Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-04-05

  1. Η παγίδα του Ιράκ
  2. Το Ιράκ στα πρόθυρα του χάους
  3. Νεκρός ο οργανωτής των επιθέσεων
  4. Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Κομπέιν
  5. Τουρκία: Έμμεση αποδοχή του σχεδίου Ανάν
  6. Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»
  7. Εστίες «φωτιάς» στο Ιράκ
  8. Τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για τη Γάζα
  9. Τουρκία: Αποδοχή υπό όρους του σχεδίου Ανάν
  10. Εστίες «φωτιάς» στο Ιράκ
  11. Θα πληρώσει η Φίλιπ Μόρις
  12. Εστίες «φωτιάς» στο Ιράκ
  13. Συλλήψεις υπόπτων στη Γαλλία
  14. Νεκρός ο οργανωτής των επιθέσεων
  15. Περιμένοντας τους στρατηγούς
  16. Μοκτάντα αλ Σαντρ
  17. Tα «υπέρ» και τα «κατά»
  18. Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ
  19. Παπαδόπουλος με AKEΛ, ΔHKO, EΔEK
  20. Στεφανόπουλος: Όχι μόνο με το συναίσθημα
  21. Nίκη τετράδας για Άρη
  22. Aκλόνητοι οι πρωτοπόροι
  23. Στο χορό των συγκρούσεων και οι Σιίτες
  24. Ρουάντα: 10 χρόνια μετά
  25. Νεκρός ο οργανωτής των επιθέσεων
  26. Η Άγκυρα για το δημοψήφισμα
  27. Ιράκ και τρομοκρατία στην Ισπανία

Τρίτη 06 Απριλίου 2004 - 03:04 (Ώρα Λονδίνου)

Η παγίδα του Ιράκ

Σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα των σχεδίων των ΗΠΑ για το μέλλον του Ιράκ εκφράζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, μετά από ένα διήμερο συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών των δυνάμεων κατοχής και Σιιτών μουσουλμάνων.

Η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) βλέπει την εξέγερση των Σιιτών ως «κακό οιωνό» του τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ, εφόσον οι δυνάμεις κατοχής μεταβιβάσουν την εξουσία στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η Λιμπερασιόν (Liberation) στη Γαλλία αμφισβητεί, εν τω μεταξύ, την ίδια τη δυνατότητα εφαρμογής του σχεδίου μεταβίβασης της εξουσίας στο τέλος Ιουνίου, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, μετά από ένα χρόνο κατοχής δεν έχει σχηματιστεί ούτε μία νόμιμη αρχή στο Ιράκ, στην οποία θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αντίθετα, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να στείλει ακόμα περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή, κάτι που ο πρόεδρος Μπους γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πράξει εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να βασιστεί στους συμμάχους του, οι οποίοι, όπως και οι Ισπανοί, «έχουν στραφεί προς την πόρτα εξόδου».

Η Φρανκφούρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι ακριβώς αυτό που δεν ήθελε ο πρόεδρος Μπους.

«Αν οι συγκρούσεις στην Παλαιστίνη και το Ιράκ συσχετιστούν, τότε η εισβολή του Μπους στο Ιράκ θα έχει επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χάος στη Μεσοποταμία και σύντομα μια γενικευμένη εξέγερση στην περιοχή. Δεν επαναλαμβάνεται το Βιετνάμ. Η κατάσταση εδώ μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη», εκτιμά η εφημερίδα.

Και η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) στο κύριο άρθρο της παραλληλίζει το Ιράκ με το Βιετνάμ, λέγοντας ότι οι νέο-συντηρητικοί στην Ουάσινγκτον πιέζουν για αυστηρά αντίποινα στη Φαλούτζα κατά των Σουνιτών και εναντίον του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκταντά Σαντρ.

«Πρόκειται για την ίδια παράταξη», σχολιάζει η εφημερίδα, «που αποδίδει την ήττα στον πόλεμο της Ινδοκίνας στο έλλειμμα αποφασιστικότητας των τότε Αμερικανών ηγετών».

Η Λιμπρ Μπελζίκ (Libre Belgique) στο Βέλγιο εκτιμά ότι τα τελευταία γεγονότα στο Ιράκ αποκαλύπτουν το «μύθο της στιγμιαίας δημοκρατίας» και αποδεικνύουν ότι τα αμερικανικά πλάνα για επανασχεδιασμό του χάρτη στη Μέση Ανατολή δεν είναι παρά μόνο «γραμμές σε έναν πίνακα».

Η γερμανική Τάγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung), εξάλλου, τονίζει ότι αν οι μετριοπαθείς Σιίτες ηγέτες αποφασίσουν ή υποχρεωθούν από την αμερικανική στάση να εξεγερθούν, τότε «τα επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές των Σουνιτών θα φαντάζουν απλά παιχνιδάκια».

Η αναβίωση της Αντάντ και το Κρεμλίνο

«Η επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στη Γαλλία είναι καθαρά συμβολική, όπως και ο ρόλος της», σημειώνει ο αρθρογράφος της Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Le Nouvel Observateur).

«Στο πλαίσιο του επισήμου πρωτοκόλλου η βασιλική επίσκεψη θέλει να δείξει ότι οι λαοί της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα, όπως επιχειρούν κάθε τόσο να πείσουν οι αντιευρωπαϊκές και αντιγαλλικές ταμπλόιντ βρετανικές εφημερίδες».

Η ρωσική Ροσίσκαγια Γκαζέτα (Rossiyskaya Gazeta) σχολιάζει ότι το Παρίσι υπολογίζει πως η επίσκεψη της Ελισάβετ στις όχθες του Σηκουάνα θα συμβάλει στο γύρισμα της σελίδας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξαλείφοντας τις εντάσεις και τις εκατέρωθεν καχυποψίες.

Μια άλλη ρωσική εφημερίδα, η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα (Nezavisimaya Gazeta) σημειώνει, εν τω μεταξύ, ότι η Βρετανία φαίνεται να υιοθετεί μια αρνητική στάση απέναντι στη Μόσχα, αντίθετα με τις «αισιόδοξες τοποθετήσεις» αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις που ανέπτυξαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά τις επισκέψεις τους στο Κρεμλίνο.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 23:36 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στα πρόθυρα του χάους

Ολοένα και εντονότερη είναι στις περιοχές των σισιτών η παρουσία μαχητών της πολιτοφυλακής «Στρατός Μεχντί»

Ιρακινό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, σε σχέση με τη δολοφονία ενός άλλου σιίτη κληρικού τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αρνείται ότι είχε ανάμειξη στη δολοφονία του Αμπντέλ Ματζίντ αλ Κόεϊ τον περασμένο Απρίλιο.

Άνθρωπος του περιβάλλοντος του αλ Σαντρ, υπογράμμισε ότι ο σιίτης κληρικός, δεν πρόκειται να συλληφθεί ποτέ.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ βρίσκεται σε τέμενος στην πόλη Κούφα, το οποίο προστατεύουν ένοπλοι οπαδοί του.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Στη Βαγδάτη μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι έβαλαν εναντίον σιιτών της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα αλ Σαντρ, «Στρατός Μεχντί».

Τουλάχιστον 9 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και 46 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Αφορμή για τις διαμαρτυρίες των Σιιτών υπήρξε το κλείσιμο εφημερίδας προσκείμενης στον αλ Σαντρ και η σύλληψη το Σάββατο στενού συνεργάτη του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, τόνισε την Δευτέρα ότι οι οπαδοί του αλ Σαντρ «έθεσαν εαυτούς εκτός νόμου».

Αποκλεισμένη η Φαλούτζα

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Φαλούτζα, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως σουνίτες, και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών.

Η ιρακινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι αντάρτες πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη και στην Κιρκούκ, ενώ για συγκέντρωση ανταρτών στην Καρμπάλα κάνει λόγο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οπαδοί του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Ο ανταποκριτής του δικτύου ανέφερε ότι τη νύχτα της Κυριακής σκοτώθηκαν στην πόλη οκτώ Ιρακινοί σε συγκρούσεις με βρετανικές δυνάμεις.

Ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ σιιτών και βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου οπαδοί του, Μοκτάντα αλ Σαντρ, έχουν προβεί στην κατάληψη του γραφείου του κυβερνήτη της περιοχής.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 23:52 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο οργανωτής των επιθέσεων

Ολοσχερώς καταστράφηκε η πρόσοψη της πολυκατοικίας από την έκρηξη

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που θεωρείται ο ιθύνων νους των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου ήταν ένας από τους πέντε υπόπτους που αυτοκτόνησαν το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη, ανατινάζοντας εκρηκτικά που είχαν μαζί τους.

Το πτώμα του πέμπτου άνδρα εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά το περιστατικό, κατά τη διάρκεια των ερευνών των ισπανικών αρχών.

Μία από τις πέντε σορούς υπόπτων που βρέθηκαν στην πολυκατοικία αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στον Τυνήσιο, Σαρχάν Μπεν Αμπντελματζίντ Φαρχέτ, για τη σύλληψη του οποίου είχε εκδοθεί παγκόσμιο ένταλμα σύλληψης.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κεντρικός πυρήνας» των υπαιτίων για τις επιθέσεις της Μαδρίτης που σκότωσαν 191 άτομα έχει ήδη είτε αναγνωριστεί, είτε συλληφθεί.

«Ξέφυγαν μέσα απ' τα χέρια μας»

Αλλά ταυτόχρονα ο κ. Αθέμπες είπε ότι δύο ή τρεις ύποπτοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό πριν την έκρηξη της Κυριακής.

Φωτογραφία του μέχρι χθες καταζητούμενου ιθύνοντα νου των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου

Στο μεταξύ δύο ακόμα σακίδια γεμάτα εκρηκτικά βρήκαν οι διωκτικές αρχές στο κατεστραμμένο από την έκρηξη διαμέρισμα, μέσα στο οποίο είχαν περικυκλωθεί οι τέσσερις ύποπτοι.

Προηγουμένως είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης ίδιας με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθέμπες τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να πλήξουν ξανά ισπανικούς στόχους.

Οι τέσσερις ύποπτοι που είχαν περικυκλωθεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του νοτιοδυτικού προαστίου Λεγανές προτίμησαν να πεθάνουν για να διαφύγουν τη σύλληψη, σκοτώνοντας επίσης ένα μέλος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τραυματίζοντας 11 αστυνομικούς.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 22:18 (Ώρα Λονδίνου)

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Κομπέιν

Η μουσική του Κομπέιν θεωρείται ότι εκφράζει μια ολόκληρη γενιά

Έκλεισαν τη Δευτέρα 10 χρόνια από το θάνατο του Κερτ Κομπέιν και οι θαυμαστές του τραγουδιστή του συγκροτήματος Νιρβάνα τίμησαν τη μνήμη του με εκδηλώσεις και επιστολές.

Ο Κομπέιν βρέθηκε νεκρός με τραύμα από πυροβολισμό στο σπίτι του στο Σεάτλ στις 8 Απριλίου του 1994. Ήταν μόλις 27 ετών.

Πιστεύεται όμως ότι αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου και οι θαυμαστές του τίμησαν τη μνήμη του στο πάρκο Βινέτα του Σεάτλ.

Ο πρώην κιθαρίστας του συγκροτήματος, Κριστ Νοβσέλιτς είπε ότι «κάθε χρόνο αυτές τις μέρες θέλει να απομονωθεί από τον κόσμο».

Ο Νοβοσέλιτς, που μαζί με τον Κομπέιν και τον Ντέιβ Γκρολ είχε ιδρύσει το συγκρότημα, πρόσθεσε ότι «δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ούτε να μιλάει για τον θάνατο του Κομπέιν».

Ο Κέρτ Κομπέιν γεννήθηκε στο Αμπερντίν της Ουάσινγκτον και για πολλούς ήταν «η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς».

Επικεφαλής του πρωτοποριακού συγκροτήματος Νιρβάνα έγινε παγκόσμια γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ μουσικής ροκ που αγαπήθηκε από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Το 1991 οι πωλήσεις του άλμπουμ «Nevermind» που περιείχε και τον ύμνο του συγκροτήματος, ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια.

Ο Κομπέιν παντρεύτηκε την πρώην τραγουδίστρια των Χολ, Κόρτνεϊ Λαβ και απέκτησε ένα κοριτσάκι που είναι τώρα 11 χρονών.

Στο γράμμα που έγραψε πριν αυτοκτονήσει έλεγε ότι δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με την επιτυχία και το γεγονός ότι ήταν διάσημος. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι πριν αυτοκτονήσει υπέφερε από έντονους πόνους στο στομάχι και έκανε χρήση ηρωίνης.

Το περιοδικό Ρόλινγκ Στόουν αφιέρωσε αρκετές σελίδες στον Κερτ Κομπέιν τον οποίο κατατάσσει στις 20 μεγάλες προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 22:27 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Έμμεση αποδοχή του σχεδίου Ανάν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ερντογάν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των στρατηγών στο κυπριακό

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αποδέχθηκε έμμεσα το σχέδιο επανένωσης της Κύπρου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αλλά επιμένει ότι οι παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει νσ ενταχθούν στο πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς ως ανεξάρτητου κράτους, αν οι Ελληνοκύπριου απορρίψουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το σχέδιο Ανάν.

Ερντογάν και στρατιωτική ηγεσία

Τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη του τουρκικού στρατού εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Μιλιέτ υποστήριζε ότι στρατηγοί διαμαρτυρήθηκαν για το ότι δεν υπήρξαν γραπτές εγγυήσεις για το θέμα των παρεκκλίσεων, αλλά και για τη μορφή που θα πάρουν τα σύνορα στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά έγκυροι αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα είχε τολμήσει να στηρίξει το σχέδιο Ανάν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας εάν δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το Γενικό Επιτελείο είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ελβετία καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρόσφατων διεργασιών και συνεπώς ήταν ενήμερο για τις κινήσεις του Ερντογάν.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν υπήρχε αναφορά στον Ραούφ Ντενκτάς.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Χουριέτ, υποστηρίζει ότι αν οι Ελληνοκύπριοι πουν όχι στο δημοψήφισμα, ο ίδιος θα ηγηθεί εκστρατείας για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν με συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC, είχε προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στους Τουρκοκύπριους. Είναι όμως η πρώτη φορά που ανώτατος τούρκος αξιωματούχος μιλά ανοιχτά για αναγνώριση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Πάντως, ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος αμερικανικές πηγές θεωρεί δύσκολο αν όχι αδύνατο, να υπάρξει De jure αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 19:19 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ελλάδα «ενεργώς παρούσα»

Του ανταποκριτή μας στη Λευκωσία, Πάρη Ποταμίτη

Όσοι ζήσαμε από κοντά το παρασκήνιο στα χιονισμένα βουνά της Λουκέρνης είμαστε μάρτυρες της καθιέρωσης ενός νέου δόγματος στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου.

Είχαν προηγηθεί πρώτα το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» και στη συνέχεια το δόγμα «Κύπρος και Ελλάδα συναποφασίζουν και συμπαρατάσσονται».

Μία δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρου Ρουσόπουλου μεσούσης της διαπραγμάτευσης στη Λουκέρνη ήταν αρκετή για να καθιερωθεί το νεότερο δόγμα:

«Η Κύπρος διαπραγματεύεται και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρουσόπουλου που έδινε το στίγμα του τι ακριβώς συνέβαινε στην ελβετική πόλη.

Μπορεί μεν στη Λουκέρνη να ήταν παρόντες τόσο ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, πλην όμως η πρωτοβουλία και η διαπραγμάτευση αφηνόταν στους Κυπρίους.

Έτσι εξηγείται και η μάλλον παθητική στάση της ελλαδικής αντιπροσωπείας της οποίας οι πρωτοβουλίες ήταν από «αμυδρές μέχρι ανύπαρκτες», όπως σχολίαζε ανώτερος διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε μία από τις συναντήσεις του με Τούρκους δημοσιογράφους.

Η απάντηση στο φυσιολογικό ερώτημα «γιατί» θα πρέπει να αναζητηθεί μάλλον στις δέλτους της σύγχρονης ιστορίας ψάχνοντας για επώνυμα και ρόλους.

Η κατάρα της Ζυρίχης

Η Λουκέρνη απέχει από τη Ζυρίχη μόλις μία ώρα οδικώς. Η σκιά της Ζυρίχης όμως ήταν συνεχώς παρούσα στη Λουκέρνη καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ήταν το 1959 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκ μέρους των Κυπρίων έθεταν τις υπογραφές τους στη συμφωνία της Ζυρίχης με την οποία εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μία συμφωνία με την οποία ουδέποτε οι Κύπριοι ένοιωσαν άνετα αφού θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα «συνταγματικό έκτρωμα» που εξασφάλιζε υπερβολικά προνόμια στην τουρκοκυπριακή μειονότητα η οποία αναβαθμιζόταν σε ισότιμη πολιτικά κοινότητα με δικαίωμα βέτο.

Διάχυτη ήταν έκτοτε η εντύπωση ότι ήταν οι πιέσεις Καραμανλή που εξανάγκασαν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο να πει το «ναι».

Γνωστό επίσης και το ιστορικό παράπονο του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «ο Μακάριος και εγώ καταλήξαμε σε μία συμφωνία στη Ζυρίχη. Αυτός έγινε ήρωας και εγώ καταγγέλθηκα ως προδότης!».

Τώρα ήρθε η ώρα ενός άλλου Έλληνα πρωθυπουργού, ανιψιού του Κωνσταντίνου Καραμανλή που φέρει το ίδιο επώνυμο.

Θα δεχόταν 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργού να επαναληφθεί ενδεχομένως το ίδιο σενάριο; Δύσκολο.

Ίσως η συμβουλή ενός έμπειρου διπλωμάτη, του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη να μπορούσε να επηρεάσει τα πράγματα.

Αν ανατρέξει όμως κανείς στα «αρχεία της Ζυρίχης» θα βρει το όνομα ενός νεαρού τότε διπλωμάτη που είχε τον άχαρο ρόλο να μεταφέρει τότε, το 1959, στη Ζυρίχη τα γραπτά σημειώματα που αντάλλασσαν Καραμανλής και Μακάριος. Το όνομα του διπλωμάτη αυτού ήταν Πέτρος Μολυβιάτης.

«Τότε φορτώθηκε όλη την ευθύνη η ελληνική διπλωματία και η κυπριακή ηγεσία έγινε είδωλο. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», δήλωναν στη Λουκέρνη κύκλοι προσκείμενοι στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Κάπως έτσι φτάσαμε στο δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς είναι ενεργώς παρούσα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και μετά τη Λουκέρνη, δήλωσε ξανά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων πως η απόφαση ανήκει στους Κυπρίους και η Αθήνα θα στηρίξει την όποια απόφαση.

Αρκεί όμως αυτό; Τυπικά ναι, αφού η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

Πλην όμως η απόφαση των Κυπρίων θα επηρεάσει εκ των πραγμάτων ουσιωδώς και κρίσιμα συμφέροντα της Ελλάδας όπως επίσης είναι δυνατόν να σπρώξει την Ελλάδα είτε στη μία είτε στην άλλη «εξ' ανάγκης στρατηγική» την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων.

Ίσως είναι γι' αυτό που η Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έσπευσε από την επομένη της Λουκέρνης να δώσει κυριολεκτικό νόημα στο «ενεργώς παρούσα».

Πρώτα το ΠΑΣΟΚ με την Άννα Διαμαντοπούλου και αμέσως μετά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης ταξίδεψαν στη Λευκωσία όχι για να πιέσουν στην κατεύθυνση του «ναι» όπως τόνισαν, αλλά απλώς για να επισημάνουν τους φοβερούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση του «όχι».


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 20:01 (Ώρα Λονδίνου)

Εστίες «φωτιάς» στο Ιράκ

Ολοένα και εντονότερη είναι στις περιοχές των σισιτών η παρουσία μαχητών της πολιτοφυλακής «Στρατός Μεχντί»

Ιρακινό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, σε σχέση με τη δολοφονία ενός άλλου σιίτη κληρικού τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αρνείται ότι είχε ανάμειξη στη δολοφονία του Αμπντέλ Ματζίντ αλ Κόεϊ τον περασμένο Απρίλιο.

Άνθρωπος του περιβάλλοντος του αλ Σαντρ, υπογράμμισε ότι ο σιίτης κληρικός, δεν πρόκειται να συλληφθεί ποτέ.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ βρίσκεται σε τέμενος στην πόλη Κούφα, το οποίο προστατεύουν ένοπλοι οπαδοί του.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των συμμαχικών δυνάμεων.

Στη Βαγδάτη μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι έβαλαν εναντίον σιιτών της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα αλ Σαντρ, «Στρατός Μεχντί».

Τουλάχιστον 9 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και 46 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Αφορμή για τις διαμαρτυρίες των Σιιτών υπήρξε το κλείσιμο εφημερίδας προσκείμενης στον αλ Σαντρ και η σύλληψη το Σάββατο στενού συνεργάτη του.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στη χώρα.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, τόνισε την Δευτέρα ότι οι οπαδοί του αλ Σαντρ «έθεσαν εαυτούς εκτός νόμου».

Αποκλεισμένη η Φαλούτζα

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Φαλούτζα, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως σουνίτες, και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών.

Η ιρακινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι αντάρτες πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη και στην Κιρκούκ, ενώ για συγκέντρωση ανταρτών στην Καρμπάλα κάνει λόγο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οπαδοί του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Ο ανταποκριτής του δικτύου ανέφερε ότι τη νύχτα της Κυριακής σκοτώθηκαν στην πόλη οκτώ Ιρακινοί σε συγκρούσεις με βρετανικές δυνάμεις.

Ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ σιιτών και βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου οπαδοί του, Μοκτάντα αλ Σαντρ, έχουν προβεί στην κατάληψη του γραφείου του κυβερνήτη της περιοχής.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 19:00 (Ώρα Λονδίνου)

Τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για τη Γάζα

Υπάρχουν 17 εβραϊκοί οικισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν ανέπτυξε τα σχέδια του για μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας και είπε ότι με την εφαρμογή τους ίσως αναβληθεί η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Στις συνεντεύξεις που έδωσε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης με την ευκαιρία της εβραϊκής εορτής του Πέσαχ που άρχισε τη Δευτέρα, ο κ.Σαρόν είπε «στο μονομερή σχεδιασμό δεν υπάρχει παλαιστινιακό κράτος».

Ο κ.Σαρόν επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα κλείσει και τους 17 εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια του.

Αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις για την ασφάλεια του ηγέτη των Παλαιστινίων, Γασέρ Αραφάτ, λέγοντας «όποιος σκοτώνει Εβραίους ή δίνει εντολή να δολοφονηθούν Εβραίοι ή Ισραηλινοί είναι στο στόχαστρο».

Ο κ.Αραφάτ σε δηλώσεις του τη Δευτέρα είπε ότι θα καλωσόριζε την αποχώρηση των Ισραηλινών, αλλά υπενθύμισε στον κ.Σαρόν ότι «θα πρέπει να αποσυρθεί και από τη Δυτική Όχθη».

Στα σχέδια για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνονται και τα εξής σημεία:

* Οι Παλαιστίνιοι δεν θα ελέγχουν κανένα λιμάνι.

* Οι Ισραηλινοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο δρόμου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

* Το Ισραήλ δεν θα καταστρέψει τα σπίτια των 7 και πλέον εβραίων εποίκων αλλά θα ατα παραδώσει σε διεθνή οργάνωση.

Ο κ.Σαρόν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε ενδείξεις για αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη και από τη Λωρίδα της Γάζας και αναφερόμενος στο τείχος ασφαλείας που κτίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη, πρόσθεσε ότι «όταν κτίζεις τείχη γύρω από κοινότητες, δίνεις ένα τέλος στα όνειρα. Τα σχέδια μου για τους Παλαιστίνιους είναι σκληρά, είναι θανατηφόρο πλήγμα».


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 20:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Αποδοχή υπό όρους του σχεδίου Ανάν

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ερντογάν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των στρατηγών στο κυπριακό

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αποδέχθηκε έμμεσα το σχέδιο επανένωσης της Κύπρου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αλλά επιμένει ότι τα μέτρα για την προστασία της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να γίνουν νόμος της κοινότητας, δηλαδή να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλά Γκιούλ, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής πλευράς ως ανεξάρτητου κράτους, αν οι Ελληνοκύπριου απορρίψουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το σχέδιο Ανάν.

Ερντογάν και στρατιωτική ηγεσία

Τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη του τουρκικού στρατού εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Μιλιέτ υποστήριζε ότι στρατηγοί διαμαρτυρήθηκαν για το ότι δεν υπήρξαν γραπτές εγγυήσεις για το θέμα των παρεκκλίσεων, αλλά και για τη μορφή που θα πάρουν τα σύνορα στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά έγκυροι αναλυτές στην Τουρκία δεν αναμένουν δραματικές αλλαγές και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα είχε τολμήσει να στηρίξει το σχέδιο Ανάν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας εάν δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το Γενικό Επιτελείο είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ελβετία καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρόσφατων διεργασιών και συνεπώς ήταν ενήμερο για τις κινήσεις του Ερντογάν.

Τη θέση αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και παράγοντες της τουρκικής αγοράς που δήλωναν σήμερα ότι δεν αναμένουν ανατροπές από το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

Παρόλα αυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του συμβουλίου απέναντι στην ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Χουριέτ, υποστηρίζει ότι αν οι Ελληνοκύπριοι πουν όχι στο δημοψήφισμα, ο ίδιος θα ηγηθεί εκστρατείας για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν με συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC, είχε προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στους Τουρκοκύπριους. Είναι όμως η πρώτη φορά που ανώτατος τούρκος αξιωματούχος μιλά ανοιχτά για αναγνώριση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Πάντως, ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος αμερικανικές πηγές θεωρεί δύσκολο αν όχι αδύνατο, να υπάρξει De jure αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 17:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εστίες «φωτιάς» στο Ιράκ

Ολοένα και εντονότερη είναι στις περιοχές των σισιτών η παρουσία μαχητών της πολιτοφυλακής «Στρατός Μεχντί»

Στη Βαγδάτη μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι έβαλαν εναντίον σιιτών της πολιτοφυλακής του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, «Στρατός Μεχντί», ενώ σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση στο τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν ένδεκα Αμερικανοί στρατιώτες.

Ιρακινό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μοκτάντα αλ Σαντρ, σε σχέση με τη δολοφονία ενός άλλου κληρικού τον περασμένο χρόνο, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική διοίκηση.

Άνθρωπος του περιβάλλοντος του αλ Σαντρ υπογράμμισε ότι ο ακραίων πεποιθήσεων σιίτης κληρικός, δεν πρόκειται να συλληφθεί ποτέ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες εγκαθίδρυσης δημοκρατίας στη χώρα.

Αποκλεισμένη η Φαλούτζα

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Φαλούτζα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών.

Η ιρακινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις ανταρτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη και στην Κιρκούκ, ενώ για συγκέντρωση ανταρτών στην Καρμπάλα κάνει λόγο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οπαδοί του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Ο ανταποκριτής του δικτύου ανέφερε ότι τη νύχτα της κυριακής σκοτώθηκαν στην πόλη οκτώ Ιρακινοί σε συγκρούσεις με βρετανικές δυνάμεις.

Ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ σιιτών και βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου οπαδοί του, Μοκτάντα αλ Σαντρ, έχουν προβεί στην κατάληψη επαρχιακού κυβερνητικού κτιρίου.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 16:50 (Ώρα Λονδίνου)

Θα πληρώσει η Φίλιπ Μόρις

Σε πολλά δισεκατομμύρια ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή συνομιλιών με την καπνοβιομηχανία Φίλιπ Μόρις Ιντερνάσιοναλ, που θα μπορούσαν να καταλήξουν την καταβολή από πλευράς της βιομηχανίας σημαντικών ποσών.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Φίλιπ Μόρις θα μπορούσε να πληρώσει για την ενίσχυση των προσπαθειών αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καπνού, παρότι η ίδια δεν έχει καμία ανάμειξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο υπάρχει ήδη προσχέδιο του , ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, που εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα όμως θα ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Για την υπόθεση του λαθρεμπορίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε σε δικαστήρια των ΗΠΑ εναντίον της Φίλιπ Μόρις Ιντερνάσιοναλ και της ανταγωνίστριάς της RJ Reynols.

ΟΙ καπνοβιομηχανίες κατηγορούνται ότι επί σειρά ετών ανέχθηκαν τη διεξαγωγή λαθρεμπορίου καπνού.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εστίες «φωτιάς» στο Ιράκ

Ολοένα και εντονότερη είναι στις περιοχές των σισιτών η παρουσία μαχητών της πολιτοφυλακής «Στρατός Μεχντί»

Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται στο Ιράκ οι συγκρούσεις σιιτών με τις δυνάμεις κατοχής σε πολλές πόλεις.

Στη Βαγδάτη μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι έβαλαν εναντίον σιιτών της πολιτοφυλακής του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, «Στρατός Μεχντί», ενώ σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση στο τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν ένδεκα Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν τον αποκλεισμό της Φαλούτζα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, τουλάχιστον έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε ανταλλαγές πυρών.

Η ιρακινή ραδιοφωνία μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις ανταρτών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη και στην Κιρκούκ, ενώ για συγκέντρωση ανταρτών στην Καρμπάλα κάνει λόγο το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι οπαδοί του ακραίου κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Ο ανταποκριτής του δικτύου ανέφερε ότι τη νύχτα της κυριακής σκοτώθηκαν στην πόλη οκτώ Ιρακινοί σε συγκρούσεις με βρετανικές δυνάμεις.

Ανταλλαγές πυρών πραγματοποιήθηκαν μεταξύ σιιτών και βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ, όπου οπαδοί του, Μοκτάντα αλ Σαντρ, έχουν προβεί στην κατάληψη επαρχιακού κυβερνητικού κτιρίου.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Συλλήψεις υπόπτων στη Γαλλία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι γαλλικές αρχές, μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη 15 υπόπτων για συμμετοχή στην πολύνεκρη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Καζαμπλάνκα πριν ένα περίπου χρόνο και για ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

Σε εκτεταμένη επιχείρηση των γαλλικών αρχών ασφαλείας το πρωί της Δευτέρας συνελήφθησαν σε προάστια του Παρισιού 15 άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατική δράση, εννέα άνδρες και έξι γυναίκες. Δύο από τους συλληφθέντες αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τις αρχές οι συλληφθέντες ενδέχεται να έχουν σχέση με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου το Μάιο του 2003 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 45 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 12 εικάζεται ότι ήταν οι βομβιστές.

Οι αρχές θεωρούν ότι οκτώ από τους υπόπτους θεωρείται ότι έχουν σχέσεις με την οργάνωση «Ομάδα των Μαροκινών Πολεμιστών του Ισλάμ».


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο οργανωτής των επιθέσεων

Ολοσχερώς καταστράφηκε η πρόσοψη της πολυκατοικίας από την έκρηξη

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που θεωρείται ο ιθύνων νους των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου ήταν ένας από τους πέντε υπόπτους που αυτοκτόνησαν το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη, ανατινάζοντας εκρηκτικά που είχαν μαζί τους.

Το πτώμα του πέμπτου άνδρα εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά το περιστατικό, κατά τη διάρκεια των ερευνών των ισπανικών αρχών.

Μία από τις πέντε σορούς υπόπτων που βρέθηκαν στην πολυκατοικία αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στον Τυνήσιο, Σαρχάν Μπεν Αμπντελματζίντ Φαρχέτ, για τη σύλληψη του οποίου είχε εκδοθεί παγκόσμιο ένταλμα σύλληψης.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κεντρικός πυρήνας» των υπαιτίων για τις επιθέσεις της Μαδρίτης που σκότωσαν 191 άτομα έχει ήδη είτε αναγνωριστεί, είτε συλληφθεί.

«Ξέφυγαν μέσα απ' τα χέρια μας»

Αλλά ταυτόχρονα ο κ. Αθέμπες είπε ότι δύο ή τρεις ύποπτοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό πριν την έκρηξη της Κυριακής.

Φωτογραφία του μέχρι χθες καταζητούμενου ιθύνοντα νου των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου

Στο μεταξύ δύο ακόμα σακίδια γεμάτα εκρηκτικά βρήκαν οι διωκτικές αρχές στο κατεστραμμένο από την έκρηξη διαμέρισμα, μέσα στο οποίο είχαν περικυκλωθεί οι τέσσερις ύποπτοι.

Προηγουμένως είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης ίδιας με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθέμπες τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να πλήξουν ξανά ισπανικούς στόχους.

Οι τέσσερις ύποπτοι που είχαν περικυκλωθεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του νοτιοδυτικού προαστίου Λεγανές προτίμησαν να πεθάνουν για να διαφύγουν τη σύλληψη, σκοτώνοντας επίσης ένα μέλος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τραυματίζοντας 11 αστυνομικούς.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 13:40 (Ώρα Λονδίνου)

Περιμένοντας τους στρατηγούς

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ερντογάν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των στρατηγών στο κυπριακό

Τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη του τουρκικού στρατού εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Μιλιέτ υποστήριζε ότι στρατηγοί διαμαρτυρήθηκαν για το ότι δεν υπήρξαν γραπτές εγγυήσεις για το θέμα των παρεκκλίσεων, αλλά και για τη μορφή που θα πάρουν τα σύνορα στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά έγκυροι αναλυτές στην Τουρκία δεν αναμένουν δραματικές αλλαγές και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα είχε τολμήσει να στηρίξει το σχέδιο Αναν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας εάν δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες, το Γενικό Επιτελείο είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ελβετία καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρόσφατων διεργασιών και συνεπώς ήταν ενήμερο για τις κινήσεις του Ερντογάν.

Τη θέση αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και παράγοντες της τουρκικής αγοράς που δήλωναν σήμερα ότι δεν αναμένουν ανατροπές από το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

Παρόλα αυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του συμβουλίου απέναντι στην ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ερντογάν με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Χουριέτ, υποστηρίζει ότι αν οι ελληνοκύπριοι πουν όχι στο δημοψήφισμα, ο ίδιος θα ηγηθεί εκστρατείας για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν με συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC, είχε προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους απέναντι στους Τουρκοκύπριους. Είναι όμως η πρώτη φορά που ανώτατος τούρκος αξιωματούχος μιλά ανοιχτά για αναγνώριση του βόρειου τμήματος του νησιού.

Πάντως ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος αμερικανικές πηγές θεωρεί δύσκολο αν όχι αδύνατο, να υπάρξει De jure αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Μοκτάντα αλ Σαντρ

Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιούν συχνά οι οπαδοί του νεαρού κληρικού

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 30 χρονών. Πρόκειται δηλαδή για μια νέα σε ηλικία ηγετική φυσιογνωμία, σε μία κοινωνία στην οποία δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ηλικία και την εμπειρία της θρησκευτικής ηγεσίας.

Για τους οπαδούς του, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ είναι μία σπουδαία και σοφή προσωπικότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Οι επικριτές του όμως τον θεωρούν άπειρο και ανυπόμονο εξτρεμιστή, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο να επιβληθεί στους πλέον ιερούς θεσμούς των σιιτών.

Ο μικρότερος γιος του Μοχάμαντ Σαντιρ Σαντρ -ενός ανώτερου σιίτη κληρικού που δολοφονήθηκε το 1999, από πράκτορες του ιρακινού καθεστώτος όπως φημολογείται- ταν ουσιαστικά άγνωστος στο εξωτερικό, μέχρι την επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας.

Η κατάρρευση του καθεστώτος αποκάλυψε την δύναμη στην οποία στηρίζεται: Πρόκειται για ένα δίκτυο σιιτικών, φιλανθρωπικών θεσμών, που ιδρύθηκαν από τον πατέρα του.

Φιλανθρωπικό δίκτυο

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, οπαδοί του Μοκτάντα αλ Σαντρ μοίραζαν τρόφιμα σε φτωχούς των προαστίων της Βαγδάτης.

Το όνομά του έχει πράγματι ισχύ, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι μετονομάσθηκε σε Σαντρ Σίτι, το Σαντάμ Σίρ, η συνοικία των σιιτών στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Αψηφώντας τις δυνάμεις κατοχής δημιούργησε τον Ιούνιο του 2003 μία πολιτοφυλακή με το όνομα Στρατός Μεχντί, αφοσιωμένη στην σιιτική πνευματική ηγεσία στη Νατζάφ.

Ανακοίνωσε επίσης το σχηματισμό κυβέρνησης, ανταγωνιστικής προς το διορισμένο από τους Αμερικανούς ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στο βήμα.

Προχώρησε εξάλλου στην έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Αλ Χάβτζα. Στις 28 Μαρτίου 2004, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας της για 60 ημέρες, με την κατηγορία ότι παρακινεί σε αντιαμερικανική βία.

Φλογερές ομιλίες

Ο νεαρός κληρικός είναι γνωστός για τις εμπρηστικές του ομιλίες. Σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους μετριοπαθείς κληρικούς, όπως ο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, ο Μοκτάντα αλ Σαντρ καλεί τους πνευματικούς ηγέτες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού μέλλοντος στο Ιράκ.

Τον Απρίλιο του 2003, μόλις λίγες μέρες μετά την πτώση της Βαγδάτης, οπαδοί του κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Μαγίντ αλ Χοέι, ενός μετριοπαθούς σιϊτη κληρικού, ο οποίος στη διάρκεια της εξορίας του συνεργάζονταν με τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων πολιτειών και της Βρετανίας. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Οι υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ Σαντρ έχουν συγκρουσθεί με οπαδούς του αγιατολάχ Σιστάνι, ο οποίος έχει ξεχωρίσει στην αντιπαράθεση, σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου.

Ο Μοκτάντα αλ Σαντρ αποδοκίμασε την επίθεση εναντίον του αρχηγείου των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη τον Αύγουστο του 2003.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Παπαδόπουλος με AKEΛ, ΔHKO, EΔEK

O πρόεδρος της Kύπρου T. Παπαδόπουλος συσκέπτεται με την ηγεσία των κομμάτων που τον στηρίζουν, με αντικείμενο τον καθορισμό της στάσης έναντι του σχέδιο Aνάν.

Η Άγκυρα για το δημοψήφισμα

Στεφανόπουλος: Όχι μόνο με το συναίσθημα

Πάουελ: Δεν υπάρχει άλλη οδός

Mολυβιάτης - Γκιουλ: Σταθερή πορεία

Προειδοποίηση από Xριστόφια

Αρνητικός ο Τ. Παπαδόπουλος

«Δεν παραιτείται»

Kαμμία σύσταση από το ΣA του OHE

Το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο (182 σελ.) σε word (από το ΚΥΠΕ)

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

Σταθμίζουν τα δεδομένα

Oι ζυμώσεις στην Kύπρο και την Eλλάδα εν όψει του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE για το Kυπριακό στις σελίδες του κυριακάτικου ελληνικού Tύπου.

Κύπρος: Η μεγάλη απόφαση

Κύπρος: «Το τελευταίο τείχος να πέσει»

Tο σχέδιο Aνάν «στο μικροσκόπιο»

Iκανοποίηση στον τουρκικό Tύπο

Aνάμικτα συναισθήματα για το σχέδιο Aνάν

Tο «όχι» στο σχέδιο Aνάν

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

«Τουρκική επιτυχία», το σχέδιο Ανάν

O δημοσιογράφος και σχολιαστής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σάμι Κοέν εκτιμά ότι το σχέδιο αποτελεί μεγάλη επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας.

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Tα «υπέρ» και τα «κατά»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σταυρώνουν τους καταναλωτές. Το 50% του δώρου στην αγορά τροφίμων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Φθηνό σπίτι: Ευκαιρίες σε καλές περιοχές και χαμηλά στεγαστικά δάνεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά το Πάσχα. Οργασμός διαβουλεύσεων, επαφών και συζητήσεων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή για τους συμβασιούχους. Η τελική πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου στον πρωθυπουργό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δημόσιο: Τι αλλάζει σε μισθούς, προαγωγές. «Επανίδρυση του κράτους» με απόλυτη αξιοκρατία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ιδού τα πλαστά τιμολόγια με τα οποία κάποιοι άρπαξαν πολλά δισ. από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τέλος οι δίκες για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα τα νέα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΕΘΝΟΣ: «Αιχμάλωτοι» το καλοκαίρι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Άδειες: Ποια υπουργεία, οργανισμοί και δήμοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω αγώνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προκρούστεια κλίνη το Κυπριακό για τον Καραμανλή. Υπό ασφυκτική πίεση η Αθήνα προκειμένου να ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ. Για την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ στη... «νέα εποχή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διάσταση κοινής γνώμης και πολιτικών. Σχέδιο Ανάν: Οι πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο εμφανίζονται υπέρ του «όχι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υπόγειο σπρώξιμο στο «ναι». Η κυβέρνηση σταθμίζει συνέπειες του «όχι» και άλλα.

ΕΣΤΙΑ: Στέφανος Μάνος: «Αν ήμουν Κύπριος». Πλήρης διαφοροποίησις από τις θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι 10 ημέρες που θα αλλάξουν την Κύπρο. Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει των δημοψηφισμάτων.

METRORAMA: Μάχη για τις τιμές. Σε επτά άξονες τα μέτρα του υπουργείου Εμπορίου κατά της ακρίβειας.

ΤΑ ΝΕΑ: «Ψηστήρι» Αθήνας σε Λευκωσία για «ναι». Έκκληση - παρέμβαση Στεφανόπουλου: Μην αποφασίσετε με το συναίσθημα.

CITY PRESS: Χάσμα λαού - ηγεσίας για το σχέδιο Ανάν.

Η ΧΩΡΑ: Πώς θα κλείσετε τις οφειλές στην εφορία. Τα δύο σενάρια για τους φορολογικούς ελέγχους.

Κυπριακό

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι «κορυφώνεται η αγωνία, αλλά και στενεύουν τα περιθώρια για τις διεργασίες σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέχρι τις 24 Απριλίου που θα πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, προκειμένου να αποφανθούν υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν».

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, «σε 'ψηστήρι' της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν επιδίδεται η Αθήνα, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος ζητεί από τους Ελληνοκυπρίους να μην αποφασίσουν στο δημοψήφισμα με το συναίσθημα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι «η σύγκληση του εθνικού συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, θα πραγματοποιηθεί μετά τις εορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με αναλυτές, το μεσοδιάστημα αυτό κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά κόμματα να βολιδοσκοπήσουν το κλίμα στη Λευκωσία, αλλά και τις θέσεις των κυπριακών κομμάτων μετά τις επισκέψεις και κλιμακίων των ελληνικών κομμάτων στη Μεγαλόνησο, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «στενός συνεργάτης του προέδρου Παπαδόπουλου δήλωνε χθες βράδυ ότι ο Κύπριος πρόεδρος δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να φορτώσει στην Ελλάδα οποιεσδήποτε ευθύνες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Γι' αυτό και δεν ευνοεί τη σύγκληση πανεθνικής σύσκεψης στην Αθήνα, ούτε και να πάει ο ίδιος στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, ώστε να μην επιρριφθούν οποιεσδήποτε ευθύνες στην Ελλάδα για τη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι του σχεδίου Ανάν».

Η CITY PRESS επισημαίνει ότι «η συζήτηση που έγινε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή εμφάνισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου πολύ κοντά στο 'ναι', τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλο να κινούνται προς το 'ναι' χωρίς να δεσμεύονται και μόνη τη γραμματέα του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα να λέει 'όχι' στο σχέδιο».

Η ESPRESSO προσθέτει ότι «συντριπτική είναι η πλειοψηφία των Κυπρίων που απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν και στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αναμένεται πως η τάση αυτή θα αποτυπωθεί και στην κάλπη».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι «προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία μετά τη δημοσκόπηση που κατέγραψε με συντριπτικά ποσοστά την αντίθεση Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων πολιτών στο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο κατά του σχεδίου».

Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, «το σχέδιο Ανάν είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Λουκέρνης. Ο Πέτρος Μολυβιάτης λέει ότι τώρα είναι η ώρα της νηφαλιότητας, ενώ ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συνιστά να δούμε τα θετικά του σχεδίου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 10:47 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ

Πορεία Ιρακινών γυναικών - οπαδών του κληρικού Μοκταντά Σάντρ - στο Ιράκ

Αμερικανοί πεζοναύτες απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στη Φαλούτζα και όπως ανακοινώθηκε επίσημα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εναντίον ανταρτών στην πόλη, όπου πριν λίγες μέρες είχαν σκοτωθεί τέσσερις Αμερικανοί εργολάβοι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδουν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Στη Βαγδάτη δύο αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι έπληξαν στόχους στη σιϊτική συνοικία Αλ Σάουλα στα δυτικά της πόλης, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες φέρονται να έχουν καταλάβει τα γραφεία του ακραίου σιϊτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Νωρίτερα, οπαδοί του Μοκτάντα αλ Σαντρ κατέλαβαν τα γραφεία της τοπικής διοίκησης στη Βασόρα, απαιτώντας την απελευθέρωση του συνεργάτη του, σείχη Γιακούμπι.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, περίπου 150 άτομα έχουν εισβάλει στο κτίριο και πολλά άλλα βρίσκονται στον περίγυρο.

Άρματα μάχης των βρετανικών δυνάμεων που έχουν υπό την ευθύνη τους την περιοχή της Βασόρας, προσπαθούννα περικυκλώσουν το κτίριο.

Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Ξεπερνούν στο μεταξύ τους 30 οι νεκροί των βίαιων συγκρούσεων της Κυριακής, μεταξύ των οπαδών του μουλά Μοκτάμπα αλ Σαντρ και μονάδων των δυνάμεων κατοχής, που υποστηρίζονταν από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Σάντρ, μια φτωχή συνοικία της Βαγδάτης που κατοικείται αποκλειστικά από Σιίτες, σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί στρατιώτες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ένοπλοι οπαδοί του Σιίτη κληρικού που δεν κρύβει τα αντι-αμερικανικά του αισθήματα, επεχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μοσούλη και τη Νατζάφ

Το πρακτορείο Ρόιτερς μεταδίδει ότι στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίσθηκε άλλος ένας, από βομβιστική ενέργεια σε κεντρικό δρόμο εναντίον αυτοκινητοπομπής.

Αιματηρές συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Νατζάφ

Νωρίτερα σκοτώθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, ένας Αμερικανός και ένας από το Ελ Σαλβαδόρ και περίπου 20 Ιρακινοί παραστρατιωτικοί, οπαδοί του Μοκτάμπα αλ Σαντρ και μέλη της ένοπλης ομάδας του Στρατός Μεχντί, στη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Νατζάφ.

Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν όταν οπαδοί του Σιτίτη μουλά, οι οποίοι διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης, συγκρούστηκαν με στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής.

Σε δήλωσή του ο μουλάς Μοκτάμπα αλ Σαντρ τονίζει ότι αυτή είναι μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

O Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, χαρακτήρισε τον Μοκτάμπα αλ Σαντρ, «παράνομο» και «απειλή» για την ασφάλεια της χώρας. Παραδέχτηκε συγχρόνως ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι δύσκολη.

Ο κ. Μπρέμερ τόνισε ότι ενέργειες όπως εκείνες της Κυριακής δεν πρόκειται εφεξής να γίνουν ανεκτές ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τους Ιρακινούς πολίτες.

Αφορμή για τις αιματηρές συγκρούσεις στάθηκε η διαταγή σφράγισης από τον Πολ Μπρέμερ μιας μικρής εφημερίδας, που ανήκε στον Μοκτάμπα αλ Σαντρ, με την αιτιολογία ότι υποκινούσε τη βία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη εκτιμά ότι τα χθεσινά επεισόδια καταδεικνύουν ότι μετά τους Σουνίτες στο Βορρά, ένα νέο μέτωπο ανοίγει για τις συμμαχικές δυνάμεις στο σιϊτικό νότο.

Αντιδράσεις

Τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον.

Σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Αμερικανικής Γερουσίας, ο πρόεδρος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, προειδοποίησε ότι η μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς και η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιουλίου, θα αφήσει την χώρα ευάλωτη στην απειλή ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή, Τζο Μπίντεν, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ καθώς και το διορισμό ενός διοικητού που θα έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 08:55 (Ώρα Λονδίνου)

Παπαδόπουλος με AKEΛ, ΔHKO, EΔEK

Eντός της εβδομάδος η επίσημη θέση του T. Παπαδόπουλου

Κρίσιμη σύσκεψη των κομμάτων της συμπολίτευσης της Kύπρου, με αντικείμενο το τελικό σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν για το Kυπριακό, πραγματοποιείται τη Mεγάλη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο.

Στη σύσκεψη ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) για τη στάση που θα τηρηθεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναμένεται να κάνει επισήμως γνωστή τη θέση του επί του σχεδίου Ανάν τη Μεγάλη Τετάρτη ή Mεγάλη Πέμπτη με διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Το ΑΚΕΛ θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του στις 14 Απριλίου σε παγκύπρια συνδιάσκεψη. Θα προηγηθεί καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι θα συνταχθεί με οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η ΕΔΕΚ θα πάρει την απόφασή της τη Μεγάλη Τετάρτη σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις στις 15 Απριλίου στο παγκύπριο συνέδριό του, ενώ οι Ενωμένοι Δημοκράτες θα αποφασίσουν τη Μεγάλη Τετάρτη στη διάρκεια συνόδου του κεντρικού τους συμβουλίου.

Το ΑΔΗΚ θα αποφασίσει στις 14 ή 15 Απριλίου στη γενική συνέλευσή του.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Λευκωσία, κρίνεται ότι βαρύνουσα σημασία στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης από τα κυπριακά πολιτικά κόμματα θα έχει η θέση που θα λάβουν η κυβέρνηση των Aθηνών και τα ελλαδικά κόμματα.

Σημειώνεται, ότι τη Mεγάλη Δευτέρα και τη Mεγάλη Tρίτη μεταβαίνουν στην Kύπρο για διαβουλεύσεις αντιπροσωπείες της NΔ (αποτελούμενη από τον υφυπουργό Eξωτερικών Γιάννη Bαληνάκη και το γραμματέα της κεντρικής επιτροπής Bαγγέλη Mεϊμαράκη) και του ΠΑΣΟΚ (με τους βουλευτές Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννο Παπαντωνίου και Άκη Tσοχατζόπουλο).

Tέλος, πραγματοποιείται τη Mεγάλη Δευτέρα στο Λήδρα Πάλας νέα συνάντηση αρχηγών και εκπροσώπων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, με πρωτοβουλία της πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την επίδοση του τελικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του OHE.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 09:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στεφανόπουλος: Όχι μόνο με το συναίσθημα

Tο συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει παρέκκλιση από το στόχο, σημείωσε ο K. Στεφανόπουλος

Έκκληση προς τους Eλληνοκυπρίους να μην αποφασίσουν με μόνο κριτήριο το συναίσθημα στο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν για το Kυπριακό απηύθυνε ο πρόεδρος της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Mιλώντας στο Mεσολόγγι, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Έξοδο, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου στην Kύπρο:

«Όσοι πάρουν τη σχετική απόφαση και αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες θα χρησιμοποιήσουν ασφαλώς πολλά κριτήρια τα οποία τα ξέρουν εκείνοι καλύτερα από εμάς. Κριτήρια τα οποία καταλήγουν σε αρνητική και κριτήρια που καταλήγουν σε θετική άποψη και απόφαση.

»Ήθελα να τους παρακαλέσω να μην περιλάβουν μεταξύ αυτών των κριτηρίων ένα και μόνον, το συναισθηματικό, το οποίο βαρύνει παρά πολύ σε αυτήν την υπόθεση αλλά το συναίσθημα πολλές φορές κάνει τις σωστές αποφάσεις να παρεκκλίνουν από το στόχο.

»Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποβάλλοντας το συναίσθημα πρέπει να προσδεθούν προς τη μία ή την άλλη άποψη, θα είναι καλό και χρήσιμο με ηρεμία, αποφασιστικότητα και πατριωτισμό να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον της Ελλάδος.

»Γι' αυτό το μέλλον της Ελλάδος θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη αισιοδοξία μου η οποία στηρίζεται στο παρελθόν και σε δεδομένα της πραγματικότητας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας ότι είναι μοναδική ευκαιρία να αποδείξει η Ελλάδα τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές της σε όλον τον κόσμο.

Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στη λήξη της θητείας του και, αποχαιρετώντας το λαό του Μεσολογγίου, σημείωσε ότι η λήξη αυτή αποδεικνύει και αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος:

«Το δημοκρατικό μας πολίτευμα, που αποτελεί τη βάση του δημόσιου βίου, δίνει το δικαίωμα σε κάθε Έλληνα πολίτη να διεκδικήσει και να καταλάβει το αξίωμα που δεν είναι κληρονομικό, ούτε συνεχές. Kαι είναι σοφή η διάταξη που επιτρέπει δύο προεδρικές θητείες.

»Δεν έχουμε ανάγκη καμίας μορφής άρχοντος και προέδρου Δημοκρατίας που να ομοιάζει προς παλαιά συστήματα. Δημοκρατία σημαίνει οποιοσδήποτε εξ ημών να έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί κάθε αξίωμα και αυτό είναι το ύψος, το μεγαλείο της δημοκρατίας».

Teaser: O πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωστής Στεφανόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους Eλληνοκυπρίους να μην αποφασίσουν για το σχέδιο Aνάν με μόνο κριτήριο το συναίσθημα.

Λεζάντα: Tο συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει παρέκκλιση από το στόχο, σημείωσε ο K. Στεφανόπουλος


Κυριακή 04 Απριλίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Nίκη τετράδας για Άρη

Mεγάλη νίκη για τον Άρη στο τοπικό ντέρμπι

O Άρης είναι ο κερδισμένος της 23ης αγωνιστικής στην A1 μπάσκετ, αφού επικράτησε στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης του μεγάλου αντιπάλου του ΠAOK και εξασφάλισε θέση στην τετράδα.

O πρωτοπόρος ΓΣ Aμαρουσίου επικράτησε εντός έδρας της AEK και πλησίασε ακόμη περισσότερο στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύθηκε αλλά νίκησε τον Πανιώνιο και ακολουθεί κατά πόδας το Mαρούσι, ενώ ο Oλυμπιακός Πειραιώς εξακολουθεί να κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα πλέι οφ, μετά και τη νέα ήττα του.

Oι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης επικράτησαν του Δικεφάλου του Bορρά με 99 - 97 με κορυφαίους τους Πάρκερ, Mπέιλι και Kόμματο. Aπό τον ΠAOK ξεχώρισαν οι Mουλαομέροβιτς και Bασιλόπουλος.

Σε ένα δραματικό ματς, το Mαρούσι κέρδισε στο γήπεδό του την AEK με 68 - 67, έχοντας ως κορυφαίους τους Mπλάκνι, Σπανούλη και Kαράγκουτη. Aπό τους φιλοξενουμένους ξεχώρισε ο Xατζής.

O Παναθηναϊκός εμφανίσθηκε ανόρεκτος και ακολουθούσε στο σκορ τον Πανιώνιο έως και τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησής τους στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Στο τέλος όμως επικράτησε με σκορ 91 - 84, χάρη στη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες και τις περισσότερες λύσεις που διαθέτει.

Kαλύτεροι από τους πρωταθλητές οι Tσαρτσαρής, Kαλαϊτζής και Λάκοβιτς, ενώ από τον Πανιώνιο ξεχώρισαν ο ακαταμάχητος Nτάγκλας (πέτυχε 40 πόντους με οκτώ τρίποντα) και ο Γιαννούλης.

O Iωνικός Nέας Φιλαδελφείας διατήρησε τις ελπίδες του για παραμονή στην A1 με την εντός έδρας νίκη του επί του Oλυμπιακού Πειραιώς με σκορ 94 - 88. Kορυφαίοι των γηπεδούχων Kόνλι και Tράινα, ενώ από τους Πειραιείς καλύτεροι ήταν οι Σκλάβος και Γιαννουζάκος.

Tο Περιστέρι ξεπέρασε τις σημαντικές απουσίες με τις οποίες παρατάχθηκε στην Πάτρα και κέρδισε τον τοπικό Aπόλλωνα με 90 - 83. Kορυφαίοι του Περιστερίου οι Mάικλ και Πελεκάνος, ενώ καλύτερος από τον Aπόλλωνα ο Tζόουνς.

O Hρακλής «πέρασε» από τα Iλίσσια, επικρατώντας του Hλυσιακού με 72 - 64, με καλύτερους τους Διαμαντίδη και Παπαδόπουλο. Kορυφαίοι των γηπεδούχων οι Nτιν και Πετρούλας.

Στις νίκες επέστρεψε ο Mακεδονικός, που κέρδισε στην Kοζάνη το Hράκλειο με 65 - 56. Kαλύτεροι οι Mπαλογιάννης και Mοργκούνοφ από τους γηπεδούχους, Tζόνσον και Λίγγος από τους φιλοξενουμένους.

H βαθμολογία (σε 23 αγώνες)

Mαρούσι 43

Παναθηναϊκός 40 (22 αγώνες)

Άρης 37 (22 αγ.)

Hρακλής 37

AEK 36

Περιστέρι 35

ΠAOK 35

Oλυμπιακός Π. 34

Mακεδονικός 33

Πανιώνιος 33

Aπόλλων Π. 31

Iωνικός N. Φ. 29

Hράκλειο 29

Hλυσιακός 28


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 00:23 (Ώρα Λονδίνου)

Aκλόνητοι οι πρωτοπόροι

Δύο τέρματα πρόσθεσε στο ενεργητικό του ο Zιοβάνι

Aλώβητοι πέρασαν οι δύο πρωτοπόροι του πρωταθλήματος της A' εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, Παναθηναϊκός και Oλυμπιακός Πειραιώς, από τον τελευταίο σκόπελο πριν από την κρίσιμη μεταξύ τους αναμέτρηση την Kυριακή του Θωμά στο γήπεδο της Λεωφόρου Aλεξάνδρας.

Oι πράσινοι δεν δυσκολεύθηκαν και επικράτησαν με 2 - 0 του χειμαζόμενου Άρεως στη Θεσσαλονίκη, χάρη σε τέρματα του Παπαδόπουλου στο 4ο λεπτό (που τραυματίσθηκε κατά την επίτευξη του γκολ) και του Mικέλσεν στο 38ο.

H πειραϊκή ομάδα νίκησε εντός έδρας τον Hρακλή με δύο γκολ του Zιοβάνι (11', 71') και ένα του Bάλλα (55').

O ΠAOK, που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την έξοδό του στο Tσάμπιονς Λιγκ, νίκησε τον Iωνικό στο γήπεδο της Tουμπάς με 2 - 0 και με σκόρερ τον Σαλπιγγίδη (33' - πέναλτι, 85').

Συνέχεια στα βάσανα της Ένωσης

H AEK «κόλλησε» για μία ακόμη φορά και δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Aκράτητο στην κοινή έδρα των δύο ομάδων.

H ομάδα των Άνω Λιοσίων προηγήθηκε με τον Hλιόπουλο στο 39ο λεπτό, ενώ η υποτονική Ένωση ισοφάρισε με το Λάκη στο 79ο.

O Πανηλειακός απέσπασε λευκή ισοπαλία από τον OΦH στο Hράκλειο, ενώ στο ντέρμπι των ουραγών η Kαλλιθέα επικράτησε της Προοδευτικής με 3 - 1 (Iορδανίδης 24', Γκέκας 45', 88' και Kαζάντζης 12').

Στους αγώνες του Σαββάτου, Aιγάλεω και Xαλκηδόνα έκαναν το μεγάλο βήμα για την έξοδο στο κύπελλο Oυέφα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Tο Aιγάλεω επικράτησε εντός έδρας της Σκόντα Ξάνθης, με σκορ 2 - 1.

Oι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 10ο λεπτό με πέναλτι που εκτέλεσε ο Mπάρκογλου, ισοφαρίσθηκαν στο 44ο από τον Παβιό και πήραν τη νίκη με τον Παπουτσή στο 68ο.

Θρίλερ το ματς Χαλκηδόνας - Πανιωνίου

Στο δραματικό σε εξέλιξη «ντέρμπι της Eυρώπης» η Xαλκηδόνα απέσπασε ισοπαλία 2 - 2 στο γήπεδό της από το Nέο Πανιώνιο.

Oι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να προηγηθούν με 2 - 0, χάρη σε γκολ των Παρόντι (15ο λεπτό) και Λαγωνικάκη (25ο).

Oι γηπεδούχοι αντέδρασαν μόλις στο 81ο, μειώνοντας με τον Άντερσον και εξασφάλισαν τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας στις καθυστερήσεις του αγώνα με σκόρερ και πάλι τον Άντερσον.

H βαθμολογία (25 αγώνες)

Παναθηναϊκός 64

Oλυμπιακός Πειραιώς 62

ΠAOK 56

Aιγάλεω 45

Xαλκηδόνα 42

AEK 42

Nέος Πανιώνιος 37

Hρακλής 35

Σκόντα Ξάνθη 27

OΦH 27

Iωνικός 23

Άρης 20

Kαλλιθέα 19

Πανηλειακός 19

Προοδευτική 17

Aκράτητος 16


Στο χορό των συγκρούσεων και οι Σιίτες

Πορεία Ιρακινών γυναικών - οπαδών του κληρικού Μοκταντά Σάντρ - στο Ιράκ

Οι οπαδοί του Σιίτη κληρικού, Μοκτάμπα Σαντρ, κατέλαβαν τα αρχηγεία της τοπικής κυβέρνησης στην πόλη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στο σημείο, περίπου 150 άτομα έχουν εισβάλει στο κτίριο και πολλά άλλα βρίσκονται στον περίγυρο.

Όπως δηλώνουν, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την περιοχή εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι και η απελευθέρωση κρατουμένων των δυνάμεων κατοχής.

Άρματα μάχης των βρετανικών δυνάμεων που έχουν υπό την ευθύνη τους την περιοχή της Βασόρας, προσπαθούννα περικυκλώσουν το κτίριο.

Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Βαγδάτη

Πάνω από 30 νεκροί, εν τω μεταξύ, είναι ο απολογισμός των χθεσινών βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών του μουλά Μοκτάμπα Σαντρ, στρατιωτών της δύναμης κατοχής και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ.

Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Σάντρ, μια φτωχή συνοικία της Βαγδάτης που κατοικείται αποκλειστικά από Σιίτες, σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί στρατιώτες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ένοπλοι οπαδοί του Σιίτη κληρικού που δεν κρύβει τα αντι-αμερικανικά του αισθήματα, επεχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Συγκρούσεις στη Νατζάφ

Νωρίτερα σκοτώθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, ένας Αμερικανός και ένας από το Ελ Σαλβαδόρ και περίπου 20 Ιρακινοί παραστρατιωτικοί, οπαδοί του Μοκτάμπα Σαντρ και μέλη της ένοπλης ομάδας του Στρατός Μεχντί, στη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Νατζάφ.

Τα αιματηρά επεισόδια ξεκίνησαν όταν οπαδοί του Σιτίτη μουλά, οι οποίοι διαδήλωναν στο κέντρο της πόλης, συγκρούστηκαν με στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής.

Σε δήλωσή του ο μουλάς Μοκτάμπα Σαντρ τονίζει ότι αυτή είναι μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε ότι ενέργειες όπως οι χθεσινές δεν πρόκειται εφεξής να γίνουν ανεκτές ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τους Ιρακινούς πολίτες.

Αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε η διαταγή σφράγισης από τον Πολ Μπρέμερ μιας μικρής εφημερίδας, που ανήκε στον Μοκτάμπα Σαντρ, με την αιτιολογία ότι υποκινούσε τη βία.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Βαγδάτη εκτιμά ότι τα χθεσινά επεισόδια καταδεικνύουν ότι μετά τους Σουνίτες στο Βορρά, ένα νέο μέτωπο ανοίγει για τις συμμαχικές δυνάμεις στο σιίτικο νότο.

Αντιδράσεις

Τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην Ουάσινγκτον.

Σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Αμερικανικής Γερουσίας, ο πρόεδρος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, προειδοποίησε ότι η μεταβίαση εξουσίας στους Ιρακινούς και η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιουλίου, θα αφήσει την χώρα ευάλωτη στην απειλή ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος στην Επιτροπή, Τζο Μπίντεν, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ καθώς και το διορισμό ενός διοικητού που θα έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 06:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ρουάντα: 10 χρόνια μετά

Ένα εκατομμύριο ζωές στοίχισε ο εμφύλιος σπαραγμός στη Ρουάντα

Με μια διεθνή διάσκεψη ξεκινούν στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη δέκατη επέτειο της γενοκτονίας στη χώρα.

Ένα εκατομμύριο Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου ακοτώθηκαν με τον πιο άγριο και βάρβαρο τρόπο από παραστρατιωτικούς της φυλής Χούτου.

Ανοίγοντας τη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα για ανικανότητα να αποτρέψει την εθνοκάθαρση των Τούτσι από τους Χούτου.

Απολογητικός για τα τραγικά γεγονότητα της Ρουάντα εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που συμμετέχει στη διάσκεψη.

«Την εποχή εκείνη πίστευα ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, όμως μετά τη γενοκτονία συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να έχω κάνει πολλά περισσότερα. Θα μπορούσα να είχα κινητοποιήσει τη Διεθνή Κοινότητα ώστε να επέμβει εγκαίρως. Η επώδυνη εμπειρία της γενοκτονίας της Ρουάντα και εκείνης της Βοσνίας επηρέασαν και εν πολλοίς υπαγόρευσαν τις ενέργειες μου έκτοτε», υπογράμμισε ο Κόφι Ανάν.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 05:45 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο οργανωτής των επιθέσεων

Ολοσχερώς καταστράφηκε η πρόσοψη της πολυκατοικίας από την έκρηξη

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που θεωρείται ο ιθύνων νους των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου ήταν ένας από τους πέντε υπόπτους που αυτοκτόνησαν το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη, ανατινάζοντας εκρηκτικά που είχαν μαζί τους.

Το πτώμα του πέμπτου άνδρα εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά το περιστατικό, κατά τη διάρκεια τωνβ ερευνών των ισπανικών αρχών.

Μία από τις πέντε σορούς υπόπτων που βρέθηκαν στην πολυκατοικία αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στον Τυνήσιο, Σαρχάν Μπεν Αμπντελματζίντ Φαρχέτ, για τη σύλληψη του οποίου είχε εκδοθεί παγκόσμιο ένταλμα σύλληψης.

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο «κεντρικός πυρήνας» των υπαιτίων για τις επιθέσεις της Μαδρίτης που σκότωσαν 191 άτομα έχει ήδη είτε αναγνωριστεί, είτε συλληφθεί.

«Ξέφυγαν μέσα απ' τα χέρια μας»

Αλλά ταυτόχρονα ο κ. Αθέμπες είπε ότι δύο ή τρεις ύποπτοι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό πριν την έκρηξη της Κυριακής.

Φωτογραφία του μέχρι χθες καταζητούμενου ιθύνοντα νου των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου

Στο μεταξύ δύο ακόμα σακίδια γεμάτα εκρηκτικά βρήκαν οι διωκτικές αρχές στο κατεστραμμένο από την έκρηξη διαμέρισμα, μέσα στο οποίο είχαν περικυκλωθεί οι τέσσερις ύποπτοι.

Προηγουμένως είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης ίδιας με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις πολύνεκρες βομβιστικές ενέργειες της 11ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αθέμπες τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να πλήξουν ξανά ισπανικούς στόχους.

Οι τέσσερις ύποπτοι που είχαν περικυκλωθεί σε διαμέρισμα πολυκατοικίας του νοτιοδυτικού προαστίου Λεγανές προτίμησαν να πεθάνουν για να διαφύγουν τη σύλληψη, σκοτώνοντας επίσης ένα μέλος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και τραυματίζοντας 11 αστυνομικούς.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

Η Άγκυρα για το δημοψήφισμα

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

Μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του έχει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας έχει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, υποστηρίζουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη σημερινή συνεδρίαση με την παρουσία του προέδρου Σεζέρ και φυσικά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, αναμένεται να κριθεί η στάση της Άγκυρας στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για το σχέδιο Ανάν.

Παρόλα αυτά αρκετοί αναλυτές υποστήριζαν χτες ότι δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές.

Δικαιολογώντας τη θέση τους έλεγαν ότι η κυβέρνηση δεν θα είχε προχωρήσει σε τόσο σημαντικά βήματα για το Κυπριακό εάν δεν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων την καταρχήν σύμφωνη γνώμη του στρατιωτικού κατεστημένου.

Η συνεδρίαση, πάντως, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση που σύμφωνα με αναλυτές βρίσκεται σε τροχιά ολομέτωπης σύγκρουσης με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι «το τελευταίο σχέδιο Ανάν δεν διαφέρει σε τίποτα από το πρώτο» και πως ο ίδιος θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, προκάλεσαν αντιδράσεις στην Άγκυρα.

Είχαν προηγηθεί ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο όποιος σταθεί εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού θα είναι υπόλογος απέναντι στην ιστορία.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η επιρροή του Ντενκτάς στην Άγκυρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ιδιαίτερα ύστερα από την πρόσφατη εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και το θετικό κλίμα που επικράτησε μετά τη Λουκέρνη.

Παρόλα αυτά οι διασυνδέσεις του Ντενκτάς με κύκλους στην Άγκυρα αλλά και η επιρροή που μπορεί να έχει σε μεγάλη μερίδα των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση Ερντογάν.


Δευτέρα 05 Απριλίου 2004 - 04:30 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ και τρομοκρατία στην Ισπανία

«Τρίωρη μάχη αφήνει 22 νεκρούς, καθώς οι Σιίτες αναμειγνύονται στην ιρακινή σύρραξη». Με αυτό τον τίτλο το ρεπορτάζ του απεσταλμένου της Ιντιπέντεντ (Independent) στη Βαγδάτη, Ρόμπερτ Φισκ, περιγράφει τις οδομαχίες στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ.

Κατά τη διάρκεια αυτών σκοτώθηκαν δύο ιρακινοί αστυνομικοί, ένας Αμερικανός στρατιώτης, ένας στρατιώτης από το Ελ Σαλβαδόρ και μαχητές της οργάνωσης «Στρατός του Μεχντί», του νεαρού Σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα Σαντρ.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Φισκ, οι μάχες προκλήθηκαν από την απόφαση του Αμερικανού διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, να κλείσει μια μικρή εφημερίδα που ανήκε στον Μοκτάντα Σαντρ.

Η αιτιολογία ήταν ότι η εφημερίδα υποκινούσε σε βία, ωστόσο ο ανταποκριτής της Ιντιπέντεντ εκτιμά ότι η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν πολύ μικρή και ότι ο κ. Μπρέμερ μάλλον είχε δυσαρεστηθεί από τα καυστικά σχόλια εναντίον του, που δημοσίευε η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Μοκτάντα Σαντρ ανέμενε μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να θεωρηθεί σημαίνον ηγετικό στέλεχος στην κοινότητα των Σιιτών.

Ο κ. Φισκ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά οι υπό αμερικανική διοίκηση συμμαχικές δυνάμεις δε βρέθηκαν αντιμέτωπες με Σουνίτες, αλλά με Σιίτες, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ.

Στο ίδιο θέμα, η Γκάρντιαν (Guardian) σημειώνει ότι οι μάχες της Νατζάφ είναι εξαιρετικά πιθανό να πυροδοτήσουν βίαιες αντιδράσεις των οπαδών του Μοκτάντα Σαντρ και σε άλλες πόλεις του Ιράκ.

Ισπανία

Αναφορικά με την αυτοκτονία των πέντε υπόπτων τρομοκρατών στη Μαδρίτη, η Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ο θεωρούμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στο σιδηροδρομικό δίκτυο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας στη Μαδρίτη, είναι το κυρίαρχο θέμα στην Γκάρντιαν.

H εφημερίδα αναφέρεται στην ταυτότητα και τις κινήσεις των υπόπτων τρομοκρατών που αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι ισπανικές αρχές.

Εκτενές ρεπορτάζ από τη Μαδρίτη στην πρώτη σελίδα φιλοξενεί και η Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

H εφημερίδα σημειώνει ότι τα μέλη της ομάδας των τρομοκρατών που εντοπίστηκαν και τελικά αυτοκτόνησαν, σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ένας από τους αυτόχειρες φώναξε λίγο πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που του στέρησαν τη ζωή: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος και θα πεθάνουμε σκοτώνοντας».

Σεξουαλική πολιτική και «ανήθικες συμπεριφορές»

Οι Τάιμς (Times) επιλέγουν να προβάλλουν στην πρώτη σελίδα τους έρευνα του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά των νεαρών Βρετανών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα, οι προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τις υψηλής επικινδυνότητας σεξουαλικές συμπεριφορές, είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«Η ενθάρρυνση των μεθόδων αντισύλληψης έχει οδηγήσει περισσότερους νέους σε ανηθικότητες και σε αύξηση των αφροδισίων νοσημάτων», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, που επικαλείται τους συντάκτες της έκθεσης.

Βρετανική μεταναστευτική πολιτική

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρονται στην προσπάθεια του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να θέσει τέρμα στην αναστάτωση που έχει προκληθεί στη χώρα, σχετικά με την πολιτική υποδοχής μεταναστών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φόβοι στο κόμμα των Εργατικών ότι η δυσαρέσκεια που εισπράττεται από τη φαινομενική κυβερνητική αδυναμία αντιμετώπισης του θέματος μπορεί να στοιχίσει εκλογικά, εντείνονται.

Σε μια προσπάθεια αναστροφής του δυσμενούς κλίματος, ο κ. Μπλερ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη κορυφαίων κυβερνητικών και λοιπών αρμοδίων παραγόντων, θέλοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι έλεγχοι των μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία είναι ουσιαστικοί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.