Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-05

  1. «Αναξιόπιστος ο Τόνι Μπλερ»
  2. «Δεν παραιτούμαι»
  3. «Ανεξέλεγκτη» η γρίπη των πτηνών
  4. Προεδρική χάρη σε πυρηνικό κατάσκοπο
  5. Μπους: Δεν βρέθηκαν όπλα στο Ιράκ
  6. Γερμανική αναγέννηση;
  7. Φτώχεια και Σαχά
  8. Συνομιλίες στις 10 Φεβρουαρίου
  9. Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης
  10. Διένεξη για το ασφαλιστικό
  11. Νέα κατάθεση Χουν
  12. Ανακρίθηκε ο Σαρόν
  13. Tο χρονοδιάγραμμα των εκλογών
  14. Μουσείο γεμάτο αραβουργήματα
  15. Αθώωση υπόπτου για την 11η Σεπτεμβρίου
  16. Η ώρα των εξηγήσεων
  17. Στον ανακριτή ο Αριέλ Σαρόν
  18. Με πλωτό όχημα στη Φλόριντα
  19. Έκκληση για επιείκεια
  20. «Αναξιόπιστος ο Τόνι Μπλερ»
  21. Αθνάρ: «Το αντίβαρο των ΗΠΑ»

Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2004 - 03:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναξιόπιστος ο Τόνι Μπλερ»

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Ο Μπλερ στο μέσον της διαμάχης για τα όπλα μαζικής καταστροφής», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού αμφισβητείται εκ νέου ιδίως μετά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ο κ. Μπλερ κατέστησε σαφές ότι δε γνώριζε εάν ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης για τη δυνατότητα του Σαντάμ Χουσεΐν να πλήξει στόχους εντός 45 λεπτών αναφερόταν σε όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ή σε τακτικά όπλα στο πεδίο της μάχης», διαβάζουμε στην Γκάρντιαν.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ αμφισβήτησε ευθέως το νέο ισχυρισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αντιφάσκει με τα όσα τού μετέφερε ο Τόνι Μπλερ στις κατ΄ ιδίαν τους συναντήσεις εκείνη την περίοδο», αναφέρει η «Γκάρντιαν».

Να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν επιχείρησε να αναιρέσει τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Πιέσεις προς Μπλερ για δημοσίευση των αποδεικτικών στοιχείων για τον ισχυρισμό των 45 λεπτών», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ», η οποία έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση με τη δημοσίευση άρθρου του δρ. Μπράιαν Τζόουνς, εκ των επικεφαλής των ειδικών του υπουργείου Άμυνας σε θέματα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο δρ. Μπράιαν Τζόουνς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εισηγήσεις των ειδικών στο θέμα των όπλων του Ιράκ και υπογράμμισε ότι κανείς από τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας δεν ασπαζόταν τον ισχυρισμό των 45 λεπτών.

Βάσει των αποκαλύψεων στην «Ιντιπέντεντ» ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στο φως της δημοσιότητας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία γύρω από τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα να πλήξει στόχους μέσα σε 45 λεπτά.

«Ο Μπλερ παραδέχεται ότι δε γνωρίζει πού βρίσκονται τα όπλα μαζικής καταστροφής», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ, ενώ οι «Τάιμς» εκτιμούν ότι «Το θερμόμετρο για το πόρισμα Χάτον ανεβαίνει, καθώς ο Μπλερ παραδέχεται ασάφειες στο επιχείρημα των 45 λεπτών».

Παραγκωνίστηκαν οι νομικοί

«Το διοικητικό συμβούλιο του BBC απέρριψε τις συμβουλές των νομικών», αποκαλύπτει η «Ιντιπέντεντ», επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο 135 σελίδων από άγνωστη πηγή.

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» το διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού προέβη σε επίσημη απολογία μετά το πόρισμα Χάτον παρά τις διαβεβαιώσεις των νομικών του συμβούλων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν νομικά κενά στην έκθεση.

Οι «Τάιμς» επίσης αναφέρονται στο θέμα με δηλώσεις του λόρδου Μπερτ, πρώην γενικού διευθυντή του ΒΒC, ο οποίος δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το μεγαλύτερο λάθος του οργανισμού ήταν ότι δεν αντέδρασε κατάλληλα αμέσως μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν.

Να σημειωθεί ότι ο λόρδος Μπερτ ήταν ο προκάτοχος του παραιτηθέντος γενικού διευθυντή του BBC, Γκρεγκ Ντάικ.

Ζωντανεύει ο Παρθενώνας

Τα νέα φιλόδοξα σχέδια του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παρουσιάζουν οι «Τάιμς».

«Το αντίγραφο των Ελγινείων, ένα εικονικό παζλ», είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο εξηγεί ότι «το Βρετανικό Μουσείο φιλοδοξεί να κατασκευάσει πιστό έγχρωμο αντίγραφο των Ελγινείων για πρώτη φορά μετά από 2000 χρόνια».

«Εκατοντάδες κομμάτια των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε δέκα μουσεία σε οκτώ χώρες θα βρεθούν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη για να διαβαστούν ηλεκτρονικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας», προσθέτουν οι «Τάιμς».

Το Βρετανικό Μουσείο έχει αποσπάσει δεσμεύσεις για συνεργασία από επτά μουσεία. Γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται εκτός από το Λονδίνο και την Αθήνα, στη Ρώμη, στο Παλέρμο, στο Παρίσι, στο Μόναχο, τη Χαϊδελβέργη, το Βούρτζμπουργκ, τη Κοπεγχάγη και τη Βιέννη.

Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει απαντήσει στο εγχείρημα του Βρετανικού Μουσείου. Η βρετανική εφημερίδα, πάντως, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «δραματική εξέλιξη, εάν ληφθεί υπόψιν η συνεχής άρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών».

Το άρθρο καταλήγει, πάντως, ότι «η ανακατασκευή των γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι ελλιπής καθώς ένα μεγάλο μέρος των αυθεντικών γλυπτών έχει χαθεί για πάντα εξαιτίας της παρέμβασης του ανθρώπου και των φυσικών καταστροφών τα τελευταία 2.450 χρόνια».

Περισσότερες γυναίκες στους Ολυμπιακούς

«Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στους Ολυμπιακούς επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι ο τίτλος άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στις εκκλήσεις της Ελληνίδας επιτρόπου, Άννας Διαμαντοπούλου για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στις εθνικές αποστολές των κρατών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

«Η πρωτοβουλία της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όταν ολόκληρη η Ευρώπη φαίνεται να επανεξετάζει τη θέση του ισλάμ μέσα στη γηραιά ήπειρο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι οκτώ κράτη μεταβαίνουν στην Αθήνα μόνο με άνδρες αθλητές. Το 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης τα κράτη που δεν είχαν συμπεριλάβει γυναίκες στις αποστολές τους ήταν 35.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 22:47 (Ώρα Λονδίνου)

«Δεν παραιτούμαι»

Παρά τα αυξημένα κέρδη της Σελ οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες

Αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του ο πρόεδρος της μεγάλης εταιρείας πετρελαιοειδών Ρόγιαλ Ντατς Σελ (Royal Dutch Shell) παρά την εσφαλμένη υπερεκτίμηση των αποθεμάτων της.

Την ίδια στιγμή ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του μέσα στο 2003 υπερέβησαν τα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 9,2 δις το 2002.

Ο Σερ Φίλιπ Γουάτς δήλωσε ότι προτιμά να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ομίλου παρά να παραιτηθεί.

Και πρόσθεσε ότι στη θέση της θα παραμείνει όλο η διευθυντική ομάδα της Σελ, ενώ ο ίδιος θα έχει τις επόμενες εβδομάδες επαφές με θεσμικούς επενδυτές για να συζητήσει τα ζητήματα που ανέκυψαν.

Ένα από τα προβλήματα ήταν η χαμηλή συγκριτικά με το περασμένο έτος κερδοφορία το τελευταίο τρίμηνο του 2003 (1,86 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 2,87 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2002).

Στις 9 Ιανουαρίου η αξία της μετοχής της Σελ σημείωσε ραγδαία πτώση, όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι είχε υπερεκτιμήσει τα αποθέματα της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα αντί για αποθέματα 13 ετών η Σελ βρέθηκε να έχει αποθέματα λιγότερα των 11 ετών.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 20:45 (Ώρα Λονδίνου)

«Ανεξέλεγκτη» η γρίπη των πτηνών

Στην Κίνα εντοπίστηκαν 13 ακόμα εστίες της γρίπης των πτηνών

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών που συναντώνται στη Ρώμη υποστήριξαν ότι απαιτείται ευρεία εκστρατεία για την αντιμετώπιση της καταστροφικής «γρίπης των πτηνών» στην ανατολική Ασία.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Ζακ Ντιούφ, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της «γρίπης των πτηνών» καθώς η επιδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ντιούφ ζήτησε από όλες τις χώρες να λάβουν προληπτικά μέτρα, να ενισχύσουν τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες και να διατηρήσουν επαφή με τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται η θανάτωση των πτηνών, ο προληπτικός εμβολιασμός, η παρακολούθηση και η υγειονομική απομόνωση των κρουσμάτων.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος επέκρινε τις ασιατικές χώρες ότι καθυστέρησαν περισσότερο από ένα μήνα να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση της ασθένειας.

Οι ειδικοί του FAO και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας πρότειναν επίσης μια εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών που κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό.

Νέα κρούσματα και ανησυχίες

Στην Κίνα 13 νέες περιοχές έχουν πληγεί από τη γρίπη των πτηνών, καθώς ο ιός εντοπίστηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες στις επαρχίες Τζιανγκσί και Ανχούι.

Στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε μια νέα εστία μόλυνσης, η πρώτη μετά από δέκα ημέρες, συγκεκριμένα σε δύο εκτροφεία με πάπιες στην περιοχή Ασάν, 90 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

Μέχρι στιγμής στην Ταϋλάνδη και στο Βιετνάμ έχουν σκοτωθεί 16 άτομα από μια παραλλαγή του θανατηφόρου ιού.

Στο μεταξύ επιστήμονες λένε ότι η ανησυχία εξάπλωσης της ασθένειας στον ανθρώπινο πληθυσμό δεν είναι αβάσιμη καθώς υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι η επιδημία γρίπης που εμφανίστηκε στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προερχόταν από ιό γρίπης των πτηνών που στη συνέχεια μεταλλάχθηκε.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 21:20 (Ώρα Λονδίνου)

Προεδρική χάρη σε πυρηνικό κατάσκοπο

Ο πατέρας της πυρηνικής βόμβας του Πακιστάν θεωρείται ήρωας από πολλούς συμπατριώτες του

Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ απένειμε τελικά χάρη στον πρωτοπόρο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι διοχέτευσε μυστικά και έναντι αμοιβής πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

Ο πυρηνικός επιστήμονας Αμπντούλ Καντίρ Χαν είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις πράξεις του και πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις του Πακιστάν εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική τιμωρίας του.

Ο πακιστανός πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε ένα έγγραφο στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (ΔΥΑΕ), ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας ούτε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να προβούν σε επιθεωρήσεις του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του.

Ο δρ Χαν αποτελεί εθνικό σύμβολο για το λαό του Πακιστάν αφού κατασκεύασε την πρώτη πυρηνική βόμβα της χώρας.

Κατηγορίες από τη CIA

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Τζορτζ Τένετ κατηγόρησε το δόκτορα Χαν για «πυρηνική κερδοσκοπία σε τέσσερις ηπείρους».

Εμφανιζόμενος στην τηλεόραση ο δρ Χαν ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του και επιείκεια

Ο διευθυντής της CIA είπε ότι η αποκάλυψη της δράσης του Πακιστανού επιστήμονα έγινε δυνατή μετά από πολύχρονες προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών πρακτόρων που εξάρθρωσαν το δίκτυο κατασκοπείας του.

Νωρίτερα ο γενικός διευθυντής της ΔΥΑΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για τη δράση του κ. Χαν είναι «η κορυφή του παγόβουνου», προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 18:42 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους: Δεν βρέθηκαν όπλα στο Ιράκ

Πιέσεις σε Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ για τις αιτίες του πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, παραδέχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρήκαν στο Ιράκ τα απαγορευμένα όπλα, τα οποία πίστευαν πριν τον πόλεμο ότι έκρυβε το ιρακινό καθεστώς.

Όμως ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της στρατιωτικής εισβολής λέγοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν - παρά τις διαβεβαιώσεις του - διέθετε την τεχνογνωσία και την υποδομή για να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, καθώς και την βούληση να τα χρησιμοποιήσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε όπως είπε το δίλημμα είτε να πιστέψει τις υποσχέσεις ενός παράφρονα είτε να αναλάβει δράση για να υπερασπίσει το λαό του.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Τζορτζ Τένετ, αρνήθηκε ότι ασκήθηκαν πιέσεις προς τον ίδιο ή προς τους αναλυτές της υπηρεσίας του ώστε να μεγαλοποιηθεί η απειλή του ιρακινού οπλοστασίου μαζικής καταστροφής πριν τον πόλεμο.

Πιέσεις σε Μπλερ

Νέες πιέσεις δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με αφορμή τους λόγους με τους οποίους προσπάθησε η κυβέρνησή του να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ, ιδιαίτερα εξαιτίας του ισχυρισμού πως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν σε θέση να εξαπολύσει όπλα μαζικού ολέθρου μέσα σε 45 λεπτά.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάικλ Χάουαρντ, είπε ότι ο Τόνι Μπλερ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης, επειδή δεν ενδιαφέρθηκε να διευκρινίσει πριν στείλει βρετανικά στρατεύματα στη γραμμή του πυρός κατά πόσο ο ισχυρισμός αυτός αναφερόταν σε στρατηγικά όπλα ή σε όπλα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο πεδίο της μάχης.

Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν γνώριζε ακριβώς τι σήμαινε η απειλή των 45 λεπτών, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ηγέτη των Συντηρητικών αποτελεί σοβαρή παράλειψη καθήκοντος.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι κατά τη γνώμη του η κοινή γνώμη δεν παραπλανήθηκε πριν τον πόλεμο καθώς ο ισχυρισμός των 45 λεπτών δεν αποτέλεσε μείζον ζήτημα παρά μόνο μετά την κατάρρευση του ιρακινού καθεστώτος.

Πάντως ο Τζεφ Χουν σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα επέμεινε στην εκτίμηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 16:28 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανική αναγέννηση;

Το «Αντίο Λένιν» υπήρξε από τις πιο επιτυχημένες σύγχρονες γερμανικές παραγωγές

Το 54ο ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου- μιας από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές εκδηλώσεις στον κόσμο- άνοιξε τις πύλες του με συζητήσεις για την αναγέννηση του γερμανικού σινεμά, μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια για ταινίες όπως το «Αντίο Λένιν» και της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας, «Πουθενά στην Αφρική».

Η προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία «Ψυχρό Βουνό», με πρωταγωνιστή τον Τζουντ Λο, θα ανοίξει το φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Φεβρουάριου.

Η ηθοποιός Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, πρωταγωνίστρια στην ταινία Φάργκο, θα προεδρεύσει της φετινής «Μπερλινάλε».

Οι Γερμανοί δημιουργοί θα ενθαρρυνθούν με την αναγνώριση της πορείας του εθνικού τους κινηματογράφου τους τελευταίους 12 μήνες.

ΤΟ «Πουθενά στην Αφρική», η ιστορία μιας οικογένειας Εβραίων η οποία καταφεύγει στην Κένυα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί., κέρδισε τον Μάρτιο 2003 το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το Όσκαρ- καλύτερης ξένης ταινίας.

Το «Αντίο Λένιν» η ιστορία ενός αγοριού που αποκρύπτει από την μητέρα του την πτώση του τείχους του Βερολίνου, κέρδισε έξη βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τον Δεκέμβριο.

Η ταινία ήρθε πρώτη πέρσι σε πωλήσεις εισιτηρίων στην Γερμανία, φτάνοντας τα 40 εκατομμύρια δολάρια και δικαιώματα προβολής έχουν πωληθεί σε 68 χώρες.

«Ήταν ένας πολύ καλός χρόνος για το γερμανικό σινεμά» είπε ο Ρολφ Βάερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Κινηματογράφου.

«Οι γερμανικές ταινίες φτάνουν στο κοινό παρουσιάζοντας του καλές ιστορίες. Οι δημιουργοί επικεντρώνονται περισσότερο στους θεατές παρά στην αυτοϊκανοποίηση τους. Η εμπειρία και η εκπαίδευση τους έχει επίσης βελτιωθεί. Όλα μαζί κάνουν την διαφορά», είπε.

Η «Μπερλινάλε», ένα από τα τρία πιο σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, μαζί με αυτά των Κανών και της Βενετίας, έχει μετατραπεί από τον διευθυντή της, Ντιτερ Κόσλικ σε έκθεση γερμανικών παραγωγών.

Το περσινό φεστιβάλ είχε μια υποψία από Χόλιγουντ με την παρουσία των Ντάνιελ Ντέι Λούις και Τζορτζ Κλούνι.

Η «Χρυσή Άρκτος», το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, απονεμήθηκε πέρυσι στον Μάικλ Ουιντερμπότομ για την ταινία του «Σε αυτόν τον κόσμο» που αναφέρεται στην ιστορία Αφγανών που εγκαταλείπουν την χώρα τους κατά τον πρόσφατο βομβαρδισμό της.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 16:00 (Ώρα Λονδίνου)

Φτώχεια και Σαχά

Η οικονομική δυσπραγία που παρουσιάζουν οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανά την Ευρώπη, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των μεταγραφών και ειδικότερα στην χειμερινή περίοδο.

Η μεταγραφική περίοδος που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου, έληξε τις προηγούμενες ημέρες και με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ευρωπαϊκές ομάδες έμειναν στάσιμες στο μεταγραφικό «παζάρι».

Οι σημαντικότερες μεταγραφές στην Ευρώπη

1. Φαμπιάν Μπαρτέζ (Μαρσέιγ)

2. Χιντετόσι Νακάτα (Μπολόνια)

3. Ριβάλντο (Κρουζέιρο)

4. Μάρκο Σιμόνε (Νις)

5. Έντγκαρ Ντάβιντς (Μπαρτσελόνα)

6. Ντονγκ Φανγκζού (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

7. Ζαρντέλ (Ανκόνα)

8. Αντριάνο (Ίντερ)

9. Λουί Σαχά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

10. Φραν Ντε Μπουρ (Ρέιντζερς)

11. Πάμπλο Ρέγιες (Άρσεναλ)

12. Ντμίτρι Σίτσεφ (Λοκομοτίβ Μόσχας)

13. Σκοτ Πάρκερ (Τσέλσι)

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ομάδες που συμμετέχουν στα κορυφαία πρωταθλήματα της «γηραιάς» ηπείρου όπως της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, έμειναν σχεδόν μακριά από κάθε μεταγραφική δραστηριότητα, ενώ κάτι... κινήθηκε στην Αγγλία.

Η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πραγματοποίησαν τις δύο σημαντικότερες μεταγραφές της περιόδου, αποκτώντας τους Ρέγιες και Σαχά, από τη Σεβίλη και τη Φούλαμ, αντίστοιχα, ενώ η Μπαρτσελόνα απέκτησε δανεικό τον Έντγκαρ Ντάβιντς από τη Γιουβέντους.

Στην Ολλανδία, την τελευταία στιγμή, ο Άγιαξ απέκτησε τον διεθνή Έλληνα επιθετικό Γιάννη Αναστασίου από την Ρόντα.

Οι σημαντικότερες μεταγραφές που ολοκληρώθηκαν στην Ευρώπη, στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου:

Έσωσε την παρτίδα ο «Έκι»

Οι σημαντικότερες μετακινήσεις στην Ελλάδα

Γεωργάτος (ΟΣΦΠ)

Γκονζάλες (ΠΑΟ)

Μαλαδένης (ΠΑΟΚ)

Μπακιρτσιόγλου (ΗΡΑΚΛΗΣ)

Ντεμπά (ΠΑΟ)

Λιολίδης (ΑΡΗΣ)

Ολιβέιρα (ΟΦΗ)

Βύντρα (ΠΑΟ)

Ταραλίδης (ΟΣΦΠ)

Λαμπάκης (ΠΑΟΚ)

Στην Ελλάδα, την άκρως υποτονική δραστηριότητα των ομάδων στο μεταγραφικό τομέα, «έσωσε» την ύστατη ώρα, η μετακίνηση του Ιεζεκιήλ Γκονζάλες στον Παναθηναϊκό από τη Ροζάριο της Αργεντινής.

Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η μεταγραφή του Γρηγόρη Γεωργάτου από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 15:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες στις 10 Φεβρουαρίου

Ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις τελευταίες επαφές του ο K. Aνάν

Σε συνομιλίες για το Kυπριακό στις 10 Φεβρουαρίου στην έδρα του OHE στη Nέα Yόρκη καλεί τις ηγεσίες των Eλληνοκυπρίων και των Tουρκοκυπρίων ο γενικός γραμματέας του Oργανισμού Kόφι Aνάν.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ο κ. Aνάν απέστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο και τον ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Pαούφ Nτενκτάς, προσκαλώντας τους να έρθουν στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου 2004 για «να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιό του».

Σύμφωνα με την επιστολή, ο σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι «να θέσουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2004, την (κατάλληλη) ώρα, ώστε μία επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004».

Ο ΓΓ έγραψε επίσης στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας τους να στείλουν αντιπροσώπους για να στηρίξουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ, ο κ. Ανάν κινήθηκε για να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία λόγω των πρόσφατων «ενθαρρυντικών επαφών» για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη.

Στις επιστολές του, ο ΓΓ απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να λειτουργήσουν με την αναγκαία πολιτική βούληση για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα.

Διαβουλεύσεις στη Λευκωσία

Συνεχείς συσκέψεις έχει από το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με στενούς του συνεργάτες και εκπροσώπους κομμάτων, ενώ είχε συνάντηση και με τον πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο.

Aντικείμενο των επαφών του κ. Παπαδόπουλου είναι το περιεχόμενο της επιστολής - πρόσκλησης που έλαβε από τον ΓΓ του OHE για επανέναρξη των συνομιλιών και οι εξελίξεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο τριήμερο.

Οι επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας άρχισαν νωρίς το πρωί, με συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα πρεσβευτή, τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη και στη συνέχεια με τον τέως Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανεμένετο μέχρι το απόγευμα να συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Eπιφυλάξεις από Nτενκτάς

Επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα να αρχίσουν συνομιλίες για το Kυπριακό στις 10 Φεβρουαρίου εμφανίσθηκε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην Άγκυρα.

O κ. Ντενκτάς κατηγόρησε τον κ. Ανάν ότι «οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση για να τον ξεφορτωθεί» - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φαινομενική διάσταση θέσεων Ντενκτάς - Eρντογάν

«Νόμιζαν ότι θα φύγω από τη μέση, αλλά όταν είδαν ότι αυτό δεν συνέβη αισθάνθηκαν την ανάγκη να μιλήσουν και σε εμένα», πρόσθεσε ο Tουρκύπριος ηγέτης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρης Xατζηστεφάνου, φαινομενικά οι δηλώσεις Ντενκτάς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητορική του Τούρκου πρωθυπουργού Pετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Αθήνα και τη Λευκωσία για την επίλυση του Kυπριακού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, οι δηλώσεις Ντενκτάς προκάλεσαν αρκετά ερωτήματα σε Τούρκους αναλυτές που πίστευαν ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν στην Άγκυρα υπήρξε απόλυτη σύμπνοια.

Iκανοποίηση στην Aθήνα

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ανακοίνωση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης επαναβεβαίωσε «τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Aνάν, με στόχο την ανεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

Σε λύση ελπίζει ο K. Καραμανλής

Eξάλλου, πλήρης ομοφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στις Bρυξέλλες, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε εκεί με τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

O κ. Καραμανλής ανέφερε ότι επανέλαβε στον κ. Γκιουλ την πάγια θέση της ΝΔ για στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν και την αναζήτηση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταλήγοντας, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία του ΓΓ του OHE για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αυτή τη φορά να καταλήξει σε λύση.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 14:15 (Ώρα Λονδίνου)

Παπανδρέου εφ' όλης της ύλης

Παπανδρέου: H «σκανδαλολογία» δεν λύνει προβλήματα

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπως ισχύει σήμερα και παράλληλα θα εγγυηθεί τα κεκτημένα των εργαζομένων και συνταξιούχων, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠAΣOK Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε στη ΝΕΤ.

O κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ διότι -όπως ανέφερε- ύστερα από τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση προτείνει μέτρα της κυβέρνησης 1990 - 1993, τα οποία έφεραν συγκρούσεις, καθήλωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε πολιτικές αντιμετώπισης προβλημάτων, όπως η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή, από την καταπολέμηση των οποίων θα προκύψουν έσοδα που θα διανεμηθούν ανάλογα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τα έσοδα από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των συντάξεων, τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθούν στην υγεία και τα έσοδα από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών στην παιδεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στο ΠΑΣΟΚ και ποιο θα ήταν το τίμημα σε περίπτωση αποτυχίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα έμπαινε στην πολιτική και δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αν δεν ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε και ένα στίγμα των προθέσεών του για τον τρόπο διακυβέρνησης και το κυβερνητικό σχήμα, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασχολείται με τη διαχείριση και του τελευταίου ζητήματος, καθώς και ότι στη νέα εποχή τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας μπορούν να συγχωνευθούν.

Συναίνεση για τον Πρόεδρο

Aπαντώντας σε ερώτηση για το αν τον επόμενο χρόνο και με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, απάντησε ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε για μία συναινετική διαδικασία».

Σχετικά με την υπόθεση της τροπολογίας για το «Πόρτο Kαρράς» και την τύχη των δέκα βουλευτών που απομακρύνθηκαν από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι θα εμμείνει στην αρχική του απόφαση, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν παίζει το ρόλο του δικαστή.

Πρόσθεσε δε, ότι η «σκανδαλολογία» θα οδηγήσει σε λογική εξιλαστήριων θυμάτων, χωρίς, όμως, να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι ως πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το χρηματιστήριο, εφόσον, όμως, υπάρξουν βάσιμες κατηγορίες και όχι αόριστες υπόνοιες.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες θα υπάρχει δέσμευση σε αριθμούς και χρονοδιαγράμματα, ενώ δεσμεύθηκε σε δικαιότερη κατανομή του σημαντικού πλούτου που παράγει κάθε χρόνο η χώρα.

Σχετικά με το θέμα της διαπλοκής, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι πρόκειται για όρο ελληνικής εφεύρεσης και ότι ο ίδιος προτιμά τον όρο διαφθορά.

Για την εξάλειψη της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στις σχέσεις μεταξύ κράτους, μέσων ενημέρωσης και επιχειρηματιών.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 14:26 (Ώρα Λονδίνου)

Διένεξη για το ασφαλιστικό

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θρίλερ ΝΔ με Παπαθεμελή, με το ψηφοδέλτιο Α' Θεσσαλονίκης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η αλήθεια για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ. Επανέρχεται η τριμερής χρηματοδότηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καταιγίδα λάσπης από τους πασοκικούς Γκέμπελς. Οργισμένος ο Κ. Καραμανλής τους έτριψε στα μούτρα το πρόγραμμα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Ακάλυπτος» ο διάδοχος. Ναυάγησε στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του ο Γ. Παπανδρέου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Έκρηξη Καραμανλή. «Το κατεστημένο συνωμοτεί κατά της Νέας Δημοκρατίας». Οργίασε η παραπληροφόρηση για το οικονομικό πρόγραμμα.

Η ΑΥΓΗ: Η αλήθεια για το ασφαλιστικό. Επικοινωνιακή επιχείρηση παραπλάνησης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βγαίνει στη σύνταξη η ΝΔ. Εμφύλιος στη Ρηγίλλης με την γκάφα του ασφαλιστικού.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόρτο... Σουφλιάς! Νευρική κρίση στη Ρηγίλλης. Έφθασε η ώρα της ΝΔ για το δικό της προεκλογικό στραβοπάτημα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ας τελειώνουμε με την πράσινη προπαγάνδα. Όλη η αλήθεια για το ασφαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ.

ΕΘΝΟΣ: Καταιγίδα για τη «συνταγή Μητσοτάκη» για το μέλλον το μοντέλο Γιώργου. ΝΔ: Προσπαθούν άρον - άρον να μαζέψουν το σοκ του ασφαλιστικού. ΠΑΣΟΚ: Τολμηρή υπέρβαση με πρόγραμμα αλλαγών και ρήξεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ασφάλισε το «ασφαλιστήριο» της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Πλήρεις οι εξηγήσεις που έδωσε ο Κ. Καραμανλής για τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το κρυφό πρόγραμμα για το ασφαλιστικό. Νέα επώδυνα μέτρα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας σε συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η δημαγωγία δεν θα περάσει. ΠΑΣΟΚ: Αναζητεί σωσίβιο στη διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πατάτα-τρακ. Θύελλα αντιδράσεων και η ΝΔ επιχειρεί να τα μαζέψει.

ΕΞΠΡΕΣ: Προσοχή στο ασφαλιστικό! Εξηγήσεις έσπευσε να δώσει για το πρόγραμμά της η ΝΔ.

ΕΣΤΙΑ: Νέες εκλογές τον Ιούνιο. Θα ανατρέψουν πλήρως τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προτάσεις - έκπληξη για παιδεία και ανεργία. Έξι μεγάλες προγραμματικές αλλαγές από τον Γ. Παπανδρέου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θέατρο και υποκρισία. Καθεστωτική προπαγάνδα με θύμα το ασφαλιστικό.

ΚΕΡΔΟΣ: Πεδίο μάχης οι συντάξεις. Το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται για να ξεπεράσει το "σύνδρομο Πάχτα".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ασφαλιστική... θύελλα. Καταιγισμός αντιδράσεων για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πού εντοπίζεται έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα. Χαμηλή εξωστρέφεια και "κλειστές" αγορές τα... αγκάθια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Όμορφα λόγια από τον Γ. Παπανδρέου. Αρνήθηκε πεισματικά να τοποθετηθεί πολιτικά.

METRORAMA: Μαίνεται η «θύελλα» με αφορμή το ασφαλιστικό. Για «πισωγύρισμα» μιλάει το ΠΑΣΟΚ. Για διαστρέβλωση κατηγορεί η ΝΔ.

ΤΑ ΝΕΑ: Κατέρρευσε σε 24 ώρες το πρόγραμμα ΝΔ. Πανικός μετά τη θύελλα αντιδράσεων.

ΝΙΚΗ: Πανικός στη Ρηγίλλης. Ανάσα για το ΠΑΣΟΚ το «αυτογκόλ» της ΝΔ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Ασφαλιστικός εμπαιγμός στις πλάτες του λαού.

THE DAILY TIMES: «Αυτογκόλ» Σουφλιά την κρίσιμη ώρα. Έντονη δυσαρέσκεια Καραμανλή. ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση εκμετάλλευσης της νεοδημοκρατικής γκάφας.

CITY PRESS: Προαναγγελία ασφαλιστικής «θύελλας». Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταδίκασαν τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οργή Καραμανλή για διαστρέβλωση θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό. Καταγγέλλεται όργιο προπαγάνδας.

Η ΧΩΡΑ: Λίστες ΝΔ σε 7 περιφέρειες. Ποιοι είναι οι 108 υποψήφιοι που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια.

Ασφαλιστικό

Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι «η συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσαν οι μηχανισμοί της κυβερνητικής προπαγάνδας στη ΝΔ μετά τη δημοσιοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την οικονομία, κρίνεται από τον Κ. Καραμανλή ως απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν την απόφαση της κοινωνίας για πολιτική αλλαγή στις 7 Μαρτίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ προβλέπεται σύγκλιση των συντάξεων με το μέσο όρο της ΕΕ μέσα στα επόμενα 8 χρόνια».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι «ο Κ. Καραμανλής μίλησε για συντονισμένη επίθεση των γνωστών κέντρων και σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Και ξεκαθάρισε ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ θα υπάρξει σύγκλιση των συντάξεων με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα 8 χρόνια, πράγμα που σημαίνει σημαντική βελτίωση όλων των συντάξεων. Αυξάνονται το ΕΚΑΣ και η αγροτική σύνταξη».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, «η Νέα Δημοκρατία βγαίνει στη σύνταξη. Η γκάφα μεγατόνων, της κραυγαλέας δημοσιοποίησης των προγραμματικών εξαγγελιών για αυξήσεις στα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας, αλλά και οι ανακοινώσεις για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε πογκρόμ απολύσεων, οδήγησε σε σεισμό αντιδράσεων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε σπαρακτικό εμφύλιο στο ίδιο το κόμμα, του οποίου ηγείται ο κ. Κώστας Καραμανλής».

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «οι προτάσεις που περιέχει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για το ασφαλιστικό προκάλεσαν επιδείνωση του εργασιακού και συνδικαλιστικού κλίματος. Όλοι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση καταδίκασαν το περιεχόμενο του λεγόμενου 'νόμου Σιούφα' που αποτελεί, βάσει του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, τον πυρήνα της ασφαλιστικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει σε περίπτωση εκλογικής της νίκης».

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι «η γκρίνια και οι εσωκομματικές έριδες επέστρεψαν από χθες στη Ρηγίλλης και ο ενθουσιασμός που δημιουργήθηκε από την υπόθεση Πάχτα και τις δημοσκοπήσεις έδωσαν και πάλι τη θέση τους στην κατήφεια και στη μοιρολατρία. 'Πήγαμε να ρίξουμε μία κανονιά για να τρομάξουμε τον αντίπαλο και αυτή έσκασε μπροστά στα μούτρα μας. Δείξαμε και πάλι ότι είμασθε ικανοί για το χειρότερο και ότι μπορούμε να βάζουμε αυτογκόλ ακόμη και όταν ο αντίπαλός μας είναι κλεισμένος στην άμυνα', παρατηρούσαν χθες βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος, αναφερόμενοι στο τμήμα του προγράμματος για την οικονομία που άνοιξε ξαφνικά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό με τη ΝΔ στον ρόλο του απολογούμενου. Ο κ. Γ. Σουφλιάς βρέθηκε και πάλι χθες στη δίνη του κυκλώνα παρά το γεγονός ότι κανείς δεν τόλμησε να τον κατηγορήσει δημοσίως».

ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής στα πολιτικά χρονικά γκάφα της Νέας Δημοκρατίας να ανακοινώσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που κατέρρευσε μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο δεν μπορεί να αποτελεί ένα απλό λάθος που διορθώνεται με κάποιες διευκρινίσεις του κ. Καραμανλή και των επιτελών του. Αποτελεί κλασικό δείγμα της επαναλαμβανόμενης σε όλα τα σημαντικά θέματα διγλωσσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι «την αλήθεια για το ασφαλιστικό κρύβει ο επικοινωνιακός θόρυβος που έχει ξεσπάσει με τη δημοσίευση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Επί δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κράτησαν απείραχτο τον νόμο Σιούφα, τον οποίο τώρα -προεκλογικά- καταγγέλλουν. Με τον περσινό νόμο Ρέππα περιορίσθηκε η κρατική συμμετοχή και περιόρισε τις συντάξεις στο 70% των αμοιβών των εργαζομένων».

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, «σε προκλητικό εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού εξελίσσεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κοινωνική ασφάλιση. Η αλήθεια είναι ότι το αντιασφαλιστικό έργο και των δύο το πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι».

Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι «οι αντιδράσεις στα ενδότερα της ΝΔ λαμβάνουν τη μορφή θύελλας που απειλεί να παρασύρει συλλήβδην τον αισιόδοξο αέρα νίκης που διακατέχει στελέχη και οπαδούς. Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι παραποιεί τις θέσεις του κόμματός του».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 14:25 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κατάθεση Χουν

Οι αντιπολεμικοί διαδηλωτές επανειλημμένα έχουν στρέψει τα πυρά τους κατά του Τζεφ Χουν

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν, δίνει ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, νέες εξηγήσεις σχετικά με τον φάκελο που η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να πείσει για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Την Τετάρτη στο κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, παραδέχτηκε ότι τις παραμονές της εισβολής στο Ιράκ δεν γνώριζε ότι ο ισχυρισμός πως ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορούσε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά, αναφερόταν σε όπλα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο πεδίο μάχης και όχι να πλήξουν μακρινούς στόχους.

Ο Τζεφ Χουν αρνείται πως ο ισχυρισμός ήταν παραπλανητικός, παρόλο που οδήγησε τον βρετανικό Τύπο να κάνει λόγο για άμεση απειλή των βρετανικών συμφερόντων από τα όπλα του Ιράκ.

Όπως είπε, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το ντοσιέ για το Ιράκ, το ζήτημα της μεθόδου διασποράς των όπλων δεν αποτελούσε αντικείμενο σοβαρού δημόσιου διαλόγου.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του, ο Βρετανός υπουργός είχε πει πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής.

Εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Συντηρητικών- χαρακτήρισε απίστευτο το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είχε υπόψη του κατά τα φαινόμενα την ακριβή φύση των ισχυρισμών για τα 45 λεπτά.

Διαδηλώσεις στο BBC

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι του BBC, μετά από πρόσκληση των σωματείων τους, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του οργανισμού σε ολόκληρη τη Βρετανία, υπερασπιζόμενοι την πολιτική ανεξαρτησία του BBC.

Το πόρισμα Χάτον, σχετικά με τα αίτια θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, και είχε απαλλάξει πλήρως την κυβέρνηση από την κατηγορία της αλλοίωσης πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με τα όπλα του Ιράκ και είχε επικρίνει δριμύτατα το BBC για κακούς χειρισμούς και σοβαρά δημοσιογραφικά λάθη, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση διευθυντικών στελεχών του.

Η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ (Independent) αποκάλυψε ότι «το διοικητικό συμβούλιο του BBC απέρριψε τις συμβουλές των νομικών» και προέβη σε επίσημη απολογία μετά το πόρισμα Χάτον παρά τις διαβεβαιώσεις των νομικών του συμβούλων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν νομικά κενά στην έκθεση.

Οι «Τάιμς» επίσης αναφέρονται στο θέμα με δηλώσεις του λόρδου Μπερτ, πρώην γενικού διευθυντή του ΒΒC, ο οποίος δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το μεγαλύτερο λάθος του οργανισμού ήταν ότι δεν αντέδρασε κατάλληλα αμέσως μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν.


Ανακρίθηκε ο Σαρόν

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραίτησης του Αριέλ Σαρόν

Η Ισραηλινή αστυνομία ανέκρινε τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ένας επιχειρηματίας που τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε για απόπειρα δωροδοκίας του.

Ο επιχειρηματίας Νταβίντ Απέλ κρίθηκε ένοχος απόπειρας δωροδοκίας του πρωθυπουργού.

Το 1999 είχε δώσει μεγάλα ποσά στον γιο του Σαρόν, Ζικλάντ Σαρόν, το 1999 για να μεσολαβήσει στην αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.

Οι ανακριτές εξέτασαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργός επί δυόμισι ώρες.

Πιστεύεται πως τον ρώτησαν σχετικά με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε με τον Απέλ.

Ο γενικός ανακριτής του Ισραήλ θα αποφασίσει τώρα αν θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Τόσο ο Αριέλ Σαρόν όσο και ο Νταβίντ Απέλ αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι αντίπαλοι του Αριέλ Σαρόν καταγγέλλουν ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο, εξαγγέλλοντας σχέδια απόσυρσης των εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Tο χρονοδιάγραμμα των εκλογών

Aπολογισμό του κυβερνητικού έργου έκανε ο K. Σημίτης

Την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να εισηγηθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής στις 11 του μηνός, την προκήρυξη εκλογών στις 7 Μαρτίου και την σύγκληση της νέας Βουλής στις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δέκα σημεία:

Την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την αναβάθμιση του κύρους της χώρας και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης, την αύξηση των πόρων του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία νέων υποδομών και μεγάλων έργων, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της νέας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη δημιουργία ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία, την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και τη λήξη της διένεξης που αφορούσε τη βασιλική περιουσία.

Ο Κ. Σημίτης ευχαρίστησε τους υπουργούς, εκφράζοντας την ελπίδα η συμμετοχή τους στην κυβέρνησή του να υπήρξε μία χρήσιμη και δημιουργική εμπειρία.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, το χρονολόγιο των εξελίξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 10 Φεβρουαρίου το κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συνθήκη της διεύρυνσης, ενώ προβλέπεται την ίδια ημέρα να αρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Στις 11 Φεβρουαρίου διαλύεται η Βουλή και την ίδια μέρα κατά πάσα πιθανότητα παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και τη θέση του αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

Στις 12 Φεβρουαρίου παραιτούνται ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και στις 13 ορκίζονται οι υπηρεσιακοί υπουργοί που θα τους αντικαταστήσουν.

Στις 7 Μαρτίου προκηρύσσονται εκλογές και στις 18 Μαρτίου συνέρχεται η νέα Βουλή.

Tο υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική επιστολή του κ. Σημίτη προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Kωστή Στεφανόπουλο. Ως λόγο για την πρόωρη διάλυση της Bουλής η επιστολή επικαλείται τις εξελίξεις στο Kυπριακό.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Μουσείο γεμάτο αραβουργήματα

Πραγματικά αριστουργήματα περιλαμβάνονται στις συλλογές του λονδρέζικου μουσείου

Το μουσείο «Βικτόρια και Άλμπερτ» του Λονδίνου πρόκειται να εγκαινιάσει έκθεση με ισλαμικά έργα τέχνης, χάρη σε χορηγία σαουδαραβικής επιχείρησης, ύψους 5,4 εκατομμυρίων στερλινών.

Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει θησαυρούς από τη συλλογή ισλαμικών έργων του Μουσείου, που ανέρχονται σε 10 χιλιάδες εκθέματα, προερχόμενα κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Τα χρήματα της χορηγίας θα επιτρέψουν στο λονδρέζικο μουσείο να βγάλει τα πραγματικά αυτά αραβουργήματα από τις αποθήκες και να μετατρέψει μία από τις πτέρυγές του σε έκθεση ισλαμικής τέχνης που θα περιλαμβάνει χαλιά, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, έργα από γυαλί, ψηφιδωτά και άλλα έργα.

Η διοίκηση του μουσείου λέει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά χρημάτων στην ιστορία του.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται ανεκτίμητης αξίας έργα όπως

το ιρανικό χαλί Αρνταμπίλ του 16ου αιώνα

γλυπτά από ελεφαντόδοντα που προέρχονται από την αραβική περίοδο της Ισπανίας

έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί στη μεσαιωνική Αίγυπτο

κεραμικά τεχνοτροπίας Ιζνίκ από την οθωμανική Τουρκία

ψηφιδωτά του 14ου αιώνα από το Ουζμπεκιστάν

χειρόγραφα περσικού Κορανίου του 11ου αιώνα.

Η χορηγία θα επιτρέψει επίσης στο Μουσείο να διοργανώσει περιοδεύουσα έκθεση των έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Χορηγός της έκθεσης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Χάρτγουελ, που έχει την έδρα της στην Οξφόρδη αλλά αποτελεί θυγατρική του ομίλου «Αμπντούλ Λατίφ Τζαμίλ».

Η καινούργια γκαλερί που θα στεγάσει την έκθεση από το 2006 θα ονομάζεται «Γκαλερί Τζαμίλ Ισλαμικής Τέχνης» προς τιμή του εκλιπόντος ιδρυτή του ομίλου.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 12:17 (Ώρα Λονδίνου)

Αθώωση υπόπτου για την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Μζουντί παραδέχτηκε πως γνώριζε τους αεροπειρατές, όχι όμως και τα σχέδιά τους

Γερμανικό δικαστήριο αθώωσε ένα Μαροκινό φοιτητή που κατηγορούνταν πως είχε βοηθήσει τους αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο του Αμβούργου απάλλαξε ακόμα τον Αμπντελγκανί Μζουντί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η έκδοση της απόφασης καθυστέρησε μετά από παρέμβαση ενός εκ των δικηγόρων που είπε ότι θα προσκόμιζε νέα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα ενέπλεκαν τον κατηγορούμενο.

Οι δικαστές όμως, απέρριψαν το αίτημα.

Ο Μζουντί είπε ότι θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του, αλλά ίσως απελαθεί στο Μαρόκο ή εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δίκη του ήταν η δεύτερη στον κόσμο σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 08:24 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα των εξηγήσεων

Σε δύσκολα ερωτήματα για τον πόλεμο στο Ιράκ καλείται να δώσει απαντήσεις σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν.

Συγκεκριμένα το πρωΐ ο Βρετανός υπουργός θα παρουσιαστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα Άμυνας, η οποία αναμένεται να απευθύνει ερωτήσεις «για τα μαθήματα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση από τον πόλεμο στο Ιράκ».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζεφ Χουν αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τη χθεσινή δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι δε γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το επιχείρημα ότι το Ιράκ μπορούσε να πλήξει στόχους με όπλα μαζικής καταστροφής εντός 45 λεπτών.

Το επιχείρημα αυτό ήταν από τα βασικά για τη δικαιολόγηση του πολέμου.

Αργότερα ο Τζεφ Χουν θα έχει συνάντηση με τις οικογένειες έξι Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιούλιο.

Οι συγγενείς των θυμάτων αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις για τις ελλείψεις σε οπλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό του βρετανικού στρατού, οι οποίες αφήνουν εκατοντάδες Βρετανούς στρατιώτες εκτεθειμένους στους κινδύνους του Ιράκ.

Μία ημέρα νωρίτερα στην ομιλία του στο κοινοβούλιο ο Τόνι Μπλερ αιφνιδιάσει τόσο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε εάν το επιχείρημα των 45 λεπτών αφορούσε όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ή όπλα τακτικού στρατού που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 07:57 (Ώρα Λονδίνου)

Στον ανακριτή ο Αριέλ Σαρόν

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παραίτησης του Αριέλ Σαρόν

Ενώπιον της αστυνομίας παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν για την εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Τον περασμένο μήνα οι ισραηλινές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Ισραηλινό επιχειρηματία Νταβίντ Απέλ, ο οποίος κατηγορείται ότι επεχείρησε να δωροδοκήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο κ. Απέλ κατέβαλε αρχικώς εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στον γιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γκιλάντ το 1999, αλλά η εισαγγελική αρχή υποστηρίζει ότι τα χρήματα προορίζονταν για τον Αριέλ Σαρόν.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ανακρίνεται για το σκάνδαλο πρώτη φορά, ο ίδιος εμμένει στην αθωότητά του και αρνείται κάθε κατηγορία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ, τότε ενδέχεται να αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Στο μεταξύ, έκθεση βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Βρετανίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άσκηση οικονομικών πιέσεων στο Ισραήλ ως απάντηση στους περιορισμούς που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις κατεχόμενες περιοχές.

Το πρωί της Πέμπτης ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 07:01 (Ώρα Λονδίνου)

Με πλωτό όχημα στη Φλόριντα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα Κουβανών προσπαθεί να διαφύγει με πλωτό όχημα

Η αμερικανική ακτοφυλακή συνέλαβε ομάδα Κουβανών που επεχείρησε να διαφύγει στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών με πλωτό όχημα.

Η ομάδα των Κουβανών μετέτρεψε αυτοκίνητο - μια Μπίουικ μοντέλο του 1959 - σε πλοιάριο προσθέτοντας προπέλα και μηχανισμούς πλεύσης.

Είναι η δεύτερη φορά που κάποια μέλη της ίδιας ομάδας Κουβανών προσπαθούν να περάσουν τα στενά της Φλόριντας με πλωτό όχημα .

Το περασμένο έτος είχαν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές προσπαθώντας να διασχίσουν τα στενά με ένα φορτηγό μάρκας Σεβρολέτ που είχαν μετατρέψει σε πλεούμενο.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες η ομάδα των Κουβανών έξι ενήλικες και πέντε παιδιά θα οδηγηθούν από τις αμερικανικές αρχές πίσω στην Κούβα.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 06:33 (Ώρα Λονδίνου)

Έκκληση για επιείκεια

Ο καθηγητής Αμπντούλ Καντέρ Χαν ήταν ο επικεφαλής της ομάδος που κατασκεύασε την πρώτη πυρηνική βόμβα του Πακιστάν

Συνεδρίαση για το μέλλον του «αρχιτέκτονα» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν πραγματοποιεί το υπουργικό συμβούλιο της χώρας μετά τη δημόσια ομολογία του επιστήμονα για διαρροή πληροφοριών σε τρίτες χώρες.

Ο καθηγητής Αμπντούλ Καντέρ Χαν δήλωσε από τηλεοράσεως ότι αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και απεύθυνε έκκληση για επιείκεια στον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

Οι χώρες που φέρονται να έλαβαν πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν ήταν το Ιράν, η Λιβύη και η Βόρειος Κορέα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Ισλαμαμπάντ επισημαίνει ότι η υπόθεση του καθηγητού Χαν έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων για την άγνοια και αδυναμία του στρατού να αντιληφθεί τις ενέργειες του Πακιστανού επιστήμονα.

Ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Χαμίντ Γκουλ δήλωσε στο BBC ότι ο δρ. Χαν και η ομάδα και όχι ο στρατός ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πυρηνικών μυστικών του Πακιστάν.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 04:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Αναξιόπιστος ο Τόνι Μπλερ»

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

«Ο Μπλερ στο μέσον της διαμάχης για τα όπλα μαζικής καταστροφής», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η αξιοπιστία του Βρετανού πρωθυπουργού αμφισβητείται εκ νέου ιδίως μετά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ο κ. Μπλερ κατέστησε σαφές ότι δε γνώριζε εάν ο ισχυρισμός της βρετανικής κυβέρνησης για τη δυνατότητα του Σαντάμ Χουσεΐν να πλήξει στόχους εντός 45 λεπτών αναφερόταν σε όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ή σε τακτικά όπλα στο πεδίο της μάχης», διαβάζουμε στην Γκάρντιαν.

«Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ αμφισβήτησε ευθέως το νέο ισχυρισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αντιφάσκει με τα όσα τού μετέφερε ο Τόνι Μπλερ στις κατ΄ ιδίαν τους συναντήσεις εκείνη την περίοδο», αναφέρει η «Γκάρντιαν».

Να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν επιχείρησε να αναιρέσει τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Πιέσεις προς Μπλερ για δημοσίευση των αποδεικτικών στοιχείων για τον ισχυρισμό των 45 λεπτών», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Ιντιπέντεντ», η οποία έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση με τη δημοσίευση άρθρου του δρ. Μπράιαν Τζόουνς, εκ των επικεφαλής των ειδικών του υπουργείου Άμυνας σε θέματα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο δρ. Μπράιαν Τζόουνς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εισηγήσεις των ειδικών στο θέμα των όπλων του Ιράκ και υπογράμμισε ότι κανείς από τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας δεν ασπαζόταν τον ισχυρισμό των 45 λεπτών.

Βάσει των αποκαλύψεων στην «Ιντιπέντεντ» ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει στο φως της δημοσιότητας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία γύρω από τον ισχυρισμό ότι το Ιράκ είχε τη δυνατότητα να πλήξει στόχους μέσα σε 45 λεπτά.

«Ο Μπλερ παραδέχεται ότι δε γνωρίζει πού βρίσκονται τα όπλα μαζικής καταστροφής», επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της η Ντέιλι Τέλεγκραφ, ενώ οι «Τάιμς» εκτιμούν ότι «Το θερμόμετρο για το πόρισμα Χάτον ανεβαίνει, καθώς ο Μπλερ παραδέχεται ασάφειες στο επιχείρημα των 45 λεπτών».

Παραγκωνίστηκαν οι νομικοί

«Το διοικητικό συμβούλιο του BBC απέρριψε τις συμβουλές των νομικών», αποκαλύπτει η «Ιντιπέντεντ», επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο 135 σελίδων από άγνωστη πηγή.

Σύμφωνα με την «Ιντιπέντεντ» το διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού προέβη σε επίσημη απολογία μετά το πόρισμα Χάτον παρά τις διαβεβαιώσεις των νομικών του συμβούλων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι υπάρχουν νομικά κενά στην έκθεση.

Οι «Τάιμς» επίσης αναφέρονται στο θέμα με δηλώσεις του λόρδου Μπερτ, πρώην γενικού διευθυντή του ΒΒC, ο οποίος δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το μεγαλύτερο λάθος του οργανισμού ήταν ότι δεν αντέδρασε κατάλληλα αμέσως μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν.

Να σημειωθεί ότι ο λόρδος Μπερτ ήταν ο προκάτοχος του παραιτηθέντος γενικού διευθυντή του BBC, Γκρεγκ Ντάικ.

Ζωντανεύει ο Παρθενώνας

Τα νέα φιλόδοξα σχέδια του Βρετανικού Μουσείου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παρουσιάζουν οι «Τάιμς».

«Το αντίγραφο των Ελγινείων, ένα εικονικό παζλ», είναι ο τίτλος του άρθρου, το οποίο εξηγεί ότι «το Βρετανικό Μουσείο φιλοδοξεί να κατασκευάσει πιστό έγχρωμο αντίγραφο των Ελγινείων για πρώτη φορά μετά από 2000 χρόνια».

«Εκατοντάδες κομμάτια των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα σε δέκα μουσεία σε οκτώ χώρες θα βρεθούν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη για να διαβαστούν ηλεκτρονικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας», προσθέτουν οι «Τάιμς».

Το Βρετανικό Μουσείο έχει αποσπάσει δεσμεύσεις για συνεργασία από επτά μουσεία. Γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται εκτός από το Λονδίνο και την Αθήνα, στη Ρώμη, στο Παλέρμο, στο Παρίσι, στο Μόναχο, τη Χαϊδελβέργη, το Βούρτζμπουργκ, τη Κοπεγχάγη και τη Βιέννη.

Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει απαντήσει στο εγχείρημα του Βρετανικού Μουσείου. Η βρετανική εφημερίδα, πάντως, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «δραματική εξέλιξη, εάν ληφθεί υπόψιν η συνεχής άρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών».

Το άρθρο καταλήγει, πάντως, ότι «η ανακατασκευή των γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι ελλιπής καθώς ένα μεγάλο μέρος των αυθεντικών γλυπτών έχει χαθεί για πάντα εξαιτίας της παρέμβασης του ανθρώπου και των φυσικών καταστροφών τα τελευταία 2.450 χρόνια».

Περισσότερες γυναίκες στους Ολυμπιακούς

«Ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στους Ολυμπιακούς επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είναι ο τίτλος άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το οποίο αναφέρεται στις εκκλήσεις της Ελληνίδας επιτρόπου, Άννας Διαμαντοπούλου για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στις εθνικές αποστολές των κρατών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

«Η πρωτοβουλία της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όταν ολόκληρη η Ευρώπη φαίνεται να επανεξετάζει τη θέση του ισλάμ μέσα στη γηραιά ήπειρο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι οκτώ κράτη μεταβαίνουν στην Αθήνα μόνο με άνδρες αθλητές. Το 1992 στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης τα κράτη που δεν είχαν συμπεριλάβει γυναίκες στις αποστολές τους ήταν 35.


Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 04:41 (Ώρα Λονδίνου)

Αθνάρ: «Το αντίβαρο των ΗΠΑ»

Η ψήφος εμπιστοσύνης στον πόλεμο του Ιράκ από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας ενώπιον των μελών του αμερικανικού κογκρέσου και η υπόθεση Ζιπέ στη Γαλλία είναι δύο από τα βασικότερα θέματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Σε ομιλία του στο κογκρέσο των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ υπεραμύνθηκε εκ νέου του πολέμου στο Ιράκ και εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του στην αμερικανική εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης «Ελ Περιόντικο» επισημαίνει ότι «ο Αθνάρ ανανέωσε τη δέσμευσή του στην αμερικανική πολιτική λίγες ώρες αφότου στην Ισπανία το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα απέρριπτε το αίτημα της αντιπολίτευσης για συζήτηση στη βουλή όσον αφορά τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησε η ισπανική ηγεσία για να στηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ».

Η «Ελ Μούντο» εκτιμά ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ι ισπανικός λαός δεν περίμενε να δει μια τέτοια θριαμβευτική εμφάνιση στο κογκρέσο των ΗΠΑ ενός πρωθυπουργού που εθελοτυφλεί μπροστά στο κύμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στη χώρα μετά την σιωπηρή παραδοχή ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ».

Η εφημερίδα «Λα Βανγουάρντια» υποστηρίζει ότι είναι πλέον ότι ο Αθνάρ θεωρεί τον εαυτό του και την Ισπανία «αντίβαρο» των ΗΠΑ.

«Έπεισε ο Ζιπέ»

«Ο Αλέν Ζιπέ έπεισε τους Γάλλους», υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», αναφερόμενη στην εμμονή του πρώην πρωθυπουργού να μην εγκαταλείψει την πολιτική παρά την καταδίκη του για οικονομικά σκάνδαλα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας το 62% των ερωτηθέντων στηρίζουν τον Αλέν Ζιπέ στην απόφασή του να μην εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική μέχρι την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης στην έφεση που έχει ασκήσει.

«Η καταδίκη του Ζιπέ απειλούσε με καταστροφή την πολιτική μηχανή του Ζακ Σιράκ», εκτιμά η «Λε Μοντ», και προσθέτει, «εάν ο Ζιπέ παραιτείτο το κόμμα θα έχανε τον πρόεδρο του, η κυβέρνηση την έμπνευσή της και ο Σιράκ την προστατευτική του ασπίδα».

«Η παραμονή του Ζιπέ απέτρεψε τον σεισμό», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.