Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-24

  1. Στο Κρεμλίνο ο Γκιούλ
  2. Καλές προοπτικές για βρετανικές εταιρείες
  3. Εκατοντάδες νεκροί από τον σεισμό στο Μαρόκο
  4. Υπηρεσιακός ο Χριστένκο, ενισχυμένος ο Πούτιν
  5. Αποκλεισμός δύο χρόνων για τον Τσάμπερς
  6. Γουαντάναμο: Απαγγελία κατηγοριών
  7. Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο
  8. Βοήθεια ζητά ο Αριστίντ
  9. Eν αναμονή της τηλεοπτικής μονομαχίας
  10. ΟΗΕ: Σημαντική μείωση των προσφύγων
  11. ΗΠΑ: H δικαιοσύνη και οι ομοφυλόφιλοι
  12. Kατάθεση Tσοβόλα για MME
  13. Ο Πούτιν αποπέμπει την κυβέρνησή του
  14. Eμπιστοσύνη Pογκ για τα έργα
  15. Περισσότερες θέσεις σε AEI - TEI
  16. Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο
  17. Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο
  18. Προάγελλοι των Όσκαρ
  19. Αϊτή: Περιμένοντας τους αντάρτες
  20. Επίθεση στην αλ-Κάιντα
  21. «Δουλέψτε ή φύγετε»
  22. Στην εκλογική αρένα ο Μπους

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 23:52 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Κρεμλίνο ο Γκιούλ

Πλούσια η ατζέντα της συνάντησης Ιβανόφ-Γκιούλ στη Μόσχα

Πλούσια είναι η ατζέντα της συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ με το Ρώσο , υπηρεσιακό τώρα, ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ, τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑ-ΤΑΣΣ, εκτός από τη διεθνή πολιτική κατάσταση στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκονται ζητήματα οικονομικής συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στρατιωτικής φύσεως ζητήματα, καθώς η Ρωσία ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, για την πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία.

«Ηγέτες με κύρος»

Ο κ. Γκιούλ έγινε την Τρίτη δεκτός από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε μετά ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εξελιχθεί σε μία καλή κατεύθυνση.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού στην Τουρκία και μετά, οι σχέσεις μας έχουν αποκτήσει σταθερότητα, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, είπε ο κ. Πούτιν, ο οποίος υπέδειξε ότι η χώρα του είναι ο δεύτερος τη τάξει εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, μετά τη Γερμανία.

Από την πλευρά του ο κ. Γκιούλ είπε πως και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγέτες με κύρος, ικανοί να διασφαλίσουν τη σταθερότητα.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

Καλές προοπτικές για βρετανικές εταιρείες

Ο Αλι Αλάουϊ (δ) «δείχνει το δρόμο» στις βρετανικές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του

Εκπρόσωποι περισσοτέρων από 200 εταιρειών συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο, σε ειδική εκδήλωση στην οποία ο υπουργός Εμπορίου του Ιράκ, Αλι Αλάουϊ παρουσίασε τις προοπτικές που ανοίγει η διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας του για ξένες εταιρείες, μεταξύ άλλων στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της υγείας, της ύδρευσης και της γεωργίας.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Ιρακινός υπουργός, αφού υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο των βρετανικών εταιρειών και την παραδοσιακές ιρανο-βρετανικές σχέσεις, είπε πως υπάρχει «έδαφος» για δραστηριοποίησή τους στο Ιράκ και καλές προοπτικές να αναλάβουν έργα.

Προσφάτως δόθηκαν συμβόλαια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών, για έργα αποκατάστασης στον τομέα εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στις αρχές του μήνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάικ ο Μπράιεν, είχε συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με στόχο την εξασφάλιση συμβολαίων στο Ιράκ για βρετανικές εταιρείες.

Ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη ότι ήδη 20 εταιρείες έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια που συνδέονται με τα έργα ανοικοδόμησης στο Ιράκ.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 22:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατοντάδες νεκροί από τον σεισμό στο Μαρόκο

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το Μαρόκο, εκτιμάται από τις τοπικές αρχές ότι αγγίζει τους 450, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Το τουριστικό θέρετρο Αλ Χοσέϊμα έχει μετατραπεί σε ερείπια, ενώ η σύγχυση που επικρατεί στην περιοχή είναι μεγάλη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.

Κοντά στην Αλ Χοσέϊμα ήταν επίκεντρο του τελευταίου μεγάλου σεισμού που έπληξε το Μαρόκο το 1990, ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν στην πόλη Αΐτ Καμάρα, η οποία, όπως μεταδίδεται, έχει τελείως καταστραφεί.

Η επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων που έχουν θαφτεί από τα ερείπια συνεχίζεται με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη σεισμόπληκτη χώρα με κάθε μέσο.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε 9 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλγερία στον οποίο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στη γειτονική Αλγερία.

Από σεισμική δόνηση το 1960 σκοτώθηκαν στο Μαρόκο 12.000 άτομα.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 23:02 (Ώρα Λονδίνου)

Υπηρεσιακός ο Χριστένκο, ενισχυμένος ο Πούτιν

Έμπιστος του προέδρου Πούτιν θεωρείται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χριστένκο (α)

Η αποπομπή του κ. Κασιάνοφ που κατείχε το αξίωμα από το 1999, ήταν αναμενόμενη, προσδιορίζονταν όμως χρονικά για το διάστημα μετά τις εκλογές της 14ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο κ. Πούτιν θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του κ. Κασιάνοφ, του τελευταίου ηγετικού στελέχους της χώρας από την εποχή Γέλτσιν, ενισχύει τη θέση του προέδρου Πούτιν και του περιβάλλοντός του.

Ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός θεωρείται άνθρωπος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων από την εποχή του προκατόχου του κ. Πούτιν και η απομάκρυνσή του εκτιμούν οι αναλυτές- θα βοηθήσει τον Ρώσο πρόεδρο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει στις προεδρικές εκλογές τις ψήφους των εθνικιστών, οι οποίοι τον κατηγορούσαν για συνέχιση της πολιτικής Γέλτσιν, σε σχέση με την αποκαλούμενη οικονομική «ολιγαρχία».

Υπενθυμίζεται ότι στη ρωσική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός έχει κατ εξοχήν υπό την επίβλεψή του την οικονομία.

Ο διάδοχος του κ. Κασιάνοφ, Βίκτορ Χριστένκο, θεωρείται έμπιστος του Ρώσου προέδρου. Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να πάρει την έγκριση της βουλής.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 20:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκλεισμός δύο χρόνων για τον Τσάμπερς

Χάνει τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Ντουέιν Τσέιμπερς

Με αποκλεισμό δύο χρόνων τιμώρησε η βρετανική ομοσπονδία στίβου τον πρωταθλητή Ευρώπης στα 100μ μέτρα, Ντουέιν Τσέιμπερς, ο οποίος βρέθηκε θετικός στη χρήση της απαγορευμένης ουσίας τετραϋδρογεστρινόνης (THG).

Η ποινή του 25χρονου Τσέιμπερς, που είχε υποβληθεί σε αιφνιδιαστικό έλεγχο τον Αύγουστο του 2003, ισχύει από την 7η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, όταν άρχισε ο αποκλεισμός του από τις αθλητικές διοργανώσεις. Έτσι ο αθλητής δεν μπορεί να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ομοσπονδίας Στίβου, Ντέιβιντ Μόορκροφτ, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του Τσέιμπερς, ήταν «ένα τίμημα, η καταβολή του οποίου αξίζει» και ότι η ομοσπονδία καταβάλει με τη διενέργεια των ελέγχων για ντόπιγκ, κάθε προσπάθεια να προστατεύσει τους αθλητές που συμπεριφέρονται νομότυπα.

Ο δικηγόρος του αθλητή, δήλωσε ότι οι πελάτης του τιμωρήθηκε με τη μικρότερη δυνατή ποινή που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις και ότι εξακολουθεί να υπογραμμίζει ότι είναι αθώος.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 21:01 (Ώρα Λονδίνου)

Γουαντάναμο: Απαγγελία κατηγοριών

Ένας Σουδανός και ένας Υεμενίτης οι πρώτοι κατηγορούμενοι από τους έγκλειστους στο Γουαντάναμο

Ο Ιμπραίμ Αχμεντ αλ Κόσι από το Σουδάν και ο Αλι Χάμσα Αχμεντ Σουλεϊμάν αλ Μπαλούλ από την Υεμένη, είναι οι πρώτοι από τους περίπου 600 έγκλειστους στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία, με στόχο την διάπραξη πολεμικών ενεργειών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δύο, θεωρείται, ότι υπήρξαν σωματοφύλακες του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο αλ Μπαλούλ κατηγορείται ότι υπήρξε μία από τις κύριες μορφές του προπαγανδιστικού μηχανισμού της Αλ Κάιντα , επιφορτισμένος με την παραγωγή ταινιών βίντεο, με σκοπό την κινητοποίηση άλλων μελών της Αλ Κάιντα για τη διάπραξη επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ο άλλος κατηγορούμενος, ο αλ Κόσι, ήταν λογιστής, προμηθευτής όπλων της Αλ Κάιντα και βοηθός του Μπιν Λάντεν, από την εποχή που εκείνος ζούσε ακόμη στο Σουδάν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης των δύο σε στρατοδικείο θα ανακοινωθεί αργότερα.

Τρεις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτυρήθηκαν στο Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, για την απόρριψη του αιτήματος που διατύπωσαν, για παρακολούθηση των επικείμενων δικών των έγκλειστων στο Γουαντάναμο.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 19:29 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το Μαρόκο, εκτιμάται από τις τοπικές αρχές στους 300.

Το τουριστικό θέρετρο Αλ Χοσέϊμα έχει μετατραπεί σε ερείπια, ενώ η σύγχυση που επικρατεί στην περιοχή είναι μεγάλη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.

Κοντά στην Αλ Χοσέϊμα ήταν επίκεντρο του τελευταίου μεγάλου σεισμού που έπληξε το Μαρόκο το 1990, ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν στην πόλη Αΐτ Καμάρα, η οποία, όπως μεταδίδεται, έχει τελείως καταστραφεί.

Η επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων που έχουν θαφτεί από τα ερείπια συνεχίζεται με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμίζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη σεισμόπληκτη χώρα με κάθε μέσο.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε 9 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλγερία στον οποίο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στη γειτονική Αλγερία.

Από σεισμική δόνηση το 1960 σκοτώθηκαν στο Μαρόκο 12.000 άτομα.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 18:53 (Ώρα Λονδίνου)

Βοήθεια ζητά ο Αριστίντ

Αμερικανοί πεζοναύτες απεστάλησαν στην Αϊτή για την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Αριστίντ διευκρίνισε ότι δεν ζητά στρατιωτική βοήθεια, αλλά ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο υπάρχουσας συμφωνίας με την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών.

Η έκκληση του Αϊτινού προέδρου για βοήθεια έγινε λίγες ώρες πριν δοθεί η απάντηση των πολιτικών της αντιπολίτευσης, που ζητούν την παραίτησή του, στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τη Δευτέρα επικοινώνησε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τους ζήτησε να καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει έγκριση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Αϊτής θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Οι αντάρτες στο μεταξύ εντείνουν τις επιθέσεις τους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί πληροφορίες τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών για επιθέσεις εναντίον του βόρειου τομέα της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, ωστόσο η ηγεσία τους έχει χαρακτηρίσει «ζήτημα λίγων ημερών» την κατάληψη της πόλης.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 17:11 (Ώρα Λονδίνου)

Eν αναμονή της τηλεοπτικής μονομαχίας

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: Κατασκευάζονται 28 νέα ξενοδοχεία. 1.000 θέσεις εργασίας αλλά η ανεργία μαστίζει την ύπαιθρο του νομού.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Oκτώ προτεραιότητες της κυβέρνησης Καραμανλή. Νέοι κανόνες και αρχές στη λειτουργία του κράτους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Να ποια οικογένεια θέλει να μας κυβερνήσει. Νίκος Παπανδρέου: «Είμαστε μεταμφιεσμένοι Έλληνες με αμερικανική καρδιά».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η τελική επίθεση από Καραμανλή. Τα κρυφά όπλα της ΝΔ για καθαρή νίκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Υπουργοί μιλούν για ήττα. Πέντε πρεσβείες προβλέπουν άνετη επικράτηση της ΝΔ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τους πήραμε τις σημαίες με τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο. Αφήστε την γκρίνια και ψηφίστε ΔΑΓΚΩΤΟ Γιώργο, για να μην... χάσετε αυτά που έχετε.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Ευρώπη βλέπει Νέα Δημοκρατία. Μετά τους έξι ηγέτες του ΕΛΚ και ο Γάλλος πρωθυπουργός στο πλευρό Καραμανλή.

ΕΘΝΟΣ: Τα 4 μέτωπα στον πόλεμο των 10 ημερών. Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά αύριο η μεγάλη πορεία του Γιώργου προς τη νίκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμάζει την «απολογία» του για τις αμαρτίες Σημίτη. Ομοβροντία αμείλικτων ερωτημάτων αναμένει τον Γ. Παπανδρέου, στο «ντιμπέιτ» με τον Κ. Καραμανλή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψηφίζουν ΝΔ οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του έγκυρου πρακτορείου Ρόιτερ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στρατηγική μικρής... ήττας από το ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου: Επιστροφή στην αντιδεξιά υστερία μετά το νεοφιλελεύθερο άνοιγμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόρισμα φωτιά για Αβραμόπουλο. Κακοδιαχείριση στη δημοτική επιχείρηση «Τεχνόπολις».

ΕΣΤΙΑ: Γ. Παπανδρέου: Να αφοπλισθή ο Σαντάμ! Αυτά έγραφε πέρυσι σε άρθρο του στην Wall Street Journal.

METRORAMA: Επενδύουν στο ντιμπέιτ τα κομματικά επιτελεία. Οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες. Έντονα αντιδρούν τα «μικρά» κόμματα.

ΤΑ ΝΕΑ: 90 λεπτά φλερτ στους αναποφάσιστους. Το παρασκήνιο και οι παγίδες του ντιμπέιτ.

CITY PRESS: Προεκλογικά κέρδη και ζημίες. Μεγάλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

THE DAILY TIMES: Η μυστική σύσκεψη Καραμανλή στην Πλουτάρχου. Ποια στελέχη της ΝΔ μετείχαν και τι συζήτησαν. Τα τέσσερα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας.

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας θα σφραγίσει τη νίκη στο ντιμπέιτ, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές και ειδικοί στην επικοινωνία.

Tηλεοπτική αναμέτρηση αρχηγών

Τα ΝΕΑ γράφουν ότι «σε ενενηντάλεπτο... φλερτ με τους αναποφάσιστους -που υπολογίζονται σε πάνω από 10% του εκλογικού σώματος- εξελίσσεται η τηλεοπτική αναμέτρηση της Πέμπτης μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προετοιμάζονται εντατικά για το ντιμπέιτ, επιστρατεύοντας όλους τους άσσους τους».

Το METRORAMA σημειώνει ότι «εντατικά εργάζονται τα επιτελεία του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή, ενόψει της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο πολιτικών αρχηγών. Χθες, συνεργάτες των δύο ανδρών δήλωναν αισιοδοξία και οι εκτιμήσεις τους συνέκλιναν στο ότι αυτό που θα 'μετρήσει' δεν είναι μόνο το πόσο καλά διαβασμένος θα είναι ο κάθε ένας, αλλά και πόσο πειστικός για την ικανότητά του να εφαρμόσει μία διαφορετική πολιτική».

Η CITY PRESS εκτιμά ότι σημειώνονται «μεγάλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Έχουμε την πιο ήπια προεκλογική αντιπαράθεση. Ουσιαστικές συγκλίσεις των κομμάτων εξουσίας, από την παιδεία και τα ελληνοτουρκικά μέχρι την άμυνα και τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη. Ο πληθωρισμός υποσχέσεων θα μεγαλώσει το πρόβλημα αξιοπιστίας. Λείπουν οι σοβαροί οικονομικοί υπολογισμοί, η ιεράρχηση των στόχων».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι «τελικά, ο Γ. Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αποφύγει το πικρό ποτήρι της απολογίας -διότι περί απολογίας πρόκειται, ουσιαστικά- προς τον Κ. Καραμανλή και κατ' επέκτασιν στον ελληνικό λαό, για τα πεπραγμένα, τις αμαρτίες θα λέγαμε, των κυβερνήσεων Σημίτη. Έτσι, μεθαύριο, ημέρα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η περίφημη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο ανδρών. Αναμέτρηση που θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, σε πέντε, όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, θεματικές ενότητες».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

ΟΗΕ: Σημαντική μείωση των προσφύγων

Η μεγαλύτερη μείωση προσφύγων σημειώθηκε στη Βρετανία

Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που ζήτησαν άσυλο στις 36 πιο πλούσιες χώρες, μειώθηκε σημαντικά, και συγκεκριμένα κατά το ένα πέμπτο το 2003.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία.

Μάλιστα, διαψεύδοντας τις ανησυχίες για κύμα προσφύγων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αιτήσεις για άσυλο μειώθηκαν ειδικά σε αυτές τις χώρες.

Για παράδειγμα στην Βρετανία μειώθηκαν κατά 41 % , στην Γερμανία και στην Ολλανδία κατά σχεδόν 30 %.

Η προστασία των προσφύγων

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα στοιχεία θα ενθαρρύνουν τις χώρες της Κοινότητας να επικεντρώσουν ξανά την προσοχή τους στην ανάγκη προστασίας των προσφύγων.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ρουντ Λούμπερς δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν τον εξέπληξαν καθώς η κατάσταση σε πολλές χώρες, από την πρώην Γιουγκοσλαβία, ως το Αφγανιστάν, την Αγκόλα και την Ερυθραία, έχει βελτιωθεί.

Μήπως όμως μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων επειδή οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες έχουν λάβει μέτρα για να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες?

«Τα μέτρα αυτά αποθαρρύνουν τους οικονομικούς μετανάστες. Δεν είναι πλέον εύκολο για κανένα να φθάνει σε μια κοινοτική χώρα και να λέει είμαι πρόσφυγας. Οι περιορισμοί αποθαρρύνουν τους μετανάστες. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η επιτυχία εξεύρεσης λύσης σε διενέξεις, ή η πρόληψη διενέξεων είναι οι πραγματικοί λόγοι που μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων» , είπε ο Ρουντ Λούμπερς.

Η βρετανική περίπτωση

Η Βρετανία εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι αρχίζει τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό Ιρακινών προσφύγων των οποίων η αίτηση για άσυλο απερρίφθη.

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε σαφές ότι η διαδικασία θα αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης επικρίθηκε από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η οποία σε δήλωση της υπογράμμισε πως ο υποχρεωτικός επαναπατρισμός είναι πρόωρος καθώς η κατάσταση στο Ιράκ εγκυμονεί ακόμη κινδύνους.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 17:00 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: H δικαιοσύνη και οι ομοφυλόφιλοι

Γάμος ομοφυλοφίλων στον Άγιο Φραγκίσκο

Τρεις χιλιάδες και πλέον ζευγάρια ομοφυλοφίλων παντρεύτηκαν στον Άγιο Φραγκίσκο από τότε που ο δήμαρχος της πόλης Γκάβιν Νιούσομ αποφάσισε να εκδίδει άδειες για ομοφυλοφιλικούς γάμους στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρζενέγκερ έχει ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα Μπιλ Λόκιερ να «λάβει άμεσα μέτρα» και να επιδιώξει να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου για το θέμα των ομοφυλοφιλικών γάμων.

Αξιωματούχοι της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου λένε ότι η απαγόρευση των ομοφυλοφιλικών γάμων είναι μία άδικη απόφαση.

Ο κ. Λόκιερ είπε ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας την Παρασκευή αν η έκδοση ορισμένων αδειών γάμων από το δήμαρχο του Αγίου Φραγκίσκου ήταν νόμιμη.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 13:26 (Ώρα Λονδίνου)

Kατάθεση Tσοβόλα για MME

Συμπληρωματικό υπόμνημα κετέθεσε ο Δ. Tσοβόλας

Κατάθεση στην πταισματοδίκη που ερευνά τα στοιχεία της μήνυσης που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες εις βάρος τηλεοπτικών σταθμών έδωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο κ. Τσοβόλας παρέμεινε στο γραφείο της πταισματοδίκου για περίπου σαράντα λεπτά και -όπως ανέφερε σε δηλώσεις του- προσκόμισε στη δικαστική λειτουργό συμπληρωματικό υπόμνημα, στο οποίο περιέχονται επιπλέον στοιχεία από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, από τα στοιχεία που προσκόμισε αποδεικνύεται ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορεί τους υπευθύνους τηλεοπτικών σταθμών έχουν όντως διαπραχθεί.

Ως γνωστόν, η μήνυση του ΔΗΚΚΙ αφορά τη μη προβολή -όπως ορίζει ο νόμος- των θέσεων και των απόψεων του κόμματος στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Τσοβόλας δήλωσε, ότι το ΔΗΚΚΙ αγωνίζεται για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης, ενώ αναφερόμενος στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανέφερε ότι το Συμβούλιο λειτουργεί ικανοποιητικά.

Eξάλλου, ο πρόεδρος του ΔHKKI έδωσε την Tρίτη συνέντευξη Tύπου στο Zάππειο εν όψει των εκλογών.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 14:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Πούτιν αποπέμπει την κυβέρνησή του

Η απόφαση Πούτιν κατέλαβε τους πάντες εξ απήνης

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε, από τηλεοράσεως, την παραίτηση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Κασιάνοφ.

Όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως ζήτησε επίσης την παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε, ήταν "γενικά ικανοποιημένος" από την απόδοση της κυβέρνησης Κασιάνοφ, αλλά έλαβε αυτές τις αποφάσεις, όπως είπε, με γνώμονα την επιθυμία του να κάνει σαφείς τις θέσεις του όσον αφορά την εξέλιξη της χώρας μετά τις εκλογές της 14ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Πούτιν θα κερδίσει τις εκλογές αυτές και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε πως, με ειδικό διάταγμα, ο κ. Πούτιν ανέθεσε προσωρινά την πρωθυπουργία στον μέχρι τώρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Βίκτορ Χριστένκο.

Σύμφωνα με πολλούς ανταποκριτές, ο απελθών πρωθυπουργός διατηρούσε στενούς δεσμούς με τους πολυεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που απέκτησαν τεράστια περιουσία επί προεδρίας Γέλτσιν και οι οποίοι δεν έχουν την εύνοια του Βλαντιμίρ Πούτιν.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 13:04 (Ώρα Λονδίνου)

Eμπιστοσύνη Pογκ για τα έργα

Aισιοδοξία από το Zακ Pογκ

Aπόλυτη εμπιστοσύνη προς την ελληνική προσπάθεια για τη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής Zακ Pογκ, μιλώντας στη γενική συνέλευση των εθνικών Oλυμπιακών Eπιτροπών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Pογκ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ορισμένοι ακόμη και σήμερα αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να διοργανώσει Ολυμπιακούς αγώνες. Θέλω να πω από αυτό το βήμα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΔΟΕ περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την ελληνική προσπάθεια».

Aναφερόμενος στο πολυσυζητημένο ζήτημα της ασφάλειας των Aγώνων, ο πρόεδρος της ΔOE ανέφερε ότι θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να γίνουν ασφαλείς Ολυμπιακοί Aγώνες.

Aπευθυνόμενος στους 500 και πλέον συνέδρους, καθώς και σαράντα μέλη της ΔOE, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Kωστής Στεφανόπουλος, που κήρυξε την έναρξη της συνόδου, ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να τηρήσετε τα ολυμπιακά ιδεώδη και να τα κρατήσετε και στην διοργάνωση της Αθήνας».

Για την ολοκλήρωση όλων των Ολυμπιακών έργων, ακόμη και της στέγης του Oλυμπιακού Σταδίου της Aθήνας, που έχει σχεδιασθεί από τον Iσπανό αρχιτέκτονα Σιαντιάγο Kαλατράβα, δεσμεύθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας:

«Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα περισσότερα έργα βρίσκονται στο 90% της αποπεράτωσής τους και μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν όλα παραδοθεί. Σας προσκαλώ επίσης να παρακολουθήσετε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Aγώνων κάτω από την στέγη Καλατράβα».

Kατά τις εργασίες της συνόδου, παρουσιάσθηκε και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της Ευγένιο Γιαννακόπουλο, ενώ την Πέμπτη η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου θα παρουσιάσει την πορεία προετοιμασίας των Aγώνων.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 12:27 (Ώρα Λονδίνου)

Περισσότερες θέσεις σε AEI - TEI

Πάνω από 82.000 οι θέσεις εισακτέων φέτος

Αύξηση κατά 1.970 θέσεις, δηλαδή σε ποσοστό 2,6%, παρουσιάζει ο αριθμός των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση και στις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2004 - 05, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Τσουροπλής.

Η αύξηση που παρατηρείται προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον αριθμό εισακτέων στα τμήματα που λειτουργούν για πρώτη φορά (16 νέα τμήματα).

Όσον αφορά τα παλιά τμήματα, ο αριθμός εισακτέων παραμένει σταθερός, εκτός από ορισμένα τμήματα πληροφορικής και παιδαγωγικής για τα οποία, λόγω των υφισταμένων αναγκών στην αγορά εργασίας, παρουσιάζεται μικρή αύξηση.

Για άλλα τμήματα, στα οποία ο αριθμός εισακτέων είχε αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζεται μικρή μείωση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζεται και με τη λειτουργία νέων αντίστοιχων τμημάτων, όπως τα τμήματα αρχιτεκτονικής και τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Tσουροπλής, αν στον παραπάνω αριθμό υπολογιστούν και οι θέσεις εισακτέων που δεν αναμένεται να είναι αισθητά διαφοροποιημένες από πέρυσι, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές καθώς και στις σχολές των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και του πανεπιστημίου Κύπρου, τότε ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα διαμορφωθεί τελικά στις 82.200 θέσεις, έναντι 80.400 πέρυσι.

Σύμφωνα με το ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν μετά τις 16 Μαΐου, μεταξύ 18 και 20 Μαΐου.

Στις 16 Μαΐου ολοκληρώνονται τα μαθήματα στην Α', Β' και Γ' Λυκείου. Οι εξετάσεις στα γυμνάσια θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιουνίου, ενώ μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα μαθήματα στα δημοτικά σχολεία.

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων και στο τέλος Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο, τα αποτελέσματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.

Το νέο σχολικό έτος αναμένεται να αρχίσει στις 11 Σεπτεμβρίου.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο

Ορισμένοι δεν αποκλείουν ο αριθμός των νεκρών του ισχυρού σεισμού που έπληξε το Μαρόκο να ξεπεράσει τους 300

Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη δυτική Μεσόγειο έπληξε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης το Μαρόκο.

Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται τουλάχιστον σε 300, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το τουριστικό θέρετρο Αλ Χοσέϊμα έχει μετατραπεί σε ερείπια ενώ η σύγχιση που επικρατεί στην περιοχή είναι μεγάλη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.

Αξιωματούχος που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερς ότι τουλάχιστον 15 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια στην πόλη Αΐτ Καμάρα η οποία έχει τελείως καταστραφεί.

Σεισμός πολλών Ρίχτερ

Στις ΗΠΑ το Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η ισχύς του σεισμού ήταν 6,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται και σ'αυτή συμμετέχουν άνδρες του στρατού, του ναυτικού καθώς και ελικόπτερα.

Η Αλ Χοσέϊμα ήταν κοντά στο επίκεντρο του τελευταίου μεγάλου σεισμού που έπληξε το Μαρόκο το 1990, ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε 9 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλγερία στον οποίο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στη γειτονική Αλγερία.

Ο σεισμός που έπληξε το Μαρόκο το 1960 είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12.000 άτομα.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 11:16 (Ώρα Λονδίνου)

Ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο

Ορισμένοι δεν αποκλείουν ο αριθμός των νεκρών του ισχυρού σεισμού που έπληξε το Μαρόκο να ξεπεράσει τους 300

Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τη δυτική Μεσόγειο έπληξε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης το Μαρόκο.

Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 42, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Η ίδια πηγή όμως δεν απέκλεισε τελικά ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους να ξεπεράσει τα 300.

Το τουριστικό θέρετρο Αλ Χοσέϊμα έχει μετατραπεί σε ερείπια ενώ η σύγχιση που επικρατεί στην περιοχή είναι μεγάλη, μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.

Αξιωματούχος που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώϋτερς ότι τολάχιστον 15 πτώματα έχει ανασυρθεί από τα ερείπια στην πόλη Αΐτ Καμάρα η οποία έχει τελείως καταστραφεί.

Σεισμός πολλών Ρίχτερ

Στις ΗΠΑ το Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι η ισχύς του σεισμού ήταν 6,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται και σ'αυτή συμμετέχουν άνδρες του στρατού, του ναυτικού καθώς και ελικόπτερα.

Η Αλ Χοσέϊμα ήταν κοντά στο επίκεντρο του τελευτάιου μεγάλου σεισμού που έπληξε το Μαρόκο το 1990, ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε 9 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αλγερία στον οποίο περίσσοτεροι από 2.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στη γειτονική Αλεγερία.

Ο σεισμός που έπληξε το Μαρόκο το 1960 είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12.000 άτομα.


Προάγελλοι των Όσκαρ

Yποψήφιος για Όσκαρ ο Τζόνι Ντεπ

Στο Λος Άντζελες δόθηκαν τα βραβεία του Σωματείου των Ηθοποιών (SAG), τα οποία θεωρούνται προάγγελοι των βραβείων Όσκαρ.

Ο Τζόνι Ντεπ κέρδισε το βραβείο για τη ερμηνεία του στην ταινία «Οι πειρατές της Καραϊβικής», επικρατώντας των φαβορί, Μπιλ Μάρεϊ και Σον Πεν.

Και οι τρεις ηθοποιοί έχουν προταθεί για τα βραβεία Όσκαρ που θα απονεμηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Η Σαρλίζ Θέρον βραβεύτηκε για την ερμηνεία μιας κατά συρροή δολοφόνου, στην χαμηλού προϋπολογισμού ταινία « Τέρας».

Στην τελετή του Λος Άτνζελες τιμήθηκαν και οι ηθοποιοί του «Αρχοντα των δακτυλιδιών», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για Όσκαρ της ταινίας «Η επιστροφή του βασιλιά».

Το βραβείο καλύτερου συνόλου για τηλεοπτική κωμωδία δόθηκε στη σειρά «Sex in the city», το τελευταίο επεισόδιο της οποία προβλήθηκε την Κυριακή.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 05:25 (Ώρα Λονδίνου)

Αϊτή: Περιμένοντας τους αντάρτες

Οι αντάρτες έχουν καταλάβει τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, Καπ Αϊτιέν

Κορυφώνεται η κρίση στην Αϊτή καθώς οι αντάρτες προειδοποιούν πως αν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ θα καταλάβουν την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην πόλη αφίχθηκαν 50 αμερικανοί πεζοναύτες για να ενισχύσουν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας.

Περνώντας στην πόλη οι στρατιώτες είδαν οδοφράγματα με φωτιές που είχαν στήσει οπαδοί του προέδρου Αριστίντ, ενώ οδοφράγματα είχαν εγερθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο και κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Το Πορτ-ο-Πρενς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την εισβολή των ανταρτών, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Αριστίντ να συμμετάσχουν μαζί του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Κανείς, ωστόσο, δεν φαίνεται, ακόμα, διατεθειμένος να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση παρά την λήξη της αρχικής προθεσμίας.

Πάντως η αντιπολίτευση δέχτηκε να εξετάσει για άλλες 24 ώρες το προτεινόμενο σχέδιο.

Η πρόταση των ΗΠΑ δεν φαίνεται να ενθουσιάζει την αντιπολίτευση της Αϊτής μιας και αφήνει και πάλι κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού τον πρόεδρο Αριστίντ, που κατηγορείται ότι επέβαλλε ένα καθεστώς διαφθοράς και εγκληματικότητας.

Η διαμεσολάβηση του Κόλιν Πάουελ για την εκτόνωση της κρίσης είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον στη μικρή νησιωτική χώρα του Ατλαντικού.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση στην αλ-Κάιντα

Δεκάδες χιλιάδες πακιστανικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στις μεθοριακές περιοχές

Στρατεύματα του Πακιστάν εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά υπόπτων θέσεων της αλ-Κάιντα και των Ταλεμπάν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Των επιχειρήσεων προηγήθηκε μεγάλη συσσώρευση παραστρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Τα Πακιστανικά στρατεύματα ενισχυμένα από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις και αρκετά στρατιωτικά ελικόπτερα κινήθηκαν την αυγή στην περιοχή Ουάνα, του νότιου Βαζιριστάν.

Ο υπουργός πληροφοριών του Πακιστάν, Σιχ Ρασίντ Αχμέντ, είπε ότι στόχος τους είναι ξένοι τρομοκράτες, αλλά δεν διευκρίνισε αν στόχοι είναι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο ηγέτης των Ταλεμπάν, Μουλά Ομάρ, που πιστεύεται πως κρύβονται στις μεθοριακές περιοχές.

Το Πακιστάν, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει κάνει τρεις παρόμοιες επιχειρήσεις στις μεθοριακές περιοχές του τελευταίους μήνες.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 04:26 (Ώρα Λονδίνου)

«Δουλέψτε ή φύγετε»

Το μήνυμα προς τους μετανάστες είναι «εργαστείτε ή θα επιστρέψτε σπίτι σας,» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) μετά τις εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης για περιορισμούς στις συνθήκες εργασίας και στα επιδόματα που θα δικαιούνται οι μετανάστες από νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως σημειώνει η εφημερίδα ακόμα και με τα νέα μέτρα «η Βρετανία θα είναι η μόνη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα θέτει περιορισμούς στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

«Υποχώρησε στις πιέσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, εξαγγέλλοντας σκληρότερα μέτρα από ό,τι αναμενόταν» εκτιμά η Γκάρντιαν (The Guardian).

Ευχάριστη οδήγηση

Ευχάριστα νέα για τους αυτοκινητιστές δημοσιεύει η Τάιμς (The Times): Η βρετανική αστυνομία θα αντικαταστήσει δεκάδες κάμερες-ραντάρ στους δρόμους σε περιοχές όπου πλέον δε σημειώνονται δυστυχήματα.

Τις κάμερες και το πρόστιμο που ανέμενε όσους πιάνονταν να τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα- θα αντικαταστήσουν φωτεινές ενδείξεις που θα δείχνουν στους οδηγούς την ταχύτητα με την οποία πηγαίνουν και θα συνοδεύονται από ένα χαμογελαστό πρόσωπο αν η ταχύτητα είναι εντός ορίων ή από ένα λυπημένο αν τα υπερβαίνουν.

Διχασμένο φαίνεται το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, σχετικά με το μέλλον του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με έρευνα της Γκάρντιαν.

Κατά την έρευνα, τα δύο πέμπτα των μελών του κόμματος επιθυμούν παραίτηση του Μπλερ πριν τις ερχόμενες εκλογές.

Γενικά πάντως τα μέλη των Εργατικών φαίνονται ικανοποιημένα από την απόδοση της κυβέρνησης σε τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία και η εγκληματικότητα.


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2004 - 04:49 (Ώρα Λονδίνου)

Στην εκλογική αρένα ο Μπους

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως ο πρόεδρος Μπους είναι ευάλωτος

Με μια δυναμική ομιλία στην Ένωση Ρεπουμπλικάνων της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους άνοιξε την αυλαία της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μετά από μήνες κομματικής αυτοσυγκράτησης, ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε, προσεκτικά, την χρονική συγκυρία για να ξεκινήσει την εκστρατεία του, την στιγμή που οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκονται στο κορυφαίο τους σημείο, επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC.

«Ο αμερικανός ψηφοφόρος έχει μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή για τις εκλογές του Νοεμβρίου» είπε ο Τζορτζ Μπους.

«Είναι η επιλογή ανάμεσα σε μια Αμερική που καθοδηγεί τον κόσμο με δύναμη και αυτοπεποίθηση και σε μια Αμερική που στέκεται αβέβαιη μπροστά στον κίνδυνο» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ λέγοντας πως οι ΗΠΑ και ο κόσμος είναι ασφαλέστεροι μετά την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αντιμέτωποι με την τρομοκρατία που επιδοτείται από συγκεκριμένες χώρες και με την απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής, η χώρα επιστράτευσε όλο το δυναμικό της για να τερματίσει «δύο από τα πλέον επικίνδυνα καθεστώτα στον πλανήτη. Πάνω από 50 εκατ. άνθρωποι στον Αφγανιστάν και το Ιράκ ανάκτησαν τα πολιτικά τους δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και προειδοποίησε: «Κινδυνεύει η ασφάλεια και η ευμάρεια της Αμερικής. Έχουμε ξεκάθαρη θέση. Στα επόμενα 4 χρόνια θα κυνηγήσουμε τους εχθρούς μας και θα επεκτείνουμε τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου.»

Στα οικονομικά θέματα ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η πολιτική των αντιπάλων του θα οδηγήσει αύξηση της φορολογίας.

Σχολιάζοντας την ομιλία Μπους, ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, που προηγείται στα προκριματικά για τον χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι η ομιλία δείχνει καθαρά ότι ο πρόεδρος βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.