Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-25

  1. Μήνυμα της αλ Κάιντα για Πακιστάν
  2. Φόρουμ: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
  3. ΕΕ: Συμφωνία για την τρομοκρατία
  4. Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής
  5. Τετραμερή δείπνα στην Λουκέρνη
  6. Τιμή για το παρελθόν, ανησυχία για το διεθνές σκηνικό
  7. Κατηγορίες κατά Ντενκτάς
  8. Αναστολή με απειλές
  9. Αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ
  10. «Ιστορική» συνάντηση Μπλερ - Καντάφι
  11. Κατηγορίες κατά Ντενκτάς
  12. Αναστολή με απειλές
  13. Η φλόγα που ενώνει τον κόσμο
  14. «Ιστορική» συνάντηση Μπλερ - Καντάφι
  15. Συμβούλιο ΕΕ «στη σκιά της Μαδρίτης»
  16. Διακοπή τετραμερούς για τη σύνοδο της ΕΕ
  17. «Εξ οικείων τα βέλη» προς Μπους
  18. Λιβύη και... καρδιοπάθειες
  19. Ενότητα στο θρήνο, διχασμός στην πολιτική

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Μήνυμα της αλ Κάιντα για Πακιστάν

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι (α) πιστεύεται πως είναι ο θεωρητικός της αλ Κάιντα

Ηχογραφημένο μήνυμα που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον δεύτερο τη τάξει της αλ Κάιντα, μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, καλεί τον λαό του Πακιστάν να ανατρέχει την κυβέρνηση της χώρας.

Στο μήνυμα, που μεταδόθηκε από τον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό, αλ Τζαζίρα, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, χαρακτηρίζεται προδότης, που προσπαθεί να μαχαιρώσει πισώπλατα την ισλαμική αντίσταση στο Αφγανιστάν.

«Καλώ τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να ξεφορτωθούν την κυβέρνησή τους που εργάζεται για τους Αμερικανούς» αναφέρει το μήνυμα.

Οι Πακιστανοί στρατιώτες καλούνται «να μην υπακούσουν στις διαταγές» των ανωτέρων τους και να προχωρήσουν σε πραξικόπημα σε βάρους προέδρου Μουσαράφ.

Στην Ουάσιγκτον, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) λέει ότι ελέγχει το μήνυμα για να διαπιστώσει αν όντως πρόκειται για τη φωνή του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Πάντως, αναλυτές λένε πως φωνή μοιάζει με αυτήν που ακούγεται σε προηγούμενες ταινίες του αλ Ζαουάχρι, αν και δεν είναι σαφές το πότε ηχογραφήθηκε το μήνυμα.

Βαριές απώλειες

Πριν ένα μήνα η κυβέρνηση του Πακιστάν εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον μαχητών των Ταλαμπάν και της αλ Κάιντα στην ορεινή περιοχή του νότιου Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Στην περιοχή εκείνη πιστευόταν ότι κρυβόταν ο αλ Ζαουάχρι.

Την Πέμπτη, οι αντάρτες αγνόησαν προθεσμία που είχε θέσει ο στρατός για να παραδοθούν μαζί με μερικούς στρατιώτες που έχουν πάρει ομήρους.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει πως ο στρατός του Πακιστάν εναποθέτει τις ελπίδες του στις συνομιλίες με τους δημογέροντες της περιοχής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρέχουν καταφύγιο στους αντάρτες.

Ο στρατός δεν φαίνεται διατεθειμένος να εξαπολύσει νέα επίθεση, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει υποστεί βαριές απώλειες από τους βαριά οπλισμένους αντάρτες.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 19:55 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι κοινωνίες και τα κράτη στην τρομοκρατία;

Υπάρχει αποτελεσματική άμυνα κατά της τρομοκρατίας;

Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Πιστεύετε ότι μπορεί να μπει φρένο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό;

Και κατά πόσο γίνονται τα κράτη, τρομοκράτες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Τι βγαίνει άραγε μέσα απ΄ τις κάνες των τυφεκίων; Ποιος λόγος; Ποιο σωτήριο μήνυμα; Ειδοποιήστε αυτούς τους στρατιώτες που τυφεκίζουν το αύριο...

Μιχαήλ Κωνσταντινόπουλος (Φλώρινα), από τον Νικηφόρο Βρεττάκο

Οι Άνθρωποι που δεν έχουνε να χάσουν τίποτα, μπορούν να κάνουν τα πάντα. Γιατί όμως δεν έχουν τίποτα;

Γεώργιος Παπαηλίου (Ελβετία)

Πρέπει να μεταρρυθμιστεί ο ΟΗΕ και να δημιουργηθεί μια χάρτα που θα απαγορεύει σε κάθε ελεεινό δολοφόνο σαν τον Σαντάμ και τον Μπιν Λάντεν να απειλούν τον ελεύθερο κόσμο, και αυτό όχι αόριστα αλλά μέσω μιας διεθνούς tasc force ταχείας αντίδρασης. Και εκτός αυτού κάποιες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πρέπει να ξεχάσουν το προβληματικό τους πρόσωπο και τον μεγαλοϊδεατισμό τους και να στοιχιθούν δίπλα στις ΗΠΑ και την Αγγλία για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο μην ξεχνώντας το ότι σήμερα είμαστε ελεύθεροι χάριν σε αυτούς και ότι οι διάφοροι Μπιν Λάντεν αν αντιληφθούν ότι τους περνάει τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για όλους.

Ένα φάντασμα στοιχειώνει τις διεθνείς σχέσεις το φάντασμα του Ισλαμισμού.

Θωμάς Ν. Βαρδαλάς (Αθήνα)

Είναι λυπηρό να συγκρίνουν κάποιοι τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του πλανήτη με τους δολοφόνους. Και είναι εξίσου λυπηρό να επαναπαυόμαστε πιστεύοντας ότι θα καταπολεμηθεί η τρομοκρατία ενόσω ηγούνται κρατών διάφοροι δολοφόνοι των λαών τους όπως στο Ιράν την Συρία την Βόρεια Κορέα η ενόσω υπάρχουν καταστάσεις τύπου Σουδάν Ζιμπάμπουε κλπ κλπ. Αν ο ελεύθερος κόσμος ανεχθεί όλους αυτούς και δεν τους απομακρύνει τότε σίγουρα θα πληρώσουμε ακριβό τίμημα γιατί σίγουρα σε κάποια φάση κάποιος εξ αυτών θα ξεφύγει και θα βρεθεί με ατομική βόμβα και τότε...

Pan Mich (Italy)

«Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ και Μυρσίνη συ Δοξαστική....» Η αποτελεσματικότερη άμυνα κατά των τρομοκρατιών; Η Δικαιοσύνη! Αν δεν υπήρχε δράση δεν θα υπήρχε και αντίδραση. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο τα κράτη... επιεικώς γίνονται αντιδημοκρατικά.

Κωνσταντίνος Καχτσίδης (Αθήνα)

Μόνο η ευημερία των λαών θα πάψει να δημιουργεί νέους τρομοκράτες. Η μέχρι σήμερα στάση των πλουτοκρατών δυστυχώς όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Τα αποτελέσματα της άρνησης τους θα τα βιώνουμε στο μέλλον καθημερινά. Εξάλλου δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η νόμιμη τρομοκρατία που στο όνομα της «άλλης τρομοκρατίας» καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δημήτρης (Ελλάδα)

Πάντα επίκαιρο το μήνυμα του Έλληνα διανοούμενου Νικηφόρου Βρεττάκου, έρχεται να μας υπενθυμίσει την τραγικότητα της αλληλοεξόντωσης του ανθρωπίνου Γένους: «Τι βγαίνει άραγε μέσα απ΄ τις κάνες των τυφεκίων; Ποιος λόγος; Ποιο σωτήριο μήνυμα; Ειδοποιήστε αυτούς τους στρατιώτες που τυφεκίζουν το αύριο...»

Μιχαήλ Κωνσταντινόπουλος (Φλώρινα)

«Ένα φάντασμα στοιχειώνει τις διεθνείς σχέσεις το φάντασμα του Ισλαμισμού». Η έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας έδωσε το έναυσμα για την επανεκτίμηση των θεωριών περί σύγκρουσης των πολιτισμών. Αυτήν τη στιγμή, η τρομοκρατία αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα πολυεθνή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Βασιζόμενες στην έξαρση της τρομοκρατίας, δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που προσβλέπουν στο ετοιμοπόλεμο της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει χρέη «χωροφύλακα του κόσμου».

Πρέπει να μεταρρυθμιστεί ο ΟΗΕ και να δημιουργηθεί μια χάρτα που θα απαγορεύει σε κάθε ελεεινό δολοφόνο σαν τον Σαντάμ και τον Μπιν Λάντεν να απειλούν τον ελεύθερο κόσμο

Pan Mich (Italy)

Εξηγείται εύκολα, επομένως, η τάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να δημιουργήσει ένα οικοδόμημα ηγεμονικής σταθερότητας, βάσει του οποίου οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν την ηγέτιδα δύναμη, λόγω οικονομικής, τεχνολογικής και στρατιωτικής ανωτερότητας. Τουτέστιν, το ευρύτερο σύστημα διεθνών σχέσεων θα αποκτήσει τάξη και αποτελεσματικότητα με βάση τους κανόνες και τις αξίες που η ηγεμονική δύναμη (σσ ΗΠΑ) μοιράζεται με τα λοιπά μέλη του συστήματος.

Θωμάς Ν. Βαρδαλάς (Αθήνα)

Δυστυχώς βιώνουμε έναν πόλεμο ο οποίος θα μείνει στην ιστορία το ίδιο όσο οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Για μια φορά ακόμη οι θρησκευτικές συγκρούσεις δημιουργούν και θα δημιουργούν εκατόμβες νεκρών. Οι μάζες πιστεύω δεν έχουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουν οι λίγοι που εκμεταλλεύονται τους πολλούς και βρίσκουν άνανδρους και άτιμους τρόπους να λύσουν τις διαφορές τους.

Λεωνίδας Τσαούσης

Όταν απειλείται ο τρόπος ζωής των Ισλαμικών λαών όταν κράτη και άτομα χάνουν τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και όταν η Δύση καταπιέζει άλλες κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες κι εθνότητες, είναι λογικό να εμφανίζεται η τρομοκρατία

Νικόλαος Κόραβος (Θεσσαλονίκη)

Το ενδιαφέρον αλλά και τρομακτικό σημείο στην Ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα είναι ότι δεν πρόκειται αναγκαστικά για μια ομάδα φτωχών, απελπισμένων ανθρώπων αλλά για άτομα με επαρκές εισόδημα για να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και να οργανώνουν επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη (ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν είναι πολυεκατομμυριούχος).

Άποψή μου είναι ότι η καταπίεση που υφίστανται οι Αραβικές χώρες (αλλά και άλλες, ίσως ακόμη και η Ελλάδα) από τη Δύση δεν είναι μόνο οικονομική: είναι κυρίως πολιτική, πολιτιστική και κατ' επέκταση ψυχολογική. Όταν απειλείται ο τρόπος ζωής των Ισλαμικών λαών από τους κανόνες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, όταν κράτη και άτομα χάνουν τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού και όταν η Δύση μέσα από μια αυτοδιαφήμιση αποκτά ένα ψεύτικο κύρος και έτσι καταπιέζει άλλες κουλτούρες, θρησκείες, γλώσσες κι εθνότητες, είναι λογικό να εμφανίζεται η τρομοκρατία.

Η λύση είναι μια: διαφορετικό οικονομικό σύστημα και επίσης σεβασμός στη διαφορετικότητα, την εθνική, γλωσσική και θρησκευτική συνείδηση του καθενός. Δυστυχώς, ο σύγχρονος κοσμοπολιτισμός και η προβολή της οικονομίας της αγοράς και του κέρδους ως μοναδικών αξιών καταπιέζει πρωτίστως την ψυχολογία των ανθρώπων, άλλων περισσότερο (Ισλαμικοί λαοί) κι άλλων λιγότερο.

Με άλλα λόγια, η τρομοκρατία είναι ένα καρκίνωμα του δυτικού συστήματος. Η Δύση μοιάζει με έναν ασθενή, ο οποίος αφού πρώτα καπνίζει σαν φουγάρο παθαίνει καρκίνο και μετά κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του και αντί να κόψει το κάπνισμα προτιμά διαρκείς εγχειρήσεις και αμφιβόλου αποτελέσματος θεραπείες...

Νικόλας Κόραβος (Θεσσαλονίκη)

«Όποιος σπέρνει άνεμους θερίζει θύελλες». Δυστυχώς για αυτούς τους ανθρώπους ο θάνατος με αυτόν τον τρόπο είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης που πιστεύουν πως έχουν. Πιστεύω πως αν πάψει η εκμετάλλευση των ισλαμικών χωρών και προχωρήσει η σωστή ανάπτυξη τους θα πάψουν να υπάρχουν οι λόγοι ύπαρξης τέτοιων εξτρεμιστικών εκδηλώσεων.

Ευάγγελος Σιώμος (Θεσσαλονίκη)

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, με την καταιγιστική συχνότητα και τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχουν λάβει, αποτελούν το σύγχρονο πρόσωπο του πολέμου. Ο αριθμός των ανθρωπίνων θυμάτων αυξάνεται δραματικά και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον ζουν με το φόβο ενός νέου αδίστακτου χτυπήματος.

Καταλήγουμε... να πολεμούμε την τρομοκρατία με την τρομοκρατία, τη βία με τη βία, το αίμα με το αίμα.

Μαργαρίοτα Μπέη (Αθήνα)

Οι καταστροφικές συνέπειες όμως δεν περιορίζονται στα παραπάνω: Από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά για την κατασκευή και αγορά εξοπλισμών με σκοπό την «πρόβλεψη» τρομοκρατικών επιθέσεων, δημιουργείται πολιτική και οικονομική αστάθεια, εγείρονται πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα.

Οι σύγχρονοι τρομοκράτες-οι οποίοι είτε χρησιμοποιούν πολύπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα είτε μεταχειρίζονται σαν όπλα μαζικής καταστροφής «ειρηνικά» μέσα, όπως τα αεροσκάφη- διαφεύγουν της σύλληψης και παραδειγματικής τιμωρίας τους και συνεχίζουν να γράφουν τον κύκλο του αίματος.

Οι ηγέτες, στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν την τρομοκρατία, προκαλούν μία φαυλότητα, καθώς επιστρατεύουν μέσα και οργανώσεις που απλά εξοργίζουν τους τρομοκράτες, με φυσικό επακόλουθο τις εκ νέου επιθέσεις και τον άδικο χαμό αθώων πολιτών. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται, τα οποία τίθενται πάνω από την αξία των ανθρωπίνων ζωών.

Καταλήγουμε έτσι να πολεμούμε την τρομοκρατία με την τρομοκρατία, τη βία με τη βία, το αίμα με το αίμα.

Όμως, όπως δείχνουν τα παγκόσμια γεγονότα, πρόκειται για τον πλέον αναποτελεσματικό τρόπο πάταξης του φαινομένου, εφόσον οι τρομοκράτες φέρονται διατεθειμένοι να αποτελειώσουν το βδελυρό έργο τους. Οι κυβερνήσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αδύναμοι μπροστά στην παγγήινη απειλή. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ζήτημα της Ασφάλειας έχει έλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό και οι συζητήσεις επί του ζητήματος πρόκειται να ενταθούν, ειδικά αναφορικά με την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο εφιάλτης υφίσταται...

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιστεύω ότι η ενημέρωσή μας στο θέμα της τρομοκρατίας δεν είναι πλήρης, λόγω αντικειμενικών αιτίων. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ' όψιν αυτή την παράμετρο και κρίνοντας μόνο αυτά που μαθαίνουμε θα έλεγα ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι να εκλείψουν οι αιτίες που την προκαλούν. Αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο και εύκολο.

Πρέπει να έχουν οι πολίτες όλων των χωρών του κόσμου την αίσθηση της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ισονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα θα πρέπει να αισθάνονται ότι απολαμβάνουν των ίδιων ευκαιριών για απόκτηση υλικών και μη αγαθών.

Κώστας (Αθήνα)

Φταίμε όλοι, γιατί δε μιλήσαμε, δεν εμποδίσαμε με τα κορμιά μας, τότε που έπρεπε τους Δυνατούς

Φιλίτσα (Αθήνα)

Μήπως γνωρίζουμε τα αληθή αίτια της τρομοκρατίας και τους σκοπούς που εξυπηρετούν; Ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατία και τι πράγματι επιδιώκει; Με την πρόφαση του/των τιμωρού/ών, μήπως επιδιώκουν μία παγκόσμια θρησκευτική, αν όχι και ατομική, επιβολή; Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με άτομα ψυχοπαθή, όπως τον Χίτλερ;

Κωνσταντίνος (Ελλάδα)

Η τρομοκρατία μπορεί να σταματήσει μόνο όταν σταματήσουνε οι αναπτυγμένες χώρες να εκμεταλλεύονται και να επιτίθενται στους αδύναμους () Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Ο δυτικός κόσμος ευθύνεται για όλα αυτά. Εμείας είμαστε οι τρομοκράτες.

Αντρέας Οικονόμου (Ελλάδα)

Τα θέλανε όλα και τα ήθελαν αμέσως. Μπήκαν σε χώρες και δεν ξαναβγήκαν. Οι Δυνατοί. Ποτέ δεν κατάλαβαν, πως η ανθρώπινη ψυχή δεν πουλιέται, δεν σκλαβώνεται, το φρόνημα δεν υποστέλλεται και η ταπείνωση δε συγχωρείται. Οι Δυνατοί. Πληρώνουν τώρα και πληρώνουμε όλοι το τίμημα της αλαζονείας των Δυνατών. Δε μας αρέσει. Το ξέρω, είναι αποτρόπαιο, γιατί συμβαίνει σε εμάς.

Συγνώμη συνάνθρωποι. Ξέρουμε ότι ήσαστε πιο δυνατοί από μας, γιατί έχετε πια ξεπεράσει τα όρια και το φόβο του θανάτου. Φταίμε όλοι, γιατί δε μιλήσαμε, δεν εμποδίσαμε με τα κορμιά μας, τότε που έπρεπε τους Δυνατούς. Δεν είμαστε σε καλύτερη μοίρα από σας. Μην σας ξεγελούν οι ψευδεπίγραφες εικόνες. Ζητούσαμε δικαιοσύνη για μας και σας είχαμε ξεχάσει. Καθίστε λίγο και σκεφτείτε και σεις, πώς να αποδυναμώσουμε πιο αποτελεσματικά τους Δυνατούς. Μην σκοτώνετε αθώους. Γίνεστε έτσι το ίδιο άδικοι και σκληροί με τους Δυνατούς.

Φιλίτσα (Αθήνα)

Όσο τα κράτη θα παράγουν βία και όσο θα υπάρχει η τεραστία ανισότητα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χωρες, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θυσιάζονται ανόητα σκοτώνοντας αθώους και εισπράττοντας τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ας πολεμήσουμε τα αιτία της τρομοκρατίας, όχι τους τρομοκράτες (έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε)

Δημήτρης Μπίνος (Θεσσαλονίκη)

If the US, the UK and the rest of their allies really wanted to "fight" terrorism they could easily stop it by solving a few diplomatic problems (Israel-Palestine) and just by helping a few countries to shape up their democracy but definitely democracy can not be established by military, as they say they are doing in Iraq. It takes years and decades for people to learn to live democratically. What the US is actually doing, in my opinion, is "breeding" terrorism, which will allow them simply to survive. Let us not forget that the US economy is based in a big percentage on business that one way or the other are involved with big military projects. So since the Cold war is over... how will the US economy survive? Perhaps with the so call "War on Terror".

Dimitris Koukoulakis (UK)

If the US, the UK and the rest of their allies really wanted to "fight" terrorism they could easily stop it by solving a few diplomatic problems (Israel-Palestine) and just by helping a few countries to shape up their democracy

Dimitris Koukoulakis (UK)

Το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Μαρτίου ήταν η αφορμή να δούμε βίαιη ανατροπή στην διαμόρφωση της πολιτικής «εξελίξεως» μιας χώρας. Δηλαδή, η τρομοκρατία, έγινε η αιτία για να γίνει ένα άκρως σοβαρό πολιτικό ατόπημα εκ μέρους των σοσιαλιστών και με αφορμή το γεγονός αυτό παρασύρθηκε ένας ολόκληρος λαός, σε μια πρωτοφανή διαδήλωση διαμαρτυρίας. Ναι στη διαμαρτυρία. Αλλά, όχι σε περίοδο απαγορευμένων πολιτικών εκδηλώσεων λόγω των εθνικών εκλογών. Ήταν σε λάθος χρόνο. Και εδώ το σοσιαλιστικό συναίσθημα μπήκε πριν από την λογική. Ήταν ένα ακόμα λάθος τους. Καπάκι στο θέμα σήμερα, έλληνας δημοσιογράφος μεγάλου ειδησεογραφικού οχήματος ΜΜΕ, του ιδίου χώρου, των σοσιαλιστών δηλαδή, διερωτήθηκε: [στο κατά πόσον θα πρέπει οι έλληνες στρατιώτες οι υπηρετούντες στο Κόσοβο και όχι μόνο, να φέρουν την ελληνική σημαία στο μανίκι τους]. Με την αιτιολογία ότι: [έχοντας εμφανή την εθνικότητά τους, γίνονται στόχος των τρομοκρατών]. Αν πράγματι, η τρομοκρατία κατορθώσει να γίνει πολιτικός μοχλός, για αλλαγή της κεντρικής πολιτικής διαχείρισης, φοβάμαι ότι οδηγούμε σε ένα νέο πολιτικό, αυτή την φορά, μεσαίωνα.

Γιεώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα)

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο και τότε μόνο αν καταργηθούν οι συνθήκες εκείνες που την δημιουργούν και διατηρούν

Αντώνης Συμεωνάκης (Αυστραλία)

Behind every attack there is a reason. The explosion of terrorism has a reason. In my opinion, it's the reaction of the weaker people against a powerful nation (USA) which ignores the international laws for the sake of building a powerful empire. Imagine one day your house is attacked by American soldiers, your wife is raped and your children are killed. What would you do? Maybe here is the answer to terrorism.

Ioannis Katramados (UK)

Δώστε ελπίδα στους φτωχούς λαούς για να μην πιστεύουν στα παραμύθια του Μπιν Λάντεν

Α. Μικρόπουλος (Αθήνα)

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο και τότε μόνο αν καταργηθούν οι συνθήκες εκείνες που την δημιουργούν και διατηρούν. Φτώχια, κοινωνική αδικία, εξευτελισμός ατομικός η εθνικός όπως γίνεται στους Παλαιστίνιους, αγραμματοσύνη, θρησκευτικός φανατισμός, και άλλες ανώμαλες για τα δεδομένα της εποχής μας καταστάσεις γεννοβολούν συνεχώς νέους τρομοκράτες, οι οποίοι κάτω από κανονικές συνθήκες θα πάσχιζαν για ζωή και χαρά. Λύσεις σαν και αυτές που προσπαθούν να δώσουν ο Μπους και η παρέα του εκτρέφουν και διευρύνουν την τρομοκρατία

Αντώνης Συμεωνάκης (Αυστραλία)

Ο «αποφασισμένος» άνθρωπος, είναι ανίκητος από οποιαδήποτε πολεμική μηχανή. Ας το λάβουν αυτό επιτέλους υπ' όψιν τους οι «ισχυροί» του κόσμου μας και ας πάψουν να δημιουργούν με τον τρόπο που όλοι μάθαμε, κι άλλους.. απελπισμένους...

Σπύρος Βικάττος (Αθήνα)

Δώστε ελπίδα στους φτωχούς λαούς για να μην πιστεύουν στα παραμύθια του Μπιν Λάντεν

Α. Μικρόπουλος (Αθήνα)

Σε εμάς τους κοινούς θνητούς, που τίθεται αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι δύσκολη γιατί, κατ αρχήν είμαστε βέβαιοι ότι, ο εχθρός είναι απροσδιόριστος και έτσι δεν μπορεί να χτυπηθεί ην «πηγή». Αυτό είναι φυσικός κανόνας και σ αυτόν στηρίζεται ο ανταρτοπόλεμος από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην συνέχεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί, αν η ιδεολογία ή οι αρχές της τρομοκρατίας είναι οι θρησκευτικές διαφορές, οι διαφορές ηθών και εθίμων, δηλαδή πολιτιστικές, ή είναι κάποια βεντέτα, που ξεκινάει από αθετήσεις υποσχέσεων και σύγκρουση συμφερόντων. Σίγουρα δεν είναι η φτώχεια του τρίτου κόσμου, αλλά και σίγουρα είναι το μίσος εναντίον των Εβραίων.

Ειδικά ως προς την απροσδιοριστία του εχθρού βλέπουμε πλέον ότι, σκόρπισαν οι πυρήνες μετά από την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, την εξόντωση πολλών τρομοκρατών στην «πηγή» και την σύλληψη άλλων τόσων, που πήγαν στην αιχμαλωσία. Οι επιζήσαντες σκόρπισαν λοιπόν και αναπαράγονται σε πολλά σημεία της Γης. Οι Αμερικανοί βλέπουν σαν δεξαμενή τρομοκρατών μέχρι και την γειτονική μας Αλβανία, την οποία είχε επισκεφθεί προ ετών 2 φορές ο Μπιν Λάντεν.

πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων των κυβερνήσεων... ο έλεγχος παντός ξένου στοιχείου, που μεταναστεύει

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Επί πλέον σήμερα οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει το στυλ των επιθέσεών τους. Δεν συμμετέχουν σωματικά στις ανατινάξεις, ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έτσι οι ίδιοι, «μάστορες πλέον με μία τουλάχιστον εμπειρία στο ενεργητικό τους», επανέρχονται και σε νέα προσπάθεια, σε αντίθεση ακόμα με τους Παλαιστινίους, που αν δεν σκοτωθούν δεν το . . . ευχαριστιούνται.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, που δεν χωρούν στον φιλόξενο χώρο σας, δείχνουν και μία ακόμα τάση-συσχετισμό. Δείχνουν την προσπάθεια της τρομοκρατίας να αναβαθμισθεί σε ρυθμιστή της διεθνούς πολιτικής και ένα από τα παράσημα που κέρδισε, είναι η ανατροπή στις εκλογές της Ισπανίας. Οι αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναμένεται να είναι ανάλογες με την πάροδο του χρόνου και ειδικά, αν οι χώρες αυτές συμμετέχουν στον πόλεμο στο Ιράκ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία από μόνα τους δείχνουν ότι, πρέπει χάριν της παγκόσμιας τάξης και ασφάλειας να διαχωρίζονται οι «αμνοί από τα ερίφια», - πράγμα που οι σημερινοί κουλτουριάρηδες σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλούν ρατσισμό, ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. - το πρώτο που πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων των κυβερνήσεων είναι ο έλεγχος παντός ξένου στοιχείου, που μεταναστεύει, επειδή «η εμπιστοσύνη προς κάθε τι άγνωστο μπορεί να είναι καλή, αλλά ο έλεγχος είναι πολύ καλύτερος».

Το δεύτερο είναι η ενασχόληση των πολιτικών στο θέμα της τρομοκρατίας με την αντιμετώπισή της σε πολιτική και ανθρωπιστική βάση. Η τότε Μεγάλη Βρετανία ήξερε πώς να κρατήσει σε επίπεδο φιλικό τις αποικίες της ανά τον κόσμο επί αιώνες και η ιστορία μπορεί να βοηθήσει τους σημερινούς πολιτικούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τρομοκράτες.

Το τρίτο και τελευταίο είναι πλέον το «μαστίγιο». Αλλά τώρα, που ο εχθρός είναι σε όλες τις χώρες του κόσμου και περιμένει το μήνυμα για δραστηριοποίηση, είναι δύσκολο το μαστίγιο να μην χτυπήσει και αμέτοχους αθώους. Το γράφει εξ άλλου αν δεν κάνω λάθος - και η Αλ Χάγιατ, που εκδίδεται στο Λονδίνο. Γράφει λοιπόν ότι, η Αλ Κάϊντα τίθεται στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του ... G.Bush επειδή είναι ο ... ηλιθιότερος Πρόεδρος, καθώς κάνει τον Πλανητάρχη με την ισχύ των όπλων και όχι με την σοφία!

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στις μέρες μας ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή. Ακόμα και άνθρωποι που φαινομενικά δείχνουν ν' αψηφούν το θάνατο για κάποιον «ιερό» σκοπό έχουν κατακτηθεί από το φόβο ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια ζωή που το καθημερινό πρόγραμμα της περιλαμβάνει «πολιτισμένες σφαγές δυτικού τύπου». Μ' άλλα λόγια δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αυτή τους η απόγνωση είναι που οδηγεί σε τυφλά χτυπήματα ως απάντηση στις κατευθυνόμενες βόμβες που χρησιμοποιούνται από επικίνδυνα τυφλούς ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι οι λαοί στην ιστορία το μόνο μάθημα που έχουν πάρει από, την ασκούμενη πάνω τους βία, είναι πως να τη χρησιμοποιούν όταν έρθει η σειρά τους εναντίον άλλων λαών.

ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή

Κωνσταντίνος Μαυρίδης (Αθήνα)

Είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος βίας μπορεί να σταματήσει άμεσα. Υπάρχουν τεράστιες πολιτισμικές διάφορές και η έλλειψη σεβασμού γι' αυτές τροφοδοτεί απλόχερα τον κύκλο. Ίσως τελικά η βία, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό, να είναι ο καταλύτης της ιστορίας.

Κωνσταντίνος Μαυρίδης (Αθήνα)

Φρένο ίσως μπορεί να μπει, αλλά όχι ABS, ούτε ESP ούτε ASP. Ο πλήρης έλεγχος είναι εξορισμού αδύνατος, ακόμη και στο απλούστερο μηχανικό σύστημα. Πόσο μάλλον στις ανθρώπινες κοινωνίες και δη στις παρειές αυτών, που κάνουν πράξεις απόγνωσης όπως η αυτοχειρία!

Διαχωρίζω τον αυτόχειρα από τον κοινό εξτρεμιστή, αποδίδοντας στον πρώτο το ελαφρυντικό της απουσίας ιδίου συμφέροντος. Από την άλλη, σπάνια εμφανίζονται κράτη-αυτόχειρες. Τα δε σύγχρονα και ισχυρά κράτη, δηλώνουν πλέον απροκάλυπτα ότι την ισχύ τους θα την αξιοποιήσουν για ίδιο συμφέρον και όχι για υπεράσπιση παγκόσμια αποδεκτών αρχών όπως στο παρελθόν. Εκεί λοιπόν βρίσκονται οι πραγματικοί τρομοκράτες, αυτοί που θέλουν να επιτύχουν κάτι υπό το κράτος του φόβου.

Δυστυχώς μια κατάσταση κράτους του φόβου είναι αξιοποιήσιμη με πάρα πολλούς τρόπους και για αυτό το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να εκλείψει, ακόμη και αν εκλείψουν οι εξτρεμιστές.

Νικόλας

«... Μπορεί να μπει φρένο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό;»

το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να εκλείψει, ακόμη και αν εκλείψουν οι εξτρεμιστές

Νικόλας

Απάντηση: Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούνε στην πόλωση και το φανατισμό ενάντια στους Αγγλοσάξονες; Φτώχεια, πείνα, ένδεια και μη σεβασμός της διαφορετικότητας. Η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή από τους δυτικούς μόνο εφ΄ όσον συμφωνεί, κατά βάση, με το δικό τους σύστημα αξιών. Η Ελλάδα το ζει πού καλά διότι έλαχε να βρίσκεται γεωπολιτικοστρατιωτικά και γεωπολιτικοπολιτισμικά στο όριο μεταξύ Δύσης και Ανατολής από τον καιρό του Ομήρου και των Ελληνο-Περσικών πολέμων έως τα σήμερα. Ο Αγγλοσάξονας ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτή την ισοτιμία στη διαφορετικότητα, μόνο ανάγκα πραγμάτων και ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία. Ψάξτε τα της αποικιοκρατίας και θα το απαντήσετε το ερώτημα.

Αντώνης Πιστάλκας

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 20:16 (Ώρα Λονδίνου)

ΕΕ: Συμφωνία για την τρομοκρατία

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη

Δύο εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξήγγειλαν νέα μέτρα για την προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Όπως είπαν, θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνοριακοί έλεγχοι και τα συστήματα προστασίας των μεταφορών.

Θα πρέπει, ακόμα, να υπάρχει μια συστηματική προσέγγιση στην ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να εξασφαλιστεί πως οι υπηρεσίες ασφαλείας σε μια χώρα θα μοιράζονται τις πληροφορίες τους με τα άλλα μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ολλανδίας, Γκι ντε Βρις, ως πρώτο συντονιστή των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μεταξύ των νέων μέτρων που συμφωνήθηκαν είναι η παρακολούθηση δεδομένων από κινητά τηλέφωνα, ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ο εναρμονισμός των ποινών για τα τρομοκρατικά εγκλήματα και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων παράνομων οργανώσεων.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη στην οποία η Ευρώπη δεν πρέπει να ηττηθεί.

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αναμένεται να θέσουν τον Ιούνιο, ως προθεσμία να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα είχαν διακοπεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Ισπανία, που ήταν μια από τις χώρες με σημαντικές διαφωνίες, έχει πλέον μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση που δηλώνει έτοιμη για κάποιο συμβιβασμό.

Ισπανία και Πολωνία είχαν μπλοκάρει την υιοθέτηση Συντάγματος υπερασπιζόμενες τα δυσαναλόγως περισσότερα σε σχέση με τον πληθυσμό τους δικαιώματα ψήφων που είχαν εξασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας.

Η πολιτική της νέας ισπανικής κυβέρνησης σχετικά με το Ιράκ υπογράμμισε τις διαφορές στους κόλπους της Κοινότητας σχετικά με την εξωτερική πολιτική.

Η σύνοδος κορυφής πιστεύεται πως θα εκδώσει κάποια δήλωση για το Ιράκ, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, η προοπτική μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής παραμένει μακρινή.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 18:41 (Ώρα Λονδίνου)

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής

Διαφωνίες για το Ιράκ μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης στην Ισπανία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής που θα επικεντρωθεί σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, δυο εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στηρίξουν τα μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών αρχών και υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη.

Πιστεύεται ότι θα διορίσουν ένα Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα τρομοκρατίας, αλλά ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί οι διαφωνίες σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών.

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

Ακόμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να θέσουν τον Ιούνιο, ως προθεσμία να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Οι διαπραγματεύσεις για το Σύνταγμα είχαν διακοπεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η Ισπανία, που ήταν μια από τις χώρες με σημαντικές διαφωνίες, έχει πλέον μια νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση που δηλώνει έτοιμη για κάποιο συμβιβασμό.

Ισπανία και Πολωνία είχαν μπλοκάρει την υιοθέτηση Συντάγματος υπερασπιζόμενες τα δυσαναλόγως περισσότερα σε σχέση με τον πληθυσμό τους δικαιώματα ψήφων που είχαν εξασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας.

Η πολιτική της νέας ισπανικής κυβέρνησης σχετικά με το Ιράκ υπογράμμισε τις διαφορές στους κόλπους της Κοινότητας σχετικά με την εξωτερική πολιτική.

Η σύνοδος κορυφής πιστεύεται πως θα εκδώσει κάποια δήλωση για το Ιράκ, αλλά όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας, η προοπτική μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής παραμένει μακρινή.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 17:04 (Ώρα Λονδίνου)

Τετραμερή δείπνα στην Λουκέρνη

Λουκέρνη, Πάρης Ποταμίτης

Διπλωματική ώθηση μέσω δείπνων επιχειρεί να δόσει ο ΟΗΕ

Τη διπλωματία των τετραμερών δείπνων θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως επιβεβαίωσε ο ειδικός σύμβουλος τού ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Περουβιανό διπλωμάτη παρά τον κοινωνικό χαρακτήρα του χθεσινοβραδινού δείπνου με τους επικεφαλής των τεσσάρων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στη Λουκέρνη συζητήθηκε το Κυπριακό.

Θα ακολουθήσουν δε και άλλα παρόμοια δείπνα, σημείωσε ο κ. Ντε Σότο όταν ρωτήθηκε κατά πόσον επιχειρείται ώθηση στη διαδικασία με άτυπα τετραμερή δείπνα μάλλον, παρά με επίσημες τετραμερείς συναντήσεις που δεν προβλέπονται από τη διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο Αλβάρο Ντε Σότο τόνισε επίσης ότι προτίμηση του ΟΗΕ είναι και με την εδώ παρουσία του κ. Ανάν το Σαββατοκύριακο, να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των μερών σε ένα νέο τελικό κείμενο επίλυσης του Κυπριακού.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει ετοιμασία του τελικού κειμένου από τον Κόφι Ανάν ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Ντε Σότο, δεν αποκλείεται να ζητήσει υπογραφές εδώ στη Λουκέρνη.

Ο Περουβιανός διπλωμάτης υπέδειξε επίσης ότι υπάρχει ρητή δέσμευση των μερών για υποβολή του τελικού κειμένου σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο που θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις στις 20 Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται όπως είπε η ημερομηνία αυτή να μετατεθεί για λίγες ημέρες.

Αυτό που αναζητούμε δεν είναι μια επί μέρους συμφωνία αλλά μια συνολική, ολοκληρωμένη, τελική συμφωνία επίλυσης τού κυπριακού και σε σχέση με αυτό είμαστε πολύ πιο κοντά από ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια κατέληξε ο Αλβάρο Ντε Σότο.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 13:41 (Ώρα Λονδίνου)

Τιμή για το παρελθόν, ανησυχία για το διεθνές σκηνικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος

Με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και τα κόμματα, με διακηρύξεις τους χαιρετίζουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τονίζουν ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός, σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο διεθνές σκηνικό, αγωνίζεται για τη δική του ελευθερία, εμπνέεται από τα ιδανικά του εικοσιένα.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η φετινή επέτειος εορτάζεται σε περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητος, όπου η σκιά του φόβου και η ανασφάλεια επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Στα σύννεφα του τρόμου που απειλούν τις αξίες και τα ιδανικά μας, η Ελλάς έχει να αντιτάξει το καθαρό ελληνικό πνεύμα και την αφοσίωση του λαού της στη δημοκρατία. Μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα κατήφειας, δύο σημαντικότατα γεγονότα απασχολούν φέτος τη χώρα μας.

»Πρώτον, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου οι ημερομηνίες πιέζουν για την επίτευξη μιας λύσεως, που θα πρέπει όμως, για να είναι βιώσιμη και λειτουργική να στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, να σέβεται τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών και να είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

»Δεύτερον, η τέλεση της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους Ελλάδα. Η άρτια και ασφαλής διεξαγωγή των Αγώνων αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για όλους μας και καλώ τους Έλληνες, απανταχού της γης, να γίνουν πρεσβευτές του Ολυμπιακού ιδεώδους.

»Το μήνυμα του 1821 στον 21ο αιώνα είναι ότι οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο στόχος παραμένει αμετάβλητος, ελευθερία, δημοκρατία, αντιμετώπιση κάθε απειλής, αξιοπρέπεια και προκοπή για το έθνος και τη χώρα μας.

»Σε σας και στις οικογένειές σας και σε εκείνους που μακριά από τη γενέτειρα κρατούν τη σημαία του ελληνισμού, εύχομαι υγεία και ευτυχία, και ακόμη το δίδαγμα του 1821 να θερμαίνει τα πατριωτικά αισθήματα όλων».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Το επιτακτικό ζητούμενο της νέας εποχής είναι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, για μια ακόμη φορά, παραμερίζοντας τα λίγα και τα μικρά που μας χωρίζουν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε πράξη όλα όσα οραματιζόμαστε. Όλα όσα μας αξίζουν.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

»Την 1η Μαΐου επισφραγίζεται και τυπικά η διεύρυνση της ΕΕ. Υποδεχόμαστε και τυπικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια δέκα νέα μέλη, ανάμεσά τους και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιλέγουμε υπεύθυνα να συνδέσουμε το μέλλον μας με το μέλλον της μεγάλης, Ενωμένης Ευρώπης.

»Επιλέγουμε υπεύθυνα να εργαστούμε σκληρά για εμβάθυνση και διαπλάτυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, με τελικό μας στόχο την πολιτική ένωση. Σε λίγους μήνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Με τους Αγώνες της Αθήνας, τους καλύτερους και ασφαλέστερους που έγιναν ποτέ, δείχνουμε στον κόσμο το πρόσωπο και τις δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας.

»Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα, επιλέγουμε να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα μπροστά. Να κατακτήσουμε δυναμικά το μέλλον. Να οικοδομήσουμε μαζί την κοινωνία της ανάπτυξης και της συνοχής, της προόδου και της αλληλεγγύης που ενέπνεε τους Έλληνες του 1821. Που συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες σήμερα».

Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει στο μήνυμα του ότι η σύγχρονη Ελλάδα είναι σήμερα μία ισχυρή χώρα, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, με διεθνή ισχύ και αξιοπιστία και πρωτοπόρο ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου, αφού υπογραμμίζει ότι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, που σφραγίστηκε από ηρωικές θυσίες, για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική απελευθέρωση, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ανάπτυξη, τονίζει ότι τα μηνύματα αυτών των αγώνων, παρά τις διαφορετικές συνθήκες που υπάρχουν και τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί και στις οποίες έχει συμβάλει καταλυτικά το ΠΑΣΟΚ, είναι πάντα ζωντανά και επίκαιρα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι στις νέες πολιτικές συνθήκες μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, «έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις και αγώνες. Έχουμε την πολιτική ευθύνη να συνεχίσουμε το εγχείρημα της πολιτικής ανανέωσης και να δημιουργήσουμε το μεγάλο πλειοψηφικό, δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα της νέας εποχής».

ΚΚΕ

«Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821 είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ. Ο λαός μπορεί να σαρώσει τη μοιρολατρία, μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αν το θελήσει και δράσει. Οι συνθήκες άλλαξαν, ωστόσο, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών ο παραλληλισμός γίνεται ευδιάκριτος.

»Τότε, ήταν η 'Ιερά Συμμαχία', σήμερα είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι άλλοι οργανισμοί του ιμπεριαλισμού. Τότε ήταν το μέτωπο κατακτητών και ντόπιων τσιφλικάδων. Σήμερα είναι το μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της που επιτίθεται κατά της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αγροτών. Τότε ήταν η 'Φιλική Εταιρία' που οργάνωσε τον λαϊκό αγώνα. Σήμερα υπάρχει το ΚΚΕ, οι συνεργαζόμενοι, οι χιλιάδες των ριζοσπαστικών δυνάμεων».

Το μήνυμα του Συνασπισμού

«Η φετινή επέτειος θα γιορταστεί σε ένα ταραγμένο διεθνές σκηνικό. Η άσκηση κρατικής τρομοκρατίας από την κυβέρνηση του Ισραήλ με την δολοφονία Γιασίν, που έχει σαν αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή, η τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη και η αυξανόμενη ανησυχία για νέα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα και οι ανοιχτές πληγές στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν επιβεβαιώνουν ότι η σύγχρονη αυτοκρατορία που θέλει να επιβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ, εκτός από την αντίθεση όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, πρέπει να αναμετρηθεί και με τις εγγενείς αδυναμίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί.

»Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας. Ο αγώνας για ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική πρόοδο είναι πάντα επίκαιρος».


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορίες κατά Ντενκτάς

Ο κοινοτικός επίτροπος κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων

Επίθεση κατά του Tουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς εξέφρασε την απογοήτευση του επειδή όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να αδράξει τις ευκαιρίες για ειρήνευση στο νησί.

Ο κ. Φερχόιγκεν πρόσθεσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έπαψε εδώ και καιρό να εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έμμεσα πλην σαφώς υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι πουν όχι στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου «αυτό θα είναι συνέπεια της αδιαλλαξίας του κυρίου Ντενκτάς».

Πάντως ο κύριος Φερχόιγκεν δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την πορεία των τετραμερών συνομιλιών λέγοντας ότι υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ αυτών που οι δύο πλευρές ανακοινώνουν δημόσια και στην «πραγματικότητα της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για την επίλυση του Κυπριακού ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι αυτή εργάζεται με «καλή πίστη».

Οι δηλώσεις του κοινοτικού αξιωματούχου έχουν μια ειδική βαρύτητα στην παρούσα στιγμή που το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο αποφασιστική του φάση με την έναρξη των συνομιλιών στην Λουκέρνη.

Πάντως η πρώτη επαφή των δύο πλευρών, χθες, έγινε μετ' εμποδίων καθώς καταγράφηκαν διαφωνίες σε μια σειρά ζωτικά θέματα.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αναστολή με απειλές

Οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν εκρηκτικούς μηχανισμούς έξω από το Παρίσι

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η οργάνωση που απειλούσε ότι θα πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας αναστέλλει προσωρινά την απειλή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών η οργάνωση AZF λέει ότι επιθυμεί να βελτιώσει τις επιχειρησιακές της ικανότητες.

Σε δυο επιστολές προς τον πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ και τον υπουργό εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, η οργάνωση παραδέχεται ότι «δεν διαθέτει βόμβες που μπορούν να πλήξουν τον γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο».

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε τις τελευταίες δυο βδομάδες και τις τεχνικές μας αδυναμίες, η AZF αναστέλλει τη δράση της μέχρι να κάνουμε βελτιώσεις», λέει το κείμενο των επιστολών.

Πάντως σύμφωνα με την επιστολή η AZF απειλεί ότι εάν δεν τις δοθούν χρήματα θα πραγματοποιήσει επιθέσεις που θα «ξεπεράσουν αυτές της Μαδρίτης».

Η ανακοίνωση της AZF δίνεται στην δημοσιότητα μια μέρα μετά την ανακάλυψη επτά πυροκροτητών που βρέθηκαν σε γραμμές τραίνου νοτιοανατολικά του Παρισιού.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ

Στις 400 πλησιάζουν οι απώλειες των Αμερικανών ένα χρόνο μετά την εισβολή

Δυο αμερικανοί στρατιώτες και τρεις ιρακινοί αντάρτες σκοτώθηκαν σε δυο διαφορετικά επεισόδια στο Ιράκ.

Μια βόμβα εξερράγη κατά αυτοκινητοπομπής στην πόλη Μπακούμπα, στα κεντρικά διαμερίσματα της χώρας.

Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας αμερικανός στρατιώτης και τραυματίσθηκαν δυο.

Νωρίτερα εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης και τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά την διάρκεια μάχης κοντά στην πόλη Τατζί, βόρεια της Βαγδάτης.

Ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση από ιρακινούς ενόπλους.

Σχεδόν 400 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο Μάρτιο.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική» συνάντηση Μπλερ - Καντάφι

Ο Λίβυος ηγέτης επιβραβεύεται για την απόφασή του να αποκυρήξει τα πυρηνικά όπλα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μετέβει στην Τρίπολη για την «ιστορική» συνάντηση με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Η επίσκεψη του κυρίου Μπλερ θεωρείται επιβράβευση για τον αφοπλισμό της Λιβύης και σηματοδοτεί την «επιστροφή» της χώρας στην διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Μπλερ έγινε ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Λιβύη για εξήντα ολόκληρα χρόνια.

Ο κ. Μπλερ χαιρέτησε δια χειραψίας τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι καθώς οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια σκηνή βεδουίνων έξω από την Τρίπολη.

Σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την συνάντηση ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να ξεπερασθούν οι αντιπαλότητες του παρελθόντος.

Πρόσθεσε δε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι συμπαρατάχθηκε με την Δύση στον πόλεμο κατά του εξτρεμισμού.

Ο κύριος Μπλερ είπε ότι η «εντυπωσιακή πρόοδος» που σημειώνουν οι σχέσεις με την Λιβύη δείχνει ότι οι Αραβικές χώρες «μπορούν να συνεργασθούν με το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον για ένα κόσμο πιο ασφαλή».

Ταυτόχρονα με την επίσκεψη Μπλερ στην Λιβύη ο ενεργειακός κολοσσός Σελ ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου συνεργασίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Την παραμονή της επίσκεψης του ο κύριος Μπλερ δήλωσε ότι η επίσκεψη του έχει κάποιο «ρίσκο» αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρούνται «συνέταιροι» της Δύσης τα κράτη που αποκηρύσσουν την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες που εκτόξευσε η αντιπολίτευση της χώρας ότι η επίσκεψη του δεν είναι πρέπουσα.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορίες κατά Ντενκτάς

Ο κοινοτικός επίτροπος κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων

Επίθεση κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς εξέφρασε την απογοήτευση του επειδή όπως είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να αδράξει τις ευκαιρίες για ειρήνευση στο νησί.

Ο κ. Φερχόιγκεν πρόσθεσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς έπαψε εδώ και καιρό να εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έμμεσα πλην σαφώς υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι πουν όχι στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου «αυτό θα είναι συνέπεια της αδιαλλαξίας του κυρίου Ντενκτάς».

Πάντως ο κύριος Φερχόιγκεν δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την πορεία των τετραμερών συνομιλιών λέγοντας ότι υπάρχει «μεγάλη διαφορά» μεταξύ αυτών που οι δύο πλευρές ανακοινώνουν δημόσια και στην «πραγματικότητα της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση για την επίλυση του Κυπριακού ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι αυτή εργάζεται με «καλή πίστη».

Οι δηλώσεις του κοινοτικού αξιωματούχου έχουν μια ειδική βαρύτητα στην παρούσα στιγμή που το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο αποφασιστική του φάση με την έναρξη των συνομιλιών στην Λουκέρνη.

Πάντως η πρώτη επαφή των δύο πλευρών, χθες, έγινε μετ' εμποδίων καθώς καταγράφηκαν διαφωνίες σε μια σειρά ζωτικά θέματα.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Αναστολή με απειλές

Οι γαλλικές αρχές ανακάλυψαν εκρηκτικούς μηχανισμούς έξω από το Παρίσι

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η οργάνωση που απειλούσε ότι θα πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας με αναστέλλει προσωρινά την απειλή της.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών η οργάνωση AZF λέει ότι επιθυμεί να βελτιώσει τις επιχειρησιακές της ικανότητες.

Σε δυο επιστολές προς τον πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ και τον υπουργό εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, η οργάνωση παραδέχεται ότι «δεν διαθέτει βόμβες που μπορούν να πλήξουν τον γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο».

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε τις τελευταίες δυο βδομάδες και τις τεχνικές μας αδυναμίες, η AZF αναστέλλει τη δράση της μέχρι να κάνουμε βελτιώσεις», λέει το κείμενο των επιστολών.

Πάντως σύμφωνα με την επιστολή η AZF απειλεί ότι εάν δεν τις δοθούν χρήματα θα πραγματοποιήσει επιθέσεις που θα «ξεπεράσουν αυτές της Μαδρίτης».

Η ανακοίνωση της AZF δίνεται στην δημοσιότητα μια μέρα μετά την ανακάλυψη επτά πυροκροτητών που βρέθηκαν σε γραμμές τραίνου νοτιοανατολικά του Παρισιού.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 11:09 (Ώρα Λονδίνου)

Η φλόγα που ενώνει τον κόσμο

Διεθνές ενδιαφέρον για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στις πέντε ηπείρους πριν επιστρέψει τον Ιούλιο επί ελληνικού εδάφους.

Η τελετή άρχισε στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, της προέδρου της Βουλής, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, της προέδρου της «Αθήνα 2004», του προέδρου της ΔΟΕ και άλλων επισήμων.

Συνολικά, το Ολυμπιακό φως θα ταξιδέψει επί 78 ημέρες σε 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από 11.300 λαμπαδηδρόμους, και θα συνοδεύεται από 2.160 συνοδούς λαμπαδηδρόμων.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλες τις πόλεις που στο παρελθόν πραγματοποίησαν Ολυμπιακούς αγώνες και το Πεκίνο όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του 2008.

Θα μεταφερθεί με τραίνα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα ακόμη και με καμήλες στο Κάϊρο και ελέφαντες στο Δελχί.

Ο Κώστας Γκατσιούδης θα είναι ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος ο οποίος θα πάρει τη Δάδα από τα χέρια της πρωθιέρειας, ενώ στις 31 Μαρτίου η Κατερίνα Θάνου θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μεγάλες δόξες του διεθνούς αθλητισμού αλλά και μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη Λαμπαδηδρομία όλων των εποχών.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιστορική» συνάντηση Μπλερ - Καντάφι

Ο Λίβυος ηγέτης επιβραβεύεται για την απόφασή του να αποκυρήξει τα πυρηνικά όπλα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, έφθασε στην Τρίπολη για την «ιστορική» συνάντηση με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Η επίσκεψη του κυρίου Μπλερ θεωρείται επιβράβευση για τον αφοπλισμό της Λιβύης και σηματοδοτεί την «επιστροφή» της χώρας στην διεθνή κοινότητα.

Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού ακολουθεί την επίσκεψη του ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου, Γουίλιαμ Μπερνς, την περασμένη εβδομάδα.

Την παραμονή της επίσκεψης του ο κύριος Μπλερ δήλωσε ότι η επίσκεψη του έχει κάποιο «ρίσκο» αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να θεωρούνται «συνέταιροι» της Δύσης τα κράτη που αποκηρύσσουν την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες που εκτόξευσε η αντιπολίτευση της χώρας ότι η επίσκεψη του δεν είναι πρέπουσα.

Οι ανταποκριτές επισημαίνουν ότι ο κύριος Μπλερ στις κατ ιδίαν συναντήσεις του με τον Μουαμάρ Καντάφι θα προσφέρει βρετανική βοήθεια στην ανάπτυξη ενός νέου αμυντικού δόγματος για την Λιβύη.

Παράλληλα θα ζητήσει από την ηγεσία της Λιβύης να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με βρετανικές εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Συμβούλιο ΕΕ «στη σκιά της Μαδρίτης»

Σιράκ - Σρέντερ - Μπλερ: Τρεις από τους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής

Αρχίζει στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Βασικό θέμα της συνόδου είναι ο συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Για το θέμα αυτό οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κοινότητας συναντήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προτείνουν ένα νέο Σχέδιο Δράσης, που περιλαμβάνει:

Την άμεση εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί σε ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως είναι το πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η εναρμόνιση των αντιτρομοκρατικών διατάξεων.

Το διορισμό ενός Συντονιστή σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας για την καλύτερη συνεργασία των διωκτικών αρχών

Την βελτίωση στη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών που έχουν σχέση με την τρομοκρατία ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η «ατζέντα της Λισσαβόνας»

Πριν τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, το κύριο θέμα της συνόδου ήταν η προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης στην Κοινότητα και η ανάληψη πρωτοβουλιών για διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία, στόχοι είχαν συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας.

Το ζήτημα της απασχόλησης θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες όπως επίσης η έκρυθμη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίσης αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης οι εξελίξεις στο θέμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος, που φαίνεται να προωθείται μετά την εκλογική νίκη των Σοσιαλιστών στην Ισπανία και την αλλαγή στάσης της Πολωνίας στο θέμα.

Μαδρίτη και Βαρσοβία είχαν στο παρελθόν μπλοκάρει την υιοθέτηση Συντάγματος υπερασπιζόμενες τα δυσαναλόγως περισσότερα σε σχέση με τον πληθυσμό τους δικαιώματα ψήφων που εξασφάλιζαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, βάσει της Συνθήκης της Νίκαιας.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών της Σοσιαλιστικής Ομάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

Ενώ λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα η ηγετική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 05:53 (Ώρα Λονδίνου)

Διακοπή τετραμερούς για τη σύνοδο της ΕΕ

Ανταπόκριση του Πάρη Ποταμίτη από τη Λουκέρνη

Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα μεταβούν σήμερα στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

Την πρώτη τους από κοινού συνάντηση είχαν χθες βράδυ οι επικεφαλής των τεσσάρων αντιπροσωπειών πού βρίσκονται στη Λουκέρνη.

Την ευκαιρία συνάντησης έδωσε πρόσκληση για δείπνο τού ειδικού συμβούλου τού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος έχει και την ευθύνη των εδώ διαπραγματεύσεων.

Όπως διευκρινίστηκε από πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας είχε καταστεί σαφές από τα Ηνωμένα Έθνη ότι επρόκειτο γιά μιά κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επρόκειτο να γίνει οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση.

Συνολικά δε η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί οποαδήποτε ιδιαίτερη πολιτική σημασία στο γεγονός.

Αντίθετα, Τούρκοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι μπορεί μεν η συνάντηση στο δείπνο να θεωρείτο κοινωνικού χαρακτήρα συνεύρεση, πλην όμως τόνιζαν ότι είναι προφανής η πολιτική σημασία τού γεγονότος αφού είναι η πρώτη εδώ και δεκαετίες κοινή συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Τουρκίας, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιούλ αντίστοιχα, όπως και ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχωρούν για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ όπου θα επιστρέψουν στη Λουκέρνη αύριο.

Η κοινοτική σύνοδος των Βρυξελλών θεωρείται άκρως σημαντική και γιά την εδώ διαδικασία ,αφού μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί απάντηση και στο επίμονο αίτημα της Τουρκίας γιά μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με το Κυπριακό.


«Εξ οικείων τα βέλη» προς Μπους

Παραδοχές λαθών και ελλείψεων από τον διευθυντή της CIA

Σκληρή κριτική εναντίον του προέδρου Μπους άσκησε ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα τρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλαρκ, ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Κλαρκ παραδέχθηκε: «Η κυβέρνηση απέτυχε, αυτοί που έχουν ταχθεί να σας προστατεύσουν απέτυχαν και εγώ απέτυχα... Για την αποτυχία αυτή ζητώ... την κατανόηση και συγγνώμη σας»

Ο κ. Κλαρκ δήλωσε στη συνέχεια ενόρκως ότι η κυβέρνηση Μπους - σε αντίθεση με την προκάτοχό της - δεν έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα προέβη στην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος Μπους κάνοντας τον πόλεμο στο Ιράκ υπονόμευσε την εκστρατεία εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο πρώην υπεύθυνος του αντιτρομοκρατικού αγώνα στο Λευκό Οίκο είπε ότι η αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών CIA πίστευε ότι θα μπορούσε να εξολοθρεύσει σε διάστημα τριών ετών τον αρχηγό του δικτύου Αλ Κάιντα, Οσάμα μπίν Λάντεν.

«Αυτό που θέλαμε ήταν να εξουδετερώσουμε την Αλ Κάιντα να την κάνουμε τόσο ακίνδυνη όσο και την οργάνωση του Αμπού Νιντάλ στο τέλος της ύπαρξής της», εξήγησε ο Κλάρκ.

Και υπογράμμισε ότι η CIA θεωρούσε «πως αυτό θα ήταν δυνατό σε τρία χρόνια το συντομότερο».

Ο Λευκός Οίκος έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του κ. Κλαρκ υποστηρίζοντας ότι ένα από τα κίνητρα των αποκαλύψεών του είναι η προώθηση του βιβλίου του που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και ότι έχει στενούς φιλικούς δεσμούς με έναν από τους συμβούλους του υποψηφίου των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Τζον Κέρι.

Κατάθεση Τένετ

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατόν να προειδοποιήσει τον πρόεδρο Μπους για τις επιθέσεις γιατί οι πληροφορίες που υπήρχαν δεν ήταν συγκεκριμένες.

Οι πληροφορίες μας ήταν εξοργιστικά ελλιπείς σε λεπτομέρειες επί του πρακτέου

Τζόρτζ Τένετ, διευθυντής της CIA

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο κ. Τένετ που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της CIA από την εποχή της κυβέρνησης Κλίντον, παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι όσα έγιναν δεν ήταν αρκετά για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι ανταποκριτές θεωρούν πρωτοφανές το γεγονός ότι οι πλέον υψηλόβαθμοι πολιτικοί και αξιωματούχοι της χώρας καταθέτουν δημοσίως για τις αδυναμίες των δύο τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας να αντιμετωπίσουν την απειλή της Αλ Κάιντα.

Χθες επίσης καταθέτοντας ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής, ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ είπε ότι στα τέλη του 1999, λίγο πριν τους εορτασμούς για τη νέα χιλιετία, η CIA είχε προειδοποιήσει το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας για 5 -15 περίπου συνωμοτικά σχέδια εναντίον αμερικανικών στόχων.

«Η κυβέρνηση [Κλίντον] είχε τεθεί σε συναγερμό. Καθημερινά αποκαλύπτονταν και άλλα συνωμοτικά σχέδια. Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες είχαν καταφέρει να διαλύσουν πυρήνες υπόπτων στο Τορόντο του Καναδά, στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και σε άλλες πόλεις» κατέθεσε ο κ. Μπέργκερ.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 03:45 (Ώρα Λονδίνου)

Λιβύη και... καρδιοπάθειες

Η επικείμενη συνάντηση Μπλερ Γκαντάφι στην Τρίπολη και οι φιλόδοξοι στόχοι του βρετανικού ΕΣΥ σχολιάζονται εκτενώς στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Η Ιντιπέντεντ (The Independent) σημειώνει ότι ο Τόνι Μπλερ και ο Μουαμάρ Γκαντάφι θα δώσουν τα χέρια, αφού προηγουμένως ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το θάρρος του ηγέτη της Λιβύης που απαρνήθηκε τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε.

«Η επιστροφή του ασώτου»

«Ο Μπλερ θα σφίξει το χέρι του Γκαντάφι καθώς η Λιβύη επιστρέφει μετ επαίνων στη διεθνή κοινότητα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), που γράφει ότι παραμερίζονται έτσι 20 χρόνια δυσπιστίας.

« Είναι η πρώτη φορά που Βρετανός πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Λιβύη από τότε που ο Γουίνστον Τσόρτσιλ βρέθηκε στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνει η εφημερίδα, που δεν παραλείπει να αναφερθεί και να υιοθετήσει τις επιφυλάξεις της συντηρητικής αντιπολίτευσης για τη χρονική επιλογή της επίσκεψης.

Οι Τάιμς (The Times) τιτλοφορούνται «Μπλερ και Γκαντάφι θα συναντηθούν σε [παραδοσιακό] αντίσκηνο» [Βεδουΐνων], στα περίχωρα της Τρίπολης.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός μία ημέρα μετά την παρουσία του στο μνημόσυνο της Μαδρίτης για τα 190 θύματα της τρομοκρατίας θα έχει δίωρες συνομιλίες με τον αρχηγό κράτους που έχει παραδεχθεί ότι ευθύνεται για την αιματηρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη» υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην κατάρριψη αεροσκάφους πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας που οδήγησε στο θάνατο 270 άτομα.

Περασμένα - ξεχασμένα

Η Γκάρντιαν (The Guardian) επιλέγει επίσης ως πρώτο θέμα τους επαίνους του κ. Μπλερ για το «θάρρος του συνταγματάρχη Γκαντάφι» αλλά στον τίτλο της ασχολείται με τους λόγους της επίσκεψης.

«Οι βρετανικές εταιρείες ετοιμάζουν μεγάλα συμβόλαια με τη Λιβύη» γράφει, αναφερόμενη στην προοπτική σύναψης συμφωνιών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών ανάμεσα στις επιχειρήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και πετρελαίου και στο καθεστώς Γκαντάφι.

«Λίγες ημέρες μετά τον εναγκαλισμό των δύο ηγετών ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σελ (Shell) θα υπογράψει συμβόλαιο άντλησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της αμυντικής βιομηχανίας Μπρίτις Εροσπέις (British Aerospace) για την αεροπορικού υλικού στη Λιβύη» σημειώνει η Γκάρντιαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times): «Ο Μπλερ προλειαίνει το έδαφος για εμπορικές συμφωνίες».

Τέλος στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι Τάιμς προβάλουν πρωτοσέλιδα το «τέλος στις θανάσιμες καρδιακές προσβολές».

«Στόχος μας είναι κανένας θάνατος κάτω από τα 65 από καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι το 2013», υπόσχεται ο συντονιστής των προσπαθειών του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για τις καρδιοπάθειες, που αποβαίνουν μοιραίες για 100 χιλιάδες Βρετανούς κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι όντως εντυπωσιακά, καθώς δείχνουν ραγδαία μείωση 80% στους θανάτους ανδρών ασθενών από το 1990 μέχρι σήμερα. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή μπορεί να προσεγγίσουν το μηδέν μέχρι το 2013.

Πάντως η Γκάρντιαν που φιλοξενεί επίσης στην πρώτη της σελίδα την είδηση, πιθανολογεί ότι τα καλά νέα οφείλονται δευτερευόντως στην πρόοδο της ιατρικής και τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, και κατά πρώτο λόγο στις αλλαγές του τρόπου ζωής δεκάδων χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι αποφάσισαν προ 20ετίας να κόψουν το κάπνισμα και να βελτιώσουν τη δίαιτά τους.


Πέμπτη 25 Μαρτίου 2004 - 05:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ενότητα στο θρήνο, διχασμός στην πολιτική

Οι επαφές ηγετών στο περιθώριο της επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη σχολιάζονται εκτενώς στον ευρωπαϊκό Τύπο.

«Μαδρίτη, Χιλιόμετρο Μηδέν» είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας Αμπεθέ (ΑΒC), που ελπίζει ότι η πόλη «θα γίνει επίκεντρο ενός νέου πνεύματος ενωμένης πάλης ενάντια στην τρομοκρατία κάθε μορφής, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς που βοηθούν αυτούς που καταφεύγουν στη βία».

«Κοινός ο θρήνος» τιτλοφορείται το άρθρο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Λα Ραθόν (La Razon) που θεωρεί ιδιαίτερο σημαντικό το ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τη Μαδρίτη.

Στη Βαρκελώνη η εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια (La Vanguardia) εκτιμά ότι «το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Θαπατέρο Πάουελ θα πρέπει τώρα να οδηγήσει στην υιοθέτηση νέων αποφάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη που θα αναβαθμίσουν τον πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο της διεθνούς κοινότητας στο Ιράκ».

«Η σταθερή απόφαση του κ. Θαπατέρο για απόσυρση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, θέση που υποστηρίζεται από Παρίσι και Βερολίνο, αποτελεί ένα νέο παράγοντα που η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να αγνοήσει» επισημαίνει.

Διαφορετική άποψη για την ατμόσφαιρα της συνάντησης Θαπατέρο Πάουελ έχει η αγγλόφωνη εφημερίδα του Παρισιού Ιντερνάτιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune).

Κύριε Αθνάρ σας θεωρώ υπεύθυνο για το θάνατο του παιδιού μου

Πατέρας θύματος απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ισπανίας

«Πριν συναντηθεί με τον κ. Πάουελ ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στην οποία συμφωνήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και πολυμερή λήψη αποφάσεων, κάτι που αποτελεί σαφή πρόκληση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Η συνάντηση Σιράκ Θαπατέρο κράτησε πολύ περισσότερο απ όσο είχε προγραμματιστεί με αποτέλεσμα ο Ισπανός πρωθυπουργός να καθυστερήσει τη συνάντησή του με τον κ. Πάουελ για 45 λεπτά, κάτι για το οποίο ο Αμερικανός πολιτικός κάθε άλλο παρά ευτυχής ήταν, σύμφωνα με μέλος της ακολουθίας του».

Η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) αποφαίνεται ότι οι ηγέτες της Δύσης εμφανίστηκαν ενωμένοι στο θρήνο για τα θύματα αλλά παραμένουν διχασμένοι ως προς τη στρατηγική που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την πλέον ανθρώπινη ματιά στην τελετή της Μαδρίτης φιλοξενεί σε ανταπόκρισή της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent): Δίνοντας συλλυπητήρια σε οικογένειες των θυμάτων το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, στις θέσεις των επισήμων επικρατούσε σιγή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης ένας από τους χαροκαμένους συγγενείς φώναξε προς τον απερχόμενο Ισπανό πρωθυπουργό: «Κύριε Αθνάρ σας θεωρώ υπεύθυνο για το θάνατο του παιδιού μου».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.