Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-28

  1. Νέο συμβόλαιο για τον Άλεξ Φέργκιουσον
  2. «Είχαμε λάθος πληροφορίες»
  3. Ανάν: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
  4. Ανακοίνωση του BBC
  5. Πόρισμα Χάτον με πολλούς αποδέκτες
  6. «Τι γράφουν οι Τάιμς»
  7. H διαγραφή του Γ. Aνθόπουλου
  8. Ικανοποίηση Μπλερ
  9. Τέλη Μαρτίου λήγει η προθεσμία για Κυπριακό
  10. Απαλλάσσει τη βρετανική κυβέρνηση ο Χάτον
  11. Τα κυριότερα σημεία του πορίσματος
  12. «Τι γράφουν οι 'Τάιμς'»
  13. Kλιμάκωση της υπόθεσης Πάχτα
  14. Απαλλάσσει την κυβέρνηση ο Χάτον
  15. Σύγκρουση κορυφής για την «υπόθεση Πάχτα»
  16. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  17. Η ώρα της κρίσης
  18. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  19. Νέα επίθεση στην Καμπούλ
  20. Σφοδρές μάχες στην Γάζα
  21. Το χρονικό της υπόθεσης Κέλι
  22. Η ώρα της κρίσης
  23. Έκρηξη στη Βαγδάτη
  24. Νέα νίκη Κέρι στις ΗΠΑ
  25. Διαρροή της έκθεσης Χάτον
  26. Το κόστος των επιλογών

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 23:20 (Ώρα Λονδίνου)

Νέο συμβόλαιο για τον Άλεξ Φέργκιουσον

Στο Ολντ Τράφορντ θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2006 ο Σκωτσέζος τεχνικός

Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανανέωσε τη συνεργασία του με τους «Μπέμπηδες» για έναν ακόμα χρόνο.

Η υπογραφή του νέου συμβολαίου που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου το απόγευμα της Τετάρτης σημαίνει ότι ο Σκωτσέζος τεχνικός θα παραμείνει στο Ολντ Τράφορντ τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2006.

Το συμβόλαιο που θα αρχίσει τον Ιούνιο του 2005 περιέχει και το δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσής του.

Ο ίδιος ο Σερ Άλεξ δήλωσε ευτυχισμένος με τους όρους του καινούργιου συμβολαίου, αν και στο παρελθόν δεν είχε κρύψει ότι προτιμά ένα συμβόλαιο με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

«Το συμβόλαιο μου επιτρέπει να συγκεντρωθώ στις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της καινούργιας αγωνιστικής περιόδου, αλλά και με διευκολύνει στο να εξετάσω πως θα ενισχύσουμε την ομάδα μας μακροπρόθεσμα» είπε ο πολυνίκης προπονητής.

Το αφεντικό της Γιουνάιτεντ διακήρυξε ότι στόχος του παραμένει η συλλογή τίτλων τόσο στις εσωτερικές διοργανώσεις (όπου έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Αγγλίας) όσο και στην Ευρώπη (οδηγώντας τους «Μπέμπηδες» στην κορυφή του Τσάμπιονς Λιγκ το 1999 και του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991).

Νίκη μεγαλομετόχων

Πάντως η συμφωνία για ετήσιο αντί για μακροχρόνιο συμβόλαιο μπορεί να θεωρηθεί και ως θρίαμβος για τους αντιπάλους του Φέργκιουσον και μετόχους της ομάδας, Τζον Μανιέ και Τζέι Πι Μακμάνους.

Ο Σερ Άλεξ είναι προπονητής της ομάδας από το 1986 και σύμφωνα με τις φήμες διαπραγματευόταν την ανανέωση της συνεργασίας του για περίοδο τεσσάρων ετών, κάτι που απέτρεψαν τελικά οι δύο Ιρλανδοί μεγαλομέτοχοι.

Οι κ.κ. Μανιέ και Μακμάνους που μέσω της εταιρείας Κιούμπικ Εξπρέσιον κατέχουν το 25% των μετοχών του συλλόγου είχαν σύμφωνα με πληροφορίες απειλήσει τη διοίκηση ότι θα συγκαλέσουν έκτακτη γενική συνέλευση εάν υπογραφόταν τετραετές συμβόλαιο.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 21:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Είχαμε λάθος πληροφορίες»

Το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής πριν την εισβολή, είπε ο δρ Κέι

Ο Αμερικανός πρώην επικεφαλής της ομάδας ερευνών στο ιρακινό οπλοστάσιο, Ντέιβιντ Κέι, λέει ότι οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν λάθος όταν πληροφορούσαν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων πριν την αμερικανοκίνητη εισβολή, το Μάρτιο του 2003.

Ο δόκτωρ Κέι δήλωσε ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν γίνει πλέον εμφανή.

Η συλλογή πληροφοριών διακήρυξε ο κ. Κέι έχει μακρά παράδοση λαθών.

Ο πρώην επικεφαλής των ερευνών για όπλα στο Ιράκ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν πίεσε τους ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών για να παρέχουν πληροφορίες που θα δικαιολογούσαν την εισβολή στο Ιράκ.

Ο Ντέιβιντ Κέι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία της «Ομάδας Ερευνών» που αναζητά όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ εδώ και εννέα μήνες.

Στη θέση αυτή είχε τοποθετηθεί από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών - τη γνωστή CIA - τον περασμένο Ιούνιο, με αποστολή την ανακάλυψη όπλων μαζικής καταστροφής και συναφών προγραμμάτων του ιρακινού καθεστώτος.


Ανάν: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού, λέει ο κ. Ανάν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναβίωσης των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά μόνο εάν και οι δύο πλευρές δείξουν ότι είναι έτοιμες για την επίτευξη συμφωνίας.

«Οι καλές υπηρεσίες μου είναι διαθέσιμες υπό τον όρο ότι τα μέρη θα επιδείξουν τη βούληση και αποφασιστικότητά τους για εξεύρεση λύσης» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ο κ. Ανάν προειδοποίησε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Κατόπιν, τον Απρίλιο θα πρέπει να κληθούν όλοι οι πολίτες της Κύπρου να εγκρίνουν με δημοψήφισμα το σχέδιο επανένωσης του νησιού, που θα έχει τυχόν συμφωνηθεί, παρατήρησε ο κ. Ανάν.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο [στη διάθεσή μας] Έχουμε ουσιαστικά λιγότερες από 70 ημέρες, εάν πρόκειται να προσπαθήσουμε να πετύχουμε λύση πριν την 1η Μαΐου» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος που αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο δήλωσε ότι εάν αύριο ο κ. Ανάν ζητήσει να αρχίσουν οι συνομιλίες, αυτός θα προσέλθει χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε ότι στην συνάντησή του με τον κ. Ανάν αναμένει να ενημερωθεί υπεύθυνα και πλήρως για τις θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακοίνωση του BBC

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το BBC για το πόρισμα της επιτροπής Χάτον αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ο θάνατος του καθηγητή Κέλι ήταν μια τραγωδία για την οικογένειά του και, άλλη μια φορά, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας σε αυτή.

Σημειώνουμε τις επικρίσεις του λόρδου Χάτον για το BBC. Πολλές από αυτές σχετίζονται με λάθη, τα οποία το BBC έχει ήδη παραδεχθεί στις καταθέσεις προς την επιτροπή και για τις οποίες έχουμε ήδη εκφράσει τη λύπη μας.

Χάρη στις εργασίες της επιτροπής Χάτον γνωρίζουμε τώρα περισσότερα για τη σύνταξη του φακέλου του Σεπτεμβρίου. Το BBC αποδέχεται ότι μερικοί από τους ισχυρισμούς-κλειδιά στο ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν για το πρόγραμμα "Τουντέι", στις 29 Μαΐου 2003, ήταν λανθασμένοι και ζητούμε συγγνώμη για το ότι διατυπώθηκαν.

Ωστόσο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, σε καμία περίπτωση κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, δεν κατηγορήσαμε τον πρωθυπουργό ότι εψεύσθη και το είπαμε αυτό δημοσίως με αρκετές αφορμές.

Ο φάκελος έθεσε ζητήματα εξαιρετικού δημοσίου χαρακτήρα. Ο καθηγητής Κέλι ήταν αξιόπιστη πηγή. Υπό την προϋπόθεση ότι οι ισχυρισμοί μεταδόθηκαν με ακρίβεια, η κοινή γνώμη σε μια σύγχρονη δημοκρατία είχε το δικαίωμα να καταστεί κοινωνός τους. Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής κάλυψης του φακέλου από το BBC ανταποκρίθηκε σε αυτό το σκοπό.

Έχουμε ήδη λάβει μέτρα ώστε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας. Μια νέα δομή για Παράπονα και Συμμόρφωση λειτουργεί ήδη, υπό τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή. Έχουμε νέους κανόνες για τους δημοσιογράφους του BBC, οι οποίοι επιθυμούν να γράφουν σε εφημερίδες ή περιοδικά και θα δημοσιεύσουμε νέο κανόνα δεοντολογίας.

Υπάρχουν και άλλα συμπεράσματα στο πόρισμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρονται στο φάκελο, τα οποία θα μελετήσουμε με προσοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του BBC θα συνεδριάσει επισήμως αύριο (Πέμπτη) για να μελετήσει περαιτέρω το πόρισμα της επιτροπής Χάτον. Περαιτέρω σχόλια θα γίνουν μετά το πέρας της εν λόγω συνάντησης.


Πόρισμα Χάτον με πολλούς αποδέκτες

Επικρίσεις κατά του BBC, απαλλαγή της κυβέρνησης περιέχει το πόρισμα Χάτον

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του Βρετανού δικαστή Χάτον, που παρουσίασε σήμερα τα πορίσματα της έρευνάς του για το τί οδήγησε στην αυτοκτονία τον κυβερνητικό εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ρεπορτάζ του BBC που κατηγορούσε την κυβέρνηση - και ειδικότερα τον τότε πρωθυπουργικό σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας Άλιστερ Κάμπελ- ότι μεγαλοποίησε πέρυσι τα στοιχεία που διέθετε για το ιρακινό οπλοστάσιο ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα του πολέμου, ρεπορτάζ το οποίο είχε ως πηγή το δόκτορα Κέλι.

Ο λόρδος Χάτον είπε ότι ο δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, έκανε μια σοβαρότατη και αστήρικτη καταγγελία ότι η κυβέρνηση Μπλερ προσέθεσε έναν ισχυρισμό, εν γνώσει της λανθασμένο και παρά τις αντιρρήσεις των μυστικών υπηρεσιών, μέσα στα στοιχεία του «φακέλου για το Ιράκ», ότι το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Χάτον επέκρινε και τα στελέχη της αρχισυνταξίας του BBC γιατί δεν κατάλαβαν ότι οι σημειώσεις που κράτησε ο ρεπόρτερ από τη συνάντησή του με τον δόκτορα Κέλι δεν στήριζαν τη σοβαρότερη από τις καταγγελίες του.

Επίσης κριτική δέχθηκε και το διευθυντικό συμβούλιο που ασκεί εποπτεία στο BBC, γιατί - σύμφωνα με το πόρισμα έσφαλε όταν δεν ερεύνησε περαιτέρω τις πηγές του ρεπορτάζ του κ. Γκίλιγκαν.

Απαλλαγή της κυβέρνησης Μπλερ

Ο κύριος Χάτον αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε εν κρυπτώ στρατηγική της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του δόκτορα Κέλι δόθηκε στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι θα ήταν απίθανο να πιστέψει κανείς ότι η ταυτότητα του κυβερνητικού συμβούλου δεν θα αποκαλυπτόταν, μετά τη συνάντησή του με τον Άντριου Γκίλιγκαν.

O Βρετανός πρωθυπουργός δεν ευθύνεται για την αποκάλυψη της ταυτότητας του δρ Κέλι στα ΜΜΕ, λέει η έκθεση Χάτον

Αλλά ο κύριος Χάτον είπε ότι το υπουργείο Άμυνας - εργοδότης του δόκτορα Κέλι -έσφαλε στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα μετά την αποκάλυψη.

Ο Βρετανός δικαστής είπε ότι οι προϊστάμενοί του έφεραν το δόκτορα Κέλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κοινοποιώντας του αιφνιδιαστικά ότι το όνομά του θα γινόταν γνωστό.

Ο Λόρδος Χάτον είπε ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί με ακρίβεια πώς ο δόκτωρ Κέλι πήρε την μοιραία για τη ζωή του απόφαση.

Πάντως ο κύριος Χάτον κατέληξε λέγοντας ότι ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υπηρέτησε πιστά τη χώρα του σε όλη του τη ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται για τη διαρροή της έκθεσής του σε εφημερίδα, 24 ώρες πριν τη δημοσίευσή της.

Άμεσες επιπτώσεις του πορίσματος

«Το BBC αναγνωρίζει ότι ορισμένοι καίριοι ισχυρισμοί που διατύπωσε ο δημοσιογράφος του Άντριου Γκίλιγκαν στο πρόγραμμα Today στις 29 Μαΐου του 2003 ήταν εσφαλμένοι και ζητούμε συγγνώμη για το γεγονός αυτό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού οργανισμού Γκρεγκ Ντάικ.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC

Ο ίδιος τόνισε ότι ουδέποτε το BBC είπε στους τελευταίους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από τη μετάδοση του επίμαχου ρεπορτάζ ότι «ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ψεύδεται».

Ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος Άλιστερ Κάμπελ δήλωσε ότι όπως δείχνει το πόρισμα Χάτον, αυτός έλεγε την αλήθεια και όχι το BBC, ζήτησε δε «παραιτήσεις από το ΒΒC σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή του οργανισμού μέχρι τους αρχισυντάκτες και το συγγραφέα του επίμαχου ρεπορτάζ

Ήδη εξαιτίας της υπόθεσης αυτής υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BBC, Γκάβιν Ντέιβις, λέγοντας ότι στη Βρετανία υπάρχει μια τιμημένη παράδοση, δηλαδή αυτή που βρίσκονται στην κορυφή ενός οργανισμού να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τα λάθη του.

Η οικογένεια του καθηγητή Κέλι εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στο μέλλον για να εγγυηθεί ότι κανένα άλλο άτομο δεν θα υποστεί όσο υπέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Τι γράφουν οι Τάιμς»

Του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Μπορεί οι ξένες εφημερίδες να ξέρουν καλύτερα;

Έρευνες, εκθέσεις, προβλέψεις, ρεπορτάζ, δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις, ποσοστά. Όλα αυτά γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο στην προεκλογική Eλλάδα.

Aνάμεσα στο πλήθος των στοιχείων που επιχειρούν να αναλύσουν το πολιτικό παρόν και να ανιχνεύσουν το εκλογικό μέλλον και ορισμένες εκθέσεις οίκων του εξωτερικού που ειδικεύονται στις πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, αλλά και απλά ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού.

Τα δημοσιεύματα αυτά μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού διαμορφώνουν τις απόψεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων του εξωτερικού για τα ελληνικά πράγματα.

Ωστόσο, στην Eλλάδα γίνονται συχνά δεκτές από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη ως εξαιρετικά έγκυρες - και γι' αυτό και δημοσιεύονται.

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων

Πρόσφατα, σχολιάζοντας έκθεση του βρετανικού οίκου αναλύσεων Economist Intelligence Unit που έφερε στο φως το BBC (η οποία προέβλεπε εκλογική επικράτηση της ΝΔ), ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ρητορικά το αυτονόητο: «Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν εκείνοι στο Λονδίνο καλύτερα από εμάς, που είμασθε εδώ και τα ζούμε;».

Kαι όμως, το ενδιαφέρον είναι τέτοιο, που φθάνουν να δημοσιεύονται ακόμη και εκθέσεις... παγκοσμίως αγνώστων οίκων για τις εξελίξεις στην Eλλάδα και, βέβαια, να τυχαίνουν και πολιτικής εκμεταλλεύσεως, αναλόγως των συμπερασμάτων τους.

Tι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες να «στήνουν αυτί» για να αφουγκρασθούν «τι λένε οι ξένοι για τα δικά μας»;

Ίσως να είναι ένα είδος επαρχιωτισμού. Δηλαδή, μία τάση να δεχόμασθε με αυταρέσκεια αυτό καθ' αυτό το γεγονός ότι «οι ξένοι» ασχολούνται μαζί μας. «Γράφουν για μας οι Tάιμς του Λονδίνου, μεταδίδει ρεπορτάζ για την Eλλάδα το BBC ή το CNN, άρα είμασθε και εμείς στη λέσχη των μεγάλων»...

Oι θεωρίες συνωμοσίας

Ίσως πάλι να είναι η μεγάλη, έστω και φθίνουσα, διάδοση των θεωριών συνωμοσίας, ενός συστήματος που εξηγεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις παρακάμπτοντας το στάδιο του ορθολογικού ελέγχου - δηλαδή, του ελέγχου που θα απέκλειε τις περισσότερες από τις προτεινόμενες εκδοχές - ερμηνείες ως μη ρεαλιστικές.

Παπανδρέου ή Καραμανλής; Την απάντηση δεν θα τη δώσουν τα ξένα ΜΜΕ

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας, καθώς εισάγει και τον ξένο παράγοντα λίγο - πολύ ως κύριο κέντρο αποφάσεων για όσα γίνονται στην Eλλάδα.

Παρεμβάσεις μπορεί να γίνονται, σίγουρα δε οι διάφοροι ξένοι παράγοντες θα έχουν προτιμήσεις, αναλόγως των συμφερόντων τους. Όμως, η δυνατότητά τους να επηρεάζουν τις εξελίξεις είναι ασυγκρίτως μικρότερη σε σχέση με τα προ τεσσαρακονταετίας ισχύοντα.

Eπί πλέον, η όποια παρέμβαση, π.χ. των HΠA, υπέρ κάποιου πολιτικού κόμματος γίνεται σε βάθος χρόνου - έξη εβδομάδες προ των εκλογών δεν μπορεί ο κ. Tόμας Mίλερ να ασκήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική επιρροή. Στο κάτω - κάτω, μόνον οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ό,τι ψηφίσουν εκείνοι θα βγάλει η κάλπη...

Oι θεωρίες της συνωμοσίας, και στην Ελλάδα και αλλού, ασκούν μία γοητεία, εκτός των άλλων, διότι λειτουργούν ως προσωπικό άλλοθι, απαλλάσσουν όσους τις ασπάζονται από το φορτίο της ευθύνης: «Δεν βαριέσαι, ό,τι και να κάνουμε εμείς, το παιχνίδι είναι στημένο».

Έτσι, αν ύστερα από μία τετραετία, έχω μετανιώσει που ψήφισα τον κ. Σημίτη, το βάρος για το λάθος, όπως τώρα αντιλαμβάνομαι την τότε επιλογή μου, είναι πολύ μικρότερο στις πλάτες μου - αφού ούτως ή άλλως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται «αλλού»...

Έλλειψη αξιοπιστίας

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων.

Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τις δημοσκοπήσεις;

Όταν οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πολιτικών δημοσκοπήσεων έχουν γνωστούς και στενούς πολιτικούς δεσμούς -κάποιος έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου, κάποιος άλλος σύμβουλος του κ. Σημίτη-, φυσικό είναι ο μέσος «πονηρεμένος» αναγνώστης να αντιμετωπίζει τα ευρήματα των ερευνών τους με δυσπιστία.

Όταν ο καθένας γνωρίζει πως τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους -ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας- ως πολιορκητικοί κριοί, ώστε να απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τους προνομιακό καθεστώς στην κατανομή των προμηθειών και των έργων του δημοσίου, ακόμη και οι ίδιοι οι πελάτες τους (αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές) είναι επιφυλακτικοί.

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας

Όταν, τέλος, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να συνδέσουν το όνομα και το πρόσωπό τους με κάποιο πολιτικό κόμμα, ορισμένοι με την ελπίδα να πάρουν κάποτε μία θέση στα ψηφοδέλτιά του, όταν είναι πλέον κοινή πρακτική να καλούνται στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και δημοσιογράφοι «του ΠΑΣΟΚ» και «της ΝΔ», που ευχαρίστως παίζουν αυτόν το ρόλο, όταν διακεκριμένος δημοσιογράφος είναι γνωστό ότι τακτικά μετέχει στον «πρωινό καφέ» του κ. Σημίτη, όταν ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ -και υποψήφιος βουλευτής- εργαζόταν έως την προηγουμένη της αναλήψεως των καθηκόντων αυτών ως πολιτικός συντάκτης, τότε τι εικόνα να σχηματίσει ο τηλεθεατής για την αντικειμενικότητα και τον επαγγελματισμό των εκπροσώπων του Tύπου;

Eπαρχιωτισμός, θεωρίες συνωμοσίας και μειωμένη αξιοπιστία των μέσων. Tα δύο πρώτα ίσως να υποχωρήσουν σταδιακά στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων. Για το τελευταίο, ορισμένοι κάτι μπορούν να κάνουν, ο καθένας στο προσωπικό του μέτρο.

Έως τότε, ας έχουμε το νου μας να δούμε τι έγραψε η Mοντ, για να μάθουμε εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και μην αγωνιούμε τη νύκτα των εκλογών...


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 15:02 (Ώρα Λονδίνου)

H διαγραφή του Γ. Aνθόπουλου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε 3 δόσεις τα αναδρομικά. Δημόσιο: οικογενειακό επίδομα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κυβέρνηση σε νευρική κρίση. Ναυάγησε στο Πόρτο Καρράς. Άρον - άρον οι υπουργοί σπεύδουν να αποσύρουν τις «φωτογραφικές» ρυθμίσεις από τα νομοσχέδια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΤΟ ΕΣΡ, έστω και με συμβολικά πρόστιμα, καταδίκασε το όργιο προπαγάνδας, αλλά τα κανάλια συνεχίζουν την μονόπλευρη ενημέρωση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλαστογραφία με εθνόσημο. Μετά τη Βουλή εξευτέλισαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δώρο - σοκ το κρατικό Ξενία του Καλεντζίου στον Γιώργο. Αποκάλυψη - βόμβα: Η «άγνωστη» τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή.

Η ΑΥΓΗ: Αποκαλυπτήρια! Διάβρωση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ από τα μεγάλα συμφέροντα. Άνομες συναλλαγές ομολογεί ο Ιωάννης Ανθόπουλος και διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα ντοκουμέντα της διαπλοκής που καίνε τον Παυλόπουλο. Με γνωμάτευση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ο Απ. Αλαμανής της ΑΛΤΕ πήγε να κάνει οικόπεδα 278 στρέμματα δάσους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λασπομαχίες χωρίς πρόγραμμα. Ύβρεις, συκοφαντίες και υπονοούμενα. Κλιμακώνονται οι αμοιβαίες κατηγορίες για σκάνδαλα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα μαζεύουν όπως - όπως. Νύχτα πανικού στη Βουλή για το ΠΑΣΟΚ. Αποσύρουν άρθρα και τροπολογίες που φωτογραφίζουν σκιές ημετέρων.

ΕΘΝΟΣ: Ολομέτωπη επίθεση από Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Ο Γιώργος παρουσιάζει το σχέδιο της νέας εποχής. Ο Σημίτης αντεπιτίθεται στη γαλάζια σκανδαλολογία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το... «ισχυρό χαρτί» του ΠΑΣΟΚ που εγκαταλείφθηκε από όλους! Συνέντευξη του βουλευτή Β' Αθήνας Βύρωνα Πολύδωρα στην «Ε.Ω».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δραπετεύει από τη Βουλή. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστεί στη συζήτηση για τη διαφάνεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: O Στέγγος νομοθετεί, το ΠΑΣΟΚ συνυπογράφει. Πρωτοφανές: Το κείμενο της τροπολογίας συντάχθηκε από την Τεχνική Ολυμπιακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η «φωτιά στη Βουλή». Σύγκρουση απόψε με επίκεντρο την τροπολογία.

ΕΞΠΡΕΣ: Δανεισμός με ΑΤΑ! Το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ αναζητεί το Δημόσιο.

ΕΣΤΙΑ: Στέφανος Μάνος: Πότε θα συμμετάσχω. Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για αποτελεσματική πολιτική.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στον κύκλο της αμαρτίας το ΠΑΣΟΚ και η νεόκοπη ηγεσία του.

ΚΕΡΔΟΣ: Νεκρώνουν τα πάντα! Σε παράλυση οδηγεί την κυβέρνηση ο φόβος του πολιτικού κόστους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διεγράφη ο Γιάννης Ανθόπουλος με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Χιονοστιβάδα οι εξελίξεις...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο Γ. Παπανδρέου έρχεται με υποσχέσεις, αλλά αξίζουμε μία... συγγνώμη στη Θεσσαλονίκη.

METRORAMA: Πεδίο Βο(υ)λής. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αυστηρές... ευρωσυστάσεις και ελληνικές δεσμεύσεις. Εγκρίνεται σήμερα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Πετάει το γάντι στον Καραμανλή ο Γιώργος. «Κάνε το ίδιο αν τολμάς».

ΝΙΚΗ: Ενοχή σιωπή από τον Καραμανλή. Η Ρηγίλλης «ξαναπαίζει» με τη σκανδαλολογία. Το ΠΑΣΟΚ έδιωξε τον Ανθόπουλο, η ΝΔ καλύπτει τον Παυλόπουλο κα τους τρεις βουλευτές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πραγματικό 35ωρο με 5ήμερο και 7 ώρες δουλειά. Κατατέθηκε πρόταση νόμου από το ΚΚΕ.

CITY PRESS: Κάλυψη σε Παυλόπουλο. Ο Κ. Καραμανλής και η ηγεσία της ΝΔ ανέχονται τη διαπλεκόμενη συμπεριφορά του για λόγους προεκλογικής τακτικής.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Όλα στο φως σήμερα στη Βουλή. Με πρωτοβουλία Κ. Καραμανλή.

Η ΧΩΡΑ: Εκτοξεύθηκε η ΝΔ από το Πόρτο Καρράς. Η αμαρτωλή τροπολογία δίνει αέρα μεγάλης νίκης στον Καραμανλή.

ΠΑΣΟΚ

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «ουδέποτε άλλοτε η ελληνική κοινωνία είχε βρεθή ενώπιον του σημερινού φαινομένου: Μόλις 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται μπλεγμένο σε ένα τεράστιο οικονομικό - πολιτικό - κοινοβουλευτικό σκάνδαλο. Αλλά και ποτέ άλλοτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε βρεθή σε τέτοια πολλαπλή εμπλοκή».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ο΄τι «με τη διαγραφή του Γ. Ανθόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα και μπόλιες 'διεργασίες' συνέχισε χτες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επιχείρηση διάσωσης των προσχημάτων σχετικά με την 'υπόθεση Πάχτα'».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «το ΠΑΣΟΚ αναγκάσθηκε να διαγράψει τον βουλευτή Ι. Ανθόπουλο, ο οποίος ομολόγησε ότι ενεργούσε σε συννενόηση με τον επιχειρηματία Στέγκο. Σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε αντιπερισπασμό, καταγγέλλοντας στελέχη της ΝΔ για επιλήψιμες συμπεριφορές».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «τα αποκαλυπτόμενα καθημερινώς κύματα διαφθοράς και διαπλοκής αποσυντονίζουν έτσι κι αλλιώς από τη διαρχία και τη συνθετότητα των πολλαπλών κέντρων κυβερνών κόμμα».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «σε θέατρο εμφυλίου πολέμου έχει μετατραπεί το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τους διάσπαρτους πυρήνες εξουσίας να διεξάγουν με όλες τους τις δυνάμεις και όλα τα μέσα παρασκηνιακές μάχες επιρροής και επικράτησης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «αποφασισμένος να δώσει σκληρή απάντηση στη ΝΔ είναι ο Κώστας Σημίτης στην αποψινή ομιλία του στη Βουλή, η οποία θα είναι ουσιαστικά η τελευταία της πρωθυπουργικής θητείας του».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, «ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας από Θεσσαλονίκη και Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα η κυβερνώσα παράταξη με στόχο να ανατρέψει πλήρως το κλίμα και έως το Συνέδριο για την εκλογή προέδρου να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά στην πρόθεση ψήφου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 15:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ικανοποίηση Μπλερ

Τα βέλη κατά του BBC και όχι κατά του Τόνι Μπλερ για την υπόθεση Κέλι

Σχολιάζοντας το πόρισμα του δικαστή Χάτον, ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παρερμηνείας, καθώς οι δηλώσεις του δικαστή Χάτον ήταν σαφείς.

Ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι χαρακτηρίσθηκαν «αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί εναντίον του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δικαιώνεται καθώς δεν προσπάθησε να παραπλανήσει τη χώρα ή να μεγαλοποιήσει τα στοιχεία που διέθετε για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως το BBC για τους ισχυρισμούς που έκανε εναντίον της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την οργή του για τη διαρροή του πορίσματος στην εφημερίδα Σαν (Sun).

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε μάλιστα αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τόνι Μπλερ και τον ηγέτη των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τη διαρροή του πορίσματος.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι η διαρροή δεν έγινε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο κ. Χάουαρντ ζήτησε επιμόνως από το Βρετανό πρωθυπουργό να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα στοιχεία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από την Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ (Iraq Survey Group) και κατηγόρησε τον κ. Χάουαρντ για καιροσκοπισμό.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 16:20 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλη Μαρτίου λήγει η προθεσμία για Κυπριακό

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για το Κυπριακό μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Μαΐου.

Ο κύριος Ανάν μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είπε ότι θα πρέπει να γίνουν τα δυο ξεχωριστά δημοψηφίσματα μέσα στον Απρίλιο.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «εξετάζει» το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία για να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου.

«Οι καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα είναι διαθέσιμες αρκεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να δείξουν ότι έχουν την θέληση να βρουν λύση» είπε ο κύριος Ανάν.

Ο κύριος Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία αλλά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πολύς χρόνος».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, που αναμένεται ότι θα συναντήσει τον κύριο Ανάν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη «οποιαδήποτε στιγμή» να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις «χωρίς όρους».


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 13:16 (Ώρα Λονδίνου)

Απαλλάσσει τη βρετανική κυβέρνηση ο Χάτον

Επικρίσεις κατά του BBC στο πόρισμα Χάτον

Το BBC βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Βρετανού δικαστή Χάτον, που παρουσίασε σήμερα τα πορίσματα της έρευνάς του για το τί οδήγησε στην αυτοκτονία τον κυβερνητικό εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ρεπορτάζ του BBC που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι μεγαλοποίησε πέρυσι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για το ιρακινό οπλοστάσιο ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα του πολέμου, ρεπορτάζ το οποίο είχε ως πηγή το δόκτορα Κέλι.

Ο κύριος Χάτον είπε ότι ο δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, έκανε μια σοβαρότατη και αστήρικτη καταγγελία ότι η κυβέρνηση Μπλερ προσέθεσε έναν ισχυρισμό, εν γνώσει της λανθασμένο, μέσα στα στοιχεία, ότι το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Χάτον επέκρινε και τα διευθυντικά στελέχη του BBC γιατί δεν κατάλαβαν ότι οι σημειώσεις που κράτησε ο ρεπόρτερ από τη συνάντησή του με τον δόκτορα Κέλι δεν στήριζαν τη σοβαρότερη από τις καταγγελίες του.

Ο κύριος Χάτον αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε εν κρυπτώ στρατηγική της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του δόκτορα Κέλι δόθηκε στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η ταυτότητα του κυβερνητικού συμβούλου δεν θα αποκαλυπτόταν εφόσον είχε συναντηθεί με τον Άντριου Γκίλιγκαν.

Αλλά ο κύριος Χάτον είπε ότι το υπουργείο Άμυνας - εργοδότης του δόκτορα Κέλι - έσφαλε στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα μετά την αποκάλυψη.

Πάντως ο κύριος Χάτον κατέληξε λέγοντας ότι ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υπηρέτησε πιστά τη χώρα του σε όλη του τη ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται για τη διαρροή της έκθεσής του 24 ώρες πριν τη δημοσίευσή της σε εφημερίδα.

Αντιδράσεις οικογένειας Κέλι

Η οικογένεια του καθηγητή Κέλι, σε ανακοινωθέν της, εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στο μέλλον για να εγγυηθεί ότι κανένα άλλο άτομο δεν θα υποφέρει όσο υπέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι.

Η οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο δικαστής Χάτον πραγματοποίησε μία πολύμηνη έρευνα για τις αιτίες που οδήγησαν τον καθηγητή Κέλι στην αυτοκτονία.

Τέλος, το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι η οικογένεια του εκλιπόντος προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει το τραγικό γεγονός και ζητά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να φερθούν με ευαισθησία στο μέλλον και να μην φέρουν τους στενούς συγγενείς στο φως της δημοσιότητας.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 15:19 (Ώρα Λονδίνου)

Τα κυριότερα σημεία του πορίσματος

Σφοδρές επικρίσεις κατά του BBC από τον δικαστή Χάτον

Τα σημαντικότερα σημεία του πορίσματος Χάτον για τον θάνατο του καθηγητή Ντέϊβιντ Κέλι, σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Για τον θάνατο Κέλι

Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε και κανείς άλλος δεν είχε «εμπλοκή» στον θάνατό του

Κανείς από τους πρωταγωνιστές της όλης υπόθεσης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Κέλι θα αυτοκτονούσε

Ο Κέλι «θα ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος» για το γεγονός ότι συζήτησε με δημοσιογράφο μυστικές πληροφορίες

Ο Κέλι πιθανώς αυτοκτόνησε γιατί «έχασε την αυτοεκτίμηση του» και επειδή μάλλον πίστευε ότι η ίσως έχανε την δουλειά του

Για το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC

To ρεπορτάζ του Αντριου Γκίλιγκαν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ «πιθανώς γνώριζε» ότι ο ισχυρισμός ότι τα όπλα του Ιράκ μπορούν να αναπτυχθούν σε διάστημα 45 λεπτών ήταν υπερβολικός, ήταν «σοβαρή καταγγελία» που ουσιαστικά «υπονομεύει την «αξιοπρέπεια» της Κοινής Επιτροπής Πληροφοριών που επεξεργάσθηκε τον περιβόητο φάκελο του Σεπτεμβρίου 2002.

Ο ισχυρισμός του Αντριου Γκίλιγκαν ήταν «αβάσιμος»

Δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα για το τι ακριβώς είπε ο Ντέϊβιντ Κέλι στον Αντριου Γκίλιγκαν κατά την «μυστική συνάντηση τους»

Ο Κέλι «παραβίασε» τις διαδικασίες που διέπουν τους δημοσίους υπαλλήλους όταν δέχθηκε να συναντήσει τον δημοσιογράφο του BBC «μυστικά».

Ο Κέλι «μάλλον» είπε «περισσότερα από ότι έπρεπε να πει» στον δημοσιογράφο και δεν «είχε κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης».

Για το BBC

H διεύθυνση του BBC «ευθύνεται» γιατί δεν «ερεύνησε πλήρως» τους ισχυρισμούς στο επίμαχο ρεπορτάζ του Αντριου Γκίλιγκαν.

H διεύθυνση του BBC «απέτυχε στο να κατανοήσει» ότι οι σημειώσεις του κυρίου Γκίλιγκαν από την συνάντηση του με τον Ντέιβιντ Κέλι «δεν επιβεβαίωναν τους σοβαρότερους από τους ισχυρισμούς του».

H διεύθυνση δεν «έδωσε την πρέπουσα προσοχή» στο όλο θέμα.

Για την αποκάλυψη της ταυτότητας Κέλι

Δεν υπήρξε μυστική κυβερνητική στρατηγική για να διαρρεύσει το όνομα του επιστήμονα στα μέσα ενημέρωσης

Ήταν αναγκαίο να καταθέσει ο Κέλι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βρετανικής βουλής

Η άποψη της κυβέρνησης ότι το όνομα του επιστήμονα θα διέρρεε έτσι και αλλιώς ήταν «βάσιμη»

Το Υπουργείο Αμύνης ευθύνεται για τον τρόπο που χειρίσθηκε το θέμα όταν έγινε γνωστή η ταυτότητα του Κέλι

Το Υπουργείο Αμύνης δεν ειδοποίησε τον Κέλι ότι το όνομα του πρόκειται να αποκαλυφθεί


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 14:43 (Ώρα Λονδίνου)

«Τι γράφουν οι 'Τάιμς'»

Του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Μπορεί οι ξένες εφημερίδες να ξέρουν καλύτερα;

Έρευνες, εκθέσεις, προβλέψεις, ρεπορτάζ, δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις, ποσοστά. Όλα αυτά γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο στην προεκλογική Eλλάδα.

Aνάμεσα στο πλήθος των στοιχείων που επιχειρούν να αναλύσουν το πολιτικό παρόν και να ανιχνεύσουν το εκλογικό μέλλον και ορισμένες εκθέσεις οίκων του εξωτερικού που ειδικεύονται στις πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, αλλά και απλά ρεπορτάζ μεγάλων εφημερίδων του εξωτερικού.

Τα δημοσιεύματα αυτά μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού διαμορφώνουν τις απόψεις σημαντικών οικονομικών παραγόντων του εξωτερικού για τα ελληνικά πράγματα.

Ωστόσο, στην Eλλάδα γίνονται συχνά δεκτές από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη ως εξαιρετικά έγκυρες - και γι' αυτό και δημοσιεύονται.

Ίσως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων

Πρόσφατα, σχολιάζοντας έκθεση του βρετανικού οίκου αναλύσεων Economist Intelligence Unit που έφερε στο φως το BBC (η οποία προέβλεπε εκλογική επικράτηση της ΝΔ), ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ρητορικά το αυτονόητο: «Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν εκείνοι στο Λονδίνο καλύτερα από εμάς, που είμασθε εδώ και τα ζούμε;».

Kαι όμως, το ενδιαφέρον είναι τέτοιο, που φθάνουν να δημοσιεύονται ακόμη και εκθέσεις... παγκοσμίως αγνώστων οίκων για τις εξελίξεις στην Eλλάδα και, βέβαια, να τυχαίνουν και πολιτικής εκμεταλλεύσεως, αναλόγως των συμπερασμάτων τους.

Tι είναι αυτό που κάνει τους Έλληνες να «στήνουν αυτί» για να αφουγκρασθούν «τι λένε οι ξένοι για τα δικά μας»;

Ίσως να είναι ένα είδος επαρχιωτισμού. Δηλαδή, μία τάση να δεχόμασθε με αυταρέσκεια αυτό καθ' αυτό το γεγονός ότι «οι ξένοι» ασχολούνται μαζί μας. «Γράφουν για μας οι 'Tάιμς' του Λονδίνου, μεταδίδει ρεπορτάζ για την Eλλάδα το BBC ή το CNN, άρα είμασθε και εμείς στη λέσχη των μεγάλων»...

Oι θεωρίες συνωμοσίας

Ίσως πάλι να είναι η μεγάλη, έστω και φθίνουσα, διάδοση των θεωριών συνωμοσίας, ενός συστήματος που εξηγεί τα γεγονότα και τις εξελίξεις παρακάμπτοντας το στάδιο του ορθολογικού ελέγχου - δηλαδή, του ελέγχου που θα απέκλειε τις περισσότερες από τις προτεινόμενες εκδοχές - ερμηνείες ως μη ρεαλιστικές.

Παπανδρέου ή Καραμανλής; Την απάντηση δεν θα τη δώσουν τα ξένα ΜΜΕ

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας, καθώς εισάγει και τον ξένο παράγοντα λίγο - πολύ ως κύριο κέντρο αποφάσεων για όσα γίνονται στην Eλλάδα.

Παρεμβάσεις μπορεί να γίνονται, σίγουρα δε οι διάφοροι ξένοι παράγοντες θα έχουν προτιμήσεις, αναλόγως των συμφερόντων τους. Όμως, η δυνατότητά τους να επηρεάζουν τις εξελίξεις είναι ασυγκρίτως μικρότερη σε σχέση με τα προ τεσσαρακονταετίας ισχύοντα.

Eπί πλέον, η όποια παρέμβαση, π.χ. των HΠA, υπέρ κάποιου πολιτικού κόμματος γίνεται σε βάθος χρόνου - έξη εβδομάδες προ των εκλογών δεν μπορεί ο κ. Tόμας Mίλερ να ασκήσει οποιαδήποτε αποτελεσματική επιρροή. Στο κάτω - κάτω, μόνον οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ό,τι ψηφίσουν εκείνοι θα βγάλει η κάλπη...

Oι θεωρίες της συνωμοσίας, και στην Ελλάδα και αλλού, ασκούν μία γοητεία, εκτός των άλλων, διότι λειτουργούν ως προσωπικό άλλοθι, απαλλάσσουν όσους τις ασπάζονται από το φορτίο της ευθύνης: «Δεν βαριέσαι, ό,τι και να κάνουμε εμείς, το παιχνίδι είναι στημένο».

Έτσι, αν ύστερα από μία τετραετία, έχω μετανιώσει που ψήφισα τον κ. Σημίτη, το βάρος για το λάθος, όπως τώρα αντιλαμβάνομαι την τότε επιλογή μου, είναι πολύ μικρότερο στις πλάτες μου - αφού ούτως ή άλλως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται «αλλού»...

Έλλειψη αξιοπιστίας

Ίσως όμως η «μανία» των Eλλήνων να παρακολουθούν τι γράφεται στο εξωτερικό για τις εξελίξεις στην Eλλάδα να οφείλεται στη μειωμένη αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεων.

Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τις δημοσκοπήσεις;

Όταν οι περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πολιτικών δημοσκοπήσεων έχουν γνωστούς και στενούς πολιτικούς δεσμούς -κάποιος έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Γ. Παπανδρέου, κάποιος άλλος σύμβουλος του κ. Σημίτη-, φυσικό είναι ο μέσος «πονηρεμένος» αναγνώστης να αντιμετωπίζει τα ευρήματα των ερευνών τους με δυσπιστία.

Όταν ο καθένας γνωρίζει πως τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους -ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας- ως πολιορκητικοί κριοί, ώστε να απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τους προνομιακό καθεστώς στην κατανομή των προμηθειών και των έργων του δημοσίου, ακόμη και οι ίδιοι οι πελάτες τους (αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές) είναι επιφυλακτικοί.

Tο ιστορικό ξένων παρεμβάσεων στην ελληνική πολιτική ζωή ενισχύει την τάση ερμηνείας των γεγονότων και πρόβλεψης των εξελίξεων με βάση θεωρίες συνωμοσίας

Όταν, τέλος, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν διστάζουν να συνδέσουν το όνομα και το πρόσωπό τους με κάποιο πολιτικό κόμμα, ορισμένοι με την ελπίδα να πάρουν κάποτε μία θέση στα ψηφοδέλτιά του, όταν είναι πλέον κοινή πρακτική να καλούνται στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και δημοσιογράφοι «του ΠΑΣΟΚ» και «της ΝΔ», που ευχαρίστως παίζουν αυτόν το ρόλο, όταν διακεκριμένος δημοσιογράφος είναι γνωστό ότι τακτικά μετέχει στον «πρωινό καφέ» του κ. Σημίτη, όταν ο εκπρόσωπος Tύπου της ΝΔ -και υποψήφιος βουλευτής- εργαζόταν έως την προηγουμένη της αναλήψεως των καθηκόντων αυτών ως πολιτικός συντάκτης, τότε τι εικόνα να σχηματίσει ο τηλεθεατής για την αντικειμενικότητα και τον επαγγελματισμό των εκπροσώπων του Tύπου;

Eπαρχιωτισμός, θεωρίες συνωμοσίας και μειωμένη αξιοπιστία των μέσων. Tα δύο πρώτα ίσως να υποχωρήσουν σταδιακά στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών εξελίξεων. Για το τελευταίο, ορισμένοι κάτι μπορούν να κάνουν, ο καθένας στο προσωπικό του μέτρο.

Έως τότε, ας έχουμε το νου μας να δούμε τι έγραψε η Mοντ, για να μάθουμε εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα και μην αγωνιούμε τη νύκτα των εκλογών...


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 15:02 (Ώρα Λονδίνου)

Kλιμάκωση της υπόθεσης Πάχτα

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σε 3 δόσεις τα αναδρομικά. Δημόσιο: οικογενειακό επίδομα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κυβέρνηση σε νευρική κρίση. Ναυάγησε στο Πόρτο Καρράς. Άρον - άρον οι υπουργοί σπεύδουν να αποσύρουν τις «φωτογραφικές» ρυθμίσεις από τα νομοσχέδια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΤΟ ΕΣΡ, έστω και με συμβολικά πρόστιμα, καταδίκασε το όργιο προπαγάνδας, αλλά τα κανάλια συνεχίζουν την μονόπλευρη ενημέρωση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πλαστογραφία με εθνόσημο. Μετά τη Βουλή εξευτέλισαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δώρο - σοκ το κρατικό Ξενία του Καλεντζίου στον Γιώργο. Αποκάλυψη - βόμβα: Η «άγνωστη» τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή.

Η ΑΥΓΗ: Αποκαλυπτήρια! Διάβρωση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ από τα μεγάλα συμφέροντα. Άνομες συναλλαγές ομολογεί ο Ιωάννης Ανθόπουλος και διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα ντοκουμέντα της διαπλοκής που καίνε τον Παυλόπουλο. Με γνωμάτευση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ ο Απ. Αλαμανής της ΑΛΤΕ πήγε να κάνει οικόπεδα 278 στρέμματα δάσους.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λασπομαχίες χωρίς πρόγραμμα. Ύβρεις, συκοφαντίες και υπονοούμενα. Κλιμακώνονται οι αμοιβαίες κατηγορίες για σκάνδαλα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα μαζεύουν όπως - όπως. Νύχτα πανικού στη Βουλή για το ΠΑΣΟΚ. Αποσύρουν άρθρα και τροπολογίες που φωτογραφίζουν σκιές ημετέρων.

ΕΘΝΟΣ: Ολομέτωπη επίθεση από Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Ο Γιώργος παρουσιάζει το σχέδιο της νέας εποχής. Ο Σημίτης αντεπιτίθεται στη γαλάζια σκανδαλολογία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το... «ισχυρό χαρτί» του ΠΑΣΟΚ που εγκαταλείφθηκε από όλους! Συνέντευξη του βουλευτή Β' Αθήνας Βύρωνα Πολύδωρα στην «Ε.Ω».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δραπετεύει από τη Βουλή. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θα παραστεί στη συζήτηση για τη διαφάνεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: O Στέγγος νομοθετεί, το ΠΑΣΟΚ συνυπογράφει. Πρωτοφανές: Το κείμενο της τροπολογίας συντάχθηκε από την Τεχνική Ολυμπιακή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η «φωτιά στη Βουλή». Σύγκρουση απόψε με επίκεντρο την τροπολογία.

ΕΞΠΡΕΣ: Δανεισμός με ΑΤΑ! Το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ αναζητεί το Δημόσιο.

ΕΣΤΙΑ: Στέφανος Μάνος: Πότε θα συμμετάσχω. Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για αποτελεσματική πολιτική.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στον κύκλο της αμαρτίας το ΠΑΣΟΚ και η νεόκοπη ηγεσία του.

ΚΕΡΔΟΣ: Νεκρώνουν τα πάντα! Σε παράλυση οδηγεί την κυβέρνηση ο φόβος του πολιτικού κόστους.

Ο ΛΟΓΟΣ: Διεγράφη ο Γιάννης Ανθόπουλος με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Χιονοστιβάδα οι εξελίξεις...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο Γ. Παπανδρέου έρχεται με υποσχέσεις, αλλά αξίζουμε μία... συγγνώμη στη Θεσσαλονίκη.

METRORAMA: Πεδίο Βο(υ)λής. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αυστηρές... ευρωσυστάσεις και ελληνικές δεσμεύσεις. Εγκρίνεται σήμερα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.

ΤΑ ΝΕΑ: Πετάει το γάντι στον Καραμανλή ο Γιώργος. «Κάνε το ίδιο αν τολμάς».

ΝΙΚΗ: Ενοχή σιωπή από τον Καραμανλή. Η Ρηγίλλης «ξαναπαίζει» με τη σκανδαλολογία. Το ΠΑΣΟΚ έδιωξε τον Ανθόπουλο, η ΝΔ καλύπτει τον Παυλόπουλο κα τους τρεις βουλευτές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πραγματικό 35ωρο με 5ήμερο και 7 ώρες δουλειά. Κατατέθηκε πρόταση νόμου από το ΚΚΕ.

CITY PRESS: Κάλυψη σε Παυλόπουλο. Ο Κ. Καραμανλής και η ηγεσία της ΝΔ ανέχονται τη διαπλεκόμενη συμπεριφορά του για λόγους προεκλογικής τακτικής.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Όλα στο φως σήμερα στη Βουλή. Με πρωτοβουλία Κ. Καραμανλή.

Η ΧΩΡΑ: Εκτοξεύθηκε η ΝΔ από το Πόρτο Καρράς. Η αμαρτωλή τροπολογία δίνει αέρα μεγάλης νίκης στον Καραμανλή.

ΠΑΣΟΚ

Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι «ουδέποτε άλλοτε η ελληνική κοινωνία είχε βρεθή ενώπιον του σημερινού φαινομένου: Μόλις 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται μπλεγμένο σε ένα τεράστιο οικονομικό - πολιτικό - κοινοβουλευτικό σκάνδαλο. Αλλά και ποτέ άλλοτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε βρεθή σε τέτοια πολλαπλή εμπλοκή».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ο΄τι «με τη διαγραφή του Γ. Ανθόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα και μπόλιες 'διεργασίες' συνέχισε χτες η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επιχείρηση διάσωσης των προσχημάτων σχετικά με την 'υπόθεση Πάχτα'».

Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι «το ΠΑΣΟΚ αναγκάσθηκε να διαγράψει τον βουλευτή Ι. Ανθόπουλο, ο οποίος ομολόγησε ότι ενεργούσε σε συννενόηση με τον επιχειρηματία Στέγκο. Σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε αντιπερισπασμό, καταγγέλλοντας στελέχη της ΝΔ για επιλήψιμες συμπεριφορές».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «τα αποκαλυπτόμενα καθημερινώς κύματα διαφθοράς και διαπλοκής αποσυντονίζουν έτσι κι αλλιώς από τη διαρχία και τη συνθετότητα των πολλαπλών κέντρων κυβερνών κόμμα».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «σε θέατρο εμφυλίου πολέμου έχει μετατραπεί το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τους διάσπαρτους πυρήνες εξουσίας να διεξάγουν με όλες τους τις δυνάμεις και όλα τα μέσα παρασκηνιακές μάχες επιρροής και επικράτησης».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι «αποφασισμένος να δώσει σκληρή απάντηση στη ΝΔ είναι ο Κώστας Σημίτης στην αποψινή ομιλία του στη Βουλή, η οποία θα είναι ουσιαστικά η τελευταία της πρωθυπουργικής θητείας του».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, «ολομέτωπη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας από Θεσσαλονίκη και Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα η κυβερνώσα παράταξη με στόχο να ανατρέψει πλήρως το κλίμα και έως το Συνέδριο για την εκλογή προέδρου να μειωθεί περαιτέρω η διαφορά στην πρόθεση ψήφου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Απαλλάσσει την κυβέρνηση ο Χάτον

Επικρίσεις κατά του BBC στο πόρισμα Χάτον

Το BBC βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Βρετανού δικαστή Χάτον, που παρουσίασε σήμερα τα πορίσματα της έρευνάς του για το τί οδήγησε στην αυτοκτονία τον κυβερνητικό εμπειρογνώμονα στα όπλα μαζικής καταστροφής, δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε ρεπορτάζ του BBC που κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι μεγαλοποίησε πέρυσι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της για το ιρακινό οπλοστάσιο ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη και το κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα του πολέμου, ρεπορτάζ το οποίο είχε ως πηγή το δόκτορα Κέλι.

Ο κύριος Χάτον είπε ότι ο δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, έκανε μια σοβαρότατη και αστήρικτη καταγγελία ότι η κυβέρνηση Μπλερ προσέθεσε έναν ισχυρισμό, εν γνώσει της λανθασμένο, μέσα στα στοιχεία, ότι το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Χάτον επέκρινε και τα διευθυντικά στελέχη του BBC γιατί δεν κατάλαβαν ότι οι σημειώσεις που κράτησε ο ρεπόρτερ από τη συνάντησή του με τον δόκτορα Κέλι δεν στήριζαν τη σοβαρότερη από τις καταγγελίες του.

Ο κύριος Χάτον αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε εν κρυπτώ στρατηγική της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του δόκτορα Κέλι δόθηκε στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η ταυτότητα του κυβερνητικού συμβούλου δεν θα αποκαλυπτόταν εφόσον είχε συναντηθεί με τον Άντριου Γκίλιγκαν.

Αλλά ο κύριος Χάτον είπε ότι το υπουργείο Άμυνας - εργοδότης του δόκτορα Κέλι - έσφαλε στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα μετά την αποκάλυψη.

Πάντως ο κύριος Χάτον κατέληξε λέγοντας ότι ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός που υπηρέτησε πιστά τη χώρα του σε όλη του τη ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται για τη διαρροή της έκθεσής του 24 ώρες πριν τη δημοσίευσή της σε εφημερίδα.

Δηλώσεις Μπλερ

Σχολιάζοντας το πόρισμα του δικαστή Χάτον, ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παρερμηνείας, καθώς οι δηλώσεις του δικαστή Χάτον ήταν σαφείς.

Ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι χαρακτηρίσθηκαν «αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί εναντίον του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δικαιώνεται καθώς δεν προσπάθησε να παραπλανήσει τη χώρα ή να μεγαλοποιήσει τα στοιχεία που διέθετε για το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως το BBC για τους ισχυρισμούς που έκανε εναντίον της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την οργή του για τη διαρροή του πορίσματος στην εφημερίδα Σαν (Sun).

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε μάλιστα αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τόνι Μπλερ και τον ηγέτη των Συντηρητικών, Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τη διαρροή του πορίσματος.

Ο κ. Μπλερ υπογράμμισε ότι η διαρροή δεν έγινε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο κ. Χάουαρντ ζήτησε επιμόνως από το Βρετανό πρωθυπουργό να παρουσιάσει τα στοιχεία που διαθέτει για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα στοιχεία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από την Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ (Iraq Survey Group) και κατηγόρησε τον κ. Χάουαρντ για καιροσκοπισμό.

Αντιδράσεις οικογένειας Κέλι

Η οικογένεια του καθηγητή Κέλι, σε ανακοινωθέν της, εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στο μέλλον για να εγγυηθεί ότι κανένα άλλο άτομο δεν θα υποφέρει όσο υπέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι.

Η οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο δικαστής Χάτον πραγματοποίησε μία πολύμηνη έρευνα για τις αιτίες που οδήγησαν τον καθηγητή Κέλι στην αυτοκτονία.

Τέλος, το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι η οικογένεια του εκλιπόντος προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει το τραγικό γεγονός και ζητά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να φερθούν με ευαισθησία στο μέλλον και να μην φέρουν τους στενούς συγγενείς στο φως της δημοσιότητας.


Σύγκρουση κορυφής για την «υπόθεση Πάχτα»

H τελευταία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών πριν από τη διάλυση της Bουλής

Στη Bουλή, και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μεταφέρεται η υπόθεση της τροπολογίας για το «Πόρτο Kαρράς», που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υφυπουργού Oικονομίας Xρήστου Πάχτα, τη διαγραφή ενός βουλευτή από το κόμμα και την αποπομπή άλλων οκτώ από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Tο ζήτημα Πάχτα αναμένεται να κυριαρχήσει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που γίνεται την Tετάρτη το βράδυ στη Bουλή - την τελευταία τέτοια συζήτηση της παρούσης βουλευτικής περιόδου.

O πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής αναμένεται να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα.

O κ. Παπανδρέου, που δεν έχει την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, δεν πρόκειται να παραστεί στη συζήτηση, αλλά την ίδια ώρα προβλέπεται πως θα δώσει εμμέσως απαντήσεις στην κριτική του κ. Καραμανλή σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από τον πρόεδρο της ΝΔ να λάβει μέτρα κάθαρσης στο κόμμα του, ενώ θα αναφερθεί και στο ζήτημα των αποπεμφθέντων από τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος βουλευτών, ιδιαίτερα των τριών που απεδείχθη πως δεν είχαν υπογράψει την επίμαχη τροπολογία.

Tην Tρίτη το βράδυ, μετά την απομάκρυνσή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Σερρών Γιάννης Aνθόπουλος διεγράφη και από το κόμμα.

Tέλος, η εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή» και ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Στέγγος, έκαναν γνωστό ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημίας που υπέστησαν εξ αιτίας της όλης υπόθεσης.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη

Καταστράφηκε ολοσχερώς η πρόσοψη του κτηρίου

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης που χρησιμοποιείται κυρίως από ξένους επιχειρηματίες.

Γίνεται λόγος για τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Πυκνός μαύρος καπνός έβγαινε από το ξενοδοχείο Σαχίν κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις η έκρηξη οφείλεται σε αυτοκίνητο με εκρηκτικά.

Εκπρόσωπος της Ιρακινής αστυνομίας, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, είπε ότι επρόκειτο για ένα ασθενοφόρο που εισέβαλε με ταχύτητα στο ξενοδοχείο.

Από την έκρηξη επλήγη και ένα γειτονικό αστυνομικό τμήμα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή στη συνοικία Καράντα, όπου την πρώτη Ιανουαρίου είχε σημειωθεί πολύνεκρη επίθεση σε εστιατόριο.

Σε βίαια επεισόδια στην περιοχή της Βαγδάτης, την Τρίτη σκοτώθηκαν έξη Αμερικανοί στρατιώτες, δύο υπάλληλοι του τηλεοπτικού δικτύου CNN και δύο Ιρακινοί άμαχοι.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της κρίσης

Υπήρξαν επικρίσεις ότι η έκθεση διέρρευσε στην Σαν από την ίδια την κυβέρνηση

O δικαστής Χάτον παρουσιάζει αυτήν την ώρα την έκθεση του για τον θάνατο του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο κύριος Χάτον είπε ότι ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε. «Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι πήρε ο ίδιος την ζωή του και ότι κανείς άλλος στην όλη υπόθεση δεν μπορεί να είχε προβλέψει την αυτοκτονία».

Ο κύριος Χάτον αναφέρθηκε στον δημοσιογράφο του BBC Αντριου Τζίλιγκαν το ρεπορτάζ του οποίου δημιούργησε σάλο καθώς υποστήριζε ότι η κυβέρνηση υπερέβαλε τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Το πόρισμα του κυρίου Χάτον λέει ότι πρόκειται για «σοβαρούς ισχυρισμούς».

Ο κύριος Χάτον πρόσθεσε ότι το ζητήματα που εγείρονται από τον περιβόητο φακέλο της κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ του Σεπτεμβρίου 2002 δεν αποτέλεσε κομμάτι της έρευνας του.

Μετά την οριακή νίκη του στο Κοινοβούλιο για το θέμα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζει νέα δοκιμασία με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Χάτον για την αυτοκτονία του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής.

Η έρευνα του λόρδου Χάτον ασχολήθηκε με την αξιοπιστία των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ, τους χειρισμούς του υπουργείου Άμυνας αλλά και το πως χειρίστηκε το BBC την κάλυψη της συζήτησης για τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση, το BBC και η οικογένεια του δόκτορα Κέλι έχουν ήδη αντίγραφα της έκθεσης, αλλά έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν απόλυτη εχεμύθεια για το περιεχόμενο της.

Διαρροή

Εν τούτοις, η βρετανικής εφημερίδα Σαν (The Sun) λέει πως είδε την έκθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση θα απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αλλά θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για το BBC.

Ο πολιτικός συντάκτης της Σαν, Τρέβορ Κάβανα, είπε στο BBC ότι το πόρισμα της έκθεσης για το BBC ήταν αναμενόμενο.

Λιγότερο αναμενόμενες, σύμφωνα με τον Κάβανα, είναι οι εκτιμήσεις για την κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και ορισμένες επικρίσεις για τον ίδιο τον δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

«Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στο BBC που δεν διερεύνησε επαρκώς αν οι κατηγορίες που διατύπωσε στο ρεπορτάζ του ο Άντριου Γκίλιγκαν [που αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του BBC ότι η βρετανική κυβέρνηση υπερβέβαλλε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ] ανταποκρίνονταν στις σημειώσεις του» είπε ο πολιτικός συντάκτης της Σαν.

Σύμφωνα με τον Τρέβορ Κάβανα, ο Τόνι Μπλερ και ο τότε διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του, Άλιστερ Κάμπελ, απαλλάσσονται κάθε ευθύνης ενώ επικρίνεται ελαφρά το υπουργείο Άμυνας.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Marbels should be reunited and reattached in the Parthenon, the temple will have a totaly different view if it's reunited! We should ask all museums that have pieces of the Parthenon to return them in the effort to reunify the temple.

Dimitris (London, UK)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα διότι έχουμε μία καθαρή περίπτωση κλοπής σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα από μέρους της Αγγλίας. Η Ελλάδα αν εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μία πολύ σημαντική οικονομική πηγή μιας και πολλοί άνθρωποι θα επισκεφθούν την Ελλάδα και γι αυτούς τους τόσο σημαντικούς θησαυρούς που παράνομα εκλάπησαν.

Γιώργος (Μ. Βρετανία)

Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Ξέρουμε να εκτιμάμε πολύ καλύτερα από τους Βρετανούς την ηθική και πολιτισμική αξία των αρχαίων μας θησαυρών. Γι αυτό και διατηρούμε έναν από τους μακροβιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Για τους Βρετανούς τα Μάρμαρα δεν είναι παρά ένα απόκτημα. Για εμάς όμως είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Κι αυτό είναι προς τιμήν μας. Να επιστραφούν.

Nίκος (Λονδίνο, Μ. Βρετανία)

If you honestly believe that the British will simple give up the Marbles then you are naive. I am not saying that we should stop asking for them but history taught us that British are tough to deal with. The argument it is ours and we should get them back is NOT GOOD ENOUGH.

Half Cyprus is ours and for 30 years now weve accomplished nothing, Konstandinoupolis is ours and we are even scared to ask for it back these days.

What we need to do first is to grow by all means as a Greek nation before we demand something. If Sokrates, Platon, Periklis, Leonidan and some many others, would come back, I thing they would be ashamed to call themselves Greeks.

Alexandros Shailos (Phoenix, USA)

The marbles should be returned to Greece! Whats the point to leave them in UK? They are not belong to British culture. They must return to Greece right now without any more delays and excuses.

Christos Papa (Paphos, Cyprus)

Βέβαια, να μένουν τα αρχαία πράγματα στα δυτικά μουσεία. Τι κάνετε με τόσο λίθινα στην σημερινή Ελλάδα; Χαιρετίστε πως άλλες χώρες τα φροντίζουν και κονσερβίρουν.

Παύλος Στάινερ (Ελβετία)

The British should be ashamed for their "British" Museum. It's a place where their colonial ancestors brought and exhibited their loot, after killing, concuering nations for hundrends of years and stilling their past. How would the Britons like the Crown Jewels (which are also made of pieces of stolen treasures) to be exhibited in Athens. If the Parthenon belongs to the global cultural inheritage why shouldn't the crown jewels? (...)

Yorghos Yeorghalas (Leeds, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum

Stelios Pardalakis (London, UK)

We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy?

George Gasparakis (Crete, Greece)

The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back.

Ioannis Ifantidis (London, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United!

Stelios Pardalakis (London, UK)

Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα.

Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς)

TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou.

Ιoannis Schinas (Houston, USA)

Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο...

Γάλλος (Ελλάς)

Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους».

Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς)

2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο.

3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του;

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. ()

Julia Vass (Cambridge, UK)

Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη.

Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς)

Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες.

Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς)

They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late.

Esmi Tsakiraki (London, UK)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν

Julia Vass (Cambridge, UK)

It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return.

Νίκος Γ. (Ελλάς)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης.

Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα;

Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Give the "elgin marbles" back to Greece!

C.K. (Germany)

Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece.

Tassos Zervakis (Darien, USA)

Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK.

George Tsuchnikas (UK)

Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization.

The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it.

Manolis Lygounis (San Jose, USA)

Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας.

Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς)

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 09:50 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα επίθεση στην Καμπούλ

Γιατροί παράσχουν πρώτες βοήθειες σε τραυματία από την χθεσινή επίθεση

Ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους ένας Αφγανός διερμηνέας επίσης τραυματίσθηκε.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει πως φαίνεται να επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας με στόχο ένα βρετανικό τζιπ.

Χθες ένας Καναδός στρατιώτης και ένας Αφγανός πολίτης σκοτώθηκαν από επίθεση στην Καμπούλ.

Την περασμένη εβδομάδα οι Ταλεμπάν προειδοποίησαν ότι σχεδιάζουν επιθέσεις κατά των ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου)

Σφοδρές μάχες στην Γάζα

Μεγάλη επιδρομή του Ισραηλινού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια μαχών με τον Ισραηλινό στρατό στην Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η επιδρομή του στρατού στην περιοχή Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας είχε σαν στόχο να εξαρθρώσει ομάδα εξτρεμιστών που σχεδίαζαν επίθεση κατά παρακείμενου εβραϊκού οικισμού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας οι μάχες οι σφοδρότερες του τελευταίου μήνα - ξέσπασαν λίγο πριν τα ξημερώματα.

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην περιοχή Ζεϊτούν και ακολούθησαν σφοδρές μάχες με Παλαιστίνιους ενόπλους που αντιστάθηκαν χρησιμοποιώντας αντιαρματικά πυρά και ελαφρά όπλα.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι ένοπλοι έλαβαν θέση μάχης για να αντιμετωπίσουν την εισβολή.

Ο παρακείμενος εβραϊκός οικισμός της Νετζαρίμ έχει γίνει στόχος συχνών επιθέσεων και υπήρχαν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε σκοπό να διατάξει την εκκένωση του οικισμού.

Όμως οι ισραηλινοί έποικοι αντέδρασαν σθεναρά και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να παραμείνουν.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 10:08 (Ώρα Λονδίνου)

Το χρονικό της υπόθεσης Κέλι

Η έκθεση Χάτον καθορίζει το μέλλον της κυβέρνησης Μπλερ

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002. Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου έναν φάκελο που υποστήριζε ότι το Ιράκ αποτελεί απειλή γιατί διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι το Ιράκ έχει χημικά και βιολογικά όπλα, ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν συνεχίζει να τα κατασκευάζει και ότι το καθεστώς του έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν μέσα σε 45 μόνο λεπτά, έλεγε ο Τόνι Μπλερ τον Σεπτέμβριο του 2002.

Ο φάκελος που είχε παρουσιάσει τότε ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι μία εκστρατεία στο Ιράκ είναι πλέον πιθανή.

Μάλιστα, ο ισχυρισμός για την ενεργοποίηση όπλων από το Ιράκ μέσα σε 45 μόνο λεπτά είχε θεωρηθεί ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα της βρετανικής κυβέρνησης εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν.

Αρκετούς μήνες μετά, όταν πλέον οι βομβαρδισμοί της Βαγδάτης είχαν τελειώσει, το Μάιο του 2003, ένα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετείχε στις έρευνες για το φάκελλο του Ιράκ μας είπε ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως ο ισχυρισμός για τα 45 λεπτά ήταν λάθος, ακόμη και πριν αποφασίσει να τον εντάξει στο φάκελλο, είχε πει το Μάιο του 2003 ο Άντριου Γκίλιγκαν σε ρεπορτάζ του στο BBC.

Το ρεπορτάζ προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης.

«Μέχρι να παραδεχθεί το BBC ότι πρόκειται για ψέμα θα συνεχίσω να επιμένω. Οφείλουν να προβούν σε απολογία το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει ο Άλιστερ Κάμπελ.

Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε το ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν

Το BBC όμως δεν ζήτησε συγνώμη και δεν αποκάλυψε την πηγή του. Τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης όμως έκαναν τα πάντα για να αποκαλύψουν την πηγή για το ρεπορτάζ του Άντριου Γκίλιγκαν.

Λίγες ημέρες μετά ο καθηγητής Κέλι είδε τη φωτογραφία του σε πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. Οι ειδήσεις των επόμενων ημερών συγκλόνισαν τη Βρετανία.

«Εντοπίσθηκε το πτώμα ενός άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο καθηγητής Κέλι, σύμβουλος σε θέματα όπλων του υπουργείου Άμυνας. Το πτώμα εντοπίσθηκε κοντά στο σπίτι του καθηγητή, στο Όξφορντσάιρ».

Την κατά τα φαινόμενα αυτοκτονία του καθηγητή Κέλι ανέλαβε να ερευνήσει ο δικαστής Χάτον, εξετάζοντας χιλιάδες έγγραφα, e-mail και επιστολές ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες και το BBC.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ανακοινώσεις του δικαστή Χάτον μπορεί ακόμη και να τερματίσουν καριέρες.

Κανείς δεν πίστευε πριν από όλα αυτά ότι μία σύντομη κουβέντα ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και έναν επιστήμονα θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 07:14 (Ώρα Λονδίνου)

Η ώρα της κρίσης

Υπήρξαν επικρίσεις ότι η έκθεση διέρρευσε στην Σαν από την ίδια την κυβέρνηση

Μετά την οριακή νίκη του στο Κοινοβούλιο για το θέμα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζει νέα δοκιμασία με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Χάτον για την αυτοκτονία του επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής.

Η έρευνα του λόρδου Χάτον ασχολήθηκε με την αξιοπιστία των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ, τους χειρισμούς του υπουργείου Άμυνας αλλά και το πως χειρίστηκε το BBC την κάλυψη της συζήτησης για τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση, το BBC και η οικογένεια του δόκτορα Κέλι έχουν ήδη αντίγραφα της έκθεσης, αλλά έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν απόλυτη εχεμύθεια για το περιεχόμενο της.

Διαρροή

Εν τούτοις, η βρετανικής εφημερίδα Σαν (The Sun) λέει πως είδε την έκθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση θα απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αλλά θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για το BBC.

Ο πολιτικός συντάκτης της Σαν, Τρέβορ Κάβανα, είπε στο BBC ότι το πόρισμα της έκθεσης για το BBC ήταν αναμενόμενο.

Λιγότερο αναμενόμενες, σύμφωνα με τον Κάβανα, είναι οι εκτιμήσεις για την κυβέρνηση και ορισμένα στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και ορισμένες επικρίσεις για τον ίδιο τον δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι.

«Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στο BBC που δεν διερεύνησε επαρκώς αν οι κατηγορίες που διατύπωσε στο ρεπορτάζ του ο Άντριου Γκίλιγκαν [που αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του BBC ότι η βρετανική κυβέρνηση υπερβέβαλλε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ] ανταποκρίνονταν στις σημειώσεις του» είπε ο πολιτικός συντάκτης της Σαν.

Σύμφωνα με τον Τρέβορ Κάβανα, ο Τόνι Μπλερ και ο τότε διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας του, Άλιστερ Κάμπελ, απαλλάσσονται κάθε ευθύνης ενώ επικρίνεται ελαφρά το υπουργείο Άμυνας.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 05:36 (Ώρα Λονδίνου)

Έκρηξη στη Βαγδάτη

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι οι επιθέσεις στο Ιράκ

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης που χρησιμοποιείται κυρίως από ξένους επιχειρηματίες.

Γίνεται λόγος για τουλάχιστον τρεις νεκρούς.

Πυκνός μαύρος καπνός έβγαινε από το ξενοδοχείο Σαχίν κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις η έκρηξη οφείλεται σε αυτοκίνητο με εκρηκτικά.

Εκπρόσωπος της Ιρακινής αστυνομίας, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, είπε ότι επρόκειτο για ένα ασθενοφόρο που εισέβαλε με ταχύτητα στο ξενοδοχείο.

Από την έκρηξη επλήγη και ένα γειτονικό αστυνομικό τμήμα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή στη συνοικία Καράντα, όπου την πρώτη Ιανουαρίου είχε σημειωθεί πολύνεκρη επίθεση σε εστιατόριο.

Σε βίαια επεισόδια στην περιοχή της Βαγδάτης, την Τρίτη σκοτώθηκαν έξη Αμερικανοί στρατιώτες, δύο υπάλληλοι του τηλεοπτικού δικτύου CNN και δύο Ιρακινοί άμαχοι.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 06:42 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα νίκη Κέρι στις ΗΠΑ

Σημαντικό προβάδισμα του Κέρι μετά τις εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, κέρδισε την αναμέτρηση στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ για το χρίσμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στους ενθουσιασμένους οπαδούς του, ο παρασημοφορημένος ήρωας του Βιετνάμ, υποσχέθηκε ότι θα πολεμήσει τα μεγάλα συμφέροντα που, όπως είπε, «έχουν εγκατασταθεί σήμερα στον λευκό Οίκο».

Δεύτερος στο Νιου Χαμσάιρ ήρθε ο Χάουαρντ Ντιν και τρίτος ο στρατηγός εν αποστρατεία Ουέσλι Κλαρκ.

Το αποτέλεσμα του Νιου Χαμσάιρ θεωρείται σημαντικό διότι νίκη στην πολιτεία αυτή υποδηλώνει πως η εκστρατεία του επικρατέστερου υποψηφίου κερδίζει νέα δυναμική.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κέρι ήταν ο νικητής έκπληξη στην ψηφοφορία στην πολιτεία της Αϊόβα.


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 04:59 (Ώρα Λονδίνου)

Διαρροή της έκθεσης Χάτον

Η Σαν (The Sun) λέει πως εξασφάλισε πρόσβαση στην έκθεση της επιτροπής Χάτον μια μέρα πριν την δημοσίευση της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκθεση θα απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αλλά θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για το BBC.

Η Σαν λέει πως θα επικρίνεται και ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, για το ρεπορτάζ που αποκάλυπτε πως η βρετανική κυβέρνηση υπερέβαλλε τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ, κυρίως επειδή δεν έθεσε τα στοιχεία του υπόψη του υπουργείου Άμυνας.

Κατά την Ντέιλι Μίρορ (The Daily Mirror) το περιεχόμενο της έκθεσης διέρρευσε από την ίδια την κυβέρνηση και το Συντηρητικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ήδη ζητά τη διεξαγωγή έρευνας.

Πανεπιστημιακά δίδακτρα

Με διαφορά μόλις πέντε ψήφων το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση για τα πανεπιστημιακά δίδακτρα.

«316-311: Νίκη, κατά κάποιο τρόπο, για τον Μπλερ» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian) που παρατηρεί πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που χαμογέλασε όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.

Με 72 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και 19 να απέχουν, φαίνεται πως για τον υπουργό Οικονομία, Γκόρντον Μπράουν «η μακρά αναμονή για την πρωθυπουργία φτάνει σχεδόν στο τέλος της» λέει η Γκάρντιαν.

«Ταπεινωμένος ο Μπλερ μόλις και ξεπερνά το εμπόδιο των διδάκτρων» λέει η Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph).

Ο Γκόρντον Μπράουν ήταν αυτός που κατάφερε να χειραγωγήσει τους αντάρτες βουλευτές λέει η Τέλεγκραφ αναφερόμενη στην καθοριστική παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας σε ηγετικό στέλεχος των ανταρτών.

«Μια αιματηρή μάχη κερδίστηκε χάθηκε όμως ένας πόλεμος;» διερωτάται η Τάιμς (The Times) που σημειώνει πως ο Τόνι Μπλερ «έχει τραυματιστεί, αλλά όχι θανάσιμα».


Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2004 - 04:11 (Ώρα Λονδίνου)

Το κόστος των επιλογών

Η σουηδική Ντάγκενς Νιέτερ (Dagens Nyheter) λέει πως ο Τόνι Μπλερ, όπως και κάθε άλλος ηγέτης, «παίζει ένα παιχνίδι, αλλά είναι παράλληλα προετοιμασμένος να πληρώσει το τίμημα για αυτό που πιστεύει».

Ο πόλεμος στο Ιράκ είναι κατεξοχήν ενδεικτικός αυτού του γεγονότος, λέει η εφημερίδα.

«Οι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Λονδίνου και μέρος του κόμματός του είχε ξεσηκωθεί. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε πορεία. Ίσως τώρα πληρώσει το τίμημα» λέει η Ντάγκενς Νιέτερ που σημειώνει ότι σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ «ο βρετανός πρωθυπουργός δεν είχε ούτε τον κόσμο ούτε το κόμμα του να τον υποστηρίζουν κι αντιμετωπίζει έτσι τη μεγαλύτερη κρίση του».

Η Ινφορμασιόν (Information) της Κοπεγχάγης αναφέρεται στη μελέτη του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εξέτασε αν η κατάσταση στο Ιράκ πληρούσε τις προϋποθέσεις για μια επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι» λέει η δανέζικη εφημερίδα που σημειώνει τη διαπίστωση της έκθεσης ότι «στην περίπτωση του Ιράκ, αγνοήθηκε η αρχή της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους κάνοντας δυσκολότερο να υπάρξει στο μέλλον παρέμβαση σε περιπτώσεις όπου ένας πόλεμος είναι δικαιολογημένος και επιβεβλημένος».

Παρίσι Πεκίνο

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) αναφερόμενη στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στην Γαλλία, σημειώνει πως ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ «εξέφρασε την κατηγορηματική υποστήριξή του προς το καθεστώς του Πεκίνου αντιπαρατασσόμενός στις αρχές της Ταϊβάν» την ίδια ώρα που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλλει στην Κίνα μετά την καταστολή των δημοκρατικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

«Οι γαλλικές εταιρείες έχουν μεγάλο συμφέρον στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο αυτής της διπλής χειρονομίας στήριξης του καθεστώτος του Πεκίνου» λέει η Λε Μοντ.

Γερμανικά πανεπιστήμια

Η γερμανική Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Algemeine Zeitung) επικρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσουν πρόσθετες επιχορηγήσεις στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να μπορέσουν να είναι πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.

«Τίποτα δεν εμποδίζει περισσότερο την απόδοση από την επικέντρωση σε ένα ή μερικά πανεπιστήμιαελίτ» λέει.

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης λέει πως θα πρέπει να επιτραπεί στα πανεπιστήμια να παίρνουν δίδακτρα, να επιλέγουν τους φοιτητές τους και να παίρνουν επιδοτήσεις ώστε να παρέχουν επαρκή διδασκαλία.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.