Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-03-01

  1. Διεθνής πολιτική και...νεράκι
  2. Πόλεις με ποιότητα ζωής
  3. Από το Γουαντάναμο στη Μόσχα
  4. Θριαμβευτική παρέλαση των ανταρτών στην Αϊτή
  5. Κυρώσεις ΕΕ κατά ΗΠΑ
  6. Ενόχληση Λευκωσίας για Γουέστον
  7. Διακόπτεται ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Μπαχρέιν.
  8. «Tα τέρατα του πολέμου»
  9. Ενόχληση Λευκωσίας για Γουέστον
  10. Αρχισε η «δίκη του αιώνα» στο Βέλγιο
  11. Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αϊτή
  12. Αποχώρηση Τόρις από επιτροπή για Ιράκ
  13. Ένταση στη δίκη για τον EΛA
  14. Σεισμός στην Kαλαμάτα
  15. Διαψεύδονται καταγγελίες για βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
  16. Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αϊτή
  17. Κυρώσεις Ε.Ε κατά ΗΠΑ
  18. Εκλογές 2004: Τα κόμματα
  19. Στην τελική ευθεία
  20. Κυριάρχησε ο «Άρχοντας των δακτυλιδιών»
  21. Κυπελλούχος Ελλάδας ο Άρης
  22. Χωρίς εκπλήξεις η κορυφή
  23. Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αϊτή
  24. Διορισμός - έκπληξη από Πούτιν
  25. Κυριάρχησε ο «Άρχοντας των δακτυλιδιών»
  26. Πολυεθνική δύναμη για την Αϊτή
  27. Έπεσε το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο
  28. Συμφωνία για το σύνταγμα στο Ιράκ
  29. «Χάθηκε το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο»
  30. Έπεσε το σοσοσιαλδημοκρατικό προπύργιο
  31. «Tα τέρατα του πολέμου».
  32. «Χάθηκε το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο»

Τρίτη 02 Μαρτίου 2004 - 03:22 (Ώρα Λονδίνου)

Διεθνής πολιτική και...νεράκι

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) αναφέρεται στην αποχώρηση του Συντηρητικού Κόμματος από την επιτροπή του λόρδου Μπάτλερ, η οποία συστήθηκε για να εξετάσει την αξιοπιστία των πληροφοριών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Η εύθραυστη συναίνεση του Τόνι Μπλερ με τους Συντηρητικούς για τα αίτια του πολέμου κατά του Ιράκ θρυμματίσθηκε χθες τη νύχτα, όταν ο αρχηγός τους απέσυρε την υποστήριξή του στην επιτροπή Μπάτλερ, γράφει η Γκάρντιαν.

Επίσης στο πρωτοσέλιδό της, η Γκάρντιαν αποκαλύπτει ότι η αναδιοργάνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρόβερ έγινε προς όφελος της κοινοπραξίας που ανέλαβε τη διάσωσή της.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου για το προσωρινό σύνταγμα της χώρας , ενώ σε ανάλυση για την Αϊτή με τον τίτλο «Γιατί σύντριψαν τον Αριστίντ», σημειώνεται ότι ο εξόριστος, εκλεγμένος πρώην πρόεδρος της Αϊτής ,θεωρούνταν «απειλή» από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είχε μάθει ποτέ να ικανοποιεί απόλυτα τα ξένα οικονομικά συμφέροντα, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Γκάρντιαν.

«Στημένες δίκες»

«Εύθραυστες ελπίδες στο Ιράκ», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), στο οποίο σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία για το προσωρινό σύνταγμα, οι δυνάμεις κατοχής πρέπει τώρα να αποφασίσουν, πως θα επιλεγεί το όργανο, στο οποίο θα μεταβιβάσουν την εξουσία στα τέλη Ιουνίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ταχθεί κατά της διεξαγωγής εκλογών, δεν έχουν κατονομασθεί όμως εναλλακτικές λύσεις, σημειώνει η εφημερίδα.

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εξάλλου, η Ντέιλι Τέλεγκραφ κάνει λόγο για τη μεθόδευση «στημένων δικών» στο Εργατικό Κόμμα, με στόχο τον αποκλεισμό από τις λίστες υποψηφίων βουλευτών που στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ.

Πατριωτισμός και..νεράκι

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς (The Times) δεσπόζει δημοσίευμα για τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε η προσφορά της μυστικής υπηρεσίας Μ15 για τη στρατολόγηση νέων συνεργατών.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «κύμα πατριωτισμού», καθώς χιλιάδες νέοι προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα αναφέρεται στο «νέο» προϊόν της Κόκα Κόλα: Νερό από τη βρύση, εμφιαλωμένο σε «ντιζάιν» μπλε μπουκάλι.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), σε δημοσίευμά της με τον τίτλο «η Κόκα Κόλα προσκρούει στην προσφορά νερού».

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρεται στην ανάδειξη της τράπεζας HSBC, ως της πιο κερδοφόρας τράπεζας της Βρετανίας.

Στους μετανάστες αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), με τον τίτλο «Μία ιστορία για τη μετανάστευση, που είναι απίθανο να τη διαβάσετε σε άλλες εφημερίδες και δεν θα την ακούσετε συχνά από την κυβέρνηση».

Να σταματήσει η υστερία και να ευχαριστήσουμε τους ξένους που εργάζονται στη Βρετανία, σημειώνει η εφημερίδα, υποδεικνύοντας ότι τον τελευταίο χρόνο εργάζονταν 44.000 άνθρωποι από ξένες χώρες στον τομέα της υγείας.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 23:28 (Ώρα Λονδίνου)

Πόλεις με ποιότητα ζωής

Η Γενεύη βρίσκεται στην κορυφή

Οι ελβετικές πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη βρίσκονται στην κορυφή των πόλεων με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε βρετανική εταιρεία.

Στο άλλο άκρο βρίσκευται η ιρακινή πρωτεύουσα. Η Βαγδάτη καταλαμβάνει τη τελευταία θέση στην έρευνα των 215 πόλεων.

Το Βανκούβερ του Καναδά και η Βιέννη στην Αυστρία βρίσκονται στην τρίτη θέση της λίστας.

Στην δυτική Ευρώπη τη χαμηλότερη θέση καταλαμβάνει η Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο νούμερο 120, και αυτό εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, που σύμφωνα με τον οργανισμό ευθύνεται για πολλά αναπνευστικά προβλήματα.

Πόλεις όπως το Μιλάνο, η Ρώμη και η Λισσαβόνα βρίσκονται επίσης χαμηλά στη λίστα ποιότητας. Το Λονδίνο βρίσκεται στην 59η θέση.

Το αποτέλεσμα της έρευνας του Μέρσερ Χιούμαν Ρισόρς βασίζεται στα συμπεράσματα του οργανισμού για την κατάσταση στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, της ασφάλειας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος κάθε χώρας.

Χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας κυριαρχούν στη λίστα με τις δέκα ποιοτικότερες.

«Η απειλή της τρομοκρατίας»

Η έρευνα διενεργήθηκε το Νοέμβριο του 2003 και όρισε τη Νέα Υόρκη ως αφετηρία.

Τελικά, η μεγαλούπολη των ΗΠΑ βρίσκεται στην 38η θέση.

Συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους έχει επιδεινώσει το επίπεδο ζωής σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως , επίσης και σε πόλεις της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ στις οποίες έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας, έχει μειωθεί η ποιότητά ζωής.

Η Χονολουλού και το Σαν Φραντσίσκο θεωρούνται οι ποιοτικότερες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ η Ατλάντα βρίσκεται στην τελευταία θέση των πόλεων των ΗΠΑ.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 21:19 (Ώρα Λονδίνου)

Από το Γουαντάναμο στη Μόσχα

Οι συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο έχουν επανειλημμένα επικριθεί

Επτά Ρώσοι οι οποίοι κρατούνταν στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα επέστρεψαν στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κρατούνται σε κέντρο συγκεντρώσεως στη Ρωσία και περιμένουν να δικαστούν.

Στους δύο άνδρες έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για παράνομη μετακίνηση, παράνομη οικονομική δραστηριότητα και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Ρώσοι είχαν συλληφθεί στο Αφγανιστάν αλλά τα στοιχεία τους δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Παραδόθηκαν στις αρχές της πατρίδας τους μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.

«Η απόφαση για την έκδοση ή την απελευθέρωση ενός κρατουμένου λαμβάνεται σε συνάρτηση με πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από το εάν ο κρατούμενος έχει να προσφέρει κάποιες πληροφορίες στους ανακριτές και εάν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ», είπε το Πεντάγωνο.

Αμερικανικά δικαστήρια

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου άφησαν να εννοηθεί ότι βρίσκονται σε συνεννόηση και με άλλες κυβερνήσεις για την έκδοση κρατουμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για δεκάδες κρατούμενους.

Αυτή είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η κατάσταση με τους αιχμαλώτους του Γουαντάναμο είναι ρευστή, λέει ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς.

Για πρώτη φορά απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο από αυτούς και το Πεντάγωνο ετοιμάζεται για την εκδίκαση των υποθέσεων τους σε στρατιωτικό δικαστήριο.

Λέει επίσης ότι κάποιοι από τους κρατούμενους θα εκδοθούν, κάποιοι θα απελευθερωθούν, ενώ κάποιοι άλλοι ενδέχεται να κρατηθούν έπ αόριστον στο Γουαντάναμο.

Πάντως καμία από τις μεταφορές των κρατουμένων δεν επίκειται άμεσα.

Και ενώ πριν από λίγο χρονικό διάστημα η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο συμφώνησαν στην έκδοση κάποιων Βρετανών που κρατούνται στην αμερικανική βάση, δεν υπάρχει κανένα νέο γι΄αυτούς.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 20:38 (Ώρα Λονδίνου)

Θριαμβευτική παρέλαση των ανταρτών στην Αϊτή

Μαζί με τους Αμερικανούς έφτασε και ο προπομπός των Γάλλων στρατιωτών

Στην Αϊτή οι αντάρτες που ανάγκασαν τον πρόεδρο Αριστίντ σε παραίτηση και φυγή, παρέλασαν θριαμβευτικά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς

Ο αρχηγός των ανταρτών, Γκι Φιλίπ, διέσχισε την πρωτεύουσα με αυτοκινητοπομπή και συνοδευόμενος από περίπου 70 ένοπλους υποστηρικτές του.

Πλήθη χειροκροτούσαν και πανηγύριζαν έξω από το παλάτι του πρώην προέδρου της χώρας.

Η πρώτη στάση του κ. Φιλίπ ήταν το αστυνομικό τμήμα της Πορτ-ο-Πρενς, γιατί όπως είπε θέλει να συνεργαστεί με την αστυνομία και με τις ειρηνευτικές δυνάμεις για να επαναφέρει την τάξη στη χώρα.

Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στην Αϊτή για να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την παραίτηση και φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ζαν- Μπερτράντ Αριστίντ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηγηθούν μιας μεγαλύτερης πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Γαλλία και τον Καναδά.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, είπε ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν 1500 έως 2000 στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική δύναμη περίπου πέντε χιλιάδων στρατιωτών.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ανοησίες» τις φήμες που ήθελαν τους Αμερικανούς πεζοναύτες να αναγκάζουν σε φυγή τον κ. Αριστίντ.

Σχολιάζοντας την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είπε: «Δεν νομίζω ότι θα σημειωθούν μεγάλες μάχες, όμως οι στρατιώτες μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι αυτές».

Διοικητικό Κέντρο

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν ήδη στήσει ένα διοικητικό κέντρο στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου.

Μετά τις αμερικανικές δυνάμεις, στο Πορτ-ο-Πρενς κατεύθασε και ο προπομπός των γαλλικών δυνάμεων, ενώ στο νησί ήδη βρίσκεται μικρός αριθμός επίλεκτων καναδών στρατιωτών.

Στην Αϊτή αναμένεται να φθάσει τις επόμενες ημέρες και «ομάδα αξιολόγησης» των Ηνωμένων Εθνών.

Αριστίντ

Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ ότι ο κ.Αριστίντ έφτασε στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής.

Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του πρώην προέδρου της Αϊτής είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί όμως.

Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί όμως, εάν η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, καταγγέλλοντας το τυραννικό καθεστώς του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετά το πραξικόπημα εναντίον του και την επαναφορά του στην εξουσία με την αμερικανική υποστήριξη στα μέσα της δεκαετίας του 90, επέβαλε αποφάσεις με τη βία και απέρριπτε τη δημόσια κριτική.

Επίσης, κατηγορείται ότι νόθευσε τις εκλογές του 2000, προκαλώντας την ένοπλη αντίδραση αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Υβόν Νέπτουν, μετέφερε την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας να παραιτηθεί.

«Είπε ότι δέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα. Δέχθηκε να κάνει μια μεγάλη θυσία, με την ελπίδα το Σύνταγμα να γίνει σεβαστό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κυρώσεις ΕΕ κατά ΗΠΑ

H ΕΕ επιβάλλει δασμούς 5% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε από σήμερα (Δευτέρα) να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Οι δυο πλευρές αντιδικούν για την πρακτική των φοροαπαλλαγών της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις αμερικανικής εξαγωγές.

Ένας νέος δασμός της τάξης του 5% θα επιβάλλεται στις εισαγωγές αμερικανικών υφασμάτων και γεωργικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την απόφαση να επιβάλλει το νέο δασμό μετά την γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι ορισμένες φοροαπαλλαγές που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση για εξαγωγές συνιστούν κρατική επιχορήγηση που απαγορεύεται από τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Το Κογκρέσο εξετάζει σχέδιο νόμου που θα τροποποιήσει την πρακτική των φοροαπαλλαγών για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις κατά προϊόντων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι είναι παράνομη η απαγόρευση εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος επεξεργασμένου με ορμόνες.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ενόχληση Λευκωσίας για Γουέστον

του Πάρι Ποταμίτη, Λευκωσία

Για "βαρύ κόστος" έκανε λόγο ο κύριος Γουέστον σε περίπτωση "όχι" στο δημοψήφισμα

Ισχυρές αντιδράσεις ανάμεσα στη ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία προκάλεσε η χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού ειδικού συντονιστή Τόμας Γουέστον πως η πλευρά που τυχόν απορρίψει το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα θα πληρώσει βαρύ κόστος.

Η πρώτη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν από τον ίδιο τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υπ όψιν του οποίου τέθηκε η δήλωση Γουέστον. «Αυτός που θα κρίνει είναι ο λαός», απάντησε ο Κύπριος πρόεδρος αναχωρώντας τη Δευτέρα το πρωί για τη διαπραγματευτική συνάντηση που έληξε το μεσημέρι.

Επιστρέφοντας δε από τη συνάντηση δήλωσε ότι εναπόκειται στους ίδιους τους ξένους μεσολαβητές να κρίνουν αν με τις δηλώσεις τους συμβάλλουν θετικά ή επιτυγχάνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ, του μεγαλύτερου εκ των κομμάτων που στηρίζουν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, αναφέρθηκε σε κινδυνολογίες εκ μέρους μεσολαβητών, ενώ υπέδειξε ότι βαρύ κόστος θα υπάρξει και σε περίπτωση μη λειτουργικής λύσεις.

Ακόμη εντονότερη ήταν η αντίδραση του επίσης συγκυβερνώντος κινήματος σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

«Πρόκειται για ανεπίστρεπτη κινδυνολογία που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα», ήταν η τοποθέτηση του κινήματος σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 18:06 (Ώρα Λονδίνου)

Διακόπτεται ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Μπαχρέιν.

Άντρες και γυναίκες βρίσκονταν μαζί μόνο στο σαλόνι

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ΜΒC ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη μετάδοση του Άραβα «Μεγάλου Αδελφού».

Το παιχνίδι που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή στο Μπαχρέιν όπου βρίσκεται το σπίτι του Μεγάλου Αδελφού.

Την Παρασκευή περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ομάδα βουλευτών, διαδήλωσαν ζητώντας να θέσουν το θέμα στον αρμόδιο υπουργό.

Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί απειλή για το Ισλάμ. Αυτή η ψυχαγωγία είναι για ζώα

Διαδηλώτρια

Εκπρόσωπος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου είπε στο BBC ότι κατά πάσα πιθανότητα το τηλεπαιχνίδι δεν θα επαναπροβληθεί.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε αιτία να διχαστεί η κοινή γνώμη, έτσι το MBC αποφάσισε να διακόψει την παραγωγή του προγράμματος από το Μπαχρέιν», έλεγε η ανακοίνωση του MBC.

Εκτός από τις διαδηλώσεις της Παρασκευής, αρκετές γυναίκες του Μπαχρέιν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πληροφοριών το Σάββατο.

«Έχω παρακολουθήσει το πρόγραμμα και πρέπει να σταματήσει», λέει μια 34χρονη δασκάλα.

«Η θρησκεία μας έχει πολύ αυστηρές αρχές που λένε ότι αγόρια και κορίτσια δεν πρέπει να συναναστρέφονται μεταξύ τους.»

«Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί απειλή για το Ισλάμ. Αυτή η ψυχαγωγία είναι για ζώα.»

Διαφορετικά υπνοδωμάτια

Η αραβική παραλλαγή του Μπιγκ Μπράδερ, που μετονομάστηκε σε Αλ Ραΐς

(Αφεντικό) στα αραβικά ήταν προσαρμοσμένο για να ταιριάζει στα αραβικά ήθη.

Για πρώτη φορά στο δημοφιλές παιχνίδι δημιουργήθηκαν ξεχωριστά υπνοδωμάτια για άνδρες και γυναίκες, ένας γυναικείο καθιστικό, χώρος προσευχής και ένα μόνο σαλόνι και για τα δύο φύλα.

«Είναι συνηθισμένο το να βρίσκονται άντρες και γυναίκες στον ίδιο χώρο, αλλά όχι και στο ίδιο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει μια νεαρή φοιτήτρια.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 04:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Tα τέρατα του πολέμου»

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς (The Times) κυριαρχεί το θέμα της Αϊτής.

«Επικίνδυνο χαμόγελο, μετά την άτακτη φυγή του αρχηγού», επιγράφεται δημοσίευμα με φωτογραφία αρχηγού των ανταρτών που αντιμάχονται τις δυνάμεις του εξόριστου πλέον προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

«Πριν δέκα χρόνια ο Αριστίντ θεωρούνταν από το λαό σωτήρας. Σήμερα εγκατέλειψε τη χώρα του στα χέρια των ένοπλων συμμοριών, σε βαθιά φτώχεια και αχαλίνωτη διαφθορά», γράφει η εφημερίδα.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στην πίεση που ασκείται στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να δώσει στη δημοσιότητα τις ενστάσεις που εξέφρασε σε επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας, για τη νομιμότητα του πολέμου κατά του Ιράκ.

Η εφημερίδα προβάλλει σχετικές προτροπές του πρώην πρωθυπουργού, Τζον Μέιτζορ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, λόρδου Χάρτ, προε τον κ. Μπλερ.

Το θέμα της Αϊτής καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποστέλλει στη χώρα 2000 πεζοναύτες, την ίδια ώρα που η πρωτεύουσα, Πορτ ο Πρενς, εγκαταλείπεται στον όχλο.

«Να το βουλώσει»

Η Γκάρντιαν αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και στο θέμα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, περί παρακολουθήσεως των συνομιλιών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Άντριου Τέρνμπουλ, ο οποίος, σε επιστολή του προς την πρώην υπουργού, που την αποκάλυψε, της συνιστά « να το βουλώσει».

Υπό τον τίτλο «ΟΙ ελληνικές δυναστείες μονομαχούν» η Γκάρντιαν φιλοξενεί επισκόπηση άρθρων του διεθνούς και ελληνικού τύπου για την προεκλογική αναμέτρηση, τον Γιώργο Παπανδρέου, τις διαφορές και ομοιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, την τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός.

Η Αϊτή και η Κλερ Σορτ είναι τα βασικά θέματα και του πρωτοσέλιδου της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Πορτ ο Πρενς γράφει ότι η φυγή του Αριστίντ άφησε ανεξέλεγκτα «τα τέρατα του πολέμου».

Πλιατσικολόγοι και μαχαιροβγάλτες κινούνται ως ελευθερωτές προς την πρωτεύουσα, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, σε ανάλυση της οποίας τονίζεται ο καθοριστικός ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης στην απόφαση του Αριστίντ να παραιτηθεί.

Για την πρώην υπουργό που έχει εξελιχθεί σε βασικό πολέμιο του Τόνι Μπλερ, η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν δέχεται να της βάλει «φίμωτρο» η εξουσία.

Σε σχόλιό της όμως η Ντέιλι Τέλεγκραφ κατηγορεί την κ. Σορτ ότι δεν διαθέτει ευγενή κίνητρα στην κριτική της, αλλά διέπεται από «εγωμονισμό, κάκιωμα και αισθήματα ενοχής».

«Χάος στους δρόμους, μετά τη φυγή του Αριστίντ στην εξορία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία σε άλλο της δημοσίευμα σημειώνει ότι ΗΠΑ και Γαλλία βρήκαν «κοινή βάση» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Καραϊβική, ένα χρόνο μετά την έντονη και ανοιχτή αντιπαράθεση τους για τον πόλεμο στο Ιράκ και εξαίρει το ρόλο που διαδραμάτισε στο όλο ζήτημα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει στο πρωτοσέλιδο της ότι αναμένεται να διπλασιασθούν οι καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι διωκτικές αρχές αναμένουν «πλημμύρα» νέων υποθέσεων, καθώς ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα υποχρεούνται να αποκαλύψουν τις υποψίες που διαθέτουν, σημειώνει η εφημερίδα.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην Άννα Διαμαντοπούλου, για την οποία σημειώνει ότι αποφάσισε να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 14:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ενόχληση Λευκωσίας για Γουέστον

Για "βαρύ κόστος" έκανε λόγο ο κύριος Γουέστον σε περίπτωση "όχι" στο δημοψήφισμα

Ισχυρές αντιδράσεις ανάμεσα στη ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία προκάλεσε η χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού ειδικού συντονιστή Τόμας Γουέστον πως η πλευρά που τυχόν απορρίψει το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα θα πληρώσει βαρύ κόστος.

Η πρώτη ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν από τον ίδιο τον πρόεδρο Παπαδόπουλο υπ όψιν του οποίου τέθηκε η δήλωση Γουέστον. «Αυτός που θα κρίνει είναι ο λαός», απάντησε ο Κύπριος πρόεδρος αναχωρώντας τη Δευτέρα το πρωί για τη διαπραγματευτική συνάντηση που έληξε το μεσημέρι.

Επιστρέφοντας δε από τη συνάντηση δήλωσε ότι εναπόκειται στους ίδιους τους ξένους μεσολαβητές να κρίνουν αν με τις δηλώσεις τους συμβάλλουν θετικά ή επιτυγχάνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΑΚΕΛ, του μεγαλύτερου εκ των κομμάτων που στηρίζουν τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, αναφέρθηκε σε κινδυνολογίες εκ μέρους μεσολαβητών, ενώ υπέδειξε ότι βαρύ κόστος θα υπάρξει και σε περίπτωση μη λειτουργικής λύσεις.

Ακόμη εντονότερη ήταν η αντίδραση του επίσης συγκυβερνώντος κινήματος σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

«Πρόκειται για ανεπίστρεπτη κινδυνολογία που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα», ήταν η τοποθέτηση του κινήματος σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 13:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αρχισε η «δίκη του αιώνα» στο Βέλγιο

Η δίκη του 47χρονου ηλεκτρολόγου μπορεί να διαρκέσει δυο μήνες

Άρχισε σήμερα στο Βέλγιο η ακροαματική διαδικασία στη «δίκη του αιώνα» όπως έχει ονομαστεί η δίκη του κατηγορούμενου για απαγωγές, βιασμούς και δολοφονίες ανηλίκων, Μαρκ Ντιτρού.

Εναντίον του 47χρονου ηλεκτρολόγου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για απαγωγή και βιασμό έξι κοριτσιών και τη δολοφονία τεσσάρων από τα θύματά του.

Ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η δίκη αυτή έχει και μια άλλη πτυχή, πέραν των κακουργημάτων που φέρεται να έχει διαπράξει ο φυσικός αυτουργός, καθώς σχεδόν επτά χρόνια μετά τη σύλληψη του εκτιμάται ότι μπορεί να μην βρεθεί το κατά πόσο ο Ντιτρού εργαζόταν για ένα ευρύτερο δίκτυο παιδεραστών, με πιθανή προστασία από ανθρώπους της λεγόμενης υψηλής κοινωνίας.

Ο Ντιτρού έχει παραδεχθεί τις κατηγορίες για τις απαγωγές αλλά αρνείται ότι δολοφόνησε τα παιδιά. Εάν κριθεί ένοχος μπορεί να τού επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες και διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι αρχές στην κωμόπολη Αρλόν, κοντά στα σύνορα του Βελγίου με το Λουξεμβούργο.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 16:01 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αϊτή

Καναδοί στρατιώτες εξασφάλισαν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας

Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στην Αϊτή για να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την παραίτηση και φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ζαν- Μπερτράντ Αριστίντ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηγηθούν μιας μεγαλύτερης πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Γαλλία και τον Καναδά.

Μετά τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πορτ-ο-Πρανς κατεύθασε και ο προπομπός των γαλλικών δυνάμεων, ενώ στο νησί ήδη βρίσκεται μικρός αριθμός επίλεκτων καναδών στρατιωτών.

Καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες μετέβαιναν προς την Αϊτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην χώρα για τρεις μήνες.

Ο στόχος της πολυεθνικής δύναμης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να αποκαταστήσει την τάξη πριν την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα παραμείνει στην χώρα για περισσότερο χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αϊτής.

Αντάρτες

Ο ηγέτης των ανταρτών Γκι Φιλίπ εισήλθε στην πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, με αυτοκινητοπομπή και συνοδεία 70 περίπου ενόπλων.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η αυτοκινητοπομπή δεν συνάντησε καμία αντίδραση από τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου που είχαν στήσει οδοφράγματα.

Καθώς η αυτοκινητοπομπή διέσχισε την πόλη πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους επευφημώντας.

Ο κύριος Φιλίπ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συνεργασθεί με την αστυνομία και την διεθνή ειρηνευτική δύναμη για να αποκατασταθεί η τάξη στην Αϊτή.

'"Νομίζω ότι η ανάπτυξη της δύναμης είναι θετική. Τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε, η χώρα τη χρειάζεται. Θέλουμε ειρήνη και η δύναμη είναι ευπρόσδεκτη", είπε ο Γκυ Φιλίπ.

Αριστίντ

Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ ότι ο κ.Αριστίντ έφτασε στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του πρώην προέδρου της Αϊτής είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί όμως. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί όμως, εάν η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, καταγγέλλοντας το τυραννικό καθεστώς του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετά το πραξικόπημα εναντίον του και την επαναφορά του στην εξουσία με την αμερικανική υποστήριξη στα μέσα της δεκαετίας του 90, επέβαλε αποφάσεις με τη βία και απέρριπτε τη δημόσια κριτική.

Επίσης, κατηγορείται ότι νόθευσε τις εκλογές του 2000, προκαλώντας την ένοπλη αντίδραση αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Υβόν Νέπτουν, μετέφερε την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας να παραιτηθεί..

"Είπε ότι δέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα. Δέχθηκε να κάνει μια μεγάλη θυσία, με την ελπίδα το Σύνταγμα να γίνει σεβαστό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 16:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αποχώρηση Τόρις από επιτροπή για Ιράκ

Ο αμφιλεγόμενος φάκελος της βρετανικής κυβέρνησης για το Ιράκ εξακολουθεί να δημιουργεί αντιπαραθέσεις

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Βρετανία αποχώρησε από την εξεταστική επιτροπή Μπάτλερ η οποία διερευνά την αξιοπιστία των πληροφοριών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Μάϊκλ Χάουαρντ, δήλωσε ότι αποσύρει την υποστήριξη του κόμματος του από την επιτροπή λόγω της περιορισμένης αρμοδιότητας της.

Ο λόρδος Μπάτλερ έχει ανακοινώσει ότι η έρευνα της επιτροπής του θα επικεντρωθεί στις δομές και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και όχι στα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στην όλη υπόθεση.

Ο κύριος Χάουαρντ είπε ότι η αρμοδιότητα της επιτροπής όπως καθορίσθηκε από τον λόρδο Μπάτλερ είναι «αδικαιολόγητα στενή».

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα οι Φιλελεύθεροι-Δημοκρατικοί είχαν εξ αρχής αρνηθεί να συμμετάσχουν στην επιτροπή.

Η επιτροπή Μπάτλερ συστήθηκε από τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ καθώς συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ένταση στη δίκη για τον EΛA

Έντονες αντιδράσεις από την υπεράσπιση

Τη βιαία προσαγωγή του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση διέταξε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Aθηνών, που εκδικάζει την υπόθεση του ΕΛΑ, καθώς ο μάρτυρας δεν προσήλθε τη Δευτέρα στο δικαστήριο, αν και είχε κληθεί.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του και θα επανέλθει στις 10 του μηνός.

Με την έναρξη της διαδικασίας, η πρόεδρος ζήτησε να προσέλθει στο βήμα του μάρτυρα ο κ. Ζήσης, προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεσή του, που είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα.

Ωστόσο, ο μάρτυρας απουσίαζε αναιτιολόγητα με αποτέλεσμα να προκληθεί η εντονότατη αντίδραση της υπεράσπισης, που έκανε λόγο για μεθόδευση εκ μέρους του μάρτυρα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να εφαρμοσθεί η δικονομία και να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Ζήσης ευτέλισε τα θεσμικά όργανα και τη δικαιοσύνη».

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για βιαία προσαγωγή του δημοσιογράφου.

Παράλληλα, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Δημήτρης Ευαγγελάτος, που εκπροσωπεί τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιώργο Ραφτόπουλο, υπέβαλε αίτημα, προκειμένου να κληθούν σε κατάθεση οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξεως Γιώργος Ρωμαίος και Αθανάσιος Τσούρας, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Σεισμός στην Kαλαμάτα

«Λαχτάρησαν» μέσα στη νύχτα οι Kαλαματιανοί

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, και 5,6 βαθμών, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε τη Δευτέρα στις 2.35 τα χαράματα στην πόλη της Καλαμάτας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο της Καλαμάτας, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από το σεισμό κατέρρευσε ένα μπαλκόνι εγκαταλελειμμένης κατοικίας στο κέντρο της πόλης, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις στον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας - Σπάρτης.

Η δόνηση προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους. Θύματα, ή σημαντικές ζημιές δεν έχουν αναφερθεί.

Όπως μετέδωσε το AΠE, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του μικρού εστιακού της βάθους.

Ο σεισμολόγος Νικόλαος Μέλης, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, δήλωσε ότι ο σεισμός προέρχεται από γνωστό εστιακό χώρο της Καλαμάτας, από όπου έχουν προέλθει τέτοιοι και μεγαλύτεροι σεισμοί και πρόσθεσε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Διαψεύδονται καταγγελίες για βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Διαμαντοπούλου: Έως την Παρασκευή θα έχει λυθεί το ζήτημα

Συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, και υποψηφίου και για τη νέα Bουλή, Σταύρου Βρέντζου με τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, για να εξετασθούν οι καταγγελίες σχετικά με τη δραστηριότητα του πρώτου την εποχή της δικτατορίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σειρά αποδεικτικών στοιχείων που καταρρίπτουν τις καταγγελίες ότι υπήρξε βασανιστής της χούντας και δεσμεύθηκε να καταθέσει μήνυση κατά των καταγγελλόντων.

Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται ήδη τα στοιχεία αυτά και έως την Παρασκευή θα έχει διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα.

Επίσης, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα δοθεί στον Τύπο οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί, ενώ ερωτηθείσα εάν το κυβερνών κόμμα καλύπτει τον βουλευτή του, παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ διέπεται από υπερευαισθησία σε αντίστοιχα θέματα, δεν θέλει να υπάρξει η παραμικρή σκιά και αμφιβολία για τη στάση του και θα υπάρξει μία «πολύ καθαρή απάντηση, ώστε να μην απομείνει η παραμικρή σκιά».

Ερωτηθείσα γιατί δεν ακολουθήθηκε η αντίστοιχη διαδικασία και στην περίπτωση των αποπεμφθέντων από τα ψηφοδέλτια για την «τροπολογία Πάχτα», η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι «τότε ήταν μία μεταβατική περίοδος με άλλα χαρακτηριστικά και σίγουρα όχι πέντε μέρες πριν τις εκλογές».

Εξάλλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να γνωρίζει εις βάθος την προϊστορία των βουλευτών του, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η άποψη που είχε το κυβερνών κόμμα για τον κ. Βρέντζο ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου προερχόμενου από αριστερή οικογένεια και διωχθέντος επί χούντας από το στρατοδικείο, λόγω των αντιβασιλικών του αισθημάτων.

Διαψεύδει ο Bρέντζος

Tων δηλώσεων της κ. Διαμαντοπούλου είχε προηγηθεί ανακοίνωση του γραφείου Tύπου του ΠΑΣΟΚ, που καλούσε τον κ. Bρέντζο για στοιχειώδεις λόγους ευθιξίας να αποδείξει αμέσως ότι δεν ευσταθούν στο ελάχιστο οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλιώς άμεσα να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

O υποψήφιος βουλευτής, σε γραπτή δήλωση του, χαρακτηρίζει εντελώς ψευδείς τις καταγγελίες και προσθέτει ότι φυλακίσθηκε και βασανίσθηκε από τη χούντα και προσθέτει:

«Θέτω στη διάθεση όλων των μέσων ενημέρωσης και κάθε ενδιαφερόμενου τα αντίγραφα της στρατιωτικής μου κατάστασης, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι ποινές που μου επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της χούντας, πότε και πού φυλακίσθηκα.

»Θέτω στη διάθεση όλων οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σταθεί χρήσιμο για να λάμψει αλήθεια. Ας σταματήσουν πια τα ψέματα και τη λάσπη».

»Nιώθω βαθειά προσβολή γιατί συκοφαντούμαι για να δημιουργηθούν εντυπώσεις για μένα και την παράταξη μου ακριβώς την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Nιώθω βαθειά προσβολή γιατί με κατηγορούν σήμερα άνθρωποι που εδώ και τριάντα χρόνια δεν τόλμησαν έστω και μία φορά να με κατηγορήσουν δημόσια».

Τέλος, ο κ. Bρέντζος επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του κατά παντός υπευθύνου.

Σημειώνεται, ότι οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας σε τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Alter, όπου τέσσερεις προσκεκλημένοι ισχυρίσθηκαν ότι ο κ. Βρέντζος ήταν βασανιστής κατά την διάρκεια της δικτατορίας, κάτι που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Αυγή» το 1974, αλλά στη συνέχεια διαψεύσθηκε.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αϊτή

Πολλοί κάτοικοι της Αϊτής πανηγύρισαν με την αποχώρηση Αριστίντ

Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στην Αϊτή για να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την παραίτηση και φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ζαν- Μπερτράντ Αριστίντ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηγηθούν μιας μεγαλύτερης πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Γαλλία και τον Καναδά.

Καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες μετέβαιναν προς την Αϊτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην χώρα για τρεις μήνες.

Ο στόχος της πολυεθνικής δύναμης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να αποκαταστήσει την τάξη πριν την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα παραμείνει στην χώρα για περισσότερο χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αϊτής.

Τόσο ο εκτελών χρέη προέδρου, Μπονιφάς Αλεξάντρ, όσο και ο ηγέτης των ανταρτών, Γκυ Φιλίπ, δήλωσαν ότι τα ξένα στρατεύματα είναι ευπρόσδεκτα.

'"Νομίζω ότι η ανάπτυξη της δύναμης είναι θετική. Τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε, η χώρα τη χρειάζεται. Θέλουμε ειρήνη και η δύναμη είναι ευπρόσδεκτη", είπε ο Γκυ Φιλίπ.

Έξαρση βίας

Από τη στιγμή που το αεροσκάφος του προέδρου απογειώθηκε νωρίς το πρωί, στην πρωτεύουσα επικράτησε αναρχία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πλήθους στην κεντρική πλατεία, δύο πρατήρια καυσίμων τυλίχθηκαν στις φλόγες, κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, νοσοκομεία, σούπερμάρκετ και ξενοδοχεία λεηλατήθηκαν.

Αν και κατά την διάρκεια της νύχτας είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Πορτ-Ο-Πρενς, ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ένοπλοι υποστηρικτές του κυρίου Αριστίντ εξακολουθούν να περιπολούν στους δρόμους αλλά μαζί με αυτούς υπάρχουν και υποστηρικτές των ανταρτών.

Αριστίντ

Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ ότι ο κ.Αριστίντ έφτασε στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του πρώην προέδρου της Αϊτής είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί όμως. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί όμως, εάν η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, καταγγέλλοντας το τυραννικό καθεστώς του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετά το πραξικόπημα εναντίον του και την επαναφορά του στην εξουσία με την αμερικανική υποστήριξη στα μέσα της δεκαετίας του 90, επέβαλε αποφάσεις με τη βία και απέρριπτε τη δημόσια κριτική.

Επίσης, κατηγορείται ότι νόθευσε τις εκλογές του 2000, προκαλώντας την ένοπλη αντίδραση αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Υβόν Νέπτουν, μετέφερε την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας να παραιτηθεί..

"Είπε ότι δέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα. Δέχθηκε να κάνει μια μεγάλη θυσία, με την ελπίδα το Σύνταγμα να γίνει σεβαστό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 11:37 (Ώρα Λονδίνου)

Κυρώσεις Ε.Ε κατά ΗΠΑ

H ΕΕ επιβάλλει δασμούς 5% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε από σήμερα (Δευτέρα) να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε σειρά αμερικανικών προϊόντων.

Οι δυο πλευρές αντιδικούν για την πρακτική των φοροαπαλλαγών της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις αμερικανικής εξαγωγές.

Ένας νέος δασμός της τάξης του 5% θα επιβάλλεται στις εισαγωγές αμερικανικών υφασμάτων και γεωργικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την απόφαση να επιβάλλει το νέο δασμό μετά την γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι ορισμένες φοροαπαλλαγές που προσφέρει η αμερικανική κυβέρνηση για εξαγωγές συνιστούν κρατική επιχορήγηση που απαγορεύεται από τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Το Κογκρέσο εξετάζει σχέδιο νόμου που θα τροποποιήσει την πρακτική των φοροαπαλλαγών για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις κατά προϊόντων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την γνωμοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι είναι παράνομη η απαγόρευση εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος επεξεργασμένου με ορμόνες.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές 2004: Τα κόμματα

Έρευνα - Επιμέλεια: Ανδρέας Μπελιμπασάκης

ΠΑΣΟΚ

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας από την μεταπολιτευτική περίοδο, δημιουργήθηκε με τη «διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου 1974» από στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, του δημοκρατικού κινήματος και παλαιά στελέχη της Ένωσης Κέντρου, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχθηκε και πρόεδρός του.

Βασικοί στόχοι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, είναι η Εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και η διεύρυνση της Δημοκρατίας.

Διαγράφοντας μια αλματώδη πορεία, το ΠΑΣΟΚ από 13,6% που συγκέντρωσε στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, πήρε 24% των ψήφων στις εκλογές του 1977 ενώ τον Οκτώβριο του 1981 έλαβε ποσοστό 48% και 174 έδρες, αναλαμβάνοντας την εξουσία με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές του Ιουνίου 1985, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση με ποσοστό 45,82% και 161 έδρες, ανανεώνοντας τη θητεία του.

Στη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας (1981-1989) οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ αναθεωρήθηκαν στο επίπεδο των στρατηγικών συμμαχιών και της οικονομικής πολιτικής και θεσπίστηκαν σημαντικά νέα μέτρα, όπως η αναγνώριση του έπους της Εθνικής Αντίστασης και η συνταξιοδότηση των αγωνιστών της, η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, η νομοθετική εξίσωση ανδρών-γυναικών κ.α. Στο διάστημα 1989-1993 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην αντιπολίτευση, αλλά στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 έλαβε 47% και σχημάτισε και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη την φορά αυτή τον Κώστα Σημίτη πέτυχε με ποσοστό 41,5% άνετη νίκη, κατακτώντας την αυτοδυναμία με 162 έδρες στην Βουλή.

Η ηγεσία του κινήματος

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης εξελέγη από το Δ' συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου 1996, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε παραμείνει αρχηγός του κόμματος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον θάνατό του στις 23 Ιουνίου του 1996. Ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε πρόσφατα υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος για να το οδηγήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004.

Οργανωτική δομή

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος είναι το Συνέδριο, το οποίο χαράσσει τις κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές.

Η Κεντρική Επιτροπή που απαρτίζεται από 180 μέλη εκλέγει το Εκτελεστικό Γραφείο που αποτελούμενο από 13 μέλη ασχολείται τόσο με τα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα του Κινήματος, όσο και με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η περιφερειακή οργάνωση του ΠΑΣΟΚ αποτελείται από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, που εδρεύουν στις έδρες των εκλογικών περιφερειών και τις Τοπικές Οργανώσεις, στις οποίες οργανώνεται το σύνολο των μελών του Κινήματος.

Νέα Δημοκρατία

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επιδίωξή της όπως αναφέρει η ιδρυτική ανακήρυξη, είναι «η ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

Ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος είναι ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Από το 1977 μετεξελίχθηκε σε κόμμα με σύγχρονη κεντρική διοίκηση, τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές. Επίσης οργάνωσε τμήμα νεολαίας την Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) και αντίστοιχο σπουδαστικό τμήμα τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Είναι κόμμα εξουσίας, αφού αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές του 1974 και του 1977, αξιωματική αντιπολίτευση το 1981 και 1985, πρώτο κόμμα στις εκλογές της 18 Ιουνίου και 5 Νοεμβρίου του 1989 και του Απριλίου του 1990. Στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις του 1993, του 1996 και του 2000, ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του κόμματος

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις 21 Μαρτίου 1997 είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διαδέχθηκε το Μιλτιάδη Έβερτ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει οριστεί ο Δημήτρης Σιούφας.

Αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας διετέλεσαν εκτός από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Γεώργιος Ράλλης από το 1980 έως το 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ από το 1981 έως το 1984 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το 1984 έως το 1993.

Οργανωτική δομή

Η οργάνωση του κόμματος διακρίνεται σε Κεντρική, Περιφερειακή και Τοπική. Η Κεντρική Οργάνωση περιλαμβάνει την Εκτελεστική Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το ανώτατο καθοδηγητικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας είναι το Συνέδριο, το οποίο απαρτίζεται από τους εν ενεργεία και πρώην βουλευτές του κόμματος, τους πολιτευτές, εκπροσώπους των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος και εκπροσώπους της Νεολαίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από 17 μέλη και έργο της είναι η διοίκηση του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη χάραξη των πολιτικών κατευθύνσεων του κόμματος.

Η περιφερειακή Οργάνωση διαμορφώνεται με βάση την εκλογική περιφέρεια. Η τοπική οργάνωση αποτελεί την οργάνωση των απλών μελών της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο (Επαρχία, Νήσος, Δήμος, Κοινότητα, Συνοικία, Ενορία, κλπ.).

ΚΚΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το παλαιότερο κόμμα της χώρας, αποτελεί συνέχεια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1918. Το ΚΚΕ το 1924 ασπάστηκε τις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και έκτοτε λειτουργεί με βάση τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Στη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία του ΕΑΜ, ενώ μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο τέθηκε εκτός νόμου και η πλειοψηφία των στελεχών του κατέφυγε στις λεγόμενες χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Τον Φεβρουάριο του 1968 κατά τη διάρκεια της 12ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος που δρούσαν στην Ελλάδα τον καιρό της δικτατορίας (Μ. Παρτσαλίδης, Μ. Δρακόπουλος, Λ. Κύρκος, Π. Δημητρίου κ.α) διασπάστηκε και δημιούργησε το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Μετά τη Μεταπολίτευση το ΚΚΕ νομιμοποιήθηκε και έκτοτε συμμετέχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Παραμένει προσανατολισμένο στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού.

Το ΚΚΕ συμμετείχε το 1989 στην ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου από τον οποίο όμως αποχώρησε το 1991.

Υποστήριξε κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Συνεργασίας του Τζαννή Τζαννετάκη (Ιούλιος - Οκτώβριος 1989) και την Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα (Δεκέμβριος 1989-Φεβρουάριος 1990).

Ηγεσία

Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ από τον Φεβρουάριο του 1991 είναι η Αλέκα Παπαρήγα. Προηγούμενοι γενικοί γραμματείς ήταν ο Γρηγόρης Φαράκος (Ιούλιος 1989-Φεβρουάριος 1991), ο Χαρίλαος Φλωράκης (1972-1989) που σήμερα κατέχει το αξίωμα του επίτιμου προέδρου του κόμματος, ο Κώστας Κολιγιάννης (1956-1972) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (1929-1956).

Οργανωτική δομή

Ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία καθοδηγεί τη δραστηριότητα του κόμματος στο μεσοδιάστημα των συνεδρίων. Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) εκλέγει Γενικό Γραμματέα και Πολιτικό Γραφείο, το οποίο έχει την ευθύνη της κομματικής δραστηριότητας και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Η ΚΕ εκλέγει επίσης Γραμματεία και καθορίζει το αντικείμενό της και Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου.

Ανώτατο κομματικό σώμα είναι το συνέδριο, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αποφασίζει ή τροποποιεί το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του κόμματος, καθορίζει την πολιτική του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και εκλέγει την Κεντρική επιτροπή.

Στο συνέδριο μετέχουν αντιπρόσωποι από τις Νομαρχιακές και τις «Αχτιδικές» Συνδιασκέψεις. Οι διασκέψεις αυτές γίνονται κάθε δυο χρόνια.

Βασική κομματική ομάδα είναι η Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ). Όλα τα μέλη του κόμματος ανήκουν σε κάποια ΚΟΒ. Η ΚΟΒ ορίζει πολιτικά και κομματικά καθήκοντα στα μέλη της και αυτά αποδίδουν λογαριασμό για την κομματική τους δραστηριότητα.

Ισχυρή δύναμη του ΚΚΕ, κυρίως στον φοιτητικό χώρο, είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ).

Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1989. Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και η ΕΑΡ. Στο νέο σχηματισμό της Αριστεράς μετείχαν επίσης η «Δημοκρατική Άμυνα» με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, το ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ του Χαράλαμπου Πρωτόπαπα, η ΕΔΑ του Θεόδωρου Κατριβάνου και οι ανεξάρτητοι Απόστολος Λάζαρης και Μανώλης Δρετάκης.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο διάλογος για τη δημιουργία ενός ευρύτερου αριστερού πόλου με κέντρο τον Συνασπισμό ευοδώθηκε και δημιουργήθηκε ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στον οποίο μετέχουν η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, η ΚΟΕ, και άλλοι ανένταχτοι αριστεροί. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μετέχει στις εκλογές με ενωτικό ψηφοδέλτιο.

Ηγεσία

Από τον Δεκέμβριο του 1993 πρόεδρος του Συνασπισμού είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πρώτος πρόεδρος του Συνασπισμού ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας το ίδιο διάστημα ο Λεωνίδας Κύρκος. Τον Ιούνιο του 1991, αποσύρθηκαν οικειοθελώς ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος και την περίοδο 1991-1993 την προεδρεία ανέλαβε η Μαρία Δαμανάκη, η οποία στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Οργανωτική δομή

Ανώτατο σώμα του Συνασπισμού είναι το Συνέδριο που γίνεται κάθε τριετία. Το Συνέδριο αποφασίζει την πολιτική γραμμή, εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και αναδεικνύει τον Πρόεδρο.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συνασπισμού, η οποία καθορίζει την πολιτική του Συνασπισμού μεταξύ δύο συνεδρίων. Η ΚΠΕ εκλέγει 19μελή Πολιτική Γραμματεία, η οποία φροντίζει για τη διεκπεραίωση της καθημερινής δουλειάς.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο Συνασπισμός διαθέτει περιφερειακές επιτροπές και τοπικές οργανώσεις. Επίσης υπάρχει τμήμα νεολαίας που ονομάζεται «οι Νέοι του Συνασπισμού».

ΔΗ.ΚΚΙ

Τον Οκτώβριο του 1995 ο Δημήτρης Τσοβόλας αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. Στις 20 Δεκεμβρίου αναγγέλλει στη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ) και δίνει στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

Tο ΔΗΚΚΙ, είναι το πρώτο κόμμα που προήλθε από αποχώρηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατόρθωσε να πετύχει την εκλογική του επιβίωση καθώς στις εκλογές του 1996 -εννέα μήνες μετά την ίδρυσή του- λαμβάνει το 4,4% των ψήφων και εκλέγει 9 βουλευτές, ένας εκ των οποίων θα μεταπηδήσει αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Στις ευρωεκλογές του 1999, το ΔΗΚΚΙ παίρνει 6,84% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές.

Ηγεσία

Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας ενώ τον Ιούνιο του 1996, που διεξήχθη η πανελλαδική συνδιάσκεψη εξελέγη και 100μελής κεντρική επιτροπή η οποία με τη σειρά της εξέλεξε πολιτική γραμματεία στην οποία προεδρεύει ο κ. Τσοβόλας.

Οργανωτική δομή

Το κόμμα έχει οργανωθεί σε νομαρχιακή βάση και εκλέχθηκαν προσωρινές νομαρχιακές επιτροπές.

ΛΑΟΣ

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ιδρύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 από τον ανεξάρτητο βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη (πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος διεγράφη από το κόμμα μετά τις εκλογές του 2000) με σκοπό -όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του- «να αλλάξει το σαθρό πολιτικό κλίμα και να αναγεννήσει σε όλους τα ιδανικά της Πίστης, της Θρησκείας και της Οικογένειας, τα οποία τείνουν να χαθούν μπροστά στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του».

Σύμφωνα με την προγραμματική διακήρυξη του κόμματος, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποσκοπεί σε μία πολιτεία που θα χαρακτηρίζεται από Λαϊκό Φιλελευθερισμό και ατομικές ελευθερίες, κράτος δικαίου, κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας και ταυτόχρονα προστασίας του Ελληνικού Ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού, γιατί αυτό επιθυμεί και εκφράζει ο Ελληνικός Λαός.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:51 (Ώρα Λονδίνου)

Γεώργιος Παπανδρέου

Γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, γεννήθηκε το 1952 στο Saint Paul της Μινεσότα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει κοινωνιολογία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης, ιδρυτικό μέλος του Helsinki Citizen Assembly και της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια.

Έχει λάβει βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την "Προαγωγή της Δημοσιογραφίας, τους πολύπλευρους αγώνες του για να γίνει θεσμός του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Ελεύθερη Ραδιοφωνία" (1988), βραβείο από την Οργάνωση "SOS Ρατσισμός" για την προσφορά του στον αγώνα ενάντια στο Ρατσισμού και την Ξενοφοβία (1996), ειδικό βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (Ιούνιος 1997) "για τη δραστηριότητά του υπέρ της Ελληνοτουρκικής Προσέγγισης κατά την περίοδο 19951996, ως Υπουργού Παιδείας", αναγορεύτηκε Μέγας Σταυροφόρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος από τον Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Διόδωρο Α' (30 Σεπτ.1999) και τιμήθηκε με το astwest Institute 2000 AwardsPeace Building Awards και έλαβε το βραβείο "Σημαίνων ανήρ του έτους 2000". Στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Α. Παπανδρέου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ismail Cem, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην βελτίωση των διμερών σχέσεων (2 Μαΐου 2000). Επίσης έχει διατελέσει Πρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2001).

Από το 1984 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ έχει διατελέσει μέλος της Τριμελούς Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (1987-1988) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ (1990). Εκλέγεται από το 1981 έως το 1996 βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα και έκτοτε στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Πολιτισμού (1985-1987), Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988-1989 και 1994-1996), Υφυπουργός Εξωτερικών (1993-1994), αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Υπουργός Εξωτερικών από το 1999 μέχρι σήμερα.

Ηγείται του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, καθώς ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε υπέρ του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Κινήματος στις 6 Φεβρουαρίου 2004 λαμβάνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους των μελών και των φίλων του κινήματος σε ψηφοφορία.

Είναι παντρεμένος με την Άντα Παπαπάνου έχει δυο παιδιά, τον Ανδρέα και τη Μαργαρίτα.

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Fletcher School Of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tafts της Βοστώνης με πτυχίο Master στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες και διδακτορικό δίπλωμα στην Διπλωματική Ιστορία.

Στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας στον οργανωτικό και ιδεολογικό τομέα τις περιόδους 1974-1979 και 1984-1989. Δικηγόρησε από το 1984 έως το 1989. Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες, Διπλωματική Ιστορία και Δίκαιο των Επιχειρήσεων στο κολέγιο Deree. Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΚΙΠΑΕΑ και του Ελληνικού κέντρου προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη 1992».

Συνέγραψε το βιβλίο "Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδος 1928-32". Επιμελήθηκε και προλόγισε τις εκδόσεις "Το Πνεύμα και η Εποχή Γκορμπατσόφ" 1987, και "Ιμπεριαλισμός: η περίπτωση της Αγκόλα" 1988. Συνεργάστηκε με το εβδομαδιαίο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος" την περίοδο 1987-89.

Μέλος της ΟΝΝΕΔ στο διάστημα 1974-1979. Εξελέγη δεύτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές τον Ιούνιο του 1989, τον Απρίλιο του 1990 και πρώτος βουλευτής στις εκλογές Οκτωβρίου του 1993, Σεπτεμβρίου του 1996 και Απριλίου 2000. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ το διάστημα 1993-1997.

Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαρτίου 1997.

Τον Απρίλιο του 1998 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης και τον Φεβρουάριο του 1999 αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είναι παντρεμένος με τη Νατάσα Παζαιΐτη και πατέρας δυο παιδιών.

Αλέκα Παπαρήγα

Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Απόφοιτος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε 8 χρόνια ως υπάλληλος σε λογιστήριο επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα παρέδιδε ιδιωτικά μαθήματα. Από το 1976 ασχολείται αποκλειστικά με την κομματική και κοινωνική δραστηριότητα.

Προσχώρησε το 1961 στο κίνημα ειρήνης και σχεδόν αμέσως οργανώθηκε στη μαθητική οργάνωση νεολαίας της ΕΔΑ. Πήρε μέρος στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 15%, στους αγώνες του 114, στη συνέχεια στους φοιτητικούς αγώνες μέχρι την 21 Απριλίου 1967. Στο αντίστοιχο διάστημα ήταν μέλος Γραφείου της Οργάνωσης της Νεολαίας ΕΔΑ, στη συνέχεια Γραμματέας και μέλος του Γραφείου της Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος στην Παναθηναϊκή Μαθητική Οργάνωση που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια των αγώνων του 15%.

Το 1968 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και δραστηριοποιήθηκε μέχρι το τέλος της δικτατορίας στο κίνημα Οικογενειών Πολιτικών Κρατουμένων. Με τη λήξη της δικτατορίας έγινε μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο γυναικείο κίνημα. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Από το 1981 δραστηριοποιήθηκε στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας μέχρι το 1991.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 10ο Συνέδριο (1978) και του ΠΓ από το 1986.

Εκλέχτηκε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 13ο Συνέδριο τον Φεβρουάριο του 1991.

Μιλάει αγγλικά και ρωσικά.

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Γεννήθηκε το 1942 στην Κρέστενα της Ηλείας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη δεκαετία του 1960 μετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και ήταν πρόεδρος της ΔΕΣΠΑ, γραμματέας της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας, ενώ μετείχε στο ΚΣ της ΕΦΕΕ. Στη διάρκεια της δικτατορίας έγινε στέλεχος της Δημοκρατικής Άμυνας και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Συνελήφθη το 1969 και παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι το 1973.

Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε ως στέλεχος της Δημοκρατικής Άμυνας στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε μέλος της ΚΕ του Κινήματος. Το 1975 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε μαζί με τον Σάκη Καράγιωργα τη "Σοσιαλιστική Πορεία".

Συμμετείχε στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Συνεργασίας του Τζανή Τζαννετάκη. Στις εκλογές του 1990 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον Συνασπισμό. Επανεξελέγη βουλευτής το 1996 και το 2000.

Το 1990 ορίστηκε από τη Βουλή τακτικός κατήγορος στη δίκη "Σκανδάλου Κοσκωτά", αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Γαλανό. Τον Ιούλιο του 1991 εισήλθε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού και αναδείχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού μετά την εκλογική αποτυχία του 1993 και την ακόλουθη παραίτηση της Μαρίας Δαμανάκη. Τον Μάρτιο του 1996 επανεξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού.

Είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη Φωτεινή Τομαή, εμπειρογνώμονα του Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει τέσσερις κόρες.

Δημήτρης Τσοβόλας

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Aπό τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη με το κόμμα αυτό βουλευτής Άρτας από το 1977 έως και το 1989, ενώ στη συνέχεια εξελέγη στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄Περιφέρεια Αθήνας.

Από το 1981 έως το 1989 διετέλεσε αρχικά Υφυπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και από τον Ιούλιο του 1985 έως και τον Ιούνιο του 1989 Υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1985-1995.

Τον Μάιο του 1991 προσήχθη στο ειδικό δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά-Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυο χρόνια φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Έτσι έχασε την βουλευτική έδρα. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των ελλήνων με νομοθέτημά της ακύρωσε την ποινή αυτή.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας μετά τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 13 Νοεμβρίου του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και στις 20 Δεκεμβρίου του 1995 ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ. Εξελέγη βουλευτής το 1996 στη Β' Περιφέρεια Αθηνών.

Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.

Γιώργος Καρατζαφέρης

Ο Πρόεδρος του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (ΛΑ.Ο.Σ.) γεννήθηκε το 1947 και κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία.

Το 1959 πετυχαίνει στο Βαρβάκειο, ενώ το 1962 αναλαμβάνει τις πρώτες του εκπομπές στη κεντρική ραδιοφωνία ενώ γράφει και παρουσιάζει εκπομπές για τη νεολαία, τη γυναίκα, τον αθλητισμό και την πολιτική.

Το 1969 επεκτείνει τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα και στη τηλεόραση.

Το 1971 παρακολουθεί μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου και παρουσιάζει εκεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Το 1974 σε ηλικία 27 ετών, εκδίδει την εφημερίδα το «Στέμμα της Δημοκρατίας» σε Πανελλήνια κυκλοφορία.

Το 1980 η Ν.Δ. του αναθέτει την αρθρογραφία της εφημερίδας ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ που εκδίδει το Κόμμα υπό την διεύθυνση του Αθανασίου Κανελλόπουλου.

Το 1983 παρακολουθεί ως υπότροφος μαθήματα ενημέρωσης στο Ίδρυμα Αντενάουερ στη Βόννη της Γερμανίας.

Το 1986 προσκεκλημένος από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσινγκτον παρακολουθεί μαθήματα επικοινωνίας στις Βερσαλλίες.

Το 1990 δημιουργεί το ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα RADIO CITY - ΤΗΛΕΑΣΤΥ.

Το 2000 σχεδιάζει την εφημερίδα ΑΛΦΑ ΕΝΑ.

Έχει εργαστεί ως συντάκτης στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΜΠΡΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Έχει δίπλωμα δημοσιογραφίας από το LONDON SCHOOL OF JOURNALISM.

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, όπου και επανεξελέγη το 1996 και το 2000. από την πρώτη ημέρα των εκλογών, ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της ΟΚΕ Προεδρίας και εν συνεχεία Πρόεδρος των ΟΚΕ Δημόσιας Τάξης και Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και Α΄ αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς στις εκλογές του 2002.

Αντιπρόεδρος της Ομάδος Ελληνοϊσπανικής Φιλίας.

Έχει γράψει 5 βιβλία : "Το Μοντέλο της Δημοκρατίας", "Η Γυναίκα Σήμερα", "Η Λιάνη στηρίζει την Αλλαγή" και "Αγώνες και Αγωνίες της δεκαετίας 1990-2000" & "ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ".


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 12:43 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συγκίνηση και πάθος. Μεγάλη συγκέντρωση του Κ. Καραμανλή στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μήνυμα ΘεσσαλοΝΙΚΗΣ. Παλμός και... απρόοπτα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΝΔ: Θρίαμβος μεγάλων διαστάσεων. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση όλων των εποχών - διπλάσια εκείνης του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ισχυρή εντολή από τη Θεσσαλονίκη στον Καραμανλή. Η συγκέντρωση της ΝΔ τριπλάσια σε όγκο απ' αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Γιώργο χάνουμε. Και νέο «καπέλο» από τον Σημίτη.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τεράστια συγκέντρωση Καρατζαφέρη. Το μέγεθος και ο παλμός της, αποδεικνύουν την απάτη των στημένων δημοσκοπήσεων.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γκρεμίζονται και τα παραδοσιακά κάστρα του ΠΑΣΟΚ. Αέρας νίκης απ' όλη την Ελλάδα.

ΕΘΝΟΣ: Η τελική επίθεση με στόχο το 44,5%. Το εξαήμερο φίνις του Γιώργου για τη νίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τον «αγκάλιασε» θερμά και του Αλεξάνδρου η Γη! Συγκλονισμένος ο Κ. Καραμανλής μπροστά στην απίστευτη υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Μακεδόνες, στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έγγραφο - σοκ για τις υπερβάσεις στα δημόσια έργα. Το αποκαλυπτικό έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην υπουργός Α. Τσιπλάκος.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εντολή στον Καραμανλή. Θεσσαλονίκη - Ηράκλειο - Μυτιλήνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Επιχείρηση «πράσινη συσπείρωση». Ο Γιώργος ανεβάζει τους τόνους. Στόχος: υπεροχή στην Αθήνα.

ΕΣΤΙΑ: Παράλογη αύξησις ψηφοφόρων μετά το 1981. Δεν συμβαδίζει με την πληθυσμιακή στασιμότητα της Ελλάδος.

ESPRESSO: 1,1 δισ. ευρώ κέρδισαν φέτος 12 Έλληνες ισχυροί του χρήματος. Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεών τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δεσμεύτηκε ενώπιον λαού ο Κ. Καραμανλής.

METRORAMA: Στην τελική ευθεία για τη μάχη της Κυριακής. Τα σχέδια των κομμάτων για την κρίσιμη εβδομάδα προς την κάλπη.

ΤΑ ΝΕΑ: Ούτε λέξη για ακροδεξιά από Καραμανλή. Παρά τη σκληρή επίθεση του Γιώργου.

CITY PRESS: Γ. Παπανδρέου αποκλειστικά στη «CP»: Αποφασισμένος για ρήξεις και ανατροπές.

THE DAILY TIMES: Τα μυστικά γκάλοπ των κομμάτων. Καθημερινές μετρήσεις στο μικροσκόπιο των κομμάτων καθορίζουν την τακτική.

Η ΧΩΡΑ: Σαρωτικό κύμα πολιτικής αλλαγής. Εντολή του λαού στη Θεσσαλονίκη: Ο Καραμανλής πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.

Προεκλογική κίνηση

ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «σε εξαήμερο φίνις για τη νίκη στην κούρσα των εκλογών αποδύεται από σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Στόχος της τελικής επίθεσης είναι να συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό που θα φτάνει τουλάχιστον στο 44,5% και θα σφραγίσει την επικράτησή του επί της ΝΔ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι «όλα τα μέσα θα χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα για να ανεβάσει τη συσπείρωση των οπαδών του, η οποία είναι ένα από τα 'κλειδιά' για να φτάσει στη νίκη. Το άλλο είναι να πάρει διαφορά στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου ψηφίζει το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων. Ο Γιώργος ανεβάζει τους τόνους κατά της ΝΔ. Στη μάχη και ο Κ. Σημίτης».

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι « λέξη δεν είπε ο Κώστας Καραμανλής, στη Θεσσαλονίκη, για τους θύλακες της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που υπάρχουν στο κόμμα. Περιοριζόμενος απλώς να επισημάνει ότι 'δεν τους ακολουθούμε στην πόλωση', αρνήθηκε να απαντήσει, όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, στις τεκμηριωμένες επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος τον κατηγορεί ότι είναι δέσμιος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς».

Το METRORAMA σημειώνει ότι «με πολύ προσεκτικά βήματα για την αποφυγή λαθών της τελευταίας στιγμής που θα κοστίσουν ακριβά την 7η του Μάρτη θα κινηθούν από σήμερα τα 2 μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ από σήμερα έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο 'ολομέτωπης επίθεσης'. Από την άλλη πλευρά, στη ΝΔ έχει αποφασιστεί να διατηρηθεί ένα κλίμα ψυχραιμίας και να αποφευχθούν οι πρόωροι πανηγυρισμοί που μπορεί να συσπειρώσουν τους αντιπάλους την τελευταία ώρα».

Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι «μεγαλώνει η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων για την εξουσία, εν όψει των επικείμενων εκλογών της 7ης Μαρτίου και οι επιθέσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων γίνονται ολοένα και πιο έντονες».

Η ESPRESSO προσθέτει ότι «οι μεγάλες, ανοιχτές συγκεντρώσεις έγιναν και πάλι της μόδας σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Η περίοδος που τα κόμματα αδυνατούσαν να μαζέψουν κόσμο στις πλατείες και στους δρόμους, φαίνεται να έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο κόσμος ενδιαφέρεται και πάλι για την πολιτική (και μάλιστα οι νέοι ) και τα κόμματα στην αρχή δειλά και τώρα πια με θάρρος και δυναμισμό επανέρχονται στην παλιά και δοκιμασμένη 'συνταγή' των ανοιχτών συγκεντρώσεων που γίνονται πολύ πιο έντονες την εβδομάδα που ανοίγεται μπροστά μας».

Σύμφωνα με την DAILY TIMES, «οι διακυμάνσεις της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι το στοιχείο που αναλύουν τα επιτελεία των δύο κομμάτων με μεγάλη προσοχή. Αξιόπιστες πηγές των 'D.T.' αποκαλύπτουν ότι κυρίαρχα στοιχεία αυτών των γκάλοπ είναι η παγιωμένη διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία αποδίδεται στη χαμηλή συσπείρωση που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα».

Η ΕΣΤΙΑ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν μέσα σε μία δεκαετία απολύτου πληθυσμιακής στασιμότητας ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στην κάλπη να αυξάνεται πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα;».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «η αρχή του τέλους γράφτηκε στην... Αριστοτέλους! Οι Θεσσαλονικείς 'έχρισαν' πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, αναβιώνοντας για χάρη του, ημέρες του '74, όταν η πόλη υποδεχόταν τον 'εθνάρχη'! Τον υποχρέωσαν να 'βουρκώσει' από συγκίνηση, σφραγίζοντας με κουβέντες καρδιάς την 'επιταγή' εμπιστοσύνης που υπέγραψαν οι συμπολίτες του με την παρουσία τους».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «ισχυρή εντολή για μεγάλη πλειοψηφία και για νέα διακυβέρνηση, απαλλαγμένη από τα σύνδρομα του χθες, έδωσαν χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη στον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, χιλιάδες Μακεδόνες, οι οποίοι κατέκλυσαν την πλατεία Αριστοτέλους, την παραλία και τους γύρω δρόμους σε μία συγκέντρωση που ήταν τριπλάσια σε σύγκριση με αυτήν που έκανε το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει ότι «διαστάσεις θριάμβου παίρνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τις πληροφορίες, η αναμενόμενη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν όλες οι τελευταίες έρευνες αλλά και τα μηνύματα από ευαίσθητες εκλογικές περιφέρειες καθώς και οι πληροφορίες από όλα τα κομματικά επιτελεία που βλέπουν πλέον ως δεδομένο την εκλογική επικράτηση της NΔ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι «ούτε ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατρέψει το σημερινό πολιτικό σκηνικό του τόπου. H NΔ σε μία εβδομάδα θα είναι κυβέρνηση, τόνισε χθες ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας, μπροστά σε μία τεράστια, ομολογουμένως, συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη».

Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι «βαθιά συγκινημένος ο Κ. Καραμανλής από την πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Η ΝΔ οδεύει προς τη μεγάλη νίκη. 'Μακεδόνες, δεσμεύομαι να σας υπηρετήσω πιστά, να τηρήσω τις αρχές και τις αξίες', ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι «σεισμός πολιτικής αλλαγής στη Θεσσαλονίκη! Με μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην πολιτική ιστορία της χώρας, η συμπρωτεύουσα έδωσε από την πλατεία Αριστοτέλους ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Κ. Καραμανλή για τη νέα διακυβέρνηση».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα έχει 'κλειδώσει υπέρ της NΔ. Οι συγκεντρώσεις του Κώστα Καραμανλή στη Μυτιλήνη και το Ηράκλειο το Σάββατο, αλλά και χθες στη Θεσσαλονίκη απέδειξαν πως ο κόσμος έχει πάρει πια την απόφασή του».

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦΑΣΗ, «σε συγκέντρωση που σε όγκο και παλμό θύμιζε την περίοδο της μεταπολίτευσης μίλησε χθες ο Κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι «οι συγκλονιστικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Μυτιλήνη άφησαν άφωνους και τους οργανωμένους Νεοδημοκράτες. Μέγας ο όγκος και το πάθος. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από το 1990. 'Πρώτα η Ελλάδα και ο Έλληνας', κάτω το κομματικό κράτος, διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής. Αφυπνίσθηκε ο σιωπηλός γίγαντας, ο λαός».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 07:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κυριάρχησε ο «Άρχοντας των δακτυλιδιών»

Στη χαμηλού προϋπολογισμού ταινία «Το τέρας» πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θερόν

Η ταινία του Πίτερ Τζάκσον «Η επιστροφή του βασιλιά» από την τριλογία του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» απέσπασε τα βραβεία και στις ένδεκα κατηγορίες στις οποίες είχε προταθεί, όπως στο παρελθόν οι ταινίες «Μπεν Χουρ» και «Τιτανικός».

Μεταξύ άλλων κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Σον Πεν για την ταινία «Σκοτεινό Ποτάμι» και το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Σαρλίζ Θερόν για την ταινία «Το τέρας».

Το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Τιμ Ρόμπινς επίσης για την ταινία «Σκοτεινό Ποτάμι», ενώ στις γυναίκες το βραβείο του καλύτερου συμπρωταγωνιστικού ρόλου πήγε στη Ρενέ Ζελγουέγκερ για την ταινία «Cold Mountain».

Καλύτερη ταινίας κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το έργο «Ψάχνοντας τον Νέμο» και καλύτερη ξένη ταινία: «Η Απέλαση των Βαρβάρων» του Ντενί Αρκάν από τον Καναδά.

Το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου δόθηκε στη Σοφία Κόπολα για την ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση».


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 10:20 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Άρης

Οπαδοί του Άρη πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου μπροστά από τον Λευκό Πύργο

Ο Άρης είναι ο κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό με 73-70.

Προαναγγέλθηκε ως η γιορτή του μπάσκετ αλλά το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου που φιλοξενήθηκε στη Λαμία, και ειδικά ο τελικός της διοργάνωσης μεταξύ του Ολυμπιακού και του Άρη το βράδυ της Κυριακής, κάθε άλλο παρά δικαιολόγησαν τις προσδοκίες.

Κατ' αρχήν «συνελήφθη» παίκτης (Τζόουνς) ντοπέ που αποκλείστηκε της διοργάνωσης πριν καν αρχίσει.

Έπειτα υπήρξαν ενστάσεις επί ενστάσεων για αντικανονική συμμετοχή του Άρη στον ημιτελικό με τον Απόλλωνα Πάτρας και αντικανονική διεξαγωγή των τελικών, επεισόδια εκτός γηπέδου μεταξύ των οπαδών.

Και ενώ στον αγώνα ο Ολυμπιακός προηγείτο με 51-44,οπαδοί του έριξαν φωτοβολίδα στο παρκέ και οι διαιτητές αποχώρησαν στα αποδυτήρια ζητώντας την εκκένωση του γηπέδου.

Η απόφαση ήταν να φύγουν πρώτοι οι οπαδοί του Άρη ενώ στη συνέχεια θα αποχωρούσαν αυτοί του Ολυμπιακού, ενώ ο τελικός είχε χάσει πλέον κάθε νόημα και ουσία μετά από τις ασχήμιες των οπαδών.

Ήταν το 8ο κύπελλο για τον Άρη που έγινε ο πολυνίκης του θεσμού αφήνοντας τον Ολυμπιακό με επτά.

Ολυμπιακός: Γιούρακ 10, Χαρίσης 13 (1), Γκόρενς 4, Διαμαντόπουλος 11 (1), Γιαννουζάκος, Λιαδέλης 6, Τόμιτς 9 (1), Σκλάβος 4, Μπάγκαριτς 7, Βολκοβίσκι 6.

Άρης: Πάρκερ 21 (3), Ραίσεβιτς 2, Λάππας, Κυρίτσης, Κόμματος 11, Βετούλας 2, Μπέιλι 12, Λικχολίτοφ 13, Στακ 12, Νίκιλα.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς εκπλήξεις η κορυφή

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 της Καλλιθέας και διατήρησε την πρωτοπορία στον βαθμολογικό πίνακα. Ο Βάλλας άνοιξε το σκορ για τους πρωταθλητές, ενώ για την μαχητική Καλλιθέα ισοφάρισε ο Αγγελόπουλος με την βοήθεια της τύχης και του Στολτίδη.

Η τύχη όμως δεν άφησε παραπονεμένους τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι μετά από ωραία προσποίηση του Ζιοβάνι, πήραν προβάδισμα ξανά με το αυτογκόλ του Κουλακιώτη.

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός κλείστηκε με αποτέλεσμα η Καλλιθέα να πιέζει για την ισοφάριση.

Χωρίς να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη απέναντι στο Αιγάλεω με 2-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Στο πρώτο μέρος, οι «πράσινοι» χωρίς να ικανοποιήσουν, χρειάσθηκε να φτάσουν στο τελευταίο λεπτό για να σημειώσουν το πρώτο γκολ με τον Κωνσταντίνου.

Στο δεύτερο μέρος ο Γκονζάλες με θαυμάσιο πλασέ κλείδωσε τη νίκη. Θετική η παρουσία του Ολισαντέμπε.

Ανώτερος του ΟΦΗ ο ΠΑΟΚ σε όλη την διάρκεια του αγώνα πήρε τη νίκη με 2-0 στην Τούμπα και έκανε ένα ακόμα βήμα για την έξοδό του στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «δικέφαλος» δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα από τους Κρητικούς και έφτασε εύκολα στην επικράτηση. Οι Σαλπιγγίδης και Γιασεμής σημείωσαν τα δυο τέρματα των νικητών.

Πρώτη νίκη της ΑΕΚ με του Ντουμιτρέσκου στον πάγκο της, μετά από τρία συνεχή αρνητικά αποτελέσματα. Ο Κόφι Αμπονσά λύτρωσε την ομάδα του στο 90 πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ (1-0) απέναντι στον Άρη.

Νωρίτερα ο Δέλλιος είχε πει «όχι» σε εκτέλεση πέναλτι του Τσιάρτα. Έξαλλοι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων στην εκπνοή και παράπονα των φιλοξενούμενων από την διαιτησία.

Παίζοντας άριστα τις αντεπιθέσεις και εκμεταλλευόμενος την αδράνεια του Ηρακλή στις στημένες φάσεις, ο Πανιώνιος πήρε μια σπουδαία νίκη στη Θεσσαλονίκη επικρατώντας των γηπεδούχων με 3-0.

Μάλιστα η επιτυχία είναι σημαντική από την στιγμή που οι Νεοσμυρνιώτες ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς επτά βασικούς τους παίκτες. Τα γκολ οι Μήτρου, Βλτσεκ, Λαγωνικάκης.

Η Χαλκηδόνα ως φιλοξενούμενη στη Νεάπολη επικράτησε του Ιωνικού με 1-0 και διατηρήθηκε στην 5η θέση με 38 βαθμούς υπερτερώντας στην ισοβαθμία της ΑΕΚ (33 έχει ο Πανιώνιος). Το γκολ σημείωσε στο 44 ο Ζαχαρόπουλος.

Τις ελπίδες της για παραμονή στην κατηγορία αναπτέρωσε η Προοδευτική με τη νίκη της επί του Πανηλειακού με 2-0.

Οι «βυσσινί» ήταν ανώτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο έπαψαν να είναι υπερβολικά φλύαροι με την είσοδο του Φραντζέσκου. Καζάντζης και Φραντζέσκος ( με ωραία εκτέλεση φάουλ) τα δύο τέρματα για την Προοδευτική.

Νικήτρια κατάφερε να φύγει από τα Άνω Λιόσια και το παιχνίδι με τον Ακράτητο, η Ξάνθη.

Η ακριτική ομάδα επικράτησε με 3-1 σε μία αναμέτρηση η οποία θα μπορούσε να είχε διαφορετική κατάληξη λόγω των πολλών ευκαιριών που έχασαν οι γηπεδούχοι. Παπαδημητρίου, Παβιό και Σφακιανάκης οι σκόρερ για τους φιλοξενούμενους, ενώ ο Ακράτητος είχε ισοφαρίσει προσωρινά με αυτογκόλ του Παβιό.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Αϊτή

Πολλοί κάτοικοι της Αϊτής πανηγύρισαν με την αποχώρηση Αριστίντ

Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στην Αϊτή για να αποκαταστήσουν την τάξη μετά την παραίτηση και φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Ζαν- Μπερτράντ Αριστίντ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα ηγηθούν μιας μεγαλύτερης πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν στρατεύματα από την Γαλλία και τον Καναδά.

Καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες μετέβαιναν προς την Αϊτή, το Συμβούλιο Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στην χώρα για τρεις μήνες.

Ο στόχος της πολυεθνικής δύναμης σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να αποκαταστήσει την τάξη πριν την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα παραμείνει στην χώρα για περισσότερο χρόνο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αϊτής.

Τόσο ο εκτελών χρέη προέδρου, Μπονιφάς Αλεξάντρ, όσο και ο ηγέτης των ανταρτών, Γκυ Φιλίπ, δήλωσαν ότι τα ξένα στρατεύματα είναι ευπρόσδεκτα.

'"Νομίζω ότι η ανάπτυξη της δύναμης είναι θετική. Τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε, η χώρα τη χρειάζεται. Θέλουμε ειρήνη και η δύναμη είναι ευπρόσδεκτη", είπε ο Γκυ Φιλίπ.

Έξαρση βίας

Από τη στιγμή που το αεροσκάφος του προέδρου απογειώθηκε νωρίς το πρωί, στην πρωτεύουσα επικράτησε αναρχία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC, ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πλήθους στην κεντρική πλατεία, δύο πρατήρια καυσίμων τυλίχθηκαν στις φλόγες, κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, νοσοκομεία, σούπερμάρκετ και ξενοδοχεία λεηλατήθηκαν.

Αν και κατά την διάρκεια της νύχτας είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Πορτ-Ο-Πρενς, ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ένοπλοι υποστηρικτές του κυρίου Αριστίντ εξακολουθούν να περιπολούν στους δρόμους αλλά μαζί με αυτούς υπάρχουν και υποστηρικτές των ανταρτών.

Αριστίντ

Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ ότι ο κ.Αριστίντ έφτασε στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του πρώην προέδρου της Αϊτής είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί όμως. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί όμως, εάν η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, καταγγέλλοντας το τυραννικό καθεστώς του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετά το πραξικόπημα εναντίον του και την επαναφορά του στην εξουσία με την αμερικανική υποστήριξη στα μέσα της δεκαετίας του 90, επέβαλε αποφάσεις με τη βία και απέρριπτε τη δημόσια κριτική.

Επίσης, κατηγορείται ότι νόθευσε τις εκλογές του 2000, προκαλώντας την ένοπλη αντίδραση αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Υβόν Νέπτουν, μετέφερε την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας να παραιτηθεί..

"Είπε ότι δέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα. Δέχθηκε να κάνει μια μεγάλη θυσία, με την ελπίδα το Σύνταγμα να γίνει σεβαστό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 10:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διορισμός - έκπληξη από Πούτιν

Εξέπληξε με την επιλογή του Φράντκοφ ο πρόεδρος Πούτιν

Έξι μέρες μετά την αποπομπή του Μιχαήλ Κασιάνοφ και έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όρισε ως νέο πρωθυπουργό τον Μιχαήλ Φράντκοφ, μέχρι τώρα αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε το όνομα του νέου πρωθυπουργού-που δεν συγκαταλέγονταν στα φαβορί- σε συνάντησή του με στελέχη του κόμματος "Για τη Ρωσία", που τον στηρίζει και το οποίο διαθέτει στη Δούμα 300 από τις 450 έδρες.

Η έγκριση τη επιλογής του ρώσου προέδρου θεωρείται έτσι δεδομένη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, η βουλή θα συνεδριάσει για την επικύρωση του κυρίου Φράντκοφ στη θέση του πρωθυπουργού στις 5 Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα η επιλογή του κυρίου Πούτιν εξέπληξε τους πάντες διορίζοντας στην θέση του πρωθυπουργού ένα σχεδόν άγνωστο πολιτικό.

Η επιλογή του κυρίου Φράντκοφ δίνει τέλος στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών όπου ακούσθηκαν δεκάδες ονόματα για την θέση του πρωθυπουργού. Το όνομα του Μιχαήλ Φράντκοφ δεν ακούσθηκε ποτέ, σημειώνει ο ανταποκριτής μας.

Ο κύριος Πούτιν δήλωσε ότι η επιλογή «δεν ήταν εύκολη υπόθεση». Πρόσθεσε ότι αναζητούσε έναν «αξιοπρεπή πολιτικό με μεγάλη εμπειρία».

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο διορισμός του τεχνοκράτη με εμπειρία στα Ευρωπαϊκά θέματα Μιχαήλ Φράντκοφ ίσως βοηθήσει τις ξένες επενδύσεις στην Ρωσία.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 07:55 (Ώρα Λονδίνου)

Κυριάρχησε ο «Άρχοντας των δακτυλιδιών»

Στη χαμηλού προϋπολογισμού ταινία «Το τέρας» πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θέρον

Η ταινία του Πίτερ Τζάκσον «Η επιστροφή του βασιλιά» από την τριλογία του «Άρχοντα των δακτυλιδιών» απέσπασε τα βραβεία και στις ένδεκα κατηγορίες στις οποίες είχε προταθεί, όπως στο παρελθόν οι ταινίες «Μπεν Χουρ» και «Τιτανικός».

Μεταξύ άλλων κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Σον Πεν για την ταινία «Σκοτεινό Ποτάμι» και το βραβείο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Σαρλίζ Θέρον για την ταινία «Το τέρας».

Το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Τομ Ρόμπινς επίσης για την ταινία «Σκοτεινό Ποτάμι», ενώ στις γυναίκες το βραβείο του καλύτερου συμπρωταγωνιστικού ρόλου πήγε στη Ρενέ Ζελβέγκερ για την ταινία «Cold Mountain'».

Καλύτερη ταινίας κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το έργο «Ψάχνοντας τον Νέμο» και καλύτερη ξένη ταινία: «Η Επέλαση των Βαρβάρων» του Ντένι Αρκαν από τον Καναδά.

Το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου δόθηκε στη Σοφία Κόπολα για την ταινία «Χαμένοι στη μετάφραση».


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Πολυεθνική δύναμη για την Αϊτή

Πανηγυρίζουν οι αντάρτες, αβέβαιο όμως το μέλλον στην Αϊτή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή του την άμεση ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στην Αϊτή, για τρεις μήνες.

Αποστολή της πολυεθνικής δύναμης που ενέκρινε ο ΟΗΕ είναι η αποκατάσταση της τάξης στην Αϊτή, μετά τη φυγή του προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, που ακολούθησε εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών.

Μετά την πάροδο των τριών μηνών, θα αναπτυχθεί στην Αϊτή ειρηνευτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ήδη αδιευκρίνιστος προς το παρόν αριθμός Αμερικανών πεζοναυτών έφτασε στην Αϊτή. Στρατεύματα αποστέλουν επίσης η Γαλλία και ο Καναδάς.

Αποστολή η επαναφορά της τάξης

Ανακοινώνοντας την αποστολή αμερικανικής δύναμης, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είπε ότι διέταξε την αποστολή πεζοναυτών, που θα αποτελέσουν τον προπομπό μιας προσωρινής διεθνούς δύναμης, η οποία θα βοηθήσει «στην επαναφορά της τάξης και της σταθερότητας στην Αϊτή».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Αϊτής, πορτ ο Πρενς,Στίβεν Γκιμπς, την παραίτηση και φυγή του κ. Αριστίντ ακολούθησε αναταραχή.

"Από τη στιγμή που το αεροσκάφος του προέδρου απογειώθηκε νωρίς το πρωί, στην πρωτεύουσα επικράτησε αναρχία. Ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον πλήθους στην κεντρική πλατεία, δύο πρατήρια καυσίμων τυλίχθηκαν στις φλόγες, κρατούμενοι απελευθερώθηκαν, νοσοκομεία, σούπερμάρκετ και ξενοδοχεία λεηλατήθηκαν", μεταδίδει ο Στίβεν Γκιμπς.

Τόσο ο εκτελών χρέη προέδρου, Μπονιφάς Αλεξάντρ, όσο και ο ηγέτης των ανταρτών, Γκυ Φιλίπ, δήλωσαν ότι τα ξένα στρατεύματα είναι ευπρόσδεκτα..

'"Νομίζω ότι η ανάπτυξη της δύναμης είναι θετική. Τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε, η χώρα τη χρειάζεται. Θέλουμε ειρήνη και η δύναμη είναι ευπρόσδεκτη", είπε ο Γκυ Φιλίπ.

«Για να αποφευχθεί αιματοκύλισμα»

Επιβεβαιώθηκε στο μεταξύ ότι ο κ.Αριστίντ έφτασε στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του πρώην προέδρου της Αϊτής είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί όμως. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί όμως, εάν η κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

Ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής το 1990, καταγγέλλοντας το τυραννικό καθεστώς του προκατόχου του Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές του, μετά το πραξικόπημα εναντίον του και την επαναφορά του στην εξουσία με την αμερικανική υποστήριξη στα μέσα της δεκαετίας του 90, επέβαλε αποφάσεις με τη βία και απέρριπτε τη δημόσια κριτική.

Επίσης, κατηγορείται ότι νόθευσε τις εκλογές του 2000, προκαλώντας την ένοπλη αντίδραση αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Υβόν Νέπτουν, μετέφερε την απόφαση του πρώην προέδρου της χώρας να παραιτηθεί..

"Είπε ότι δέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αποφευχθεί ένα αιματοκύλισμα. Δέχθηκε να κάνει μια μεγάλη θυσία, με την ελπίδα το Σύνταγμα να γίνει σεβαστό", δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 07:13 (Ώρα Λονδίνου)

Έπεσε το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο

Το τίμημα για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων εισέπραξε στο Αμβούργο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα οι xριστιανοδημοκράτες του Αμβούργου πέτυχαν στις τοπικές εκλογές σαρωτική νίκη, κατακτώντας με 47,2% (26,2% το 2001) την απόλυτη πλειοψηφία. Στη νέα τοπική βουλή θα διαθέτουν 63 από τις 121 έδρες.

Μείωση της δύναμης τους κατά 5,9% υπέστησαν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) που πέτυχαν ποσοστό 30,5%, ενώ οι Πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους κατά 3,7% στο 12,3%.

Εκτός βουλής έμειναν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και ο υπερσυντηρητικός, πρώην γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων, Ρόναλντ Σιλ.

Αποδοκιμασία της κυβέρνησης Σρέντερ

Παρότι η νίκη των χριστιανοδημοκρατών αποδίδεται από αναλυτές στο μεγαλύτερο μέρος της στην προσωπικότητα του δημοφιλούς κ. φον Μπόιστ, εντούτοις ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη αποδοκιμασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την πολιτική των περικοπών στον κοινωνικό τομέα.

Ηγετικά στελέχη των χριστιανοδημοκρατών ερμηνεύουν τη συντριβή του SPD στο Αμβούργο ως προάγγελο νέων επιτυχιών τους στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν αυτό το χρόνο στη Γερμανία, ενώ υποδεικνύουν ότι βελτιώνονται κατακόρυφα οι προοπτικές να εκλέξουν, σε συνεργασία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, και τον διάδοχο του προέδρου της χώρας, Γιοχάνες Ράου.

Ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φραντς Μίντεφεριγκ πάντως υποηγράμμισε ότι παρά το «φιάσκο» του Αμβούργου, η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα παραμείνει η ίδια.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 08:46 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία για το σύνταγμα στο Ιράκ

Συμφωνία μετά από έντονες αντιπαραθέσεις του κυβερνητικού συμβουλίου για το σύνταγμα

Σε συμφωνία κατέληξε τελικά το ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο για το σχέδιο του προσωρινού συντάγματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του μέλους του Συμβουλίου, Αχμάντ Τσαλαμπί, το σχέδιο αναγνωρίζει το Ισλάμ ως μία από τις πηγές νομοθεσίας και όχι τη μοναδική.

Παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση της αυτονομίας της κουρδικής μειονότητας, τουλάχιστον μέχρι την ανάδειξη εκλεγμένης κυβέρνησης.

Το σχέδιο αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη, τέσσερις ημέρες μετά την προθεσμία που είχε θέσει η Ουάσινγκτον.

Απαλλάσσεται η κυβέρνηση της Αυστραλίας

Απαλλακτικό για την κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ στην Αυστραλία ήταν το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία είχε την αποστολή να εξετάσει την ακρίβεια των πληροφοριών που έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες, για να δικαιολογηθεί η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η επιτροπή απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν παραποίησε τα στοιχεία που διέθετε σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο και σημείωσε ότι η παρουσίαση της απειλής από το ιρακινό καθεστώς, ήταν πολύ πιο «ήπια και μετρημένη» από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η επιτροπή συνέστησε, ωστόσο, τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το βαθμό επιτυχίας του έργου των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Αποζημιώσεις από τη Βρετανία

Στη Βρετανία δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες 13 Ιρακινών που σκοτώθηκαν στη Βασόρα, μετά την επίσημη λήξη του πολέμου, ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τους θανάτους.

Ο εκ των δικηγόρων των οικογενειών που ζητούν για τον θάνατο οικείων τους, Φιλ Σίνερ, δήλωσε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει διορία μίας εβδομάδας να διατάξει ανεξάρτητη έρευνα και να συμφωνήσει στην καταβολή αποζημιώσεων.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

«Χάθηκε το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο»

«Πρώτα το Αμβούργο, μετά η προεδρία και μετά η κυβέρνηση», είναι ο τίτλος σχολίου της αυστριακής Ντι Πρέσσε (die Presse), που αναφέρεται στους στόχους τουςν οποίους έχουν θέσει οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, αυτό τον χρόνο με τις 13 εκλογικές αναμετρήσεις και την ανάδειξη του διαδόχου του προέδρου της χώρας, Γιοχάνες Ράου.

Μετά τις εκλογές του Αμβούργο τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) διαθέτουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα εκλέξει νέο πρόεδρο, σημειώνει η εφημερίδα της Βιέννης.

Το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο στον προτεσταντικό βορά δεν υπάρχει πια, γράφει σχολιαστής της γερμανικής Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau), ο οποίος εκτιμά ότι η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, είναι ουσιαστικά η νίκη ενός ανθρώπου, του δημάρχου Όλε Φον Μπόιστ.

«Ο Ολε φον Μπόιστ , ο οποίος ενσαρκώνει περισσότερο έναν τρόπο ζωής και λιγότερο ένα πολιτικό πρόγραμμα, ταιριάζει απόλυτα στο Αμβούργο του 21ου αιώνα: είναι φιλελεύθερος, κοσμοπολίτης και σύγχρονος», τονίζεται στο σχόλιο της Φράνκφουρτερ Ρούντσαου.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel) του Βερολίνου σχολιάζει τα συμβάντα στην Αϊτή, υπό τον τίτλο «τώρα βοηθούν όλοι».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ήδη το 1991, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Αριστίντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, στην οποία τον επανέφεραν οι Αμερικανοί τρία χρόνια αργότερα. Τώρα είναι απίθανο να ξανασυμβεί το ίδιο. Πριν τον Αριστίντ αναγκάστηκαν πάντως να εγκαταλείψουν την Αϊτή πολλοί ηγέτες της, χωρίς να αλλάξει ποτέ κάτι στη χώρα, επισημαίνει η Τάγκεσπιγκελ.

Τις τελευταίες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σχολιάζει η ελβετική Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουγκ (Neue Zuercher Zeitung), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Πιογκγιάγκ επικεντρώνει τις προσπάθειές της να προκαλέσει ρήξη στις γραμμές των άλλων πέντε συνομιλητών και κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μία πλευρά, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από την άλλη.

Η Νότια Κορέα και η Κίνα εμφανίζονται πρόθυμες να κάνουν υποχωρήσεις, και έτσι συνειδητά ή όχι να παίξουν το παιχνίδι της Βόρειας Κορέας, τονίζει η εφημερίδα της Ζυρίχης.

«Προεκλογική εκστρατεία της ΕΤΑ»

Η σύλληψη δύο υπόπτων μελών της ΕΤΑ, με μισό τόνο εκρηκτικά στην κατοχή τους, είναι το κυρίως θέμα για τις ισπανικές εφημερίδες.

Η ABC γράφει ότι είναι ξεκάθαρο, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ότι η ΕΤΑ θέλει να σκοτώσει και διαθέτει γι αυτό, «τόσο το έμψυχο, όσο και το άψυχο υλικό» εξακολουθεί όμως , όπως σημειώνει, να «έχει αδύναμη δομή».

Για «προεκλογική εκστρατεία της ΕΤΑ» κάνει λόγο η Ραθόν (La Razon), η οποία γράφει ότι στόχος ήταν ενδεχομένως και τα γραφεία της.

Στην έναρξη της δίκης του κατηγορούμενου για κακοποίηση και δολοφονία παιδιών στο Βέλγιο, Μαρκ Ντιτρό, αναφέρεται η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation), σημειώνοντας πως η απόφαση δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 06:46 (Ώρα Λονδίνου)

Έπεσε το σοσοσιαλδημοκρατικό προπύργιο

Το τίμημα για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων εισέπραξε στο Αμβούργο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες του Αμβούργου πέτυχαν στις τοπικές εκλογές σαρωτική νίκη, κατακτώντας με 47,2% (26,2% το 2001) την απόλυτη πλειοψηφία. Στη νέα τοπική βουλή θα διαθέτουν 63 από τις 121 έδρες.

Μείωση της δύναμης τους κατά 5,9% υπέστησαν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) που πέτυχαν ποσοστό 30,5%, ενώ οι Πράσινοι αύξησαν τη δύναμή τους κατά 3,7% στο 12,3%.

Εκτός βουλής έμειναν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και ο υπερσυντηρητικός, πρώην γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων, Ρόναλντ Σιλ.

Αποδοκιμασία της κυβέρνησης Σρέντερ

Παρότι η νίκη των χριστιανοδημοκρατών αποδίδεται από αναλυτές στο μεγαλύτερο μέρος της στην προσωπικότητα του δημοφιλούς κ. φον Μπόιστ, εντούτοις ερμηνεύεται ως ξεκάθαρη αποδοκιμασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την πολιτική των περικοπών στον κοινωνικό τομέα.

Ηγετικά στελέχη των χριστιανοδημοκρατών ερμηνεύουν τη συντριβή του SPD στο Αμβούργο ως προάγγελο νέων επιτυχιών τους στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν αυτό το χρόνο στη Γερμανία, ενώ υποδεικνύουν ότι βελτιώνονται κατακόρυφα οι προοπτικές να εκλέξουν, σε συνεργασία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, και τον διάδοχο του προέδρου της χώρας, Γιοχάνες Ράου.

Ο νέος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φραντς Μίντεφεριγκ πάντως υποηγράμμισε ότι παρά το «φιάσκο» του Αμβούργου, η πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα παραμείνει η ίδια.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 04:54 (Ώρα Λονδίνου)

«Tα τέρατα του πολέμου».

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τάιμς (The Times) κυριαρχεί το θέμα της Αϊτής.

«Επικίνδυνο χαμόγελο, μετά την άτακτη φυγή του αρχηγού», επιγράφεται δημοσίευμα με φωτογραφία αρχηγού των ανταρτών που αντιμάχονται τις δυνάμεις του εξόριστου πλέον προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ.

«Πριν δέκα χρόνια ο Αριστίντ θεωρούνταν από το λαό σωτήρας. Σήμερα εγκατέλειψε τη χώρα του στα χέρια των ένοπλων συμμοριών, σε βαθιά φτώχεια και αχαλίνωτη διαφθορά», γράφει η εφημερίδα.

Επίσης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς αναφέρεται στην πίεση που ασκείται στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να δώσει στη δημοσιότητα τις ενστάσεις που εξέφρασε σε επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας, για τη νομιμότητα του πολέμου κατά του Ιράκ.

Η εφημερίδα προβάλλει σχετικές προτροπές του πρώην πρωθυπουργού, Τζον Μέιτζορ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, λόρδου Χάρτ, προε τον κ. Μπλερ.

Το θέμα της Αϊτής καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Γκάρντιαν (The Guardian), στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αποστέλλει στη χώρα 2000 πεζοναύτες, την ίδια ώρα που η πρωτεύουσα, Πορτ ο Πρενς, εγκαταλείπεται στον όχλο.

«Να το βουλώσει».

Η Γκάρντιαν αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και στο θέμα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, περί παρακολουθήσεως των συνομιλιών του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Άντριου Τέρνμπουλ, ο οποίος, σε επιστολή του προς την πρώην υπουργού, που την αποκάλυψε, της συνιστά « να το βουλώσει».

Υπό τον τίτλο «ΟΙ ελληνικές δυναστείες μονομαχούν» η Γκάρντιαν φιλοξενεί επισκόπηση άρθρων του διεθνούς και ελληνικού τύπου για την προεκλογική αναμέτρηση, τον Γιώργο Παπανδρέου, τις διαφορές και ομοιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, την τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός.

Η Αϊτή και η Κλερ Σορτ είναι τα βασικά θέματα και του πρωτοσέλιδου της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Πορτ ο Πρενς γράφει ότι η φυγή του Αριστίντ άφησε ανεξέλεγκτα «τα τέρατα του πολέμου».

Πλιατσικολόγοι και μαχαιροβγάλτες κινούνται ως ελευθερωτές προς την πρωτεύουσα, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, σε ανάλυση της οποίας τονίζεται ο καθοριστικός ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης στην απόφαση του Αριστίντ να παραιτηθεί.

Για την πρώην υπουργό που έχει εξελιχθεί σε βασικό πολέμιο του Τόνι Μπλερ, η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν δέχεται να της βάλει «φίμωτρο» η εξουσία. Σε σχόλιό της όμως η Ντέιλι Τέλεγκραφ κατηγορεί την κ. Σορτ ότι δεν διαθέτει ευγενή κίνητρα στην κριτική της, αλλά διέπεται από «εγωμονισμό, κάκιωμα και αισθήματα ενοχής».

«Χάος στους δρόμους, μετά τη φυγή του Αριστίντ στην εξορία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent) , η οποία σε άλλο της δημοσίευμα σημειώνει ότι ΗΠΑ και Γαλλία βρήκαν «κοινή βάση» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Καραϊβική, ένα χρόνο μετά την έντονη και ανοιχτή αντιπαράθεση τους για τον πόλεμο στο Ιράκ και εξαίρει το ρόλο που διαδραμάτισε στο όλο ζήτημα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) γράφει στο πρωτοσέλιδο της ότι αναμένεται να διπλασιασθούν οι καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι διωκτικές αρχές αναμένουν «πλημμύρα» νέων υποθέσεων, καθώς ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα υποχρεούνται να αποκαλύψουν τις υποψίες που διαθέτουν, σημειώνει η εφημερίδα.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην Άννα Διαμαντοπούλου, για την οποία σημειώνει ότι αποφάσισε να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Δευτέρα 01 Μαρτίου 2004 - 05:14 (Ώρα Λονδίνου)

«Χάθηκε το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο»

«Πρώτα το Αμβούργο, μετά η προεδρία και μετά η κυβέρνηση», είναι ο τίτλος σχολίου της αυστριακής Ντι Πρέσσε (die Presse), που αναφέρεται στους στόχους τουςν οποίους έχουν θέσει οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, αυτό τον χρόνο με τις 13 εκλογικές αναμετρήσεις και την ανάδειξη του διαδόχου του προέδρου της χώρας, Γιοχάνες Ράου.

Μετά τις εκλογές του Αμβούργο τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) διαθέτουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα εκλέξει νέο πρόεδρο, σημειώνει η εφημερίδα της Βιέννης.

Το σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο στον προτεσταντικό βορά δεν υπάρχει πια, γράφει σχολιαστής της γερμανικής Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau), ο οποίος εκτιμά ότι η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών, είναι ουσιαστικά η νίκη ενός ανθρώπου, του δημάρχου Όλε Φον Μπόιστ.

«Ο Ολε φον Μπόιστ , ο οποίος ενσαρκώνει περισσότερο έναν τρόπο ζωής και λιγότερο ένα πολιτικό πρόγραμμα, ταιριάζει απόλυτα στο Αμβούργο του 21ου αιώνα: είναι φιλελεύθερος, κοσμοπολίτης και σύγχρονος», τονίζεται στο σχόλιο της Φράνκφουρτερ Ρούντσαου.

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Τάγκεσπιγκελ (der Tagesspiegel) του Βερολίνου σχολιάζει τα συμβάντα στην Αϊτή, υπό τον τίτλο «τώρα βοηθούν όλοι».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ήδη το 1991, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Αριστίντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, στην οποία τον επανέφεραν οι Αμερικανοί τρία χρόνια αργότερα. Τώρα είναι απίθανο να ξανασυμβεί το ίδιο. Πριν τον Αριστίντ αναγκάστηκαν πάντως να εγκαταλείψουν την Αϊτή πολλοί ηγέτες της, χωρίς να αλλάξει ποτέ κάτι στη χώρα, επισημαίνει η Τάγκεσπιγκελ.

Τις τελευταίες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σχολιάζει η ελβετική Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουγκ (Neue Zuercher Zeitung), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Πιογκγιάγκ επικεντρώνει τις προσπάθειές της να προκαλέσει ρήξη στις γραμμές των άλλων πέντε συνομιλητών και κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μία πλευρά, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από την άλλη.

Η Νότια Κορέα και η Κίνα εμφανίζονται πρόθυμες να κάνουν υποχωρήσεις, και έτσι συνειδητά ή όχι να παίξουν το παιχνίδι της Βόρειας Κορέας, τονίζει η εφημερίδα της Ζυρίχης.

«Προεκλογική εκστρατεία της ΕΤΑ»

Η σύλληψη δύο υπόπτων μελών της ΕΤΑ, με μισό τόνο εκρηκτικά στην κατοχή τους, είναι το κυρίως θέμα για τις ισπανικές εφημερίδες.

Η ABC γράφει ότι είναι ξεκάθαρο, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, ότι η ΕΤΑ θέλει να σκοτώσει και διαθέτει γι αυτό, «τόσο το έμψυχο, όσο και το άψυχο υλικό» εξακολουθεί όμως , όπως σημειώνει, να «έχει αδύναμη δομή».

Για «προεκλογική εκστρατεία της ΕΤΑ» κάνει λόγο η Ραθόν (La Razon), η οποία γράφει ότι στόχος ήταν ενδεχομένως και τα γραφεία της.

Στη δίκη του κατηγορούμενου για κακοποίηση και δολοφονία παιδιών στο Βέλγιο, Μαρκ Ντιτρό, που ολοκληρώνεται αναφέρεται η γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation), σημειώνοντας πως η απόφαση δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.