Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-24

  1. Το βατερλό της Νιουκάστλ από τον Σεϊρού
  2. Εκδηλώσεις για τον Σαακασβίλι
  3. Πολλαπλά χτυπήματα στο Ιράκ
  4. Ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ - Χεζμπολάχ
  5. Νίπτει τας χείρας του
  6. Η τελευταία πόζα για τον Νιούτον
  7. Παραιτήθηκε ο Πάχτας - δέκα εκτός ψηφοδελτίων
  8. Πολλαπλά χτυπήματα στο Ιράκ
  9. Ερντογάν: «Να συμπληρωθούν τα κενά» στο σχέδιο Ανάν
  10. Παραιτήθηκε ο Πάχτας - δέκα εκτός ψηφοδελτίων
  11. Τα προβλήματα του 'Αρη και της Γης
  12. Γέφυρες με την Ευρώπη ρίχνει ο Ντικ Τσένι
  13. Κυπριακό: Ουδέτερο διαμεσολαβητή ζητά από τα ΗΕ η Τουρκία
  14. Παραιτήθηκε ο Πάχτας - 9 εκτός ψηφοδελτίων
  15. Σταθεροποιείται το προβάδισμα της ΝΔ
  16. Εντοπίσθηκε κοίτασμα πετρελαίου στη Καβάλα
  17. Παραιτήθηκε ο Πάχτας- «9» εκτός ψηφοδελτίων
  18. Έρευνες για 15 αγνοούμενους του «Kephi»
  19. Παραίτηση Πάχτα-Μητσοτάκης
  20. Εκτος θάνατος από την γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ
  21. Γέφυρες με την Ευρώπη ρίχνει ο Ντικ Τσένι
  22. Παραίτηση του επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 23:31 (Ώρα Λονδίνου)

Το βατερλό της Νιουκάστλ από τον Σεϊρού

Πανηγυρισμοί από το Σεϊρού

Ο Μπρούνο Σεϊρού οδήγησε τη Λίβερπουλ στη νίκη στο πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας απέναντι στη Νιουκάστλ.

Με ένα εκρηκτικό ξεκίνημα ο Σεϊρού έδωσε το προβάδισμα στη Λίβερπουλ από το δεύτερο κιόλας λεπτό, σε μια φάση που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε μόνος του, κόβοντας την ανάσα των οπαδών των «κόκκινων».

Η Λίβερπουλ δεν πρόλαβε να χαρεί το προβάδισμά της καθώς ο Λορέν Ρομπέν της Νιουκάστλ έκανε την ισοφάριση στο Άνφιλντ.

Τελικά, ο Σεϊρού χάρισε και πάλι την ελπίδα στην ομάδα του στο 61ο λεπτό και ο αγώνας έληξε 2-1 υπέρ των «κόκκινων».

Σκοράροντας τρία γκολ σε δύο αγώνες η καριέρα του Σεΐρού στο Άνφιλντ φαίνεται πως περνάει σε μια καλύτερη φάση μετά τις ατυχίες και τους συνεχείς τραυματισμούς από την ημέρα που άφησε τη Λιλ για την αγγλική ομάδα.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 23:48 (Ώρα Λονδίνου)

Εκδηλώσεις για τον Σαακασβίλι

Η νίκη για τον Σαακασβίλι ήρθε μετά από αναίμακτη επανάσταση

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γεωργίας υπόσχεται να ανοικοδομήσει τη χώρα του και να τη μετατρέψει σε ισχυρό και ενωμένο κράτος.

Σε μια συμβολική τελετή που παρακολούθησαν πλήθη κόσμου, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι άπλωσε το χέρι του στον τύμβο του βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος ένωσε τη Γεωργία τον 12ο αιώνα.

Ο κ. Σαακασβίλι αναδείχτηκα πανηγυρικά πρόεδρος της χώρας μετά από μια αναίμακτη επανάσταση που έλαβε χώρα το Νοέμβριο και που ανάγκασε σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο της Γεωργίας Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε.

Ο 36χρονος πολιτικός, με σπουδές νομικής στις ΗΠΑ, ορκίζεται επισήμως την Κυριακή.

«Καθώς στεκόμαστε στον τάφο του Δαβίδ πρέπει να πούμε ότι η Γεωργία θα γίνει και πάλι ενωμένη, θα γίνει ένα ισχυρό κράτος και θα επανακτήσει την ακεραιότητά της», είπε ο κ. Σαακασβίλι.

«Θέλω σε αυτή την προσπάθεια να είμαστε όλοι μαζί και υπόσχομαι να μη γίνω πηγή ντροπής για εσάς», κατέληξε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στο λαό της Γεωργίας που ζητωκραύγαζε.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλά χτυπήματα στο Ιράκ

Τέσσερις Ιρακινοί είναι τα θύματα στη Σαμάρα

Τρείς Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου έξω από στρατιωτικό φυλάκιο στην πόλη Καλντίγια.

Όμως οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν απώλειες και στη Φαλούτζα, όπου δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό σταθμό της πόλης Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, από την οποία βρήκαν το θάνατο τέσσερις Ιρακινοί.

Οι τρεις πόλεις ανήκουν στο λεγόμενο Τρίγωνο των Σουνιτών, μια περιοχή στην οποία σημειώνονται συχνά επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι η έκρηξη στη Φαλούτζα προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που τοποθετήθηκε στην άκρη του δρόμου και εξερράγη την ώρα που από την περιοχή περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

Σε ώρα αιχμής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη στην Καλντίγια σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι ένα πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή.

Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003, 512 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη Σαμάρα, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το κέντρο της πόλης ήταν κατάμεστο από κόσμο, όταν εξερράγη εικάζεται με τηλεχειριστήριο το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 23:01 (Ώρα Λονδίνου)

Ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ - Χεζμπολάχ

Στα σύνορα των δύο χωρών η εντάσεις είναι συχνές

Η ισραηλινή κυβέρνηση και η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου συμφώνησαν την ανταλλαγή κρατουμένων, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο πλευρές.

Βάσει της συμφωνίας, η Χεζμπολάχ πρέπει πρώτη να παραδώσει έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και τις σορούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών.

Στη συνέχεια θα είναι η σειρά του Ισραήλ να απελευθερώσει 30 Άραβες. Εκτιμάται ότι αυτή θα είναι η αρχή για την απελευθέρωση εκατοντάδων Αράβων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν από μήνες με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας.

Ο Ισραηλινός δικηγόρος Ζβι Ρις, ο οποίος εκπροσωπεί δύο από τους πλέον επιφανείς Λιβανέζους κρατουμένους τον Σεΐχη Ομπέιντ και τον Μουσταφά Νταράνι είπε ότι η ανταλλαγή είναι πιθανό να ξεκινήσει την Τρίτη, όμως καμία πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση από τη Χεζμπολάχ του Ισραηλινού επιχειρηματία Ελχανάν Τενενμπάουμ και την επιστροφή των σορών τριών στρατιωτών, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει τριάντα Άραβες από το Λίβανο και από αλλού.

Σε δεύτερο επίπεδο το Ισραήλ ίσως να απελευθερώσει μέχρι και 400 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Με αυτή τη συμφωνία το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ κατάφεραν να απαλύνουν μία από τις πιο επίπονες συνέπειες της αραβο-ισραηλινής διαμάχης», αναφέρει γερμανική ανακοίνωση.

Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε ότι το Ισραήλ θα δώσει επιπλέον πληροφορίες στο Λίβανο για 20 αγνοούμενους πολίτες του, ενώ θα παραδώσει και τις σορούς 59 Λιβανέζων.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 19:40 (Ώρα Λονδίνου)

Νίπτει τας χείρας του

Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό για τον κ. Πάουελ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχθηκε ότι το Ιράκ ίσως να μη διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής πριν την έναρξη του πολέμου, τον περασμένο Μάρτιο.

Οι δηλώσεις του συνάδουν με αυτές του πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Κέι, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε πει ότι η Βαγδάτη δε διέθετε χημικά και βιολογικά όπλα.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα (εάν υπήρχαν όπλα) είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα

Κόλιν Πάουελ

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο κ. Πάουελ ήταν αυτός που προειδοποιούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε για τον πλανήτη το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Μάλιστα, λίγους μήνες πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, παρουσίασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τα στοιχεία που διέθετε και βάσει των οποίων ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε κρυφό οπλοστάσιο χημικών και βιολογικών όπλων.

Τότε είχε πει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το Ιράκ διέθετε από 100 έως 500 τόνους χημικών ουσιών για την κατασκευή χημικών όπλων.

Όμως σε αυτές τις πρόσφατες δηλώσεις του, απεκάλυψε στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί τους προς την Γεωργία, ότι το ερώτημα για το οπλοστάσιο του Ιράκ παραμένει «ανοιχτό».

«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα», είπε ο κ. Πάουελ.

«Έργο των επιθεωρητών»

Την Παρασκευή, ο Ντέιβιντ Κέι, ο οποίος ηγήθηκε της αμερικανικής αποστολής επιθεωρητών στο Ιράκ, παραιτήθηκε.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι δεν πιστεύει πως το Ιράκ είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει μεγάλη ποσότητα όπλων μαζικής καταστροφής μετά τον πόλεμο του 1991.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχαν», είπε ο κ. Κέι.

«Όλοι μιλούσαν για μεγάλες ποσότητες που κατασκευάστηκαν μετά το τέλος του πολέμου στον Περσικό, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι υπήρχε τέτοιο πρόγραμμα στη δεκαετία του 90.»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιθεωρητή, ο Κόλιν Πάουελ είπε ότι είναι δουλειά των επιθεωρητών που βρίσκονται ακόμα στο Ιράκ να αποφασίσουν εάν η χώρα διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τι απέγιναν εάν τελικά υπήρχαν και γιατί αυτές οι πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές πριν από τον πόλεμο.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 18:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η τελευταία πόζα για τον Νιούτον

Κάποιοι είπαν ότι οι φωτογραφίες του σόκαραν

Όσο λαμπερή ήταν η ζωή του, περιτριγυρισμένος από καλλίγραμμες γυναίκες και διάσημους σταρ, τόσο μοναχικός και βίαιος ήταν ο θάνατος του Χέλμουτ Νιούτον.

Ο 83χρονος άνδρας, που υπήρξε ένας από τους πλέον διάσημους, αν και αμφιλεγόμενους φωτογράφους μόδας, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Λος Άτζελες.

Ο Νιούτον έχασε τον έλεγχο της ακριβής του Κάντιλακ, ενώ έβγαινε από το γκαράζ ενός ξενοδοχείου.

Στο ξενοδοχείο αυτό, που βρίσκεται κοντά στο Σάνσετ Μπουλεβάρ, είναι το στέκι πολλών διάσημων φίλων του που έχουν φωτογραφηθεί από το φακό του.

Ο Χέλμουτ Νιούτον έγινε γνωστός για τις ερωτικές μαυρόασπρες φωτογραφίες γνωστών μοντέλων και καλλιτεχνών που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως το Vogue και το Playboy.

Πολίτης του κόσμου

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητό του επιτάχυνε και συνετρίβη σε ένα τοίχο απέναντι από την έξοδο του ξενοδοχείου.

Μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, αλλά σύντομα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Νιύτον γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1920 από Εβραίους γονείς. Σε ηλικία 18 ετών εγκατέλειψε τη Γερμανία για να εγκατασταθεί στη Σιγκαπούρη και να καταλήξει ακόμα πιο μακριά, στην Αυστραλία, όπου απέκτησε και αυστραλιανή υπηκοότητα.

Η λάμψη όμως του Μόντε Κάρλο και αργότερα του Χόλιγουντ τον μαγνήτισε.

Το αμφιλεγόμενο στιλ του και οι σαδομαζοχιστικές φωτογραφίες γυναικών τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Πάχτας - δέκα εκτός ψηφοδελτίων

Μείζον πολιτικό θέμα ανέκυψε με την τροπολογία για την Χαλκιδική που προώθησε ο κ. Πάχτας

Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ τίθενται ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας και οι εννέα βουλευτές του κινήματος που υπογράφουν την τροπολογία που προέβλεπε την οικοπεδοποίηση 17.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική.

Μετά την έντονη δυσφορία, που εκφράστηκε για το πρόσωπο του κ. Πάχτα από τον πρωθυπουργό και τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για το χειρισμό της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου την παραίτηση του.

Την τροπολογία αυτή δήλωσαν ότι θα αποσύρουν, με νέα ρύθμιση που θα φέρουν στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Με απόφαση του γραμματέα της Κ.Ε. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Εκτελεστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές Ι. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ. Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Χρ. Πάχτας, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, γιατί με τη στάση τους έπληξαν το κύρος του Κινήματος».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ, νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκδώσει προσωπική δήλωση για το θέμα:

«Όπως ο κάθε πολίτης αισθάνθηκα βαθιά απογοήτευση για την απόφαση συναδέλφων.

»Πέραν όμως της απογοήτευσης υπάρχει και η ευθύνη.

Παπανδρέου: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

»Ευθύνη απέναντι σε ένα κίνημα που ελπίζει, σε ένα κίνημα που ανανεώνεται, σε ένα κίνημα που φέρνει μια νέα ηθική.

»Από σεβασμό σε αυτό το κίνημα απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».

Στο μεταξύ, δύο εκ των εννέα βουλευτών, οι κ. Κουρουπλής και Διαμαντής ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι οι ίδιοι δεν είχαν υπογράψει, ενώ ο βουλευτής Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι έκανε λάθος και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Από τη πλευρά τους, οι κ Κατσανέβας και Στρατηλάτης υπεραμύνθηκαν της τροπολογίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή.

«Όχι στις σκιές»

Εκτενή αναφορά στον αποκλεισμό των δέκα βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, έκανε ο Γ. Παπανδρέου στην περιοδεία του στο Αγρίνιο.

Τονίζοντας ότι η απόφαση του Κ. Σημίτη και του Εκτελεστικού Γραφείου τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, ανεξάρτητα από το αν η συμμετοχή κάποιων βουλευτών ήταν συνειδητή ή όχι και ανεξάρτητα από τη διαδρομή των βουλευτών, την οποία όπως είπε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

Δεν ταιριάζουν σε μας οι γκρίζες σκιές, σημείωσε και προειδοποίησε για το μέλλον ότι ανάλογη θα είναι η αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Δεν θα διστάσω ούτε για μια στιγμή, είπε, να καταδικάσω κάθε στάση που θα σηκώνει γκρίζα σύννεφα και να απομακρύνω κάθε έναν που θα παραβεί το καθήκον που του ανέθεσαν οι πολίτες.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, πρόσθεσε, έχει και πρέπει να έχει τη δύναμη της αυτοκάθαρσης και της αυτοάμυνας.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Οπτικοακουστικό υλικό για την υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο εισαγγελέας επιθυμεί να μελετήσει τα στοιχεία, καθώς μεταξύ των εννέα βουλευτών, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στην τροπολογία, υπήρξαν κάποιοι που δήλωσαν ότι δεν έχουν υπογράψει το επίμαχο κείμενο.

Από τη μελέτη των στοιχείων ο εισαγγελέας θα κρίνει αν προκύπτει λόγος --όπως το να έχει πλαστογραφηθεί από ιδιώτη η υπογραφή κάποιου βουλευτή- ώστε να παρέμβει στο θέμα η εισαγγελία.

Σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα, το θέμα ανήκει στις αρμοδιότητες της Βουλής.

«Από ποιον κυβερνάται ο τόπος;»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος είχε ζητήσει την αποπομπή των εμπλεκομένων βουλευτών, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

«Τόσο χθες το πρωί στη Βουλή, όσο και νωρίτερα σήμερα, η ΝΔ κατήγγειλε, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, την αποκρουστική τροπολογία - σκάνδαλο του υφυπουργού και των εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος είχε κατορθώσει να σταματήσει την πρώτη φορά που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο.

»Η τροπολογία αυτή ξεδιάντροπα κατατέθηκε, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα όργιο πελατειακών ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής.

Ρουσσόπουλος: Πού βρίσκεται ο κ. Σημίτης;

»Κάτω από την πίεση της ΝΔ, και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε, ο υφυπουργός κ. Πάχτας αναγκάστηκε ήδη σε παραίτηση.

»Όμως η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα. Κυβερνάται αυτός ο τόπος, και από ποιον; Ο κ. Σημίτης που βρίσκεται; Γιατί δεν ζήτησε αυτός την παραίτηση;

»Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επιλεκτικές διαρροές του περιβάλλοντός του. Οι συγγνώμες δεν αρκούν.

»Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πολιτική σκηνή.

»Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και να παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής με τη σωρηδόν παραγωγή ρυθμίσεων και νομοσχεδίων».

Πάχτας κατά ΝΔ

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο κ. Πάχτας, σε δήλωση που διάβασε στους εκπροσώπους Τύπου, αναφέροντας ότι επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να συκοφαντηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είναι η πρώτη φορά που θίγεται η τιμιότητά του.

Ο παραιτηθείς υφυπουργός πρόσθεσε ότι όσα γράφηκαν για την περίπτωση της τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς" είναι ανακρίβειες, σημειώνοντας:

«Άλλοι μίλησαν για 17.000 στρέμματα και άλλοι για 1.700, ενώ πρόκειται για έκταση 110 στρεμμάτων. Άλλοι πάλι μιλάνε για δασική έκταση, ενώ πρόκειται να ιδιωτική αγροτική έκταση».

Απαντώντας στις δηλώσεις Πάχτα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, δήλωσε:

«Η ΝΔ έπραξε το χρέος της. Ανέδειξε ένα πολιτικό έγκλημα και έδειξε το βάθος της διάβρωσης. Μαζί με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, μαζί με τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, μαζί με την κοινή γνώμη, η ΝΔ πέτυχε να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι αυτού τουλάχιστον του σκανδάλου, από το δημόσιο βίο».

ΚΚΕ και Συνασπισμός

Σφοδρή κριτική κατά του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο στη Χαλκιδική. Έχουν συνυπογράψει τη βάση για το σκάνδαλο. Έχουν εγκρίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες καταστάσεις.

»Να σταματήσει η αγιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την σημερινή του τοποθέτηση στην υπόθεση Πάχτα για να σβήσει την συμμετοχή του στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης».

«Η παραίτηση Πάχτα και η αποπομπή των βουλευτών που εμπλέκονται στην σκανδαλώδη τροπολογία δεν ξεπλένει το ΠΑΣΟΚ, ούτε του κ. Σημίτη, ούτε του κ. Παπανδρέου», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του «τη σκανδαλώδη εκποίηση στην ίδια εταιρεία, ολόκληρου του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, τη σκανδαλώδη παραχώρηση τεραστίων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας μέσω της ΕΤΑ, το δασοκτόνο νόμο που άνοιξε το δρόμο στην καταπάτηση του 40% του δασικού πλούτου της χώρας και το παιχνίδι που παίχτηκε στο χρηματιστήριο πάνω στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένες εταιρείες».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημειώνει, ότι τίθεται «τεράστιο θέμα διαπλοκής που καταβροχθίζει την πολιτική ζωή».


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 17:14 (Ώρα Λονδίνου)

Πολλαπλά χτυπήματα στο Ιράκ

Τέσσερις Ιρακινοί είναι τα θύματα στη Σαμάρα

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Φαλούτζα του Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό σταθμό της πόλης Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, από την οποία βρήκαν το θάνατο τέσσερις Ιρακινοί.

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε και κοντά στην πόλη Καλντίγια, όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αμερικανών ενδέχεται να υπάρχουν απώλειες μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων.

Οι τρεις πόλεις ανήκουν στο λεγόμενο Τρίγωνο των Σουνιτών, μια περιοχή στην οποία σημειώνονται συχνά επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι η έκρηξη στη Φαλούτζα προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που τοποθετήθηκε στην άκρη του δρόμου και εξερράγη την ώρα που από την περιοχή περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

Σε ώρα αιχμής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη στην Καλντίγια σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι ένα πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε την περιοχή.

Από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003, 509 Αμερικανολι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη Σαμάρα, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το κέντρο της πόλης ήταν κατάμεστο από κόσμο, όταν εξερράγη εικάζεται με τηλεχειριστήριο το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 16:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ερντογάν: «Να συμπληρωθούν τα κενά» στο σχέδιο Ανάν

Σημαντικό βήμα για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η κίνηση Ερντογάν

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, η Τουρκία κάλεσε το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να ολοκληρώσει το ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, με την προϋπόθεση ότι συμφωνούν και οι Ελληνοκύπριοι.

Αυτό διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Νταβός όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο κ. Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κόφι Ανάν δήλωσε ότι θα επιτρέψει στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «να συμπληρώσει τα κενά» στα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως ο ακριβής καταμερισμός της γης και η επιστροφή των προσφύγων, αρκεί να έχει και τη συγκατάθεση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.

«Εάν η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στο νότο δεχθεί τη συμπλήρωση των κενών από το γενικό γραμματέα, τότε εμείς σαν εγγυήτρια χώρα θα δώσουμε και τη δική μας συγκατάθεση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Πάχτας - δέκα εκτός ψηφοδελτίων

Πάχτας: Ανακρίβειες

Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ τίθενται ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας και οι εννέα βουλευτές του κινήματος που υπογράφουν την τροπολογία που προέβλεπε την οικοπεδοποίηση 17.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική.

Μετά την έντονη δυσφορία, που εκφράστηκε για το πρόσωπο του κ. Πάχτα από τον πρωθυπουργό και τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για το χειρισμό της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου την παραίτηση του.

Την τροπολογία αυτή δήλωσαν ότι θα αποσύρουν, με νέα ρύθμιση που θα φέρουν στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Με απόφαση του γραμματέα της Κ.Ε. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Εκτελεστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές Ι. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ. Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Χρ. Πάχτας, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, γιατί με τη στάση τους έπληξαν το κύρος του Κινήματος».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ, νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκδώσει προσωπική δήλωση για το θέμα:

«Όπως ο κάθε πολίτης αισθάνθηκα βαθιά απογοήτευση για την απόφαση συναδέλφων.

»Πέραν όμως της απογοήτευσης υπάρχει και η ευθύνη.

Παπανδρέου: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

»Ευθύνη απέναντι σε ένα κίνημα που ελπίζει, σε ένα κίνημα που ανανεώνεται, σε ένα κίνημα που φέρνει μια νέα ηθική.

»Από σεβασμό σε αυτό το κίνημα απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».

Στο μεταξύ, δύο εκ των εννέα βουλευτών, οι κ. Κουρουπλής και Διαμαντής ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι οι ίδιοι δεν είχαν υπογράψει, ενώ ο βουλευτής Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι έκανε λάθος και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Από τη πλευρά τους, οι κ Κατσανέβας και Στρατηλάτης υπεραμύνθηκαν της τροπολογίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή.

«Από ποιον κυβερνάται ο τόπος;»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος είχε ζητήσει την αποπομπή των εμπλεκομένων βουλευτών, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

«Τόσο χθες το πρωί στη Βουλή, όσο και νωρίτερα σήμερα, η ΝΔ κατήγγειλε, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, την αποκρουστική τροπολογία - σκάνδαλο του υφυπουργού και των εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος είχε κατορθώσει να σταματήσει την πρώτη φορά που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο.

»Η τροπολογία αυτή ξεδιάντροπα κατατέθηκε, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα όργιο πελατειακών ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής.

Ρουσσόπουλος: Πού βρίσκεται ο κ. Σημίτης;

»Κάτω από την πίεση της ΝΔ, και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε, ο υφυπουργός κ. Πάχτας αναγκάστηκε ήδη σε παραίτηση.

»Όμως η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα. Κυβερνάται αυτός ο τόπος, και από ποιον; Ο κ. Σημίτης που βρίσκεται; Γιατί δεν ζήτησε αυτός την παραίτηση;

»Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επιλεκτικές διαρροές του περιβάλλοντός του. Οι συγγνώμες δεν αρκούν.

»Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πολιτική σκηνή.

»Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και να παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής με τη σωρηδόν παραγωγή ρυθμίσεων και νομοσχεδίων».

Πάχτας κατά ΝΔ

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο κ. Πάχτας, σε δήλωση που διάβασε στους εκπροσώπους Τύπου, αναφέροντας ότι επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να συκοφαντηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είναι η πρώτη φορά που θίγεται η τιμιότητά του.

Ο παραιτηθείς υφυπουργός πρόσθεσε ότι όσα γράφηκαν για την περίπτωση της τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς" είναι ανακρίβειες, σημειώνοντας:

«Άλλοι μίλησαν για 17.000 στρέμματα και άλλοι για 1.700, ενώ πρόκειται για έκταση 110 στρεμμάτων. Άλλοι πάλι μιλάνε για δασική έκταση, ενώ πρόκειται να ιδιωτική αγροτική έκταση».

Απαντώντας στις δηλώσεις Πάχτα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, δήλωσε:

«Η ΝΔ έπραξε το χρέος της. Ανέδειξε ένα πολιτικό έγκλημα και έδειξε το βάθος της διάβρωσης. Μαζί με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, μαζί με τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, μαζί με την κοινή γνώμη, η ΝΔ πέτυχε να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι αυτού τουλάχιστον του σκανδάλου, από το δημόσιο βίο».

ΚΚΕ και Συνασπισμός

Σφοδρή κριτική κατά του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο στη Χαλκιδική. Έχουν συνυπογράψει τη βάση για το σκάνδαλο. Έχουν εγκρίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες καταστάσεις.

»Να σταματήσει η αγιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την σημερινή του τοποθέτηση στην υπόθεση Πάχτα για να σβήσει την συμμετοχή του στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης».

«Η παραίτηση Πάχτα και η αποπομπή των βουλευτών που εμπλέκονται στην σκανδαλώδη τροπολογία δεν ξεπλένει το ΠΑΣΟΚ, ούτε του κ. Σημίτη, ούτε του κ. Παπανδρέου», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του «τη σκανδαλώδη εκποίηση στην ίδια εταιρεία, ολόκληρου του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, τη σκανδαλώδη παραχώρηση τεραστίων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας μέσω της ΕΤΑ, το δασοκτόνο νόμο που άνοιξε το δρόμο στην καταπάτηση του 40% του δασικού πλούτου της χώρας και το παιχνίδι που παίχτηκε στο χρηματιστήριο πάνω στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένες εταιρείες».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημειώνει, ότι τίθεται «τεράστιο θέμα διαπλοκής που καταβροχθίζει την πολιτική ζωή».


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 13:34 (Ώρα Λονδίνου)

Τα προβλήματα του 'Αρη και της Γης

Οι φωτογραφίες που έστειλε από τον Άρη το πρώτο ευρωπαικό διαστημόπλοιο κοσμούν την πρώτη σελίδα όλων των βρετανικών εφημερίδων.

Υπάρχει ζωή στον Αρη;

Είναι το κοινό ερώτημα που διατυπώνει ο βρετανικός τύπος, αποκαλόντας «Ιστορική στιγμή» την προσεδάφιση στον Κόκκινο Πλανήτη του Μαρς Εξπρές, του πρώτου ευρωπαικού δορυφόρου.

«Νερό στον Άρη» είναι ο τίτλος της Ντειλι Τέλεγκραφ που θεωρεί ότι τα 200 εκατ. ευρώ που στοιχισε η πρώτη ευρωπαική αποστολή στον 'Αρη ήταν μια πολύ καλή επένδυση.

«Η επιφάνεια του Άρη καλύπτεται από πεδιάδες και βαθειά φαράγγια που δημιουργήθηκαν από προιστορικές πλημμύρες. Αν και το νερό εξαφανίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι κομμάτια πάγου παραμένουν στην επιφάνεια του πλανήτη» γράφει η Ντέιλι Τέλεγκράφ

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η επιφάνεια του ' Αρη απεικονίζεται με φωτεινά γήινα χρώματα που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του «Κόκκινος Πλανήτης».

«Άρης: Νερό, ποτάμιες κοιλάδες αλλά υπήρξε ποτέ ζωή;» είναι ο τίτλος-ερωτηματικό της Γκάρντιαν.

«Η Ευρωπαική αποστολή στον Άρη μας δίνει την πρώτη σαφή απόδειξη ότι υπάρχει νερό στον Άρη. Εξέλιξη που εγείρει το ερώτημα για την υπάρξη ζωής σε άλλους πλανήτες» αναφέρει στο σχετικό της άρθρο η Γκάρντιαν.

«Ζωογόνο νερό» στον Άρη είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Τάιμς.

«Οι επιστήμονες βρίσκονται στον προθάλαμο μιας τεράστιας ανακάλυψης που θα δώσει, στο ανθρώπινο γένος, μια εντελώς διαφορετική προοπτική» σχολιάζουν οι Τάιμς.

Η γρίπη των πουλερικών

«Κοτόπουλα από την Ταιλάνδη καθ΄οδόν προς τη Βρετανία» προειδοποιούν οι Τάιμς του Λονδίνου.

«Εκατοντάδες τόννοι ταιλεδέζικων κοτόπουλων βρίσκονται καθ΄οδόν προς την Βρετανία παρά την απαγόρευση της Ευρωπαικής Ενωσης» επισημαίνει ο βρετανική εφημερίδα.

«Είναι, σχεδόν, αδύνατο για τους καταναλωτές να αποφύγουν τα κοτόπουλα της Ταιλάνδης, επειδή τα περισσότερα σούπερ-μάρκετ δεν έχουν καμμιά ένδειξη στα πουλερικά τους» αναφέρει η Ντέιλι Τελεγκράφ.

Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι αρχές της Ταιβάν απέκρυπταν,επιμελώς, την εξάπλωση του ιού.

Σύμπτωμα των καιρών χαρακτηρίζει η Γκάρντιαν την εξάπλωση του ιού γρίπης των πουλερικών.

«Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι επιχειρήσεις στρέφονται σε όλο και φτηνότερες αγορές. Τα περισσότερα πουλερικά που καταναλώνουν οι Βρετανοί προέρονται από την Ταιβάν και την Βραζιλία. Οι μεγάλες αποστάσεις που παρεμβάλλονται από την παραγωγή έως την εμπορική διάθεση κάνουν τα συγκεκριμένα προιόντα, επικίνδυνα από πολλές απόψεις» υποστηρίζει η Γκάρντιαν.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Γέφυρες με την Ευρώπη ρίχνει ο Ντικ Τσένι

Την συνδρομή των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ για το Ιράκ θα ζητήσει από το Νταβός ο Ντικ Τσένι

Η παρουσία του Ντικ Τσένι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας που έχει, τον τελευταίο καιρό, εξαπολύσει η Ουάσινκτον με στόχο να πείσει όλο και περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στην διαδικασία εκδημοκρατισμού του Ιράκ.

Η εκστρατεία αυτή υπαγορεύεται από την ολοένα αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι ΗΠΑ από τις εσωτερικές δυνάμεις του Ιράκ που ζητούν την μεταβίβαση της εξουσίας μέσα από άμεσες εκλογές.

Ο κ. Τσένι γνωρίζει πολύ καλά ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και ειδικά ο πόλεμος στο Ιράκ και οι δυσάρεστες παρενέργειες του, δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην Ευρώπη.

Γι αυτό και με την ομιλία του προσπάθησε να ρίξει γέφυρες με την Ευρώπη και να πείσει τους συμμετέχοντες στην Σύνοδο του Νταβός, πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες, πως γνώμωνας της αμερικανικής πολιτικής είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος.

Παράλληλα, ο Ντικ Τσένι έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του που με την εξωτερική της πολιτική προωθεί την δημοκρατία και κάνει τον κόσμο ακόμη πιο ασφαλή.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 14:14 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: Ουδέτερο διαμεσολαβητή ζητά από τα ΗΕ η Τουρκία

Ουδέτερο πρόσωπο για την θέση του διαμεσολαβητή στο Κυπριακό ζητά ο Ερντογκάν

Τον διορισμό μιας προσωπικότητας από ουδέτερη χώρα ως διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπέβαλε το αίτημα του κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών που έγινε το Σάββατο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ο κ. Ανάν ήταν συγκρατημένος στην απάντηση του τονίζοντας πως, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα και πολυπλοκότητα του Κυπριακού ζητήματος, τα ΗΕ δίοριζαν, πάντα, το πιο κατάλληλο πρόσωπο στη θέση του διαμεσολαβητή.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Πάχτας - 9 εκτός ψηφοδελτίων

Πάχτας: Ανακρίβειες

Μετά την έντονη δυσφορία, που εκφράστηκε για το πρόσωπο του κ. Παστά από τον πρωθυπουργό και τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για το χειρισμό της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου την παραίτηση του.

Την τροπολογία αυτή δήλωσαν ότι θα αποσύρουν, με νέα ρύθμιση που θα φέρουν στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Με απόφαση του γραμματέα της Κ.Ε. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Εκτελεστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές Ι. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ. Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Χ. Πάχτας, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές, γιατί με τη στάση τους έπληξαν το κύρος του Κινήματος».

Παπανδρέου: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκδώσει προσωπική ανακοίνωση για το θέμα:

«Όπως ο κάθε πολίτης αισθάνθηκα βαθιά απογοήτευση για την απόφαση συναδέλφων.

»Πέραν όμως της απογοήτευσης υπάρχει και η ευθύνη.

»Ευθύνη απέναντι σε ένα κίνημα που ελπίζει, σε ένα κίνημα που ανανεώνεται, σε ένα κίνημα που φέρνει μια νέα ηθική.

»Από σεβασμό σε αυτό το κίνημα απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες».

Στο μεταξύ, δύο εκ των εννέα βουλευτών, οι κ. Κουρουπλής και Διαμαντής ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι οι ίδιοι δεν είχαν υπογράψει, ενώ ο βουλευτής Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι έκανε λάθος και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Από τη πλευρά τους, οι κ Κατσανέβας και Στρατηλάτης υπεραμύνθηκαν της τροπολογίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή.

«Από ποιον κυβερνάται ο τόπος;»

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος είχε ζητήσει την αποπομπή των εμπλεκομένων βουλευτών, προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:

Ρουσσόπουλος: Πού βρίσκεται ο κ. Σημίτης

«Τόσο χθες το πρωί στη Βουλή, όσο και νωρίτερα σήμερα, η ΝΔ κατήγγειλε, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, την αποκρουστική τροπολογία - σκάνδαλο του υφυπουργού και των εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος είχε κατορθώσει να σταματήσει την πρώτη φορά που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο.

»Η τροπολογία αυτή ξεδιάντροπα κατατέθηκε, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα όργιο πελατειακών ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής.

»Κάτω από την πίεση της ΝΔ, και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε, ο υφυπουργός κ. Πάχτας αναγκάστηκε ήδη σε παραίτηση.

»Όμως η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα. Κυβερνάται αυτός ο τόπος, και από ποιον; Ο κ. Σημίτης που βρίσκεται; Γιατί δεν ζήτησε αυτός την παραίτηση;

»Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επιλεκτικές διαρροές του περιβάλλοντός του. Οι συγγνώμες δεν αρκούν.

»Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενοι βουλευτές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πολιτική σκηνή.

»Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και να παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής με τη σωρηδόν παραγωγή ρυθμίσεων και νομοσχεδίων».

Πάχτας κατά ΝΔ

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο κ. Πάχτας, σε δήλωση που διάβασε στους εκπροσώπους Τύπου, αναφέροντας ότι επιχειρήθηκε και στο παρελθόν να συκοφαντηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είναι η πρώτη φορά που θίγεται η τιμιότητά του.

Ο παραιτηθείς υφυπουργός πρόσθεσε ότι όσα γράφηκαν για την περίπτωση της τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς" είναι ανακρίβειες, σημειώνοντας:

«Άλλοι μίλησαν για 17.000 στρέμματα και άλλοι για 1.700, ενώ πρόκειται για έκταση 110 στρεμμάτων. Άλλοι πάλι μιλάνε για δασική έκταση, ενώ πρόκειται να ιδιωτική αγροτική έκταση».

Απαντώντας στις δηλώσεις Πάχτα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσσόπουλος, δήλωσε:

«Η ΝΔ έπραξε το χρέος της. Ανέδειξε ένα πολιτικό έγκλημα και έδειξε το βάθος της διάβρωσης. Μαζί με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, μαζί με τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, μαζί με την κοινή γνώμη, η ΝΔ πέτυχε να απομακρυνθούν οι υπεύθυνοι αυτού τουλάχιστον του σκανδάλου, από το δημόσιο βίο».

ΚΚΕ και Συνασπισμός

Σφοδρή κριτική κατά του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο στη Χαλκιδική. Έχουν συνυπογράψει τη βάση για το σκάνδαλο. Έχουν εγκρίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες καταστάσεις.

»Να σταματήσει η αγιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την σημερινή του τοποθέτηση στην υπόθεση Πάχτα για να σβήσει την συμμετοχή του στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης».

«Η παραίτηση Πάχτα και η αποπομπή των βουλευτών που εμπλέκονται στην σκανδαλώδη τροπολογία δεν ξεπλένει το ΠΑΣΟΚ, ούτε του κ. Σημίτη, ούτε του κ. Παπανδρέου», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του «τη σκανδαλώδη εκποίηση στην ίδια εταιρεία, ολόκληρου του συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς, τη σκανδαλώδη παραχώρηση τεραστίων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας μέσω της ΕΤΑ, το δασοκτόνο νόμο που άνοιξε το δρόμο στην καταπάτηση του 40% του δασικού πλούτου της χώρας και το παιχνίδι που παίχτηκε στο χρηματιστήριο πάνω στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συγκεκριμένες εταιρείες».

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημειώνει, ότι τίθεται «τεράστιο θέμα διαπλοκής που καταβροχθίζει την πολιτική ζωή».


Σταθεροποιείται το προβάδισμα της ΝΔ

Προηγούνται ΝΔ και Καραμανλής, σύμφωνα με τη μέτρηση

Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή».

Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ανάλογη με εκείνη που έχουν δείξει άλλες δημοσκοπήσεις, που διενεργήθηκαν μετά την αλλαγή σκυτάλης στο ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 3,3%, ενώ στην τελευταία πανελλαδική μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο η διαφορά ήταν 7,5%.

Τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου στη σφυγμομέτρηση της ΔΗΜΕΛ είναι: ΝΔ 41,4%, ΠΑΣΟΚ 38,1%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 2,7%, ΔΗΚΚΙ 1,4%, ΛΑΟΣ 1,1%, άλλο κόμμα 1,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 8,7%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται κατά 10,3% (45,2% έναντι 34,9% του ΠΑΣΟΚ).

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής παρουσιάζονται εξίσου αξιόπιστοι στο σύνολο του εκλογικού σώματος με 41,4% και 41,3% αντιστοίχως.

Στο ερώτημα «ποιόν θέλετε για πρωθυπουργό» ο κ. Καραμανλής προηγείται με 37,2% και ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου με 32,5%.

Πιο συμπαθής θεωρείται ο κ. Παπανδρέου με 52% και ακολουθεί ο κ. Καραμανλής με 45%.

Το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες είναι το οικονομικό και ακολουθούν η ανεργία, η υγεία, η παιδεία και το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό.

Ένας στους δύο ερωτηθέντες χαρακτηρίζει δύσκολη την οικονομική του κατάσταση, ένας στους τρεις ανεκτή και μόνο το 4% φαίνεται ότι διαβιεί άνετα. Στα όρια της φτώχειας βρίσκεται το 12%.

Το 42% θεωρεί ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να προωθήσει καλύτερα τη λύση των προβλημάτων και το 37,4% μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από 12 έως 19 Ιανουαρίου.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 11:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εντοπίσθηκε κοίτασμα πετρελαίου στη Καβάλα

Κοίτασμα πετρελαίου, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 227 εκατομμύρια βαρέλια, ανιχνεύθηκε στην περιοχή Καλιράχη της Θάσου, στο πλαίσιο έρευνας και εργασιών άντλησης που πραγματοποιεί στην περιοχή η εταιρία «Kavala Oil».

Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης, εξόρυξης και λειτουργίας των πετρελαίων του Πρίνου, ενώ το 58% της εταιρίας ελέγχεται από τη βρετανική εταιρία «Regal Petroleum».

Η αγγλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.556 μέτρων και οι αρχικές αντλήσεις από αυτό μπορούν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχει η επιχείρηση.

Από τις δοκιμές και τις αναλύσεις θα εξαρτηθεί τι ποσοστό του κοιτάσματος είναι αντλήσιμο και εκμεταλλεύσιμο.

Στη συνέχεια η Regal θα προχωρήσει σε δανεισμό, ώστε να αντλήσει και το υπόλοιπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ενάμιση χρόνο το όλο θέμα των κοιτασμάτων φαινόταν να τελειώνει οριστικά, αφού δεν μπορούσαν να εντοπιστούν νέα κοιτάσματα.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 10:36 (Ώρα Λονδίνου)

Παραιτήθηκε ο Πάχτας- «9» εκτός ψηφοδελτίων

O Χρ. Πάχτας

Εκτός ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ τίθενται ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Πάχτας και οι εννέα βουλευτές του κινήματος που υπογράφουν την τροπολογία που προέβλεπε την οικοπεδοποίηση 17.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική.

Μετά την έντονη δυσφορία, που εκφράστηκε στο πρόσωπό του κ. Πάχτα από τον Πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου για το χειρισμό της τροπολογίας, η οποία ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας υπέβαλε το βράδυ του Σαββάτου την παραίτηση του.

Την τροπολογία αυτή δήλωσαν ότι, θα αποσύρουν, με νέα ρύθμιση, που θα φέρουν στη Βουλή, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα έχει αναλάβει να διερευνήσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Με απόφαση του Γραμματέα της Κ.Ε. Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Εκτελεστικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, οι Βουλευτές Ι.Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ.Διαμαντής, Θ.Κατσανέβας, Γ.Κίρκος, Π.Κουρουπλής, Χ.Πάχτας, Ν.Στρατηλάτης, Ν.Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος, δεν θα είναι υποψήφιοι Βουλευτές, γιατί με τη στάση τους έπληξαν το κύρος του Κινήματος.»

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκδώσει προσωπική ανακοίνωση:

«Όπως ο κάθε πολίτης αισθάνθηκα βαθιά απογοήτευση για την απόφαση συναδέλφων.

»Πέραν όμως της απογοήτευσης υπάρχει και η ευθύνη.

»Ευθύνη απέναντι σε ένα κίνημα που ελπίζει, σε ένα κίνημα που ανανεώνεται, σε ένα κίνημα που φέρνει μια νέα ηθική.

»Από σεβασμό σε αυτό το κίνημα απαιτώ από τους συναδέλφους μου να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες» αναφέρει στη δήλωση του ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με την πρωτοβουλία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν στην Βουλή τροπολογία για την επέκταση του «Πόρτο Καρράς».

Στο μεταξύ, 2 εκ των 9 βουλευτών, οι κ.κ Κουρουπλής και Διαμαντής ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι, οι ίδιοι δεν είχαν υπογράψει, ενώ ο βουλευτής Σπύρος Βούγιας σημείωσε ότι, έκανε λάθος και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Από τη πλευρά τους οι βουλευτές Κατσανέβας και Σταρατηλάτης υπεραμύνθηκαν της τροπολογίας επισημαίνοντας την ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή.

«Από ποιον κυβερνάται ο τόπος;»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τόσο χθες το πρωί στη Βουλή, όσο και νωρίτερα σήμερα, η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε, κατά τον πιο επίσημο τρόπο, την αποκρουστική τροπολογία-σκάνδαλο του Υφυπουργού και των εννέα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο Κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος είχε κατορθώσει να σταματήσει την πρώτη φορά που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο.

»Η τροπολογία αυτή ξεδιάντροπα κατατέθηκε, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα όργιο πελατειακών ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής.

»Κάτω από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε, ο Υφυπουργός Πάχτας αναγκάστηκε ήδη σε παραίτηση.

»Όμως η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα. Κυβερνάται αυτός ο τόπος, και από ποιον; Ο κ. Σημίτης που βρίσκεται; Γιατί δεν ζήτησε αυτός την παραίτηση;

»Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από επιλεκτικές διαρροές του περιβάλλοντός του. Οι συγγνώμες δεν αρκούν.

»Τουλάχιστον αυτή τη φορά, οι εμπλεκόμενοι Βουλευτές πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πολιτική σκηνή.

»Καλούμε τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και να παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής με τη σωρηδόν παραγωγή ρυθμίσεων και νομοσχεδίων».


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Έρευνες για 15 αγνοούμενους του «Kephi»

Το λιμάνι της Βαλέτα στη Μάλτα

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό 15 αγνοούμενων ναυτικών του ελληνικής ιδιοκτησίας, υπό σημαία νήσων Κομόρες, φορτηγού πλοίου Kephi που βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων, εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, εντός των χωρικών υδάτων της Μάλτας.

Δύο μέλη του πληρώματος που αποτελείται από 16 Αιγύπτιους και έναν Έλληνα διασώθηκαν.

Παραπλέοντα σκάφη -το υπό αμερικανική σημαία φορτηγό πλοίο ''Merlin'', καθώς και το υπό σημαία Ουκρανίας φορτηγό πλοίο ''Yuriy Savinoy''- συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

Το μήκους 118 μέτρων, φορτηγό πλοίο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 2:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το Kephi μετέφερε 8.000 τόνους τσιμέντο έχοντας ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό λιμάνι της δυτικής Αφρικής.

Βυθίστηκε 120 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης εντός των χωρικών υδάτων της Μάλτας.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 10:05 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση Πάχτα-Μητσοτάκης

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μοιράζουν οικόπεδα για ψήφους. Φρούδες υποσχέσεις στους ομογενείς.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χωρίς τον Μητσοτάκη η Βουλή. Συγκίνηση και λόγια αγάπης μετά την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγώ δίνω το παράδειγμα. Μήνυμα ανανέωσης η αποχώρηση του Κ. Μητσοτάκη.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μαζί για τη νίκη στο νησί των γενναίων. Με μία κίνηση ψυχικού μεγαλείου ο Επίτιμος έλυσε τα χέρια του Κ. Καραμανλή και σήμερα τον συνοδεύει σε περιοδεία στην Κρήτη.

Η ΑΥΓΗ: Καταιγίδα αποκαλύψεων τραντάζει κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ. Για το σκάνδαλο της τροπολογίας του "Πόρτο-Καρράς".

ΑΥΡΙΑΝΗ: Έδιωξε τη σαβούρα ο Γιώργος. Πέταξε με τις κλωτσιές τον Πάχτα έξω από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αγροτική μεταρρύθμιση προαναγγέλλει ο Γ. Παπανδρέου. Νέα εντυπωσιακά μέτρα για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Με το βλέμμα στο μέλλον. Ιστορική απόφαση Μητσοτάκη ανοίγει το δρόμο της νέας εποχής.

ΕΘΝΟΣ: Βαθιά το νυστέρι βάζει ο Γ. Παπανδρέου. Παραιτήθηκε ο Χρ. Πάχτας εκτός ψηφοδελτίων όλοι οι εμπλεκόμενοι βουλευτές στην τροπολογία-σκάνδαλο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο πρύτανης της Βουλής αποσύρεται, "πυροβολώντας". Δεν θα είναι υποψήφιος ο Κ. Μητσοτάκης στις Εκλογές και τάσσεται, αναφανδόν, υπέρ της ανανεώσεως της πολιτικής ζωής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Συναγερμός για τα πλαστά ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 30%. Πύλη εισόδου αναδεικνύεται η βόρεια Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλονίζει το... νέο ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο Πάχτα. Σάλος: Σε κρίση κυβέρνηση και κόμμα. Παραίτηση του υφυπουργού μέσω TV.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παραίτηση για το Πόρτο Καρράς. Πάχτας μετά τη θύελλα και το "δυστυχώς".

ΕΣΤΙΑ: Υπόδειγμα ο Μητσοτάκης. Συγκινητική αποχώρησις από τον κοινοβουλευτικό βίο.

Espresso: Τζώρτζογλου-Γεωργιάδου: Ποιος θα πάρει το παιδί και πως μοίρασαν την περιουσία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το μήνυμα Μητσοτάκη. Κήρυκας ανανέωσης και ενότητας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ντροπολογία ...παραιτεί Πάχτα. Διευκρινήσεις από το Μ. Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου.

ΤΑ ΝΕΑ: Ο Γιώργος χθες τη νύχτα έδιωξε και τους 10 βουλευτές. Για τη σκανδαλώδη τροπολογία.

ΝΙΚΗ: Ο Μητσοτάκης έφυγε οι "βαρώνοι" μένουν. "Λάδι στη φωτιά" η αποχώρησή του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κέρδη τραπεζών: 30%. Εργατικό εισόδημα: 3%. Ιδού τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Traffic News: Πόλεμος Παπαδάκη με Αυτιά. Τα νούμερα τηλεθέασης χώρισαν δάσκαλο και μαθητή. Καρφιά και ειρωνείες στον αέρα.

Η ΧΩΡΑ: Μέγα σκάνδαλο παραμονές εκλογών. Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδης "έφαγαν" νύχτα τον Πάχτα γιατί πέρασε στη ζούλα "αμαρτωλή" τροπολογία.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόκκινη κάρτα σε 9 βουλευτές. Καρατόμηση για την τροπολογία του ''Πόρτο Καρράς''.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυτοί κυβερνούν... Αποπέμφθηκε ''παραιτηθείς'' ο Χρήστος Πάχτας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παραιτήθηκε ο Πάχτας. Ως πρωταγωνιστής σκανδαλώδους τροπολογίας.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Εκτος θάνατος από την γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ

Αυξάνουν τα θύματα της γρίπης των πουλερικών σε Βιετνάμ και Ταιλάνδη

Πέντε παιδιά και ένας ενήλικας είναι ο απολογισμός των θανάτων που προκάλεσε η αποκαλούμενη γρίπη των πουλερικών στο Βιετνάμ.

Ο ιός εκδηλώθηκε πρώτα σε κοτόπουλα στην Ταιλάνδη και πιστεύεται ότι έχει περάσει και στην ανθρωπινη αλυσίδα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη του ιού θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την δημόσια υγεία.

Η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταιβάν και η Νότιος Κορέα είναι οι νέες προσθήκες στον μακροσκελή κατάλογο των χωρών που έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταιλάνδη, την μεγαλύτερη εξαγωγέα πουλερικών στην Ασία.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαική Ένωση και η Ιαπωνία προχώρησαν στην πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πουλερικών από την Ν.Ανατολική Ασία.

Ανθεκτικός ιός

Ο ιός της γρίπης που προέρχεται από τα πουλερικά εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1997.

Οι επιδημιολόγοι είχαν, τότε, προειδοποιήσει ότι τυχόν μετάλλαξή του θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία, λόγω της ανθεκτικότητας και της αυξημένης θνησιμότας του συγκεκριμένου ιού.

Οι αρχές της Ταιλάνδης επιβεβαίωσαν ότι δύο αγόρια νοσηλεύονται με τα συμπτώματα του ιού.

Επισημαίνουν, δε, ότι άτομα που ήρθαν σε επαφή με πουλερικά και έχουν πυρετό ή συμπτώματα βρογχίτιδας πρέπει επειγόντως να επισκεφθούν το γιατρό.

Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που προσεβλήθησαν από την ασθένεια των πουλερικών είχαν άμεση επαφή με τα πτηνά.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 08:32 (Ώρα Λονδίνου)

Γέφυρες με την Ευρώπη ρίχνει ο Ντικ Τσένι

Την συνδρομή των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ για το Ιράκ θα ζητήσει από το Νταβός ο Ντικ Τσένι

Η παρουσία του Ντικ Τσένι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατεία που έχει, τον τελευταίο καιρό, εξαπολύσει η Ουάσινκτον με στόχο να πείσει όλο και περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στην διαδικασία εκδημοκρατισμού του Ιράκ.

Η εκστρατεία αυτή υπαγορεύεται από την ολοένα αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι ΗΠΑ από τις εσωτερικές δυνάμεις του Ιράκ που ζητούν την μεταβίβαση της εξουσίας μέσα από άμεσες εκλογές.

Ο κ. Τσένι γνωρίζει πολύ καλά ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του και ειδικά ο πόλεμος στο Ιράκ και οι δυσάρεστες παρενέργειες του, δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην Ευρώπη.

Γι αυτό και θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες και να πείσει τους συμμετέχοντες στην Σύνοδο του Νταβός, πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες, πως γνώμωνας της αμερικανικής πολιτικής είναι ένας ασφαλέστερος κόσμος και να αντικρούσει κατηγορίες που φέρουν την κυβέρνηση Μπους να ακολουθεί ένα νεο-ιμπεριαλιστικό δόγμα στην εξωτερικής της πολιτική.


Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Παραίτηση του επικεφαλής των επιθεωρητών στο Ιράκ

Η απουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ οδηγεί σε παραίτηση τον Ντειβιντ Κέι.

Ο Ντέιβιντ Κέι απέφυγε να αιτιολογήσει την απόφασή του, ωστόσο πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι είχε βαθειά απογοητευθεί από την όλη έρευνα.

Πάντως, ο ίδιος είχε, πρόσφατως, εκφράσει την εκτίμιση πως το Ιράκ δεν διέθετε χημικά ή βιολογικά όπλα στην δεκαετία του 1990.

«Δεν νομίζω ότι υπήρχαν ποτέ», είχε πεί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Η Ομάδα Ερευνών για το Ιράκ συστάθηκε από τη CIA τον περασμένο Ιούνιο, σε μια ύστατη προσπάθεια εντοπισμού των περίφημων όπων μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

«Σοβαροί ισχυρισμοί»

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Τζον Λέιν, θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του κ. Κέι ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ είναι πολύ σοβαροί.

Και αυτό επειδή ο Ντέιβιντ Κέι, όταν ανέλαβε το πόστο του είχε δημόσια εκφράσει την εκτίμιση πως τα όπλα του Ιράκ ηταν μία μεγάλη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, έπλεξε το εγκώμιο του Ντέιβιντ Κέι, αναφερόμενος στον επαγγελματισμό και την προσωπικότητά του.

Την θέση του παραιτηθέντος Ντειβιντ Κέι πιστεύεται ότι θα αναλάβει ο Τσάρλς Ντουέλφερ, πρώην επιθεωρητής των Η.Ε.

Ο κ. Ντουέλφερ είχε δηλώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι οι πιθανότητες να εντοπισθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ είναι μηδενικές.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.