Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-13

  1. «Κρίση εμπιστοσύνης» στο Ιράκ
  2. Απολογία Άσκροφτ
  3. Κυπριακό: «Παραθυράκια» αφήνει ο Ανάν
  4. Απολογία Άσκροφτ
  5. Η λίστα του Μιλόσεβιτς
  6. Νέο κύμα απαγωγών στο Ιράκ
  7. Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ
  8. Επιστροφή των Βούλγαρων στρατιωτών θέλουν οι γονείς
  9. Κυπριακό:«Παραθυράκια» αφήνει ο Ανάν
  10. Κατηγορείται το FBI
  11. «Συνωμοσία» στις όχθες του Δούναβη
  12. Νέο κύμα απαγωγών στο Ιράκ
  13. Κυπριακό: Ερντογάν - ΟΗΕ πιέζουν για το «Ναι»
  14. Συνεχείς ζυμώσεις στη Λευκωσία
  15. Κινητικότητα και στην Αθήνα
  16. Παραίτηση για το σχέδιο Ανάν
  17. Ο Δούρος στο μεγάλο ντέρμπι
  18. Ιράκ: Τέλος ομηρίας, συνέχιση πολιορκιών
  19. Κερδοφόρος και πάλι η Φίλιπς
  20. Δραματική αλλαγή σκηνικού
  21. Νέο σήριαλ ομηρίας στο Ιράκ
  22. Ο Σαρόν στις ΗΠΑ
  23. Πιέσεις ΗΠΑ για Κυπριακό
  24. Νέο σήριαλ ομηρίας στο Ιράκ
  25. Τουρκικό «όχι» στην πρόταση ΑΚΕΛ
  26. Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ
  27. Μπους και τρομοκρατία

Τετάρτη 14 Απριλίου 2004 - 03:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Κρίση εμπιστοσύνης» στο Ιράκ

Η Γκάρντιαν (Guardian) γράφει ότι «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στο Ιράκ» καθώς ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με εξέγερση σιιτών και σουνιτών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μπαράζ απαγωγών ξένων στο Ιράκ ανάγκασε τρεις κυβερνήσεις, της Τσεχίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, να ζητήσουν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την χώρα.

Η αντιπαράθεση των Αμερικανών με τον σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ-Σαντρ ενδέχεται να «βυθίσει την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο χάος» γράφει η Γκάρντιαν.

Για το ίδιο θέμα η Ιντιπέντεντ (Independent) γράφει ότι οι απαγωγές γίνονται τυχαία. Διάφοροι ένοπλοι που βρίσκονται στους δρόμους απαγάγουν ξένους και μετά «αποφασίζουν τι να τους κάνουν». Δεν υπάρχει «μέθοδος, δεν διαφαίνεται κάποια πολιτική τακτική στις απαγωγές όπως υπήρχε στον Λίβανο στην δεκαετία του80», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) γράφει ότι οι Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι διχασμένες στην πολιτική στο Ιράκ».

Η βρετανική εφημερίδα μεταφέρει σχόλια ανώτατου αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος λέει ότι η Βρετανία δεν «δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό» για το αμερικανικό όραμα για «δημοκρατικό Ιράκ». Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να δηλώνει ότι οι Αμερικανοί αιφνιδιάσθηκαν με τις προσπάθειες της Βρετανίας να εκμεταλλευθούν την παρουσία τους στο νότιο Ιράκ για να «βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν».

Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα καυτηριάζει και τις δυο χώρες για τα λάθη τους στο Ιράκ. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί «εφησύχασαν» μπροστά στον κίνδυνο «ιρανικού-τύπου εξτρεμισμού» στα νότια της χώρας, ενώ οι Αμερικανοί με την «δυναμική» τακτική τους στην Φαλούτζα «αποξενώνουν τους μετριοπαθείς Ιρακινούς».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζει ότι οι διαφορές αυτές δείχνουν ότι η επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Ουάσιγκτον θα «έχει δυσκολίες» καθώς οι δυο χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ.

Τουρκία Γαλλία

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) μεταδίδουν ότι η υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αμφίβολη».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Γάλλων είναι ενάντιοι στην διεύρυνση της ΕΕ και ιδιαίτερα στην ένταξη της Τουρκίας. Αυτό εξηγεί-σύμφωνα με τους Φαινάνσιαλ Τάιμς- το γεγονός ότι το κυβερνητικό κόμμα UMP πήρε θέση κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Κυνήγι φώκιας

Στο κυνήγι της φώκιας με τίτλο «Η αιματοβαμμένη σοδειά» είναι αφιερωμένο το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ (Independent). «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει» λέει μια κάτοικος της περιοχής του Νιούφαουντλαντ στον βορειοανατολικό Καναδά. «Οι πάγοι είναι καλυμμένοι με αίμα» λέει.

Η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κυνήγι των τελευταίων 50 χρόνων στον Καναδά. Η κυβέρνηση για να αποφύγει την «κακή δημοσιότητα» απαγόρευσε σε πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος να παρευρεθούν στο κυνήγι.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απολογία Άσκροφτ

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διέθετε 1300 πράκτορες

H Επιτροπή Έρευνας για τις Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σε προπαρασκευαστική έκθεσή της, επιρρίπτει ευθύνες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την αποτυχία τους να προλάβουν τις επιθέσεις.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το έργο των εργαζομένων στο FBI, στα χρόνια που προηγήθηκαν των επιθέσεων, παρεμποδίστηκε με διάφορους τρόπους.

Ενώπιον της επιτροπής κλήθηκε να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ολόκληρη η δύναμη των αμερικανικών υπηρεσιών θα είχε χρησιμοποιηθεί για να προληφθούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εάν οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τότε τον κίνδυνο που συνιστούσε για τη χώρα η Αλ Κάιντα.

Ο κ. Άσκροφτ υποστήριξε ότι ένα «τείχος νομικών περιορισμών είχε τυφλώσει την κυβέρνηση για μια δεκαετία», παρεμποδίζοντας το έργο των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για περισσότερο από ένα χρόνο δεν γνώριζε για τις ελλείψεις που παρουσιάζονταν στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, το έτος 2000.

Μιλώντας για τη λύπη και την οργή που του προκάλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον , θυμήθηκε ότι είχε προτείνει τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λαντεν μετά από προηγούμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Κατηγορείται το FBI

Στην προπαρασκευαστική έκθεση αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στο FBI eίχαν περιορισμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης μυστικών πληροφοριών, περιορισμένη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ανεπαρκείς πηγές.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πράκτορες εργάζονταν σε ένα γραφειοκρατικό περιβάλλον, η κουλτούρα του οποίου ήταν δύσκολο να αλλάξει.

Επίσης σημειώνεται ότι αίτημα του FBI για περαιτέρω χρηματοδότηση απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης μια ημέρα πριν το χτύπημα της Αλ Κάιντα.

Το πόρισμα γράφει ότι μόλις το 6% του προσωπικού του FBI περίπου 1300 πράκτορες εργάζονταν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία την εποχή των επιθέσεων.

Το FBI αμύνεται

Η δημοσιοποίηση της προπαρασκευαστικής έκθεσης έγινε τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, μετά τις καταθέσεις αξιωματούχων του FBI, της CIA και του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άσκροφτ.

Ο πρώτος που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης ήταν ο πρώην αρχηγός του FBI, Λουίς Φρι, ο οποίος είχε παραιτηθεί τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ελλείψεις σε προσωπικό και τα έσοδά της ήταν ανεπαρκή.

Όμως τόνισε ότι την εποχή εκείνη οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δεν ήταν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Το βασικό πρόβλημα, είπε, ήταν ότι μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε πόλεμο και ότι το FBI δεν είχε τους πόρους και τις νομικές αρμοδιότητες για να πολεμήσει την Αλ Κάιντα.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: «Παραθυράκια» αφήνει ο Ανάν

Επωφελής για όλες τις πλευρές θα αποβεί η θετική ψήφος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, λέει ο κ. Ερντογάν

Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν στην προγραμματισμένη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, την 24η Απριλίου.

Όμως ο ίδιος ο Κόφι Ανάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των δύο δημοψηφισμάτων για την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου του, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

«Υπήρξε μια πρόταση από τη μία εκ των δύο πλευρών για αναβολή του δημοψηφίσματος ώστε να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, όμως δεν έχει εκφραστεί το ίδιο αίτημα και από τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές», δήλωσε ο κ. Αννάν.

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητήσουν την αναβολή των δημοψηφισμάτων θα πρέπει να το σκεφτούμε, αλλά δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα», είπε ο Κόφι Ανάν

«Κήρυγμα» Ερντογάν υπέρ του σχεδίου

Τη θετική ψήφο στο διπλό δημοψήφισμα στήριξε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι το αποτέλεσμά του δεν αφορά ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευρά επί της άλλης.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ ευνοεί τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επισκεπτόμενος την Ιαπωνία και μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρέπει να εξετάζουμε αν [το σχέδιο Ανάν] ευνοεί την Τουρκία, αν ευνοεί την Ελλάδα, αν ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους ή αν ευνοεί τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε μια κατάσταση στην οποία κάθε μέρος να ωφελείται».

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η επανένωση της Κύπρου δεν είναι όρος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα στη διαδικασία.

«Η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την κοινότητα. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει θετική επίδραση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Απολογία Άσκροφτ

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διέθετε 1300 πράκτορες

H Επιτροπή Έρευνας για τις Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σε προπαρασκευαστική έκθεσή της, επιρρίπτει ευθύνες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την αποτυχία τους να προλάβουν τις επιθέσεις.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το έργο των εργαζομένων στο FBI, στα χρόνια που προηγήθηκαν των επιθέσεων, παρεμποδίστηκε με διάφορους τρόπους.

Ενώπιον της επιτροπής κλήθηκε να καταθέσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Άσκροφτ.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ολόκληρη η δύναμη των αμερικανικών υπηρεσιών θα είχε χρησιμοποιηθεί για να προληφθούν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εάν οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τότε τον κίνδυνο που συνιστούσε για τη χώρα η Αλ Κάιντα.

Ο κ. Άσκροφτ υποστήριξε ότι ένα «τείχος νομικών περιορισμών είχε τυφλώσει την κυβέρνηση για μια δεκαετία», παρεμποδίζοντας το έργο των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για περισσότερο από ένα χρόνο δεν γνώριζε για τις ελλείψεις που παρουσιάζονταν στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, το έτος 2000.

Μιλώντας για τη λύπη και την οργή που του προκάλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον , θυμήθηκε ότι είχε προτείνει τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λαντεν μετά από προηγούμενες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Κατηγορείται το FBI

Στην προπαρασκευαστική έκθεση αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι στο FBI eίχαν περιορισμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης μυστικών πληροφοριών, περιορισμένη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ανεπαρκείς πηγές.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πράκτορες εργάζονταν σε ένα γραφειοκρατικό περιβάλλον, η κουλτούρα του οποίου ήταν δύσκολο να αλλάξει.

Επίσης σημειώνεται ότι αίτημα του FBI για περαιτέρω χρηματοδότηση απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης μια ημέρα πριν το χτύπημα της Αλ Κάιντα.

Το πόρισμα γράφει ότι μόλις το 6% του προσωπικού του FBI περίπου 1300 πράκτορες εργάζονταν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία την εποχή των επιθέσεων.

Το FBI αμύνεται

Η δημοσιοποίηση της προπαρασκευαστικής έκθεσης έγινε τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, μετά τις καταθέσεις αξιωματούχων του FBI, της CIA και του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άσκροφτ.

Ο πρώτος που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης ήταν ο πρώην αρχηγός του FBI, Λουίς Φρι, ο οποίος είχε παραιτηθεί τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ελλείψεις σε προσωπικό και τα έσοδά της ήταν ανεπαρκή.

Όμως τόνισε ότι την εποχή εκείνη οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δεν ήταν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Το βασικό πρόβλημα, είπε, ήταν ότι μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε πόλεμο και ότι το FBI δεν είχε τους πόρους και τις νομικές αρμοδιότητες για να πολεμήσει την Αλ Κάιντα.


Τετάρτη 14 Απριλίου 2004 - 00:02 (Ώρα Λονδίνου)

Η λίστα του Μιλόσεβιτς

Θα ήθελε να καλέσει 1631 μάρτυρες

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνέθεσε μια λίστα ανθρώπων που θα ήθελε να καλέσει ως μάρτυρες στη δίκη του, ανακοίνωσε ένας από τους νομικούς συμβούλους του.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία της υπεράσπισης του εαυτού του στη Χάγη στις 8 Ιουνίου.

Ο κατάλογός των μαρτύρων που ο ίδιος συνέταξε είναι μακρύς. Περιλαμβάνει 1631 ονόματα.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Χάγη μεταδίδει ότι το τελικό λόγο θα τον έχει το δικαστήριο που θα αποφασίσει ποια από τα άτομα αυτά είναι σχετικά και πρέπει να κληθούν για κατάθεση.

Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο ίδιος δεν δέχεται καμία από τις κατηγορίες αυτές και σε όλες τις περιπτώσεις έχει δηλώσει «αθώος».

Καθώς είναι και ο ίδιος δικηγόρος έχει διαλέξει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 21:56 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κύμα απαγωγών στο Ιράκ

Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες των Ιταλών αιχμαλώτων

Κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες καλούν τους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν το Ιράκ καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλειά τους μετά τις νέες απαγωγές τεσσάρων Ιταλών και ενός Γάλλου δημοσιογράφου.

Ο εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων, Νταν Σένορ, είπε ότι τουλάχιστον 40 υπήκοοι δώδεκα χωρών κρατούνται όμηροι από Ιρακινούς ενόπλους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Γάλλος δημοσιογράφος απήχθη από τους Ιρακινούς.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδειξε εικόνες από τέσσερις Ιταλούς αιχμαλώτους, των οποίων οι απαγωγείς ζητούσαν από την ιταλική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Θέλουμε να καταστίσουμε σαφές ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς

Νταν Σένορ

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τις απαγωγές «απαράδεκτες».

Η Ρωσία αποσύρει τους 370 εργαζόμενούς της σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ισχυρίζονται ότι ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, πιστεύεται πως βρίσκεται στην περιοχή γύρω από τη Φαλούτζα, όπου οι μάχες συνεχίζονται παρά την εκεχειρία.

Αβεβαιότητα

Ένας μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων έχει απαχθεί στο Ιράκ. Μεταξύ αυτών και τρεις Ιάπωνες που εξαφανίστηκαν τη Μεγάλη Πέμπτη και από τότε η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Οι απαγωγείς τους απείλησαν να τους κάψουν ζωντανούς εάν η Ιαπωνία δεν έχει αποσύρει τους 550 στρατιώτες της από το Ιράκ μέχρι τις 11 Απριλίου.

Επιβεβαιωμένοι αιχμάλωτοι

4 Ιταλοί

3 Ιάπωνες

3 Τσέχοι

1 Αμερικανός

1 Καναδός

1 Ισραηλινός Άραβας

1 Γάλλος

Η προθεσμία έληξε χωρίς να υπάρχουν νέα για την τύχη των ομήρων.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας ανέβαλε τα σχέδιά του να επισκεφθεί τους στρατιώτες της χώρας του καθώς ανησυχεί για την ασφάλειά του.

Επίσης, τρεις Τσέχοι δημοσιογράφοι απήχθησαν το πρωί της Δευτέρας, βόρεια της Βαγδάτης.

Κάποιοι άλλοι από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι. Τρεις Ρώσοι και πέντε Ουκρανοί μηχανικοί είναι ελεύθεροι, σώοι και αβλαβείς.

Επίσης επτά Κινέζοι που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι κοντά στη Φαλούτζα είναι πλέον ελεύθεροι.

Βία

Νέες μάχες σημειώνονται μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Σουνιτών στην πόλη Φαλούτζα.

Ένα αμερικανικό ελικόπτερο, Απάτσι, συνετρίβη μεταξύ της Φαλούτζα και της Βαγδάτης αφού χτυπήθηκε με ρουκέτα. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ενώ το ελικόπτερο καταστράφηκε.

Δάκρυα από την αδελφή Ιάπωνα ομήρου

Ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια έξω από την Φαλούτζα.

Ένας ακόμη Αμερικανός σκοτώθηκε και ένας τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε επίθεση, ενώ ταξίδευαν από την Μπακούμπα στη Νατζάφ.

Σε κλοιό η Νατζάφ

Στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, οι ένοπλοι οπαδοί του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ αποσύρθηκαν από αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια της πόλης και τις θέσεις τους πήραν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η απόσυρση των δυνάμεων του αλ Σαντρ ήταν βασικό αίτημα των Αμερικανών που είναι αναπτυγμένοι έξω από την πόλη.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αρνήθηκε να διατάξει τους οπαδούς του να εγκαταλείψουν τη μάχη.

Αντιθέτως δήλωσε ότι σε αυτή τη μάχη είναι πρόθυμος να πεθάνει και ο ίδιος.

Στο μεταξύ ένας συνεργάτης του Σιίτη κληρικού, ο Χαζίμ αλ Αράτζι,ο οποίος συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, αφέθηκε ελεύθερος μετά από ανάκριση πέντε ωρών.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ

Πολλοί πιστεύουν πως ο Σον Κόνερι ήταν ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσάρλι Χίγκσον γράφει τις περιπέτειες του πιο γνωστού πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του Τζέιμς Μποντ.

Με μία βασική διαφορά: αυτή τη φορά, ο Τζέιμς Μποντ είναι ακόμη μαθητής στο αριστοκρατικό κολέγιο του Ίτον, τη δεκαετία του 1930.

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς, που θα εκδοθεί από τον οίκο Πένγκουιν, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2005.

«Μεγάλωσα με τις ιστορίες του Μποντ», δηλώνει ο 45χρονος Τσάρλι Χίγκσον, «κι αφού είδα κι αποείδα πως δεν θα μπορέσω ποτέ να υποδυθώ αυτό τον ρόλο, αποφάσισα να γράψω τις ιστορίες του Τζέιμς Μποντ ως μαθητή στο Ιτον.»

Το πρώτο βιβλίο του Χίγκσον εκτυλίσσeται σ'ένα κάστρο στη Σκοτία όπου, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Πένγκουιν, ο νεαρός Μποντ αναλαμβάνει ν'ανακαλύψει τα «τρομακτικά πειράματα» που κάνει εκεί ένας πλούσιος Αμερικανός.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 20:29 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή των Βούλγαρων στρατιωτών θέλουν οι γονείς

Σόφια, Μπόικο Μπορίσοφ

Τα βουλγαρικά στρατεύματα υπηρετούν στην Καρμπάλα

Η έντονη αγωνία για την τύχη των περίπου πεντακοσίων Βούλγαρων στρατιωτών στο Ιράκ δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων στη Σόφια εδώ και δύο βδομάδες.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μέχρι τώρα αντίσταση των οπαδών του Σαντάμ Χουσεϊν εξελίσσεται σε ιερό πόλεμο εναντίον των ξένων στρατευμάτων τόσο στη Κερμπάλα όσο και σε ολόκληρο το Ιράκ», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Γεώργι Παρβάνοφ, ύστερα από συνάντηση με κάποιους από τους γονείς των Βούλγαρων φαντάρων.

Οι γονείς ζήτησαν τα παιδιά τους να αποσυρθούν, αν όχι από το Ιράκ, τουλάχιστον από την Κερμπάλα όπου δέχονται επιθέσεις με αυτόματα όπλα και μπαζούκας σχεδόν κάθε νύχτα.

Τρεις ελαφρά τραυματίες Βούλγαροι στρατιώτες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της ακατάπαυστης ανταλλαγής πυρών. Όμως τι θα γίνει στο μέλλον;

«Σφαγείο αν δεν φύγουν αμέσως οι Βούλγαροι από την Κερμπάλα». Αυτό απείλησε ο στρατιωτικός διοικητής της «Στρατιάς του Μαχντί» σε τελεσίγραφο, το οποίο δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα οι περισσότερες βουλγάρικες εφημερίδες.

Δεκαπέντε περίπου στρατιώτες υπέβαλαν αίτημα να επιστρέψουν στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Σβινάροφ.

Παρά τ αύτα το θέμα της αποχώρησης της βουλγάρικης μονάδας δεν είναι επίκαιρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο Παρβάνοφ, αλλά η Βουλή πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους του τάγματος, το οποίο ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο σαν ειρηνευτική δύναμη.

Η Βουλγαρία πρέπει να ζητήσει ενεργά από τους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού να εγκατασταθούν περισσότερα συμμαχικά στρατεύματα στην Κερμπάλα και να εργασθεί για την ρύθμιση των προβλημάτων συντονισμού των επιχειρήσεων με τους συμμάχους, οι οποίοι συμπεριφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις υπεροπτικά απέναντι στους Βούλγαρους, κατά τον πρόεδρο της χώρας.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό:«Παραθυράκια» αφήνει ο Ανάν

Επωφελής για όλες τις πλευρές θα αποβεί η θετική ψήφος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, λέει ο κ. Ερντογάν

Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν στην προγραμματισμένη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, την 24η Απριλίου.

Όμως ο ίδιος ο Κόφι Ανάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των δύο δημοψηφισμάτων για την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου του, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

«Υπήρξε μια πρόταση από τη μία εκ των δύο πλευρών για αναβολή του δημοψηφίσματος ώστε να τους δοθεί περισσότερος χρόνος, όμως δεν έχει εκφραστεί το ίδιο αίτημα και από τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές», δήλωσε ο κ. Αννάν.

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ζητήσουν την αναβολή των δημοψηφισμάτων θα πρέπει να το σκεφτούμε, αλλά δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα», είπε ο Κόφι Ανάν

«Κήρυγμα» Ερντογάν υπέρ του σχεδίου

Τη θετική ψήφο στο διπλό δημοψήφισμα στήριξε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι το αποτέλεσμά του δεν αφορά ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευρά επί της άλλης.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ ευνοεί τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επισκεπτόμενος την Ιαπωνία και μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρέπει να εξετάζουμε αν [το σχέδιο Ανάν] ευνοεί την Τουρκία, αν ευνοεί την Ελλάδα, αν ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους ή αν ευνοεί τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε μια κατάσταση στην οποία κάθε μέρος να ωφελείται».

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η επανένωση της Κύπρου δεν είναι όρος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα στη διαδικασία.

«Η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την κοινότητα. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει θετική επίδραση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 18:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορείται το FBI

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διέθετε 1300 πράκτορες

H Επιτροπή Έρευνας για τις Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σε προπαρασκευαστική έκθεσή της, επιρρίπτει ευθύνες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την αποτυχία τους να προλάβουν τις επιθέσεις.

Στην έκθεση τονίζεται ότι το έργο των εργαζομένων στο FBI, στα χρόνια που προηγήθηκαν των επιθέσεων, παρεμποδίστηκε με διάφορους τρόπους.

Είχαν περιορισμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης μυστικών πληροφοριών, περιορισμένη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και ανεπαρκείς πηγές.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πράκτορες εργάζονταν σε ένα γραφειοκρατικό περιβάλλον, η κουλτούρα του οποίου ήταν δύσκολο να αλλάξει.

Επίσης σημειώνεται ότι αίτημα του FBI για περαιτέρω χρηματοδότηση απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ, μια ημέρα πριν το χτύπημα της Αλ Κάιντα.

Το πόρισμα γράφει ότι μόλις το 6% του προσωπικού του FBI περίπου 1300 πράκτορες εργάζονταν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία την εποχή των επιθέσεων.

Το FBI αμύνεται

Η δημοσιοποίηση της προπαρασκευαστικής έκθεσης έγινε τη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, μετά τις καταθέσεις αξιωματούχων του FBI, της CIA και του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άσκροφτ.

Ο πρώτος που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης ήταν ο πρώην αρχηγός του FBI, Λουίς Φρι, ο οποίος είχε παραιτηθεί τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ελλείψεις σε προσωπικό και τα έσοδά της ήταν ανεπαρκή.

Όμως τόνισε ότι την εποχή εκείνη οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις δεν ήταν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Το βασικό πρόβλημα, είπε, ήταν ότι μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν σε πόλεμο και ότι το FBI δεν είχε τους πόρους και τις νομικές αρμοδιότητες για να πολεμήσει την Αλ Κάιντα.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 15:57 (Ώρα Λονδίνου)

«Συνωμοσία» στις όχθες του Δούναβη

Οι συλλήψεις υπόπτων συμπίπτουν με την τριήμερη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ

Στην Ουγγαρία η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά από εκτεταμένες έρευνες συνέλαβε και ανακρίνει τρία άτομα με την υποψία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική ενέργεια, ενώ τη χώρα επισκέπτεται ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ.

Ο υποδιοικητής του Εθνικού Γραφείου Ερευνών της αστυνομίας, Ατίλα Πετόφι, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ως ορανωτής της ενέργειας φέρεται ένας 42χρονος οδοντίατρος παλαιστινιακής καταγωγής, που έχει την ουγγρική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο ο συλληφθείς σχεδίαζε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε ένα εβραϊκό μουσείο.

Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί ακόμη δύο ύποπτοι, από τους οποίους ο ιθύνων νους της βομβιστικής απόπειρας σκόπευε να προμηθευθεί τα εκρηκτικά, ενώ ο δεύτερος προοριζόταν ως φυσικός αυτουργός.

Στα πλαίσια των ανακρίσεων έχουν δώσει καταθέσεις και άλλα δύο άτομα συριακής καταγωγής, που ίσως θα προμήθευαν τα εκρηκτικά στον Παλαιστίνιο ύποπτο, σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές.

Η ουγγρική αστυνομία δεν έδωσε επίσημα άλλες λεπτομέρειες για τον τόπο και τη μέθοδο των σχεδιαζόμενων επιθέσεων.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάβ, έφτασε την Τρίτη στην Ουγγαρία για τριήμερη επίσκεψη, στα πλαίσια της οποίας αναμένεται να εγκαινιάσει μνημείο για τα θύματα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η εθνικότητα όλων των υπόπτων, αν και αστυνομικές πηγές τους περιγράφουν ως «Άραβες».


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο κύμα απαγωγών στο Ιράκ

Σε επιφυλακή συνεχίζουν να παραμένουν οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ

Οι αλλοδαποί πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ κλήθηκαν από τις κυβερνήσεις τους να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς σημειώνονται νέες απαγωγές ξένων υπηκόων.

Ο εκπρόσωπος των υπό αμερικανική διοίκηση κατοχικών δυνάμεων, Νταν Σίνιορ, ανακοίνωσε ότι 40 αλλοδαποί από 12 χώρες κρατούνται όμηροι από Ιρακινούς ενόπλους.

Η κρίση των ομήρων πήρε νέα τροπή το απόγευμα της Τρίτης μετά την είδηση για απαγωγή τεσσάρων Ιταλών από ισλαμιστές.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε στιγμιότυπα που δείχνουν τέσσερις άνδρες να κάθονται στο έδαφος δείχνοντας τα διαβατήριά τους και έχοντας γύρω τους ένοπλους μασκοφόρους που ζητούν την απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Την είδηση επιβεβαίωσε εμμέσως η ιταλική κρατική ραδιοφωνία RAI, σύμφωνα με την οποία τέσσερις Ιταλοί μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας αγνοούνται.

Εξάλλου η Γαλλία εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση με την οποία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τις απαγωγές ως απαράδεκτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Όμηροι και συνέπειες

Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβίες στο Ιράκ, Τεκπρομεξπόρτ, αποσύρει 370 εργαζομένους της από τη χώρα.

Προηγουμένως πέντε Ουκρανοί και τρεις Ρώσοι που εργάζονταν στη Βαγδάτη επισκευάζοντας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απήχθησαν για λίγες ώρες και στη συνέχεια αφέθησαν ελέυθεροι χωρίς να ζητήσουν λύτρα οι απαγωγείς τους.

Για τις οικογένειες των Ιαπώνων ομήρων η αγωνία συνεχίζεται

Η Ρωσία, που είχε αντιταχθεί μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην εισβολή στο Ιράκ, επέκρινε τις κατοχικές δυνάμεις γιατί απέτυχαν να διασφαλίσουν τηνασφάλεια των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα.

Άγνωστη, εν τω μεταξύ, παραμένει η τύχη των τριών Ιαπώνων τους οποίους οι απαγωγείς απειλούσαν να εκτελέσουν αν δεν αποσυρθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις από το Ιράκ - κάτι που το Τόκιο έχει απορρίψει.

Φόβοι στη «Συμμαχία των Προθύμων»

Δύο από τις χώρες που έχουν στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊλάνδη διέταξαν τους στρατιώτες τους να μην βγαίνουν από τη βάση τους στη Βαγδάτη, λόγω των νέων περιστατικών ομηρίας.

Ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλάρκ, προειδοποίησε ότι η χώρα της ίσως αναγκαστεί να αποσύρει τα στρατεύματά της εάν η αναταραχή συνεχιστεί.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ ζητούν ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επέκρινε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν αντιμετωπίζουν την εξέγερση των Σιιτών, γεγονός που χαρακτήρισε «απογοητευτικό» και ζήτησε τουλάχιστον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες επιπλέον.

«Αυτό που ζητήσαμε είναι να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρών μετακινούμενων μονάδων μάχης. Κι αυτό σημαίνει δύο μάχιμες ταξιαρχίες, αν όχι περισσότερες», είπε ο στρατηγός Αμπιζάιντ.

Σε κλοιό η Νατζάφ

Στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ένοπλοι οπαδοί του κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ άρχισαν να αποσύρονται από αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια της πόλης και τις θέσεις τους παίρνουν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η απόσυρση των δυνάμεων του αλ Σαντρ ήταν βασικό αίτημα των Αμερικανών που είναι αναπτυγμένοι έξω από την πόλη.

Δεν είναι σαφής η τύχη του αλ Σαντρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στην πόλη.

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, είπε ότι στόχος των Αμερικανών είναι να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον αλ Σαντρ.

Στο μεταξύ ένας συνεργάτης του Σιίτη κληρικού, ο Χαζίμ αλ Αράτζι, συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε Ιταλούς δημοσιογράφους.

Πολιορκημένη η σουνιτική Φαλούτζα

Στις άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, οι προσπάθειες για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Φαλούτζα συνεχίζονται.

Κάτοικοι της Φαλούτζα κηδεύουν ορισμένα από τα θύματα της πολιορκίας

Στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα στην πόλη αυτή, εστία της σουνιτικής αντίστασης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες 700 Ιρακινοί.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίσθηκαν.

Όπως είπε ο Φουάντ Ράουι «ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, 141 παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι».


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 13:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: Ερντογάν - ΟΗΕ πιέζουν για το «Ναι»

Επωφελής για όλες τις πλευρές θα αποβεί η θετική ψήφος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, λέει ο κ. Ερντογάν

Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν στην προγραμματισμένη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, την 24η Απριλίου.

Η εκπρόσωπος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει τελεσίδικη απόρριψη της πρότασης του ΑΚΕΛ για προσωρινή αναβολή του διπλού δημοψηφίσματος προκειμένου τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαπραγματευθούν και να εκλαϊκεύσουν τις διατάξεις του σχεδίου Ανάν.

«Κήρυγμα» Ερντογάν υπέρ του σχεδίου

Τη θετική ψήφο στο διπλό δημοψήφισμα στήριξε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι το αποτέλεσμά του δεν αφορά ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευρά επί της άλλης.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι το σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ ευνοεί τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επισκεπτόμενος την Ιαπωνία και μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρέπει να εξετάζουμε αν [το σχέδιο Ανάν] ευνοεί την Τουρκία, αν ευνοεί την Ελλάδα, αν ευνοεί τους Ελληνοκυπρίους ή αν ευνοεί τους ανθρώπους στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η πολιτική μας είναι να επιδιώξουμε μια κατάσταση στην οποία κάθε μέρος να ωφελείται».

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η επανένωση της Κύπρου δεν είναι όρος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Τουρκίας, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα στη διαδικασία.

«Η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου θα επηρεάσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την κοινότητα. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει θετική επίδραση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχείς ζυμώσεις στη Λευκωσία

Ιακώβου: Επιθυμούμε διακαώς λύση

Εσωτερικές αναταράξεις προκαλούν στα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου οι εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

Σημειώνεται, ότι η υπόθεση προκάλεσε την υποβολή παραίτησης του υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Κίκη Καζαμία, που ανήκει στο ΑΚΕΛ και τάσσεται υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου υποστήριξε ότι η λύση που προτείνεται στο πέμπτο σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να λειτουργήσει και μπορεί να καταρρεύσει, με τον παραμικρό κλυδωνισμό.

Ο υπουργός πρόσθεσε, ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία, αλλά και όλοι στην Κύπρο, επιθυμούν και μάλιστα διακαώς τη λύση και σημείωσε:

«Ουδείς αμφισβητεί ότι η λύση αυτή θα είναι ομοσπονδιακή, δικοινοτική και διζωνική. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις ώστε να υπάρξει λύση και μάλιστα πριν από την ένταξη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη θέση των Ηνωμένων Εθνών επί της πρότασης του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες ζυμώσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε όμως ότι αν πραγματικά ο διεθνής παράγων ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ταχθεί υπέρ της αναβολής, ώστε να δοθεί ο χρόνος και για αλλαγές αλλά και για μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Διαφωνίες και στο ΔΗΣΥ

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Σωκράτης Χάσικος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι «παραπλάνησε το λαό όταν υφάρπασε την ψήφο του διαδηλώνοντας ότι θα διαπραγματευθεί για λύση, κάτι που δεν έπραξε».

Ο κ. Χάσικος επέκρινε την ηγεσία του ΑΚΕΛ διότι «δεν ανέλαβε τις ευθύνες της σοβαρά και υπεύθυνα, αλλά αντίθετα ακολούθησε το ρεύμα».

Επεσήμανε επίσης ότι θα ήταν πιο έντιμο για το ΑΚΕΛ να πει το δικό του «μέα κούλπα» και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην κοινή γνώμη, ο κ. Χάσικος σημείωσε όχι έχει δηλητηριασθεί και παραπλανηθεί και κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι καλλιέργησε κλίμα υπέρ της απόρριψης του σχεδίου.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι από τη στιγμή που υπήρξε η δέσμευση της Νέας Υόρκης, πιο έντιμο θα ήταν να πούμε «ναι». Είπε επίσης ότι αν το κόμμα του δεν ταχθεί θετικά στο δημοψήφισμα ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτησή του.

Την ίδια ώρα, όμως ο άλλος αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου ετάσσετο υπέρ ενός «ενισχυμένου Συναγερμικού 'Όχι' στο δημοψήφισμα».

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι στόχος των ξένων είναι η διάσπαση του εσωτερικού μετώπου και πρόσθεσε ότι ένα ισχυρό «Όχι» θα έδινε το μήνυμα διεθνώς ότι όλες οι δυνάμεις στην Κύπρο είναι ενωμένες και ότι χρειάζονται αλλαγές στο σχέδιο.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χριστόδουλος Ταραμουντάς, ένα από τα στελέχη του κόμματος που αντιτίθενται στο σχέδιο Ανάν, τάχθηκε υπέρ της αποδοχής της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, με την προϋπόθεση όμως «ότι δεν θα επηρεασθεί, έστω και κατ ελάχιστον, η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και ότι θα υποβληθεί νέο σχέδιο για διαπραγμάτευση απαλλαγμένο από την φιλοσοφία και τις προσεγγίσεις του ήδη υπάρχοντος σχεδίου Ανάν και βασισμένο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες και θεσμούς».

Σειρά συναντήσεων είχε ο Ν. Αναστασιάδης

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Πιττοκοπίτης χαιρέτισε την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ενότητα του λαού.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους χαρακτήρισε μη αναμενόμενη την απόφαση του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι όπως διαφαινόταν το κόμμα θα ετάσσετο υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε αυτό που προέχει είναι να συνεχισθούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης ευρωπαϊκής, η οποία να είναι βιώσιμη και να αντέξει στο χρόνο.

Σχολιάζοντας την πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων, ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε ότι κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί προοπτική και αφήνει παράθυρο ελπίδας για επίλυση του Κυπριακού είναι ευπρόσδεκτη και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού τάχθηκε εναντίον της αναβολής των δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι σε περίπτωση που ζητηθεί από την Τουρκία, η οποία -όπως σημείωσε- είναι η κερδισμένη της υπόθεσης, να αποδεχθεί αναβολή των δημοψηφισμάτων, είναι φυσικό να ζητήσει ανταλλάγματα, ένα εκ των οποίων θα είναι η αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι το Κίνημα δεν βλέπει λόγο αναβολής των δημοψηφισμάτων, προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται ένα παλλαϊκό «Όχι» και αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιθυμούν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αποσύρουν το σχέδιό τους.

Διαδοχικές επαφές

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο οποίος εξερχόμενος των γραφείων του κόμματος δήλωσε ότι δεν κομίζει οποιαδήποτε νέα πρόταση από αμερικανικής πλευράς.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης σειρά επαφών με στελέχη του ΔΗΣΥ και μέλη του εκτελεστικού γραφείου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το μεσημέρι ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, επικεφαλής το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Νωρίτερα ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν η πρόταση του ΑΚΕΛ, την οποία ο κ. Ταλάτ έχει απορρίψει.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, η αναβολή των δημοψηφισμάτων θα επέτρεπε στους Ελληνοκυπρίους να ενταχθούν στην ΕΕ ως εκπρόσωποι ολόκληρης της Κύπρου, ζημιώνοντας τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητικότητα και στην Αθήνα

Νέο τηλεφώνημα Καραμανλή - Μπους

Σειρά επαφών έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της αποδοχής του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Καραμανλής τη Δευτέρα το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών δεν έγινε επισήμως γνωστό, αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε σχετικά με τη διαμορφούμενη κατάσταση στο Κυπριακό:

«Οι εκδοχές είναι δύο: λύση βάσει του σχεδίου Ανάν ή καμία λύση».

Ο κ. Μπάουτσερ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τον κυπριακό λαό «να λάβουν υπ' όψιν τους τις σημαντικές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες, συνέπειες που θα έχει η απώλεια της ευκαιρίας αυτής».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα έχει την Τετάρτη συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Κύπρου και των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή.

Ως γνωστόν, την Πέμπτη συνέρχεται στην Αθήνα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, για να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Την αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η επίσημη θέση που έλαβε το κόμμα υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

Ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνέταξε και υπέγραψε επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία επρόκειτο να επιδοθεί στο γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με την επιστολή τους, τα στελέχη ζητούν να αλλάξει η θέση του ΠΑΣΟΚ και να ταχθεί το κόμμα τους κατά της αποδοχής του σχεδίου Ανάν

Αρσένης: Απειλείται η συνοχή του ΠΑΣΟΚ

Ο εκ των υπογραφόντων πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, εξέφρασε απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να υποστηρίξει την αποδοχή του σχεδίου παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί συμμετοχικά, καθώς το ΠΑΣΟΚ βασίζεται στη συμμετοχική δημοκρατία.

Ο πρώην υπουργός προειδοποίησε τον κ. Παπανδρέου, ότι αν δεν αλλάξει στάση στο Κυπριακό απειλείται η συνοχή του ΠΑΣΟΚ, καθώς -όπως ανέφερε- δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής

Τέλος, την Τετάρτη συνέρχεται η κεντρική πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού με κεντρικό θέμα συζήτησης τη διαμόρφωση της θέσης του κόμματος για το Κυπριακό.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση για το σχέδιο Ανάν

Γνωστή η διαφωνία του Κ. Καζαμία με τη θέση του Προέδρου για το σχέδιο Ανάν

Στην παραίτηση μέλους της κυπριακής κυβέρνησης οδήγησε η διένεξη σχετικά με την αποδοχή ή μη του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, την παραίτησή του υπέβαλε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κίκης Καζαμίας, ο οποίος τάσσεται υπέρ του «Ναι».

Ο κ. Καζαμίας, που ανήκει στο ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο το περασμένο Σάββατο και ότι ο κ. Παπαδόπουλος του ζήτησε να συναντηθούν την Τρίτη.

Την Τρίτη το πρωί, ο κ. Καζαμίας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και είχε συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος του δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την παραίτησή του.

Ο κ. Καζαμίας επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προθέσεις του σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» πως εκτιμά την προσφορά του κ. Καζαμία, πως είχε πολύ καλή συνεργασία μαζί του παλαιότερα στην Βουλή και πως τώρα ως υπουργός έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Δούρος στο μεγάλο ντέρμπι

Ο Γιώργος Δούρος του συνδέσμου Κορινθίας

Ο Γιώργος Δούρος του συνδέσμου Κορινθίας θα διαιτητεύσει το ντέρμπι της Λεωφόρου που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον φετινό τίτλο, μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, μετά από κλήρωση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ.

Ο Κορίνθιος ρέφερι έχει ξανασφυρίξει ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιωνίων», το 1999, για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, όπου και ο Ολυμπιακός είχε βγει νικητής τότε με σκορ 2-0.

Βοηθοί του Δούρου στο παιχνίδι αυτό θα είναι ο Γαλανός του συνδέσμου Ηρακλείου και ο Μαυρόπουλος του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ενώ παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Αγγελάκης του συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Μετά τη διαδικασία της κλήρωσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Μπίκας ευχήθηκε να γίνει ένα παιχνίδι αντάξιο της φήμης των δύο αντιπάλων.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 11:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Τέλος ομηρίας, συνέχιση πολιορκιών

Παρατάθηκε η εκεχειρία στην πολιορκημένη Φαλούτζα

Στο Ιράκ απελευθερώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οκτώ όμηροι, τους οποίους είχαν απαγάγει 20 ένοπλοι το βράδυ της Δευτέρας στην ιρανική πρωτεύουσα.

Οι πέντε Ουκρανοί και τρεις Ρώσοι εργάζονταν στη Βαγδάτη επισκευάζοντας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι απαγωγείς τους δεν ζήτησαν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Προηγουμένως η Ρωσία, που είχε αντιταχθεί μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην εισβολή στο Ιράκ, επέκρινε τις κατοχικές δυνάμεις γιατί απέτυχαν να διασφαλίσουν τηνασφάλεια των αλλοδαπών που εργάζονται στη χώρα.

Το νέο περιστατικό ομηρίας αυξάνει τις ανησυχίες ιδίως στην Ουκρανία, η οποία στήριξε την αμερικανοκίνητη στρατιωτική επέμβαση και κατόπιν έστειλε 1.650 στρατιώτες στην υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες δύναμη κατοχής.

Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι επτά Κινέζοι που είχαν απαχθεί την Κυριακή κοντά στη Φαλούτζα.

Άγνωστη, εν τω μεταξύ, παραμένει η τύχη των τριών Ιαπώνων τους οποίους οι απαγωγείς απειλούσαν να εκτελέσουν αν δεν αποσυρθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις από το Ιράκ - κάτι που το Τόκιο έχει απορρίψει.

Για τις οικογένειες των Ιαπώνων ομήρων η αγωνία συνεχίζεται

Συνολικά 20 πολιτικοί υπάλληλοι από διάφορες χώρες -αρκετοί εκ των οποίων Αμερικανοί- κρατούνται ως όμηροι από ιρακινές οργανώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Καθώς οι πολιτικοί υπάλληλοι που εργάζονται για τις ποικίλες εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα για την ανασυγκρότηση του Ιράκ αποτελούν πλέον στόχο επιθέσεων και απαγωγών, οι εργασίες σε πολλά έργα έχουν ήδη διακοπεί προσωρινά και εξετάζονται σχέδια ακόμα και εκκένωσης όλου του πολιτικού προσωπικού, όπως είπε στο BBC, ο Τζον Ντάβιντσον, διευθυντής μιας από εκ των εταιρειών που έχουν αναλάβει την προστασία του πολιτικού προσωπικού.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ ζητούν ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επέκρινε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν αντιμετωπίζουν την εξέγερση των Σιιτών, γεγονός που χαρακτήρισε «απογοητευτικό» και ζήτησε τουλάχιστον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες επιπλέον.

«Αυτό που ζητήσαμε είναι να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρών μετακινούμενων μονάδων μάχης. Κι αυτό σημαίνει δύο μάχιμες ταξιαρχίες, αν όχι περισσότερες», είπε ο στρατηγός Αμπιζάιντ.

Σε κλοιό η Νατζάφ

Στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ένοπλοι οπαδοί του κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ άρχισαν να αποσύρονται από αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια της πόλης και τις θέσεις τους παίρνουν Ιρακινοί αστυνομικοί.

Η απόσυρση των δυνάμεων του αλ Σαντρ ήταν βασικό αίτημα των Αμερικανών που είναι αναπτυγμένοι έξω από την πόλη.

Δεν είναι σαφής η τύχη του αλ Σαντρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στην πόλη.

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, είπε ότι στόχος των Αμερικανών είναι να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον αλ Σαντρ.

Στο μεταξύ ένας συνεργάτης του Σιίτη κληρικού, ο Χαζίμ αλ Αράτζι, συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε Ιταλούς δημοσιογράφους.

Πολιορκημένη η σουνιτική Φαλούτζα

Στις άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, οι προσπάθειες για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Φαλούτζα συνεχίζονται.

Κάτοικοι της Φαλούτζα κηδεύουν ορισμένα από τα θύματα της πολιορκίας

Στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα στην πόλη αυτή, εστία της σουνιτικής αντίστασης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες 700 Ιρακινοί.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίσθηκαν.

Όπως είπε ο Φουάντ Ράουι «ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, 141 παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι».


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 09:26 (Ώρα Λονδίνου)

Κερδοφόρος και πάλι η Φίλιπς

Ραγδαία η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της Φίλιπς

Ο ολλανδικός κολοσσός στο χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών Φίλιπς ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου και επιστροφή στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Η εταιρεία απεκόμισε καθαρά κέρδη 550 εκατομμυρίων ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου, σε σύγκριση με ζημιές 69 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποίησε το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για ηλεκτρονικές συσκευές και ολοκληρωμένα κυκλώματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (τα γνωστά «τσιπάκια») οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας κατά 2% και υποβοήθησε την κερδοφορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Φίλιπς, Τζέραρντ Κλάιστερλε, δήλωσε ότι μετά από ένα δεκαετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου δείχνουν ότι επανέρχεται σε σταθερή πορεία.

Και προέβλεψε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια του 2004.

Η Φίλιπς αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ηλεκτρονικών ειδών στην Ευρώπη και υπέστη - όπως όλος ο κλάδος τα αποτελέσματα της ύφεσης στα προϊόντα τεχνολογίας.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 11:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δραματική αλλαγή σκηνικού

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες για φθηνό σπίτι. Πού θα βρείτε τα τετραγωνικά που σας ταιριάζουν, σε καλές τιμές.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πάνω από 50 οι νεκροί, 500 οι τραυματίες στους δρόμους. Η έξοδος πνίγηκε στο αίμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανεβαίνει ο πήχης για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ανοίγει τα χαρτιά της στην ''Α''.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Βρυχάται ο ''Αττίλας''. Δραματική ανατροπή σκηνικού στο Κυπριακό. Η Τουρκία ''κατεβάζει'' στρατό στα κατεχόμενα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν θέλουν λύση του Κυπριακού οι Κύπριοι. Βολεύουν κάποιους τα... μαγαζάκια που 'χουν ανοίξει...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 344 περιπτώσεις για τις οποίες μπορείτε να αποζημιωθείτε από το Δημόσιο. Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που θέτει τον πολίτη σε πρώτο πλάνο.

ΕΘΝΟΣ: Οι ραγδαίες εξελίξεις σφραγίζουν το ''όχι''. Κυπριακό: Το ΑΚΕΛ περνάει στο μέτωπο της απόρριψης του σχεδίου Ανάν μετά την άρνηση του ΟΗΕ να δεχτεί την πρότασή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επί θύραις το ''ναι'' με την φιλοσοφία του... πουρκουαδισμού! Στον αστερισμό της ενδοτικότητας στο σχέδιο Ανάν, τα περισσότερα από τα κυπριακά κόμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανατρέπεται το σκηνικό. Όλα τα κόμματα στην Κύπρο- Πλην ΔΗΣΥ - Ενωμένα στο ''όχι''.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 2.367 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων. 15.000 ανέργους αναζητεί το υπ. Απασχόλησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες... και εθελοντές ελεγκτές ο ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα του 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δραματική αλλαγή σκηνικού. Τα πως και γιατί της απόφασης ΑΚΕΛ και οι συνέπειες.

ΕΣΤΙΑ: Τώρα φαίνεται η καμένη γη. Κυπριακό, Ολυμπιακά έργα, Οικονομία, Διοίκησις.

Espresso: Την απήγαγαν και τη βίαζαν επί 48 ώρες. Ο εφιάλτης 23χρονης. Συνελήφθησαν τα τρία κτήνη, που την άρπαξαν από το κέντρο της Αθήνας.

ΤΑ ΝΕΑ: Χαριστική βολή στο σχέδιο Ανάν από ΑΚΕΛ - ΟΗΕ. Το ''όχι'' φέρνει ελπίδες και... εφιάλτες.

Traffic News: Η Δήμητρα μετά από χρόνια σε κλαμπ της Μυκόνου. Κούκλα, ανανεωμένη και φανερά αδυνατισμένη. Ξεφάντωσε παρέα με τους φίλους της και χωρίς τον Σπυρόπουλο.

Η ΧΩΡΑ: Στεγαστικά δάνεια με ελκυστικά επιτόκια. Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για αγορά κατοικίας.

MetroRAMA: Αποκλείει αναβολή των δημοψηφισμάτων ο ΟΗΕ. Απορρίπτει την πρόταση του ΑΚΕΛ - Παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ του ''ναι''.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άνω κάτω η κτηματαγορά. ΥΠΕΧΩΔΕ: Όλα υπό επανεξέταση. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλάζει ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Κυπριακό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι ''η ανατροπή του σκηνικού στην Κύπρο, μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ να ζητήσει αναβολή του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν το οποίο όμως ''θα μπορούσε παρά τους κινδύνους να δημιουργήσει ελπιδοφόρα προοπτική για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων'' εντείνει τις πιέσεις από το εξωτερικό''.

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,'' η θέση που διετύπωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου είναι ίσως η μόνη διέξοδος στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Αποτρέπει προς το παρόν τουλάχιστον τους ορατούς και αόρατους για πολλούς κινδύνους που συνεπάγεται για τον ελληνισμό το ''όχι'' και δεν φορτίζει τις εξελίξεις και την ζωή στην Κύπρο με τις λειτουργικές αγκυλώσεις του σχεδίου Ανάν''.

ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι ''χαριστική βολή για το σχέδιο Ανάν αποτέλεσε η πρόταση ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων που απορρίφθηκε από τον ΟΗΕ. Πάντως, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν νέο γύρο πιέσεων με τηλεφώνημα Μπους σε Καραμανλή''.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ''ραγδαίες εξελίξεις που σφραγίζουν το ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν κορυφώνονται σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα και Νέα Υόρκη. Το ΑΚΕΛ ανατρέπει τα δεδομένα και περνά στο μέτωπο της απόρριψης μετά την άρνηση του ΟΗΕ να δεχτεί τις προτάσεις του για αναβολή των δημοψηφισμάτων''.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''ο κύβος ερρίφθη. Τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν χθες το βράδυ, την πρόταση του ΑΚΕΛ για την αναβολή των δημοψηφισμάτων και όπως όλα δείχνουν η παρέμβαση του Κόφι Αναν για την επίλυση του Κυπριακού οδηγείται προς την απόρριψή της''.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο σήριαλ ομηρίας στο Ιράκ

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ

Νέα τροπή παίρνει η κρίση με τις απαγωγές ομήρων στο Ιράκ, καθώς απήχθη άλλη μια ομάδα ξένων.

Συνολικά, περίπου 30 πολιτικοί υπάλληλοι από διάφορες χώρες -αρκετοί εκ των οποίων Αμερικανοί- κρατούνται από ιρακινές οργανώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Τα τελευταία θύματα απαγωγής είναι τουλάχιστον οκτώ αλλοδαποί - πέντε Ουκρανοί και τρεις Ρώσοι που εργάζονταν στη Βαγδάτη επισκευάζοντας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία είχε αντιταχθεί - μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία - στην εισβολή στο Ιράκ, ενώ η Ουκρανία στήριξε την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και κατόπιν έστειλε 1.650 στρατιώτες στην υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες δύναμη κατοχής.

Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι επτά Κινέζοι που είχαν απαχθεί την Κυριακή κοντά στη Φαλούτζα.

Άγνωστη, εν τω μεταξύ, παραμένει η τύχη των τριών Ιαπώνων τους οποίους οι απαγωγείς απειλούσαν να εκτελέσουν αν δεν αποσυρθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις από το Ιράκ - κάτι που το Τόκιο έχει απορρίψει.

Καθώς οι πολιτικοί υπάλληλοι που εργάζονται για τις ποικίλες εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα για την ανασυγκρότηση του Ιράκ αποτελούν πλέον στόχο επιθέσεων και απαγωγών, οι εργασίες σε πολλά έργα έχουν ήδη διακοπεί προσωρινά και εξετάζονται σχέδια ακόμα και εκκένωσης όλου του πολιτικού προσωπικού, όπως είπε στο BBC, ο Τζον Ντάβιντσον, διευθυντής μιας από εκ των εταιρειών που έχουν αναλάβει την προστασία του πολιτικού προσωπικού.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ ζητούν ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επέκρινε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν αντιμετωπίζουν την εξέγερση των σιιτών, γεγονός που χαρακτήρισε «απογοητευτικό» και ζήτησε τουλάχιστον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες επιπλέον.

«Αυτό που ζητήσαμε είναι να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρών μετακινούμενων μονάδων μάχης. Κι αυτό σημαίνει δύο μάχιμες ταξιαρχίες, αν όχι περισσότερες», είπε ο στρατηγός Αμπιζάιντ.

Σε κλοιό η Νατζάφ

Στην ιερή πόλη των Σιιτών Νατζάφ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ένοπλοι οπαδοί του κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ άρχισαν να αποσύρονται από αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια της πόλης και τις θέσεις τους παίρνουν ιρακινοί αστυνομικοί.

Η απόσυρση των δυνάμεων του αλ Σαντρ ήταν βασικό αίτημα των Αμερικανών που είναι αναπτυγμένοι έξω από την πόλη.

Δεν είναι σαφής η τύχη του ασλ Σαντρ που πιστεύεται ότι κρύβεται στην Νατζάφ.

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, είπε ότι στόχος των Αμερικανών είναι να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον αλ Σαντρ.

Πολιορκημένη η σουνιτική Φαλούτζα

Στις άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, οι προσπάθειες για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Φαλούτζα συνεχίζονται.

Κατά τις αμερικανικές επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα στην πόλη αυτή, εστία της σουνιτικής αντίστασης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες 700 Ιρακινοί.

Ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίσθηκαν.

Όπως είπε ο Φουάντ Ράουι «ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, 141 παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι».


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 07:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Σαρόν στις ΗΠΑ

Τα σχέδια των πρωθυπουργού του Ισραήλ αντιμετωπίζουν επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη στα σχέδια του για απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Ο κύριος Σαρόν αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του και του κόμματος του. Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «ποντάρει» στην αμερικανική υποστήριξη έτσι ώστε να μειωθούν οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα του.

Νωρίτερα είχε υποσχεθεί να διατηρήσει τον έλεγχο των έξι μεγαλύτερων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Στους έξι αυτούς οικισμούς ζουν οι μισοί από τις 220 χιλιάδες εβραίων εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Η συνάντηση του Αριέλ Σαρόν με τον Τζορτζ Μπους θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Συνάντηση Μπους-Μουμπάρακ

Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου που συναντήθηκαν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόταση του Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα.

Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξουν τη στάση τους όσον αφορά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Έπειτα από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες του προέδρου Μπους με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοινώθηκε ότι η πρόταση του Αριέλ Σαρόν είναι «θετική».


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 05:41 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις ΗΠΑ για Κυπριακό

Δημήτρης Απόκης, Ουάσιγκτον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή είχε ο Αμερικανός πρόεδρος

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε την Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Μπους ήταν σαφής ως προς την άποψη των ΗΠΑ ότι πρόκειται για την μοναδική ευκαιρία επίλυσης που παρουσιάζεται και πρόσθεσε ότι αυτή η ευκαιρία θα ήταν άδικο να χαθεί.

Από την συνομιλία των δυο ηγετών φάνηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι «ανοικτή» στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων και στην δυνατότητα περαιτέρω διαπραγματεύσεων βάσει του σχεδίου Ανάν.

Μια απόλυτα σαφή ένδειξη των θέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης αποτέλεσε η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν την σταθερή υποστήριξη τους προς την συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος όπως την παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στα ενδιαφερόμενα μέρη στις 31 Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο και τελικό σχέδιο και αφού ανέφερε ότι υπήρξαν απόψεις μεταξύ των Κυπρίων ότι μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις, έκανε σαφές ότι κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν υπάρχουν άλλες επιλογές εκτός αυτού του σχεδίου.

Ο κύριος Μπάουτσερ δήλωσε με έμφαση ότι είναι ή αυτός ο διακανονισμός ή κανένας και άφησε να εννοηθεί ότι εναλλακτική περίπτωση θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί ηγέτες και οι Κύπριοι θα λάβουν πλήρως υπ όψιν τους τις σημαντικές ιστορικές και «μη αναστρέψιμες» συνέπειες της απώλειας αυτής της ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο σήριαλ ομηρίας στο Ιράκ

Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη των τριών Ιαπώνων που κρατούνται από ιρακινούς ενόπλους

Νέα τροπή παίρνει η κρίση με τις απαγωγές ομήρων στο Ιράκ, καθώς απήχθη άλλη μια ομάδα ξένων.

Συνολικά, περίπου 30 πολιτικοί υπάλληλοι από διάφορες χώρες -αρκετοί εκ των οποίων Αμερικανοί- κρατούνται από ιρακινές οργανώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Τα τελευταία θύματα απαγωγής είναι τουλάχιστον οκτώ Ρώσοι που εργάζονταν στη Βαγδάτη επισκευάζοντας σταθμούς ηλεκτρικού.

Νωρίτερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι επτά Κινέζοι που είχαν απαχθεί την Κυριακή κοντά στη Φαλούτζα.

Άγνωστη, εν τω μεταξύ, παραμένει η τύχη των τριών Γιαπωνέζων που οι απαγωγείς τους απειλούσαν να εκτελέσουν αν δεν αποσυρθούν οι ιαπωνικές δυνάμεις από το Ιράκ -κάτι που το Τόκιο έχει αρνηθεί.

Καθώς οι πολιτικοί υπάλληλοι που εργάζονται για τις ποικίλες εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα για την ανασυγκρότηση του Ιράκ αποτελούν πλέον στόχο επιθέσεων και απαγωγών, οι εργασίες σε πολλά έργα έχουν ήδη διακοπεί προσωρινά και εξετάζονται σχέδια ακόμα και εκκένωσης όλου του πολιτικού προσωπικού, όπως είπε στο BBC, ο Τζον Ντάβιντσον, διευθυντής μιας από εκ των εταιρειών που έχουν αναλάβει την προστασία του πολιτικού προσωπικού.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Οι στρατιωτικοί διοικητές στο Ιράκ ζητούν ενισχύσεις για να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, επέκρινε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν αντιμετωπίζουν την εξέγερση των σιιτών, γεγονός που χαρακτήρισε «απογοητευτικό» και ζήτησε τουλάχιστον δύο αμερικανικές ταξιαρχίες επιπλέον.

«Αυτό που ζητήσαμε είναι να έχουμε τη δυνατότητα ισχυρών μετακινούμενων μονάδων μάχης. Κι αυτό σημαίνει δύο μάχιμες ταξιαρχίες, αν όχι περισσότερες», είπε ο στρατηγός Αμπιζάιντ.

Νατζάφ

Στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ένοπλοι οπαδοί του κληρικού Μοκταντά αλ Σαντρ άρχισαν να αποσύρονται από αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτίρια της πόλης και τις θέσεις τους παίρνουν ιρακινοί αστυνομικοί.

Η απόσυρση των δυνάμεων του αλ Σαντρ ήταν βασικό αίτημα των Αμερικανών που είναι αναπτυγμένοι έξω από την πόλη.

Δεν είναι σαφής η τύχη του ασλ Σαντρ που πιστεύεται ότι κρύβεται στην Νατζάφ.

Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, είπε ότι στόχος των Αμερικανών είναι να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τον αλ Σαντρ.

Φαλούτζα

Στις άλλες εξελίξεις στο Ιράκ, οι προσπάθειες για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Φαλούτζα συνεχίζονται.

Κατά τις αμερικανικές επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα στην πόλη αυτή, εστία της σουνιτικής αντίστασης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες ιρακινοί.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 15:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκικό «όχι» στην πρόταση ΑΚΕΛ

Επικρίσεις από το εσωτερικό δέχεται ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Αρνητική εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση στην πρόταση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνουν ταυτόχρονα τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο πριν από την 1η Μαΐου.

Ο κ. Γκιουλ πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως εκπροσώπου ολόκληρης της Κύπρου «θα αποτελέσει εμπόδιο για τα πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε τις παρατηρήσεις αυτές, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον επισκεπτόμενο την Άγκυρα ομόλογό του τού Λιβάνου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε πως «η Τουρκία ήταν πιστή σε όλες τις υποχρεώσεις της».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προϋπόθεση για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του από την Κύπρο είναι να κάνουν δεκτό το σχέδιο Ανάν και οι δύο κοινότητες του νησιού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε δηλώσεις του καθ' οδόν προς την Ιαπωνία, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις Τούρκων βουλευτών ότι η Άγκυρα προέβη σε σειρά οδυνηρών παραχωρήσεων.


Δευτέρα 12 Απριλίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Ξαναγυρίζει ο Τζέιμς Μποντ

Πολλοί πιστεύουν πως ο Σον Κόνερι ήταν ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Τσάρλι Χίγκσον γράφει τις περιπέτειες του πιο γνωστού πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του Τζέιμς Μποντ.

Με μία βασική διαφορά: αυτή τη φορά, ο Τζέιμς Μποντ είναι ακόμη μαθητής στο αριστοκρατικό κολέγιο του Ίτον, τη δεκαετία του 1930.

Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς, που θα εκδοθεί από τον οίκο Πένγκουιν, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2005.

«Μεγάλωσα με τις ιστορίες του Μποντ», δηλώνει ο 45χρονος Τσάρλι Χίγκσον, «κι αφού είδα κι αποείδα πως δεν θα μπορέσω ποτέ να υποδυθώ αυτό τον ρόλο, αποφάσισα να γράψω τις ιστορίες του Τζέιμς Μποντ ως μαθητή στο Ιτον.»

Το πρώτο βιβλίο του Χίγκσον εκτυλίσσeται σ'ένα κάστρο στη Σκοτία όπου, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Πένγκουιν, ο νεαρός Μποντ αναλαμβάνει ν'ανακαλύψει τα «τρομακτικά πειράματα» που κάνει εκεί ένας πλούσιος Αμερικανός.


Τρίτη 13 Απριλίου 2004 - 04:12 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους και τρομοκρατία

Το τι γνώριζε ο πρόεδρος Μπους για τις επιθέσεις της 1ης Σεπτεμβρίου πριν αυτές εκδηλωθούν απασχολεί μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.

H Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) σημειώνει ότι η δημοσιοποίηση του απόρρητου μνημονίου που προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο επίθεσης της Αλ-Κάιντα μπορεί να «βλάψει» τον κύριο Μπους.

Το επίμαχο μνημόνιο υπογραμμίζει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε δημιουργήσει «δομές» για τρομοκρατική δράση. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν αμφιβολίες εάν η κυβέρνηση «πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο».

Η Φρανφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ υπογραμμίζει ότι σε τελική ανάλυση η πολιτική ηγεσία «έχει την ευθύνη για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες» των διωκτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών.

Η Λε Μοντ (Le Monde) δεν ασπάζεται την άποψη που εξέφρασε η σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις η οποία είχε εξηγήσει την αδράνεια των αρχών στην γραφειοκρατία.

Η γαλλική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπους πριν αναλάβει τον Λευκό Οίκο «δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα τρομοκρατίας». Η κυβέρνηση είχε «παραδοσιακές και ξεπερασμένες απόψεις» στο θέμα. Δεν είχε την ικανότητα να αναλύσει και να προλάβει το «απρόβλεπτο».

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπους αντιμετωπίζει την «μεγαλύτερη κρίση» από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

Κάθε έγγραφο, κάθε μνημόνιο που δημοσιεύεται δημιουργεί «νέες αμφιβολίες για την αξιοπιστία του».

Αντίθετα η Ντι Βελτ (Die Welt) απορρίπτει την άποψη ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να προβλεφθούν. «Ποιος λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να φανταστεί ότι φανατικοί εγκληματίες θα έριχναν δυο αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους», αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα.

Ιράκ

«Αναρχία» επικρατεί στο Ιράκ σύμφωνα με την Λιμπερασιόν (Liberation). Η μεταβατική κυβέρνηση είναι «ανύπαρκτη» και οι απαγωγές αποδεικνύουν ότι «κανείς δεν κυβερνά την χώρα» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Λιμπερασιόν, οι σουνίτες και οι σιίτες φαίνεται να «ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό εχθρό». Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα: Είτε διαπραγματεύονται με τους αντάρτες είτε συνεχίζουν την στρατιωτική τους δράση που θα «κλιμακώσει την ένταση όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και σε όλη την Μέση Ανατολή» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.