Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-31

  1. «Θηριωδία στη Φαλούτζα»
  2. Οργή Επιτρόπων
  3. «Αδράξτε την ευκαιρία»
  4. Διακόπτεται η αμερικανική βοήθεια στη Σερβία
  5. Διεθνείς εκκλήσεις στις κρίσιμες ώρες
  6. Μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποφασίζει ο ΟΠΕΚ
  7. Μπαράζ επιθέσεων της ιρακινής αντιστασης
  8. Εντονη δυσαρέσκεια της ελληνοκυπριακής πλευράς
  9. Οργή Επιτρόπων
  10. Συνεχίζεται το κλίμα ευφορίας στην Τουρκία
  11. Γιωτόπουλος: «Θύμα της νέας τάξης»
  12. Απεργία
  13. Ήγγικεν η ώρα για το Κυπριακό
  14. Συνεχίζεται το κλίμα ευφορίας στην Τουρκία
  15. Χείρα βοηθείας της Ουάσινκτον προς το Ουζμπεκιστάν
  16. «Σχέδιο α λα Τούρκα»
  17. Στην αναμονή η ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν
  18. Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ
  19. «Αργοπορούν τα Ολυμπιακά έργα»
  20. «Σχέδιο α λα Τούρκα»
  21. Αφγανιστάν: Διάσκεψη δωρητών στο Βερολίνο
  22. Πέντε στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ
  23. Ιράκ: «Ισπανική αντιπαράθεση»
  24. Στην τελική ευθεία η διαδικασία της Λουκέρνης
  25. «Οι τρομοκράτες των προαστίων»

Πέμπτη 01 Απριλίου 2004 - 04:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Θηριωδία στη Φαλούτζα»

Σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας την Τετάρτη στη Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ.

Δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, και οι απανθρακωμένες σοροί των τεσσάρων επιβαινόντων διαμελίστηκαν από πλήθη Ιρακινών που χόρευαν σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σήμα της νίκης.

«Φρικαλεότητα στη Φαλούτζα» , ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην «Ιντιπέντεντ»

Πλήθη Ιρακινών έσυραν έξω από τα φλεγόμενα οχήματα τις απανθρακωμένες σορούς των εργολάβων που εργάζονταν για την υπό τις ΗΠΑ συμμαχία και χρησιμοποιώντας φτυάρια τους ακρωτηρίασαν και τους διαμέλισαν.

«Τα πτώματα ήταν κρεμασμένα στη γέφυρα. Δεν είχαν χέρια και πόδια και σένα έλειπε το κεφάλι», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στην «Ιντιπέντεντ».

«Αμερικανοί έγιναν παρανάλωμα του πυρός και τα πτώματά τους ακρωτηριάσθηκαν από τον όχλο», ο πηχυαίος τίτλος στη «Γκάρντιαν.

Η κυβέρνηση Μπους αντέδρασε γρήγορα και έσπευσε να καταδικάσει τη μακάβρια επίθεση στην οποία τέσσερις Αμερικανοί πολίτες που εργάζονταν στο Ιράκ σκοτώθηκαν. Τα απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματά τους σύρθηκαν στους δρόμους ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε, γράφει η «Γκάρντιαν».

«Σφαγιασμός από τον όχλο», ο τίτλος στην εφημερίδα «Τάιμς».

Η βάρβαρη δολοφονία και ο ακρωτηριασμός των τεσσάρων εργολάβων στη Φαλούτζα έχει συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη, υπογραμμίζει η «Τάιμς».

Κυπριακό

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρέδωσε το τελικό τροποποιημένο σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Η συμφωνία για την Κύπρο στα πρόθυρα της κατάρρευσης», ο τίτλος ανταπόκρισης από τη Λευκωσία στην εφημερίδα «Τάιμς».

Ο Ραούφ Ντενκτάς, ο παλαίμαχος Τουρκοκύπριος πολιτικός, συνέκρινε τον Γκίντερ Φρχόιγκεν με ναζί αξιωματικό, γράφει ο Μάικλ Ευθυβούλου.

Ο κ. Ντενκτάς, σφοδρός επικριτής του σχεδίου Ανάν, κατηγόρησε τον κ. Φερχόιγκεν, τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση, ότι υποστηρίζει τους Ελληνοκυπρίους, γράφει ο ανταποκριτής της «Τάιμς» στη Λευκωσία.

«Ο κ. Φερχόιγκεν επιδιώκει να πετύχει αυτό που θέλει φωνάζοντας στους δικούς μας ανθρώπους σαν ναζί αξιωματικός», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο κ. Ντενκτάς.

Εξάλλου, ο Μάικλ Ευθυβούλου πληροφορεί τους αναγνώστες της «Τάιμς» ότι αίσθημα πικρίας και αγανάκτησης διακατέχει μεγάλη μερίδα των Ελληνοκυπρίων ότι με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση το 74% στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου προτίθεται να καταψηφίσει το αναθεωρημένο σχέδιο του γγ.των ΗΕ.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθορυβηθεί επειδή βάσει του τελευταίου σχεδίου περιορίζεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν στη Βόρεια Κύπρο ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στις τουρκικές δυνάμεις να παραμείνουν στο νησί μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ , καταλήγει η ανταπόκριση του Μάικλ Ευθυβούλου από τη Λευκωσία.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Κούρσα με το χρόνο για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων, μεταδίδει από την Αθήνα ο Ντάνιελ Χάοντεν της «Ιντιπέντεντ».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστούν μία νέα απειλή για την προετοιμασία των αγώνων, γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Ο κ. Όσβαλντ της ΔΟΕ έχει προειδοποιήσει ότι αν συνεχισθούν οι απεργίες τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ επώδυνες, σημειώνει ο Χάοντεν.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε να μη προχωρήσει στην ολοκλήρωση πολλών έργων που είχαν αργοπορήσει, να περιορίσει την έκταση ορισμένων άλλων ενώ έχει ζητήσει από τους εργολάβους οι εργασίες για τα έργα να συνεχίζονται όλο το εικοσιτετράωρο, υπογραμμίζει ο απεσταλμένος της «Ιντιπέντεντ» στην Αθήνα.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή Επιτρόπων

Γιώργος Δαράτος

Ανταποκριτής της Ελ.Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες

Δυσφοφρία Κοινοτικών Επιτρόπων για τις εξαιρέσεις από του Κοινοτικό κεκτημένο

Επάνω στο νήμα της λήξης των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για την επίλυση του Κυπριακού «πέφτουν» οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν για την βελτίωση του σχεδίου Ανάν.

Σε εκτεταμένη ενημέρωση που έκανε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν, στο Στρασβούργο ο Γκύντερ Φερχόιγεν, επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη, υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις επιτρόπων σχετικές με τις πολυάριθμες εξαιρέσεις από την κοινοτική νομοθεσία που εισάγει το σχέδιο Ανάν καθώς και για τις ορισμένες από αυτές που εμφανίζονται να έχουν οιονεί μόνιμο χαρακτήρα κάτι που δεν αποδέχεται η Επιτροπή.

Στη συνεδρίαση αυτή ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας πραγματοποίησε την παρθενική του παρέμβαση επισημαίνοντας σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί η Κομισιόν και η Ένωση μια μόνιμη εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο όπως είναι αυτή της μη πλήρους ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο Τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού, μέχρις ότου το ετήσιο μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων φθάσει να ισοδυναμεί προς το 85% του μέσου ετησίου μέσου κατά κεφαλή ΑΕΠ των Ελληνοκυπρίων.

Την άποψη του κ. Δήμα υποστήριξαν η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Λογιόλα ντε Παλάθιο, η Λουξεμβούργια επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ και ο Γάλλος ομόλογός τους Πασκάλ Λαμί.

Η παρέμβαση Δήμα με την υποστήριξη και των άλλων μελών της Επιτροπής, οδήγησε τον κ. Φερχόιγκεν που επέστρεψε στον τόπο των διαπραγματεύσεων, να προτείνει αντί του 85% του ΑΕΠ μια κανονική μεταβατική περίοδο διάρκειας 15 ετών πριν οι Ελληνοκύπριοι να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, να εγκατασταθούν και να αγοράσουν ακίνητα στο Τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού.

Αντίθετα, η Κομισιόν φαίνεται ότι κάνει δεκτή τη μεταβατική περίοδο πριν από τη λήξη της οποίας θα ισχύει περιορισμός για την μόνιμη εγκατάσταση Ελλήνων στη Κύπρο.

Έγινε επίσης γνωστό ότι η Κομισιόν ήθελε να υποβάλλει με την διαδικασία του επείγοντος την πρότασή της στο συμβούλιο των Υπουργών για την πράξη προσαρμογής της συμφωνίας προσχώρησης της Κύπρου στην Ένωση έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και το Τουρκοκυπριακό τμήμα του Νησιού.

Μετά από παρέμβαση του κ. Δήμα που υποστήριξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πρόντι αναβλήθηκε η υποβολή αυτή μέχρι να γίνει γνωστό αν τελικώς θα επέλθει συμφωνία ή όχι στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό του κειμένου της ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο κ. Φερχόινγκεν μετά τη προχθεσινή ενημέρωση που έκανε στην Κομισιόν επιστρέφοντας στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία πρότεινε την παραχώρηση στο Ελληνοκυπριακό κράτος της Καρπασίας που σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν έχει μεν Ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά ανήκει στο Τουρκοκυπριακό κράτος.

Αξίζει να αναφερθεί η εντύπωση των μελών της Επιτροπής για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο Αμερικανός παράγοντας. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν να παίξουν οι ΗΠΑ ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού» έλεγε κοινοτική πηγή.

Δύσκολα υλοποιήσιμη επιδίωξη διότι θα σήμαινε ανάμειξη τρίτης χώρας (ΗΠΑ) στα εσωτερικά της Ένωσης αφού η Κύπρος είναι μέλος της Κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε από το Στρασβούργο ότι η Κομι΄σιόν και η Ένωση δεν αποδέχονται λύσεις στο Κυπριακό που εισάγουν μόνιμες εξαιρέσεις από την Κοινοτική νομοθεσία.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 23:25 (Ώρα Λονδίνου)

«Αδράξτε την ευκαιρία»

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρέδωσε το τελικό τροποποιημένο σχέδιο για επίλυση του κυπριακού αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεβη σε δηλώσεις και είπε ότι το σχέδιο εξασφαλίζει τα βασικά αιτήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής ο οποίος είπε ότι «δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση».

«Αδράξτε την ευκαιρία»

Ο κ.Ανάν δήλωσε αρχίζοντας το λόγω του ότι «η ώρα είναι περασμένη αλλά η υπόθεση επείγει. Η περίοδος των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων έληξε. Τώρα έφθασε η ώρα για αποφάσεις και πράξεις».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να «αδράξουν την ευκαιρία» για ειρήνη και επανένωση της νήσου.

Ο κ.Ανάν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας και «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Επίσης ο κ.Ανάν υπογράμμισε ότι το τελικό σχέδιο δεν ικανοποιεί όλα τα αιτήματα αλλά πιστεύει ο ίδιος ότι είναι δίκαιο, βιώσιμο και θα εξασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη για την Κύπρο.

Ο κ.Ανάν ανακοίνωσε ακόμη ότι το τελικό σχέδιο θα τεθεί στην ετυμηγορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις 24 Απριλίου, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για ειρήνη διότι δεν θα υπάρξει άλλη.

Ικανοποιημένη η Άγκυρα

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ.Άναν μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα, χαρακτήρισε τις διαβουλεύσεις «εποικοδομητικές» και τόνισε ότι το σχέδιο εξασφαλίζει εγγυήσεις, διζωνικότητα, ασφάλεια και τη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ.Ερντογάν κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «να περπατήσουν μαζί στο δρόμο της είρηνης» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕΕ και όλους τους αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στις διαβουλεύσεις.

«Δεν υπάρχει συμφωνημένη λύση»

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η κυβέρνηση τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα έχοντας σαν επιδίωξη της να συμβάλει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Ο κ.Καραμανλής είπε ότι σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και την ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία η προσπάθεια επικεντρώθηκε στη βελτίωση του σχεδίου.

«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει μια συμφωνημένη λύση» είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να αποφασίσει ο ελληνοκυπριακός λαός με «σύνεση και διορατικότητα».

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του και είπε ότι «στις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε η διάθεση μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών».


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 21:03 (Ώρα Λονδίνου)

Διακόπτεται η αμερικανική βοήθεια στη Σερβία

Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η έκδοση υπόπτων δεν είναι προτεραιότητα

Η Ουάσινγκτον διέκοψε την βοήθεια που παρέχει στη Σερβία εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκεια της για τη «μη πλήρη, όπως τόνισε, συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η απόφαση σημαίνει ότι το Βελιγράδι δεν θα λάβει την τελευταία δόση, ύψους 25 εκατομμυρίων δολλαρίων , από το πακέτο των 100 εκατομμυρίων που είχε υποσχεθεί πέρσι για την αναστήλωση της σερβικής οικονομίας.

Η παροχή της οικονομικής βοήθειας είχε συνδεθεί με τις σχέσεις του Βελιγραδίου με το δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη, ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να παραδώσουν στο δικαστήριο κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου και ειδικότερα τον πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στη Σερβία.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι αν και η διακοπή της αμερικανικής βοήθειας δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη σερβική οικονομία, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα σημαντικές συνέπειες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και ιδιώτες επενδυτές μπορεί να μην είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν νέα δάνεια ή να προβούν σε επενδύσεις.

Μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου η εθνικιστική παράταξη στο κοινοβούλιο είναι ενισχυμένη.

Ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχει δηλώσει η έκδοση ύποπτων για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, δεν είναι προτεραιότητα της σερβικής κυβέρνησης.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνείς εκκλήσεις στις κρίσιμες ώρες

Του Πάρη Ποταμίτη από τη Λουκέρνη

Την Τριτη το βράδυ ο κ.ντε Σότο είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο

Λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για συμφωνία στο κυπριακό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν.

Ωστόσο, άκρως δυσαρεστημένη φαίνεται πως είναι η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά από τις προτάσεις του 4ου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις τροποποιήσεις του σχεδίου που σχεδιάζει, που όμως θεωρούνται, από τους ελληνοκύπριους, ανεπαρκείς.

Την δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευρά εκφράζει η δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσσόπουλου ότι αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν δεν θα υπάρξει υπογραφή από ελληνικής πλευράς.

Απουσία διαπραγμάτευσης

Χθες βράδυ ο κ.Ντε Σότο είχε συνάντηση μίας σχεδόν ώρας με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας ο περουβιανός διπλωμάτης ζήτησε και έλαβε εκ νέου ,σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτενή ενημέρωση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί τού σχεδίου Ανάν.

Σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, ο κ.Ντε Σότο ούτε τοποθετήθηκε επί των αιτημάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς για τροποποιήσεις ούτε και επεχείρησε να βολιδοσκοπήσει για οποιοδήποτε πάρε-δώσε σε σχέση με τις τροποποιήσεις πού ζητά η τουρκική πλευρά.

Στάση πού οδήγησε κύκλους της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στο συμπέρασμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Απλώς αρκούνται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, σε επαφές πού θα επιτρέπουν στο Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσει το τελικό του κείμενο το οποίο θα αποσταλεί κανονικά σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και όχι προϊόν μόνο τού δικού του επιδιαιτητικού ρόλου.

Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

Συνάντηση πραγματοποίησαν χθες το βράδυ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με πρωτοβουλία τού υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ.Μολυβιάτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικούς κύκλους, ο κ.Μολυβιάτης επεξήγησε στον Κολιν Πάουελ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου σήμερα, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποφασίζει ο ΟΠΕΚ

Προς μείωση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ

Στην Βιέννη, οι υπουργοί Ενεργείας του ΟΠΕΚ αποφάσισαν την μείωση της παραγωγ΄΄ης πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες είχαν, τον περασμένο μήνα, ομόφωνα, συγκλίνει στην αναγκαιότητα μείωσης της παραγωγής, με απώτερο στόχο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και 15 χρόνια.

Η βεβαιότητα ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ανέβει ακόμα περισσότερο μετά την συνάντηση του ΟΠΕΚ, αντικατοπτρίζεται στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου στα οποία η τιμή του αγαθού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Είναι μια σειρά παράγοντες που, τους τελευταίους μήνες, συνέτειναν στην ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ο ένας είναι η καλές οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου, εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής του BBC.

Ο άλλος είναι οι επιπτώσεις που έχει η μείωση του δολαρίου στις οικονομίες των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο.

Μέσα σε δύο χρόνια το δολάριο έχει χάσει το 1/3 της αξίας του. Αποτέλεσμα της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος ήταν η σημαντική άνοδος των άλλων διεθνών νομισμάτων, με βασικότερο το ευρώ.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου εισπράττουν τα έσοδά τους σε δολάρια αλλά αγοράζουν τα πάντα που εισάγουν, κυρίως σε ευρώ αλλά και σε άλλα νομίσματα.

Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων, τις οποίες θα επιχειρήσουν να καλύψουν μειώνοντας την παραγωγή και αυξάνοντας την διεθνή τιμή του αγαθού.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων της ιρακινής αντιστασης

Αγνωστη ακόμα η εθνικότητα των πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Πέντε αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Ιράκ.

Το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού.

Στην πόλη Φαλούτζα, που θεωρείται ως ένα από τα βασικά προπύργια της ιρακινής αντίστασης, αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά δυο οχημάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθουν τέσσερις επιβάτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τέσσερις ξένους επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει έργα ανοικοδόμισης.

Τα πτωματά τους διαμελίστηκαν και διαπομπεύτηκαν στο κέντρο της πόλης από εξαγριωμένους κατοίκους της Φαλούτζα που φώναζαν « Θάνατος στους Αμερικανούς. Τερματίστε την κατοχή του Ιράκ»

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα ακρωτηριασμένα πτώματα κρεμάστηκαν στα κιγκλιδώματα της γέφυρας της Φαλούτζα.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

Εντονη δυσαρέσκεια της ελληνοκυπριακής πλευράς

Του Πάρη Ποταμίτη από τη Λουκέρνη

Την Τριτη το βράδυ ο κ.ντε Σότο είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο

Ακρως δυσαρεστημένη φαίνεται πως είναι η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά από τις προτάσεις του 4ου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν.

Συμφωνα με πληροφορίες ο Γεν.Γραμματέας των ΗΕ έδωσε στην ελληνοκυπραική πλευρά τις τροποποιήσεις του σχεδίου που σχεδιάζει, που όμως θεωρούνται, απο τους ελληνοκύπριους, ανεπαρκείς.

Την δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευρά εκφράζει η δήλωση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσσόπουλου ότι αν τα πραγματα παραμείνουν ως έχουν δεν θα υπάρξει υπογραφή από ελληνικής πλευράς.

Απουσία διαπραγμάτευσης

Χθες βράδυ ο κ.Ντε Σότο είχε συνάντηση μίας σχεδόν ώρας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας ο περουβιανός διπλωμάτης ζήτησε και έλαβε εκ νέου ,σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτενή ενημέρωση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί τού σχεδίου Ανάν.

Σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, ο κ.Ντε Σότο ούτε τοποθετήθηκε επί των αιτημάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς για τροποποιήσεις ούτε και επεχείρησε να βολιδοσκοπήσει για οποιοδήποτε πάρε-δώσε σε σχέση με τις τροποποιήσεις πού ζητά η τουρκική πλευρά.

Στάση πού οδήγησε κύκλους της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στο συμπέρασμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Απλώς αρκούνται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις,σε επαφές πού θα επιτρέπουν στο Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσει το τελικό του κείμενο το οποίο θα αποσταλεί κανονικά σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και όχι προϊόν μόνο τού δικού του επιδιαιτητικού ρόλου.

Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

Συνάντηση πραγματοποίησαν χθες το βράδυ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με πρωτοβουλία τού υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ.Μολυβιάτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικούς κύκλους, ο κ.Μολυβιάτης επεξήγησε στον Κολιν Πάουελ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου σήμερα, ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Οργή Επιτρόπων

Γιώργος Δαράτος

Ανταποκριτής της Ελ.Υπηρεσίας του BBC στις Βρυξέλλες

Δυσφοφρία Κοινοτικών Επιτρόπων για τις εξαιρέσεις από του Κοινοτικό κεκτημένο

Επάνω κυριολεκτικά στο νήμα της λήξης των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για την επίλυση του Κυπριακού «πέφτουν» οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν για την βελτίωση του σχεδίου Ανάν.

Σε εκτεταμένη ενημέρωση που έκανε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν, στο Στρασβούργο ο Γκύντερ Φερχόιγεν, επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη, υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις επιτρόπων σχετικές με τις πολυάριθμες εξαιρέσεις από την κοινοτική νομοθεσία που εισάγει το σχέδιο Ανάν καθώς και για τις ορισμένες από αυτές που εμφανίζονται να έχουν οιονεί μόνιμο χαρακτήρα κάτι που δεν αποδέχεται η Επιτροπή.

Στη συνεδρίαση αυτή ο Έλληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας πραγματοποίησε την παρθενική του παρέμβαση επισημαίνοντας σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί η Κομισιόν και η Ένωση μια μόνιμη εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο όπως είναι αυτή της μη πλήρους ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο Τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού, μέχρις ότου το ετήσιο μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων φθάσει να ισοδυναμεί προς το 85% του μέσου ετησίου μέσου κατά κεφαλή ΑΕΠ των Ελληνοκυπρίων.

Την άποψη του κ. Δήμα υποστήριξαν η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Λογιόλα ντε Παλάθιο, η Λουξεμβούργια επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ και ο Γάλλος ομόλογός τους Πασκάλ Λαμί.

Η παρέμβαση Δήμα με την υποστήριξη και των άλλων μελών της Επιτροπής, οδήγησε τον κ. Φερχόιγκεν που επέστρεψε στον τόπο των διαπραγματεύσεων, να προτείνει αντί του 85% του ΑΕΠ μια κανονική μεταβατική περίοδο διάρκειας 15 ετών πριν οι Ελληνοκύπριοι να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, να εγκατασταθούν και να αγοράσουν ακίνητα στο Τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού.

Αντίθετα, η Κομισιόν φαίνεται ότι κάνει δεκτή τη μεταβατική περίοδο πριν από τη λήξη της οποίας θα ισχύει περιορισμός για την μόνιμη εγκατάσταση Ελλήνων στη Κύπρο.

Έγινε επίσης γνωστό ότι η Κομισιόν ήθελε να υποβάλλει με την διαδικασία του επείγοντος την πρότασή της στο συμβούλιο των Υπουργών για την πράξη προσαρμογής της συμφωνίας προσχώρησης της Κύπρου στην Ένωση έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτήν και το Τουρκοκυπριακό τμήμα του Νησιού.

Μετά από παρέμβαση του κ. Δήμα που υποστήριξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πρόντι αναβλήθηκε η υποβολή αυτή μέχρι να γίνει γνωστό αν τελικώς θα επέλθει συμφωνία ή όχι στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και γνωστοποιηθεί το περιεχόμενό του κειμένου της ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο κ. Φερχόινγκεν μετά τη προχθεσινή ενημέρωση που έκανε στην Κομισιόν επιστρέφοντας στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία πρότεινε την παραχώρηση στο Ελληνοκυπριακό κράτος της Καρπασίας που σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν έχει μεν Ελληνοκυπριακή διοίκηση αλλά ανήκει στο Τουρκοκυπριακό κράτος.

Αξίζει να αναφερθεί η εντύπωση των μελών της Επιτροπής για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ο Αμερικανός παράγοντας. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι θέλουν να παίξουν οι ΗΠΑ ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την εφαρμογή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού» έλεγε κοινοτική πηγή.

Δύσκολα υλοποιήσιμη επιδίωξη διότι θα σήμαινε ανάμειξη τρίτης χώρας (ΗΠΑ) στα εσωτερικά της Ένωσης αφού η Κύπρος είναι μέλος της Κοινότητας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε από το Στρασβούργο ότι η Κομι΄σιόν και η Ένωση δεν αποδέχονται λύσεις στο Κυπριακό που εισάγουν μόνιμες εξαιρέσεις από την Κοινοτική νομοθεσία.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται το κλίμα ευφορίας στην Τουρκία

'Αρης Χατζηστεφάνου

Από την Κωνσταντινούπολη

Σε νίκη της Τουρκίας αναφέρεται ο τουρκικός τύπος.

Το κλίμα θριαμβολογίας που επικράτησε από χτες στον τουρκικό Τύπο συνεχίστηκε και σήμερα παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν γι αυτό Τούρκοι διπλωμάτες.

«Οι Ελληνοκύπριοι ύστερα από τριάντα χρόνια πρέπει να αποδεχθούν την ήττα και να συγκατανεύσουν στο σχέδιο Ανάν έγραφε χαρακτηριστικά η Χουριέτ.

Με εξαίρεση την Τζουμχουριέτ που θεωρεί ότι το κλίμα ενθουσιασμού που προωθεί ο τουρκικός Τύπος είναι προϊόν προπαγάνδας οι περισσότερες εφημερίδες θεωρούσαν ότι η λύση βρίσκεται πολύ κοντά και ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό την Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει να διαφανεί ότι δυσανασχετεί με αυτό το κλίμα ενθουσιασμού που μπορεί να βλάψει τις διαπραγματεύσεις.

«Από τη στιγμή που διέρρευσαν οι πληροφορίες του σχεδίου Ανάν ο καθένας άρχισε να γράφει τις αναλύσεις του» είπε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Η ίδια πηγή μας εξήγησε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει αργά σήμερα το απόγευμα και μέχρι τότε δεν μπορούν να γίνονται ούτε θετικά ούτε αρνητικά σχόλια.

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν και οι περισσότεροι αναλυτές που αναφέρουν ότι όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες.

Για την ιστορία το πρακτορείο Ανατολή παρουσιάζει σήμερα μεγάλα αφιερώματα για την ιστορία του κυπριακού όπως την αντιλαμβάνεται η Τουρκία- ενδεχομένως ένα απαραίτητο βοήθημα για τα αυριανά φύλλα των εφημερίδων.

Πάντως ανώτατος δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC χαρακτήρισε το σχετικό δημοσίευμα «αποκύημα φαντασίας». «Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει σχέδιο για το πως θα

αντιδράσουν σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα» είπε

ο ίδιος διπλωμάτης


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 13:50 (Ώρα Λονδίνου)

Γιωτόπουλος: «Θύμα της νέας τάξης»

Αθώος και θύμα της «νέας τάξης πραγμάτων» που για «εθνικούς λόγους», καταδικάστηκε σε 21 φορές ισόβια, δηλώνει σε επιστολή που συνέταξε με αφορμή εκδήλωση συμπαράστασης, ο εκ των πρωταγωνιστών της δίκης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Στην επιστολή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Μακεδονία», ο Γιωτόπουλος που αποποιείται το ρόλο του αρχηγού της 17Ν, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στο τέλος της δίκης, όταν το δικαστήριο είχε πια εκδώσει την καταδικαστική απόφαση κι ετοιμαζόμουν να αποχωρήσω, η ομάδα των δημοσιογράφων που βρίσκονταν πίσω μου φώναξε μία και μόνο ερώτηση:

»'Κ. Γιωτόπουλε, πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα μείνετε στη φυλακή;'. Ερώτηση παράλογη. Η απλή λογική λέει ότι η καταδίκη σε 21 φορές ισόβια για κάποιον της ηλικίας μου σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποφυλακιστώ ποτέ. Κι όμως η ερώτηση είναι αποκαλυπτική αλλά και λογική.

»Κανένας δημοσιογράφος, από αυτούς που παρακολουθούσαν καθημερινά τη δίκη, ακόμη κι αυτών των κατευθυνόμενων ΜΜΕ, δεν πιστεύει ότι η δίκη κι η απόφαση ήταν δίκαιες.

»Γνωρίζουν ποιοι την επέβαλαν και για ποιους «εθνικούς λόγους», όπως τους αποκάλεσαν κατ' ευφημισμό. Όλοι γνωρίζουν αλλά σιωπούν και κανείς δεν διαμαρτύρεται για τη βαριά καταδίκη ενός αθώου, όπως και ορισμένων άλλων αθώων.

»Η καταδίκη του 'αρχηγού', σε πολλάκις ισόβια ήταν μονόδρομος -συνεχίζει στην επιστολή του ο Γιωτόπουλος-. Η πιθανή αθώωσή του ήταν κάτι που οι Αμερικανοί εμπνευστές του σχεδίου είχαν αποκλείσει κατηγορηματικά, ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης, όταν είδαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά γι' αυτούς.

»Για την αγγλοαμερικανική και τη δυτική κοινή γνώμη ήταν αδιανόητη η εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς τη σύλληψη και καταδίκη του αρχηγού. Σοβαρή αγγλική εφημερίδα δεν δίστασε να με παρουσιάσει σαν ακαδημαϊκό, ενώ σύμφωνα με μεγάλο ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό, ήμουν το δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν.

»Το σκάνδαλο βέβαια ήταν ότι στη διάρκεια της δίκης όχι μόνο δεν στοιχειοθετήθηκε ούτε καν μία περίπτωση ηθικής αυτουργίας μου, αλλά αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο -συνεχίζει στην επιστολή του ο Α. Γιωτόπουλος-. Ότι δεν υπάρχει αρχηγός, δεν υπήρχε ηγεσία.

»Ότι υπήρχαν αυτόνομοι πυρήνες, που αποφάσιζαν συλλογικά. Κι ότι οποιοδήποτε μέλος είχε δικαίωμα βέτο σε κάποια απόφαση, άρα αποκλείονταν οποιαδήποτε περίπτωση ηθικής αυτουργίας τρίτου. Κι ότι για αυτό το υποτιθέμενο ηγετικό μέλος δεν βρέθηκε στα κρησφύγετα ούτε DNA ούτε αποτύπωμα σε σταθερό σημείο. Σιωπούν γιατί σύμφωνα με την αμερικανόπνευστη νέα τάξη πραγμάτων δεν είναι σκάνδαλο.

»Σύμφωνα με το δόγμα Μπους, όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας. Συνεπώς για αυτούς δεν υπάρχουν ούτε τεκμήρια αθωότητας, ούτε δικαιώματα, ούτε χρειάζονται δίκαιες δίκες με αποδείξεις για να καταδικαστούν. Θα καταδικάζονται με δίκες-οπερέτες με βάση τις υποψίες-σενάρια των μυστικών υπηρεσιών και τα φαιδρά βιβλιαράκια που εκδίδουν, ακόμη και αν είναι αθώοι

»Θα ήθελα να χαιρετίσω θερμά την εκδήλωση -συνεχίζει ο Α. Γιωτόπουλος- υπογραμμίζοντας την πεποίθηση ότι μόνο η μελλοντική επανάληψη ανάλογων εκδηλώσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στη λαίλαπα αλλά και μικρή ελπίδα για κάτι νέο και υγιές.

»Όσον αφορά αυτούς που νομίζουν ότι μια καταδίκη μου από δίκη-οπερέτα μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία αποδείξεων στο δικαστήριο, μη βλέποντας ότι αυτοί που ευτελίζονται και γελοιοποιούνται είναι η ίδια η Δικαιοσύνη, οι θεσμοί και άρα η Δημοκρατία και νομίζοντας ότι με αυτού του τύπου τη φυλάκισή μου με πλήττουν, τους παραπέμπω στην παρακάτω ρήση Γάλλου αγωνιστή του περασμένου αιώνα:

»Οικτίρω αυτόν που μπορεί να ατενίζει αυτά τα κτίρια, τις φυλακές, σκεπτόμενος: Ποτέ δεν θα με εγκλείσουν μέσα σε αυτούς τους τοίχους. Τούτος δεν μπορεί να έχει ούτε αξιοπρέπεια, ούτε πάθος, ούτε θάρρος, ούτε πεποίθηση. Είναι γλοιώδης υπηρέτης των καταπιεστών, έτοιμος να γίνει ο ίδιος καταπιεστής», καταλήγει η επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 13:37 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία

«Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία είναι μεγάλη, κυμαίνεται από 50% μέχρι 100% και δεν φαίνεται αυτό μόνο από τη συμμετοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς δεν υπάρχει κατάστημα, δεν υπάρχει εργοστάσιο που να μην γίνεται απεργία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία από 20 Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα και 25 Ομοσπονδίες.

Αίτημα της απεργίας είναι η καταβολή αυξήσεων 8% στους μισθούς και συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες.

Με δύο συγκεντρώσεις, μια της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Άρεως και μία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοτζιά, πλαισιώνεται η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Λόγω των κινητοποιήσεων κλειστοί παρέμειναν από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας.

Δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια και τα πορθμεία ενώ κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών.

Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, πραγματοποίησαν σήμερα και οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 13:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ήγγικεν η ώρα για το Κυπριακό

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εκπαιδευτικοί: Πως θα γίνουν 7.098 διορισμοί. 4.522 καθηγητές και 2.576 δάσκαλοι για τη νέα χρονιά.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δυνάστης του πολίτη το διεφθαρμένο κράτος. Τι διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του ''Συνηγόρου του Πολίτη''.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το τελικό δίλημμα για το επώδυνο ΝΑΙ ή το επικίνδυνο ΟΧΙ. ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση ''υπογράφουν'' το Σχέδιο Ανάν και πιέζουν.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δάνεια: Πιο φθηνά στεγαστικά. Από μέρα σε μέρα η πτώση του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Η ΑΥΓΗ: Σήμερα απεργία για αυξήσεις 8%. Δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία του ΣΕΒ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βάλτε την υπογραφή σας στο σχέδιο Ανάν. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολονύκτιο πάρε-δώσε για πρόσφυγες, εδάφη, κεκτημένο. Σήμερα ο Κόφι Ανάν παρουσιάζει το τελικό σχέδιο για την Κύπρο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημόσιοι υπάλληλοι υπολογίστε το ύψος του εφάπαξ. Τίθεται σε εφαρμογή η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Απασχόλησης.

ΕΘΝΟΣ: Ολονυκτία πιέσεων στα βουνά της Ελβετίας. Κυπριακό: Με το Συμβούλιο Ασφαλείας εκβιάζει ο Ανάν για αποδοχή του σχεδίου του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Την δίαιτα του... Ανάν-α αποφάσισαν για την Κύπρο! Απαράδεκτο για τον Ελληνισμό το σχέδιο-έκτρωμα του Καρνάβαλου της Νέας Υόρκης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μετέωρο βήμα στο Κυπριακό. Ολονύκτιες δραματικές διαβουλεύσεις στη Λουκέρνη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφυξία σε Αθήνα-Λευκωσία. Κυπριακό: Αγωνία για το 5ο σχέδιο Ανάν. Οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5+2 ύστατες αντιπροτάσεις. Αγωνιώδης προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να κάμψει τον Ανάν.

ΕΣΤΙΑ: Έτσι ανεβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ιστορικό φύλλο της ''Εστίας'' της 15ης Δεκεμβρίου 1894.

Espresso: Βουτιά θανάτου για το γελαστό κορίτσι. Συγκλονίζει ο χαμός της ηθοποιού Ελευθερίας Βιδάκη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αφόρητη πίεση για Κύπρο. Ευνοείται ετεροβαρής λύση - Καραμανλής, Ερντογάν διαπιστώνουν προβληματικά σημεία.

Ο ΛΟΓΟΣ: Η απάντηση της Λευκωσίας. Έγγραφο με τροποποιήσεις επί του νέου σχεδίου λύσης παρέδωσε στον Ανάν ο Τ. Παπαδόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιάζει ο Ανάν με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενώ συνεχίζονταν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για: εδαφικό, δικαιώματα, στρατό κατοχής.

ΝΙΚΗ: Μονόδρομος το ''ΟΧΙ''. Δεν αφήνει περιθώριο συμφωνίας το σχέδιο Νο 4.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία παντού. 54 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Traffic News: Τραγωδία με γνωστή ηθοποιό. Έπεσε από τον 4ο όροφο του σπιτιού της η Ελευθερία Βιδάκη, μάνα μωρού 4 μηνών.

Η ΧΩΡΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τους συμβασιούχους. Η κυβέρνηση δίνει λύση για χιλιάδες εργαζομένους σε Δημόσιο-δήμους.

City Press: Πρώτη απεργία για 8%, 39 ώρες. Απεργιακό ξεκίνημα της ΓΣΕΕ με 24ωρη πανελλαδική.

MetroRAMA: Μαζική κινητοποίηση με αίτημα αυξήσεις 8%. ''Λουκέτο'' βάζει σήμερα στη χώρα η εικοσιτετράωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 5.000 αιτήσεις για 150 θέσεις!

Θεσσαλονίκη: Ουρές ανέργων για τα δύο νέα ξενοδοχεία.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επί Ανάν κρεμάμενοι. Ύστατος εκβιασμός για να ''περάσει'' το σχέδιο.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΟΧΙ στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Την επιβάλλει το σχέδιο Ανάν παρά τις δήθεν βελτιώσεις του.

Απεργία

Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα έχει κηρύξει για σήμερα η ΓΣΕΕ με κεντρικά αιτήματα την αύξηση 8% στους κατώτατους μισθούς και την καθιέρωση των 39 ωρών εργασίας την εβδομάδα''.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι ''μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά σήμερα οι εργαζόμενοι όλης της χώρας σταματάνε τα πάντα και απεργούν. Χρησιμοποιούν το πιο δυνατό όπλο τους, την απεργία, απέναντι στους βιομήχανους και τις προκλητικές αξιώσεις τους για μεγαλύτερη εξαθλίωση απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ που χτυπούν δικαιώματα και κατακτήσεις''.

Η City Press αναφέρει ότι ''οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ έρχονται σε μια περίοδο κατά των εισοδηματικών αυξήσεων, προκειμένου να μειώσουμε σε βάθος χρόνου τον πληθωρισμό στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση αν και δεν παίρνει θέση στο ζήτημα των διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως τα δημόσια οικονομικά και γενικότερα η οικονομία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους''.

Κυπριακό

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές στην έδρα του Οργανισμού, πρόθεση του Κόφι Ανάν είναι το Σχέδιο που θα τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων στα χωριστά δημοψηφίσματα, να υιοθετηθεί πρώτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε εκβιαστικά να πιεστούν τα μέρη για την υπερψήφισή του και έμμεσα να στείλει μηνύματα προς κάθε πλευρά, ότι σε αντίθετη περίπτωση να χρεωθούν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συναντήσει την αντίδραση της Ρωσίας, της Γαλλίας αλλά και μελών του ΣΑ που από την περασμένη εβδομάδα έχουν διαμαρτυρηθεί για έλλειψη ενημέρωσης των κινήσεων και των προθέσεων του Κόφι Ανάν σχετικά με το Κυπριακό".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "ο Ελληνισμός βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Έπειτα από διαπραγματεύσεις 30 χρόνων οι Κύπριοι αποφασίζουν εκ μέρους του Ελληνισμού για το επώδυνο "ναι" ή το επικίνδυνο "όχι".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "γκολ στο 90' από τον Κ. Καραμανλή ο οποίος, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, κατάφερε να γυρίσει το ματς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Όπως ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς είχαν αποτέλεσμα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει και πέμπτο σχέδιο, το οποίο θα ικανοποιηθεί και κάποια αιτήματα των Ελληνοκυπρίων".

Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων όλων των πλευρών που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις συνέκλιναν ως χθες τη νύχτα στο ότι σήμερα πιθανώς θα είναι ημέρα εκπλήξεων και ανατροπών, καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φαίνεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματα που διατυπώνει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, και ιδίως τα αιτήματα για το εδαφικό και την επιστροφή των προσφύγων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων θα παίξουν και οι πιέσεις που ασκούν η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και ο κοινοτικός επίτροπος κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Καραμανλή επιχείρησε να παγιδεύσει ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για να εξασφαλίσει την πολύτιμη υπογραφή του στο σχέδιο-παγίδα, διότι στο θέμα αυτό είναι αμετατόπιστος και η πίστωση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος ως αυτή τη στιγμή ανθίσταται παρά τις πιέσεις. Ο κ. Ανάν ανέσυρε από το αρχείο το προσχέδιό του, του Νοεμβρίου 2002, στο προοίμιο του οποίου υπάρχει διάταξη ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία, θα υπογράψουν το σχέδιο επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου".

Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν ότι "το μόνο βέβαιο είναι πως με την εκβιαστική διαδικασία που ακολουθεί ο κ. Ανάν, όποια λύση και αν αποφασιστεί θα συναντήσει αντιδράσεις από σημαντική μερίδα και των δύο κοινοτήτων και με αυτήν την έννοια θα εμπεριέχει τους σπόρους της αμφισβήτησής της".

Το Metrorama προσθέτει ότι "το αργότερο έως σήμερα το βράδυ θα λάβει τέλος το διπλωματικό θρίλερ που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στη Λουκέρνη της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού. Τα μεσάνυχτα είναι η καταληκτική ώρα των διαπραγματεύσεων και όλες οι πλευρές αναμένουν το τελικό σχέδιο από τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) ισχυρίζεται ότι "με την Ελλάδα και την Κύπρο να αγωνίζονται για να διασφαλίσουν στο "Σχέδιο Ανάν 4" το ελάχιστο των θέσεών τους για μια αξιοπρεπή και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και με την Τουρκία να απαιτεί, προκλητικά, να φορέσει... φερετζέ στο σχέδιο, διαμορφώθηκαν χθες οι διευρυμένες συνομιλίες στη Λουκέρνη της Ελβετίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας κ. Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ημίωρη συνάντηση αργά τη νύχτα, κατά την οποία διαπίστωσαν ότι, παρά την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι δύο πλευρές, παραμένουν σημαντικά προβλήματα. Συμφώνησαν ωστόσο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές και ο στόχος είναι να διατηρηθούν έτσι και στο μέλλον".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Παρασκευή, προκειμένου να εγκρίνει και να επικυρώσει το τελικό σχέδιο που θα επιδώσει στη Λουκέρνη. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανάν ζητεί επιτακτικά να υπογραφεί το θεμελιώδες κείμενο της Λουκέρνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και η ελληνική πλευρά δεν δέχονται να υπογράψουν το κείμενο πριν αυτό τεθεί στην κρίση των δημοψηφισμάτων, υποστηρίζοντας ότι το θέμα των υπογραφών είναι εκτός πλαισίου της συμφωνία της Νέας Υόρκης".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι '' ολονύκτιες δραματικές διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα, χθες στο Μπούργενστοκ της Ελβετίας. Ελληνική και κυπριακή πλευρά δεν έκρυβαν την έντονη δυσφορία τους για το 4ο αναθεωρημένο σχέδιο του γενικού γραμματέα και ζητούσαν από τον Κόφι Ανάν ουσιαστικές βελτιώσεις προκειμένου να τοποθετηθούν θετικά για τη λύση του Κυπριακού''.

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''η μείωσις της διάρκειας των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο στα 20 χρόνια και η αποτροπή της δυνατότητος να πλημμυρίση το βόρειο τμήμα της νήσου από Τούρκους είναι κατακτήσεις σοβαρές. Αλλά δεν μετέστρεψαν τους Ελληνοκυπρίους''.

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''κανένα περιθώριο αποδοχής δεν αφήνει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου σχεδίου που επιδόθηκε στη Λουκέρνη από τον γγ του ΟΗΕ και χαρακτηρίζεται ακόμη και από τον ίδιο τον τουρκικό τύπο ετεροβαρές υπέρ της Άγκυρας''.

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''ιδιαιτέρως απογοητευμένη εμφανίζεται από το περιεχόμενο του 4ου σχεδίου Ανάν η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη, η οποία εμφανίζεται να πιστεύει πως κάθε νέο σχέδιο που εμφανίζεται είναι χειρότερο από το προηγούμενο''.

Τo ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι '' ΗΠΑ και Βρετανία έσπευσαν να ωραιοποιήσουν το σχέδιο λύσης του γγ του ΟΗΕ και καλούν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να μη χάσουν την ''ιστορική ευκαιρία'' που παρουσιάζεται''.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 12:37 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται το κλίμα ευφορίας στην Τουρκία

'Αρης Χατζηστεφάνου

Από την Κωνσταντινούπολη

Σε νίκη της Τουρκίας αναφέρεται ο τουρκικός τύπος.

Το κλίμα θριαμβολογίας που επικράτησε από χτες στον τουρκικό Τύπο συνεχίστηκε και σήμερα παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν γι αυτό Τούρκοι διπλωμάτες.

«Οι Ελληνοκύπριοι ύστερα από τριάντα χρόνια πρέπει να αποδεχθούν την ήττα και να συγκατανεύσουν στο σχέδιο Ανάν έγραφε χαρακτηριστικά η Χουριέτ.

Με εξαίρεση την Τζουμχουριέτ που θεωρεί ότι το κλίμα ενθουσιασμού που προωθεί ο τουρκικός Τύπος είναι προϊόν προπαγάνδας οι περισσότερες εφημερίδες θεωρούσαν ότι η λύση βρίσκεται πολύ κοντά και ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό την Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει να διαφανεί ότι δυσανασχετεί με αυτό το κλίμα ενθουσιασμού που μπορεί να βλάψει τις διαπραγματεύσεις.

«Από τη στιγμή που διέρρευσαν οι πληροφορίες του σχεδίου Ανάν ο καθένας άρχισε να γράφει τις αναλύσεις του» είπε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Η ίδια πηγή μας εξήγησε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει αργά σήμερα το απόγευμα και μέχρι τότε δεν μπορούν να γίνονται ούτε θετικά ούτε αρνητικά σχόλια.

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν και οι περισσότεροι αναλυτές που αναφέρουν ότι όλα θα κριθούν τις επόμενες ώρες.

Για την ιστορία το πρακτορείο Ανατολή παρουσιάζει σήμερα μεγάλα αφιερώματα για την ιστορία του κυπριακού όπως την αντιλαμβάνεται η Τουρκία- ενδεχομένως ένα απαραίτητο βοήθημα για τα αυριανά φύλλα των εφημερίδων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η εφημερίδα Χουριέτ σε σχετικό σχόλιό της υποστηρίζει ότι αν οι Ελληνοκύπριοι δεν δεχθούν τη λύση οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε. θα άρουν το εμπάργκο και θα αναγνωρίσουν την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Πάντως ανώτατος δυτικός διπλωμάτης που μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC χαρακτήρισε το σχετικό δημοσίευμα «αποκύημα φαντασίας».

«Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει σχέδιο για το πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν στα δημοψηφίσματα», είπε ο ίδιος διπλωμάτης.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Χείρα βοηθείας της Ουάσινκτον προς το Ουζμπεκιστάν

Βοήθεια προσφέρει η Ουάσινκτον στο Ουζμπεκιστάν

Η Ουάσινκτον προσέφερε στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν την βοήθεια της σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στις έρευνες που ξεκίνησαν στην Τασκένδη για τον εντοπισμό των υπευθύνων πίσω από τις συντονισμένες επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρείς ημέρες και άφησαν πίσω τους πλέον των 40 νεκρών.

Ο Ριτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξουσιοδοτημένος από τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έκανε την προσφορά τηλεφωνικώς στον Ουζμπέκο ομόλογο του κ. Πάουελ, Σαντίκ Σαφάγιεφ.

Ο κ. Μπάουτσερ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την φύση της προτεινόμενης βοήθειας.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ουζμπεκιστάν ήταν η πρώτη χώρα της Υπερκαυκασίας που εντάχθηκε στην Συμμαχία εναντίον της Τρομοκρατίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τασκένδης δήλωσε ότι είναι, ακόμη, άγνωστο ποιοί βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Πάντως, όλες οι υπόνοιες πέφτουν πάνω στο Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, οργάνωση ακραίων ισλαμιστών που έχει αναλάβει την ευθύνη τρομοκρατικών επιθέσεων.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Σχέδιο α λα Τούρκα»

Άρης Χατζηστεφάνου

Από την Κωνσταντινούπολη

Αισιοδοξία στον τουρκικό Τύπο

«Σχέδιο α λα Τούρκα» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Σαμπάχ το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ραντικάλ παρουσιάζει μακροσκελή κατάλογο με τα σημεία του νέου σχεδίου που δεν ικανοποιούν τους Ελληνοκύπριους ενώ ελαφρώς πιο συγκρατημένη η Μιλιέτ χαρακτηρίζει το σχέδιο ως βιώσιμο.

Ύστερα από αρκετούς μήνες διαφωνιών για πρώτη φορά ο τουρκικός Τύπος και οι περισσότεροι αναλυτές στην Τουρκία συμφωνούν ότι οι νέες προτάσεις ικανοποιούν την τουρκική πλευρά.

Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας διαφάνηκαν ήδη από την Δευτέρα όταν τουρκικές διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η καταρχήν ικανοποίηση της τουρκικής αποστολής στην Ελβετία.

Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει τους τόνους του ενθουσιασμού που επικράτησαν στα μέσα ενημέρωσης από την Δευτέρα το βράδυ.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης άνοιξε την Τρίτη με πτώση, γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην αίσθηση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 11:04 (Ώρα Λονδίνου)

Στην αναμονή η ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν

Οι χορηγοί του Αφγανιστάν εξετάζουν το υψος της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα

Υπουργοί Εξωτερικών από 50 χώρες συζητούν στο στο Βερολίνο τους όρους και το ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχουν αποφασίσει να χορηγήσουν στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της χώρας ζητά να της χορηγηθούν 26 δισ. δολ. στα επόμενα επτά χρόνια.

Το ποσό αυτό θα επενδυθεί σε έργα υποδομής.

Ο υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι είπε στο BBC ότι η κυβέρνηση του απαιτεί μια σοβαρή δέσμευση από τους δωρητές οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν τα έργα που απαιτούνται να εκτελεσθούν σε πρώτη φάση.

Από την ανατροπή των Ταλεμπάν, πριν δυόμισι χρόνια τα έργα που είχαν δρομολογηθεί μετά την πρώτη διάσκεψη και πάλι στο Βερολίνο, εκκρεμούν.

Βασικός λόγος γι αυτό είναι η αστάθεια που επικρατεί στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας που κάνει αδύνατη την δραστηριοποίηση των μη κυβερνητικών αναπτυξιακών οργανώσεων.

Οι οργανώσεις αρωγής, ζητούν από τον ΟΗΕ να αναπτύξει κυανόκρανους σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν.

Αίτημα που προσκρούει στην διστακτικότητα των περισσοτέρων κρατών να ενισχύσουν την συμμετοχή τους στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ

Προς μείωση της παραγωγής πετρελαίου προσανατολίζεται ο ΟΠΕΚ

Στην Βιέννη, οι υπουργοί Ενεργείας του ΟΠΕΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες είχαν, τον περασμένο μήνα, ομόφωνα, συγκλίνει στην αναγκαιότητα μείωσης της παραγωγής, με απώτερο στόχο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εδώ και 15 χρόνια.

Η βεβαιότητα ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ανέβει ακόμα περισσότερο μετά την συνάντηση του ΟΠΕΚ, αντικατοπτρίζεται στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου στα οποία η τιμή του αγαθού έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Είναι μια σειρά παράγοντες που, τους τελευταίους μήνες, συνέτειναν στην ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ο ένας είναι η καλές οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων καταναλωτών πετρελαίου, εκτιμά ο οικονομικός αναλυτής του BBC.

Ο άλλος είναι οι επιπτώσεις που έχει η μείωση του δολαρίου στις οικονομίες των χωρών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο.

Μέσα σε δύο χρόνια το δολάριο έχει χάσει το 1/3 της αξίας του. Αποτέλεσμα της πτώσης του αμερικανικού νομίσματος ήταν η σημαντική άνοδος των άλλων διεθνών νομισμάτων, με βασικότερο το ευρώ.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου εισπράττουν τα έσοδά τους σε δολάρια αλλά αγοράζουν τα πάντα που εισάγουν, κυρίως σε ευρώ αλλά και σε άλλα νομίσματα.

Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων, τις οποίες θα επιχειρήσουν να καλύψουν μειώνοντας την παραγωγή και αυξάνοντας την διεθνή τιμή του αγαθού.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

«Αργοπορούν τα Ολυμπιακά έργα»

Τα Ολυμπικά έργα καθυστερούν εκτιμούν οι βρετανοί δημοσιογράφοι

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη λόγω της πανελλαδικής 24ώρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, και η εφημερίδα «Γκάρντιαν» έχει ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Τα συνδικάτα στην Ελλάδα συνιστούν νέα απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

O κίνδυνος των απεργιακών κινητοποιήσεων που μπορεί να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων τα οποία ήδη έχουν αργοπορήσει, κάνει την εμφάνισή του ενώ η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση κάνει λόγο για υπερβάσεις στο κόστος των Ολυμπιακών έργων, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα Έλενα Σμιθ.

«Η σημερινή απεργία αποτελεί μία πρώτη πικρή γεύση της αναταραχής που μπορεί να προκληθεί», γράφει η Σμιθ.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι σημερινές στάσεις στα συγκοινωνιακά μέσα ίσως καταστρέψουν την τελετή της άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στην Αθήνα, σημειώνει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν».

Παραλύει η χώρα

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γκάλπιν μεταδίδει ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες της ΓΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται στον τομέα των κατασκευών, πρόκειται να απεργήσουν με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών κατά 8%.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα λιμάνια της χώρας θα παραλύσουν, μεταδίδει ο Γκάλπιν.

Σύμφωνα με το βρετανό δημοσιογράφο η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι μία μέρα θα χαθεί στην κούρσα για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

Η ΔΟΕ συχνά έχει προειδοποιήσει την Αθήνα ότι δεν έχει την ευχέρεια να χάσει ούτε μία μέρα μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, λέγει ο Γκάλπιν.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 17:36 (Ώρα Λονδίνου)

«Σχέδιο α λα Τούρκα»

Άρης Χατζηστεφάνου

Από την Κωνσταντινούπολη

Αισοδοξία στον τουρκικό Τύπο

«Σχέδιο α λα Τούρκα» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Σαμπάχ το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ραντικάλ παρουσιάζει μακροσκελή κατάλογο με τα σημεία του νέου σχεδίου που δεν ικανοποιούν τους Ελληνοκύπριους ενώ ελαφρώς πιο συγκρατημένη η Μιλιέτ χαρακτηρίζει το σχέδιο ως βιώσιμο.

Ύστερα από αρκετούς μήνες διαφωνιών για πρώτη φορά ο τουρκικός Τύπος και οι περισσότεροι αναλυτές στην Τουρκία συμφωνούν ότι οι νέες προτάσεις ικανοποιούν την τουρκική πλευρά.

Τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας διαφάνηκαν ήδη από την Δευτέρα όταν τουρκικές διπλωματικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει η καταρχήν ικανοποίηση της τουρκικής αποστολής στην Ελβετία.

Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επιχειρεί να ρίξει τους τόνους του ενθουσιασμού που επικράτησαν στα μέσα ενημέρωσης από την Δευτέρα το βράδυ.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι το χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης άνοιξε την Τρίτη με πτώση, γεγονός που αποδίδεται από αρκετούς αναλυτές στην αίσθηση ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.


Αφγανιστάν: Διάσκεψη δωρητών στο Βερολίνο

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν

Αξιωματούχοι από 50 και πλέον χώρες έχουν συγκεντρωθεί στο Βερολίνο για να συμμετάσχουν σε διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αναμένεται να ζητήσει βοήθεια ύψους 27,5 δισεκ. δοιλαρίων σε μία περίοδο επτά ετών.

Οι αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι το ποσό που προτίθενται να διαθέσουν οι δωρήτριες χώρες είναι πολύ μικρότερο.

Αφγανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η Καμπούλ θα είναι «τυχερή» αν πάρει τα μισά χρήματα από αυτά που ζητάει.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το Αφγανιστάν κινδυνεύει να οδηγηθεί στο χάος αν δεν λάβει επαρκή βοήθεια.

Χωρίς την οικονομική βοήθεια το Αφγανιστάν μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο μπορεί να αναγκασθεί να καταφύγει στο εμπόριο των ναρκωτικών για την επιβίωσή του , υπογραμμίζουν αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.

Μετά την πτώση των Ταλεμπάν στο τέλος του 2001, η ανάπτυξη στη χώρα ακολούθησε αργούς ρυθμούς ενώ το θέμα της ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σοβαρό στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Πέντε στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

Αγνωστη ακόμα η εθνικότητα των πέντε στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ

Πέντε στρατιώτες της υπό αμερικανική διοίκηση δύναμης κατοχής του Ιράκ βρήκαν τον θάνατο από βομβιστική επίθεση.

Το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού η οποία, ωστόσο, δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών.

Στην πόλη Φαλούτζα, που θεωρείται ως ένα από τα βασικά προπύργια της ιρακινής αντίστασης, αντάρτες άνοιξαν πυρ κατά δυο οχημάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθουν αρκετοί από τους επιβάτες τους.

Δεν έχει, ακόμα, υπάρξει επιβεβαιωση της ταυτότητας των θυμάτων.


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 07:52 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: «Ισπανική αντιπαράθεση»

Ισπανοί στρατιώτες που ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν από τη Μαδρίτη με προορισμό τη Βαγδάτη υποχρεώθηκαν να περιμένουν στο αεροσκάφος τους γιά εννιά ολόκληρες ώρες μετά την εμμονή της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Αθνάρ να υπάρξει γραπτή συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, η οποία ακόμη δεν έχει ορκισθεί , όσον αφορά την αντικατάσταση στρατευμάτων στο Ιράκ.

«Ο Αθναρισμός ανακάλυψε ένα νέο είδος δημοκρατικής παρενόχλησις», γράφει η «Ελ Περιόντικο».

«Η παράταξη του κ. Αθνάρ συμπεριφέρεται σαν να είναι αντιπολίτευση μολονότι βρίσκεται ακόμη στην κυβέρνηση», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο κ. Αθνάρ, εκτιμά η «Ελ Περιόντικο», προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας για την αποφασιστικότητα της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης του κ. Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο να αποσύρει τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ.

«Αυτό το επεισόδιο για την αντικατάσταση μίας ισπανικής στρατιωτικής μονάδας στο Ιράκ δείχνει την ένταση που επικρατεί στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας» , υπογραμμίζει η «Ελ Περιόντικο».

Ο απών πρόεδρος

Στις γαλλικές εφημερίδες κυριαρχεί και σήμερα ο απόηχος της εκλογικής ήττας των συντηρητικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Σιράκ στις δημοτικές εκλογές.

Σε κύριο άρθρο της η «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» επισημαίνει ότι την περασμένη Κυριακή οι ψηφόροι κατεψήφισαν τη Δεξιά - «όχι επειδή δεν συμφωνούσαν με το πολιτικό της πρόγραμμα αλλά μάλλον επειδή δεν είχε να κάνει κάποια πολιτική πρόταση».

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο πρόεδρος Σιράκ αναζήτησε καταφύγιο στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποθέσεις ενώ επέτρεψε στο πρωθυπουργό του να πέσει στο τέλμα της συσσωρευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας, των ελλειμμάτων και των μεταρρυθμίσεων που δεν υποστηρίζει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων» , τονίζει η «Νουβέλ Ομπσερβατέρ».

«Την απουσία του κ. Σιράκ ήταν αυτή που φωτογράφισαν οι ψηφοφόροι με τη ψήφο τους την περασμένη Κυριακή» , σημειώνει η «Νουβέλ Ομπσερβατέρ».

Στο Βερολίνο το Αφγανιστάν

Στη διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που αρχίζει την Τετάρτη στο Βερολίνο, αναφέρεται η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

«Η επιλογή του Βερολίνου για τη διεξαγωγή της διάσκεψης δεν είναι τυχαία», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι Αφγανοί γνωρίζουν ότι στη Γερμανία έχουν αλτρουιστές φίλους οι οποίοι βοηθούν με την παρουσία σχεδόν 2.000 γερμανών στρατιωτιών στο αφγανικό έδαφος», υπογραμμίζει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

«Παρά το κλίμα συνεργασίας ο δρόμος πρός τη δημοκρατία στο Αφγανιστάν δεν είναι εύκολος» , προειδοποιεί η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάσκεψη αφορά και την παροχή οικονομικής βοήθειας» , σημειώνει η «Σουντόϊτσε Τσάιτουνγκ» του Μονάχου.

Η εφημερίδα προβλέπει ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη θα συμφωνήσουν για ένα πακέτο βοηθείας προς το Αφγανιστάν που θα ξεπερνά τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία.

Αλλά τα χρήματα δεν είναι το πάν.

Η «Σουντόϊτσε Τσάιτουνγκ» δέχεται ότι εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, οι 60 αντιπροσωπείες που θα συγκεντρωθούν στο Βερολίνο θα ασχοληθούν και με άλλα δύο βασικά προβλήματα: την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 23:15 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία η διαδικασία της Λουκέρνης

Του Πάρη Ποταμίτη από τη Λουκέρνη

Την Τριτη το βράδυ ο κ.ντε Σότο είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο

Εντός της ημέρας αναμένεται να πέσει η αυλαία της προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό ,αφού όπως ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο, ο Κόφι Ανάν πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη ούτως ώστε να ενημερώσει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα όσα έγιναν εδώ στη Λουκέρνη.

Χθες βράδυ ο κ.Ντε Σότο είχε συνάντηση μίας σχεδόν ώρας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας ο περουβιανός διπλωμάτης ζήτησε και έλαβε εκ νέου ,σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτενή ενημέρωση για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί τού σχεδίου Ανάν.

Σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, ο κ.Ντε Σότο ούτε τοποθετήθηκε επί των αιτημάτων της ελληνοκυπριακής πλευράς για τροποποιήσεις ούτε και επεχείρησε να βολιδοσκοπήσει για οποιοδήποτε πάρε-δώσε σε σχέση με τις τροποποιήσεις πού ζητά η τουρκική πλευρά.

Στάση πού οδήγησε κύκλους της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στο συμπέρασμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης. Απλώς θα αρκεστούν, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις,σε επαφές πού θα επιτρέπουν στο Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσει το τελικό του κείμενο το οποίο θα αποσταλεί κανονικά σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και όχι προϊόν μόνο τού δικού του επιδιαιτητικού ρόλου.

Χθες βράδυ είχαν συνάντηση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με πρωτοβουλία τού υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ.Μολυβιάτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως πληροφορούμαστε από διπλωματικούς κύκλους, ο κ.Μολυβιάτης επεξήγησε στον Κολιν Πάουελ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Στη Λουκέρνη, ενισχυμένος με την εξουσιοδότηση της Κομισιόν επέστρεψε και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Φερχόϊγκεν έτοιμος να υποστηρίξει, όπως ανέφερε σε συνομιλητές του, το τελικο κείμενο γιά λύση τού κυπριακού.

Εν όψη όλων αυτών αναμένεται ότι μέχρι το μεσημέρι ο Κόφι Αναν θα έχει έτοιμη την προτεινόμενη συμφωνία. Όσο για τη μονογράφηση εδώ και τώρα τού κειμένου, όπως ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι αργά χθες βράδυ η θέση τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της ελλαδικής πλευράς ήταν ότι κάτι παρόμοιο δεν είναι δυνατό να γίνει, αφού αυτό δεν προβλέπεται στη διαδικασία επί της οποίας δεσμέυτηκαν τα μέρη στη Νέα Υόρκη.


Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 - 15:54 (Ώρα Λονδίνου)

Τελευταίες Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία η διαδικασία της Λουκέρνης

Την Τετάρτη αναμένεται να πέσει η αυλαία της προσπάθειας για επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ο κ.Μολυβιάτης.

«Όχι στην ουδέτερη αμηχανία»

Αντιρρήσεις για το σχέδιο

Ικανοποιημένη η Άγκυρα

Οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο σχέδιο Ανάν

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Νέο σχέδιο για την Κύπρο

«Νέο» σχέδιο Ανάν στη Λουκέρνη

Η νέα Ευρώπη

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Κύπρο στη διευρυμένη ΕΕ

Προκλήσεις στην Ευρώπη

Η Κύπρος στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H Κύπρος σήμερα

Μια ξενάγηση στη Μεγαλόνησο μετά το άνοιγμα της πράσινης γραμμής

Ο Τύπος

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» το Κυπριακό

Οι συνομιλίες στην Ελβετία για το Κυπριακό, η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γκαργκάνα και η απεργία της ΓΣΕΕ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας ελληνικού Τύπου την Τρίτη.

Στο μικροσκόπιο η μεταναστευτική πολιτική

«Σχέδιο α λα Τούρκα»

Με το βλέμμα στη Λουκέρνη

Ενυπόγραφα

Κυπριακό: Οι συνέπειες της άγνοιας

Η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τελεί εν πλήρη συγχύσει για τα όσα δραματικά και κρίσιμα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, εκτιμά ο Λευτέρης Αδειλίνης.

Η Κύπρος ενώπιον της ευρωπαϊκής πρόκλησης

Γέλια και κλάματα

Δεν βλέπουν αλλαγή οι Kύπριοι

Συνεντεύξεις

Αισιοδοξία Γουέστον για το Κυπριακό

Την πεποίθηση του ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι την 1η Μαΐου εξέφρασε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Επί τάπητος το Κυπριακό

Παπαδόπουλος: Eπειγόντως λύση

Κυπριακό: «Πώς θα φτάσουμε στη λύση»

^^ Αρχή σελίδας

Αρχική Σελίδα

|

Διεθνή

|

Ελλάδα - Κύπρος

|

Τύπος

|

Οικονομία

|

Πολιτισμός

|

Αθλητικά

|

Σε βάθος

|

Ενυπόγραφα

|

Φόρουμ

|

Καιρός

BBC News >>

|

BBC Sport >>

|

BBC Weather >>

|

Learning English >>

Βοήθεια

|

Επικοινωνία

|

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


Τετάρτη 31 Μαρτίου 2004 - 04:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Οι τρομοκράτες των προαστίων»

Οκτώ Βρετανοί συνελήφθησαν την Τρίτη βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της χώρας σε αλλεπάλληλες επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του Λονδίνου και στη νότια Αγγλία.

Στη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκε άνω του μισού τόνου νιτρικού αμμωνίου, υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Στη συντονισμένη επιχείρηση έλαβαν μέρος 700 άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας.

«Οι βομβιστές των περιχώρων» , ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στην «Τάιμς».

«Αποκαλύφθηκε σχέδιο οπαδών της αλ- Κάιντα και απετράπη η τοποθέτηση παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού στη διάρκεια της μεγαλύτερης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Βρετανία από τότε που σημειώθηκαν τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», γράφει η «Τάιμς».

Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι επτά από τους συλληφθέντες είναι ηλικίας κάτω των 22 ετών και ότι σ'αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ένας φοιτητής 17 ετών.

Ο όγδοος επίδοξος βομβιστής είναι 32 ετών.

Σύμφωνα με την «Τάιμς», η αστυνομία εκτιμά ότι οι τρομοκράτες σκόπευαν να τοποθετήσουν το παγιδευμένο φορτηγό σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές.

Οι τρομοκράτες μεγάλωσαν στη Βρετανία

«Οι επίδοξοι βομβιστές δεν είναι να αναγκαίο να προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική ή να έχουν εκπαιδευθεί δε κάποιο στρατόπεδο στο Αφγανιστάν, είναι πιθανό να έχουν γεννηθεί και να έχουν μεγαλώσει στη Βρετανία», γράφει ο Φίλιπ Τζόνσον αθρογράφος της «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

«Η αναχαίτιση της βομβιστικής επίθεσης δείχνει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει τη δουλειά της μολονότι δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια», σημειώνει ο αρθρογράφος της «Τέλεγκραφ».

Όπως γράφει η «Τέλεγκραφ» από τότε που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ , στις 11 Σεπτεμβίου του 2001, στη Βρετανία έχουν γίνει 520 συλλήψεις βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και σύμφωνα με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες σειρά επιθέσεων έχουν αποτραπεί.

«Οι χθεσινές συλλήψεις δείχνουν γιατί οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι θα πρέπει να αντιτίθενται σ'αυτούς που διακατέχονται απο φανατισμό», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της «Τέλεγκραφ».

Οι στόχοι της επίθεσης

«Ποιός ήταν ο στόχος της επίθεσης ;», αναρωτιέται η «Ιντιπέντεντ».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν επί δύο μήνες τους συλληφθέντες.

Σύμφωνα με μία πηγή πιθανός στόχος ήταν εμπορικό κεντρό κοντά σε κεντρική οδική αρτηρία.

Δεν αποκλείεται όμως πρωταρχικός στόχος να ήταν η πρεσβεία της Ιορδανίας στο Λονδίνο.

Ορισμένοι, επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ», θεωρούν ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες ήθελαν να «κτυπήσουν» τα αεροδρόμια Γκάτγουϊκ η Χίθροου.

Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία, γράφει η «Ιντιπέντεντ».

Ένας από τους συλληφθέντες δουλεύει σε εταιρεία τροφοδοσίας στο Γκάτγουϊκ ένω ένας άλλος εργάζεται στην ίδια περιοχή ως ταξιτζής, σημειώνει η «Ιντιπέντεντ».

Κυπριακό

«Ο απεσταλμένος της ΕΕ θα επιδιώξει μία λύση για την Κύπρο να σέβεται τις βασικές ελευθερίες» , ο τίτλος στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Σε ανταπόκρισή της από το Μπούργκενστοκ, η απεσταλμένη της εφημερίδας Κέριν Χοπ αναφέρει ότι ο κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, υπεύθυνος για τη διεύρυνση της ΕΕ, αναμενόταν να λάβει μέρος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου χθες τη νύχτα.

«Στις συνομιλίες αυτές ο κ. Φερχόϊγκεν θα φροντίσει μία συμφωνία να συνάδει με τους κανονισμούς της Κοινότητας που αφορούν την ελευθερία διακίνησης και εγκατάστασης», υπογραμμίζει η απεσταλμένη της «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς».

Η δυνατότητα της πρόσβασης που θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι στο Τουρκοκυπριακό κρατίδιο στο Βορρά είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, σύμφωνα με την Κέριν Χοπ.

Ολυμπιακοί Αγώνες

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη λόγω της πανελλαδικής 24ώρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, και η εφημερίδα «Γκάρντιαν» έχει ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Τα συνδικάτα στην Ελλάδα συνιστούν νέα απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

O κίνδυνος των απεργιακών κινητοποιήσεων που μπορεί να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων που ήδη έχουν αργοπορήσει, κάνει την εμφάνισή του ενώ η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση έχει ήδη κάνει λόγο για υπερβάσεις στο κόστος των Ολυμπιακών έργων, μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα Έλενα Σμιθ.

«Η σημερινή απεργία αποτελεί μία πρώτη πικρή γεύση της αναταραχής που μπορεί να προκληθεί», γράφει η Σμιθ.

Οι εργατικές ενώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι σημερινές στάσεις στα συγκοινωνιακά μέσα ίσως καταστρέψουν την τελετή της άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στην Αθήνα, σημειώνει η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.