Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-10

  1. «Λάθος» ο πόλεμος στο Ιράκ
  2. Επί τάπητος το Κυπριακό
  3. Αποκατάσταση σχέσεων Λιβύης-Δύσης
  4. Εμφανίσθηκε ξανά ο Ρίμπκιν
  5. Ψηφίστηκε ο νόμος για τη μαντίλα
  6. Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  7. Μείωση παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ
  8. Ο ρατσισμός στο Βρετανικό ποδόσφαιρο
  9. Μόσχα εναντίον πειρατείας
  10. Αισιοδοξία Χάνεϊ για Κυπριακό
  11. Ο Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά
  12. Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα
  13. Ψηφίσθηκε ο νόμος για την μαντίλα
  14. Εμφανίσθηκε ξανά ο Ρίμπκιν
  15. Αισιοδοξία Χάνεϊ για Κυπριακό
  16. Ο απόηχος της εκλογής Παπανδρέου
  17. Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  18. Αποκατάσταση σχέσεων Λιβύης-Δύσης
  19. Ανάγνωση 200 κατηγοριών για ΕΛΑ
  20. Ανοίγματα και συμμαχίες
  21. H νέα Ευρώπη
  22. Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ
  23. Συνάντηση ΟΠΕΚ στην Τύνιδα
  24. ΗΠΑ: Συνωμοσία της Αλ Κάιντα για το Ιράκ
  25. Συντριβή αεροσκάφους στα Εμιράτα
  26. Αμερικανικές υποδείξεις στο Πακιστάν
  27. Ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του ο Τζόουνς
  28. Αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους
  29. Ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του ο Τζόουνς
  30. Ρωγμές στο γάλλο-γερμανικό άξονα

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2004 - 02:49 (Ώρα Λονδίνου)

«Λάθος» ο πόλεμος στο Ιράκ

Η πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

«Τρομοκράτες σπέρνουν το φόβο του εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ», είναι ο πηχυαίος τίτλος της Ιντιπέντεντ (Independent).

Η εφημερίδα επαναλαμβάνει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για οργανωμένο σχέδιο σουνιτών μουσουλμάνων εναντίον σιιτών.

«Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί ενισχύονται με τη βομβιστική επίθεση εναντίον της ιερής για τους μουσουλμάνους πόλης, Νατζάφ, που σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολά Μοχάμεντ Μπακρ αλ-Χακίμ, και δεκάδες άλλοι άνθρωποι», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Μία άλλη διάσταση του θέματος προβάλουν οι Τάιμς (Times) γράφοντας ότι παρά τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων του Ιράκ, εκατοντάδες Ιρακινοί καταθέτουν αιτήσεις για να καταταγούν στην αστυνομία.

«Για πολλούς, η ιρακινή αστυνομία δεν προσφέρει μόνο εργασία και χρήματα αλλά και μια ευκαιρία να υπερασπιστούν τη χώρα τους»

Όμως, είναι πολλοί και εκείνοι οι αστυνομικοί που λένε ότι εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ο Εσάμ Χουσεΐν είναι ζωντανός μόνο επειδή καθυστέρησε να μπει στην ουρά που σχηματίζουν κάθε μέρα έξω από το αστυνομικό τμήμα όσοι θέλουν να ενταχθούν στο σώμα, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph).

Όμως ο 14χρονος αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός.

Για τη σωτηρία του Μπλερ

Εν τω μεταξύ, η Γκάρντιαν (Guardian) στην πρώτη της σελίδα, δημοσιεύει τις δηλώσεις του βουλευτή των Εργατικών και στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού, Πίτερ Μάντελσον, ο οποίος ζητά συσπείρωση από την παράταξή του, την οποία έχει διχάσει το θέμα του Ιράκ.

Ο κ. Μάντελσον προειδοποίησε τους «αντάρτες» του κόμματος ότι παίζουν με τη φωτιά και ότι εσκεμμένα θέτουν σε κίνδυνο την επανεκλογή των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2005.

Ο βουλευτής σύμμαχος του Τόνι Μπλερ είπε ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν αντιλαμβάνονται πως με τις ενέργειές τους ευνοούν το κόμμα των Συντηρητικών.

Ωστόσο έκανε κάποιο διαχωρισμό μεταξύ των βουλευτών που είναι πραγματικά προβληματισμένοι με το θέμα του Ιράκ κα ι αυτών που μόνο επιθυμούν τον πολιτικό αφανισμό του Τόνι Μπλερ.

Πάντως νέα δημοσκόπηση στην εφημερίδα Τάιμς (Times) δείχνει ότι περίπου το 50% των Βρετανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν λάθος.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

Επί τάπητος το Κυπριακό

«Ανέκαθεν οι δύο πλευρές διαμαρτύρονταν για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια»

Ξεκίνησαν αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από πολύωρες καθυστερήσεις λόγω της αργοπορημένης άφιξης των αντιπροσωπειών, οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι παρέχεται στους δύο πολιτικούς άνδρες μια ιστορική ευκαιρία να επανενώσουν τη χώρα τους, μετά από τριάντα χρόνια.

Οι συμμετέχουσες πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν την Τετάρτη.

Συνέντευξη Χάνεϊ

Την αισιοδοξία του εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC και στη Λένα Χουρμούζη, ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Το σκηνικό των διαπραγματεύσεων είναι διαφορετικό, όπως τόνισε ο λόρδος Χάνεϊ. «Πολλά έχουν αλλάξει από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη το Μάρτιο του 2003».

«Καταρχήν, το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής ήταν μία, άκρως σημαντική εξέλιξη, η οποία συνοδεύτηκε από τη μαζική ανταπόκριση των δύο κοινοτήτων. Η ειρηνική μετακίνηση απέδειξε το αναληθές του επιχειρήματος ότι οι δύο λαοί δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν».

Ο κ. Χάνεϊ χαρακτήρισε καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ηγέτες των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν σαφές ότι προτιμούν την ένταξη μιας ενοποιημένης Κύπρου και ότι αποδέχονται τη λύση επί του σχεδίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

»Επιπλέον, οι εκλογές που διεξήχθησαν στο βορρά κατέδειξαν μια μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος από τα κόμματα που απορρίπτουν την επανένωση. Μπορεί η μεταστροφή να μην ήταν καθοριστική, ήταν όμως ενδεικτική».

Δεσμεύσεις Ερντογάν

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν από μέρους του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι θα ήθελε πραγματικά να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και ότι η τουρκική ηγεσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει βάσει του σχεδίου Ανάν.

»Αν και θα έπρεπε να σημειώσω εδώ ότι η διατύπωση του κ. Ερντογάν δεν ήταν πολύ σαφής. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και αναμφισβήτητα δικαιολογούν την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο λόρδος Χάνεϊ.

Συνήθεις πιέσεις

Ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασκούν κάποια πέραν της αναμενόμενης πίεση.

«Δε θεωρώ ότι είναι τα Ηνωμένα Έθνη που πιέζουν χρονικά τις δύο πλευρές. Η πίεση ασκείται από το γεγονός ότι η Κύπρος με λύση ή άνευ εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου.

»Ωστόσο, οφείλω να σας πω ότι σε κάθε φάση υψίστης σημασίας για το Κυπριακό, οι δύο πλευρές προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας ότι υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις ή αναρωτιόντουσαν 'γιατί τέτοια βιασύνη'. Οι δύο πλευρές καταφεύγουν σε αυτό το επιχείρημα εδώ και 30 χρόνια και ως εκ τούτου η αξιοπιστία του επιχειρήματος έχει αρχίσει να χάνεται».

Δημοψηφίσματα

Από χθες παραμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο επικρατεί κλίμα «συγκρατημένης απαισιοδοξίας», όπως μας μετέφερε ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης.

Η δε απαισιοδοξία εκφράζεται στο κατά πόσο εφικτή είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων στις 21 Απριλίου. Στο ερώτημα αυτό ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό απάντησε ότι όλα είναι ζήτημα θέλησης.

«Αυτό εξαρτάται από τους ανθρώπους και τις αρχές που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Πάντως έχω προσέξει ότι εκλογικές διαδικασίες διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και στις δύο πλευρές του νησιού. Διαδικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από άρτια οργάνωση.

»Υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι, υπάρχει ο εκλογικός μηχανισμός και δημοκρατικές κυβερνήσεις. Εάν λοιπόν υπάρξει και το στοιχείο της θέλησης, τότε η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων θα είναι εφικτή.

»Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και η βάση αυτή είναι η συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν. Μια συμφωνία, η οποία δεν αποκλείεται να επιτευχθεί σήμερα στο νέο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη».


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκατάσταση σχέσεων Λιβύης-Δύσης

Ο κύριος Μπλερ μελετά συνάντηση με τον Μουαμάρ Καντάφι

Στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων της Λιβύης με τον Δυτικό κόσμο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι γίνονται σχέδια για συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ, με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Αν και δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία η Βρετανική κυβέρνηση λέει ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί «συντόμως».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την συνάντηση που είχε ο κύριος Μπλερ με τον Λίβυο υπουργό εξωτερικών Αμπτουλραχράμ Μοχάμεντ Σαλγκάμ.

Επρόκειτο για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση των δυο πλευρών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Λιβύης τον Δεκέμβριο να τερματίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Σε μια άλλη κίνηση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης στην Τρίπολη.

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον απεκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με την Τρίπολη.

Αμερικανός διπλωμάτης ξεκίνησε να εργάζεται στον αμερικανικών συμφερόντων τομέα της πρεσβείας του Βελγίου στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

Εμφανίσθηκε ξανά ο Ρίμπκιν

Μετά από 5 μέρες ερευνών ο Ιβάν Ρίμπκιν εντοπίστηκε στο Κίεβο

Όπως ξαφνικά εξαφανίσθηκε έτσι ξαφνικά και εμφανίσθηκε ο Ιβάν Ρίμπκιν υποψήφιος στις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ. Ρίμπκιν είπε ότι ο Ρώσος πολιτικός ήταν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, από όπου και τηλεφώνησε στο γραφείο του.

Ο κ. Ρίμπκιν επέστρεψε τελικά στη Μόσχα, απ' όπου μάλιστα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την προεκλογική μάχη, αποσύροντας την υποψηφιότητά του.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρώσος πολιτικός βρισκόταν στο Κίεβο επισκεπτόμενος φίλους του, δηλώνοντας ότι εξεπλάγη από το θόρυβο που προκάλεσε η απουσία του από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο κ. Ρίμπκιν πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς έξω από την οικία στην Μόσχα την περασμένη Πέμπτη.

Η οικογένεια του και το πολιτικό του γραφείο ειδοποίησαν την αστυνομία καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Πέντε μέρες ερευνών απέβησαν άκαρπες.

Πολλοί υποψιάσθηκαν ότι ο Ρίμπκιν έπεσε θύμα εγκληματικών συμμοριών ή πολιτικών αντιπάλων που ήθελαν να τον θέσουν εκτός εκλογικής αναμέτρησης.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίστηκε ο νόμος για τη μαντίλα

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την μαντίλα

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα και άλλα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε με ψήφους 494 υπέρ και μόλις 36 κατά.

Το νομοσχέδιο είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, αλλά ορισμένοι βουλευτές προειδοποιούν ότι η υπερψήφισή του υπονομεύει την ένταξη των μουσουλμάνων στη γαλλική κοινωνία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων υποστηρίζουν το νόμο ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις έχει και την υποστήριξη του 40% των μουσουλμάνων γυναικών.

Όμως ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι ο νόμος μπορεί να εκληφθεί ως εναντίωση στο Ισλάμ.

Μετά την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από την Γερουσία πριν γίνει νόμος. Η συζήτηση στην Γερουσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

Δεκάδες τραυματίες από την επίθεση

Έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα νότια της Βαγδάτης.

Ανταποκριτής του BBC μεταφέρει δηλώσεις των τοπικών αρχών που κάνουν λόγο για περίπου 50 νεκρούς και 60 με 70 τραυματίες.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ισκαντιρίγια, την ώρα που έξω από το αστυνομικό τμήμα είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να καταθέσει αιτήσεις πρόσληψης στο αστυνομικό σώμα.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή της έκρηξης για να αποτρέψουν ομάδες εξαγριωμένων Ιρακινών να πλησιάσουν.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ισκαντιρίγια είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης κατά αστυνομικών δυνάμεων.

Περίπου 300 μέλη των σωμάτων ασφαλείας του Ιράκ έχουν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιες επιθέσεις.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Μείωση παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ

H τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 28 δολάρια το βαρέλι

Οι υπουργοί Ενέργειας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους στο Αλγέρι, τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής μαύρου χρυσού κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, από την πρώτη Απριλίου.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε θα καταργηθεί η παραγωγή του ενάμισι εκατομμυρίου βαρελιών που υπερβαίνουν τα συμφωνημένα όρια παραγωγής που έχουν συμφωνήσει τα μέλη του Οργανισμού.

Η απόφαση αυτή έχει άμεση εφαρμογή, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό μείωσης στο 10% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν αποσκοπούν στη συγκράτηση της αναμενόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, λόγω της περιόδου, καθώς ο χειμώνας τελειώνει στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι εντυπωσιακοί, οι δυο αυτοί παράγοντες αυξάνουν πέραν του αναμενόμενου - τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρίσκεται πάνω από τα 28 δολάρια το βαρέλι που αποτελεί και το ανώτατο επιθυμητό όριο για την ΟΠΕΚ.

Ρωσικό πετρέλαιο

Ο γενικός διευθυντής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, Σιμόν Κούκες, πρόβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία θα ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κούκες είπε ότι η ρωσική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2009.

Οι οικονομικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι εκτιμήσεις του Ρώσου επιχειρηματία είναι πιθανόν να επαληθευθούν. Συμπληρώνει όμως ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα αποθέματα «μαύρου χρυσού».


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

Ο ρατσισμός στο Βρετανικό ποδόσφαιρο

Η έκθεση της επιτροπής λέει ότι τα συνθήματα ρατσιστικού περιεχομένου έχουν μεωθεί σημαντικά

Επίσημη έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ποδοσφαίρου καλεί τις ποδοσφαιρικές αρχές της Βρετανίας να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Η έκθεση της Επιτροπής - η οποία διορίζεται από την κυβέρνηση κάλεσε τα ποδοσφαιρικά σωματεία να απασχολούν περισσότερους μαύρους και Ασιάτες προπονητές, διαιτητές και μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Η έκθεση επισημαίνει ότι έχουν πραγματοποιηθεί θετικά βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου καθώς πολλοί περισσότεροι μαύροι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στις βρετανικές ομάδες και τα συνθήματα και οι ύβρεις ρατσιστικού περιεχομένου έχουν μειωθεί.

Υπογραμμίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα έτσι ώστε ο χώρος του ποδοσφαίρου να αντανακλά την βρετανική κοινωνία.

Εξακολουθούν να υπάρχουν λίγοι ποδοσφαιριστές Ασιατικής καταγωγής στις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας και ελάχιστοι μαύροι και Ασιάτες στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια του ποδοσφαίρου.

Η έκθεση σημειώνει ότι η εικόνα ενός Ασιάτη ποδοσφαιριστή να σηκώνει κάποιο κύπελλο ή ενός μαύρου να γίνεται πρόεδρος ποδοσφαιρικού σωματείου θα έχει σημαντικές ευεργετικές επιπτώσεις.

Η έκθεση καλεί την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας να προτείνει υποψηφίους από τις μειονότητες στις διάφορες επιτροπές της.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 12:52 (Ώρα Λονδίνου)

Μόσχα εναντίον πειρατείας

Στη Ρωσία κυκλοφορούν τα περισσότερα πειρατικά CD της Ευρώπης

Η Ρωσία λαμβάνει πλέον αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσει την πειρατεία των CD και των DVD, η οποία ανθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, διέταξε τις αστυνομικές αρχές να επιτηρούν τους δρόμους και να συλλαμβάνουν τους παράνομους μικροπωλητές των πειρατικών CD και DVD.

Τα τελευταία χρόνια στη Μόσχα, λένε οι ανταποκριτές, οι μικροπωλητές κάθε κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι σε κάθε γωνιά της ρωσικής πρωτεύουσας, προσφέροντας πάγκους με CD και DVD τελευταίας κυκλοφορίας.

Η φήμη της Ρωσίας όσον αφορά το σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών και γενικότερα των δημιουργών είναι μία από τις χειρότερες στον κόσμο, λένε οι αναλυτές.

Εξόφθαλμες παρανομίες

Ακόμη και η κρατική τηλεόραση προέβαλε στο παρελθόν πειρατικές ταινίες, ενώ τα δικαιώματα δεν αποδίδονταν σχεδόν ποτέ στους δημιουργούς.

Οι αρχές καταδιώκουν τους «πειρατές των δρόμων»

Στη Μόσχα, μάλιστα, υπάρχει και ένα τεράστιο κατάστημα, γνωστό και ως «η αγορά Γκορμπούσκα», το οποίο πουλά πειρατικά CD και DVD.

Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος παραδέχονται ότι το 40% των προϊόντων τους προέρχονται από τη μαύρη αγορά.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, η εταιρία Ρούμπιν, η οποία παράγει προγράμματα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσφέρθηκε να αγοράσει το διάσημο κατάστημα της Μόσχας, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ίσως τώρα αλλάξουν τα πράγματα.

Ακόμη και σήμερα όμως, το ρωσικό δίκαιο δεν προστατεύει τα έργα που δημιουργήθηκαν πριν από το 1973.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Χάνεϊ για Κυπριακό

«Ανέκαθεν οι δύο πλευρές διαμαρτύρονταν για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια»

Την αισιοδοξία του εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ καθώς για αργότερα σήμερα μετατίθενται χρονικά οι εξελίξεις στην Νέα Υόρκη.

Αναβλήθηκε για το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Η αναβολή της συνάντησης ήταν επιβεβλημένη εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης των αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο κ. Ανάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προηγηθούν ξεχωριστές συναντήσεις του κ. Ανάν με τους δύο, κατόπιν απαιτήσεων του κ. Ντενκτάς.

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα, Αλβάρο ντε Σότο.

Συνέντευξη Χάνεϊ

Το σκηνικό, πάντως, των διαπραγματεύσεων είναι διαφορετικό, όπως τόνισε ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ μιλώντας στην Λένα Χουρμούζη και στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Πολλά έχουν αλλάξει από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη το Μάρτιο του 2003».

«Καταρχήν, το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής ήταν μία, άκρως σημαντική εξέλιξη, η οποία συνοδεύτηκε από τη μαζική ανταπόκριση των δύο κοινοτήτων. Η ειρηνική μετακίνηση απέδειξε το αναληθές του επιχειρήματος ότι οι δύο λαοί δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν».

Ο κ. Χάνεϊ χαρακτήρισε καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ηγέτες των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν σαφές ότι προτιμούν την ένταξη μιας ενοποιημένης Κύπρου και ότι αποδέχονται τη λύση επί του σχεδίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

»Επιπλέον, οι εκλογές που διεξήχθησαν στο βορρά κατέδειξαν μια μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος από τα κόμματα που απορρίπτουν την επανένωση. Μπορεί η μεταστροφή να μην ήταν καθοριστική, ήταν όμως ενδεικτική».

Δεσμεύσεις Ερντογάν

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν από μέρους του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι θα ήθελε πραγματικά να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και ότι η τουρκική ηγεσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει βάσει του σχεδίου Ανάν.

»Αν και θα έπρεπε να σημειώσω εδώ ότι η διατύπωση του κ. Ερντογάν δεν ήταν πολύ σαφής. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και αναμφισβήτητα δικαιολογούν την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο λόρδος Χάνεϊ.

Συνήθεις πιέσεις

Ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασκούν κάποια πέραν της αναμενόμενης πίεση.

«Δε θεωρώ ότι είναι τα Ηνωμένα Έθνη που πιέζουν χρονικά τις δύο πλευρές. Η πίεση ασκείται από το γεγονός ότι η Κύπρος με λύση ή άνευ εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου.

»Ωστόσο, οφείλω να σας πω ότι σε κάθε φάση υψίστης σημασίας για το Κυπριακό, οι δύο πλευρές προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας ότι υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις ή αναρωτιόντουσαν 'γιατί τέτοια βιασύνη'. Οι δύο πλευρές καταφεύγουν σε αυτό το επιχείρημα εδώ και 30 χρόνια και ως εκ τούτου η αξιοπιστία του επιχειρήματος έχει αρχίσει να χάνεται».

Δημοψηφίσματα

Από χθες παραμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο επικρατεί κλίμα «συγκρατημένης απαισιοδοξίας», όπως μας μετέφερε ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης.

Η δε απαισιοδοξία εκφράζεται στο κατά πόσο εφικτή είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων στις 21 Απριλίου. Στο ερώτημα αυτό ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό απάντησε ότι όλα είναι ζήτημα θέλησης.

«Αυτό εξαρτάται από τους ανθρώπους και τις αρχές που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Πάντως έχω προσέξει ότι εκλογικές διαδικασίες διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και στις δύο πλευρές του νησιού. Διαδικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από άρτια οργάνωση.

»Υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι, υπάρχει ο εκλογικός μηχανισμός και δημοκρατικές κυβερνήσεις. Εάν λοιπόν υπάρξει και το στοιχείο της θέλησης, τότε η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων θα είναι εφικτή.

»Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και η βάση αυτή είναι η συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν. Μια συμφωνία, η οποία δεν αποκλείεται να επιτευχθεί σήμερα στο νέο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη».


Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2004 - 18:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Χάρι Πότερ στα αρχαία ελληνικά

Ο καθηγητής Άντριου Γουίλσον έπρεπε να τελειώσει τη μετάφραση μέσα σε ένα χρόνο

Ο καθηγητής Άντριου Γουίλσον από το Μπέντφορντ μετέφρασε στα αρχαία ελληνικά την πρώτη περιπέτεια του Χάρι Πότερ.

Ο κ.Γουίλσον είπε ότι είναι το μεγαλύτερο κείμενο που μεταφράζεται στα αρχαία ελληνικά τα τελευταία 1500 χρόνια και ότι για να το μεταφράσει χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος.

Την μετάφραση ζήτησαν οι εκδότες των περιπετειών του μικρού μάγου και η αρχαιοελληνική εκδοχή του «Χαρι Πότερ και η Πέτρα του Φιλόσοφου» θα κυκλοφορήσει φέτος ταυτόχρονα με την μετάφραση στα ιρλανδικά.

Ο κ.Γουίλσον είπε ότι διάβασε μια αγγελία στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ που ζητούσε μεταφραστή στα αρχαία ελληνικά και ότι «αυθόρμητα έγραψε στον εκδοτικό οίκο ότι μπορεί να αναλάβει τη μετάφραση».

«Πιστεύω πως το σκεπτικό είναι να χρησιμοποιηθεί στα σχολεία για να ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν αρχαία ελληνικά», είπε ο καθηγητής Γουίλσον ο οποίος πρόσθεσε πως το μοντέλο του για την μετάφραση ήταν «ο Λουκιανός ένας συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα».

Ο κ.Γουίλσον είπε ακόμη ότι η μετάφραση είχε και τα ιδιαίτερα της προβλήματα με τους τεχνικούς όρους που χρησιμοποιεί η δημιουργός του Χάρι Πότερ όπως και τα ονόματα που δίνει στους χαρακτήρες της και τα οποία πολλές φορές αντανακλούν μια αίσθηση της προσωπικότητας τους.


Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2004 - 14:51 (Ώρα Λονδίνου)

Φόρουμ: Το προεκλογικό σας πρόγραμμα

Ποια είναι τα θέματα που θα κυριαρχούσαν στο εκλογικό σας πρόγραμμα, αν ήσασταν υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου;

Τι προτεραιότητες θα είχατε και τι λύσεις θα προτείνατε στους ψηφοφόρους σας;

Πώς θα δικαιολογούσατε ορισμένες, ενδεχομένως πολιτικά δύσκολες, επιλογές σας;

Ή θα αποφεύγατε τους σκοπέλους, ακολουθώντας μια όσο το δυνατόν φιλολαϊκή πολιτική;

Στείλτε μας την άποψή σας.

Προτεραιότητες: Καταπολέμηση της ανεργίας με κάθε δυνατό όπλο. Προγράμματα για δυνατή οικονομία π.χ ανταγωνιστηκότητα, παραγωγικότητα των ελληνικών προιόντων σε διεθνή επίπεδα. Ένα υγειονομικό σύστημα και μόνο, και όχι άλλο για δημoσίους υπαλλήλους, άλλο για ναυτικούς, άλλο για στρατιωτικούς κ.ο.κ. Φυσικά πολύ λιγότερους υπαλλήλους στο δημόσιο. Πολλά τα φακελάκια λίγη δουλειά. Σοβαρά μέτρα στο χρηματιστήριο. Πως θα δικαιολογούσα δύσκολες επιλογές πολύ απλά. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ψέματα, καθαρή αλήθεια χρειάζεται και ας πονάει.

Denis Bechrakis (Canada)

Υγεία, ελεύθερη οικονομία, σταθερή σύνταξη για όλους, λεφτά για την έρευνα, Έλληνες, σωστή και ελεύθερη παιδεία. Αυτά έχει ο Καναδός.

Γεράσιμος Μοσχονάς (Toronto, Canada)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 16:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίσθηκε ο νόμος για την μαντίλα

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την μαντίλα

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το νέο αμφιλεγόμενο νόμο που θα απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα και άλλα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε με ψήφους 494 υπέρ και μόνο 36 κατά.

Το νομοσχέδιο είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων, αλλά ορισμένοι βουλευτές προειδοποιούν ότι η υπερψήφιση του θα υπονομεύσει την ένταξη των Μουσουλμάνων στην γαλλική κοινωνία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Γάλλων υποστηρίζουν τον νόμο και σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις ο νόμος έχει την υποστήριξη και του 40% των Μουσουλμάνων γυναικών.

Όμως ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής κοινότητας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι ο νόμος μπορεί να εκληφθεί ως κατά του Ισλάμ.

Μετά την ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφισθεί και από την Γερουσία πριν γίνει νόμος. Η συζήτηση στην Γερουσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 15:40 (Ώρα Λονδίνου)

Εμφανίσθηκε ξανά ο Ρίμπκιν

Μετά από 5 μέρες ερευνών ο Ιβάν Ρίμπκιν 'βρίσκεται' στο Κίεβο

Όπως ξαφνικά εξαφανίσθηκε έτσι ξαφνικά και εμφανίσθηκε ο Ιβάν Ρίμπκιν υποψήφιος στις Ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κυρίου Ρίμπκιν είπε ότι ο Ρώσος πολιτικός ήταν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, από όπου και τηλεφώνησε στο γραφείο του.

Μιλώντας στο BBC ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πολιτικός είναι καλά στην υγεία του αλλά δεν μπόρεσε να δόσει εξηγήσεις για το πώς βρέθηκε στο Κίεβο.

Ο κύριος Ρίμπκιν πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξαφανίσθηκε μυστηριωδώς έξω από την οικία στην Μόσχα την περασμένη Πέμπτη.

Η οικογένεια του και το πολιτικό του γραφείο ειδοποίησαν την αστυνομία καθώς δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Πέντε μέρες ερευνών απέβησαν άκαρπες.

Πολλοί υποψιάσθηκαν ότι ο Ρίμπκιν έπεσε θύμα εγκληματικών συμμοριών ή πολιτικών αντιπάλων που ήθελαν να τον θέσουν εκτός εκλογικής αναμέτρησης.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής μας στην Μόσχα, ο κύριος Ρίμπκιν που επιστρέφει στην Ρωσική πρωτεύουσα αναμένεται να δεχθεί καταιγισμό ερωτήσεων για την μυστηριώδη εξαφάνιση και επανεμφάνιση του.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Χάνεϊ για Κυπριακό

«Ανέκαθεν οι δύο πλευρές διαμαρτύρονταν για ασφυκτικά χρονικά περιθώρια»

Την αισιοδοξία του εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ καθώς για αργότερα σήμερα μετατίθενται χρονικά οι εξελίξεις στην Νέα Υόρκη.

Αναβλήθηκε για το βράδυ της Τρίτης η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Η αναβολή της συνάντησης ήταν επιβεβλημένη εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης των αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο κ. Ανάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προηγηθούν ξεχωριστές συναντήσεις του κ. Ανάν με τους δύο, κατόπιν απαιτήσεων του κ. Ντενκτάς.

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα, Αλβάρο ντε Σότο.

Συνέντευξη Χάνεϊ

Το σκηνικό, πάντως, των διαπραγματεύσεων είναι διαφορετικό, όπως τόνισε ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό, λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ μιλώντας στην Λένα Χουρμούζη και στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

«Πολλά έχουν αλλάξει από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη το Μάρτιο του 2003».

«Καταρχήν, το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής ήταν μία, άκρως σημαντική εξέλιξη, η οποία συνοδεύτηκε από τη μαζική ανταπόκριση των δύο κοινοτήτων. Η ειρηνική μετακίνηση απέδειξε το αναληθές του επιχειρήματος ότι οι δύο λαοί δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν».

Ο κ. Χάνεϊ χαρακτήρισε καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι ηγέτες των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν σαφές ότι προτιμούν την ένταξη μιας ενοποιημένης Κύπρου και ότι αποδέχονται τη λύση επί του σχεδίου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

»Επιπλέον, οι εκλογές που διεξήχθησαν στο βορρά κατέδειξαν μια μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος από τα κόμματα που απορρίπτουν την επανένωση. Μπορεί η μεταστροφή να μην ήταν καθοριστική, ήταν όμως ενδεικτική».

Δεσμεύσεις Ερντογάν

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας, οι οποίες εκφράστηκαν από μέρους του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι θα ήθελε πραγματικά να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και ότι η τουρκική ηγεσία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει βάσει του σχεδίου Ανάν.

»Αν και θα έπρεπε να σημειώσω εδώ ότι η διατύπωση του κ. Ερντογάν δεν ήταν πολύ σαφής. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές και αναμφισβήτητα δικαιολογούν την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο λόρδος Χάνεϊ.

Συνήθεις πιέσεις

Ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασκούν κάποια πέραν της αναμενόμενης πίεση.

«Δε θεωρώ ότι είναι τα Ηνωμένα Έθνη που πιέζουν χρονικά τις δύο πλευρές. Η πίεση ασκείται από το γεγονός ότι η Κύπρος με λύση ή άνευ εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου.

»Ωστόσο, οφείλω να σας πω ότι σε κάθε φάση υψίστης σημασίας για το Κυπριακό, οι δύο πλευρές προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υποστηρίζοντας ότι υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις ή αναρωτιόντουσαν 'γιατί τέτοια βιασύνη'. Οι δύο πλευρές καταφεύγουν σε αυτό το επιχείρημα εδώ και 30 χρόνια και ως εκ τούτου η αξιοπιστία του επιχειρήματος έχει αρχίσει να χάνεται».

Δημοψηφίσματα

Από χθες παραμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο επικρατεί κλίμα «συγκρατημένης απαισιοδοξίας», όπως μας μετέφερε ο ανταποκριτής μας στη Λευκωσία, Πάρης Ποταμίτης.

Η δε απαισιοδοξία εκφράζεται στο κατά πόσο εφικτή είναι η διενέργεια δημοψηφισμάτων στις 21 Απριλίου. Στο ερώτημα αυτό ο Βρετανός πρώην διαμεσολαβητής για το Κυπριακό απάντησε ότι όλα είναι ζήτημα θέλησης.

«Αυτό εξαρτάται από τους ανθρώπους και τις αρχές που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων. Πάντως έχω προσέξει ότι εκλογικές διαδικασίες διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και στις δύο πλευρές του νησιού. Διαδικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από άρτια οργάνωση.

»Υπάρχουν οι εκλογικοί κατάλογοι, υπάρχει ο εκλογικός μηχανισμός και δημοκρατικές κυβερνήσεις. Εάν λοιπόν υπάρξει και το στοιχείο της θέλησης, τότε η διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων θα είναι εφικτή.

»Αναμφισβήτητα πρέπει να υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και η βάση αυτή είναι η συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν. Μια συμφωνία, η οποία δεν αποκλείεται να επιτευχθεί σήμερα στο νέο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη».


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 12:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ο απόηχος της εκλογής Παπανδρέου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): «Πόρτα» για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μεταρρυθμίσεις προαναγγέλλει ο Παπανδρέου.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κρύβεται ο... εκατομμυριούχος! Ενώ ο Καραμανλής επιμένει στον τηλεοπτικό διάλογο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τελική επίθεση με 102.000 μηνύματα. Καταιγίδα θέσεων, προτάσεων, λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αυξήσεις 20% σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό. Δέσμευση Καραμανλή για σύγκλιση - εξπρές με την Ευρώπη στους μισθούς.

Η ΑΥΓΗ: Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου: Ανασφάλιστοι οι νέοι! Σύμπτωση απόψεων ΣΕΒ και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο διώξε τον Χριστοδουλάκη. Εξέθεσε τον Σημίτη και βούλιαξε το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης ο Γ. Παπανδρέου. Επισκέψεις και συζητήσεις με συνδικαλιστές και βιομηχάνους. Το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει τους εργαζομένους.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στον αέρα το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις. Γενικόλογος, αντιφατικός και αόριστος ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΕΘΝΟΣ: Σκληρό παζάρι για τα 26 δισ. ευρώ. Αρχίζει στις Βρυξέλλες η μάχη για το Δ'ΚΠΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ...Μυρωμένο ...Βαπτισμένο και στην ήττα παραδομένο. Χθες, ο Κ. Σημίτης παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου το τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αντιφάσεις και πρόβα αυταρχισμού. Ο Γ. Παπανδρέου ξέχασε τι έλεγε για την κυβέρνηση και χθες μίλησε για παρακαταθήκες Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Άνοιξε το ασφαλιστικό ο Γ. Παπανδρέου. ΠΑΣΟΚ: Στον αέρα οι δηλώσεις στελεχών ότι έχει κλείσει το ζήτημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάλοπ: 72% ανατροπή πρωτοκλασάτων. Τι ζητάει το εκλογικό σώμα από τον Γιώργο.

ΕΣΤΙΑ: Φακελώθηκαν 1 εκατ. άτομα. Ωμή παραβίασις συνταγματικού δικαιώματος.

Espresso: Καθηγητής έγραψε ομαδικό βιασμό σε βιντεοκασέτες και τις πουλούσε. Δικάζεται μαζί με άλλα τρία άτομα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το φεστιβάλ τελείωσε. Τώρα, η μάχη της πραγματικής κάλπης. Τα προγράμματα πλέον στην πρώτη γραμμή. «Ναι» Παπανδρέου στα ντιμπέιτ με Καραμανλή.

Ο ΛΟΓΟΣ: Αλλαγή φρουράς. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε και επισήμως το ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΝΕΑ: Προσκλητήριο Γιώργου αριστερά και δεξιά. Στόχος τώρα η διεύρυνση.

ΝΙΚΗ: 1.017.085 μηνύματα νίκης. Με άλλον αέρα ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με το ΚΚΕ για ανατροπή ριζική αλλαγή. Κάλεσμα στη Νεολαία.

The Daily Times: Η μεγάλη απόφαση του Λαλιώτη. Προβληματίζει η σχέση με Πάγκαλο. Χαριλάου Τρικούπη: Νέα ηγετική ομάδα υπηρετεί τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Traffic News: Λιάτσος εναντίον Κακαουνάκη. Του ζητάει με αγωγή 2 εκατ. ευρώ αποζημίωση.

Η ΧΩΡΑ: Δίνουν τα ρέστα τους για να μην έρθει στην εξουσία ο Καραμανλής. Πέφτουν βροχή τα δισ. από τους διαπλεκόμενους.

City Press: Ντόρα Μπακογιάννη: Εκλογή αρχηγού από τη βάση και στη ΝΔ.

MetroRAMA: Ξέσπασε «καβγάς» για τον τηλεοπτικό διάλογο. ΝΔ: «Ελάτε τώρα». ΠΑΣΟΚ: Διαφορετική ...προσέγγιση από Γιώργο - Πρωτόπαπα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φορτηγά «φονιάδες». 92.031 παραβάσεις το 2003 στη Β. Ελλάδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αν τολμάς έλα να μιλήσουμε. Ο Κ. Καραμανλής ρίχνει το γάντι στον Γ. Παπανδρέου.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σήμερα, ο Παπαθεμελής με τον Καραμανλή. Με εκατέρωθεν πολιτική ευθύνη και τόλμη.

ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι «την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς τα αριστερά και τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ. Προσκάλεσε μάλιστα 'φιλελεύθερες φωνές και ανήσυχα πνεύματα' να συστρατευθούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «η μεγάλη κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ και η πτώση του Σημίτη οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε έναν άνθρωπο. Τον Νίκο Χριστοδουλάκη... Αυτός ο κύριος υπήρξε μοιραίος τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δε σίγουρο ότι αν έλειπε ο Χριστοδουλάκης θα τελείωνε αποθεούμενος την πολιτική του καριέρα ο Σημίτης».

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, «οι πρώτες συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου μετά την εκλογή του σχεδιάστηκαν για να προβάλουν συμβολικά την επιμονή του στον κοινωνικό διάλογο. Ανέδειξαν όμως ότι πίσω από τη συναινετική βιτρίνα προωθούνται -πάντα... προς συζήτηση- νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ειδικότερα των σημερινών εργαζομένων καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με έμφαση αναφέρθηκε μόνο στις ''κατακτήσεις του συνταξιούχου».

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι «λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη προχθές στον τόπο μας. Ένας πολιτικό κόμμα κατόρθωσε να φακελώσει εντός 24ώρου 1.020.145 πολίτες, βάσει των πολιτικών τους φρονημάτων. Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ηλεκτρονικά το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό τηλεφώνου ενός τεραστίου τμήματος του εκλογικού σώματος προς πάσαν νόμιμον και μη χρήσιν».

Νέα Δημοκρατία

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι «με διαφημιστική καταιγίδα θέσεων, μηνυμάτων και δεσμεύσεων απαντά η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας την τελική της επίθεση για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Την τελευταία εβδομάδα της εκστρατείας ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξηγήσει στους πολίτες το σχέδιο για τη διακυβέρνηση».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι «αυξήσεις 20% στο βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού υποσχέθηκε ο Κ. Καραμανλής στο προεδρείο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών, με το οποίο συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες -πράγμα που θα φέρει φυσικά ένα ευχάριστο ντόμινο για όλους τους βαθμούς σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Όσον αφορά το Δημόσιο, η δέσμευση της ΝΔ είναι για αυξήσεις 6% κάθε χρόνο μέχρι το 2012».

Η City Press εκτιμά ότι «η απευθείας εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου από την κομματική και εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πυροδοτεί εξελίξεις και στη ΝΔ. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στο ρ/σ Flash η δήμαρχος Αθηναίων επανήλθε στην πρόταση, που είχε διατυπώσει κατά το παρελθόν για άμεση εκλογή της ηγεσίας της ΝΔ από τη βάση».

Κυπριακό

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι «έντονη αβεβαιότητα και προβληματισμός είναι τα δύο χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν το κλίμα που επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη λίγες μόνο ώρες πριν από την επανέναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ «το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών είναι ομολογουμένως ασφυκτικό, το περιεχόμενο του σχεδίου επίλυσης τουλάχιστον προβληματικό, ενώ και η τουρκική πλευρά προωθεί ποικιλότροπα την αναγνώριση της κατοχής και των αποτελεσμάτων της.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

Δεκάδες τραυματίες από την επίθεση

Έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα νότια της Βαγδάτης.

Ανταποκριτής του BBC μεταφέρει δηλώσεις των τοπικών αρχών που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 35 νεκρούς και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την επίθεση που έγινε στην πόλη Ισκανταρίγια.

Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή της έκρηξης για να αποτρέψουν ομάδες εξαγριωμένων Ιρακινών να πλησιάσουν.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ισκανταρίγια είναι σιίτες Μουσουλμάνοι.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης κατά αστυνομικών δυνάμεων.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 15:12 (Ώρα Λονδίνου)

Αποκατάσταση σχέσεων Λιβύης-Δύσης

Ο κύριος Μπλερ μελετά συνάντηση με τον Μουαμάρ Καντάφι

Στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων της Λιβύης με τον Δυτικό κόσμο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι γίνονται σχέδια για συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Τόνι Μπλερ, με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Αν και δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία η Βρετανική κυβέρνηση λέει ότι η συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί «συντόμως».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την συνάντηση που είχε ο κύριος Μπλερ με τον Λίβυο υπουργό εξωτερικών Αμπτουλραχράμ Μοχάμεντ Σαλγκάμ.

Επρόκειτο για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση των δυο πλευρών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Λιβύης τον Δεκέμβριο να τερματίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Σε μια άλλη κίνηση, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης στην Τρίπολη.

Παράλληλα και σύμφωνα με Βρετανούς και Λίβυους αξιωματούχους, η Ουάσιγκτον προτίθεται να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την Τρίπολη και να επαναλειτουργήσει διπλωματική αποστολή στην Λιβυκή πρωτεύουσα.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάγνωση 200 κατηγοριών για ΕΛΑ

Η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ συνεχίσθηκε την Τρίτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, που αφορά 83 ενέργειες, για την περίοδο 1986 - 1995.

Εν συνεχεία, οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των πράξεων που τους καταλογίζονται.

Η ανάγνωση των συνολικά 200 κατηγοριών, μεταξύ των οποίων δυο δολοφονίες (του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αν. Βενάρδου, και του αστυνομικού διευθυντή Α. Βέλλιου), απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις και εμπρησμούς, άρχισε την Δευτέρα, και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Ακολούθως, οι πέντε κατηγορούμενοι, Χρίστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασσίμης θα τοποθετηθούν συνοπτικά επί του κατηγορητηρίου.

Ο Χρίστος Τσιγαρίδας είναι ο μόνος εκ των πέντε που έχει αποδεχθεί την «πολιτική» ευθύνη των ενεργειών του ΕΛΑ.

Ο 65χρονος κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε, την Δευτέρα, της συμμετοχής του στην οργάνωση.

«Δεν έχω πάψει να πιστεύω ότι αυτό που έχω κάνει είναι το σωστό. Ήταν επιλογή μου και θα την υποστηρίξω με λίγα λόγια. Δεν θα επιτρέψω να αμαυρώσει κανείς την ιστορία του ΕΛΑ. Θα παρέμβω. Ο ΕΛΑ δεν είχε μόνο βομβιστική δραστηριότητα, αλλά έκανε και παρεμβάσεις στο μαζικό κίνημα», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 12:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγματα και συμμαχίες

Πρόσκληση στους «ανεξάρτητους» του φιλελεύθερου χώρου απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου

Να συμμετάσχουν στο εγχείρημα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης διατηρώντας την πολιτική τους αυτοτέλεια κάλεσε ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου όσους φιλελεύθερους δεν έχουν ενσωματωθεί στη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κορυδαλλού.

«Σας ανοίγουμε την αγκαλιά μας, σ' αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», τόνισε και υποσχέθηκε για ακόμα μία φορά νέα διακυβέρνηση με ανατροπές.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για τη δημιουργία ενός κόμματος πολιτών και συνόψισε τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης στο τρίπτυχο απασχόληση -κοινωνική συνοχή - τομές στη δημόσια διοίκηση.

«Η αυριανή Ελλάδα χρειάζεται μια καταιγίδα νέων ιδεών, νοοτροπιών και απόψεων. Δεν φοβόμαστε την κοινή πολιτική επεξεργασία», τόνισε.

Ευχαρίστησε τους πολίτες για τη μαζική συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του είναι δύναμη για να μπορέσει να προχωρήσει σε αλλαγές και ρήξεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της Β' Πειραιώς καθώς και ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση, τη Δευτέρα, μία μέρα μετά την εκλογή Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος, έκαναν την εμφάνιση τους και οι νέες σημαίες του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες απεικονίζονται οι νέοι πολύχρωμοι ήλιοι χωρίς να αναγράφεται το όνομα «ΠΑΣΟΚ».

Κατ' αρχήν θετικός ο Α. Ανδριανόπουλος

«Ποτέ δε θα μπορούσα να ενταχθώ σε ένα κόμμα που λέγεται σοσιαλιστικό, αλλά αν εννοεί ότι μπορούμε να συνεργαστούμε διατηρώντας τη φιλελεύθερη φυσιογνωμία μας, χωρίς να γίνουμε μέλη ενός σοσιαλιστικού κόμματος, με την προοπτική ότι αύριο μπορεί να φτιάξει κάτι εντελώς καινούργιο, τότε το συζητάμε», δήλωσε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι το οποίο ομολογώ εμένα, πέραν της πρώτης έκπληξης, με κάνει να αισθανθώ κάπως τιμητικά που μου γίνεται μια τέτοια δημόσια πρόσκληση.

»Από κει και πέρα είναι θέμα που θα το συζητήσω και με τον Στέφανο Μάνο, που έχουμε παράλληλες απόψεις, όπως ξέρετε, και να δούμε πως θα αντιδράσουμε. Αλλά κατ' αρχή σας λέω ότι η στάση μου είναι θετική».

Με ΝΔ ο Παπαθεμελής στη Θεσσαλονίκη

Οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του προέδρου του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση» Στέλιου Παπαθεμελή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Παπαθεμελής

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμησή του για το πρόσωπο του κ. Παπαθεμελή λέγοντας ότι «είναι ένας άνθρωπος με αρχές που έχει το θάρρος της γνώμης του» και πρόσθεσε ότι «η φωνή της Δημοκρατικής Αναγέννησης και των ανθρώπων της είναι χρήσιμη».

«Αξίζει να υπάρχει και να ακούγεται στη Βουλή αυτή η φωνή, τη δεχόμαστε όπως είναι, δε θέλουμε να την αλλάξουμε γιατί πιστεύουμε στον πλουραλισμό των ιδεών».

Ο κ. Παπαθεμελής σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή συνάντηση στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή, χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή ως νέο, άφθαρτο πολιτικό και αναφέρθηκε στην αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι διαφώνησe με την πολιτική που ακολούθησε το κυβερνών κόμμα που είχε ως αποτέλεσμα την ανεργία, τη φτώχια, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Νέα δημοσκόπηση

Μείωση της διαφοράς στην παράσταση νίκης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της Opinion που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Στην έρευνα που διήρκησε από 6 ως 7 Φεβρουαρίου, η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με 44,6% έναντι 31,4% του ΠΑΣΟΚ. Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που απαντούν «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ», καθώς φτάνει στο 22,6% .

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 43,5% έναντι 39% που συγκεντρώνει ο Κώστας Καραμανλής.

Να απομακρύνει τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ -τα λεγόμενα «πρωτοκλασάτα»- ζητούν από το νέο πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Παπανδρέου οι ψηφοφόροι, όπως έδειξαν οι απαντήσεις στην έρευνα της Opinion.

Το 49% αυτών καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατήσει λίγα από τα κορυφαία στελέχη, το 23% να μην κρατήσει σχεδόν κανένα και μόνο το 9% να τα κρατήσει όλα.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται το ποσοστό αυτών που επιθυμούν να κρατήσει λίγα από τα κορυφαία και αυτών που επιθυμούν να τα κρατήσει όλα, ενώ μειώνεται αυτών που θέλουν να μην κρατήσει κανένα.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 17:57 (Ώρα Λονδίνου)

H νέα Ευρώπη

Από τη Μέττα Τσικρικά και τη Λένα Χουρμούζη

Η οικογένεια της Ευρώπης μεγάλωσε πλέον επισήμως

Το 1952 το όνειρο της ενοποίησης της ευρωπαϊκής ηπείρου γίνεται πραγματικότητα με τη Συνθήκη των Παρισίων και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

Μέχρι το 1995 προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλα εννέα κράτη, τα οποία δημιουργούν την κοινότητα των 370 εκατομμυρίων πολιτών.

Την 1η του Μάη του 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της με την είσοδο άλλων δέκα κρατών κι επιπλέον 110 εκατομμυρίων πολιτών.

Το έτος 2004 η Ελλάδα συμπληρώνει 23 χρόνια παρουσίας στους κοινοτικούς θεσμούς και υποδέχεται στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια την Κύπρο.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επιχειρεί να δώσει μια εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών που δημιουργεί για την Ελλάδα και την Κύπρο η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΕ προ των πυλών της Διεύρυνσης

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου Έλληνες κοινοτικοί αξιωματούχοι, ευρωβουλευτές και διπλωμάτες μάς έδωσαν μια εικόνα των προκλήσεων και των ευκαιριών που ανοίγονται για την ΕΕ με την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών.

Τα προγράμματα 1 - 5 αναλυτικά με ήχο

Η Κύπρος στην ΕΕ

Από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Λευκωσία, Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ένταξη της νήσου της Αφροδίτης έγινε έγκαιρα, δίκαια και ότι η παρουσία των Κυπρίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα συμβάλει αρκετά πρωτίστως στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

Τα προγράμματα 6 - 10 αναλυτικά με ήχο

Το οικονομικό θαύμα της Κύπρου

Τι λένε οι αριθμοί για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα είναι η Κύπρος εισφορέας του κοινοτικού προϋπολογισμού, για πόσο καιρό και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στους Κύπριους πολίτες. Διαρθρωτικά ταμεία ποιοι τομείς της κυπριακής οικονομίας χρειάζονται βοήθεια. Λίγα τα κονδύλια για την Κύπρο, αλλά δεν τίθεται ζήτημα απορρόφησης αυτών, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Και τέλος η «Αχίλλειος Πτέρνα» του αγροτικού και οι ανισότητες γυναικών ανδρών στον τομέα της απασχόλησης.

Τα προγράμματα 11 - 15 αναλυτικά με ήχο

Οι Τουρκοκύπριοι και η ένταξη

Η κυπριακή οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα επηρεάσει η ένταξη τον Κύπριο επιχειρηματία. Οι αλλαγές στον τουρισμό και στον τομέα των υπηρεσιών. Τα προβλήματα της ναυτιλίας, της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και τα οφέλη της ένταξης για τους Τουρκοκυπρίους. «Μοναδική ευκαιρία το σχέδιο Ανάν για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων κατά παρέκκλιση του διεθνούς δικαίου», τονίζει ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού εμπορικού επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ στο αφιέρωμα της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.

Τα προγράμματα 16 - 20 αναλυτικά με ήχο


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Πολύνεκρη επίθεση στο Ιράκ

Δεκάδες τραυματίες από την επίθεση

Έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα νότια της Βαγδάτης.

Ανταποκριτής του BBC μεταφέρει δηλώσεις των τοπικών αρχών που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίσθηκαν από την επίθεση που έγινε στην πόλη Ισκανταρίγια.

Πάντως εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή της έκρηξης για να αποτρέψουν ομάδες εξαγριωμένων Ιρακινών να πλησιάσουν.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ισκανταρίγια είναι σιίτες Μουσουλμάνοι.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων της ιρακινής αντίστασης κατά αστυνομικών δυνάμεων.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 10:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνάντηση ΟΠΕΚ στην Τύνιδα

H τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 28 δολάρια το βαρέλι

Οι υπουργοί ενέργειας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ συναντώνται στην Τύνιδα για να αποφασίσουν εάν θα λάβουν μέτρα για να μειώσουν την τιμή του αργού πετρελαίου.

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρίσκεται πάνω από τα 28 δολάρια το βαρέλι που αποτελεί και τα ανώτατο επιθυμητό όριο για την ΟΠΕΚ.

Μερικοί υπουργοί του ΟΠΕΚ έχουν εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή για να εμποδίσουν την ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς η ζήτηση μειώνεται μετά το πέρας του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι εντυπωσιακοί, οι δυο αυτοί παράγοντες αυξάνουν πέραν του αναμενόμενου - την ζήτηση για πετρέλαιο.

Στην συνάντηση των υπουργών αναμένεται να τεθεί και η πρόταση να ορίζεται η τιμή του»μαύρου χρυσού» σε ευρώ αντί για δολάριο. Όμως όπως μεταδίδει ο οικονομικός συντάκτης του BBC αναμένεται να παρθεί απόφαση στην σημερινή συνάντηση.

Ρωσικό πετρέλαιο

Ο γενικός διευθυντής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος, Σιμόν Κούκες, πρόβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου στην Ρωσία θα ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη ο κύριος Κούκες είπε ότι η ρωσική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2009.

Οι οικονομικός συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι οι εκτιμήσεις του ρώσου επιχειρηματία είναι πιθανόν να επαληθευθούν. Συμπληρώνει όμως ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα αποθέματα «μαύρου χρυσού».


ΗΠΑ: Συνωμοσία της Αλ Κάιντα για το Ιράκ

Ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην Ιορδανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν έγγραφο το οποίο πιστεύουν ότι έγραψε μέλος της Αλ Κάιντα και το οποίο αναφέρεται σε σχέδια για την υποδαύλιση αισθημάτων εχθρότητας ανάμεσα στις διάφορες μουσουλμανικές κοινότητες του Ιράκ με στόχο να συνεχίσει τις επιθέσεις της εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι συγγραφέας του εγγράφου είναι ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι ο οποίος θεωρείται ότι είναι στέλεχος της Αλ Κάιντα και έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην πατρίδα του, την Ιορδανία.

Στις 17 σελίδες του εγγράφου υπάρχει αναφορά στην αποτυχία της προσπάθειας εκδίωξης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και επίσης υπάρχει η πρόταση να ενθαρρυνθεί η διένεξη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μουσουλμάνων για να διασωθεί η ιρακινή αντίσταση.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού στο Ιράκ είναι Σιίτες μουσουλμάνοι που υπέστησαν διώξεις από τον Σαντάμ Χουσείν που είναι Σουνίτης.

Τμήματα του εν λόγω εγγράφου εξετάσθηκαν από την εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς (New York Times) και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του εγγράφου από τον στρατηγό Μαρκ Κίμιτ.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι επιθέσεις εναντίον Σιιτών θα προκαλέσει μέλη της κοινότητας τους να επιτεθούν εναντίον Σουνιτών με αποτέλεσμα να εξοργιστούν και να ενταχθούν στην Αλ Κάιντα.

Ο συγγραφέας του ντοκουμέντου προσθέτει πως τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα και πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας από τους Αμερικανούς στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, μεταβίβαση που θα ολοκληρωθεί ως την 30η Ιουνίου.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συντριβή αεροσκάφους στα Εμιράτα

40 επιβάτες επαίβαναν στο αεροσκάφος

Αεροσκάφος της ιρανικής εταιρείας Kish Airlines συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν περίπου 40 επιβάτες, μεταξύ αυτών και ένα παιδί.

Πιστεύεται όστι η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών και του πληρώματος σκοτώθηκε.

Η τηλεόραση του Ντουμπάι μετέδοσε εικόνες από τα φλεγόμενα τμήματα του αεροσκάφους καθώς τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον χώρο του δυστυχήματος για την αναζήτηση επιζώντων.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 09:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αμερικανικές υποδείξεις στο Πακιστάν

Ο πρόεδρος του Πακιστάν διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι θα συνεργαστεί

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από το Πακιστάν να ξεριζώσει το δίκτυο που ευθύνεται για την διοχέτευση πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

Ο κ. Πάουελ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ισλαμαμπάντ για εξάρθρωση του κατασκοπευτικού δικτύου, αλλά συνέχισε δηλώνοντας ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο του Πακιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, του διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τις δραστηριότητες του επιστήμονα και πατέρα της πακιστανικής πυρηνικής βόμβας, Αμπντούλ Καντίρ Χαν.

Νωρίτερα το Πακιστάν, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τη διαρροή πυρηνικής τεχνολογίας συνεχίζονται.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι η χάρη που απονεμήθηκε στον Αμπντούλ Καντίρ Χαν τελεί υπό τον όρο της συνεχιζόμενης συνεργασίας του, ενώ πρόσθεσε ότι τα πορίσματα της σχετικής έρευνας θα διαβιβαστούν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η Ισλαμπαμπάντ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί πλήρως με την αρμόδια υπηρεσία, μετά τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι ουδέποτε έχει λάβει πυρηνική τεχνολογία από το Πακιστάν και χαρακτήρισε τις σχετικές πληροφορίες ως προπαγάνδα των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο να υπονομευθούν οι πολυμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκ Γιανγκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της Βορείου Κορέας από την ημέρα που έγινε γνωστό το σκάνδαλο με τον καθηγητή Χαν.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του ο Τζόουνς

Το «γάντι» στον Τόνι Μπλερ πετάει και πάλι ο πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, Δρ. Μπράιαν Τζόουνς.

«Ο Τόνι Μπλερ υποβάθμισε τον διεθνή αγώνα για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων εγείροντας ψεύτικες προσδοκίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ και περιθωριοποιώντας τους ειδικούς για το θέμα», δηλώνει σε νέα συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο καθηγητής Τζόουνς, που υπήρξε ένας από τους μάρτυρες κλειδιά στην έρευνα του δικαστή Χάτον, λέει ακόμα ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης πως το Ιράκ μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση μέσα σε 45 λεπτά ήταν τόσο αφηρημένος που ήταν δύσκολο να γνωρίζει κανείς εάν αναφερόταν σε όπλα μικρού βεληνεκούς ή στρατηγικά όπλα.

Όταν η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τον περίφημο πλέον φάκελο για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο Δρ. Τζόουνς λέει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν εντοπίσει πολλές ανακρίβειες σε αυτόν.

Στη συνέντευξή, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση αυτή στο έργο των επιθεωρητών όπλων.

Τονίζει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι οι έρευνες μιας ζωής για τους κινδύνους των χημικών και βιολογικών όπλων υπονομεύονται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Όμως στον κόσμο είχαν δημιουργηθεί ψεύτικες προσδοκίες ότι τα όπλα βρίσκονταν εκεί. Έτσι τώρα οι πολίτες θα νομίζουν ότι, γενικότερα, δεν υπήρξαν ποτέ κίνδυνοι από όπλα μαζικής καταστροφής και ότι το όλο ζήτημα είναι ένα τέχνασμα.»

Σε άλλα θέματα

Το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που γράφει ότι Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν μια κοινή δύναμη αμέσου δράσεως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η νέα ειδική δύναμη θα αναπτύσσεται ταχύτατα σε επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν χώρα σε έρημους, ζούγκλες, όρη και θάλασσες.

Το φιλόδοξο, σχέδιο που θα ανακοινωθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα, αποτελεί μέρος της κοινής στρατηγικής Βρετανίας και Γαλλίας για αναβάθμιση της άμυνας της ΕΕ.

Στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) διαβάζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Μάικλ Χάουαρντ, υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ο αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών επέδειξε μια πιο ανεκτική στάση απέναντι στο θέμα απ΄ότι οι προκάτοχοί του.

Η δίκη του ΕΛΑ

Σε άρθρο της η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στη δίκη του ΕΛΑ ως τη δεύτερη πιο σημαντική μετά τη δίκη της 17 Νοέμβρη.

Εάν οι πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση κριθούν ένοχοι τότε αντιμετωπίζουν την ισόβια κάθειρξη, γράφει η εφημερίδα.

«Ο ΕΛΑ ήταν η δεύτερη πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση της Ελλάδας μετά τη 17 Νοέμβρη.»

Οι δύο οργανώσεις ήταν μεταξύ των τελευταίων από τις εναπομείνασες τρομοκρατικές οργανώσεις της Ευρώπης που είχαν εμπνευστεί, τη δεκαετία του 1970, από το Μαρξισμό, την κοινωνική επανάσταση και τον ένοπλο αγώνα, σημειώνει η εφημερίδα.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης βρίσκεται στο Λονδίνο από τη Δευτέρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Η επίσκεψη θεωρείται «ορόσημο» από τη βρετανική πλευρά.

Ο κ. Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Σαλγκάμ έφθασε τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Λίβυου αξιωματούχου στη βρετανική πρωτεύουσα εδώ και 20 χρόνια και η πρώτη υπουργού Εξωτερικών από το 1969.

Προηγήθηκε η απόφαση της Τρίπολης να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων που διέθετε.

Αργότερα ο κ. Σαλγκάμ θα έχει συνάντηση και με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στο.

Διπλωματικοί δεσμοί

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε την επίσκεψη «ορόσημο» για τις ολοένα και βελτιούμενες σχέσεις της Λιβύης με τη Βρετανία.

Αποτελεί επίσης μέρος μιας τακτικής για να μπορέσει και η Λιβύη να ακολουθήσει το διεθνές πολιτικό ρεύμα.

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται στη Λιβύη όπου θα συναντήσει τον ηγέτη της πετρελαιοπαραγωγού χώρας, συνταγματάρχη Καντάφι.

Πρόκειται για τον πρώτο δυτικό ηγέτη που επισκέπτεται τη Λιβύη από την ημέρα που η Τρίπολη ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Η Λιβύη ήταν μεταξύ των χωρών που οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία. Τα Ηνωμένα Έθνη ήραν τις κυρώσεις που της είχαν επιβάλει για την ανατίναξη του αεροσκάφους της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, μόλις το 2003.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 03:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοίγει και πάλι τα χαρτιά του ο Τζόουνς

Το «γάντι» στον Τόνι Μπλερ πετάει και πάλι ο πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του βρετανικού υπουργείου Αμύνης, Δρ. Μπράιαν Τζόουνς.

«Ο Τόνι Μπλερ υποβάθμισε τον διεθνή αγώνα για τη μη διάδοση πυρηνικών όπλων εγείροντας ψεύτικες προσδοκίες για το οπλοστάσιο του Ιράκ και περιθωριοποιώντας τους ειδικούς για το θέμα», δηλώνει σε νέα συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent).

Ο καθηγητής Τζόουνς, που υπήρξε ένας από τους μάρτυρες κλειδιά στην έρευνα του δικαστή Χάτον, λέει ακόμα ότι ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης πως το Ιράκ μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση μέσα σε 45 λεπτά ήταν τόσο αφηρημένος που ήταν δύσκολο να γνωρίζει κανείς εάν αναφερόταν σε όπλα μικρού βεληνεκούς ή στρατηγικά όπλα.

Όταν η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τον περίφημο πλέον φάκελο για το οπλοστάσιο του Ιράκ, ο Δρ. Τζόουνς λέει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν εντοπίσει πολλές ανακρίβειες σε αυτόν.

Στη συνέντευξή, ο καθηγητής εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση αυτή στο έργο των επιθεωρητών όπλων.

Τονίζει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι οι έρευνες μιας ζωής για τους κινδύνους των χημικών και βιολογικών όπλων υπονομεύονται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Όμως στον κόσμο είχαν δημιουργηθεί ψεύτικες προσδοκίες ότι τα όπλα βρίσκονταν εκεί. Έτσι τώρα οι πολίτες θα νομίζουν ότι, γενικότερα, δεν υπήρξαν ποτέ κίνδυνοι από όπλα μαζικής καταστροφής και ότι το όλο ζήτημα είναι ένα τέχνασμα.»

Σε άλλα θέματα

Το θέμα της ασφάλειας κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times), που γράφει ότι Βρετανία και Γαλλία ετοιμάζουν μια κοινή δύναμη αμέσου δράσεως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Η νέα ειδική δύναμη θα αναπτύσσεται ταχύτατα σε επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν χώρα σε έρημους, ζούγκλες, όρη και θάλασσες.

Το φιλόδοξο, σχέδιο που θα ανακοινωθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα, αποτελεί μέρος της κοινής στρατηγικής Βρετανίας και Γαλλίας για αναβάθμιση της άμυνας της ΕΕ.

Στην Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) διαβάζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Μάικλ Χάουαρντ, υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας για ευνοϊκότερη μεταχείριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ο αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών επέδειξε μια πιο ανεκτική στάση απέναντι στο θέμα απ΄ότι οι προκάτοχοί του.

Η δίκη του ΕΛΑ

Σε άρθρο της η Ιντιπέντεντ (Independent) αναφέρεται στη δίκη του ΕΛΑ ως τη δεύτερη πιο σημαντική μετά τη δίκη της 17 Νοέμβρη.

Εάν οι πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση κριθούν ένοχοι τότε αντιμετωπίζουν την ισόβια κάθειρξη, γράφει η εφημερίδα.

«Ο ΕΛΑ ήταν η δεύτερη πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση της Ελλάδας μετά τη 17 Νοέμβρη.»

Οι δύο οργανώσεις ήταν μεταξύ των τελευταίων εναπομεινάντων τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρώπης που είχαν εμπνευστεί, τη δεκαετία του 1970, από το Μαρξισμό, την κοινωνική επανάσταση και τον ένοπλο αγώνα, σημειώνει η εφημερίδα.


Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2004 - 04:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ρωγμές στο γάλλο-γερμανικό άξονα

Στη Γερμανία, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) δεν δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην επίδειξη ενότητας που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, μετά τις ανεπίσημες συνομιλίες τους στη Γερμανία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες δεν προέβησαν σε καμία υποχώρηση σχετικά με το θέμα της συνταγματικής αναδιάρθρωσης στην ΕΕ.

«Λαμβάνοντας αυτό υπ όψιν, η πεποίθηση ότι η συνταγματική αναδιάρθρωση, που απέτυχε το Δεκέμβριο, μπορεί να επιτευχθεί κάτω από την ιρλανδική προεδρία.» δεν μπορεί είναι ρεαλιστική, λέει η εφημερίδα.

Η ίδια εφημερίδα προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχουν για τις δύο δυνάμεις οι μελλοντικές διαφωνίες για το θέμα του Ιράκ, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, η άρνηση της Γερμανίας να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ είναι «θέμα αρχής», ενώ η Γαλλία εξετάζει μια «τακτική υποχώρηση».

Η Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) γράφει ότι δεν είναι σαφές εάν ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ συμμερίζεται τους προβληματισμούς του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, σχετικά με το ενδεχόμενο ΝΑΤΟικής αποστολής στο Ιράκ.

«Οι Σρέντερ και Σιράκ θα πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς γιατί θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός πριν το ΝΑΤΟ πάρει την απόφαση να ζητήσει από τα μέλη του να διευκρινίσουν εάν συμφωνούν με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ.»

Επικρίσεις για τον Μπους

Στη Γερμανία, η Ντι Βελτ (Die Welt) σχολιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε, την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με το Ιράκ.

«Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος, που απελευθέρωσε το Ιράκ από ένα σαδιστή, κάθισε απέναντι από το δημοσιογράφο σαν μαθητής: κουνώντας νευρικά το δεξί του πόδι, αναζητώντας λέξεις, παίρνοντας βαθιές ανάσες. Ήταν μπερδεμένος σαν να είχε μόλις ξυπνήσει από την υπνοβασία του», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Πληρώνει το πολιτικό τίμημα της υπεροψίας του, η οποία έχει κατά καιρούς σφραγίσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησής του», συνεχίζει το άρθρο.

Στην Αυστρία, η Ντερ Σταντάρντ ( Der Standard) απορρίπτει τους τρεις άξονες άμυνας της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτοί είναι: πρώτον ότι ο Τζορτζ Μπους είχε εμπιστευθεί τις πληροφορίες της CIA για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Δέυτερον, ότι το ενδεχόμενο πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής δικαιολογούσε τη στρατιωτική επέμβαση, και τρίτον, ότι ακόμα και χωρίς όπλα, ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ.

«Στην πραγματικότητα κανένας από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους δεν είναι αληθινός», γράφει η εφημερίδα.

Συνέχεια της τραγωδίας

Μία ημέρα μετά τις κηδείες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας, η ρωσική εφημερίδα Γκαζέτα (Gazeta) γράφει ότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων.

Ιατροδικαστής δηλώνει στην εφημερίδα πως τα θύματα είναι τουλάχιστον 39 και ότι δεν είναι δυνατό να αναγνωριστούν όλοι όσοι χάθηκαν στην επίθεση.

Αλλά και η Ιζβέστια (Izvestia) φιλοξενεί δηλώσεις ενός εργαζόμενου στο νεκροτομείο της πόλης, ο οποίος λέει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.