Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-20

  1. Ιπτάμενοι «πρίγκηπες»
  2. Στηρίζει την «ολυμπιακή» Αθήνα ο πατέρας Μπους
  3. Ινδία: Εκλογές «μαμούθ»
  4. Νέες επιθέσεις στο Ιράκ
  5. Το Ισραήλ ελευθερώνει το Μορντεχάι Βανούνου
  6. Δίκη πρώην αξιωματικών των Ες-Ες
  7. Στο φως απόρρητοι φάκελοι για Πικάσο
  8. «Μία προβληματική σήραγγα»
  9. Η Λευκωσία «απαντά» στην έκθεση Ανάν
  10. Στροφή Μπλερ 180 μοιρών για το Σύνταγμα της ΕΕ
  11. Xριστόφιας: Mπορεί και «Nαι»
  12. «Tσιγάρο και εικοσάρικο...»
  13. «Ασφαλιστήριο» για τους Ολυμπιακούς ;
  14. Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση
  15. Mε τα μάτια στραμμένα στον OHE
  16. Ιράκ: Λυπάται ο Μπους ...
  17. Ιράκ: Αποχωρήσεων συνέχεια
  18. Στον ΟΗΕ η δολοφονία Ραντίσι
  19. Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση
  20. Iσπανική αποχώρηση
  21. Δημοψήφισμα και συλλήψεις

Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ιπτάμενοι «πρίγκηπες»

Οι επιθετικοί της Μονακό πλαγιοκοπούσαν συνεχώς την κουρασμένη άμυνα της Τσέλσι

Στο στάδιο «Λουί Ντε» του Μονακό το βράδυ της Τρίτης αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ότι η ονομαστική αξία κάποιων ακριβοπληρωμένων αστέρων δεν αρκεί για τη νίκη εάν βρεθούν αντιμέτωποι με ποδοσφαιριστές μαχητικότερους και πιο διψασμένους για διακρίσεις.

Η αήττητη εκτός έδρας και καλύτερη μέχρι σήμερα άμυνα της Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ φάνηκε ανεπαρκής για να σταματήσει την ομάδα που χαρακτηρίζεται ως η φετινή αποκάλυψη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μετά από το 8-2 (!) στα προκριματικά επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και την πρόκρισή της στα ημιτελικά με θύμα τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα του μικροσκοπικού αλλά πάμπλουτου πριγκιπάτου έκανε και πάλι το θαύμα της.

Αγώνας με έντονες συγκινήσεις

Η Μονακό άρχισε τον αγώνα με απειλητικές διαθέσεις παίρνοντας από νωρίς την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 17ο λεπτό η πίεση που ασκούσε στην Τσέλσι απέδωσε καρπούς.

Ο άσσος της γαλλικής εθνικής Ελπίδων Ζερεμί Ροτέν εκτέλεσε φάουλ από τ' αριστερά και ο Κροάτης διεθνής της Μονακό Ντάντο Πρσο που ήταν αφύλακτος δεν δυσκολεύθηκε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Αμπρόζιο, 1-0.

Πάλι σκόραρε ο Φερνάντο Μοριέντες για τη Μονακό

Αλλά οι πανηγυρισμοί των οπαδών της Μονακό δεν κράτησαν πάνω από πέντε λεπτά, αφού στο 22΄ο φορ της Τσέλσι, Άιντουρ Γκουντγιόνσεν, γύρισε τη μπάλα για τον Αργεντινό συμπαίκτη του Ερνάν Κρέσπο, ο οποίος από κοντινή απόσταση με δεξί σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα Ρομά και ισοφάρισε.

Στη συνέχεια οι δύο ομάδες μοιράστηκαν την κατοχή της μπάλας και τις ευκαιρίας, αφού στο 27ο λεπτό προβολή του Κρέσπο πέρασε πάνω από τα δοκάρια του ποριτέρο της Μονακό, ενώ στο 34΄ ο κεντρικός αμυντικός της Τσέλσι, Τζον Τέρι, έκοψε την τελευταία στιγμή σουτ του ηγέτη των Μονεγάσκων Λουντοβίκ Ζιουλί, και στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου κεφαλιά του Ζιβέ πέρασε άουτ.

Στην επανάληψη η Μονακό συνέχισε να απειλεί με επιθετικά προσανατολισμένο σχήμα.

Στο 51' ο τερματοφύλακας της Τσέλσι απέκρουσε σωτήρια κεφαλιά του Ντάντο Πρσο.

Στο 52ο λεπτό και πάλι ο Ζιουλί από τ' αριστερά γύρισε στον Μοριέντες που δεν κατάφερε να νικήσει τον Αμπρόζιο.

Ελέγχεται η μονομερής αποβολή Ζήκου

Η τύχη φάνηκε να χαμογελά στην αγγλική ομάδα όταν μετά από διαπληκτισμό του Κλοντ Μακελελέ της Τσέλσι με τον Άκη Ζήκο, ο Έλληνας αμυντικός χαφ πήρε απευθείας κόκκινη κάρτα και την άγουσα προς τα αποδυτήρια.

Βέβαια μπορεί ο Έλληνας άσσος να χτύπησε εκτός φάσης το Μακελελέ, αλλά όπως προς τιμήν τους παραδέχθηκαν και οι Άγγλοι σχολιαστές του αγώνα θα έπρεπε είτε να αποβληθούν και οι δύο παίκτες είτε κανένας τους.

Η αποβολή αυτή ανάγκασε τον τεχνικό των Μονεγάσκων, Ντιντιέ Ντεσάν, να αντικαταστήσει τον επιθετικό Πρσό με το Σισέ - παίκτη του κέντρου.

Ο προπονητής της Τσέλσι Κλάουντιο Ρανιέρι επιχείρησε αντίθετα να εφαρμόσει ένα επιθετικότερο σχήμα με τρίτο φορ τον Ολλανδό Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπανκ.

Ο Φερνάντο Μοριέντες πανηγυρίζει με χαρακτηριστικό τρόπο το 2ο τέρμα του

Από αυτό το σημείο καμπής του αγώνα η Τσέλσι ανέλαβε τον έλεγχο του παιχνιδιού, χωρίς όμως να καταφέρει κάτι ουσιαστικό απέναντι στη Μονακό, που συνέχιζε τις «φαρμακερές» αντεπιθέσεις της.

Στο 78' και ενώ η λονδρέζικη ομάδα έδινε ρεσιτάλ ποδοσφαιρικής φλυαρίας, ο Ζιουλί έδωσε μισό γκολ στον Ισπανό συμπαίκτη του Μοριέντες, ο οποίος με δυνατό δεξί σουτ σημείωσε το 2-1.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Ροτέν έκανε κάθετη μπαλιά προς τον Κογκολέζο συμπαίκτη του Σαμπανί Νοντά, που δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε μπει ως αλλαγή, και αυτός πέτυχε με προβολή το τελικό 3-1.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 19:33 (Ώρα Λονδίνου)

Στηρίζει την «ολυμπιακή» Αθήνα ο πατέρας Μπους

Στήριξη στο «Αθήνα 2004» προσφέρει ο πατήρ Μπους

Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και η σύζυγός του Μπάρμπαρα θα παρευρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Οι Ολυμπιακοί ανήκουν στην Ελλάδα, και η Ελλάδα θα ανταποκριθεί κατάλληλα στις υποχρεώσεις της», διαβεβαίωσε ο πατέρας του νυν Αμερικανού προέδρου.

Αυτή η άποψη περιέχεται σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

«Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι η Ελλάδα και η αρμόδια επιτροπή κάνουν εξαιρετική δουλειά», επεσήμανε ο Τζορτζ Μπους.

Και προσέθεσε: «Η σύζυγός μου και εγώ περιμένουμε με ανυπομονησία τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παρευρεθούμε στην Αθήνα».

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε θα έλθει στην Αθήνα το τέως προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ (οι Αγώνες πάντως αρχίζουν στις 13 Αυγούστου) και που θα φιλοξενηθεί.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ινδία: Εκλογές «μαμούθ»

Πολλά εκατομμύρια Ινδοί ψηφοφόροι προτίθενται να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία που θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες

Στην Ινδία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των γενικών εκλογών που χαρακτηρίζονται ως η μεγαλύτερη «άσκηση δημοκρατίας» στον κόσμο.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι σχημάτισαν από το πρωί ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα παρά τις εκκλήσεις Μαοϊστών ανταρτών σε ορισμένα κρατίδια που ζητούσαν από το εκλογικό σώμα να απέχει.

Τα βίαια επισόδεια δεν έλειψαν στο υπό ινδική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ. Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις των κυβερνητικών δυνάμεων με τους αυτονομιστές.

Πλέον των 670 εκατομμυρίων Ινδών έχουν δικαίωμα ψήφου κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει την Τρίτη.

Η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη στις νοτιοανατολικές πολιτείες αλλά σε άλλες περιοχές της χώρας αμέσως μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας τις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας ο αριθμός των εκλογέων ήταν περιορισμένος.

Ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων στις περιοχές αυτές το πρωί ίσως να οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του BBC.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 17:50 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επιθέσεις στο Ιράκ

Αιματηρή επίθεση δέχθηκε η κεντρική φυλακή στα δυτικά της Βαγδάτης

Στο Ιράκ το επίκεντρο των επιθέσεων με στόχο τις δυνάμεις κατοχής μεταφέρθηκε προς τα βόρεια καθώς το απόγευμα της Τρίτης 12 όλμοι έπληξαν φυλακή στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να σκοτωθούν 22 κρατούμενοι, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ δήλωσε ότι επλήγη το Κεντρικό Κρατητήριο που βρίσκεται στην περιοχή Αμπού Γράιμπ και διευθύνεται από ξένα στρατεύματα.

Ανέφερε δε ότι υπάρχουν και 92 τραυματίες αλλά δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών ή των θυμάτων της επίθεσης.

Στη φυλακή αυτή κρατούνται περίπου 4.400 άτομα από τα στρατεύματα κατοχής.

Νέα επίθεση στη Μοσούλη

Στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ βόμβα εξερράγη δίπλα σε διερχόμενη αμερικανική φάλαγγα με αποτέλεσμα να τραυματισθούν πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες.

Μάλιστα ένας εξ αυτών υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Βαγδάτης.

Αντιθέτως σχετική ηρεμία επικρατεί στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τον κλοιό τους.

Στην σουνιτική πόλη Φαλούτζα δεν έχουν αναφερθεί συγκρούσεις, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν επιδρομές εάν οι ομάδες των ανταρτών παραδώσουν τα όπλα τους.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 16:55 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ ελευθερώνει το Μορντεχάι Βανούνου

Ο Βανούνου συνελήφθη το 1986 στη Ρώμη από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες

Μέλη οργανώσεων ενάντια στα πυρηνικά όπλα και ειρηνιστές απ όλο τον κόσμο άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από φυλακή στο νότιο Ισραήλ, αναμένοντας την αποφυλάκιση την Τετάρτη του πρώην πυρηνικού τεχνικού Μορντεχάι Βανούνου.

Ο κ. Βανούνου πέρασε 18 χρόνια έγκλειστος, μετά την καταδίκη του για αποκάλυψη πυρηνικών μυστικών.

Πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν τον Ισραηλινό επιστήμονα ως προδότη γιατί ήταν αυτός που αποκάλυψε πρώτος με στοιχεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη λονδρέζικη εφημερίδα Τάιμς, ότι το Ισραήλ ανέπτυσσε πυρηνικά όπλα.

Μάλιστα οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι ο κ. Βανούνου γνωρίζει ακόμη πολύτιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χώρα εάν γίνονταν γνωστές.

Η αποφυλάκιση του πυρηνικού επιστήμονα γίνεται υπό επαχθείς όρους, αφού δεν θα του δοθεί διαβατήριο, δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια, ούτε να μιλά σε αλλοδαπούς χωρίς προηγούμενη άδεια του κράτους.

Ο Βανούνου ήταν ο άνθρωπος που αποκάλυψε με στοιχεία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Αλλά για πολλούς ανθρώπους στο Ισραήλ και στον υπόλοιπο κόσμο ο κ. Βανούνου είναι ήρωας, καθώς πέρασε πολλά χρόνια στην απομόνωση και κάτω από άθλιες συνθήκες για να στηρίξει τα πιστεύω του και τον πυρηνικό αφοπλισμό του ισραηλινού κράτους.

Ο αδελφός του Βανούνου, δήλωσε στο BBC: «Αισθάνομαι θυμωμένος και στεναχωρημένος και για αυτόν και για εμάς, την οικογένειά του.

Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο γιατί πιστεύαμε στην ελευθερία. Ούτε ο ίδιος πίστευε ότι έπειτα από 18 χρόνια στη φυλακή θα είχε να αντιμετωπίσει τόσους περιορισμούς και τόσες απαγορεύσεις».

«Νομίζω ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να τον ελέγχουν για το υπόλοιπο της ζωής του» πρόσθεσε ο αδελφός του Μορντεχάι Βανούνου, Μέιρ.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 18:08 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη πρώην αξιωματικών των Ες-Ες

Αξιωματικοί των Ες-Ες κατηγορούνται για δολοφονία Ιταλών πολιτών

Τρεις Γερμανοί, πρώην αξιωματικοί των Ες-Ες, κατηγορούνται για το θάνατο 560 αμάχων στη Βόρεια Ιταλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε δίκη που ξεκίνησε σήμερα σε ιταλικό στρατιωτικό δικαστήριο.

Το 1944, λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της Φλωρεντίας από τις Βρετανικές δυνάμεις, εκατοντάδες στρατιωτικές μονάδες των Ες-Ες περικύκλωσαν το χωριό Σάντα - Αννα στην επαρχία της Τοσκάνης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Γερμανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν κυρίως γυναίκες και παιδιά, και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματα και τα σπίτια τους.

Ωστόσο, οι επιζήσαντες μιας από τις χειρότερες θηριωδίες στη νεότερη ιστορία της Ιταλίας δεν θα παρουσιαστούν στο Ιταλικό δικαστήριο στην πόλη Λα Σπέκια, καθώς επί του παρόντος βρίσκονται στην Γερμανία, όπου επίσης διεξάγονται έρευνες για την υπόθεση.

Η δίκη είναι πιθανό να αναβληθεί για αρκετές εβδομάδες εάν οι δικαστές αποφασίσουν να θέσουν ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλους τέσσερις υπόπτους με τις ίδιες κατηγορίες.

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση μόλις πριν από δέκα χρόνια, όταν ένας δημοσιογράφος ανακάλυψε τυχαία φακέλους με καταθέσεις μαρτύρων.

Το 2003 η ιταλική κυβέρνηση συνέστησε κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει γιατί τα αρχεία αυτά παρέμειναν κρυμμένα για μισό αιώνα τώρα.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 18:05 (Ώρα Λονδίνου)

Στο φως απόρρητοι φάκελοι για Πικάσο

Ο Πικάσο είχε ζητήσει, χωρίς επιτυχία, τη Γαλλική υπηκοότητα

Η γαλλική αστυνομία δίνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά απόρρητους φακέλους για τον Πάμπλο Πικάσο.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα των αστυνομικών αρχών, ο μεγάλος ζωγράφος έκανε αίτηση για την απόκτηση γαλλικής υπηκοότητας, η οποία απορρίφθηκε λόγω των «εξτρεμιστικών του ιδεών και της κλίσης του προς τον κομμουνισμό».

Ο Πικάσο βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αρχικά ως ύποπτος για αναρχικές ιδέες και αργότερα λόγω της φιλικής του στάσης προς τον κομμουνισμό, προτού γίνει μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τα έγγραφα αυτά ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη προτού να επιστρέψουν στο Παρίσι, στα πλαίσια έκθεσης που ανοίγει τις πύλες της στο Αστυνομικό Μουσείο του Παρισιού.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί μετέφεραν τα έγγραφα αυτά μαζί με χιλιάδες άλλα αστυνομικά αρχεία στο Βερολίνο.

Το 1945 όμως μετά την κατάληψη της γερμανικής πρωτεύουσας, οι Ρώσοι τα μετέφεραν ξανά, αυτή τη φορά στη Μόσχα, ενώ επεστράφησαν στη Γαλλία μόνο το 2001.

«Ύποπτος για την εθνική ασφάλεια»

Η αίτηση του Πικάσο για την γαλλική υπηκοότητα, που χρονολογείται από τις 3 Απριλίου 1940, ανακαλύφθηκε τυχαία από ένα Ρώσο αξιωματικό που είχε αναλάβει την συγκέντρωση των αρχείων.

Πιθανολογείται ότι ο Πικάσο ζήτησε την γαλλική υπηκοότητα επειδή φοβόταν την έκδοσή του στην Ισπανία του Φράνκο, σε περίπτωση που οι Ναζί εισέβαλαν στη Γαλλία.

Ωστόσο ποτέ δεν έλαβε απάντηση, καθώς «εθεωρείτο ύποπτος για την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής αστυνομίας, ο νεαρός καλλιτέχνης δεν έλαβε ποτέ μέρος σε συγκεντρώσεις αναρχικών ομάδων, αλλά «είναι πιθανό να συμμεριζόταν τις αναρχικές ιδέες του συγκατοίκου του, Πέντρο Μόναχ».

Ο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα της νότιας Ισπανίας το 1881 και είχε ορκιστεί να μην ξαναγυρίσει στην χώρα του όσο βρισκόταν στην εξουσία ο Φράνκο.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 15:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Μία προβληματική σήραγγα»

Οι «ελπίδες» για τη Σήραγγα της Μάγχης αποδείχθηκαν φρούδες

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Σήραγγα της Μάγχης μετά τα νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν για τα κέρδη της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2004 τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5%.

Την περίοδο αυτή ο περιορισμός των απολαβών από τη λειτουργία της Σήραγγας της Μάγχης ήταν ύψους 125 εκατομύρια ευρώ.

Από την άλλη μεριά σημειώθηκε μία αύξηση της «κίνησης» των φορτηγών κατά 7%.

Το γεγονός ότι τα οικονομικά προβλήματα οξύνονται αντί να αμβλύνονται προβληματίζει το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Στις αρχές Απριλίου οι μέτοχοι «επαναστάτησαν» και «ανέτρεψαν» τα διευθυντικά στελέχη.

Οι νέοι διεθυντές έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους να βελτιώσουν το σημερινό «δυσμενές κλίμα» όσον αφορά τις προοπτικές της Σήραγγας της Μάγχης.


Τελευταίες Ειδήσεις

Η Λευκωσία «απαντά» στην έκθεση Ανάν

Από χλιαρή έως αρνητική χαρακτηρίζεται η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην έκθεση πού υπέβαλε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση

Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση

Xριστόφιας: Mπορεί και «Nαι»

Αναμονή για την έκθεση Ανάν

Αναζήτηση εγγυήσεων για το σχέδιο Ανάν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Mε τα μάτια στραμμένα στον OHE

Oι διεργασίες στην έδρα του OHE στη Nέα Yόρκη σχετικά με το σχέδιο Aνάν εν όψει των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου απασχολούν τον ελληνικό Tύπο της Tρίτης.

Εν αναμονή του Κ. Ανάν

Περί συνεπειών

Πιέσεις

H δήλωση Καραμανλή

Tο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Πιέσεις για το σχέδιο Aνάν

Ενυπόγραφα

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης.

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Η Λευκωσία «απαντά» στην έκθεση Ανάν

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Στην ικανοποίηση των όρων του ΑΚΕΛ αποσκοπεί η αμερικανοβρετανική πρόταση

Από χλιαρή μέχρι αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην έκθεση πού υπέβαλε χθές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

«Η έκθεση ουσιαστικά επικεντρώνεται στο αίτημα του γενικού γραμματέα για υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του σχεδίου του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην παράγραφο 24 της έκθεσης του κ. Ανάν.

Στην παράγραφο αυτή ο Κόφι Ανάν διευκρινίζει ότι ο ρόλος του ΟΗΕ σε σχέση με τις ευρύτερες εγγυήσεις γιά τη λύση θα υλοποιείται στο βαθμό που δεν θα επηρεάζει δικαιώματα και υποχρεώσεις τα οποία πηγάζουν από τη συνθήκη εγγυήσεων και συμμαχίας.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις δηλαδή που θα έχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις Βρεττανία, Ελλάδα και Τουρκία.

Η προώθηση και το περιεχόμενο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το οποίο το σώμα θα παρέχει κάποιες εγγυήσεις γιά εφαρμογή των προνοιών της λύσης, ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με το γενικό γραμματέα του κόμματος ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Η παράλληλη αυτή οδός επικοινωνίας φαίνεται ότι στόχο έχει να πεισθεί το ΑΚΕΛ να αλλάξει την απόφασή του και να ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

Προοπτική που κάθε άλλο παρά απέκλεισε ο γ.γ. τού κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο τα δεδομένα γιά το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα αλλάξουν σημαντικά.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ήδη μιά κάμψη στο μέτωπο που υποστηρίζει το ΟΧΙ αν και αυτό παραμένει συντριπτικά πλειοψηφικό.

Αν όμως το ΑΚΕΛ αλλάξει τοποθέτηση τότε η μάχη αναμένεται να δοθεί στήθος με στήθος.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Η Λευκωσία «απαντά» στην έκθεση Ανάν

Από χλιαρή έως αρνητική χαρακτηρίζεται η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στην έκθεση πού υπέβαλε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση

Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση

Xριστόφιας: Mπορεί και «Nαι»

Αναμονή για την έκθεση Ανάν

Αναζήτηση εγγυήσεων για το σχέδιο Ανάν

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Mε τα μάτια στραμμένα στον OHE

Oι διεργασίες στην έδρα του OHE στη Nέα Yόρκη σχετικά με το σχέδιο Aνάν εν όψει των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου απασχολούν τον ελληνικό Tύπο της Tρίτης.

Εν αναμονή του Κ. Ανάν

Περί συνεπειών

Πιέσεις

H δήλωση Καραμανλή

Tο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Πιέσεις για το σχέδιο Aνάν

Ενυπόγραφα

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που υποδηλώνει ένα «νέο δόγμα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου», εκτιμά ο Πάρης Ποταμίτης.

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 14:07 (Ώρα Λονδίνου)

Στροφή Μπλερ 180 μοιρών για το Σύνταγμα της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι του νέου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Μπλερ επεσήμανε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν θα συμβεί νωρίτερα από ένα χρόνο ή και περισσότερο, δηλαδή πιθανότατα μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.

«Οι πολίτες θα κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους όταν όλα τα ερωτήματά μας θα έχουν απαντηθεί, όταν όλες οι λεπτομέρειες θα έχουν γίνει γνωστές, όταν η νομοθεσία θα έχει λάβει την οριστική της μορφή κατόπιν διεξοδικής μελέτης και όταν το κοινοβούλιο θα έχει συζητήσει και αποφασίσει», τόνισε ο κ. Μπλερ.

«Πολιτικό αγκάθι» το Σύνταγμα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρότησαν την απόφαση των Εργατικών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, που έχει ταχθεί κατά του νέου Συντάγματος, χαιρέτισε την αλλαγή πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού και τον κάλεσε να προκηρύξει το δημοψήφισμα το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν τις επόμενες εκλογές, ελπίζοντας σε πολιτική ήττα της κυβέρνησης.

Χαιρετίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ο ηγέτης των Συντηρητικών

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τσάρλς Κένεντι, που στηρίζει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ομοσπονδιακών δομών, δήλωσε ότι είναι καιρός η Βρετανία να τοποθετηθεί επί ενός θέματος που την έχει διχάσει εδώ και δύο γενεές.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά στα χρονικά της Βρετανίας που θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σε πανεθνικό επίπεδο, ύστερα από το δημοψήφισμα του 1975 που πραγματοποιήθηκε με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ευρωπαϊκό συνταγματικό κείμενο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο μετά την πρόσφατη άρση των αντιρρήσεων ορισμένων χωρών ιδίως της Ισπανίας και της Πολωνίας.

Τα Σύνταγμα θα καθορίζει τη λειτουργία της ΕΕ μετά τη διεύρυνση, προσθέτοντας νέες λειτουργικές θέσεις στη διάρθρωση της, όπως αυτές του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών και αδυνατίζοντας το δικαίωμα αρνησικυρίας των κρατών- μελών.

Εντυπωσιακή αλλαγή πορείας

Πριν από λίγους μήνες ο κ. Μπλερ δήλωνε ανυποχώρητος στο θέμα, λέγοντας ότι χρειάζεται μόνο η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το βρετανικό κοινοβούλιο (όπου η κυβέρνησή του διαθέτει πλειοψηφία 179 εδρών) και ότι δεν απαιτείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η αλλαγή στάσης του έχει προκαλέσει έκπληξη στη Βρετανία.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νιλ Κίνοκ, προσπάθησε να εξηγήσει την αλλαγή αυτή:

«Σε πολιτικό επίπεδο, πιστεύω ότι μάλλον ο Τόνι Μπλερ δεν είχε άλλη πολιτική επιλογή. Βέβαια από την άλλη πλευρά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου γιατί δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για ένα Σύνταγμα όταν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης σε καμία χώρα, αλλά ούτε και τις σχέσεις των χωρών-μελών με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη» σημείωσε ο Νιλ Κίνοκ.


Xριστόφιας: Mπορεί και «Nαι»

Eπικρίσεις κατά του Γλ. Kληρίδη από το Δ. Xριστόφια

Aνοικτό αφήνει ο ΓΓ του AKEΛ Δημήτρης Xριστόφιας το ενδεχόμενο να ταχθεί τελικώς το κόμμα του υπέρ του «Nαι» στο δημοψήφισμα του Σαββάτου επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στη Λευκωσία, ο κ. Xριστόφιας ανέφερε ότι το AKEΛ θέλει να πει «Nαι» στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Χριστόφιας ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός τους, λέγοντας ότι δεν θα είναι καταστροφή ούτε το «Nαι», ούτε το «Όχι», αν και -πρόσθεσε- θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Bουλής σημείωσε ότι το AKEΛ δεν αποκλείεται να πει το «Ναι», αφού έκλινε και κλίνει προς την αποδοχή του σχεδίου Aνάν, παρέθεσε ωστόσο μία σειρά παραγόντων που ανάγκασαν το κόμμα να εισηγηθεί αναβολή ή αλλιώς καταψήφιση του σχεδίου.

Mεταξύ των παραγόντων αυτών συμπεριέλαβε την ήδη διαμορφωθείσα αρνητική στάση του κόσμου, την απουσία εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης, αλλά και το φόβο ότι το ρίσκο της λύσης -όπως ανέφερε- το αναλαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε επίσης, ότι ακόμη και αν επικρατήσει το «Nαι» με οριακό ποσοστό, θα υπάρξουν προβλήματα, «λόγω του παροξυσμού που υπάρχει».

Εξάλλου, ο κ. Xριστόφιας επέκρινε τον πρώην πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό από το 1993 που εξελέγη Πρόεδρος και που -όπως ανέφερε ο ΓΓ του AKEΛ- οδήγησαν στην υποβολή του σχεδίου Ανάν, με εκτροπή από τη βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 12:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Tσιγάρο και εικοσάρικο...»

Aπό 20 έως 9.000 ευρώ κυμαίνονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα

«Tσουχτερά» πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν την Aθήνα προβλέπει ο νέος κανονισμός καθαριότητας που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Aθηναίων και που καλείται πλέον να επιβάλει η δημοτική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Tα Nέα», το πρόστιμο που προβλέπεται για όσους πετούν αποτσίγαρα ή άδειο πακέτο τσιγάρων φθάνει τα 20 ευρώ, ενώ όποιος τοποθετήσει σακούλα σκουπιδιών έξω από κάδο απορριμμάτων κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 50 ευρώ.

Aπό 50 έως 100 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους αφήνουν στο δρόμο περιττώματα των κατοικίδιων ζώων τους, ενώ 100 ευρώ είναι η «ταρίφα» για ρύπανση αστικού εξοπλισμού.

Oι υπεύθυνοι για το βανδαλισμό μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων και δημοσίων έργων ή κτιρίων απειλούνται με πρόστιμο ύψους από 4.000 έως 8.000 ευρώ.

Tέλος, στα 9.000 ευρώ ανέρχεται το προβλεπόμενο πρόστιμο για επιχειρήσεις ή ιδιώτες που τοποθετούν μολυσμένα απόβλητα σε κάδους οικιακών απορριμμάτων.

Η ευθύνη για την επιβολή των ποινών, θα ανήκει στη δημοτική αστυνομία.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 11:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Ασφαλιστήριο» για τους Ολυμπιακούς ;

Συνέντευξη στο Μιχάλη Κοσμίδη

Η ΔΟΕ αναζητά εταιρεία για να «ασφαλίσει» του Ολυμπιακούς της Αθήνας

Σε χτεσινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Τάιμς ανέφερε πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιδιώκει να υπογράψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το ενδεχόμενο ολικής ή μερικής ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφαση αυτή συνδέεται με ανησυχίες για την Ολυμπιάδα της ΑΘήνας.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της ΔΟΕ Ζιζέλ Ντέιβις επιβεβαίωσε πως η επιτροπή αναζητά εταιρεία για να ασφαλίσει τους αγώνες σε περίπτωση μερικής ή ολικής ακύρωσης τους.

«Πράγματι η ΔΟΕ εδώ και καιρό προσπαθεί να έχει ένα ασφαλιστήριο διαχείρισης κινδύνων. Δεν είναι κάποια νέα υπόθεση, χρονολογείται από το 2002 σε μια συνάντηση της Επιτροπής στην πόλη του Μεξικού», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC η Ζιζέλ Ντέιβις.

Δεν πρόκειται λοιπόν για κάτι που σχετίζεται άμεσα με την Ολυμπιάδα της ΑΘήνας, ρώτησε το BBC την εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

«Ακριβώς . Αυτό αποφασίστηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, τον Ζακ Ρογκ που εξελέγη το 2001, ο οποίος το Νοέμβριο του 2002 στο Μεξικό συζήτησε με τα μέλη της ΔΟΕ την ανάγκη να υπάρξει ένα ασφαλιστήριο που να καλύπτει κάθε πιθανό κίνδυνο στην εργασία της ΔΟΕ, που είναι βεβαίως η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται λοιπόν για ένα ασφαλιστήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες που έχει γνώμονα το μέλλον», είπε η Ζιζέλ Ντέιβις.

Η Τάιμς στο άρθρο της ανέφερε πως η ΔΟΕ επιζητά ασφάλιση, μεταξύ άλλων, από περιπτώσεις σεισμών ή τρομοκρατικών επιθέσεων. Η διευθύντρια επικοινωνίας της Επιτροπής, είπε ότι -όπως είναι προφανές- όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστήριο δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του, σχετικά με το τι ακριβώς θα καλύπτει. Αλλά βεβαίως, υπογράμμισε η κα. Ντέιβις, η ΔΟΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις όπως είναι οι σεισμοί ή οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο βρετανικός τύπος και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις καθυστερήσεις για τα Ολυμπιακά έργα, αφήνοντας, συχνά, να εννοηθεί ότι η Αθήνα δεν θα είναι έτοιμη για τους αγώνες. Προβλέπεται τέτοιο ενδεχόμενο στις διαπραγματεύσεις που κάνει η ΔΟΙΕ για το ασφαλιστήριο ;

«Κατ' αρχάς, η ΔΟΕ δεν έχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι η ΑΘήνα θα είναι έτοιμη και θα διοργανώσει μιαν επιτυχή Ολυμπιάδα. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή σας δεν υπάρχει καμία σύνδεση απολύτως. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είτε επειδή δεν είναι πληροφορημένα είτε επειδή έχουν μιαν, ας την χαρακτηρίσουμε, αρνητική στάση θέλουν να προσθέτουν δύο και δύο και να βγάζουν πέντε. Αλλά η κατάσταση είναι εντελώς σαφής. Πρόκειται για μια πολιτική της ΔΟΕ για το μέλλον των Ολυμπιακών αγώνων», υπογράμμισε η Διευθύντρια επικοινωνίας της ΔΟΕ Ζιζέλ Ντέιβις.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση

Στην ικανοποίηση των όρων τπου ΑΚΕΛ αποσκοπεί η αμερικανοβρετανική πρόταση

Με μια κίνηση ματ, όπως χαρακτηρίζεται από ανταποκριτές, Λονδίνο και Ουάσιγκτον κατέθεσαν πρόταση για δύο διαφορετικά ψηφίσματα προκειμένου να ικανοποιήσουν τους όρους που είχε θέσει το ΑΚΕΛ και να πείσουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν.

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, μεταδίδει ότι το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος, του οποίου η έγκριση αναμένεται να επιδιωχθεί την Τρίτη, θα αφορά το θέμα της ασφάλειας, τη δημιουργία νέας ειρηνευτικής δύναμης καθώς και τρόπους εφαρμογής της διασφάλισης επιβολής του εμπάργκο των όπλων.

Το δεύτερο ψήφισμα που θα αφορά την έγκριση της θεμελιώδους συμφωνίας θα εγκριθεί στις 28 Απριλίου, εφόσον το σχέδιο Ανάν έχει υπερψηφιστεί στα δημοψηφίσματα.

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ξεκινήσει στις 22.30 ώρα Ελλάδος.

Αβέβαιη όμως παραμένει η στάση των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς πριν από αυτό τον διπλωματικό ελιγμό, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία αντιδρούσαν σφόδρα στην έγκριση ψηφίσματος που θα υιοθετούσε το σχέδιο Ανάν πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελαν να επηρεάσουν με αυτό τον τρόπο τη βούληση των δύο κοινοτήτων.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην έδρα του Οργανισμού ανέφεραν ότι η Γαλλία σκοπεύει να επανεξετάσει τη θέση της ύστερα από τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 10:58 (Ώρα Λονδίνου)

Mε τα μάτια στραμμένα στον OHE

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Χαμένοι στη μεταρρύθμιση. Εκπαίδευση: 41 αλλαγές τα τελευταία 28 χρόνια!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μέχρι 350.000 ευρώ σε μικρές και ατομικές επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Πέντε προγράμματα - ανάσα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποτά - «μπόμπες» κατακλύζουν την αγορά. Τραγικές οι συνέπειες στην υγεία των Ελλήνων από τη νοθεία στα αλκοολούχα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βαριά πρόστιμα για τα σκουπίδια. Από 20 έως 8.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 8.700 προσλήψεις σε υπουργεία, οργανισμούς, τράπεζες και Ολυμπιάδα. Οι αιτήσεις και οι διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό. 1.300 στην αστυνομία.

Η ΑΥΓΗ: 2.500 κυανόκρανοι για την εφαρμογή του σχεδίου. Ο Ανάν επιταχύνει τις αποφάσεις για τις εγγυήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συμβόλαια θανάτου για να εκτελέσουν τους μαφιόζους που πούλησαν εικονικά τιμολόγια δεκάδων δισ. στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παιχνίδια κερδοσκόπων με τις τιμές των καυσίμων. Εκτός ελέγχου η αγορά - ενεργοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 20% αύξηση στο μισθό των αστυνομικών. Συνέντευξη του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

ΕΘΝΟΣ: Έρχεται νέο κύμα με 1.038 προσλήψεις. Ειδικότητες και κατανομή σε υπουργεία - δήμους - οργανισμούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τριάδα ομοούσιος και... αχώριστος! Και μόνον επειδή το σχέδιο - έκτρωμα του Ανάν στηρίζεται από τους Αγγλοαμερικανούς, πρέπει να απορριφθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χρέη - μαμούθ στα νοσοκομεία. Σε πλειστηριασμό βγάζουν οι πιστωτές την περιουσία τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Λύση για 100.000 συμβασιούχους. Προεδρικό Διάταγμα: Απ' ευθείας μετατροπή και αναδρομικότητα από το 1995.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανάν: Τέλος χωρίς επιδόρπιο. Κατέθεσε την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις.

ΕΞΠΡΕΣ: Παντού μαύρες τρύπες! Σύσκεψη κορυφής για την οικονομία.

ΕΣΤΙΑ: Η αθλιότης της πρωτευούσης. Έχει μεταβληθή σε απαράδεκτο «γιαπί».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αυξήσεις 50% σε 350 ξενοδοχεία της Αττικής. Έκπληκτος ο νέος πρόεδρος του ΕΟΤ αναζητεί τρόπο παρέμβασης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Περιστέλλουν υπερδαπάνες. Προσπάθεια της κυβέρνησης υπό την πίεση εκτροχιασμού τους.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Καμπανάκι» για τα Ολυμπιακά έργα. «Οικονομία» θα ζητήσει ο Καραμανλής στο υπουργικό συμβούλιο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γαλλία - Ρωσία στηρίζουν τον Τάσσο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ παρουσίασε την τελική φόρμουλα του σχεδίου.

METRORAMA: Φρένο στις αλόγιστες αυξήσεις των ΔΕΚΟ. Μόνο με έγκριση του υπουργείου Οικονομίας θα αλλάζουν πλέον τα τιμολόγιά τους.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Καμπανάκι από το δημόσιο έλλειμμα στο τρίμηνο φέτος. +10% οι δαπάνες και μόνο 3% πάνω τα έσοδα.

ΤΑ ΝΕΑ: Άλμα - σοκ στα δάνεια των νοικοκυριών. Αύξηση 30% σε μία τριετία.

ΝΙΚΗ: Δεύτερο δημοψήφισμα μετά από επαναδιαπραγμάτευση. Το υψηλό ποσοστό του «όχι» ενισχύει την Κύπρο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όργιο πιέσεων και παραπληροφόρησης από ΗΠΑ - ΕΕ. Συμπαράσταση στον κυπριακό λαό είναι το «Όχι» στο σχέδιο Ανάν.

CITY PRESS: Πρώτο φράγμα στον τελευταίο ελιγμό Ανάν: Παρίσι - Μόσχα - Πεκίνο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Θεσσαλονίκη πιστεύει ότι θα κερδίσει την EXPO.

Η ΧΩΡΑ: Γενναία μέτρα. Τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό βάζει η κυβέρνηση.

Κυπριακό

Η ESPRESSO γράφει ότι «διπλωματικό θρίλερ για το Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, συνεπικουρούμενος από την αμερικανική και τη βρετανική διπλωματία, ζητά επίμονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει το σχέδιό του με σχετικό ψήφισμα. Ήδη, παρέδωσε την έκθεσή του για το Κυπριακό».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιταχύνει τη διαδικασία εγγυήσεων για την εφαρμογή του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου. Σε έκθεση που κατέθεσε χθες και θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν πριν από τα δημοψηφίσματα (και όχι μετά, όπως μέχρι χθες προέβλεπε το σχέδιο Ανάν), ώστε να είναι καθαρό το τοπίο. Συγκεκριμένα, ζητεί η συμφωνία να τεθεί κάτω από την πρόνοια του άρθρου 2 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και να υπάρξει ισχυρή νομική δέσμευση για το εμπάργκο όπλων σε όλη την Κύπρο».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναποθέτει όλες τις ελπίδες του ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των HΠA Κόλιν Πάουελ, για να πείσουν τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τα μέλη του ΑΚΕΛ να υποστηρίξουν την αποδοχή του σχεδίου του».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «στο προσχέδιο του ψηφίσματος για έγκριση από το Σώμα που ετοίμασε ο ειδικός διαπραγματευτής Άλβαρο Nτε Σότο και κυκλοφόρησαν χθες οι Βρετανοί, ζητείται να προωθηθούν, υπό τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη, μόνο το εμπάργκο όπλων στο νέο ομόσπονδο κράτος, κάτι που αφήνει σαφώς ανικανοποίητα τα αιτήματα και τους όρους που έθεσε το ΑΚΕΛ για να υπερψηφίσει την προτεινόμενη λύση».

Η CITY PRESS εκτιμά ότι «η γαλλική, ρωσική και κινεζική διπλωματία διστάζουν να στηρίξουν έναν ελιγμό που είναι σχεδιασμένος να επηρεάσει την κρίση των Κυπρίων πριν από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «με το "Όχι" να κυριαρχεί απ' άκρη σ' άκρη στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπήκε πια στην τελική ευθεία το όργιο πιέσεων και παραπληροφόρησης, στο οποίο επιδίδεται το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που προωθούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 19 Απριλίου 2004 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Λυπάται ο Μπους ...

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρειάζονται εξωτερική βοήθεια στα καθήκοντά τους, λέει ο κ. Μπρέμερ

Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, να αποσύρει τα ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια σύντομης τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε να γίνει συντονισμένα η αποχώρηση των 14.000 στρατιωτών, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι άλλοι στρατιώτες.

Ο Ισπανός υπουργός Αμύνης, Χοσέ Μπόνο είπε ότι η διαδικασία της αποχώρησης έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι εβδομάδες.

Ο Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς τους να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανών στρατιωτών μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την αποχώρηση των δυνάμεών της, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του.

Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν οι Ισπανοί στρατιώτες από το Ιράκ

Ο Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα αλ Σαντρ, απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς τους να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των ισπανών στρατιωτών μετά την ανακοίνωση της Μαδρίτης για την αποχώρηση των δυνάμεών της, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι η αμερικανοβρετανική συμμαχία θα επιδιώξει να εγκριθεί νέο ψήφισμα για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα προσδώσει κεντρικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη.

Πάντως, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα είναι σε θέση να αναλάβουν μόνες τους την προστασία της χώρας μετά τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η παράδοση της εξουσίας από τις κατοχικές δυνάμεις σε ιρακινά χέρια.

Ο κ. Μπρέμερ διευκρίνισε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέδειξε ότι οι απειλές για την ασφάλεια του Ιράκ είναι πολλές και χρήζουν εξωτερικής βοήθειας.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 08:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Αποχωρήσεων συνέχεια

«Εξετέλεσαν ρτην αποστολή τους», δήλωσε για τους στρατιώτες της χώρας του στο Ιράκ ο πρόεδρος της Ονδούρας

Την αποχώρηση των 368 στρατιωτών της Ονδούρας από το Ιράκ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρικάρδο Μαντούρο, «το συντομότερο δυνατόν», όπως είπε.

Οι στρατιώτες εξετέλεσαν την αποστολή τους, είπε ο κ. Μαντούρο, τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις άλλες δυνάμεις για την εδραίωση τςη δημοκρατίας στο Ιράκ.

Μέσα σε έξι εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ, όπως αποφάσισε η νέα κυβέρρνηση υπό τον πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων.

Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Θαπατέρο ζήτησε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 1400 Ισπανών στρατιωτών, έτσι ώστε να μη κινδυνεύσουν άλλοι στρατιώτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση της Ισπανίας συνιστά νίκη για τους τρομοκράτες.

Στο Ιράκ ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ δήλωσε στο BBC ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Φαλούτζα, εάν οι σουνίτες της πόλης δεν τηρήσουν τη συμφωνία για την παράδοση των βαρέων όπλων. Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι δεν είναι επακριβώς γνωστός ο αριθμός των συγκεκριμένων όπλων.

Χθες αντιπροσωπείες του προσωρινού κυβερνητικοί συμβουλίου και του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος συμφώνησαν στην μερική υποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τη Φαλούτζα και ελεύθερη πρόσβαση των Ιρακινών στα νοσοκομεία, με προϋπόθεση τον αφοπλισμό των μαχητών.

Οι απειλές ακραίων σιιτών για απαγωγές Αυστραλών στρατιωτών δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αποχώρηση των δυνάμεων της χώρας από το Ιράκ, δήλωσε στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χόουρντ.

Προηγουμένως εκπρόσωπος του σκληροπυρηνικού»κληρικού Μογκταντά Σαντρ είχε δηλώσει ότι οι Αυστραλοί στο Ιράκ είναι νόμιμοι στόχοι απαγωγής.

Ο Νεγκροπόντε πρεσβευτής

Τον νυν εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρτοπόντε, όρισε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρεσβευτή της χώρας στο Ιράκ, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Άκρως «ευαίσθητη» θα είναι η αποστολή του τζον νεγκρεπόντε στο Ιράκ

Ο κ. Μπους χαρακτήρισε τον κ. Νεγκροπόντε «άνδρα με τεράστια πείρα και τεράστιες δυνατότητες».

Αν η επιλογή του επικυρωθεί από το Κογκρέσο, ο κ. Ντεγκροπόντε αναλαμβάνει μία από τις πλέον ειαίσθητες αποστολές στον κόσμο, εκτιμά ο ανταποκριτής του BBc στην Ουάσιγκτον.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 07:41 (Ώρα Λονδίνου)

Στον ΟΗΕ η δολοφονία Ραντίσι

Έγκλημα πολέμου κατά τους Άραβες η δολοφονία του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων και οι αραβικές χώρες χαρακτήρισαν τη δολοφονία του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι έγκλημα πολέμου και ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη ένα νέο ψήφισμα με το οποίο θα καλείται το Ισραήλ να θέσει τέλος στις εκτελέσεις και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Νταν Κίλερμαν είπε ότι η δολοφονία του Ραντίσι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που τα αραβικά κράτη θέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αίτημα για τερματισμό της πρακτικής των επιλεγμένων δολοφονιών από το Ισραήλ. Την προηγούμενη φορά αφορμή στάθηκε η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. Όμως, τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκησαν βέτο. Αναλυτές εκτιμούν ότι και το νέο προσχέδιο ψηφίσματος που καταθέτουν σήμερα οι Άραβες θα τύχει παρόμοιας αντιμετώπισης από την Ουάσιγκτον.

Aναβολή επίσκεψης

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνέβαλλαν στην αναβολή της επίσκεψης Αμπντάλα

Εκπρόσωπος του βασιλιά είπε ότι η Ιορδανία θα περιμένει πρώτα να αποσαφηνιστεί η αμερικανική στάση απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία για το μεσανατολικό.

Στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη του Ιορδανού μονάρχη θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν εκρήξεις ρουκετών τύπου Κασάμ, που εκτόξευσαν σε δύο εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ. Από τις εκρήξεις καταστράφηκε μία κατοικία, δεν υπάρχουν όμως θύματα.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 07:02 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίσματα με στόχο την υπερψήφιση

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Στην ικανοποίηση των όρων τπου ΑΚΕΛ αποσκοπεί η αμερικανοβρετανική πρόταση

Με μια κίνηση ματ, όπως χαρακτηρίζεται από ανταποκριτές, Λονδίνο και Ουάσιγκτον κατέθεσαν πρόταση για δύο διαφορετικά ψηφίσματα προκειμένου να ικανοποιήσουν τους όρους που είχε θέσει το ΑΚΕΛ και να πείσουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν.

Ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας, μεταδίδει ότι το πρώτο σχέδιο ψηφίσματος, του οποίου η έγκριση αναμένεται να επιδιωχθεί την Τρίτη, θα αφορά το θέμα της ασφάλειας, τη δημιουργία νέας ειρηνευτικής δύναμης καθώς και τρόπους εφαρμογής της διασφάλισης επιβολής του εμπάργκο των όπλων.

Το δεύτερο ψήφισμα που θα αφορά την έγκριση της θεμελιώδους συμφωνίας θα εγκριθεί στις 28 Απριλίου, εφόσον το σχέδιο Ανάν έχει υπερψηφιστεί στα δημοψηφίσματα.

Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ξεκινήσει στις 22.30 ώρα Ελλάδος.

Αβέβαιη όμως παραμένει η στάση των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς πριν από αυτό τον διπλωματικό ελιγμό, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία αντιδρούσαν σφόδρα στην έγκριση ψηφίσματος που θα υιοθετούσε το σχέδιο Ανάν πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελαν να επηρεάσουν με αυτό τον τρόπο τη βούληση των δύο κοινοτήτων.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην έδρα του Οργανισμού ανέφεραν ότι η Γαλλία σκοπεύει να επανεξετάσει τη θέση της ύστερα από τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 05:50 (Ώρα Λονδίνου)

Iσπανική αποχώρηση

Η γερμανική Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε (Frankfurter Allgemeine) εκφράζει φόβους ότι η αποχώρηση των Ισπανών θα ενθαρρύνει την τρομοκρατία.

Μία από τις βασικότερες αρχές της δημοκρατίας είναι να λαμβάνεται υπόψη η θέληση των ψηφοφόρων, γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, σημειώνοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να γραφεί στα χρονικά της διεθνούς τρομοκρατίας ως η χώρα που οι βόμβες έριξαν την κυβέρνηση της, την ανάγκασαν να αποσύρει τα στρατεύματά της και να ανατρέψει τη συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα κυβέρνηση επιστρέφει στις αρχές τις οποίες ποτέ δεν έπρεπε να εγκαταλείψει, γράφει μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Τάγκεσταϊτουγκ(Tageszeitung).

Και οι αρχές αυτές συνοψίζονται, κατά την εφημερίδα, στις σχέσεις συνεργασίας με τις σημαντικότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις αραβικές χώρες της Μεσογείου και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επί Χοσέ Μαρία Αθνάρ οι σχέσεις αυτές είχαν φθάσει στο μηδέν, πριν ακόμη εκδηλώσει την υποστήριξή του στον πόλεμο του Τζορτζ Μπους κατά του Ιράκ, τονίζει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Το πλήγμα που δέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με την αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων, οφείλεται κυρίως στον συμβολισμό της όλης ενέργειας, γράφει η αυστριακή Στάνταρντ (der Standard).

«Κοντόθωρα και οπορτουνιστικά»

H ουγγρική Νέπστζαμπαντσαγκ (Nepszabadsag) γράφει ότι έχει ιδιαίτερη σημαία να δει κανείς πως και αν θα επηρεάσει η απόφαση της Ισπανία στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης που γίνονται μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν δυνάμεις στο Ιράκ.

«Η στενή οπτική γωνία του Θαπατέρο» επιγράφεται το κεντρικό σχόλιο της ελβετικής Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουγκ (Νeue Zuercher Zeitung), στο οποίο σημειώνεται επίσης η συμβολική σημασία της αποχώρησης των Ισπανών από το Ιράκ, σε μία δύσκολη μάλιστα συγκυρία καθώς παραμένει το «χάος» στη Φαλούτζα και τη Νατζάφ, ενώ Ουάσιγκτον και Λονδίνο προσπαθούν να βρουν λύσεις στη βάση των προτάσεων Μπραχίμι, που προβλέπουν διευρυμένο ρόλο για τα Ηνωμένα Έθνη.

«Κοντόθωρα και οπορτουνιστικά» οι σοσιαλιστές της Ισπανίας εγκαταλείπουν τον συνασπισμό, την ώρα που χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική υποστήριξη για τη σταθεροποίηση του Ιράκ, γράφει η εφημερίδα της Ζυρίχης.

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Η βελγική Ντε Σταντάαρντ (De Standaard) εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη ότι συνιστά γενοκτονία η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. «Έχει μεγάλη ψυχολογική σημασία για τους συγγενείς των 7000 Βόσνιων Μουσουλμάνων που δολοφονήθηκαν», γράφει η εφημερίδα.

Στην κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό σύστημα υγείας αναφέρονται οι γαλλικές εφημερίδες. Η Μοντ (Le Monde) δημοσιεύει έκκληση γιατρών για βελτίωση των συνθηκών στα κρατικά νοσοκομεία και κάνει λόγο «για δραματική επιδείνωση».

Η Λιμπερασιόν (Liberation) επισημαίνει ότι υπάρχουν ελλείμματα σε οικογενειακούς γιατρούς στις αγροτικές περιοχές, καθώς ολοένα και περισσότεροι φοιτητές ιατρικής προσανατολίζονται σε συγκεκριμένες ειδικεύσεις.


Τρίτη 20 Απριλίου 2004 - 05:25 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοψήφισμα και συλλήψεις

«Ο Μπλερ επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά τις εκλογές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Σε άλλο τηυς δημοσίευμαη εφημερίδα σημειώνει ότι η προσφυγή σε δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της ΕΕ, προξενεί «ανατριχίλα» στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς θα ενισχύσει, όπως εκτιμά η εφημερίδα, υπάρχουσες τάσεις κατά του κοινού, Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

«Νίκη του Μέρντοκ», επιγράφεται το κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), υποδεικνύοντας τον ευρωσκεπτικισμό των εφημερίδων του συγκεκριμένου συγκροτήματος.

Το σχόλιο καταλήγει με τη διαπίστωση ότι ο Τόνι Μπλερ θα απέφευγε, αν μπορούσε, το δημοψήφισμα, καθώς ξέρει εκ των προτέρων ότι θα χάσει. Ξέρει επίσης ότι αν συμβεί αυτό, πρέπει να παραιτηθεί. Με την επιδίωξή του να διεξαχθεί το δημοψήφισμα μέσα στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα «δολοφονηθεί» πιο μπροστά από τους Ιρλανδούς, τους Δανούς, τους Πολωνούς ή ακόμη και από τους Γάλλους, γράφει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

Ο Μπλερ επιδιώκει να συσπειρώσει στην εκστρατεία υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και συντηρητικούς που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

O πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υιοθετήσει μια στρατηγική υψηλής επικινδυνότητας με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η στρατηγική αυτή όμως θέτει σε κατάσταση συναγερμού τους φιλοευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται ότι αν χαθεί η μάχη, θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή υπόθεση και θα εξανεμίσει τις ελπίδες για ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη, σημειώνει η Ιντιπέντεντ.

Η ίδια εφημερίδα ωστόσο αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην κρίση που ξέσπασε τον πετρελαϊκό γίγαντα, Σελ, μετά την ομολογία ότι για δύο χρόνια εξαπατούσε τους μετόχους του σε σχέση με τα πραγματικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διέθετε.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), σημειώνοντας ότι η ηγεσία του συγκροτήματος κάνει λόγο για «ανθρώπινες παραλείψεις και όχι για δομικές αδυναμίες».

Όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρεται στη σύλληψη δέκα υπόπτων για υποστήριξη των δυνάμεων που αντιμάχονται στο Ιράκ της δυνάμεις της συμμαχίας.

«Απαγόρευση Παπαδόπουλου»

Σε ανταπόκρισή της εξάλλου από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι δημόσια και ιδιωτικά κυπριακά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης έχουν «αποκλείσει» τη μετάδοση συνεντεύξεων με τον επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν και τον ειδικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Άλβαρο ντε Σότο. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι πίσω από την «απαγόρευση» βρίσκεται ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, γράφει η εφημερίδα.

Στις συλλήψεις υπόπτων στη Βρετανία αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Τάιμς (The Times). ΟΙ συλλήψεις αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι φανατικοί ισλαμιστές σχεδίαζαν βομβιστική ενέργεια σε στάδιο στη διάρκεια αγώνα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ή σε εμπορικό κέντρο του Μάντσεστερ, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας όμως ότι αξιωματούχοι της αστυνομίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν εκτιμήσεις ότι πιθανοί στόχοι ήταν τα δύο στάδια της πόλης.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.