Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-21

  1. Πολύνεκρες συμπλοκές στη Χεράτ
  2. Γ. Παπανδρέου: «Χωρίς προσανατολισμό οι κυβερνητικές εξαγγελίες»
  3. Αμετάβλητη η κορυφή
  4. Nέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα
  5. Προσωρινή εκεχειρία Πακιστάν-Αλ Κάιντα
  6. Πολύνεκρες συμπλοκές στη Χεράτ
  7. Επιθέσεις στο Ιράκ μετά την επέτειο
  8. Nέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα
  9. Επικρίσεις Σ.Αραβίας προς Ουάσινγκτον
  10. Επεισόδια στη Χεράτ
  11. Προγραμματικές δηλώσεις
  12. Nέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα
  13. Προβληματισμοί για το σχέδιο Ανάν
  14. «Ξεσκέπαστο» το Ολυμπιακό κολυμβητήριο
  15. Επιθέσεις στο Ιράκ μετά την επέτειο
  16. Πανεπιστήμια-«πληροφοριοδότες» και «ισλαμο-φασίστες»
  17. Πρόταση διαλόγου από την ΕΤΑ
  18. Σφραγίσθηκαν οι κάλπες στην Ταϊβάν
  19. Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία
  20. Σφραγίσθηκαν οι κάλπες στην Ταϊβάν

Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 17:06 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρες συμπλοκές στη Χεράτ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Χαν, με το δολοφονηθέντα γιο του, υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Μιρβάις Σαντίκ

Νεκρός από τα πυρά οπαδών τοπικού στρατιωτικού διοικητή έπεσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, Μιρβάις Σαντίκ, σε ενέδρα στην πόλη Χεράτ.

Ο Αφγανός αξιωματούχος ήταν γιος του ισχυρού κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Χαν, εναντίον του οποίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε επίσης δολοφονική απόπειρα, ανεπιτυχής στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η δολοφονία Σαντίκ πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις στην πόλη του δυτικού Αφγανιστάν, κατά τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έως και εκατό άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στρατιώτες υπό τον κυβερνήτη περικύκλωσαν την οικία του Ζαχέρ Ναγίμπ Ζάντα, του ανωτέρου στρατιωτικού διοικητή που κατηγορείται για τη δολοφονική επίθεση.

Ο Ζαχέρ Ναγίμπ Ζάντα κατηγόρησε τον Ισμαήλ Χαν ότι επιχείρησε να προσεταιριστεί τους στρατιώτες που τελούσαν υπό τις διαταγές του ιδίου.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οπαδοί των δύο αντιπάλων ανδρών χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και ρουκέτες, ώστε να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των νευραλγικών στρατιωτικών θέσεων στη Χεράτ.

Ο πρωθυπουργός, Χαμίντ Καρζάι, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να στείλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην πόλη.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου)

Γ. Παπανδρέου: «Χωρίς προσανατολισμό οι κυβερνητικές εξαγγελίες»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε στη συζήτηση επί των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Οι προγραμματικές δηλώσεις έδειξαν κυβέρνηση χωρίς προσανατολισμό, κάποιες ήταν περιγραφικές», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου, παίρνοντας το λόγο στη Βουλή για να τοποθετηθεί στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε και συμβουλή στον Κ. Καραμανλή: «Η ισχυρή Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια του παρελθόντος. Για αυτό έχετε εσείς την ευθύνη».

«Η αοριστολογία μας ανησυχεί», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι έμειναν αναπάντητα τρία ερωτήματα: «Πώς, πότε και πόσο». «Ζητάμε να μας εξηγήσετε το σχέδιό σας», είπε, «να μας εξηγήσετε τα μέσα, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των πολιτικών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει το έργο της κυβέρνησης. «Επιλογή δική σας είναι να συνεχίσετε τη σκληρή δουλειά, να τελειώσετε τα λίγα έργα που φαίνονται ατελείωτα», πρόσθεσε στη συνέχεια, για να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι η εικόνα με τις κάμερες στα μπάζα των Ολυμπιακών έργων δεν τιμά την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το έργο της κυβέρνησης θα κριθεί από το έργο της, σημείωσε ότι επικροτεί το ύφος της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ προειδοποίησε ότι δε θα ανεχθεί φαινόμενα μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Για τα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και την υφαλοκρηπίδα, «ακούσαμε λίγα», σημείωσε, «ελπίζω να μην σημαίνει ότι τα έχετε υποβαθμίσει».

Μάλιστα, για το Κυπριακό, υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται ψηλά και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήνει την άλλη πλευρά να κερδίζει τις εντυπώσεις. Την ίδια στιγμή έφερε ένα παράδειγμα: «Αν είχατε αποφασίσει να πάτε στη Λουκέρνη, εσείς πρώτος έπρεπε να το ανακοινώσετε πριν την επικοινωνία με τον πρόεδρο Μπους», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους χειρισμούς για μία σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέστησε στον κ. Καραμανλή ότι η κυβέρνησή του πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και του θύμισε το θέμα με το Κόσοβο. «Θα περίμενα να βρίσκεται υπουργός ή υφυπουργός στην περιοχή, θα περίμενα πρωτοβουλία προς την Ουνέσκο για τις καταστροφές των ναών και ορισμένων τζαμιών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή.

Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν άκουσε τίποτε για το ασφαλιστικό σύστημα, για τους μετανάστες, τόνισε ότι δεν κατάλαβε σε τι συνίσταται η επανίδρυση του κράτους, ενώ έκανε λόγο για πειραματισμούς στο χώρο της Υγείας, που εγείρουν ανησυχία για το ΕΣΥ.

Στο θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το κλίμα ότι η ρύθμιση αφορά τους πάντες. Για τη διαφάνεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι κάθε ουσιαστικό μέτρο το κόμμα του θα το στηρίξει.

Υπεραμύνθηκε το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε για τα αγροτικά ότι θα περίμενε εκτός από την αλλαγή ονόματος του υπουργείου Γεωργίας, να άκουγε και μια στοιχειώδη κατεύθυνση για αγροτική ανάπτυξη, ενώ για την οικονομική απογραφή που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε να γίνει, «αρκεί να πραγματοποιηθεί με διάφανο και αντικειμενικό τρόπο, αρκεί να μην μπει σε μικροκομματική λογική». «Μην έρθετε όμως μετά την απογραφή για να πείτε ότι είναι άδεια τα ταμεία και ότι δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις εξαγγελίες προεκλογικά», ανέφερε, «γιατί ούτε οι δικοί σας ψηφοφόροι δεν θα σας πιστέψουν».

«Οι δεσμεύσεις δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις», κατέληξε, «και για αυτό τις καταψηφίζουμε».

Κ. Καραμανλής :«Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις»

Ως «έωλο και ασταθές» χαρακτήρισε - από το βήμα της Βουλής - ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, το επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου ότι καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επειδή αυτές είναι γενικόλογες και χωρίς προσανατολισμό.

«Πρόκειται για δεσμεύσεις», σημείωσε ο κ. Καραμανλής «που ήδη υλοποιούνται», αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αύξηση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ.

«Οι πολιτικές σας αποδοκιμάστηκαν πριν από δεκαπέντε ημέρες», τόνισε ο κ. Καραμανλής, απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε από το Γιώργο Παπανδρέου για τη στάση υπουργών σε σχέση με την ολυμπιακή προετοιμασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανείς δε μηδενίζει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. «Όμως», πρόσθεσε, «πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, υπάρχουν εκκρεμότητες νομικές, οικονομικές και τεχνικές. Ωστόσο, δεν είναι ώρα για άγονη αντιπαράθεση».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ολυμπιακή προετοιμασία είναι εθνική υπόθεση και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν μηδενίζει το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ

Στην τοποθέτηση της η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι ο κύριος Παπανδρέου μπορεί να είναι ήσυχος, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή θα συνεχίσει ακάθεκτη το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενη δε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε προκλητική την δήλωση του ότι δεν θα επιτρέψει την ανατροπή των εργασιακών κεκτημένων. «Το έργο της ΝΔ», είπε «θα είναι σχετικά εύκολο, καθώς θα βαδίσει στο αντιλαϊκό μέτωπο που έσκαψε το ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ

«Η εμπειρία, των τελευταίων δεκαπέντε ετών, δείχνει ότι η εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει πολιτική αλλαγή, ούτε αλλαγή πολιτικής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Αυτό που συνέβη δεν είναι δημοκρατική εξέλιξη, αλλά δικομματική ανακύκλωση», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 21:49 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετάβλητη η κορυφή

Η περίτεχνη ενέργεια και το γκολ του Έκι Γκονζάλες άνοιξε το δρόμο για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Χαλκηδόνας

Πραγματοποιώντας μέτρια εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει μια εύκολη νίκη απέναντι στην Χαλκηδόνα με 3-0.

Χρειάστηκε η κλάση του Γκονζάλες στο 56ο λεπτό του αγώνα με την Χαλκηδόνα για να «ξεκλειδώσει» η άμυνα των αντιπάλων και να αγκαλιάσουν οι «πράσινοι» τη νίκη.

Τα άλλα δύο γκολ πέτυχαν οι Παπαδόπουλος και Μικάελσεν στο τέλος του αγώνα όταν η Χαλκηδόνα έπαιζε με 10 παίκτες κι όλα είχαν κριθεί.

Καθοριστική η συμβολή του Μικάελσεν που μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και έδωσε νέα πνοή στο «τριφύλλι» πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ.

Αυτή η νίκη για τον Παναθηναϊκό με 3-0 μπροστά σε περίπου 14000 οπαδούς που γέμισαν την Λεωφόρο γράφει ιστορία. Είναι η 11η συνεχόμενη με την ομάδα του Σουμ να πετυχαίνει ρεκόρ από την θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Ιωνικός - Ολυμπιακός 1-2

Λύτρωσε τον Ολυμπιακό ο Σπύρος Βάλλας, ο οποίος πέτυχε καθοριστικό τέρμα στον αγώνα με τον Ιωνικό, που βρήκε τους «ερυθρόλευκους» νικητές με 2-1 και διατήρησε την ομάδα του στο κυνήγι του τίτλου.

Η ομάδα του Νίκου Αλέφαντου είχε την υπεροχή των κινήσεων, φάνηκε όμως αναποτελεσματική στην επίθεση, απέναντι σε έναν καλό Ιωνικό, που δεν τα παράτησε σε κανένα σημείο του αγώνα.

Ο Νίκος Αλέφαντος δεν επεφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις στη βασική ενδεκάδα. Πραγματοποίησε δύο αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που παρέταξε ο Όλεγκ Προτάσοφ την περασμένη Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ, επαναφέροντας στο αρχικό σχήμα τους Καστίγιο και Μαυρογενίδη αντί των Γεωργιάδη και Νινιάδη.

Στο 37΄ο Γεωργάτος έπεσε στην μικρή περιοχή μετά από μαρκάρισμα του Φερεκίδη. Ο κ. Σωμαρακάκης καταλόγισε αυστηρό πέναλτι και ο Τζόρτζεβιτς έβαλε τους πρωταθλητές μπροστά στο σκορ. Ισοφάρισε στο 55΄ο Μακόρ.

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-2

Τη συμμετοχή του στους προκριματικούς του Champions League, εξασφάλισε ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ, αφού επικράτησε της ΑΕΚ με 3-2.

Συναρπαστικό ντέρμπι με τον Λυμπερόπουλο να βάζει την Ένωση μπροστά στο σκορ με 2-0 (41) και τον Γιασεμάκη να ισοφαρίζει πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα έπαιξαν η είσοδος του Σπάσιτς και η αποβολή του Καψή.

Στο 55΄ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες, όταν ο Τσικίνης απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Μιχάλη Καψή, αφού προηγουμένως ανέτρεψε έξω από την περιοχή τον Σαλπιγγίδη μετά από λάθος γύρισμα του Λάκη. Από την φάση αυτή, ήρθε και η μεγάλη ανατροπή. Ο Σαλπιγγίδης εκτέλεσε το φάουλ που κέρδισε και έστειλε την μπάλα στα δίκτυα στο 56΄ δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στην Τούμπα.

Πανιώνιος - Αιγάλεω 2-0

Δύο λεπτά ήταν αρκετά για τον Πανιώνιο για να πάρει τη νίκη με 2-0 από το Αιγάλεω και να διατηρήσει τις ελπίδες του για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Οι «κυανέρυθροι» κατάφεραν στο τέλος του αγώνα να πάρουν τους τρεις βαθμούς από το Αιγάλεω και θα τα δώσουν «όλα για όλα» στις 4 Απριλίου, στη Νεάπολη, κόντρα στη Χαλκηδόνα που έχει τον ίδιο στόχο. Στο 87', ήρθε η λύτρωση, από τον Σμίλιανιτς ο οποίος έπειτα από φάουλ του Παρόντι έπιασε την κεφαλιά κάνοντας το 1-0.Ένα λεπτό αργότερα ο Κλίμεκ το 2-0.

Ηρακλής - Άρης 6-0

«Αλάτι στις πληγές» του συμπολίτη του, Άρη, έβαλε ο Ηρακλής στην μεταξύ τους αναμέτρηση της 24ης αγωνιστικής στο γήπεδο της Πολίχνης.

Ο «γηραιός», με σαφές «ανφέρ», ξέσπασε για τις τελευταίες κακές του εμφανίσεις κι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» έμειναν με εννέα παίκτες στον αγωνιστικό χώρο πριν καν συμπληρωθεί το 25ο λεπτό, για να φτάσουν στο τελικό, 6-0.

Το αποτέλεσμα όμως, δεν ήρθε τόσο λόγω της ασφυκτικής πίεσης του Ηρακλή, όσο - κυρίως - λόγω της έλλειψης διάθεσης από πλευράς των παικτών του Άρη, να σώσουν έστω τα προσχήματα (ακόμα και οι αλλαγές του Μιχαλήτσιου έγιναν για να ενισχυθεί η άμυνα).

Πλέον ο κίνδυνος υποβιβασμού για την ιστορική ομάδα άρχισε να γίνεται πιο ορατός μετά και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων συνυποψήφιων για υποβιβασμό ομάδων. Τα γκολ οι Σελάντερ, Μίετσελ, Μαχλάς (2) και Μπακιρτσίγλου (2).

Προοδευτική - ΟΦΗ 2-0

Ο Κώστας Φραντζέσκος θυμίζοντας παλιές καλές μέρες οδήγησε την Προοδευτική στη σπουδαία νίκη επί του ΟΦΗ με 2-0.

Πέντε λεπτά, μετά την έναρξη του αγώνα, ο σπεσιαλίστας στα φάουλ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στην ομάδα του Κορυδαλλού. Η νίκη της Προοδευτικής ήταν απόλυτα δίκαιη και το σκορ 2-0, που ήρθε με υπέροχη ενέργεια του Νταγκουνάκη, απόλυτα φυσιολογικό.

Πανηλειακός - Ξάνθη 1-0

Σημαντική νίκη που ίσως αποδειχτεί σωτήρια στην προσπάθεια που κάνει να παραμείνει στην κατηγορία, πέτυχε ο Πανηλειακός που επικράτησε με 1-0 της Ξάνθης, στο Εθνικό στάδιο Πύργου.

Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, οι ποδοσφαιριστές του Σάκη Τσιώλη πήραν τους τρεις βαθμούς της νίκης έπειτα από έντεκα αγωνιστικές καθώς την τελευταία φορά που κατάφεραν να πανηγυρίσουν ήταν στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής όπου είχαν κερδίσει με 1-0 την ΑΕΚ!

Ακράτητος - Καλλιθέα 0-0

Ακράτητος και Καλλιθέα έμειναν στο 0-0 και πήραν από έναν βαθμό που μπορεί να αποδειχτεί σημαντικός στην προσπάθεια που κάνουν για να παραμείνουν στην κατηγορία.

Ωστόσο, τόσο η ομάδα του Μπάμπη Τεννέ όσο και αυτή του Τάκη Λεμονή χρειάζονταν παραπάνω από έναν βαθμό για να θέσουν ισχυρές βάσεις στην υπόθεση της παραμονής.

Η βαθμολογία(σε 24 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 61

2. Ολυμπιακός 59

3. ΠΑΟΚ 53

4. Αιγάλεω 42

5. Χαλκηδόνα 41

- ΑΕΚ 41

7. Πανιώνιος 36

8. Ηρακλής 35

9. Ξάνθη 27

10. ΟΦΗ 26

11. Ιωνικός 23

12. Άρης 20

13. Πανηλειακός 18

14. Προοδευτική 17

15. Καλλιθέα 16

16. Ακράτητος 15


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Αποφασιστικό χτύπημα κατά της Χαμάς μελετά το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών δυνάμεων, που εισέβαλαν το πρωί στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και δύο μέλη της οργάνωσης, καθώς και η σύζυγος ενός εξ' αυτών.

Την εισβολή καταδίκασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, τονίζοντας ότι ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας, στην πραγματικότητα ενεργοποιείται και προχωρά σε νέα κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ότι μελετά το ενδεχόμενο σκληρού κτυπήματος στην υποδομή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

Σε άλλο περιστατικό δύο ύποπτοι Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη συνοριακή διάβαση Κισουφίμ, στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ενημέρωσε τους υπουργούς του κόμματός του, Λικούντ, για το σχέδιο αποχώρησης από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, αν παραμείνουν ατελέσφορες οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι περισσότεροι από τους 14 υπουργούς φέρονται αντίθετοι στο σχέδιο ή εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών και πολιτικός αντίζηλος του κ. Σαρόν, Βενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο εάν η Ουάσινγκτον απορρίψει την παλαιστινιακή αίτηση επιστροφής των προσφύγων στο Ισραήλ, εφόσον, παράλληλα, το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σημεία εισόδου στη Γάζα και ολοκληρώσει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 23:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προσωρινή εκεχειρία Πακιστάν-Αλ Κάιντα

Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις την τελευταία εβδομάδα στην επαρχία Ουαζιριστάν

Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε προσωρινή παύση πυρός στην επαρχία Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εναντίον υπόπτων μαχητών της Αλ Κάιντα.

Εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης φέρονται να έχουν περικυκλωθεί στην περιοχή, μετά από μία εβδομάδα σκληρών μαχών με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο τοπικός επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας, Μεχμούντ Σαχ, είπε ότι η εκεχειρία κηρύσσεται ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε αντιπροσωπεία ηλικιωμένων μελών των τοπικών φυλών να διαπραγματευθούν τη λήξη των εχθροπραξιών.

Ο κ. Σαχ ζήτησε την παράδοση των ξένων μαχητών και των μελών των τοπικών φυλών που τους έχουν χορηγήσει κρησφύγετο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ των παγιδευμένων μαχητών βρισκόταν και ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα, πιθανότατα ο υπ αριθμόν δύο ηγέτης της οργάνωσης, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Αξιωματούχοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πλέον ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι πολύ πιθανό.


Πολύνεκρες συμπλοκές στη Χεράτ

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Χαν, με το δολοφονηθέντα γιο του, υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας, Μιρβάις Σαντίκ

Νεκρός από τα πυρά οπαδών τοπικού στρατιωτικού διοικητή έπεσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, Μιρβάις Σαντίκ, σε ενέδρα στην πόλη Χεράτ.

Ο Αφγανός αξιωματούχος ήταν γιος του ισχυρού κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Χαν, εναντίον του οποίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε επίσης δολοφονική απόπειρα, ανεπιτυχής στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η δολοφονία Σαντίκ πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις στην πόλη του δυτικού Αφγανιστάν, κατά τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από πενήντα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στρατιώτες υπό τον κυβερνήτη περικύκλωσαν την οικία του Ζαχέρ Ναγίμπ Ζάντα, του ανωτέρου στρατιωτικού διοικητή που κατηγορείται για τη δολοφονική επίθεση.

Ο Ζαχέρ Ναγίμπ Ζάντα κατηγόρησε τον Ισμαήλ Χαν ότι επιχείρησε να προσεταιριστεί τους στρατιώτες που τελούσαν υπό τις διαταγές του ιδίου.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι οπαδοί των δύο αντιπάλων ανδρών χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και ρουκέτες, ώστε να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των νευραλγικών στρατιωτικών θέσεων στη Χεράτ.

Ο πρωθυπουργός, Χαμίντ Καρζάι, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να στείλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην πόλη.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις στο Ιράκ μετά την επέτειο

Διαρκής στόχος επιθέσεων είναι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίσθηκαν από εκρήξεις τριών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του συγκροτήματος στο οποίο στεγάζεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων του Ιράκ στη Βαγδάτη.

Ένα από τα βλήματα έπληξε κυκλοφοριακό κόμβο στο προάστιο Μανσούρ στη δυτική Βαγδάτη και ένα άλλο περιοχή αναψυχής των αμερικανικών δυνάμεων, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους.

Από επίθεση αγνώστων με πυραύλους σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίσθηκαν άλλοι επτά κοντά στην πόλη Φαλούτζα, πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ μετά τον επίσημο τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέρχεται στους 280.

Το Σάββατο σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Μπακούμπα ένας Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο.

Επισκέψεις στην Ιαπωνία και την Κίνα πραγματοποιηθεί από αύριο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο προεδρεύων του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Μπαρ Ουλούμ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή διεθνής υποστήριξη στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Αποφασιστικό χτύπημα κατά της Χαμάς μελετά το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών δυνάμεων, που εισέβαλαν το πρωί στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και δύο μέλη της οργάνωσης, καθώς και η σύζυγος ενός εξ' αυτών.

Την εισβολή καταδίκασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, τονίζοντας ότι ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας, στην πραγματικότητα ενεργοποιείται και προχωρά σε νέα κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ότι μελετά το ενδεχόμενο σκληρού κτυπήματος στην υποδομή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ενημέρωσε τους υπουργούς του κόμματός του, Λικούντ, για το σχέδιο αποχώρησης από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, αν παραμείνουν ατελέσφορες οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Οι περισσότεροι από τους 14 υπουργούς φέρονται αντίθετοι στο σχέδιο ή εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών και πολιτικός αντίζηλος του κ. Σαρόν, Βενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο εάν η Ουάσινγκτον απορρίψει την παλαιστινιακή αίτηση επιστροφής των προσφύγων στο Ισραήλ, εφόσον, παράλληλα, το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σημεία εισόδου στη Γάζα και ολοκληρώσει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Επικρίσεις Σ.Αραβίας προς Ουάσινγκτον

Ικανοί να λύσουν μόνοι τα προβλήματά τους είναι οι πολίτες των χωρών της Μέσης Ανατολής, υπογραμμίζει ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντι αλ-Φαϊζάλ, επέκρινε τις εξαγγελίες δυτικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Σαουδάραβας κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα κράτη της περιοχής είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματά τους.

Μιλώντας δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, στο Ριάντ, ο πρίγκιπας Αλ-Φαϊζάλ είπε ότι οι αμερικανικές προτάσεις αγνοούν το γεγονός ότι οι αραβικοί λαοί φέρουν πολιτισμούς με βαθιές ρίζες στην ιστορία.

Την Παρασκευή ο κ. Πάουελ είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αραβικές χώρες να προχωρήσουν προς την εδραίωση της δημοκρατίας.

Απελευθέρωση κρατουμένων

Ο κ. Πάουελ είχε παράλληλα επικρίνει τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για την κράτηση μεταρρυθμιστών διανοουμένων.

Επτά από τους 13 αυτούς κρατουμένους αφέθησαν τελικά ελεύθεροι, αφού συμφώνησαν να πάψουν να ζητούν μεταρρυθμίσεις και να προβαίνουν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.


Επεισόδια στη Χεράτ

Εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ του κυβερνήτη της Χεράτ και ανώτερου στρατιωτικού διοικητή για τα επεισόδια

Νεκρός από τα πυρά αγνώστων έπεσε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν, Μιρβάις Σαντίκ, σε ενέδρα στην πόλη Χεράτ.

Ο Αφγανός αξιωματούχος ήταν γιος του ισχυρού κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ, Ισμαήλ Χαν, εναντίον του οποίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε επίσης δολοφονική απόπειρα, ανεπιτυχής στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τη δολοφονία Σαντίκ ακολούθησαν επεισόδια στην πόλη, κατά τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εξάλλου, στρατιώτες υπό τον κυβερνήτη έχουν περικυκλώσει την οικία ενός ανωτέρου στρατιωτικού διοικητή, που κατηγορείται για τις επιθέσεις.

Πρόκειται για τον Ζαχίρ Ναγιεμπζάντα, ο οποίος δήλωσε ότι τα θύματα των επεισοδίων στη Χεράτ ξεπέρασαν τα εκατό, κατηγορώντας ως υποκινητή τους τον Ισμαήλ Χαν.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 13:35 (Ώρα Λονδίνου)

Προγραμματικές δηλώσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Ευκαιρίες για φθηνή στέγη. Χρηστικός οδηγός για την αγορά κατοικίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μέτρα για μη έχοντες. Πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων, αγροτών, μισθωτών και συνταξιούχων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Τα πρώτα 154 μέτρα της νέας κυβέρνησης. Προγραμματικές δηλώσεις: Τι θα γίνει σε οικονομία, παιδεία, δικαιοσύνη, υγεία, κοινωνική ασφάλιση.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Ανοίγουν τα χαρτιά τους Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Προσλήψεις-εξπρές στο δημόσιο μέχρι το καλοκαίρι.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Τα κλειστά χαρτιά που κράτησε ο Καραμανλής. Προγραμματικές: Πολλές ευχές, λίγες δεσμεύσεις, από Σεπτέμβριο τα δύσκολα.

Espresso της Κυριακής: Απάτη-μαμούθ με δόλωμα γνωστές ηθοποιούς. Επέμβαση της Αστυνομίας με σύλληψη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Πιστεύει, μπορεί και δεν θέλει περίοδο χάριτος! Χωρίς «κοιλιά» το βλέμμα του Κ. Καραμανλή, μπροστά στην πρόκληση των προβλημάτων που του «κληρονόμησε» ο Κ. Σημίτης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έγκλημα στο Μουσείο. Ημιτελές το Αρχαιολογικό στους Αγώνες με ευθύνη Βενιζέλου.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Πανωτόκια: Οριστική λύση για χιλιάδες θύματα του δανεισμού. Ο νέος νόμος που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Υπερδύναμη οι λαοί. Αντιπολεμικά συλλαλητήρια χθες σε όλο τον κόσμο.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Να διαλυθούν όλες οι τοπικές και νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ. Γιώργο δεν πάμε καλά, πάρε γρήγορα μέτρα για να μην κλείσει το... μαγαζί!

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 115 «θα», κανένα «πώς». Κ. Καραμανλής στη Βουλή: συναινετικός αλλά γενικόλογος και χωρίς χρονοδιάγραμμα μέτρων.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ασφάλεια» Ολυμπιακών Αγώνων: «Αφροσύνη» η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Δεν ζητώ περίοδο χάριτος... Οι προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Καραμανλή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Καβγάς Μίλερ-Μολυβιάτη. Θέλουν «μπανανία» την Ελλάδα.

ΝΙΚΗ: Δυναμική αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκει τον προσανατολισμό του.

Traffic News Κυριακής: Εκρηκτικό τετ α τετ Βατίδου-Μάκη. «Μας φιμώσατε», φώναζε στο Κολωνάκι η σύζυγος του Κούγια.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Συντάξεις-εξπρές με απλή δήλωση. Αποκλειστικό: Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας για χιλιάδες ασφαλισμένους.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Με άρωμα συναίνεσης. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 200.000 όπλα κρύβονται στην Ελλάδα. Εντείνονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ προς κάθε κατεύθυνση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κυρίαρχος ο Καραμανλής. Στη Βουλή και στην νέα πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Προγραμματικές

Όπως σημειώνει στο σημερινό κύριο θέμα της η εφημερίδα «Το Βήμα», με τη σημερινή συζήτηση λήγει και η περίοδος των αναγνωριστικών κινήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δύο πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους και διαμορφώνουν το νέο πολιτικό σκηνικό με χαρακτηριστικά που θα αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα ως την «προεδρική εκλογή» του 2005.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, επισημαίνει η εφημερίδα, και η απάντηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου σήμερα, είναι οι πρώτες ουσιαστικές μετεκλογικές παρεμβάσεις των δύο ανδρών και, κατ' επέκτασιν, η πρώτη δημόσια αναμέτρησή τους στο Κοινοβούλιο με τους νέους τους ρόλους.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε χτες ότι δε ζητεί περίοδο χάριτος, σε μια ομιλία η οποία δεν έκρυβε εκπλήξεις. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος σχεδιάζει ήδη αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις, αναμένεται ότι θα δώσει σήμερα τα πρώτα δείγματα «δομικής αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» υποστηρίζει στο κύριο θέμα της ότι ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, απέφυγε να θίξει θέματα όπως το ασφαλιστικό, η φορολογία μισθωτών-συνταξιούχων, η εισοδηματική πολιτική και τα εργασιακά.

Με προφανή στόχο, αναφέρει η εφημερίδα, τη συναίνεση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ο Κ. Καραμανλής στις προγραμματικές του δηλώσεις απέφυγε συστηματικά τα ζητήματα αιχμής, απαλείφοντας μάλιστα και ολόκληρες ενότητες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει ως γενικολογίες την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων και υποστηρίζει πως προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τι μέλλει γενέσθαι με την ακρίβεια, τους αγρότες και το δημόσιο τομέα.

Στον αντίποδα, η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», σε πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές του δηλώσεις, επανέλαβε την πιστή τήρηση και εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεών του.

Ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνει η εφημερίδα, δεσμεύτηκε για την οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση τους προσεχείς μήνες των φόρων, για αύξηση από 1ης Ιουλίου των συντάξεων, για κατάργηση του μαθηματικού τύπου και τέλος για την αύξηση του ΕΚΑΣ.

Χαρακτηριστικό είναι και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στο οποίο τονίζεται πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απολαμβάνοντας υψηλή δημοτικότητα που φθάνει το 79%, εμφανίστηκε απολύτως συναινετικός χθες, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Η εφημερίδα επικαλείται την πρώτη μετεκλογική, πανελλαδική δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε η εταιρία VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Σκάι 100,3» και της «Καθημερινής», και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για νέο ιστορικό κύκλο και υποσχέθηκε διακυβέρνηση στηριγμένη στην αναγέννηση του πολιτισμού και της παιδείας.

Τέλος, η εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» αναφέρει στο κύριο θέμα της πως ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ήταν μεν συναινετικός αλλά γενικόλογος και χωρίς χρονοδιάγραμμα μέτρων.

Με ύφος ήπιο, τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Κ. Καραμανλής εκφώνησε περισσότερες από 100 κατευθύνσεις, χωρίς όμως να προσδιορίσει ούτε τον τρόπο πραγματοποίησής τους, ούτε το χρονικό τους ορίζοντα.

Μετά τη σημερινή τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού και τις δευτερολογίες, η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 14:13 (Ώρα Λονδίνου)

Nέα ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα

Αποφασιστικό χτύπημα κατά της Χαμάς μελετά το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

Πέντε Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων μία γυναίκα- σκοτώθηκαν και 16 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών δυνάμεων , που εισέβαλαν το πρωί στην πόλη Καν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Την εισβολή καταδίκασε ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερεκάτ, τονίζοντας ότι ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας, στην πραγματικότητα ενεργοποιείται και προχωρά σε νέα κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ότι μελετά το ενδεχόμενο σκληρού κτυπήματος στην υποδομή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ενημέρωσε τους υπουργούς του Λικούντ για το σχέδιο αποχώρησης από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, αν παραμείνουν ατελέσφορες οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με παρευρισκόμενο, οι περισσότεροι από τους 14 υπουργούς αντιτίθενται στο σχέδιο ή εκφράζουν επιφυλάξεις.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 13:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμοί για το σχέδιο Ανάν

Το 70% συμφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου Παπαδόπουλου

Στάση αναμονής και προβληματισμός είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από δημοσκόπηση, που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα "Πολίτης", σχετικά με την τοποθέτηση της κοινής γνώμης έναντι μιας πιθανής λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν ενσωματωθούν στο σχέδιο Ανάν τα επτά σημεία που έχει προτείνει ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, το 40% θα ψήφιζε υπέρ του σχεδίου Ανάν και το 29% εναντίον, ενώ το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προβληματίζεται.

Ένα μεγάλο ποσοστό, 70% συμφωνεί με τους χειρισμούς του προέδρου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες, 21% διαφωνεί και 9% δεν απαντά.

Η τηλεφωνική έρευνα έγινε στις 18 και 19 Μαρτίου, από την εταιρεία ACNielsen, με δείγμα 601 ατόμων.

Δεύτερη έρευνα, με δείγμα 535 ατόμων που ήταν όλοι πρόσφυγες, έγινε με στόχο να καταδείξει τις τάσεις και την «συμπεριφορά» ανάμεσα στους εκτοπισμένους.

Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα επέστρεφε στην περιοχή του.

Από τους εκτοπισμένους, των οποίων οι πόλεις και τα χωριά θα μείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, το 68% απάντησαν ότι δεν θα επέστρεφαν, το 18% ότι θα επέστρεφαν και το 13% ίσως να επέστρεφαν, ενώ 1% δεν απάντησε.

Εξάλλου, με βάση ολόκληρο το δείγμα των εκτοπισμένων, το 79% απάντησαν ότι θα προτιμούσαν να τους επιστραφεί η περιουσία τους, το 10% να αποζημιωθούν, το 2% να την ενοικιάσουν και το 9% δεν εξέφρασαν γνώμη.

Το 42% των εκτοπισθέντων που ρωτήθηκαν, επιστρέφει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, το 42% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ ένα ποσοστό 16% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σε ποια διοίκηση θα υπάγεται η περιοχή του.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 12:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Ξεσκέπαστο» το Ολυμπιακό κολυμβητήριο

Χωρίς στέγαστρο θα παραδοθεί τελικά το ανοικτό Ολυμπιακό Κολυμβητήριο.

Αυτό αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» ύστερα από αίτημα της ΔΟΕ για να μην τεθεί σε κίνδυνο η τέλεση των αγωνισμάτων.

Νέα εναλλακτικά σχέδια εξετάζονται πλέον από την ελληνική πλευρά ώστε να βρεθεί λύση, κυρίως για την τηλεοπτική μετάδοσή των αγώνων.

Σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε και η κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τονίστηκε ότι η ημερομηνία παράδοσης του έργου, η 30ή Ιουλίου, ήταν απαγορευτική για την ολοκλήρωσή του, καθώς, μέχρι τότε θα έχουν ήδη αφιχθεί στην Ελλάδα αποστολές ξένων κολυμβητών για την προετοιμασία τους.

Την ανακοίνωση έκανε η κ. Πάλλη-Πετραλιά αφού ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.

Το στέγαστρο είχε ζητηθεί από την ΔΟΕ εκ μέρους της εταιρίας που θα καλύψει τηλεοπτικά τους αγώνες.

Με τις τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να αναζητηθούν περαιτέρω λύσεις, μία από τις οποίες θα είναι η μεταβολή του συστήματος φωτισμού.

Η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά επιθεώρησε και την πρόοδο του στεγάστρου - Καλατράβα προκειμένου να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας του έργου.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις στο Ιράκ μετά την επέτειο

Διαρκής στόχος επιθέσεων είναι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δεκατρείς τραυματίσθηκαν από εκρήξεις τριών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του συγκροτήματος στο οποίο στεγάζεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων του Ιράκ στη Βαγδάτη κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

Ένα από τα βλήματα έπληξε κυκλοφοριακό κόμβο στο προάστιο Μανσούρ στη δυτική Βαγδάτη και ένα άλλο περιοχή αναψυχής των αμερικανικών δυνάμεων, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους.

Από επίθεση αγνώστων με πυραύλους σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίσθηκαν άλλοι επτά κοντά στην πόλη Φαλούτζα, πενήντα χιλιόμετρα δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ μετά τον επίσημο τερματισμό των εχθροπραξιών, ανέρχεται στους 280.

Το Σάββατο σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Μπακούμπα ένας Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίσθηκαν άλλοι δύο.

Επισκέψεις στην Ιαπωνία και την Κίνα πραγματοποιηθεί από αύριο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ο προεδρεύων του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Μπαρ Ουλούμ, σε μία προσπάθεια να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή διεθνής υποστήριξη στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 09:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πανεπιστήμια-«πληροφοριοδότες» και «ισλαμο-φασίστες»

Τις ανησυχίες της βρετανικής και αμερικανικής πλευράς σε ότι αφορά το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων προβάλλει στο σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer), σημειώνοντας ότι προβλέπεται η επί εικοσιτετραώρου βάσεως ένοπλη προστασία των Βρετανών αθλητών, τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο και στο Γιούρο 2004 της Πορτογαλίας.

Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αξιωματούχοι της Βρετανίας και των ΗΠΑ έχουν κάνει λόγο, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, για το ενδεχόμενο να αποσυρθούν οι ομάδες τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν δεν καταστεί δυνατή η εγγύηση της ασφάλειάς τους.

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα αναφέρει ότι παρά την επίσημη διάψευση, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, έχει απειλήσει με το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας.

Υψηλή επικινδυνότητα

Με τα εκτενή σύνορα και την εγγύτητά της με τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα , διαθέτει, σύμφωνα με ειδικούς περί τρομοκρατίας, υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την πραγματοποίηση επιθέσεων, γράφει η Ομπσέρβερ, αναφέροντας ότι σε σχέση με τους Αγώνες του Σίδνεϊ, έχει τριπλασιασθεί ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει στην Ελλάδα 12 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή πυρηνικών όπλων, ενώ μετά από πιέσεις η Αθήνα δέχτηκε να εγκατασταθούν ειδικοί της αμερικανικής Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας σε επτά σημεία της χώρας.

Ελλειπής προετοιμασία

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent) γράφει ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια τρομοκρατική επίθεση, ανάλογη με εκείνη της Μαδρίτης, όπως αξιολογεί η Εταιρεία Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Επειγόντων Καταστάσεων.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας, Πάτρικ Κάνινγχαμ, δηλώνει στην εφημερίδα ότι στην περίπτωση μιας μεγάλης καταστροφής οι αρχές δεν θα μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από «συμβολική υποστήριξη».

«Είναι απίστευτο. Ανησυχούμε ότι τα σχέδια μας δεν θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινού», τονίζει ο κ. Κάνινγχαμ, κάνοντας λόγο για «πολιτισμό εφησυχασμού».

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Ιαν Χουλτ, επικεφαλής του οργανισμού στη νότια Αγγλία, εκφράζει την άποψη ότι η Βρετανία είναι πολύ κακά προετοιμασμένη, για μια επίθεση σαν αυτή που σημειώθηκε στη Μαδρίτη.

Το προσωπικό που θα πρέπει να οργανώσει την εκκένωση περιοχών, τη στέγαση ανθρώπων και την παροχή πληροφοριών δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν είναι καλά εκπαιδευμένο, είπε ο κ. Χουλτ στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

Πανεπιστήμια «πληροφοριοδότες»

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Τhe Sunday Τelegraph) γράφει ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια παρακολουθούν τους φοιτητές τους για λογαριασμό της υπηρεσίας αντικατασκοπίας, ΜΙ5.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τα πανεπιστήμια προσφέρουν τη συνδρομή τους στις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες και την ηλεκτρονική αλληλογραφία των φοιτητών, με στόχο των εντοπισμό εκείνων που ενδέχεται να έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επικαλούμενη πηγές μυστικών υπηρεσιών, που δεν κατονομάζει, η Σάντεϊ Τέλεγκραφ σημειώνει ότι ειδικό βάρος δίνεται στην παρακολούθηση φοιτητών από το Ιράν, το Πακιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη, την Ινδία, τη Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες, που χαρακτηρίζονται «υψηλής επικινδυνότητας».

Ένα δίκτυο τρομοκρατίας απλώνεται από την Ισπανία μέχρι τη Μαδρίτη, γράφει σε δισέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times).

«Ίσως να είμαστε μάρτυρες μας παράξενης αναστροφής του 1930, με τους ισλαμο-φασίστες να καταλαμβάνουν τη θέση των ευρω-φασιστών», σημειώνει η εφημερίδα.

Αρθρογράφος της Σάντεϊ Τάιμς ασκεί κριτική στην απόφαση του μελλοντικού πρωθυπουργού της Ισπανίας Θαπατέρο για απόσυρση των στρατιωτών της χώρας από το Ιράκ.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν είναι προς συμφέρον κανενός. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες τις χώρες, για τη Μέση Ανατολή και για τη Δύση γενικότερα, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 10:57 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόταση διαλόγου από την ΕΤΑ

Επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η ΕΤΑ

Ανακοίνωση για την πρόταση διαλόγου της ΕΤΑ προς τη νέα κυβέρνηση του Χοσέ Λουΐς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Γκάρα, την οποία συχνά στο παρελθόν χρησιμοποίησε η οργάνωση για ανακοινώσεις της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η οργάνωση θα διατηρήσει τον ένοπλο βραχίονα της, εκφράζει όμως διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας μέσω διαλόγου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, πέραν του συγκεκριμένου μας σχεδίου, η λύση δεν βρίσκεται στα χέρια κανενός παράγοντα, κανενός προσώπου, ή οργάνωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση με ημερομηνία αποστολής τις 16 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι δεν αποδίδεται «καμία εγκυρότητα» στην ανακοίνωση της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως είπε.

Στις επιθέσεις που αποδίδονται στην ΕΤΑ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 800 άνθρωποι, ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση Αθνάρ είχε επιρρίψει αρχικά στην οργάνωση που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Σφραγίσθηκαν οι κάλπες στην Ταϊβάν

Αμφισβητείται έντονα το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Να σφραγισθούν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή, και να σταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊβάν, μετά την έντονη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από την αντιπολίτευση, η οποία ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επανεξελέγει στη θέση του προέδρου ο Τσεν Σούι-μπιαν, με διαφορά 30.000 ψήφων από τον βασικότερο αντίπαλό του, πρόεδρο του Εθνικιστικού Κόμματος, Λιεν Τσαν μετά την επανεκλογή, με ελάχιστη διαφορά, του απερχόμενου προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν.

Οι πρώτες κάλπες σφραγίσθηκαν στην Ταϊτσούνγκ, όπου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, ζητώντας να καταμετρηθούν εκ νέου η ψήφοι.

Τo πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, με επικεφαλής τον Λιεν Τσαν, ενώ σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από δικαστήρια.

Ο Κ. Λιέν και ο συνυποψήφιός του Σουνγκ Τσου-γιου, κατηγορούν τον πρόεδρο, Τσεν Σούι-μπιαν, για διαβλητές εκλογές και επηρεασμό της κοινής γνώμης μέσω της απόπειρας εναντίον του, από την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις εκλογές

Δημοτικές εκλογές που εκτιμάται ότι θα δείξουν τη στάση της κοινής γνώμης έναντι της γαλλικής κυβέρνησης διεξάγονται την Κυριακή στη Γαλλία.

Το 70% των Γάλλων ψηφοφόρων έχει δηλώσει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δημοτικές εκλογές για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας και των συντάξεων.

Αλλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έως και το 50% των ψηφοφόρων μπορεί να μην προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσει.

Γελοιογραφία στην Λε Μοντ (Le Monde) συνοψίζει το δίλημμα της κυβέρνησης: Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν εμφανίζεται στον καναπέ ενός ψυχαναλυτή, λέγοντάς του «Γιατρέ, ανησυχώ πολύ για εκείνους που δεν θα ενδιαφερθούν να ψηφίσουν κι ανησυχώ ακόμα περισσότερο για εκείνους που θα ψηφίσουν».

Αν το κυβερνών κόμμα δεν τα πάει καλά στις εκλογές και οι Σοσιαλιστές σημειώσουν σημαντική άνοδο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Ραφαρέν να υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Από την άλλη, αν η αποχή είναι μεγάλη, ενδέχεται να ενισχυθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πεν, το οποίο ήδη δείχνει να έχει μεγάλη υποστήριξη (περίπου 16% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) από τους ψηφοφόρους, κυρίως λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC από το Παρίσι, οι φόβοι για την τρομοκρατία ενδέχεται να παίξουν ρόλο., καθώς οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή, η γαλλική κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις ασφαλείας που περιπολούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το έθνος ότι δεν θα επαναληφθούν επιθέσεις όπως εκείνη της Μαδρίτης, πριν τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές.


Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 07:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σφραγίσθηκαν οι κάλπες στην Ταϊβάν

Αμφισβητείται έντονα το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Να σφραγισθούν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, που δοιεξήχθησαν την Κυριακή, και να σταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊβάν, μετά την έντονη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από την αντιπολίτευση, η οποία ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επανεξελέγει στη θέση του προέδρου ο Τσεν Σούι-μπιαν, με διαφορά 30.000 ψήφων από τον βασικότερο αντίπαλό του, πρόεδρο του Εθνικιστικού Κόμματος, Λιεν Τσαν μετά την επανεκλογή, με ελάχιστη διαφορά, του απερχόμενου προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν.

Οι πρώτες κάλπες σφραγίσθηκαν στην Ταϊτσούνγκ, όπου είχαν σημειωθεί συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Στην πρωτεύουσα Ταϊπέι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, ζητώντας να καταμετρηθούν εκ νέου η ψήφοι.

Τo πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πορεία προς το προεδρικό μέγαρο, με επικεφαλής τον Λιεν Τσαν, ενώ σε άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από δικαστήρια.

Ο Κ. Λιέν και ο συνυποψήφιός του Σουνγκ Τσου-γιου, κατηγορούν τον πρόεδρο, Τσεν Σούι-μπιαν, για διαβλητές εκλογές και επηρεασμό της κοινής γνώμης μέσω της απόπειρας εναντίον του, από την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.