.

Στην ομόφωνη απόφαση της συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισημαίνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «υπέκλεψε δικαιώματα που δεν του ανήκουν».

Χριστόδουλος :«Πικρία»

Η Εκκλησία της Ελλάδος «δεν έπραξε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ' όσα εφαρμόζονται εδώ και 75 χρόνια» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μετά την απόφαση της διευρυμένης Πατριαρχικής Συνόδου στο Φανάρι.

Στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η απόφαση δεν ανταποκρίνεται ούτε ως προς τη δικαιοσύνη ούτε ως προς την αλήθεια.

Ανέφερε δε ότι θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο για να εκτιμήσει την απόφαση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα δικαιώσει τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Εκφράζω τη βαθύτατη πικρία μου για την απόφαση της διευρυμένης Πατριαρχικής Συνόδου, η οποία δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται ούτε προς τη δικαιοσύνη ούτε προς την αλήθεια» δήλωσε ο κ. Χριστόδουλος.

«Οι ενέργειες της Εκκλησίας της Ελλάδος βασίστηκαν πλήρως στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου μας, που ελήφθησαν με συντριπτική πλειονοψηφία, σύμφωνα με την Πράξη του 1928, όπως αυτή ίσχυσε μέχρι σήμερα, το Σύνταγμα και τους νόμους του ελληνικού κράτους, τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να τηρεί, αλλά και σύμφωνα με την προ ημερών συμφωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών, η οποία αποτυπώθηκε στο κείμενο που ενέκρινε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος» προσέθεσε.

«Οι ενέργειες αυτές κινήθηκαν στο πλαίσιο των όσων επί 75 χρόνια εφαρμόζονται αδιατάρακτα και με κοινή συναίνεση. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο» τόνισε.

«Ναι» στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας τάσσεται το 61% των Ελλήνων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα, με αφορμή τη διαμάχη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, «ποιος πιστεύεται ότι έχει δίκιο», ο Αρχιεπίσκοπος έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κ. Βαρθολομαίου (23%), με ποσοστό 31%.

Υπέρ του Αρχιεπισκόπου τάσσεται το 53% των ψηφοφόρων της ΝΔ και μόλις το 26% εκείνων του ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύουν τα Νέα, το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν με τον διαχωρισμό ανέρχεται στο 70%, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται διχασμένοι (49% υπέρ, 48% κατά).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι στους νέους 18 έως 24 ετών καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό υπέρ του διαχωρισμού (50%), ενώ στις ηλικίες από 45 έως 64 το ποσοστό φτάνει στο 71%.

Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (52%) τάσσεται υπέρ της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Πολιτεία.

Υπέρ της παραχώρησης της περιουσίας είναι το 63% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ διαφωνεί.

Αρνητική είναι η άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων (60%) για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία επιτελεί το χριστιανικό της ρόλο.

Δυσαρεστημένο εμφανίζεται το 63% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 51% εκείνων της ΝΔ.

Μάλιστα, η πλειονότητα του δείγματος (69%) θεωρεί ότι η Εκκλησία δεν θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει σε εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.

Το 69% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Εκκλησία ασχολείται υπερβολικά με θέματα εξουσίας.

Στις τάξεις των κομμάτων, υπέρ αυτής της θέσης τάσσεται το 84% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 50% εκείνων της ΝΔ.

Πάντως, το 57% των πολιτών πιστεύει ότι η Εκκλησία επιτελεί σημαντικό εθνικό έργο.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Σύντομα κυρώσεις στη Συρία»

Για υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας κατηγορεί τη Συρία ο Λευκός Οίκος

Οι Ουάσιγκτον μελετά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, με νομοθετική ρύθμιση, στη Συρία, την οποία κατηγορεί για υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία και για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε σαφές ότι θα λάβουμε μέτρα που θα αναγκάσουν τη Συρία να αλλάξει συμπεριφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, συμπληρώνοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει περισσότερα.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Δαμασκός δεν έπραξε τα απαραίτητα για να κατευνάσει τις αμερικανικές ανησυχίες σε ότι αφορά την «υποστήριξη που παρέχει στην τρομοκρατία» και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι ξένοι μαχητές περνούν τα σύνορα της Συρίας για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Ανησυχία προκαλούν στην Ουάσιγκτον επίσης η παραμονή των συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο, καθώς και το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής,, είπε ο κ. Μακλέλαν.

Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υπέγραψε νομοθετική πράξη, που αποσκοπεί στην τιμωρία της κατηγορούμενης από τις ΗΠΑ Συρίας.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Ελεύθερη οικογένεια της Ευρώπης»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τη διεύρυνση», γράφει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), σημειώνοντας στη συνέχεια ότι τη νύχτα της Παρασκευής τελείωσε ολοκληρωτικά η διαίρεση που επικρατούσε επί δεκαετίες στην Ευρώπη.

Η ένταξη των δέκα νέων μελών αλλάζει το πρόσωπο της ΕΕ, η οποία τώρα, ως ζώνη εμπορίου, εξαπλώνεται από τον Ατλαντικό μέχρι τις στέπες της Ουκρανίας και έχει Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων πολιτειών.

Πέρα όμως από τις σημερινές γιορτές, η ΕΕ εισέρχεται σε μία νέα εποχή, σε μία περίοδο ενδοσκόπησης και αβεβαιότητας, οικονομικής αδυναμίας και πάλης για να επιβληθεί στην παγκόσμια σκηνή», υπογραμμίζει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

«Η νέα Ευρώπη», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπεντεντ (The Independent), στον υπότιτλο της οποίας σημειώνεται ότι με το που «σήμαναν μεσάνυχτα, δέκα έθνη εγκατέλειψαν χρόνια ταραχώδους ιστορίας. Εκεί που κάποτε ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, τώρα προοδεύουν ενωμένα 25 έθνη».

Η εφημερίδα παραθέτει στην πρώτη της σελίδα μία σειρά δεικτών για την ΕΕ πριν και μετά τη διεύρυνση, όπως για παράδειγμα ότι το ποσοστό ανεργίας πριν τη διεύρυνση ανέρχονταν στο 8% και τώρα, μετά τη διεύρυνση στο 9%.

Στο κεντρικό άρθρο της Ιντιπέντεντ υπογραμμίζεται ότι η «ιστορική στιγμή» της ένταξης των δέκα νέων μελών, προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας αναζωογονημένης και δυναμικής Ευρώπης.

«Καλώς ήρθατε πάλι στην ελεύθερη οικογένεια της Ευρώπης, γράφει στον τίτλο της πρώτης της σελίδας η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), που κάνει λόγο για την «πιο φιλόδοξη» διεύρυνση, με την οποία δημιουργείται μία πολιτική, οικονομική και νομική ένωση, που εξαπλώνεται από τον Ατλαντικό, μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.

«Τα δύο μέρη της Ευρώπης , που μόλις πριν 15 χρόνια βρίσκονταν αντιμέτωπα με πυρηνικά όπλα, είναι τώρα ενωμένα με ειρηνικά μέσα.. Όλες οι χώρες είναι δημοκρατίες της ελεύθερης αγοράς και εκπληρώνουν τα οράματα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει η Ντέιλι Τέλεγραφ.

«Χάθηκε η μάχη»

«Αποτροπιαστικό», είναι ο τίτλος της Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror), την πρώτη σελίδα της οποίας καλύπτει φωτογραφία κακοποιημένου από Βρετανούς στρατιώτες Ιρακινού κρατουμένου. Στις μέσα σελίδες δημοσιεύει και άλλες φωτογραφίες από την κακοποίηση, ενώ στο κεντρικό της σχόλιο ζητά την τιμωρία των υπευθύνων, για να διασωθεί το κύρος και η αξιοπρέπεια των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων.

«Βασανιστήρια: η ντροπή της Αμερικής», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), η οποία γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι οι Άραβες , ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ είναι εξοργισμένοι από αυτά που αποκαλύφθηκαν προσφάτως.

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα σημειώνει ότι τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων είναι ένα όπλο που έδωσε ο αμερικανικός στρατός στα χέρια των εχθρών του. Πριν ακόμη δημοσιευθούν οι φωτογραφίες από τη φυλακή δημοσκόπηση έδειξε ότι το 71% των Ιρακινών θεωρούν τα συμμαχικά στρατεύματα δυνάμεις κατοχής και το 60% επιθυμούν την άμεση αποχώρησή τους από τη χώρα, υποδεικνύει η Γκάρντιαν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τη μάχη για τις καρδιές, τα μυαλά και μία πόλη», γράφει η εφημερίδα Τάιμς (The Tames), αναφερόμενη στον αντίκτυπο που έχουν στο Ιράκ και στη διεθνή κοινή γνώμη η φωτογραφίες με τα βασανιστήρια, αλλά και την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Φαλούτζα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει πορτραίτο του αντιστράτηγου Γιασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ, ο οποίος είναι επικεφαλής της νέας δύναμης Ιρακινών στην πόλη-προπύργιο της αντίστασης των σουνιτών, σημειώνοντας ότι ήταν μέλος της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν, πριν αναλάβει τη διοίκηση της 38ης μεραρχίας πεζικού.


Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 06:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα της Ευρώπης»

Συμβολική συνάντηση του Γιόσκα Φίσερ με τον Πολωνό ομόλογό του, Βλοντζιμιερτζ Κιμοστζέβιτς σε γέφυρα του ποταμού Όντερ

Από τις χώρες της Βαλτικής έως την Κύπρο και τη Μάλτα στη Μεσόγειο, πραγματοποιούνται ήδη από την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ένταξη των δέκα νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση , με αποκορύφωμα την επίσημη τελετή επικύρωσης της ένταξης το Σάββατο στο Δουβλίνο, παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τη νύχτα της Παρασκευής συγκεντρώθηκαν στα πολωνο-τσεχικά σύνορα χιλιάδες άνθρωποι από τις δύο χώρες, ενώ στο Τσίταου της Γερμανίας, που βρίσκεται στο τρίγωνο των συνόρων με την Πολωνία και την Τσεχία, σε επίσημη τελετή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κόλ, υπογράμμισε σε ομιλία του ότι «το ευρωπαϊκό όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υπό το κεντρικό σύνθημα «Τώρα είμαστε όλοι Ευρωπαίοι», ενώ στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, κάλεσε τους πολίτες «να ανοίξουν την καρδιά τους στη νέα Ευρώπη».

Τα μεσάνυχτα εξάλλου πραγματοποιήθηκε συμβολική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας πάνω σε γέφυρα του ποταμού Όντερ, που αποτελεί κοινό σύνορο, σε ένα συμβολικό άνοιγμα των συνόρων.

Οκτώ χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), η Κύπρος και η Μάλτα, προστίθενται στα παλιά 15 μέλη της ΕΕ, ο πληθυσμός της οποίας συνολικά αυξάνεται στα περίπου 485 εκατομμύρια.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες, καθώς έχουν εξαγγελθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της παγκοσμιοποίησης, με αφορμή και την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.