Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-15

  1. Τεταμένη η κατάσταση στη Γεωργία
  2. Κινητοποίηση ΕΕ για αντιτρομοκρατικά μέτρα
  3. H Ισπανία αποχωρεί από το Ιράκ
  4. Η Ρωσία του Πούτιν
  5. Ο «Άρχοντας» γίνεται μιούζικαλ
  6. Αυξήθηκαν τα παράπονα των καταναλωτών
  7. Νέες εντάσεις στη δίκη του ΕΛΑ
  8. Προετοιμασία για προγραμματικές δηλώσεις
  9. «Πυραυλική ομπρέλα» πάνω από την Αττική
  10. Προγραμματικές δηλώσεις και ισπανικές εκλογές
  11. Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα
  12. Θρίαμβος και δεσμεύσεις Πούτιν
  13. H Ισπανία αποχωρεί από το Ιράκ
  14. Ομάρ Μπακρί: «Μάλλον δεν είναι στόχος η Αθήνα»
  15. Η ΑΕΚ το ντέρμπι ο ΠΑΟ την «παράσταση νίκης»
  16. Θρίαμβος και δεσμεύσεις Πούτιν
  17. Διπλά αντίποινα στις επιθέσεις αυτοκτονίας
  18. Νίκη Σοσιαλιστών, «τιμωρία» Αθνάρ
  19. «Λαϊκή ετυμηγορία ίσον τιμωρία»

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 23:38 (Ώρα Λονδίνου)

Τεταμένη η κατάσταση στη Γεωργία

Δεν επετράπη στον Μιχαήλ Σαακασβίλι η είσοδος στην Ατζαρία

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, απειλεί με οικονομικό αποκλεισμό την ημιαυτόνομη περιοχή της Ατζαρίας αν ο ηγέτης της, Ασλάν Αμπασίντζε, συνεχίσει να μην δέχεται τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης.

Η Μόσχα προειδοποίησε την κυβέρνηση της Γεωργίας να μην επιχειρήσει να επέμβει στην Ατζαρία ενώ δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν συμφέροντα στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου στην περιοχή, παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις.

Αφορμή της κρίσης υπήρξε επεισόδιο που σημειώθηκε την Κυριακή όταν οι αρχές της Ατζαρίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απαγόρευσαν την είσοδο στην περιοχή του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Συνοριακοί φρουροί έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον της ακολουθίας του Γεωργιανού προέδρου.

Ο κ. Σαακασβίλι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με αξιωματούχους ασφαλείας στη γειτονική πόλη Πότι και οι ένοπλες δυνάμεις της Γεωργίας τέθηκαν σε επιφυλακή.

Ο ηγέτης της ημιαυτόνομης επαρχίας, Ασλάν Αμπασίντζε, είχε κατηγορήσει την Κυριακή από τη Μόσχα το στρατό της Γεωργίας ότι σχεδιάζει την ανατροπή του.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε την Τυφλίδα να μην εισβάλει στην επαρχία.

Το επεισόδιο αποτελεί κορύφωση της έντασης που προκάλεσε η προσωρινή κράτηση του υπουργού Οικονομίας της Γεωργίας από τις δυνάμεις της Ατζαρίας, στις αρχές της εβδομάδας.

Ο κ.Σαακσβίλι και ο κ.Αμπασίντζε είναι άσπονδοι πολιτικοί αντίπαλοι.

Ο κ.Αμπασίντζε είχε αντιταχθεί στην εκλογή του κ.Σαακσβίλι.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 23:12 (Ώρα Λονδίνου)

Κινητοποίηση ΕΕ για αντιτρομοκρατικά μέτρα

200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν έκτακτες συνομιλίες την Παρασκευή για τα μέτρα ασφαλείας καθώς εντείνονται οι υποψίες για ανάμειξη της Αλ Κάιντα στις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Τις έκτακτες συνομιλίες ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών μεταβαίνουν στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας των κοινοτικών χωρών.

Τα μέτρα ασφαλείας θα απασχολήσουν και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι πιστεύουν πως το δίκτυο της Αλ Κάιντα είχε ανάμειξη στις επιθέσεις στη Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα για τις σχέσεις μεταξύ των βομβιστών της Μαδρίτης και της Αλ Κάιντα αλλά ο ίδιος πιστεύει πως η Αλ Κάιντα ήταν αναμεμειγμένη.

Οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ισπανία τρεις μέρες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις ανέδειξαν πρώτο κόμμα τη Σοσιαλιστική αντιπολίτευση. Ο εντολοδόχος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο δήλωσε ότι θα αποσύρει τις ισπανικές δυνάμεις από το Ιράκ αν δεν τεθούν τα συμμαχικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 05:53 (Ώρα Λονδίνου)

H Ισπανία αποχωρεί από το Ιράκ

Νίκη - έκπληξη για τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο επιβεβαίωσε την πρόθεση του να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του από το Ιράκ.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν καταστροφή, η κατάληψη του Ιράκ είναι καταστροφή», υπογράμμισε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ.Θαπατέρο πρότεινε να δημιουργηθεί μια μεγάλη παγκόσμια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και τον τερματισμό των «μονομερών πολέμων».

Ο μεγάλος νικητής

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής των ισπανικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, τρεις ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή 200 ανθρώπων.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 77% (αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές) φαίνεται ότι αποδοκίμασαν τους χειρισμούς της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στον απόηχο των επιθέσεων.

Η κυβέρνηση επέμενε ότι υπεύθυνοι για τη σφαγή της Μαδρίτης είναι οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ ενώ όλα τα στοιχεία «φωτογράφιζαν» ανάμειξη της Αλ-Κάϊντα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε το 42,6% των ψήφων και 164 από τις 350 έδρες στην ισπανική εθνοσυνέλευση ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα το 37,6% και 148 έδρες.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα έρχονται οι Εθνικιστές και οι Αυτονομιστές της Καταλωνίας, με ποσοστό που εγγίζει το 6%, καταλαμβάνοντας συνολικά 18 έδρες.

Πέμπτοι σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών είναι οι Βάσκοι Εθνικιστές με 1,63% και επτά έδρες, ενώ η Ενωμένη Αριστερά αν και απέσπασε σχεδόν το 5% των ψήφων εντούτοις κατέλαβε μόλις πέντε έδρες.

Δηλώσεις εντολοδόχου πρωθυπουργού

Ο νικητής των εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο - που αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων - υποσχέθηκε ότι πρωταρχικός του στόχος θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Προτεραιότητα μου... η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

«Η κυβέρνηση της αλλαγής θα έχει σαν βάση τον διάλογο, της υπευθυνότητα και της διαφάνεια. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα προωθήσει την σύγκλιση την κοινωνική αρμονία και την ειρήνη. Η άμεση προτεραιότητα μου είναι η καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας» δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Συνέπειες πέρα από την κάλπη

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του ΒBC, Κρις Μόρις, μεταδίδει από τη Μαδρίτη ότι πριν μία εβδομάδα κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει θρίαμβο για τους Σοσιαλιστές και καταστροφή για το Λαϊκό Κόμμα.

«Αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη αποδείχθηκαν καταλυτικές για το αποτέλεσμα» λέει, και συνεχίζει:

«Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, είχε εναντιωθεί στην συμπαράταξη της Ισπανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Εάν υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις τότε τα ισπανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ θα επιστρέψουν».

«Η αναπάντεχα μεγάλη στροφή του εκλογικού σώματος εγείρει μια ιδιαίτερα ανησυχητική σκέψη - Εάν όντως η Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης τότε φαίνεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αλλαγή κυβέρνησης μιας σημαντικής δυτικής δημοκρατίας» καταλήγει ο συντάκτης του BBC.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ρωσία του Πούτιν

Έλαβε πάνω από το 70% των ψήφων την Κυριακή 14 Μαρτίου. Όμως πολλοί από αυτούς που επανεξέλεξαν τον Ρώσο πρόεδρο θα είχαν δυσκολία να αναπτύξουν τους λόγους που τον υποστήριξαν, επισημαίνει συντάκτης του BBC.

Σίγουρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κομψός, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μεθυσμένος και δεν έχει ακουστεί ποτές τίποτα για την ακεραιότητα του.

Προκαλεί θερμά πατριωτικά αισθήματα χωρίς να χρησιμοποιεί εθνικιστικά συνθήματα.

Δείχνει επιφυλακτικός για τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς χωρίς να έχει ποτέ απειλήσει με επιστροφή στα συστήματα της κομμουνιστικής εποχής.

Όμως, πέρα από αυτά τα «επικοινωνιακά» προσόντα του κ.Πούτιν ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό Ρώσων ψηφοφόρων αποφάσισε να υποστηρίξει την επανεκλογή του ήταν ότι, σωστά ή λανθασμένα, ο κ.Πούτιν θεωρείται ο αρχιτέκτονας της ανάκαμψης της ρωσικής οικονομίας.

Πούτιν και οικονομία

Η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία έχει βελτιωθεί σημαντικά στη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Πούτιν.

Πάνω από το 70% των ψηφοφόρων ψήφισε Πούτιν

H οικονομία έχει σταθεροποιηθεί μετά την κρίση του 1998. Η τιμή του ρωσικού νομίσματος παραμένει σταθερή, γύρω στα 31 ρούβλια το δολλάριο, από το 2001. Το ποσοστό πληθωρισμού από τριψήφιος αριθμός που ήταν στη δεκαετία του 1990, είναι σήμερα 12%. Τα επιτόκια, που είχαν φθάσει το 150% για να σταματήσει η κατολίσθηση του ρουβλίου το 1998, μειώθηκαν στο 14% φέτος.

Η εμπιστοσύνη αποταμιευτών και επενδυτών αποκαταστάθηκε. Στη δεκαετία του 1990, υπολογίζεται ότι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο έφευγαν από τη Ρωσία με προορισμό το Λονδίνο, τη Ζυρίχη ή τη Βιέννη. Πέρσι, οι εξαγωγές κεφαλαίου από τη Ρωσία είχαν περιοριστεί στα 2,9 δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι ρωσικές επιχειρήσεις επενδύουν στη Ρωσία.

Οι ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η BP για παράδειγμα έχει επενδύσει το 13% των κεφαλαίων της στη Ρωσία. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία Moodys αναβάθμισε τη Ρωσία την οποία χαρακτηρίζει πλέον «χαμηλού κινδύνου» χώρα για τους ξένους επενδυτές.

Οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στη δικαιοσύνη και στο δημόσιο τομέα, για τις οποίες πολλά λέγονταν και λίγα είχαν γίνει επί προεδρίας Μπόρις Γέλτσιν, έχουν δρομολογηθεί. Το φορολογικό σύστημα έχει απλοποιηθεί και οι φόροι επιχειρήσεων έχουν μειωθεί. Όμως ενώ επί προεδρία Γέλτσιν το δημόσιο έλλειμμα είχε αυξηθεί, επί προεδρίας Πούτιν, το ρωσικό ισοζύγιο έχει πλεόνασμα.

Τα προβλήματα

Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η φορολογική πολιτική παραμένει άνιση ευνοώντας τις επιχειρήσεις κυρίως.

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας εξακολουθούν να κινούνται με τη διαφθορά ή να δυσκολεύουν τη ζωή επιχειρήσεων και πολιτών. Για την ίδρυση μιας εταιρείας για παράδειγμα πρέπει να γίνουν 16 διαφορετικές διαδικασίες ενώ στις χώρες της δυτικής Ευρώπης απαιτούνται 3 ή 4. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι τόσο χαμηλοί ώστε η δωροληψία γίνεται αναπόφευκτη. Και λίγα έχουν γίνει για να απλοποιηθεί το όλο γραφειοκρατικό σύστημα των διαφορετικών υπηρεσιών σε ομοσπονδιακό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε πολλά για τη δεύτερη προεδρική του θητεία

Η Ρωσία προσελκύει σήμερα περισσότερες ξένες επενδύσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά οι ξένες αυτές επενδύσεις εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

Η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από τις εξαγωγές ενεργειακών πόρων αυξήθηκε αντί να μειωθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα αντιστοιχούν στο 25% της συνολικής της παραγωγής, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η κατάσταση αυτή εμπεριέχει δύο κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία από μια πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να μην επιτρέψει η ανάπτυξη των ενεργειακών εξαγωγών την ανάπτυξη άλλων βιομηχανιών, αναγκαία προϋπόθεση για την σταθερή και ομαλή ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας.

Η άνιση κατανομή πλούτου είναι το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα για τη σημερινή Ρωσία. Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και αποκτούν τις υποδομές που έχει κάθε σύγχρονη μεγαλούπολη. Όμως, οι συνθήκες στην ρωσική ύπαιθρο και ακόμη και στις άλλες πόλεις με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι κακές και τα επίσημα στοιχεία για 6% ανεργία δεν αντανακλούν την πραγματική κατάσταση.

Το μέλλον;

Η κατάσταση στη Ρωσία έχει βελτιωθεί και αν και διάφοροι παράγοντες, όπως το φθηνό ρούβλι, συνέβαλλαν σ αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ.Πούτιν, ο οποίος δεν είναι οικονομολόγος, επέδειξε διοικητικές ικανότητες περιλαμβάνοντας ικανούς οικονομολόγους στην κυβέρνηση.

Οι Ρώσοι θεωρούν τον πρόεδρο Πούτιν «ισχυρό» ηγέτη

Στα αρνητικά που του καταλογίζονται είναι η τάση του να συγκεντρώνει εξουσίες στα χέρια του. Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ότι θα προωθήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθεροτυπία. Δεσμεύτηκε ακόμη να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας και να πολεμήσει τη γραφειοκρατία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να περιορίσει τους λεγόμενους ολιγάρχες, τους πολυεκατομμυριούχους που δέσποζαν την εποχή του προέδρου Γέλτσιν.

Όμως, θα πρέπει να πετύχει πολλά ακόμη για να μην χάσει την εμπιστοσύνη του 70% του εκλογικού σώματος που τον υποστήριξε την 14η Μαρτίου. Σύμφωνα με αναλυτή του BBC, το κυριότερο που πρέπει να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν , και μάλιστα γρήγορα, είναι να αρχίσει να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών του που ζουν εκτός Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.


Ο «Άρχοντας» γίνεται μιούζικαλ

Η τρίτη ταινία κέρδισε συνομιλά 11 Όσκαρ

Μετά την κινηματογραφική της εκδοχή, η επική τριλογία «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» πρόκειται να μετατραπεί στο πιο ακριβό μιούζικαλ που παρουσιάσθηκε ποτέ στο Λονδίνο.

Το κόστος της παραγωγής του μιούζικαλ υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να μεταφέρουμε στο παλκοσένικο ολόκληρη την τριλογία» είπε στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) ένας από τους παραγωγούς του μιούζικαλ ο Κέβιν Γουάλας.

«Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών» σε μιούζικαλ θα διαρκεί πάνω από τρεις ώρες.

«Η Επιστροφή του Βασιλιά» το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Τόλκιεν που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον, κέρδισε φέτος 11 βραβεία Όσκαρ.

Η θεατρική εκδοχή της τριλογίας θα διαρκεί πάνω από 3 ώρες

Το πρώτο μέρος της τριλογίας προβλήθηκε το 2001.

«Ασχολούμαι με το θέατρο 25 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μεταφερθεί στο θέατρο μια επική ιστορία» είπε ο Κέβιν Γουάλας.

Πάντως, η μεταφορά στο θέατρο θα είναι δύσκολη και πολυδάπανη. Δεκάδες ηθοποιοί που θα υποδύονται τους διάφορους φανταστικούς χαρακτήρες του έργου του Τόλκιεν και από ότι φαίνεται οι παραγωγοί του μιούζικαλ σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις σκηνές μάχης στο παλκοσένικο.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 14:18 (Ώρα Λονδίνου)

Αυξήθηκαν τα παράπονα των καταναλωτών

Κατά 40% αυξήθηκε ο αριθμός των καταγγελιών - παραπόνων που δέχθηκε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) κατά το 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά.

Τη μερίδα του λέοντος των περίπου 14.000 καταγγελιών - παραπόνων εξακολουθούν να κατέχουν τα Ινστιτούτα Αδυνατίσματος (20,77%) και ακολουθούν παράπονα σχετικά με αυξήσεις σε τιμές (15,14%).

Ακολουθούν οι παρακάτω καταγγελίες - παράπονα: πιστωτικές κάρτες και δάνεια (14,61%), ελαττωματικά προϊόντα (10,15%), ακατάλληλα τρόφιμα (7,28%), γυμναστήρια (6,61%), πωλήσεις εκτός εμπορικού καταστήματος (4,96%), ενοίκια-κοινόχρηστα (4,73%), ΔΕΚΟ (4,54%), τουριστικές υπηρεσίες (4,08%), κινητή τηλεφωνία (2,13%), χρονομεριστικές μισθώσεις (2,09%) και λοιπές περιπτώσεις (2,91%).

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΚΕ.Π.ΚΑ., το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών (99,73%) λύθηκε προς όφελος των καταναλωτών, μετά από παρέμβαση του Κέντρου στους προμηθευτές.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 14:02 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες εντάσεις στη δίκη του ΕΛΑ

Η κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση, τη Δευτέρα, στη δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ επέφερε νέες εντάσεις στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για χρηματοδότηση ελληνικών κομμάτων από τη Στάζι.

Συγκεκριμένα, ο Β. Ζήσης ανέγνωσε στο δικαστήριο μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο το 1996, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για χρηματοδότηση δύο ελληνικών κομμάτων από τη Στάζι, καθώς και για σχέσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με τη μυστική υπηρεσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Η αναφορά του μάρτυρα προκάλεσε το αίτημα των συνηγόρων της υπεράσπισης για κλήση σε κατάθεση συγκεκριμένων πολιτικών αρχηγών, όπως του Γιώργου Παπανδρέου και της Αλέκας Παπαρήγα.

Ο εισαγγελέας της έδρας Ελευθέριος Πατσής ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα.

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή τους στο αίτημα του συγκατηγορούμενού τους Νίκου Τσιγαρίδα για αναβολή της δίκης μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και αποφυλάκιση των κρατουμένων για την υπόθεση του ΕΛΑ, εξέφρασαν στο δικαστήριο οι Κώστας Αγαπίου και Αγγελέτος Κανάς.

Οι Κανάς και Αγαπίου διαφοροποιήθηκαν από τον Τσιγαρίδα στη διάρκεια συζήτησης του αιτήματος αναβολής, το οποίο τελικά απερρίφθη από το δικαστήριο.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμασία για προγραμματικές δηλώσεις

Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης αρχίζουν να υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους για τους τομείς αρμοδιότητάς τους στον Κώστα Καραμανλή, μετά την ενημέρωσή τους από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε έως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός να έχει πλήρη εικόνα.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων των υπουργείων, ώστε από την ερχόμενη Δευτέρα να είναι όλα έτοιμα για να αρχίσει η παραγωγή έργου.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών και θα εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα αρχίσει το Σάββατο, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε και θα δοθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.

Συνάντηση με Μίκη

Συζήτηση μίας ώρας είχε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής με το συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως δήλωσε ο μουσικοσυνθέτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επρόκειτο για μια συζήτηση γενικότερη για τα πολιτιστικά θέματα, καθώς, όπως εξήγησε, ο Κώστας Καραμανλής είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ελλάδα που δίνει έμφαση στα θέματα πολιτισμού και ενδιαφέρεται να ακούσει γνώμες από ανθρώπους του πολιτισμού.

Σε ερώτηση σχετική με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης δεν έκανε κανένα σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι η ηλικία του, καθώς διανύει φέτος το 79ο έτος, είναι απαγορευτική για συζητήσεις που αφορούν στο μέλλον.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

«Πυραυλική ομπρέλα» πάνω από την Αττική

«Πυραυλική ομπρέλα», αποτελούμενη από συστοιχίες Patriot, Stinger και Hawk, θα στηθεί πάνω από την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία, σε ενίσχυση της άμυνας απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο χάρτης της αεράμυνας για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έτοιμος, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Απογευματινή», υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση της παραλαβής των νέων, αυξημένων δυνατοτήτων κατευθυνόμενων βλημάτων PAC-3 για τις μοίρες των Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίησή τους, αποτελούν το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι του παζλ που συνθέτει την ομπρέλα αντιαεροπορικής προστασίας των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και πόλεων στη διάρκεια των Αγώνων.

Η αεράμυνα των Ολυμπιακών Αγώνων λοιπόν συντίθεται από:

Τα φορητά αντιαεροπορικά Stinger, για πολύ μικρά βεληνεκή (2-5 χιλιόμετρα)

Τα μικρού βεληνεκούς συστήματα Βέλος (5-15 χιλιόμετρα)

Τα μεσαίου βεληνεκούς συστήματα Hawk (15-45 χιλιόμετρα)

Τα μεγάλου βεληνεκούς Patriot (45-170 χιλιόμετρα)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Απογευματινής», η αντιαεροπορική «ομπρέλα» ολοκληρώνεται με την παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης (υπερσύγχρονα αεριωθούμενα Mirage 2000 και F-16 και τα επίσης τελευταίας τεχνολογίας μονοκινητήρια τουρμποπρόπ αεροσκάφη T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας) και των ιπτάμενων ραντάρ.

Την απαραίτητη αντιαεροπορική προστασία σαφώς θα έχουν και οι άλλες τέσσερις -εκτός της Αθήνας- πόλεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν διάφορα Ολυμπιακά αγωνίσματα. Η χώρα «οχυρώνεται» και σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, καθώς κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείεται από τις αρμόδιες αρχές.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 12:04 (Ώρα Λονδίνου)

Προγραμματικές δηλώσεις και ισπανικές εκλογές

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μαραθώνιος για Κυπριακό και Ολυμπιακά έργα. Ασφυκτικές οι προθεσμίες για την κυβέρνηση Καραμανλή.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Με τις προγραμματικές δηλώσεις του και με την αυστηρή οργάνωση ο πρωθυπουργός διακηρύσσει:Ούτε μια μέρα χαμένη!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δακτύλιος πυραύλων σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία. Ο χάρτης της αεράμυνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ποιοι είναι υποψήφιοι για τις μεγάλες θέσεις. Όλα τα ονόματα για τράπεζες, ΔΕΚΟ και άλλους Οργανισμούς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 3 βίλες μέσα στο δάσος έχει κτίσει ο Διοικητής του ΙΚΑ. Αγόρασε 20 στρέμματα δάσους στην Αίγινα πάνω στην θάλασσα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Με ποια κριτήρια θα γίνει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Πως θα μπει τέλος στην απαράδεκτη ομηρία χιλιάδων υπαλλήλων.

ΕΘΝΟΣ: Ηχηρό χαστούκι στην παράνοια του τρόμου. Οι Ισπανοί με την ψήφο τους είπαν ''ΟΧΙ'' στον κύκλο του αίματος και του πολέμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όποιος ανακατεύεται με... τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες! Εκτός στόχων της Αλ Κάιντα η Αθήνα, όσο δεν προκαλεί, δηλώνει η... ''φωνή'' του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το σχέδιο για την οικονομία. Όλα όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανελλαδικές: Τι αλλάζει σε Β' και Γ' Λυκείου. Παιδεία: Η ΝΔ κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τιμώρησαν τον Αθνάρ για τον πόλεμο και τα ψέματα. Οι Ισπανοί ανέτρεψαν τις προβλέψεις μετά την 11η Μαρτίου.

ΕΣΤΙΑ: Η ''έκπληξις'' Καραμανλή. Η κοινή γνώμη αγνοούσε τα πραγματικά προσόντα του.

Espresso: Ζεν πρεμιέ άφησε έγκυο πρωταγωνίστρια. Άρχισε να τον εκβιάζει και αυτός την έσπασε στο ξύλο.

ΤΑ ΝΕΑ: Τιμώρησαν τον Αθνάρ για την Αλ Κάιντα. Πλήρωσε Ιράκ και ψέματα ο Ισπανός πρωθυπουργός.

The Daily Times: Συντριβή Αθνάρ από τις βόμβες Αλ Κάιντα. Οι χθεσινές εκλογές γκρέμισαν το Λαϊκό Κόμμα.

Traffic News: Καρέ-καρέ η έφοδος του Κούγια και η συμπλοκή στο ALTER.

Η ΧΩΡΑ: Συναγερμός Καραμανλή. Πού ρίχνει το βάρος ο πρωθυπουργός τις επόμενες 30 ημέρες.

City Press: Διπλή απειλή για την Ελλάδα. Ο κύκλος τρομοκρατίας-αντιτρομοκρατίας μεγαλώνει τις πιθανότητες να μετατραπεί η ολυμπιακή Αθήνα σε στόχο.

MetroRAMA: Αυξημένη επιφυλακή χωρίς μέτρα πανικού. Με ψυχραιμία και προσοχή απαντά στην τρομοκρατία η κυβέρνηση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σοκ με 20.000 χάπια έκστασις. Θα πλημμύριζαν τα νεανικά στέκια σε Θεσσαλονίκη-Μακεδονία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέου τύπου αντιπολίτευση. ''Στίγμα Γιώργου'' στα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.

Κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου υλοποίησης των πρώτων κυβερνητικών μέτρων θέτει από αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τα Ολυμπιακά έργα, η ασφάλεια των Αγώνων, το κυπριακό ζήτημα, οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τις επόμενες 30 ημέρες".

Η Daily News αναφέρει ότι "οκτώ ακανθώδη θέματα δεσμεύθηκε να επιλύσει ο πρωθυπουργός το συντομότερο δυνατό, κατά την πρώτη επαφή του με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Ο Βέλγος "αθάνατος" κατέθεσε στον κ. Καραμανλή αποκαλυπτική έκθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που διαπιστώνεται στην κατασκευή του τραμ".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "στην προετοιμασία της κυβέρνησης για τις προγραμματικές δηλώσεις ρίχνει το βάρος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με τον σφιχτό προγραμματισμό που έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο οποίος τηρείται μέχρι στιγμής αυστηρά από όλους, στόχος του είναι να τελειώσουν άμεσα όλα τα διαδικαστικά ώστε η κυβέρνηση απερίσπαστη να αφοσιωθεί στην παραγωγή έργου. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρωθυπουργός σε όλες του τις συζητήσεις "δεν πρέπει να πάει ούτε μια μέρα χαμένη".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κρατική μηχανή σε όλα τα επίπεδα. Με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ως προς την άμεση, αλλά και επιτυχή υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, η τελική έγκριση για τις επιλογές τους θα δοθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό".

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "πέραν του ύφους και του ήθους, οι μεγάλες αρετές του Πρωθυπουργού θα φανούν στην ίδια την διακυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής διαθέτει ευστροφία και γνώση όλων των θεμάτων, ενώ διακρίνεται από αποφασιστικότητα, συνέπεια και εμμονή στον τελικό στόχο".

Ολυμπιακοί Αγώνες - Ασφάλεια

Το Metrorama υπογραμμίζει ότι "ψυχραιμία αλλά και προσοχή! Την τακτική αυτή ακολουθεί η κυβέρνηση, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη".

Η City Press τονίζει ότι "ο κύκλος τρομοκρατίας-αντιτρομοκρατίας μεγαλώνει τις πιθανότητες να μετατραπεί η ολυμπιακή Αθήνα σε στόχο. Ο Καραμανλής ζήτησε ΝΑΤΟϊκή "ομπρέλα" προστασίας για τους Ολυμπιακούς. Ο Παπανδρέου συμφώνησε, όχι όμως η Αριστερά. Η διεθνής τρομοκρατία ρίχνει απειλητική τη σκιά της για τρίτη συνεχή χρονιά πάνω από τον τουρισμό μας. Οι απαράδεκτα υψηλές τιμές των "πακέτων" και ο φόβος της τρομοκρατίας μπορεί να αναβάλουν την τουριστική ανάκαμψη".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Του ανταποκριτή μας στην Ιερουσαλήμ Πάνου Χαρίτου

Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσαν οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας

Νέες επιθέσεις στη Γάζα πραγματοποίησε το Ισραήλ. Από τις επιθέσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκαν δύο κτίρια, όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, κατασκευάζονταν βόμβες για τους μαχητές της Χαμάς.

Οι επιθέσεις θεωρούνται αντίποινα για την διπλή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Κυριακή στο Ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. 12 άτομα έχασαν τη ζωή, ανάμεσά τους και οι δύο βομβιστές.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις των Μαρτύρων Αλ Ακσα και της Χαμάς. Η Ισραηλινή κυβέρνηση ματαίωσε τις συνομιλίες για την προετοιμασία συνόδου κορυφής Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Αποστάσεις ασφαλείας

Η επομένη της βομβιστικής επίθεσης στο Ασντότ, βρίσκει παλαιστίνιους και ισραηλινούς να παίρνουν ξανά αποστάσεις ασφάλειας ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός, βλέποντας τις αντιδράσεις τόσο των κομμάτων αλλά και των εποίκων δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει όσος περισσότερο χρόνο, σε ότι αφορά την επανέναρξη του διαλόγου με την παλαιστινιακή αρχή.

Όμως αυτό που σχολιάζουν οι ξένοι διπλωμάτες, δεν είναι το γεγονός της αναβολής της συνάντησης μεταξύ των δυο πρωθυπουργών η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο αλλά η διάθεση που είχαν επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα οι εμπλεκόμενες πλευρές και καθιστούσε σαφές ότι κανένας δεν επιθυμεί, ένα ουσιαστικό διάλογο στην παρούσα φάση.

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Σαρόν

Η μετακίνηση των οικισμών εποίκων από τη λωρίδα της Γάζας, την οποία είχε προαναγγείλει ο Αριέλ Σαρόν δημιουργεί κλυδωνισμούς στη συμμαχία του ενώ η κατασκευή του τείχους ασφαλείας, εξακολουθεί να προκαλεί τις αντιδράσεις των παλαιστίνιων αλλά και ισραηλινών πολιτών.

Ακόμα και σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε, έξω από την πόλη Μόντιν, δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών πυρομαχικών για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Επίσης σε όλο το προηγούμενο διάστημα, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην ισραηλινή κυβέρνηση για να αποδεχθεί τη συνάντηση κορυφής με τους παλαιστίνιους, ήταν ιδιαίτερα έντονες με άμεση την εμπλοκή της Ουάσιγκτον αλλά και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος φαίνεται να έχει αναλάβει ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή με την υποστήριξη και της Αιγύπτου.

«Θεατές», οι Παλαιστίνιοι

Οι παλαιστίνιοι σε ρόλο περισσότερο θεατή παρακολουθούν τα τεκταινόμενα με την αγωνία των εξελίξεων τόσο στη Γάζα η οποία σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των ξένων διπλωματών, βιώνει σε καθεστώς αναρχίας, με τις ισλαμικές οργανώσεις την παλαιστινιακή αρχή αλλά και τις λοιπές ομάδες να διεκδικούν ρόλο, αλλά και με έκδηλη τη διάθεση να αποφύγει το διάλογο με τους ισραηλινούς αφού η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέια δεν έχει το πράσινο φως για να χειριστεί τη διαπραγμάτευση των θεμάτων.

Τα αντίποινα των ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας, ήταν μάλλον συμβολικά, ωστόσο αυτό που επισημαίνουν ξένοι παρατηρητές, είναι ότι η βεβαιότητα που δημιουργείται πλέον, είναι πως στο προσεχές διάστημα και πριν οι οικισμοί εποίκων απομακρυνθούν από την περιοχή θα υπάρξει ένας νέος κύκλος ένοπλης αντιπαράθεσης με επίκεντρο αυτή τη φορά τον ισραηλινό στρατό και τις ισλαμικές οργανώσεις στη Γάζα.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος και δεσμεύσεις Πούτιν

Ο κ. Πούτιν κάλεσε τους συμπολίτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα υπερασπισθεί τις δημοκρατικές αξίες και θα ενισχύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο Κρεμλίνο, λίγες ώρες μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του την Κυριακή στην προεδρία της Ρωσίας.

Αν και πελώριο για τις δυτικές δημοκρατίες, το σοβιετικού χαρακτήρα 71,2 %, που χάρισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν μια δεύτερη προεδρική τετραετία ήταν απολύτως προβλέψιμο.

Μάλιστα ο γκουρού των ρωσικών δημοσκοπήσεων Γιούρι Λεβάντα, συχνά σε τεταμένες σχέσεις με το Κρεμλίνο, δεν απέκλειε ακόμη κι ένα 80 %, ύψος όπου ανήλθαν οι εκδηλώσεις συμπάθειας προς το Ρώσο ηγέτη, κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σύμφωνα με τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν εν μέρει ικανοποιημένοι με το κομμουνιστικό 13,7 % , κύρια αιτία της επικράτησης του Κρεμλίνου ήταν η προκλητική χρήση της κρατικής μηχανής και της ελεγχόμενης τηλεόρασης για να αυξηθεί η συμμετοχή και να παρακινηθούν οι ψηφοφόροι να κάνουν την «ορθή επιλογή».

«Παραβιάσεις του εκλογικού νόμου»

Ωστόσο σε αντίθεση με το παρελθόν η αντιπολίτευση καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, αλλά δεν θέτει ευθέως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θέμα νοθείας, όπως συνηθιζόταν.

Ο ρωσικός Τύπος σε μεγάλο μέρος του σχολιάζει ειρωνικά σήμερα την επικράτηση Πούτιν, υπογραμμίζοντας τις παροχές φθηνών προϊόντων και υπηρεσιών σε εκλογικά κέντρα, την επιστράτευση του πατριάρχη Αλέξιου, ακόμη και την ψήφο σε φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα.

Όμως ο Τύπος ελάχιστα αντανακλά τις πραγματικές διαθέσεις της αδύναμης κοινής γνώμης εκτός Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, εκεί όπου οι ψηφοφόροι, έπειτα από μια δεκαπενταετία χάους και πειραματισμών αδυνατούν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει δημοκρατία, αλλά γνωρίζουν καλά τι σημαίνει σταθερότητα.

«Υπήκοοι των Τσάρων και των Σοβιετικών»

Τα προαιώνια αντανακλαστικά τσαρικών και σοβιετικών υπηκόων είναι κάτι παραπάνω από ισχυρά και η προπαγανδιστική μηχανή του Κρεμλίνου τα χειρίζεται αριστοτεχνικά συντρίβοντας και τους τελευταίους θυλάκους φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, που κατασπατάλησε τη δική της κυριαρχία στην περίοδο Γέλτσιν και ταυτίστηκε με ξένα για τους Ρώσους συμφέροντα και με την οικονομική τους εξαθλίωση.

Όσο η παράμετρος αυτή δεν γίνεται κατανοητή ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η παρέα των αξιωματικών ασφαλείας, που κυβερνά τη χώρα, θα χτίζουν ανενόχλητοι την πυραμίδα της παντοδύναμης εξουσίας τους.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο απόλυτος άρχων του Κρεμλίνου εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά τόσο άνετος με τους δημοσιογράφους και χειρίστηκε με εντυπωσιακή σεμνότητα τη νίκη του, υποσχόμενος διεύρυνση της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της οικονομίας με καταπολέμηση της διαφθοράς και διάθεση διεθνών συμβιβασμών στην υπεράσπιση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων.

Εάν έστω και μέρος όσων υπόσχεται ο Πούτιν υλοποιηθεί στη δεύτερη θητεία του θα μοιάζει με θαύμα κι ο ίδιος με ημίθεο, μόλις 55 ετών το 2008, που θα δικαιούται να διεκδικήσει όχι μια τρίτη ρωσική προεδρία, απαγορευτική από το Σύνταγμα, ίσως όμως την πρώτη προεδρία μιας ξαναγεννημένης Ένωσης με πυρήνα τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που προωθούν κανονικά την ενοποίησή τους.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 05:53 (Ώρα Λονδίνου)

H Ισπανία αποχωρεί από το Ιράκ

Νίκη - έκπληξη για τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Θαπατέρο επιβεβαίωσε την πρόθεση του να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του από το Ιράκ.

«Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν καταστροφή, η κατάληψη του Ιράκ είναι καταστροφή», υπογράμμισε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο μεγάλος νικητής

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής των ισπανικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, τρεις ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή 200 ανθρώπων.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 77% (αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές) φαίνεται ότι αποδοκίμασαν τους χειρισμούς της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στον απόηχο των επιθέσεων.

Η κυβέρνηση επέμενε ότι υπεύθυνοι για τη σφαγή της Μαδρίτης είναι οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ ενώ όλα τα στοιχεία «φωτογράφιζαν» ανάμειξη της Αλ-Κάϊντα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε το 42,6% των ψήφων και 164 από τις 350 έδρες στην ισπανική εθνοσυνέλευση ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα το 37,6% και 148 έδρες.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα έρχονται οι Εθνικιστές και οι Αυτονομιστές της Καταλωνίας, με ποσοστό που εγγίζει το 6%, καταλαμβάνοντας συνολικά 18 έδρες.

Πέμπτοι σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών είναι οι Βάσκοι Εθνικιστές με 1,63% και επτά έδρες, ενώ η Ενωμένη Αριστερά αν και απέσπασε σχεδόν το 5% των ψήφων εντούτοις κατέλαβε μόλις πέντε έδρες.

Δηλώσεις εντολοδόχου πρωθυπουργού

Ο νικητής των εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο - που αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων - υποσχέθηκε ότι πρωταρχικός του στόχος θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Προτεραιότητα μου... η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

«Η κυβέρνηση της αλλαγής θα έχει σαν βάση τον διάλογο, της υπευθυνότητα και της διαφάνεια. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα προωθήσει την σύγκλιση την κοινωνική αρμονία και την ειρήνη. Η άμεση προτεραιότητα μου είναι η καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας» δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Συνέπειες πέρα από την κάλπη

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του ΒBC, Κρις Μόρις, μεταδίδει από τη Μαδρίτη ότι πριν μία εβδομάδα κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει θρίαμβο για τους Σοσιαλιστές και καταστροφή για το Λαϊκό Κόμμα.

«Αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη αποδείχθηκαν καταλυτικές για το αποτέλεσμα» λέει, και συνεχίζει:

«Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, είχε εναντιωθεί στην συμπαράταξη της Ισπανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Εάν υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις τότε τα ισπανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ θα επιστρέψουν».

«Η αναπάντεχα μεγάλη στροφή του εκλογικού σώματος εγείρει μια ιδιαίτερα ανησυχητική σκέψη - Εάν όντως η Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης τότε φαίνεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αλλαγή κυβέρνησης μιας σημαντικής δυτικής δημοκρατίας» καταλήγει ο συντάκτης του BBC.


Ομάρ Μπακρί: «Μάλλον δεν είναι στόχος η Αθήνα»

Ο σεΐχης Ομάρ Μπακρί

Την εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν είναι και πολύ πιθανός στόχος της Αλ Κάιντα διατυπώνει ο σεΐχης Ομάρ Μπακρί, ηγέτης ισλαμικής οργάνωσης σε συνέντευξή του στο «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Με αφορμή το χτύπημα στη Μαδρίτη, ο Μπακρί, που θεωρείται ως «η φωνή, τα μάτια και τα αφτιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει ότι «οι επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα δεν θα σταματήσουν».

Στο ερώτημα αν η Αθήνα είναι στόχος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, απαντά:

«Πιστεύω ότι κάθε μεγάλη συγκέντρωση μη μουσουλμάνων αποτελεί στόχο για την Αλ Κάιντα. Ειδικά για τους Αγώνες της Αθήνας, δεν νομίζω ότι ο Οσάμα και η Αλ Κάιντα θα χτυπήσουν την πρωτεύουσά σας.

»Θα επιλέξουν μάλλον να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και σε κάθε χώρα που έχει αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις εναντίον των μουσουλμάνων».

«Η Αθήνα είναι μάλλον ο λιγότερο πιθανός στόχος, γιατί μέχρι στιγμής η στάση της δεν μας έχει προκαλέσει», αναφέρει και προσθέτει:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει στάση και αρχίζει να ανακατεύεται και να συντάσσεται με την αμερικανική εκστρατεία εναντίον των μουσουλμάνων, τότε ναι, θα μπείτε σε πραγματικό κίνδυνο».


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 21:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΑΕΚ το ντέρμπι ο ΠΑΟ την «παράσταση νίκης»

Στιγμιότυπο από τον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακού

Επιβλητική εμφάνιση και νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο μεγάλο ντέρμπι της Ριζούπολης. Το φετινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ είχε πολλά κοινά στοιχεία με το αντίστοιχο περσινό μεταξύ των δύο ομάδων.

Ίδιος ήταν ο νικητής καθώς η ΑΕΚ έφυγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης χάρη σε ωραίο πλασέ του Λάκη στο 85ο λεπτό μετά από καταπληκτική ασίστ του Τσιάρτα.

Πέρυσι ήταν ένα γκολ του Κατσουράνη στις καθυστερήσεις που χάριζε τους βαθμούς της νίκης (1-2) στους κιτρινόμαυρους.

Τρία κλασσικά τετ α τετ των παικτών της ΑΕΚ με τον Γιάννου δεν είχαν αποτέλεσμα. Ένα δοκάρι του Χούτου και ένα σουτ του Νινιάδη οι μοναδικές φάσεις του Ολυμπιακού στο παιχνίδι.

Πρωταγωνιστής του ντέρμπι στην εκπνοή του αγώνα ο διαιτητής Καζναφέρης. Ο διεθνής διαιτητής λίγο πριν τη λήξη, (92΄) έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και στη συνέχεια αφού συμβουλεύθηκε τον τέταρτο διαιτητή άλλαξε την απόφασή του δείχνοντας άουτ!

Προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό

Με τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν να λυτρώνει παίκτες, τεχνική ηγεσία και οπαδούς στο 87ο λεπτό της συνάντησης, ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Νέα Σμύρνη και απόκτησε προβάδισμα για τον εφετινό τίτλο του πρωταθλητή.

Οι «πράσινοι» πήραν την νίκη με 1-0 απέναντι στον πολύ καλό Πανιώνιο, που δυσκόλεψε σε όλη την διάρκεια του αγώνα τους φιλοξενούμενους. Εισβολή φιλάθλων και των δυο ομάδων στο γκολ του Ρουμάνου μέσου, επεισόδια των φίλων του Πανιωνίου με την αστυνομία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Πανιώνιος για τα επεισόδια των οπαδών της. Η διοίκηση των "κυανέρυθρων" τα καταδίκασε και ζήτησε συγνώμη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα λάβει μέτρα ώστε να απομακρύνει τα ταραχοποιά στοιχεία.

Νίκη για ΠΑΟΚ, Αιγάλεω και Χαλκηδόνας

Νικηφόρα πέρασε και από την Καλλιθέα ο ΠΑΟΚ, με νίκη επί της τοπικής ομάδας με 1-0, παραμένοντας το φαβορί για έξοδο στα προκριματικά του Champions League.

Η Καλλιθέα ήταν καλύτερη, όμως αντιμετώπισε προβλήματα στην τελική προσπάθεια. Συγκλονιστικό φινάλε με τον Κούτση να αντικαθιστά στις καθυστερήσεις τον αποβληθέντα Ατματσίδη και να σώζει τον ΠΑΟΚ από την ισοφάριση.

Με καταπληκτική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, όπου και σημείωσε τέσσερα τέρματα το Αιγάλεω πραγματοποίησε μεγάλη ανατροπή και πήρε τη νίκη κόντρα στον Πανηλειακό με 4-1 Οι «Πυργιώτες» είχαν ανοίξει το σκορ με τον Θωμαΐδη, όμως στην επανάληψη έχασαν τον ρυθμό τους και το Αιγάλεω με δαιμονιώδη ρυθμό έφερε τα πάνω κάτω με σκόρερ τους Αγρίτη (2), Σκοπελίτη και Φωτάκη.

Δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη που έψαχνε απεγνωσμένα ο Άρης απέναντι στον Ιωνικό, παραχωρώντας του την ισοπαλία με 1-1. Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι των αντιπάλων τους στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που άνοιξαν το σκορ με τον Μακόρ (65).

Η Βαθμολογία (σε 23 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 58

2. Ολυμπιακός 56

3. ΠΑΟΚ 50

4. Αιγάλεω 42

5. Χαλκηδόνα 41

- ΑΕΚ 41

7. Πανιώνιος 33

8. Ηρακλής 32

9. Ξάνθη 27

10. ΟΦΗ 26

11. Ιωνικός 23

12. Άρης 20

13. Πανηλειακός 15

- Καλλιθέα 15

15. Ακράτητος 14

- Προοδευτική 14

Στη συνέχεια οι «κίτρινοι» βγήκαν όλοι στην επίθεση και στο 85 ο Καμπάνταης κατάφερε να κάνει το 1-1 και να δώσει έναν πολύτιμο βαθμό στον Άρη.

Τα πανηγύρια στην Νεάπολη δεν έχουν τέλος μετά και την νίκη της Χαλκηδόνας επί του Ηρακλή με 1-0, καθώς όλα δείχνουν ότι εξασφαλίζει στην ομάδα του Γιώργου Παράσχου την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου.

Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και με ένα γκολ από τα αποδυτήρια πήραν τους τρεις βαθμούς.

Επτά αγώνες απομένουν μέχρι τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος και οι Κρητικοί βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, μετά τη νίκη επί του Ακράτητου (2-1), στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 23ης αγωνιστικής.

Μορφή του αγώνα στο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης" ήταν ο νεαρός Κύπριος, Νεοφύτου που σημείωσε και τα δύο τέρματα του ΟΦΗ.

Την ύστατη μάχη δίνει η Προοδευτική για να παραμείνει στην κατηγορία αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, για δεύτερο συνεχόμενο ματς, μετά το θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης αγωνιστικής απέναντι στον Πανηλειακό.

Στην ακριτική Ξάνθη, έγινε για μια ακόμη φορά... ολική επαναφορά με την γηπεδούχο να ανατρέπει το εις βάρος της 0-2 σε 2-2 και να παίρνει τον βαθμό της ισοπαλίας. Το σκορ, πάντως, αδικεί τους γηπεδούχους, οι οποίοι έχασαν σωρεία ευκαιριών για να πάρουν μία άνετη νίκη.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Θρίαμβος και δεσμεύσεις Πούτιν

Ο κ. Πούτιν κάλεσε τους συμπολίτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα υπερασπισθεί τις δημοκρατικές αξίες και θα ενισχύσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο Κρεμλίνο, λίγες ώρες μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του την Κυριακή στην προεδρία της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δήλωση που έκανε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, Αλεξάντερ Βερσιακόφ, ο κ. Πούτιν αποσπά ποσοστό 71,2 % των ψήφων, με καταμετρημένο το 99,2% των ψηφοδελτίων.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο κομμουνιστής ηγέτης Νικολάι Χαριτόνοφ με 13,7 %, ένα ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο απ' όσο προέβλεπαν οι προεκλογικές σφυγμομετρήσεις.

Τρίτος στις εκλογικές προτιμήσεις έρχεται ο αριστερός εθνικιστής Σεργκέι Γκλαζίεφ με 4,1%, ενώ ακολουθεί η φιλελεύθερη υποψήφια Ιρίνα Χακαμάντα με 3.9 %, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Ο Ολέγκ Μαλίσκιν, υποψήφιος του ακραίου εθνικιστικού κόμματος του Βλαντιμίρ Ζιρινόφκσι συγκεντρώνει το 2% των ψήφων, ενώ ποσοστό 3,5% των ψηφοφόρων εξέφρασε την αποδοκιμασία του για όλους τους υποψηφίους.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ρωσικές προεδρικές εκλογές έφθασε στο 64.3 %, ποσοστό που υπερβαίνει το απαιτούμενο 50 % ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η επανεκλογή αλλά υπολείπεται του 69% που ήταν το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες το Μάρτιο του 2000.

Σημειωτέον ότι τότε ο κ. Πούτιν είχε εκλεγεί πρόεδρος με ποσοστό 52,5 %.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 07:04 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλά αντίποινα στις επιθέσεις αυτοκτονίας

Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσαν οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας

Το Ισραήλ προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε αντίποινα κατά των Παλαιστινίων μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας της Κυριακής στην πόλη Ασντόντ.

Οι Παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με τουλάχιστον 10 πυραύλους στόχους στην πόλη της Γάζας, ανάμεσά τους και δύο μηχανουργεία στη συνοικία Αλ Νάσερ.

Από τις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο ενώ την ίδια ώρα ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της παλαιστινιακής ασφάλειας.

Νωρίτερα δύο μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις, η Χαμάς και οι «Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Τεμένους Αλ Άκσα» ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις στο λιμάνι της Ασντόντ - επιθέσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ατόμων - μεταξύ των οποίων και των δυο βομβιστών αυτοκτονίας.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας η Ισραηλινή κυβέρνηση ματαίωσε την συνάντηση κορυφής μεταξύ των πρωθυπουργών Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής που είχε προγραμμτισθεί για αύριο.

Ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου από την Ιερουσαλήμ

Η διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής Παλαιστίνιοι - μέλη της Χαμάς και των «Ταξιαρχιών Μαρτύρων του τεμένους Αλ Άκσα» κάθε άλλο παρά εξέπληξε τους Ισραηλινούς πολίτες.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση μελών των «Ταξιαρχιών Μαρτύρν του Τεμένους Αλ Ακσά»

Εδώ και δυο εβδομάδες σχεδόν σε καθημερινή βάση δέχονταν καταιγισμό μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα από τις αρχές ασφάλειας για πιθανή βομβιστική επίθεση σε διαφορετικές πόλεις του Ισραήλ.

Τελικώς αυτό συνέβη σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του Ισραήλ, το Ασντότ.

Η έκπληξη, τόσο για τις αρχές ασφάλειας όσο και για τους ξένους διπλωμάτες, ήταν καταρχήν ο τόπος της επίθεσης και το πόσο εύκολο αποδείχθηκε για τους δυο 18χρονους Παλαιστίνιους βομβιστές να πραγματοποιήσουν το εγχείρημά τους.

Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως ήταν το γεγονός ότι οι δυο βομβιστές, έφτασαν από τη Γάζα, δηλαδή μια περιοχή την οποία το Ισραήλ και ο Αριέλ Σαρόν χρησιμοποιούν ως υπόδειγμα για να εξακολουθήσουν την κατασκευή του τείχους ασφαλείας, όπως το έχουν ονομάσει γύρω από τη Δυτική Όχθη.

Η Λωρίδα της Γάζας, βρίσκεται περιφραγμένη σε όλο το μήκος και πλάτος της αποκλείοντας την έξοδο στους Παλαιστίνιους δίχως να γίνουν αντιληπτοί από τις ισραηλινές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.

Οι δυο βομβιστές ήταν οι πρώτοι οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν πάνω τα τείχη και δίπλα από τον ισραηλινό στρατό δίχως να γίνουν αντιληπτοί από κανένα. Τα τείχη δεν έπεσαν, όμως κατέρρευσαν οι μύθοι της ασφάλειας, ανέφεραν χαρακτηριστικά Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Όμως η έκπληξη για μια ακόμα φορά ήρθε από τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος αμέσως μετά την επίθεση ζήτησε την αναβολή της συνάντησης κορυφής που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη μεταξύ του ιδίου και του Παλαιστίνιου ομολόγου του, Αχμέντ Κουρέια.

Η συνάντηση θα ήταν η πρώτη από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του παλαιστίνιου πρωθυπουργού δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο.

Αρκετοί από τους ξένους παρατηρητές περίμεναν με αγωνία το συγκεκριμένο ραντεβού, το οποίο σε ένα βαθμό θα εξυπηρετούσε, στο να εξαχθούν συμπεράσματα, όχι για το Μεσανατολικό και τη λύση αυτού, αλλά για το ποίες ακριβώς είναι οι πιθανότητες για την επαναφορά των δυο πλευρών στο τραπέζι του διαλόγου.

Όμως, οι εκτιμήσεις των δυο πλευρών δείχνουν να συγκλίνουν πως ο διάλογος θα παραμείνει για πολύ ακόμα στο περιθώριο, αφού για μια ακόμα φορά το λόγο έχουν οι επιθέσεις οι αντεπιθέσεις και τα αντίποινα.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 05:53 (Ώρα Λονδίνου)

Νίκη Σοσιαλιστών, «τιμωρία» Αθνάρ

Νίκη - έκπληξη για τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής των ισπανικών βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, τρεις ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή 200 ανθρώπων.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες σε ποσοστό 77% (αυξημένο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές) φαίνεται ότι αποδοκίμασαν τους χειρισμούς της συντηρητικής κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ στον απόηχο των επιθέσεων.

Η κυβέρνηση επέμενε ότι υπεύθυνοι για τη σφαγή της Μαδρίτης είναι οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ ενώ όλα τα στοιχεία «φωτογράφιζαν» ανάμειξη της Αλ-Κάϊντα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε το 42,6% των ψήφων και 164 από τις 350 έδρες στην ισπανική εθνοσυνέλευση ενώ το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα το 37,6% και 148 έδρες.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα έρχονται οι Εθνικιστές και οι Αυτονομιστές της Καταλωνίας, με ποσοστό που εγγίζει το 6%, καταλαμβάνοντας συνολικά 18 έδρες.

Πέμπτοι σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών είναι οι Βάσκοι Εθνικιστές με 1,63% και επτά έδρες, ενώ η Ενωμένη Αριστερά αν και απέσπασε σχεδόν το 5% των ψήφων εντούτοις κατέλαβε μόλις πέντε έδρες.

Δηλώσεις εντολοδόχου πρωθυπουργού

Ο νικητής των εκλογών, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο - που αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων - υποσχέθηκε ότι πρωταρχικός του στόχος θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Προτεραιότητα μου... η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών

«Η κυβέρνηση της αλλαγής θα έχει σαν βάση τον διάλογο, της υπευθυνότητα και της διαφάνεια. Θα είναι μια κυβέρνηση που θα προωθήσει την σύγκλιση την κοινωνική αρμονία και την ειρήνη. Η άμεση προτεραιότητα μου είναι η καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας» δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Συνέπειες πέρα από την κάλπη

Ο συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων του ΒBC, Κρις Μόρις, μεταδίδει από τη Μαδρίτη ότι πριν μία εβδομάδα κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει θρίαμβο για τους Σοσιαλιστές και καταστροφή για το Λαϊκό Κόμμα.

«Αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις στην Μαδρίτη αποδείχθηκαν καταλυτικές για το αποτέλεσμα» λέει, και συνεχίζει:

«Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, είχε εναντιωθεί στην συμπαράταξη της Ισπανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Εάν υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις τότε τα ισπανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ θα επιστρέψουν».

«Η αναπάντεχα μεγάλη στροφή του εκλογικού σώματος εγείρει μια ιδιαίτερα ανησυχητική σκέψη - Εάν όντως η Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης τότε φαίνεται ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αλλαγή κυβέρνησης μιας σημαντικής δυτικής δημοκρατίας» καταλήγει ο συντάκτης του BBC.


Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 04:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Λαϊκή ετυμηγορία ίσον τιμωρία»

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό πλήγμα στη γηραιά ήπειρο απασχολούν τις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Όλος ο ισπανικός Τύπος θεωρεί τη νίκη της αντιπολίτευσης «έκπληξη» και αποτέλεσμα της ψήφου διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

H Ελ Παΐς (El Pais) παραδέχεται ότι είναι δύσκολο η ήττα του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος να αποδοθεί αποκλειστικά στην επιρροή που είχαν οι αιματηρές επιθέσεις της Μαδρίτης, αλλά σημειώνει ότι «η διεκδίκηση της πατρότητας των επιθέσεων από την Αλ Κάιντα και η υποψία του κόσμου για κυβερνητική χειραγώγηση των πληροφοριών μάλλον συνέβαλαν στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Η Ελ Μούντο (El Mundo) υποστηρίζει ότι η λαϊκή ετυμηγορία αποτελεί τιμωρία για τον αποχωρούντα πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

«Ποτέ στην ιστορία της δημοκρατίας μας ένα κόμμα που είχε την απόλυτη πλειοψηφία δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλη ήττα, και ποτέ ένας πρωτοεμφανιζόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει γίνει μεμιάς πρωθυπουργός. Εάν αυτό συνέβη τώρα οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ψήφο διαμαρτυρίας για την πρωθυπουργική θητεία Αθνάρ» γράφει η Ελ Μούντο.

Και η Λα Ραθόν (La Razon) δείχνει να συμφωνεί: «Η εντύπωση πολλών εκλογέων ότι ο κ. Αθνάρ μας υποχρέωσε να κάνουμε έναν άδικο πόλεμο στο Ιράκ σε στενή συμμαχία με τις ΗΠΑ, και η σφαγή της Μαδρίτης υπήρξε καθοριστικός παράγοντας» σημειώνει.

Παρόμοια είναι και η άποψη στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Τύπο, πχ η ελβετική Λε Ταν (Les Temps) θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το Λαϊκό Κόμμα για τη διαφαινόμενη απόπειρα να χρησιμοποιήσει το μακελλειό στη Μαδρίτη για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ουδείς αλώβητος στην τρομοκρατία

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) χαρακτηρίζει ασυγχώρητο τον τρόπο με τον οποίο ο Ισπανός πρωθυπουργός χειρίστηκε τον απόηχο της σφαγής στη Μαδρίτη, κάτι που ισοδυναμεί με «κρατικό ψεύδος» όπως επισημαίνει.

Αλλά παράλληλα η παρισινή εφημερίδα προειδοποιεί ότι η Γαλλία αντίπαλος του πολέμου στο Ιράκ θα διέπραττε μέγα σφάλμα εάν νόμιζε ότι είναι ασφαλής απέναντι στα «τραίνα του θανάτου», δηλαδή τις βομβιστικές επιθέσεις στο σιδηροδρομικό της δίκτυο.

Ανάλογη προειδοποίηση απευθύνει και η γερμανική Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung): «Η ισλαμική τρομοκρατία δεν αποτελεί μόνο ισπανικό πρόβλημα το οποίο μπορούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αποφύγουν πιστεύοντας ότι αφορά μόνο κράτη που συμμάχησαν με τον άξονα των πολεμάρχων Μπους, Μπλερ και Αθνάρ» γράφει.

Και η βελγική Ντε Σταντάρ (De Standaard) συμφωνεί ότι «μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Μαδρίτης κανένας Ευρωπαίος δεν μπορεί να θεωρεί ότι ζει σε ένα άσυλο, αλώβητο από την ισλαμική τρομοκρατία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.