Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-02

  1. Αφετηρία για την Αριστερά οι εκλογές
  2. Αντιδράσεις προκαλεί η «εξαφάνιση» 10.000 στελεχών
  3. Σφαγιασμός Σιϊτών στο Ιράκ
  4. «Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ
  5. Δραστικές περικοπές στη Warner Music
  6. Μέχρι το 2008 ο Ρονάλντο στην Ρεάλ
  7. Σφαγιασμός Σιϊτών στο Ιράκ
  8. «Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ
  9. O Ταλάτ στην Αγκυρα
  10. Νεκρός Τσετσένος αντάρτης
  11. Λουτρό αίματος σιιτών στο Ιράκ
  12. Επιθέσεις και στο Πακιστάν
  13. Aπάντηση για τη χορήγηση βίζας
  14. Διακόπτεται ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Μπαχρέιν
  15. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  16. Eξαγγελίες και Bρέντζος
  17. Μπαράζ επιθέσεων κατά σιιτών στο Ιράκ
  18. Επιθέσεις και στο Πακιστάν
  19. Δολοφονία συνεργάτη του Αραφάτ
  20. Κοντά στην επίλυση του εκκλησιαστικού
  21. Σκληρή γλώσσα
  22. Στη δικαιοσύνη ο Bρέντζος για τις καταγγελίες
  23. Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ
  24. Επιθέσεις και στο Πακιστάν
  25. «Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ
  26. Eκρήξεις στην Καρμπάλα και στη Βαγδάτη
  27. Καταγγελίες Αριστίντ για πραξικόπημα
  28. «Δεν έχει τίποτε η Αϊτή»

Τετάρτη 03 Μαρτίου 2004 - 00:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αφετηρία για την Αριστερά οι εκλογές

Σύμφωνα με το Ν. Κωνσταντόπουλο οι εκλογές της 7ης Μαρτίου μπορεί να αποτελέσουν μία νέα αφετηρία για την Αριστερά

«Η 7η Μαρτίου είναι η αφετηρία για μια νέα πορεία της ελληνικής Αριστεράς και η αποφασιστική απάντηση στο μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού, στην πόλωση του δικομματισμού», υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο», Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού στην Αθήνα, στην πλατεία Κοτζιά.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η 7η Μαρτίου μπορεί να είναι «η αφετηρία που θα οδηγήσει σύντομα σε μια μεγάλη παράταξη όλης της Αριστεράς, μια μεγάλη παράταξη που θα κάνει την Αριστερά και πάλι δύσκολο και υπολογίσιμο αντίπαλο, όλων αυτών που σήμερα προσπαθούν να μας βάλουν στο περιθώριο, όλων αυτών που θα ήθελαν να μην υπάρχουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να σταματήσει η «ψιθυρολογία» και η διαβολή του ΣΥΝ και των ανθρώπων του.

«Φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Σταματήστε τη διαβολή κατά του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των ανθρώπων του. Αν πρόκειται να κερδίσετε, κερδίστε με το σπαθί σας και όχι με τέτοια μέσα. Κι αν πρόκειται να χάσετε, ας χάσετε με αξιοπρέπεια».

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΚΚΕ ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι δεν θα απαντήσει στις επιθέσεις της Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα «για να μη δώσουμε στους αντίπαλους μας τη χαρά να δείχνουν μια Αριστερά που τσακώνεται μεταξύ της. Δεν θα απαντήσουμε γιατί εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και την επομένη των εκλογών, για την ενότητα που δεν παίρνει άλλη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 23:47 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις προκαλεί η «εξαφάνιση» 10.000 στελεχών

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της, κατήγγειλε τον τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, Βύρωνα Πολύδωρα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πολύδωρας, σε ραδιοφωνική εκπομπή απείλησε με «εξαφάνιση» 10 χιλιάδες ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών.

Η δήλωση αυτή, ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων της κ. Φραγκούλη για διορισμό των «δικών τους παιδιών».

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, καταγγέλλει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως κεντρώo και μετριοπαθές κόμμα και την ίδια ώρα ο αρχηγός του «σφυρίζει αδιάφορα» όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις από τα στελέχη του κόμματός του.

Συμφωνεί η ΝΔ με τις δηλώσεις Πολύδωρα

H ΝΔ με ανακοίνωσή της κάλυψε τον κ. Πολύδωρα και ύστερα από επικοινωνία του τελευταίου με τους κ.κ. Ρουσόπουλο και Μεϊμαράκη, το γραφείο Τύπου του κόμματος, σε ανακοίνωσή του κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για συστηματική προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας και υπογραμμίζει ότι:

«στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαστρέβλωση των απόψεων του Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος αναφέρθηκε με σαφήνεια στην ειδική κατηγορία των στενών συνεργατών υπουργών, όπως γίνεται κάθε φορά με κάθε κυβερνητική αλλαγή.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Σε μια έντιμη προεκλογική αντιπαράθεση όλοι οφείλουν να σέβονται τις θέσεις των άλλων να μην τις παραποιούν και να μην τις διαστρεβλώνουν».

Επιμένει ο Β. Πολύδωρας

Ο κ. Πολύδωρας επανήλθε, δηλώνοντας: «μίλησα καθαρά και δεν επιτρέπω σε κανέναν να διαστρεβλώνει τα λόγια μου, μίλησα για τους αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε παραδιοίκηση δίπλα από τα υπουργικά γραφεία. Με το καλημέρα αυτοί οι κύριοι θα φύγουν».

Αντίδραση ΑΔΕΔΥ

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ανέφερε ότι:

«δηλώσεις πολιτικών στελεχών για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης, την λειτουργία της, τον τρόπο επιλογής και πρόσληψης (ΑΣΕΠ) ή τον τρόπο εξέλιξης (όπως η δήλωση του κ. Πολύδωρα για απομάκρυνση 10.000 ''αξιωματούχων'' όταν τα στελέχη που ορίζονται από την κυβέρνηση δεν ξεπερνούν τα 2.500 άτομα στη Δημόσια Διοίκηση-σύμβουλοι, πρόεδροι κλπ) δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και εμπλέκουν την Δημόσια Διοίκηση και τους εργαζόμενους με αρνητικό τρόπο στην προεκλογική αναμέτρηση».

Επεισόδιο στη Ξάνθη

Η Άννα Διαμαντοπούλου κατήγγειλε ότι ακροδεξιά στοιχεία επιτέθηκαν κατά των γραφείων του υποψηφίου βουλευτή του Κινήματος στην Ξάνθη Μπαράν Μπουρχάντ και προκάλεσαν ζημιές ενώ προπηλάκισαν και την οικογένειά του. Ήδη, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, συνελήφθη ο ένας εκ των δραστών, ενώ αναμένεται η σύλληψη και των υπολοίπων.

Καταγγέλλουμε, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, κάθε πράξη βίας και προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού κλίματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή εθνικότητα.

Επίσης, κατήγγειλε η κ. Διαμαντοπούλου την ρατσιστική και την εθνικιστική συμπεριφορά της ακροδεξιάς και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο να διακηρύξει αλλά και να επιβάλει στην πράξη μηδενική ανοχή στα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας και να αποβάλει οριστικά όσα ακροδεξιά στοιχεία βρίσκονται στους κόλπους της.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σφαγιασμός Σιϊτών στο Ιράκ

Μία γυναίκα θρηνεί μετά τη επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη

Στο Ιράκ περισσότερα από 140 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 400 τραυματίσθηκαν από το μπαράζ επιθέσεων κατά Σιϊτών Μουσουλμάνων σε Βαγδάτη και Καρμπάλα.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής της Ασούρα, της μεγαλύτερης γιορτής των Σιϊτών μουσουλμάνων.

Οι αρχές αποφάσισαν μα κηρύξουν πένθος τριών ημερών.

Έξι διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν την Καρπάλα κατά την διάρκεια θρησκευτικής τελετής.

Ανταποκριτής του BBC που ήταν στην Καρμπάλα μεταδίδει ότι ακούσθηκαν τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Επήλθε πανικός και ακούσθηκαν και πυροβολισμοί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας και πυρά όλμων.

Έξι άτομα συνελήφθησαν για τις επιθέσεις.

Στην Βαγδάτη επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά του μεγαλύτερου τεμένους των Σιϊτών στην πόλη.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι για την επίθεση υπαίτιοι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ενώ συνελήφθη ένας άλλος πριν προλάβει να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε επάνω του.

Ύποπτος

Σύμφωνα με τον αμερικανό ταξίαρχο Μαρκ Κίμιτ, ο κύριος ύποπτος για τον σχεδιασμό των επιθέσεων είναι ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Ο αλ Ζαρκάουϊ είναι ιορδανός υπήκοος και οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι έχει στενές σχέσεις με το δίκτυο της αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αντιδράσεις

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε τριήμερο πένθος για τα θύματα των επιθέσεων.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου - Κούρδοι, Σουνίτες και Σιίτες - άφησαν κατά μέρος τις πολιτικές και θρησκευτικές αντιδικίες και εξέφρασαν την αποτροπιασμό τους.

Πολλά μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι αυτοί που προωθούν τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα θα αποτύχουν.

Τις επιθέσεις καταδίκασε δριμύτατα και η κυβέρνηση του Ιράν.

Πολλοί Ιρανοί προσκυνητές είχαν μεταβεί στην Καρμπάλα για το καθιερωμένο προσκύνημα και πιστεύεται ότι αρκετοί Ιρανοί είναι μεταξύ των θυμάτων.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος που σε ανακοίνωση του πρόσθεσε ότι οι υπαίτιοι των επιθέσεων - «δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας προς την δημοκρατία».

Γιορτή Ασούρα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες μουσουλμάνοι έχουν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη Καρμπάλα, για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αρκετές εορτές των σιιτών είχαν απαγορευθεί.

Η γιορτή της Ασούρα μνημονεύει το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1300 χρόνια, και έχει αποτελέσει ένα από τα αίτια όξυνσης των διαφορών μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών.

Επίθεση κατά Αμερικανών

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση κατά στρατιωτικού οχήματος στην Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών δήλωσε ότι άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο όχημα.

Σχεδόν 550 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τζον Κέρι προηγείται και στις 10 πολιτείες στις οποίες διεξάγονται εκλογές

Κρίσιμες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκλογές της αποκαλούμενης «Σούπερ Τρίτης» διεξάγονται σε 10 πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στις δυο πολυπληθέστερες - στην Καλιφόρνια και στην Νέα Υόρκη.

Ψηφοφορία πραγματοποιείται επίσης και στις πολιτείες Οχάιο, Μασαχουσέτη, Γεωργία, Μινεσότα, Μέριλαντ, Κονέτικατ, Ροντ Αϊλαντ, και Βερμόντ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, μπορεί να κερδίσει και στις 10 πολιτείες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο μεγαλύτερος αντίπαλος του, γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς, από την Βόρεια Καρολίνα.

Ο κύριος Κέρι έχει επικρατήσει σε 18 από τις 20 προκριματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον σημειώνει ότι αν ο κύριος Εντουαρντς δεν κερδίσει σήμερα τουλάχιστον κάποια από τις προκριματικές τότε μάλλον θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 18:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δραστικές περικοπές στη Warner Music

Η Μαντόνα είναι ένα από τα γνωστά ονόματα που συνεργάζεται με τη Warner Music

O όμιλος Warner Music αποφάσισε να περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο μία μέρα μετά την αγορά της εταιρείας από τον Καναδό επιχειρηματία Έντγκαρ Μρόνφμαν.

Η συμφωνία για την πώληση της Warner Music αντί $ 2,6 δισ. υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε ανακοίνωση του ομίλου, ο νέος πρόεδρος Έντγκαρ Μπρόνφμαν υπογραμμίζει ότι πρέπει να γίνουν «δυσάρεστες αλλαγές» ώστε η εταιρεία να παραμείνει ανταγωνιστική σε μία «συνεχώς εξελισσόμενη αγορά».

Αναμένεται η απόφαση για τις απολύσεις να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα σ΄ένα μήνα.

Ο εκπρόσωπος της Warner στο Λονδίνο είπε ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που θα περικοπούν σε κάθε μία από τις 50 χώρες στις οποίες ο όμιλος έχει δραστηριοποιηθεί.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 18:09 (Ώρα Λονδίνου)

Μέχρι το 2008 ο Ρονάλντο στην Ρεάλ

45 εκατομμύρια ευρώ είχε στοιχίσει στην Ρεάλ ο Ρονάλντο

Ο βραζιλιάνος στράϊκερ της Ρεάλ Μαδρίτης ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους ισπανούς πρωταθλητές για δυο ακόμη χρόνια.

Η ανανέωση του συμβολαίου σημαίνει ότι το μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα είναι παίκτης της Ρεάλ μέχρι το 2008.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί αισθάνομαι πολύ καλά που βρίσκομαι στην ομάδα και ζω στην Μαδρίτη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος εδώ» δήλωσε ο Ρονάλντο στην επίσημη ιστοσελίδα των Μαδριλένων.

Ο Ρονάλντο έγινε παίκτης της Ρεάλ πριν δυο χρόνια όταν μεταγράφτηκε από την Ιντερ έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Με την ανανέωσης του συμβολαίου του ο βραζιλιάνος διεθνής βάζει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να επιστρέφει στην Ιντερ ή ακόμη να παίρνει τον δρόμο προς την Αγγλία.

« Υπήρχαν ορισμένες ομάδες που με ήθελαν αλλά προτίμησα να παραμείνω στην ομάδα που με υποστήριξε και αναγνώρισε την αξία μου» είπε ο Ρονάλντο.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 18:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σφαγιασμός Σιϊτών στο Ιράκ

Δεκάδες οι νεκροί και τραυματίες στην Καρμπάλα την ιερή πόλη των Σιϊτών

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 140 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 400 τραυματίσθηκαν από το μπαράζ επιθέσεων κατά Σιϊτών Μουσουλμάνων σε Βαγδάτη και Καρμπάλα.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής της Ασούρα, της μεγαλύτερης γιορτής των σιιτών μουσουλμάνων.

Έξι διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν την Καρπάλα κατά την διάρκεια θρησκευτικής τελετής.

Ανταποκριτής του BBC που ήταν στην Καρμπάλα μεταδίδει ότι ακούσθηκαν τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Επήλθε πανικός και ακούσθηκαν και πυροβολισμοί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας και πυρά όλμων.

Έξι άτομα συνελήφθησαν για τις επιθέσεις.

Στην Βαγδάτη επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά του μεγαλύτερου τεμένους των Σιϊτών στην πόλη.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι για την επίθεση υπαίτιοι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ενώ συνελήφθη ένας άλλος πριν προλάβει να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε επάνω του.

Ύποπτος

Σύμφωνα με τον αμερικανό ταξίαρχο Μαρκ Κίμιτ, ο κύριος ύποπτος για τον σχεδιασμό των επιθέσεων είναι ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Ο αλ Ζαρκάουϊ είναι ιορδανός υπήκοος και οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι έχει στενές σχέσεις με το δίκτυο της αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αντιδράσεις

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε τριήμερο πένθος για τα θύματα των επιθέσεων.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου - Κούρδοι, Σουνίτες και Σιίτες - άφησαν κατά μέρος τις πολιτικές και θρησκευτικές αντιδικίες και εξέφρασαν την αποτροπιασμό τους.

Πολλά μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι αυτοί που προωθούν τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα θα αποτύχουν.

Τις επιθέσεις καταδίκασε δριμύτατα και η κυβέρνηση του Ιράν.

Πολλοί Ιρανοί προσκυνητές είχαν μεταβεί στην Καρμπάλα για το καθιερωμένο προσκύνημα και πιστεύεται ότι αρκετοί Ιρανοί είναι μεταξύ των θυμάτων.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος που σε ανακοίνωση του πρόσθεσε ότι οι υπαίτιοι των επιθέσεων - «δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας προς την δημοκρατία».

Γιορτή Ασούρα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες μουσουλμάνοι έχουν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη Καρμπάλα, για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αρκετές εορτές των σιιτών είχαν απαγορευθεί.

Η γιορτή της Ασούρα μνημονεύει το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1300 χρόνια, και έχει αποτελέσει ένα από τα αίτια όξυνσης των διαφορών μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών.

Επίθεση κατά Αμερικανών

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση κατά στρατιωτικού οχήματος στην Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών δήλωσε ότι άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο όχημα.

Σχεδόν 550 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 19:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τζον Κέρι προηγείται και στις 10 πολιτείες

Κρίσιμες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκλογές της αποκαλούμενης «Σούπερ Τρίτης» διεξάγονται σε 10 πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στις δυο πολυπληθέστερες - στην Καλιφόρνια και στην Νέα Υόρκη.

Ψηφοφορία πραγματοποιείται επίσης και στις πολιτείες Οχάιο, Μασαχουσέτη, Γεωργία, Μινεσότα, Μέριλαντ, Κονέτικατ, Ροντ Αϊλαντ, και Βερμόντ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, μπορεί να κερδίσει και στις 10 πολιτείες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο μεγαλύτερος αντίπαλος του, γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς, από την Βόρεια Καρολίνα.

Ο κύριος Κέρι έχει επικρατήσει σε 18 από τις 20 προκριματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον σημειώνει ότι αν ο κύριος Εντουαρντς δεν κερδίσει σήμερα τουλάχιστον κάποια από τις προκριματικές τότε μάλλον θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 16:08 (Ώρα Λονδίνου)

O Ταλάτ στην Αγκυρα

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Διαβουλέυσεις στην Αγκυρα είχε η τουρκοκυπριακή ηγεσία

Επίσκεψη - αστραπή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο υπουργός Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να απορρίψει όπως είπε στο σύνολό τους τις προτάσεις που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι.

Η επίσκεψη των Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από την αναμενόμενη άφιξη στην Τουρκία και του Ραούφ Ντενκτάς.

Πληροφορίες του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψή του θέλοντας έτσι να αποδείξει στην τουρκική κυβέρνηση ότι έχει ακόμη ισχυρούς υποστηρικτές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα Ραντικάλ οπαδοί του Ντενκτάς προσπαθούν να σχηματίσουν αυτοκινητοπομπή 5.000 οχημάτων που θα τον υποδεχτεί στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα ολιγάριθμες ομάδες ατόμων έχουν ξεκινήσει πορείες από διάφορες πόλεις της Τουρκίας με στόχο να πραγματοποιήσουν μεγάλη συγκέντρωση στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα έντονης διπλωματικής δραστηριότητας καθώς στην Τουρκία βρίσκονται ή αναμένονται ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν και ο Αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό Τόμας Γουέστον.

Υπό αυτές τις συνθήκες πολιτικοί αναλυτές στην Άγκυρα αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του Ντενκτάς με την κυβέρνηση Ερντογάν. Σχέσεις που φάνηκαν να οξύνονται την περασμένη εβδομάδα όταν ο κ. Ντενκτάς αγνόησε την προτροπή του πρωθυπουργού για περιορισμό των δηλώσεων που αφορούν τις συνομιλίες στο κυπριακό.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός Τσετσένος αντάρτης

Oι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει αρκετές φορές τον θάνατο του Γκελέγιεφ

Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφάλειας, FSB, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ρουσλάν Γκελέγιεφ, ενός από τους σημαντικούς αρχηγούς των Τσετσένων ανταρτών.

Η FSB έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο διακρίνεται το πτώμα ενός άνδρα που σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές είναι αυτό του Γκελέγιεφ.

Σύμφωνα με την FSB, ο Τσετσένος αντάρτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας στα βουνά της επαρχίας του Νταγκεστάν.

Ο Γκελέγιεφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πολέμους της Τσετσενίας και ηγήθηκε πολλών επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι ρωσικές αρχές έχουν αναγγείλει τον θάνατο του Τσετσένου αντάρτη αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζουν βίντεο με το πτώμα του.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων.

Προσθέτει όμως ότι εγείρει υποψίες ότι ίσως «κατασκευάσθηκε» για να εντυπωσιάσει τον ρωσικό λαό λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στην χώρα.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Λουτρό αίματος σιιτών στο Ιράκ

Δεκάδες οι νεκροί και τραυματίες στην Καρμπάλα την ιερή πόλη των σιιτών

Ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι 143 άτομα σκοτώθηκαν και 430 τραυματίσθηκαν από το μπαράζ επιθέσεων κατά σιιτών Μουσουλμάνων σε Βαγδάτη και Καρμπάλα.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της θρησκευτικής γιορτής της Ασούρα, της μεγαλύτερης γιορτής των σιιτών μουσουλμάνων.

Έξι διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν την Καρπάλα κατά την διάρκεια θρησκευτικής τελετής. Ανταποκριτής του BBC που ήταν στην Καρμπάλα μεταδίδει ότι ακούσθηκαν τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Επήλθε πανικός και ακούσθηκαν και πυροβολισμοί.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας και πυρά όλμων.

Έξι άτομα συνελήφθησαν για τις επιθέσεις.

Στην Βαγδάτη επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά του μεγαλύτερου τεμένους των σιιτών στην πόλη.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι για την επίθεση υπαίτιοι ήταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ενώ συνελήφθη ένας άλλος πριν προλάβει να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε επάνω του.

Ύποπτος

Σύμφωνα με τον αμερικανό ταξίαρχο Μαρκ Κίμιτ, ο κύριος ύποπτος για τον σχεδιασμό των επιθέσεων είναι ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

Ο αλ Ζαρκάουϊ είναι ιορδανός υπήκοος και οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι έχει στενές σχέσεις με το δίκτυο της αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αντιδράσεις

Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε τριήμερο πένθος για τα θύματα των επιθέσεων.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές όλα τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου - Κούρδοι, σουνίτες και σιίτες - άφησαν κατά μέρος τις πολιτικές και θρησκευτικές αντιδικίες και εξέφρασαν την αποτροπιασμό τους.

Πολλά μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι αυτοί που προωθούν τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα θα αποτύχουν.

Τις επιθέσεις καταδίκασε δριμύτατα και η κυβέρνηση του Ιράν.

Πολλοί Ιρανοί προσκυνητές είχαν μεταβεί στην Καρμπάλα για το καθιερωμένο προσκύνημα και πιστεύεται ότι αρκετοί Ιρανοί είναι μεταξύ των θυμάτων.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Λευκός Οίκος που σε ανακοίνωση του πρόσθεσε ότι οι υπαίτιοι των επιθέσεων «δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας προς την δημοκρατία».

Γιορτή Ασούρα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι έχουν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη Καρμπάλα, για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αρκετές εορτές των σιιτών είχαν απαγορευθεί.

Η γιορτή της Ασούρα μνημονεύει το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1300 χρόνια, και έχει αποτελέσει ένα από τα αίτια όξυνσης των διαφορών μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Επίθεση κατά Αμερικανών

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση κατά στρατιωτικού οχήματος στην Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών δήλωσε ότι άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο όχημα.

Σχεδόν 550 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις και στο Πακιστάν

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πολύνεκρες επιθέσεις και στο Πακσιτάν

Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν μετά από έκρηξη και ανταλλαγές πυροβολισμών κατά την διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής των σιιτών, Ασούρα.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές δεκάδες άτομα τραυματίσθηκαν πολλοί από τους οποίους σοβαρά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξερράγη βόμβα όταν η πομπή σιιτών πιστών διέσχιζε το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας και ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή πόλη της επαρχία Πουτζάμπ στην οποία τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.

Στο Πακιστάν είναι συχνά τα κρούσματα βίας μεταξύ των σουνιτών -που αποτελούν την πλειοψηφία - και των σιιτών μουσουλμάνων.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου)

Aπάντηση για τη χορήγηση βίζας

Mε τις εκλογές της Kυριακής συνδέει την εγκύκλιο η «Kαθημερινή»

Διευκρινήσεις έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα Eλλήνων πολιτών που διαβιούν στο εξωτερικό, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Mε άκρως 'ύποπτο' έγγραφό του της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο Eξωτερικών ζητεί επειγόντως από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Eλλάδας να παράσχουν έκτακτες 'διευκολύνσεις' για τη χορήγηση βίζας εισόδου στη χώρα μας, σε πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα, αυτήν της Eλλάδας και μιας από τις χώρες που περιέχονται στον 'αρνητικό κατάλογο του Kανονισμού (EK) 539/2001', δηλαδή χώρες, όπως η Aλβανία, η Γεωργία ή η Oυκρανία κ.ο.κ.»

H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει, ότι «το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και των Ελλήνων πολιτών δεν θα πρέπει να εντάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες», και προσθέτει:

«Η αναφερόμενη στο δημοσίευμα εγκύκλιος αφορά όλους τους κοινοτικούς υπηκόους της ΕΕ και κωδικοποιεί κατά τρόπο ομοιόμορφο προς όλες τις διπλωματικές αρχές τις διευκολύνσεις που οφείλουν να παρέχουν σε όλους τους κοινοτικούς υπηκόους, οι οποίοι προστρέχουν σε αυτές για προστασία των βασικών δικαιωμάτων τους...».

»Ορισμένες τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, δεν αναγνωρίζουν στους υπηκόους τους την δυνατότητα να διατηρούν υπηκοότητα άλλου κράτους (διπλή υπηκοότητα). Ως εκ τούτου, οι υπήκοοι των χωρών αυτών που έχουν ταυτόχρονα και υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ, προκειμένου να τους επιτραπεί η έξοδος από την τρίτη χώρα καταγωγής τους για να ταξιδέψουν προς την ΕΕ θα πρέπει να εφοδιασθούν από πρεσβεία κράτους - μέλους της ΕΕ με θεώρηση εισόδου επί του διαβατηρίου της τρίτης χώρας με το οποίο υποχρεούνται να εξέλθουν από την χώρα.

»Οπότε, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η χορήγηση θεώρησης επί διαβατηρίου τρίτης χώρας ουσιαστικά χρησιμεύει μόνο για να διευκολύνει την έξοδο τους από την χώρα αυτή, καθόσον εκτός της τρίτης χώρας, μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα με το διαβατήριο του κράτους - μέλους της ΕΕ που ήδη έχουν».


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Διακόπτεται ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Μπαχρέιν

Άντρες και γυναίκες βρίσκονταν μαζί μόνο στο σαλόνι

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ΜΒC ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μετάδοση του Άραβα «Μεγάλου Αδελφού».

Το παιχνίδι που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Μπαχρέιν όπου βρίσκεται το σπίτι του Μεγάλου Αδελφού.

Την Παρασκευή περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ομάδα βουλευτών, διαδήλωσαν ζητώντας να θέσουν το θέμα στον αρμόδιο υπουργό.

Εκπρόσωπος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου είπε στο BBC ότι κατά πάσα πιθανότητα το τηλεπαιχνίδι δεν θα επαναπροβληθεί.

Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί απειλή για το Ισλάμ. Αυτή η ψυχαγωγία είναι για ζώα

Διαδηλώτρια

«Δεν θέλουμε να γίνουμε αιτία να διχαστεί η κοινή γνώμη, έτσι το MBC αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή του προγράμματος από το Μπαχρέιν», έλεγε η ανακοίνωση του MBC.

Εκτός από τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, αρκετές γυναίκες του Μπαχρέιν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πληροφοριών το Σάββατο.

«Έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα και πρέπει να σταματήσει», λέει μια 34χρονη δασκάλα.

«Η θρησκεία μας έχει πολύ αυστηρές αρχές που λένε ότι αγόρια και κορίτσια δεν πρέπει να συναναστρέφονται μεταξύ τους».

»Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί απειλή για το Ισλάμ. Αυτή η ψυχαγωγία είναι για ζώα».

Διαφορετικά υπνοδωμάτια

Η αραβική παραλλαγή του Μπιγκ Μπράδερ, που μετονομάστηκε σε Αλ Ραΐς (Αφεντικό) στα αραβικά, ήταν προσαρμοσμένο για να ταιριάζει στα αραβικά ήθη.

Για πρώτη φορά στο δημοφιλές παιχνίδι δημιουργήθηκαν ξεχωριστά υπνοδωμάτια για άνδρες και γυναίκες, ένας γυναικείο καθιστικό, χώρος προσευχής και ένα μόνο σαλόνι και για τα δύο φύλα.

«Είναι συνηθισμένο το να βρίσκονται άντρες και γυναίκες στον ίδιο χώρο, αλλά όχι και στο ίδιο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει μια νεαρή φοιτήτρια.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικά ή αγγλικά, αλλά όχι «greeklish».

Νέες θέσεις εργασίας για όλους τους νέους. Καταπολέμηση της ανεργίας.

Γιώργος Γεωργίου (Ελλάδα)

Greece needs to capitalize on the innate ability of its citizens to excel in matters of commerce, education and culture. Therefore, the first priority of the state ought to be providing a fertile environment for business and commerce.

Για την τετραετία αυτή θα ζητήσω από τους Έλληνες να εργάζονται... μια ώρα την ημέρα για την ΠΑΤΡΙΔΑ (πέραν του οκταώρου)

Χρήστος (Κάννοκ, Βρετανία)

The modern hellenic goal ought to be achieving a position of prominence within the European Community, albeit disproportionate to its size, however, fully compatible with its unquestionable potential. Both the public and private sectors ought to promote and encourage the pursuit of excellence, a truly hellenic ideal.

It may take years, however we should completely dedicate ourselves to improving our economic, moral and spiritual standings. We should adopt and pursue the best models of European and global government, as well as, as invent a few of our own in the process.

Dean Plassaras (Stockton, CA, USA)

Αν ήμουν πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έστελνα και τα 10 εκ. Ελλήνων σε 3-5 Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες (Αγγλία, Δανία, Γερμανία) να μάθουν τι σημαίνει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Σεβασμός στα συστήματα, στους νόμους και στους συνανθρώπους τους, τότε ίσως μάθαιναν να ψηφίζουν σωστά και να γίνουν Ευρωπαίοι, Οι Έλληνες πάντα είχαν έχουν και θα έχουν τις κυβερνήσεις που τους αρμόζουν

Σκεπτόμενος Πολίτης

Θα έφερνα συστήματα αξιολόγησης και ποιότητας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, θα αναμόρφωνα τις δομές τους, θα ακύρωνα την μονιμότητα όλων των δημοσίων υπαλλήλων όπως και των εκπαιδευτικών, θα περνούσα από εξετάσεις επαγγελματικής αξιολόγησης όσους ήδη δουλεύουν θα δημιουργούσα υπηρεσίες Ανεξάρτητων Αρχών με ευρείες αρμοδιότητες για όλα τα θέματα εξυπηρέτησης πολιτών και για δικαιώματα των καταναλωτών. Πρώτη προτεραιότητα το να μπορείς να τακτοποιήσεις όλες σου τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο σε ένα μέρος και ηλεκτρονικά!!

Αναστασία (Αθήνα)

Τα μέτρα που θα πρότεινα επιγραμματικά είναι τα εξής:

1)Δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος ώστε να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα στρώματα 2)Αποσαφήνιση των πολύπλοκων νόμων και εφαρμογή τους

3)Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού και ενίσχυση του ρόλου τους

4)Πάταξη της διαφθοράς όχι μόνο ενδυναμώνοντας τους κατασταλτικούς θεσμούς αλλά και βελτιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες

5)Θέσπιση του πριμ παραγωγικότητας και αντικειμενική εφαρμογή του ώστε να λειτουργήσει το δημόσιο καλύτερα

6)Μετακίνηση κάποιων υπαλλήλων από κορεσμένες υπηρεσίες σε υπηρεσίες που έχουν διοικητικές ανάγκες

7)Προσέλκυση ξένων κυρίως επενδύσεων για να αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτητοποίησης η Ελληνική Οικονομία

8)Ιδιωτικά ΑΕΙ ώστε να μη φεύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό, να μένει το συνάλλαγμα στη χώρα και να γίνει πιο ανταγωνιστική η τριτοβάθμια εκπαίδευση

9)Συμμετοχή του Ίντερνετ στη δημόσια διοίκηση

10)Να γίνονται δημοψηφίσματα για τα σοβαρά θέματα

11)Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο τουρισμός μας γιατί αυτός είναι το μεγάλο μας εθνικό όπλο

12)Μισθοφορικός στρατός

13)Διαχωρισμός ποινικών και αστικών φυλακισμένων

14)Εκλογές κάθε 3 ΧΡΟΝΙΑ

15)Περισσότερα έργα υποδομής με τη μορφή της αυτοχρηματοδότησης

Νικόλας (Ελλάδα)

Τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο προεκλογικό μου πρόγραμμα θα ήταν τα εξής:

1) Με θέσπιση νόμου, υποχρεούνται όλοι οι πολίτες που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, να συμμετέχουν σε υποχρεωτική αναδάσωση μία φορά κάθε χρόνο.

2) Ποινικοποίηση του ρουσφετιού: όποιος πολιτικός ή στρατιωτικός πιαστεί να κάνει ρουσφέτι να καταδικάζεται σε κάθειρξη 10 ετών!

3) Γιατρός που παίρνει φακελάκι αυτόματα χάνει δια παντός!!! την άδειά του και εκτίει και ποινή φυλάκισης.

4) και βασικότερο, Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Η χρηματοδότηση ενισχύεται αποτελεσματικότατα μέσω του ΟΠΑΠ. δηλαδή, εκεί που τα δισεκατομμύρια ευρώ του ΟΠΑΠ να πηγαίνουν στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, να δίνονται αποκλειστικά στην υγεία. Άλλωστε, όποιος θέλει να αθληθεί μπορεί να το κάνει και ατομικά και συλλογικά, και όποιος θέλει να καλλιεργηθεί και να μάθει κάτι παραπάνω απ' αυτά του σχολείου, ας ανοίξει και κανένα βιβλίο. Ή ας περπατήσει λίγο στην Ελλάδα -σ' αυτό το απέραντο μουσείο- κι ας προβληματιστεί...

The... hellenic goal ought to be achieving a position of prominence within the European Community

Dean Plassaras (Stockton, CA, USA)

Με την ΕΝΙΣΧΥΣΗ της χρηματοδότησης και απ' τον ΟΠΑΠ μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, ρεαλιστικά μπορούν να επιτευχθούν τα εξής: δημιουργία 8 υπερσύγχρονων νοσοκομείων στην Αττική και άλλων 8 στην περιφέρεια. Επίσης, με δέλεαρ παχυλούς μισθούς, μεταφορά από την Αμερική ιατρών και τεχνογνωσίας καθώς και γιατρών από την ομογένεια.

Αντώνιος Σκανδαλάρος (Αθήνα)

Για την τετραετία αυτή θα ζητήσω από τους Έλληνες να εργάζονται (όχι να δουλεύουν) μια ώρα την ημέρα για την ΠΑΤΡΙΔΑ (πέραν του οκταώρου) επίσης θα τους ζητήσω να πουν για μία φορά ΟΧΙ... ΟΧΙ σε κάθε σύγκριση με άλλα κράτη. ΟΧΙ σε κάθε επιταγή πολιτικών αρχόντων ΟΧΙ σε κάθε κλείσιμο των δρόμων από αγρότες (δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας) ΟΧΙ σε κάθε μορφής εξάρτηση (τσιγάρο, Ναρκωτικά, κοκ) Πολλά ακούσαμε άντε ας δουλέψουμε και καθόλου...

Χρήστος (Κάννοκ, Βρετανία)

1ον: Διακοπή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων και εφαρμογή Σοσιαλιστικού μοντέλου οικονομικής διοίκησης - κρατική ιδιοκτησία - εκμηδενισμός των απολύσεων - μείωση της ανεργίας με ίδρυση κρατικών φορέων-επιχειρήσεων με δική τους αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από τους κομματικούς μηχανισμούς.

2ον: Συνέχιση των φιλικών σχέσεων με Τουρκία - στη βάση όμως της αμοιβαίας φιλικής διάθεσης. Ταυτόχρονα, σκλήρυνση της ελληνικής θέσης για το όνομα της "Μακεδονίας" και απαίτηση για εξεύρεση ονόματος των Σκοπίων χωρίς το όνομα "Μακεδονία". Πιθανή επαναφορά του οικονομικού εμπάργκο του '90-95 σε περίπτωση αδιάλλακτης στάσης των γειτόνων.

3ον: Κατάργηση των εξετάσεων στα λύκεια και εισαγωγή στα πανεπιστήμια μόνο με βαθμολόγηση εργασιών και παρουσιάσεων στα πρότυπα των βρετανικών πανεπιστημίων

4ον: Μείωση των μεγάλων συντάξεων κατά 5-10% το οποίο θα διανεμηθεί στις μικρότερες συντάξεις.

5ον: Κατάργηση των νομών της αυτοδιοίκησης και δημιουργία "Περιφερειών(π.χ. Μακεδονία, Θράκη κτλ) στις οποίες θα εκλέγονται Περιφερειάρχες κάθε 4 χρόνια.

Νικόλαος (Λονδίνο, Βρετανία)

α. Δημοψηφίσματα

β. Χρήματα στην έρευνα

γ. Νόμοι υπέρ δημιουργίας εμπορικών κέντρων

δ. Νόμοι υπέρ δημιουργίας χώρων στάθμευσης

ε. Δρόμοι υπέρ δημιουργίας πεζοδρομίων

στ. Νόμοι υπέρ της νόμιμης δόμησης

ζ. Πρόστιμα σε καθυστερήσεις πληρωμών, μισθών, αποζημιώσεων (να καταβάλλονται εντόκως)

η. Νόμοι υπέρ της υποχρεωτικής μετάφρασης των ξένων λέξεων

θ. Νόμοι κατά του καπνίσματος

ι. Ολλανδικό πρότυπο στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών

ια. Κατάργηση της αντιπαροχής

ιβ. Διαχωρισμός εκκλησίας κράτους

ιγ. Κατάργηση των αντιεπενδυτικών νόμων στην Ελλάδα

ιδ. Καταστολή του χουλιγκανισμού στα γήπεδα

ιε. Βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου (Όχι άλλο 7-0)

ιστ. Αύξηση των ελλήνων παικτών στις ελληνικές ομάδες.

ιζ. Φοροαπαλλαγές για την αγορά έργων τέχνης.

ιη. Αύξηση των συντάξεων

ιθ. Κατάργηση της συνδρομής στις πιστωτικές κάρτες ()

Νίκος (Αθήνα)

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία, σταθερή ξεκάθαρη εφαρμογή των νόμων, σταθερό ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς και διάθεση για ανάπτυξη των υποδομών.

Βασίλης Σπαθής

1) Ελεύθερη οικονομία με μείωση φόρων στις επιχειρήσεις , ή και απαλλαγή από τους φόρους για νέους επιχειρηματίες.

2) Ιδιωτικά ΑΕΙ , ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

3) Κίνητρα στους νέους για αγορά Η/Υ και πρόσβαση στο διαδίκτυο και στην κοινωνία της πληροφόρησης

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σταθερή, ξεκάθαρη νομοθεσία

Βασίλης Σπαθής

4) Προτεραιότητα στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Λύση του Κυπριακού προς όφελος του λαού του. Δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες της χώρας μας (αναγνωρισμένες ή μη), υπό τον όρο ότι γίνεται σεβαστή η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας μας, και χωρίς να ασκείται εχθρική προπαγάνδα εκ μέρους τόσο των μειονοτήτων όσο και του ελληνικού λαού.

5) Μη αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Σκληρές ποινές στους εμπόρους ναρκωτικών, αντιμετώπιση του χρήστη ναρκωτικών και των εξαρτημένων ατόμων ως ασθενών.

Μαρίνος Λιαμπότης (Αθήνα)

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ, γι' αυτό θα «επέβαλλα» ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.....Και όταν το «οικοδόμημα» γίνονταν υγιές, τότε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές.

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

1)Θα δήλωνα ότι όπως στο δημοκρατικό πολίτευμα της Αρχαίας Αθήνας οι βουλευτές περνούσαν τις δοκιμασίες έτσι και όλοι οι νέοι βουλευτές θα ήταν υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν με πραγματικά στοιχεία ότι αξίζουν να είναι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.

2) Θα δήλωνα ότι σ αυτό που επιβάλλεται να επιδοθούμε με μεγάλο ζήλο είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με τους υπάρχοντες πόρους και ιδιαίτερα τουρισμός και γεωργία και κτηνοτροφία. Η Ελληνική γη είναι πλούσια σε ήλιο σε νερά και θάλασσα. Αυτό που της λείπει είναι μόνο Άνδρες και γυναίκες με αρετές και τόλμη να αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους.

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ

Μάντυ Αποστολοπούλου (Αθήνα)

Διότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι και στερημένοι και το άντεξαν γιατί πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ο.Ν.Ε θα σταματούσε η εποχή της λιτότητας και θα ζούσαν καλύτερα ,εξαπατήθηκαν όμως από όλους ,και όταν λέω όλους εννοώ και τους 300 της Ελληνικής βουλής. Αυτό που επιδιώκουν είναι να μπουν στο κοινοβούλιο για προσωπικό τους όφελος μόνο.

Τώρα μετά από όλα αυτά που σας γράφω γίνετε πασιφανές το πόσο σημαντική θα ήταν η τρίτη εξαγγελία. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία μια παιδεία που θα δημιουργεί πρώτα πολίτες που θα γνωρίζουν την ιστορία τους διότι λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, πολίτες που θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένη κρίση δηλ. όπως οι Αρχαίοι Ελεύθεροι πολίτες της Αθήνας. ()

Αλεξάνδρα Τσιρακίδου Εστέβες (Γερμανία)

Προτεραιότητα η παιδεία! Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη. Τα σχολεία να λειτουργούν χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τα πρότυπα των ιδιωτικών με την διάφορα πως οι εκπαιδευτικοί θα πληρώνονται από το κράτος αλλά θα επιλέγονται από λίστα του υπ. Παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές και τη διοίκηση του σχολείου.

Με σεβασμό στην επιστημονική και ακαδημαϊκή ελευθερία του εκπαιδευτικού και του μαθητή-φοιτητή, μια παιδεία ανοιχτή σε όλους, μια παιδεία ελεύθερη

Αθανάσιος Κατσίμπελης

Σχολεία λαϊκά-ελεύθερα-δημοκρατικά. Σχολεία που σέβονται την παράδοση και την ιστορία του τόπου απαλλαγμένα από την προγονοπληξία και προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες. Σχολεία συνδεδεμένα άμεσα με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Πιο προχωρημένα στη φιλοσοφία και το φιλελευθερισμό από τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Το πολιτικό κόστος δυσάρεστων, για κάποιους βολεμένους, αποφάσεων δεν θα πρέπει να γίνεται βαρίδι για την υπόλοιπη κοινωνία και το μέλλον της χώρας και του έθνους.

Αθανάσιος Κατσίμπελης (Ελλάδα)

Ένα εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του, θα έθετε ως στόχο του τις διαρθρωτικές αλλαγές σε έκταση αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

Οι προτεραιότητες ενός τέτοιου προγράμματος θα έπρεπε να κινούνται γύρω από τους τομείς της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, της εργασίας, της οικονομίας και της υγείας-πρόνοιας.

εκλογικό πρόγραμμα στρεφόμενο γύρω από τον πολίτη και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της παιδείας, θα ήταν σκόπιμο να ανεξαρτητοποιηθεί η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση από την εντός της σχολικής μονάδας αξιολόγηση και να εξαρτάται μόνο από την επίδοση στις διαφανείς και αδιάβλητες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, θα έπρεπε να μεταδοθεί στους υποψήφιους η ιδέα ότι τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρησιμεύουν ως μέσο για την απόκτηση γνώσης πρώτα και όχι χρημάτων. Φυσικά, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξουν και τα ανάλογα κονδύλια για την πλήρωση των εγκαταστάσεων.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, μαζί με την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς (με ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς πολιτικές ζυμώσεις), προτεραιότητα θα έπρεπε να αποτελέσουν η επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ιδανικό για την Άμυνα μιας χώρας θα ήταν να επενδύει ελάχιστα έως καθόλου σε εξοπλισμούς-σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα κράτη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής και την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με όλα τα κράτη της υφηλίου-πράγμα μάλλον ουτοπικό.

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού

Nikolaos (Birmingham)

Αναφορικά με τον τομέα της εργασίας, ωφέλιμο θα ήταν να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και καλύτερα αμειβόμενες εργασίες , ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ανεργίας, που αποθαρρύνει και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Στον τομέα της οικονομίας-στενά συνυφασμένος με αυτόν της εργασίας- θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανακατανομή του πλούτου έτσι ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόνοια και περίθαλψη όλων των Ελλήνων. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την βελτίωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, που τόσο έχει αμαυρωθεί, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους και με την κατάρτιση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις οικονομικές αντοχές των ταμείων του κράτους αλλά και τις σωματικές αντοχές των εργαζομένων-ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα ήταν μια επένδυση στο μέλλον η παροχή κονδυλιών προκειμένου να αναπτυχθεί η ερευνά αναφορικά με την τεχνολογία στη χώρα μας, καθώς κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο. Τα παραπάνω, μαζί με την εξάλειψη των «πελατειακών σχέσεων», που χρόνια βασανίζουν τη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μικρό μόνο μέρος του εκλογικού προγράμματος για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Μαργαρίτα Μπέη (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια χώρα στην οποία δεν θα ευδοκιμούσε κανένα είδος σημερινού Έλληνα πολιτικού, θα έδινα στο λαό μια παιδεία τέτοια όπου θα του έδινε την ικανότητα να διακρίνει την ουσία και την αλήθεια. Έναν λαό που θα μπορεί και θα θέλει να παράγει τόνους "φασολάκια" προς εξαγωγή και όχι να βλέπει πόσο στοιχίζουν κάθε μέρα στη τηλεόραση. Αυτό σημαίνει παρά πολλά για όσους καταλαβαίνουν τι εννοώ ()

Nikolaos (Birmingham, UK)

Εγώ δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό από αυτό που όλοι επιθυμούν.. Δηλαδή

κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

1) Θα εξοικονομούσα πόρους παρόλο που όλοι φοροδιαφεύγουν

2) Θα παρείχα δωρεάν παιδεία ενώ όλοι συντηρούν την παραπαιδεία

3) Θα διασφάλιζα για όλους σύνταξη ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν δεκάδες ανασφάλιστοι

4) Θα ανέπτυσσα τον τουρισμό παρόλο που ο καφές στην Ελλάδα είναι πιο ακριβός από ότι στην Βιέννη

5) Θα συρρίκνωνα το δημόσιο, άσχετα που όλοι επιδιώκουν μία θέση σε αυτό

6) Θα εξασφάλιζα ξένες επενδύσεις άσχετα που ο δείκτης διαφθοράς είναι πολύ περισσότερο ανεβασμένος από οποιονδήποτε άλλο δείκτη.

7) Θα ελάττωνα την ανεργία, δίνοντας σε όλους μία θέση διευθυντού με 5000 τον μήνα, 5 ώρες δουλειά την ημέρα, και 4 ημέρες την εβδομάδα

8) Θα δημιουργούσα πνεύμα ευσυνειδησίας σε όλους τους εργαζόμενους, άσχετα που όλοι κοιτάνε το ρολόι και περιμένουν την Παρασκευή

9) Θα έκανα κάτι για τον έλεγχο της μετανάστευσης άσχετα που όλοι έχουν παράνομα προσωπικό της αλλοδαπής.

10) Θα αύξανα την παραγωγικότητα, προσθέτοντας άλλες 30 τουλάχιστον μέρες αργίας

Θα έκανα πολλά περισσότερα από αυτά που χωράει ο χώρος για να γράψω Κανένας ας μην παραπονεθεί για το ότι οι πολιτικοί μόνο υπόσχονται αλλά δεν κάνουν τίποτα.

Χάρις Βεζυρίδου (Θεσσαλονίκη)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Αναγνώριση και παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας στους απογόνους () Ελλήνων γεννηθέντες στο εξωτερικό, δίνοντας τα ίδια δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν απόγονοι άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ()

Ηρακλής Χατζηευστρατίου (Βραζιλία)

Τώρα που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ και το Κυπριακό οδεύει προς τη λύση του: κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέσα στην επόμενη τετραετία και μετατροπή του στρατεύματος σε αμιγώς εθελοντικό-επαγγελματικό.

Δημήτρης (Θεσσαλονίκη)

Αντί να υποσχόμουν κάτι, θα ζητούσα κάτι από τους Έλληνες: Να ακούσουν προσεκτικά και απλά το μήνυμα που μας απευθύνει καθημερινά η Εκκλησία μας: Αγαπάτε αλλήλους! Είναι το πιο σημαντικό. Σαν πολιτικός θα έκανα ότι μπορώ για να ενισχύσω την Εκκλησία μας για να μας το θυμίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Νίκος (Βόννη, Γερμανία)

Ελεύθερη αγορά, ιδιωτικά ΑΕΙ, αποκρατικοποιήσεις, άρση μονιμότητας, συρρίκνωση δημόσιου

Δημήτριος Αρζόγλου

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος

Δημήτριος Θεοδοσιάδης

Κανένα ουσιαστικό. Θα ακολουθούσα την γραμμή Παπανδρέου, δηλαδή φιέστες, «δημοκρατική» ανάδειξη Αρχηγού, αποφυγή debate, εντυπωσιακά shows κ.λ.π. αλλά μακριά από δεσμευτικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και μου ξεφύγει κάτι, που δεν αρέσει, θα πρέπει μετά να το παίρνω πίσω και να χάνω πόντους.

Ο ελληνικός λαός είναι ακόμα καλόπιστος. Έτσι και μόνο όταν ακούει για Σοσιαλισμό και τα αγαθά του, τρέχει και φανατίζεται. Γιατί λοιπόν να μην το αξιοποιήσω και εγώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και μία θεσούλα στην Βουλή των Ελλήνων; Λίγο το έχετε;

Εξ άλλου κάτι ανάλογο, σε άλλη κλίμακα, δεν έγινε με την ιστορία στο Ιράκ; Ούτε ίχνος πιστευτού στοιχείου δεν υπήρχε και η κοινή λογική έλεγε ότι, εδώ υπάρχει δόλος. Αλλά να, που και εκεί έτρεχαν κράτη ολόκληρα να προλάβουν την ροή του πετρελαίου μην και χάσουν καμία σταγόνα. Για να μην πούμε για τους ηγέτες των κρατών αυτών, που σήμερα προσπαθούν να πείσουν ότι, δεν υπήρξαν ψεύτες.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Ελλάδα)

The priorities of our nation itemized:

l. Keep the state and religion separate

2.Good government with clear-cut goals:

(a) one social security system for all citizens

(b) one health system for all citizens

(c) education to have priority at all levels, with good and updated programs

(d) Honest and fair taxation for all citizens (avoid corporate welfare and keep distance from special interests)

(e) honest government to protect the millions so they can have access to economic opportunities - keep the middle class citizens - help the poor citizens rise to middle class - run the government business with simplicity, not complications - defence of the country studied and independent foreign policy.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

1) 10ετής σύμβαση εργασίας με αύξηση των μισθών 10% ανά έτος.

2) κατάργηση οποιασδήποτε μορφής φορολογίας για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 Ε.

3) κατάργηση της μερικής & εποχικής απασχόλησης.7ωρη (35ωρο),πενθήμερη & σταθερή εργασία για όλους.

4)επίδομα ανεργίας 1.000 Ε μηνιαίως καθ όλη την περίοδο της μη απασχόλησης του πολίτη.

5)1.000 Ε καθαρός πρώτος μισθός.

6)καλύτερες και τακτικότερες συγκοινωνίες.

7)άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα σε συνδυασμό με την άμεση άρση της μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους.

8)συνταξιοδότηση μετά από 35 έτη εργασίας ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.

9)τσουχτερά πρόστιμα έως και δήμευση περιουσίας όλων των βιομηχανιών που μολύνουν το περιβάλλον.

10)καθιέρωση δια νόμου δημοψηφισμάτων για σημαντικά εθνικής σημασίας θέματα κ.α π.χ. αναγραφή θρησκεύματος στις αστ. ταυτότητες.

10 Προτάσεις για μια πολιτισμένη & πραγματικά αξιοπρεπή ζωή.

Ειρήνη Μ (Αθήνα)

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική (στους τομείς που μπορεί να είναι ανταγωνιστική όπως τουρισμός, υπηρεσίες, κλπ). Θα δημιουργούσα περισσότερους χώρους πράσινου και θα μάζευα τα σκουπίδια που βρίσκονται κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη της χώρας. Θα εκπαίδευα και θα ενημέρωνα την νέα γενιά με ηθικές και ουσιαστικές αρχές για το πως να κάνουν τον κόσμο γύρω τους καλύτερο.

Θα έκανα μια ποιο κοινωνική πολιτική για την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τους λίγους και υπερπλούσιους όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Θα έφτιαχνα το σύστημα υγείας που νοσεί τόσο εσωτερικά όσο και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει γίνει ένα αναγκαίο κακό (είναι πάντα εκεί όταν πρέπει να την πληρώσουμε κάθε 6μηνο, αλλά εξαφανίζεται όταν να πληρώσει).

Θα έκανα ριζικές αλλαγές στο τρόπο που δουλεύει το Δημόσιο ασχέτως αν δυσαρεστούσα πολλούς. Όχι άλλη γραφειοκρατία!!! Παιδεία και μόρφωση για όλους έτσι ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στην νέα γενιά με ποιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία.

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

H διεξαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου προεκλογικής εκστρατείας προϋποθέτει: α) τη μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων επιταγών της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής και β) την υπερκέραση αναχρονιστικών πολιτικών μεθόδων με νέες ρηξικέλευθες ιδέες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού χώρου μας ως συγκοινωνιακού κόμβου τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας, επενδύσεις σε έργα διεθνούς προσανατολισμού (δημιουργία συγκοινωνιακών και ενεργειακών δικτύων), εκμετάλλευση της συμμετοχής μας στο σύνολο των διεθνών μηχανισμών.

Θα έφτιαχνα μια Ελλάδα πιο δίκαια, πιο πολιτισμένη, πιο φιλική, πιο ανταγωνιστική

Αριστοτέλης Θεοδώρου (Αθήνα)

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων (ΥΠΕΞ, NGOs, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πολιτικοί Φορείς / Κόμματα κοκ).

ΑΜΥΝΑ: Συγχώνευση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, προς όφελος ενός Υπερ-Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μοντέλου άμυνας, μέσω του Ευρωστρατού. Διατήρηση της συμμετοχής μας σε ειρηνευτικές αποστολές, ποιοτική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

ΠΡΟΝΟΙΑ: Αναδιοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΣΥ, προς όφελος ενός κράτους πρόνοιας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μείωση των εισακτέων σε κάθε σχολή και αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα ακολουθούν τα πρότυπα ξένων χωρών. Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την κορεσμένη προσφορά στελεχών στην αγορά εργασίας.

Θωμάς Βαρδαλάς (Άγιοι Ανάργυροι)

Ειλικρίνεια, ωμή αλήθεια, όχι πολλές υποσχέσεις που στο τέλος δεν πρόκειται να εφαρμοστούν και δίωξη των ναρκωτικών που μαστίζουν τα ελληνικά νιάτα.

Ηλίας (Καναδάς)

Κυρίαρχα θέματα η ανεργία στους νέους και στους μεγάλους. Η κοινωνική δικαιοσύνη, σε ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στην ιδιωτική πρωτοβουλία και που θα δίνει πολύ ισχυρά κίνητρα για να ξεκινήσει κανείς. Έτσι αντιμετωπίζεται η ανεργία. Σοβαρή βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους εργαζόμενος ανέργους και συνταξιούχους. Παιδεία πραγματικά δωρεάν και όχι κατ' επίφαση. Βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλής στάθμης για την εργαζόμενη γυναίκα και επιβολή αυστηρών μειωμένων ωραρίων για την νέα μητέρα.

Στέλιος Χαμόδρακας (Αθήνα)

All possibly imaginable giveaways have already been pre-promised to this public. In theory I could re-promise them so they don't lose their perennial promised-ness. But, since I don't really need to get elected, let's try the following for a change:

1. Make less laws of clearer content, which the government actually plans and can enforce.

δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες)

2. (Finally) separate the church from the state.

3. Do something about the hideous condition of the Greek streets and the equally bad behavior of drivers while on them.

4. Regulate the private sector in a way that allows it to exist profitably without breaking any laws, so Greeks can work there and not keep hanging onto the politicians before elections asking for public sector jobs.

5. Hire people who are well aware of the greek language with the mission of finding decent (emphasis!) greek words that can be used to express all those concepts for which currently we don't have any, due to the lack of forthsight of the ancient Greeks to predict the emergence of fast food and other modern concepts, and the refusal of the contemporary Greeks to adopt foreign words where Greek ones are missing.

Manolis Lygounis (San Jose, California, USA)

Είμαι της γνώμης πως δε χρειάζεται άλλους πρωθυπουργούς η Ελλάδα. Έτσι δεν προτείνω πρόγραμμα ή προτεραιότητες. Εκείνο που θέλω να πω όμως είναι πώς θέλω τους υποψήφιους που με προσεγγίζουν να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίζουν ότι έχω λίγο μυαλό. Έτσι θα με εύρισκαν πιο κοντά τους και θα βάζαμε μαζί τις προτεραιότητες και θα βρίσκαμε το δρόμο για το εφικτό σε μια κοινωνία που ο καθένας βάζει το συμφέρον του πρώτο - πρώτο.

Γιώργης Φράγκος (Οινούσσες Χίου)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εργασία για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες με πραγματική καταγραφή των πραγματικά ανέργων και όχι των ποσοστών που συμφέρει το σύστημα. Αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους και όχι για λίγους και ημετέρους. Αντικατάσταση των όρων "ημέτεροι" και "υμέτεροι", με τον όρο ΕΜΕΙΣ οι Έλληνες. Βαθιές τομές στον κορμό της Χώρας που είναι η παιδεία, αρχής γενομένης από την γλώσσα. Ισχυρό και αξιόμαχο Στρατό. Εθνική μεταναστευτική πολιτική, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των Ελλήνων. Τέλος σεβασμό και αναβάθμιση της ποιότητος της ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Αθανάσιος (Ελλάδα)

Αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης

Τάσος (Ηράκλειο)

Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης και εξοντωτικές ποινές για υπάλληλους και πολίτες που συναλλάσσονται παράνομα, Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα Αξιοκρατία, ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Μείωση των δημοσίων δαπανών.

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα,

Γεράσιμος Μοσχονάς (Καναδάς)

Διακομματική επιτροπή ανάθεσης δημοσίων έργων και προμηθειών , Για να πάψουν οι πράσινες και γαλάζιες ακρίδες να λυμαίνονται τον δημόσιο κορβανά, όπως συμβαίνει από συστάσεως του Ελληνικού κράτους.

Σύσταση ιστοσελίδας που θα δημοσιεύονται νόμοι και τροπολογίες ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται / σχολιάζουν /επεμβαίνουν. Μαζική συμμετοχή πολιτών στην σύσταση και λειτουργία ισχυρού αδέσμευτου ινστιτούτου καταναλωτών για ποιότητα προϊόντων , προστασία από αισχροκέρδεια, αντί να τρέχει ο Κουλούρης στης λαϊκές να κυνηγάει χίμαιρες .

Να σταματήσει το χαΐδεμα σε ομάδες πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους. Σύγκρουση με της λογής- λογής συντεχνίες που καταδυναστεύουν τους πολίτες Και εν τέλει ο κατάλογος ανατροπών και βελτιώσεων είναι τόσο μεγάλος, που με πιάνει κατάθλιψη και πιστεύω ότι χωρίς συναινετικές διαδικασίες από τα δυο κόμματα εξουσίας το παιγνίδι είναι χαμένο.

Δημήτρης Καλιάνος (Ελλάδα)

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Eξαγγελίες και Bρέντζος

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αυτογκόλ και ντρίπλες. Πονοκέφαλοι για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και νέα μέτρα Παπανδρέου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ψήφος στη ΝΔ από τους δανειολήπτες. «Μαύρο» στο ΠΑΣΟΚ για τα πανωτόκια. Ανακοίνωση στήριξης του Πανελληνίου Συλλόγου Δανειοληπτών από τράπεζες και οργανισμούς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βουλευτής ΠΑΣΟΚ... βασανιστής της Χούντας! Η αποκάλυψη έπεσε σαν βόμβα στον πολιτικό κόσμο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μαυρογιαλούρος ο Γιώργος. Πανικόβλητος προσπαθεί να αγοράσει ψήφους με παροχές της τελευταίας στιγμής. Πήγε πρωί πρωί στον Αυτιά και μοίρασε τρισ. για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Κωμωδία με τον Γιώργο. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο Μαυρογιαλούρου.

Η ΑΥΓΗ: Φήμες - παροχές - όξυνση. Το τρίπτυχο της κυβερνητικής προπαγάνδας για να δελεάσουν τους αναποφάσιστους πολίτες και να εγκλωβίσουν τους αριστερούς.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Διπλασιάζει τις αγροτικές συντάξεις ο Γιώργος. Η δημοκρατική παράταξη αγκάλιασε πάλι την αγροτιά και πάει για νέο εκλογικό θρίαμβο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πακέτο Γιώργου» υπέρ των αδυνάμων. Χθεσινές νέες δεσμεύσεις του ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παραλήρημα υποσχέσεων με κάλπικες επιταγές. Μπροστά στον πανικό ο Γιώργος άρχισε τα προεκλογικά «θα».

ΕΘΝΟΣ: Ομπρέλα προστασίας για αγρότες, συνταξιούχους, ανέργους και πολύτεκνους. Λάρισα: Ιστορικό «παρών» στο ραντεβού από δεκάδες χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι... καραμούζες του ΠΑΣΟΚ τον αφήνουν αδιάφορο. Ευθεία επίθεση στον Γ. Παπανδρέου για «υστερίες και πολιτική άλλων δεκαετιών», εξαπέλυσε ο Κ. Καραμανλής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέος εμπαιγμός των συνταξιούχων. Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε αναδιανομή της φτώχειας σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπούμερανγκ Βρέντζος και παροχολογία. ΠΑΣΟΚ: Οι κορώνες περί ακροδεξιάς γύρισαν εναντίον του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έδωσε ρέστα στους συνταξιούχους. Γιώργος: Διπλασιασμός για ΟΓΑ, αυξήσεις για ΙΚΑ - ΤΕΒΕ.

ΕΞΠΡΕΣ: «Χρονιά με ρίσκο» το 2004 μετά την ευφορία του 2003, για πολλούς κλάδους.

ΕΣΤΙΑ: Βουβό ρεύμα υπέρ της ΝΔ. Με κινήσεις απελπισίας αντιδρά ο Γ. Παπανδρέου.

ESPRESSO: Απειλεί το ύπουλο σεισμικό ρήγμα! Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι μετά τα 5,4R στην Καλαμάτα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Γενναία δέσμη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης. Γ. Παπανδρέου: Νέοι άνθρωποι, και από την Αριστερά, στην κυβέρνησή μου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παροχές σε κλίμα ήττας. Και αντιδεξιές κορώνες Παπανδρέου. Επιστρατεύει τα τελευταία όπλα χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

ΚΕΡΔΟΣ: Τα σχέδιά μου για την οικονομία. Συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή στο «Κέρδος».

Ο ΛΟΓΟΣ: Αρνείται τις καταγγελίες ο Στ. Βρέντζος. Εξηγήσεις ζήτησε το ΠΑΣΟΚ από τον βουλευτή Ηρακλείου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παροχολογία και προς τους αγρότες. Νέες προσπάθειες αναβίωσης του φόβου της «Δεξιάς».

METRORAMA: Σαφάρι των κομμάτων για τους ετεροδημότες. Κινητοποίηση των επιτελείων για όσους ψηφίζουν εκτός... έδρας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Φόβοι για ανατιμήσεις μετά την 7η Μαρτίου. Μετατέθηκαν οι αυξήσεις τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.

ΤΑ ΝΕΑ: Εγγυάται 800 ευρώ για κάθε ζευγάρι ηλικιωμένων. Γιώργος: Αυξήσεις - μαμούθ στις συντάξεις.

ΝΙΚΗ: ΕΚΑΣ και στους αγρότες. Μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με αισιοδοξία στην τελική ευθεία. Ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε ΝΔ.

THE DAILY TIMES: Μανιφέστο ανάπτυξης στη Λάρισα. Μεγάλες συγκεντρώσεις με πλειοδοσία εξαγγελιών για όλους τους Έλληνες.

TRAFFIC NEWS: Καυτό παρασκήνιο για τις αποκαλύψεις του Μάκη. Ποια είναι η αλήθεια για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Στ. Βρέντζο.

CITY PRESS: Σύγκρουση για τις υποσχέσεις Παπανδρέου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Την Κυριακή αποθέωση Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς βορειοελλαδίτες διατράνωσαν την απόφασή τους για νέα διακυβέρνηση της χώρας.

Η ΧΩΡΑ: Νίκη και κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Πορεία θριάμβου Καραμανλή και στην Αιτωλοακαρνανία. Το Αγρίνιο έστειλε το μήνυμα.

Προεκλογική κίνηση

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι «εγγυημένη κατώτερη σύνταξη ύψους 800 ευρώ για όλα τα ηλικιωμένα ζευγάρια και κατάργηση της εισφοράς στις συντάξεις εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Αυτό σημαίνει διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων. Γέμισε ύστερα από χρόνια η Πλατεία Ελευθερίας στη Λάρισα, στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση - θρίαμβο του κ. Γ. Παπανδρέου. Χιλιάδες αγρότες έδωσαν το 'παρών' στη νέα σκληρή επίθεση Παπανδρέου στη Δεξιά».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι «'ιστορικό παρών' έδωσαν χτες δεκάδες χιλιάδες αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ο Γιώργος Παπανδρέου απλώνει ομπρέλα προστασίας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι».

Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «προσωπική δέσμευση ότι θα τηρήσει το συμβόλαιο τιμής και αλληλεγγύης που υπέγραψε με τους αγρότες ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη Λάρισα, ενώ υποσχέθηκε τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «μόνο... θάλασσα δεν έταξε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ξεκίνησε από το πρωί 'εξαγγέλλοντας', μεταξύ άλλων, διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, δωρεάν εισιτήρια και διορισμούς στο Δημόσιο και κατέληξε το βράδυ να υπόσχεται ασφαλιστικούς συμβούλους, απλή αναλογική και κυβερνητικές θέσεις».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι «ο πανικός της επερχόμενης ήττας οδηγεί το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του Γιώργο Παπανδρέου σε μοίρασμα ακάλυπτων επιταγών από τα προεκλογικά μπαλκόνια σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί η βαριά ήττα και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη σκληρή οικονομική και κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι «οι ισχυρισμοί Παπανδρέου περί ακροδεξιών θυλάκων στη ΝΔ εξελίσσονται σε μπούμερανγκ για το ΠΑΣΟΚ ύστερα και από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Βρέντζου. Παράλληλα, το προεκλογικό παραλήρημα υποσχέσεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το προφίλ που επιδίωκε να επιβάλει ο Γ. Παπανδρέου».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «τρία 'όπλα' επιστρατεύει το ΠΑΣΟΚ την τελευταία εβδομάδα για να κάμψει την επίμονη αντίδραση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και να κλέψει την ψήφο αριστερών πολιτών. Ο Γ. Α. Παπανδρέου στο παρά πέντε, υπόσχεται όσα είχε ξεχάσει τόσον καιρό».

Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση), αναφέρει ότι «απάντηση στην κυβέρνηση για τη διχαστική πολιτική της των τελευταίων ημερών έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας σε μία ακόμα μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Αγρίνιο».

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι «απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδος, παγιώνεται πλέον η πεποίθησις ότι νικητής των εκλογών της Κυριακής θα είναι η ΝΔ. Η τελευταία αυτή εβδομάδα είναι μεν κρίσιμη, πλην όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο ΠΑΣΟΚ να αναστρέψη την εις βάρος του διαφορά».

Το METRORAMA γράφει ότι «σκληρή μάχη για τους ετεροδημότες και τους ομογενείς δίνουν τα επιτελεία όλων των κομμάτων στο παρά... ένα των εκλογών».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι «σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν στο ΠΑΣΟΚ οι καταγγελίες για τον βουλευτή Ηρακλείου Στ. Βρέντζο για δραστηριότητές του κατά την περίοδο της επταετίας. Χθες, ο Στ. Βρέντζος συναντήθηκε με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο -όπως λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- κατέθεσε αποδεικτικά στοιχεία που διαψεύδουν τις καταγγελίες σε βάρος του ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να προσφύγει δικαστικά εναντίον εκείνων που έκαναν τις καταγγελίες εναντίον του».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων κατά σιιτών στο Ιράκ

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς στην Καρμπάλα

Απανωτές εκρήξεις συγκλόνισαν την Καρμπάλα και την Βαγδάτη κατά την διάρκεια την ιερότερης μέρας των σιιτών μουσουλμάνων.

Εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές βρίσκονται στην Καρμπάλα, πολλοί από τους οποίους είναι Ιρανοί.

Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί στην Καρμπάλα και εκατοντάδες οι τραυματίες.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σωρούς στοιβαγμένους έξω από τα νοσοκομεία της πόλης.

Ανταποκριτής του BBC που ήταν στην Καρμπάλα μεταδίδει ότι ακούσθηκαν τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις, η μία μετά την άλλη.

Κάποια στιγμή φάνηκε ότι δυνάμεις ασφάλειας έβαλαν κατά ενόπλων που πιστεύεται ότι ήταν βομβιστές αυτοκτονίας.

Βαγδάτη

Εκρήξεις όμως σημειώθηκαν και στις σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 57 άτομα σκοτώθηκαν.

Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για επίθεση με ρουκέτες κατά τεμένους των σιιτών.

Γιορτή Ασούρα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι έχουν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη Καρμπάλα, για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αρκετές εορτές των σιιτών είχαν απαγορευθεί.

Η γιορτή της Ασούρα μνημονεύει το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1300 χρόνια, και έχει αποτελέσει ένα από τα αίτια όξυνσης των διαφορών μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Επίθεση κατά Αμερικανών

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση κατά στρατιωτικού οχήματος στην Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών δήλωσε ότι άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο όχημα.

Σχεδόν 550 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις και στο Πακιστάν

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πολύνεκρες επιθέσεις και στο Πακσιτάν

Τουλάχιστον έξι άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν μετά από έκρηξη και ανταλλαγές πυροβολισμών κατά την διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής των σιιτών, Ασούρα.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές 25 άτομα τραυματίσθηκαν πολλοί από τους οποίους σοβαρά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξερράγη βόμβα όταν η πομπή πιστών διέσχιζε το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

Άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή πόλη της επαρχία Πουτζάμπ στην οποία τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 12:48 (Ώρα Λονδίνου)

Δολοφονία συνεργάτη του Αραφάτ

Συνεργάτης του παλαιστίνιου ηγέτη δολοφονήθηκε στην Λωρίδα της Γάζας

Στη Μέση Ανατολή νέος κύκλος βίας άρχισε μετά τη δολοφονία στην πόλη της Γάζας του Χαλίλ Αλ Ζαμέν, στενού συμβούλου του Γιασέρ Αραφάτ.

Το θύμα που ήταν δημοσιογράφος και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βγαίνοντας αργά τη νύκτα από το γραφείο του περικυκλώθηκε από ένοπλους και πυροβολήθηκε πολλές φορές εξ επαφής.

Αλλά το αιματηρό επεισόδιο αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου στην ένοπλη ενδοπαλαιστινιακή αντιπαράθεση που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας και απειλεί να γίνει θρυαλλίδα εμφυλίου πολέμου.

Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής μας στην περιοχή, Πάνος Χαρίτος, η δολοφονία του Χαλίλ Αλ Ζαμέν κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν για την παλαιστινιακή αρχή.

Αδυναμία της Παλαιστινιακής Αρχής

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, υποδηλώνει με τον πλέον σαφή τρόπο την αδυναμία της παλαιστινιακής αρχής να ασκήσει τα καθήκοντά της, άλλα και την απομάκρυνση των πολιτών από τις θέσεις και τις επιλογές της Φατάχ.

Πριν από μερικές εβδομάδες στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Γάζας, εισέβαλε ομάδα ενόπλων οι οποίοι αντάλλαξαν πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας της παλαιστινιακής αρχής.

Ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο συγκεκριμένο συμβάν, ενώ χθές ένας πολίτης που διαπληκτίστηκε με αξιωματικό της Φατάχ στον ίδιο χώρο, έγινε η αφορμή για να ανοίξουν πυρ μεταξύ τους οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εντός του τμήματος.

Την ίδια στιγμή που η παλαιστινιακή αρχή δείχνει να παρακολουθεί σαστισμένη τα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, ο Μοχάμεντ Νταλάν (πρώην υπεύθυνος ασφάλειας), προσπαθεί να δημιουργήσει μια δική του ομάδα ανθρώπων, η οποία μέσα από τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή θα άνοιγε τις πόρτες στον ιδιαίτερα φιλόδοξο Νταλάν που χαίρει της εκτίμησης της Ουάσιγκτον αλλά και του Ισραήλ ώστε να παίξει κάποιο ρόλο σε μια μελλοντική αλλά όχι και ιδιαίτερα μακρινή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Γιασέρ Αραφάτ, η δολοφονία του από το 1960 συνεργάτη του, ήταν μια βρώμικη ενέργεια.

Εκτιμήσεις Ισραήλ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γάζα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα ανατρέψει τις ισορροπίες- τουλάχιστον προς το παρόν, μεταξύ παλαιστινιακής αρχής και των λοιπών οργανώσεων ωστόσο συμπληρώνουν ότι η στιγμή που θα επιφέρει μια βίαιη αναμέτρηση στη Γάζα μεταξύ των ίδιων των παλαιστίνιων ίσως να μην απέχει αρκετά.

Αξιοσημείωτο, είναι επίσης συνεχίζει ο ανταποκριτής μας Πάνος Χαρίτος - και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι παλαιστίνιοι της Γάζας στρέφονται στις ισλαμικές σκληροπυρηνικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Τζιχάντ, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα, όχι απλά για το μέλλον της παλαιστινιακής αρχής στην περιοχή, αλλά και για το ρόλο που θα διαδραματίσουν μελλοντικά οι εν λόγο οργανώσεις.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 09:44 (Ώρα Λονδίνου)

Κοντά στην επίλυση του εκκλησιαστικού

Ελπίδες για επίλυση της κρίσης που μαστίζει εδώ και σχεδόν οχτώ μήνες τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημιούργησε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο κειμένου που θα αποσταλεί στο Φανάρι ως απάντηση στο σχέδιο κειμένου που είχε αποστείλει νωρίτερα το τελευταίο για τη διευθέτηση της κρίσης.

Το κείμενο, το οποίο όπως είπε ο εκπρόσωπος της Συνόδου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος είχε τύχει επεξεργασίας από τον Αρχιεπίσκοπο, προβλέπει ότι:

«Η Εκκλησία της Ελλάδος επαναλαμβάνει ότι επιβεβαιώνει το καθεστώς των νέων χωρών και αποστέλλει στο Πατριαρχείο τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων, ενόψει της κληρώσεως των κενών ιερών μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως, και Κοζάνης, προκειμένου να ασκήσει τα δικαιώματά του».

Το σχετικό έγγραφο θα σταλεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Βέροιας Παντελεήμων, που επισκέφθηκαν το Φανάρι με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου και με τη συναίνεση του κ. Βαρθολομαίου ενημέρωσαν την Ιερά Σύνοδο σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Πατριαρχείο.

Στις 16 και 17 Μαρτίου ορίστηκε νέα συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την οποία ενδεχομένως θα προκηρυχθεί και ημερομηνία εκλογών.

Σύμφωνα με το μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος βρισκόμαστε λίγο πριν την λήξη της κρίσης ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του στο μέλλον των σχέσεων των δυο Εκκλησιών. Είπε όμως χαρακτηριστικά «εκτός και αν ο διάβολος βάλει την ουρά του».


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Σκληρή γλώσσα

Ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, με ομιλίες τους σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ελληνική περιφέρεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Λάρισα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι καταστροφολογεί και είναι δέσμια ακραίων πολιτικών στοιχείων.

«Η ΝΔ μιλά για καμένη γη. Είναι ο εύκολος τρόπος για να αναιρέσει όσα υπόσχεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα», τόνισε.

Ακόμη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που προτίθεται να πάρει για τους αγρότες και δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για την περιφέρεια και την ανάπτυξη.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το κόμμα της αγροτιάς - κι αν έχουν γίνει κάποια λάθη, τα διορθώνουμε. Σας το υπόσχομαι εγώ προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά.

Καραμανλής: «Κατάργηση των κομματικών ταυτοτήτων»

Από την πλευρά του για προσπάθεια καλλιέργειας φανατισμού και διχασμού αλλά και για τη διατύπωση εκβιαστικών διλημμάτων κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, από το Αγρίνιο ο Κώστας Καραμανλής.

«Μπορεί να πιστέψει κανείς σ' αυτούς, που ξεκίνησαν με μοντέρνο λαϊκισμό κι έφτασαν στα άκρα», είπε και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για κατάργηση των κομματικών ταυτοτήτων.

«Στην Ελλάδα του αύριο δεν θα υπάρχουν οι 'δικοί μας' και οι 'δικοί τους'», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής, μίλησε ακόμα μία φορά για επανίδρυση του κράτους και επανέλαβε τη θέση του για αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, ώστε να υπάρχουν παντού απολύτως αξιοκρατικές προσλήψεις.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δικαιοσύνη ο Bρέντζος για τις καταγγελίες

Σε πολιτικά και προσωπικά ελατήρια αποδίδει τις καταγγελίες ο Στ. Bρέντζος

Αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας εταιρίας του τηλεοπτικού σταθμού Alter, του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και των πολιτών Παναγιώτη Πουλόπουλου και Ιωάννη Αλεξάκη κατέθεσε ο δικηγόρος του υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Βρέντζου Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Βρέντζος διεκδικεί ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ από τον καθένα από τους εναγόμενους για ηθική βλάβη που υπέστη από την υπόθεση των καταγγελιών των κ. Πουλόπουλου και Αλεξάκη στην εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου, περί βασανισμού τους από το βουλευτή την περίοδο της δικτατορίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή, ο κ. Βρέντζος συνελήφθη στις 22 Απριλίου 1967 με την κατηγορία της εξύβρισης μελών της βασιλικής οικογένειας, κρατήθηκε στις φυλακές Επταπυργίου και μετά την καταδίκη του τον Σεπτέμβριο του 1967 στις φυλακές Μπογιατίου Αττικής.

Στο κείμενο της αγωγής του, ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρει ότι δεν υπήρξε ποτέ βασανιστής, αλλά αντίθετα θύμα της χούντας και αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία με κίνητρο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Βρέντζος, οι δύο καταγγέλοντες κατασκεύασαν την ιστορία αυτή σκοπίμως για να εξυπηρετήσουν στενούς εκλογικούς σκοπούς, να βλάψουν ενδεχομένως το κόμμα του ή να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.

Η αγωγή ορίσθηκε να συζητηθεί στις 4 Νοεμβρίου 2004. O κ. Βρέντζος ζητά ακόμη να απαγορευθεί στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και στον δημοσιογράφο κάθε επανάληψη της προσβολής του και κάθε αναφορά στο πρόσωπό του.

Εντός της Tρίτης, ο κ. Βρέντζος προτίθεται να καταθέσει και μήνυση για την ίδια υπόθεση.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 09:31 (Ώρα Λονδίνου)

Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 50 νεκρούς στην Καρμπάλα

Απανωτές εκρήξεις συγκλόνισαν την Καρμπάλα και την Βαγδάτη κατά την διάρκεια την ιερότερης μέρας των σιιτών μουσουλμάνων.

Εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές βρίσκονται στην Καρμπάλα, πολλοί από τους οποίους είναι Ιρανοί.

Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σωρούς στοιβαγμένους έξω από τα νοσοκομεία της πόλης.

Ανταποκριτής του BBC που ήταν στην Καρμπάλα μεταδίδει ότι ακούσθηκαν τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις, η μία μετά την άλλη.

Κάποια στιγμή φάνηκε ότι δυνάμεις ασφάλειας έβαλαν κατά ενόπλων που πιστεύεται ότι ήταν βομβιστές αυτοκτονίας.

Γιορτή Ασούρα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι έχουν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη Καρμπάλα, για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα.

Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αρκετές εορτές των σιιτών είχαν απαγορευθεί.

Η γιορτή της Ασούρα μνημονεύει το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1300 χρόνια, και έχει αποτελέσει ένα από τα αίτια όξυνσης των διαφορών μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Βαγδάτη

Εκρήξεις όμως σημειώθηκαν και στις σιιτικές περιοχές της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν.

Κατά τα φαινόμενα πρόκειται για επίθεση με ρουκέτες κατά τεμένους των σιιτών.

Επίθεση κατά Αμερικανών

Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε από επίθεση κατά στρατιωτικού οχήματος στην Βαγδάτη.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών δήλωσε ότι άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα στο όχημα.

Σχεδόν 550 αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις και στο Πακιστάν

Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πολύνεκρες επιθέσεις και στο Πακσιτάν

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν μετά από έκρηξη και ανταλλαγές πυροβολισμών κατά την διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής των σιιτών, Ασούρα.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές 25 άτομα τραυματίσθηκαν πολλοί από τους οποίους σοβαρά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξερράγη βόμβα όταν η πομπή πιστών διέσχιζε το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης.

Άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή πόλη της επαρχία Πουτζάμπ στην οποία τραυματίσθηκαν αρκετά άτομα.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

«Σούπερ Τρίτη» στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τζον Κέρι προηγείται και στις 10 πολιτείες

Κρίσιμες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εκλογές της αποκαλούμενης «Σούπερ Τρίτης» πραγματοποιούνται σε 10 πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στις δυο πολυπληθέστερες - στην Καλιφόρνια και στην Νέα Υόρκη.

Ψηφοφορία πραγματοποιείται επίσης και στις πολιτείες Οχάιο, Μασαχουσέτη, Γεωργία, Μινεσότα, Μέριλαντ, Κονέτικατ, Ροντ Αϊλαντ, και Βερμόντ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, μπορεί να κερδίσει και στις 10 πολιτείες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο μεγαλύτερος αντίπαλος του, γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς, από την Βόρεια Καρολίνα.

Ο κύριος Κέρι έχει επικρατήσει σε 18 από τις 20 προκριματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον σημειώνει ότι αν ο κύριος Εντουαρντς δεν κερδίσει σήμερα τουλάχιστον κάποια από τις προκριματικές τότε μάλλον θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 07:55 (Ώρα Λονδίνου)

Eκρήξεις στην Καρμπάλα και στη Βαγδάτη

Για πρώτη φορά και προσκυνητές από το Ιράν στην Καρμπάλα

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι στην Καρμπάλα, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ακούστηκαν οι εκρήξεις πέντε πυραύλων.

Γίνεται λόγος για θύματα, χωρίς προς το παρόν να προσδιορίζεται επ ακριβώς ο αριθμός τους. Άλλοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι υπάχρουν τουλάχιστον πέντε νεκροί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στη Βαγδάτη σημειώθηκαν εκρήξεις στους συνοικισμούς των σιιτών, σχεδόν ταυτόχρονα με τις εκρήξεις στην Καρμπάλα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 25 τραυματίες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι έχουν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη Καρμπάλα του Ιράκ, για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα. Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν αρκετές εορτές των σιιτών είχαν απαγορευεί.

Πολλοί από τους προσκυνητές, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της πόλης, προέρχονται από το γειτονικό Ιράν, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Η γιορτή της Ασούρα μνημονεύει το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, πριν από 1300 χρόνια, και έχει αποτελέσει ένα από τα αίτια όξυνσης των διαφορών μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Ικανοποίηση για το σύνταγμα

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, επί του προσωρινού συντάγματος της χώρας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό επίτευγμα, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για θεμέλιο λίθο του νέου Ιράκ.

Ηγετικά στελέχη του ιρακινού συμβουλίου χαρακτήρισαν το σύνταγμα ιστορικό έγγραφο. Ένας εξ αυτών ο Σαλέμ Τσαλαμπί, υπογράμμισε στο BBC ότι δόθηκε μεγάλη προσοχή στο θέμα του Ισλάμ, με συμβιβασμό που οδήγησε στη διατύπωση της «φόρμουλας» ότι το Ισλάμ είναι μία μόνο από τις βάσεις στις οποίες θα στηρίζεται ο νομοθέτης.

Πρόκειται βέβαια για ένα μεταβατικό σύνταγμα που θα ισχύσει για 18 μήνες. Μέχρι το τέλος του 2005 θα έχει διαμορφωθεί το οριστικό σύνταγμα που θα δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις.

Καρπός συμβιβασμού είναι επίσης η διατύπωση στο έγγραφο του σχεδίου συντάγματος ότι οι Κούρδοι διατηρούν την αυτονομία τους, τουλάχιστον προσωρινά, είπε ο κ. Τσαλαμπί.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 06:54 (Ώρα Λονδίνου)

Καταγγελίες Αριστίντ για πραξικόπημα

Για πραγικόπημα που οδήγησε στην πρώτη του κάνει λόγο ο Αριστίντ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν στην Αϊτή έως και δύο χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι αργότερα θα ενσωματωθούν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Ήδη στη χώρα βρίσκονται και στρατιώτες από τη Γαλλία και τον Καναδά. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί το σχηματισμό ενός συμβουλίου επιφανών προσώπων της κοινωνίας της Αϊτής, ώστε να συζητηθεί μαζί τους ένα νέο πολιτικό σύστημα.

Kαταγγελίες Αριστίντ

Για «πραξικόπημα» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην προχθεσινή παραίτησή του και τη φυγή του από τη νησιωτική χώρα.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN από τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής όπου βρίσκεται, ο κ.Αριστίντ δήλωσε ότι υποχρεώθηκε σε φυγή.

«Παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαμε, ώστε να αποτραπεί μια αιματοχυσία, υποχρεωθήκαμε να φύγουμε και να περάσουμε είκοσι ώρες σε ένα αμερικανικό αεροπλάνο, δίχως να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε.

Μόλις είκοσι λεπτά πριν προσγειωθούμε μάς είπαν ότι θα προσγειωθούμε στην Κεντρική Αφρική», κατήγγειλε είπε ο κ. Αριστίντ.

Αντικρούουν οι ΗΠΑ

Αν και ο παραιτηθείς πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν απήχθη από τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας, στις ΗΠΑ έχει προκληθεί έντονη αντιδικία για το θέμα και υποστηρικτές του πρώην προέδρου της ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον πιθανό ρόλο της CIA στην εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του κ. Αριστίντ.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αντέκρουσε τις «εξοργιστικές» κατηγορίες, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, δήλωσε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας δε βοηθούν το λαό της Αϊτής να στραφεί στο μέλλον.

«Ενεργήσαμε για την προστασία του κ. Αριστίντ και της οικογένειάς του. Η παραίτηση ήταν απόφαση του ιδίου και έχει ήδη εξηγήσει τους λόγους", είπε ο κ. Μακλέλαν.


Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 05:18 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν έχει τίποτε η Αϊτή»

Η διεθνής κοινότητα εξαναγκάσθηκε να επέμβει για άλλη μία φορά στην Αϊτή, επειδή είχε αποτύχει την πρώτη, γράφει η γαλλική Λε Μόντ (Le Monde).

«Πρέπει να επικροτήσει κανείς, την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης με την επιδίωξη να βοηθήσει την ανάπτυξη μιας υγιούς πολιτικής διαδικασίας, μετά τη διεφθαρμένη, αυταρχική και ανίκανη διακυβέρνηση του Αριστίντ, λαμβανομένου όμως υπόψη του παρελθόντος και ιδιαίτερα του προσφάτου παρελθόντος, απαιτείται προσοχή», γράφει η Λε Μόντ.

Η Αϊτή θα είναι για μεγάλο διάστημα εξαρτημένη από εξωτερική βοήθεια, γράφει η γερμανική εφημερίδα Ντερ Τάγκεσπικελ (der Tagesspiegel), σημειώνοντας ότι «η πικρή αλήθεια είναι πως η Αϊτή δεν έχει τίποτε να προσφέρει στον κόσμο, από στρατηγικής, πολιτικής ή οικονομικής απόψεως».

«Δοκιμασία για τη βελγική δικαιοσύνη»

Στην πολύκροτη δίκη του Αρλόν στο Βέλγιο με κατηγορούμενο για την κακοποίηση και το θάνατο τεσσάρων κοριτσιών τον Μάρκ Ντιτρού, αναφέρεται μακροσκελές άρθρο της γερμανικής Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau).

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, Γκι Φερχόφσταντ ότι «ίσως μετά τη δίκη γίνει δυνατό να γιατρευτεί η πληγή της βελγικής κοινωνίας», η εφημερίδα της Φρανκφούρτης γράφει:

«Δεν συμμερίζονται όλοι οι Βέλγοι την ελπίδα του πρωθυπουργού τους. Για παράδειγμα οι γονείς των δύο τελευταίων θυμάτων του κυκλώματος παιδεραστών δεν θέλουν να παραστούν στη δίκη του Άρλον. Δεν πιστεύουν πλέον ότι θα χυθεί με ικανοποιητικό τρόπο φως στο ερώτημα, κάτω από ποιες συνθήκες απήχθηκαν και κακοποιήθηκαν οι οκτάχρονες τότε κόρες τους».

Η βελγική Ντε Σταντάρντ (De Standaard) χαρακτηρίζει τη δίκη Ντιτρού « σκληρή δοκιμασία» για τη δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας ότι ξεκινά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση θα εκδοθεί μέσα σε ένα γενικά αποδεκτό χρονικό διάστημα.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Αιφνιδιασμός Πούτιν

Την απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ορίσει ως νέο πρωθυπουργό τον άγνωστο μέχρι τώρα, Μιχαήλ Φράντκοφ, σχολιάζουν ρωσικές και άλλες εφημερίδες.

Η Κομσομόλσκαγια Πράβντα περιγράφει τον ελάχιστα γνωστό αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ και μελλοντικό πρωθυπουργό ως «μισοξεχασμένο γραφειοκράτη σοβιετικής σοδειάς, που φαίνονταν να έχει αποσταλεί για πάντα σε τιμητική εξορία στην Ευρώπη».

Ο λόγος που τον κάνει ο Πούτιν πρωθυπουργό, είναι επειδή μπορεί εύκολα να τον ελέγξει, γράφει η εφημερίδα.

Η ρωσική Νόβιγιε Ισβέστια χαρακτηρίζει τον κ. Φράντκοφ «ουδέτερο υποψήφιο», που επιλέγει για να κρατήσει την ισορροπία μεταξύ των διάφορων ομάδων συμφερόντων στο Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν έχει ένα καινούργιο παιχνίδι», σχολιάζει η σλοβακική Πράβντα. Ο Ρώσος πρόεδρος, γράφει η εφημερίδα, χρειάζεται έναν «άχρωμο πρωθυπουργό», ο οποίος θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον διεφθαρμένων υπουργών και θα διορθώνει τις σχέσεις με τη Δύση.

Η τσεχική Λίτοβε Νόβινι εκτιμά ότι της ρωσικής κυβέρνησης θα ηγείται ένας άνθρωπος που είναι συνηθισμένος να εκτελεί εντολές και δεν διαθέτει τα «φόντα» να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.