Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-20

  1. Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία
  2. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Ιράκ
  3. Φόρουμ: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
  4. «Ενορχηστρωμένες» οι ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο
  5. Kέρδισε ο πρόεδρος στην Ταϊβάν
  6. Καραμανλής: «Δεν ζητώ περίοδο χάριτος»
  7. Mάντεν: «Κανονικά στην Αθήνα»
  8. Τέλος εποχής για ΔΗΚΚΙ
  9. Συνεχίζεται η επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα
  10. «Ένας χρόνος πολέμου»
  11. Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου
  12. Συνεχίζεται η επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα
  13. Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου

Κυριακή 21 Μαρτίου 2004 - 00:06 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τις εκλογές

Δημοτικές εκλογές που εκτιμάται ότι θα δείξουν τη στάση της κοινής γνώμης έναντι της γαλλικής κυβέρνησης διεξάγονται την Κυριακή στη Γαλλία.

Το 70% των Γάλλων ψηφοφόρων έχει δηλώσει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δημοτικές εκλογές για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας και των συντάξεων.

Αλλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έως και το 50% των ψηφοφόρων μπορεί να μην προσέλθει στις κάλπες να ψηφίσει.

Γελοιογραφία στην Λε Μοντ (Le Monde) συνοψίζει το δίλημμα της κυβέρνησης: Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν εμφανίζεται στον καναπέ ενός ψυχαναλυτή, λέγοντάς του «Γιατρέ, ανησυχώ πολύ για εκείνους που δεν θα ενδιαφερθούν να ψηφίσουν κι ανησυχώ ακόμα περισσότερο για εκείνους που θα ψηφίσουν».

Αν το κυβερνών κόμμα δεν τα πάει καλά στις εκλογές και οι Σοσιαλιστές σημειώσουν σημαντική άνοδο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Ραφαρέν να υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Από την άλλη, αν η αποχή είναι μεγάλη, ενδέχεται να ενισχυθεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πεν, το οποίο ήδη δείχνει να έχει μεγάλη υποστήριξη (περίπου 16% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) από τους ψηφοφόρους, κυρίως λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

Όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια του BBC από το Παρίσι, οι φόβοι για την τρομοκρατία ενδέχεται να παίξουν ρόλο., καθώς οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή, η γαλλική κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις δυνάμεις ασφαλείας που περιπολούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το έθνος ότι δεν θα επαναληφθούν επιθέσεις όπως εκείνη της Μαδρίτης, πριν τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 23:30 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το Ιράκ

Στο Λονδίνο, δύο διαδηλωτές, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ώρα για την αλήθεια», σκαρφάλωσαν στο Μπιγκ Μπεν

Διαδηλώσεις κατά της εισβολής στο Ιράκ, πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Νέας Υόρκης ζητώντας την άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Αλλά ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρότερος από τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου 2003.

Περίπου 250 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ευρώπη έγιναν στη Ρώμη, όπου οι διοργανωτές υπολογίζουν πως συγκεντρώθηκαν περί τα 300.000 άτομα.

Στο Λονδίνο, συγκεντρώθηκαν περίπου 25.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμρτυρίας στη Μαδρίτη και σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν ακόμα σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Αλλά στο ίδιο το Ιράκ δεν έγινε καμιά εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της εισβολής.

Μήνυμα Μπους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά την απόφασή του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Σε ομιλία του σε συγκέντρωση στη Φλόριδα, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπερήφανες που ηγήθηκαν του «στρατού της απελευθέρωσης».


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι κοινωνίες και τα κράτη στην τρομοκρατία;

Υπάρχει αποτελεσματική άμυνα κατά της τρομοκρατίας;

Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα.

Πιστεύετε ότι μπορεί να μπει φρένο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό;

Και κατά πόσο γίνονται τα κράτη, τρομοκράτες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο και τότε μόνο αν καταργηθούν οι συνθήκες εκείνες που την δημιουργούν και διατηρούν

Αντώνης Συμεωνάκης (Αυστραλία)

Behind every attack there is a reason. The explosion of terrorism has a reason. In my opinion, it's the reaction of the weaker people against a powerful nation (USA) which ignores the international laws for the sake of building a powerful empire. Imagine one day your house is attacked by American soldiers, your wife is raped and your children are killed. What would you do? Maybe here is the answer to terrorism.

Ioannis Katramados (UK)

Δώστε ελπίδα στους φτωχούς λαούς για να μην πιστεύουν στα παραμύθια του Μπιν Λάντεν

Α. Μικρόπουλος (Αθήνα)

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο και τότε μόνο αν καταργηθούν οι συνθήκες εκείνες που την δημιουργούν και διατηρούν. Φτώχια, κοινωνική αδικία, εξευτελισμός ατομικός η εθνικός όπως γίνεται στους Παλαιστίνιους, αγραμματοσύνη, θρησκευτικός φανατισμός, και άλλες ανώμαλες για τα δεδομένα της εποχής μας καταστάσεις γεννοβολούν συνεχώς νέους τρομοκράτες, οι οποίοι κάτω από κανονικές συνθήκες θα πάσχιζαν για ζωή και χαρά. Λύσεις σαν και αυτές που προσπαθούν να δώσουν ο Μπους και η παρέα του εκτρέφουν και διευρύνουν την τρομοκρατία

Αντώνης Συμεωνάκης (Αυστραλία)

Ο «αποφασισμένος» άνθρωπος, είναι ανίκητος από οποιαδήποτε πολεμική μηχανή. Ας το λάβουν αυτό επιτέλους υπ' όψιν τους οι «ισχυροί» του κόσμου μας και ας πάψουν να δημιουργούν με τον τρόπο που όλοι μάθαμε, κι άλλους.. απελπισμένους...

Σπύρος Βικάττος (Αθήνα)

Δώστε ελπίδα στους φτωχούς λαούς για να μην πιστεύουν στα παραμύθια του Μπιν Λάντεν

Α. Μικρόπουλος (Αθήνα)

Σε εμάς τους κοινούς θνητούς, που τίθεται αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι δύσκολη γιατί, κατ αρχήν είμαστε βέβαιοι ότι, ο εχθρός είναι απροσδιόριστος και έτσι δεν μπορεί να χτυπηθεί ην «πηγή». Αυτό είναι φυσικός κανόνας και σ αυτόν στηρίζεται ο ανταρτοπόλεμος από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην συνέχεια δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί, αν η ιδεολογία ή οι αρχές της τρομοκρατίας είναι οι θρησκευτικές διαφορές, οι διαφορές ηθών και εθίμων, δηλαδή πολιτιστικές, ή είναι κάποια βεντέτα, που ξεκινάει από αθετήσεις υποσχέσεων και σύγκρουση συμφερόντων. Σίγουρα δεν είναι η φτώχεια του τρίτου κόσμου, αλλά και σίγουρα είναι το μίσος εναντίον των Εβραίων.

Ειδικά ως προς την απροσδιοριστία του εχθρού βλέπουμε πλέον ότι, σκόρπισαν οι πυρήνες μετά από την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, την εξόντωση πολλών τρομοκρατών στην «πηγή» και την σύλληψη άλλων τόσων, που πήγαν στην αιχμαλωσία. Οι επιζήσαντες σκόρπισαν λοιπόν και αναπαράγονται σε πολλά σημεία της Γης. Οι Αμερικανοί βλέπουν σαν δεξαμενή τρομοκρατών μέχρι και την γειτονική μας Αλβανία, την οποία είχε επισκεφθεί προ ετών 2 φορές ο Μπιν Λάντεν.

πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων των κυβερνήσεων... ο έλεγχος παντός ξένου στοιχείου, που μεταναστεύει

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Επί πλέον σήμερα οι τρομοκράτες έχουν αλλάξει το στυλ των επιθέσεών τους. Δεν συμμετέχουν σωματικά στις ανατινάξεις, ζωσμένοι με εκρηκτικά. Έτσι οι ίδιοι, «μάστορες πλέον με μία τουλάχιστον εμπειρία στο ενεργητικό τους», επανέρχονται και σε νέα προσπάθεια, σε αντίθεση ακόμα με τους Παλαιστινίους, που αν δεν σκοτωθούν δεν το . . . ευχαριστιούνται.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα, που δεν χωρούν στον φιλόξενο χώρο σας, δείχνουν και μία ακόμα τάση-συσχετισμό. Δείχνουν την προσπάθεια της τρομοκρατίας να αναβαθμισθεί σε ρυθμιστή της διεθνούς πολιτικής και ένα από τα παράσημα που κέρδισε, είναι η ανατροπή στις εκλογές της Ισπανίας. Οι αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αναμένεται να είναι ανάλογες με την πάροδο του χρόνου και ειδικά, αν οι χώρες αυτές συμμετέχουν στον πόλεμο στο Ιράκ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία από μόνα τους δείχνουν ότι, πρέπει χάριν της παγκόσμιας τάξης και ασφάλειας να διαχωρίζονται οι «αμνοί από τα ερίφια», - πράγμα που οι σημερινοί κουλτουριάρηδες σε παγκόσμιο επίπεδο αποκαλούν ρατσισμό, ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π. - το πρώτο που πρέπει να αποτελέσει μέλημα όλων των κυβερνήσεων είναι ο έλεγχος παντός ξένου στοιχείου, που μεταναστεύει, επειδή «η εμπιστοσύνη προς κάθε τι άγνωστο μπορεί να είναι καλή, αλλά ο έλεγχος είναι πολύ καλύτερος».

Το δεύτερο είναι η ενασχόληση των πολιτικών στο θέμα της τρομοκρατίας με την αντιμετώπισή της σε πολιτική και ανθρωπιστική βάση. Η τότε Μεγάλη Βρετανία ήξερε πώς να κρατήσει σε επίπεδο φιλικό τις αποικίες της ανά τον κόσμο επί αιώνες και η ιστορία μπορεί να βοηθήσει τους σημερινούς πολιτικούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τρομοκράτες.

Το τρίτο και τελευταίο είναι πλέον το «μαστίγιο». Αλλά τώρα, που ο εχθρός είναι σε όλες τις χώρες του κόσμου και περιμένει το μήνυμα για δραστηριοποίηση, είναι δύσκολο το μαστίγιο να μην χτυπήσει και αμέτοχους αθώους. Το γράφει εξ άλλου αν δεν κάνω λάθος - και η Αλ Χάγιατ, που εκδίδεται στο Λονδίνο. Γράφει λοιπόν ότι, η Αλ Κάϊντα τίθεται στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του ... G.Bush επειδή είναι ο ... ηλιθιότερος Πρόεδρος, καθώς κάνει τον Πλανητάρχη με την ισχύ των όπλων και όχι με την σοφία!

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Στις μέρες μας ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή. Ακόμα και άνθρωποι που φαινομενικά δείχνουν ν' αψηφούν το θάνατο για κάποιον «ιερό» σκοπό έχουν κατακτηθεί από το φόβο ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια ζωή που το καθημερινό πρόγραμμα της περιλαμβάνει «πολιτισμένες σφαγές δυτικού τύπου». Μ' άλλα λόγια δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αυτή τους η απόγνωση είναι που οδηγεί σε τυφλά χτυπήματα ως απάντηση στις κατευθυνόμενες βόμβες που χρησιμοποιούνται από επικίνδυνα τυφλούς ανθρώπους που ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι οι λαοί στην ιστορία το μόνο μάθημα που έχουν πάρει από, την ασκούμενη πάνω τους βία, είναι πως να τη χρησιμοποιούν όταν έρθει η σειρά τους εναντίον άλλων λαών.

ο φόβος και ο τρόμος έχει κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ανθρώπινη ψυχή

Κωνσταντίνος Μαυρίδης (Αθήνα)

Είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι αυτός ο κύκλος βίας μπορεί να σταματήσει άμεσα. Υπάρχουν τεράστιες πολιτισμικές διάφορές και η έλλειψη σεβασμού γι' αυτές τροφοδοτεί απλόχερα τον κύκλο. Ίσως τελικά η βία, όσο κυνικό κι αν ακούγεται αυτό, να είναι ο καταλύτης της ιστορίας.

Κωνσταντίνος Μαυρίδης (Αθήνα)

Φρένο ίσως μπορεί να μπει, αλλά όχι ABS, ούτε ESP ούτε ASP. Ο πλήρης έλεγχος είναι εξορισμού αδύνατος, ακόμη και στο απλούστερο μηχανικό σύστημα. Πόσο μάλλον στις ανθρώπινες κοινωνίες και δη στις παρειές αυτών, που κάνουν πράξεις απόγνωσης όπως η αυτοχειρία!

Διαχωρίζω τον αυτόχειρα από τον κοινό εξτρεμιστή, αποδίδοντας στον πρώτο το ελαφρυντικό της απουσίας ιδίου συμφέροντος. Από την άλλη, σπάνια εμφανίζονται κράτη-αυτόχειρες. Τα δε σύγχρονα και ισχυρά κράτη, δηλώνουν πλέον απροκάλυπτα ότι την ισχύ τους θα την αξιοποιήσουν για ίδιο συμφέρον και όχι για υπεράσπιση παγκόσμια αποδεκτών αρχών όπως στο παρελθόν. Εκεί λοιπόν βρίσκονται οι πραγματικοί τρομοκράτες, αυτοί που θέλουν να επιτύχουν κάτι υπό το κράτος του φόβου.

Δυστυχώς μια κατάσταση κράτους του φόβου είναι αξιοποιήσιμη με πάρα πολλούς τρόπους και για αυτό το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να εκλείψει, ακόμη και αν εκλείψουν οι εξτρεμιστές.

Νικόλας

«... Μπορεί να μπει φρένο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό;»

το «πρόβλημα της τρομοκρατίας» δεν πρόκειται να εκλείψει, ακόμη και αν εκλείψουν οι εξτρεμιστές

Νικόλας

Απάντηση: Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούνε στην πόλωση και το φανατισμό ενάντια στους Αγγλοσάξονες; Φτώχεια, πείνα, ένδεια και μη σεβασμός της διαφορετικότητας. Η διαφορετικότητα γίνεται αποδεκτή από τους δυτικούς μόνο εφ΄ όσον συμφωνεί, κατά βάση, με το δικό τους σύστημα αξιών. Η Ελλάδα το ζει πού καλά διότι έλαχε να βρίσκεται γεωπολιτικοστρατιωτικά και γεωπολιτικοπολιτισμικά στο όριο μεταξύ Δύσης και Ανατολής από τον καιρό του Ομήρου και των Ελληνο-Περσικών πολέμων έως τα σήμερα. Ο Αγγλοσάξονας ποτέ δεν θα αποδεχθεί αυτή την ισοτιμία στη διαφορετικότητα, μόνο ανάγκα πραγμάτων και ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία. Ψάξτε τα της αποικιοκρατίας και θα το απαντήσετε το ερώτημα.

Αντώνης Πιστάλκας

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 19:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Ενορχηστρωμένες» οι ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο

Σερβικές Ορθόδοξες εκκλησίες, όπως αυτή στη Μιτρόβιτσα, έγιναν στόχος των Αλβανών

Ο ανώτατος εντεταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο είπε ότι κατά τη γνώμη του το ξέσπασμα της βίας την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 30 ανθρώπους, ενορχηστρώθηκε από εξτρεμιστές.

Ο ειδικός εντεταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι, είπε ότι το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων μπορεί να ήταν αυθόρμητο, αλλά σύντομα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένες ακραίες οργανώσεις.

Όπως είπε, κάνουν έρευνες ώστε να φέρουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πάνω από 3.500 Σέρβοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο με τις οικογένειές τους σε σερβικούς θύλακες όπου είναι ασφαλέστεροι λόγω του αριθμού των συμπατριωτών τους, ή σε περιοχές που φυλάσσονται από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο το πρωί, καπνός εξακολουθούσε να υψώνεται από τα σπίτια της Σβίναρε, ενός σερβικού χωριού που λεηλατήθηκε από τους Αλβανούς πριν δυο μέρες.

Ανταποκριτής του BBC στην Πριστίνα, μεταδίδει πως η κατάσταση φαίνεται να έχει ηρεμήσει, με το ΝΑΤΟ να διαβεβαιώνει πως θα τηρήσει την τάξη την Κυριακή, κατά τις κηδείες των μικρών Αλβανών, των οποίων ο θάνατος την περασμένη Τρίτη έδωσε το έναυσμα για τις ταραχές.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 14:38 (Ώρα Λονδίνου)

Kέρδισε ο πρόεδρος στην Ταϊβάν

Νικητής με οριακή πλειοψηφία ο πρόεδρος, Τσεν Σούι-μπιαν

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στην οποία τραυματίσθηκε, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιαν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας οριακά του αντιπάλου του Λιεν Τσαν, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και ζητά την ακύρωσή τους.

Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθη και το δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα άμυνας έναντι της Κίνας και αν θα πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 45%, με αποτέλεσμα να είναι άκυρο, αφού απαιτούνταν συμμετοχή πάνω από ο 50%.

Ωστόσο όπως μεταδίδεται από την Ταιπέχ, το 92% εκείνων που ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας της χώρας έναντι της Κίνας, η οποία είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το Πεκίνο ερμήνευε το δημοψήφισμα ως προσπάθεια της Ταϊπέχ να δημιουργήσει τετελεσμένο μη επανένωσης.

Η αντιπολίτευση στην Ταϊβάν είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Τσεν ότι χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα το πρώτο που διεξήχθη ποτέ-για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 12:03 (Ώρα Λονδίνου)

Καραμανλής: «Δεν ζητώ περίοδο χάριτος»

Το όραμα για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός

Το όραμα για μία νέα Ελλάδα, που θα αναπτύσσεται δυναμικά σε κάθε περιφέρεια, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και μοιράζοντας σε όλους πιο δίκαια, τους καρπούς της ανάπτυξης, ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση, ότι η κυβέρνησή του, θα είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. «Δεν μιλούμε για Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απορρίπτουμε τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του παρελθόντος. Το κράτος δεν είναι φέουδο κανενός», τόνισε.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Συνεχίζοντας ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στην Ελλάδα της νέας εποχής, δηλώνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα και να φτάσει πιο ψηλά. Για να παρουσιάσει στη συνέχεια τους τρεις άξονες της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και που είναι η επένδυση στον Πολιτισμό και την Παιδεία, η επανίδρυση του Κράτους και η εφαρμογή μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής, που να εγγυάται επιτάχυνση της ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Χώρα.

Αναφερόμενος στη Νέα Οικονομική Πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα είναι μια σταθερή μακροοικονομική πολιτική, με διαφάνεια, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και μείωση του δημόσιου χρέους. Προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση του Κράτους Δικαίου, αλλά και απαραίτητη εγγύηση για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, είναι η διαφάνεια. «Να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος παντού», υπογράμμισε. Αυτό το κράτος, θα είναι ένα κράτος πραγματικά κοινωνικό. Ένα κράτος που θα βρίσκεται κοντά σε όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν. Θα υπηρετεί, θα βελτιώνει και θα στηρίζει την καθημερινότητα του πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τους έξι στόχους του πραγματικά κοινωνικού κράτους, που είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, η εξυγίανση λειτουργίας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, η στήριξη της Ελληνικής οικογένειας, η οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια και η ενίσχυση του αισθήματος δημόσιας ασφάλειας.

Τέλος, σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, επισήμανε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με συστράτευση όλων των Ελλήνων, η μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών και μείωση της στρατιωτικής θητείας στους έξι μήνες.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε: «Προχωρούμε μπροστά, με νέους ρυθμούς, νέα ταχύτητα. Προχωρούμε με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο. Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει τη Νέα Εποχή. Η Ελλάδα μπορεί να κοιτάξει, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία το μέλλον».

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συνεχιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, οπότε και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Mάντεν: «Κανονικά στην Αθήνα»

Κανονικά θα συμμετάσχει στoυς Ολυμπιακούς της Αθήνας η Βρετανική Ολυμπιακή ομάδα διαβεβαιώνει ο Βρετανός πρέσβης

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της βρετανικής Ολυμπιακής ομάδας στους αγώνες της Αθήνας, διαβεβαίωσε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, σερ Ντέιβιντ Μάντεν.

Ο κ. Μάντεν διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας Σάιμον Κλεγκ στο Ράδιο 5 του BBC μεταδόθηκαν αποσπασματικά.

«Η απάντηση του επικεφαλής της βρετανικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας σε δημοσιογραφική ερώτηση μεταδόθηκε αποσπασματικά.

»Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής της βρετανικής Ολυμπιακής Ομάδας στους αγώνες της Αθήνας.

»Όπως είναι ευρέως γνωστό, συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα και διμερώς και στα πλαίσια της Ολυμπιακής συμβουλευτικής ομάδας για το σχεδιασμό της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

»Προσβλέπουμε στην διεξαγωγή μιας επιτυχημένης και ασφαλούς Ολυμπιάδας», τόνισε σε γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Μάντεν.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος εποχής για ΔΗΚΚΙ

Την αναστολή του ΔΗΚΚΙ εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος

Με πρόταση του προέδρου του, Δημήτρη Τσοβόλα, και τη σύμφωνη κατά πλειοψηφία γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, το ΔΗΚΚΙ αναστέλλει τη λειτουργία του, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσοβόλας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μαρτίου επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός για δεύτερη συνεχή φορά έδωσε το μήνυμα ότι, πρέπει ως πολιτικός φορέας να σταματήσουμε να λειτουργούμε».

«Εάν θα επιμείνουμε να συντηρήσουμε το ΔΗΚΚΙ μετά και το μήνυμα αυτό, θα δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι αγωνιζόμαστε και εμείς για καρέκλες, για σφραγίδες και για να παίρνουμε ως κόμμα τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις, πράγμα που είναι αντίθετο προς τις πολιτικές μας προθέσεις και την ποιότητα του δικού μας μακροχρόνιου, προοδευτικού, πολιτικού αγώνα της συνείδησης και του καθήκοντος που κάναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσοβόλας πρότεινε να μην λάβει το ΔΗΚΚΙ μέρος στις προσεχείς Ευρωεκλογές και να αποδεσμευτούν τα στελέχη και τα μέλη του.

Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή του κ. Τσοβόλα θα τεθεί υπ' όψη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, που θα συνεδριάσει στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 11:50 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα

Υπό πυρ έθεσαν οι πακιστανικές δυνάμεις την πόλη Ουάνα

Πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν με την υποστήριξη πυροβολικού και μαχητικών ελικοπτέρων τις επιχειρήσεις τους εναντίον εκατοντάδων μαχητών της Αλ Κάιντα, καθώς και τοπικών υποστηρικτών της, τους οποίους έχουν περικυκλώσει κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Μεταξύ τους εικάζεται ότι βρίσκεται και ο υπ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών έχουν αιχμαλωτισθεί περισσότεροι από 100 αντάρτες.

Ο πακιστανικός στρατός παρουσίασε στους δημοσιογράφους 40 αιχμαλώτους που είχαν δεμένα μάτια και χέρια, τους οποίους εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «επαγγελματίες μαχητές».

Αμφιβολίες υπάρχουν στο μεταξύ κατά πόσο βρίσκεται στην περιοχή που διεξάγονται οι μάχες ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι το στέλεχος της Αλ Κάιντα για το οποίο γίνεται τις τελευταίες μέρες λόγος, είναι ενδεχομένως Τσετσένος, ή Ουζμπέκος πολέμαρχος.

Έντονα αντιδρά η Ινδία στην αναβάθμιση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών του στρατιωτικού ρόλου του Πακιστάν στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι η Ινδία εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες της αμερικανικής απόφασης, η οποία, όπως σημειώνεται, επιφέρει σημαντικές επιπλοκές στις ινδο-αμερικανικές σχέσεις.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένας χρόνος πολέμου»

«Ένας χρόνος πολέμου κατέστησε τον κόσμο ένα μέρος περισσότερο επικίνδυνο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent).

Ένα χρόνο μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων το Ιράκ είναι μία ερημωμένη και διαιρημένη χώρα, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, μεταξύ του εμφυλίου πολέμου και μιας παραπαίουσας προσπάθειας για να κυβερνηθεί μόνο του.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 600 Αμερικανοί, 60 Βρετανοί και 40 υπήκοοι άλλων χωρών, ενώ ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών ανέρχεται σε χιλιάδες.

Η Ιντιπέντεντ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα επιστροφής των Ηνωμένων εθνών στο Ιράκ, «όχι υπό όρους που θα θέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και με πραγματική διεθνή προστασία και συμφωνία».

«Η γονυκλισία δεν θα βοηθούσε»

Στην εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) δημοσιεύεται άρθρο του Φίλιπ Μπόμπιτ, συγγραφέα του βιβλίου «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», στο οποίο υποστηρίζει ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ ήταν σωστός, παρότι εκθέτει τον κόσμο σε νέους κινδύνους. Η γονυκλισία δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλειά μας, γράφει ο αρθρογράφος.

Στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας, με τον τίτλο «Η κληρονομιά της απερισκεψία» σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Τζορτζ Μπους για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και του Τόνι Μλερ να την υποστηρίξει, έθεσαν σε κίνδυνο διεθνείς θεσμούς και μηχανισμούς, όπως επίσης και την αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης , τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

«Ο πόλεμος του Ιράκ πριν ένα χρόνο ήταν πράξη μοναδικής απερισκεψίας», σημειώνει ο σχολιαστής της Γκάρντιαν.

«Έτος ειρήνης και αιματοχυσίας» επιγράφεται δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς (The Times), στο κεντρικό σχόλιο της οποίας σημειώνεται ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν μέχρι τώρα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τις προσπάθειες για περιορισμό της διάδοσής τους.

«Παραμένει βάσιμα ο φόβος για μία συμμαχία μεταξύ ομάδων-παριών, κρατών-παριών και ανάλογων όπλων», γράφει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

Ένα χρόνο μετά την επέμβαση στο Ιράκ, πλανάται πάνω από τη χώρα το φονικό φάντασμα του πολέμου, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (The Financial Times).

Σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται 100 ημέρες πριν την μεταβίβαση της εξουσίας δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα η σκληρή αντιπαράθεση σχετικά με την επέμβαση και την αποτυχία να βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής.

«Θα μπορούσε να αποφευχθεί η 11η Σεπτεμβρίου»

Η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ (Τhe Daily Telegraph)φιλοξενεί συνέντευξη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος σημειώνει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν ο κόσμος λάμβανε σοβαρότερα υπόψη τις προειδοποιήσεις και αναλάμβανε νωρίτερα δράση κατά της στην Αλ Κάιντα.

Ο κ. Στρο υποστηρίζει ότι, παρά την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στη Mαδρίτη, ο κόσμος κερδίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός δηλώνει ότι ήταν σωστή η προληπτική ανάληψη δράσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο Sαντάμ Χουσεϊν θα ενθαρρυνόταν και θα ενισχύονταν.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 10:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε πορείες διαμαρτυρίας στην Αυστραλία, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στον πόλεμο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις Φιλιππίνες, στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα λάβουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πορείες γίνονται σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

«Καλό πράγμα»

«Καλό πράγμα» χαρακτήρισε τον πόλεμο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN.

Παρότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, είπε, δεν υπάρχουν πλέον ναρκοπέδια και ομαδικοί τάφοι, όπως επί εποχής Σαντάμ Χουσείν.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν είναι αισιόδοξος σε σχέση με τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, ο κ. Ράμσφελντ απάντησε θετικά, προσθέτοντας όμως ότι «ποτέ δεν ξέρει κανείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Προηγουμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και χαρακτήρισε την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ως «απομάκρυνση μιας εστίας βίας και αστάθειας από τη Μέση Ανατολή».

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Τζακ Στρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι ήταν σωστή η προληπτική ανάληψη δράσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο Σαντάμ Χουσείν θα ενθαρρυνόταν και θα ενισχύονταν.

Στην ίδια συνέντευξη ο Βρετανός υπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν ο κόσμος λάμβανε σοβαρότερα υπόψη τις προειδοποιήσεις και αναλάμβανε νωρίτερα δράση κατά της στην Αλ Κάιντα.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα

Υπό πυρ έθεσαν οι πακιστανικές δυνάμεις την πόλη Ουάνα

Πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν με την υποστήριξη πυροβολικού και μαχητικών ελικοπτέρων τις επιχειρήσεις τους εναντίον εκατοντάδων μαχητών της Αλ Κάιντα, καθώς και τοπικών υποστηρικτών της, τους οποίους έχουν περικυκλώσει κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Μεταξύ τους εικάζεται ότι βρίσκεται και ο υπ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων δήλωσε ότι έχουν στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών έχουν αιχμαλωτισθεί περισσότεροι από 100 αντάρτες.

Ο πακιστανικός στρατός παρουσίασε στους δημοσιογράφους 40 αιχμαλώτους που είχαν δεμένα μάτια και χέρια, τους οποίους εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «επαγγελματίες μαχητές».

Αμφιβολίες υπάρχουν στο μεταξύ κατά πόσο βρίσκεται στην περιοχή που διεξάγονται οι μάχες ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι. Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι το στέλεχος της Αλ Κάιντα για το οποίο γίνεται τις τελευταίες μέρες λόγος, είναι ενδεχομένως Τσετσένος, ή Ουζμπέκος πολέμαρχος.

Έντονα αντιδρά η Ινδία στην αναβάθμιση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών του στρατιωτικού ρόλου του Πακιστάν στην περιοχή.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι η Ινδία εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες της αμερικανικής απόφασης, η οποία, όπως σημειώνεται, επιφέρει σημαντικές επιπλοκές στις ινδο-αμερικανικές σχέσεις.


Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε πορείες διαμαρτυρίας στην Αυστραλία, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στον πόλεμο.

Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα λάβουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πορείες γίνονται σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Προηγουμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και χαρακτήρισε την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, ως «απομάκρυνση μιας εστίας βίας και αστάθειας από τη Μέση Ανατολή».

«Καλό πράγμα» χαρακτήρισε τον πόλεμο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN.

Παρότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, είπε, δεν υπάρχουν πλέον ναρκοπέδια και ομαδικοί τάφοι, όπως επί εποχής Σαντάμ Χουσείν.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν είναι αισιόδοξος σε σχέση με τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, ο κ. Ράμσφελντ απάντησε θετικά, προσθέτοντας όμως ότι «ποτέ δεν ξέρει κανείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.