Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-04

  1. Μουσείο γεμάτο αραβουργήματα
  2. Ανάν: Διάλογος στο Κυπριακό... οσονούπω
  3. «Διαφθορά στις μεταγραφές»
  4. «Ειδική σχέση με Τουρκία, όχι ένταξη»
  5. Απορρίπτει τις καταγγελίες ο Μπλερ
  6. Πακιστάν: Απολογία για τις διαρροές
  7. Ψηφίσθηκε ο εκλογικός νόμος
  8. Σφοδρή αντιπαράθεση για τα σχέδια της Ν.Δ
  9. Έλλειμμα και προϋπολογισμός
  10. Σφοδρή αντιπαράθεση για τα σχέδια της Ν.Δ
  11. Στην τελική ευθεία για το συνέδριο
  12. Αντεγκλήσεις για οικονομία
  13. Κοινοβουλευτική συζήτηση για Χάτον
  14. Ποδόσφαιρο, μπύρες και λουκάνικα
  15. Ανοιχτά σύνορα με κλειστές αγορές εργασίας
  16. Ανοιχτά σύνορα με κλειστές αγορές εργασίας
  17. Το πόρισμα Χάτον στη Βουλή των Κοινοτήτων
  18. Κλειστή η γερουσία λόγω ρικίνης
  19. «Σωστή» η απόφαση Μπλερ
  20. Σταθερά μπροστά ο Τζον Κέρι

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2004 - 00:11 (Ώρα Λονδίνου)

Μουσείο γεμάτο αραβουργήματα

Πραγματικά αριστουργήματα περιλαμβάνονται στις συλλογές του λονδρέζικου μουσείου

Το μουσείο «Βικτόρια και Άλμπερτ» του Λονδίνου πρόκειται να εγκαινιάσει έκθεση με ισλαμικά έργα τέχνης, χάρη σε χορηγία σαουδαραβικής επιχείρησης, ύψους 5,4 εκατομμυρίων στερλινών.

Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει θησαυρούς από τη συλλογή ισλαμικών έργων του Μουσείου, που ανέρχονται σε 10 χιλιάδες εκθέματα, προερχόμενα κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Τα χρήματα της χορηγίας θα επιτρέψουν στο λονδρέζικο μουσείο να βγάλει τα πραγματικά αυτά αραβουργήματα από τις αποθήκες και να μετατρέψει μία από τις πτέρυγές του σε έκθεση ισλαμικής τέχνης που θα περιλαμβάνει χαλιά, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, έργα από γυαλί, ψηφιδωτά και άλλα έργα.

Η διοίκηση του μουσείου λέει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά χρημάτων στην ιστορία του.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα περιλαμβάνονται ανεκτίμητης αξίας έργα όπως

το ιρανικό χαλί Αρνταμπίλ του 16ου αιώνα

γλυπτά από ελεφαντόδοντα που προέρχονται από την αραβική περίοδο της Ισπανίας

έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί στη μεσαιωνική Αίγυπτο

κεραμικά τεχνοτροπίας Ιζνίκ από την οθωμανική Τουρκία

ψηφιδωτά του 14ου αιώνα από το Ουζμπεκιστάν

χειρόγραφα περσικού Κορανίου του 11ου αιώνα.

Η χορηγία θα επιτρέψει επίσης στο Μουσείο να διοργανώσει περιοδεύουσα έκθεση των έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Χορηγός της έκθεσης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Χάρτγουελ, που έχει την έδρα της στην Οξφόρδη αλλά αποτελεί θυγατρική του ομίλου «Αμπντούλ Λατίφ Τζαμίλ».

Η καινούργια γκαλερί που θα στεγάσει την έκθεση από το 2006 θα ονομάζεται «Γκαλερί Τζαμίλ Ισλαμικής Τέχνης» προς τιμή του εκλιπόντος ιδρυτή του ομίλου.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 22:10 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάν: Διάλογος στο Κυπριακό... οσονούπω

Ο γγ του ΟΗΕ θα ορίσει ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό σύντομα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ορίσει ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την πολιτική επανένωση του νησιού.

Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι στις επαφές που είχε με την τουρκική, την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία επισήμανε την ανάγκη για νέο γύρο συνομιλιών με στόχο την ένωση της Κύπρου ενόψει της ένταξής της στην ΕΕ, και πρόσθεσε ότι «όλοι έδειξαν την προθυμία για την επανάληψη των συνομιλιών και την ενίσχυση της προσπάθειας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει συνομιλήσει με τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά όπως είπε - θα πράξει κάτι τέτοιο σύντομα.

Στο μεταξύ οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες έφθασαν στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης για σειρά επαφών με την τουρκική ηγεσία σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Στην τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», Ραούφ Ντενκτάς, ο υιός του Σερντάρ, και ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς στο αεροδρόμιο της Άγκυρας η πρόσκληση τους έγινε για να «ενημερωθούν» από την τουρκική ηγεσία, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Ερντογάν περί ενδεχομένων εδαφικών παραχωρήσεων στους Ελληνοκυπρίους, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι ίσως συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο εάν αναγνωριστεί το κράτος τους και η εθνική κυριαρχία τους».


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 21:30 (Ώρα Λονδίνου)

«Διαφθορά στις μεταγραφές»

Ο πρόεδρος της Φούλαμ κατήγγειλε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για αντικανονική προσπάθεια προσεταιρισμού του ποδοσφαιριστή Λουί Σαχά

Οι παράνομες συναλλαγές στις μεταγραφές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο αγγλικό ποδόσφαιρο, καταγγέλλει γνωστός ατζέντης.

Ο εν λόγω ατζέντης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στο BBC ότι τόσο οι ομάδες όσο και οι εκπρόσωποι των παικτών παραβιάζουν τους κανόνες που έχουν θεσπίσει για τις μεταγραφές η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπαίτιοι των παραβιάσεων μένουν ατιμώρητοι.

Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι:

Οι ποδοσφαιριστές πολύ συχνά προσεγγίζονται από αντίπαλες ομάδες παράνομα

Πολλοί μεσάζοντες στις μεταγραφές δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος

Ορισμένοι ατζέντηδες προσπαθούν με έκνομο τρόπο να αποσπάσουν παίκτες από συναδέλφους τους.

Αφορμή για το σχετικό ρεπορτάζ του BBC ήταν μεταξύ άλλων οι καταγγελίες των προέδρων της Φούλαμ και της Άιντχόφεν εναντίον του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για αντικανονική προσπάθεια προσεταιρισμού των ποδοσφαιριστών Λουί Σαχά και Άριεν Ρόμπεν αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας δεοντολογίας στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία Γκρέιαμ Μπιν, παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα στις μεταγραφές είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τις αρχές.

«Κάθε φορά που νομίζει κανείς ότι έκλεισαν τα νομικά παράθυρα αναδύεται ένας ακόμα τρόπος παρέκβασης από τους κανονισμούς» είπε ο κ. Μπιν στο BBC.

Απαγορευμένες «επαφές»

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ μια ομάδα ή ένας ατζέντης μεσάζων απαγορεύεται να πλησιάσουν τον ποδοσφαιριστή ενός άλλου συλλόγου πριν οι δύο ομάδες συμφωνήσουν στην μεταγραφή και το τίμημά της.

Στην πραγματικότητα όμως πολλοί παίκτες αρπάζονται κυριολεκτικά μέσα από την ομάδα τους πολύ πριν ο επίδοξος αγοραστής εκφράσει ενδιαφέρον για τη μεταγραφή τους.

Η πρακτική αυτή σύμφωνα με τον ατζέντη που κάνει τις καταγγελίες είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στην Πρέμιερσιπ όσο και στις υποδεέστερες κατηγορίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Επίσης σύμφωνα με τους κανονισμούς για να διαδραματίσει κάποιος ρόλο μεσάζοντα στις μεταγραφές θα πρέπει να έχει άδεια της ΦΙΦΑ, αφού έχει περάσει διαγωνισμούς της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και έχει ασφαλιστεί για περίπτωση επαγγελματικής αμέλειας.

«Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν λάβει τη σχετική άδεια και εξακολουθούν να παίζουν ενεργό ρόλο στις μεταγραφές, χωρίς να εντοπίζονται» λέει ο καταγγέλων.

Αν και υπάρχει σχετικό μητρώο στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που αποκαλύπτει τις σχέσεις ποδοσφαιριστών και ατζέντηδων, εντούτοις η καταγραφή αυτή δεν είναι υποχρεωτική και πολλοί ποδοσφαιριστές δεν υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας με τους μεσάζοντες που τους εκπροσωπούν στις σχετικές διαπραγματεύσεις.


«Ειδική σχέση με Τουρκία, όχι ένταξη»

Η Άνγκελα Μέρκελ προτείνει ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία αντί πλήρους ένταξης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσφέρει στην Τουρκία μια εναλλακτική λύση αντί της πλήρους ιδιότητας μέλους, δήλωσε η πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν θα πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία ψεύτικες υποσχέσεις, επειδή στη συνέχεια θα υπάρξει απογοήτευση» είπε σε δημοσιογράφους η ηγέτης της γερμανικής αντιπολίτευσης, που πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα σε δύο εβδομάδες.

Και πρόσθεσε: «Επιθυμούμε μια ειδική σχέση, έναν τρίτο δρόμο συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε πολύ στενές σχέσεις με την χώρα αυτή για γεωπολιτικούς λόγους και λόγους ασφαλείας».

Μιλώντας πριν την έναρξη του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η κ. Μέρκελ προέβλεψε ότι το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας θα διαδραματίσει ρόλο και στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας έρχεται σε αντίθεση με την επίσημα διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων για προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας στην ΕΕ.

Οι ηγέτες των 25 χωρών - μελών της Κοινότητας πρόκειται το Δεκέμβριο να αποφασίσουν εάν και πότε θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 18:14 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτει τις καταγγελίες ο Μπλερ

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο κοινοβούλιο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, απέρριψε τις νέες καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του παρουσίασε τα στοιχεία που οδήγησαν τη χώρα στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Μιλώντας σε συζήτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση Χάτον για τις αιτίες που οδήγησαν στην αυτοκτονία, τον σύμβουλο του υπουργείου Άμυνας, Ντέιβιντ Κέλι, ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε αίτημα να δώσει στη δημοσιότητα τις βασικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τις οπλικές δυνατότητες του Ιράκ.

Νωρίτερα, ο δρ Μπράιαν Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του Βρετανικού υπουργείου ΄Άμυνας, την εποχή που η κυβέρνηση Μπλερ, δημοσιοποιούσε τον περίφημο, πλέον, φάκελο για τα όπλα του Ιράκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent), κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε ούτε ένας ειδικός των μυστικών υπηρεσιών που να ασπαζόταν τους ισχυρισμούς του Τόνι Μπλερ για τα όπλα του Ιράκ.

Ο Τζόουνς αναφέρει πως αγνοήθηκαν οι απόψεις των ειδικών και πως στον φάκελο για τα όπλα του Ιράκ είχαν περιληφθεί παραπλανητικοί ισχυρισμοί.

Ο Τόνι Μπλερ είπε ότι η έκθεση Χάτον έδειξε πως δεν υπάρχει ίχνος αποδεικτικού στοιχείου που να στηρίζει τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση υπερέβαλλε τον κίνδυνο από το Ιράκ.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο ήταν επεισοδιακή καθώς διεκόπη για δέκα λεπτά επειδή η ομιλία του πρωθυπουργού Τονι Μπλέρ διεκόπη αρκετές φορές από διαδηλωτές που παρακολουθούσαν την συζήτηση από τον εξώστη του κοινοβουλίου.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Πακιστάν: Απολογία για τις διαρροές

Ο δρ Χαν είναι εθνικός ήρωας για πολλούς Πακιστανούς, που διαδηλώνουν υπέρ του

Ο αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, καθηγητής Αμπντούλ Καντέρ Χαν, απολογήθηκε δημόσια για το γεγονός ότι άφησε πληροφορίες για την πυρηνική τεχνολογία να διαρρεύσουν σε ανάλογες επιστημονικές ομάδες του Ιράν, της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.

Στην απολογία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο δρ Χαν είπε ότι ενήργησε καλή τη πίστη αλλά έκρινε λανθασμένα.

Ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ να τον συγχωρήσει.

Σε απάντησή της, η κυβέρνηση είπε ότι ο καθηγητής ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το διπλό ρόλο του στα πυρηνικά εργαστήρια της χώρας, των οποίων ήταν επικεφαλής επί 25 χρόνια.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ισλαμαμπάντ λέει ότι η απολογία του καθηγητή ίσως να έδωσε στην κυβέρνηση την αφορμή που ζητούσε για να μην τον εκδιώξει.

Άλλωστε ο δρ Χαν αποτελεί εθνικό σύμβολο για το λαό του Πακιστάν αφού κατασκεύασε την πρώτη πυρηνική βόμβα της χώρας.

Ωστόσο τρεις άλλοι συνεργάτες του που κατηγορούνται για ανάλογες πράξεις βρίσκονται υπό κράτηση.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 13:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ψηφίσθηκε ο εκλογικός νόμος

Υπερψηφίστηκε και «επί του συνόλου» το νομοσχέδιο περί του τρόπου εκλογής των βουλευτών. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ, 144 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 141 ψήφισαν κατά ενώ υπήρξαν και 15 απόντες.

Συγκεκριμένα, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι ανεξάρτητοι Στ. Μάνος και Γ. Ψαχαρόπουλος (Φιλελεύθεροι που εξελέγησαν ως συνεργαζόμενοι με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ) και ο ανεξάρτητος, πλέον, Γ. Ανθόπουλος.

Κατά, τάχθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κατσανέβας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κ. Σπυριούνης και Β. Κεδίκογλου (εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ).

Απόντες ήταν οι κ.κ. Γ. Καρατζαφέρης (ανεξάρτητος), Θ. Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ), Λ. Αποστολίδης (ΠΑΣΟΚ), Στ. Παπαθεμελής (ανεξάρτητος), Ευ. Αργύρης (ΠΑΣΟΚ), Ι. Τσακλίδης (ΠΑΣΟΚ), Αλ. Αθανασιάδης (ΠΑΣΟΚ), Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ), Γ. Κτενάς (ΠΑΣΟΚ), Κ. Σημίτης (ΠΑΣΟΚ), Μ. Λουκάκης (ΠΑΣΟΚ), Ι. Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Χρ. Μαγκούφης (ΠΑΣΟΚ), Χρ. Πάχτας (ΠΑΣΟΚ) και Ι. Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ).


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα σχέδια της Ν.Δ

«Διορθωτική» δήλωση έκανε Κ. Καραμανλής

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εξαγγελία του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ, για την πρόθεση της ΝΔ να υιοθετήσει εκ νέου το νόμο Σιούφα, για το ασφαλιστικό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από διαδοχικές συσκέψεις στη Ρηγίλλης, ο Κ. Καραμανλής, με «διορθωτική» δήλωση του υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά ούτε και οι συνταξιοδοτικές εισφορές».

«Το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ προσέθεσε ότι η «νέα οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση».

«Δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους κατήγορους, είπε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τα στελέχη της κυβέρνησης «υπόλογα και κατηγορούμενα».

Σουφλιάς.: «Διαστρέβλωση»

Για διαστρέβλωση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά την πολιτική για το ασφαλιστικό σύστημα κατηγόρησε την κυβέρνηση ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Σουφλιάς.

Στη συνέχεια, ο κ. Σουφλιάς, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, είπε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ούτε αύξηση στις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ τόνισε ότι οι νόμοι του 1990- 1992 προέβλεπαν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία από αυτή που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση το 2002.

ΠΑΣΟΚ: «Scripta manent»

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ερωτηθείς για το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι «το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κοιτάζει προς τα πίσω, δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις και θα έλεγα και αβεβαιότητα».

Κάνεις δεν πείστηκε από τις «διορθωτικές» δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, λέει ο Πρωτόπαπας

Στο θέμα παρενέβη με δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιτέλους αποκαλύφθηκε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ, πρόκειται για μια σκληρή ιδιαίτερα δυσμενή πολιτική που αναφέρεται στην εισοδηματική ασφάλεια των εργαζομένων και που όμως γεννά συγκρούσεις, ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Παράλληλα, ο κ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση Καραμανλή, δήλωσε: «Τώρα υπό το βάρος της κατακραυγής ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να σκεπάσει την αβεβαιότητα που γέννησε το πρόγραμμά του. Επί ματαίω. Όλοι κατάλαβαν, όλοι ξέρουν. Scripta manent».

Έντονα επικριτική και η Αριστερά

Το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ αποτελεί δέσμευση προς το κεφάλαιο, προς τους στόχους και τις λειτουργίες της ΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι έχει ως άξονα την ελεύθερη επιχειρηματική πρωτοβουλία, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κεφαλαίων που στηρίζεται στην καταλήστευση του εργατικού μόχθου.

Για συνέχεια μιας πολιτικής που φέρνει αύξηση των ανισοτήτων, υψηλή ανεργία και περιορισμό του κοινωνικού κράτους, έκανε λόγο ο ΣΥΝ, επικρίνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για έλλειψη διάθεσης να αποδεσμευτούν «από το μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των δημαγωγικών προεκλογικών εξαγγελιών».

Με αντιφατικές και λαϊκίστικες διακηρύξεις η ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους της μικρής και μεσαίας τάξης προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 12:22 (Ώρα Λονδίνου)

Έλλειμμα και προϋπολογισμός

Αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες και μειώθηκαν τα έσοδα στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2004 καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το έλλειμμα που έχει φτάσει σε ύψος - ρεκόρ.

Σε αντίθεση με την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα ενώ τα έσοδα μειώθηκαν λόγω της μείωσης των φόρων.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν απογοητευμένοι από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου που δεν κατάφερε να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο νέος προϋπολογισμός, ύψους 2,4 τρις, δολαρίων, είναι από ορισμένες πλευρές ιστορικός.

Το έλλειμμα φτάνει τα 521 δις. ύψος ρεκόρ που ξεπερνά με διαφορά το έλλειμμα των 290 δις. επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Επί πλέον, είναι αξιοσημείωτο πως οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια ανέρχονται στα 450 δις. δολάρια ξεπερνώντας έτσι το συνολικό ύψος των δαπανών για όλα τα άλλα προγράμματα στο εσωτερικό της χώρας, όπως για την παιδεία, τις μεταφορές και το οικιστικό.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα σχέδια της Ν.Δ

«Διορθωτική» δήλωση έκανε Κ. Καραμανλής

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εξαγγελία του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ, για την πρόθεση της ΝΔ να υιοθετήσει εκ νέου το νόμο Σιούφα, για το ασφαλιστικό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από διαδοχικές συσκέψεις στη Ρηγίλλης, ο Κ. Καραμανλής, με «διορθωτική» δήλωση του υποστήριξε ότι με το πρόγραμμα της ΝΔ δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και οι εισφορές αλλά αντίθετα προβλέπεται σύγκλιση των ελληνικών συντάξεων με τις ευρωπαϊκές τα επόμενα 8 χρόνια.

Επιτέθηκε δε, στο ΠΑΣΟΚ για λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και παραποίηση των θέσεων της ΝΔ.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, πιθανολογείται, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις και στη Βουλή όπου θα παρευρεθεί για την ονομαστική ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο.

Χριστοδουλάκης: «Τίποτα το καινούργιο»

Η ΝΔ με το οικονομικό της πρόγραμμα αναπαράγει παλιές ιδέες με απώτερο στόχο να ξαναφέρει όλες τις πολιτικές της του 90-93, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης απαντήσε στην Νέα Δημοκρατία για οικονομικό της πρόγραμμα

Ο υπουργός Οικονομίας τοποθετήθηκε σημείο προς σημείο επί του προγράμματος και είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνο που του προκάλεσε την προσοχή ήταν ότι τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η ΝΔ αφορούν ελαφρύνσεις της φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά πουθενά δεν κάνει λόγο για ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σουφλιάς: «Αβάσιμες παρατηρήσεις»

Απατώντας στις εστιάσεις του κ. Χριστοδουλάκη ο κ. Σουφλιάς, έκανε λόγο για αβάσιμες παρατηρήσεις και ανακρίβειες.

«Το Πρόγραμμα μας προβλέπει πράγματι την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης την μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας.

»Είναι φανερό ότι μόνον η ενίσχυση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετα εισοδήματα για τους εργαζομένους.

»Το ΠΑΣΟΚ που έχει σπρώξει στην ανεργία 530 χιλ. ανθρώπους θα έπρεπε τουλάχιστον να το έχει αντιληφθεί», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Έντονα επικριτική και η Αριστερά

Το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η ΝΔ αποτελεί δέσμευση προς το κεφάλαιο, προς τους στόχους και τις λειτουργίες της ΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι έχει ως άξονα την ελεύθερη επιχειρηματική πρωτοβουλία, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κεφαλαίων που στηρίζεται στην καταλήστευση του εργατικού μόχθου.

Για συνέχεια μιας πολιτικής που φέρνει αύξηση των ανισοτήτων, υψηλή ανεργία και περιορισμό του κοινωνικού κράτους, έκανε λόγο ο ΣΥΝ, επικρίνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για έλλειψη διάθεσης να αποδεσμευτούν «από το μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των δημαγωγικών προεκλογικών εξαγγελιών».

Με αντιφατικές και λαϊκίστικες διακηρύξεις η ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει τους ανθρώπους της μικρής και μεσαίας τάξης προκειμένου να τους υφαρπάξει την ψήφο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 12:29 (Ώρα Λονδίνου)

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απευθύνει νέα πρόσκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες

Συνάντηση με τους κ.κ. Σημίτη και Χρυσοχοΐδη είχε σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Παπανδρέου, μετά την συνάντηση κάλεσε όλους τους φίλα προσκείμενους προς το κόμμα του να συμμετάσχουν στο νέο ξεκίνημά του που «βάζει τον πολίτη να συναποφασίζει». Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πίστη του συμμετοχική δημοκρατία.

Tο ίδιο αντικείμενο, την διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου, θα έχει η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του.

Οι εργασίες του εκτάκτου συνεδρίου θα αρχίσουν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Η ψηφοφορία θα διενεργηθεί μέσω 2.500 καλπών που θα έχουν τοποθετηθεί σε 1.850 σημεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε κέντρα απόδημου ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

«Εφ' όλης της ύλης»

Απαντήσεις εφ' όλης της ύλης θα δώσει το βράδυ της Τετάρτης ο Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΤ.

Παράλληλα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απευθύνει νέα πρόσκληση προς τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή και να του δώσουν ισχυρή εντολή για να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στο κόμμα και στο πολιτικό σκηνικό.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Αντεγκλήσεις για οικονομία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ: Στα 230 ευρώ το ΕΚΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΝΔ: Ανάσα για μισθωτούς-συνταξιούχους. Το οικονομικό πρόγραμμα εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Βρόμικο παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ με τις συντάξεις. Απάντηση με κινδυνολογία στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα μέτρα που θα αλλάξουν αμέσως την Ελλάδα. Καραμανλής: Συμφωνία τιμής με τον κάθε πολίτη το οικονομικό πρόγραμμα.

Η ΑΥΓΗ: Αριστερά των προτάσεων και όχι της άρνησης. 450 προσωπικότητες ευρύτατου φάσματος στην εκλογική επιτροπή.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ασκήθηκε δίωξη στον διοικητή του ΙΚΑ και στους 3 Γεν. Δ/ντές. Για τα 6,5 δισ. που μας έχουν φάει παρέα με τα ασφαλιστικά Ταμεία της ΕΣΗΕΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δώδεκα χρόνια πίσω! Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει το Ασφαλιστικό της ΝΔ. Ακόμη δεν έγιναν κυβέρνηση και άρχισε κοινωνική σύγκρουση.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο. Ολόκληρο το πρόγραμμα της ΝΔ για ισχυρή Ελλάδα και ισχυρούς πολίτες.

ΕΘΝΟΣ: Με συνταγή Μητσοτάκη η πρόταση της ΝΔ. Οικονομία: Τι προβλέπει για φόρους, μισθούς, συντάξεις, ανάπτυξη, αποκρατικοποιήσεις, νέους πόρους.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ενθρονίζεται ο νέος πατριάρχης πασών των... ΠΑΣΟΚ. Με τα... χρυσόβουλα που θα βγάλουν οι κάλπες, που στήνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γενναία μέτρα στην οικονομία. Ουσιαστικές τομές περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβόλαιο τιμής της ΝΔ με τον πολίτη. Οικονομικό πρόγραμμα: Δεσμεύσεις για την αύξηση της απασχόλησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πίσω στο '90. Αναπαλαίωση Ασφαλιστικού εποχής Μητσοτάκη.

ΕΣΤΙΑ: Πρωτοφανές φακέλωμα. Θα καταγραφούν τα πολιτικά φρονήματα.

Espresso: Βγαίνει στο σφυρί για χρέη το σπίτι της Λίτσας Διαμάντη. Στις 18 Φεβρουαρίου ο πλειστηριασμός. Τι λέει η τραγουδίστρια.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μάχη της οικονομίας. Φιλελεύθερο πρόγραμμα από Καραμανλή για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Ο ΛΟΓΟΣ: ''Συμφωνία τιμής'' με κάθε κοινωνική ομάδα. Οξεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ από τον Κ. Καραμανλή.

ΤΑ ΝΕΑ: Αποκάλυψη τώρα για το κρυφό πρόγραμμα ΝΔ. Επιστροφή ολοταχώς στη συνταγή Μητσοτάκη.

ΝΙΚΗ: Επιστροφή στο '90-'93. Την πολιτική του Μητσοτάκη επαγγέλλεται ο Καραμανλής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ: Παραλλαγή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

The Daily Times: Οργή για Χριστοδουλάκη ξεσπά στο ΠΑΣΟΚ. Ο χειρισμός της τροπολογίας Πάχτα εξέθεσε χωρίς λόγο την κυβέρνηση λένε στο κόμμα.

Traffic News: Έντονο παρασκήνιο με Ελένη και Ρούλα. Ο πόλεμος της πρωινής ζώνης. Τι κρύβουν οι ξανθές παρουσιάστριες.

Η ΧΩΡΑ: Μείωση φόρων, αυξήσεις μισθών, συντάξεων. Επαναστατικά μέτρα για την οικονομία εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία.

City Press: ΝΔ: Επιστροφή στο '90 για τις συντάξεις. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ μετατρέπει ξανά το ''νόμο Σιούφα'' σε άξονα αναφοράς για την Κοινωνική Ασφάλιση.

MetroRAMA: Η ώρα της οικονομίας. Στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής μεταφέρθηκε η προεκλογική αντιπαράθεση.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ''Πόλεμος'' για τα κινητά. Στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μόνο 25% ο φόρος σε ΑΕ και ΕΠΕ. Εντυπωσιακές δεσμεύσεις Καραμανλή για την οικονομία.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εντυπωσιακό οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Νέα Δημοκρατία-οικονομικό πρόγραμμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «με τις νέες προτάσεις και λύσεις που περιλαμβάνει, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας και της ακρίβειας καθώς και στο αίτημα για λιγότερη φορολόγηση -κατά κύριο λόγο των επιχειρήσεων».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι «ένα δίκαιο οικονομικό πρόγραμμα, χωρίς υπερβολές αλλά με υλοποιήσιμους στόχους ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει το κλίμα διαστρεβλώνοντας τις ανακοινώσεις για το συνταξιοδοτικό προς χάριν των εντυπώσεων».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του, εκτιμά μεταξύ άλλων ότι «δείγμα πολιτικής συνέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας της αυριανής κυβέρνησης αποτελεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ που παρουσίασε χθες ο Κώστας Καραμανλής. Σε μια περίοδο προεκλογικού λαϊκισμού προ προσφέρεται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, η ΝΔ επιλέγει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και προτείνει ένα ρεαλιστικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της χώρας και στις ανάγκες των πολιτών».

Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, «ισχυροί πολίτες, κοινωνική δικαιοσύνη, αύξηση της απασχόλησης και ανάπτυξη είναι οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασαν χθες ο Κώστας Καραμανλής και οι επιτελείς του».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «με τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματός της για την οικονομία η ΝΔ θύμισε και επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι 20 χρόνια στην εξουσία. Παρενεβλήθη η νεοδημοκρατική τριετία οπισθοδρόμησης του τόπου το 1990-1993, που σάρωσε δικαιώματα εργαζομένων, έκοψε συντάξεις, κατήργησε θέσεις εργασίας με αποκρατικοποιήσεις, εκτοξεύοντας στα ύψη τη λαϊκή δυσφορία. Εκείνη την αντιλαϊκή συντηρητική πολιτική των σκληρών μέτρων που η εφαρμογή της έστρεψε το εκλογικό σώμα και πάλι στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1993, όμοια και απαράλλαχτη την επαναφέρει η ηγεσία της ΝΔ πιστεύοντας ότι το εκλογικό σώμα ούτε θυμάται ούτε και μπορεί να κρίνει την αναλγησία των μέτρων που πλήρωσε με στέρηση κεκτημένων δικαιωμάτων»

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι «ο πρόγραμμα της ΝΔ με έντονη γεύση φιλελευθερισμού της περιόδου Μητσοτάκη 1990-1993 προβλέπει την πλήρη ανατροπή του ισχύοντας ασφαλιστικού συστήματος αθρόες αποκρατικοποιήσεις ακόμα και αν αυτές οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζόμενων και φορολογικές ελαφρύνσεις κυρίως για τις επιχειρήσεις. Η πλέον επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα εξαγγελία του προγράμματος της ΝΔ είναι η επαναφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 1990-1993»

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι «ο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ αποτελεί δέσμευση προς το κεφάλαιο, προς τους στόχους και τις λειτουργίες της ΕΕ. Είναι μια παραλλαγή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία. Έχει ως άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κεφαλαίων η οποία στηρίζεται στην καταλήστευση του εργατικού μόχθου»

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και του ΟΤΕ η ΝΔ σπρώχνει, με το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, ένα ακόμη βήμα πιο πέρα τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πρακτικές που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα, οι ομοιότητες δεν έχουν τέλος: Δραστική μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις, ανασφάλιστη εργασία νέων, επιδοματική πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας, προεκλογικές υποσχέσεις για αυξήσεις ΕΚΑΣ και αγροτικών συντάξεων».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κοινοβουλευτική συζήτηση για Χάτον

Ο Τόνι Μπλερ, την Τρίτη, ενημέρωσε επιτροπή του κοινοβουλίου

Το βρετανικό Κοινοβούλιο συζητά το πόρισμα της έρευνας του δικαστή Χάτον, σχετικά με τις αιτίες του θανάτου του δρ Ντέιβιντ Κέλι, ειδικού του υπουργείου αμύνης στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Το πόρισμα απάλλαξε πλήρως τη βρετανική κυβέρνηση από την κατηγορία της αλλοίωσης πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με τα όπλα του Ιράκ και ταυτόχρονα επέκρινε το BBC για κακούς χειρισμούς και σοβαρά δημοσιογραφικά λάθη.

Η συζήτηση έπεται της απόφασης, την Τρίτη, του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, να προχωρήσει σε έρευνα για την απουσία των όπλων του Ιράκ.

Επιδίωξη του βρετανού πρωθυπουργού ήταν να συμμετέχουν στην επιτροπή εκπρόσωποι όλων των κομμάτων καθώς και πρώην υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι λειτουργοί.

Αλλά, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην έρευνα επειδή κρίνει πολύ περιορισμένο, το πλαίσιο που δόθηκε από την κυβέρνηση στη επιτροπή.

Η αποχή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών αφήνει, την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την επιτροπή έκθετες σε επικρίσεις, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Οι περιορισμοί που έχει θέσει η κυβέρνηση στην επιτροπή της οποίας θα προεδρεύσει ο λόρδος Μπάτλερ, προκαλούν αντιδράσεις και μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, Ντάγκ Χέντερσον, ζήτησε να διευρυνθεί το πλαίσιο της έρευνας ώστε να διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση «προέβη στους απαραίτητους ελέγχους για να βεβαιωθεί πως οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα του Ιράκ ήταν ακριβείς, πριν αποφασίσει να πάει σε πόλεμο».

Νέες καταγγελίες

Στο μεταξύ, ανοιχτή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τις σελίδες της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), ένας από τους πλέον εξέχοντες ειδικούς στα όπλα μαζικής καταστροφής, ο δρ Μπράιαν Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων της Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας του Βρετανικού υπουργείου ΄Άμυνας, την εποχή που η κυβέρνηση Μπλερ, δημοσιοποιούσε τον περίφημο, πλέον, φάκελο για τα όπλα του Ιράκ.

Στο άρθρο του ο Τζόουνς υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ούτε ένας ειδικός των μυστικών υπηρεσιών που να ασπαζόταν τους ισχυρισμούς του Τονι Μπλέρ για τα όπλα του Ιράκ.

«Το συμπέρασμα πως ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα προήλθε από τον αναπόδεικτο ισχυρισμό μιας και μόνο πηγής ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία μέσα σε 45 λεπτά. Παρόλο που η πληροφορία αυτή τέθηκε υπόψη μιας άλλης πηγής, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η πρωτογενής πηγή ήταν αξιόπιστη» αναφέρει στο άρθρο του ο δρ Τζόουνς.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης όπλων μαζικής καταστροφής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις για τις διατυπώσεις του φακέλου.

«Με βάση τα στοιχεία που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες η άποψη ότι το Ιράκ είχε χημικά ή βιολογικά όπλα, θα έπρεπε να εκτιμηθεί πολύ προσεκτικά. Μας είπαν, όμως, ότι υπήρχαν άλλα στοιχεία για το θέμα αυτό, τα οποία δεν μπορούσαμε να δούμε, που εξουδετέρωναν όλες τις επιφυλάξεις μας. Μας είπαν ότι πρόκειται για πολύ σημαντικές πληροφορίες τις οποίες δεν επιτρέπεται να δούμε» επισημαίνει στο άρθρο του στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ το πρώην ανώτατο στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Ο Τζόουνς συμπληρώνει πως «στον πρόλογο του κειμένου που διάβασε ο Τόνι Μπλερ η λέξη πιθανότητα αντικαταστάθηκε από τη λέξη βεβαιότητα» και καταλήγει λέγοντας πως συμφωνεί «με το BBC όσον αφορά την παραποίηση του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ».

Να σημειωθεί ότι ο δρ. Μπράιαν Τζόουνς είχε καταθέσει ενώπιον της επιτροπής Χάτον και είχε υπαινιχθεί ότι δεν υπήρχε ούτε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος να στήριζε τους ισχυρισμούς του Μπλερ για τα όπλα του Ιράκ.

Δύσκολοι καιροί

Η παρέμβαση του Μπράιαν Τζόουνς είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση, αυτή τη χρονική στιγμή, εκτιμά ο Μέντζις Κάμπελ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Αν η κυβέρνηση έλπιζε ότι η έρευνα Μπάτλερ δεν θα ηταν επιστροφή στα θέματα που απασχόλησαν την έρευνα Χάτον, γελιέται» είπε ο Κάμπελ που εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο δρΤζόουνς και άλλοι που έχουν παρόμοιες απόψεις δεν πρόκειται να αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο».


Ποδόσφαιρο, μπύρες και λουκάνικα

Στις 29 Φεβρουαρίου αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Μπουντεσλίγκα

Οι αρχές του γερμανικού ποδοσφαίρου ζητούν μεγαλύτερης διάρκειας διάλειμμα μεταξύ των ημιχρόνων, ώστε οι οπαδοί να μπορούν να πιουν περισσότερες μπύρες και να φάνε περισσότερα λουκάνικα.

Η Μπουντεσλίγκα ζήτησε από το κυβερνών όργανο του ποδοσφαίρου, την Φίφα, να αυξήσει τον χρόνο του διαλείμματος από 15 λεπτά που είναι σήμερα στα 20.

Σύμφωνα με την Μπουντεσλίγκα και ορισμένα σωματεία, η τωρινή διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπει σε πολλούς οπαδούς να χορτάσουν και να ξεδιψάσουν.

Ο Βόλφγκανγκ Χοτσχόιζερ της Μπάγιερ Λεβερκούζεν, είπε ότι έχουν βρει πως 15 λεπτά δεν επαρκούν για να επισκεφθούν οι θεατές τις καντίνες των γηπέδων.

Έρευνα η οποία συντάχθηκε από την γερμανική ομάδα, Σαλκε 04 έδειξε ότι ο επιπλέον χρόνος θα μπορούσε να αποδώσει μέχρι και 300.000 ευρώ επιπλέον στα ποδοσφαιρικά σωματεία.

Ο Μάνφρεντ Μιούλερ της Βέρντερ Μπρέμεν, είπε ότι πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος παραμονής των φιλάθλων στο γήπεδο.

«Σε αυτά τα πέντε επιπλέον λεπτά, το κέρδος από τις υπηρεσίες σίτισης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά» είπε.

Ο επιπλέον χρόνος θα επιτρέψει επίσης στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να προβάλλουν περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα όταν μεταδίδουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Βεβαίως, τα καλύτερα νέα είναι για τις ζυθοποιίες και βιομηχανίες αλλαντικών που σχεδιάζουν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στους οπαδούς του αθλήματος, που ελπίζουν πως η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας διαλείμματα μεταξύ των ημιχρόνων.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 08:44 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοιχτά σύνορα με κλειστές αγορές εργασίας

Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των μεταναστών από την κεντρική Ευρώπη δε θα ξεπεράσει τις 5.000 με 10.000

Νέους περιορισμούς στη διακίνηση εργατικών δυνάμεων από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εντάσσονται στην ΕΕ το Μάιο, ανακοίνωσαν χώρες της ΕΕ.

Η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, οι οποίες αρχικά προγραμμάτιζαν να ανοίξουν τις αγορές εργασίας από την πρώτη ημέρα της διεύρυνσης, άλλαξαν τώρα γνώμη και έτσι απομένουν τώρα η Βρετανία και η Ιρλανδία ως μόνες χώρες της ΕΕ στις οποίες θα είναι ευπρόσδεκτοι οι νεόφερτοι.

«Όχι στην κλειστή Ευρώπη»

Μιλώντας προσφάτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρότρυνε την ΕΕ να προγραμματίσει καλύτερα τη μεταναστευτική της πολιτική, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες, που κλείνουν τώρα τις «πόρτες» τους, έχουν ανάγκη από μετανάστες.

«Μία κλειστή Ευρώπη θα είναι φτωχότερη, πιο αδύνατη και πιο γερασμένη, ενώ μία Ευρώπη ανοιχτή θα είναι μία Ευρώπη δυνατότερη και πιο νέα», είπε ο κ. Ανάν.

Παρά την έκκληση του κ. Ανάν όμως, η Ευρώπη κλείνει τις θύρες της όχι μόνο στους μετανάστες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σ΄ εκείνους που προέρχονται από τις χώρες που θα ενταχθούν σ΄ αυτή σε τρεις μήνες.

Από την πρώτη Μαΐου άλλα 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα έχουν όμως πλήρη δικαιώματα εργασίας στις σημερινές χώρες-μέλη.

Από την 1η Μαΐου ο πληθυσμός της ΕΕ αυξάνεται κατά 75 εκατομμύρια

Η συμφωνία ένταξης προβλέπει ότι οι χώρες μέλη μπορούν να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά εργασίας ή να επιβάλουν χωρίς αιτιολόγηση-τους περιορισμούς που επιθυμούν για δύο χρόνια μετά τη διεύρυνση.

Μετά από αυτή την προθεσμία, μπορούν να παρατείνουν τους περιορισμούς για άλλα τρία χρόνια, συν δύο χρόνια επιπλέον, μόνον όμως αν διαπιστώνουν την ύπαρξη σοβαρών διαταραχών στην αγορά εργασίας (ή την απειλή για την πρόκληση τέτοιων διαταραχών).

Η Γερμανία και η Αυστρία , χώρες που βρίσκονται κοντά στην Πολωνία και τις άλλες χώρες που θα ενταχθούν, πρωτοστάτησαν στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή σκληρών όρων.

Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έλαβαν την αντίθετη θέση, προτιμώντας το πλήρες άνοιγμα των αγορών εργασίας.

Αυτό όμως είχε συμβεί το έτος 2000 και στο μεταξύ σε πολλές χώρες, δεξιά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ μιας σκληρότερης γραμμής.

Η κατάσταση τώρα

Η Αντόνια Μοχάν (Antonia Mochan), εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα απασχόλησης ανέφερε ότι η Κομισιόν ζήτησε δυο φορές από τις χώρες-μέλη να δώσουν πληροφορίες.

Ως προθεσμία είχε ορισθεί η τελευταία Παρασκευή. Μέχρι την Παρασκευή όμως είχαν απαντήσει μόνο το Βέλγιο και η Γερμανία Θα καλέσουμε λοιπόν μια σειρά χωρών να μας ενημερώσουν τι προτίθενται να κάνουν σ΄ αυτό το ζήτημα.

«Δεν είμαστε όμως σε θέση να αξιώσουμε τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε είναι να τα παρακινήσουμε να μας τις στείλουν», δήλωσε.

Με έντεκα αστέρια η ΕΕ και 25 κράτη μέλη

Τον τελευταίο Νοέμβριο τέσσερις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία- δήλωσαν στην Κομισιόν ότι θα θέσουν σε ισχύ περιορισμούς για τη διάρκεια δύο χρόνων μετά τη διεύρυνση.

Στο μεταξύ άλλαξε τη φιλελεύθερη στάση της η Ολλανδία, ανακοινώνοντας ότι το ανώτατο όριο για μετανάστες από τις νέες χώρες μέλη, θα ανέρχεται στις 22.000 τον πρώτο χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκέριτ Τζάλμ (Gerrit Zalm) είπε πως η αγορά εργασίας της χώρας του θα πρέπει να προστατευθεί από αυτό που ονόμασε «πλημμύρα φτηνής εργασίας».

Όμως σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ολλανδικού Γραφείου Οικονομικών και Πολιτικών Αναλύσεων, ο αριθμός των μεταναστών από την κεντρική Ευρώπη ετησίως, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 5.000 με 10.000.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου και η Δανία ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να απολαμβάνουν αυτομάτως τις παροχές του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Άνθρωποι από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη μπορούν να μεταναστεύσουν και να παραμείνουν στη Δανία μέχρι έξι μήνες και αν βρουν δουλειά μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας.

Αλλά, όπως το είπε ένας Δανός διπλωμάτης, δεν μπορεί κανείς να πάει στη Δανία για να μαζέψει φράουλες επί τρεις εβδομάδες και να ζει το υπόλοιπο του έτους από τη δανική κοινωνική πρόνοια.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 07:56 (Ώρα Λονδίνου)

Ανοιχτά σύνορα με κλειστές αγορές εργασίας

Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των μεταναστών από την κεντρική Ευρώπη δε θα ξεπεράσει τις 5.000 με 10.000

Νέους περιορισμούς στη διακίνηση εργατικών δυνάμεων από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εντάσσονται στην ΕΕ το Μάιο, ανακοίνωσαν χώρες της ΕΕ.

Η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, οι οποίες αρχικά προγραμμάτιζαν να ανοίξουν τις αγορές εργασίας από την πρώτη ημέρα της διεύρυνσης, άλλαξαν τώρα γνώμη και έτσι απομένουν τώρα η Βρετανία και η Ιρλανδία ως μόνες χώρες της ΕΕ στις οποίες θα είναι ευπρόσδεκτοι οι νεόφερτοι.

«Όχι στην κλειστή Ευρώπη»

Μιλώντας προσφάτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παρότρυνε την ΕΕ να προγραμματίσει καλύτερα τη μεταναστευτική της πολιτική, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες, που κλείνουν τώρα τις «πόρτες» τους, έχουν ανάγκη από μετανάστες.

«Μία κλειστή Ευρώπη θα είναι φτωχότερη, πιο αδύνατη και πιο γερασμένη, ενώ μία Ευρώπη ανοιχτή θα είναι μία Ευρώπη δυνατότερη και πιο νέα», είπε ο κ. Ανάν.

Παρά την έκκληση του κ. Ανάν όμως, η Ευρώπη κλείνει τις θύρες της όχι μόνο στους μετανάστες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σ΄ εκείνους που προέρχονται από τις χώρες που θα ενταχθούν σ΄ αυτή σε τρεις μήνες.

Από την πρώτη Μαΐου άλλα 75 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα έχουν όμως πλήρη δικαιώματα εργασίας στις σημερινές χώρες-μέλη.

Από την 1η Μαΐου ο πληθυσμός της ΕΕ αυξάνεται κατά 75 εκατομμύρια

Η συμφωνία ένταξης προβλέπει ότι οι χώρες μέλη μπορούν να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά εργασίας ή να επιβάλουν χωρίς αιτιολόγηση-τους περιορισμούς που επιθυμούν για δύο χρόνια μετά τη διεύρυνση.

Μετά από αυτή την προθεσμία, μπορούν να παρατείνουν τους περιορισμούς για άλλα τρία χρόνια, συν δύο χρόνια επιπλέον, μόνον όμως αν διαπιστώνουν την ύπαρξη σοβαρών διαταραχών στην αγορά εργασίας (ή την απειλή για την πρόκληση τέτοιων διαταραχών).

Η Γερμανία και η Αυστρία , χώρες που βρίσκονται κοντά στην Πολωνία και τις άλλες χώρες που θα ενταχθούν, πρωτοστάτησαν στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή σκληρών όρων.

Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έλαβαν την αντίθετη θέση, προτιμώντας το πλήρες άνοιγμα των αγορών εργασίας.

Αυτό όμως είχε συμβεί το έτος 2000 και στο μεταξύ σε πολλές χώρες, δεξιά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ μιας σκληρότερης γραμμής.

Η κατάσταση τώρα

Η Αντόνια Μοχάν (Antonia Mochan), εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα απασχόλησης ανέφερε ότι η Κομισιόν ζήτησε δυο φορές από τις χώρες-μέλη να δώσουν πληροφορίες.

Ως προθεσμία είχε ορισθεί η τελευταία Παρασκευή. Μέχρι την Παρασκευή όμως είχαν απαντήσει μόνο το Βέλγιο και η Γερμανία Θα καλέσουμε λοιπόν μια σειρά χωρών να μας ενημερώσουν τι προτίθενται να κάνουν σ΄ αυτό το ζήτημα.

«Δεν είμαστε όμως σε θέση να αξιώσουμε τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε είναι να τα παρακινήσουμε να μας τις στείλουν», δήλωσε.

Με έντεκα αστέρια η ΕΕ και 25 κράτη μέλη

Τον τελευταίο Νοέμβριο τέσσερις χώρες Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία- δήλωσαν στην Κομισιόν ότι θα θέσουν σε ισχύ περιορισμούς για τη διάρκεια δύο χρόνων μετά τη διεύρυνση.

Στο μεταξύ άλλαξε τη φιλελεύθερη στάση της η Ολλανδία, ανακοινώνοντας ότι το ανώτατο όριο για μετανάστες από τις νέες χώρες μέλη, θα ανέρχεται στις 22.000 τον πρώτο χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκέριτ Τζάλμ (Gerrit Zalm) είπε πως η αγορά εργασίας της χώρας του θα πρέπει να προστατευθεί από αυτό που ονόμασε «πλημμύρα φτηνής εργασίας».

Όμως σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ολλανδικού Γραφείου Οικονομικών και Πολιτικών Αναλύσεων, ο αριθμός των μεταναστών από την κεντρική Ευρώπη ετησίως, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 5.000 με 10.000.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου και η Δανία ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να απολαμβάνουν αυτομάτως τις παροχές του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Άνθρωποι από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη μπορούν να μεταναστεύσουν και να παραμείνουν στη Δανία μέχρι έξι μήνες και αν βρουν δουλειά μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας.

Αλλά, όπως το είπε ένας Δανός διπλωμάτης, δεν μπορεί κανείς να πάει στη Δανία για να μαζέψει φράουλες επί τρεις εβδομάδες και να ζει το υπόλοιπο του έτους από τη δανική κοινωνική πρόνοια.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 07:15 (Ώρα Λονδίνου)

Το πόρισμα Χάτον στη Βουλή των Κοινοτήτων

Πολλοί καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέρρευσε το πόρισμα Χάτον στη βρετανική εφημερίδα

Βρετανοί βουλευτές θα έχουν εντός της ημέρας την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πόρισμα του λόρδου Χάτον και τη διενέργεια της νέας έρευνας για το περιεχόμενο των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ θα εκμεταλλευτεί τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για να επισημάνει εκ νέου ότι το πόρισμα του λόρδου απήλλαξε την κυβέρνηση από κάθε κατηγορία διόγκωσης των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για την κατάσταση του ιρακινού οπλοστασίου πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, λίγες πριν από την έναρξη της συζήτησης, η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» του Λονδίνου κυκλοφόρησε με αποκλειστικές δηλώσεις πρώην αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος καταγγέλλει ότι ο φάκελος του Ιράκ ήταν «όντως παραπλανητικός».

Ο δρ. Μπράιν Τζόουνς, ειδικός σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, είπε στην «Ιντιπέντεντ» δήλωσε ότι η υπηρεσία του έτρεφε αμφιβολίες πριν από τον πόλεμο για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνταν από την κυβέρνηση οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος τόνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν πρέπει να γίνουν «τα εξιλαστήρια θύματα» αυτής της υπόθεσης.

Ο δρ. Μπράιαν Τζόουνς κατήγγειλε στη βρετανική εφημερίδα ότι όλες οι επιφυλάξεις των ειδικών του υπουργείου Άμυνας απερρίφθησαν από την κυβέρνηση, γεγονός που οδήγησε στη σύνταξη ενός παραποιημένου φακέλου για την πραγματική απειλή του οπλοστασίου του Ιράκ.

Ο κ. Τζόουνς επέρριψε ευθύνες στους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και υποστήριξε ότι θα είναι «παρωδία» εάν η ευθύνη τελικά πέσει στο προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Κλειστή η γερουσία λόγω ρικίνης

Κλειστά παραμένουν τα γραφεία της γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον μετά την ανακάλυψη ποσότητας της θανατηφόρας τοξικής ουσίας, ρικίνης στο γραφείο αλληλογραφίας του επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, Μπιλ Φριστ.

«Κανείς δε κινδυνεύει κι όλες οι περιβαλλοντικές εξετάσεις ήταν αρνητικές», διαβεβαίωσε ο γερουσιαστής, Μπιλ Φριστ.

Στο μεταξύ, αστυνομία ανακοίνωσε ότι επιστολή με μικρής ισχύος ποσότητα ρικίνης αναχαιτίστηκε πριν καταλήξει στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Νοεμβρίου.

Ο εν λόγω φάκελος περιείχε ύποπτη άσπρη σκόνη. Οι εξετάσεις έγιναν σε ταχυδρομικό κέντρο εκτός Κογκρέσου, όπου και διαπιστώθηκε ότι η επιστολή περιείχε ρικίνη.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη γερουσία, Τομ Ντασλ, ο οποίος είχε γίνει αποδέκτης επιστολών με άνθρακα το 2001, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Μπιλ Φριστ.

«Έχοντας περάσει από αυτή τη δοκιμασία, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι σήμερα είμαστε εις θέσιν να αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα αυτές τις αειλές», υπογράμμισε ο Τομ Ντασλ.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 03:52 (Ώρα Λονδίνου)

«Σωστή» η απόφαση Μπλερ

Την ικανοποίησή τους για τη διεξαγωγή έρευνας σε ΗΠΑ και Βρετανία για τα όπλα στο Ιράκ εκφράζουν οι γερμανικές και ισπανικές εφημερίδες, ενώ στη Γαλλία κυριαρχεί η αιφνίδια ανακοίνωση του καταδικασθέντος για οικονομικά σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ να παραμείνει στην ενεργό πολιτική δράση.

«Τα ψέματα συνεχίζονται»

Η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» δηλώνει ικανοποιημένη με την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας για τη διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ανυπαρξία των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ έχει φέρει σε «αμηχανία τη βρετανική κυβέρνηση» και χαρακτηρίζει «πολιτική καταστροφή τα ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία για τη δικαιολόγηση του πολέμου».

«Είναι επομένως σωστή η απόφαση του Τόνι Μπλερ να συστήσει επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας», καταλήγει η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Στην Ισπανία, ο τίτλος του κύριου άρθρου της ABC είναι: «Η αλήθεια πίσω από το Ιράκ».

«Η αμερικανοβρετανική απόφαση για τη διεξαγωγή ερευνών όσων αφορά τα λάθη που διεπράχθησαν κατά τη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων για το οπλοστάσιο του Ιράκ δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αλλά το αντίθετο: θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως επιβεβαίωση της υγιούς πολιτικού ιστού του ελεύθερου κόσμου», υπογραμμίζει η ισπανική εφημερίδα.

Ωστόσο, η προσέγγιση της «Ελ Παΐς» είναι διαφορετική. Με τον τίτλο: «Η πλάνη των όπλων», η εφημερίδα της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι η επέμβαση στο Ιράκ είχε ληφθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Αμέσως μετά την λήψη της απόφασης, ενορχηστρώθηκε ο φάκελος κατά του Σαντάμ Χουσεΐν έχοντας πλήρη επίγνωση ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Ο κύκλος των παραπλανήσεων και των ψεμάτων θα συνεχίζεται επ΄ αόριστον», σημειώνει η «Ελ Παΐς».

Στην αντεπίθεση ο Ζιπέ

Με τον τίτλο «Ζιπέ: θα παραμείνω» η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» προσεγγίζει την αιφνίδια ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Αλάν Ζιπέ να παραμείνει στην ενεργό πολιτική δράση παρά το γεγονός ότι εκρίθη ένοχος για οικονομικά σκάνδαλα και καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή και δεκαετή αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

«Δεν μπορείς ξαφνικά να κλειδώσεις την πόρτα και να εγκαταλείψεις όλους αυτούς που εξαρτώνται από σένα», αναφέρει η «Λε Φιγκαρό», επικαλούμενη δηλώσεις του Αλέν Ζιπέ.

«Απίστευτη» χαρακτηρίζει η «Λε Μοντ» την αντίδραση ανώτατων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος «Συναγερμός για τη Δημοκρατία».

«Ο πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαράν εμφανίζεται αιφνιδιασμένος από την έκβαση της δίκης και θεωρεί την απόφαση του δικαστηρίου προσωρινή, ενώ ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ - θεωρητικά ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της γαλλικής δικαιοσύνης - όχι μόνο δε ζητά τον απόλυτο σεβασμό στην δικαστική απόφαση αλλά δεν έχει κανένα ενδοιασμό να εκθειάζει δημοσίως τις αρετές του Αλέν Ζιπέ», διαβάζουμε στη «Λε Μοντ.


Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2004 - 04:54 (Ώρα Λονδίνου)

Σταθερά μπροστά ο Τζον Κέρι

Ο νικητής της αναμέτρησης στο Ντέλαγουερ, Τζον Κέρι

Στις κάλπες προσέρχονται οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος σε επτά πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών για να αναδείξουν τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα σε επτά πολιτείες ο Αμερικανός γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, Τζον Κέρι προηγείται των αντιπάλων του, καθώς κέρδισε την μάχη στο Μισούρι, την Αριζόνα, το Ντέλαγουερ, τη Βόρεια Ντακότα και το Νέο Μεξικό.

Ο γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς βγήκε νικητής στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, από όπου και κατάγεται, ενώ ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ και υποψήφιος των Δημοκρατικών, Γουέσλι Κλαρκ φαίνεται να επικρατεί στην Οκλαχόμα.

Από την εκλογική μάχη για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών αποχώρησε ο Τζόζεφ Λίμπερμαν, πρώην αντιπρόεδρος στην αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του Αλ Γκορ.

Ο Τζόζεφ Λίμπερμαν είναι ο τέταρτος υποψήφιος των Δημοκρατικών που εγκαταλείπει την κούρσα των προκριματικών εκλογών.

«Συγχαίρω τον Τζον Έντουαρντς για την πορεία του», δήλωσε ο επικρατέστερος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι και πρόσθεσε, «ωστόσο, πιστεύω ότι η προεκλογική εκστρατεία σε πανεθνική κλίμακα είναι απαραίτητη και εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτό το στόχο».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά τμήματα της Νότιας Καρολίνας, ο Τζον Έντουαρντς χαρακτήρισε τη νίκη του «μεγάλη πολιτική νίκη».

Η Φιλίπα Τόμας του BBC υποστήριξε ότι ο Τζον Έντουαρντς πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει έξω από την πολιτεία στην οποία γεννήθηκε.

Η εκλογική αντιπαράθεση των Κέρι Έντουαρντς μεταφέρεται την Τρίτη στις πολιτείες του Τενεσί και της Βιρτζίνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.