Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-02

  1. Μπους αποφασίζει και Μπλερ ακολουθεί
  2. Kαταρρέει πολυκατοικία στην Τουρκία
  3. Mε αγωγή απαντά ο Άκης
  4. Δώδεκα οι νεκροί από τη νόσο των πτηνών
  5. Προβληματισμοί για τα ιρακινά όπλα
  6. Kαταρρέει πολυκατοικία στην Τουρκία
  7. Mε αγωγή απαντά ο Άκης
  8. Διάλυση εβραϊκών οικισμών
  9. Ελεύθεροι από το Γουαντάναμο
  10. Προβληματισμοί για τα ιρακινά όπλα
  11. Διάλυση εβραϊκών οικισμών
  12. Σπίγκελ: Ύποπτες συναλλαγές για τα «Λέοπαρντ»
  13. Σε προεκλογικούς ρυθμούς
  14. Ελεύθεροι από το Γκουαντάναμο
  15. Βρετανία: Υπό την απειλή της τρομοκρατίας
  16. «Διεθνοποιείται» η σύγκρουση EΣHEA - Kουρή
  17. Αντιδράσεις για το «Θείο Πάθος»
  18. Προϋπολογισμός υπό τη σκιά ελλείμματος
  19. Έρευνα για τη δικαιολόγηση του πολέμου
  20. Αρμπίλ: «Επιθέσεις κατά της δημοκρατίας»
  21. Η Ανταρκτική στο έλεος κερδοσκόπων
  22. Δώδεκα οι νεκροί από τη νόσο των πτηνών
  23. Εισβολή Ισραηλινών στη Ράφα
  24. Πακιστάν: Ομολογίες επιστημόνων για διαρροές

Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2004 - 02:56 (Ώρα Λονδίνου)

Μπους αποφασίζει και Μπλερ ακολουθεί

Η αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ στο ζήτημα των όπλων μαζικής καταστροφής και η δέσμευση για τη διεξαγωγή έρευνας στο πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πρώτο θέμα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες.

«Οι κατάσκοποι πρέπει να πουν γιατί τα μπέρδεψαν τόσο με το Ιράκ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των «Τάιμς», οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση κατελήφθη εξ απήνης από το πόσο γρήγορα ο Τζορτζ Μπους υποχώρησε στις εκκλήσεις για την διεξαγωγή έρευνας όσον αφορά το περιεχόμενο και την ποιότητα των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο.

«Ο Μπλερ ακολουθεί τον Μπους στην έρευνα για τα όπλα μαζικής καταστροφής», διαβάζουμε στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ενώ η λεζάντα σε σχετικό σκίτσο αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει να διενεργήσει χιλιάδες έρευνες, τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε 45 λεπτά».

Το σκίτσο αναφέρεται στο επιχείρημα ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους μέσα σε 45 λεπτά. Ένα επιχείρημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη δικαιολόγηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ.

«Τα όπλα φαντάσματα του Ιράκ: νέα έρευνα επιβάλλεται στον Μπλερ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Γκάρντιαν», η οποία επίσης παραθέτει παλαιότερες δηλώσεις του Τόνι Μπλερ, οι οποίες δείχνουν την σταθερή πορεία της ρητορικής του Βρετανού πρωθυπουργού στο θέμα των όπλων του Ιράκ.

Από το Σεπτέμβριο του 2002 μέχρι τον Απρίλιο του 2003 ο Τόνι Μπλερ παραμένει σταθερά πεπεισμένος για την ύπαρξη των όπλων.

«Ο Μπλερ υποχωρεί στις εκκλήσεις για μια έρευνα για τα όπλα μαζικής καταστροφής», επισημαίνει η «Ιντιπέντεντ», η οποία στο κύριο άρθρο της εφημερίδας εκτιμά ότι για πρώτη φορά «συμβουλεύουν σωστά τον Μπλερ να ακολουθήσει τα βήματα του Τζορτζ Μπους».


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Kαταρρέει πολυκατοικία στην Τουρκία

Tουρκικά σωστικά συνεργεία

Δεκαόροφη πολυκατοικία κατέρρεσε στο Ικόνιο, της κεντρικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 11 τραυματίστηκαν.

Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πολλά άτομα μπορεί να έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας.

Κατά μία εκδοχή η κατάρρευση μπορεί να οφείλεται σε έκρηξη του συστήματος θέρμανσης.

Ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Οικονομιας, Σάμι Γκουκλού, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έγινε έκρηξη στο σύστημα θέρμανσης.

«Κανείς από τους κατοίκους της γύρω περιοχής δεν επιβεβαιώνει ότι έγινε έκρηξη. Έτσι το πρόβλημα μπορεί να ήταν κατασκευαστικό», είπε ο κ. Γκουκλού στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τουρκ.

Η πολυκατοικία είχε 36 διαμερίσματα.

Οι μέχρι στιγμής διασωθέντες πιστεύεται ότι κατοικούσαν στους πάνω ορόφους της πολυκατοικίας.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη επικριθεί για την κακή κατασκευή των κτιρίων της, που ευθύνεται για το μεγάλο αριθμό των νεκρών σε σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

΄Εξι άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη όταν κατέρρευσε το ξύλινο σπίτι τους.

Τον Μάιο του 2003, μετά από σεισμό εντάσεως 6.4 βαθμών στην κλίματα Ρίχτερ, κατέρρευσε φοιτητική εστία στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 φοιτητές.

In 2001, a small hotel came down during tunnelling work on Istanbul's metro, killing two people and wounding more than 20.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 18:39 (Ώρα Λονδίνου)

Mε αγωγή απαντά ο Άκης

Tσοχατζόπουλος: «Eισαγόμενη σκανδαλολογία»

Mε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης θα αντιδράσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ (Spiegel), που αναφέρεται σε σκανδαλώδεις προμήθειες στην αγορά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις των αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρντ 2».

Σε δηλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνει: «Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ένα θέμα που έχει επανειλημμένα απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας, επανέρχεται για να 'συμβάλει' στο κλίμα της εποχής.

»Αυτή τη φορά όμως, προστίθενται αυθαίρετες και ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, που στοχεύουν στο να με δυσφημίσουν, πλήττοντας παράλληλα τόσο εμένα, όσο όμως και τις θεσμικές διαδικασίες λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς και των ενόπλων δυνάμεων.

»Προς τούτο, καταθέτω άμεσα αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης. Το θέμα έχει απαντηθεί.

»Προκύπτει όμως τεράστιο θέμα ηθικής αυτουργίας για εκείνους που συνεχίζουν την πρακτική των τελευταίων ημερών, έχοντας επιλέξει τη σκανδαλολογία, το λαϊκισμό και τη συκοφαντία ως την πολιτική τους ταυτότητα, παρουσία και δράση.

»'Νέο όπλο' τους, η χρησιμοποιηθείσα και το '89 'εισαγόμενη σκανδαλολογία', στο βωμό της οποίας δεν διαβάλλουν μόνο πρόσωπα, αλλά δεν διστάζουν να υπονομεύσουν το διεθνές κύρος της χώρας και τους θεσμούς της.

»Την απάντηση θα την πάρουν σύντομα από τον ελληνικό λαό. Τα σχέδια εκφυλισμού της πολιτικής ζωής από τους πλαστογράφους της πραγματικότητας δεν θα περάσουν».

Παντελώς αστήρικτο χαρακτήρισε, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας το ρεπορτάζ του Σπίγκελ.

Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε, πως η αναφορά του περιοδικού δεν βασίζεται σε στοιχεία ούτε προβάλλει κάποιες αποδείξεις και πρόσθεσε ότι «όλες οι διαδικασίες έγιναν σύμφωνα με το νόμο και με απόλυτη διαφάνεια και όποιος έχει να καταγγείλει κάτι, ας το κάνει».

ΝΔ: Διασπάθιση του δημοσίου χρήματος

Kλασσική περίπτωση διαπλοκής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος χαρακτήρισε την προμήθεια των αρμάτων μάχης ο υπεύθυνος τους τομέα Eθνικής Aμύνης της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αποδίδοντας ευθύνες και στον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Διαπλοκή καταγγέλλει η ΝΔ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε:

«Το ερώτημα είναι ποιοι κρύβονται πίσω από την [υπεράκτια εταιρεία] Έβανστον, η οποία απαιτεί τα 60 εκατομμύρια ευρώ από την [υπεράκτια εταιρεία] Ίμπος και ποιοι γνωστοί - άγνωστοι υποστηρίζουν ότι «εργάζονταν πίσω από κλειστές πόρτες για να επηρεάσουν την κυβέρνηση υπέρ των Λέοπαρντ».

O κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ακόμη, ότι η ΝΔ είχε προ καιρού φέρει την υπόθεση στη Bουλή και πρόσθεσε:

«Στη Βουλή, πριν από τρεις μήνες, η κυβέρνηση ψευδόμενη είχε αρνηθεί πως είχε οιανδήποτε σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες, ενώ η αλήθεια είναι ότι στους ίδιους ανθρώπους είχε εμπιστευθεί την υλοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών των ελικοπτέρων Απάτσι.

»Kαι το πολιτικό ερώτημα στην όλη υπόθεση είναι: πώς ο υπουργός Εξωτερικών και μέλλων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τώρα και ομολογεί την εκτεταμένη διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, όταν ο ίδιος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, προσυπέγραφε όλες αυτές τις αμαρτωλές προμήθειες και πολλές άλλες ακόμη».


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα οι νεκροί από τη νόσο των πτηνών

Ασθενής από τη νόσο σε νοσοκομείο του Βιετνάμ

Οι ιατρικές εξετάσεις που έγιναν στη Γερμανία σε δύο γυναίκες για τη νόσο των πτηνών είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

Το Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών Νοσημάτων του Αμβούργου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οφείλονται στην νόσο των πτηνών τα συμπτώματα μιας Γερμανίδας που επισκέφθηκε την Ταϋλάνδη και της φίλης της με την οποία ταξίδευσαν μαζί.

Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του από τη νόσο των πτηνών σε νοσοκομείο του Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την ασθένεια στους εννέα.

Στην Ταϊλάνδη πέθανε μια 58χρονη γυναίκα, η οποία ήταν το τρίτο θύμα της νόσου των πτηνών στη χώρα.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο των πτηνών που πλήττει δέκα χώρες της Ασίας.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου φαίνεται να μολύνθηκαν από άρρωστα πτηνά.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι διενεργεί εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός που προσέβαλε τα θύματα μεταδόθηκε από άλλον άνθρωπο.

Οι εξετάσεις αφορούν δύο γυναίκες από το Βιετνάμ, οι οποίες πέθαναν από τη νόσο των πτηνών.

Η υποψία ήταν ότι ο ιός μεταδόθηκε στις γυναίκες από τον αδελφό τους που επίσης έχασε τη ζωή του.

Την ίδια στην Κίνα, το υπουργείο Γεωργίας έστειλε ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό για να διαβεβαιώσουν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι συμμορφώνονται με τα μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Την Κυριακή, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν σε άλλες πέντε περιοχές.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 19:31 (Ώρα Λονδίνου)

Προβληματισμοί για τα ιρακινά όπλα

Επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ διεξάγουν ελέγχους για λογαριασμό των ΗΕ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Μπους ενέδωσε στις πιέσεις για την διεξαγωγή ανεξάρτησης έρευνας για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει το περιεχόμενο και την αξιοποίηση των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ.

Στη Βρετανία, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοινωσε ότι σύντομα ο Τόνι Μπλερ θα διευκρινίσει το πότε και το πως θα απαντήσει στα ανοιχτά ερωτήματα που τίθενται για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ που ακόμη δεν έχουν βρεθεί, παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απειλή τους για να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ.

Έκθεση Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή έκρινε ότι το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ έχει προσβάλει την αξιοπιστία της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθεσεων της Βουλής των Κοινοτήτων προειδοποιεί ότι μετά την εισβολή στο Ιράκ είναι πιο πιθανές οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Βρετανών πολιτών.

Η έκθεση παρατηρεί ότι στο μεταπολεμικό Ιράκ έχει συσταθεί μια επικίνδυνη συμμαχία ξένων μαχητών και στοιχείων του ανατραπέντος κόμματος Μπάαθ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι έχει μεγάλη σημασία η μεταβίβαση της εξουσίας σε διεθνώς αναγνωρισμένη Ιρακινή κυβέρνηση και καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη μεταβατική περίοδο.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 20:26 (Ώρα Λονδίνου)

Kαταρρέει πολυκατοικία στην Τουρκία

Έκτακτη επικαιρότητα

Δεκαόροφη πολυκατοικία κατέρρεσε στο Ικόνιο, της κεντρικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, πάνω από τρία άτομα τραυματίστηκαν.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας.

Η Τουρκία έχει κατ' επανάληψη επικριθεί για την κακή κατασκευή των κτιρίων της, που ευθύνεται για το μεγάλο αριθμό των νεκρών σε σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.


Mε αγωγή απαντά ο Άκης

Tσοχατζόπουλος: «Eισαγόμενη σκανδαλολογία»

Mε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος θα αντιδράσει στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ (Spiegel), που αναφέρεται σε σκανδαλώδεις προμήθειες στην αγορά από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις των αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρντ 2».

Σε δηλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνει: «Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ένα θέμα που έχει επανειλημμένα απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας, επανέρχεται για να 'συμβάλει' στο κλίμα της εποχής.

»Αυτή τη φορά όμως, προστίθενται αυθαίρετες και ανυπόστατες αναφορές στο πρόσωπό μου, που στοχεύουν στο να με δυσφημίσουν, πλήττοντας παράλληλα τόσο εμένα, όσο όμως και τις θεσμικές διαδικασίες λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς και των ενόπλων δυνάμεων.

»Προς τούτο, καταθέτω άμεσα αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης. Το θέμα έχει απαντηθεί.

»Προκύπτει όμως τεράστιο θέμα ηθικής αυτουργίας για εκείνους που συνεχίζουν την πρακτική των τελευταίων ημερών, έχοντας επιλέξει τη σκανδαλολογία, το λαϊκισμό και τη συκοφαντία ως την πολιτική τους ταυτότητα, παρουσία και δράση.

»'Νέο όπλο' τους, η χρησιμοποιηθείσα και το '89 'εισαγόμενη σκανδαλολογία', στο βωμό της οποίας δεν διαβάλλουν μόνο πρόσωπα, αλλά δεν διστάζουν να υπονομεύσουν το διεθνές κύρος της χώρας και τους θεσμούς της.

»Την απάντηση θα την πάρουν σύντομα από τον ελληνικό λαό. Τα σχέδια εκφυλισμού της πολιτικής ζωής από τους πλαστογράφους της πραγματικότητας δεν θα περάσουν».

Παντελώς αστήρικτο χαρακτήρισε, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας το ρεπορτάζ του Σπίγκελ.

Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε, πως η αναφορά του περιοδικού δεν βασίζεται σε στοιχεία ούτε προβάλλει κάποιες αποδείξεις και πρόσθεσε ότι «όλες οι διαδικασίες έγιναν σύμφωνα με το νόμο και με απόλυτη διαφάνεια και όποιος έχει να καταγγείλει κάτι, ας το κάνει».

ΝΔ: Διασπάθιση του δημοσίου χρήματος

Kλασσική περίπτωση διαπλοκής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος χαρακτήρισε την προμήθεια των αρμάτων μάχης ο υπεύθυνος τους τομέα Eθνικής Aμύνης της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αποδίδοντας ευθύνες και στον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Διαπλοκή καταγγέλλει η ΝΔ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε:

«Το ερώτημα είναι ποιοι κρύβονται πίσω από την [υπεράκτια εταιρεία] Έβανστον, η οποία απαιτεί τα 60 εκατομμύρια ευρώ από την [υπεράκτια εταιρεία] Ίμπος και ποιοι γνωστοί - άγνωστοι υποστηρίζουν ότι «εργάζονταν πίσω από κλειστές πόρτες για να επηρεάσουν την κυβέρνηση υπέρ των Λέοπαρντ».

O κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε ακόμη, ότι η ΝΔ είχε προ καιρού φέρει την υπόθεση στη Bουλή και πρόσθεσε:

«Στη Βουλή, πριν από τρεις μήνες, η κυβέρνηση ψευδόμενη είχε αρνηθεί πως είχε οιανδήποτε σχέση με τις υπεράκτιες εταιρείες, ενώ η αλήθεια είναι ότι στους ίδιους ανθρώπους είχε εμπιστευθεί την υλοποίηση των αντισταθμιστικών οφελών των ελικοπτέρων Απάτσι.

»Kαι το πολιτικό ερώτημα στην όλη υπόθεση είναι: πώς ο υπουργός Εξωτερικών και μέλλων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου έρχεται τώρα και ομολογεί την εκτεταμένη διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, όταν ο ίδιος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, προσυπέγραφε όλες αυτές τις αμαρτωλές προμήθειες και πολλές άλλες ακόμη».


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλυση εβραϊκών οικισμών

Ισραηλινός στρατιώτης προστατεύει τον οικισμό Νετζαρίμ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι έχει σχεδιάζει τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα.

Ο κ. Σαρόν είπε σε συγκέντρωση του κόμματός του, Λικούντ, ότι σκοπεύει να διαλύσει και τους 17 εβραΐκούς οικισμούς που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από επτά χιλιάδες Εβραίοι έποικοι θα χρειαστεί να φύγουν από την περιοχή.

Τα σχέδιά του ο κ. Σαρόν θα συζητήσει, όπως είπε, με τον πρόεδρο Μπους στην συνάντηση που θα έχουν μέσα στο μήνα.

Ο κ. Σαρόν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Χααρέτζ» είπε ότι προτίθεται να επιδιώξει την «επανίδρυση» σε άλλες περιοχές όλων των προβληματικών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Κινούμαι με βάση την υπόθεση ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν Εβραίοι στη Γάζα», φέρεται ότι είπε στην εφημερίδα «Χααρέτζ» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν πάντως δεν προσδιόρισε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάλυση των οικισμών και υπογράμμισε ότι πρώτα θα ήθελε τη σύμφωνη γνώμη των εποίκων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι μολονότι στο παρελθόν ο κ. Σαρόν είχε κάνει υπαινιγμούς για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Γάζα, είναι η πρώτη φορά που δημόσια υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι οικισμοί θα συμπεριληφθούν σε ευρύτερο σχέδιο για την εκκένωση των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Σαρόν είπε στην εφημερίδα «η απομάκρυνση των εποίκων δεν θα είναι ένα ζήτημα που θα διευθετηθεί σύντομα».

«Έχουμε να κάνουμε μ'ένα πληθυσμό 7.500 ανθρώπων .... και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε τη γνώμη τους», είπε ο κ. Σαρόν.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι από το Γουαντάναμο

Τα τρία αγόρια στο Γουαντάναμο εκρατούντο χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους

Τρία αγόρια από το Αφγανιστάν, ηλικίας από 13 έως 15 ετών, που αφέθηκαν ελεύθερα από την αμερικανική βάση του Γουαντάναμο την περασμένη εβδομάδα, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και είναι μαζί με τις οικογένείες τους.

Υπήρχαν υποψίες ότι τα αγόρια αυτά, που θεωρούνται οι πιο μικροί στην ηλικία κρατούμενοι του Γουαντάναμο, είχαν πολεμήσει μαζί με τους Ταλεμπάν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001.

Την κατακράτηση των αγοριών χωρίς δίκη είχαν καταδικάσει οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα από τα αγόρια όταν είχε συλληφθεί ήταν ηλικίας 11 ετών.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Καμπούλ μεταδίδει ότι ο Ερυθρός Σταυρός ο οποίος με τις προσπάθειές του συνέβαλε στην απελευθέρωση των τριών κρατουμένων είχε επιδιώξει να μη δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός.

Τα αγορία είναι μικρής ηλικίας και υπάρχουν φόβοι για αντίποινα εναντίον τους.


Προβληματισμοί για τα ιρακινά όπλα

Επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ διεξάγουν ελέγχους για λογαριασμό των ΗΕ

Στα ιχνη του προέδρου Τζορτζ Μπους δείχνει ότι θα κινηθεί ο βρετανός πρωθυπουργος Τονι Μπλέρ όσον αφορά το τεράστιο θέμα της απουσίας όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την σύσταση μιάς ανεξάρτητης δικομματικής επιτροπής που θα ερευνήσει την ποιότητα και αξιοπιστία των στοιχείων που διέθεσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας, στην κυβέρνηση Μπους σχετικά με τα βιολογικά και χημικά όπλα του Ιράκ.

Στη Βρετανία δεν αποκλείεται πλέον το ενδεχόμενο διεξαγωγής παρεμφερούς έρευνας για το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Ο Ντόναλντ Αντερσον, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου πιστεύει πως ο κ. Μπλερ θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του αμερικανού προέδρου

«Εμφανώς κάτι ήταν λάθος και ο εντοπισμός του θα είναι προς όφελος της κυβέρνησης αλλά και των μυστικών υπηρεσιών. Όπως, λοιπόν, ο Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να επανεξετάσει το ζητημα, λόγω της έκθεσης του επιθεωρητή Κέι, θα πρέπει και στη Βρετανία να συμβεί κάτι ανάλογο», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 15:43 (Ώρα Λονδίνου)

Διάλυση εβραϊκών οικισμών

Ισραηλινός στρατιώτης προστατεύει τον οικισμό Νετζαρίμ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έχει αποφασίσει τη διάλυση των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα εβραϊκής εφημερίδας.

Ο κ. Σαρόν σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Χααρέτζ» είπε ότι προτίθεται να επιδιώξει την «επανίδρυση» σε άλλες περιοχές όλων των προβληματικών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν Εβραίοι στη Γάζα», φέρεται ότι είπε στην εφημερίδα «Χααρέτζ» ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο κ. Σαρόν πάντως δεν προσδιόρισε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάλυση των οικισμών και υπογράμμισε ότι πρώτα θα ήθελε τη σύμφωνη γνώμη των εποίκων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι μολονότι στο παρελθόν ο κ. Σαρόν είχε κάνει υπαινιγμούς για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων από τη Γάζα, είναι η πρώτη φορά που δημόσια υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι οικισμοί θα συμπεριληφθούν σ΄ένα ευρύτερο σχέδιο για την εκκένωση των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο κ. Σαρόν, λέγεται ότι είπε πως - «η απομάκρυνση των εποίκων δεν θα είναι ένα ζήτημα που θα διευθετηθεί σύντομα»

«Έχουμε να κάνουμε μ'ένα πληθυσμό 7.500 ανθρώπων .... και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ζητήσουμε τη γνώμη τους», είπε ο κ. Σαρόν.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 12:28 (Ώρα Λονδίνου)

Σπίγκελ: Ύποπτες συναλλαγές για τα «Λέοπαρντ»

Kαι πάλι στο προσκήνιο τα «Λέοπαρντ»

«Σκοτεινές» προμήθειες, πιθανές δωροδοκίες και αγνώστου ιδιοκτησίας υπεράκτιες εταιρείες εμπλέκονται στην προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρντ 2» από το ελληνικό στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» (Spiegel).

Tο ρεπορτάζ, που φέρει τον τίτλο «Άριστες σχέσεις», παρουσιάζει το ιστορικό του διαγωνισμού του ελληνικού υπουργείου Eθνικής Aμύνης για την προμήθεια 246 αρμάτων το 1999, που τελικώς κατακυρώθηκε στη γερμανική εταιρεία Kράους-Mαφάι Bέκμαν (Krauss-Maffei Wegmann - KMW).

Tο περιοδικό, που σημειώνει πως την υπόθεση ερευνά ήδη η εισαγγελία Aθηνών, εμπλέκει στην υπόθεση τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο ως εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας, ο οποίος δεν δέχθηκε να μιλήσει στους συντάκτες του Σπίγκελ.

Aναφέρει ακόμη, ότι δύο υπεράκτιες εταιρείες, η Ίμπος (Ibos) με έδρα τη Nήσο Nέβις στην Kαραϊβική και η Έβανστον (Evanston) με έδρα τις Bρετανικές Παρθένους Nήσους, ενεπλάκησαν σε δικαστική διένεξη με αντικείμενο την καταβολή ή μη προμήθειας για τα δικαιώματα επί των αντισταθμιστικών οφελών που προβλέπονται στη σύμβαση.

Έρευνα για χρηματισμό

Tο Σπίγκελ επισημαίνει, πως η εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποκρύπτονται πίσω από τις προμήθειες ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για χρηματισμό ατόμων που ήταν σε θέση να επηρεάσουν την επιλογή του αναδόχου στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Σημειώνει δε, πως η όλη υπόθεση είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το Bρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, αφού η «μεγάλη ηττημένη» του διαγωνισμού ήταν η βρετανική εταιρεία Bίκερς (Vickers), που παράγει τα άρματα τύπου Tσάλετζερ (Challenger) και βρίσκεται κοντά στην εκλογική περιφέρεια του κ. Mπλερ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε υπουργός Eθνικής Aμύνης, και σημερινός υπουργός Aνάπτυξης, Άκης Tσοχατζόπουλος διαψεύδει πως βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Έβανστον που διεκδικεί από την Ίμπος και την KMW αμοιβή ύψους 60 εκατομμυρίων δολλαρίων για υπηρεσίες σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπει η σύμβαση για την προμήθεια των αρμάτων μάχης.

H δε KMW αρνείται ότι έχει καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στις δύο εταιρείες.

Στα δικαστήρια για την προμήθεια

H Έβανστον κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Γενεύης κατά της Ίμπος και της KMW, διεκδικώντας την προμήθεια, αναθέτοντας τη νομική εκπροσώπησή της στον πρώην υπουργό Eξωτερικών της Γαλλίας Pολάν Nτιμάς.

Tο δημοσίευμα εμπλέκει άμεσα τον Άκη Tσοχατζόπουλο

Tελικώς, -όπως αναφέρει το Σπίγκελ- η αγωγή απεσύρθη στα μέσα Nοεμβρίου 2003, αφού προφανώς οι αντίδικοι κατέληξαν σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν πως η διένεξη για τη μη καταβολή της προμήθειας από την Ίμπος στην Έβανστον σχετίζεται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Eθνικής Aμύνης το φθινόπωρο του 2001, όταν ο κ. Tσοχατζόπουλος μετακινήθηκε στο υπουργείο Aνάπτυξης.

O συντάκτης επισημαίνει ότι η εισαγγελία ερευνά τη βασιμότητα της εκτίμησης αυτής.

Tέλος, το Σπίγκελ σημειώνει ότι το 1999 οι κ. Σημίτης και Tσοχατζόπουλος εξήγγειλαν το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Eλλάδας με συνολική δαπάνη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ (17 τρισεκατομμυρίων δραχμών) έως το έτος 2010.

Mέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης ή του κ. Tσοχατζόπουλου σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Σημειώνεται, ότι ανάλογες πληροφορίες για το διαγωνισμό για την προμήθεια των αρμάτων μάχης έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Kύμα καταγγελιών

Tο δημοσίευμα του Σπίγκελ ακολουθεί την πρόσφατη πολιτική αναταραχή λόγω αποκαλύψεων και καταγγελιών περί χαριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- πλήττουν τις εκλογικές προοπτικές του ΠΑΣΟΚ.

H πρώτη υπόθεση που ήλθε στο φως ήταν εκείνη της τροπολογίας για την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Kαρράς». Aποτέλεσμα ήταν να εξαναγκασθεί σε παραίτηση από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Oικονομίας Xρήστος Πάχτας και να αποπεμφθούν από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάχτας και άλλοι εννέα βουλευτές, ένας εκ των οποίων, μάλιστα, διεγράφη από το κυβερνών κόμμα.

Aκολούθησαν καταγγελίες σχετικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Aνάπτυξης, ρυθμίσεις του οποίου νομιμοποιούσαν αυθαίρετα ξενοδοχεία στη Pόδο και αποχαρακτήριζαν τη λίμνη Kαϊάφα στην Hλεία, ώστε να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ.

Yπό το βάρος της αντίδρασης των κομμάτων τη αντιπολίτευσης στη Bουλή, ο υπουργός Aνάπτυξης Άκης Tσοχατζόπουλος απέσυρε αρχικώς τις επίμαχες διατάξεις και στη συνέχεια το σύνολο του νομοσχεδίου.

Eπιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ

Aίσθηση προκάλεσε ακόμη δημοσίευμα της εφημερίδας «Pιζοσπάστης», που επέκρινε σειρά υπουργών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Eξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, για τροπολογία που υπέγραψαν και η οποία ψηφίσθηκε προ μηνών στη Bουλή.

Δυσχεραίνουν το εκλογικό έργο του Γ. Παπανδρέου οι καταγγελίες

H τροπολογία αυτή έδωσε τη δυνατότητα επέκτασης ξενοδοχειακής μονάδας στην Eκάλη, παρακάμπτοντας τις διατάξεις που αφορούν τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπως το συγκεκριμένο προάστιο της βόρειας Aθήνας.

Oι θιγόμενοι από το δημοσίευμα υπουργοί αντέδρασαν, επισημαίνοντας ότι το ξενοδοχείο κρίθηκε απαραίτητο για το πρόγραμμα φιλοξενίας των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004, η δε επέκτασή του είναι πολύ μικρή.

Σε προσπάθεια εκμετάλλευσης, λαϊκισμού, κινδυνολογίας και «σκανδαλολογίας» απέδωσε τις καταγγελίες αυτές ο κ. Τσοχατζόπουλος.

«Όσοι επενδύουν σε τέτοιες μεθόδους, γιατί νομίζουν ότι έτσι αντλούν πολιτικά πλεονεκτήματα, κάνουν λάθος», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι έχουν τηρηθεί στις τροπολογίες διαδικασίες διαφάνειας και τήρησης της δημοκρατικής συνέπειας και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη νομοθεσία.

Όπως φάνηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κύμα καταγγελιών βλάπτει το ΠΑΣΟΚ εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Mαρτίου.

Σε δύο πρόσφατες μετρήσεις, το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται να διευρύνεται εκ νέου και να εγγίζει τις τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίστοιχη αυξητική τάση παρουσιάζει το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην παράσταση νίκης, που ξεπερνά και πάλι τις 15 μονάδες.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 12:55 (Ώρα Λονδίνου)

Σε προεκλογικούς ρυθμούς

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στα όρια τους πολλές νοσηλευτικές μονάδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δεσμεύσεις... και νέα «θα».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σαρώνει σε όλη την Ελλάδα ο Κ. Καραμανλής, ενώ τα γκάλοπ ανοίγουν την «ψαλίδα» μέχρι και 6%!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μείωση φόρων από τη Νέα Δημοκρατία. Μέτρα - έκπληξη στο οικονομικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται αύριο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ήττα βλέπει ο Λαλιώτης. Ο «αδελφός» του διαδόχου προετοιμάζει το έδαφος για τη μετά την 7η Μαρτίου εποχή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Όλο το παρασκήνιο από το «μακελειό» στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΕΘΝΟΣ: Αγώνας δρόμου σε 3 μέτωπα. Το Συνέδριο, πρώτος σταθμός της τελικής αντεπίθεσης του Γιώργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έχουν και... άφθονο κουτόχορτο για τους αγρότες! Μέχρι και για τα πανωτόκια στα χρέη των αγροτών, υπόσχεται, τώρα, λύση το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το πόρισμα του εισαγγελέα για το Χρηματιστήριο. Οι απατεώνες θα πάνε φυλακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 7 μηνύματα νίκης από τα γκάλοπ. Νέα Δημοκρατία: Σταθερά κοντά στις 4 μονάδες η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 7 κρίσιμες μέρες. Γιώργος: Αντεπίθεση ως το συνέδριο μετά την καταιγίδα.

ΕΣΤΙΑ: Νέες εκλογές εντός του 2004. Τον Ιούνιο με τις ευρωεκλογές ή το φθινόπωρο.

METRORAMA: Μάχη για τα πανωτόκια. Λύση υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου. Για «υποκρισία» μιλά η ΝΔ.

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό τρικ ΝΔ με πλειοδοσία και... αντιγραφές. Ανησυχεί για νέους και Συνέδριο ΠΑΣΟΚ.

CITY PRESS: Παπανδρέου: Γκρεμίζω το «πράσινο» κατεστημένο.

The Daily Times: Τα τουριστικά ακίνητα επειγόντως στη Σοφοκλέους. Υπ. Οικονομίας: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημόσια εγγραφή.

TRAFFIC NEWS: Ολυμπιακών διαστάσεων σκάνδαλο στην ΕΡΤ. Φαγώθηκαν 2,5 δισ για την εκπομπή «Olympic Trophy».

Η ΧΩΡΑ: Τι παιχνίδια θα δούμε στο φίνις. 26 μονάδες η διαφορά στην παράσταση νίκης, όλα τα γκάλοπ δείχνουν θρίαμβο της ΝΔ.

Εκλογές - δημοσκοπήσεις

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι «ο τόπος πιθανότατα θα οδηγηθή σε νέες βουλευτικές εκλογές εντός του 2004. Όλα δείχνουν ότι στις εκλογές της 7ης Μαρτίου θα επικρατήση η Νέα Δημοκρατία. Όμως με τον σημερινό εκλογικό νόμο, το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα εξασφαλίση τις 121 έδρες που απαιτούνται για να 'μπλοκάρη' την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου 2005. Προ του κινδύνου αυτού, η αυριανή κυβέρνησις Καραμανλή θα έχη μία και μόνη επιλογή: να προκηρύξη νέες εκλογές εντός του 2004, πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «κρίσιμο επταήμερο από το οποίο θα κριθούν πολλά αρχίζει σήμερα. Στο ΠΑΣΟΚ επενδύουν στο συνέδριο της Παρασκευής και στην ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου που επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι θέλει να κάνει "ανατροπές και ρήξεις με κάθε λογής κατεστημένα. Παράλληλα, η ΝΔ ετοιμάζει τη δική της επικοινωνιακή αντεπίθεση με στόχο να μη μονοπωλήσουν την επικαιρότητα οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ».

Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι «απέμειναν τριάντα τέσσερις ημέρες μέχρι τις κάλπες και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίαμβο της ΝΔ. Το εκλογικό βαρόμετρο της VPRC δίνει 26 μονάδες διαφορά στην παράσταση νίκης για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι «την απαίτηση ευρύτατης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για αλλαγή κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποδεικνύοντας μάλιστα πως η παρουσία του Γ. Παπανδρέου δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 12:53 (Ώρα Λονδίνου)

Ελεύθεροι από το Γκουαντάναμο

Τα τρία αγόρια στο Γκουαντάναμο εκρατούντο χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους

Τρία αγόρια από το Αφγανιστάν, ηλικίας από 13 έως 15 ετών, που αφέθηκαν ελεύθερα από την αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο την περασμένη εβδομάδα, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και είναι μαζί με τις οικογένείες τους.

Υπήρχαν υποψίες ότι τα αγόρια αυτά, που θεωρούνται οι πιο μικροί στην ηλικία κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, είχαν πολεμήσει μαζί με τους Ταλεμπάν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001.

Την κατακράτηση των αγοριών χωρίς δίκη είχαν καταδικάσει οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα από τα αγόρια όταν είχε συλληφθεί ήταν ηλικίας 11 ετών.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στην Καμπούλ μεταδίδει ότι ο Ερυθρός Σταυρός ο οποίος με τις προσπάθειές του συνέβαλε στην απελευθέρωση των τριών κρατουμένων είχε επιδιώξει να μη δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός.

Τα αγορία είναι μικρής ηλικίας και υπάρχουν φόβοι για αντίποινα εναντίον τους.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 09:47 (Ώρα Λονδίνου)

Βρετανία: Υπό την απειλή της τρομοκρατίας

Πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις επικρίνουν τις προτάσεις του Ντέιβιντ Μπλάνκετ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και εκπρόσωποι μουσουλμανικών οργανώσεων στη Βρετανία επέκριναν τις προτάσεις του υπουργού των Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ για την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας που αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Μπλάνκετ θα ήθελε να καταστήσει ευκολότερη τη διαδικασία που επιτρέπει την καταδίκη των ατόμων που προσάγονται στη δικαιοσύνη για ενέργειες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

«Μυστικές δίκες»

Οι προτάσεις του Βρετανού υπουργού των Εσωτερικών προβλέπουν τον περιορισμό των αποδεικτικών στοιχείων που χρειάζονται για την καταδίκη ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις.

Παράλληλα ο κ. Μπλάνκετ προτείνει ορισμένες δίκες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία να διεξάγονται εν μέρει μυστικά και οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων να έχουν περάσει από ελέγχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο κ. Μπλάνκετ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανησυχεί επειδή ορισμένοι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες διαφεύγουν την καταδίκη επειδή η σημερινή νομοθεσία είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστική.

Πολλές οργανώσεις για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων καθώς και το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας έχουν χαρακτηρίσει τις προτάσεις του κ. Μπλάνκετ «απαράδεκτες».


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Διεθνοποιείται» η σύγκρουση EΣHEA - Kουρή

Διάβημα της EΣHEA προς την αστυνομία να μην παρεμβαίνει υπέρ του Γ. Kουρή

Tο ενδιαφέρον διεθνών δημοσιογραφικών ενώσεων έχει προκαλέσει η διένεξη της Eνώσεως Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών με τις εφημερίδες «Aυριανή» και «Φίλαθλος», συμφερόντων Γιώργου Kουρή, με επίκεντρο τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ύστερα από επεισόδια, που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του εκδοτικού συγκροτήματος Kουρή, και την παραλίγο σύλληψη, κατόπιν μηνύσεως του κ. Kουρή, του προέδρου και του γενικού γραμματέα της EΣHEA Mανώλη Mαθιουδάκη και Nίκου Mεγγρέλη, έφθασε στην Aθήνα ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Άϊνταν Γουάιτ.

O κ. Γουάιτ δήλωσε, πως αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις εργασιακές σχέσεις η μονομερής χρήση του νόμου υπέρ των εργοδοτών και κατά των δημοσιογράφων των εφημερίδων του κ. Kουρή, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην Aθήνα είναι η απόδειξη της συμπαράστασης της ΔΟΔ στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Ο ΓΓ της ΔOΔ επεσήμανε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μην οξύνει την αντιπαράθεση με εμπρηστικές δηλώσεις και ότι οι εκδότες έχουν υποχρέωση να παρέμβουν στις εφημερίδες του Γ. Κουρή, ώστε να τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Eν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η EΣHEA, επαναλαμβάνεται η απεργία στην «Aυριανή» και στο «Φίλαθλο» από τις 2 μμ της 1ης Φεβρουαρίου έως τις 2 μμ της 2ας Φεβρουαρίου 2004, «δεδομένου ότι τα αιτήματα δεν ικανοποιούνται και δεν δίνονται εγγυήσεις για πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ και όσων προβλέπει η εργατική νομοθεσία».

Tέλος, η EΣHEA προέβη σε διάβημα προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, στον οποίο επισήμανε το ενδεχόμενο «εσκεμμένης πρόκλησης επεισοδίων από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του κ. Κουρή και τις τεράστιες ευθύνες, που δημιουργούνται σε όσους επιχειρήσουν, βοηθήσουν ή ανεχθούν κάθε απόπειρα φαλκίδευσης ή παρεμπόδισης της άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος».


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 11:21 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις για το «Θείο Πάθος»

Ο Μέλ Γκίμπσον ο οποίος είναι Καθολικός αρνείται ότι το έργο του στρέφεται κατά των Εβραίων

Εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις αποφάσισαν να αρχίσουν «εκστρατεία ενημέρωσης» της κοινής γνώμης αφού πρώτα έχουν εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο το νέο έργο του Μελ Γκίμπσον για το «Θείο Πάθος» να χαρακτηρίζεται από αντισημιτισμό.

Στις ΗΠΑ, εκπρόσωποι του Συνδέσμου κατά της Συκοφαντίας και της Επιτροπής των Αμερικανο-εβράιων είδαν τη νέα ταινία για τη ζωή του Χριστού την περασμένη εβοδομάδα.

«Η ταινία υποσκάπτει την πρόοδο που έχουμε κάνει στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον αμοιβαίο σεβασμό και τον θρησκευτικό πλουραλισμό», υπογράμμισε ο ραβίνος Ντέιβιντ Έλκοτ.

Για την ενημέρωση του κοινού πρόκειται να οργανωθούν διαλέξεις, δημόσιες συζητήσεις μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων δογμάτων και άλλες εκδηλώσεις.

Οι επικριτές του έργου θα εξηγήσουν πως η αναπαράσταση της σταύρωσης τη μεσαιωνική περίοδο εχρησιμοποιείτο για να υποδαυλίσει τη βία εναντίον των εβραϊκών κοινοτήτων.

Διάφορες χριστιανικές και εβραϊκές οργανώσεις έχουν ήδη κάνει σαφές ότι προτίθενται να μποϋκοτάρουν το έργο όταν εμφασνισθεί στους κινηματογράφους στο εγγύς μέλλον.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 07:20 (Ώρα Λονδίνου)

Προϋπολογισμός υπό τη σκιά ελλείμματος

Αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες και μειώθηκαν τα έσοδα στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους καταθέτει εντός της ημέρας τον προϋπολογισμό για το 2004 καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το έλλειμμα που έχει φτάσει σε ύψος - ρεκόρ.

Σε αντίθεση με την προεδρία του Μπιλ Κλίντον, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα ενώ τα έσοδα μειώθηκαν λόγω της μείωσης των φόρων.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό φτάνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν απογοητευμένοι από την πολιτική του Αμερικανού προέδρου που δεν κατάφερε να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη πλευρά φοβούνται ότι ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει δραστικές περικοπές στις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα.

Αντίθετα, θα προβλέπει αυξήσεις στα αμυντικά προγράμματα καθώς και φοροαπαλλαγές ιδιαίτερα για τους πλούσιους Αμερικανούς πολίτες.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 08:05 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη δικαιολόγηση του πολέμου

Παρά τις προηγούμενες αντιρρήσεις του ο πρόεδρος Μπους θα ζητήσει τη διερεύνηση των στοιχείων δικαιολόγησης του πολέμου στο Ιράκ

Η κυβέρνηση Μπους προτίθεται να ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει το περιεχόμενο και την αξιοποίηση των πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί, θα δοθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους στις αρχές της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πριν από λίγες ημέρες απορρίψει παρόμοιο αίτημα των Δημοκρατικών, λέγοντας ωστόσο ότι θα ήθελε να μάθει τους λόγους για τους οποίους δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, σε αντίθεση με ό,τι αναφερόταν στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο.

Προηγουμένως, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις, είχε παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό του φημολογούμενου οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσείν, δε συνάδουν με τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Η πίεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για μια ανεξάρτητη έρευνα, εντάθηκε μετά από τη δήλωση του παραιτηθέντος επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέι, ότι το Ιράκ προφανώς δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Η επιτροπή πάντως θα κληθεί να καταθέσει την αναφορά της το επόμενο έτος, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που οδηγεί τους ανταποκριτές σε εκτιμήσεις περί πιθανής πρόθεσης του Τζορτζ Μπους να αποσυνδέσει το Ιράκ από την προεκλογική περίοδο.

Βρετανικό αίτημα

Η βρετανική κυβέρνηση, την ίδια ώρα, εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια παρόμοιας έρευνας.

Ο υφυπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων, Τσαρλς Φάλκονερ, δήλωσε ότι μια τέτοια έρευνα δε θα αποδώσει καρπούς, ενώ το στέλεχος των Εργατικών, Πίτερ Χέιν, επέμεινε ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του είχαν δει πριν από τον πόλεμο «κατηγορηματικές αποδείξεις» ότι ο Σαντάμ Χουσείν διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 08:22 (Ώρα Λονδίνου)

Αρμπίλ: «Επιθέσεις κατά της δημοκρατίας»

Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιρμπίλ

Τουλάχιστον 56 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αρμπίλ του βορείου Ιράκ, τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση κατά του δημοκρατικού πλουραλισμού στο Ιράκ».

Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων ήταν υπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ο κουρδικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγάρ Ζεμπάρι επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων στο δίκτυο Αλ Κάιντα και σε άλλες τοπικές ισλαμικές οργανώσεις, όπως η Ανσάρ αλ Ισλάμ.

Στόχοι των δύο επιθέσεων ήταν τα αρχηγεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών που ελέγχουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Οι δύο άγνωστοι δράστες ανατινάχθηκαν αφού εισήλθαν στα γραφεία, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν πλήθος κόσμου, με αφορμή την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.

Σύμφωνα με έναν υπουργό της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης (Μοχάμεντ Ισάν), μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο κυβερνήτης της επαρχίας Αρμπίλ, καθώς και άλλοι τοπικοί Κούρδοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μακάβριες είναι οι εικόνες στο τοπικό νεκροτομείο, καθώς πολλά είναι τα πτώματα που έχουν αφεθεί στους διαδρόμους λόγω έλλειψης χώρου.

Οι Κούρδοι θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Κούρδοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τοπικούς ισλαμιστές μαχητές για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας.

Πολύνεκρη έκρηξη στην Κερμπάλα

Η διοίκηση των πολωνικής δύναμης στο Ιράκ εξάλλου έκανε γνωστό ότι τη χθεσινή νύχτα σκοτώθηκαν τέσσερις ή πέντε Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στον τομέα ευθύνης της στο νότιο Ιράκ, νοτιοδυτικά της πόλης Κερμπάλα.

Προηγούμενη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν στους είκοσι.

Επίθεση σε αμερικανική βάση

Επίθεση σημειώθηκε και σε αμερικανική βάση στην πόλη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τουλάχιστον ένας συμπατριώτης τους στρατιώτης σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίστηκαν όταν η βάση επλήγη από ρουκέτες.

Μετά από την επίθεση συνελήφθησαν 16 ύποπτοι Ιρακινοί.

Επίσκεψη Γούλφοβιτς

Αιφνιδιαστικά μετέβη στο Ιράκ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα το τέλος των εχθροπραξιών και σχετίζεται με την ανανέωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με εκτοξευόμενες χειροβομβίδες εναντίον του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 06:34 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ανταρκτική στο έλεος κερδοσκόπων

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για την έλευση των χρυσοθήρων του 21ου αιώνα

Επιστήμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η Ανταρκτική φαίνεται να εξελίσσεται σε πόλο έλξης των χρυσοθήρων του 21ου αιώνα.

Μόνο που οι χρυσοθήρες του 21ου αιώνα δεν αναζητούν τον πολύτιμο λίθο αλλά σπάνια και ανυπολόγιστης αξίας βιολογικά είδη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών απευθύνουν για τη λήψη μέτρων σε διεθνές επίπεδο για να περιοριστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην τελευταία παρθένα περιοχή στον πλανήτη.

Πολλά από τα είδη που συναντώνται στην Ανταρκτική έχουν αναπτύξει ειδικούς τρόπους για να ανθίστανται σε αντίξοες συνθήκες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων κι άλλων προϊόντων.

Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι το ψάρι της Ανταρκτικής διαθέτει πρωτεΐνες, οι οποίοι αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παραταθεί η διάρκεια συντήρησης των κατεψυγμένων τροφών.

Επίσης σε κάποια βακτήρια της Ανταρκτικής εντοπίστηκαν θεραπευτικές ουσίες, κυρίως για την επούλωση πληγών και τραυμάτων.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου)

Δώδεκα οι νεκροί από τη νόσο των πτηνών

Ασθενής από τη νόσο σε νοσοκομείο του Βιετνάμ

Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του από τη νόσο των πτηνών σε νοσοκομείο του Χο Τσι Μινχ στο Βιετνάμ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την ασθένεια στους εννέα.

Στην Ταϊλάνδη πέθανε μια 58χρονη γυναίκα, η οποία ήταν το τρίτο θύμα της νόσου των πτηνών στη χώρα.

Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο των πτηνών σε δέκα χώρες της Ασίας.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου φαίνεται να μολύνθηκαν από άρρωστα πτηνά.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι διενεργεί εξετάσεις στο πρώτο κρούσμα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι εξετάσεις αφορούν δύο γυναίκες από το Βιετνάμ, οι οποίες πέθαναν από τη νόσο των πτηνών, την οποία πιστεύεται ότι κόλλησαν από τον αδελφό τους που επίσης έχασε τη ζωή του.

Την ίδια στην Κίνα, το υπουργείο Γεωργίας έστειλε ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό για να διαβεβαιώσουν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι συμμορφώνονται με τα μέτρα για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Την Κυριακή, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν σε άλλες πέντε περιοχές.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 05:07 (Ώρα Λονδίνου)

Εισβολή Ισραηλινών στη Ράφα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη Ράφα της Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτι όταν οι ένοικοί του αρνήθηκαν να παραδοθούν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένα από τα θύματα ήταν επικεφαλής τοπικής ισλαμικής οργάνωσης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τη Ράφα.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 04:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πακιστάν: Ομολογίες επιστημόνων για διαρροές

Για διαρροή μυστικών στο Ιράν κατηγορείται ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας

Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους πυρηνικούς επιστήμονες της χώρας παραδέχτηκε ότι έδωσε μυστικές πληροφορίες για πυρηνικά προγράμματα σε ομάδες από το Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρειο Κορέα.

Οι μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο δρ. Αμπντούλ Καντίρ Χαν και τέσσερις άλλοι επιστήμονες έδιναν πληροφορίες τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90.

Ο επιφανής Πακιστάν πυρηνικός επιστήμονας απεπέμφθη από το αξίωμα του κυβερνητικού συμβούλου το Σάββατο.

Η έρευνα για τις διαρροές ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση για τις φερόμενες ως ομολογίες των Πακιστανών επιστημόνων παραδόθηκε στο πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος αναμένεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση εντός των επομένων ημερών.

Ομάδα των κομμάτων της πακιστανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πανεθνική εκστρατεία ενάντια στην «ταπείνωση και τον διωγμό που υφίστανται οι επιστήμονες του Πακιστάν».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.