Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-02-01

  1. Οι μυστικές υπηρεσίες προ των ευθυνών τους
  2. «Πιο ευάλωτος ο Μπλερ»
  3. «Πράσινο» το ντέρμπι
  4. Έρευνα για τη δικαιολόγηση του πολέμου
  5. Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ
  6. Ελβετός ο βασιλιάς των κορτ
  7. Εξαπλώνεται η νόσος των πουλερικών
  8. Η Ινδία του χιονιά
  9. Πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράν
  10. Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ
  11. Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ
  12. Τραγικό τέλος σε ισλαμική γιορτή
  13. Μητσοτάκης: «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία»
  14. «Αλλαγές παντού»
  15. Έφτασε ο Γκονζάλες
  16. Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ
  17. Ποδοπατήθηκαν προσκυνητές στη Μένα
  18. Επικοινωνία Σημίτη - Ανάν για το Κυπριακό
  19. Όξυνση των αντιπαραθέσεων
  20. Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ
  21. Περί όπλων μαζικής καταστροφής

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 02:31 (Ώρα Λονδίνου)

Οι μυστικές υπηρεσίες προ των ευθυνών τους

Η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, η οποία θα ερευνήσει το περιεχόμενο των πληροφοριών που προσκόμισαν οι μυστικές υπηρεσίες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων.

Έρευνα τώρα

«Οι υπέρμαχοι του πολέμου οπισθοχωρούν μπροστά στην αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ», είναι ο τίτλος των «Τάιμς» όσον αφορά την ανεξάρτητη έρευνα που πρόκειται να ζητήσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών στον πόλεμο του Ιράκ.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναμένεται να παραδεχτεί εντός της εβδομάδος ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ενδεχομένως να μην βρεθούν ποτέ.

Την ίδια προσέγγιση στο θέμα ακολουθεί η βρετανική εφημερίδα, «Γκάρντιαν».

«Ο Μπλερ έτοιμος να αλλάξει πολιτική στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής» αναφέρει η «Γκάρντιαν» στο πρωτοσέλιδό της και στον υπότιτλο διευκρινίζει ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό εξαιτίας της αμερικανικής στάσης».

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιρρίψει όλη την ευθύνη στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Με αυτήν την άποψη συμφωνεί, επίσης, η «Ιντιπέντεντ»: «Στις μυστικές υπηρεσίες η ευθύνη για την αποτυχία εντοπισμού όπλων μαζικής καταστροφής».

Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο «απομονωμένος» στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, ιδίως μετά την μεταστροφή του προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο Μπους ζητά έρευνα για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στο Ιράκ», αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι οποίοι εκτιμούν ότι η αμερικανική στάση εκθέτει τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να δεχθεί δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση.

Ο Ντάικ στην αντεπίθεση

«Ο Ντάικ ετοιμάζεται για δικαστική μάχη», αναφέρουν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι «Τάιμς».

Και προσθέτουν ότι ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ έχει προσλάβει ομάδα νομικών, οι οποίοι θα εξετάσουν εάν μπορεί να προσβάλει νομικά το πόρισμα της έρευνας του λόρδου Χάτον για τα αίτια του θανάτου του καθηγητού, Ντέιβιντ Κέλι, ειδικού σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής.

«Έπρεπε να λάβουμε μέτρα για την περίπτωση του Ντάικ, λέει το διοικητικό συμβούλιο του BBC», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», η οποία απέσπασε δηλώσεις από μέλη του διοικητικού συμβουλίου του BBC.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το διοικητικό συμβούλιο του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού «κατεβλήθη από πανικό», ο οποίος τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν δεκτή την παραίτηση του Γκρεγκ Ντάικ.


Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2004 - 03:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Πιο ευάλωτος ο Μπλερ»

Η τελευταία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ και η πρόθεση των ΗΠΑ να ερευνήσουν την ποιότητα και το περιεχόμενο των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ κυριαρχούν στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Επιθέσεις στο Ιράκ

Η εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου» της Γερμανίας υποστηρίζει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της Κυριακής στο βόρειο Ιράκ θα έχουν σοβαρότατες πολιτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οι επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία δύο κουρδικών κομμάτων απέδειξαν πόσο «ευάλωτο» είναι το μέλλον του Ιράκ.

«Οι Κούρδοι τώρα θα ασκήσουν περισσότερες πιέσεις προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης και θα προσπαθήσουν να διαβάλουν τον μεσολαβητικό ρόλο της αμερικανικής προσωρινής διοίκησης ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες του Ιράκ», υποστηρίζει η «Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα είναι πολύ επίπονη για τις ΗΠΑ η διαδικασία παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ στους πολίτες αυτής της χώρας μέχρι το τέλος του 2004.

Τα κίνητρα της έρευνας

Η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Σταντάρντ» εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας όσον αφορά την ποιότητα των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ για να εξουδετερώσουν το επιχείρημα περί της ανυπαρξίας αδιάσειστων στοιχείων για τον πόλεμο.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη διεξαγωγή του πολέμου αλλά και για τις πληροφορίες που χρησιμοποίησαν για πάρουν τις αποφάσεις τους.

«Ουδέποτε έδωσαν την εντύπωση ότι αξιολόγησαν την ποιότητα των πληροφοριών που έλαβαν, αλλά αυτό ενδέχεται να αποκαλυφθεί μέσω της έρευνας», εκτιμά η «Ντερ Σταντάρντ».

Η γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» θεωρεί τον Τόνι Μπλερ «περισσότερο ευάλωτο στην κριτική από τον Τζορτζ Μπους».

«Αυτή η έρευνα πλήττει πολύ περισσότερο τον Τόνι Μπλερ με τα υψηλά ηθικά πρότυπα παρά τους Αμερικανούς, οι οποίοι ουδέποτε κράτησαν κρυφές τις πολιτικές τους βλέψεις», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Η ελβετική εφημερίδα «Λε Τεμπ» προσεγγίζει πιο αμερικανοκεντρικά την έρευνα για τα όπλα μαζικής καταστροφής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «πολιτικό ελιγμό» του Μπους.

«Δίνοντας τη συγκατάθεσή του για την έρευνα κερδίζει χρόνο απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο χρησιμοποιεί το θέμα προεκλογικά», υπογραμμίζει η ελβετική εφημερίδα.

Δίκη Ζιπέ

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γαλλίας «Λε Μοντ» εξετάζει τον απόηχο της δίκης του πρώην πρωθυπουργού, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δέκα χρόνια.

«Πίσω από τον άνθρωπο, αυτό που καταδικάστηκε είναι ολόκληρο το σύστημα», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει, «ένα σύστημα από το οποίο ο Ζακ Σιράκ, νυν πρόεδρος και τότε δήμαρχος των Παρισίων, βγήκε κερδισμένος».

«Ο Ζαλ Σιράκ είναι ηθικά υπεύθυνος για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις και απλά ο Ζιπέ είναι αυτός που πλήρωσε για αυτές», καταλήγει η «Λε Μοντ».


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 22:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Πράσινο» το ντέρμπι

Με νικητή το γηπεδούχο Παναθηναϊκό επί της ΑΕΚ έληξε το ντέρμπι της Λεωφόρου

Σε πορεία τίτλου διατηρήθηκε ο Παναθηναϊκός, ξεπερνώντας και το εμπόδιο της ΑΕΚ, της οποίας επικράτησε 2-1 στην Λεωφόρο.

Οι «πράσινοι», εάν και δε εντυπωσίασαν με την απόδοση τους, ήταν καλύτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, άνοιξαν το σκορ με τον Μπασινά, ενώ ο Σαπάνης έκανε το 2-0. Ο Λυμπερόπουλος μείωσε για την «Ένωση», η οποία εκτός από ελάχιστα διαστήματα είχε παθητικό ρόλο.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά από την ΑΕΚ στο παιχνίδι, αναπτυσσόμενος κυρίως από την αριστερή πλευρά με τον Μινχ, αλλά και τον Σαπάνη, ο οποίος συνέκλινε προς τα εκεί.

Η «Ένωση» προσπαθούσε να διασπάσει την αμυντική γραμμή των γηπεδούχων με τις μπαλιές του Τσιάρτα, οι οποίες είχαν στόχο τον Οκκά.

Οι προσπάθειες των παικτών του Σουμ καρποφόρησαν σχετικά νωρίς, καθώς λίγο πριν την συμπλήρωση του 20λεπτου, ο Μπασινάς άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ευθύνη πάντως για το γκολ, φέρει ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Χ. Μιχαηλίδης.

Στο επόμενο δεκάλεπτο η ΑΕΚ πίεσε και απείλησε με ισοφάριση, κυρίως στην φάση του 30΄, όταν ο Λάκης μετά από πάσα του Τσιάρτα σούταρε με δύναμη στο οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά, συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο που τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, χάνοντας δύο ευκαιρίες με τους Σαπάνη και Μικάελσεν.

Οι «πράσινοι» όμως διπλασίασαν τα τέρματά τους, με ωραίο σουτ του Σαπάνη. Ο Λυμπερόπουλος με το γκολ που πέτυχε, σε μία από τις λίγες αξιόλογες επιθέσεις που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο, μείωσε σε 2-1, δίνοντας μεγάλο ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά, αν και η ΑΕΚ έπαιζε με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Αμπονσά.

Η ΑΕΚ όμως, ήταν ξεκάθαρο, δεν είχε τα ψυχικά αποθέματα να κυνηγήσει την ισοφάριση.

Πανηλειακός-Ολυμπιακός 1-3

Η απαράδεκτη ενέργεια κάποιων να καλύψουν με καρφιά την επιφάνεια του γηπέδου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του ματς, δεν πτόησε τους "ερυθρόλευκους".

Οι Πειραιώτες νίκησαν τον Πανηλειακό (3-1) και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας. Μεγάλος πρωταγωνιστής στον αγώνα του Πύργου, ο Τζιοβάνι ο οποίος πέτυχε και τα τρία γκολ της συνάντησης.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στον αγώνα και βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στο 24΄. Σκόρερ ο Τζιοβάνι, έπειτα από εκτέλεση φάουλ από δεξιά από τον Γεωργάτο.

Μετά το 35΄ οι γηπεδούχοι έγιναν πιο επιθετικοί. Δεν κατάφεραν όμως κάτι ουσιαστικό.

Το ίδιο σκηνικό, με τον Πανηλειακό όλο και πιο απειλητικό για την εστία του Γιάννου, συνεχίσθηκε και στα πρώτα είκοσι λεπτά της επανάληψης, όπου οι γηπεδούχοι έχασαν δύο καλές ευκαιρίες για γκολ.

Στο 68΄ ο Ολυμπιακός βρέθηκε «αγκαλιά» με το 2-0, από «πέναλτι-φάντασμα» που «είδε» ο κ. Μποροβήλος σε μαρκάρισμα του Τσιώλη επί του Τζιοβάνι.

Την εσχάτη των ποινών κλήθηκε να εκτελέσει ο Γεωργάτος, που έστειλε όμως την μπάλα πολύ ψηλά άουτ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα όμως, μετά από φάουλ του Γεωργάτου, ο Βάλλας από αριστερά έκανε ένα θεαματικό ψαλίδι, ο Τζιοβάνι με κεφαλιά δεν μπόρεσε να σκοράρει αφού απέκρουσε ο Λιούρδης, αλλά με σουτ στην συνέχεια έκανε το 0-2.

Στο 84΄ ο Γεωργάτος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μια ατομική του προσπάθεια, αλλά δίπλα του ο Τζιοβάνι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (0-3).

Το γκολ για τον Πανηλειακό πέτυχε ο Σωτήρχος με πέναλτι στο 90ο λεπτό (στην ανατροπή του Μανίκα από το Βάλα) διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Προοδευτική- ΠΑΟΚ 1-3

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε 3-1 εκτός έδρας της Προοδευτικής και παρέμεινε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Η επιθετική υπεροχή των γηπεδούχων στο πρώτο ημίχρονο μεταφράστηκε σε γκολ στο 37', όταν ο Τόγιας με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΠΑΟΚ.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως μέσα σε διάστημα 15 λεπτά λεπτών, οι Θεσσαλονικείς ανέτρεψαν πλήρως την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου.

Στο 48', ο Αγγελόπουλος ανέτρεψε τον Σαλπιγγίδη μέσα στην περιοχή της Προοδευτικής και ο διαιτητής Νταμπώσης υπέδειξε το σημείο του πέναλτι.

Ο πρώτος σκόρερ φέτος του ΠΑΟΚ που κλήθηκε να το εκτελέσει, δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να ισοφαρίσει(1-1).

Έντεκα λεπτά αργότερα, ο Χασιώτης μετά το κόρνερ του Κουτσόπουλου, έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στη δεξιά γωνία του Στρακόσια, δίνοντας προβάδισμα στο μακεδονικό συγκρότημα (1-2).

Η πλάστιγγα της νίκης έγειρε οριστικά στην πλευρά του ΠΑΟΚ στο 67ο λεπτό.

Από το άσχημο κοντρόλ του Στρακόσια, ο Χάγκαν έβαλε την κόντρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Προοδευτικής, δίνοντας παράλληλα προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη (1-3).

Πανιώνιος-Καλλιθέα 0-0

Πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια που κάνει για να εξασφαλίσει την έκτη προνομιούχο θέση που οδηγεί στο Κύπελλο UEFΑ έχασε ο Πανιώνιος.

Η ομάδα του Μπουμπένκο, παραχώρησε «λευκή ισοπαλία (0-0) στην Καλλιθέα.

Πλούσιο σε φάσεις, με την Καλλιθέα να χάνει δύο κλασσικές ευκαιρίες στα τελευταία έξι λεπτά, ήταν το πρώτο ημίχρονο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

Στο 41', ο Γκέκας με βολέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής σημάδεψε το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Ντρόμπνι, ενώ ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση του 45λεπτου, ο Ιορδανίδης έχασε μοναδική ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ.

Στην επανάληψη, οι δύο ομάδες αρκέστηκαν σε ένα παιχνίδι κέντρου, με αποτέλεσμα οι Ντρόμπνι και Στάουτσε να μην απειληθούν ουσιαστικά και έτσι να παραμείνει το ισόπαλο 0-0 μέχρι την ολοκλήρωση του 90λεπτου.

Ο Πανιώνιος τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, αφού στο 84ο λεπτό, Κόντης τραυματίστηκε, χωρίς όμως ο Μπουμπένκο να έχει δικαίωμα να κάνει άλλη αλλαγή.

Ξάνθη-Άρης 1-0

Η θετική παράδοση που είχε δημιουργήσει ο Άρης τα δύο τελευταία χρόνια στην Ξάνθη, «έσπασε. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου, μια εβδομάδα μετά τη νίκη επί της Χαλκηδόνας, κατέκτησε ακόμη τρεις σημαντικούς βαθμούς, αυτή τη φορά επικρατώντας 1-0 του Άρη.

Η Ξάνθη προηγήθηκε γρήγορα στο σκορ, όταν στο 10ο λεπτό, ο διαιτητής Τακίδης κατελόγισε πέναλτι στο χέρι του Νικολαίδη στο ύψος της μικρής περιοχής, στην πάσα του Ζωγραφάκη.

Το πέναλτι εκτέλεσε ο Παπαδόπουλος, ο οποίος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γκίτκου.

Ο Άρης στα τελευταία λεπτά του αγώνα «έκλεισε» την Ξάνθη προσπαθώντας να ισοφαρίσει.

Ο Κυζερίδης στο 88' έχασε πολύ καλή ευκαιρία για να δώσει τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδας του, όταν έπιασε ένα δυνατό σουτ στέλνοντας όμως την μπάλα άουτ.

Ο ίδιος παίκτης απείλησε άλλες δυο φορές την εστία του Αναστασόπουλου στο φινάλε, ενώ μια κεφαλιά του Κολτσίδα δεν βρήκε επίσης δίχτυα.

Αιγάλεω-Ακράτητος 2-1

Σε ευρωπαϊκή τροχιά παρέμεινε το Αιγάλεω. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα επικράτησε 2-1 του Ακράτητου.

Επιθετικά ξεκίνησαν οι γηπεδούχοι, απέναντι στην πολύ προσεκτική άμυνα του Ακράτητου και στο 18' κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα στο σκορ, όταν το απευθείας φαουλ του Μπάρκογλου θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μπαρτζώκα.

Το ματς έγινε πιο επιθετικό από το σημείο εκείνο και για τις δυο ομάδες, με τους φιλοξενούμενους να μην εγκαταλείπουν την αμυντική τους διάταξη αλλά με αντεπιθέσεις να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κενά στην άμυνα του Αιγάλεω.

Ο Ακράτητος που παραμόνευε την αμυντική αδράνεια των αντιπάλων του, κατάφερε να ισοφαρίσει, με τον Ηλιόπουλο στο 67'.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, οι γηπεδούχοι ενέτειναν τις προσπάθειες τους ξεπέρασαν το αρχικό σοκ και στο 76' κατόρθωσαν με τον Ψωμά να πάρουν και πάλι προβάδισμα, με 2-1, σκορ με το οποίο έληξε και το ματς.

Χαλκηδόνα-ΟΦΗ 2-1

Μεγάλη ανατροπή πέτυχε η Χαλκηδόνα επί του ΟΦΗ. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου, αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ μέχρι το 90', επικράτησε τελικά με 2-1 των Κρητικών στο γήπεδο της Νεάπολης και παρέμεινε σε τροχιά Ευρώπης.

Στο δεύτερο ημίχρονο, αν κι όλοι περίμεναν την Χαλκηδόνα να μπει πιο δυνατά και να κλείσει τον ΟΦΗ στην εστία του, οι Κρητικοί συνέχισαν την καλή παρουσία του πρώτου μέρους κι έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία στο 51ο λεπτό όταν το ψηλοκρεμαστό πλασέ του Ντεγιάνοφ πέρασε μόλις άουτ.

Ότι όμως δεν κατάφερε σε εκείνο το σημείο ο Βούλγαρος το έκανε στο 60ο λεπτό.

Ο Ντεγιάνοφ συνεργάστηκε πολύ ωραία με τον Τριανταφύλλου και από πλεονεκτική θέση δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στο βάθος της εστίας της Χαλκηδόνας.

Στις καθυστερήσεις όμως, όλα άλλαξαν δραματικά. Η Χαλκηδόνα όχι μόνο κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση αλλά ήταν κι αυτή που χαμογέλασε στο τέλος.

Στο 90ο λεπτό ο Ζαχαρόπουλος έστρωσε την μπάλα στον Κορακάκη κι αυτός πλάσαρε ψύχραιμα τον Σηφάκη κάνοντας το 1-1.

Δύο λεπτά αργότερα ο Μακρής έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Γιώργου Παράσχου και ταυτόχρονα τη νίκη.

Βαθμολογία

(σε 19 αγώνες)

Ολυμπιακός 47

Παναθηναϊκός 46

ΠΑΟΚ 40

Αιγάλεω 36

ΑΕΚ 35

Ηρακλής 29

Χαλκηδόνα 29

Πανιώνιος 27

Ξάνθη 22

ΟΦΗ 20

Ιωνικός 19

Άρης 19

Πανηλειακός 15

Καλλιθέα 12

Προοδευτική 10

Ακράτητος 8


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 21:44 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνα για τη δικαιολόγηση του πολέμου

Παρά τις προηγούμενες αντιρρήσεις του ο πρόεδρος Μπους θα ζητήσει τη διερεύνηση των στοιχείων δικαιολόγησης του πολέμου στο Ιράκ

Η κυβέρνηση Μπους προτίθεται να ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει το περιεχόμενο και την αξιοποίηση των πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δικαιολόγηση του πολέμου στο Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι λεπτομέρειες της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί, θα δοθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο Μπους στις αρχές της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πριν από λίγες ημέρες απορρίψει παρόμοιο αίτημα των Δημοκρατικών, λέγοντας ωστόσο ότι θα ήθελε να μάθει τους λόγους για τους οποίους δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, σε αντίθεση με ό,τι αναφερόταν στις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών πριν τον πόλεμο.

Προηγουμένως, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Κοντολίζα Ράις, είχε παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τον εντοπισμό του φημολογούμενου οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσείν, δε συνάδουν με τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Η πίεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για μια ανεξάρτητη έρευνα, εντάθηκε μετά από τη δήλωση του παραιτηθέντος επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέι, ότι το Ιράκ προφανώς δε διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.

Η επιτροπή πάντως θα κληθεί να καταθέσει την αναφορά της το επόμενο έτος, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που οδηγεί τους ανταποκριτές σε εκτιμήσεις περί πιθανής πρόθεσης του Τζορτζ Μπους να αποσυνδέσει το Ιράκ από την προεκλογική περίοδο.

Βρετανικό αίτημα

Η βρετανική κυβέρνηση, την ίδια ώρα, εξακολουθεί να απορρίπτει τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια παρόμοιας έρευνας.

Ο υφυπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων, Τσαρλς Φάλκονερ, δήλωσε ότι μια τέτοια έρευνα δε θα αποδώσει καρπούς, ενώ το στέλεχος των Εργατικών, Πίτερ Χέιν, επέμεινε ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του είχαν δει πριν από τον πόλεμο «κατηγορηματικές αποδείξεις» ότι ο Σαντάμ Χουσείν διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ

Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιρμπίλ

Τουλάχιστον 56 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.

Στόχοι των δύο επιθέσεων ήταν τα αρχηγεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών που ελέγχουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Οι δύο άγνωστοι δράστες ανατινάχθηκαν αφού εισήλθαν στα γραφεία, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν πλήθος κόσμου, με αφορμή την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.

Σύμφωνα με έναν υπουργό της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης (Μοχάμεντ Ισάν), μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο κυβερνήτης της επαρχίας Αρμπίλ, καθώς και άλλοι τοπικοί Κούρδοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μακάβριες είναι οι εικόνες στο τοπικό νεκροτομείο, καθώς πολλά είναι τα πτώματα που έχουν αφεθεί στους διαδρόμους λόγω έλλειψης χώρου.

Οι Κούρδοι θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Κούρδοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τοπικούς ισλαμιστές μαχητές για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας.

Την επίθεση καταδίκασε ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, χαρακτηρίζοντάς την «εξωφρενική επίθεση ενάντια στην αρχή του δημοκρατικού πλουραλισμού στο Ιράκ».

Πολύνεκρη έκρηξη στην Κερμπάλα

Η διοίκηση των πολωνικής δύναμης στο Ιράκ εξάλλου έκανε γνωστό ότι τη χθεσινή νύχτα σκοτώθηκαν τέσσερις ή πέντε Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στον τομέα ευθύνης της στο νότιο Ιράκ, νοτιοδυτικά της πόλης Κερμπάλα.

Προηγούμενη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν στους είκοσι.

Επίθεση σε αμερικανική βάση

Επίθεση σημειώθηκε και σε αμερικανική βάση στην πόλη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τουλάχιστον ένας συμπατριώτης τους στρατιώτης σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίστηκαν όταν η βάση επλήγη από ρουκέτες.

Μετά από την επίθεση συνελήφθησαν 16 ύποπτοι Ιρακινοί.

Επίσκεψη Γούλφοβιτς

Αιφνιδιαστικά μετέβη στο Ιράκ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα το τέλος των εχθροπραξιών και σχετίζεται με την ανανέωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με εκτοξευόμενες χειροβομβίδες εναντίον του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 18:38 (Ώρα Λονδίνου)

Ελβετός ο βασιλιάς των κορτ

Το δεύτερο τρόπαιο σε γκραν σλαμ κατέκτησε ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ στην Αυστραλία

Αποδεικνύοντας ότι δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ο Ελβετός πρωταθλητής του τένις, Ρότζερ Φέντερερ, κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν, κερδίζοντας στον τελικό το Ρώσο Μαράτ Σαφίν με 3-0 σετ.

Ο 22χρονος Φέντερερ, νικητής του Ουίμπλεντον τον περασμένο Ιούλιο, δυσκολεύτηκε μόνο στο πρώτο σετ, το οποίο τελικά κέρδισε με 7-6.

Στη συνέχεια επέβαλε το ρυθμό του φτάνοντας στην άνετη επικράτηση με 6-4 και 6-2 γκέιμ στα επόμενα δύο σετ.

Ο Ρώσος Σαφίν είχε αποκλείσει στο δρόμο του προς τον τελικό ονόματα όπως ο Αντρέ Άγκασι και ο Άντι Ρόντικ, δεν κατόρθωσε όμως να αντισταθεί στα δυνατά και ακριβή κτυπήματα του αντιπάλου του.

Κλειδί για το δεύτερο τίτλο γκραν σλαμ του Ελβετού τενίστα ήταν το ισχυρό πρώτο σερβίς.

Ο Φέντερερ είχε αναρριχηθεί στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης με την επικράτησή του στον ημιτελικό του τουρνουά επί του Ισπανού Χουάν Κάρλος Φερέρο.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 17:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εξαπλώνεται η νόσος των πουλερικών

Μεγάλος αριθμός πουλερικών έχει ήδη θανατωθεί σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας

Οι αρχές στην Κίνα συμπεριέλαβαν σήμερα ακόμα πέντε επαρχίες στον κατάλογο με τις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί ύποπτα κρούσματα της νόσου των πουλερικών.

Μεταξύ των επαρχιών αυτών περιλαμβάνεται και η απομακρυσμένη βορειοδυτική επαρχία Ξινγιάνγκ.

Συνολικά 11 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οκτώ κινεζικές επαρχίες.

Μετάδοση και από ανθρώπους

Εξάλλου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξετάζει την πρώτη περίπτωση πιθανής μετάδοσης του ιού της νόσου των πουλερικών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δύο γυναίκες στο Βιετνάμ φέρονται να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια μέσω του αδερφού τους.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι ιός μεταδίδεται μόνο από μολυσμένα πουλερικά.

Συνολικά δέκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη λεγόμενη γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 18:08 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ινδία του χιονιά

Χιλιάδες ήταν οι Ινδοί που έσπευσαν στο πάρκο την ημέρα των εγκαινίων του

Άνοιξε και πάλι το πρωί της Κυριακής τις πύλες του το μεγαλύτερο παγκοσμίως πάρκο χιονιού, στην πόλη Χιντεραμπάντ της νότιας Ινδίας, μετά από σχεδόν μία εβδομάδα.

Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του δέκα χιλιάδες άνθρωποι, αριθμός τετραπλάσιος της χωρητικότητας του πάρκου, είχαν σπεύσει να το επισκεφθούν, με αποτέλεσμα το πάρκο να κλείσει για λόγους ασφαλείας.

Οι αρχές αποφάσισαν να καθιερώσουν την προπώληση εισιτηρίων, με περιορισμένο αριθμό αυτών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, τα εισιτήρια των δύο πρώτων ημερών εξαντλήθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιόνι, καθώς στην περιοχή η θερμοκρασία το καλοκαίρι φτάνει συχνά τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν έχει καταγραφεί ποτέ χιονόπτωση.

Παράλληλα, ελάχιστοι από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στις βόρειες και ορεινές ινδικές επαρχίες, όπου οι χιονοπτώσεις είναι σχετικά συχνές τη χειμερινή περίοδο.

Το πάρκο χρησιμοποιεί μεθόδους τεχνητής παραγωγής χιονιού, που χρησιμοποιούνται στην Αυστρία και την Ελβετία.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 17:30 (Ώρα Λονδίνου)

Πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράν

Την ύπαρξη αδιεξόδου διαπίστωσε και ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί

Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση στο Ιράν, που πυροδοτήθηκε με τον αποκλεισμό από τις λίστες υποψηφίων για τις εκλογές της εικοστής Φεβρουαρίου, υποψηφίων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων περί τον πρόεδρο Χαταμί, μετά από απόφαση του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν 114 από τους συνολικά 290 βουλευτές, μετά την άρνηση του συντηρητικού και μη εκλεγμένου νομοθετικού οργάνου, να επαναφέρει στις λίστες τους περισσότερους από 2000 αποκλεισθέντες μεταρρυθμιστές πολιτικούς.

Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Mεντί Καρουμπί, ζήτησε την παρέμβαση του πνευματικού ηγέτη των Ιρανών, αγιατολά Αλί Χαμενεί.

Ο κ. Καρουμπί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική κρίση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και ότι μόνο ο αγιατολά θα μπορούσε να δώσει λύση.

Δήλωση των βουλευτών που παραιτήθηκαν κατηγορεί τα μέλη του Συμβουλίου ότι επιδιώκουν να επιβάλλουν μια «θρησκευτική δικτατορία τύπου Ταλιμπάν».

Ο αγιατολά Χαμενεί διατηρεί ακυρωτικές αρμοδιότητες επί οποιωνδήποτε πολιτικών αποφάσεων στο Ιράν, επομένως μπορεί να απορρίψει την απόφαση του Συμβουλίου.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ

Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιρμπίλ

Τουλάχιστον 56 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.

Στόχοι των δύο επιθέσεων ήταν τα αρχηγεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών που ελέγχουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Οι δύο άγνωστοι δράστες ανατινάχθηκαν αφού εισήλθαν στα γραφεία, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν πλήθος κόσμου, με αφορμή την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.

Σύμφωνα με έναν υπουργό της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης (Μοχάμεντ Ισάν), μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο κυβερνήτης της επαρχίας Αρμπίλ, καθώς και άλλοι τοπικοί Κούρδοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μακάβριες είναι οι εικόνες στο τοπικό νεκροτομείο, καθώς πολλά είναι τα πτώματα που έχουν αφεθεί στους διαδρόμους λόγω έλλειψης χώρου.

Οι Κούρδοι θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Κούρδοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τοπικούς ισλαμιστές μαχητές για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας.

Πολύνεκρη έκρηξη στην Κερμπάλα

Η διοίκηση των πολωνικής δύναμης στο Ιράκ εξάλλου έκανε γνωστό ότι τη χθεσινή νύχτα σκοτώθηκαν τέσσερις ή πέντε Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στον τομέα ευθύνης της στο νότιο Ιράκ, νοτιοδυτικά της πόλης Κερμπάλα.

Προηγούμενη ανακοίνωση ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων ανερχόταν στους είκοσι.

Επίθεση σε αμερικανική βάση

Επίθεση σημειώθηκε και σε αμερικανική βάση στην πόλη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, τουλάχιστον ένας συμπατριώτης τους στρατιώτης σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίστηκαν όταν η βάση επλήγη από ρουκέτες.

Μετά από την επίθεση συνελήφθησαν 16 ύποπτοι Ιρακινοί.

Επίσκεψη Γούλφοβιτς

Αιφνιδιαστικά μετέβη στο Ιράκ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα το τέλος των εχθροπραξιών και σχετίζεται με την ανανέωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με εκτοξευόμενες χειροβομβίδες εναντίον του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ

Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιρμπίλ

Τουλάχιστον 56 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.

Στόχοι των δύο επιθέσεων ήταν τα αρχηγεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών που ελέγχουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Οι δύο άγνωστοι δράστες ανατινάχθηκαν αφού εισήλθαν στα γραφεία, όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν πλήθος κόσμου, με αφορμή την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα.

Σύμφωνα με έναν υπουργό της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης (Μοχάμεντ Ισάν), μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο κυβερνήτης της επαρχίας Αρμπίλ, καθώς και άλλοι τοπικοί Κούρδοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, μακάβριες είναι οι εικόνες στο τοπικό νεκροτομείο, καθώς πολλά είναι τα πτώματα που έχουν αφεθεί στους διαδρόμους λόγω έλλειψης χώρου.

Οι Κούρδοι θεωρούνται στενοί σύμμαχοι των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Κούρδοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τοπικούς ισλαμιστές μαχητές για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας.

Πολύνεκρη έκρηξη στην Κερμπάλα

Η διοίκηση των πολωνικής δύναμης στο Ιράκ εξάλλου έκανε γνωστό ότι τη χθεσινή νύχτα σκοτώθηκαν 20 Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στον τομέα ευθύνης της στο νότιο Ιράκ, νοτιοδυτικά της πόλης Κερμπάλα.

Επίθεση στο Κιρκούκ

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ από χειροβομβίδα που έριξαν το πρωί άγνωστοι εναντίον περιπόλου.

Στην περιοχή του Κιρκούκ έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί, καθώς κρίνεται πιθανό το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιθέσεων.

Σε επιθέσεις το Σάββατο στη Μοσούλη και τη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 18 άτομα, μεταξύ των οποίων τρείς Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίσκεψη Γούλφοβιτς

Αιφνιδιαστικά μετέβη στο Ιράκ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα το τέλος των εχθροπραξιών και σχετίζεται με την ανανέωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με εκτοξευόμενες χειροβομβίδες εναντίον του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Τραγικό τέλος σε ισλαμική γιορτή

Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στις ιερές πόλεις των μουσουλμάνων

Τουλάχιστον 244 μουσουλμάνοι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μένα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής του Λιθοβολισμού του Κακού, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Αμίν Μαντανί.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λόγω του συνωστισμού που επικράτησε στη στενή γέφυρα Τζαμαράτ, απ' όπου το πλήθος των πιστών επιχείρησε να φτάσει στο χώρο όπου βρίσκεται μια στήλη που συμβολίζει το κακό.

Στόχος των προσκυνητών ήταν να λιθοβολήσουν, κατά το έθιμο, τη στήλη.

Στο ίδιο μέρος υπάρχουν κάθε χρόνο θύματα, ενώ πέρυσι στη διάρκεια της ίδιας τελετής, έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

Στη Μένα μετέβησαν από την κοντινή Μέκκα περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, με την ευκαιρία της εορτής Έιντ αλ Άντχα, το αποκορύφωμα των ετήσιων θρησκευτικών εκδηλώσεων στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Μητσοτάκης: «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία»

«Δεν θέλω να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας», απαντά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο ερώτημα της εφημερίδας «Καθημερινή» εάν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στην προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2005.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εμπλοκής στην εκλογή του Προέδρου από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο Κ. Μητσοτάκης εκτιμάει ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς, κανείς δεν θέλει εκλογές την άνοιξη του 2005» και προβλέπει ότι «θα υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή υποψηφιότητα».

Σε ό,τι αφορά πιθανή επιστροφή των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στη Ν.Δ., ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος απαντά:

«Δεν ξέρω αν θα είναι υποψήφιοι, αν προλαβαίνουν. Aλλά είτε είναι είτε όχι, ο Mάνος και ο Aνδριανόπουλος είναι κεφάλαιο για τη NΔ και πρέπει οπωσδήποτε να είναι υπουργοί σε κυβέρνηση της NΔ».


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Αλλαγές παντού»

«Η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απευθείας από τη βάση, από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί την απόφαση για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, με τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους», τονίζει σε δήλωσή του, ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Απαντά στη σκανδαλολογία και κατηγορεί τη Ν.Δ. καλλιεργεί νοσηρό κλίμα, αντιπαραθέτοντας τη δική του προσπάθεια να θεμελιωθεί η διαφάνεια μέσα από την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ζητά ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και επιτίθεται στη ΝΔ για την πρακτική σκανδαλολογίας που ακολουθεί, τονίζοντας ότι «η απαξίωση της πολιτικής είναι το εργαλείο της συντήρησης».

Όπως τονίζει, η διαφάνεια θα θεμελιωθεί μέσα από την ενεργό συμμετοχή του πολίτη κάτι έξαλλου που είναι προφανές και από την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

«Η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απευθείας από τη βάση, από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτεί την απόφαση για ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, με τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση του και προσθέτει

«Κάθε ψήφος σε αυτή τη διαδικασία είναι μια εντολή για αλλαγές, ανατροπές, τομές και μεταρρυθμίσεις, στο κόμμα μας, στο πολιτικό σύστημα, στην κοινωνία. Μια εντολή να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά. Μια εντολή για αλλαγή».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα γίνουν στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι οι κομματικές εξουσίες θα περάσουν «στη βάση και τον πολίτη» καθώς και ότι «η ηγεσία θα εξοπλίζει τον πολίτη με την απαραίτητη γνώση, ώστε οι δικές του αποφάσεις να είναι και δημοκρατικές, αποτελεσματικές και να ξεπερνούν στενές αντιλήψεις».

Λαλιώτης: «Είμαι δίπλα του»

Ο Κώστας Λαλιώτης παρεμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό και στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Γιώργο Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:

«Είμαστε αδέρφια με το Γιώργο και λέμε τα ίδια πράγματα».

Ο πρώην γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρει ότι «ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ανάγκη από κηδεμόνες και τοποτηρητές», υπογραμμίζει ότι το νέο πολιτικό εγχείρημα θα κριθεί όχι μόνον τη μέρα των εκλογών αλλά στη διάρκεια του χρόνου, «είτε μετά από όρους νίκης, είτε μέσα σε συνθήκες δυσμενούς αποτελέσματος».


Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2004 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

Έφτασε ο Γκονζάλες

Με ανυπομονησία αναμένουν οι φίλοι του ΠΑΟ την εμφάνιση του Γκονζάλες στη Λεωφόρο

Διακόσιοι φίλοι του Παναθηναϊκού αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βρέθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να υποδεχθούν το νέο μετεγγραφικό απόκτημα της ομάδας τους από τη Λατινική Αμερική.

Η άφιξη του Αργεντινού, Εζεκιέλ (Έκι) Γκονζάλες είχε προγραμματιστεί για τις 13:40, όμως τελικά άργησε για περίπου 35 λεπτά κάτι που δεν εμπόδισε καθόλου τους «πράσινους», οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συγκεντρωμένοι δεν άφησαν το αμάξι με τον Γκονζάλες να περάσει, το σταμάτησαν, με τον Γκονζάλες να κοιτάζει μέσα από το αυτοκίνητο φανερά ξαφνιασμένος από την θερμή υποδοχή.

Μέχρι την Κυριακή θα έχει περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα δώσει και το παρών στις εξέδρες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 14:20 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ

Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιρμπίλ

Ξεπερνά, σύμφωνα με δηλώσεις ιατρών νοσοκομείων, τους 50 ο αριθμός των νεκρών από τις δύο σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιρμπίλ του βόρειου Ιράκ εναντίον των γραφείων δύο κουρδικών κομμάτων.

Προηγουμένως Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ανέλθει στους 200.

Στόχοι των δύο επιθέσεων ήταν τα αρχηγεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών που ελέγχουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

H ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, Μπάρμπαρα Πλέτ, μεταδίδει ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι βομβιστές εισήλθαν ξεχωριστά στα γραφεία των κομμάτων και πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους με διαφορά λίγων λεπτών.

Την ώρα των εκρήξεωνη ήταν συγκεντρωμένοι στα κεντρικά γραφεία των δύο κομμάτων εκατοντάδες άνθρωποι , που γιόρταζαν την πρώτη μέρα της γιορτής Είντ αλ Άντχα.

Εκπρόσωποι των κομμάτων θεωρούν πιθανότατο να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων αξιωματούχοι των κομμάτων, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η διοίκηση των πολωνικής δύναμης στο Ιράκ εξάλλου έκανε γνωστό ότι τη χθεσινή νύχτα σκοτώθηκαν 20 Ιρακινοί από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στον τομέα ευθύνής της στο νότιο Ιράκ, νοτιοδυτικά της πόλης Κερμπάλα.

Επίθεση στην Κιρκούκ

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στην πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ από χειροβομβίδα που έριξαν το πρωί άγνωστοι εναντίον περιπόλου.

Στην περιοχή της Κιρκούκ έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί, καθώς κρίνεται δυνατό το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιθέσεων.

Σε επιθέσεις το Σάββατο στη Μοσούλη και τη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 18 άτομα, μεταξύ των οποίων τρείς Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίσκεψη Γούλφοβιτς

Αιφνιδιαστικά μετέβη στο Ιράκ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς.

Πρόκειται για την Τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα το τέλος των εχθροπραξιών και σχετίζεται με την ανανέωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με βομβίδες εναντίον του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 14:05 (Ώρα Λονδίνου)

Ποδοπατήθηκαν προσκυνητές στη Μένα

Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στις ιερές πόλεις των Μουσουλμάνων

Τουλάχιστον 244 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Μένα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής του λιθοβολισμού του κακού, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργός, Αμίν Μαντάνι.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το θλιβερό συμβάν έλαβε χώρα κατά το συνωστισμό που επικράτησε στο λιθοβολισμό μιας στήλης, που συμβολίζει το κακό, κοντά σε στενή γέφυρα.

Στο ίδιο μέρος υπάρχουν κάθε χρόνο θύματα, ενώ τον περασμένο χρόνο στη διάρκεια της ίδιας τελετής, έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.

Στη Μένα μετέβησαν από την κοντινή Μέκα περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, με την ευκαιρία της εορτής Εϊντ αλ Αντχα, το αποκορύφωμα των ετήσιων θρησκευτικών εκδηλώσεων στην ιερή πόλη των Μουσουλμάνων.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 13:11 (Ώρα Λονδίνου)

Επικοινωνία Σημίτη - Ανάν για το Κυπριακό

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για νέες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό σύμφωνα με τον κ. Ανάν

Ο κ. Σημίτης, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον Κόφι Ανάν διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε τρόπο στις προσπάθειές που καταβάλλει ο γ.γ. του ΟΗΕ για διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε με τον κ. Ανάν.

Το συμπέρασμα που αποκόμισε η ελληνική πλευρά από τη συνομιλία Σημίτη - Ανάν αλλά και Σημίτη - Παπαδόπουλου είναι ότι ο γενικός γραμματέας παραμένει επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέλη σε διαπραγματεύσεις.

Πράγμα, το οποίο θα γίνει μόνο εφόσον σιγουρευτεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις επιτυχίας.

Επίσης, τη Δευτέρα ενδέχεται να επικοινωνήσει με το γ.γ. του ΟΗΕ και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 12:47 (Ώρα Λονδίνου)

Όξυνση των αντιπαραθέσεων

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ της Κυριακής (Μήτση): Ακίνητα - 18 αναβαθμισμένες περιοχές με ευκαιρίες.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): Καλπάζει ο Καραμανλής!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο Πάχτας... ψαλίδισε τις ελπίδες του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Την Κυριακή η πρώτη ψήφος - Ευρεία συμμετοχή για ριζική ανανέωση.

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: Μέτρα - ανάσα για νοικοκυριά - αγορά.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Αντεπίθεση στον πόλεμο λάσπης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!..

ΕΣΠΡΕΣΣΟ: Το αμαρτωλό ημερολόγιο με τα ερωτικά ραντεβού της μεγάλης υπόθεσης πορνείας.

Η ΕΠΟΧΗ: Έξοδος αριστερά!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το τίμημα της διαφθοράς - MRB:Προβάδισμα 3,7 ΝΔ.

Η ΧΩΡΑ: Τα μέτρα του Κώστα για την Οικονομία.

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: Πίσω στον παπανδρεϊσμό.

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι λίστες της ντροπής με τα τρωκτικά της ΕΣΗΕΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ζητώ εντολή ανατροπής - Δήλωση Γ. Παπανδρέου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΚΕ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Επέλαση Διάλυση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Στήνουν «Ίμια» στον Γιώργο.

ΝΙΚΗ: Πολιτική υπέρβασης της σκανδαλολογίας.

TRAFFIC: Έμπλεξαν την Άντζελα με ακάλυπτες επιταγές.

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: Ο φάκελος ΔΙΑΦΘΟΡΑ του ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μονομαχία για 87 έδρες.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τώρα ο Παπαθεμελής πιο κοντά στον Καραμανλή.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 11:44 (Ώρα Λονδίνου)

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ

Φόβοι για μεγάλο αριθμό θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιρμπίλ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες και γιατρούς νοσοκομείων, από διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην κουρδική πόλη του Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ.

Νεότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρει ότι Κούρδοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 100 και ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται ο κυβερνήτης της περιοχή και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχοι των δύο επιθέσεων ήταν τα αρχηγεία του Δημοκρατικού Κουρδικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, των δύο μεγαλύτερων kai αντιμαχόμενων πολιτικών σχηματισμών που ελέγχουν τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.

Οι καμικάζι-βομβιστές εισήλθαν στα γραφεία τους ως επισκέπτες για να ευχηθούν με την ευκαιρία της γιορτής των Μουσουλμάνων.

Επίθεση στην Κιρκούκ

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στην πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ από χειροβομβίδα που έριξαν το πρωί άγνωστοι εναντίον περιπόλου.

Στην περιοχή της Κιρκούκ έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 2000 αστυνομικοί, καθώς κρίνεται δυνατό το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιθέσεων.

Σε επιθέσεις το Σάββατο στη Μοσούλη και τη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 18 άτομα, μεταξύ των οποίων τρείς Αμερικανοί στρατιώτες.

Επίσκεψη Γούλφοβιτς

Αιφνιδιαστικά μετέβη στο Ιράκ ο υφυπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πολ Γούλφοβιτς.

Πρόκειται για την Τρίτη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου από τον περασμένο Μάιο, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα το τέλος των εχθροπραξιών και σχετίζεται με την ανανέωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ Γούλφοβιτς στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε επίθεση με βομβίδες εναντίον του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε.


Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2004 - 10:42 (Ώρα Λονδίνου)

Περί όπλων μαζικής καταστροφής

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Σάντεϊ Τάιμς (The Sunday Times) αναφέρει τις κατηγορίες που απηύθυνε κατά της Ντάουνιγκ Στριτ ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής του BBC, Γκρεγκ Ντάικ, για «συστηματική καταπίεση» δημοσιογράφων και εκφοβισμό του BBC, σε σχέση με τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου κατά του Ιράκ.

Σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Ντάικ στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, φαίνεται το «άρρωστο κλίμα» που επικρατούσε στις σχέσεις κυβέρνησης και BBC, πριν από το ρεπορτάζ περί διόγκωσης από την κυβέρνηση του κινδύνου που συνιστούσαν τα πιθανολογούμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, γράφει η εφημερίδα, που δημοσιεύει την επιστολή.

Δημοσιεύει επίσης τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 54% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας σε σχέση με τις πληροφορίες περί κατοχής από το Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής.

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (The Sunday Telegraph) αναφέρεται επίσης εκτενώς στο θέμα και φιλοξενεί του αρχηγού των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος προαναγγέλλει την κατάθεση πρόταση στο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής Χάτον, ο κ. Χάουαρντ τονίζει ότι θα ζητήσει τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών περί όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Στα αιτήματα που διατυπώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για την αξιολόγηση του έργου των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ, αναφέρεται και η εφημερίδα Ιντιπέντεντ (The Independent).

Αίτημα για έρευνα

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν τελικά ενδώσει όπως αφήνεται να εννοηθεί από κυβερνητικούς κύκλους- ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο αίτημα για τη σύσταση επιτροπής έρευνας, θα περιέλθει σε δυσχερή θέση και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

Στην ίδια προβληματική αναφέρεται και άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, στην ίδια εφημερίδα, ο οποίος σημειώνει πως η Ντάουνιγκ Στριτ ήδη μερικές φορές έμοιαζε να θέλει να ομολογήσει ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής και επομένως έκτακτοι λόγοι για τη διεξαγωγή πολέμου.

Η εφημερίδα Ομπσέρβερ (The Observer) γράφει τέλος ότι ήδη στις αρχές του περασμένου Μαίου, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν πως το Ιράκ δεν έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Τόνι Μπλερ θα περιέλθει υπό πίεση με την ομολογία των Αμερικανών ότι ήταν ευρέως γνωστό πως ο Χαντάμ Χουσεϊν δεν διέθετε χημικά όπλα, σημειώνει η εφημερίδα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.