Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-11

  1. Εκατόμβες θυμάτων από βόμβες στη Μαδρίτη
  2. Έρευνες ΟΗΕ για την αφορμή της γενοκτονίας στη Ρουάντα
  3. Ο τελευταίος δίσκος του Τζορτζ Μάικλ
  4. Απώλειες στα χρηματιστήρια
  5. Εκατόμβες θυμάτων από βόμβες στη Μαδρίτη
  6. Kαρτάλης: Φεύγω κατ' εντολήν ΠΑΣΟΚ
  7. Σε κίνηση η διαδικασία για το Kυπριακό
  8. Εκατόμβες θυμάτων από βόμβες στη Μαδρίτη
  9. Συνομιλίες Σαλόμ - Μουμπάρακ
  10. Τουρκία: Ο στρατός παρακολουθεί
  11. Kαρτάλης: Φεύγω κατ' εντολήν ΠΑΣΟΚ
  12. Οι βόμβες σκόρπισαν το θάνατο
  13. Φρίκη και οργή για το μακελλειό
  14. Δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού
  15. Kαρτάλης: Φεύγω κατ' εντολήν ΠΑΣΟΚ
  16. Παράδοση - παραλαβή
  17. Μακελλειό στη Μαδρίτη
  18. Tο «2004» πρώτη προτεραιότητα
  19. Μακελλειό στη Μαδρίτη
  20. Στη Χάγη προσάγονται δύο Κροάτες
  21. Συγχαρητήρια επιστολή Μπους σε Καραμανλή
  22. Συνάντηση Παπανδρέου με Μάνο-Ανδριανόπουλο
  23. Σειρά εκρήξεων στη Μαδρίτη
  24. Δικαίωση για τον φωτογράφο του Τσε
  25. Έκρηξη στη Μαδρίτη
  26. Η δεξιά στροφή της Ευρώπης
  27. Οι Γάλλοι επιστήμονες πιέζουν

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβες θυμάτων από βόμβες στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες τα θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Σειρά από συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις μεγάλης ισχύος έσπειραν το θάνατο και προκάλεσαν πανικό το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Μαδρίτης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοζέ Μαρία Αθνάρ υποσχέθηκε να καταδιώξει και να τιμωρήσει τους δράστες.

Δέκα βόμβες συνολικά εξερράγησαν μέσα σε τέσσερα τραίνα, προκαλώντας το θάνατο 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από χιλίων ατόμων, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία.

Σε εικόνες: Εκρήξεις στη Μαδρίτη

Οι αρχές κήρυξαν στη χώρα τριήμερο εθνικού πένθους ενώ τα πολιτικά κόμματα διέκοψαν κάθε προεκλογική δραστηριότητα για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Αντιφατικές ενδείξεις

Η ισπανική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Όμως ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή να διευρυνθούν οι έρευνες μετά την ανακάλυψη κλεμμένου ημιφορτηγού στην πόλη Αλκάλα ντε Χενάρες στο οποίο βρέθηκαν επτά μηχανισμοί πυροδότησης και ταινία με ηχογραφημένο μήνυμα στα αραβικά.

Ηλεκτρονικό μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τις επιθέσεις στάλθηκε σε αραβική εφημερίδα του Λονδίνου.

Το μήνυμα έλεγε ότι η οργάνωση Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις εκ μέρους της Αλ Κάιντα για «να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με την Ισπανία, των σταυροφοριών, και συμμάχου της Αμερικής στον πόλεμο της κατά του Ισλάμ».

Ωστόσο, άλλες ενδείξεις δημιουργούν υποψίες για την ενοχή της οργάνωσης ΕΤΑ.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μερικές βόμβες να είχαν τοποθετηθεί στις γραμμές ή τις αποβάθρες, ενώ άλλες στο εσωτερικό των τρένων.

Εκτός από τις δέκα βόμβες που εξερράγησαν, οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχώρησαν στην ελεγχόμενη ανατίναξη τριών άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή διπλή έκρηξη στο σταθμό της Ατότσα - συνέβη μέσα σε τραίνο το οποίο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

Αντικρύσαμε μια εικόνα κόλασης

Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα

Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο και την Σάντα Εουχένια.

Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απηύθυναν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες έφθαναν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Ευθύνες στους Βάσκους αυτονομιστές

Εικόνα καταστροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης

Η εκρηκτική ύλη στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης ήταν δυναμίτιδα που χρησιμοποιείται συνήθως από την οργάνωση ΕΤΑ, όπως δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Πάντως ο ηγέτης του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα - πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ - αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι δήλωσε ότι αρνείται να πιστέψει πως οι αιματηρές ενέργειες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ, και στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη σε κύκλους της «αραβικής αντίστασης».

Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Δηλώσεις Αθνάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ προέβη σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης υποσχόμενος πως θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Σε τηλεοπτικό του ομιλία του ο κ. Αθνάρ τόνισε πως τα 190 θύματα σκοτώθηκαν «μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί».

«Θα καταφέρουμε να αποτελειώσουμε την τρομοκρατική οργάνωση... καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή με αυτούς τους δολοφόνους» επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Αθνάρ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «σταθεί στο πλευρό του Συντάγματος» και δεν θα τροποποιήσει το νομοθετικό καθεστώς «ούτε επειδή οι τρομοκράτες σκοτώνουν, αλλά ούτε και για να σταματήσουν να σκοτώνουν».


Παρασκευή 12 Μαρτίου 2004 - 00:29 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες ΟΗΕ για την αφορμή της γενοκτονίας στη Ρουάντα

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακάλυψαν το μαύρο κουτί του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν οι πρόεδροι της Ρουάντα και του Μπουρούντι και το οποίο συνετρίβη το 1994.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι το μαύρο κουτί βρέθηκε σε ντουλάπι όπου είχε κλειδωθεί πριν από 10 χρόνια επειδή οι εμπειρογνώμονες είχαν αποφανθεί τότε ότι δεν θα μπορούσε να ήταν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους αφού ήταν σε καλή κατάσταση.

Νωρίτερα, μια γαλλική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει λεπτομέρειες αστυνομικής έκθεσης που διέρρευσε και η οποία αφορούσε την επίθεση με πύραυλο εναντίον του αεροσκάφους.

Η συντριβή του αεροσκάφους και ο θάνατος των δύο προέδρων έδωσε την αφορμή για την έναρξη της γενοκτονίας στη Ρουάντα.

800 χιλιάδες μέλη της φυλής Τούτσι καθώς και μετριοπαθείς Χούτου δολοφονήθηκαν από μέλη της φυλής Χούτου.

Η έκθεση της αστυνομίας κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο ΟΗΕ έλαβε το μαύρο κουτί αλλά εμπόδισε τις έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα διεξαχθούν ανακρίσεις για να διαπιστωθεί γιατί όταν στελέχη του Οργανισμού παρέλαβαν το μαύρο κουτί και έκριναν ότι δεν ήταν αυθεντικό, δεν ενημέρωσαν τους αρμόδιους αξιωματούχους.

Η έκθεση της γαλλικής αστυνομίας κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο κ.Καγκάμε, επικεφαλής πριν από 10 χρόνια της ανταρτικής οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντα της οποίας τα περισσότερα μέλη ήταν Τούτσι, είχε δώσει την εντολή για την επίθεση εναντίον του αεροσκάφους.

Ο θάνατος του προέδρου Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που ανήκε στη φυλή των Χούτου, έδωσε την αφορμή για την έναρξη της γενοκτονίας των Τούτσι.

Η Ρουάντα απέρριψε την έκθεση της γαλλικής αστυνομίας.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 20:22 (Ώρα Λονδίνου)

Ο τελευταίος δίσκος του Τζορτζ Μάικλ

«Υπομονή» είναι ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ του Τζορτζ Μάικλ

Ο σταρ της μουσικής ποπ Τζορτζ Μάικλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί ξανά με δισκογραφικές εταιρείες και από εδώ και μπρος θα προσφέρει δωρεάν τα τραγούδια του από το διαδίκτυο.

«Δεν έχω ανάγκη από χρήματα και δεν απολαμβάνω το γεγονός ότι είμαι διάσημος» δήλωσε ο πολυεκατομμυριούχος σταρ αποκαλύπτοντας την πρόθεση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο 1ο πρόγραμμα ραδιοφωνίας του BBC.

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή το τελευταίο άλμπουμ του Τζορτζ Μάικλ που έχει τίτλο «Υπομονή».

Οι θαυμαστές του Τζορτζ Μάικλ θα μπορούν να απολαμβάνουν τα τραγούδια του στο διαδίκτυο δωρεάν και αν θέλουν, μπορούν να συνεισφέρουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

«Έχω κερδίσει αρκετά για το ταλέντο μου όλα αυτά τα χρόνια και δεν χρειάζομαι περισσότερα χρήματα» είπε ο Τζορτζ Μάικλ προσθέτοντας ότι «ελπίζει πως όσοι κατεβάζουν τη μουσική του από το ίντερνετ θα συνεισφέρουν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζει».

«Δεν προσποιούμαι ότι θα παύσω να είναι διάσημος. Όμως, στον σύγχρονο κόσμο αν αποσυρθείς από την εμπορική πλευρά και δεν εξασφαλίζεις κέρδη για κάποιους, μετά από λίγο χρόνο τα μέσα ενημέρωσης παύουν να ενδιαφέρονται» είπε στο BBC ο ελληνικής καταγωγής τραγουδιστής.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 18:44 (Ώρα Λονδίνου)

Απώλειες στα χρηματιστήρια

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την τετάρτη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των ανησυχιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και λόγω των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Στην Ισπανία ο δείκτης Ibex έχασε 2,4%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 2% ενώ στην Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έχασε 3%.

Η πτώση των τιμών των μετοχών άρχισε την Τετάρτη όταν δημοσιεύθηκαν τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασε στο υψηλότερο ποτέ επίπεδο.

Την Πέμπτη έγιναν γνωστά ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η διάθεση των επενδυτών παρέμεινε απαισιόδοξη.

Ο Ντέιβιντ Μπράουν, οικονομολόγος της τράπεζας επενδύσεων Bear Stearns, δήλωσε ότι τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία επισκιάστηκαν από τα γεγονότα στη Μαδρίτη τα οποία, όπως είπε «ενέτειναν τις ανησυχίες και προκάλεσαν την στροφή των επενδυτών από τις μετοχές σε κρατικά χρεόγραφα».

Ιδιαίτερα μεγάλος ήταν ο αντίκτυπος στις μετοχές ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων που κατρακύλησαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των μετοχών των Γαλλικών Αερογραμμών ( Air France ) που έχασαν το 4,3% της αξίας τους. Οι μετοχές της γερμανικής Λουφτχάνσα ( Lufthansa ) έχασαν το 5% της αξίας τους ενώ οι μετοχές των Βρετανικών Αερογραμμών ( British Airways ) σημείωσαν πτώση της τάξης του 9% .


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβες θυμάτων από βόμβες στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες τα θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Σειρά από συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις μεγάλης ισχύος έσπειραν το θάνατο και προκάλεσαν πανικό το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Μαδρίτης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοζέ Μαρία Αθνάρ υποσχέθηκε να καταδιώξει και να τιμωρήσει τους δράστες.

Δέκα βόμβες συνολικά εξερράγησαν μέσα σε τέσσερα τραίνα, προκαλώντας το θάνατο 190 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από χιλίων ατόμων, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία.

Σε εικόνες: Εκρήξεις στη Μαδρίτη

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μερικές βόμβες να είχαν τοποθετηθεί στις γραμμές ή τις αποβάθρες, ενώ άλλες στο εσωτερικό των τρένων.

Εκτός από τις δέκα βόμβες που εξερράγησαν, οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχώρησαν στην ελεγχόμενη ανατίναξη τριών άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή διπλή έκρηξη στο σταθμό της Ατότσα - συνέβη μέσα σε τραίνο το οποίο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

Αντικρύσαμε μια εικόνα κόλασης

Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα

Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο και την Σάντα Εουχένια.

Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απηύθυναν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες έφθαναν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Ευθύνες στους Βάσκους αυτονομιστές

Εικόνα καταστροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης

Η εκρηκτική ύλη στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης ήταν δυναμίτιδα που χρησιμοποιείται συνήθως από την οργάνωση ΕΤΑ, όπως δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Πάντως ο ηγέτης του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα - πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ - αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι δήλωσε ότι αρνείται να πιστέψει πως οι αιματηρές ενέργειες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ, και στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη σε κύκλους της «αραβικής αντίστασης».

Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Δηλώσεις Αθνάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ προέβη σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης υποσχόμενος πως θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Σε τηλεοπτικό του ομιλία του ο κ. Αθνάρ τόνισε πως τα 173 θύματα σκοτώθηκαν «μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί».

«Θα καταφέρουμε να αποτελειώσουμε την τρομοκρατική οργάνωση... καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή με αυτούς τους δολοφόνους» επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Αθνάρ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «σταθεί στο πλευρό του Συντάγματος» και δεν θα τροποποιήσει το νομοθετικό καθεστώς «ούτε επειδή οι τρομοκράτες σκοτώνουν, αλλά ούτε και για να σταματήσουν να σκοτώνουν».


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Kαρτάλης: Φεύγω κατ' εντολήν ΠΑΣΟΚ

H κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον K. Kαρτάλη να παραμείνει

Σε απόφαση του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο Kώστας Kαρτάλης την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Oλυμπιακών Aγώνων.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Kαρτάλης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να βοηθήσει στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς όμως να κατέχει θεσμική θέση.

Όπως διευκρίνησε ο ίδιος, θα μπορούσε να βοηθήσει συμμετέχοντας σε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή συμμετέχοντας στην Ομάδα Παρακολούθησης Έργου (ΟΠΕ).

Σημειώνεται, ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του ο κ. Καρτάλης, που γνωρίζει αναλυτικά τους φακέλους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο κ. Kαρτάλης εμμένει στην αρχική του απόφαση, καθώς -όπως σημειώνει το AΠE- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να του χορηγήσει την απαραίτητη πολιτική κάλυψη, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του.

«Όλοι κρίνονται»

O κ. Καρτάλης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, ανέφερε στο AΠE ότι «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσει», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα διοργανώσουμε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να ρίξει όλο της το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση».

Άριστη γνώση των θεμάτων έχει η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, κατά τον κ. Kαρτάλη

Επίσης, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία -όπως σημείωσε ο παραιτηθείς ΓΓOA- «γνωρίζει άριστα τα θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας».

«Όλοι κρίνονται». Aυτό ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος της κ. Πετραλιά για την εμμονή του κ. Καρτάλη στην απόφασή του.

Tο όνομα του νέου γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Αναμενόμενη»

Αναμενόμενη και πολιτικά ορμώμενη χαρακτήρισε ο αρχισυντάκτης του γραφείου του πρακτορείου Ρόιτερς στην Αθήνα, Μπιλ Γουίλιαμς την παραίτηση του κ. Καρτάλη.

«Πιστεύω ότι αυτή η συγκεκριμένη παραίτηση ήταν αναμενόμενη. Ο παραιτηθείς ήταν κατά μία έννοια ο σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένας πολιτικός διορισμός της απερχόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Γουίλιαμς και πρόσθεσε:

«Με την άνοδο της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία η αποστολή του κ. Καρτάλη θα γινόταν αυτομάτως πολύ πιο δύσκολη, καθώς η δουλειά του ήταν να ασκεί πιέσεις σε υπουργούς για την επίσπευση έργων και προγραμμάτων για τους Ολυμπιακούς.

»Εφόσον ο κ. Καρτάλης δεν ανήκει στη ΝΔ, η επιρροή που θα ασκούσε στους νέους υπουργούς δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική όσο ήταν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο Μπιλ Γουίλιαμς, υπεύθυνος του ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο γραφείο του πρακτορείου Ρόιτερς στην Αθήνα.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 16:04 (Ώρα Λονδίνου)

Σε κίνηση η διαδικασία για το Kυπριακό

Aπό την πρώτη ημέρα, «στα βαθιά» του Kυπριακού ο Π. Mολυβιάτης (δεξιά ο Άλβ. ντε Σότο)

Mε σημαντικές επαφές για το Kυπριακό άρχισε τη θητεία του ο νέος υπουργός Eξωτερικών Πέτρος Mολυβιάτης, αφού είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του OHE Άλβαρο Nτε Σότο και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Aμερικανό ομόλογό του Kόλιν Πάουελ.

Kατά τη συνάντηση του κ. Mολυβιάτη με τον κ. Nτε Σότο την Πέμπτη συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό υπό την αιγίδα ττων Hνωμένων Eθνών , καθώς επίσης και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, με στόχο να υπάρξει πλήρης διευθέτηση του προβλήματος μέχρι τέλη Μαρτίου.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Nτε Σότο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, ώστε μία επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου του 2004.

Ο σύμβουλος του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν πρόσθεσε, ότι η πρώτη συνάντησή του με το νέο υπουργό Εξωτερικών ήταν ικανοποιητική και πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργασθούν σκληρά προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα.

Eρωτηθείς αν έχει προβλεφθεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που αποβεί άκαρπη η παρούσα διαδικασία, ο κ. Nτε Σότο απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε:

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί παράταση. Ήδη έχουμε αργήσει πολύ. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Όλες οι πλευρές έχουν δεσμευθεί να πετύχουμε το στόχο που προβλέπεται από τα χρονοδιαγράμματα με βάση το σχέδιο Aνάν».

O κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι διαβεβαίωσε τον ξένο διπλωμάτη πως η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μία βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, η οποία θα επιτρέψει σε Eλληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους να απολαύσουν από κοινού τα αγαθά της ένταξης στην ΕΕ.

Tηλεφώνημα με Πάουελ

O κ. Mολυβιάτης είχε επίσης το μεσημέρι της Πέμτπης τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ.

Eυχές Πάουελ προς Mολυβιάτη

Η συζήτηση των δύο υπουργών περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και την προετοιμασία της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κ. Πάουελ ευχήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Νωρίτερα, ο κ. Μολυβιάτης είχε συζήτηση για όλες τις εξελίξεις με τον πρεσβευτή της Κύπρου στην Aθήνα Λεωνίδα Παντελίδη, καθώς επίσης και με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον OHE Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσου Παπαδόπουλου Τ. Τζιονή, με τον οποίο συζήτησαν και για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα το Σάββατο.

Yπενθυμίζεται, ότι την Tετάρτη το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον υφυπουργό Γιάννη Bαληνάκη συμμετείχαν σε σύσκεψη για τους χειρισμούς στο Kυπριακό υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Mετά το πέρας της συσκέψεως, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες καταλογίζονται ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την «διαφαινόμενη αποτυχία» των διαπραγματεύσεων, ο κ. Mολυβιάτης σημείωσε:

«Δεν νομίζω ότι μπορεί σε αυτή τη φάση κανείς να καταλογίσει ευθύνες, ούτε είναι αρμοδιότητα της τουρκικής πλευράς να εκφράσει τέτοιες απόψεις. Ο κ. Ντενκτάς έχει διατυπώσει απόψεις και αιτήματα τελείως ασύμβατα με το σχέδιο Aνάν, ενώ το σχέδιο αυτό είναι η βάση των διαπραγματεύσεων.

»Είναι λοιπόν λίγο νωρίς για να εκφράσουμε απαισιοδοξία ή να καταλογίσουμε ευθύνες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν πάντα την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να έχουμε την Κύπρο ολόκληρη στην ΕΕ την 1η Μαΐου».


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατόμβες θυμάτων από βόμβες στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες τα θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Σειρά από συγχρονισμένες βομβιστικές επιθέσεις μεγάλης ισχύος έσπειραν το θάνατο και προκάλεσαν πανικό το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Μαδρίτης.

Δέκα βόμβες συνολικά εξερράγησαν μέσα σε τέσσερα τραίνα, προκαλώντας το θάνατο 186 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από χιλίων ατόμων, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία.

Σε εικόνες: Εκρήξεις στη Μαδρίτη

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μερικές βόμβες να είχαν τοποθετηθεί στις γραμμές ή τις αποβάθρες, ενώ άλλες στο εσωτερικό των τρένων.

Εκτός από τις δέκα βόμβες που εξερράγησαν, οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχώρησαν στην ελεγχόμενη ανατίναξη τριών άλλων εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή διπλή έκρηξη στο σταθμό της Ατότσα - συνέβη μέσα σε τραίνο το οποίο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

Αντικρύσαμε μια εικόνα κόλασης

Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα

Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο και την Σάντα Εουχένια.

Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απηύθυναν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες έφθαναν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Ευθύνες στους Βάσκους αυτονομιστές

Εικόνα καταστροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης

Η εκρηκτική ύλη στις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης ήταν δυναμίτιδα που χρησιμοποιείται συνήθως από την οργάνωση ΕΤΑ, όπως δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Πάντως ο ηγέτης του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα - πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ - αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι δήλωσε ότι αρνείται να πιστέψει πως οι αιματηρές ενέργειες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ, και στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη σε κύκλους της «αραβικής αντίστασης».

Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Δηλώσεις Αθνάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ προέβη σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης υποσχόμενος πως θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Σε τηλεοπτικό του ομιλία του ο κ. Αθνάρ τόνισε πως τα 173 θύματα σκοτώθηκαν «μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί».

«Θα καταφέρουμε να αποτελειώσουμε την τρομοκρατική οργάνωση... καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή με αυτούς τους δολοφόνους» επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Αθνάρ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «σταθεί στο πλευρό του Συντάγματος» και δεν θα τροποποιήσει το νομοθετικό καθεστώς «ούτε επειδή οι τρομοκράτες σκοτώνουν, αλλά ούτε και για να σταματήσουν να σκοτώνουν».


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Σαλόμ - Μουμπάρακ

Βοήθεια για την αστυνόμευση των συνόρων Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας ζητά το Ισραήλ

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος επανέλαβαν σήμερα τις διμερείς επαφές ανωτάτου επιπέδου, με τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

Κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η πρόταση των Ισραηλινών να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί ζήτημα κλειδί για τις μελλοντικές συνοριακές διευθετήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισραηλινός υπουργός είχε ήδη μυστικές επαφές για το εν λόγω θέμα με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο απόστρατος στρατηγός του Ισραήλ και πρώην διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Ντανί Γιατόμ, εκτιμά ότι η ισραηλινή πλευρά προσβλέπει στην στήριξη των Αιγυπτίων στο σχέδιο της μερικής αποχώρησης των Ισραηλινών.

«Το Ισραήλ ζητά από την Αίγυπτο να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί στη συνοριακή γραμμή μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας και να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση εκρηκτικών και όπλων αμέσως μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων» λέει ο κ. Γιατόμ.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 16:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τουρκία: Ο στρατός παρακολουθεί

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρη Χατζηστεφάνου

H Χουριέτ αποκαλύπτει ότι ο στρατός παρακολουθεί πολίτες σε συνεργασία με τις κατά τόπους νομαρχίες

Διαστάσεις αποκτά στην Τουρκία αποκάλυψη της εφημερίδας Χουριέτ, σύμφωνα με την οποία μονάδες του τουρκικού στρατού αναλάμβαναν να παρακολουθούν πολίτες σε συνεργασία με τις κατά τόπους νομαρχίες.

Το Γενικό επιτελείο παραδέχτηκε με ανακοίνωσή του ότι συνέλεγε πληροφορίες, επεσήμανε όμως ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη συγκεκριμένη πρακτική.

Την μεγαλύτερη εντύπωση πάντως δεν την προκάλεσε το γεγονός αυτό κάθε αυτό όσο η λίστα με τις ομάδες ατόμων που θα έπρεπε να παρακολουθούνται.

Έτσι, σύμφωνα με την Χουριέτ, εκτός από τους διανοούμενους και ομάδες αριστερών, που αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ στόχο κάθε υπηρεσίας πληροφοριών, ο στρατός θα μπορούσε να παρακολουθεί ακόμη και καφετζούδες, χειρομάντισσες αλλά και ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι μπορούν να επικοινωνούν με πνεύματα.

Ακόμη παιδιά εύπορων οικογενειών που συναναστρέφονται με ξένους, ομάδες ατόμων που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μέλη τεκτονικών στοών.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ αναμένεται να φέρει το θέμα υπό συζήτηση στην εθνοσυνέλευση και ζητά από τον υπουργό Άμυνας να εξηγήσει αν οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και γιατί οι σχετικές παρακολουθήσεις να γίνονται από το στρατό και όχι από τις μυστικές υπηρεσίες.


Τρίτη 09 Μαρτίου 2004 - 21:35 (Ώρα Λονδίνου)

Την Τρίτη 9 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί.

Όπως είχε προαναγγείλει, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα στηρίζεται σε στελέχη της γενιάς του.

Στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μετέχουν δύο γυναίκες, ενώ προτείνεται για πρώτη φορά γυναίκα για το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, του προέδρου της Βουλής.

Συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης ανέρχονται σε 47.

Για τη θέση του προέδρου της Bουλής προτείνεται η πρώην υπουργός Άννα Ψαρούδα - Mπενάκη.

Πρόεδρος της Βουλής

Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

H σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού

Κώστας Καραμανλής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Γιώργος Αλογοσκούφης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εξωτερικών

Πέτρος Μολυβιάτης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Γιώργος Σουφλιάς

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Ανάπτυξης

Δημήτριος Σιούφας

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Παιδείας

Μαριέτα Γιαννάκου

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Υγείας

Νικήτας Κακλαμάνης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σάββας Τσιτουρίδης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Δικαιοσύνης

Αναστάσιος Παπαληγούρας

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Μεταφορών

Μιχάλης Λιάπης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Δημόσιας Τάξης

Γιώργος Βουλγαράκης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εσωτερικών

Προκόπης Παυλόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Τουρισμού

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

Νικόλαος Τσιαρτσώνης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Εργασίας

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Υπουργός Αιγαίου

Αριστοτέλης Παυλίδης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Kαρτάλης: Φεύγω κατ' εντολήν ΠΑΣΟΚ

H κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον K. Kαρτάλη να παραμείνει

Σε απόφαση του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο Kώστας Kαρτάλης την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Oλυμπιακών Aγώνων.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Kαρτάλης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να βοηθήσει στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς όμως να κατέχει θεσμική θέση.

Όπως διευκρίνησε ο ίδιος, θα μπορούσε να βοηθήσει συμμετέχοντας σε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή συμμετέχοντας στην Ομάδα Παρακολούθησης Έργου (ΟΠΕ).

Σημειώνεται, ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του ο κ. Καρτάλης, που γνωρίζει αναλυτικά τους φακέλους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο κ. Kαρτάλης εμμένει στην αρχική του απόφαση, καθώς -όπως σημειώνει το AΠE- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να του χορηγήσει την απαραίτητη πολιτική κάλυψη, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του.

«Όλοι κρίνονται»

O κ. Καρτάλης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, ανέφερε στο AΠE ότι «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσει», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα διοργανώσουμε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να ρίξει όλο της το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία -όπως σημείωσε ο παραιτηθείς ΓΓOA- «γνωρίζει άριστα τα θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας».

«Όλοι κρίνονται». Aυτό ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος της κ. Πετραλιά για την εμμονή του κ. Καρτάλη στην απόφασή του.

Tο όνομα του νέου γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Αναμενόμενη»

Αναμενόμενη και πολιτικά ορμώμενη χαρακτήρισε ο αρχισυντάκτης του γραφείου του Ρόιτρες στην Αθήνα, Μπιλ Γουίλιαμς την παραίτηση του γενικού γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστα Καρτάλη.

«Πιστεύω ότι αυτή η συγκεκριμένη παραίτηση ήταν αναμενόμενη. Ο παραιτηθείς ήταν κατά μία έννοια ο σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένας πολιτικός διορισμός της απερχόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης», τόνισε ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στην Αθήνα.

Και πρόσθεσε, «Με την άνοδο της συντηρητικής παράταξης στην εξουσία η αποστολή του κ. Καρτάλη θα γινόταν αυτομάτως πολύ πιο δύσκολη, καθώς η δουλειά του ήταν να ασκεί πιέσεις σε υπουργούς για την επίσπευση έργων και προγραμμάτων για τους Ολυμπιακούς.

»Εφόσον ο κ. Καρτάλης δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία η επιρροή που θα ασκούσε στους νέους υπουργούς δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική όσο όταν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο Μπιλ Γουίλιαμς, υπεύθυνος του ρεπορτάζ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο γραφείο του πρακτορείου Ρόιτερς στην Αθήνα.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οι βόμβες σκόρπισαν το θάνατο

Εκατοντάδες τα θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Μπαράζ συγχρονισμένων εκρήξεων συγκλόνισε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαδρίτη την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων επιβατών.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 173 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 711.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή διπλή έκρηξη στο σταθμό της Ατότσα - συνέβη μέσα σε τραίνο το οποίο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

Σε εικόνες: Εκρήξεις στη Μαδρίτη

Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο και την Σάντα Εουχένια.

Σε λίγα λεπτά ασθενοφόρα και άλλα οχήματα έσπευδαν στους σταθμούς για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Αντικρύσαμε μια εικόνα κόλασης

Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές που βρέθηκαν επιτόπου αλλά και τα στιγμιότυπα που μεταδίδονται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σκηνές καταστροφής και πανικού.

Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απευθύνουν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες φθάνουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Προεκλογική εκατόμβη

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Εικόνα καταστροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Πάντως ο ηγέτης του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα - πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ - αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι δήλωσε ότι αρνείται να πιστέψει πως οι αιματηρές ενέργειες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ, και στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη σε κύκλους της «αραβικής αντίστασης».

Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Δηλώσεις Αθνάρ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ προέβη σε δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης υποσχόμενος πως θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις.

Σε τηλεοπτικό του ομιλία του ο κ. Αθνάρ τόνισε πως τα 173 θύματα σκοτώθηκαν «μόνο και μόνο επειδή ήταν Ισπανοί».

«Θα καταφέρουμε να αποτελειώσουμε την τρομοκρατική οργάνωση... καμία διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή με αυτούς τους δολοφόνους» επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο κ. Αθνάρ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «σταθεί στο πλευρό του Συντάγματος» και δεν θα τροποποιήσει το νομοθετικό καθεστώς «ούτε επειδή οι τρομοκράτες σκοτώνουν, αλλά ούτε και για να σταματήσουν να σκοτώνουν».


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 14:19 (Ώρα Λονδίνου)

Φρίκη και οργή για το μακελλειό

Μηνύματα συμπαράστασης δέχθηκε από όλο τον κόσμο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ

Σοκ, αγανάκτηση, διεθνής καταδίκη των βομβιστικών ενεργειών και δηλώσεις συμπαράστασης στην Ισπανία ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτικών ηγετών στις επιθέσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης έστειλε επιστολή στην Ισπανίδα ομόλογό του, Κα Άννα Παλάθιο εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια και αισθήματα βαθείας συμπαθείας προς τις οικογένειες των θυμάτων και καταδικάζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις.

Στη Γαλλία το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας εκφράζει «αγανάκτησή» της για τις βομβιστικές επιθέσεις και «αλληλεγγύη» με την κυβέρνηση και τον ισπανικό λαό στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

«Φρίκη και οργή» εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ.

«Η Βρετανία στέκεται στο πλευρό της Ισπανίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος χαρακτήρισε τις βομβιστικές ενέργειες της Μαδρίτης «απεχθή επίθεση» εναντίον της δημοκρατίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο δήλωσε πως έχει «σοκαριστεί βαθιά» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισπανία.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ καταδίκασε τις «βάρβαρες» επιθέσεις και ζήτησε να «εντατικοποιηθεί» η ευρωπαϊκή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ εξέδωσε δήλωση με την οποία καταδικάζει δριμύτατα την επίθεση αποκαλώντας την «προσβολή στο Θεό».


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν τίθεται θέμα ασφαλιστικού

Aλογοσκούφης: Mετριοπάθεια και συναίνεση

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

H ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «όλες οι δεσμεύσεις κοινωνικού χαρακτήρα της προηγούμενης κυβέρνησης θα εφαρμοστούν στο ακέραιο».

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, από την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης θα έχει σειρά συναντήσεων με όλους τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται, ότι κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, ο νέος υπουργός υπογράμμισε το συναινετικό χαρακτήρα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, δηλώνοντας:

«Με μετριοπάθεια και συναίνεση μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για την ελληνική οικονομία».

O κ. Aλογοσκούφης πρόσθεσε, ότι «κρίσιμοι άξονες της οικονομικής πολιτικής θα είναι η σταθερή μακροοικονομική πολιτική με διαφάνεια και εξυγίανση της οικονομίας, μία πολιτική που θα προσελκύει τις επενδύσεις και κυρίως τις ξένες άμεσες επενδύσεις».

O υπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και ανέλαβε δέσμευση για ενίσχυση του δυναμισμού στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

Τέλος, ο κ. Aλογοσκούφης ανέφερε ότι σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει μία δημοσιονομική απογραφή και ότι θα αποκατασταθεί η αλήθεια για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που απειλούν την οικονομία.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 11:12 (Ώρα Λονδίνου)

Kαρτάλης: Φεύγω κατ' εντολήν ΠΑΣΟΚ

H κυβέρνηση είχε ζητήσει από τον K. Kαρτάλη να παραμείνει

Σε απόφαση του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ο Kώστας Kαρτάλης την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Oλυμπιακών Aγώνων.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Kαρτάλης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να βοηθήσει στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς όμως να κατέχει θεσμική θέση.

Όπως διευκρίνησε ο ίδιος, θα μπορούσε να βοηθήσει συμμετέχοντας σε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή συμμετέχοντας στην Ομάδα Παρακολούθησης Έργου (ΟΠΕ).

Σημειώνεται, ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμούσε να παραμείνει στη θέση του ο κ. Καρτάλης, που γνωρίζει αναλυτικά τους φακέλους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο κ. Kαρτάλης εμμένει στην αρχική του απόφαση, καθώς -όπως σημειώνει το AΠE- το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να του χορηγήσει την απαραίτητη πολιτική κάλυψη, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του.

«Όλοι κρίνονται»

O κ. Καρτάλης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, ανέφερε στο AΠE ότι «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσει», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα διοργανώσουμε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να ρίξει όλο της το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η οποία -όπως σημείωσε ο παραιτηθείς ΓΓOA- «γνωρίζει άριστα τα θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας».

«Όλοι κρίνονται». Aυτό ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος της κ. Πετραλιά για την εμμονή του κ. Καρτάλη στην απόφασή του.

Tο όνομα του νέου γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 11:30 (Ώρα Λονδίνου)

Παράδοση - παραλαβή

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεγάλες προσδοκίες. Τι ζητά η βόρεια Ελλάδα από τη νέα κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Συμβόλαιο ήθους και συνέπειας. Ο δεκάλογος Καραμανλή προς τους υπουργούς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιτέλους... κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δέκα εντολές ήθους από Καραμανλή σε υπουργούς. Αυστηρός ο νέος πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η αποθέωση της (Νέας) Δημοκρατίας. Με τον «πολιτικό πολιτισμό» που επέβαλε ο νέος πρωθυπουργός οι τελετές παράδοσης - παραλαβής.

Η ΑΥΓΗ: Ανοιχτά πιέζουν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό. Μήνυμα Μπους στον Κ. Καραμανλή χθες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Αφού διέλυσε το ΠΑΣΟΚ... παζαρεύει ο Σημίτης την Προεδρία με τη ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Όχι στις δεξιώσεις». Οι πρώτες οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του. Δεν έχουμε περίοδο χάριτος, είπε ο κ. Καραμανλής.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι δέκα εντολές του Κώστα Καραμανλή. Τι είπε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο νέος πρωθυπουργός.

ΕΘΝΟΣ: Ευγένειες, ισορροπίες και το πρώτο φάουλ. Ήπιοι οι απερχόμενοι, προσεκτικοί οι νέοι, εκτός πλαισίου η παρουσία Μεϊμαράκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρέλαβε καρέκλα που χρειάζεται... απολύμανση! Ο Κ. Καραμανλής παρέλαβε από τον Κ. Σημίτη τα νέα του καθήκοντα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο Καραμανλή στους υπουργούς. Ζήτησε ταπεινότητα, εργατικότητα, συλλογικότητα, συντονισμό και σεμνότητα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυστηρός δεκάλογος Καραμανλή προς υπουργούς. Κυβέρνηση ΝΔ: Ενθουσιώδης υποδοχή με χειροκροτήματα στην ορκωμοσία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολυμπιακή εκεχειρία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Άψογη παράδοση - παραλαβή για πρώτη φορά.

ΕΞΠΡΕΣ: Διακυβέρνηση με ήθος και αξιοκρατία... Οδηγίες Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο.

ΕΣΤΙΑ: Υποδειγματική η χθεσινή παράδοσις. Ασυνήθιστη εικόνα στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αλλάζουν τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Πρώτη εξαγγελία του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιστροφή στον ενάρετο κύκλο. Ο Καραμανλής επιβάλλει νέο ήθος. Απαιτεί από τους υπουργούς χρηστή διοίκηση και υποδειγματική συμπεριφορά.

ΚΕΡΔΟΣ: «Τεστ επιτυχίας» οι ιδιωτικοποιήσεις. Επισημάνσεις της Deutsche Bank και της UBS για τη νέα κυβέρνηση.

Ο ΛΟΓΟΣ: Κώστας Καραμανλής: Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πυρετός για το Κυπριακό. Την 1η Μαΐου θέτει πιεστικά ως ορόσημο ο Τζορτζ Μπους.

METRORAMA: Νέο ξεκίνημα σε κλίμα ευρείας συναίνεσης. Με συγκίνηση αλλά και διάθεση συνεργασίας η... αλλαγή φρουράς.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αλογοσκούφης: Απογραφή στο... ταμείο με Eurostat. Διαβεβαιώσεις Σιούφα για στήριξη των μικρομεσαίων.

ΤΑ ΝΕΑ: Ξαφνικός έρωτας με... εντολή Καραμανλή. Ύμνοι υπουργών ΝΔ στους προκατόχους τους.

ΝΙΚΗ: «Γέφυρες» Σημίτη με ΝΔ. Τι κρύβεται πίσω από τον «πολιτικό πολιτισμό».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έκθεση Κομισιόν: Στο στόχαστρο εισφορές - συντάξεις χάριν της «ανταγωνιστικότητας».

CITY PRESS: Υποσχέσεις για έργο και ενότητα. Ορκίστηκαν χθες ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του.

THE DAILY TIMES: Μαθήματα δημοκρατίας και πολιτικού ήθους. Η παράδοση της απερχόμενης στη νέα κυβέρνηση σηματοδοτεί το νέο πολιτικό πολιτισμό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πιάσανε όλοι τους δουλειά με ευθύνη και αρχοντιά.

Η ΧΩΡΑ: Πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Εντολές Καραμανλή προς υπουργούς. Θα κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα.

Nέα κυβέρνηση

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι «'ώρα Καραμανλή' και τυπικά σήμανε από χθες για την πολιτική ιστορία της χώρας μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής ορκίσθηκε πρωθυπουργός από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «νέο στυλ διακυβέρνησης, αυστηρό και λιτό μαζί, που προσομοιάζει με εκείνο του θείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υιοθετεί ο νέος πρωθυπουργός, όπως διεφάνη από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «τον κώδικα πολιτικής δεοντολογίας που οφείλουν να ακολουθήσουν οι νέοι υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός εξήγησε με σαφήνεια τον ορισμό της πολιτικής αλλαγής και ζήτησε από τους υπουργούς να τηρήσουν πιστά τις εντολές του».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι «απευθυνόμενος στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι 'δεν υπάρχει περίοδος χάριτος', ότι οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση της ΝΔ να δώσει τον καλύτερό της εαυτό και ότι ο ίδιος δεν θα ανεχτεί φαινόμενα αλαζονείας και κινήσεις που θα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα από κανέναν».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι «ο Κώστας Καραμανλής έχει πει πολλές φορές τα ίδια πράγματα στα στελέχη του, σε σημείο που θα πρέπει κανείς να υποθέτει πως τα σημεία - κλειδιά για το ύφος της νέας διακυβέρνησης έχουν εμπεδωθεί δίχως λανθασμένες ερμηνείες και ενδεχόμενες απορίες. Χθες, ωστόσο, έπρεπε όλα αυτά να τα επαναλάβει».

Kατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, «η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν πανηγυρική, ήταν προειδοποίηση και παράλληλα οριοθέτηση του στίγματος της διακυβέρνησης Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός είναι φανερό ότι δεν σκοπεύει να αφήσει περιθώρια χάριτος στους υπουργούς του και πολύ περισσότερο δεν επιθυμεί να βρεθεί μπροστά σε φαινόμενα που μπορούν να στοιχίσουν την καλή εικόνα της κυβέρνησης και το δικό του προσωπικό κύρος».

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι «κλίμα αμοιβαίας ευγένειας χαρακτήρισε την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης. Η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να κρατήσει ισορροπίες, τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των μεγάλων θεμάτων. Όμως, δεν απέφυγε το ολίσθημα που συνιστά η παρουσία του γραμματέα του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίμου στην τελετή ορκωμοσίας και στη διαδικασία παράδοσης της πρωθυπουργίας».

Η DAILY TIMES γράφει ότι «ανασχηματισμό κυβέρνησης ιδίου κόμματος θύμιζαν οι χτεσινές τελετές παράδοσης και παραλαβής υπουργείων. Οι απερχόμενοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ καλωσόρισαν τους διαδόχους τους της ΝΔ και απέδειξαν ότι στις 7 Μαρτίου έκλεισε ο λεγόμενος κύκλος της μεταπολίτευσης. Χθες αποδείχθηκε ότι με τον τρόπο αυτό τελείωσε και η εποχή της πόλωσης».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει ότι «σε ό,τι αφορά το ύφος, η χθεσινή ημέρα έδειχνε είσοδο σε νέα εποχή: η παράδοση των υπουργείων από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ στους διαδόχους τους της ΝΔ έγινε με αβροφροσύνες, ευχαριστίες και αμοιβαίες ευχές. Κλίμα ευφορίας, όπως ήταν φυσικό, επεκράτησε στην ορκωμοσία των νέων υπουργών. Αργότερα όμως, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής δεν χαριεντιζόταν καθόλου, όταν εξέθετε στους υπουργούς του τον κώδικα δεοντολογίας και συμπεριφοράς βάσει του οποίου θα τους κρίνει».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «πολλά κατεμαρτύρησε η εφημερίδα την τελευταία οκταετία στον κ. Σημίτη. Σήμερα όμως, οφείλει να εξάρει τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Καραμανλή, όπως άλλωστε και όλοι οι απελθόντες υπουργοί. Η χθεσινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την δημοκρατία στον τόπο μας, πολύ περισσότερο αφού το ΠΑΣΟΚ δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές κατά το παρελθόν».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι «ηχηρό μήνυμα ότι η Ρηγίλλης θα διεκδικήσει λόγο στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις αποφάσεις των υπουργών, έδωσε χθες ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης».

Σύμφωνα με την ΕΞΠΡΕΣ, «αυστηρές οδηγίες για το ύφος και το ήθος της νέας διακυβέρνησης απηύθυνε χθες προς τα μέλη της κυβέρνησής του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελλειό στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες τα θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Μπαράζ συγχρονισμένων εκρήξεων συγκλόνισε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαδρίτη την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων επιβατών.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 173 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή διπλή έκρηξη στο σταθμό της Ατότσα - συνέβη μέσα σε τραίνο το οποίο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

Σε εικόνες: Εκρήξεις στη Μαδρίτη

Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο και την Σάντα Εουχένια.

Σε λίγα λεπτά ασθενοφόρα και άλλα οχήματα έσπευδαν στους σταθμούς για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Αντικρύσαμε μια εικόνα κόλασης

Δήλωση αυτόπτη μάρτυρα

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές που βρέθηκαν επιτόπου αλλά και τα στιγμιότυπα που μεταδίδονται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σκηνές καταστροφής και πανικού.

Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απευθύνουν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες φθάνουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Προεκλογική εκατόμβη

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Εικόνα καταστροφής στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέβαλε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Πάντως ο ηγέτης του παράνομου αυτονομιστικού κόμματος Έρι Μπατασούνα - πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ - αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις.

Ο Αρνάλντο Οτέγκι δήλωσε ότι αρνείται να πιστέψει πως οι αιματηρές ενέργειες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ΕΤΑ, και στη συνέχεια επέρριψε την ευθύνη σε κύκλους της «αραβικής αντίστασης».

Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 10:39 (Ώρα Λονδίνου)

Tο «2004» πρώτη προτεραιότητα

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό είχε η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

Στην κρίσιμη υπόθεση της διοργάνωσης των Oλυμπιακών Aγώνων στρέφει την προσοχή του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

O πρωθυπουργός θα συζητήσει όλα τα θέματα της Oλυμπιακής προετοιμασίας σε συνάντηση που θα έχει το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Aγώνων Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ζιλμπέρ Φελί.

Tα θέματα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης είναι το στέγαστρο του Oλυμπιακού Σταδίου της Aθήνας, η στέγη του Ολυμπιακού Kολυμβητηρίου, η επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η μαραθώνια διαδρομή, η ασφάλεια και οι μεταφορές.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΔOE εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και θα έχει υπό την εποπτεία του την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς.

Eν τω μεταξύ, την Πέμπτη ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση εργασίας με την κ. Πάλλη - Πετραλιά, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της Oλυμπιακής προετοιμασίας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με την κ. Aγγελοπούλου.

Η κ. Πετραλιά, που παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου μία ώρα, δεν έκανε δηλώσεις και αναχώρησε για αναλυτική ενημέρωσή της από τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μακελλειό στη Μαδρίτη

Εκατοντάδες τα θύματα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη

Μπαράζ συγχρονισμένων εκρήξεων συγκλόνισε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαδρίτη την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων επιβατών.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 62 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε διάστημα 15 λεπτών και η πιο ισχυρή στο σταθμό της Ατότσα, στο κέντρο της πόλης συνέβη την ώρα που ένα τραίνο γεμάτο επιβάτες προσέγγιζε την αποβάθρα.

Ο αριθμός των νεκρών στο σταθμό αυτό φθάνει σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία τους 29.

Περίπου την ίδια ώρα εκρήξεις σημειώθηκαν σε άλλους δύο σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας, το Ελ Πόθο ντελ Τίο Ραϊμούντο (18 νεκροί) και την Σάντα Εουχένια (15 νεκροί).

Σε λίγα λεπτά ασθενοφόρα και άλλα οχήματα έσπευδαν στους σταθμούς για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές που βρέθηκαν επιτόπου αλλά και τα στιγμιότυπα που μεταδίδονται από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν σκηνές καταστροφής και πανικού.

Όλα τα νοσοκομεία της Μαδρίτης και των περιχώρων απευθύνουν εκκλήσεις για δωρεά αίματος και σύμφωνα με τα ισπανικά ραδιοφωνικά δίκτυα οι τραυματίες φθάνουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία.

Προεκλογική εκατόμβη

Οι συγχρονισμένες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας.

Εκατοντάδες τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέβαλε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις αιματηρές επιθέσεις στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή σχεδίασε και εκτέλεσε τις ενέργειες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Εδουάρδο Θαπλάνα χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «μαζική δολοφονία εναντίον της ισπανικής δημοκρατίας που διέπραξε η εγκληματική και δολοφονική συμμορία ETA».

Η αιματηρότερη επίθεση της ETA μέχρι σήμερα σημειώθηκε στις 19 Ιουνίου 1987 στη Βαρκελώνη και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στη Χάγη προσάγονται δύο Κροάτες

Οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου Κροάτες απόστρατοι στρατηγοί Μάρκατς και Τσέρμακ

Δύο απόστρατοι στρατηγοί της Κροατίας μεταφέρθηκαν στην Ολλανδία για να παραδοθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Οι Ιβάν Τσέρμακ και Μλάντεν Μάρκατς κατηγορούνται για την εκδίωξη 200.000 Σέρβων από την Κροατία τον Αύγουστο του 1995.

Κατά την αναχώρησή τους για τη Χάγη οι δύο Κροάτες στρατηγοί υπεραμύνθηκαν της αθωότητάς τους.

Οι κ.κ. Τσέρμακ και Μάρκατς κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία φέρονται να διέπραξαν στο πλαίσιο της επιχείρησης με την επωνυμία «Καταιγίδα», όταν οι κροατικές δυνάμεις κατέκλυσαν το σερβικό θύλακα στην περιοχή της Κράινα.

Περίπου 200.000 Σέρβοι τράπηκαν σε φυγή μπροστά στην προέλαση των κροατικών δυνάμεων, ενώ όσοι έμειναν πίσω έχασαν τη ζωή τους.

Ο στρατηγός Τσέρμακ λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του είχε δηλώσει σε συνέντευξη πως διεπράχθησαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τα οποία είχε ο ίδιος είχε αναφέρει στις αρμόδιες αρχές.

Ως εκ τούτου ο κ. Τσέρμακ επιρρίπτει την ευθύνη στις κροατικές αρχές, οι οποίες δεν προσπάθησαν να αναζητήσουν τους υπευθύνους.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 08:31 (Ώρα Λονδίνου)

Συγχαρητήρια επιστολή Μπους σε Καραμανλή

Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε ο Τζορτζ Μπους.

Στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου, δίνεται έμφαση στο Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ διαπιστώνεται ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν πολλά κοινά.

«Καθώς ετοιμάζεστε να ηγηθείτε της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζω την ετοιμότητά μου να συνεργαστούμε στενά για να συμφιλιώσουμε τις δύο κοινότητες της Κύπρου έως την 1η Μαΐου» είναι η ακριβής αναφορά της επιστολής Μπους για το Κυπριακό, ενώ όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες σημειώνεται, «πρέπει να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες, ώστε η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο που γεννήθηκαν να είναι επιτυχείς και ασφαλείς.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση Παπανδρέου με Μάνο-Ανδριανόπουλο

Τον κύκλο επαφών του με κορυφαία στελέχη και βουλευτές συνέχισε την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Δημήτρη Ρέππα και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ αργά το απόγευμα είχε συζητήσεις στο Καστρί με τους βουλευτές Επικρατείας Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Στέφανου Μάνου ερωτηθείς σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ αποκόμισε οφέλη από τη διεύρυνση με τους Μάνο-Ανδριανόπουλο.

«Βρίσκω ότι από αυτή τη διεύρυνση δεν ωφελήθηκε το ΠΑΣΟΚ όσο θα μπορούσε να βοηθηθεί, αυτό είναι αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδριανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία καθώς πιστεύει στο όραμα που έχει δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου για το μέλλον.

Την Πέμπτη, ο κ. Παπανδρέου, θα συναντηθεί με την Μαρία Δαμανάκη και τον Μίμη Ανδρουλάκη.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 08:08 (Ώρα Λονδίνου)

Σειρά εκρήξεων στη Μαδρίτη

Ένα από τα θύματα των επιθέσεων εγκαταλείπει το σταθμό του μετρό

Σειρά εκρήξεων έπληξε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Μαδρίτη, προξενώντας πολλά θύματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της ισπανικής πρωτεύουσας, τον Ατότσα, ενώ, περίπου την ίδια ώρα, άλλες εκρήξεις συγκλόνισαν τουλάχιστον άλλους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Τα σωστικά συνεργεία παρέχουν πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η μία έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ένα τραίνο έμπαινε στον Ατότσα την ώρα της πρωινής αιχμής.

Οι εκρήξεις σημειώνονται καθώς ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Η ισπανική αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή φοβούμενη επιθέσεις από το αυτονομιστικό κίνημα των Βάσκων.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι επιθέσεις συνδέονται με τους Βάσκους αυτονομιστές.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 07:07 (Ώρα Λονδίνου)

Δικαίωση για τον φωτογράφο του Τσε

Η φωτογραφία του Τσε, που είχε πάρει ό Κόρντα, είναι ίσως το διασημότερο ιστορικό πορτραίτο

Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε, έστω και μετά θάνατο, τον κουβανό φωτογράφο Αλμπέρτο Ντίας, γνωστό και ως Κόρντα, δημιουργό μιας από τις πιο διάσημες διάσημες φωτογραφίας της ιστορίας: του κλασικού πορτραίτου του Τσε Γκεβάρα με τον μπερέ και τα μάτια του να ατενίζουν το άπειρο.

Με απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη το παρισινό δικαστήριο υποχρεώνει την οργάνωση για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα, να καταβάλει αποζημίωση στην κόρη του Κόρντα, Ντιάνα Ντίας για την χρήση της ιστορικής φωτογραφίας.

Το δικαστήριο έκρινε πως η χρήση της φωτογραφίας του Τσε από τους Ρεπόρτες χωρίς Σύνορα παραβίαζε προηγούμενη δικαστική απόφαση η οποία απαγορεύει κάθε χρήση της φωτογραφίας, δίχως την άδεια της δικαιούχου, στην προκειμένη περίπτωση της κόρης του κουβανού φωτογράφου.

Αν και το πρόστιμο, 6.000 ευρώ, είναι πολύ μικρότερο από το ένα εκατομμύριο ευρώ, που ζητούσε Ντίας, η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου τεκμηριώνει το απόλυτο δικαίωμά της στην φωτογραφία-καλτ του Αργεντινού επαναστάτη.

Οι Ρεπόρτερς χωρίς Σύνορα χρησιμοποίησαν την φωτογραφία του Τσε σε εκστρατεία για την ελευθερία του Τύπου στην χώρα του Φιντέλ Κάστρο.

Πολλοί θεωρούν ότι πίσω από την δικαστική προσφυγή της κόρης του Κόρντα βρίσκεται η κυβέρνηση της Κούβας.

Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω φωτογραφία του Τσε δεν απέφερε ούτε δεκάρα στον δημιουργό της τον Αλμπέρτο Ντίας που λίγο πριν τον θάνατό του είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη για να απαγορεύσει τη χρήση της σε διαφήμιση της βότκας Σμιρνόφ -κι όχι για χρήματα αλλά από σεβασμό και αγάπη στην μνήμη και τις ιδέες του Τσε.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 07:17 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Μαδρίτη

Πληροφορίες από τη Μαδρίτη αναφέρουν πως σημειώθηκε τουλάχιστον μία έκρηξη στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Η έκρηξη σημειώθηκε στον σταθμό Ατότσα που εξυπηρετεί συνδέσεις της ισπανικής πρωτεύουσας με άλλες πόλεις.

Ανταποκριτής του Ασοσιέιτεντ Πρες είδε μια γυναίκα με ματωμένο πρόσωπο έξω από τον σταθμό και νοσοκόμους να παρέχουν βοήθεια σε τουλάχιστον τρεις τραυματίες.

Ορισμένοι περίοικοι κάνουν λόγοι για δύο εκρήξεις.

Περισσότερα σε λίγο.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 05:03 (Ώρα Λονδίνου)

Η δεξιά στροφή της Ευρώπης

Βρετανός αρχηγός μισθοφόρων αντιμετωπίζει ενδεχόμενο εκτέλεσης στη Ζιμπάμπουε» λέει ο κύριος τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η υπόθεση αφορά στη σύλληψη 60 ατόμων που πιστεύεται ότι είναι μισθοφόροι, και τους αεροσκάφους που τους μετέφερε από την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε οι μισθοφόροι σχεδίαζαν ανατροπή της κυβέρνησης της Γουινέας του Ισημερινού, και την ανάθεσή της σε έναν εξόριστο πολιτικό που ζει στην Ισπανία.

«Ο Ρουζέτσκι αθωώθηκε αλλά οι υποψίες για το ντόπινγκ στο τένις παραμένουν» λέει η Γκάρντιαν (The Guardian).

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως αν και ο βρετανός τενίστας Γκρεγκ Ρουζέτσκι κρίθηκε πως δεν είχε πάρει απαγορευμένα φάρμακα, παρόλο που ανιχνεύτηκε θετικός στην στεροειδή ουσία ναδρολόνη, ο χώρος του τένις υπέστη σοβαρό πλήγμα από την είδηση πως μέσα στη χρονιά 16 παίκτες έχουν βρεθεί θετική στην ουσία αυτή.

«Επανέρχονται στο δημόσιο έλεγχο οι σιδηροδρομικοί σταθμοί» λέει η Τάιμς (The Times) καθώς η ιδιωτικοποίηση που είχαν επιβάλλει οι Συντηρητικοί ήταν λάθος, που ακόμα και οι ίδιοι έχουν αναγνωρίσει.

«Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να νικήσουν την εμμηνόπαυση» λέει ο κύριος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η νέα μέθοδος, λέει η εφημερίδα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή των γυναικών και «αυξάνει τις πιθανότητες παράτασης των γόνιμων ετών».

«Αυστηρά μέτρα αμερικανικού τύπου, για την αντιμετώπιση της αποφυγής πληρωμής φόρων, εξετάζει ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας Γκόρντον Μπράουν» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που σημειώνει ότι «η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σαφή ορισμό της αποφυγής πληρωμής φόρων ή μηχανισμούς για να χαρακτηρίζει αυτού του είδους τα σχήματα, παράνομα».

Δεξιά στροφή στην Ευρώπη;

Σε άρθρο της με τίτλο " Γιατί η Ευρώπη παίρνει δεξιά στροφή" η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επιχειρεί να ανιχνεύσει τους λόγους της μεγάλης στροφής προς τα δεξιά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Με έναυσμα την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Κουέντιν Πιλ, αναλυτής της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας εξετάζει τους λόγους αυτής της δεξιάς στροφής που φαίνεται να παίρνει ολόκληρη η Ευρώπη.

«Θα ήταν λάθος να αγνοηθούν οι λόγοι που προκαλούν την μεταστροφή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Είναι ο φόβος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και το κλίμα ανασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει ο αρθρογράφος της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Κατά τον Πιλ, το στοιχείο που έκανε τους Ευρωπαίους να προτιμούν τα κεντροαριστερά πολιτικά σχήματα, η προστασία και ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, δεν υπάρχει πλέον, αφού δεξιά και αριστερά υιοθετούν τις ίδιες νεο-φιλελεύθερες πολιτικές.

«Αυτό που παρατηρείται στην Ευρώπη είναι πως η άνοδος της δεξιάς δεν οφείλεται στην πειθώ των επιχειρημάτων της αλλά στην αποτυχία της κεντρο-αριστεράς να διαχειρισθεί με τιμιότητα και διαφάνεια την εξουσία» παρατηρεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.

Εν κατακλείδι δεν πρέπει να μιλάμε για θρίαμβο της δεξιάς αλλά για αποτυχία της αριστεράς, γράφει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Από τις 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι 11 έχουν δεξιές κυβερνήσεις. Τελευταία οχυρά της κεντρο-αριστεράς με τις όποιες αποκλίσεις της παραμένουν η Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φιλανδία, αναφέρει το άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας προειδοποιεί πως η ευρωπαϊκή αριστερά θα περιθωριοποιηθεί αν δεν μπορέσει να ξεπεράσει τις εγγενείς αδυναμίες της να να αρθρώσει...σαφή και πειστικό εναλλακτικό λόγο."

«Σ΄ αυτό που οι πάντες συμφωνούν είναι πως αν οι δεξιά κερδίσει την πλειοψηφία στις επόμενες ευρωεκλογές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκλογή ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα προέρχεται από αυτό τον πολιτικό χώρο» καταλήγει ο αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2004 - 04:07 (Ώρα Λονδίνου)

Οι Γάλλοι επιστήμονες πιέζουν

Με τους Γάλλους επιστήμονες να εξαγγέλλουν νέα διαδήλωση στις 19 Μαρτίου στο Παρίσι, η Νουβέλ Ομπσερβατέρ (Nouvel Observateur) κατηγορεί την κυβέρνηση πως «δεν παίρνει υπόψη της την τεράστια υποστήριξη» στο αίτημα των ερευνητών για αύξηση των κονδυλίων.

Η κυβέρνηση, λέει η παρισινή εφημερίδα, συμπεριφέρεται «σαν ταύρος σε υαλοπωλείο».

Η Λε Μοντ (Le Monde) λέει πως η κυβέρνηση έχει βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο» επειδή «υποβάθμισε, απέρριψε και ορισμένες φορές κατέκρινε» τα παράπονα των επιστημόνων.

Κι όμως, λέει, «τα αιτήματά τους είναι όσο πιο μετριοπαθή θα μπορούσε: θέλουν 550 μόνιμες θέσεις (αντί για συμβόλαια περιορισμένου χρόνου) για τους νεαρούς αποφοίτους».

Όπως λέει η εφημερίδα «οι ερευνητές δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν για μια πολιτική ελεύθερης αγοράς που έχει κύριο στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Στην Ελβετία, η Λε Τεμπς (Le Temps) πιστεύει πως η επιλογή της 19ης Μαρτίου για τη διαδήλωση δεν είναι τυχαία.

Με τον πρώτο γύρο των γαλλικών δημοτικών και τοπικών εκλογών μετά από δύο μέρες, η διαδήλωση των επιστημόνων «θα αποτελεί μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση πριν την μέρα των εκλογών» λέει η εφημερίδα της Γενεύης.

Ευρωπαϊκή διεύρυνση

Η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) εξετάζει την «επιφυλακτική στάση» απέναντι στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λέει πως «υποχρεώνεται να αναγνωρίσει πως τα σύνορα ανοίγουν πολύ ευκολότερα για τα εμπορεύματα και τα χρήματα από ό,τι για τους ανθρώπους».

Αυτοί που «φοβούνται νέες εισβολές των βαρβάρων από την Ανατολή» λέει η εφημερίδα θα πρέπει να συγκρατήσουν «τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά τους» με τη σκέψη πως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα «επιταχύνει την ανάπτυξη των νέων μελών» και ότι «η ευημερία μιας χώρας είναι το καλύτερο επιχείρημα κατά της εξόδου από αυτήν».

Επί πλέον, υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν, τα κράτη μέλη της Κοινότητας «έχουν ανάγκη τους μετανάστες καθώς ολόκληροι τομείς των οικονομιών τους εξαρτώνται από την εργασία που παρέχουν».

Παραδόξως, λέει, «τα 15 (παλαιά) μέλη έχουν ίσως λιγότερα να φοβηθούν από μια εισροή ανατολικοευρωπαίων από ό,τι τα δέκα (νέα) από την έξοδο των επιστημόνων και διανοουμένων τους».

«Σπανίως είναι οι ηλικιωμένοι, οι μη εκπαιδευμένοι και οι λιγότερο ικανοί εκείνοι που επιλέγουν να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού» λέει η γαλλική εφημερίδα.

Στην Τσεχία, η Οσποντάρσκε Νόβινι (Hospodarske Noviny) λέει πως «ούτε και ο πλέον αισιόδοξος δεν θα πρέπει να αναμένει πως η οικονομική πορεία μας προς την Ευρώπη θα είναι απλή, όπως η πολιτική».

«Η τσέχικη οικονομία είναι απίθανο να αρχίσει να αναπτύσσεται με εξωφρενική ταχύτητα στο άμεσο μέλλον, αλλά τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσει στην σωστή κατεύθυνση» λέει η εφημερίδα..

Η αυστριακή Ντερ Σταντάρντ (Der Standard) λέει πως το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, εγκατέλειψε την ιδέα ενός πυρήνα κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καλή είδηση για την Ευρώπη.

«Η μετακίνηση του Φίσερ διευκολύνει μια συμφωνία για Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» λέει η εφημερίδα της Βιέννης που εκτιμά ότι απομακρύνεται έτσι οι κίνδυνος «μιας αποκλειστικής ομάδας κρατών» με την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας που θα μπορούν να καθορίζουν ποιες χώρες θα αποτελούν μέρος του πυρήνα της Κοινότητας.

Αλλά, προειδοποιεί η Ντερ Σταντάρντ, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, όπως ο Γιόσκα Φίσερ και «θέλει να λέει στην Ευρώπη ποιο δρόμο να ακολουθεί μέσα από τριμερείς συνόδους κορυφής με τη Γαλλία και τη Βρετανία».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.