Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-30

  1. Η Ευρώπη των 25
  2. Λύση πολιορκίας με επίθεση αυτοκτονίας
  3. Βασανισμοί κρατουμένων στο Ιράκ
  4. «Εν ψυχρώ εκτέλεση» στην πΓΔΜ
  5. Αποτροπιασμός Μπους και Μπλερ
  6. «Αθώος» δηλώνει ο Μάικλ Τζάκσον
  7. Ερντογάν: Επαφές για κυπριακό
  8. Λύση πολιορκίας με επίθεση αυτοκτονίας
  9. Αποτροπιασμός Μπους και Μπλερ
  10. Σε εξέλιξη η διευρυμένη σύνοδος
  11. Pύθμιση για τα πανωτόκια
  12. Aνησυχίες Γκαργκάνα
  13. Tο Στέιτ Nτιπάρτμεντ για την τρομοκρατία
  14. Προειδοποιήσεις για την οικονομία
  15. «Ημέρα της Ευρώπης» μ' ανοιχτές πληγές
  16. «Ψέμα» η επίθεση με χημικά
  17. Mείωση της διεθνούς τρομοκρατίας
  18. Γουέστον: Αποκλείεται επίλυση του Κυπριακού στο άμεσο μέλλον
  19. Εκτός νοσοκομείου και κινδύνου
  20. Νέα σύλληψη Μπασίρ
  21. Λύεται η πολιορκία της Φαλούτζα
  22. Επικρίσεις για την κακοποίηση Ιρακινών αιχμαλώτων
  23. Επιτυχημένη ρωσική διαστημική αποστολή
  24. «Ευρώπη: Δε γνωρίζω, δεν ενδιαφέρομαι»

Σάββατο 01 Μαΐου 2004 - 00:02 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ευρώπη των 25

Της απεσταλμένης μας στο Δουβλίνο, Μαρίας Καστρισιανάκη

Όλα έτοιμα για την πλέον ιστορική και μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ

Με μαζική κινητοποίηση 5.000 αστυνομικών και 2.500 στρατιωτών το Δουβλίνο είναι έτοιμο για την «Ημέρα της Ευρώπης», όπως αποκαλείται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 15 σε 25 κράτη μέλη, η οποία επικυρώνεται σήμερα και τυπικά με μία εντυπωσιακή τελετή.

Με την ένταξη δέκα νέων κρατών, οκτώ από τις οποίες προέρχονται από το πρώην κομμουνιστικό στρατόπεδο, μια σειρά εγγενή προβλήματά τους έχουν μετατραπεί σε προβλήματα της Κοινότητας.

Προβλήματα, τα οποία απαιτούν λύση αφού αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο.

Το Κυπριακό είναι μόνο ένα από τα αγκάθια της νέας Ευρώπης. Υπάρχουν μια σειρά ανοικτά ζητήματα, προϊόντα τα περισσότερα της απότομης κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων αλλά και των χρόνιων διασυνοριακών διαφορών.

Από τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ρωσώφωνων στις τρεις χώρες της Βαλτικής, η διαμάχη Τσεχίας Γερμανίας για την περιοχή της Σουδητίας, οι γερμανόφωνοι κάτοικοι της οποίας στερούνται βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και η περίπτωση της Σλοβενίας, όπου δια νόμου επικυρώθηκε με δημοψήφισμα οι προερχόμενοι από άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ένα επίσης σοβαρό θέμα είναι η πολιτική αστάθεια που είναι κατά μία έννοια κοινός παρανομαστής των πρώην κομμουνιστικών χωρών που εντάσσονται στην Κοινότητα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε η ένταξη είχαν τεράστιο πολιτικό κόστος. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λιθουανία που μέσα σε μία δεκαετία άλλαξε 12 κυβερνήσεις.

Όλα αυτά κάνουν τους σκεπτικιστές της Διεύρυνσης να προβληματίζονται σοβαρά για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά την επίτευξη του μεγάλου ζητούμενου την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Λύση πολιορκίας με επίθεση αυτοκτονίας

Ο επικεφαλής της νέας ιρακινής δύναμης στη Φαλούτζα, στρατηγός Τζασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ

Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο στρατόπεδο των πεζοναυτών στη Φαλούτζα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο Αμερικανός στρατηγός, Μαρκ Κίμιτ δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Το εν λόγω επεισόδιο δεν εμπόδισε, ωστόσο, τη λύση της αμερικανικής πολιορκίας.

Δυο τάγματα αμερικανών πεζοναυτών έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις θέσεις τους στο μέτωπο των συγκρούσεων και αντικαθίστανται από ένα ιρακινό σώμα ασφαλείας 1000 στρατιωτών, επικεφαλής του οποίου είναι ο στρατηγός Τζασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ που στο παρελθόν ήταν διοικητής ταξιαρχίας της Προεδρικής Φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα ιρακινά στρατεύματα εισέρχονται στην πόλη και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πολλοί από αυτούς κρατούν την παλιά σημαία του Ιράκ.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ομάδα περίπου χιλίων Ιρακινών πρώην στρατιωτών, υπό τις διαταγές ενός στρατηγού του ανατραπέντος καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, θα αντικαταστήσει την αμερικανική δύναμη στο έργο της διατήρησης της τάξης στην πόλη.

Όπως σχολιάζει ο αμυντικός συντάκτης του BBC άγνωστο παραμένει εάν η αποστολή της ιρακινής δύναμης θα είναι ο αφοπλισμός των χιλιάδων σουνιτών ανταρτών. Αν και ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις θέσεις τους έξω από την Φαλούτζα για να εποπτεύσουν τη διαδικασία αφοπλισμού και τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων, εν τούτοις ο έλεγχος της Φαλούτζα ουσιαστικά παραδίδεται σε έναν πρώην στρατηγό του Σαντάμ Χουσεΐν.

Όπως τονίζεται όμως στη σχετική συμφωνία, οι Ιρακινοί στρατιώτες θα είναι υπόλογοι στις αμερικανικές δυνάμεις.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 23:11 (Ώρα Λονδίνου)

Βασανισμοί κρατουμένων στο Ιράκ

Έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί στις αρχές της χρονιάς για κακοποίηση αιχμαλώτων

Τα στοιχεία και καταγγελίες για βασανστήρια Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες προκάλεσαν αποτροπιασμό διεθνώς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας διερευνά τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες Βρετανοί στρατιώτες βασάνισαν Ιρακινό κρατούμενο.

Η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ ( Daily Mirror ) δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει ένα Βρετανό στρατιώτη να κακομεταχειρίζεται ύποπτο για κλοπή.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στο Ιράκ, έχει προκαλέσει η παρουσίαση σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS φωτογραφιών Ιρακινών κρατουμένων, στις οποίες φαίνονται να πέφτουν θύματα κακοποίησης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κρατούμενους γυμνούς, δεμένους με σύρμα ή με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουκούλα.

Σε μια φωτογραφία ένας κρατούμενος γυμνός με κουκούλα στο κεφάλι του στέκεται πάνω σε ένα κουτί ενώ έχουν συνδεθεί ηλεκτρικά καλώδια στα γεννητικά του όργανα.

Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στη Βαγδάτη τόνισαν ότι παρόμοιες πράξεις δε θα γίνουν ανεκτές.

Όπως επιβεβαιώθηκε από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η υπεύθυνη στρατηγός στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, απ όπου και οι φωτογραφίες, Τζάνις Καρπίνσκι, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί δέχθηκαν επίσημη επίπληξη.

Στις αρχές του έτους έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί για κακομεταχείριση αιχμαλώτων και τον περασμένο μήνα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 17 άλλοι στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αντιστράτηγος, Μαρκ Κίμιτ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του στρατού της χώρας.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι εικόνες προκάλεσαν ασυνήθιστα δριμείες επικρίσεις κατά του αμερικανικού στρατού, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση από τα αρχικά ποσοστά υποστήριξης της επέμβασης του Ιράκ.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 20:53 (Ώρα Λονδίνου)

«Εν ψυχρώ εκτέλεση» στην πΓΔΜ

Η κατηγορία του φόνου απαγγέλθηκε εναντίον 6 ατόμων

Η αστυνομία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι οι επτά Πακιστανοί που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2002 δεν ήταν «τρομοκράτες», όπως είχε ισχυριστεί τότε, αλλά λαθρομετανάστες που έχασαν τη ζωή τους σε μια «σκηνοθετημένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που στόχο είχε την εξασφάλιση της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μιριάνα Κοντέσκα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ασκήθηκε δίωξη για φόνο εναντίον έξι ατόμων, τριών πρώην αξιωματικών της αστυνομίας, δύο μελών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και ενός επιχειρηματία.

Η επιχείρηση «Ραστάνσκι Λόζια» πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2002 από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που ισχυρίστηκαν ότι είχαν εξαρθρώσει τρομοκρατική ομάδα η οποία σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών και αξιωματούχων στην πΓΔΜ.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠ, δήλωσε ότι τα επτά θύματα ήταν λαθρομετανάστες από το Πακιστάν που είχαν παρασυρθεί στην πΓΔΜ με την υπόσχεση ότι θα μεταφερθούν στην δυτική Ευρώπη.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι η αστυνομία μετέφερε τους 7 Πακιστανούς στην περιοχή Ραστάνσκι Λόζια, πέντε περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων, όπου τους σκότωσαν «εν ψυχρώ» άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι αρχές της πΓΔΜ ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του τότε υπουργού Εσωτερικών Λιούμπε Μποσκόφσκι προκειμένου να ασκηθεί δίωξη εναντίον του.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 21:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτροπιασμός Μπους και Μπλερ

Έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί στις αρχές της χρονιάς για κακοποίηση αιχμαλώτων

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στο Ιράκ, έχει προκαλέσει η παρουσίαση σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS φωτογραφιών Ιρακινών κρατουμένων, στις οποίες φαίνονται να πέφτουν θύματα κακοποίησης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κρατούμενους γυμνούς, δεμένους με σύρμα ή με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουκούλα.

Σε μια φωτογραφία ένας κρατούμενος γυμνός με κουκούλα στο κεφάλι του στέκεται πάνω σε ένα κουτί ενώ έχουν συνδεθεί ηλεκτρικά καλώδια στα γεννητικά του όργανα.

Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στη Βαγδάτη τόνισαν ότι παρόμοιες πράξεις δε θα γίνουν ανεκτές.

Όπως επιβεβαιώθηκε από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η υπεύθυνη στρατηγός στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, απ όπου και οι φωτογραφίες, Τζάνις Καρπίνσκι, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί δέχθηκαν επίσημη επίπληξη.

Στις αρχές του έτους έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί για κακομεταχείριση αιχμαλώτων και τον περασμένο μήνα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 17 άλλοι στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αντιστράτηγος, Μαρκ Κίμιτ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του στρατού της χώρας.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι εικόνες προκάλεσαν ασυνήθιστα δριμείες επικρίσεις κατά του αμερικανικού στρατού, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση από τα αρχικά ποσοστά υποστήριξης της επέμβασης του Ιράκ.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 18:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Αθώος» δηλώνει ο Μάικλ Τζάκσον

Ο αστέρας της ποπ έφθασε νωρίς στο δικαστήριο

«Αθώος» σε όλες τις κατηγορίες δήλωσε ο γνωστός τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου και για συνομωσία απαγωγής ανηλίκου.

Ο Μάικλ Τζάκσον έφθασε νωρίς στο δικαστήριο της πόλης Σάντα Μαρία στην Καλλιφόρνια, συνοδευόμενος από τους σωματοφύλακες του.

Όλες οι κατηγορίες αφορούν ένα ανήλικο παιδί.

Ο νέος συνήγορος του κ.Τζάκσον, Τόμας Μεζερό, αρνήθηκε τις κατηγορίες για λογαριασμό του.

Ο δικαστής όρισε νέα δικάσιμο για τις 28 Μαίου και αποφάνθηκε ότι η εγγύηση ύψους 3 εκατομμυρίων δολλαρίων που είχε ορισθεί αρχικά, θα παραμείνει.

Περίπου 50 θαυμαστές του Μάικλ Τζάκσον παρακολούθησαν τη διαδικασία από τα πίσω καθίσματα του δικαστηρίου και πολλοί άλλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο αλλά ήταν συγκρατημένοι μετά τις προσωπικές εκκλήσεις που είχε απευθύνει το είδωλο τους.

Ο κ.Τζάκσον είχε συλληφθεί το Νοέμβριο μετά τις κατηγορίες εναντίον του σύμφωνα με τις οποίες κακοποίησε σεξουαλικά ένα αγόρι 12 ετών.

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει ότι είναι αθώος.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 18:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν: Επαφές για κυπριακό

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας με τον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Τούρκος πρωθυπουργός φοβάται ότι η ρωσική ηγεσία θα ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει την άρση των εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την εισβολή του 1974 στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Ερντογάν είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τον οποίο ευχαρίστησε για την στήριξη που επιδεικνύει στις προσπάθειες της Τουρκίας να βγάλει το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου από την οικονομική απομόνωση.

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κι ως κράτος με το οποίο έχουμε ισχυρούς και ειδικούς δεσμούς, δε θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύση στο Κυπριακό», ανέφερε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Τουρκίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία άσκησε βέτο στο ψήφισμα που προώθησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ που καλούσαν τις δύο κοινότητες να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα επί του προτεινόμενου από τον Κόφι Ανάν σχεδίου για την επίλυση του Κυπριακού.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Λύση πολιορκίας με επίθεση αυτοκτονίας

Ο επικεφαλής της νέας ιρακινής δύναμης στη Φαλούτζα, στρατηγός Τζασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ

Δύο Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο στρατόπεδο των πεζοναυτών στη Φαλούτζα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο Αμερικανός στρατηγός, Μαρκ Κίμιτ δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Το εν λόγω επεισόδιο δεν εμπόδισε, ωστόσο, τη λύση της αμερικανικής πολιορκίας.

Δυο τάγματα αμερικανών πεζοναυτών έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τις θέσεις τους στο μέτωπο των συγκρούσεων και αντικαθίστανται από ένα ιρακινό σώμα ασφαλείας 1000 στρατιωτών, επικεφαλής του οποίου είναι ο στρατηγός Τζασίμ Μοχάμεντ Σαλέχ που στο παρελθόν ήταν διοικητής ταξιαρχίας της Προεδρικής Φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Τα ιρακινά στρατεύματα εισέρχονται στην πόλη και όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πολλοί από αυτούς κρατούν την παλιά σημαία του Ιράκ.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ομάδα περίπου χιλίων Ιρακινών πρώην στρατιωτών, υπό τις διαταγές ενός στρατηγού του ανατραπέντος καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, θα αντικαταστήσει την αμερικανική δύναμη στο έργο της διατήρησης της τάξης στην πόλη.

Όπως σχολιάζει ο αμυντικός συντάκτης του BBC άγνωστο παραμένει εάν η αποστολή της ιρακινής δύναμης θα είναι ο αφοπλισμός των χιλιάδων σουνιτών ανταρτών. Αν και ορισμένες αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις θέσεις τους έξω από την Φαλούτζα για να εποπτεύσουν τη διαδικασία αφοπλισμού και τη διάλυση των παραστρατιωτικών ομάδων, εν τούτοις ο έλεγχος της Φαλούτζα ουσιαστικά παραδίδεται σε έναν πρώην στρατηγό του Σαντάμ Χουσεΐν.

Όπως τονίζεται όμως στη σχετική συμφωνία, οι Ιρακινοί στρατιώτες θα είναι υπόλογοι στις αμερικανικές δυνάμεις.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αποτροπιασμός Μπους και Μπλερ

Έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί στις αρχές της χρονιάς για κακοποίηση αιχμαλώτων

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στο Ιράκ, έχει προκαλέσει η παρουσίαση σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS φωτογραφιών Ιρακινών κρατουμένων, στις οποίες φαίνονται να πέφτουν θύματα κακοποίησης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις φωτογραφίες.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κρατούμενους γυμνούς, δεμένους με σύρμα ή με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουκούλα.

Σε μια φωτογραφία ένας κρατούμενος γυμνός με κουκούλα στο κεφάλι του στέκεται πάνω σε ένα κουτί ενώ έχουν συνδεθεί ηλεκτρικά καλώδια στα γεννητικά του όργανα.

Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στη Βαγδάτη τόνισαν ότι παρόμοιες πράξεις δε θα γίνουν ανεκτές.

Όπως επιβεβαιώθηκε από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η υπεύθυνη στρατηγός στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, απ όπου και οι φωτογραφίες, Τζάνις Καρπίνσκι, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί δέχθηκαν επίσημη επίπληξη.

Στις αρχές του έτους έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί για κακομεταχείριση αιχμαλώτων και τον περασμένο μήνα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 17 άλλοι στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αντιστράτηγος, Μαρκ Κίμιτ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του στρατού της χώρας.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι εικόνες προκάλεσαν ασυνήθιστα δριμείες επικρίσεις κατά του αμερικανικού στρατού, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση από τα αρχικά ποσοστά υποστήριξης της επέμβασης του Ιράκ.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Σε εξέλιξη η διευρυμένη σύνοδος

Yπό την προεδρία του κ. Bαρθολομαίου η σύνοδος

Σαράντα ένας μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχουν συγκεντρωθεί από τις 12 το μεσημέρι στην Ευγενίδειο πτέρυγα του Πατριαρχικού Οίκου για εξετάσουν την κατάσταση των σχέσεων με την Eκκλησία της Eλλάδος.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κύκλοι του Πατριαρχείου σημείωναν ότι στόχος της συνόδου των ιεραρχών είναι «να αντιμετωπίσουν το δυσάρεστο καθήκον της αποκαταστάσεως μιας εκκλησιαστικής εκτροπής, χωρίς ταυτόχρονα να θιγεί η ειρήνη του λαού».

Η διευρυμένη αυτή σύνοδος κάνει μία ανασκόπηση των γεγονότων και των πράξεων που οδήγησαν στην κρίση με επίκεντρο την εκλογή μητροπολιτών στις μητροπόλεις των λεγομένων Nέων Xωρών, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης αυτής αναμένεται να διατυπωθούν εισηγήσεις για το πώς θα θεραπευθεί η βλάβη που δημιουργήθηκε.

Πριν την έναρξη των εργασιών της διευρυμένης συνόδου, οι αρχιερείς και ο πατριάρχης, συνοδευόμενος από την πατριαρχική αυλή συγκεντρώθηκαν στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ανεπέμφθη σύντομος προσευχή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πομπή στην Ευγενίδειο πτέρυγα του Πατριαρχικού Οίκου.


Pύθμιση για τα πανωτόκια

Δέσμευση για λύση ανέλαβε ο Γ. Aλογοσκούφης

Προς οριστική ρύθμιση οδεύει το πρόβλημα των πανωτοκίων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Την Παρασκευή το πρωί πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το πρόβλημα των πανωτοκίων, αλλά και άλλα θέματα, που αφορούν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες να φέρει νέα ρύθμιση στη Βουλή, προκειμένου να λυθεί οριστικά το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Aπαντώντας σε ερώτηση εάν έχει συμφωνηθεί το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και EET για το θέμα των πανωτοκίων, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «ακούμε τις προτάσεις όλων, η νομοθετική πρωτοβουλία όμως ανήκει στην κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει πως το τελικό ποσό οφειλής, το οποίο θα προέρχεται από πανωτόκια, δεν θα ξεπερνά το τριπλάσιο της αρχικής οφειλής.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 11:41 (Ώρα Λονδίνου)

Aνησυχίες Γκαργκάνα

Tις προτεραιότητες που θέτει η Tράπεζα της Eλλάδος παρουσίασε ο N. Γκαργκάνας

Έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του ιδρύματος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γκαργκάνας κάλεσε την κυβέρνηση να επανέλθει στη δημοσιονομική τάξη που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, μειώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε «κατά των γενναιόδωρων αυξήσεων στο δημόσιο τομέα», ενώ έθεσε τρείς προϋποθέσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων -όπως τους χαρακτήρισε- στόχων που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση.

Tην υιοθέτηση ενός ευρέως φάσματος περαιτέρω οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας.

Tην εφαρμογή κατάλληλης δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα.

Tην υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής, όπως για παράδειγμα ο εξορθολογισμός των δαπανών για περίθαλψη και υγεία και η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού ζητήματος, το οποίο - όπως επεσήμανε- παραμένει ανοικτό, προκειμένου να εξασφαλισθεί διατηρήσιμη δημοσιονομική ισορροπία μακροχρόνια.

O κ. Γκαργκάνας εκτιμά ότι η επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης με τις οικονομίες της ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελεί «μείζονα πρόκληση για την οικονομική πολιτική στην τρέχουσα και την επόμενη δεκαετία».

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματική σύγκλιση με πλήρη απασχόληση και κοινωνική συνοχή, ο κ. Γκαργκάνας θέτει πέντε προτεραιότητες:

Προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την ευελιξία της αγοράς εργασίας, υιοθέτηση ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, καθώς και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία καθορισμού των μισθολογικών αυξήσεων. Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας πρέπει να επιτευχθεί με τρόπο που να συνδυάζει ευελιξία στην απασχόληση και ασφάλεια για τους εργαζόμενους.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς αυτήν.

Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και άνοιγμα ορισμένων κρίσιμων αγορών ώστε να τονωθεί ο ανταγωνισμός.

Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και προσέλκυση ξένων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Προώθηση του εκσυγχρονισμού στη δημόσια διοίκηση, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 12:09 (Ώρα Λονδίνου)

Tο Στέιτ Nτιπάρτμεντ για την τρομοκρατία

Θετικά σχόλια του Στέιτ Nτιπάρτμεντ για την Eλλάδα

Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα της εγχώριας, διαπιστώνει η φετινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Eξωτερικών για την τρομοκρατία.

H έκθεση δίνει έμφαση στη σύλληψη μελών της οργάνωσης «17 Nοέμβρη» και την καταδίκη των περισσότερων εξ αυτών.

Tο κείμενο επικαλείται τις δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛΑΣ στρατηγού Φώτη Nασιάκου, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μέλη της «17Ν» που δεν έχουν συλληφθεί και για τον εντοπισμό των οποίων συνεχίζονται οι έρευνες.

Επισημαίνεται επίσης η σύλληψη πέντε φερομένων ως μελών του ΕΛΑ, της «παλαιότερης, αν και λιγότερο γνωστής, τρομοκρατικής οργάνωσης», και δίνεται έμφαση στην ψήφιση αυστηρότερων νόμων, σύμφωνα με τους οποίους η τρομοκρατία «για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη συνιστά έγκλημα», ενώ το όριο της παραγραφής αυξάνεται από 20 σε 30 έτη.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε «συνεχιζόμενες ενέργειες αναρχικών» για τις οποίες τονίζεται ότι προκαλούν περιορισμένης κλίμακας ζημίες, αν και συχνά στόχος είναι επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων.

Eπισημαίνεται ακόμη η συνεργασία της Eλλάδας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και στο πλαίσιο αυτής σημειώνεται η συμμετοχή ελληνικών μονάδων, πλοίων και αεροσκαφών στην ειρηνευτική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων επτά χωρών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και στην επένδυση από την Ελλάδα 750 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σκοπό αυτό.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για την οικονομία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κάθαρση τώρα. Καθολική απαίτηση να σπάσει το απόστημα στον Τύπο και στη Δικαιοσύνη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον αέρα ο προϋπολογισμός 2004 λέει ο Ν. Γκαργκάνας λόγω φοβερών ελλειμμάτων που άφησε το ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνά τηλέφωνα και από τους δήμους. Πρωτοποριακό πρόγραμμα για σταθερά και κινητά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πριμ και κίνητρα για νοσοκομεία που θα... πετάνε! Τι θα παίρνουν οι γιατροί που θα πηγαίνουν στην επαρχία.

Η ΑΥΓΗ: Πρωτομαγιά: Αγώνας για δουλειά και ειρήνη. Αύριο Σάββατο, στις 11, στο Σύνταγμα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έβαλε βόμβα στη ΝΔ ο Έβερτ. Οργή Καραμανλή για τις «πρωτοβουλίες» του τέως προέδρου.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Βόμβα» Έβερτ. Η πρώτη κρίση στην κυβερνητική παράταξη. Με σκληρή δήλωσή του ακυρώνει τον διορισμό κρατικού τραπεζίτη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δικαιοσύνη άλλου Τύπου. Όταν η τέταρτη εξουσία επηρεάζει τις δικαστικές αποφάσεις.

ΕΘΝΟΣ: Η Εφορία καλεί 800.000 για ρύθμιση. Σαφάρι της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιωργάκη πες αλεύρι... Ο Ισμαΐλ Τζεμ σε γυρεύει. Με αφορμή το «γην και ύδωρ» του Γ. Παπανδρέου και πριν φτάσουμε στην λαϊκή έκφραση «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6,9 μπροστά η ΝΔ για τις ευρωεκλογές. GPO: Διευρύνεται η ψαλίδα στο πρώτο γκάλοπ μετά τις εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και τώρα +10. Ιστορική διεύρυνση αύριο. Ποιά τα νέα μέλη.

ΕΞΠΡΕΣ: Υπέρτατη ανάγκη! Έκθεση του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος.

ΕΣΤΙΑ: Άκοπο μετάλλιο των Ολυμπιακών 1896. Το σχέδιο του Γ. Ροϊλού δεν κατετέθη εμπροθέσμως!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πίσω, στη στενωπό της λιτότητας... Η αναθεώρηση του ελλείμματος ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην οικονομία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μήνυμα Γκαργκάνα για την οικονομία. Ευελιξία στην εργασία, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, αλλαγή τρόπου αυξήσεων και ιδιωτικοποιήσεις.

ΚΕΡΔΟΣ: Δραστικά και επίπονα μέτρα ζητά ο Ν. Γκαργκάνας. Τράπεζα της Ελλάδος: Ελάχιστα ανταγωνιστική η οικονομία.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ημέρα του Αγίου Βαρθολομαίου. Οι καμπάνες της Τζιχάντ ηχούν σήμερα στο Φανάρι.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκκλησιαστικό: Πολιτικά τα κίνητρα Χριστόδουλου. Στα άκρα η κόντρα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Φοροελαφρύνσεις υπό προϋποθέσεις. «Καμπανάκι» της Τράπεζας της Ελλάδας για έλλειμμα - πληθωρισμό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε Ίμβρο και Τένεδο ο Κ. Καραμανλής, εξισορροπώντας την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη.

METRORAMA: Διακοπές στην... Αθήνα για χιλιάδες εργαζόμενους. «Παγώνουν» οι άδειες στις υπηρεσίες αιχμής δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Γκαργκάνας: Μείωση φόρων και δαπανών του δημοσίου. Προτάσεις για περιορισμό ποινών φορολογικών παραβάσεων.

ΤΑ ΝΕΑ: Αστρονομικές αυξήσεις στα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Από 50% έως 300% με πρόσχημα το 2004.

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Άγ(ρ)ια κόντρα εξουσίας. Ημέρα κρίσης στο Φανάρι, ανυποχώρητοι Βαρθολομαίος - Χριστόδουλος.

ΝΙΚΗ: Ίσες αποστάσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαψεύδει τους κινδυνολόγους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 1η Μάη 2004. Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

CITY PRESS: 5 προειδοποιήσεις από τον Γκαργκάνα. Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Αβραμόπουλος εξορμά για τον τουρισμό μας. Στη Θεσσαλονίκη χθες μεγάλη σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ΧΩΡΑ: Ποιές συμβάσεις ανανεώνονται για μερική απασχόληση. Κλείνει αμέσως η εκκρεμότητα με τις 13.000 προσλήψεις.

Οικονομία

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι «εφικτοί είναι ρυθμοί ανάπτυξης 4 - 5% στα επόμενα χρόνια, αλλά υπό τον αυστηρό όρο ότι θα προωθηθεί ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων, που όμως "... θα έχουν οικονομικό και κοινωνικό κόστος, καθώς προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές σε καθιερωμένες αντιλήψεις και φοβίες". Το μήνυμα αυτό έδωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας με την ετήσια έκθεσή του με αποδέκτες την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι «στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία αποκάλυψης του πλήθους των ελλειμμάτων και σε χρόνο ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας ανέδειξε χθες με την ετήσια έκθεσή του τις υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας, τις ανισορροπίες που έμειναν ακάλυπτες μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, για να καταλήξει πως προέχει η διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και δυναμική».

Η CITY PRESS εκτιμά ότι «η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας είναι γεμάτη από προειδοποιήσεις για τις δυσκολίες που έρχονται. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας παρεμβαίνει ζητώντας μία πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, που θα συνδυάζεται με πολιτικά επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «μετέωρος βρίσκεται ο προϋπολογισμός του 2004 μετά τις αρνητικές όσο και ανησυχητικές διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των οικονομικών μεγεθών το προηγούμενο έτος».

Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι «"όχι" σε φορολογικές ελαφρύνσεις, εάν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη μείωση των δημοσίων δαπανών, λέει στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ για το 2003 ο διοικητής της Ν. Γκαργκάνας, χαρακτηρίζοντας "απαράβατη προϋποθεση" για θέσπιση μέτρων περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης την αντισταθμιστική μείωση μη παραγωγικών δαπανών».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «στην προτροπή του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος ήδη αντέδρασε εντονώτατα η ΓΣΕΕ. Η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προτείνει τίποτε το συγκεκριμένο για τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέως της χώρας μας, ο οποίος είναι ο πλέον αντιπαραγωγικός από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρώπης των 25. Το μόνο που μονίμως απαιτούν τα συνδικαλιστικά σωματεία είναι αυξήσεις».

Εκκλησία της Eλλάδος - Οικουμενικό Πατριαρχείο

H TRAFFIC NEWS γράφει ότι «το ρόλο του Φαναρίου εξήρε χθες και απευθυνόμενος προς το νέο μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μία προσπάθεια -όπως επισήμαιναν εκκλησιαστικοί κύκλοι- να ρίξει τους τόνους που κατά το τελευταίο διάστημα και αναφορικά με τις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το Πατριαρχείο είναι αρκετά υψηλοί».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους τάσσεται η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εμφανίζεται ως κομματικός ιεράρχης. Αυτό δείχνει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας Global Link, που διενεργήθηκε από τα ΝΕΑ με αφορμή τη διαμάχη ανάμεσα στον Χριστόδουλο και τον Βαρθολομαίο για τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους τάσσεται το 61%».

Κυπριακό

Η ESPRESSO αναφέρει ότι « σε υποχώρηση αναγκάστηκε η Βρετανία, όταν διαπίστωσε πως η προσπάθειά της να θεωρηθεί από την ΕΕ η "Πράσινη Γραμμή" στην Κύπρο ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα έχει αρνητικά αποτελέσματα».

Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι «παρά την περιρρέουσα κινδυνολογία, για τα "επίχειρα" της απόρριψης του σχεδίου Aνάν από τον κυπριακό λαό, εν τέλει, το Συμβούλιο Ασφαλείας προέβη στην έκδοση μιας ανακοίνωσης με "ισορροπημένο" και "αδύναμο" περιεχόμενο όπως χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι « ο πάσης πλευράς γνωστός για την αμερικανοκίνητη διπλωματική νοοτροπία, αντίληψη και πρακτική, Γιωργάκης Παπανδρέου, έκανε το λάθος! Είπε ότι η κυβέρνηση "έχει δώσει γην και ύδωρ στην Τουρκία"! Ποιος μιλάει όμως; Ομιλεί εκείνος ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια, έχει δηλώσει ότι η μισή συνείδησή του είναι αμερικανική και η άλλη μισή (μόνον!) ελληνική».

Διεύρυνση ΕΕ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η ιστορικής σημασίας διεύρυνση με την ένταξη αύριο δέκα ακόμη χωρών δεν γίνεται χωρίς προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να οξυνθούν στο άμεσο μέλλον αν δεν αντιμετωπιστούν με πνεύμα κατανόησης, ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η περιπόθητη σύγκλιση. Είναι άμεσος ο κίνδυνος να έχουμε μία Ευρώπη "πολλών ταχυτήτων" ή "πυρήνων", όπως φοβούνται πολλοί αν δεν γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανισότητες μεταξύ χωρών - μελών και περιοχών».

Kυβέρνηση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες εν όψει ευρωεκλογών καταγράφει η πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Greek Public Opinion για τον "ΕΤ". Εξαιρετικά ενισχυμένη είναι και η εικόνα του Κ. Καραμανλή, στον οποίο οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου για να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι «βραδυφλεγή βόμβα για τη ΝΔ συνιστούν οι πολιτικές παρεμβάσεις του Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος λειτουργεί με απόλυτη αυτονομία και όπως φαίνεται αντιπολιτευτικά προς την ηγεσία του κόμματος. Η επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Μιλτιάδης Έβερτ εναντίον του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή Άγγελου Φιλιππίδη δεν εξέπληξε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι από μέρες περίμεναν το χτύπημα και ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους λόγους που οδήγησαν τον τέως πρόεδρο της ΝΔ σε έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο».

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «ο κ. Έβερτ προκάλεσε σάλο και κατ' ουσίαν την πρώτη κρίση στον κυβερνητικό χώρο, καθώς συνέδεσε την παρέμβασή του -που συνοδεύθηκε με εντυπωσιακό παρασκήνιο- με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για "κάθαρση στο Χρηματιστήριο"».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Ημέρα της Ευρώπης» μ' ανοιχτές πληγές

Της απεσταλμένης μας στο Δουβλίνο, Μαρίας Καστρισιανάκη

Όλα έτοιμα για την πλέον ιστορική και μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ

Με μαζική κινητοποίηση 5.000 αστυνομικών και 2.500 στρατιωτών το Δουβλίνο είναι έτοιμο για την «Ημέρα της Ευρώπης», όπως αποκαλείται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 15 σε 25 κράτη μέλη, η οποία επικυρώνεται αύριο και τυπικά με μία εντυπωσιακή τελετή.

Με την ένταξη δέκα νέων κρατών, οκτώ από τις οποίες προέρχονται από το πρώην κομμουνιστικό στρατόπεδο, μια σειρά εγγενή προβλήματά τους έχουν μετατραπεί σε προβλήματα της ΕΕ.

Προβλήματα, τα οποία απαιτούν λύση αφού αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο.

Το Κυπριακό είναι μόνο ένα από τα αγκάθια της νέας Ευρώπης. Υπάρχουν μια σειρά ανοικτά ζητήματα, προϊόντα τα περισσότερα της απότομης κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων αλλά και των χρόνιων διασυνοριακών διαφορών.

Από τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των ρωσώφωνων στις τρεις χώρες της Βαλτικής, η διαμάχη Τσεχίας Γερμανίας για την περιοχή της Σουδητίας, οι γερμανόφωνοι κάτοικοι της οποίας στερούνται βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και η περίπτωση της Σλοβενίας, όπου δια νόμου επικυρώθηκε με δημοψήφισμα οι προερχόμενοι από άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ένα επίσης σοβαρό θέμα είναι η πολιτική αστάθεια που είναι κατά μία έννοια κοινός παρανομαστής των πρώην κομμουνιστικών χωρών που εντάσσονται στην Κοινότητα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που επέβαλε η ένταξη είχαν τεράστιο πολιτικό κόστος. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λιθουανία που μέσα σε μία δεκαετία άλλαξε 12 κυβερνήσεις.

Όλα αυτά κάνουν τους σκεπτικιστές της Διεύρυνσης να προβληματίζονται σοβαρά για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά την επίτευξη του μεγάλου ζητούμενου την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ψέμα» η επίθεση με χημικά

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ιορδανό για σειρά επιθέσεων στο Ιράκ

Σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω ισλαμικής ιστοσελίδας και αποδίδεται στον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκαουί, ο φερόμενος ως μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, Ιορδανός, χαρακτηρίζει «ψέματα» τα όσα ανακοινώθηκαν προσφάτως από το Αμμάν, περί σχεδίων για τρομοκρατική επίθεση με χημικά.

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει μέχρι στιγμής επαληθευτεί.

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκαουί κατήγγειλε ότι οι ιορδανικές αρχές κατέφυγαν στην άσκηση βασανιστηρίων για να αποσπάσουν τις ομολογίες των συλληφθέντων.

Ωστόσο, στο μήνυμά του ο Ιορδανός επισημαίνει ότι η οργάνωση όντως σχεδίαζε να επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της υπηρεσίας πληροφοριών της Ιορδανίας.

Προ ημερών η ιορδανική τηλεόραση μετέδωσε τις ομολογίες για επίθεση με χημικά όπλα των συλληφθέντων ως μελών της Αλ Κάιντα.

Ο αλ Ζαρκαουί κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο ιθύνων νους πολλών επιθέσεων στο Ιράκ.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Mείωση της διεθνούς τρομοκρατίας

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας στο Λονδίνο

Προειδοποίηση προς τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό για τρομοκρατικές ενέργειες και βίαιες αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Βόρειος Κορέα, η Συρία, το Ιράν και η Κούβα δεν έπραξαν τα αναγκαία για να αποκοπούν από τα δεσμά της τρομοκρατίας, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη Λιβύη και το Σουδάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστοποιεί προόδους στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την έκθεση το περασμένο έτος σημειώθηκαν οι λιγότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σε διεθνές επίπεδο από κάθε άλλη χρονιά, αρχής γενομένης του 1969.

Ωστόσο, στην έκθεση δε συμπεριλαμβάνονται οι επιθέσεις και τα επεισόδια στο Ιράκ.

Η έκθεση, η οποία παραδόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ από τον αξιωματούχο υπεύθυνο για θέματα αντιτρομοκρατίας, Κόφερ Μπλακ, αναφέρει ότι από την προηγούμενη έκθεση μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 190 διεθνείς τρομοκρατικές ενέργειες, σε σύγκριση με τις 198 του 2002 και τις 346 του 2003.

Στον αριθμό των τρομοκρατικών ενεργειών δε συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις εσωτερικής τρομοκρατίας, στις οποίες, μάλιστα, δεν υπήρχαν θύματα από τρίτα κράτη.

Για παράδειγμα η έκθεση αναφέρει ότι σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική σκοτώθηκαν πέρσι μόνο τρεις άνθρωποι σε επιθέσεις της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η έκρηξη βόμβας σε κέντρο διασκέδασης στην Μπογκοτά της Κολομβίας κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι δε συμπεριλήφθη στην έκθεση, καθώς θεωρείται περίπτωση εσωτερικής τρομοκρατίας.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 07:50 (Ώρα Λονδίνου)

Γουέστον: Αποκλείεται επίλυση του Κυπριακού στο άμεσο μέλλον

Δε διακρίνει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν ο κ. Γουέστον

«Νομίζω ότι με τον πλέον επίσημο τρόπο οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ένας διακανονισμός του Κυπριακού προβλήματος, επειδή οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν όχι», δήλωσε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ, Τόμας Γουέστον.

«Ασφαλώς και λυπούμαστε για το γεγονός αυτό και είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι», ήταν η απάντηση του κ. Γουέστον στην ερώτηση του Βύρωνα Καρύδη για το πώς αισθάνεται ο ίδιος προσωπικά μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

Αμέσως μετά ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό έσπευσε να τονίσει ότι η Ουάσινγκτον σέβεται την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ απέκλεισε την αναγνώριση από πλευράς ΗΠΑ της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

«Αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι δεν πρόκειται να έχουμε λύση του Κυπριακού στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο κ. Γουέστον. «Περιμένουμε την έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της έκθεσης αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Γουέστον.

«Έχουμε κάνει σαφές ότι επειδή οι Ελληνοκύπριοι αρνήθηκαν ένα διακανονισμό ενώ από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν οι τελευταίοι για την κατάσταση, όπως αυτή τώρα έχει διαμορφωθεί», υπογράμμισε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Τόμας Γουέστον .

«Γι αυτό κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μη συνεχισθεί η απομόνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς», παρατήρησε ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, προσθέτοντας: «Προτίθεται λοιπόν η Ουάσινγκτον να παράσχει οικονομική βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής το Δεκέμβριο».

Ο κ. Γουέστον τόνισε ότι δε νομίζει πως υπάρχει πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν.

«Χωρίς επαναδιαπραγμάτευση και χωρίς η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων να έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ποιος θα είναι ο σκοπός ενός δεύτερου δημοψηφίσματος», είπε ο κ. Γουέστον.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 09:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτός νοσοκομείου και κινδύνου

Το 2003 η ΦΙΦΑ ανέδειξε τον Μαραντόνα ως καλύτερο παίκτη όλων των εποχών

Ο Αργεντινός άσσος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν για 12 ημέρες στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Το νοσοκομείο Σούιζο του Μπουένος Άιρες επιβεβαίωσε την είδηση και μάλιστα στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι θεράποντες ιατρού του ποδοσφαιριστή είναι ιδαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόοδο της υγείας του ασθενούς.

Ο Μαραντόνα απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητα και τους εκατοντάδες οπαδούς του που είχαν κυριολεκτικά κατασκηνώσει εδώ και ημέρες έξω από το νοσοκομείο.

Αργότερα η τηλεόραση της Αργεντινής μετέδωσε εικόνες από το σπίτι του 43χρονου πρώην άσσου της «στρογγυλής Θεάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντιέγκο Μαραντόνα επέστρεψε στην οικία του μαζί με τον προσωπικό του γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς δεν έχει ακόμα αναρρώσει τελείως.

Την Τετάρτη οι θεράποντες ιατροί του δήλωσαν ότι ο Μαράντονα σηκώθηκε από το κρεβάτι.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 08:05 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα σύλληψη Μπασίρ

Ο Μπασίρ θεωρείται ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί

Η αστυνομία της Ινδονησίας συνέλαβε εκ νέου τον ακραίο ισλαμιστή κληρικό Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, μόλις βγήκε από την φυλακή όπου κρατούνταν, στην πρωτεύουσα της χώρας, Τζακάρτα, όπου εξέτισε την ποινή του για παράβαση του νόμου περί μετανάστευσης.

Ο Μπασίρ συνελήφθη βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, ενώ υποστηρικτές του που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τη φυλακή συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Οι οπαδοί του ακραίου κληρικού υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι κατασκευασμένες και ότι οι αρχές της Ινδονησίας δέχονταν εξωτερικές πιέσεις για την κράτησή του.

Σύμφωνα με υποθέσεις, ο Μπασίρ είναι ο πνευματικός ηγέτης της ακραίας μουσουλμανικής ομάδας, Τζεμάα Ισλαμίγια, που θεωρείται υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί πριν από δύο χρόνια, στην οποία σκοτώθηκαν 202 άτομα.

Ο Μπασίρ έχει αρνηθεί κάθε σχέση με την τρομοκρατία.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 08:26 (Ώρα Λονδίνου)

Λύεται η πολιορκία της Φαλούτζα

Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε ιρακινή δύναμη

Αυτόπτες μάρτυρες στην ιρακινή πόλη της Φαλούτζα, ανέφεραν ότι δύο τάγματα των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τις οποίες είχαν καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες, πολιορκώντας το προπύργιο των Σουνιτών στη χώρα.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ομάδα περίπου χιλίων Ιρακινών πρώην στρατιωτών, υπό τις διαταγές ενός στρατηγού του ανατραπέντος καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, θα αντικαταστήσει την αμερικανική δύναμη στο έργο της διατήρησης της τάξης στην πόλη.

Όπως τονίζεται όμως στη σχετική συμφωνία, οι Ιρακινοί στρατιώτες θα είναι υπόλογοι στις αμερικανικές δυνάμεις.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις για την κακοποίηση Ιρακινών αιχμαλώτων

Έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί στις αρχές της χρονιάς για κακοποίηση αιχμαλώτων

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών στο Ιράκ, έχει προκαλέσει η παρουσίαση σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS φωτογραφιών Ιρακινών κρατουμένων, στις οποίες φαίνονται να πέφτουν θύματα κακοποίησης.

Οι φωτογραφίες απεικόνιζαν κρατούμενους γυμνούς, δεμένους με σύρμα ή με τα κεφάλια τους καλυμμένα με κουκούλα.

Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στη Βαγδάτη τόνισαν ότι παρόμοιες πράξεις δε θα γίνουν ανεκτές.

Όπως επιβεβαιώθηκε από αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η υπεύθυνη στρατηγός στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, απ όπου και οι φωτογραφίες, Τζάνις Καρπίνσκι, καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί δέχθηκαν επίσημη επίπληξη.

Στις αρχές του έτους έξι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν κατηγορηθεί για κακομεταχείριση αιχμαλώτων.

Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αντιστράτηγος, Μαρκ Κίμιτ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του στρατού της χώρας.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι οι εικόνες προκάλεσαν ασυνήθιστα δριμείες επικρίσεις κατά του αμερικανικού στρατού, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόκλιση από τα αρχικά ποσοστά υποστήριξης της επέμβασης του Ιράκ.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

Επιτυχημένη ρωσική διαστημική αποστολή

Σώοι επέστρεψαν οι τρεις αστροναύτες από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Καζακστάν η κάψουλα του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούζ που μετέφερε στη Γη τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Πρόκειται για έναν Αμερικανό, ένα Ρώσο και έναν Ολλανδό.

Είναι η τρίτη φορά που ρωσικό διαστημικό σκάφος πραγματοποιεί παρόμοια αποστολή, μετά το δυστύχημα του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια τον περασμένο χρόνο, που στοίχισε τη ζωή επτά αστροναυτών και την αναστολή των αμερικανικών πτήσεων στο διάστημα.

Μικρή μηχανική βλάβη που παρουσιάστηκε στην κάψουλα δεν επηρέασε την προσγείωση, δήλωσαν Ρώσοι ειδικοί.


Παρασκευή 30 Απριλίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Ευρώπη: Δε γνωρίζω, δεν ενδιαφέρομαι»

Δημοσκόπηση σχετικά με το τι γνωρίζουν οι Βρετανοί για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, φιλοξενεί η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph), με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την έγκρισή του.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας, εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα, το 51% των Βρετανών πολιτών θα το απέρριπτε, έναντι μόλις 23% που δηλώνουν ότι θα το δέχονταν. Το 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δε γνωρίζει τι θα ψήφιζε, ενώ οι όσοι υποστηρίζουν σήμερα το «ναι» στο δημοψήφισμα, εμφανίζονται περισσότερο ανοικτοί στο να αλλάξουν γνώμη σε σύγκριση με αυτούς που υποστηρίζουν το «όχι».

Ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος της Τέλεγκραφ, ωστόσο, είναι: «Ευρώπη: Δε γνωρίζω, δεν ενδιαφέρομαι», αναφερόμενος στο ποσοστό του 76% των ερωτηθέντων που απάντησαν ότι γνωρίζουν ελάχιστα έως τίποτα για το επίμαχο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Ο Μπλερ στους Τάιμς

Σε άρθρο του στους Τάιμς (Times), εξάλλου, ο κ. Μπλερ επισημαίνει ότι οι δέκα νέες χώρες που γίνονται αύριο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν νέα ώθηση στη βρετανική ατζέντα για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και το «βρετανικό τρόπο διαχείρισης της οικονομίας».

Ο κ. Μπλερ τονίζει ότι η νέα Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι τα νέα μέλη θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζοντας την υποστήριξη που τους έχει παράσχει η Ουάσινγκτον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι περισσότερες νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε. «έχοντας πρόσφατα ξεφύγει από τον κομμουνισμό, συμμερίζονται τη βρετανική άποψη ότι η ευμάρειά τους θα εξασφαλιστεί από μια φιλελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η σπουδή του κ. Μπλερ να χαρακτηρίσει τους νέους ευρωπαίους εταίρους «συμμάχους της Βρετανίας», αποτελεί σαφή ένδειξη αφετηρίας μιας σειράς ενεργειών που σκοπό έχουν να κερδίσει τη μάχη σχετικά με το δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Γκάρντιαν

Η Γκάρντιαν (Guardian) επιλέγει να προβάλλει ως κύριο θέμα την προβολή φωτογραφιών στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στις οποίες φαίνονται Ιρακινοί αιχμάλωτοι να κακοποιούνται από Αμερικανούς στρατιώτες.

Παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι στρατιώτες του αμερικανικού στρατού φέρονται να ενεργούν υπό τις εντολές μισθοφόρων ανακριτών του Πενταγώνου.

Οι φωτογραφίες που προβλήθηκαν έχουν τραβηχτεί στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ και σύμφωνα με την εφημερίδα προκάλεσαν σοκ και στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Ιντιπέντεντ

Η Ιντιπέντεντ (Independent) ασχολείται με το θάνατο της επτάχρονης Τόνι Αν, που είχε εγκαταλειφθεί από τη μητέρα της στα χέρια ενός κακοποιού, τον οποίο είχε παρουσιάσει ως πατέρα της.

Η Τόνι Αν σκοτώθηκε πιθανότατα από μέλη συμμορίας που συνεργάζονταν με τον υποτιθέμενο πατέρα της, γιατί γνώριζε τα ονόματά τους.

Η εφημερίδα επιρρίπτει ευθύνες για το θάνατο της Τόνι Αν στο δυσλειτουργικό, όπως καταγγέλλεται, σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και στις σημαντικές παραλείψεις των εμπλεκομένων κοινωνικών λειτουργών.

Η εφημερίδα κυκλοφορεί εξάλλου με ένα μικρό αφιέρωμα στις δέκα χώρες που εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενη στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, η Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους, έχει γίνει ο «κ. Κακός» της Ευρώπης.

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) έχουν ως πρώτο θέμα την απόφαση της εταιρείας που διαχειρίζεται την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, την Google, να διανείμει στο κοινό μέσω δημοπρασίας μετοχές αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ήταν εδώ και πολύ καιρό αναμενόμενη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα εντείνει σημαντικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες, όπως η Yahoo και η eBay.

Κυπριακό

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εξάλλου, επισημαίνουν σε ρεπορτάζ ανταποκρίτριας στην Κύπρο, ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν έχει ρίξει μια σκιά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναφέρει ότι το συντριπτικό ποσοστό απόρριψης του σχεδίου, αλλά και η αρνητική στάση του κ. Παπαδόπουλου αποτέλεσαν έκπληξη.

Έλληνες εφοπλιστές

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ εξετάζει σε ρεπορτάζ της τη νέα άνθιση που, όπως σημειώνει, γνωρίζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες πολλών Ελλήνων εφοπλιστών.

«Η ελληνική εμπορική ναυτιλία, μετά την εποχή των Ωνάση και Νιάρχου, εισέρχεται σε μια νέα χρυσή εποχή», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, τονίζει η εφημερίδα, έχει δώσει η οικονομική ανάπτυξη και η άνθιση του θαλάσσιου εμπορίου στην Κίνα.

Τα περισσότερα πλοία που δένουν στη μεγάλη κινεζική ακτογραμμή εκτελώντας το μεγάλο και αυξανόμενο όγκο των εμπορικών μεταφορών είναι Ελλήνων εφοπλιστών.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.