Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-21

  1. Σε εκκρεμότητα για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις
  2. Διασταυρώνουν τα ξίφη τους
  3. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία
  4. Το Ισραήλ «γκρεμίζει» αυτά που έχτισε
  5. Η πρώτη συνάντηση με το Σαντάμ Χουσεΐν
  6. «Ένα Γουαντάναμο δίπλα μας»
  7. Στην τελική ευθεία
  8. Ιράν: Νίκη συντηρητικών, κριτική ΗΠΑ
  9. Kαραμανλής: «Μετεκλογικά με τον Σαμαρά»
  10. «Εξολοθρευτής» ομοφυλόφιλων γάμων
  11. Αυλαία με 3,1% «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις
  12. Ιράν: Νίκη συντηρητικών, κριτική ΗΠΑ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2004 - 00:23 (Ώρα Λονδίνου)

Σε εκκρεμότητα για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις

Εάν υπάρξει συμφωνία... η αναμέτρηση την Πέμπτη

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα οι κ.κ. Νίκος Αθανασάκης και Θόδωρος Ρουσόπουλος, με θέμα τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή.

Στην επικοινωνία που είχαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., υπήρξε μία πρώτη προσέγγιση και σύμφωνα με τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δύο εκπρόσωποι συμφώνησαν κατ΄αρχή ο χρόνος διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης να μην ξεπερνάει την μία ώρα και τριάντα έξι λεπτά και οι απαντήσεις που θα δίνουν οι δύο αρχηγοί στις απαντήσεις των δημοσιογράφων να είναι ενάμισι λεπτό.

Πιθανολογείται, ότι εάν τελικά υπάρξει συμφωνία, θα πραγματοποιηθεί μία τηλεοπτική αναμέτρηση την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου.

Ανάλογη επικοινωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων υπήρξε την Παρασκευή, αλλά απέβη άκαρπη, καθώς η κάθε πλευρά παραμένει αμετακίνητη από τις αρχικές θέσεις της.

Το ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει αντί για μία, μαραθώνιας διάρκειας, συζήτηση, να οριστούν δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις, με διαφορετική θεματολογία.

Ωστόσο, η ΝΔ απορρίπτει αυτή την πρόταση και εμμένει στην αρχική της θέση για μία τηλεοπτική αναμέτρηση εφ' όλης της ύλης.


Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2004 - 00:30 (Ώρα Λονδίνου)

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Τρίπολη, ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι μηδενίζει το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια, έχει μοναδικό αυτοσκοπό την εξουσία και δεν έχει προτάσεις για το καινούριο."

Η ΝΔ δεν έχει χώρο για τη νέα γενιά πολιτών" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε "Δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, γιατί πολέμησαν σκληρά όλες τις μεγάλες αποφάσεις που έφεραν την Ελλάδα μπροστά".

Την ίδια ώρα, για διακρίσεις των Ελλήνων σε προοδευτικούς και συντηρητικούς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, από τη Ρόδο ο Κώστας Καραμανλής. "Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τους Έλληνες από την ιδεολογία τους. Εμείς πάμε όλοι μαζί μπροστά" τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου.

«Δεν προτείνουν τίποτα καινούριο»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει αυτοσκοπό την εξουσία και δεν έχει προτάσεις για το καινούριο.

"Αρνούμαστε τον αυταρχισμό της επανίδρυσης του κομματικού κράτους" είπε χαρακτηριστικά ενώ έθεσε ξεκάθαρα και το δίλημμα του ποιος είναι άξιος για να χειριστεί τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύθηκε για μέλλον χωρίς ανασφάλεια, και χωρίς ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και για εγγυημένο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

«Εμείς δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους πολίτες»

Επίθεση στο Γ. Παπανδρέου για την προσπάθεια του, όπως είπε να χωρίσει τους Έλληνες, σε προοδευτικούς και συντηρητικούς εξαπέλυσε από τη Ρόδο ο Κώστας Καραμανλής.

«Άκουσα ότι, πριν από λίγες ημέρες, εδώ στη Ρόδο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να χωρίσει τους Έλληνες σε προοδευτικούς και συντηρητικούς. 'Άρχισε να μοιράζει ετικέτες στους άλλους, αλλά δεν ξέρει ποια θέλει να κρατήσει για το κόμμα του».

Ένα θέλω να υπογραμμίσω, είπε ο κ. Καραμανλής : «Εμείς δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους πολίτες» τόνισε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για άστοχες πολιτικές στους τομείς της ανεργίας, της ακρίβειας, της Παιδείας, διαχείρισης των κοινοτικών πόρων αλλά και αδυναμία να παταχθεί η διαφθορά και η διαπλοκή.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 21:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία

Πριν από δύο εβδομάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με αστυνομικούς

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, τον οποίο κατηγορούν για αδυναμία πάταξης της διαφθοράς.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, καθώς εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους έξω από τα κυβερνητικά κτίρια.

Παρόμοια διαδήλωση πριν από δύο εβδομάδες διαλύθηκε από την αστυνομία, αφού πρώτα ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει σε κυβερνητικούς χώρους.

Ένας συνασπισμός δέκα κομμάτων της αντιπολίτευσης καλεί τον κ. Νάνο σε παραίτηση ενώ ζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό για το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στην Αλβανία που παραμένει μια από τις πλέον φτωχές χώρες της Ευρώπης.

«Ζητείται ελπίς»

Διεθνείς παρατηρητές λένε ότι στην πορεία, κεντρικό σύνθημα της οποίας ήταν το «Νανο φύγε», συμμετείχαν μέχρι και 20 χιλιάδες διαδηλωτές.

«Ο Νάνο πρέπει να φύγει», είπε ο Σαλί Μπερίσα, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Αλβανίας.

«Είναι εχθρός της Αλβανίας και είναι εκείνος που καταπνίγει τις ελπίδες των Αλβανών.»

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στα πλήθη να διαδηλώσουν ειρηνικά, μια θέση που υιοθέτησαν και άλλοι αρχηγοί κομμάτων.

Ο κ. Νάνο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιούλιο του 2002, υποσχέθηκε ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και θα προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 20:10 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ισραήλ «γκρεμίζει» αυτά που έχτισε

Το Ισραήλ λέει ότι θα καταστρέψει οχτώ χιλιόμετρα από το τείχος

Το Ισραήλ πρόκειται να γκρεμίσει τμήμα του αμφιλεγόμενου τείχους ασφαλείας που χτίζεται στη Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή, μία ημέρα πριν την έναρξη των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα του αμφιλεγόμενου αυτού σχεδίου χωρισμού των παλαιστινιακών και των ισραηλινών περιοχών.

Το Ισραήλ λέει ότι το τείχος περιορίζει τις κινήσεις των βομβιστών αυτοκτονίας, ενώ οι επικριτές του λένε ότι πρόκειται για ισραηλινό τέχνασμα που στόχο έχει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο ισραηλινό κράτος.

Το Σάββατο, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της ανέγερσης του τείχους που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ναμπλούς όπου δύο χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα και πυροβολώντας στον αέρα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τους Παλαιστινίους να συμμετάσχουν τη Δευτέρα σε μια «Ημέρα Οργής», έτσι ώστε να συμπέσει με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο της Χάγης.

Διπλωματικά τείχη

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμύνης, Ραχέλ Νιεντάκ Ασκενάζι είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ένα τμήμα οχτώ χιλιομέτρων στα ανατολικά του χωριού Μπάκα αλ Σαρκίγια θα καταστραφεί.

«Αυτή την εβδομάδα το ανατολικό τείχος θα καταστραφεί», είπε.

Τμήματα του τείχους εισχωρούν βαθιά στη Δυτική Όχθη, απομονώνοντας παλαιστινιακά χωριά και ταλαιπωρώντας τους κατοίκους τους.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να αλλάξουν την πορεία του τείχους.

Τη Δευτέρα, 17 χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους για να σταματήσει η κατασκευή του.

Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέκριναν πολλές αραβικές χώρες γιατί «περιορισμένη στήριξη».

«Λυπάμαι πολύ που πολλές αραβικές χώρες δεν έστειλαν στο δικαστήριο ούτε μια επιστολή καταδίκης του τείχους», είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ μποϋκοτάρουν την ακροαματική διαδικασία στη Χάγη, καθώς πιστεύουν ότι το εν λόγω δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 16:58 (Ώρα Λονδίνου)

Η πρώτη συνάντηση με το Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να αποκαλύψει που βρίσκεται ο Χουσεΐν

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι της επετράπη να επισκεφθεί τον αποπεμφέντα Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε μυστική τοποθεσία μέσα στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση δύο στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, μεταξύ τους και ένας γιατρός, συνάντησαν το Σαντάμ Χουσεΐν και στο τέλος παρέλαβαν από αυτόν μια επιστολή για την παραδώσουν στην οικογενειά του.

Ο γιατρός υπέβαλε τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ σε εξετάσεις, όμως δεν επιτρέπεται στα μέλη της επιτροπής να αποκαλύψουν οποιοδήποτε στοιχείο για τη σωματική και ψυχική υγεία του, ούτε για την τοποθεσία στην οποία κρατείται.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω συναντήσεις με τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ.

«Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των συνθηκών κράτησης και μεταχείρισης του αιχμαλώτου», είπε η κ. Ντουμάνι, μιλώντας από το Αμάν της Ιορδανίας.

Έστειλε επιστολή στα εναπομείναντα μέλη της οικογένειάς του

«Θέλουμε να εξακριβώσουμε εάν σιτίζεται σωστά, να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του και να του δώσουμε τη δυνατότητα να γράψει ένα μήνυμα για την οικογένειά του, όπως και έπραξε.»

Η ίδια δεν διευκρίνισε εάν αναμένεται και νέα συνάντηση με τον αποπεμφθέντα ηγέτη.

Απόλυτη μυστικότητα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θεωρείται αιχμάλωτος πολέμου στις 9 Ιανουαρίου, γεγονός που καθιστά δυνατές τις επαφές του Ερυθρού Σταυρού με τον κρατούμενο, βάσει της Συνθήκης της Γενεύης.

Η Διεθνής Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατό να σχολιάσει την κατάσταση της υγείας του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς αυτό δεν συνάδει με τους κανονισμούς της Συνθήκης.

Πάντως, πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις σεβάστηκαν όλα τα σχετικά με την επίσκεψη αιτήματα του Ερυθρού Σταυρού.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε στο BBC ότι η αντιπροσωπεία «πέρασε αρκετή ώρα με τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ για να λάβει μια ιδέα των συνθηκών κράτησης του και της κατάστασης της υγείας του».

Οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν αποκαλύπτουν την ακριβή τοποθεσία κράτησης του αιχμαλώτου τους, ο οποίος συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου 2003.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένα Γουαντάναμο δίπλα μας»

Οι καταγγελίες για την επ΄αόριστον κράτηση 14 ατόμων βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και οι θάνατοι Ιρακινών πολιτών στα χέρια Βρετανών στρατιωτών βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Ο Μπλερ αντιμετωπίζει αντιδράσεις για το Γουαντάναμο της Βρετανίας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος το Σάββατο στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), η οποία μεταφέρει τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διατάξεις της βρετανικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα 14 άνθρωποι κρατούνται επ΄αόριστον στις φυλακές χωρίς να έχουν καταδικαστεί, ως ύποπτοι τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, και μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί ο εγκλεισμός τους να παρατείνεται επ αόριστον.

Υπάρχει ένα Γουαντάναμο στην αυλή μας

Διεθνής Αμνηστία

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τις διατάξεις αυτές «προσβολή κάθε έννοιας έννομης τάξης».

Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη κράτηση των 14 υπόπτων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «Μπέλμαρς» και «Γούντχιλ» στοιχίζει 750 χιλιάδες στερλίνες το χρόνο.

«Οι φυλακές αυτές αποτελούν ένα Γουαντάναμο στην αυλή μας» λέει η οργάνωση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφερόμενη στην περιστολή δικαιωμάτων των συγκεκριμένων εγκλείστων.

Θάνατοι Ιρακινών πολιτών σε βρετανικά χέρια

«Στρατεύματά μας κατηγορούνται για θανάτους στο Ιράκ» τιτλοφορείται στην πρώτη σελίδα της η Γκάρντιαν (The Guardian), δημοσιογράφοι της οποίας έκαναν εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή της Βασόρας μετά από τις σχετικές καταγγελίες.

Έτσι μαθαίνουμε ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά το θάνατο τουλάχιστον 18 Ιρακινών πολιτών στα χέρια Βρετανών στρατιωτών, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το υπουργείο, μολονότι δεν έχει αποδεχθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους, εντούτοις πλήρωσε κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις σε ορισμένες οικογένειες, «όπως χίλια δολάρια στην περίπτωση της χήρας ενός Ιρακινού αμάχου που γαζώθηκε από βρετανικά πυρά».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στις 18 αυτές περιπτώσεις δεν περιλαμβάνονται οι καταγγελίες για θάνατο επτά Ιρακινών σε κέντρο ανακρίσεων του βρετανικού στρατού στη Βασόρα, και ότι πρόκειται για Ιρακινούς που σκοτώθηκαν όταν πυροβολήθηκαν κατά λάθος ή παραβρίσκονταν απλώς σε κάποιο επεισόδιο, χωρίς να συμμετέχουν σε αυτό.

Εκπρόσωπος δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων δηλώνει ότι οι 18 Ιρακινοί είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Από την άλλη πλευρά εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανές αγωγές αλλά ότι αυτές θα ερευνηθούν αν κατατεθούν.

Εμβόλια κατά καρκίνων

Ιατρικό το θέμα στην πρώτη σελίδα των Τάιμς (The Times) που γράφουν ότι με την ανακάλυψη δύο νέων εμβολίων αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι οι απλές μορφές καρκίνου θα μπορούν να θεραπεύονται με μία ένεση.

Χαρακτηριστικοί ο τίτλος και υπότιτλος της εφημερίδας: «Η ένεση εμβολίου που θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο του πνεύμονος» και «όγκοι στα νεφρά επίσης θεραπεύονται με την πρόοδο του ανοσοποιητικού συστήματος»

Ποικίλλει η θεματολογία στα υπόλοιπα πρωτοσέλιδα, καθώς

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) φιλοξενεί συνέντευξη κυβερνητικού συμβούλου σε θέματα εφηβικής ηλικίας, ο οποίος προτείνει μερική απασχόληση και κατάρτιση ανηλίκων από 14 χρονών.

Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) προβάλλουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας από την υπηρεσία αθέμιτου ανταγωνισμού στις πρακτικές των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, και ιδιαίτερα στις «λεοντείους συμβάσεις» που υποχρεώνονται να συνάψουν οι παραγωγοί τροφίμων με τα σουπερμάρκετ.

Ενώ η Ντέιλι Μίρορ (Daily Mirror) ασχολείται με τον ξυλοδαρμό ενός πολίτη πρώην αλεξιπτωτιστή - στο Μάντσεστερ από αστυνομικούς, μετά τη σύλληψη και ακινητοποίησή του στο πεζοδρόμιο.

Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης μαγνητοσκόπησε τη σκηνή με αποτέλεσμα η μετάδοσή της να προκαλέσει σάλο.

Ο τίτλος της Ντέιλι Μίρορ τα λέει όλα: «το βάναυσο χέρι του νόμου».


Στην τελική ευθεία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οι 33 πληγές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Μήνυμα νίκης στη Συνδιάσκεψη της ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καρνάβαλος αποκριάτικος και πολιτικός! Στο φόρτε τους οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην "κρεμάλα" όποιος μπλέξει σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο Καραμανλής προειδοποιεί από τώρα τα στελέχη του.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΔ: Οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΑΥΓΗ: Τώρα στην Παιδεία το 5% του ΑΕΠ! Η απάντηση στην εμπορευματοποίηση που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναγερμό για τη νίκη σημαίνει ο Γιώργος. Σημίτης, Χριστοδουλάκης και Πάχτας ευθύνονται για την διαφορά των 3 μονάδων που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σχολείο του Αύριο. Τομές στην Παιδεία εξήγγειλε χθες ο Γ. Παπανδρέου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Έτσι θα κυβερνήσουμε την Ελλάδα. Το όραμα του Κώστα Καραμανλή για το μέλλον του τόπου.

ΕΘΝΟΣ: Σχολεία και ΑΕΙ διαβατήρια για το μέλλον. Παιδεία: 12 ριζικές αλλαγές από τον Γιώργο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο ίδιο έργο θεατές, είμαστε σήμερα και χθες. Κ. Καραμανλής: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να άλλαξε αρχηγό δεν άλλαξε, όμως, πολιτική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θα στήσω κρεμάλα για τα φαινόμενα της διαφθοράς και διαπλοκής. Κατηγορηματική διαβεβαίωση του Κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θηλιά η καθημερινότητα για τον Παπανδρέου. Εκλογές: Μπούμερανγκ η επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα της κοινωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Παιδεία πάει στις κάλπες. Γιώργος: Λιγότερες εξετάσεις, σύνδεση με την απασχόληση.

ΕΣΤΙΑ: Οι κατάλογοι της ντροπής. Μείζον ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας.

Espresso: Η μεγάλη κρίση στο γάμο Ρούλας (Κορομηλά)-Νάσου (Γαλακτερού).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην τελική ευθεία. Πως θα κινηθούν οι μονομάχοι. Επιθετική με τον αέρα του πρώτου η ΝΔ. Γιώργο και σύμβολα προβάλλει το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Τσιμπημένο το τραπέζι της Σαρακοστής. Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των οπωροκηπευτικών.

ΤΑ ΝΕΑ: Σχέδιο ανατροπής με 3+1 κινήσεις. Στην τελική ευθεία του ΠΑΣΟΚ. Επιθετική στρατηγική μετά τα γκάλοπ.

ΝΙΚΗ: Ο Γιώργος καλεί και ΣΥΝ. "Νιώθω άνετα στη ΝΔ" απαντά η Ντόρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία: Βαθιά αντιδραστικές οι "νέες ιδέες".

The Daily Times: Στα χέρια του Λαλιώτη η ύστατη προσπάθεια. Εκλογές 2004: Ενώ η Νέα Δημοκρατία αποκτά ψυχολογία νικητή.

Traffic News: Η Ελένη (Μενεγάκη) έπεσε θύμα απάτης. Ο "θαυμαστής" χρέωνε τον "Καφέ". Δεκάδες καταγγελίες και από άλλα θύματα μόλις έγινε γνωστό το γεγονός.

Η ΧΩΡΑ: Εμείς φέρνουμε την αλλαγή. Καραμανλής: Στις 7 Μαρτίου φεύγει το σύστημα ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Που και πως θα ψηφίσουμε. Ο εκλογικός χάρτης της βόρειας Ελλάδας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Mega-Συνέντευξη Καραμανλή: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για τη νίκη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Νίκη συντηρητικών, κριτική ΗΠΑ

Η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε ανάμεσα στο 40% και 50%

Στο Ιράν συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι επικρατούν οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ισλαμικό ιερατείο.

Συγκεκριμένα συντηρητικοί υποψήφιοι εκλέγονται σε 43 από τις 83 επαρχίες όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και προηγούνται στις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου συνεχίζεται.

Η επικράτηση των συντηρητικών ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μετά την απαγόρευση 2.500 χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων από την εκλογική διαδικασία.

Μικρότερη προσέλευση

Ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα αργήσουν αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα στην Τεχεράνη φαίνεται να έχει ψηφίσει το 30 40 % των εκλογέων σε σύγκριση με ποσοστό 42% που είχε ψηφίσει προ τετραετίας.

Κριτική από ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, τις οποίες χαρακτήρισαν ανελεύθερες, άδικες και αντίθετες στους διεθνείς κανόνες.

Αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και δεν συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Άνταμ Έρελι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός 2.500 χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων από την εκλογική διαδικασία αποτελεί προσπάθεια περιορισμού των επιλογών του ιρανικού λαού όσον αφορά την κυβέρνησή του.

Ο κ. Έρελι επικαλέστηκε το κλείσιμο δύο μεταρρυθμιστικών εφημερίδων και των γραφείων του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο για να υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία ήταν άνιση.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 09:54 (Ώρα Λονδίνου)

Kαραμανλής: «Μετεκλογικά με τον Σαμαρά»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η διαφθορά δεν έχει θέση ούτε στο κόμμα του ούτε στην κυβέρνησή του

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει θέση στην κυβέρνησή του και ο Αντώνης Σαμαράς, σε ενδεχόμενη εκλογική νίκη της ΝΔ, σημειώνοντας:

«Αναγνωρίζω ότι και το 2000 και τώρα βγήκε και είπε αφιλοκερδώς ότι εγώ στηρίζω αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται και αναμφισβήτητα ανοίγει το δρόμο μετεκλογικά σε κάποια μορφή συνεργασίας».

Δεσμεύτηκε ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα είναι ολιγομελές φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάργηση του υπουργείου παρά τω πρωθυπουργώ και του υπουργείου Τύπου σημειώνοντας για το δεύτερο «έχω βάσιμες αμφιβολίες αν εξυπηρετεί σε τίποτε και να μην προσθέσω ότι είναι και κακόηχο θυμίζοντας άλλες εποχές».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το παρελθόν, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες από την απογραφή που θα πραγματοποιήσει η ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε λάθος την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε δίκη το '89 σημειώνοντας ότι ίσως ήταν μια κίνηση που κατ' αρχήν νομικά μπορεί να φαινόταν στοιχειοθετημένη, αλλά ιστορικά και πολιτικά δεν δικαιώθηκε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε επίσης, ότι η διαφθορά δεν έχει θέση ούτε στο κόμμα του ούτε στην κυβέρνησή του και πρόσθεσε «αν νομίζει κάποιος ότι δεν του φτάνουν τα χρήματα που βγάζει να φύγει από την πολιτική.

»Μπορεί κάποιος να μου πει ότι είναι αριστοκρατική άποψη, αλλά εις βάρος του φορολογούμενου και του δημόσιου κορβανά δεν ανέχομαι τίποτα.

»Δούλεψε πριν μπεις στην πολιτική, δεν ξέρω τι θα κάνεις, φέρτα βόλτα, αλλά δεν το θεωρώ επ' ουδενί δικαιολογία ... ξέρεις δεν μου φτάνουν.

»Και στην πολιτική πιο σκληρός πρέπει να είσαι με τους φίλους σου. Εγώ το μήνυμα το έχω στείλει επανειλημμένα και στο κόμμα και στην ΚΟ».


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 10:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Εξολοθρευτής» ομοφυλόφιλων γάμων

Στο Σαν Φρανσίσκο έχουν γίνει πάνω από 3.200 γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται η εκστρατεία του κυβερνήτη της πολιτείας Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, με στόχο την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ο κ. Σβαρτζενέγκερ διέταξε τον υπουργό Δικαιοσύνης της πολιτείας να λάβει μέτρα εναντίον της πόλης του Σαν Φρανσίσκο που έχει επιτρέψει να γίνονται γάμοι ομοφυλοφίλων.

Πάνω από 3.000 ζευγάρια του ιδίου φύλου έχουν παντρευτεί στην πόλη από τότε που ο νέος δήμαρχός της, Γκάβιν Νιούσομ, αποφάσισε να αμφισβητήσει τη νομοθεσία της Καλιφόρνια που απαγόρευε τέτοιου είδους «ενώσεις».

Ο δήμαρχος επέτρεψε τους γάμους ομοφυλοφίλων εκτιμώντας ότι το σύνταγμα, που διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ των ατόμων, είναι ισχυρότερο από την πολιτειακή νομοθεσία.

Απόφαση κατά της απαγόρευσης εις διπλούν

Στο μεταξύ δικαστής του Σαν Φραντσίσκο αρνήθηκε το αίτημα μιας συντηρητικής οργάνωσης προστασίας των οικογενειακών αξιών να σταματήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη απόφαση δικαστηρίου σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το αίτημα είχε κατατεθεί από την οργάνωση «Καμπάνια για τις Οικογένειες της Καλιφόρνιας» με το αιτιολογικό ότι εάν συνεχιστούν οι γάμοι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι εφόσον οι πολιτειακοί νόμοι δεν αναγνωρίζουν τους γάμους ομοφυλοφίλων οι τελετές αυτές είναι σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών ενώ ταυτόχρονα παραβιάζουν και νόμο του 2000 που ορίζει ότι γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα.

Ο δικαστής Ρόναλντ Κιουντέιτσι έκρινε ωστόσο ότι τα επιχειρήματα της οργάνωσης δεν ήταν αρκετά για να διατάξει τη διακοπή των γάμων.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 08:50 (Ώρα Λονδίνου)

Αυλαία με 3,1% «ψαλίδα» στις δημοσκοπήσεις

Αυλαία στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου

Την τελευταία δημοσκόπηση, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απαγόρευσης, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο και δυο βδομάδες πριν από τις εκλογές, παρουσίασε η τηλεόραση της ΝΕΤ.

Πρόκειται για την πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research, που έγινε με κάλπη από τις 17-19 Φεβρουαρίου σε 1.701 νοικοκυριά.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται κατά 3,1 μονάδες, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή κατά 5 μονάδες στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενισχύοντας συνολικά τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41% έναντι 37,9% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, ο ΣΥΝ με 2,6%, το ΔΗΚΚΙ με 1,6% και το ΛΑΟΣ με 1%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 8%.

Οι αναποφάσιστοι

Ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων με τη μέθοδο της επαναπροσέγγισης των αναποφασίστων αποτιμάται από την Κάπα Research, στο 1,7% υπέρ της ΝΔ, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος περιορίζεται στο 3%.

Όσον αφορά την παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 52,9%, το ΠΑΣΟΚ 35,6% ενώ αυτοί, που δεν απάντησαν φτάνουν το 11,5%.

Στην ερώτηση μεταξύ ποιών επιλογών ταλαντεύεστε περισσότερο, οι ερωτώμενοι απάντησαν: ΠΑΣΟΚ μικρότερο κόμμα: 37,4% ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: 26,5% ΠΑΣΟΚ - 'Ακυρο/Λευκό: 3,6% ΝΔ μικρότερο κόμμα: 13,5% Μικρό - 'Ακυρο: 1,2% Δύο μικρών κομμάτων: 12,5% Δ.Γ/Δ.Α: 4,8%.


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Νίκη συντηρητικών, κριτική ΗΠΑ

Η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα

Στο Ιράν συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι επικρατούν οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ισλαμικό ιερατείο.

Συγκεκριμένα συντηρητικοί υποψήφιοι εκλέγονται σε πενήντα επαρχίες όπου έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και προηγούνται στις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου συνεχίζεται.

Η επικράτηση των συντηρητικών ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μετά την απαγόρευση 2.500 χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων από την εκλογική διαδικασία.

Μικρότερη προσέλευση

Ανταποκριτής του ΒΒC στην Τεχεράνη μεταδίδει ότι τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα θα αργήσουν αλλά σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα στην Τεχεράνη φαίνεται να έχει ψηφίσει το 30 40 % των εκλογέων σε σύγκριση με ποσοστό 42% που είχε ψηφίσει προ τετραετίας.

Κριτική από ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, τις οποίες χαρακτήρισαν ανελεύθερες, άδικες και αντίθετες στους διεθνείς κανόνες.

Αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και δεν συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες

Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Άνταμ Έρελι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αποκλεισμός 2.500 χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων από την εκλογική διαδικασία αποτελεί προσπάθεια περιορισμού των επιλογών του ιρανικού λαού όσον αφορά την κυβέρνησή του.

Ο κ. Έρελι επικαλέστηκε το κλείσιμο δύο μεταρρυθμιστικών εφημερίδων και των γραφείων του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο για να υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία ήταν άνιση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.