Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-26

  1. Στο στόχαστρο η «επιχείρηση Ιράκ»
  2. ΑΕΚ: Τέλος εποχής Μπάγεβιτς
  3. Πρόεδρος με... προεδρικές φιλοδοξίες
  4. «Αντίο» με μήνυμα για Κύπρο
  5. Η ζωή του Τσε στο Χόλιγουντ
  6. Τεράστια τα χρέη της Παρμαλάτ
  7. Στη δικαιοσύνη καταφεύγει ο Γ. Kίρκος
  8. «Mόνον οι HΠA μπορούν»
  9. «Mόνον οι HΠA μπορούν»
  10. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  11. Στη δικαιοσύνη καταφεύγει ο Γ. Kίρκος
  12. Ίδια εικόνα στις δημοσκοπήσεις
  13. Στις 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της Bουλής
  14. ΠΑΣΟΚ και «Πόρτο Kαρράς»
  15. Γερμανία: Επίθεση σε τζαμί
  16. Συνομιλίες Πάουελ στη Μόσχα
  17. Επεκτείνεται η «γρίπη των πουλερικών»
  18. «Έφυγε» ο Μίλκος Φέχερ
  19. Συζητήσεις Πάουελ στη Μόσχα
  20. Τέλος εποχής για Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ
  21. Η δύσκολη εβδομάδα του Μπλερ
  22. Οι προειδοποιήσεις του Νταβός

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 23:28 (Ώρα Λονδίνου)

Στο στόχαστρο η «επιχείρηση Ιράκ»

Συνεχίζονται οι επιθέσεις με στόχο δυνάμεις κατοχής και Ιρακινούς συνεργάτες τους

Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας το κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στο επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων κατοχής ανακοίνωσαν ότι η περιοχή της Βαγδάτης που ελέγχεται από τα στρατεύματά τους δέχθηκε επίθεση από ένα τουλάχιστον πύραυλο.

Λένε ότι ο πύραυλος έπεσε σε χώρο στάθμευσης χωρίς να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές σε κτίρια του επιτελείου.

Από τα μεγάφωνα των δυνάμεων κατοχής ακουγόταν μετά την πρώτη έκρηξη η προειδοποίηση «Καλυφθείτε καλυφθείτε».

Η επίθεση σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά το θάνατο επτά Ιρακινών αστυνομικών από διπλή επίθεση ενόπλων στην κωμόπολη Ραμάντι, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές δυνάμεις ανακρίνουν ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα που συνελήφθη στο Ιράκ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

«Με τη σύλληψη του Χασάν Γκουλ έχουμε ένα λιγότερο εχθρό να ανησυχούμε» είπε ο κ. Μπους.

«Παράνομη η δικαιολόγηση της εισβολής»

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για μία εκστρατεία που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση ενός τυραννικού καθεστώτος.

Στην ετήσια έκθεσή της που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, η οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Γουότς (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναφέρει ότι τα διάφορα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μπους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στο Ιράκ έχουν πλέον αποδυναμωθεί.

Τώρα, λέει η οργάνωση, η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους.

Όμως, η οργάνωση τονίζει ότι η εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος μπορεί να δικαιολογηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους μόνο όταν συντελείται γενοκτονία.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είχε γίνει πέρυσι το Μάρτιο, όταν άρχισε ο πόλεμος, παρά το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε κατηγορηθεί για τέτοιες πράξεις στο παρελθόν.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου)

ΑΕΚ: Τέλος εποχής Μπάγεβιτς

Επανειλημμένα έχει δεχτεί τις διαμαρτυρίες οπαδών της ΑΕΚ, ο Μπάγεβιτς

Η δεύτερη θητεία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε δραματικά το απόγευμα της Κυριακής στα Άνω Λιόσια. Ο Μπάγεβιτς αποχώρησε στο 31 του αγώνα από το γήπεδο και ανέφερε πως το ματς με τον Ηρακλή ήταν το τελευταίο του και η καριέρα του στην ΑΕΚ τελείωσε. Τα αυστηρά μέτρα που είχε προαναγγείλει η διοίκηση λειτούργησαν μέχρι την έναρξη του αγώνα.

Δύο λεπτά μετά το σφύριγμα της έναρξης εμφανίστηκε το περιβόητο πανό, ξεκίνησαν τα συνθήματα τα οποία δεν σταμάτησαν ούτε μετά από συστάσεις του Μποροβήλου. Το μόνο που άλλαξε ήταν το σύνθημα: «φύγε από δω και εμείς θα κατεβάσουμε αμέσως το πανό». Έτσι κι έγινε. Το πανό κατέβηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Ντούσκο και στο δεύτερο μέρος παραδόθηκε στην πυρά.

Η αποχώρηση του Μπάγεβιτς από τον αγωνιστικό χώρο συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς μερίδας οπαδών, από εκείνο το σημείο φώναζαν συνθήματα μόνο υπέρ της ΑΕΚ, το πανό κατέβηκε άμεσα, ενώ κάποιοι κουνούσαν λευκά μαντήλια!

Η βαθμολογία (σε 18 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 44

2. Παναθηναϊκός 43

3. ΠΑΟΚ 37

4. ΑΕΚ 35

5. Αιγάλεω 33

6. Ηρακλής 26

-Χαλκηδόνα 26

- Πανιώνιος 26

9. ΟΦΗ 20

10. Ιωνικός 19

- Ξάνθη 19

-Άρης 19

13. Πανηλειακός 15

14. Καλλιθέα 11

15. Προοδευτική 10

16. Ακράτητος 8

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τάκης Περσίας έκανε λόγο για φυσιολογική αντίδραση του Μπάγιεβιτς. «Δεν είναι δυνατόν να αντέξει ένας άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες. Μερικοί ανεγκέφαλοι κατάφεραν να διώξουν έναν άνθρωπο που έχει δώσει και την ψυχή του στην ΑΕΚ» τόνισε ο βοηθός προπονητή της Ένωσης που μεταφέροντας το κλίμα των αποδυτηρίων τόνισε το αυτονόητο: «Είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν οι παίκτες τώρα που βρήκαν ρυθμό στην απόδοσή τους;»

Πάντως στον αγωνιστικό τομέα, η ΑΕΚ μπήκε σε τροχιά Champions League, μετά τη νίκη 4-0 επί του Ηρακλή, όμως όλα δείχνουν πως στην προσπάθειά της να κατακτήσει την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, δεν θα έχει την αρωγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Στο 12ο λεπτό ο Κώστας Κατσουράνης με εντυπωσιακό «ψαλίδι» άνοιξε το σκορ. Τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν και η αποχώρηση του Μπάγεβιτς από τον πάγκο στο 30' δεν άφησε ανεπηρέαστους τους παίκτες της ομάδας, οι πάντως παρά το γενικό μούδιασμα που ένιωσαν, στη συνέχεια επανήλθαν δυναμικά.

Ο Γιώργος Αμπάρης ήταν αυτός που κρατούσε τον Ηρακλή μέσα στο παιχνίδι, χάρη σε εκπληκτικές αποκρούσεις του στα τετ-α-τετ με τον Τσάρτα (44') και τον Οκκά (51'), ενώ ο «δικέφαλος» έχασε κι άλλες ευκαιρίες, καθώς η άμυνα του «γηραιού» ήταν σε πολύ κακή μέρα.

Το μπαράζ των ευκαιριών συνεχίστηκε και τελικά η ΑΕΚ, με τον Περσία πλέον σε ρόλο πρώτο προπονητή, έφτασε στο 2-0. Στο 60' μετά από σουτ του Λυμπερόπουλου η μπάλα βρήκε και πάλι στο δοκάρι του Αμπάρη, όμως στην επαναφορά ο Μιλέν Πέτκοφ την έστειλε στα δίχτυα.

Η «Ένωση» συνέχισε να έχει πολύ καλή απόδοση και ο Βασίλης Λάκης διαμόρφωσε το τελικό 4-0 σκοράροντας σε φάσεις-καρμπόν στο 88' και το 91'.

Ολυμπιακός-Προοδευτική 4-0

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 4-0 της Προοδευτικής, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής κατηγορίας. Οι «ερυθρόλευκοι» διατηρήθηκαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών βρήκαν απέναντί τους μια ομάδα παρατεταγμένη με έξι οπισθοφύλακες και τέσσερις μέσους, αφού ακόμα και ο Καζάντζης επέστρεφε στο κέντρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως, κατάφεραν με τη συμπλήρωση του πρώτου 20λέπτου να φτάσουν τον δείκτη του σκορ στο 3-0 ενώ είχαν ακόμη ένα δοκάρι και μια κλασική ευκαιρία.

Μόλις στο 3', έπειτα από σουτ του Καφέ, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Στρακόσια ενώ στο 6', ο πρωταγωνιστής της προηγούμενης φάσης δημιούργησε το πρώτο τέρμα του Ολυμπιακού, που είχε σκόρερ τον Γεωργιάδη. Ο Καφές χρίστηκε σκόρερ στο 15', όταν εκμεταλλεύτηκε την κίνηση του Τζιοβάνι, που άφησε έξυπνα την μπάλα, ενώ στο 17ο λεπτό, ήταν η σειρά του Βραζιλιάνου που "χόρεψε" δύο αντιπάλους και διαμόρφωσε το 3-0.

Στο 33', ο Μαυρογενίδης αφού πρόλαβε την έξοδο του γκολκίπερ των φιλοξενούμενων ι πέτυχε το 4-0. Στην επανάληψη, οι "ερυθρόλευκοι" επαναπαύτηκαν από το αποτέλεσμα, έριξαν τον ρυθμό τους και οποιαδήποτε καλή προσπάθεια ήταν αποτέλεσμα ατομικών εξάρσεων.

Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 0-3

Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη για την εφετινή σεζόν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, πέτυχε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Καλλιθέα. Οι «πράσινοι» πήραν μια εύκολη νίκη με 3-0 στο Ελ Πάσο και διατηρήθηκαν ένα βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό. Καλός ο Παναθηναϊκός κατά διαστήματα, ενώ οι παίκτες του Τάκη Λεμονή δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους φιλοξενούμενους.

Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή, έχασαν τρεις καλές ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε με βαθιές μπαλιές προς τους Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνου να φτάσει στην μεγάλη περιοχή του Στάουτσε. Ο Παναθηναϊκός πάντως κατέφερε να ανοίξει το σκορ με μια ατομική προσπάθεια του Ζουτάουτας και έδιωξε το άγχος. Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» τον αγώνα. Αρχικά ο Παπαδόπουλος που βρήκε δίκτυα μετά από αρκετό καιρό και ο Κωνσταντινίδης, έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των «πρασίνων». Ντεμπούτο του Νιρέν Ντεμπά με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κερκίδες του «Ελ Πάσο» βρέθηκε και ο προπονητής της Οσέρ (αντίπαλος του ΠΑΟ στο Κύπελλο UEFA), Γκι Ρου.

ΠΑΟΚ-Ακράτητος 2-2

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω για τον ΠΑΟΚ. Για ακόμη μια φορά φέτος, η Τούμπα αποδείχτηκε αφιλόξενη για ΠΑΟΚ, καθώς στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 18ης αγωνιστικής, ο "Δικέφαλος" παραχώρησε ισοπαλία (2-2), στον ουραγό Ακράτητο.

Οι φιλοξενούμενοι στην πρώτη τους καλή στιγμή στο 19',άνοιξαν το σκορ. Ο Λίνκαρ εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα έφτασε στον Γκίτση που με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, εκμεταλλευόμενος και το τραγικό λάθος του Τοχούρογλου και "πάγωσε" ακόμη περισσότερο την ήδη χιονισμένη Τούμπα.

Έντεκα λεπτά αργότερα (30'), ο ΠΑΟΚ έχασε κορυφαία ευκαιρία. Ο διαιτητής Σπυρόπουλος καταλόγισε πέναλτι του Κουτσοκώστα στον Σπάσιτς, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εκτέλεσε την εσχάτη των ποινών αλλά ο Μπαρτζώκας πραγματοποιώντας εκπληκτική επέμβαση, κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Στο 73' ο Φουτσίνι συνδυάστηκε ωραία με τον Σαλπιγγίδη και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπαρτζώκα. Την ώρα που όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ θα πετύχαινε ένα δεύτερο τέρμα και θα έπαιρνε τη νίκη, ήρθε το γκολ του Λίνκαρ στο 80' να δώσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι και να... κόψει την ανάσα στους ελάχιστους φιλάθλους που βρέθηκαν στην Τούμπα.

Τελικά, το πλασέ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 91΄ έφερε την λύτρωση στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη.

ΟΦΗ-Πανιώνιος 1-1

Ο στόχος είναι κοινός για τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ. Η ισοπαλία (1-1) μπορεί να μην είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελαν, αφού όποια από τις δύο ομάδες έπαιρνε τη νίκη θα αποκτούσε και προβάδισμα στην... υπόθεση Ευρώπη, όμως σίγουρα ο ένας βαθμός δεν τις αφήνει εκτός στόχου.

Η είσοδος του Αλεξ Ολιβέιρα στο δεύτερο ημίχρονο για τον ΟΦΗ αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και έμεινε "ζωντανός" στο κυνήγι της εξόδου στο ΟΥΕΦΑ. Όσο για τον Πανιώνιο μπορεί να μην πήρε το "τρίποντο", αλλά ακόμη κι έτσι έχει ελπίδες για το ΟΥΕΦΑ.

Οι «κυανέρυθροι» την περασμένη αγωνιστική πήραν στις καθυστερήσεις τη νίκη από την Ξάνθη, όμως στον αγώνα με τον ΟΦΗ δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Προηγήθηκαν στο 9' με κεφαλιά του Βλτσεκ έπειτα από σέντρα του Πίνο, όμως δέχθηκαν την ισοφάριση στο 83', έπειτα από απευθείας φάουλ του Ολιβέιρα και λανθασμένη ενέργεια του Ντρόμπνι.

Ξάνθη-Χαλκηδόνα 2-1

Τέλος στο αρνητικό σερί με τις τρεις ήττες έβαλε η Ξάνθη, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου χρειάστηκε να πάρει δύναμη απ' όλα τα νέα αποκτήματά της για να καταβάλει την αντίσταση της ψυχωμένης και φορμαρισμένης Χαλκηδόνας με σκορ 2-1.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, επανήλθαν στις επιτυχίες, σταματώντας παράλληλα την πορεία της ομάδας του Γιώργου Παράσχου, που στα τρία τελευταία ματς μετρούσε μόνο νίκες.

Ο 21χρονος Πασχάλης Μελισσάς, στο 16' εκμεταλλεύτηκε την μπαλιά του Πέρες και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ (1-0).

Ανάλογη με το πρώτο, ήταν και η έναρξη του β' ημιχρόνου, για την Ξάνθη, η οποία στο 53' με τον Μπαϊκαρά διπλασίασε τα τέρματα της, ενώ από σέντρα του Τούρκου, στο 46',ο Σφακιανάκης έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Στο 56' ο Μακρής εκμεταλλεύτηκε άψογα την μπαλιά του Κατεμή και μείωσε σε 2-1 για τη Χαλκηδόνα.

Άρης-Πανηλειακός 1-0

Ο Άρης κατάφερε και πήρε πολύτιμη νίκη απέναντι στον Πανηλειακό, στην Καλαμαριά με 1-0 και μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αγωνιστικό τομέα.

Η σύνθεση της ομάδας του Γιάννη Μιχαλήτσου δεν είχε καμία σχέση με αυτή της έναρξης του πρωταθλήματος. Στην αρχική ενδεκάδα βρέθηκαν πέντε «πιτσιρικάδες» και άλλοι δύο στον πάγκο, καθώς ως γνωστόν, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν αποδεκατιστεί. Το «χρυσό» γκολ της συνάντησης το σημείωσε ένας από αυτούς, ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Άρη πέρασε σαν αλλαγή στο 75', αντικαθιστώντας τον επίσης νεαρό Σερέτη και επτά λεπτά αργότερα, έστειλε με δυνατό σουτ τη μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων. Στο γήπεδο της Καλαμαριάς, διεξήχθη ένα μέτριο παιχνίδι μπροστά σε άδειες κερκίδες, λόγω τιμωρίας της ΠΑΕ Άρης. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο τη νίκη, σε αντίθεση με τον Πανηλειακό που έμοιαζε ευχαριστημένος και με την ισοπαλία.Οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες με τους δύο τερματοφύλακες Λιούρδη και Γκίτκο να βρίσκονται σε καλή μέρα.

Ιωνικός-Αιγάλεω 0-0

Το Αιγάλεω δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ και να τον πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής στη βαθμολογία. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα διατήρησε τη διαφορά των πέντε βαθμών από τον «Δικέφαλο», καθώς έμεινε στο 0-0 με το Ιωνικό.

Η απόδοση των δύο ομάδων κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η "λευκή" ισοπαλία ήρθε σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Ιωνικός και Αιγάλεω έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις άμυνές τους. Οι "κυανόλευκοι" πάντως είχαν μια ελαφριά υπεροχή αλλά δεν κατάφεραν να την αξιοποιήσουν απέναντι σε ένα "αγνώριστο" Αιγάλεω.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 22:11 (Ώρα Λονδίνου)

Πρόεδρος με... προεδρικές φιλοδοξίες

Βλέψεις για την προεδρία της Κομισιόν διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Γιώργου Δαράτου:

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιρλανδός φιλελεύθερος Πατ Κοξ θα είναι και αυτός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν, της οποίας η θητεία αρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2004.

Ο κ. Κοξ δεν προτίθεται να μπει επίσημα στον αγώνα για τη διεκδίκηση της θέσης, την οποία φημολογείται ότι θα διεκδικήσουν τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πάαβο Λιπόνεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοξ συζήτησε το θέμα αυτό με το συμπατριώτη του πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχέρν, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Αχέρν δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να δει τον κ. Κοξ να επανέρχεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή ως αντίπαλός του για την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές.

Για το λόγο αυτό εμφανίζεται πρόθυμος να εκμεταλλευθεί την ιδιότητά του προεδρεύοντος στην Κοινότητα το τρέχον πρώτο εξάμηνο για να προωθήσει την υποψηφιότητα Κοξ.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου του οποίου η θητεία λήγει μαζί με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 10 και 13 Ιουνίου, εμφανίζει σοβαρά πλεονεκτήματα για τη διεκδίκηση αυτής της θέσης.

Κατ αρχήν θα είναι μέλος του ευρωκοινοβουλίου τη στιγμή της επιλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού σκοπεύει να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή.

Η ιδιότητά του αυτή θα τον ευνοούσε ως διεκδικητή της θέσης που κατέχει ο Ρομάνο Πρόντι αφού ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει την υποστήριξη των συναδέλφων του.

Φημολογείται μάλιστα ότι θα τον υποστηρίξουν και οι Χριστιανοδημοκράτες παρότι δηλώνουν ότι θέλουν αυτή τη φορά να εκλεγεί πρόεδρος στην Κομισιόν από τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.

Αντιτρομοκρατικό κάλεσμα

Εξάλλου ο κ. Κοξ ζήτησε σήμερα από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ελλάδα και τη Δανία να ενσωματώσουν στις εθνικές τους νομοθεσίες τις κοινοτικές οδηγίες για την πάταξη της τρομοκρατίας.

«Καλώ τις χώρες αυτές να το κάνουν χωρίς καθυστέρηση» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην εναρκτήρια ομιλία του στο διήμερο διεθνές συνέδριο για τα θύματα της τρομοκρατίας που άρχισε στη Μαδρίτη.

Ο κ. Κοξ κάλεσε επίσης την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα διαδικασία της έκδοσης.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 19:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Αντίο» με μήνυμα για Κύπρο

Ενημέρωσε τους κοινοτικούς ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

O Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τη Δευτέρα τους κοινοτικούς ομολόγους του στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τελευταία φορά ως υπουργός Εξωτερικών, πριν αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν «για να διαπιστώσουμε εάν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί ειλικρινά την επίλυσή του».

Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν γνωρίζουμε την ακριβή θέση της Τουρκίας και εάν πράγματι αυτή βασίζεται στο σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ».

Στην πορεία του διαλόγου αυτού μπορεί να συμφωνηθούν τα σημεία (τα οποία είχε χαρακτηρίσει «κενά του σχεδίου» η τουρκική πλευρά) στα οποία διίστανται οι απόψεις των δύο πλευρών, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ανέφερε δε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2004 και υπογράμμισε «την ανάγκη να σεβασθούμε τη γραμμή του ΟΗΕ και να είναι λειτουργική και βιώσιμη η λύση».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να στερηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου κυρίως όταν και η ίδια η Τουρκία αποβλέπει στην προσέγγιση της με την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ήταν προτιμότερο να είχε επιλυθεί το Κυπριακό πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτή η εκδοχή που ο ίδιος δεν συμμερίζεται θα ενίσχυε τους σκληροπυρηνικούς Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με τη στάση τους θα συνέχιζαν να κρατάνε το νησί και διηρημένο και εκτός Κοινότητας.

«Όχι» στην αντικατάσταση Ντε Σότο

Σχετικά με την τουρκική πρόταση για αντικατάσταση του Αλβάρο Ντε Σότο, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των διαπραγματεύσεων που θα καθυστερούσαν σημαντικά.

«Ο κ. Ντε Σότο γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν. Ένας νέος διαπραγματευτής θα δημιουργούσε νέες καθυστερήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους ενδιαφερόμενους» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ως προς την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ θύμισε ότι τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν στα τέλη του έτους μια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της, «εάν η χώρα αυτή έχει στο μεταξύ ικανοποιήσει όλα τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια της Κοπεγχάγης».

«Εάν βεβαίως έχει συμβάλει θετικά η Τουρκία στην επίλυση του Κυπριακού πιο θετική θα είναι και η αντιμετώπιση της υποψηφιότητάς της από τις κοινοτικές κυβερνήσεις, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και τους Επιτρόπους, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και όλους όσους συνεργάσθηκαν μαζί του στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την τελευταία 5ετία, τονίζοντας ότι η μεγάλη εμπειρία του θα είναι πολύτιμη στα νέα του καθήκοντα.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 18:32 (Ώρα Λονδίνου)

Η ζωή του Τσε στο Χόλιγουντ

Η ταινία του Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχει βασισθεί στα ημερολόγια του Τσε Γκεβάρα

Η οικογένεια του Τσε Γκεβάρα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το κινηματογραφικό έργο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ που αφορά τη ζωή του θρυλικού επαναστάτη.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ έδειξε το έργο στη χήρα και τα παιδιά του Τσε Γκεβάρα στην Αβάνα.

«Το φιλμ είναι εξαιρετικό», είπε η Αλέϊντα Γκεβάρα, που παρεχώρησε στο σκηνοθέτη τα ημερολόγια του ανδρός της για να γίνει το έργο.

Ο Γκεβάρα γύρισε με τη μοτοσυκλέτα του επί εννιά μήνες τη Νότια Αμερική το 1952, όταν ήταν φοιτητής της ιατρικής.

«Ήρθα να παρουσιάσω το έργο που έκανα για τη ζωή του Τσε Γκεβάρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στην Κούβα», είπε ο Ρέντφορντ πρίν δείξει το φιλμ στην οικογένεια του Τσε.

Ο Ραμίρο Βαλντές, ένας Κουβανός στρατιωτικός διοικητής που πολέμησε μαζί με τον Γκεβάρα στον εμφύλιο πόλεμο πριν οι Κομμουνιστές καταλάβουν την εξουσία στις δεκαετία του 1950 ήταν παρών στην πρώτη παρουσίαση του φιλμ.

Βάση του σεναρίου της ταινίας ήταν τα ημερολόγια του νεαρού Τσε

Στην παρουσίαση που έκανε ο Ρέντφορντ παρούσα ήταν και η θυγατέρα του Τσε Γκεβάρα, η Σίλια, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι το έργο είναι - «πολύ πιστό στο ημερολόγιο του πατέρα μου από το ταξίδι του στη Νότια Αμεςρική».

Το επικό ταξίδι του Τσε τού επέτρεψε να δει από κοντά το μέγεθος της φτώχειας στη Λατινική Αμερική και ήταν ο καταλύτης που τον ώθησε να ενταχθεί στην κομμουνιστική εξέγερση υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο.

Οι κομμουνιστές αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο κατέλαβαν την εξουσία στην Κούβα το 1959.

Αργότερα ο Τσε Γκεβάρα σκοτώθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Βολιβίας το 1967 ενώ προσπαθούσε να «οργανώσει» την εξέγερση των Κομμουνιστών στη χώρα αυτή.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 16:08 (Ώρα Λονδίνου)

Τεράστια τα χρέη της Παρμαλάτ

Φορτηγό αυτοκίνητο εγκαταλείπει το εργοστάσιο της Παρμαλάτ στο Ζουντάϊ, 50 μίλια από το Σάο Πάολο

Πάνω από 14 δισ. ευρώ είναι το χρέος της ιταλικής εταιρείας Παρμαλάτ, ανακοίνωσε η εταιρεία ορκωτών λογιστών Πράϊς Γουότερχαουζ Κούπερς που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της Παρμαλάτ.

Το ποσό είναι οκταπλάσιο από αυτό που ανακοίνωσε η πρώην δίοικηση της εταιρίας.

Σημειώνουμε ότι το σκάνδαλο της Παρμαλάτ οδήγησε στη σύλληψη του πρώην προέδρου και άλλων δέκα διοικητικών στελεχών της εταιρείας.

Οι ελεγκτές της Πράϊς Γουότερχαουζ Κούπερς έχουν επίσης εντοπίσει στοιχεία που δείχνουτν ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του περασμέμου μηνός.

Το σκάνδαλο αφορά το έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν έγινε ο έλεγχος των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δικαιοσύνη καταφεύγει ο Γ. Kίρκος

Πλαστογραφία στην Βουλή καταγγέλλει ο Γ. Kίρκος

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπέγραψε ποτέ την επίμαχη τροπολογία για το «Πόρτο Kαρράς», αλλά άγνωστος πλαστογράφησε την υπογραφή του.

Όπως αναφέρει στη μήνυση, δεν συνυπέγραψε, δεν εξουσιοδότησε άλλον να υπογράψει γι' αυτόν και η υπογραφή του κάτω από το κείμενο της τροπολογίας έχει πλαστογραφηθεί.

Ο κ. Κίρκος σημειώνει ότι την ημέρα που κατατέθηκε η τροπολογία δεν βρισκόταν στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη και στις 21 Ιανουαρίου, όταν ψηφίσθηκε το νομοθέτημα, δεν βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, αλλά στην αίθουσα Γερουσίας, όπου συνεδρίαζε η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων και ήταν ένας από τους ομιλητές.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί η πλαστογράφηση της υπογραφής του και τη διενέργεια κατεπείγουσας εξέτασης για την ανακάλυψη των δραστών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κίρκος αναφέρει ότι «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα κάνει το καθήκον της αλλά και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι θα πράξει το δικό της καθήκον για την πλήρη ηθική και πολιτική αποκατάστασή και δικαίωσή μου» και προσθέτει:

«Η πλαστογράφηση της υπογραφής μου πλήττει βάναυσα την προσωπική και πολιτική μου τιμή και αξιοπρέπεια», αναφέρει ο κ. Κίρκος και προσθέτει ότι «στόχος μου είναι η πλήρης διαφάνεια και η αλήθεια σε ότι τουλάχιστον με αφορά, όπως απόλυτα διαφανής και πεντακάθαρη είναι η επαγγελματική (ορθοπεδικός γιατρός) και πολιτική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια».

Παπαντωνίου: Προσοχή

Δεν μπορούν να καταλογισθούν σκοπιμότητες στη στάση των βουλευτών, αλλά από την άλλη πλευρά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην δημιουργούνται θέματα που προκαλούν σκιές στο κυβερνητικό έργο, δήλωσε ο υπουργός Eθνικής Aμύνης Γιάννος Παπαντωνίου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τροπολογία για το Πόρτο Kαρράς».

Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, κατά το Γ. Παπαντωνίου

«Για το λόγο αυτό εξηγείται η αυξημένη ευαισθησία που επιδείξαμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», κατέληξε ο υπουργός.

Tις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Παπαντωνίου, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του υπουργού Aνάπτυξης Άκη Tσοχατζόπουλου και του επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, οι οποίοι είχαν διαφοροποιηθεί από την απόφαση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος ν αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος τους δέκα βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία.

Πολιτική απόφαση και συμβολική πράξη χαρακτήρισε, εξάλλου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου την απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ για τους δέκα βουλευτές, ενώ δήλωσε πως περιμένει να δει πώς θα αντιδράσει στο ίδιο θέμα η ΝΔ για τους δικούς της βουλευτές.

Δηλώσεις Παπανδρέου

Αμετάπειστος εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου ως προς την απομάκρυνση του Χρήστου Πάχτα και των άλλων εννέα βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι η απόφαση για την απομάκρυνση των δέκα από το ΠΑΣΟΚ «ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση σύμφωνη με τις αρχές του κόμματος και τη νέα πορεία που έχουμε πάρει».

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια υποκειμενική αρνητική αξιολόγηση του Α ή του Β βουλευτού αλλά για μια απόφαση που την υπαγορεύει η νέα πορεία του κινήματος και οι νέες ελπίδες όλων για την ανανέωσή του.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του μ΄ έναν από τους βουλευτές και μίλησε μαζί του σε ανθρώπινο επίπεδο, παραδέχτηκε δε ότι αυτή η απόφαση του «ήταν μια δύσκολη απόφαση»


«Mόνον οι HΠA μπορούν»

Του Άρη Xατζηστεφάνου

Tαλάτ: Kάνω ό,τι μπορώ για λύση

Στις HΠA στηρίζει τις ελπίδες του επίλυση του Kυπριακού ο πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Mεχμέτ Aλί Tαλάτ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς το BBC, στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική υπερδύναμη και αν αποφασίσουν να μεσολαβήσουν θα το κάνουν. Στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί θεωρούμε ότι η λύση του Kυπριακού είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους Tουρκοκύπριους και τους Eλληνοκύπριους, αλλά και για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε ο κ. Ταλάτ.

Τι σημαίνει όμως για τον ίδιο η 1η Μαΐου, υπάρχει μέλλον αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή, όταν η Kυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί επισήμως στην ΕΕ;

«Μετά το Μάιο του 2004 οι Tουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίσουν τρομακτικές δυσκολίες που ίσως οδηγήσουν την Τουρκία στο να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. Αυτό θα είναι καταστροφή και δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι», απάντησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο πρωθυπουργός της λεγόμενης Tουρκικής Δημοκρατίας της Bορείου Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ερωτηθείς αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν αύριο το πρωί πρόταση για την αποδοχή του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα μπροστά στις προσπάθειες επίλυσης. Πόσο έτοιμοι είναι όμως ο κ. Ταλάτ και κυρίως ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς;

«Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για τον κ. Ντενκτάς. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη τη λύση και θα κάνω κάθε δυνατή ενέργεια για να το επιτύχω», απάντησε ο κ. Ταλάτ.

Nτενκτάς: Πλήρης συμφωνία με την Άγκυρα

Πλήρης ταύτιση υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Tουρκοκυπρίων όσον αφορά τους χειρισμούς στο Kυπριακό, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του προς την αγγλόφωνη ραδιοφωνία του BBC ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Pαούφ Nτενκτάς.

Kρίσιμες οι συνομιλίες Eρντογάν στις HΠA, εκτιμά ο P. Nτενκτάς

Mιλώντας εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ο κ. Nτενκτάς συμφώνησε με την εκτίμηση του κ. Tαλάτ για το ρόλο των HΠA, επισημαίνοντας ότι μόνο με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ θα γίνει εφικτή η επίλυση του Κυπριακού.

«Εξέφρασα στον κ. Ερντογάν τους φόβους μας για την επίτευξη μιας συμφωνίας που δεν θα διασφαλίζει τα συμφέροντα μας. Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διακυβευθεί η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

»Φυσικά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν ή τις εναλλακτικές λύσεις που τέθηκαν στο τραπέζι. Σας διαβεβαιώ, πάντως, ότι είμασθε σε πλήρη συμφωνία με την Άγκυρα ως προς τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Nτενκτάς επεσήμανε πως από την έκβαση των συνομιλιών του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ θα κριθεί το κατά πόσον θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις:

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες του κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον θα ανοίξουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι στο τέλος θα κατανοήσουν ότι δεν έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία στο νησί.

»Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα αναλάβουν έναν πιο άμεσο ρόλο στο Κυπριακό, γιατί μόνο με τη διαμεσολάβηση τους θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ δεν είναι άμοιρες ευθυνών για το πρόβλημα, αφού το 1964 η Ουάσιγκτον πρώτη άρχισε να αντιμετωπίζει τους Eλληνοκυπρίους ως τη νόμιμη κυβέρνηση...

»Γι' αυτό και δεν μπορέσαμε έκτοτε να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε, μιλώντας προς το BBC, ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Επιφυλακτική η Ελλάδα

Αντίθετη στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πρώτα και κατόπιν διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Επιφυλακτικός στις τουρκικές προτάσεις ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να γίνουν πρώτα διαπραγματεύσεις και εν συνεχεία να τεθούν τα συμφωνηθέντα σε δημοψήφισμα.

Ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δε διάκειται ευνοϊκά στην ιδέα διορισμού μιας ουδέτερης προσωπικότητας και δη Αμερικανού- στη θέση του διαμεσολαβητή για το Κυπριακό. Πρόσθεσε δε, ότι ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνεί με κάτι τέτοιο.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 14:34 (Ώρα Λονδίνου)

«Mόνον οι HΠA μπορούν»

Άρη Xατζηστεφάνου

Tαλάτ: Kάνω ό,τι μπορώ για λύση

Στις HΠA στηρίζει τις ελπίδες του επίλυση του Kυπριακού ο πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Mεχμέτ Aλί Tαλάτ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς το BBC, στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική υπερδύναμη και αν αποφασίσουν να μεσολαβήσουν θα το κάνουν. Στηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί θεωρούμε ότι η λύση του Kυπριακού είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους Tουρκοκύπριους και τους Eλληνοκύπριους, αλλά και για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» σημείωσε ο κ. Ταλάτ.

Τι σημαίνει όμως για τον ίδιο η 1η Μαΐου, υπάρχει μέλλον αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ημερομηνία αυτή, όταν η Kυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί επισήμως στην ΕΕ;

«Μετά το Μάιο του 2004 οι Tουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίσουν τρομακτικές δυσκολίες που ίσως οδηγήσουν την Τουρκία στο να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. Αυτό θα είναι καταστροφή και δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι», απάντησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο πρωθυπουργός της λεγόμενης Tουρκικής Δημοκρατίας της Bορείου Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ερωτηθείς αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δεχόταν αύριο το πρωί πρόταση για την αποδοχή του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα μπροστά στις προσπάθειες επίλυσης. Πόσο έτοιμοι είναι όμως ο κ. Ταλάτ και κυρίως ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς;

«Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για τον κ. Ντενκτάς. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη τη λύση και θα κάνω κάθε δυνατή ενέργεια για να το επιτύχω», απάντησε ο κ. Ταλάτ.

Nτενκτάς: Πλήρης συμφωνία με την Άγκυρα

Πλήρης ταύτιση υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Tουρκοκυπρίων όσον αφορά τους χειρισμούς στο Kυπριακό, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του προς την αγγλόφωνη ραδιοφωνία του BBC ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Pαούφ Nτενκτάς.

Kρίσιμες οι συνομιλίες Eρντογάν στις HΠA, εκτιμά ο P. Nτενκτάς

Mιλώντας εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, ο κ. Nτενκτάς συμφώνησε με την εκτίμηση του κ. Tαλάτ για το ρόλο των HΠA, επισημαίνοντας ότι μόνο με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ θα γίνει εφικτή η επίλυση του Κυπριακού.

«Εξέφρασα στον κ. Ερντογάν τους φόβους μας για την επίτευξη μιας συμφωνίας που δεν θα διασφαλίζει τα συμφέροντα μας. Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διακυβευθεί η ασφάλεια και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

»Φυσικά δεν μπορώ να σας αποκαλύψω όλα τα θέματα που μας απασχόλησαν ή τις εναλλακτικές λύσεις που τέθηκαν στο τραπέζι. Σας διαβεβαιώ, πάντως, ότι είμασθε σε πλήρη συμφωνία με την Άγκυρα ως προς τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Nτενκτάς επεσήμανε πως από την έκβαση των συνομιλιών του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ θα κριθεί το κατά πόσον θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις:

«Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες του κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον θα ανοίξουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι στο τέλος θα κατανοήσουν ότι δεν έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία στο νησί.

»Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα αναλάβουν έναν πιο άμεσο ρόλο στο Κυπριακό, γιατί μόνο με τη διαμεσολάβηση τους θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ δεν είναι άμοιρες ευθυνών για το πρόβλημα, αφού το 1964 η Ουάσιγκτον πρώτη άρχισε να αντιμετωπίζει τους Eλληνοκυπρίους ως τη νόμιμη κυβέρνηση...

»Γι' αυτό και δεν μπορέσαμε έκτοτε να λύσουμε το πρόβλημα», κατέληξε, μιλώντας προς το BBC, ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Επιφυλακτική η Ελλάδα

H ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε τη Δευτέρα να ανταποκριθεί στην «προσφορά» της Τουρκίας και να επιτρέψει στον γενικό γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν να γεφυρώσει τυχόν «χάσματα» στο ειρηνευτικό σχέδιο για την επανένωση της Κύπρου.

Ερωτηθείς αν πρόκειται η Αθήνα να ζητήσει από τη Λευκωσία να πράξει το ίδιο που έπραξε η Άγκυρα και να ζητήσει την πατέμβαση του γγ. του ΟΗΕ, ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είπε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες:

«Ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και ας δούμε ποιά είναι τα κενά που θα πρέπει να συμπληρωθούν».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ανταπόκριση της Τουρκίας στις προσπάθειες του κ. Κόφι Ανάν για την αναζωπύρωση των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά φαινόμενα ξεπερνά τα πλαίσια του ειρηνευτικού σχεδίου για την Κύπρο.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την πρόταση της Άγκυρας για την επιλογή ενός νέου διαπραγματευτή, τονίζοντας ότι θα χρειασθούν πάρα πολύ μήνες για την «εκπαίδευση» ενός νέου διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum

Stelios Pardalakis (London, UK)

We (we meaning us Greeks) pay several million euros in copyright fees for the use of the olympic symbols... must we also pay to be lent what is ours? Why does not the rest of the world pay us for the use of the word democracy?

George Gasparakis (Crete, Greece)

The marbles are greek, they don't belong here, they have to go back.

Ioannis Ifantidis (London, UK)

The marbles should be returned to Greece. They dont belong to the UK and they dont belong to the British Museum. In other words the Marbles RE-United!

Stelios Pardalakis (London, UK)

Οι του Βρετανικού Μουσείου έχουν μπερδέψει τις έννοιες προστασία και κλοπή. Κάποτε ίσως να προστάτεψαν αυτό το σπουδαίο ελληνικό δείγμα πολιτισμού έστω μέσω της κλοπής. Τώρα όμως πρέπει να τα επιστρέψουν. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούν από το πρόστυχο αυτοκρατορικό τους φλέγμα.

Διονύσης Μπάστας (Ζάκυνθος, Ελλάς)

TODAY. NOW! The marbles of Acropolis should be returned to the place belong. ALSO the marbles of Efesou and Pergamou.

Ιoannis Schinas (Houston, USA)

Χωρες με ιστορια μικροτερη τον 400 ετων το μονο που μπορουν ειναι να καπιλευονται ακομα και την κουλτουρα των "μικρων" χωρων στην υστατη προσπαθια τους να αναδειχτουν και να αποδειξουν οτι υπηρχαν και οχι μονο...

Γάλλος (Ελλάς)

Διάβασα προσεκτικά τα επιχειρήματα του κυρίου που διευθύνει το Βρετανικό Μουσείο. Ως απάντηση θα ήθελα να θυμίσω: 1. Σχετικά με το πού είναι ασφαλέστερα τα γλυπτά, ας μην ξεχνάμε τα εγκληματικά λάθη που διέπραξε σε βάρος τους το Βρετανικό Μουσείο είτε στα πλαίσια της συντήρησής τους είτε στα πλαίσια κοσμικών εκδηλώσεων «προς αξιοποίησή τους».

Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνας, Ελλάς)

2. Το Βρετανικό Μουσείο, αν πράγματι σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία, οφείλει να αποκαταστήσει ένα ιστορικό-πολιτιστικό έγκλημα: τη δόλια αρπαγή του γλυπτού διακόσμου από ένα κορυφαίο για την ανθρωπότητα μνημείο και, το χειρότερο, την κατακρεούργησή τους κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους από το φυσικό τους χώρο.

3. Έστω κι αν στην Αθήνα τα γλυπτά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες (πράγμα πολύ αμφίβολο), κάθε επισκέπτης τους θα αισθάνεται πολύ ομορφότερα όταν τα βλέπει σε συνάφεια με τον ιερό χώρο της Ακρόπολης. Το τελευταίο μαρτυρείται από αμέτρητους επισκέπτες της εδώ και ! πολλά χρόνια: Έλληνες, Γάλλους, Γερμανούς ... και φυσικά Βρετανούς. Εξ ου και το συντριπτικό πια ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης που εκφράζεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών. Ο κύριος Μακ Γκρέγκορ πότε θα πειστεί; Όταν θα απομείνει τελείως μόνος του;

Παύλος Βελιτζέλος (Καλλονή Λέσβου, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν. ()

Julia Vass (Cambridge, UK)

Το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να αρκεστεί στα αντίγραφα. Όχι να υπάρχουν αντίγραφα κάτω από τον Παρθενώνα. Η επιστροφή της ζωφόρου που αγόρασε ο Έλγιν αντί πινακίου φακής από τους Οθωμανούς, αποτελεί ηθική υποχρέωση του βρετανικού λαού προς την Ιστορία και όχι απλή πολιτική πράξη.

Κωνσταντίνος Μπετινάκης (Ελλάς)

Να μείνουν στούς Ελληνες Αγγλοσάξωνες.

Διονύσιος Πλέσσας (Βανάτο Ζάκυνθος, Ελλάς)

They must go back to Greece, as long as they will survive. Greek people don't appreciate what they have until is too late.

Esmi Tsakiraki (London, UK)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Εκεί ανήκουν, εκεί γεννήθηκαν

Julia Vass (Cambridge, UK)

It is the fundamental right of every nation to use his own cultural resources along with its policy. British seemed to behave as a barbaric country by denying the return.

Νίκος Γ. (Ελλάς)

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ακρόπολη μου είναι αδύνατον να διώξω τα αισθήματα λύπης βλέποντας το απογυμνωμένο αέτωμα του ναού. Ο ναός εμφανίζεται ακρωτηριασμένος. Η τοποθέτηση των γλυπτών εκεί όπου ανήκουν είναι η μόνη όμορφη λύση για να τιμηθεί αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.

Στάθης Κυριλλίδης (Αθήνα, Ελλάς)

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι αντικείμενα κλοπής. Η κλοπή σε οποιαδήποτε κοινωνία διώκεται ποινικά και η επιστροφή τους δεν χωρά καμία συζήτηση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον ελληνικό λαό, εκείνος πρέπει να αποφασίζει πότε και πού μπορούν να εκτίθενται και όχι κάποιο μουσείο ή συλλέκτης.

Τάκης (Πειραιάς, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Ελληνικού Παρθενώνα ή τα μάρμαρα του Αγγλικού Παρθενώνα;

Πάνος Καψάλης (Αθήνα, Ελλάς)

Give the "elgin marbles" back to Greece!

C.K. (Germany)

Η δόξα που τα Μάρμαρα φέρνουν στον εαυτό τους ανήκει στους Έλληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

If people can stop seeing the issue of the Parthenon marbles strictly through a nationalistic or sentimental point of view, they have to accept the fact that a lot more (in the millions), visitors will see the marbles in London than in Athens. Thus the marbles should remain in the British Museum as they exhibit to the world the glory that was Greece.

Tassos Zervakis (Darien, USA)

Listen to what the people say not what the game keepers want. GIVE THEM BACK.

George Tsuchnikas (UK)

Reading many of the recent postings prompted me to have another take on this issue. Let's think it over: Why do British officials want to keep the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great empire. Why do the Greek officials want to repatriate the Elgin marbles? Because they remind them that they once had a great civilization.

The great empire and the great civilization no longer exist, which I guess is the core of the chagrin on both sides. It's not about the marbles. Advice to the Brits and the Greeks: Get over it.

Manolis Lygounis (San Jose, USA)

Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας.

Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς)

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 12:12 (Ώρα Λονδίνου)

Στη δικαιοσύνη καταφεύγει ο Γ. Kίρκος

Πλαστογραφία στην Βουλή καταγγέλλει ο Γ. Kίρκος

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπέγραψε ποτέ την επίμαχη τροπολογία για το «Πόρτο Kαρράς», αλλά άγνωστος πλαστογράφησε την υπογραφή του.

Όπως αναφέρει στη μήνυση, δεν συνυπέγραψε, δεν εξουσιοδότησε άλλον να υπογράψει γι' αυτόν και η υπογραφή του κάτω από το κείμενο της τροπολογίας έχει πλαστογραφηθεί.

Ο κ. Κίρκος σημειώνει ότι την ημέρα που κατατέθηκε η τροπολογία δεν βρισκόταν στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη και στις 21 Ιανουαρίου, όταν ψηφίσθηκε το νομοθέτημα, δεν βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, αλλά στην αίθουσα Γερουσίας, όπου συνεδρίαζε η επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων και ήταν ένας από τους ομιλητές.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί η πλαστογράφηση της υπογραφής του και τη διενέργεια κατεπείγουσας εξέτασης για την ανακάλυψη των δραστών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κίρκος αναφέρει ότι «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ότι θα κάνει το καθήκον της αλλά και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι θα πράξει το δικό της καθήκον για την πλήρη ηθική και πολιτική αποκατάστασή και δικαίωσή μου» και προσθέτει:

«Η πλαστογράφηση της υπογραφής μου πλήττει βάναυσα την προσωπική και πολιτική μου τιμή και αξιοπρέπεια», αναφέρει ο κ. Κίρκος και προσθέτει ότι «στόχος μου είναι η πλήρης διαφάνεια και η αλήθεια σε ότι τουλάχιστον με αφορά, όπως απόλυτα διαφανής και πεντακάθαρη είναι η επαγγελματική (ορθοπεδικός γιατρός) και πολιτική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια».

Παπαντωνίου: Προσοχή

Δεν μπορούν να καταλογισθούν σκοπιμότητες στη στάση των βουλευτών, αλλά από την άλλη πλευρά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην δημιουργούνται θέματα που προκαλούν σκιές στο κυβερνητικό έργο, δήλωσε ο υπουργός Eθνικής Aμύνης Γιάννος Παπαντωνίου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τροπολογία για το Πόρτο Kαρράς».

Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, κατά το Γ. Παπαντωνίου

«Για το λόγο αυτό εξηγείται η αυξημένη ευαισθησία που επιδείξαμε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», κατέληξε ο υπουργός.

Tις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Παπαντωνίου, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του υπουργού Aνάπτυξης Άκη Tσοχατζόπουλου και του επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, οι οποίοι είχαν διαφοροποιηθεί από την απόφαση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος ν αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια του κόμματος τους δέκα βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία.

Πολιτική απόφαση και συμβολική πράξη χαρακτήρισε, εξάλλου, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου την απόφαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ για τους δέκα βουλευτές, ενώ δήλωσε πως περιμένει να δει πώς θα αντιδράσει στο ίδιο θέμα η ΝΔ για τους δικούς της βουλευτές.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ίδια εικόνα στις δημοσκοπήσεις

Mπροστά ΝΔ, αλλά και Παπανδρέου

Η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 28,3%, το ΚΚΕ 3,2%, ο ΣΥΝ 1,7%, το ΔΗΚΚΙ 0,4%, ο ΛΑΟΣ 0,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,4%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ερευνητές της VPRC εκτιμούν ότι η αναγωγή των αναποφασίστων με γνώμονα διευκρινισμένες απαντήσεις σε συγγενή ερωτήματα ανεβάζει τη διαφορά στις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Έτσι, με βάση αυτήν την αναγωγή, η ΝΔ θα συγκέντρωνε 46%, το ΠΑΣΟΚ 42%, το ΚΚΕ το 5% και τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα εισέρχονταν στο κοινοβούλιο.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 6%, αφού συγκεντρώνει 39% έναντι 33% του κυβερνώντος κόμματος.

Στο ερώτημα «ποιος θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία», ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με 13 ποσοστιαίες μονάδες (47% έναντι 34%).

Τέλος, τα δύο μεγάλα κόμματα ισοδυναμούν με 35% στο ερώτημα «ποιο κρίνετε ως την καλύτερη κυβέρνηση για το μέλλον».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και κάλπη, σε δείγμα 2.400 ατόμων, από τις 19 έως τις 22 Ιανουαρίου.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Στις 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της Bουλής

Σημίτης: Aπαραίτητη η ουσιαστική αλλαγή της τουρκικής πολιτικής

Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί στις 5 Φεβρουαρίου και θα εισηγηθεί τη διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνομιλώντας, ενώπιον των δημοσιογράφων, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, πριν από την έναρξη της συνάντησής τους τη Δευτέρα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε στον κ. Στεφανόπουλο ότι από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο την περασμένη εβδομάδα και από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Pετζέπ Tαγίπ Ερντογάν διαμόρφωσε την άποψη ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό και ότι άρα απαιτείται κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να χειρισθεί το εθνικό θέμα.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές εξελίξεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, μετά τη συνάντηση με τον κ. Στεφανόπουλο.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε αποκλειστικά στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η τελευταία δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού για το θέμα ήταν εξαιρετικά ασαφής.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως από πλευράς της Τουρκίας «χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, ώστε να γίνει δυνατή η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα βρίσκεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Η λύση αυτή -κατέληξε ο πρωθυπουργός- «θα πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στην ΕΕ, ώστε απρόσκοπτα να ασκεί πλήρως όλες τις λειτουργίες».


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 12:57 (Ώρα Λονδίνου)

ΠΑΣΟΚ και «Πόρτο Kαρράς»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φως στο έγκλημα. Όλα τα στοιχεία για την υπόθεση που συγκλονίζει.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Καταιγίδα αμαρτιών και σκανδάλων σαρώνει το ΠΑΣΟΚ. Εισαγγελέας για την αμαρτωλή τροπολογία Πάχτα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φίλος του Στεργίου ο Γ. Παπανδρέου. Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων. Ανοιχτός πόλεμος Σημιτικών - Παπανδρέϊκών.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κίνημα βαρώνων κατά Γιώργου. Άκης, Πάγκαλος, Σκανδαλίδης αμφισβητούν το διάδοχο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα ήξεραν όλα Σημίτης - Γιώργος. Το σκάνδαλο «καίει» το προφίλ του διαδόχου. Γκρεμίσθηκε εν μία νυκτί η... συμετοχική δημοκρατία.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο, πέρασε από κόσκινο όλα τα ψηφοδέλτια της παράταξης. Να φύγει η σαβούρα από το κόμμα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η σαπίλα αποσυνθέτει το ΠΑΣΟΚ. Κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς το «Πόρτο Πάχτας».

ΕΘΝΟΣ: Το σχέδιο του Γιώργου για βαθύ νυστέρι σε 6 τομείς. Τι σηματοδοτεί η κεραυνοβόλα αντίδραση στην υπόθεση Πάχτα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αν ζούσε ο μακαρίτης ηθοποιός Β. Αυλωνίτης θα επαναλάμβανε τη φράση που άφησε εποχή στο θέατρο: «Φάτε, φάτε, φάγατε το σώβρακό μου, φάτε και το απαυτό μου»!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «Χτύπησαν» Άκης - Πάγκαλος. Η πρώτη αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου. Θεωρούν απαράδεκτη τη διαδικασία «εκπαραθύρωσης» των δέκα βουλευτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας. Γ. Παπανδρέου: Η αποπομπή των «10» δεν διασώζει το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα μυστήρια του Πόρτο Καρράς. Τι οδήγησε Σημίτη - Γιώργο στην καρατόμηση των «10».

ΕΣΤΙΑ: Καταρρακώνουν τους θεσμούς. Επιστέγασμα ανωμαλιών η υπόθεσις Πάχτα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Υπόσχεται ένα καινούργιο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα τα αλλάξει όλα.

METRORAMA: Θύελλα εξελίξεων για την τροπολογία Πάχτα. Διαφωνίες εντός του ΠΑΣΟΚ για την «καρατόμηση» των 10 βουλευτών.

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκινά τις ρήξεις από το ΠΑΣΟΚ! Παρέμβαση Γιώργου μετά τη θύελλα.

CITY PRESS: Παπανδρέου: Εγγυώμαι τη νέα πορεία. Η υπόθεση Πάχτα αφορμή για ξεκαθάρισμα των σχέσεων του νέου ηγέτη με το «παλιό» ΠΑΣΟΚ.

Η ΧΩΡΑ: Οι λίστες της νίκης σε 25 νομούς. Όλα τα ονόματα με τους υποψήφιους της ΝΔ. Πολλά νέα πρόσωπα και καταξιωμένοι επιστήμονες.

Tροπολογία για «Πόρτο Kαρράς»

Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι «ο κεραυνοβόλος τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Γ. Παπανδρέου στην υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα σηματοδοτεί τις μεγάλες ανατροπές, που σχεδιάζει στη λειτουργία του κόμματος, της κυβέρνησης, της Βουλής και στις σχέσεις κράτους - πολίτη».

Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, «η υπόθεσις της τροπολογίας Πάχτα από προχθές κλυδωνίζει το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς θεσμικών ανωμαλιών για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικώς ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι «τα τελευταία 24ωρα γράφεται μία από τις μελανότερες σελίδες της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Άναυδη παρακολουθεί η κοινή γνώμη το ντόμινο των αποκαλύψεων σχετικά με τις πολιτικές και ποινικές διαστάσεις της (ν)τροπολογίας Πάχτα που συγκλονίζει κυβέρνηση και κοινοβούλιο».

Το METRORAMA σημειώνει ότι «προοπτική αλυσιδωτών εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί το θέμα που ανέκυψε με τη λεγόμενη τροπολογία Πάχτα, η οποία οδήγησε σε παραίτηση τον υφυπουργό Οικονομίας και σε αποκλεισμό εννέα βουλευτών από τα νέα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ».

Η ESPRESSO προσθέτει ότι «η 'βόμβα Πάχτα', όπως όλα δείχνουν, θα έχει και άλλες παράπλευρες απώλειες. Εκτός από τον υφυπουργό Οικονομίας που παραιτήθηκε και τους εννέα βουλευτές που στήριξαν την τροπολογία του και καρατομήθηκαν, τώρα απειλεί να τινάξει στον αέρα και το γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη».

Η ΧΩΡΑ γράφει: «Πολιτική θύελλα με απρόβλεπτες εξελίξεις για το κυβερνών κόμμα. Οι αποπεμφθέντες βουλευτές αποτελούν με αποκαλύψεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ κορυφώνονται οι αντιδράσεις πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο καρατόμησης των '9'».

Η CITY PRESS επισημαίνει ότι «η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να επιβάλει την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Πάχτα και τον αποκλεισμό από τις λίστες του ΠΑΣΟΚ των εννέα βουλευτών που προσυπέγραψαν την 'αμαρτωλή' τροπολογία άλλαξε δραματικά το σκηνικό στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και στην πολιτική ζωή».

ΤΑ ΝΕΑ, στο σχόλιό τους, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «αποφασιστική ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στην υπόθεση της τροπολογίας, αλλά και απολύτως αναγκαία, προκειμένου να μην υπάρξουν σκιές στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα για ένα θέμα ηθικής τάξεως».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 12:30 (Ώρα Λονδίνου)

Γερμανία: Επίθεση σε τζαμί

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε Τούρκο που σκότωσε δύο συμπατριώτες του

Ένας Τούρκος έχει συλληφθεί αφού πυροβόλησε και σκότωσε δύο συμπατριώτες του σε τζαμί ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία.

Η επίθεση έγινε στην πόλη Γκέλσενκιρχεν μετά τις πρωϊνές προσευχές.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ένας άνδρας ηλικίας 59 ετών πυροβόλησε δύο άνδρες στο κεφαλί και έπειτα έφυγε τρέχοντας από το τζαμί.

Τα θύματα ήταν ηλικίας 48 και 58 ετών, τουρκικής καταγωγής.

Ο ύποπτος , που ήταν πολύ γνωστός στο τζαμί, συνελήφθη αργότερα στο σπίτι του.

Τα κίνητρα της επίθεσης δεν είναι σαφή.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συνομιλίες Πάουελ στη Μόσχα

Σε ισχυρή θέση βρίσκεται ο πρόεδρος Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ έχει αρχίσει συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι θέλει να έχει μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία.

Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υποστήριξη που παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, σε προσκείμενους στον πρόεδρο Πούτιν και τον παραγκωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλλά ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει πως ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές ανησυχίες, λόγω της μεγάλης λαϊκής στήριξης και της ευημερούσας οικονομίας.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να εκπληρώσει την υπόσχεση της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Γεωργία.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι από την πλευρά της η Μόσχα θα ζητήσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον Κόλιν Πάουελ ότι η Ουάσινγκτον δεν προσπαθεί να εξουδετερώσει την ρωσική επιρροή στη Γεωργία.

Την Κυριακή ο Κόλιν Πάουελ παρευρέθη μαζί με τον Ρώσο ομόλογο του, Ιγκόρ Ιβανόφ, στην ορκωμοσία, στην Τιφλίδα, του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 09:35 (Ώρα Λονδίνου)

Επεκτείνεται η «γρίπη των πουλερικών»

Ένα παιδί ηλικίας 6 ετών πέθανε στην Ταϊλάνδη εξαιτίας της «γρίπης των πουλερικών»

Το Πακιστάν είναι η τελευταία χώρα της Ασίας στην οποία έχει επεκταθεί η «γρίπη των πουλερικών».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας στην Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσαν ότι ο θανατηφόρος ιός εντοπίσθηκε στο Καράτσι και ότι σ' αυτόν οφείλεται ο θάνατος τεσσάρων εκατομμυρίων πουλερικών σε φάρμες του νοτίου Καράτσι.

Πάντως ο αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις φάρμες , ο κ. Σαλέεμ Χαν, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους.

Ένα αγόρι ηλικίας 6 ετών στην Ταϊλάνδη είναι το πρώτο θύμα της «γρίπης των πουλερικών».

Έξι άλλοι άνθρωποι προσβλήθηκαν και πέθαναν από την ασθένεια στο Βιετνάμ.

Όσοι προσβλήθηκαν από την ασθένεια είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά.

Η «γρίπη των πουλερικών» έχει εκδηλωθεί σε επτά χώρες της Ασίας.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 10:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Έφυγε» ο Μίλκος Φέχερ

Ο Φέχερ που έπαιξε 25 φορές με τα χρώματα της εθνικής Ουγγαρίας

Ο Ούγγρος διεθνής επιθετικός της Μπενφίκα Μίλκος Φέχερ κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο και μετά πέθανε στο νοσοκομείο.

Ο Φέχερ υπέστη καρδιακή προσβολή στη διάρκεια του αγώνα για το πρωτάθλημα της Πορτογαλίας μεταξύ της Μπενφίκα και της Βιτόρια Γκουϊμαράες.

Ο ηλικίας 24 ετών παίκτης έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το παιγνίδι διακόπηκε για 15 λεπτά και οι ιατροί της ομάδας προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή χωρίς όμως επιτυχία.

Ο παίκτης μεταφέρθηκε με το φορείο έξω από το γήπεδο και έπειτα με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

«Ελήφθησαν αμέσως όλα τα έκτακτα μέτρα και οι ιατροί κατέλαβαν προσπάθειες να επαναφέρουν τον παίκτη στη ζωή μέχρι τις 23.30 τοπική ώρα χωρίς όμως επιτυχία», ανακοίνωσε ο διευθυντής της κλινικής του νοσοκομείου.

Η σωρός του παίκτη θα παραμείνει στο νοσοκομείο και τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει αυτοψία.

Θα τηρηθεί ένα λεπτό σιγής στους αγώνες του επόμενου Σαββατοκύριακου στην Πορτογαλία.

Ο Φέχερ, που είχε 25 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας, έπαιζε στη Μπενφίκα αφού πρώτα επί τέσσερα χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς παίκτες της Πόρτο.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 07:53 (Ώρα Λονδίνου)

Συζητήσεις Πάουελ στη Μόσχα

Σε ισχυρή θέση βρίσκεται ο πρόεδρος Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ βρίσκεται στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι θέλει να έχει μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία.

Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την υποστήριξη που παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, σε προσκείμενους στον πρόεδρο Πούτιν και τον παραγκωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλλά ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα μεταδίδει πως ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές ανησυχίες, λόγω της μεγάλης λαϊκής στήριξης και της ευημερούσας οικονομίας.

Ο Κόλιν Πάουελ σχεδιάζει ακόμα δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να εκπληρώσει την υπόσχεση της να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Γεωργία.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι από την πλευρά της η Μόσχα θα ζητήσει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον Κόλιν Πάουελ ότι η Ουάσινγκτον δεν προσπαθεί να εξουδετερώσει την ρωσική επιρροή στη Γεωργία.

Την Κυριακή ο Κόλιν Πάουελ παρευρέθη μαζί με τον Ρώσο ομόλογο του, Ιγκόρ Ιβανόφ, στην ορκωμοσία, στην Τιφλίδα, του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 05:39 (Ώρα Λονδίνου)

Τέλος εποχής για Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ

Επανειλημμένα έχει δεχτεί τις διαμαρτυρίες οπαδών της ΑΕΚ, ο Μπάγεβιτς

Η δεύτερη θητεία του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε δραματικά το απόγευμα της Κυριακής στα Άνω Λιόσια. Ο Μπάγεβιτς αποχώρησε στο 31 του αγώνα από το γήπεδο και ανέφερε πως το ματς με τον Ηρακλή ήταν το τελευταίο του και η καριέρα του στην ΑΕΚ τελείωσε. Τα αυστηρά μέτρα που είχε προαναγγείλει η διοίκηση λειτούργησαν μέχρι την έναρξη του αγώνα.

Δύο λεπτά μετά το σφύριγμα της έναρξης εμφανίστηκε το περιβόητο πανό, ξεκίνησαν τα συνθήματα τα οποία δεν σταμάτησαν ούτε μετά από συστάσεις του Μποροβήλου. Το μόνο που άλλαξε ήταν το σύνθημα: «φύγε από δω και εμείς θα κατεβάσουμε αμέσως το πανό». Έτσι κι έγινε. Το πανό κατέβηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Ντούσκο και στο δεύτερο μέρος παραδόθηκε στην πυρά.

Η αποχώρηση του Μπάγεβιτς από τον αγωνιστικό χώρο συνοδεύτηκε από πανηγυρισμούς μερίδας οπαδών, από εκείνο το σημείο φώναζαν συνθήματα μόνο υπέρ της ΑΕΚ, το πανό κατέβηκε άμεσα, ενώ κάποιοι κουνούσαν λευκά μαντήλια!

Η βαθμολογία (σε 18 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 44

2. Παναθηναϊκός 43

3. ΠΑΟΚ 37

4. ΑΕΚ 35

5. Αιγάλεω 33

6. Ηρακλής 26

-Χαλκηδόνα 26

- Πανιώνιος 26

9. ΟΦΗ 20

10. Ιωνικός 19

- Ξάνθη 19

-Άρης 19

13. Πανηλειακός 15

14. Καλλιθέα 11

15. Προοδευτική 10

16. Ακράτητος 8

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τάκης Περσίας έκανε λόγο για φυσιολογική αντίδραση του Μπάγιεβιτς. «Δεν είναι δυνατόν να αντέξει ένας άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες. Μερικοί ανεγκέφαλοι κατάφεραν να διώξουν έναν άνθρωπο που έχει δώσει και την ψυχή του στην ΑΕΚ» τόνισε ο βοηθός προπονητή της Ένωσης που μεταφέροντας το κλίμα των αποδυτηρίων τόνισε το αυτονόητο: «Είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν οι παίκτες τώρα που βρήκαν ρυθμό στην απόδοσή τους;»

Πάντως στον αγωνιστικό τομέα, η ΑΕΚ μπήκε σε τροχιά Champions League, μετά τη νίκη 4-0 επί του Ηρακλή, όμως όλα δείχνουν πως στην προσπάθειά της να κατακτήσει την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, δεν θα έχει την αρωγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Στο 12ο λεπτό ο Κώστας Κατσουράνης με εντυπωσιακό «ψαλίδι» άνοιξε το σκορ. Τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν και η αποχώρηση του Μπάγεβιτς από τον πάγκο στο 30' δεν άφησε ανεπηρέαστους τους παίκτες της ομάδας, οι πάντως παρά το γενικό μούδιασμα που ένιωσαν, στη συνέχεια επανήλθαν δυναμικά.

Ο Γιώργος Αμπάρης ήταν αυτός που κρατούσε τον Ηρακλή μέσα στο παιχνίδι, χάρη σε εκπληκτικές αποκρούσεις του στα τετ-α-τετ με τον Τσάρτα (44') και τον Οκκά (51'), ενώ ο «δικέφαλος» έχασε κι άλλες ευκαιρίες, καθώς η άμυνα του «γηραιού» ήταν σε πολύ κακή μέρα.

Το μπαράζ των ευκαιριών συνεχίστηκε και τελικά η ΑΕΚ, με τον Περσία πλέον σε ρόλο πρώτο προπονητή, έφτασε στο 2-0. Στο 60' μετά από σουτ του Λυμπερόπουλου η μπάλα βρήκε και πάλι στο δοκάρι του Αμπάρη, όμως στην επαναφορά ο Μιλέν Πέτκοφ την έστειλε στα δίχτυα.

Η «Ένωση» συνέχισε να έχει πολύ καλή απόδοση και ο Βασίλης Λάκης διαμόρφωσε το τελικό 4-0 σκοράροντας σε φάσεις-καρμπόν στο 88' και το 91'.

Ολυμπιακός-Προοδευτική 4-0

Ο Ολυμπιακός επικράτησε 4-0 της Προοδευτικής, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής κατηγορίας. Οι «ερυθρόλευκοι» διατηρήθηκαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι ποδοσφαιριστές των Πειραιωτών βρήκαν απέναντί τους μια ομάδα παρατεταγμένη με έξι οπισθοφύλακες και τέσσερις μέσους, αφού ακόμα και ο Καζάντζης επέστρεφε στο κέντρο.

Οι «ερυθρόλευκοι» όμως, κατάφεραν με τη συμπλήρωση του πρώτου 20λέπτου να φτάσουν τον δείκτη του σκορ στο 3-0 ενώ είχαν ακόμη ένα δοκάρι και μια κλασική ευκαιρία.

Μόλις στο 3', έπειτα από σουτ του Καφέ, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Στρακόσια ενώ στο 6', ο πρωταγωνιστής της προηγούμενης φάσης δημιούργησε το πρώτο τέρμα του Ολυμπιακού, που είχε σκόρερ τον Γεωργιάδη. Ο Καφές χρίστηκε σκόρερ στο 15', όταν εκμεταλλεύτηκε την κίνηση του Τζιοβάνι, που άφησε έξυπνα την μπάλα, ενώ στο 17ο λεπτό, ήταν η σειρά του Βραζιλιάνου που "χόρεψε" δύο αντιπάλους και διαμόρφωσε το 3-0.

Στο 33', ο Μαυρογενίδης αφού πρόλαβε την έξοδο του γκολκίπερ των φιλοξενούμενων ι πέτυχε το 4-0. Στην επανάληψη, οι "ερυθρόλευκοι" επαναπαύτηκαν από το αποτέλεσμα, έριξαν τον ρυθμό τους και οποιαδήποτε καλή προσπάθεια ήταν αποτέλεσμα ατομικών εξάρσεων.

Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 0-3

Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη για την εφετινή σεζόν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, πέτυχε ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Καλλιθέα. Οι «πράσινοι» πήραν μια εύκολη νίκη με 3-0 στο Ελ Πάσο και διατηρήθηκαν ένα βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό. Καλός ο Παναθηναϊκός κατά διαστήματα, ενώ οι παίκτες του Τάκη Λεμονή δεν κατάφεραν να απειλήσουν τους φιλοξενούμενους.

Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή, έχασαν τρεις καλές ευκαιρίες στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε με βαθιές μπαλιές προς τους Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνου να φτάσει στην μεγάλη περιοχή του Στάουτσε. Ο Παναθηναϊκός πάντως κατέφερε να ανοίξει το σκορ με μια ατομική προσπάθεια του Ζουτάουτας και έδιωξε το άγχος. Μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών, στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» τον αγώνα. Αρχικά ο Παπαδόπουλος που βρήκε δίκτυα μετά από αρκετό καιρό και ο Κωνσταντινίδης, έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των «πρασίνων». Ντεμπούτο του Νιρέν Ντεμπά με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κερκίδες του «Ελ Πάσο» βρέθηκε και ο προπονητής της Οσέρ (αντίπαλος του ΠΑΟ στο Κύπελλο UEFA), Γκι Ρου.

ΠΑΟΚ-Ακράτητος 2-2

Ένα βήμα μπρος και δύο πίσω για τον ΠΑΟΚ. Για ακόμη μια φορά φέτος, η Τούμπα αποδείχτηκε αφιλόξενη για ΠΑΟΚ, καθώς στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 18ης αγωνιστικής, ο "Δικέφαλος" παραχώρησε ισοπαλία (2-2), στον ουραγό Ακράτητο.

Οι φιλοξενούμενοι στην πρώτη τους καλή στιγμή στο 19',άνοιξαν το σκορ. Ο Λίνκαρ εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα έφτασε στον Γκίτση που με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, εκμεταλλευόμενος και το τραγικό λάθος του Τοχούρογλου και "πάγωσε" ακόμη περισσότερο την ήδη χιονισμένη Τούμπα.

Έντεκα λεπτά αργότερα (30'), ο ΠΑΟΚ έχασε κορυφαία ευκαιρία. Ο διαιτητής Σπυρόπουλος καταλόγισε πέναλτι του Κουτσοκώστα στον Σπάσιτς, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης εκτέλεσε την εσχάτη των ποινών αλλά ο Μπαρτζώκας πραγματοποιώντας εκπληκτική επέμβαση, κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Στο 73' ο Φουτσίνι συνδυάστηκε ωραία με τον Σαλπιγγίδη και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μπαρτζώκα. Την ώρα που όλα έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ θα πετύχαινε ένα δεύτερο τέρμα και θα έπαιρνε τη νίκη, ήρθε το γκολ του Λίνκαρ στο 80' να δώσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο παιχνίδι και να... κόψει την ανάσα στους ελάχιστους φιλάθλους που βρέθηκαν στην Τούμπα.

Τελικά, το πλασέ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 91΄ έφερε την λύτρωση στην ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη.

ΟΦΗ-Πανιώνιος 1-1

Ο στόχος είναι κοινός για τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο η έξοδος στο ΟΥΕΦΑ. Η ισοπαλία (1-1) μπορεί να μην είναι το αποτέλεσμα που θα ήθελαν, αφού όποια από τις δύο ομάδες έπαιρνε τη νίκη θα αποκτούσε και προβάδισμα στην... υπόθεση Ευρώπη, όμως σίγουρα ο ένας βαθμός δεν τις αφήνει εκτός στόχου.

Η είσοδος του Αλεξ Ολιβέιρα στο δεύτερο ημίχρονο για τον ΟΦΗ αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και έμεινε "ζωντανός" στο κυνήγι της εξόδου στο ΟΥΕΦΑ. Όσο για τον Πανιώνιο μπορεί να μην πήρε το "τρίποντο", αλλά ακόμη κι έτσι έχει ελπίδες για το ΟΥΕΦΑ.

Οι «κυανέρυθροι» την περασμένη αγωνιστική πήραν στις καθυστερήσεις τη νίκη από την Ξάνθη, όμως στον αγώνα με τον ΟΦΗ δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους. Προηγήθηκαν στο 9' με κεφαλιά του Βλτσεκ έπειτα από σέντρα του Πίνο, όμως δέχθηκαν την ισοφάριση στο 83', έπειτα από απευθείας φάουλ του Ολιβέιρα και λανθασμένη ενέργεια του Ντρόμπνι.

Ξάνθη-Χαλκηδόνα 2-1

Τέλος στο αρνητικό σερί με τις τρεις ήττες έβαλε η Ξάνθη, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου χρειάστηκε να πάρει δύναμη απ' όλα τα νέα αποκτήματά της για να καταβάλει την αντίσταση της ψυχωμένης και φορμαρισμένης Χαλκηδόνας με σκορ 2-1.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα και αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, επανήλθαν στις επιτυχίες, σταματώντας παράλληλα την πορεία της ομάδας του Γιώργου Παράσχου, που στα τρία τελευταία ματς μετρούσε μόνο νίκες.

Ο 21χρονος Πασχάλης Μελισσάς, στο 16' εκμεταλλεύτηκε την μπαλιά του Πέρες και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ (1-0).

Ανάλογη με το πρώτο, ήταν και η έναρξη του β' ημιχρόνου, για την Ξάνθη, η οποία στο 53' με τον Μπαϊκαρά διπλασίασε τα τέρματα της, ενώ από σέντρα του Τούρκου, στο 46',ο Σφακιανάκης έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Στο 56' ο Μακρής εκμεταλλεύτηκε άψογα την μπαλιά του Κατεμή και μείωσε σε 2-1 για τη Χαλκηδόνα.

Άρης-Πανηλειακός 1-0

Ο Άρης κατάφερε και πήρε πολύτιμη νίκη απέναντι στον Πανηλειακό, στην Καλαμαριά με 1-0 και μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αγωνιστικό τομέα.

Η σύνθεση της ομάδας του Γιάννη Μιχαλήτσου δεν είχε καμία σχέση με αυτή της έναρξης του πρωταθλήματος. Στην αρχική ενδεκάδα βρέθηκαν πέντε «πιτσιρικάδες» και άλλοι δύο στον πάγκο, καθώς ως γνωστόν, οι «κιτρινόμαυροι» έχουν αποδεκατιστεί. Το «χρυσό» γκολ της συνάντησης το σημείωσε ένας από αυτούς, ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Άρη πέρασε σαν αλλαγή στο 75', αντικαθιστώντας τον επίσης νεαρό Σερέτη και επτά λεπτά αργότερα, έστειλε με δυνατό σουτ τη μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων. Στο γήπεδο της Καλαμαριάς, διεξήχθη ένα μέτριο παιχνίδι μπροστά σε άδειες κερκίδες, λόγω τιμωρίας της ΠΑΕ Άρης. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο τη νίκη, σε αντίθεση με τον Πανηλειακό που έμοιαζε ευχαριστημένος και με την ισοπαλία.Οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες με τους δύο τερματοφύλακες Λιούρδη και Γκίτκο να βρίσκονται σε καλή μέρα.

Ιωνικός-Αιγάλεω 0-0

Το Αιγάλεω δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ και να τον πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής στη βαθμολογία. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα διατήρησε τη διαφορά των πέντε βαθμών από τον «Δικέφαλο», καθώς έμεινε στο 0-0 με το Ιωνικό.

Η απόδοση των δύο ομάδων κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η "λευκή" ισοπαλία ήρθε σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Ιωνικός και Αιγάλεω έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις άμυνές τους. Οι "κυανόλευκοι" πάντως είχαν μια ελαφριά υπεροχή αλλά δεν κατάφεραν να την αξιοποιήσουν απέναντι σε ένα "αγνώριστο" Αιγάλεω.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 05:09 (Ώρα Λονδίνου)

Η δύσκολη εβδομάδα του Μπλερ

Το μέλλον του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, εν όψει της ανακοίνωσης της έκθεσης της επιτροπής Χάτον για τις συνθήκες θανάτου του ειδικού σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι, και της προώθησης αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την Παιδεία, απασχολεί τον βρετανικό Τύπο.

«Ο Μπλερ κοιτά κατάματα την άβυσσο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Γκάρντιαν (The Guardian) που λέει ότι ο βρετανός πρωθυπουργός προσπαθώντας να διασώσει τη θέση του αναμένεται να κάνει νέες υποχωρήσεις στους βουλευτές του, σχετικά με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, εγείρουν ερωτηματικά.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Τόνι Μπλερ θα είναι πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, ο Μπράουν απάντησε «Θα έπρεπε να είναι; Ναι. Θα είναι; Αυτό είναι θέμα δικό του».

«Ο Μπράουν ενσπείρει αμφιβολίες για τον Μπλερ» είναι η εκτίμηση της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph), ανάλογη με εκείνη της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) που λέει πως ο υπουργός Οικονομίας προκαλεί και πάλι υποθέσεις σχετικά με το ζήτημα της ηγεσίας».

Κατά την Ιντιπέντεντ (The Independent)ο βρετανός πρωθυπουργός, εμφανίζεται επιθετικός στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, την ώρα που οι σύμβουλοί του αντιμετωπίζουν την προοπτική μομφής από την επιτροπή Χάτον.

Έξη άτομα που συνδέονται με τον βρετανό πρωθυπουργό και τρία που συνδέονται με το BBC αναμένεται -κατά την εφημερίδα- να βρεθούν στο στόχαστρο του Χάτον, αλλά ανάμεσά τους, λέει η Ιντιπέντεντ δεν φαίνεται να βρίσκεται ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η Τάιμς (The Times) διαπιστώνει επίθεση στη μεσαία τάξη που θα χάσει το επίδομα για νομική υποστήριξη στα δικαστήρια κυρίως σε περιπτώσεις τροχαίων παραβάσεων όπως οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος.


Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2004 - 04:02 (Ώρα Λονδίνου)

Οι προειδοποιήσεις του Νταβός

Η Λε Ματέν (Le Matin) της Ελβετίας επικεντρώνεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που την Κυριακή ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Νταβός.

Όπως λέει, οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν για την πτώση του αμερικανικού δολαρίου που προξενεί προβλήματα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

«Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαρύνει την Ουάσιγκτον» λέει η εφημερίδα καταγγέλλοντας πως οι ΗΠΑ τυπώνουν δολάρια για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, διατηρώντας έτσι τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου χαμηλή και κάνοντας ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η Λε Ματέν καταγγέλλει την «αλαζονεία» του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που όπως λέει επιχειρεί να επιβάλλει μια νέα «Pax Romana».

Στόχος της, λέει, είναι «να φοβίσει τον υπόλοιπο κόσμο και να υποχρεώσει τις άλλες χώρες να είναι φίλες και, πάνω από όλα, πελάτες της Αμερικής και των βιομηχανιών της, με επιζήμια αποτελέσματα για τις άλλες βιομηχανικές χώρες».

Η βασκική Γκάρα (Gara) στην Ισπανία επικεντρώνεται στη δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, στο Νταβός, ότι το εμπόριο εξαρτάται από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Για τους υποστηρικτές της νέο-φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, όπως ήδη ξέρουμε, η ασφάλεια είναι συνώνυμη με τη στρατικοποίηση όπως η ευημερία με το εμπόριο» λέει η βασκική εφημερίδα.

Η εφημερίδα επικρίνει ακόμη τη διοχέτευση πρόσθετων κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, σημειώνοντας ότι αυτά είναι τριπλάσια από όσα έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ για ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική.

«Ο στόχος που τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας για μείωση της πείνας και της φτώχειας στο μισό ως το έτος 2015, απομακρύνεται έτσι όλο και περισσότερο» λέει.

Δύσκολοι καιροί για τον Μπλερ

Καθώς στη Βρετανία αναμένεται η ανακοίνωση της έκθεσης της επιτροπής Χάτον για τις συνθήκες θανάτου του ειδικού σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι, η γερμανική Ντερ Ταγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel) συγκρίνει τις προετοιμασίες κυβέρνησης και BBC.

Το BBC, λέει, με πρόγραμμά του, επικρίνει τους χειρισμούς της διοίκησής του στην υπόθεση, σε αντίθεση με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ που «εν όψει του μεγάλου γεγονότος τολμά να κάνει στα γρήγορα μια επίδειξη ισχύος στην κοινοβουλευτική του ομάδα» με το θέμα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

«Μια ήττα στο κοινοβούλιο και μια καταδικαστική έκθεση από τον λόρδο Χάτον, θα σημάνει πως ίσως, πριν το τέλος της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν, θα είναι νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας» λέει η γερμανική εφημερίδα που όμως σημειώνει πως μια τέτοια εξέλιξη είναι «παραπάνω από απίθανη».

Για την ιταλική Πανοράμα (Panorama) «ο Τόνι Μπλερ οδηγεί το πλοίο της κλονισμένης ηγεσίας του προς ένα επικίνδυνο κανάλι που θυμίζει τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».

Μια ήττα στο θέμα των διδάκτρων θα είναι κακή για τον βρετανό πρωθυπουργό, αλλά πολύ χειρότερη θα είναι μια καταδίκη από την επιτροπή Χάτον καθώς θα σημάνει «όχι μόνο μια πολιτική ήττα για τον Μπλερ αλλά και μια ηθική ήττα σε κάθε μέτωπο»λέει η Πανοράμα.

Η Ευρώπη στον Άρη

Η Ελβετική Λε Τεμπ (Le Temps) χαιρετίζει την ανακάλυψη πάγου στον πλανήτη Άρη, από την ευρωπαϊκή αποστολή Μαρς Εξπρές, ως «ιστορικό γεγονός».

«Η παρουσία νερού αυξάνει τις πιθανότητες να βρεθούν ίχνη ζωής, σημερινής ή παλαιότερης, σε άλλο πλανήτη εκτός της Γης» λέει.

Και σημειώνει πως οι ευρωπαϊκές διαστημικές αποστολές έχουν πολύ μικρότερους προϋπολογισμούς από τις αμερικανικές με το Μαρς Εξπρές να κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο των αντίστοιχων διαστημικών αποστολών της ΝΑΣΑ.

Η Λε Τεμπ εκφράζει την ελπίδα ότι η επιτυχία αυτής της αποστολής θα πείσει τους ευρωπαίους πολιτικούς να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση για ένα πρόγραμμα αναζήτησης ζωής σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.