Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-14

  1. Κάλπες υπό σκιάν Αλ Κάιντα
  2. Ρωσία και ισχυροί ηγέτες
  3. Ο «Άρχοντας» γίνεται μιούζικαλ
  4. Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  5. Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  6. Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών
  7. Σταθεροποίηση μετά την ένταση;
  8. Η ΑΕΚ το ντέρμπι ο ΠΑΟ την «παράσταση νίκης»
  9. Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  10. Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  11. Εκλογές παράλληλα με έρευνες στην Ισπανία
  12. Ο Άρχοντας γίνεται μιούζικαλ
  13. Εκρήξεις με θύματα στο Ισραήλ
  14. Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  15. Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
  16. Εκρήξεις με θύματα στο Ισραήλ
  17. Τεταμένη η κατάσταση στη Γεωργία
  18. Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  19. Εκλογές παράλληλα με έρευνες στην Ισπανία
  20. Γ. Παπανδρέου: «Έτοιμοι για νέους σταθμούς»
  21. Τα χαμένα δισεκατομμύρια των Σπάτων
  22. Τρομοκρατία στην Ευρώπη
  23. Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  24. «Μάλλον» δεν είναι στόχος η Αθήνα λέει ο Ομάρ Μπακρί
  25. Αναζητώντας τους ενόχους
  26. Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη
  27. Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2004 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου)

Κάλπες υπό σκιάν Αλ Κάιντα

Η επιρροή που άσκησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη σχολιάζεται σε όλα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

Στον τίτλο της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) σημειώνει ότι «οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετέτρεψαν τις ισπανικές εκλογές σε ντέρμπι» και ερμηνεύει την επικράτηση της αντιπολίτευσης ως αποτέλεσμα της οργής και πικρίας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Η εφημερίδα γράφει ότι η διαφορά τριών έως και πέντε ποσοστιαίων μονάδων που είχε στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα πριν μια εβδομάδα εξατμίστηκε υπό το βάρος των αντιπολεμικών διαδηλωτών που κατεδίωξαν μέχρι την κάλπη το Μαριάνο Ραχόι, υποψήφιο διάδοχο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, αποκαλώντας τον «δολοφόνο».

Τα εκλογικά τμήματα αλλά και τα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος έγιναν πεδία αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας και χιλιάδες νέους στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές που απαιτούσαν από την κυβέρνηση να τους πει όλη την αλήθεια για τους αυτουργούς των επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας, γράφει η Γκάρντιαν.

Ψήφος ενάντια στην κατοχή του Ιράκ

Με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ισπανίας ασχολείται και η συντηρητικών αποκλίσεων Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), και το χαρακτηρίζει στον τίτλο της ως «πλήγμα στον πόλεμο του προέδρου Μπους».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εάν η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει 1.300 στρατιώτες από το Ιράκ, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πισωγύρισμα για την υπό αμερικανική διοίκηση αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Ο κ. Αθνάρ έκανε τον πόλεμό του στο Ιράκ, αλλά εμείς είχαμε τα θύματα

Ισπανίδα ψηφοφόρος

Παράλληλα προβάλλει πρωτοσέλιδα τη φωτογραφία μιας Ισπανίδας που διαδηλώνει κρατώντας μια φωτογραφία από συνάντηση των κ.κ. Μπλερ, Μπους και Αθνάρ με τo ερώτημα: «Μήπως αυτή η φωτογραφία μας στοίχισε 200 νεκρούς ;» και το σύνθημα «Όχι άλλα ψέμματα Όχι άλλοι νεκροί Όχι άλλοι πόλεμοι».

Το κλίμα που μεταφέρουν από ψηφοφόρους της Μαδρίτης οι ανταποκριτές της εφημερίδας είναι σαφές: «Ο κ. Αθνάρ έκανε τον πόλεμό του στο Ιράκ, αλλά εμείς είχαμε τα θύματα» λέει μια αντιπρόσωπος των Σοσιαλιστών σε εκλογικό τμήμα της Μαδρίτης.

Πάντως στη άρθρο της σύνταξής της η Ντέιλι Τέλεγκραφ διαφωνεί με την άποψη της πλειοψηφίας των Ισπανών, ότι εάν η χώρα τους δεν είχε εμπλακεί στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ, δεν θα είχε υποστεί το μεγάλο τρομοκρατικό πλήγμα κάτι τέτοιο «αποτελεί ψευδαίσθηση» σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η επίμαχη κασέτα

Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Τάιμς (The Times) «η κασέτα της Αλ Κάιντα επισκίασε τις ισπανικές κάλπες» και ίσως να καθόρισε και το αποτέλεσμα.

Ανταποκριτής της εφημερίδας μεταδίδει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ως παραμύθι με κακό τέλος: «Σε μια ευημερούσα χώρα όλα πήγαιναν καλά για το κυβερνών κόμμα, ώσπου εμφανίστηκαν κάποια κινητά τηλέφωνα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ως πυροκροτητές στις επιθέσεις, και μία κασέτα - αυτή με την οποία η Αλ Κάιντα διεκδικεί την πατρότητα των επιθέσεων».

Τέλος η Ιντιπέντεντ (The Independent) αποκαλύπτει πρωτοσέλιδα σύνδεσμο των επιθέσεων της Μαδρίτης με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. «Ένας Μαροκινός που έχει συλληφθεί από την ισπανική αστυνομία ως ύποπτος είχε ήδη φάκελο σε σχέση με τις επιθέσεις στις ΗΠΑ, και φέρεται να αποτελεί μέλος πυρήνα της Αλ Κάιντα» γράφει η εφημερίδα.


Σάββατο 13 Μαρτίου 2004 - 18:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωσία και ισχυροί ηγέτες

Για τους σύγχρονους Ρώσους ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε ξανά την ψήφο τους για να παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα, είναι ένας ισχυρός ηγέτης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία υποστηρίζει αναλυτής του BBC γιατί η δύναμη είναι το χαρακτηριστικό που πάντα ζητούσε από τους ηγέτες του ο ρωσικός λαός.

Ο τσάρος Νικόλαος ο 2ος

Όπου και αν βρίσκεστε στην αχανή Ρωσία αν ρωτούσατε τον κόσμο ποιοι είναι οι πιο γνωστοί τσάροι, η απάντηση θα ήταν ο Ιβάν ο Τρομερός και ο Μέγας Πέτρος.

Ο πρώτος για τις τρομερές μεθόδους που χρησιμοποίησε για να εδραιώσει την ηγεμονία του.

Ο δεύτερος γιατί κατάφερε να στρέψει την προσοχή του πολιτισμένου κόσμου της εποχής του, στη Ρωσία έστω και αν αυτό είχε τεράστιο ανθρώπινο κόστος και για τους ίδιους τους Ρώσους.

Γνωστό είναι και το όνομα του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, του Νικόλαου του 2ου, αλλά είναι γνωστό γιατί θεωρείται ένας αδύναμος τσάρος που ανετράπη από την επανάσταση του 1917.

Η εποχή της Σοβιετικής Ένωσης

Οι Μπολσεβίκοι που κατέλαβαν την εξουσία το Νοέμβριο του 1917 γνώριζαν ότι ο μόνος τρόπος να κυβερνήσουν τη χώρα ήταν «με σταθερό και δυνατό χέρι».

Η αντίληψη αυτή οδήγησε στις ακραίες καταστάσεις της σταλινικής περιόδου.

Μια απλοϊκή, αλλά ευρύτατα διαδεδομένη άποψη για τους λόγους που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση είναι ότι ο πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν αδύναμος και φλέρταρε με δυτικές αντιλήψεις για τη δημοκρατία οι οποίες δεν ταιριάζουν στη Ρωσία.

Ο κ.Πούτιν έχει πείσει πολλούς συμπατριώτες του ότι είναι ισχυρός ηγέτης

Μετά την αρχική περίοδο κατά την οποία ο ρωσικός λαός μπορούσε να αισθάνεται υπερηφάνεια για τον διάδοχο του κ.Γκορμπατσόφ, ο Μπόρις Γέλτσιν κατάφερε να κάνει πολλούς συμπατριώτες του να αισθάνονται ντροπή και αμηχανία βλέποντας τον ηγέτη τους τόσο μεθυσμένο σε μερικές επίσημες περιστάσεις που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του.

Η άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μια ανακούφιση. Ο κ.Γέλτσιν είχε καρδιακές προσβολές, ο κ.Πούτιν είχε μαύρη ζώνη στο τζούντο και είναι εξαιρετικός σκιέρ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε τους Ρώσους να αισθάνονται ξανά υπερηφάνεια και η πρώτη εκστρατεία του κατά των Τσετσένων αυτονομιστών τους έπεισε να τον εκλέξουν πρόεδρο. Η εκστρατεία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1999 όταν ο κ.Πούτιν ήταν πρωθυπουργός, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε σχεδόν 300 Ρώσους.

Η εποχή Πούτιν

Στους φίλους της δυτικής δημοκρατικής παράδοσης το γεγονός ότι η δημοτικότητα του κ.Πούτιν φτάνει το 80%, δημιουργεί πολλές απορίες. Αλλά και τα πεπραγμένα του κ.Πούτιν δημιουργούν ερωτηματικά για τα δημοκρατικά του διαπιστευτήρια.

Στην διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας έκλεισαν ή περιήλθαν στον κρατικό έλεγχο και οι 6 ανεξάρτητοι εθνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που υπήρχαν όταν ανέλαβε πρόεδρος το 2000.

Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ελέγχεται σήμερα από το κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας, το κόμμα δηλαδή που υποστηρίζεται και υποστηρίζει τον κ.Πούτιν.

Ο κ.Πούτιν έδωσε να καταλάβουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι δεν πρέπει να ανακατεύονται στην πολιτική, ενώ η στρατιωτική εκστρατεία στη Τσετσενία συνεχίζεται.

Παράλληλα όμως, ο κ.Πούτιν, εν μέρει λόγω των σωστών χειρισμών του, εν μέρει από τύχη, κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση της οικονομίας και το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων Ρώσων έχει βελτιωθεί.

Έτσι, αν και υπάρχουν αρκετοί στη Ρωσία που παραπονιούνται για τα δημοκρατικά ελλείμματα, υπάρχουν απείρως περισσότεροι που είναι ευχαριστημένοι με τον ισχυρό τους ηγέτη, γιατί πιστεύουν πως η Ρωσία είναι αχανής και χρειάζεται έναν δυνατό τιμονιέρη στη Μόσχα.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο «Άρχοντας» γίνεται μιούζικαλ

Η τρίτη ταινία κέρδισε συνομιλά 11 Όσκαρ

Μετά την κινηματογραφική της εκδοχή, η επική τριλογία «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» πρόκειται να μετατραπεί στο πιο ακριβό μιούζικαλ που παρουσιάσθηκε ποτέ στο Λονδίνο.

Το κόστος της παραγωγής του μιούζικαλ υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες.

Η θεατρική εκδοχή της τριλογίας θα διαρκεί πάνω από 3 ώρες

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να μεταφέρουμε στο παλκοσένικο ολόκληρη την τριλογία» είπε στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) ένας από τους παραγωγούς του μιούζικαλ ο Κέβιν Γουάλας.

«Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών» σε μιούζικαλ θα διαρκεί πάνω από τρεις ώρες.

«Η Επιστροφή του Βασιλιά» το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Τόλκιεν που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον, κέρδισε φέτος 11 βραβεία Όσκαρ.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας προβλήθηκε το 2001.

«Ασχολούμαι με το θέατρο 25 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μεταφερθεί στο θέατρο μια επική ιστορία» είπε ο Κέβιν Γουάλας.

Πάντως, η μεταφορά στο θέατρο θα είναι δύσκολη και πολυδάπανη. Δεκάδες ηθοποιοί που θα υποδύονται τους διάφορους φανταστικούς χαρακτήρες του έργου του Τόλκιεν και από ότι φαίνεται οι παραγωγοί του μιούζικαλ σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις σκηνές μάχης στο παλκοσένικο.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Μέλη της οργάνωσης Χαμάς

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή του λιμανιού της πόλης Ασντόντ του νοτίου Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι δύο Παλαιστίνιοι βομβιστές.

Σε αντίποινα ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν στόχους στην πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα, δύο μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από άτομο προσκείμενο στις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα που υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αυτότητα του, είπε πως οι δύο βομβιστές ήταν ο Ναμπίλ Μασούντ, 18 ετών μέλος των Ταξιαρχιών και ο Μοχάμεντ Σάλεμ, επίσης 18 ετών μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Και οι δύο προέρχονταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπιλία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας η ισραηλινή κυβέρνηση ματαίωσε τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του που είχε προγραμματισθεί για την Τρίτη.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση στην Ασντόντ έγινε σε αντίποινα για τους 44 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τα ισραηλινά πυρά.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Σε 95000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα ψηφίσουν οι Ρώσοι πολίτες

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι λαμβάνει το 69% των ψήφων.

Ο κυριότερος αντίπαλος του κ.Πούτιν, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού κόμματος, Νικολάι Καριτόνοφ ο οποίος λαμβάνει το 12,6% των ψήφων, ήδη παραδέχθηκε την ήττα του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου, τρίτη επιλογή στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ήταν η κατηγορία «εναντίον όλων» με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και για τους 6 υποψήφιους το 5,7% του εκλογικού σώματος.

Μόνος κίνδυνος για τον Ρώσο πρόεδρο ήταν η αποχή, καθώς για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να προσέλθει στην κάλπη τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 110 εκατομμυρίων Ρώσων ψηφοφόρων.

Τελικά ψήφισαν τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να ανακοινώνονται μόλις έκλεισαν οι κάλπες και στα τελευταία εκλογικά τμήματα, στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ψήφισε μαζί με τη συζυγό του Λουντμίλα στη Μόσχα, κάλεσε τους συμπατριώτες του να «ψηφίσουν υπεύθυνα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τον χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας επισημαίνοντας ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλλαν τον κ. Πούτιν ενώ οι πέντε συνυποψήφιοί του είχαν περιορισμένη προβολή.

Η οικονομολόγος Ιρίνα Κακαμάντα, μια από τους 5 υποψήφιους, προειδοποίησε ότι ο κ.Πούτιν απειλεί να επιστρέψει τη χώρα στο γραφειοκρατικό σύστημα που ίσχυε επί Σοβιετικής Ένωσης.

Συνολικά υπάρχουν 95 000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Οι ρωσικές αρχές προσέφεραν κίνητρα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, όπως κουπόνια για δωρεάν κόψιμο μαλλιών για τους συνταξιούχους ως εισιτήρια για τους νέους.

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι τρίτες που γίνονται στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 23:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Ισπανοί, αυτή τη φορά για να καταγγείλουν το κυβερνών κόμμα για εκλογικές σκοπιμότητες στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων

Ενώ έχουν καταμετρηθεί σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια το Σοσιαλιστικό κόμμα προηγούνται με 43% των ψήφων και το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα λαμβάνει το 38%.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκες Ζαπατέρο είναι βέβαιο ότι θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας μετά από 8 χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα οι Συντηρητικοί.

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ήταν 63% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις τελευταίες εκλογές το 2000 η συμμετοχή ήταν 55,5%.

Οι έρευνες για τους δράστες

Οι εκλογές έγιναν υπό την σκιά των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη και την ανάληψη της ευθύνης από άνδρα που ισχυρίστηκε ότι είναι εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

Αρχικά η ισπανική κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ πραγματοποίησε την Πέμπτη τις βομβιστικές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

Τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως η Αλ Κάιντα είναι ο πιθανότερος δράστης.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε πάντως ότι οι ισπανικές αρχές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον άνδρα που εμφανίζεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα να αναλαμβάνει για λογαριασμό της Αλ Κάιντα την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Στη βιντεοκασέτα ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα τονίζει ότι οι επιθέσεις -που στοίχισαν τη ζωή διακοσίων ανθρώπων- αποτελούν εκδίκηση για τη συνεργασία της Ισπανίας με την «εγκληματική συμμαχία του Μπους».

Επίσης, ο κ. Αθέμπες ανακοίνωσε ότι οι τρεις από τους πέντε υπόπτους που συνελήφθησαν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Οι συλληφθέντες είναι τρεις Μαροκινοί και δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.

Αθρόα προσέλευση στις κάλπες

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί τοπική ώρα και αμέσως σχηματίσθηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Προσερχόμενος στην κάλπη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε ότι καμία ομάδα φανατικών δε θα εμποδίσει τον ισπανικό λαό να ζει ελεύθερος και να εκφράζει τη βούλησή του.

Μερικοί αναλυτές είχαν υποστηρίξει πως το ενδεχόμενο υπεύθυνη για τα πολύνεκρα χτυπήματα να είναι η Αλ Κάιντα θα επηρεάσει την έκβαση των εκλογών.

Αργά το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ότι σκοπίμως προέβαλε ως βασικό ύποπτο την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος του συσχετισμού των επιθέσεων με την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Άνα Παλάθιο, πάντως επανέλαβε την Κυριακή ότι η ΕΤΑ παραμένει βασικός ύποπτος.

Η οργάνωση, ωστόσο, αρνήθηκε για δεύτερη φορά με επιστολή στην ιστοσελίδα βασκικής εφημερίδας την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Εξέταση των συνθηκών ασφαλείας στην Ευρώπη

Εξάλλου, η Γερμανία ζήτησε από την ιρλανδική προεδρία να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και των αρχηγών των δυνάμεων ασφαλείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας της γηραιάς ηπείρου.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 22:52 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθεροποίηση μετά την ένταση;

Μετά από μια από τις χειρότερες εβδομάδες εδώ και ένα χρόνο, αρκετοί αναλυτές προβλέπουν σταθεροποίηση για τα χρηματιστήρια μέσα στις επόμενες μέρες.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχασαν το 3% της αξίας τους ενώ οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν με απώλειες στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του 2004.

Το κλίμα απαισιοδοξίας καθορίστηκε από τις βομβιστικές επιθέσεις την Πέμπτη στη Μαδρίτη, την παραπομπή στη δικαιοσύνη του πρόεδρου της Νότιας Κορέας αλλά και από τις ανησυχίες για την πορεία ορισμένων μεγάλων οικονομιών.

Την εβδομάδα αυτή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποφασίσει την Τρίτη να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τα αμερικανικά επιτόκια.

Εξωτερικοί παράγοντες

Οι επιθέσεις στη Μαδρίτη επηρέασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ στην Ασία οι πολιτικές εξελίξεις στη Νότια Κορέα όπου το κοινοβούλιο παρέπεμψε τον πρόεδρο Ρο Μου Χιούν στη δικαιοσύνη, προσδιόρισαν το αρνητικό κλίμα στις χρηματαγορές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλοί επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ότι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι στήθος με στήθος, αλλά ακόμη περισσότερο με τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προχωρεί με πιο αργούς ρυθμούς από ότι είχε προβλεφθεί.

Ανησυχίες προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ δεν μειώνεται αισθητά.

Οι επενδυτές αναμένουν τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως η ανάκαμψη της, ιδιαίτερα ισχυρή στα τέλη της περασμένης χρονιάς, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται καθώς εξασθενίζουν οι συνέπειες από το πακέτο μείωσης της φορολογίας του προέδρου Μπους.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 21:21 (Ώρα Λονδίνου)

Η ΑΕΚ το ντέρμπι ο ΠΑΟ την «παράσταση νίκης»

Απόλυτα ικανοποιημένος με τους παίκτες του ο προπονητής της ΑΕΚ ο Ντουμιτρέσκου

Επιβλητική εμφάνιση και νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού με 1-0 στο μεγάλο ντέρμπι της Ριζούπολης. Το φετινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ είχε πολλά κοινά στοιχεία με το αντίστοιχο περσινό μεταξύ των δύο ομάδων. Ίδιος ήταν ο νικητής καθώς η ΑΕΚ έφυγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης χάρη σε ωραίο πλασέ του Λάκη στο 85ο λεπτό μετά από καταπληκτική ασίστ του Τσιάρτα.

Πέρυσι ήταν ένα γκολ του Κατσουράνη στις καθυστερήσεις που χάριζε τους βαθμούς της νίκης (1-2) στους κιτρινόμαυρους. Τρία κλασσικά τετ α τετ των παικτών της ΑΕΚ με τον Γιάννου δεν είχαν αποτέλεσμα. Ένα δοκάρι του Χούτου και ένα σουτ του Νινιάδη οι μοναδικές φάσεις του Ολυμπιακού στο παιχνίδι. Πρωταγωνιστής του ντέρμπι στην εκπνοή του αγώνα ο διαιτητής Καζναφέρης. Ο διεθνής διαιτητής λίγο πριν τη λήξη, (92΄) έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και στη συνέχεια αφού συμβουλεύθηκε τον τέταρτο διαιτητή άλλαξε την απόφασή του δείχνοντας άουτ!

Προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό

Με τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν να λυτρώνει παίκτες, τεχνική ηγεσία και οπαδούς στο 87ο λεπτό της συνάντησης, ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Νέα Σμύρνη και απόκτησε προβάδισμα για τον εφετινό τίτλο του πρωταθλητή.

Οι «πράσινοι» πήραν την νίκη με 1-0 απέναντι στον πολύ καλό Πανιώνιο, που δυσκόλεψε σε όλη την διάρκεια του αγώνα τους φιλοξενούμενους. Εισβολή φιλάθλων και των δυο ομάδων στο γκολ του Ρουμάνου μέσου, επεισόδια των φίλων του Πανιωνίου με την αστυνομία. Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΑΕ Πανιώνιος για τα επεισόδια των οπαδών της. Η διοίκηση των "κυανέρυθρων" τα καταδίκασε και ζήτησε συγνώμη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα λάβει μέτρα ώστε να απομακρύνει τα ταραχοποιά στοιχεία.

Νίκη για ΠΑΟΚ, Αιγάλεω και Χαλκηδόνας

Νικηφόρα πέρασε και από την Καλλιθέα ο ΠΑΟΚ, με νίκη επί της τοπικής ομάδας με 1-0, παραμένοντας το φαβορί για έξοδο στα προκριματικά του Champions League. Η Καλλιθέα ήταν καλύτερη, όμως αντιμετώπισε προβλήματα στην τελική προσπάθεια. Συγκλονιστικό φινάλε με τον Κούτση να αντικαθιστά στις καθυστερήσεις τον αποβληθέντα Ατματσίδη και να σώζει τον ΠΑΟΚ από την ισοφάριση.

Με καταπληκτική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, όπου και σημείωσε τέσσερα τέρματα το Αιγάλεω πραγματοποίησε μεγάλη ανατροπή και πήρε τη νίκη κόντρα στον Πανηλειακό με 4-1 Οι «Πυργιώτες» είχαν ανοίξει το σκορ με τον Θωμαΐδη, όμως στην επανάληψη έχασαν τον ρυθμό τους και το Αιγάλεω με δαιμονιώδη ρυθμό έφερε τα πάνω κάτω με σκόρερ τους Αγρίτη (2), Σκοπελίτη και Φωτάκη.

Δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη που έψαχνε απεγνωσμένα ο Άρης απέναντι στον Ιωνικό, παραχωρώντας του την ισοπαλία με 1-1. Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι των αντιπάλων τους στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που άνοιξαν το σκορ με τον Μακόρ (65). Στη συνέχεια οι «κίτρινοι» βγήκαν όλοι στην επίθεση και στο 85 ο Καμπάνταης κατάφερε να κάνει το 1-1 και να δώσει έναν πολύτιμο βαθμό στον Άρη.

Τα πανηγύρια στην Νεάπολη δεν έχουν τέλος μετά και την νίκη της Χαλκηδόνας επί του Ηρακλή με 1-0, καθώς όλα δείχνουν ότι εξασφαλίζει στην ομάδα του Γιώργου Παράσχου την έξοδο στο κύπελλο UEFA της επόμενης περιόδου. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και με ένα γκολ από τα αποδυτήρια πήραν τους τρεις βαθμούς.

Επτά αγώνες απομένουν μέχρι τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος και οι Κρητικοί βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον, μετά τη νίκη επί του Ακράτητου (2-1), στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 23ης αγωνιστικής.

Μορφή του αγώνα στο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης" ήταν ο νεαρός Κύπριος, Νεοφύτου που σημείωσε και τα δύο τέρματα του ΟΦΗ.

Την ύστατη μάχη δίνει η Προοδευτική για να παραμείνει στην κατηγορία αλλά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, για δεύτερο συνεχόμενο ματς, μετά το θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης αγωνιστικής απέναντι στον Πανηλειακό. Στην ακριτική Ξάνθη, έγινε για μια ακόμη φορά... ολική επαναφορά με την γηπεδούχο να ανατρέπει το εις βάρος της 0-2 σε 2-2 και να παίρνει τον βαθμό της ισοπαλίας. Το σκορ, πάντως, αδικεί τους γηπεδούχους, οι οποίοι έχασαν σωρεία ευκαιριών για να πάρουν μία άνετη νίκη.

Η Βαθμολογία (σε 23 αγώνες)

1. Παναθηναϊκός 58

2. Ολυμπιακός 56

3. ΠΑΟΚ 50

4. Αιγάλεω 42

5. Χαλκηδόνα 41

- ΑΕΚ 41

7. Πανιώνιος 33

8. Ηρακλής 32

9. Ξάνθη 27

10. ΟΦΗ 26

11. Ιωνικός 23

12. Άρης 20

13. Πανηλειακός 15

- Καλλιθέα 15

15. Ακράτητος 14

- Προοδευτική 14


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

Μέλη της οργάνωσης Χαμάς

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή του λιμανιού της πόλης Ασντόντ του νοτίου Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι δύο Παλαιστίνιοι βομβιστές.

Δυο μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από άτομο προσκείμενο στις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα που υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αυτότητα του, είπε πως οι δύο βομβιστές ήταν ο Ναμπίλ Μασούντ, 18 ετών μέλος των Ταξιαρχιών και ο Μοχάμεντ Σάλεμ, επίσης 18 ετών μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Και οι δύο προέρχονταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπιλία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας η ισραηλινή κυβέρνηση ματαίωσε τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του που είχε προγραμματισθεί για την Τρίτη.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση στην Ασντόντ έγινε σε αντίποινα για τους 44 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τα ισραηλινά πυρά.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Σε 95000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα ψηφίσουν οι Ρώσοι πολίτες

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι λαμβάνει το 68% των ψήφων.

Ο κυριότερος αντίπαλος του κ.Πούτιν, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού κόμματος, Νικολάι Καριτόνοφ, ήδη παραδέχθηκε την ήττα του.

Μόνος αντίπαλος του Ρώσου προέδρου θεωρούνταν πριν από τις εκλογές, η αποχή, καθώς για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να προσέλθει στην κάλπη τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 110 εκατομμυρίων Ρώσων ψηφοφόρων.

Τελικά ψήφισαν τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα πρώτα αποτελέσματα άρχισαν να ανακοινώνονται μόλις έκλεισαν οι κάλπες και στα τελευταία εκλογικά τμήματα, στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ψήφισε μαζί με τη συζυγό του Λουντμίλα στη Μόσχα, κάλεσε τους συμπατριώτες του να «ψηφίσουν υπεύθυνα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τον χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας επισημαίνοντας ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλλαν τον κ. Πούτιν ενώ οι πέντε συνυποψήφιοί του είχαν περιορισμένη προβολή.

Η οικονομολόγος Ιρίνα Κακαμάντα, μια από τους 5 υποψήφιους, προειδοποίησε ότι ο κ.Πούτιν απειλεί να επιστρέψει τη χώρα στο γραφειοκρατικό σύστημα που ίσχυε επί Σοβιετικής Ένωσης.

Συνολικά υπάρχουν 95 000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Οι ρωσικές αρχές προσέφεραν κίνητρα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, όπως κουπόνια για δωρεάν κόψιμο μαλλιών για τους συνταξιούχους ως εισιτήρια για τους νέους.

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι τρίτες που γίνονται στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 20:53 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές παράλληλα με έρευνες στην Ισπανία

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Ισπανοί, αυτή τη φορά για να καταγγείλουν το κυβερνών κόμμα για εκλογικές σκοπιμότητες στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου από τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές έδειξαν ότι το κυβερνών Λαϊκό κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνουν περίπου τα ίδια ποσοστά ψήφων.

Δύο δημοσκοπήσεις εξόδου που έγιναν για τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα ενώ μια Τρίτη έδειξε ότι προηγείται το κυβερνών κόμμα.

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή ήταν 62,9% των των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις τελευταίες εκλογές το 2000 η συμμετοχή ήταν 55,5%.

Οι έρευνες για τους δράστες

Αρχικά η ισπανική κυβέρνηση ήταν βέβαιη ότι η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ πραγματοποίησε την Πέμπτη τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

Τώρα όμως αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως η Αλ Κάιντα είναι ο πιθανότερος δράστης.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι οι ισπανικές αρχές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον άνδρα που εμφανίζεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα να αναλαμβάνει για λογαριασμό της Αλ Κάιντα την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Στη βιντεοκασέτα ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα τονίζει ότι οι επιθέσεις -που στοίχισαν τη ζωή διακοσίων ανθρώπων- αποτελούν εκδίκηση για τη συνεργασία της Ισπανίας με την «εγκληματική συμμαχία του Μπους».

Επίσης, ο κ. Αθέμπες ανακοίνωσε ότι οι τρεις από τους πέντε υπόπτους που συνελήφθησαν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Οι συλληφθέντες είναι τρεις Μαροκινοί και δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.

Αθρόα προσέλευση στις κάλπες

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί τοπική ώρα και αμέσως σχηματίσθηκαν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Προσερχόμενος στην κάλπη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε ότι καμία ομάδα φανατικών δε θα εμποδίσει τον ισπανικό λαό να ζει ελεύθερος και να εκφράζει τη βούλησή του.

Μερικοί αναλυτές είχαν υποστηρίξει πως το ενδεχόμενο υπεύθυνη για τα πολύνεκρα χτυπήματα να είναι η Αλ Κάιντα θα επηρεάσει την έκβαση των εκλογών.

Αργά το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ότι σκοπίμως προέβαλε ως βασικό ύποπτο την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος του συσχετισμού των επιθέσεων με την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Άνα Παλάθιο, πάντως επανέλαβε την Κυριακή ότι η ΕΤΑ παραμένει βασικός ύποπτος.

Η οργάνωση, ωστόσο, αρνήθηκε για δεύτερη φορά με επιστολή στην ιστοσελίδα βασκικής εφημερίδας την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Εξέταση των συνθηκών ασφαλείας στην Ευρώπη

Εξάλλου, η Γερμανία ζήτησε από την ιρλανδική προεδρία να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και των αρχηγών των δυνάμεων ασφαλείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας της γηραιάς ηπείρου.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Άρχοντας γίνεται μιούζικαλ

Η τρίτη ταινία κέρδισε συνομιλά 11 Όσκαρ

Μετά την κινηματογραφική της εκδοχή, η επική τριλογία «Άρχοντας των Δακτυλιδιών» πρόκειται να μετατραπεί στο πιο ακριβό μιούζικαλ που παρουσιάσθηκε ποτέ στο Λονδίνο.

Το κόστος της παραγωγής του μιούζικαλ υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες.

Η θεατρική εκδοχή της τριλογίας θα διαρκεί πάνω από 3 ώρες

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να μεταφέρουμε στο παλκοσένικο ολόκληρη την τριλογία» είπε στην εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) ένας από τους παραγωγούς του μιούζικαλ ο Κέβιν Γουάλας.

«Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών» σε μιούζικαλ θα διαρκεί πάνω από τρεις ώρες.

«Η Επιστροφή του Βασιλιά» το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Τόλκιεν που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον, κέρδισε φέτος 11 βραβεία Όσκαρ.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας προβλήθηκε το 2001.

«Ασχολούμαι με το θέατρο 25 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μεταφερθεί στο θέατρο μια επική ιστορία» είπε ο Κέβιν Γουάλας.

Πάντως, η μεταφορά στο θέατρο θα είναι δύσκολη και πολυδάπανη. Δεκάδες ηθοποιοί που θα υποδύονται τους διάφορους φανταστικούς χαρακτήρες του έργου του Τόλκιεν και από ότι φαίνεται οι παραγωγοί του μιούζικαλ σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις σκηνές μάχης στο παλκοσένικο.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις με θύματα στο Ισραήλ

Μέλη της οργάνωσης Χαμάς

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή του λιμανιού της πόλης Ασντότ του κεντρικού Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίσθηκαν.

Οι αιτίες των εκρήξεων παραμένουν ασαφείς καθώς σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οφείλονταν σε βιομηχανικό ατύχημα.

Όμως ο ραδιοφωνικός σταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε ότι επρόκειτο για διπλή επίθεση αυτοκτονίας ενώ δύο μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από άτομο προσκείμενο στις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα που υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αυτότητα του, είπε πως οι δύο βομβιστές ήταν ο Ναμπίλ Μασούντ, 18 ετών μέλος των Ταξιαρχιών και ο Μοχάμεντ Σάλεμ, επίσης 18 ετών μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Και οι δύο προέρχονταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπιλία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Σε 95000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα ψηφίσουν οι Ρώσοι πολίτες

Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε το όριο του 50% των εγγεγραμμένων που απαιτείται για να μην ακυρωθούν οι εκλογές.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αφού κλείσουν οι κάλπες και στα τελευταία εκλογικά τμήματα στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ψήφισε μαζί με τη συζυγό του Λουντμίλα κάλεσε τους συμπατριώτες του να «ψηφίσουν υπεύθυνα».

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να επικρατήσει με συντριπτική διαφορά, καθώς οι πέντε συνυποψήφιοί του δεν είχαν παρά περιορισμένη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Μόνος αντίπαλος του Ρώσου προέδρου θεωρούνταν η αποχή, καθώς για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να προσέλθει στην κάλπη τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 110 εκατομμυρίων Ρώσων ψηφοφόρων.

Η οιονομολόγος Ιρίνα Κακαμάντα, μια από τους 5 υποψήφιους, προειδοποίησε ότι ο κ.Πούτιν απειλεί να επιστρέψει τη χώρα στο γραφειοκρατικό σύστημα που ίσχυε επί Σοβιετικής Ένωσης.

Συνολικά υπάρχουν 95 000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Οι ρωσικές αρχές προσέφεραν κίνητρα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν, όπως κουπόνια για δωρεάν κόψιμο μαλλιών για τους συνταξιούχους ως εισιτήρια για τους νέους.

Οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι τρίτες που γίνονται στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 16:37 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και τα θέματα των πρώτων 100 ημερών στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κώστα Kαραμανλή, αλλά και ορισμένων βασικών υπουργών του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Kαθημερινή», σημειώνοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η N.Δ., οι άμεσα επιτεύξιμοι στόχοι, αλλά και γενικότερα το στρατηγικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης συνθέτουν τις προγραμματικές θέσεις που θα ανακοινώσει στα τέλη της εβδομάδος ο κ. K. Kαραμανλής.

Bούληση του πρωθυπουργού είναι η νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατόν τα πρώτα απτά δείγματα της γραφής της και στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ήδη συνάντησε κατ' ιδίαν σχεδόν όλους τους υπουργούς του ακόμη και το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή» υπάρχει και ένας αντικειμενικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιδεικνύει αυτήν τη σπουδή:

H κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση σε σχέση με την προετοιμασία των ολυμπιακών έργων διαπιστώνεται από τους νέους υπουργούς πολύ χειρότερη από τη μέχρι πρότινος «διαφημιζόμενη», και επομένως οι ίδιοι θα κληθούν να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους και να διορθώσουν τις παραλείψεις των προκατόχων τους μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εν όψει της 13ης Aυγούστου που αρχίζουν οι Aγώνες.

Έργα και Kυπριακό

H καθημερινή παρακολούθηση των έργων και η έγκαιρη ολοκλήρωσή τους είναι η πρώτη προτεραιότητα που θέτει αυτήν τη στιγμή το Mέγαρο Mαξίμου.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα που πέρασε επιλύθηκε και η εκκρεμότητα στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας με την επίσημη πλέον πρόσκληση συμμετοχής του NATO στη θωράκιση των Aγώνων, γεγονός που αναιτίως είχε αφήσει ανοιχτό η προηγούμενη κυβέρνηση.

Tο δεύτερο καίριο ζήτημα που απασχολεί εντονότατα τον πρωθυπουργό είναι βέβαια το Kυπριακό.

Ήδη προχθές έγινε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Eξωτερικών κ. Π. Mολυβιάτη με τον Aλβάρο ντε Σότο, ενώ σήμερα ο κ. Kαραμανλής θα συναντηθεί με τον Kύπριο πρόεδρο T. Παπαδόπουλο προκειμένου να συναποφασισθεί και στις λεπτομέρειές της η κοινή γραμμή πλεύσης Aθήνας και Λευκωσίας εν όψει του προσεχούς διαστήματος.

Tρίτο μέλημα του πρωθυπουργού είναι η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις γενικές γραμματείες των υπουργείων και επί των οποίων εκείνος θα έχει τον τελευταίο λόγο, όπως ήδη άφησε να εννοηθεί.

Tο Mέγαρο Mαξίμου προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα κριτήρια με τα οποία θα διορισθούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες.

Ήδη από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται ονόματα γενικών γραμματέων, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι αρκετά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού θα παραμείνουν στις θέσεις τους ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είχαν διορισθεί από το ΠAΣOK.

«Όσοι είναι έντιμοι, ικανοί και αποδοτικοί στη δουλειά τους θα μείνουν», φέρεται να είπε σε στενό του συνεργάτη ο κ. Kαραμανλής, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Όμως και γενικότερα, καταλήγει το άρθρο της «Καθημερινής» ο πρωθυπουργός φέρεται να εγκρίνει από τις σχετικές υπουργικές εισηγήσεις πρόσωπα νέα σε ηλικία, άφθαρτα και κυρίως έντιμα και άγνωστα στους υπαλλήλους των υπουργείων.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

Εκρήξεις με θύματα στο Ισραήλ

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή του λιμανιού της πόλης Ασντότ του κεντρικού Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίσθηκαν.

Οι αιτίες των εκρήξεων παραμένουν ασαφείς καθώς σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οφείλονταν σε βιομηχανικό ατύχημα.

Όμως ο ραδιοφωνικός σταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετέδωσε ότι επρόκειτο για διπλή επίθεση αυτοκτονίας ενώ δύο μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από άτομο προσκείμενο στις Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Άκσα που υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αυτότητα του, είπε πως οι δύο βομβιστές ήταν ο Ναμπίλ Μασούντ, 18 ετών μέλος των Ταξιαρχιών και ο Μοχάμεντ Σάλεμ, επίσης 18 ετών μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Και οι δύο προέρχονταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπιλία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 15:08 (Ώρα Λονδίνου)

Τεταμένη η κατάσταση στη Γεωργία

Δεν επετράπη στον Μιχαήλ Σαακασβίλι η είσοδος στην Ατζαρία

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο στρατός της Δημοκρατίας της Γεωργίας, καθώς οι αρχές της ημιαυτόνομης επαρχίας της Ατζαρίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, απαγόρευσαν την είσοδο στην περιοχή του προέδρου της χώρας, Μιχαήλ Σαακαβίλι.

Συνοριακοί φρουροί έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον της ακολουθίας του Γεωργιανού προέδρου.

Ο κ. Σαακασβίλι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με αξιωματούχους ασφαλείας στη γειτονική πόλη Πότι.

Ο ηγέτης της ημιαυτόνομης επαρχίας, Ασλάν Αμπασίτζε, είχε κατηγορήσει χθες από τη Μόσχα το στρατό της Γεωργίας ότι σχεδιάζει την ανατροπή του.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε την Τυφλίδα να μην εισβάλει στην επαρχία.

Το επεισόδιο αποτελεί κορύφωση της έντασης που προκάλεσε η προσωρινή κράτηση του υπουργού Οικονομίας της Γεωργίας από τις δυνάμεις της Ατζαρίας, στις αρχές της εβδομάδας.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Σε 1100 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα ψηφίσουν οι Ρώσοι πολίτες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας στις εκλογές που διεξάγονται από το πρωί.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να επικρατήσει με συντριπτική διαφορά, καθώς οι πέντε συνυποψήφιοί του δεν είχαν παρά περιορισμένη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Μόνος αντίπαλος του Ρώσου προέδρου θεωρούνταν η αποχή, καθώς για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να προσέλθει στην κάλπη τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 110 εκατομμυρίων Ρώσων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής βρίσκεται ήδη στο απαραίτητο όριο.

Συνολικά υπάρχουν 1100 εκλογικά τμήματα σε όλη τη ρωσική επικράτεια.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές παράλληλα με έρευνες στην Ισπανία

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Ισπανοί, αυτή τη φορά για να καταγγείλουν το κυβερνών κόμμα για εκλογικές σκοπιμότητες στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι οι ισπανικές αρχές δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον άνδρα που εμφανίζεται σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα να αναλαμβάνει για λογαριασμό της Αλ Κάιντα την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Πέμπτης στη Μαδρίτη.

Στη βιντεοκασέτα ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα τονίζει ότι οι επιθέσεις -που στοίχισαν τη ζωή διακοσίων ανθρώπων- αποτελούν εκδίκηση για τη συνεργασία της Ισπανίας με την «εγκληματική συμμαχία του Μπους».

Επίσης, ο κ. Αθέμπες ανακοίνωσε ότι οι τρεις από τους πέντε υπόπτους που συνελήφθησαν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Οι συλληφθέντες είναι τρεις Μαροκινοί και δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.

Αθρόα προσέλευση στις κάλπες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη χώρα.

Προσερχόμενος στην κάλπη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, δήλωσε ότι καμία ομάδα φανατικών δε θα εμποδίσει τον ισπανικό λαό να ζει ελεύθερος και να εκφράζει τη βούλησή του.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ως αντίδραση του ισπανικού λαού στις επιθέσεις της Πέμπτης.

Το ενδεχόμενο υπεύθυνη για τα πολύνεκρα χτυπήματα να είναι η Αλ Κάιντα πιθανολογείται ότι μπορεί να επηρεάσει την έκβαση των εκλογών.

Αργά χθες τη νύχτα χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ότι σκοπίμως προέβαλε ως βασικό ύποπτο την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος του συσχετισμού των επιθέσεων με την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Άνα Παλάθιο, πριν από λίγο πάντως επανέλαβε ότι η ΕΤΑ παραμένει βασικός ύποπτος.

Η οργάνωση, ωστόσο, αρνήθηκε για δεύτερη φορά με επιστολή στην ιστοσελίδα βασκικής εφημερίδας την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Εξέταση των συνθηκών ασφαλείας στην Ευρώπη

Εξάλλου, η Γερμανία ζήτησε από την ιρλανδική προεδρία να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και των αρχηγών των δυνάμεων ασφαλείας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας της γηραιάς ηπείρου.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 12:01 (Ώρα Λονδίνου)

Γ. Παπανδρέου: «Έτοιμοι για νέους σταθμούς»

Τα Χανιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπαδρέου

Για μία ουσιαστική αντιπολίτευση και αξιόμαχο κόμμα δεσμεύθηκε ξεκινώντας από τα Χανιά την πορεία διαλόγου με τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι οι επόμενοι σταθμοί για το κόμμα είναι οι ευρωεκλογές και το συνέδριο, όπου, όπως είπε, οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν για μια νέα νικηφόρα πορεία.

«Ξεκινήσαμε μια πορεία διαλόγου για την επόμενη μέρα ενόψει και του Συνεδρίου του Κόμματός μας, όπου είμαι σίγουρος ότι προετοιμάζουμε μια νέα εποχή όχι μόνο για το Κίνημά μας αλλά και για την πολιτική ζωή.

»Έχουμε υποσχεθεί και είναι εντολή και προς εμένα προσωπικά από την εκλογή μου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις εκλογές, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές τομές, να φέρουμε το καινούριο στην πολιτική ζωή της χώρας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Το μήνυμα στην Κρήτη, εδώ στα Χανιά, ήταν ένας ενθουσιασμός γι' αυτή την προοπτική. Παρά τα αποτελέσματα των εκλογών, υπήρξε μια αυθόρμητη προσέλευση σε μια συνάντηση που είχαμε, ένας ανοιχτός διάλογος και νομίζω ότι ήταν πολύ χρήσιμο ν' ακούσω εγώ τις απόψεις του ίδιου του πολίτη, της ίδιας της βάσης του Κινήματος, ώστε να μπορέσουμε ακόμη καλύτερα να κάνουμε αυτές τις αλλαγές», προσέθεσε.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Τα χαμένα δισεκατομμύρια των Σπάτων

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Τέλεγκραφ, οι έρευνες τριών ευρωβουλευτών, των κ.κ. Μπασίρ Χανμπάι, Φρέντυ Μπλακ και Γκαμπριέλ Στάουνερ και του ιδιοκτήτη και συντάκτη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Νέα Ευρώπη», με γραφεία στην Αθήνα και με αντικείμενο ειδήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εγείρει μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων αναφορικά με το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Σπάτων.

Η εφημερίδα, σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Δισεκατομμύρια εξαφανίστηκαν στο αεροδρόμιο», σημειώνει ότι το τελικό κόστος κατασκευής του αεροδρομίου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από την αρχική προσφορά της υπεύθυνης γερμανικής εταιρείας Χόχτιφ.

Επισημαίνει παράλληλα ότι το ιδίου μεγέθους αεροδρόμιο «Μαλπένσα» του Μιλάνου κόστισε κατά πολύ λιγότερο, διαθέτοντας, μάλιστα, καλύτερες εγκαταστάσεις.

Ένα άλλο ερώτημα που θέτει ο συντάκτης, Κρίστοφερ Μπούκερ, είναι γιατί το δάνειο που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή του αεροδρομίου ήταν μεγαλύτερο από τα επιτρεπτά όρια, ξεπερνώντας το 50% του συνολικού προβλεπόμενου κόστους τη στιγμή εκείνη.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης διάφορες παρατυπίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απορρόφηση και η διαχείριση των οικονομικών πόρων για την κατασκευή του αεροδρομίου παρουσιάζουν πολλά κενά.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα ποσά που έχουν δηλώσει ότι έλαβαν οι υπεργολάβοι είναι σαφώς μικρότερο από κάθε εκτίμηση για το συνολικό κόστος του έργου.

Η Τέλεγκραφ τονίζει ότι οι προσπάθειες των ενδιαφερομένων για δημοσιοποίηση των οικονομικών και τεχνικών λεπτομερειών της κατασκευής του αεροδρομίου, συνάντησαν την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα του προέδρου της, Ρομάνο Πρόντι.

Οι ευρωβουλευτές, όπως καταλήγει το ρεπορτάζ, αναμένουν η νέα ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει τις υποψίες που έχουν προκύψει για κακή διαχείριση του κοινοτικού χρήματος στην προκειμένη περίπτωση και όλες τις υπόλοιπες πιθανές παρατυπίες.

Όπως υπογραμμίζει ο Κρίστοφερ Μπούκερ, η υπόθεση κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων ίσως προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και ηχηρούς δημοσιογραφικούς τίτλους και εκτός των ελληνικών συνόρων.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Τρομοκρατία στην Ευρώπη

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής: Φθηνή στέγη χρυσές ευκαιρίες σε 15 δήμους. Χρηστικοί χάρτες για Αθήνα-Πειραιά-Προάστια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φως στη ληστεία των 33 τρισ. της Σοφοκλέους. Η ώρα της Δικαιοσύνης. Δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για τις «φούσκες».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: Αρχή με συμβασιούχους, επιδόματα και πανωτόκια. Οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνηση για αποκατάσταση αδικιών.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Τα ερωτήματα του τρόμου... Ποιοι είναι οι δράστες - Οι πιθανοί νέοι στόχοι. Το χτύπημα στη Μαδρίτη πάγωσε την Ευρώπη.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Το σχέδιο Καραμανλή για τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης. Η «ΒτΚ» αποκαλύπτει τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Το μαύρο σύννεφο σκεπάζει την Αθήνα. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη.

Espresso της Κυριακής: Τρελή καταδίωξη ΙΧ με επιβάτες τραβεστί και επώνυμο. Τράκαραν με περιπολικό μετά από την ερωτική συνεύρεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: Βουλκανιζατερά και αναγόμωση ψάχνει το ΠΑΣΟΚ!... Το αποτυχημένο, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, «Κίνημα», αναζητεί τρόπους για «Αντι-Κίνημα»!

Η ΕΠΟΧΗ: Το έγκλημα της Μαδρίτης άλλοθι για τον αυταρχισμό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τι φέρνει ο Καραμανλής. Αρχές, κανόνες και αξίες κυρίαρχο στοιχείο στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Το ΚΑΡΦΙ της Κυριακής: Γιατί έχασε το ΠΑΣΟΚ. 13 λάθη ήταν μοιραία.

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: Τι αλλάζει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι νέες προσλήψεις σε δύο στάδια.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Ισπανία:Ματωμένες κάλπες. Αναζητώντας την πατρότητα του τρόμου.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Δημοψήφισμα για τους αγώνες μαζί με τις Ευρωεκλογές. Μετά το λουτρό αίματος στην Ισπανία που...Μπορεί να επαναληφθεί και στη χώρα μας.

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Δεν χτυπάμε την Αθήνα, εκτός...» Συνέντευξη του Ισλαμιστή ηγέτη Ομάρ Μπακρί. Η «φωνή του Μπιν Λάντεν» μιλά για τους νέους στόχους της Αλ Κάϊντα.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέος αντεργατικός γύρος στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: Στρατηγική 4ετίας για τη νέα κυβέρνηση. Χωρίς άγχος για την προεδρική εκλογή ο Κώστας Καραμανλής.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Αρχίζει το ματς με τον Κόκκαλη. Τι σημαίνει η τοποθέτηση του Παπαληγούρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΝΙΚΗ: Ώρα αποφάσεων. Επιχείρηση-Ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ. Ο Παπανδρέου επιλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Traffic News Κυριακής: Δεν φοβάμαι τους εκβιασμούς δηλώνει η Λιλή. Τη απειλούν μέσω TV με γυμνές φωτογραφίες. Δεν με απασχολούν οι κακοήθειες, ανέβηκα με το σπαθί μου.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: 10 μέτρα άμεσης δράσης. Καραμανλής: Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Οι πρώτες αλλαγές. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής:Αγωνία για ασφάλεια και ΝΑΤΟ. Τα νέα οράματα της Συμμαχίας και ο ρόλος της στο 2004.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κρίσιμες εκλογές σήμερα στην Ισπανία και «τσαρικές» στη Ρωσία κάτω από την απειλή της τρομοκρατίας... Όμως η Ελλάδα προτίμησε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την ομπρέλα ασπίδα του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:33 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

Σε 1100 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα ψηφίσουν οι Ρώσοι πολίτες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας στις εκλογές που διεξάγονται από το πρωί.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να επικρατήσει με συντριπτική διαφορά, καθώς οι πέντε συνυποψήφιοί του δεν είχαν παρά περιορισμένη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Μόνος αντίπαλος του Ρώσου προέδρου θεωρείται η αποχή, καθώς για να είναι έγκυρες οι εκλογές πρέπει να προσέλθει στην κάλπη τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος των περίπου 110 εκατομμυρίων Ρώσων ψηφοφόρων.

Ωστόσο, οι αναφορές από τη ρωσική Άπω Ανατολή, όπου τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν εννέα ώρες πριν από τη Μόσχα, κάνουν λόγο για μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων.

Συνολικά υπάρχουν 1100 εκλογικά τμήματα σε όλη τη ρωσική επικράτεια.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 11:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Μάλλον» δεν είναι στόχος η Αθήνα λέει ο Ομάρ Μπακρί

Ο σεΐχης Ομάρ Μπακρί

Την εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν είναι και πολύ πιθανός στόχος της Αλ Κάιντα διατυπώνει ο σεΐχης Ομάρ Μπακρί, ηγέτης ισλαμικής οργάνωσης σε συνέντευξή του στο «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Με αφορμή το χτύπημα στη Μαδρίτη, ο Μπακρί, που θεωρείται ως «η φωνή, τα μάτια και τα αφτιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει ότι «οι επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα δεν θα σταματήσουν».

Στο ερώτημα αν η Αθήνα είναι στόχος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, απαντά:

«Πιστεύω ότι κάθε μεγάλη συγκέντρωση μη μουσουλμάνων αποτελεί στόχο για την Αλ Κάιντα. Ειδικά για τους Αγώνες της Αθήνας, δεν νομίζω ότι ο Οσάμα και η Αλ Κάιντα θα χτυπήσουν την πρωτεύουσά σας.

»Θα επιλέξουν μάλλον να πλήξουν στόχους στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και σε κάθε χώρα που έχει αναμειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις εναντίον των μουσουλμάνων».

«Η Αθήνα είναι μάλλον ο λιγότερο πιθανός στόχος, γιατί μέχρι στιγμής η στάση της δεν μας έχει προκαλέσει», αναφέρει και προσθέτει:

«Αν η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει στάση και αρχίζει να ανακατεύεται και να συντάσσεται με την αμερικανική εκστρατεία εναντίον των μουσουλμάνων, τότε ναι, θα μπείτε σε πραγματικό κίνδυνο».


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 10:33 (Ώρα Λονδίνου)

Αναζητώντας τους ενόχους

«Η Ισπανία κλαίει για τους νεκρούς» είναι ο τίτλος της κυριακάτικης Ιντιπέντεντ (Independent), που στην πρώτη σελίδα της αναφέρεται στην ταφή των πρώτων εκ των διακοσίων θυμάτων της «σφαγής της Μαδρίτης».

Όπως σημειώνεται, μια θορυβώδης πόλη όπως η Μαδρίτη δε μιλούσε παρά με ψιθύρους, κατά τη διάρκεια των νεκρώσιμων ακολουθιών και της ταφής των θυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες των ισπανικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών, η εφημερίδα σημειώνει ότι η βόμβα που βρέθηκε να μην έχει εκραγεί μέσα σε μια τσάντα, μαζί με ένα κινητό τηλέφωνο, ίσως παράσχει πολλά αξιοποιήσιμα στοιχεία. Ήδη πέντε άτομα έχουν συλληφθεί σχετιζόμενα με την αγορά του κινητού τηλεφώνου.

Σε άρθρο του με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο Ρόμπερτ Φισκ από τη Βαγδάτη κάνει λόγο για έναν πόλεμο δίχως τέλος, χαρακτηρίζοντας τη «διαφημιζόμενη απελευθέρωση των Ιρακινών» ως «μύθο».

Η Τέλεγκραφ της Κυριακής (Sunday Telegraph) σημειώνει ότι ο ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων το δίκτυο της Αλ Κάιντα..

Επικαλούμενη μάλιστα πηγή των μυστικών υπηρεσιών της Ισπανίας, η εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία που συνηγορούν στην εκδοχή αυτή συνεχώς αυξάνονται.

Επίσης σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι κύριος ύποπτος είναι η ΕΤΑ, καθώς τη συμφέρει πολιτικά.

Η εφημερίδα, εξάλλου, σημειώνει ότι η οργάνωση της τρομοκρατικής επιχείρησης στη Μαδρίτη ήταν πιο περίπλοκη από αυτή τη 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, καθώς είχε ως στόχους πολυσύχναστους σταθμούς τρένων.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι όλος ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, όπως αποδεικνύουν οι επιθέσεις, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν η ευθύνη ανήκει στην ΕΤΑ, πρόκειται για μία νίκη της Αλ Κάιντα.

Οι Τάιμς της Κυριακής (Sunday Times) προβάλλουν στο πρωτοσέλιδό τους τη σύλληψη πέντε υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι ενισχύεται το σενάριο οι υπαίτιοι να είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Η εφημερίδα καταγράφει και τις μαρτυρίες Ισπανών που βρίσκονταν κοντά στα σημεία των επιθέσεων, συγγενών των θυμάτων σε ένα ρεπορτάζ με το γλαφυρό τίτλο «Τρία λεπτά, δέκα βόμβες, διακόσιοι νεκροί».

Γουαντάναμο

Η Ομπσέρβερ (Observer) αφιερώνει την πρώτη σελίδα της στην αποκλειστική συνέντευξη τριών εκ των Βρετανών που επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, μετά από μακρόχρονη κράτηση.

Οι Σαφίκ Ρασούλ, Ρουχάλ Αχμέντ και Ασίφ Ικμπάλ αποκαλύπτουν ότι καθένας τους ανακρίθηκε σχεδόν διακόσιες φορές από τη CIA, το FBI και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες, σημειώνουν, συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες που ακολουθούνταν στην αμερικανική βάση.

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρονται σε μαζικές δολοφονίες κρατουμένων από τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στη λειτουργία μυστικών εγκαταστάσεων υψίστης ασφαλείας έξω από τις κύριες εγκαταστάσεις του κυρίου στρατοπέδου Δέλτα στο Γουαντάναμο, την περιπέτειά τους στην απομόνωση.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ισπανία, η Ομπσέρβερ σημειώνει ότι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις και ότι οι μόνες βεβαιότητες είναι ο φόβος και ο θάνατος.

Αεροδρόμιο Σπάτων

Για ερωτηματικά σχετικά με το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων κάνει λόγο σε ρεπορτάζ της η Τέλεγκραφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι γιατί το τελικό κόστος κατασκευής του Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από την αρχική προσφορά της υπεύθυνης γερμανικής εταιρείας Χόχτιφ, γιατί το ιδίου μεγέθους αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου κόστισε κατά πολύ λιγότερο, διαθέτοντας καλύτερες εγκαταστάσεις και γιατί το δάνειο που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή του αεροδρομίου ήταν μεγαλύτερο από τα επιτρεπτά όρια.

Το θέμα έχουν ανακινήσει τρεις ευρωβουλευτές και ο ιδιοκτήτης και συντάκτης εβδομαδιαίας αθηναϊκής εφημερίδας.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης της Τέλεγκραφ, εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες για κακή διαχείριση κοινοτικού χρήματος, η υπόθεση κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων θα προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και εκτός των ελληνικών συνόρων.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Ισπανοί, αυτή τη φορά για να καταγγείλουν το κυβερνών κόμμα για εκλογικές σκοπιμότητες στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων

Υπό τη σκιά των τραγικών γεγονότων της Πέμπτης, ο ισπανικός λαός καλείται σήμερα να αναδείξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Παρά το θάνατο διακοσίων ανθρώπων από τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, οι γενικές εκλογές διεξάγονται κανονικά από το πρωί.

Ανάληψη ευθύνης

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των Ισπανών επικεντρώνεται από χθες το βράδυ σε μία βιντεοκασέτα, στην οποία ένας άνδρας που φέρεται ως μέλος της Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη των πολύνεκρων επιθέσεων της Μαδρίτης για λογαριασμό της οργάνωσης.

Η ταινία βρίσκεται στην κατοχή των ισπανικών αρχών, μετά από ανώνυμη πληροφορία σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι ο άνδρας μιλά αραβικά και ότι η αυθεντικότητα της ταινίας δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι επιθέσεις αποτελούν εκδίκηση για τη συνεργασία της Μαδρίτης με την «εγκληματική συμμαχία του Μπους», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Ο άνδρας στη βιντεοκασέτα φέρεται να είναι ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, Αμπού Ντουτζάν αλ Αφγκανί.

Διαμαρτυρία για εκλογικές σκοπιμότητες

Η ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών οδήγησε αργά χθες τη νύχτα χιλιάδες διαδηλωτές σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση, μία ημέρα πριν από τις σημερινές γενικές εκλογές.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα κατηγορείται ότι εσκεμμένα προέβαλε ως βασικό ύποπτο για τις επιθέσεις την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ώστε να αποφύγει το αναμενόμενο εκλογικό κόστος από το ενδεχόμενο υπαιτιότητας της Αλ Κάιντα.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, ο ισπανικός λαός είναι πιθανό να θεωρήσει ότι η Ισπανία τέθηκε στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών λόγω της αμφιλεγόμενης απόφασης της κυβέρνησης Αθνάρ για συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ.

Η υπουργός Εξωτερικών, Άνα Παλάθιο, πάντως, επανέλαβε ότι η ΕΤΑ παραμένει βασικός ύποπτος.

ΕΤΑ και συλλήψεις

Η ΕΤΑ, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε και πάλι με επιστολή της στην ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Γκάρα την ευθύνη των επιθέσεων.

Οι ισπανικές αρχές, εξάλλου, προέβησαν στις πρώτες συλλήψεις σε σχέση με τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Οι συλληφθέντες είναι τρεις Μαροκινοί και δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις αρχές, σχετίζονται με την αγορά ενός κινητού τηλεφώνου, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία σε μια τσάντα που περιείχε βόμβα, η οποία δεν εξερράγη.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες ορισμένων εκ των θυμάτων των επιθέσεων.


Κυριακή 14 Μαρτίου 2004 - 08:29 (Ώρα Λονδίνου)

Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι Ισπανοί, αυτή τη φορά για να καταγγείλουν το κυβερνών κόμμα για εκλογικές σκοπιμότητες στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων

Υπό τη σκιά των τραγικών γεγονότων της Πέμπτης, ο ισπανικός λαός καλείται σήμερα να αναδείξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Παρά το θάνατο διακοσίων ανθρώπων από τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης, οι γενικές εκλογές διεξάγονται κανονικά από το πρωί.

Ανάληψη ευθύνης

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των Ισπανών επικεντρώνεται από χθες το βράδυ σε μία βιντεοταινία, στην οποία ένας άνδρας που φέρεται ως μέλος της Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη των πολύνεκρων επιθέσεων της Μαδρίτης για λογαριασμό της οργάνωσης.

Η ταινία βρίσκεται στην κατοχή των ισπανικών αρχών, μετά από ανώνυμη πληροφορία σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, δήλωσε ότι ο άνδρας μιλά αραβικά και ότι η αυθεντικότητα της ταινίας δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί.

Στο μήνυμα αναφέρεται ότι οι επιθέσεις αποτελούν εκδίκηση για τη συνεργασία της Μαδρίτης με την «εγκληματική συμμαχία του Μπους», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Ο άνδρας στη βιντεοταινία φέρεται να είναι ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, Αμπού Ντουτζάν αλ Αφγκανί.

Διαμαρτυρία για εκλογικές σκοπιμότητες

Η ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών οδήγησε αργά χθες τη νύχτα χιλιάδες διαδηλωτές σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση, μία ημέρα πριν από τις σημερινές γενικές εκλογές.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα κατηγορείται ότι εσκεμμένα προέβαλε ως βασικό ύποπτο για τις επιθέσεις την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ, ώστε να αποφύγει το αναμενόμενο εκλογικό κόστος από το ενδεχόμενο υπαιτιότητας της Αλ Κάιντα.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΒΒC, ο ισπανικός λαός είναι πιθανό να θεωρήσει ότι η Ισπανία τέθηκε στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών λόγω της αμφιλεγόμενης απόφασης της κυβέρνησης Αθνάρ για συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ.

ΕΤΑ και συλλήψεις

Η ΕΤΑ, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε και πάλι με επιστολή της στην ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Γκάρα την ευθύνη των επιθέσεων.

Οι ισπανικές αρχές, εξάλλου, προέβησαν στις πρώτες συλλήψεις σε σχέση με τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Οι συλληφθέντες είναι τρεις Μαροκινοί και δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τις αρχές, σχετίζονται με την αγορά ενός κινητού τηλεφώνου, το οποίο εντοπίστηκε από την αστυνομία σε μια τσάντα που περιείχε βόμβα, η οποία δεν εξερράγη.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες ορισμένων εκ των θυμάτων των επιθέσεων.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.