Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-06

  1. Γαλλική απογοήτευση και κυνισμός
  2. Διεργασίες στη Λευκωσία για το δημοψήφισμα
  3. Βρετανία: «Απετράπη χημική επίθεση»
  4. Ιράκ: Σφοδρή αντίσταση σε πολλά μέτωπα
  5. ΕΕ: Αναγγελία θυέλλης στα δημοσιονομικά
  6. Διεργασίες στη Λευκωσία για το δημοψήφισμα
  7. Η στάση της Μόσχας στο Κυπριακό
  8. Τουρκία: Διττή ερμηνεία του σχεδίου Ανάν
  9. Μπαραντέι: «Επισπεύδονται οι επιθεωρήσεις»
  10. Τουρκία: Διττή ερμηνεία του σχεδίου Ανάν
  11. H κατάθεση της πρώην συζύγου
  12. Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»
  13. Kυπριακό και προσλήψεις
  14. Μάχες σε δύο μέτωπα
  15. Ρουάντα: 10 χρόνια μετά τη γενοκτονία
  16. Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα
  17. Αμερικανικές ενισχύσεις στο Ιράκ
  18. Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα
  19. Απειλές και μέτρα ασφαλείας στην Ισπανία
  20. Το Ιράκ στα πρόθυρα της αναρχίας

Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 03:26 (Ώρα Λονδίνου)

Γαλλική απογοήτευση και κυνισμός

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, είδε το κυβερνητικό του πρόγραμμα να υπερψηφίζεται στη γαλλική εθνοσυνέλευση, δεν κατάφερε όμως να πείσει για την αποτελεσματικότητά του, σημειώνει η Λε Μοντ (Le Monde).

Η εφημερίδα φέρει τον τίτλο: «Ο Ραφαρέν στενεύει τους ορίζοντές του», επισημαίνοντας ότι η δεξιά ψήφισε χωρίς να έχει πειστεί από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αλλά αντίθετα με έντονα σημάδια απογοήτευσης.

«Το γεγονός ότι ο κ. Ραφαρέν χρησιμοποίησε τη λέξη μεταρρυθμίσεις επτά φορές στην ημίωρη ομιλία του αποτελεί πρόκληση για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε συστήσει στον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί τον όρο λιγότερο συχνά», σχολιάζει η Λε Μοντ.

Παρόμοιες είναι και οι επισημάνσεις της Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur). Σύμφωνα με την εφημερίδα, ακόμα και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δύσκολα έκρυβαν την έλλειψη ενθουσιασμού.

Σε σκληρό τόνο, ο συντάκτης αναφέρει ότι «η εικόνα ενός ανεπαρκούς Ραφαρέν, με ύφος συντετριμμένο και λόγια κενά, ήταν σχεδόν υπερβολικά επώδυνη».

Πόσο γέρασε ο Σρέντερ;

Η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, αναφερόμενη στα εξηκοστά γενέθλια του καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, παρουσιάζει 15 φωτογραφίες του, θέλοντας να δείξει πόσο πιο γερασμένος φαίνεται στην πορεία της άσκησης των καθηκόντων του.

Αντίθετα, η Ντι Βελτ (Die Welt) εκτιμά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν αφήσει το ίχνος τους στην εμφάνιση του κ. Σρέντερ.

Η γενοκτονία στη Ρουάντα

Ιδιαίτερα καυστικό είναι το κύριο άρθρο της Λιμπερασιόν (Liberation), αναφορικά με τις ευθύνες της Γαλλίας στη γενοκτονία που έλαβε χώρα στη Ρουάντα, πριν από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι πρώην και νυν ηγέτες της Γαλλίας τελούν υπό καθεστώς άρνησης του βασικού ρόλου που διαδραμάτισαν με την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξή τους στο καθεστώς που υποκίνησε και οργάνωσε τη γενοκτονία στην αφρικανική χώρα.

Όπως σημειώνεται, το Παρίσι στο πλαίσιο της στρατηγικής περιορισμού της αγγλοσαξονικής επιρροής στην Αφρική υποστήριξε σθεναρά τους γαλλόφωνους Χούτου, δράστες της γενοκτονίας των Τούτσι.

«Οφείλουμε», σημειώνει η εφημερίδα, «να ανοίξουμε ξανά αυτή την πληγή ώστε να αποκαλύψουμε τους ιδεολογικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους που οδήγησαν τη Γαλλία, με παραλείψεις ή ενεργή συνδρομή, να γίνει συνεργός στη γενοκτονία».

Η Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) στη Γερμανία κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για εθελοτυφλία στη δολοφονία 800 χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε εκατό ημέρες.

Αιτία, κατά τη γερμανική εφημερίδα , δεν ήταν η έλλειψη πληροφόρησης αλλά πολιτικής βούλησης.

Στην Ελβετία, η Λε Ταν (Les Temps) γράφει ότι στη Ρουάντα εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρών, το βίαιο θάνατο βρήκαν και οι αυταπάτες του δυτικού κόσμου.

«Αυτοί που ζήτησαν συγγνώμη από το λαό της Ρουάντα, όπως το Βέλγιο», σημειώνει η εφημερίδα, «τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν τις Ερινύες. Αλλά η Γαλλία σκανδαλωδώς αρνείται να απολογηθεί, διατηρώντας τον κυνισμό της. Σήμερα η διεθνής κοινότητα, εκτός από τα θύματα θρηνεί επίσης για τις αντιφάσεις και την ανικανότητά της».

Τρομοκρατία στην Ισπανία

Στην Ισπανία η Ελ Μούντο (El Mundo) απονέμει τα εύσημα στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για το γρήγορο εντοπισμό των υπαιτίων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου.

«Παρά την ομολογούμενη αποτυχία πρόληψης των χτυπημάτων, αναμφισβήτητα η αντίδραση των κρατικών σωμάτων ασφαλείας είναι αξιέπαινη. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα διαλεύκανσης της φονικής συνωμοσίας και ο εντοπισμός των υπευθύνων, βοήθησε το σοκαρισμένο ισπανικό λαό να συνέλθει», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ιράκ

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) γράφει ότι η παρούσα κατάσταση στο Ιράκ απαιτεί αυξημένη και όχι μικρότερη ευρωπαϊκή ανάμιξη.

Οι δυσκολίες των ΗΠΑ αφορούν και την Ευρώπη, υποστηρίζει η Ντι Πρέσε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η γηραιά ήπειρος να γίνει ορμητήριο «κάθε είδους εξτρεμιστών».


Διεργασίες στη Λευκωσία για το δημοψήφισμα

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Οι πληροφορίες συγκλίνουν προς μια αρνητική τοποθέτηση του προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου

Άρχισε πλέον να διαγράφεται - έστω και σε αδρές γραμμμές - η διάταξη του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο σε σχέση με το δημοψήφισμα επί του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την πολιτική επανένωση του νησιού, που θα γίνει στις 24 Απριλίου.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με διάγγελμά πού θα απευθύνει το βράδυ της Τετάρτης προς τον κυπριακό λαό θα ξεκαθαρίσει την τελική του τοποθέτηση έναντι τού σχεδίου Ανάν.

Μιά τοποθέτηση πού θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει κατεύθυνση προς το «Όχι».

Διαφωνίες στο ΑΚΕΛ

Αντίθετα ,προς το «Ναι» φαίνεται να οδηγείται το ΑΚΕΛ ,το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και βασικός πυλώνας της υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλο κυβερνητικής συμμαχίας.

Μετά από δέκα ωρών συνεδρία το βράδυ της Τρίτης, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατέληξε στην εισήγηση πού θα παραπεμφθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πριν και αυτή με τη σειρά της καταθέσει εισήγηση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, στις 14 Απριλίου, για τελική απόφαση.

Η εισήγηση τού πολιτικού γραφείου δεν ανακοινώθηκε σύμφωνα όμως με πληροφορίες από στελέχη τού κομματος η πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών τού Πολιτικού Γραφείου τάχθηκε υπέρ τού «Ναι».

Η διαφοροποίηση αρκετών εκ των μελών τού πολιτικού γραφείου θα πρέπει να καταγραφεί ως πραγματική διαφωνούσα τάση ,αφού η αποτυχία κατάληξης σε «ομοφωνία» δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο στο κόμμα αυτό της παραδοσιακής αριστεράς.

Αν τελικά μέσα από τις εσωκομματικές του διαδικασίες το ΑΚΕΛ επιβεβαιώσει την τοποθέτησή του υπέρ τού «Ναι», το επόμενο κεφάλαιο πού θα ανοίξει είναι αυτό τού κυβερνητικού συνασπισμού με το ενδεχόμενο απόσυρσης των υπουργών τού κόμματος από την κυβέρνηση να βρίσκεται στο τραπέζι.

Συνεδρίαση ΔΗΣΥ

Την Τετάρτη συνεδριάζει επίσης το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο τού Δημοκρατικού Συναγερμού, του δεύτερου εκ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου.

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι πιό απλά αφού θεωρείται ως δεδομένη η θετική τοποθέτηση της ηγεσίας του κόμματος στο δημοψήφισμα.

Αξίζει δε να επισημανθεί πως ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μαζί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, ελέγχουν πέραν τού 65% του εκλογικού σώματος.

Πλην όμως όπως και στο ΑΚΕΛ έτσι και στο ΔΗΣΥ (μάλιστα δε σε μεγαλύτερο βαθμό και με δημόσιες διαφωνίες στελεχών) υπάρχει μιά αξιοσημείωτη τάση πού δεν συμφωνεί με το «Ναι».

Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι αν τα δύο μεγάλα κόμματα ,ένα της δεξιάς και ένα της αριστεράς, βρεθούν μαζί στο ίδιο χαράκωμα υπέρ τού «Ναι» πόσο εύκολο θα είναι να πάρουν μαζί τους το σύνολο των υποστηρικτών τους.

Ιδίως εάν στο απέναντι χαράκωμα θα βρίσκεται ένας άλλος συνασπισμός κομμάτων με δηλωμένο ή αδήλωτο επικεφαλής, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Τετάρτη 07 Απριλίου 2004 - 00:14 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: «Απετράπη χημική επίθεση»

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας

Στη Βρετανία οι αρχές λένε ότι απέτρεψαν σχέδιο που σκοπό είχε την πυροδότηση χημικής βόμβας.

Συντάκτης του BBC για θέματα ασφαλείας λέει ότι η οι συνωμότες επιθυμούσαν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους μια εξαιρετικά τοξική ουσία, το Τετροξείδιο Οσμίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν να υποκλέψουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των φερόμενων ως επίδοξων συνωμοτών οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν είχαν κατορθώσει να προμηθευτούν τη χημική ουσία.

Οι ύποπτοι αυτοί φέρονται να είναι συμπαθούντες του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα και ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων του BBC εκτιμά ότι στο στόχαστρό τους θα βρίσκονταν Βρετανοί πολίτες - πιθανότατα στο Λονδίνο - σε χώρο που θα μπορούσαν να υπάρξουν οι μέγιστες απώλειες.

Σύμφωνα με το συντάκτη μας η ουσία αυτή εάν χρησιμοποιηθεί σε κλειστό χώρο μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Πάντως ειδικοί επιστήμονες τοξικολογίας τονίζουν ότι η χρήση του τετροξειδίου του οσμίου είναι νόμιμη για επιστημονικούς σκοπούς.

Η Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 23:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Σφοδρή αντίσταση σε πολλά μέτωπα

Δύο αμερικανικά συντάγματα πεζοναυτών περικύκλωσαν την πόλη Φαλούτζα

Στο Ιράκ σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται σε δύο μέτωπα ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και ένοπλους Ιρακινούς, Σουνίτες και Σιίτες, προκαλώντας απώλειες σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Αργά το βράδυ της Τρίτης εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι 12 Αμερικανοί πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο, όταν η βάση τους δέχθηκε επίθεση «αντικατοχικών δυνάμεων» στην πόλη Ραμάντι, δυτικά της Βαγδάτης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υποσχέθηκε ενισχύσεις στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την καταστολή της διπλής εξέγερσης.

Ο κ. Ράμσφελντ πάντως προέβη στην εκτίμηση ότι οι 134.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι αρκετοί για να επιβάλουν την τάξη στη χώρα.

Πολιορκία της Φαλούτζα

Στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα σε μείζονα μάχη εξελίσσεται η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που άρχισε με διακηρυγμένο στόχο τη σύλληψη των υπαιτίων για τη δολοφονία τεσσάρων Αμερικανών μισθοφόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και μέσα σε συνοικίες της πόλης, που έχει περικυκλωθεί εδώ και ένα 24ωρο από δύναμη 2000 πεζοναυτών, που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και μαχητικά ελικόπτερα.

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι επτά στρατιώτες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ το τελευταίο 24ωρο.

Τρεις πεζοναύτες βρήκαν το θάνατο σε διαφορετικές επιθέσεις σε σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης και τέσσερις συνάδελφοί τους στην επαρχία Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης σε μάχες με Σουνίτες.

Η επαρχία Ανμπάρ αποτελεί το «τρίγωνο των Σουνιτών» όπου βρίσκονται οι πόλεις της Φαλούτζα και του Ραμαντί - προπύργια της ιρακινής αντίστασης.

Αίμα στο νότιο Ιράκ

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και στο νότιο Ιράκ μεταξύ Σιιτών και ιταλικών στρατευμάτων κατοχής στην πόλη της Νασιρίγια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 Ιρακινοί.

Ενώ το απόγευμα έληξε η δίωρη κατάπαυση του πυρός που κήρυξαν οι Σιίτες δίνοντας την ευκαιρία στα ιταλικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν την περιοχή, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι στρατιώτες της χώρας του δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Στην πόλη Κουτ, νότια της Βαγδάτης, ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από πυρά Ιρακινών.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Μοκταντά Σάντρ δήλωνε ότι η εξέγερση των οπαδών του Σιίτη κληρικού θα συνεχισθεί μέχρι να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από τις κατοικημένες περιοχές και απελευθερωθούν οι κρατούμενοι.

Αρκετοί ιρακινοί έχασαν την ζωή τους και στις Σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, όπου το βράδυ της Τρίτης ακούγονταν εκρήξεις για τρίτη συνεχή ημέρα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της σιιτικής εξέγερσης την Κυριακή 100 Ιρακινοί και περίπου 30 στρατιώτες των κατοχικών στρατευμάτων έχουν χάσει τη ζωή τους.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 22:00 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Αναγγελία θυέλλης στα δημοσιονομικά

Άσχημα νέα προαναγγέλει ο αρμόδιος σε θέματα Οικονομίας επίτροπος

Έξη από τις 15 κοινοτικές χώρες αναμένεται να δεχθούν κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή παραβίασαν το 2003 ή συνεχίζουν παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες κατ αρχήν για τις οικονομίες της Ελλάδας, Ιταλίας και Ολλανδίας των οποίων το έλλειμμα προσεγγίζει ή υπερβαίνει για πρώτη φορά το 3% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος τους, όριο που θεσπίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν αναμένεται να διαπιστώσει επίσης ότι η Γαλλία και η Γερμανία, που και στο παρελθόν ξεπέρασαν το όριο του 3% συνεχίζουν να παραβιάζουν με το υπέρογκο έλλειμμά τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επίσης το έλλειμμα του βρετανικού Δημοσίου ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ το 2003, αλλά η κυβέρνηση Μπλερ δεν έχει τη συμβατική υποχρέωση να ακολουθεί τους κανόνες αυτούς, καθώς δεν συμμετέχει στη ζώνη του Ευρώ.

«Ιδιαίτερες» επικρίσεις για Ρώμη

Σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν θα διαφέρουν σε τραχύτητα αναλόγως του αποδέκτη.

Έτσι, η ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να δεχθεί δριμύτερη κριτική καθώς το δημόσιο έλλειμμα της χώρας όχι μόνο υπερέβη το 3% του ΑΕΠ αλλά επιπλέον η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται διατεθειμένη να το περιορίσει, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και Ολλανδίας που προβλέπουν μείωση του δημοσίου ελλείμματος το 2004.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναμένεται την Τετάρτη, σε μια στιγμή που αυξάνονται οι πιέσεις για αναβίωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, τους οποίους το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών αποφάσισε να χαλαρώσει, με αποτέλεσμα να μην πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα η Γαλλία και η Γερμανία.

Ήδη η Κομισιόν έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ακυρώσει την απόφαση αυτή του Εκοφίν.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Τρίτης ο αρμόδιος σε θέματα Οικονομίας επίτροπος, Πέδρο Σόλμπες «υπάρχουν έξη χώρες μέλη που επηρεάζονται από υπέρογκα ελλείμματα».

Επιβεβαίωση για το δημόσιο έλλειμμα

Στο μεταξύ ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επιβεβαίωσε την είδηση ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα στους έξη παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, με έλλειμμα που άγγιξε το 3% του ΑΕΠ το 2003, ενώ προβλέπεται να φτάσει το 3,2% το τρέχον έτος.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφερόμενος στο θέμα άφησε να εννοηθεί ότι οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν, αλλά μέσα στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις οικονομικές εξελίξεις.

Είπε ακόμα ότι στόχος του είναι η καλύτερη οικονομική διαχείριση, η περιστολή δαπανών και η αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά όχι μέσω επιβολής νέων φόρων.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 22:23 (Ώρα Λονδίνου)

Διεργασίες στη Λευκωσία για το δημοψήφισμα

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Οι πληροφορίες συγκλίνουν προς μια αρνητική τοποθέτηση του προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου

Άρχισε πλέον να διαγράφεται - έστω και σε αδρές γραμμμές - η διάταξη του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο σε σχέση με το δημοψήφισμα επί του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την πολιτική επανένωση του νησιού, που θα γίνει στις 24 Απριλίου.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος με διάγγελμά πού θα απευθύνει το βράδυ της Τετάρτης προς τον κυπριακό λαό θα ξεκαθαρίσει την τελική του τοποθέτηση έναντι τού σχεδίου Ανάν.

Μιά τοποθέτηση πού θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει κατεύθυνση προς το «Όχι».

Διαφωνίες στο ΑΚΕΛ

Αντίθετα ,προς το «Ναι» φαίνεται να οδηγείται το ΑΚΕΛ ,το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και βασικός πυλώνας της υπό τον Τάσσο Παπαδόπουλο κυβερνητικής συμμαχίας.

Μετά από δέκα ωρών συνεδρία το βράδυ της Τρίτης, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ κατέληξε στην εισήγηση πού θα παραπεμφθεί προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος πριν και αυτή με τη σειρά της καταθέσει εισήγηση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, στις 14 Απριλίου, για τελική απόφαση.

Η εισήγηση τού πολιτικού γραφείου δεν ανακοινώθηκε σύμφωνα όμως με πληροφορίες από στελέχη τού κομματος η πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών τού Πολιτικού Γραφείου τάχθηκε υπέρ τού «Ναι».

Η διαφοροποίηση αρκετών εκ των μελών τού πολιτικού γραφείου θα πρέπει να καταγραφεί ως πραγματική διαφωνούσα τάση ,αφού η αποτυχία κατάληξης σε «ομοφωνία» δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο στο κόμμα αυτό της παραδοσιακής αριστεράς.

Αν τελικά μέσα από τις εσωκομματικές του διαδικασίες το ΑΚΕΛ επιβεβαιώσει την τοποθέτησή του υπέρ τού «Ναι», το επόμενο κεφάλαιο πού θα ανοίξει είναι αυτό τού κυβερνητικού συνασπισμού με το ενδεχόμενο απόσυρσης των υπουργών τού κόμματος από την κυβέρνηση να βρίσκεται στο τραπέζι.

Συνεδρίαση ΔΗΣΥ

Την Τετάρτη συνεδριάζει επίσης το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο τού Δημοκρατικού Συναγερμού, του δεύτερου εκ των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου.

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι πιό απλά αφού θεωρείται ως δεδομένη η θετική τοποθέτηση της ηγεσίας του κόμματος στο δημοψήφισμα.

Αξίζει δε να επισημανθεί πως ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μαζί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, ελέγχουν πέραν τού 65% του εκλογικού σώματος.

Πλην όμως όπως και στο ΑΚΕΛ έτσι και στο ΔΗΣΥ (μάλιστα δε σε μεγαλύτερο βαθμό και με δημόσιες διαφωνίες στελεχών) υπάρχει μιά αξιοσημείωτη τάση πού δεν συμφωνεί με το «Ναι».

Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι αν τα δύο μεγάλα κόμματα ,ένα της δεξιάς και ένα της αριστεράς, βρεθούν μαζί στο ίδιο χαράκωμα υπέρ τού «Ναι» πόσο εύκολο θα είναι να πάρουν μαζί τους το σύνολο των υποστηρικτών τους.

Ιδίως εάν στο απέναντι χαράκωμα θα βρίσκεται ένας άλλος συνασπισμός κομμάτων με δηλωμένο ή αδήλωτο επικεφαλής, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η στάση της Μόσχας στο Κυπριακό

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού

Επαφές με τη ρωσική ηγεσία είχε στη Μόσχα ο γ.γ. του ΟΗΕ

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν, επιμένοντας ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η κυπριακή ηγεσία και ο λαός της Νήσου, ωστόσο σπεύδουν με κάθε τρόπο να στείλουν το μήνυμα ότι ένα τυχόν «Όχι» δεν αποτελεί τραγωδία, αλλά και να θυμίσουν τις επιφυλάξεις που είχε εξαρχής η Μόσχα για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Την ίδια τακτική τήρησε και χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτησή μας κατά την κοινή με τον Κόφι Ανάν συνέντευξη Τύπου με το πέρας των διαβουλεύσεων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σε χαμηλούς τόνους και με εμφανή διάθεση στήριξης του έργου των Ηνωμένων Εθνών, ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στις ρωσικές αμφιβολίες εάν η ταχύτητα του σχεδίου λειτουργήσει, εκτιμώντας ότι ο γενικός γραμματέας «δρούσε πάντοτε καλοπροαίρετα βάσει εξουσιοδότησης του Συμβουλίου Ασφαλείας με πρόθεση τη λύση του προβλήματος» και ότι εναλλακτική λύση «θα ήταν απλώς να καθόμαστε και να περιμένουμε».

Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, η προσοχή στο κυπριακό πρόβλημα δεν θα αδυνατίσει», αποκρούοντας ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων του κατ ανάγκην «Ναι».

Τις προηγούμενες ημέρες η ρωσική διπλωματία έδειξε να απομακρύνεται από μια παρατεταμένη τακτική τήρησης αποστάσεων από την υπόθεση με συμβολικές μόνο επαναλήψεις της πάγιας θέσης της για «επίτευξη δίκαιης, σταθερής και συνολικής επίλυσης μόνο υπό τον όρο της εθελοντικής συμφωνίας των ίδιων των Κυπρίων Ελλήνων και Τούρκων και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Απέστειλε εκπρόσωπό της στην Ελβετία και ενέτεινε τις διαβουλεύσεις της με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αποδοκιμάζοντας μάλιστα ισχυρισμούς ότι έχουν τροποποιηθεί οι θέσεις της, όπως άλλωστε απέδειξε και η τυπική υποδοχή της έκθεσης Ντε Σότο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και η καταδίκη των εξωτερικών πιέσεων στη ρωσική ανακοίνωση, με την οποία γινόταν γνωστή πριν μερικές εβδομάδες η επικοινωνία του προέδρου Παπαδόπουλου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός, που χειρίστηκε τουλάχιστον επί δεκαετία το Κυπριακό ως πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, απαντώντας και πάλι σε ερώτησή μας προ εικοσαημέρου, δεν είχε κρύψει την πικρία του για τον παραγκωνισμό της ρωσικής διπλωματίας, ειδικά μετά την ελληνοκυπριακή συγκατάθεση στον τελικό ρυθμιστικό ρόλο του γενικού γραμματέα και όχι του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως πρότειναν οι πιο επιφυλακτικοί.

Μια πικρία, που κρύβει, κατά διπλωματικές εκτιμήσεις, ένα ανομολόγητο «Όχι», το οποίο θα διατηρούσε τη Μόσχα εντός μιας διαπραγμάτευσης σε μια ευαίσθητη περιοχή και σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο επιδιώκει να θυμηθεί κάτι απ τα ξεχασμένα μεγαλεία της προγονικής υπερδύναμης.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Διττή ερμηνεία του σχεδίου Ανάν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Διαφορετικές ερμηνείες στο σχέδιο Ανάν δίνουν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ντενκτάς

Η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τούρκικη εθνοσυνέλευση το σχέδιο Ανάν στην τελική του μορφή και να επαναλάβει την προσήλωση της στην υπερψήφιση του σχεδίου από τους Τουρκοκυπρίους.

Μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα έγινε σαφές ότι ο επικεφαλής του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, έχει στηρίξει τις επιλογές του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησης στο Κυπριακό και έκανε δυνατή τη στροφή που σημειώθηκε πριν μερικούς μήνες.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ωστόσο στρατιωτικοί, όπως ο αρχηγός του στρατού ξηράς που εναντιώνονται στο σχέδιο Ανάν.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες [μετά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας] αφήνει με σαφήνεια να φανεί η άποψη μερίδας στρατιωτικών που θα ήθελε να εξασφαλισθούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και θεωρεί ότι στο τέλος της διαδικασίας η Τουρκία θα στερηθεί όλα τα πλεονεκτήματα και τις εξουσίες που έχει εξασφαλίσει από τις συμφωνίες της Ζυρίχης στην Κύπρο.

«Κήρυγμα» Ντενκτάς κατά του σχεδίου

Την άποψη αυτή είχε αρχίσει να εκλαϊκεύει με γλαφυρό τρόπο, ο κ. Ραούφ Ντενκτάς που περιοδεύει πλέον τα τουρκικά πανεπιστήμια και με δάκρυα στα μάτια εξηγεί στο ακροατήριο του ότι το σχέδιο που αποδέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση , καταστρέφει όλα τα πλεονεκτήματα που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο.

«Το κείμενο που προέκυψε δεν είναι ικανοποιητικό για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας», επαναλαμβάνει ο κ. Ντενκτάς στην εφημερίδα Μιλιέτ.

«Εμείς ιδρύσαμε το κράτος μας με χιλιάδες δυσκολίες, εξασφαλίσαμε την εγγύηση της Τουρκίας και την προστασία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων», συνεχίζει κ. Ντενκτάς.

Και υποστηρίζει ότι «Επί 30 χρόνια δεν υπήρξε στο νησί ούτε αιματοχυσία ούτε φιλονικία. Επικρατεί ηρεμία. Τώρα θέλουν να εξαφανίσουν την [ούτως αυτοαποκαλούμενη] Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα του Ναι στο δημοψήφισμα».

«Εάν γίνει αποδεκτό το κείμενο που θα υποβληθεί στο δημοψήφισμα, οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανισθούν εντός 10-15 ετών», φέρεται να δήλωσε στη Μιλιέτ ο κ. Ντενκτάς.

Διαφορετική ερμηνεία Ερντογάν

Η μακροσκελής έκθεση που θα παρουσιάσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση Ερντογάν, δίνει μία πιο ισορροπημένη εικόνα του σχεδίου Ανάν και όπως είναι φυσικό αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το σχέδιο για την τουρκική πλευρά.

Κυρίως όμως αναδεικνύει τη διαφορετική οπτική και τη διαφορετική λογική από την οποία βλέπει πλέον το Κυπριακό η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο κ. Ντενκτάς και μια μερίδα στρατιωτικών μένει προσκολλημένη στα στενά όρια ενός «κράτους φρουρίου», μέσα από τα οποία θέλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια μίας πολιορκημένης κοινότητας, ενώ η τουρκική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ότι η ασφάλεια και η ευημερία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα εξασφαλισθεί με άλλα μέσα, με την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο κόσμο, την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη της συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 17:55 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαραντέι: «Επισπεύδονται οι επιθεωρήσεις»

Νέα επίσκεψη πραγματοποίησε στην Τεχεράνη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε επισκεπτόμενος την Τεχεράνη ότι το Ιράν συμφώνησε να επιταχύνει το ρυθμό συνεργασίας με τους διεθνείς επιθεωρητές των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ο κ. Μπαραντέι βρίσκεται στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί, και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους.

Μετά από την συνάντησή του με τον επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας (Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ), ο κύριος Μπαραντέι τόνισε πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να διαλυθούν οι υποψίες ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.

Από την πλευρά του ο κ. Αγκαζαντέχ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του θα διακόψει αυτή την εβδομάδα προσωρινά την κατασκευή και συναρμολόγηση πυρηνικού εξοπλισμού.

Το Ιράν κατηγορήθηκε τον περασμένο μήνα από τα Ηνωμένα Έθνη, ότι συνεχίζει να κρατά μυστικές τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η χώρα χρησιμοποιεί τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας για την κατασκευή όπλων κάτι το οποίο η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 14:58 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Διττή ερμηνεία του σχεδίου Ανάν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Διαφορετικές ερμηνείες στο σχέδιο Ανάν δίνουν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ντενκτάς

Η κυβέρνηση Ερντογάν ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην τούρκικη εθνοσυνέλευση το σχέδιο Ανάν στην τελική του μορφή και να επαναλάβει την προσήλωση της στην υπερψήφιση του σχεδίου από τους Τουρκοκυπρίους.

Μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα έγινε σαφές ότι ο επικεφαλής του τουρκικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, έχει στηρίξει τις επιλογές του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησης στο Κυπριακό και έκανε δυνατή τη στροφή που σημειώθηκε πριν μερικούς μήνες.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ωστόσο στρατιωτικοί, όπως ο αρχηγός του στρατού ξηράς που εναντιώνονται στο σχέδιο Ανάν.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες [μετά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας] αφήνει με σαφήνεια να φανεί η άποψη μερίδας στρατιωτικών που θα ήθελε να εξασφαλισθούν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και θεωρεί ότι στο τέλος της διαδικασίας η Τουρκία θα στερηθεί όλα τα πλεονεκτήματα και τις εξουσίες που έχει εξασφαλίσει από τις συμφωνίες της Ζυρίχης στην Κύπρο.

Την άποψη αυτή είχε αρχίσει να εκλαϊκεύει με γλαφυρό τρόπο, ο κ. Ραούφ Ντενκτάς που περιοδεύει πλέον τα τουρκικά πανεπιστήμια και με δάκρυα στα μάτια εξηγεί στο ακροατήριο του ότι το σχέδιο που αποδέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση , καταστρέφει όλα τα πλεονεκτήματα που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο.

Η μακροσκελής έκθεση που θα παρουσιάσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση Ερντογάν, δίνει μία πιο ισορροπημένη εικόνα του σχεδίου Ανάν και όπως είναι φυσικό αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το σχέδιο για την τουρκική πλευρά.

Κυρίως όμως αναδεικνύει τη διαφορετική οπτική και τη διαφορετική λογική από την οποία βλέπει πλέον το Κυπριακό η κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο κ. Ντενκτάς και μια μερίδα στρατιωτικών μένει προσκολλημένη στα στενά όρια ενός «κράτους φρουρίου», μέσα από τα οποία θέλει να εξασφαλίσει την ασφάλεια μίας πολιορκημένης κοινότητας, ενώ η τουρκική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ότι η ασφάλεια και η ευημερία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα εξασφαλισθεί με άλλα μέσα, με την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο κόσμο, την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη της συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

H κατάθεση της πρώην συζύγου

O Aγγ. Kανάς έχει αμφισβητήσει τις καταθέσεις της πρώην συζύγου του

Με την κατάθεση της πρώην συζύγου του Αγγελέτου Κανά Σοφίας Κυριακίδου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Aθηνών για την υπόθεση του ΕΛΑ.

Η μάρτυς κατέθεσε ότι ο πρώην σύζυγός της την ενέταξε στην οργάνωση χωρίς η ίδια να γνωρίζει περί ποιας οργάνωσης επρόκειτο.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, είχε αναλάβει τη σελιδοποίηση και διανομή του περιοδικού «Αντιπληροφόρηση», ενώ πήγαινε με τον Κανά σε συγκεντρώσεις στη Ζωοδόχου Πηγής, όπου γίνονταν διάφορες πολιτικές συζητήσεις.

H μάρτυς σημείωσε, ότι σε αυτές τις συγκεντρώσεις είχε δει και τον Χρήστο Κασσίμη, για τον οποίο υποστήριξε πως ήταν χαρισματικός, και το Χρήστο Τσουτσουβή.

Όπως ανέφερε η κ. Kυριακίδου, μετά το θάνατο του Κασσίμη στη συμπλοκή της AEG, το 1977, ο τότε σύζυγός της της μίλησε για πρώτη φορά για τον ΕΛΑ.

Η μάρτυς δήλωσε ότι ο Κασσίμης ανήκε στο ένοπλο τμήμα του ΕΛΑ, το οποίο αποτελείτο από τρία έως πέντε άτομα.

Ο ρόλος του κ. Κανά -σύμφωνα με την μάρτυρα- ήταν στα να παρακολουθεί στόχους. Για το Χρήστο Τσουτσουβή η κ. Κυριακίδου υποστήριξε πως ήταν σκληρό και αποφασιστικό άτομο και ότι μετά το θάνατό του ο Αγγελέτος Κανάς της είχε αποκαλύψει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ, που αποχώρησε όμως το 1980, οπότε είχε επέλθει η ρήξη μεταξύ των μελών της οργάνωσης όσον αφορά τον τρόπο δράσης.

Η μάρτυς ανέφερε ακόμη, ότι είχε συμμετάσχει μαζί με τον κ. Κανά και άλλους σε συζητήσεις στην οδό Δερβενακίων, όπου στεγαζόταν μία άλλη οργάνωση. Ένα από τα άτομα που έπαιρναν μέρος σε εκείνες τις συζητήσεις -όπως είπε η μάρτυς- «βγαίνει τώρα στην τηλεόραση, δεν θυμάμαι όμως το όνομά του».


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Όσοι ζήσαμε από κοντά το παρασκήνιο στα χιονισμένα βουνά της Λουκέρνης είμαστε μάρτυρες της καθιέρωσης ενός νέου δόγματος στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου.

Είχαν προηγηθεί πρώτα το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» και στη συνέχεια το δόγμα «Κύπρος και Ελλάδα συναποφασίζουν και συμπαρατάσσονται».

Μία δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Ρουσόπουλου μεσούσης της διαπραγμάτευσης στη Λουκέρνη ήταν αρκετή για να καθιερωθεί το νεότερο δόγμα:

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που έδινε το στίγμα του τι ακριβώς συνέβαινε στην ελβετική πόλη.

Μπορεί μεν στη Λουκέρνη να ήταν παρόντες τόσο ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, πλην όμως η πρωτοβουλία και η διαπραγμάτευση αφηνόταν στους Κυπρίους.

Έτσι εξηγείται και η μάλλον παθητική στάση της ελλαδικής αντιπροσωπείας της οποίας οι πρωτοβουλίες ήταν από «αμυδρές μέχρι ανύπαρκτες», όπως σχολίαζε ανώτερος διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε μία από τις συναντήσεις του με Τούρκους δημοσιογράφους.

Η απάντηση στο φυσιολογικό ερώτημα «γιατί» θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στις δέλτους της σύγχρονης ιστορίας ψάχνοντας για επώνυμα και ρόλους.

Η κατάρα της Ζυρίχης

Η Λουκέρνη απέχει από τη Ζυρίχη μόλις μία ώρα οδικώς. Η σκιά της Ζυρίχης όμως ήταν συνεχώς παρούσα στη Λουκέρνη καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ήταν το 1959 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκ μέρους των Κυπρίων έθεταν τις υπογραφές τους στη συμφωνία της Ζυρίχης με την οποία εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μία συμφωνία με την οποία ουδέποτε οι Κύπριοι ένοιωσαν άνετα αφού θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα «συνταγματικό έκτρωμα» που εξασφάλιζε υπερβολικά προνόμια στην τουρκοκυπριακή μειονότητα η οποία αναβαθμιζόταν σε ισότιμη πολιτικά κοινότητα με δικαίωμα βέτο.

Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Mακάριος με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Διάχυτη ήταν έκτοτε η εντύπωση ότι ήταν οι πιέσεις Καραμανλή που εξανάγκασαν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο να πει το «ναι».

Γνωστό επίσης και το ιστορικό παράπονο του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «ο Μακάριος και εγώ καταλήξαμε σε μία συμφωνία στη Ζυρίχη. Αυτός έγινε ήρωας και εγώ καταγγέλθηκα ως προδότης!».

Τώρα ήρθε η ώρα ενός άλλου Έλληνα πρωθυπουργού, ανιψιού του Κωνσταντίνου Καραμανλή που φέρει το ίδιο επώνυμο.

Θα δεχόταν 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού να επαναληφθεί ενδεχομένως το ίδιο σενάριο; Δύσκολο.

Ίσως η συμβουλή ενός έμπειρου διπλωμάτη, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη να μπορούσε να επηρεάσει τα πράγματα.

Αν ανατρέξει όμως κανείς στα «αρχεία της Ζυρίχης» θα βρει το όνομα ενός νεαρού τότε διπλωμάτη που είχε τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τότε, το 1959, στη Ζυρίχη τα γραπτά σημειώματα που αντάλλασσαν Καραμανλής και Μακάριος. Το όνομα του διπλωμάτη αυτού ήταν Πέτρος Μολυβιάτης.

«Τότε φορτώθηκε όλη την ευθύνη η ελληνική διπλωματία και η κυπριακή ηγεσία έγινε είδωλο. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», δήλωναν στη Λουκέρνη κύκλοι προσκείμενοι στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Κάπως έτσι φτάσαμε στο δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και μετά τη Λουκέρνη, δήλωσε ξανά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων πως η απόφαση ανήκει στους Κυπρίους και η Αθήνα θα στηρίξει την όποια απόφαση.

Αρκεί όμως αυτό; Τυπικά ναι, αφού η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

Πλην όμως η απόφαση των Κυπρίων θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων ουσιωδώς και κρίσιμα συμφέροντα της Ελλάδας όπως επίσης είναι δυνατόν να σπρώξει την Ελλάδα είτε στη μία είτε στην άλλη «εξ' ανάγκης στρατηγική» την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων.

Ίσως είναι γι' αυτό που η Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έσπευσε από την επομένη της Λουκέρνης να δώσει κυριολεκτικό νόημα στο «ενεργώς παρούσα».

Πρώτα το ΠΑΣΟΚ με την Άννα Διαμαντοπούλου και αμέσως μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης ταξίδεψαν στη Λευκωσία όχι για να πιέσουν στην κατεύθυνση του «ναι» όπως τόνισαν, αλλά απλώς για να επισημάνουν τους φοβερούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση του «όχι».


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 11:42 (Ώρα Λονδίνου)

Kυπριακό και προσλήψεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στη φάκα οι «ράμπο». Αποκαλυπτική έκθεση του επιθεωρητή κ. Δαφέρμου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκπαιδευτικοί: Διορισμοί, μεταθέσεις και αποσπάσεις. «Κλειδώνουν» σήμερα 7.098 διοριστέοι.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): 12.180 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Τι εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας.1,8 δισ. ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9.500 προσλήψεις με 1,8 δισ. ευρώ νέα χρέη των νοσοκομείων. Παρά τη «μαύρη τρύπα» η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της στην Υγεία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις: 9.447 νέες θέσεις στην Υγεία! Οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι ημερομηνίες για αιτήσεις ανά κατηγορία.

Η ΑΥΓΗ: Άγκυρα: Οι στρατηγοί «παίζουν» με το «Όχι». Παίρνουν αποστάσεις από τον Ερντογάν.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Απειλούν τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοπρομηθευτές του Δημοσίου και αεριτζήδες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Λευκωσία «βράζει». Διαβουλεύσεις, φήμες και παρασκήνιο. Τα κυπριακά κόμματα ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου Aνάν.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9.477 προσλήψεις σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ. Καλύπτονται πλήρως τα κενά στην Υγεία.

ΕΘΝΟΣ: Η κατανομή 2.147 θέσεων σε υπουργεία - ΔΕΚΟ - Δήμους. Προσλήψεις: Οι προθεσμίες - οι ειδικότητες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καραμανλή, στάσου όρθιος! Προφητεύσαμε ότι έχουν στήσει από καιρό την παγίδα σε βάρος του πρωθυπουργού, Αμερικανοί και οι συν αυτοίς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς, εκτός Ολυμπιακών έργων. Προτεραιότητα η επιτυχής έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γιατί «Nαι», γιατί «Όχι». Σχέδιο Ανάν: Τα υπέρ και τα κατά από τους υποστηρικτές και των δύο απόψεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φως στο σχέδιο Ανάν. Σημείο προς σημείο, για να ξέρουμε τι ακριβώς προβλέπει.

ΕΞΠΡΕΣ: Μέτρα το φθινόπωρο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

ΕΣΤΙΑ: Δεν είναι βιώσιμο το σχέδιο Αννάν. Τα ίδια λάθη των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Περικόπτει υποσχέσεις και δαπάνες το έλλειμμα 3,4%. Η «κόκκινη κάρτα» των Βρυξελλών προαναγγέλλει λιτότητα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι ηγεσίες κατευθύνονται προς το «Nαι». Ο Καραμανλής προσβλέπει σε συναίνεση αρχηγών. Προς το «Όχι» ο Παπαδόπουλος στη Λευκωσία.

ΚΕΡΔΟΣ: Νέα δάνεια για να «βγει» ο προϋπολογισμός. Αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν για το έλλειμμα που άγγιξε το 3%.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν. Διαβουλεύσεις σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα εν όψει των δημοψηφισμάτων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προσλήψεις για καλύτερη υγεία. Άμεσα μέτρα αναστήλωσης των δημόσιων νοσοκομείων.

METRORAMA: Δράσεις για την Υγεία. 9.477 προσλήψεις έως το τέλος του 2005 προωθεί το υπουργείο Υγείας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Φόβοι παρέμβασης από ΕΕ για τα δημόσια ελλείμματα. Αύριο η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία.

ΤΑ ΝΕΑ: Δεσμεύονται τώρα για... μέτρα λιτότητας. Στο ράφι οι προεκλογικές υποσχέσεις.

ΝΙΚΗ: Δεύτερο δημοψήφισμα. Αβάσιμο το δίλημμα «Nαι» ή... καταστροφή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυναμώνουν οι πιέσεις. Εβδομάδα Παθών για την Κύπρο.

CITY PRESS: Πιέσεις για να γίνει το «Όχι»... «Nαι»! Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Μίλερ συνιστά δημόσια να διαβάσουμε προσεκτικά το σχέδιο για να συμφωνήσουμε.

Η ΧΩΡΑ: 9.477 προσλήψεις στα νοσοκομεία για νοσηλευτές και γιατρούς. Αναβαθμίζεται το ΕΣΥ, καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Κυπριακό

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «επί τάπητος τίθενται οι εξελίξεις στο Κυπριακό στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά με ιδιαίτερη προσοχή τα επόμενα βήματα για το όλο θέμα και προετοιμάζει την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πάντως, η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση στην απόπειρα σκλήρυνσης της στάσης της Άγκυρας, που απείλησε με διπλωματικό μαραθώνιο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, τις ώρες που οι στρατηγοί εξέφρασαν την διαφωνία τους για το σχέδιο Ανάν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «με την πεποίθηση ότι 'το σχέδιο Ανάν είναι προϊόν συμβιβασμού με θετικά, αλλά και δύσκολα σημεία για κάθε πλευρά', ο κ. Κώστας Καραμανλής προετοιμάζει το περιβάλλον για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά το Πάσχα, υπολογίζοντας ότι θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο κρίσιμο εθνικό θέμα του Κυπριακού. Εκτιμά ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία μπορεί να εκφρασθεί ενιαία στο επίμαχο θέμα του Σχεδίου Ανάν και έτσι να ασκήσει την όποια θετική επίδρασή της στην Κύπρο, όπου για την ώρα επικρατούν φοβίες και ανασφάλειας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι «συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι πολύμορφες πιέσεις του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα -αλλά και της Αθήνας- σε βάρος της Λευκωσίας, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις χειραγώγησης των Κυπρίων και, ιδιαίτερα, αντιστροφής του αρνητικού για το αμερικανόπνευστο 'σχέδιο Ανάν' κλίματος στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «την οριστική απόφασή του να πει 'Όχι' στο σχέδιο Ανάν ανακοίνωσε χθες στο ΑΚΕΛ ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριξε την άποψη ότι δεν πιστεύει πως θα λειτουργήσει το σχέδιο και ότι θα καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς δυνατότητα ανασύστασής της. Βασικά ο Παπαδόπουλος δεν πιστεύει καθόλου σε αυτό το σχέδιο».

Υγεία - προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι «την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός της στον τομέα της Υγείας ξεκινάει η κυβέρνηση. Και όλα αυτά, παρά τα υπέρμετρα οικονομικά βάρη που αποκαλύπτονται τώρα και δημιουργούν νέα επιβαρυντικά δεδομένα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό χώρο».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «πάνω από 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων θα προσλάβει άμεσα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι προσλήψεις αυτές θα ανακουφίσουν σημαντικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν τοποθετήσεις στο ΕΚΑΒ και σε νοσοκομεία μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενώ έως το 2005 θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των προσλήψεων».

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «σε 2.147 φτάνουν οι θέσεις εργασίας στους τρέχοντες διαγωνισμούς που διεξάγονται ή ελέγχονται από το ΑΣΕΠ. Οι 1.894 αφορούν υπουργεία και νοσοκομεία. Οι υπόλοιπες 253 σε δήμους ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αλλά και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης εξήγγειλε 9.477 διορισμούς στον τομέα της αρμοδιότητάς του. Το πρόγραμμα που εκπονεί θα ολοκληρωθεί με την εκπνοή του 2005».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 12:24 (Ώρα Λονδίνου)

Μάχες σε δύο μέτωπα

«Δεν πρόκειται για εξέγερση των οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ» δηλώνει η Ουάσινγκτον

Μεγάλες συγκρούσεις γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες στο Ιράκ, στα περίχωρα της Φαλούτζα η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της οποίας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.

Αλλά συγκρούσεις γίνονται και στη Νασαρίγια του νοτίου Ιράκ στις οποίες παίρνουν μέρος πολιτοφύλακες των σιιτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 15 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Ιταλούς στρατιώτες στη Νασαρίγια.

Εν τω μεταξύ, 1200 Αμερικανοί πεζοναύτες, με τη στήριξη μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, έχουν περικυκλώσει από χθες την πόλη Φαλούτζα, που κατοικείται από Σουνίτες.

Σύμφωνα με αμερικανικό ανακοινωθέν, τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην επαρχία Ανμπάρ, στην οποία βρίσκεται η Φαλούτζα, "ως αποτέλεσμα ενεργειών του εχθρού".

Δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο, λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή τοποθεσία και τις συνθήκες θανάτου των πεζοναυτών.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές να καταστρώσουν σχέδια για την αποστολή, ενδεχομένως, νεων ενισχύσεων στο Ιράκ σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση στον τομέα της ασφαλείας.

Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης τόνισε πως, παρά τις βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις του Ιράκ, δεν πιστεύει ότι πρόκειται για εξέγερση των σιιτών μουσουλμάνων, που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού: πρόκειται απλώς, είπε, για μία προσπάθεια που καταβάλλει ο σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Σαντρ, που αντιτίθεται στην αμερικανική κατοχή, να ενισχύσει τις δυνάμεις του και την επιρροή του στη χώρα.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ρουάντα: 10 χρόνια μετά τη γενοκτονία

Η Ρουάντα αποτίει φόρο τιμής της γενοκτονίας του 1994: περίπου 800.000 μέλη της φυλής Τούτσι και μετριοπαθή στελέχη της φυλής Χούτου σκοτώθηκαν από τις πολιτοφυλακές των Χούτου.

Η σφαγή άρχισε όταν κατερρίφθη το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο Χαμπιαριμάνα στις 6 Απριλίου 1994 από ρουκέτες που είχαν ριφθεί από το έδαφος.

Τις επόμενες 100 μέρες, ακραία στελέχη της φυλής Χούτου, που υποστήριζαν την κυβέρνηση, άρχισαν τη συστηματική σφαγή της φυλής Τούτσι, που αποτελούσε τη μειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, και επίσης μελών της φυλής Χούτου που εθεωρούντο αντίπαλοι της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, κατηγόρησε τη Γαλλία ότι συνέβαλε στην προετοιμασία της γενοκτονίας.

Όπως δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC στη Ρουάντα, Μαρκ Ντόιλ, οι Γάλλοι είχαν εκπαιδεύσει τους πολιτοφύλακες της φυλής Χούτου: «τούς έδειξαν πώς να σκοτώνουν.»

Ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, υποστηρίζει ότι η Γαλλία έχει βαμμένα τα χέρια της στο αίμα

Η Γαλλία, πάντως, αρνείται κάθε ανάμιξη στις μαζικές αυτές σφαγές.

Μάλιστα, έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης που διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι οι αντάρτες της φυλής Τούτσι, που κυβερνούν τώρα τη Ρουάντα, είχαν ρίψει τις ρουκέτες κατά του αεροοπλάνου που μετέφερε τον πρόεδρο Χαμπιαριμάνα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Καγκάμε, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στονανταποκριτή του BBC, χαρακτηρίζει «γελοίους» τους ισχυρισμούς αυτούς που στόχο έχουν, όπως υποστηρίζουν, να στρέψουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από ο ρόλο που έπαξε το Παρίσι στη γενοκτονία.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 07:16 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Οι πληροφορίες συγκλίνουν προς μια αρνητική τοποθέτηση του προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου

Μέρες αγωνίας και προβληματισμού χωρίς προηγούμενο ζει η Κύπρος εν αναμονή της τελικής τοποθέτησης δύο εκ των πλέον σημαντικών πρωταγωνιστών για το «ναι» ή το «όχι» στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου: του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου και τού Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.

Η τοποθέτηση του προέδρου Παπαδόπουλου με την αυταπόδεικτη σημασία της είναι δυνατό να γνωστοποιηθεί ακόμη και αύριο με διάγγελμα του Κυπρίου προέδρου.

Ιδίως αφού η σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαληνάκη, στην Κύπρο, θα έχει οδηγήσει στην ολοκλήρωση τού κύκλου αναγκαίων επαφών για τις οποίες είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της τοποθέτησης Παπαδόπουλου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ενός προεδρικού «όχι».

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι δε θα έχει κριθεί.

Δεδομένης της αναμενόμενης θετικής τοποθέτησης έναντι του σχεδίου Ανάν από το Δημοκρατικό Συναγερμό, του ενός δηλαδή από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, η τοποθέτηση του άλλου μεγάλου κόμματος, του ΑΚΕΛ, αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα.

Μέχρι στιγμής και παρά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, το ΑΚΕΛ δεν έχει αφήσει να διαφανούν οι προθέσεις του.

Μόνο μια δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με την οποία θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει ομοφωνία στην τελική τοποθέτηση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαφορετικής τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του μεγαλύτερου κόμματος που τον στηρίζει.

Αν το ΑΚΕΛ τελικά πει «όχι», η παρτίδα θα έχει τελειώσει. Αν πει «ναι» τότε θα διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό με τον πρόεδρο και όλα σχεδόν τα μικρότερα κόμματα στη μία πλευρά, τα δύο μεγάλα κόμματα στην άλλη, μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση να βρίσκεται επί θύραις και με όλα τα κόμματα μαζί με το μέλλον της Κύπρου να παίζουν και το δικό τους μέλλον.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 08:00 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές ενισχύσεις στο Ιράκ

Η εξέγερση των οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ ανησυχεί την Ουάσινγκτον

Σχέδιο αποστολής ενισχύσεων των 130 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ, κλήθηκαν να εκπονήσουν οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ.

Η απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου υπαγορεύθηκε από τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Ιράκ, μετά από ένα διήμερο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών των δυνάμεων κατοχής και Σιιτών μουσουλμάνων, οπαδών του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα Σαντρ.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης στην Ουάσινγκτον, η εξέγερση δε θεωρείται στασίαση της πλειοψηφίας του σιίτικου πληθυσμού, αλλά απλώς μια προσπάθεια ενός μεμονωμένου κληρικού με αντιαμερικανικά αισθήματα να αποκτήσει εξουσία και επιρροή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η ηγεσία του Πενταγώνου λαμβάνει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στο Ιράκ.

Τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή περισσότερων από 50 ατόμων, εκ των οποίων 20 ήταν στρατιώτες των υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε την βία που καθοδηγείται από το Μοκτάντα Σαντρ και τους οπαδούς του.

Η δραματική επιδείνωση της ασφάλειας στο Ιράκ εντείνει τις ανησυχίες και επιφυλάξεις των Αμερικανών πολιτικών, ακόμη και μέσα στις τάξεις του ρεπουμπλικανικού κόμματος, για το πόσο ενδεδειγμένη είναι η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς τον Ιούνιο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Λούγκαρ, ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα αφήσει το Ιράκ έκθετο σε εθνοτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα

Δέκα εκατομμύρια ψηφοφόροι της Σρι Λάνκα προσήλθαν στις κάλπες

Μετά από μία ημέρα αβεβαιότητας, νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα ορκίστηκε το ανώτερο στέλεχος του κόμματος της προέδρου Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσε.

Πολλά ήταν τα στελέχη του κόμματος που τις περασμένες ημέρες, μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Παρασκευής, είχαν δηλώσει ότι θα αναλάβουν το πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Κολόμπο μεταδίδει ότι δεν αποτελεί καλό σημάδι η αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού.

Το κόμμα της προέδρου της χώρας υπολείπεται οχτώ κοινοβουλευτικών εδρών από την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται έντονες προσπάθειες σχηματισμού ενός ευρύτερου μετεκλογικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Ρατζαπάκσε, πρώην υπουργός αλιείας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 06:47 (Ώρα Λονδίνου)

Απειλές και μέτρα ασφαλείας στην Ισπανία

To φαξ της ισλαμικής οργάνωσης που απειλεί με νέες επιθέσεις

Σφίγγουν τα μέτρα ασφαλείας οι ισπανικές αρχές μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Μαδρίτη και την προκήρυξη ακραίας ισλαμικής οργάνωσης, η οποία απειλεί με νέες επιθέσεις σε ισπανικό έδαφος.

Η προκήρυξη εστάλη με φαξ στην εφημερίδα της Μαδρίτης ABC και η σκληρή της γλώσσα ανησυχεί σοβαρά τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ισπανίας.

Αποστολείς της προκήρυξης είναι η οργάνωση Αμπού Νατζάφ Αλ Αφγάνι, που διακηρύττει ότι είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση απειλεί την ισπανική κυβέρνηση με «ποταμούς αίματος» αν δεν αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

Μεταξύ των μέτρων είναι και οι περιπολίες ενόπλων αστυνομικών στον υπόγειο σιδηρόδρομο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι ισπανικές αρχές κρατούν 16 άτομα ως ύποπτα για ανάμιξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

Μαζική διαδήλωση

Η απειλή της τρομοκρατίας κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες που κατέκλυσαν τους δρόμους του προαστίου Λεγανιές, όπου αυτοκτόνησαν πέντε τρομοκράτες, πυροδοτώντας εκρηκτικά.

Οργισμένοι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης καλώντας τις αρχές σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν ένα δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα.


Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 04:33 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στα πρόθυρα της αναρχίας

Η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ κυριαρχεί στις σελίδες των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον ίδιο τίτλο, «Στα πρόθυρα της αναρχίας», κυκλοφορούν η Ιντιπέντεντ (Independent) και η Γκάρντιαν (Guardian).

H Ιντιπέντεντ απαριθμεί στην πρώτη σελίδα τα μέτωπα των συγκρούσεων που άνοιξαν χθες σε όλη την επικράτεια του Ιράκ, μεταξύ στρατιωτών των δυνάμεων κατοχής και Ιρακινών, Σιιτών και Σουνιτών. Συγκεκριμένα, αναφέρονται η Βαγδάτη, η Κούφα, η Βασόρα και η Φαλούτζα.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της εφημερίδας στη Βαγδάτη, Ρόμπερτ Φισκ, χθες κυκλοφόρησε στις σιίτικες συνοικίες της Βαγδάτης επιστολή, αποστολείς της οποίας φέρονται να είναι οι Σουνίτες κάτοικοι της Φαλούτζα, με την οποία εκφράζεται η υποστήριξή τους στην εξέγερση των οπαδών του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκταντά Σαντρ.

«Εάν η επιστολή είναι αυθεντική», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Φισκ, «ο Πολ Μπρέμερ θα πρέπει αν αρχίσει να διερωτάται εάν η Ουάσινγκτον θα καταφέρει ποτέ να απαγκιστρωθεί από το Ιράκ».

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ, το 1920 οι Βρετανοί αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί τόσο από τους Σουνίτες όσο και από τους Σιίτες μετά από τρία χρόνια, ενώ «για τους Αμερικανούς ένας χρόνος ήταν αρκετός».

Ο Ρόμπερτ Φισκ προσθέτει ότι πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο μετάθεσης για λίγους μήνες της ημερομηνίας μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, καθώς επίσης και η νομιμότητα μιας ενδεχόμενης επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την ενίσχυση των 130 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ.

Η Ιντιπέντεντ, εξάλλου, δημοσιεύει το περιεχόμενο της ανάκρισης ενός συλληφθέντος Παλαιστινίου, οργανωτή βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών στόχων.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν Μακντάντ περιγράφει πώς σχεδίασε μία επίθεση σε κεντρικό δρόμο της ισραηλινής πρωτεύουσας, την οποία εκτέλεσε ένας φίλος του, σκοτώνοντας οχτώ Ισραηλινούς πολίτες.

Η Γκάρντιαν περιγράφει επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι οι υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πλέον διπλό μέτωπο, με την εξέγερση των οπαδών του Σιίτη κληρικού, Μοκταντά Σαντρ.

Η χθεσινή επιστράτευση ελικοπτέρων Απάτσι από τους Αμερικανούς, καθιστά πλέον αβάσιμο τον επίσημο ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι η βία είναι η εξαίρεση στο Ιράκ και όχι ο κανόνας.

«Η Αμερική ανοίγει δεύτερο μέτωπο», είναι ο τίτλος των Τάιμς (Times), που σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Μπους υποχρεώθηκε να στραφεί εναντίον Σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ.

Η εφημερίδα συνοψίζει επίσης τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν πριν από την προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, στις 30 Ιουνίου.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2005 και ο διορισμός Αμερικανού πρεσβευτή στη Βαγδάτη.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) ασχολούνται επίσης με την κατάσταση στο Ιράκ και με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συλλάβουν τον Μοκταντά Σαντρ, «ενώ το Ιράκ πλησιάζει στο χάος».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για καταρρέουσα ανακωχή με την πλειοψηφία του ιρακινού λαού, ενώ φιλοξενείται δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος εκφράζει φόβους για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ βάση της παρούσας κατάστασης, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι ενέργειες και η υποκίνηση της βίας από το μουλά Μοκταντά Σαντρ, προκάλεσε αμηχανία και στον ηγέτη των Σιιτών, αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο τελευταίος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Η βασίλισσα στη Γαλλία

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) επιλέγει ως πρώτο θέμα την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στη Γαλλία.

Από το Παρίσι η βασίλισσα της Βρετανίας κάλεσε τους λαούς των δύο χωρών να θέσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να σταθούν ενωμένοι στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

Σε ό,τι αφορά στο Ιράκ, η εφημερίδα τονίζει ότι μόνο με τους Σιίτες στο ίδιο στρατόπεδο μπορούν οι συμμαχικές δυνάμεις να καταστείλουν τις εξεγέρσεις των Σουνιτών.

Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνεται, τα πρόσφατα επεισόδια είναι άκρως ανησυχητικά.

Τα αδέσποτα της Αθήνας

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Έλενα Σμιθ της Γκάρντιαν αναφέρεται στην πρωτοβουλία φιλοζωϊκών οργανώσεων ανά τον κόσμο να εξασφαλίσουν κατοικία στους αδέσποτους σκύλους της Αθήνας, σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, «ώστε να μην πέσουν θύματα της επιχείρησης εκκαθάρισης των αθηναϊκών δρόμων ενόψει της Ολυμπιάδας».

Η ενδεκάτη εντολή

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Τάιμς, η εκκλησία των Μεθοδιστών, σε μια προσπάθεια προσεταιρισμού των νέων, διοργάνωσε διαγωνισμό γα την ανάδειξη μιας ενδεκάτης, νεανικής Εντολής.

Η πρόταση που τελικά επικράτησε ήταν: «Μην είσαι αρνητικός».

Στο τελικό στάδιο επιλογής είχαν προκριθεί και ορισμένες άλλες προτάσεις νέων όπως «Μη λατρεύεις ψεύτικα ποπ είδωλα», «Μη σκοτώσεις στο όνομα κανενός Θεού», «Μην καταναλώνεις ποσότητα σοκολάτας ίση με το βάρος σου»

Το γράμμα του Τζόις

Σε δημοπρασία εκτίθεται σήμερα στον οίκο Κρίστις στο Λονδίνο, όπως γράφει η Τέλεγκραφ, ένα γράμμα του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα, Τζέιμς Τζόις, προς τον εκδότη του Ουίλιαμ Χάινεμαν, γραμμένο το 1905.

Στο γράμμα ο Τζόις προτείνει την έκδοση των «Δουβλινέζων», της διάσημης συλλογής διηγημάτων.

Το γράμμα αναμένεται να πωληθεί στην τιμή των 20 με 30 χιλιάδων λιρών (28 με 42 χιλιάδες ευρώ).

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.