Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-26

  1. Τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς εκπλήξεις
  2. Δηλώσεις Ερντογάν για κυπριακό, ελληνικές εκλογές
  3. Χωρίς ξένους συμμάχους ο Αριστίντ;
  4. 'Εληξε η τηλεοπτική αναμέτρηση
  5. Διπλωματία για την Αϊτή
  6. Σοκ από τον θάνατο του Μπόρις Τράϊκοφσκι
  7. 'Εληξε η τηλεοπτική αναμέτρηση
  8. Σοκ από τον θάνατο του Μπόρις Τράϊκοφσκι
  9. Διπλωματία για την Αϊτή
  10. ΗΠΑ:«Ελεύθερα τα ταξίδια στη Λιβύη»
  11. «Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»
  12. ΗΠΑ:«Ελεύθερα τα ταξίδια στη Λιβύη»
  13. ΗΠΑ:«Ελεύθερα τα ταξίδια στη Λιβύη»
  14. «Τραγικός πατέρας»
  15. Νεκρός ο Μπόρις Τράϊκοφσκι
  16. Όλα έτοιμα για την τηλεοπτική αναμέτρηση
  17. Tο θρίλερ με την τηλεοπτική αναμέτρηση
  18. «Προσφορά» από τη Β. Κορέα
  19. «Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»
  20. Νεκρός ο Μπόρις Τραϊκόφσκι
  21. Η αποκαθήλωση ενός μεγάλου
  22. Νεκρός ο Μπόρις Τραϊκόφσκι
  23. «Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»
  24. «Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»
  25. Εξαφανίστηκε το αεροπλάνο του Τραϊκόβσκι
  26. Ερντογάν : «Όχι λεπτομέρειες για το Κυπριακό»
  27. Η κατάσκοπος που γύρισε από τη δίκη
  28. Επίθεση στο Αφγανιστάν
  29. Διπλωματία για την Αϊτή
  30. Ισοτιμίες

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 01:55 (Ώρα Λονδίνου)

Τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς εκπλήξεις

Χωρίς εκπλήξεις διεξήχθη η τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε αρχηγών

Σε ήρεμο κλίμα, χωρίς εκπλήξεις, διεξήχθη η πρώτη στην ιστορία μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Από τις εννέα το βράδυ τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας συνδέθηκαν με τη ΝΕΤ και μετέδωσαν την συζήτηση.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση, διήρκεσε δυόμισι ώρες και αναλύθηκαν πέντε θεματικές ενότητες ενώ ακολούθησε ένας κύκλος ελεύθερων ερωτήσεων. Η συζήτηση άρχισε με τον τομέα της υγείας και συνεχίστηκε με την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

Κύριο χαρακτηριστικό της τηλεοπτικής αναμέτρησης, ήταν οι χαμηλοί τόνοι και η αυστηρή τήρηση του χρονικού περιορισμού, τόσο στις ερωτήσεις όσο και από στις απαντήσεις, από τον συντονιστή της συζήτησης.

Των προκαθορισμένων πέντε θεματικών ενοτήτων ακολούθησαν οι ελεύθερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες έπεσε και η "αυλαία" της αναμέτρησης.

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες

Στην ενότητα που αφορούσε την κοινωνική πολιτική την υγεία και την πρόνοια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «να φέρουμε τον γιατρό κοντά στον πολίτη», ενώ σε ερώτηση για τη στάση που είχαν κρατήσει το 1990 οι κύριοι Μάνος και Ανδριανόπουλος, απάντησε ότι διαφωνεί με πολλές από τις θέσεις τους, αλλά δεν βάζει ταμπέλες στους ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα οφέλη από την κατάργηση του μέτρου της «συνταγογράφησης» που προτείνει το κόμμα του, ενώ ως προς το ασφαλιστικό δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και τις εισφορές.

Η ΓΓ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ ενός δωρεάν κρατικού συστήματος υγείας και υπέρ της κατάργησης των εισφορών των εργαζομένων για την υγεία, ο επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζήτησε ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και δεσμεύσεις για- μεταξύ άλλων- τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και διαφανή διαχείριση στα ταμεία.

Ο δε πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τάχθηκε δε υπέρ ενός δημόσιου εθνικού συστήματος υγείας κι ενός εγγυημένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με τριμερή συμμετοχή.

Εξωτερική πολιτική

Το Κυπριακό κυριάρχησε στην ενότητα της εξωτερικής πολιτικής και για το θέμα αυτό ρωτήθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του κ. Καραμανλή. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη νέα τετραετία θα είναι η επίλυση του προβλήματος, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν και σημείωσε πως το Κυπριακό δεν πρέπει να γίνει δικοινοτικό θέμα, ενώ ο κ. Τσοβόλας τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού μόνο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1974 μέχρι σήμερα και επανέλαβε την αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν.

Η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για τη στάση του ΚΚΕ στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και διευκρίνισε ότι το κόμμα της δεν ψήφισε κατά της ένταξης της Κύπρου αλλά κατά της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του, σε ερώτηση σχετικά με δήλωση υποψηφίου βουλευτή του κόμματός του για αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εκείνος που θα αναγνωρίσει εθνοτική μειονότητα στην περιοχή όταν η συνθήκη της Λοζάννης κάνει λόγο για θρησκευτική μειονότητα.

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι προτεραιότητας του κόμματός του θα αποτελέσει η βελτίωση της θέσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη προσέλκυσης νέων επενδύσεων και περαιτέρω ισχυροποίησης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας και ενίσχυσης των επενδύσεων, έκανε λόγο για «έγκλημα» στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2000 και επεσήμανε ότι υπάρχει το πρόβλημα των μεγάλων περιφερειακών ανισοτήτων στη χώρα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ μίλησε για έναν «άγριο καπιταλισμό» που βιώνουμε σήμερα και είπε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανάπτυξης που όμως υποθηκεύονται από τις επιλογές της ΕΕ.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τις οικονομικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παράλληλες και επεσήμανε ότι η οικονομία αντέχει παροχές, αν καταπολεμηθεί η σπατάλη και αν δοθεί έμφαση σε κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τάχθηκε υπέρ της ανακατανομής του εθνικού εισοδήματος, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Χρηματιστηρίου, επικρίνοντας την κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για «ληστεία» των πολιτών.

Δημόσια διοίκηση και διαφθορά

Η διαφθορά στην δημόσια διοίκηση και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυριάρχησε στην ενότητα για τη δημόσια διοίκηση και την διακυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς, ενώ παραδέχθηκε και την ανάγκη για αποκέντρωση.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για το πρόβλημα της διαφθοράς και είπε ότι αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει θεσμικά το πρόβλημα αυτό, δεν έχει μέλλον, ενώ επανέφερε την πρότασή του για την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τα δημόσια έργα.

Η κ. Παπαρήγα απέδωσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην απουσία πολιτικού, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε την ανάγκη περιφερειακής οργάνωσης και ελέγχου.

Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων και προληπτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.

Παιδεία

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους πολιτικούς αρχηγούς στην ενότητα που αφορούσε στην Παιδεία.

Ο κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για τη θέση που διατύπωσε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, σημείωσε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την ομοιομορφία της παιδείας και να υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές για την Παιδεία και στις θεσμικές αλλαγές για να μειωθεί το ποσό που δαπανά κάθε οικογένεια για την Παιδεία και τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.

Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι στην Παιδεία πρέπει να υπάρχει ισότητα για όλους και να μην υπάρχουν ταξικοί φραγμοί και ζήτησε τη δαπάνη του 15% του κρατικού προϋπολογισμού για τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε δραστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, 12χρονη υποχρεωτική Παιδεία, θεσμοθέτηση λυκείου γενικής κατάρτισης και ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Αντίθετος στη δημιουργία ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, τονίζοντας ότι "η παιδεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες χωρίς αποκλεισμούς".

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, χωρίς δικαίωμα ερώτησης, ενώ οι ερωτώντες δημοσιογράφοι ήταν ο Παύλος Τσίμας, ο Αλέξης Παπαχελάς (αρχικά είχε προταθεί η Όλγα Τρέμη), ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Νίκος Ευαγγελάτος. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αντέννα αποφάσισε να μη στείλει εκπρόσωπό του ( είχε προταθεί η Έλλη Στάη), υποστηρίζοντας πως δεν τηρήθηκε το κριτήριο της τηλεθέασης σε ότι αφορά την επιλογή του συντονιστή.


Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2004 - 02:02 (Ώρα Λονδίνου)

Δηλώσεις Ερντογάν για κυπριακό, ελληνικές εκλογές

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

«Δεν ξέρουμε τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου» δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές.

Σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος απέφευγε επιμελώς σχετικά σχόλια, ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. «Ελπίζω, πρόσθεσε ο ίδιος , μέχρι τις 22 Μαρτίου να έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία τις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την ελπίδα ότι γενικότερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν περαιτέρω. Στην ερώτηση αν οι διαφορές στο Αιγαίου θα μπουν στην ατζέντα των επαφών των δυο χωρών τον επόμενο χρόνο, τόνισε ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος να συνδεθεί το Αιγαίο με το κυπριακό». Ο Ταγίπ Ερντογάν πάντως επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πρόοδο που παρατηρείται στο Αιγαίο.

Επανερχόμενος στο κυπριακό ο Ερντογάν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «δεν επιδεικνύει την καλή θέληση που έχουν επιδείξει οι Τουρκοκύπριοι». Από την πορεία της συνέντευξης στο NTV πάντως ήταν εμφανές ότι τον απασχολεί εξίσου αν όχι περισσότερο η στάση που τηρεί ο Ραούφ Ντενκτάς απέναντι στην Άγκυρα.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας έκανε χτες μακροσκελείς δηλώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ακριβώς δηλαδή ότι είχε ζητήσει ο Ερντογάν να αποφευχθεί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χωρίς να υποχωρήσει στις θέσεις του επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με τον Ντενκτάς. Παρόλα αυτά εφημερίδες όπως η Ραντικάλ σημείωναν ότι είναι εξοργισμένος και ανέμενε την επιστροφή του Αμπντουλάχ Γκιουλ από τη Ρωσία προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού τη στάση τους.


Χωρίς ξένους συμμάχους ο Αριστίντ;

Η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διατύπωσε δημοσίως το ερώτημα κατά πόσο ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα του αποτελεσματικά.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να εξετάσει τη θέση του προσεκτικά.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι είναι ο σαφέστερος μέχρι στιγμής υπαινιγμός για την παραίτηση του προέδρου.

Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Πάουελ καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά σχέδιο που έχει υποβάλει η Γαλλία.

Η Γαλλία προωθεί σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διεθνούς μη εξοπλισμένης δύναμης και την παροχή διεθνούς βοηθείας για να ανοίξει ο δρόμος για προεδρικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αϊτής, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Γιοσέφ Φιλίπ Αντόνιο, έφτασε στο Παρίσι για συνομιλίες, με στόχο την επίλυση της κρίσης.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Χάος και λεηλασίες

Ένοπλοι αντάρτες που ελέγχουν το μισό μέρος της χώρας συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Ηγέτης των ανταρτών ζήτησε ξανά την παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όταν οι δυνάμεις του εισέλθουν στο Πορτ-ο-Πρενς.

Ο ηγέτης των ανταρτών είπε ότι η επίθεση είναι άμεση.

Οδοφράγματα με φωτιές έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, καθώς ένοπλες ομάδες, πιστές στον πρόεδρο Αριστίντ ετοιμάζονται να δεχτούν την επίθεση των ανταρτικών δυνάμεων.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει πως η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο με ταχεία κατάρρευση του νόμου και της τάξης.

Όπως λέει, πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί πέφτουν θύματα ληστείας καθώς προσπαθούν να περάσουν τα οδοφράγματα.

Με τους αντάρτες να ελέγχουν πλέον πάνω από τη μισή χώρα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξένων πολιτών εγκαταλείπει τη χώρα.

Πολλές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα εκκένωσης των πολιτών τους, ενώ ο ΟΗΕ αποσύρει όλο το μη αναγκαίο προσωπικό.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

'Εληξε η τηλεοπτική αναμέτρηση

Πέντε αρχηγοί και έξι δημοσιογράφοι μετέχουν στη συζήτηση

Μιάμισυ ώρα διήρκεσε η τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, που άρχισε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και μεταδόθηκε από τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι όροι της συζήτησης συμφωνήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις 4,5 ωρών μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Eρωτήσεις στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του KKE Aλέκα Παπαρήγα και τους προέδρους του Συνασπισμού Nίκο Kωνσταντόπουλο και του ΔHKKI Δημήτρη Tσοβόλα υπέβαλαν εναλλάξ πέντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ίδια ερώτηση, όταν έκριναν πως δεν έχουν καλυφθεί από την αρχική απάντηση.

Οι ερωτήσεις κινήθηκαν εντός πέντε θεματικών ενοτήτων (κοινωνική πολιτική - υγεία, εξωτερική πολιτική - εθνικά θέματα, οικονομία - ανάπτυξη, δημόσια διοίκηση και παιδεία), ενώ μετά τις πέντε ενότητες, υποβλήθηκαν ερωτήσεις γενικότερης πολιτικής φύσεως προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι τελευταίοι δεν δικαιούντο να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομολόγους τους, είχαν όμως τη δυνατότητα ενός δίλεπτου σχολιασμού στο τέλος της συζήτησης.

Η εκφώνηση της εκάστοτε ερώτησης δεν έπρεπε αν υπερβεί τα τριάντα δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις το ενάμιση λεπτό.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 05:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματία για την Αϊτή

Η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διατύπωσε δημοσίως το ερώτημα κατά πόσο ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ μπορεί να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα του αποτελεσματικά.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να εξετάσει τη θέση του προσεκτικά.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι είναι ο σαφέστερος μέχρι στιγμής υπαινιγμός για την παραίτηση του προέδρου.

Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Πάουελ καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά σχέδιο που έχει υποβάλει η Γαλλία.

Η Γαλλία προωθεί σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διεθνούς μη εξοπλισμένης δύναμης και την παροχή διεθνούς βοηθείας για να ανοίξει ο δρόμος για προεδρικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αϊτής, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Γιοσέφ Φιλίπ Αντόνιο, έφτασε στο Παρίσι για συνομιλίες, με στόχο την επίλυση της κρίσης.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Χάος και λεηλασίες

Ένοπλοι αντάρτες που ελέγχουν το μισό μέρος της χώρας συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Ηγέτης των ανταρτών ζήτησε ξανά την παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όταν οι δυνάμεις του εισέλθουν στο Πορτ-ο-Πρενς.

Ο ηγέτης των ανταρτών είπε ότι η επίθεση είναι άμεση.

Οδοφράγματα με φωτιές έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, καθώς ένοπλες ομάδες, πιστές στον πρόεδρο Αριστίντ ετοιμάζονται να δεχτούν την επίθεση των ανταρτικών δυνάμεων.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει πως η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο με ταχεία κατάρρευση του νόμου και της τάξης.

Όπως λέει, πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί πέφτουν θύματα ληστείας καθώς προσπαθούν να περάσουν τα οδοφράγματα.

Με τους αντάρτες να ελέγχουν πλέον πάνω από τη μισή χώρα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξένων πολιτών εγκαταλείπει τη χώρα.

Πολλές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα εκκένωσης των πολιτών τους, ενώ ο ΟΗΕ αποσύρει όλο το μη αναγκαίο προσωπικό.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σοκ από τον θάνατο του Μπόρις Τράϊκοφσκι

Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι

Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τράϊκοφσκι, έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στη νότια Βοσνία .

Στο προεδρικό αεροσκάφος επέβαιναν και πολλοί αξιωματούχοι που μετέβαιναν στο Μόσταρ για να συμετάσχουν σε συνέδριο επενδυτών.

Το πρωΐ της Πέμπτης αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Βοσνίας.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Στόλατς, στη νότια Βοσνία, λίγο μετά 0800 τοπική ώρα.

Η αστυνομία της Βοσνίας και άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή.

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Εσπευσμένα επέστρεψε στα Σκόπια η κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που βρισκόταν στο Δουβλίνο προκειμένου να υποβάλει σήμερα την αίτηση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη με το θάνατο του προέδρου Τράϊκοφκσι, μεταδίδει από τα Σκόπια ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Νίκος Φραγκόπουλος.

Όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα διέκοψαν το πρόγραμμα τους και μεταδίδουν μόνον πληροφορίες για το τραγικό συμβάν και πένθιμα εμβατήρια.

Τα αίτια του δυστηχήματος εξετάζει η νατοϊκή δύναμη στην Βοσνία, SFOR καθώς και ομάδα ειδικών από τα Σκόπια.

Το αεροπλάνο τύπου Κίνκερ που συνετρίβη, ήταν παλαιό 25 ετών και είχε εμφανίσει μηχανικά προβλήματα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το σύνταγμα καθήκοντα προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

Αναβολή της υποβολής της αίτησης ένταξης

Η τραγική ειρωνία είναι πως το δυστύχημα συνέπεσε με μία πολύ σημαντική για την χώρα, ημέρα:

Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είχε μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου σήμερα επρόκειτο να υποβάλει την αίτηση για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την αναγγελία της είδησης, η υποβολή της αίτησης αναβλήθηκε και η κυβερνητική αντιπροσωπεία επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια.

Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι, θεωρείτο μετριοπαθής πολιτική προσωπικότητα και απ΄όλους αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερα εποικοδομητικός του ρόλος κατά την περίοδο της διεθνοτικής κρίσης στην χώρα του το 2001.

Για τον λόγο αυτό είχε κερδίσει τις συμπάθειες τόσο του σλαβομακεδονικού, όσο και του αλβανικού πληθυσμού της χώρας, επισημαίνει ο Νίκος Φραγκόπουλος από τα Σκόπια.

Φίλος της Δύσης

Ανταποκριτής του ΒBC Βοσνία επισημαίνει ότι ο Τραϊκόφσκι εθωρείτο στενός σύμμαχος της Δύσης στα Βαλκάνια και ότι διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001.

Η συμφωνία αυτή τερμάτισε την ένοπλη σύρραξη στην οποία ανάμειξη είχαν οι Αλβανοί της πΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τράϊκοφσκι επισημαίνοντας ότι - «ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος που εργάσθηκε σκληρά για να φέρει πιο κοντά τη χώρα του στην Ευρώπη».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

'Εληξε η τηλεοπτική αναμέτρηση

Πέντε αρχηγοί και έξι δημοσιογράφοι μετέχουν στη συζήτηση

Δυόμισυ ώρες διήρκεσε η τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, που άρχισε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και μεταδόθηκε από τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι όροι της συζήτησης συμφωνήθηκαν μετά από διαβουλεύσεις 4,5 ωρών μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων.

Eρωτήσεις στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του KKE Aλέκα Παπαρήγα και τους προέδρους του Συνασπισμού Nίκο Kωνσταντόπουλο και του ΔHKKI Δημήτρη Tσοβόλα υπέβαλαν εναλλάξ πέντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ίδια ερώτηση, όταν έκριναν πως δεν έχουν καλυφθεί από την αρχική απάντηση.

Οι ερωτήσεις κινήθηκαν εντός πέντε θεματικών ενοτήτων (κοινωνική πολιτική - υγεία, εξωτερική πολιτική - εθνικά θέματα, οικονομία - ανάπτυξη, δημόσια διοίκηση και παιδεία), ενώ μετά τις πέντε ενότητες, υποβλήθηκαν ερωτήσεις γενικότερης πολιτικής φύσεως προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι τελευταίοι δεν δικαιούντο να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομολόγους τους, είχαν όμως τη δυνατότητα ενός δίλεπτου σχολιασμού στο τέλος της συζήτησης.

Η εκφώνηση της εκάστοτε ερώτησης δεν έπρεπε αν υπερβεί τα τριάντα δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις το ενάμιση λεπτό.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Σοκ από τον θάνατο του Μπόρις Τράϊκοφσκι

Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι

Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τράϊκοφσκι, έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στη νότια Βοσνία .

Στο κυβερνητικό αεροσκάφος επέβαιναν και πολλοί αξιωματούχοι που μετέβαιναν στο Μόσταρ για να συμετάσχουν σε συνέδριο επενδυτών.

Το πρωΐ της Πέμπτης αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Βοσνίας.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Στόλατς, στη νότια Βοσνία, λίγο μετά 0800 τοπική ώρα.

Η αστυνομία της Βοσνίας και άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν επιζώντες

Νεώτερες πληροφορίες λένε ότι άντρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης εντόπισαν στις πλαγιές ενός λόφου, δυτικά της πόλης Μόσταρ, τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Αρχικά βρέθηκε το ουραίο τμήμα του αεροσκάφους και σε μικρή απόσταση τα συντρίμια της ατράκτου και μέσα σε αυτή εννέα πτώματα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν εκτός του Τράϊκοφσκι, πέντε επιτελείς απο το υπουργείο Εξωτερικών και τρία μέλη του πληρώματος.

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Εσπευσμένα επέστρεψε στα Σκόπια η κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που βρισκόταν στο Δουβλίνο προκειμένου να υποβάλει σήμερα την αίτηση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη με το θάνατο του προέδρου Τράϊκοφκσι, μεταδίδει από τα Σκόπια ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Νίκος Φραγκόπουλος.

Όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα διέκοψαν το πρόγραμμα τους και μεταδίδουν μόνον πληροφορίες για το τραγικό συμβάν και πένθιμα εμβατήρια.

Τα αίτια του δυστηχήματος εξετάζει η νατοϊκή δύναμη στην Βοσνία, SFOR καθώς και ομάδα ειδικών από τα Σκόπια.

Το αεροπλάνο τύπου Κίνκερ που συνετρίβη, ήταν παλαιό 25 ετών και είχε εμφανίσει μηχανικά προβλήματα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το σύνταγμα καθήκοντα προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

Αναβολή της υποβολής της αίτησης ένταξης

Η τραγική ειρωνία είναι πως το δυστύχημα συνέπεσε με μία πολύ σημαντική για την χώρα, ημέρα:

Ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είχε μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου σήμερα επρόκειτο να υποβάλει την αίτηση για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την αναγγελία της είδησης, η υποβολή της αίτησης αναβλήθηκε και η κυβερνητική αντιπροσωπεία επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια.

Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι, θεωρείτο μετριοπαθής πολιτική προσωπικότητα και απ΄όλους αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερα εποικοδομητικός του ρόλος κατά την περίοδο της διεθνοτικής κρίσης στην χώρα του το 2001.

Για τον λόγο αυτό είχε κερδίσει τις συμπάθειες τόσο του σλαβομακεδονικού, όσο και του αλβανικού πληθυσμού της χώρας , επισημαίνει ο Νίκος Φραγκόπουλος από τα Σκόπια.

Φίλος της Δύσης

Ανταποκριτής του ΒBC Βοσνία επισημαίνει ότι ο Τραϊκόφσκι εθωρείτο στενός σύμμαχος της Δύσης στα Βαλκάνια και ότι διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001.

Η συμφωνία αυτή τερμάτισε την ένοπλη σύρραξη στην οποία ανάμειξη είχαν οι Αλβανοί της πΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τράϊκοφσκι επισημαίνοντας ότι - «ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος που εργάσθηκε σκληρά για να φέρει πιο κοντά τη χώρα του στην Ευρώπη».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 05:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματία για την Αϊτή

Η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αϊτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σχέδιο που έχει υποβάλει η Γαλλία.

Η Γαλλία προωθεί σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διεθνούς μη εξοπλισμένης δύναμης και την παροχή διεθνούς βοηθείας για να ανοίξει ο δρόμος για προεδρικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αϊτής, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Γιοσέφ Φιλίπ Αντόνιο, έφτασε στο Παρίσι για συνομιλίες, με στόχο την επίλυση της κρίσης.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Χάος και λεηλασίες

Ένοπλοι αντάρτες που ελέγχουν το μισό μέρος της χώρας συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Ηγέτης των ανταρτών ζήτησε ξανά την παραίτηση του προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όταν οι δυνάμεις του εισέλθουν στο Πορτ-ο-Πρενς.

Ο ηγέτης των ανταρτών είπε ότι η επίθεση είναι άμεση.

Οδοφράγματα με φωτιές έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, καθώς ένοπλες ομάδες, πιστές στον πρόεδρο Αριστίντ ετοιμάζονται να δεχτούν την επίθεση των ανταρτικών δυνάμεων.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει πως η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο με ταχεία κατάρρευση του νόμου και της τάξης.

Όπως λέει, πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί πέφτουν θύματα ληστείας καθώς προσπαθούν να περάσουν τα οδοφράγματα.

Με τους αντάρτες να ελέγχουν πλέον πάνω από τη μισή χώρα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξένων πολιτών εγκαταλείπει τη χώρα.

Πολλές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα εκκένωσης των πολιτών τους, ενώ ο ΟΗΕ αποσύρει όλο το μη αναγκαίο προσωπικό.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ:«Ελεύθερα τα ταξίδια στη Λιβύη»

Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι αποφάσισε πρόσφατα να τερματίσει όλα τα προγράμματα παραγωγής πυρηνικών όπλων

Σταθερά βήματα προς την άρση των αμερικανικών κυρώσεων προς τη Λιβύη κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβλήθηκαν πριν από 23 χρόνια.

Αμερικανικές εταιρείες που είχαν εμπορικές σχέσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν στη Λιβύη.

Παράλληλα αίρονται οι περιορισμοί προς τους Αμερικανούς που ταξίδευαν στη Λιβύη.

Οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν τώρα να ταξιδεύουν στη Λιβύη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον θεωρείται «επιβράβευση» των προσπαθειών της Τρίπολης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Την ίδια στιγμή, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που έχει έδρα τη Χάγη, ανακοίνωσε ότι θα επιβλέψει την καταστροφή πλέον των τριών χιλιάδων άδειων βλημάτων χημικών βομβών κατά τη διάρκεια προγράμματος που θα αρχίσει αύριο και θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Πρόσφατα η κυβέρνηση του συνταγματάρχη Γκαντάφι αποφάσισε να τερματίσει τα προγράματα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Εξάλλου την Τετάρτη η Τρίπολη επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται τις ευθύνες της για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Παν Αμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σον Μακόρμακ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης όσον αφορά τα ταξίδια των Αμερικανών στη Λιβύη στόχο έχει την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας αυτής και την επανενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα.


«Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»

Η Σορτ είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με τον πόλεμο στο Ιράκ

Τα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασαν με επιφυλάξεις στην κατηγορία ότι η βρετανική κυβέρνηση κατασκόπευε το γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών, Κόφι Ανάν.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Έκχαρτ, δεν επιβεβαίωσε αν ο ισχυρισμός αυτός, που διατυπώθηκε από την πρώην υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, είναι αληθής.

Σχολίασε, όμως, ότι αν ισχύει, είναι μια πρακτική παράνομη και πρέπει να σταματήσει, καθώς υπονομεύει τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες του κόσμου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αποκάλεσε την κατηγορία της κ. Σορτ ανεύθυνη, δεν σχολίασε όμως επί της ουσίας.

Ο κ. Μπλερ επέμεινε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δρούν στο πλαίσιο της εθνικής και της διεθνούς νομοθεσίας.

Οι κατηγορίες

Η κ. Σορτ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC είπε ότι Βρετανοί πράκτορες κατασκόπευαν το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πριν από την κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο την εποχή εκείνη κατασκόπευε το γραφείο του Κόφι Ανάν και ελάμβανε πληροφορίες για το τί συνέβαινε. ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Χιλή και το Μεξικό, και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα κράτη αυτά δεν υπέκυψαν στις πιέσεις», είπε η κ. Σορτ.

Έκπληκτος ο παρουσιαστής του προγράμματος «Τουντέι», Τζον Χάμφρις ρώτησε την πρώην υπουργό, εάν Βρετανοί πράκτορες πράκτορες είχαν λάβει οδηγίες για να διεξάγουν επιχειρήσεις παρακολούθησης σε στελέχη των Ηνωμένων Εθνών και τον γενικό γραμματέα.

«Αυτά τα πράγματα έγιναν και στην περίπτωση του γραφείου του Κόφι Ανάν αυτό συνέβαινε γι΄αρκετό καιρό», τόνισε η Σορτ .

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει εάν η Βρετανία είχε αναμιχθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, η Κλαιρ Σορτ απάντησε:

«Ναι, το γνωρίζω. Είδα καταγεγραμμένες σε κείμενα τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Κόφι Αναν. Είχα και εγώ συνομιλήσει με τον Κόφι Αναν πριν από τον πόλεμο και είπα: Θεέ μου, θα τις έχουν καταγράψει και θα ακούσουν τί είπαμε», πρόσθεσε η Σορτ.

Η πρώην υπουργός παραιτήθηκε τον Μάιο του 2003 από την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ διαμαρτυρόμενη για την αμερικανοβρετανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ:«Ελεύθερα τα ταξίδια στη Λιβύη»

Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι αποφάσισε πρόσφατα να τερματίσει όλα τα προγράμματα παραγωγής πυρηνικών όπλων

Σταθερά βήματα προς την άρση των αμερικανικών κυρώσεων προς τη Λιβύη κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιβλήθηκαν πριν από 23 χρόνια.

Αμερικανικές εταιρείες που είχαν εμπορικές σχέσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν στη Λιβύη.

Παράλληλα αίρονται οι περιορισμοί προς τους Αμερικανούς που ταξίδευαν στη Λιβύη.

Οι αμερικανοί πολίτες μπορούν τώρα να ταξιδεύουν στη Λιβύη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον θεωρείται «επιβράβευση» των προσπαθειών της Τρίπολης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Πρόσφατα η κυβέρνηση του συνταγματάρχη Γκαντάφι αποφάσισε να τερματίσει τα προγράματα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Εξάλλου την Τετάρτη η Τρίπολη επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται τις ευθύνες της για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Παν Αμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σον Μακόρμακ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης όσον αφορά τα ταξίδια των Αμερικανών στη Λιβύη στόχο έχει την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας αυτής και την επανενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 16:05 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ:«Ελεύθερα τα ταξίδια στη Λιβύη»

Ο συνταγματάρχης Γκαντάφι αποφάσισε πρόσφατα να τερματίσει όλα τα προγράμματα παραγωγής πυρηνικών όπλων

Οι αμερικανοί πολίτες μπορούν τώρα να ταξιδεύουν στη Λιβύη, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον θεωρείται «επιβράβευση» των προσπαθειών της Τρίπολης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Πρόσφατα η κυβέρνηση του συνταγματάρχη Γκαντάφι αποφάσισε να τερματίσει τα προγράματα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Εξάλλου την Τετάρτη η Τρίπολη επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται τις ευθύνες της για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της Παν Αμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Σον Μακόρμακ είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης όσον αφορά τα ταξίδια των Αμερικανών στη Λιβύη στόχο έχει την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας αυτής και την επανενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Τραγικός πατέρας»

Τα συντρίμια του ρωσικού αεροσκάφους

Η αστυνομία στην Ελβετία ανακοίνωσε ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας για το φόνο ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Ο συλληφθείς έχει χάσει τρία μέλη της οικογενείας του σε αεροπορικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές η σύζυγος του συλληφθέντος, ο υιός του και η κόρη του στκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στη νότια Γερμανία πριν από δύο χρόνια.

71 άνθρωποι - οι περισσότεροι παιδιά από τη Ρωσία - βρήκαν το θάνατο όταν ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συγκρούσθηκε με εμπορευματικό αεροπλάνο.

Ο συλληφθείς , ο οποίος πιστεύται ότι είναι Ρώσος, αρνείται ότι μαχαίρωσε τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο σπίτι του κοντά στη Ζυρίχη την Τρίτη.

Ο ελεγκτής - ηλικίας 36 ετών - ήταν Δανός και ήταν υπεύθυνος για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από τη λίμνη Κοστάνς την ώρα του δυστυχήματος τον Ιούλιο του 2002.

Ο ελεγκτής δέχθηκε επίθεση και πέθανε έξω από το κατώφλι του σπιτιού του μπροστά στη γυναίκα του.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο Μπόρις Τράϊκοφσκι

Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στη νότια Βοσνία .

Στο αεροσκάφος των Μακεδονικών Αερογραμμών επέβαιναν και πολλοί αξιωματούχοι που μετέβαιναν στο Μόσταρ για να συμετάσχουν σε συνέδριο επενδυτών.

Το πρωΐ της Πέμπτης αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τράϊκοφσκι συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Βοσνίας.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Στόλατς, στη νότια Βοσνία, λίγο μετά 0800 τοπική ώρα.

Η αστυνομία της Βοσνίας και άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν επιζώντες

Νεώτερες πληροφορίες λένε ότι άντρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης εντόπισαν στις πλαγιές ενός λόφου, δυτικά της πόλης Μόσταρ, τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Αρχικά βρέθηκε το ουραίο τμήμα του αεροσκάφους και σε μικρή απόσταση τα συντρίμια της ατράκτου και μέσα σε αυτή εννέα πτώματα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν εκτός του Τράϊκοφσκι, πέντε επιτελείς απο το υπουργείο Εξωτερικών και τρία μέλη του πληρώματος.

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Στο μεταξύ επιστρέφει εσπευσμένα στα Σκόπια η κυβερνητική αντιπροσωπεία της πΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που βρισκόταν στο Δουβλίνο προκειμένου να υποβάλει σήμερα την αίτηση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη με το θάνατο του προέδρου Τράϊκοφκσι, μεταδίδει από τα Σκόπια ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Νίκος Φραγκόπουλος.

Όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα διέκοψαν το πρόγραμμα τους και μεταδίδουν μόνον πληροφορίες για το τραγικό συμβάν και πένθιμα εμβατήρια.

Τα αίτια του δυστηχήματος εξετάζει η νατοϊκή δύναμη στην Βοσνία, SFOR καθώς και ομάδα ειδικών από τα Σκόπια.

Το αεροπλάνο τύπου Κίνκερ που συνετρίβη, ήταν παλαιό 25 ετών και είχε εμφανίσει μηχανικά προβλήματα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το σύνταγμα καθήκοντα προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι.

Αναβολή της υποβολής της αίτησης ένταξης

Η τραγική ειρωνία είναι πως το δυστύχημα αυτό , συνέπεσε με μία πολύ σημαντική για την χώρα, ημέρα:

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είχε μεταβεί στο Δουβλίνο, όπου σήμερα επρόκειτο να υποβάλει την αίτηση για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την αναγγελία της είδησης, η υποβολή της αίτησης αναβλήθηκε και η κυβερνητική αντιπροσωπεία, αυτή την ώρα, επιστρέφει εσπευσμένα στα Σκόπια.

Ο Μπόρις Τράϊκοφσκι, θεωρούταν μετριοπαθής πολιτική προσωπικότητα και απ΄όλους αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερα εποικοδομητικός του ρόλος κατά την περίοδο της διεθνοτικής κρίσης στην χώρα του το 2001.

Για τον λόγο αυτό είχε κερδίσει τις συμπάθειες τόσο του σλαβομακεδονικού, όσο και του αλβανικού πληθυσμού της χώρας , επισημαίνει ο Νίκος Φραγκόπουλος από τα Σκόπια.

Φίλος της Δύσης

Ανταποκριτής του ΒBC Βοσνία επισημαίνει ότι ο Τραϊκόφσκι εθωρείτο στενός σύμμαχος της Δύσης στα Βαλκάνια και ότι διεδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001.

Η συμφωνία αυτή τερμάτισε την ένοπλη σύρραξη στην οποία ανάμειξη είχαν οι Αλβανοί της πΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τράϊκοφσκι επισημαίνοντας ότι - «ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος που εργάσθηκε σκληρά για να φέρει πιο κοντά τη χώρα του στην Ευρώπη».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:40 (Ώρα Λονδίνου)

Όλα έτοιμα για την τηλεοπτική αναμέτρηση

Πέντε αρχηγοί και έξη δημοσιογράφοι θα μετάσχουν στη συζήτηση

Πάνω από δύο ώρες θα διαρκέσει η τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, που θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και θα μεταδοθεί από τους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ύστερα από διαβουλεύσεις 4,5 ωρών μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων συμφωνήθηκαν οι όροι της συζήτησης.

Eρωτήσεις στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, τη ΓΓ του KKE Aλέκα Παπαρήγα και τους προέδρους του Συνασπισμού Nίκο Kωνσταντόπουλο και του ΔHKKI Δημήτρη Tσοβόλα θα υποβάλουν εναλλάξ πέντε δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ίδια ερώτηση, εάν κρίνουν πως δεν έχουν καλυφθεί από την αρχική απάντηση.

Οι ερωτήσεις πρόκειται να κινηθούν εντός πέντε θεματικών ενοτήτων (κοινωνική πολιτική - υγεία, εξωτερική πολιτική - εθνικά θέματα, οικονομία - ανάπτυξη, δημόσια διοίκηση και παιδεία), ενώ μετά τις πέντε ενότητες, θα υπάρξει η δυνατότητα να υποβληθούν ερωτήσεις γενικότερης πολιτικής φύσεως προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι τελευταίοι δεν θα δικαιούνται να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομολόγους τους, αλλά θα έχουν μονάχα τη δυνατότητα ενός δίλεπτου σχολιασμού στο τέλος της συζήτησης.

Σημειώνεται επίσης, ότι η εκφώνηση της εκάστοτε ερώτησης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τριάντα δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις το ενάμιση λεπτό, ενώ -σύμφωνα με υπολογισμούς- η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου 140 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΝΔ εξακολουθεί να ζητά να διεξαχθεί και τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καραμανλή, κάτι που απέρριψε το ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια από τα κόμματα

Σε δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «υποχώρηση» από την αρχική του θέση για διάλογο μόνο με τον Κ. Καραμανλή, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη.

«Ευχόμαστε και πιστεύουμε όλοι, ότι μπορεί να διεξαχθεί μία συζήτηση γόνιμου διαλόγου που θα συμβάλει στην ενημέρωση των Eλλήνων πολιτών ενόψει των εκλογών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η ΝΔ συμμετέχει σε αυτό το διάλογο που η ίδια πρώτη ζήτησε και συμμετέχει γιατί πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διέπουν και πρέπει να διέπουν την πρακτική όλων των κομμάτων. Η ΝΔ ωστόσο σημειώνει ότι ισχύει η πρότασή της να συζητήσουν ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Παπανδρέου, οι δυο τους, στην τηλεόραση, έως την επόμενη Παρασκευή, προπαραμονή των εκλογών».

«Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι ασφαλώς πρέπει να παρακολουθήσουν και να δουν τι λένε τα κόμματα, ωστόσο πρέπει πρωταρχικά να βγάλουν από την εμπειρία τους χρόνων ολόκληρων αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που στήριξε και η ΝΔ - και με αυτό το βασικό κριτήριο να πορευθούν στις κάλπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης.

Eκ μέρους του Συνασπισμού, ο Στέργιος Πιτσιόρλας εξέφρασε την πίστη του κόμματός του, ότι «από αυτή τη συζήτηση θα βγει ωφελημένη και η δημοκρατία και ο ελληνικός λαός».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΔHKKI Μανόλης Μπακόπουλος ανέφερε ότι «για μας είναι μία επιτυχία αυτού που λέγαμε και διεκδικούσαμε από πάρα πάρα πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι θα διαφωτίσει σε σημαντικά ζητήματα τον ελληνικό λαό».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Tο θρίλερ με την τηλεοπτική αναμέτρηση

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δυο «γάμοι» και ένα ντιμπέιτ. Θερμή υποδοχή Καραμανλή από Σαμαρά. Για πρώτη φορά μαζί Παπανδρέου - Σημίτης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παπατζιλίκι και με το ντιμπέιτ! Έντρομη η Μάργκαρετ, ματαίωσε την τηλεμαχία με τον Κ. Καραμανλή. Απίστευτο παρασκήνιο με το θέατρο του Γιωργάκη και της Αγίας Οικογένειας!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κηδεμόνες στον Γιώργο Σημίτης - Μάργκαρετ μετά την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τηλεοπτικά τον Καραμανλή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Άγριος καβγάς Μάργκαρετ - Λαλιώτη για το ντιμπέιτ. Το βράδυ σε εθνικό δίκτυο. Τηλεοπτικό χάπι... εντ για τις φοβίες Γιώργου.

Η ΑΥΓΗ: Δεν τους πέρασε ο αποκλεισμός της αριστεράς. Απόψε τελικώς όλοι οι αρχηγοί στο «ντιμπέιτ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Σεισμός για τον Γιώργο στη ΘεσσαλοΝΙΚΗ. Ξύπνησε ο γίγαντας Δημοκρατικός Λαός.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σήμερα όλοι επί σκηνής. Οι πέντε αρχηγοί σε ντιμπέιτ δυόμισι ωρών. Πλήθος και πάθος στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εισαγγελέας στη Βουλή για Χρηματιστήριο και ελληνοποιήσεις. Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΕΘΝΟΣ: Γκάλοπ νίκης. Θεσσαλονίκη: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ από τη Μακεδονία. Μέρες του '81 ζωντάνεψαν δεκάδες χιλιάδες λαού, στέλνοντας το μήνυμα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Δημητριακά» βρήκε τώρα να... θερίσει το ΠΑΣΟΚ. Την επίσημη θέση της ΝΔ γυρεύει το κυβερνών κόμμα για τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εισαγγελέας στη Βουλή. Για τη λεηλασία της Σοφοκλέους. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άγονται προς τη Δικαιοσύνη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στη... σέντρα με κομμένα φτερά ο Παπανδρέου. Ντιμπέιτ: Σήμερα η μονομαχία των πέντε πολιτικών αρχηγών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ιστορία ενός ντι-πέντε. Γιατί άλλαξε απόφαση ο Γιώργος - 4,5 ώρες παζάρια. Ο «Aντέννα» απέχει, αλλά μεταδίδει!

ΕΞΠΡΕΣ: Ένας στόχος, διαφορετικοί δρόμοι. Το πρώτο οικονομικό «ντιμπέιτ» σήμερα στην «Εξπρές».

ΕΣΤΙΑ: 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι - φαντάσματα! Οι εγγεγραμμένοι που δεν εψήφισαν στις νομαρχιακές το 2002.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ντιμπέιτ όλων των αρχηγών. Μετά την άτακτη υποχώρηση Παπανδρέου. Σήμερα στην τηλεόραση. Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς.

ΚΕΡΔΟΣ: Προσδοκίες στις επιχειρήσεις από τις εξαγγελίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Θετικό γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν σε βασικά μέτρα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τελικά θα δούμε ντιμπέιτ. Από τα... σαράντα κύματα πέρασε η τηλεοπτική αναμέτρηση.

METRORAMA: Και οι 5 στο παρά πέντε. Απίστευτο παρασκήνιο και συμφωνία των 5 πολιτικών αρχηγών.

ΤΑ ΝΕΑ: Τηλεμαραθώνιος μονολόγων και εντυπώσεων. Με ασφυκτικές διαδικασίες το ντιμπέιτ.

ΝΙΚΗ: Μήνυμα νίκης. Ενθουσιασμός από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Παπανδρέου: Η ΝΔ ήταν απούσα από τις μεγάλες προσπάθειες της χώρας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι στη μάχη του ψηφοδέλτιου της ελπίδας. Να φτάσει παντού η φωνή του ΚΚΕ.

CITY PRESS: Ολέθρια σχέση πολιτικής - ΜΜΕ. Ντιμπέιτ με τους όρους των κομμάτων. ΜΜΕ και δημοσιογράφοι αναγκαστικά μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

THE DAILY TIMES: Πρόταση στην αριστερά την κρίσιμη ώρα. Η νέα στρατηγική Λαλιώτη επιβάλλει αριστερό άνοιγμα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σήμερα ο πολιτικός διάλογος με όλους τους αρχηγούς. Μετά την πανελλήνια κατακραυγή.

Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος των βαρόνων για το ντιμπέιτ. Άγρια κόντρα τη νύχτα για την Έλλη και τον Νίκο. Έντονο παρασκήνιο και φήμες ότι πάει να χαλάσει όλο το σκηνικό γιατί κάποιοι θέλουν να μετέχουν οι δικοί τους δημοσιογράφοι.

Τηλεοπτική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «κίνηση ματ στην πολιτική σκακιέρα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου προκαλώντας τρικυμία στη ΝΔ με την πρότασή του να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν φοβάται κανέναν και τους κάλεσε όλους στο τραπέζι του διαλόγου. Αντιθέτως, η ΝΔ φοβάται. Γι' αυτό αρνήθηκε την παρουσία του Γιώργου Καρατζαφέρη στην τηλεμαχία».

Το METRORAMA αναφέρει ότι «μέσα σε ένα έντονο παρασκήνιο με πυρετώδεις συσκέψεις και διαπραγματεύσεις στα επιτελεία όλων των κομμάτων αποφασίστηκε η διεξαγωγή του ντιμπέιτ κανονικά σήμερα το βράδυ στις 9, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών».

Η CITY PRESS σημειώνει ότι «ο προσδιορισμός των όρων του ντιμπέιτ από τα ίδια τα κομματικά στελέχη υποβαθμίζει το ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, δημιουργεί επαγγελματικούς ανταγωνισμούς και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα πληροφόρησης των πολιτών ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα και τις προτάσεις των κομμάτων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε λεπτομερώς (λόγω των πιεστικών καθημερινών υποχρεώσεων) τις απανωτές επιθέσεις των Αλέκας Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα εναντίον του. Και είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές το απόγευμα (Τετάρτη) είδε σε βίντεο τη δήλωση που έκανε την Καθαρά Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ότι 'αυτό που μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι να πετάξουν μαζί αετό'. Η δήλωση αυτή -λένε συνεργάτες του- τον εξόργισε, καθώς 'έθιγε τον πυρήνα και την ουσία της πολιτικής του», που από την αρχή της προεκλογικής περιόδου οικοδομήθηκε στο αίτημα του διαλόγου και της συναίνεσης'».

Η ESPRESSO εκτιμά ότι «οι εισηγήσεις του Κώστα Λαλιώτη και του Μίμη Ανδρουλάκη για τη στάση που έπρεπε να κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου αναφορικά με το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ, ήταν αυτές που άλλαξαν την αρχική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ανέτρεψαν τον σχεδιασμό για μία και μόνο τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Κώστα Καραμανλή».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι «με τον κ. Παπανδρέου ασταθή και απροετοίμαστο, να κωλυσιεργεί διαρκώς προκειμένου να αποφύγει την απ' ευθείας αντιπαράθεση με τον κ. Καραμανλή και να οχυρώνεται τελικώς πίσω από το δημοκρατικό αίτημα των μικρότερων κομμάτων για συμμετοχή στον προεκλογικό διάλογο, δοκιμάζεται σήμερα για πρώτη φορά ένα πείραμα συζήτησης μεταξύ και των πέντε πολιτικών αρχηγών».

Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι «ο Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος διαφωνούσε, αναγκάστηκε αιφνιδίως, προχθές τη νύχτα, να υποχωρήσει αντιλαμβανόμενος ότι η άρνησή του να συζητήσει με τα κόμματα της αριστεράς απογύμνωνε τις εξαγγελίες του περί 'συμμετοχικής δημοκρατίας'».

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «οι εξελίξεις περί το θέμα του 'ντιμπέιτ' απέδειξαν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου φοβήθηκε τον διάλογο με τον κ. Καραμανλή και αντιπρότεινε ένα και μόνο μαραθώνιο διάλογο όλων των πολιτικών αρχηγών».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στα κανάλια για το ποιος θα διευθύνει τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ευτελίζει το δημόσιο βίο και δείχνει το μέγεθος της διαπλοκής. Η Έλλη Στάη αρνήθηκε να πάρει μέρος στο πάνελ γιατί συντονιστής θα είναι ο Ν. Χατζηνικολάου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Προσφορά» από τη Β. Κορέα

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Γιόνγκμπιόν

Η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να μειώσει «ουσιαστικά» τις δραστηριότητές της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ανακοίνωσε Κινέζος αξιωματούχος στο Πεκίνο.

Η σχετική πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην κινεζική πρωτεύουσα και στις οποίες εκπροσωπούνται 6 χώρες.

Η πρόταση της Β. Κορέας έγινε δεκτή με ικανοποίηση, είπε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Δεν είναι όμως σαφές αν η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να «παγώσει» τελείως το πυρηνικό της πρόγραμμα και αν είναι αποφασισμένη να σταματήσει όλες τις εργασίες για την παραγωγή ουρανίου.

H εξέλιξη αυτή ακολούθησε τις προτάσεις της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και της Κίνας για εκτόνωση της κρίσης.

Και οι τρείς χώρες έχουν προσφερθεί να καλύψουν τις ενεργειακές της Β. Κορέας διαθέτοντας βοήθεια σε πετρέλαιο.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»

Η Σορτ είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με τον πόλεμο στο Ιράκ

Σκάνδαλο κατασκοπείας με στόχο τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών , αποκαλύπτεται μετά τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρώην υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ.

Συγκεκριμένα η κυρία Σορτ σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC είπε ότι Βρετανοί πράκτορες κατασκόπευαν το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ πριν από την κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο την εποχή εκείνη κατασκόπευε το γραφείο του Κόφι Ανάν και ελάμβανε πληροφορίες για το τί συνέβαινε. ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες ασκούσαν τρομακτικές πιέσεις στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Χιλή και το Μεξικό, και αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα κράτη αυτά δεν υπέκυψαν στις πιέσεις», είπε η κ. Σορτ.

Έκπληκτος ο παρουσιαστής του προγράμματος «Τουντέι», Τζον Χάμφρις ρώτησε την πρώην υπουργό, εάν Βρετανοί πράκτορες πράκτορες είχαν λάβει οδηγίες για να διεξάγουν επιχειρήσεις παρακολούθησης σε στελέχη των Ηνωμένων Εθνών και τον γενικό γραμματέα.

«Αυτά τα πράγματα έγιναν και στην περίπτωση του γραφείου του Κόφι Αναν αυτό συνέβαινε γι΄αρκετό καιρό», τόνισε η Σορτ .

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει εάν η Βρετανία είχε αναμιχθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, η Κλαιρ Σορτ απάντησε:

«Ναι, το γνωρίζω. Είδα καταγεγραμμένες σε κείμενα τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Κόφι Αναν. Είχα και εγώ συνομιλήσει με τον Κόφι Αναν πριν από τον πόλεμο και είπα: Θεέ μου, θα τις έχουν καταγράψει και θα ακούσουν τί είπαμε», πρόσθεσε η Σορτ.

Η πρώην υπουργός παραιτήθηκε τον Μάιο του 2003 από την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ διαμαρτυρόμενη για την αμερικανοβρετανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε αντιδρώντας στις αποκαλύψεις της Κλερ Σορτ ότι η δράση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι σύμφωνη με τους «εθνικούς και διεθνείς νόμους».

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε χαρακτηριστικά - «Δεν σχολιάζουμε ποτέ τα θέματα που σχετίζονται με απόρρητες πληροφορίες».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο Μπόρις Τραϊκόφσκι

Ο Μπόρις Τραϊκόφσκι

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι σκοτώθηκε όταν το αετοσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στη νότια Βοσνία .

Στο αεροσκάφος των Μακεδονικών Αερογραμμών επέβαιναν και πολλοί αξιωματούχοι που μετέβαιναν στο Μόσταρ για να συμετάσχουν σε συνέδριο επενδυτών.

Το πρωΐ της Πέμπτης αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Βοσνίας.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Στόλατς, στη νότια Βοσνία, λίγο μετά 0800 τοπική ώρα.

Η αστυνομία της Βοσνίας και άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν επιζώντες

Νεώτερες πληροφορίες λένε ότι άντρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης εντόπισαν στις πλαγιές ενός λόφου, δυτικά της πόλης Μόσταρ, τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Αρχικά βρέθηκε το ουραίο τμήμα του αεροσκάφους και σε μικρή απόσταση τα συντρίμια της ατράκτου και μέσα σε αυτή εννέα πτώματα.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν εκτός του Τραϊκόφσκι, πέντε επιτελείς απο το υπουργείο Εξωτερικών και τρία μέλη του πληρώματος.

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη

Στο μεταξύ επιστρέφει εσπευσμένα στα Σκόπια η κυβερνητική αντιπροσωπεία της πΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που βρισκόταν στο Δουβλίνο προκειμένου να υποβάλει σήμερα την αίτηση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη με το θάνατο του προέδρου Τραϊκόφκσι, μεταδίδει από τα Σκόπια ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Νίκος Φραγκόπουλος.

Φίλος της Δύσης

Ανταποκριτής του ΒBC Βοσνία επισημαίνει ότι ο Τραϊκόφσκι εθωρείτο στενός σύμμαχος της Δύσης στα Βαλκάνια και ότι διεδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001.

Η συμφωνία αυτή τερμάτισε την ένοπλη σύρραξη στην οποία ανάμειξη είχαν οι Αλβανοί της πΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τραϊκόφσκι επισημαίνοντας ότι - «ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος που εργάσθηκε σκληρά για να φέρει πιο κοντά τη χώρα του στην Ευρώπη».


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Η αποκαθήλωση ενός μεγάλου

Υπό αμφισβήτηση ο Όλιβερ Καν, μετά το λάθος του στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Όλιβερ Καν δεν ήταν αγαπητός σε κανέναν, ήταν όμως το αδιαφιλονίκητο νούμερο ένα στα γκολπόστ της Μπάγερν Μονάχου και της εθνικής Γερμανίας.

Το λάθος του στο 83ο λεπτό της αναμέτρησης της Tρίτης στο ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου κατά της Ρεάλ Μαδρίτης, θέτει τώρα υπό συζήτηση την παραμονή του σ΄ αυτή τη θέση και ενισχύει τις προοπτικές του τερματοφύλακα της Άρσεναλ, Γενς Λέμαν, να τον διαδεχθεί στη «νατσιονάλμανσαφτ».

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ην εποχή Καν ανήκει πλέον στο παρελθόν και ότι ίσως έπρεπε να παραιτηθεί από την εθνική, ήδη μετά το πρώτο του μεγάλο «μπλάκαουτ» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Βραζιλία στην Ιαπωνία.

Εκείνος που το πιστεύει ακράδαντα και δεν χάνει την ευκαιρία να το δηλώνει είναι ο Λέμαν, ο οποίος προχώρησε τελευταία σε νέα επίθεση εναντίον του, αναφερόμενος μάλιστα επικριτικά στο γεγονός ότι ο Κάν συζεί με μία 24χρονη, μετά το χωρισμό από τη γυναίκα του την οποία εγκατέλειψε έγκυο για χάρη της.

«Άσχημος και αντιπαθητικός εχθρός»

Η τελευταία «αναποδιά» του Καν στο παιχνίδι με τη Ρεάλ, έδωσε την αφορμή σ΄ εκείνους που αντιπαθούν το ύφος και τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ο τερματοφύλακας στη δημοσιότητα να υπενθυμίσουν ότι είναι καιρός πλέον να ανοίξει ο δρόμος σε άλλα ταλέντα.

Αλλά και σοβαροί παρατηρητές, όπως η βρετανική εφημερίδα, Ιντιπέντεντ, για παράδειγμα, σημειώνει ότι ολοένα και περισσότερο νομιμοποιημένο εμφανίζεται το αίτημα του Γενς Λέμαν να τον διαδεχθεί στην εθνική.

Ο ίδιος πάντως ο Καν, ο «άσχημος και αντιπαθητικός εχθρός», όπως τον αποκαλεί η ισπανική εφημερίδα AS, δηλώνει σε συνέντευξή του μετά το παιχνίδι με τη Ρεάλ στο περιοδικό Σπίγκελ ότι δεν σκοπεύει να τα εγκαταλείψει και ότι κανείς δεν πρέπει να εκλαμβάνει ως δεδομένη την ήττα της Μπέγερν στη Μαδρίτη στις 10 Μαρτίου.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νεκρός ο Μπόρις Τραϊκόφσκι

Ο Μπόρις Τραϊκόφσκι

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι σκοτώθηκε όταν το αετοσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στη νότια Βοσνία .

Στο αεροσκάφος των Μακεδονικών Αερογραμμών επέβαιναν και πολλοί αξιωματούχοι που μετέβαιναν στο Μόσταρ για να συμετάσχουνσε συνέδριο επενδυτών.

Το πρωΐ της Πέμπτης αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της Βοσνίας.

Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Στόλατς, στη νότια Βοσνία, λίγο μετά 0800 τοπική ώρα.

Οι εργασίες του συνεδρίου επενδυτών επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα στην πόλη του Μόσταρ.

Η αστυνομία της Βοσνίας και άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έχουν αρχίσει έρευνες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες.

Φίλος της Δύσης

Ανταποκριτής του ΒBC Βοσνία μεταδίδει ότι ο Τραϊκόφσκι εθωρείτο στενός σύμμαχος της Δύσης στα Βαλκάνια και ότι διεδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001.

Η συμφωνία αυτή τερμάτισε την ένοπλη σύρραξη στην οποία ανάμειξη είχαν οι Αλβανοί της πΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα έπλεξε το εγκώμιο του Μπόρις Τραϊκόφσκι επισημαίνοντας ότι - «ήταν ένας μεγάλος άνθρωπος που εργάσθηκε σκληρά για να φέρει πιο κοντά τη χώρα του στην Ευρώπη».


«Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»

Η Σορτ είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με τον πόλεμο στο Ιράκ

Η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλερ Σορτ, είπε ότι Βρετανοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Σορτ, που είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με τον πόλεμο, είπε σε συνέντευξη της στο BBC, ότι είχε δει η ίδια απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Κόφι Ανάν.

Είπε μάλιστα πως σε μια συζήτηση που είχε με Κόφι Ανάν, σκέφτηκε ότι πρέπει να προσέχει τα λεγόμενά της, γιατί τα όσα λέει θα καταγράφουν.

Όπως είπε, δεν γνώριζε αν η παρακολούθηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ήταν νόμιμη, αλλά προϋπέθεσε πως θα ήταν.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 09:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Η Βρετανία παρακολουθούσε τον Ανάν»

Η Σορτ είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με τον πόλεμο στο Ιράκ

Η πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας, Κλερ Σορτ, είπε ότι Βρετανοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Σορτ, που είχε παραιτηθεί διαφωνώντας με τον πόλεμο, είπε σε συνέντευξη της στο BBC, ότι είχε δει η ίδια απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Κόφι Ανάν.

Είπε μάλιστα πως σε μια συζήτηση που είχε με Κόφι Ανάν, σκέφτηκε ότι πρέπει να προσέχει τα λεγόμενά της, γιατί τα όσα λέει θα καταγράφουν.

Όπως είπε, δεν γνώριζε αν η παρακολούθηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ήταν νόμιμη, αλλά προϋπέθεσε πως θα ήταν.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαφανίστηκε το αεροπλάνο του Τραϊκόβσκι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκόβσκι, χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Στόλατς, στη νότια Βοσνία.

Ο Τραϊκόβσκι μετέβαινε σε συνέδριο επενδυτών στη Βοσνία.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο.


Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2004 - 23:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν : «Όχι λεπτομέρειες για το Κυπριακό»

Του Άρη Χατζηστεφάνου, από την Κωνσταντινούπολη

Δεν θέλει πολλές λεπτομέρειες για το Κυπριακό στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Τα σημάδια μιας νέας αντιπαράθεσης μεταξύ της Άγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς αναζητούσαν Τούρκοι σχολιαστές, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιορίσουν τις αναφορές τους για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών στην Κύπρο.

Πολλοί θεώρησαν ότι αποδέκτης του μηνύματος Ερντογάν ήταν ο ίδιος ο Ντενκτάς. Ο τουρκοκύπριος πολιτικός μάλιστα φάνηκε χτες να απαντά και αψηφώντας την προειδοποίηση τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Τουρκοκύπριους για τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ανάν.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή αυτολογοκρισίας, ο Ερντογάν κάλεσε την Τετάρτη στην Άγκυρα δημοσιογράφους στους οποίους ανέλυσε τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανησυχίες που εκφράζει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Ερντογάν προτίμησε να αναφερθεί στα προτερήματα που θα έχει η είσοδος μια ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

Και στην αναμενόμενη ερώτηση ενός δημοσιογράφου « θέλετε από εμάς να μην μεταδίδουμε τις δηλώσεις του Ντενκτάς», ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν έχω το δικαίωμα να σας ζητήσω κάτι τέτοιο. Λέω απλώς ότι οι δηλώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες των συνομιλιών αποτελούν μεγάλο λάθος και αυτό ισχύει τόσο για τον κύριο Ντενκτάς και τον κύριο Ταλάτ όσο και για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αρκετοί δημοσιογράφοι στην Τουρκία υποπτεύονται ότι καθώς σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο παρατηρούνται τριβές και μεταξύ της Άγκυρας και του Ντενκτάς αλλά και του νέου πρωθυπουργού των τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η απάντηση που έδωσε χτες ο κ. Ταλάτ στην ερώτηση του γνωστού δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ, αν υπάρχει αρμονία στις σχέσεις του με τον Ντενκτάς.

«Προσπαθούμε να τις εναρμονίσουμε» απάντησε ο κ. Ταλάτ, προκαλώντας ελαφρύ μειδίαμα στους παρευρισκόμενους.


Η κατάσκοπος που γύρισε από τη δίκη

Ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος της Κάθριν Γκαν, πρώην υπαλλήλου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που άφησε να διαρρεύσει στον Τύπο αμερικανικό έγγραφο με το οποίο οι ΗΠΑ ζητούσαν βοήθεια από τη Βρετανία για να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πέρυσι τον Μάρτιο, πριν τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η καταδότης: Αθώα - Η κυβέρνηση: Κατηγορούμενη για συγκάλυψη Η δικαιολογία του πολέμου: Επίσημο μυστικό» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Ιντιπέντεντ (The Independent).

Η βρετανική εφημερίδα λέει πως οι δικηγόροι της Γκαν, άφησαν να εννοηθεί καθώς υπήρχαν φόβοι πως ο γενικός εισαγγελέας, λόρδος Γκόλντσμιθ, θα υποχρεωνόταν να αποκαλύψει στο δικαστήριο λεπτομέρειες σχετικά με την περσινή αμφιλεγόμενη γνωμοδότησή του που κάλυπτε νομικά τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Νέες αμφιβολίες για τη νομιμότητα του πολέμου» λέει ο κύριος τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian).

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες της πως κύριος άξονας στοιχείο της υπεράσπισης της Γκαν, που παρουσιάστηκε λίγο πριν αποσυρθούν οι σε βάρος της κατηγορίες, θα ήταν η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων πως το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα του πολέμου.

«Η απόφαση για την απόσυρση των κατηγοριών απέτρεψε μια δίκη που θα έφερνε την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Η Τάιμς (The Times) λέει πως «ο κόσμος των κατασκόπων βρίσκεται σε αναστάτωση» και λέει πως «υπάρχουν ανησυχίες για της σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Αν και δεν δόθηκαν επίσημες εξηγήσεις για ποιο λόγο αποσύρθηκαν οι κατηγορίες, η Τάιμς λέει πως απαιτήθηκε ευαίσθητος συντονισμός Λονδίνο και Ουάσιγκτον για να αποφευχθούν τα προβλήματα στην ειδική σχέση Βρετανία και ΗΠΑ.

Καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που μια περίπτωση τέτοιας διαρροής δεν οδηγείται σε δίκη εκφράζονται ανησυχίες πως άλλοι συνάδελφοι της Γκαν, που συμμερίζονται τις απόψεις της, ίσως αποφασίσουν να δράσουν ανάλογα, λέει η Τάιμς.

Ευρώ Δολάριο

«Ο Σρέντερ είναι αποφασισμένος να προειδοποιήσει τον Μπους σχετικά την αδυναμία του δολαρίου» λέει η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που δημοσιεύει συνέντευξη με τον Γερμανό καγκελάριο.

Στη συνέντευξη, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ χαρακτηρίζει την τρέχουσα ισοτιμία δολαρίου και ευρώ «μη ικανοποιητική».

Αν και δεν ζήτησε κοινή παρέμβαση για σταθεροποίηση της ισοτιμίας, είπε ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «κοινή ευθύνη» για την παγκόσμια οικονομία.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 07:06 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στο Αφγανιστάν

Πάνω από 100 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του χόνου σε επιθέσεις

Πέντε Αφγανοί, που εργάζονταν για τις υπηρεσίες αρωγής, σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα κοντά στην Καμπούλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν είπε ότι άλλοι δύο τραυματίστηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη ενός άλλου.

Όλοι τους είχαν συμμετείχαν σε κυβερνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη της οικονομίας στην επαρχία.

Η επίθεση σημειώθηκε την Τετάρτη, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ.

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, φέτος, σε παρόμοιες επιθέσεις, για τις οποίες πιστεύεται πως ευθύνονται οι Ταλεμπάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, για αν επισκεφθεί τα εκεί αμερικανικά στρατεύματα που πολεμούν τους αντάρτες στην περιοχή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 05:52 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλωματία για την Αϊτή

Η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αϊτή.

Η Γαλλία προωθεί σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διεθνούς μη εξοπλισμένης δύναμης και την παροχή διεθνούς βοηθείας για να ανοίξει ο δρόμος για προεδρικές εκλογές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, είπε ότι έφτασε η στιγμή για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Αίτής -δήλωση που ερμηνεύεται ως έκκληση στον πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ να παραιτηθεί.

Διπλωματικοί στα Ηνωμένα Έθνη λένε πως εξετάζουν τις γαλλικές προτάσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως την Πέμπτη για να συζητήσει στις εξελίξεις στην Αϊτή.

Ανάλογη συνάντηση πραγματοποιεί και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.

Χάος και λεηλασίες

Οδοφράγματα με φωτιές έχουν στηθεί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, καθώς ένοπλες ομάδες, πιστές στον πρόεδρο Αριστίντ ετοιμάζονται να δεχτούν την επίθεση των ανταρτικών δυνάμεων.

Ανταποκριτής του BBC στην πόλη μεταδίδει πως η κατάσταση άλλαξε δραματικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο με ταχεία κατάρρευση του νόμου και της τάξης.

Όπως λέει, πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί πέφτουν θύματα ληστείας καθώς προσπαθούν να περάσουν τα οδοφράγματα.

Με τους αντάρτες να ελέγχουν πλέον πάνω από τη μισή χώρα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξένων πολιτών εγκαταλείπει τη χώρα.

Πολλές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα εκκένωσης των πολιτών τους, ενώ ο ΟΗΕ αποσύρει όλο το μη αναγκαίο προσωπικό.


Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004 - 03:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ισοτιμίες

Η γερμανική Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung) είναι εμβρόντητη από τις πληροφορίες πως ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σκοπεύει να εγείρει το θέμα της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αυτή την εβδομάδα.

«Τα χει χαμένα, ο Σρέντερ;» διερωτάται η εφημερίδα στον τίτλο της και υποπτεύεται πως ο Γερμανός καγκελάριος θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να αυξήσουν τα επιτόκιά τους ώστε να βοηθηθεί η επανεκλογή του στη βάση μιας ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.

Η εφημερίδα του Βερολίνου θεωρεί περίεργο να ζητά ο γερμανός καγκελάριος βοήθεια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για να παραμείνει στη θέση του, δεδομένης της αντίθεσής του στον πόλεμο του Ιράκ, που διατυπώθηκε με «μάλλον δυναμικό τρόπο για τα δεδομένα της διεθνούς διπλωματίας».

«Με όλο το σεβασμό στον καγκελάριο, έχουμε ακούσει πιο έξυπνα σχέδια από αυτό» λέει η γερμανική εφημερίδα.

Η Φραγκφούρτερ Ρουντσάου (Frankfurter Rundschau) διαφωνεί, σημειώνοντας πως ο Σρέντερ είχε δίκιο να επικεντρωθεί στον ευρωπαϊκό παράγοντα όπως φάνηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, όπου κάλεσε την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να εξετάσει το θέμα της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου.

Ο λόγος, εξηγεί, είναι ότι «είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Αμερικανοί ή οι Γιαπωνέζοι που υποφέρουν από το ισχυρό δολάριο».

Αλλά, συμπληρώνει, δεν υπάρχει λόγος, ο Γερμανός καγκελάριος να μην εγείρει το θέμα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, αλλά όπως λέει η εφημερίδα «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από αυτή την πλευρά».

Ρωσία και Ευρώπη

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) σχολιάζει τις δηλώσεις του προέδρου Ζακ Σιράκ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε στο παρελθόν αρκετά σκληρή με τη Ρωσία και θα πρέπει τώρα να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό για τα εθνικά συμφέροντά της.

Παρόλο που «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική Ρωσία ως γείτονα», λέει η εφημερίδα, «το να θεωρεί την επιθυμία ως πραγματικότητα είναι κακή πολιτική που δεν εξυπηρετεί ούτε την πρόοδο της Ρωσίας προς ένα κράτος νόμου, ούτε τις σχέσεις της με την Ευρώπη».

Κατά την Λε Μοντ, οι δηλώσεις Σιράκ «έχουν, εν μέρει, ως κίνητρο, πολιτικούς υπολογισμούς επειδή [ο Γάλλος πρόεδρος] χρειάζεται τον [Ρώσο πρόεδρο] Βλαντιμίρ Πούτιν για το όραμα ενός πολυπολικού κόσμου, που έχει».

Η αυστριακή Ντι Πρέσε (Die Presse) λέει πως μοναδική ερμηνεία της απόφασης του Ρώσου προέδρου να αποπέμψει ολόκληρο το υπουργικό του συμβούλιο είναι πως επιθυμεί «να ενισχύσει και να διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου».

Αλλά η εφημερίδα σημειώνει πως η μορφή της μελλοντικής πολιτικής του προέδρου Πούτιν θα φανεί μετά την 14η Μαρτίου, όταν θα γίνει γνωστό ποιον θα διορίσει ως πρωθυπουργό και ποιους θα τοποθετήσει στα σημαντικότερα υπουργεία.

Σκληροί ουρανοί

Η ελβετική αστυνομία αναζητά έναν άνδρα 50 ετών που μιλά σπασμένα γερμανικά, καθώς είναι ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία ενός ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο σπίτι του στη Ζυρίχη.

Η Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve) λέει πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς» πως ο φόνος δεν σχετίζεται με την εναέρια σύγκρουση δύο αεροσκαφών τον Ιούλιο 2002, κατά την οποία 71 άνθρωποι, κυρίως μαθητές και μαθήτριες από τη Ρωσία, σκοτώθηκαν και για την οποία το θύμα «έφερε εν δυνάμει και εν μέρει την ευθύνη».

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, λέει η εφημερίδα, «ο φόνος αυτός μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για ένα ολόκληρο τομέα της οικονομίας» της Ελβετίας.

Οι Ελβετοί ελεγκτές, λέει, έχουν την ευθύνη για τις πτήσεις των περίπου τριών χιλιάδων αεροσκαφών που εμφανίζονται καθημερινά στα ραντάρ τους.

«Έχουν μεγάλη ευθύνη και εργάζονται σε συνθήκες ακραίας έντασης Αν οι ζωές τους απειληθούν ως αποτέλεσμα ενός τεχνικού λάθους ποιος θα έχει το κουράγιο να κάνει αυτή τη δουλεία;» διερωτάται η ελβετική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.