Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-22

  1. Φερχόιγκεν: «Επίλυση τώρα»
  2. Ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κασμίρ
  3. Νέα προβλήματα στον Άρη
  4. Άφιξη Πατριάρχη στην Κούβα
  5. Μεγάλες υποσχέσεις, μικρές προσδοκίες
  6. 24ωρο βίας στο Ιράκ
  7. Μαζικές απολύσεις στην Κόντακ
  8. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  9. Στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπανδρέου
  10. Ώρα Aβραμόπουλου για τη ΝΔ
  11. Eνέσκηψε πολικό ψύχος
  12. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  13. Kακοκαιρία και οικονομία
  14. Στα ίχνη της Περσικής αρμάδας
  15. «Συγχωρείστε, αγνοείστε, τιμωρείστε»
  16. Απεργία στο γαλλικό ΕΣΥ
  17. Γυναίκες θύματα επίθεσης στο Ιράκ
  18. Αισιοδοξία Πάουελ για Β. Κορέα
  19. Αισιόδοξος ο Πάουελ για τη Β. Κορέα
  20. Σαρόν: «Ανοησίες τα περί παραίτησης»
  21. «Συγχωρείστε, αγνοείστε, τιμωρείστε»
  22. Αισιόδοξος ο Πάουελ για τη Β. Κορέα
  23. «Υπόθεση ελληνικό νησί»

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2004 - 02:52 (Ώρα Λονδίνου)

Φερχόιγκεν: «Επίλυση τώρα»

Με αφορμή τη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο οι βρετανικές εφημερίδες εξετάζουν τις προοπτικές για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με αναφορές στο ρόλο της Τουρκίας.

«Απαισιοδοξία Αθηνών»

«Ο τουρκικός στρατός είναι το κύριο εμπόδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας Κύπρου, λένε οι Έλληνες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της «Γκάρντιαν», το οποίο αναφέρει στην πρώτη παράγραφο ότι «η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί πολλές επιφυλάξεις ως προς την προοπτική σύναψης συμφωνίας με την Τουρκία για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη ανεπίσημες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων προσθέτει ότι το πρόβλημα για τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο τουρκικός στρατός, ο οποίος δεν προτίθεται να χάσει τον έλεγχο που διαθέτει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων, Ασοσιέτεντ Πρες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ηγεσία του θα καταβάλει προσπάθειες μέχρι την «τελευταία στιγμή» για την ενοποίηση της Κύπρου.

Αναφερόμενος σε αυτή τη δήλωση μη κατονομαζόμενος Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε, σύμφωνα με την Γκάρντιαν, ότι «μέχρι το τέλος του 2004 ενδέχεται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, αλλά όχι πριν από την 1η του Απρίλη ή του Μάη».

«Τώρα ή ποτέ»

«Η τελική ευκαιρία για τη γεφύρωση της διχοτομημένης Κύπρου», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, το οποίο φιλοξενούν στις σελίδες τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Δε θα ήταν κάπως παράδοξη η παρουσία κυανόκρανων στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν θα ήταν κάπως παράδοξη η ένταξη ενός κράτους μέλους κομμένου στα δύο με συρματοπλέγματα και ναρκοπέδια », αναρωτιέται ο Γερμανός επίτροπος στην αρχή του σχολίου του και προσθέτει παρακάτω «είμαι πεπεισμένος ότι το παράθυρο για την εξεύρεση λύσης πριν από τη διεύρυνση της ΕΕ είναι ανοικτό».

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν υποστηρίζει το άνοιγμα της πράσινης γραμμής και η καθημερινή μετακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από το βορρά στο νότο και από το νότο προς το βορρά είναι «ελπιδοφόρα σημάδια για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο πλευρών».

Ο επίτροπος της Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη και έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και υπόσχεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση στο νησί σε περίπτωση διευθέτησης του Κυπριακού.

Στην αντίθετη περίπτωση ο κ. Φερχόιγκεν επισημαίνει: «έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί κριτήριο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, είναι πράγματι πιθανό τα 25 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να συναινέσουν ομόφωνα στο τέλος του 2004 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ακόμα το νησί θα είναι διχασμένο;»

Τέλος ο κ. Φερχόιγκεν απευθύνει έκκληση για νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις και καταλήγει με την άποψη ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων, «της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ευρώπη στο σύνολό της».

Εκκλήσεις εξ Αθηνών

Στις εκκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αναφέρεται δημοσίευμα των «Τάιμς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η συμβιβαστική λύση θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδος όσο και της Βρετανίας.

Η εφημερίδα παραθέτει τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου χθες στο Λονδίνο, αναφέρεται στη δημοσκόπηση που φανέρωσε μια μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης και κλείνει σχολιάζοντας, «ωστόσο ο αγγλόφιλος απόφοιτος του πανεπιστημίου LSE είναι ο νέος υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στη σκληρή εκλογική μάχη με τη Νέα Δημοκρατία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και επιζητά απεγνωσμένα μια ανατροπή στην εξωτερική πολιτική για να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους στην πατρίδα του».


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 23:55 (Ώρα Λονδίνου)

Ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κασμίρ

Με «ανοιχτό μυαλό» προσήλθαν στις συνομιλίες οι αυτονομιστές

Η κυβέρνηση της Ινδίας είχε συνομιλίες με μετριοπαθείς αυτονομιστές ηγέτες του Κασμίρ για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

Η Ινδία έχει ήδη συμφωνήσει να συζητήσει με το Πακιστάν το θέμα της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ στα πλαίσια ενός ευρύτερου διαλόγου.

Η συνάντηση στο Δελχί μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λ.Κ. Αντβάνι και των πέντε ηγετών της Διακομματικής Διάσκεψης Χουριγιάτ διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Σε κοινή δήλωσή τους είπαν ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε πράξη βίας στο Κασμίρ.

Η ινδική κυβέρνηση συμφώνησε ακόμα να επανεξετάσει τις περιπτώσεις όσων κρατούνται στο Κασμίρ.

Αλλά άλλες αυτονομιστικές οργανώσεις και από τις δυο πλευρές της γραμμής ελέγχου που διαιρεί το Κασμίρ- απέρριψαν τις συνομιλίες χαρακτηρίζοντάς τις άνευ σημασίας.

Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις δεκαπεντάχρονες ταραχές.

Η Ινδία και το Πακιστάν που και οι δύο διεκδικούν το Κασμίρ έχουν έρθει τρεις φορές σε πόλεμο για τη διαφιλονικούμενη περιοχή, από το 1947.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 19:54 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα προβλήματα στον Άρη

Το Σπίριτ έχει στείλει μερικές από τις λεπτομερέστερες φωτογραφίες του εδάφους του Άρη

Επιστήμονες της Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ΝΑΣΑ, λένε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαφής τους με το ρομποτικό όχημα που έχουν στείλει στον πλανήτη Άρη.

Λένε πως δεν είναι σαφές τι ακριβώς έχει προκαλέσει το πρόβλημα, που όπως λένε οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ θα μπορούσε να οφείλεται σε σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα τροφοδοσίας, σε διάβρωση του λογισμικού στον υπολογιστή του Σπίριτ ή σε προβλήματα στα στοιχεία μνήμης του οχήματος.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν, νωρίτερα, καιρικές συνθήκες στη Γη, προκάλεσαν καθυστέρηση όπως φαίνεται στα σήματα που στέλνονταν προς το Σπίριτ, τα οποία του έδιναν εντολές τι να κάνει στη συνέχεια.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Πιτ Θάισιγκερ, είπε ότι υπήρχε μια πολύ σοβαρή ανωμαλία στην επικοινωνία με το ρομποτικό όχημα.

Το Σπίριτ προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 3 Ιανουαρίου στα πλαίσια μιας αποστολής που ερευνά αν ο κόκκινος πλανήτης είχε κάποτε συνθήκες που επέτρεπαν την ανάπτυξη ζωής.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 18:16 (Ώρα Λονδίνου)

Άφιξη Πατριάρχη στην Κούβα

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ο ηγέτης της Κούβας

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο λαός της Κούβας και ο ηγέτης του, Φιντέλ Κάστρο, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που έφτασε στην Αβάνα αργά χθες το βράδυ, στα πλαίσια πενθήμερης επίσκεψης στο νησί.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πνευματικός ηγέτης των τριακοσίων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών επισκέπτεται χώρα της Λατινικής Αμερικής, με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου ορθόδοξου ναού στο νησί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC Στίβεν Γκιμπς, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε με αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που του παρεχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.

«Καθώς κατέβηκε από το αεροσκάφος ντυμένος με τα μαύρα άμφιά του, τον προϋπάντησε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο» λέει ο ανταποκριτής μας.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Μέγαρο της Επανάστασης για την επίσημη τελετή υποδοχής.

Σε πολλούς προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κούβα - κράτος κομμουνιστικό που μέχρι πριν δέκα χρόνια δεν αναγνώριζε καμία θρησκεία γίνεται το πρώτο κράτος της περιοχής που επισκέπτεται Ορθόδοξος Πατριάρχης.

Η ορθόδοξη κοινότητα στο νησί αριθμεί μόλις δύο χιλιάδες πιστούς - στην πλειοψηφία τους Ρώσους που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Αλλά όπως είπαν πηγές της πατριαρχικής ακολουθίας η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την γενναιόδωρη προσφορά της κυβέρνησης Κάστρο, που έκτισε το ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της παλαιάς πόλης της Αβάνας, τον οποίο και δώρισε στην Ορθόδοξη Εκκλησία.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 15:39 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλες υποσχέσεις, μικρές προσδοκίες

Υπόσχεση για προσπάθεια λύσης του Κυπριακού πριν την 1η Μαΐου έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της πολύ σημαντικής επίσκεψης του στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα.

«Συμφωνούμε απόλυτα με την εκτίμηση του ότι από την λύση ή μη του προβλήματος θα επηρεασθεί αναλόγως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας» είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε:

«Μεταφέραμε τις απόψεις μας στον Ραούφ Ντενκτάς και την νέα κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου και μας διαβεβαιώνουν πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την επίλυση του Κυπριακού έως την 1η Μαΐου».

«Είμαστε καλών προθέσεων κι αν και η άλλη πλευρά είναι επίσης καλών προθέσεων είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα φθάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Κούρδοι Ιράκ και Κυπριακό στην ατζέντα

Ταυτόχρονα όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου, έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός με την αμερικανική ηγεσία.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Ανατολή αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Ερντογάν θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την προοπτική αυτονόμησης των Κούρδων του βορείου Ιράκ και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρούν να ελέγξουν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ.

Μέχρι και το τελευταίο λεπτό πριν την 1η Μαΐου θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος

Ρ Τ Ερντογάν

Ο τουρκικός τύπος, όμως, επικαλούμενος Αμερικανούς διπλωμάτες αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα πρέπει να αναμένει καμία δέσμευση από τον Τζορτζ Μπους για το Κιρκούκ.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πάντως ασχολούνται περισσότερο με το δεύτερο μεγάλο ζήτημα των συνομιλιών - το Κυπριακό καθώς το συνδέουν άμεσα και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ύστερα και από την αιφνίδια επίσκεψη στην Άγκυρα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο τουρκικός Τύπος θεωρεί δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μπους θα πιέσει για εξεύρεση λύσης πριν από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποστηρίξει την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

Οι λεπτομέρειες πάντως των συνομιλιών Ερντογάν - Μπους για την Κύπρο θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα αλλά και τις επαφές που θα έχει ο κ. Ερντογάν με τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Αναλυτές όπως ο Γιασμίν Χονγκάρ της Μιλιέτ επικαλούμενοι Αμερικανούς διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι αν η Άγκυρα σεβαστεί το πνεύμα του σχεδίου Ανάν δεν αποκλείεται ο πρόεδρος Μπους να καλέσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ή τον καγκελάριο της Γερμανίας να στηρίξουν την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τέλος σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει από τον Ερντογάν διευκολύνσεις για αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, ενδέχεται να συζητήσει το πρόσφατο διπλωματικό άνοιγμα της Άγκυρας προς τη Συρία και το Ιράν.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 16:47 (Ώρα Λονδίνου)

24ωρο βίας στο Ιράκ

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ γίνονται εκ νέου στόχος αιματηρών επιθέσεων

Στο Ιράκ νέες επιθέσεις δέχθηκαν το περασμένο 24ωρο οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής αλλά και Ιρακινοί που εργάζονται για αυτές.

Το πρωί τουλάχιστον τρεις Ιρακινές που εργάζονταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση της Χαμπανίγια σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ενόπλων στο λεωφορείο που τις μετέφερε.

Το περιστατικό συνέβη καθώς το όχημα που μετέφερε εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας διέσχιζε την πόλη Φαλούτζα, εστία πρόσφατων επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι επιβάτες του λεωφορείου - και σύμφωνα με μία πηγή υπέκυψε στα τραύματά του και ο οδηγός.

Στην ίδια πόλη επίθεση σημειώθηκε επίσης επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικού φυλακίου , με αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ιρακινών αστυνομικών και ενός περαστικού.

Φαλούτζα: Έρευνες στα ερείπια αστυνομικού φυλακίου μετά την επίθεση

Λίγες ώρες νωρίτερα δύο Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο - και ένας συνάδελφός τους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - όταν το στρατόπεδο στο οποίο βρίσκονταν δέχθηκε επίθεση από όλμους και ρουκέτες, όπως ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Η επίθεση συνέβη σε προκεχωρημένο φυλάκιο των αμερικανικών δυνάμεων, στην πόλη Μπακούμπα - 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Στη συνέχεια οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση, «χωρίς να προκαλέσουν απώλειες στον εχθρό» όπως δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ.


Μαζικές απολύσεις στην Κόντακ

Η Κόντακ απολύει το 20% του προσωπικού της λόγω μειωμένης κερδοφορίας

Η αμερικανική εταιρεία φωτογραφικών ειδών Ίστμαν Κόντακ ανακοίνωσε ότι απολύει μεγάλο μέρος του προσωπικού της ανά τον κόσμο λόγω κατακόρυφης πτώσης των κερδών της.

Η διοίκηση της Κόντακ ανήγγειλε ότι θα περικόψει 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή το 20% του εργατικού της δυναμικού.

Σκοπός της κίνησης είναι η εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το 2007.

Τα κέρδη της εταιρείας έπεσαν το τελευταίο τρίμηνο του 2003 σε 19 εκατομμύρια δολάρια, από 113 εκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Η πτώση αυτή σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της εταιρείας ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

Η απόφαση για τις μαζικές απολύσεις ελήφθη λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα εστιάσει την εμπορική της δραστηριότητα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Η Κόντακ μάλιστα είπε ότι θα σταματήσει να πουλά κάμερες συμβατικής τεχνολογίας στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και Δυτικής Ευρώπης.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Ο απολιτιστος κλεφτης δεν παραδεχεται την κλοπη που εκανε, ο πολιτισμενος προσπαθει να βρει δικαιολογιες για την πραξη του. Η ιστορια κρινει τις πραξεις ενος εθνους. Ειναι προσβολη για το κοινο συναισθημα ο τροπος που ανταποκρινεται η βρετανικη κυβερνηση στην δημοσκοπηση που αναφαιρεται στην σελιδα σας.

Γιώργος Ανδρεάδης (Ελλάς)

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 13:54 (Ώρα Λονδίνου)

Στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπανδρέου

Επίσκεψη - αστραπή στο Λονδίνο πραγματοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου

Με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ και τον ομόλογο του υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο συναντήθηκε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια επίσκεψη - αστραπή στο Λονδίνο.

Όπως είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC η Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Μπλερ συναντήθηκε με το Γιώργο Παπανδρέου υπό την ιδιότητά του ως μελλοντικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ο Τζακ Στρο είδε τον κ. Παπανδρέου ως υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Επίσης εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου τόνισε ότι είναι σύνηθες για τον Τόνι Μπλερ να συναντά αρχηγούς κομμάτων άλλων χωρών.

Συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ

Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή τους οι κ.κ. Μπλερ και Παπανδρέου αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, στις προτάσεις για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Βρετανός πρωθυπουργός του εξέφρασε το αυξημένο ενδιαφέρον της Βρετανίας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, εξέθεσε στο συνομιλητή του όλες τις παραμέτρους γύρω από το θέμα, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί πλέον μία νέα δυναμική, καθώς σε λίγους μήνες η Κύπρος θα ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τόνι Μπλερ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις και ότι αισιοδοξεί πως μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τόσο δηλαδή το Βρετανικό Μουσείο όσο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να έρθει στο Λονδίνο και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, για νέες συνομιλίες με τη βρετανική ηγεσία όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων.

Τέλος οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε προς τον κ. Μπλερ τις πολιτικές προτεραιότητες των σοσιαλιστών και τις προτάσεις τους ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Παπανδρέου συναντάται επίσης με το Βρετανό ομόλογό του, Τζακ Στρο, με κύριο θέμα στις συνομιλίες τους το Κυπριακό. Μετά οι δύο υπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη γερμανική ηγεσία.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 12:33 (Ώρα Λονδίνου)

Ώρα Aβραμόπουλου για τη ΝΔ

Eπέστρεψε στη ΝΔ ο Δ. Aβραμόπουλος

Tην επανένταξη του Δημήτρη Aβραμόβουλου στη ΝΔ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής και ο πρώην δήμαρχος Aθηναίων.

Oι δύο άνδρες συναντήθηκαν στα γραφεία της ΝΔ στη Pηγίλλης και μετά τη συνάντηση επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή του κ. Aβραμόπουλου από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

O πρώην δήμαρχος αναμένεται να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην A' εκλογική περιφέρεια Aθηνών, όπου εκλεγόταν και στο παρελθόν.

O κ. Aβραμόπουλος δήλωσε, πως «στόχος είναι η διεύρυνση της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης», προσθέτοντας ότι συστρατεύεται με τη ΝΔ και τον πρόεδρό της.

Eν τω μεταξύ, ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές ορισμένων ιστορικών στελεχών της ΝΔ, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Mιλτιάδης Έβερτ και ο πρώην υπουργός Γιάννης Bαρβιτσιώτης θα παραμείνουν στο ψηφοδέλτιο Eπικρατείας, στο οποίο θα συμμετάσχουν επίσης ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς και ο εκπρόσωπος Tύπου του κόμματος Θοδωρής Pουσσόπουλος.

Eξάλλου, μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση γυναικών - οπαδών της ΝΔ.

H βασική εξαγγελία αφορά το χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης κάθε οικογένειας με τρία παιδιά, αντί τεσσάρων όπως ισχύει σήμερα, ώστε να επωφελούνται περισσότερες οικογένειες από τις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας.

O πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ακόμη, ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα ολοήμερα σχολεία και δωρεάν νηπιαγωγεία, καθώς και ότι θα ενισχυθεί ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 12:11 (Ώρα Λονδίνου)

Eνέσκηψε πολικό ψύχος

Σειρά προβλημάτων και στις συγκοινωνίες

Έντονη κακοκαιρία παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές της Eλλάδας, με χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και ανέμους.

Kλειστά είναι πολλά τμήματα του επαρχιακού ορεινού οδικού δικτύου της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης, ενώ στους νομούς Mαγνησίας και Kαρδίτσης περίπου 50 χωριά έχει αποκλεισθεί.

Δυσκολίες στην κυκλοφορία παρατηρούνται και σε δρόμους της Aττικής, λόγω του χιονιού και της διακοπής λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, ενώ η εθνική οδός Aθηνών - Kορίνθου έχει αποκλεισθεί στην είσοδο προς Aθήνα λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Λόγω της κακοκαιρίας παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, με συνεχείς διακοπές και μπλακ άουτ σε ορισμένες περιοχές, ενώ τα σχολεία παραμένουν κλειστά στη βορειοανατολική Aττική, καθώς και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Pοδόπης και Έβρου.

Oι ισχυροί άνεμοι (έως και 11 μποφόρ) κρατούν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, ενώ όλες οι γραμμές φέρι μπόουτ δεν λειτουργούν εκτός εκείνης του Pίου - Aντιρρίου.

Aλλά και οι αεροπορικές συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 15 πτήσεις εσωτερικού, στη βόρειο Eλλάδα και τα νησιά του ανατολικού Aιγαίου.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

The Marbles are Greek and belong to the Greeks

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

Ειναι σαφές οτι τα μαρμαρα του Παρθενωνα αποτελουν μοναδικο δειγμα της αρχαιας ελληνικης τεχνης και κουλτουρας. Η τοποθετηση και εκθεση τους επί σειρα ετων στο Βρετανικο Μουσειο μπορεί βεβαιως να αποτελεσε μια πρωτης ταξεως «διαφημιση» τοσο της Ελλαδας οσο και του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και να τα προφυλαξε απο την ενδεχομενη καταστροφη, ωστοσο τα γλυπτα θα επρεπε να μεταφερθουν στον τοπο που δημιουργηθηκαν, στην πολη που ενεπνευσε τους δημιουργους τους, στην χωρα της οποιας το πνευμα αντιπροσωπευουν. (...)

Εφοσον τα γλυπτα θα φυλασσονται στο μουσειο της Ακροπολης σε ειδικα διαμορφωμενους χωρους, προκειμενου να αποφευχθει η περαιτερω φθορα και διαβρωση τους, μπορουμε ολοι να ειμαστε βεβαιοι οτι αυτο το βαρυσημαντο τμημα της πολιτιστικης μας κληρονομιας θα διατηρηθει στο ακεραιο πρωτα για τους Ελληνες και επειτα για ολους τους λαους του κοσμου. Η δοξα που τα μαρμαρα φερνουν στον εαυτο τους ανηκει στους Ελληνες!

Μαργαρίτα Μπέη (Ελλάς)

It is without a question that the marbles should be returned to Greece. No country should allow such sacrilege of its ancient history. By what right do the Brits hold Greek monuments?

Peggy Karatza (Leeds, UK)

Φυσικα να επιστραφουν!!!

Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης (Ελλάς)

Tο ηθικο οφελος για το Β.Μ. και για ολο το U.K. θα ειναι πολυ μεγαλο.

Aνδρέας Αθανασίου (Ελλάς)

The marbes are Greek and belong to the Greeks period.

Petros Papadopoulos (Culver City, USA)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 11:54 (Ώρα Λονδίνου)

Kακοκαιρία και οικονομία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πολύτεκνες οι οικογένειες με τρία παιδιά. Ρητή δέσμευση Καραμανλή για την κυβέρνηση της ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): ΤΑ ντοκουμέντα της προπαγάνδας. Το ΕΣΡ έδωσε τα στοιχεία της πασοκικής μονοφωνίας στα κανάλια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομολογία ήττας από τον Άκη. Μία δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ανάβει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Ύπουλο σχέδιο Γιώργου. «Πραξικόπημα» (με τη συνδρομή Παπούλια) στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΑΥΓΗ: Ξεφουσκώνει η πρόταση - παγίδα για τους νέους. Σύγχυση σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Εφιάλτης για τη ΝΔ η επιστροφή του Λαλιώτη. Τρέμει η Ρηγίλλης τον «αρχιτέκτονα» των αλλεπάλληλων εκλογικών θριάμβων της δημοκρατικής παράταξης.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επιχείρηση «Γοητεία»: Παπανδρέου - Καραμανλής στις γυναίκες. Προσπαθούν να προσελκύσουν «το άλλο μισό του ουρανού» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομολογία ήττας από τον Άκη. «Θα έχουμε εκλογές πάλι σε ένα χρόνο».

ΕΘΝΟΣ: Σχεδιάζουν ανατροπή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πρόταση Μπαμπινιώτη για την κατάργησή τους και οι αναμενόμενες εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκάφος... συνοδείας ο Κ. Λαλιώτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χάνουμε τις εκλογές. Ομολογία ήττας από τον Άκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πολύτεκνη η οικογένεια με 3 παιδιά. Καραμανλής: Και δέκα μέτρα για τη στήριξη της Ελληνίδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πυρ, γυνή και... ψήφος. Θηλυκή ημέρα χθες, από άμβωνος και βήματα.

ΕΞΠΡΕΣ: Δεν πλησιάζει επενδυτής. ΙΟΒΕ: Η πορεία των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

ΕΣΤΙΑ: Σε κίνδυνο η οικονομία. Η κυβέρνησις καταφεύγει σε ασύστολα ψεύδη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εκλογικός αγώνας με διακυμάνσεις. Προβάδισμα ΝΔ. Οι ψηφοφόροι σε κινητικότητα.

ΚΕΡΔΟΣ: Οι ξένοι επενδυτές μας αγνοούν επιδεικτικά. Η Ελλάδα οδηγείται στο περιθώριο των διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία. «Ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρέος και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Άκης: Εκλογές πάλι το 2005... Ο υπουργός προβλέπει απανωτές εξελίξεις.

METRORAMA: Με εγγύηση δημοσίου. Ανάσα ρευστότητας για μικρομεσαίους από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αναποτελεσματικά τα κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Απαισιόδοξες εκτιμήσεις σε μελέτη του ΙΟΒΕ.

ΤΑ ΝΕΑ: Βόμβα Νο 2 από Γιώργο για Πανελλήνιες. Μελετούν μέχρι και κατάργηση Εξετάσεων.

ΝΙΚΗ: Δημοκρατική πανστρατιά. Μαζί και πάλι όλο το ΠΑΣΟΚ. Διαδοχικές συναντήσεις Παπανδρέου με την ιστορική κομματική ηγεσία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τα αιτήματα του ΣΕΒ ικανοποιούν οι «νέες ιδέες». Ρεσιτάλ παροχών στην πλουτοκρατία από τον Γ. Παπανδρέου.

CITY PRESS: Μάχη για τις γυναίκες. Παπανδρέου: Διάλογος για τα προβλήματα της εργαζόμενης μητέρας με στόχο την επεξεργασία του νέου κυβερνητικού προγράμματος.

Η ΧΩΡΑ: Ο Κώστας ξεκαθαρίζει το τοπίο στη ΝΔ και ζητάει στη Βουλή καθαρές εκλογές. Επιστρέφει ο Αβραμόπουλος. Στο φουλ οι μηχανές της Ρηγίλλης για τη μεγάλη νίκη.

Κακοκαιρία

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «'στο ψυγείο' ξαναμπήκε από χθες το βράδυ όλη η χώρα. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση σήμερα, ενώ από αύριο θα υπάρξει σταδιακή εξασθένηση».

Η CITY PRESS αναφέρει ότι «κακοκαιρία και πολικό ψύχος μέχρι την Κυριακή προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, συνιστώντας προσοχή ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου αναμένεται ισχυρή θύελλα με εντάσεις που τοπικά θα ξεπεράσουν τα 11 μποφόρ».

Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι «σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται ολόκληρη η χώρα από χθες, ενώ σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι «τις ισχυρές καταιγίδες, που μετακινούνται σιγά σιγά προς το Αιγαίο, διαδέχεται ο χιονιάς, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να... προελαύνει από βορρά προς νότο - έως το απόγευμα προβλέπεται ότι θα έχει φθάσει στην πρωτεύουσα και το βράδυ στην Κρήτη».

Η ESPRESSO αναφέρει ότι «οι ισχυρές θύελλες και το απότομο κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ημερών, καθώς επέστρεψαν από χθες τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Ξένες επενδύσεις

Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι «η χώρα μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ουραγός στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, όπως πιστοποιεί σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία παρουσιάσθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 20ετία (1980-2002) τα αποθέματα εισροών ξένων επενδύσεων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1.107%, στην Πορτογαλία κατά 1.100% και στην Ιρλανδία κατά 4.136%, ενώ στη χώρα μας μόλις κατά 166%».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι «την απροθυμία επενδύσεων από τις επιχειρήσεις, τα αρνητικά αποτελέσματα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την καθυστέρηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενεργείας επισημαίνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες».

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «δεν έχουν αρχή και τέλος τα κυβερνητικά ψεύδη για την οικονομία. Ενώ η έκθεσις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρούει ευθέως τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, τα στελέχη της κυβερνήσεως εξακολουθούν να ψεύδονται ασύστολα».

Το ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία ασθενεί και η ελληνική οικονομία βήχει. Αυτή είναι η εικόνα που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης σειράς εκθέσεων σχετικών με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών, την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και την κατάσταση της απασχόλησης στα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ, κατά το 2003».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ίχνη της Περσικής αρμάδας

Το δοχείο με την αιχμή του δόρατος

Αρχαιολόγοι έχουν επιδοθεί σε επική προσπάθεια για τον εντοπισμό αρχαίου στόλου Περσικών πλοίων που καταστράφηκαν σε σφοδρή τρικυμία στις ελληνικές ακτές το 492 π.Χ.

Η αρχαιολογική ομάδα θα ψάξει να βρει τα ναυάγια της αρμάδας, την οποία έστειλε ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος για να κατακτήσει τη Ελλάδα.

Ο στόλος καταστράφηκε προτού φτάσει στον προορισμό του.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, στην βόρεια Ελλάδα, βρέθηκαν δύο περικεφαλαίες και η αιχμή ενός δόρατος.

Οι αρχαίοι θα επιστρέψουν στην περιοχή τον Ιούνιο για περαιτέρω έρευνες.

«Η περιοχή είναι εξαιρετικά πλούσια σε αρχαία ναυάγια», δήλωσε στο BBC ο Δόκτωρ Ρόμπερτ Χολφέλντερ, αρχαιολόγος στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Oι αμφορείς φαίνεται ότι προέρχονται από ναυάγιο

«Συνήθως όταν βρίσκουμε ένα ναυάγιο προσπαθούμε να συνθέσουμε την ιστορία του. Εμείς ξέρουμε την ιστορία, απομένει να βρούμε τα ναυάγια».

Η ιστορία

Η καταστροφή του Περσικού στόλου, το 492 π.Χ., εξιστορείται από τον Ηρόδοτο, στις «Ιστορίες» του.

Ο Ηρόδοτος λέει ότι ο στόλος καταστράφηκε στο όρος Άθως.

Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναυάγιο που περιείχε αμφορείς. Δεν είναι γνωστό αν το ναυάγιο ήταν μέρος του Περσικού στόλου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης την μπρούτζινη αιχμή ενός δόρατος, στο σημείο όπου, το 1999, ψαράδες είχαν ανασύρει δύο περικεφαλαίες.

Η αιχμή του δόρατος βρέθηκε στην κατοχή ενός χταποδιού, που την είχε τραβήξει μέσα στο σπίτι του, ένα δοχείο.

Η εξερεύνηση μπορεί να ρίξει φως στο πώς κατασκεύσαν οι Πέρσες και οι Αρχαίοι Έλληνες τα πολεμικά τους πλοία, τις τριήρεις.

Η αιχμή του δόρατος στα χέρια της αρχαιολόγου Κατερίνας Δελαπόρτα

Στις μάχες με τριήρων, η νίκη εξαρτάτο από το πλοίο θα κτυπήσει το άλλο με τον βαρύ μπρούτζινο πολιορκητικό κριό, στο μπροστινό μέρος της τριήρους.

Ποτέ δεν έχει βρεθεί ναυάγιο τριήρους και οι προσδοκίες της ομάδας των αρχαιολόγων είναι ανάμικτες.

«Δεν θα βρούμε τριήρη. Είχαν πολύ λίγο φορτίο, και δεν βυθίζονταν. Μπορεί όμως να βυθίστηκαν οι πολιορκητικοί κριοί», είπε ο Μάικλ Βέντε, από την αρχαιολογική ομάδα.

Τα κείμενα της αρχαιότητα αναφέρονται σε τριήρεις που διασώθηκαν, σύρθηκαν στη στεριά και επισκευάστηκαν για να ξαναχρησιμοποιηθούν».

«Είναι ένα ερώτημα το αν βυθίζονταν οι τριήρεις», είπε ο Δόκτως Σέλι Βάχσμαν, από το αμερικανικό πανεπιστήμιο A&M του Τέξας.

«Τα περισσότερα πλοία που βρίσκουμε έχουν φορτίο, που τα οδηγεί στο πυθμένα».

Οι αρχαιολόγοι στο υποβρύχιο

Ωστόσο ο Δόκτωρ Χολφέλντερ λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει βυθιστεί η τριήρης.

«Η ανεύρεση τριήρους είναι στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που εύχεται να ανακαλύψει η υποβρύχια αρχαιολογία. Και εδώ είναι το καλύτερο μέρος να την βρούμε».

Μια άλλη πιθανότητα είναι να υπάρχουν στον πυθμένα ναυάγια πλοίων ανεφοδιασμού.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Καναδέζικου Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Κατερίνα Δελαπόρτα, Έφορος Υποθαλάσσιων Αρχαιοτήτων και ο Δόκτωρ Βάχσμαν.

Γύρω στους 20.000 άνδρες χάθηκαν στην καταστροφή, που συγκλόνισε την Περσία την περίοδο που είχε βλέψεις να ενσωματώσει την ηπειρωτική Ελλάδα στην αυτοκρατορία της.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Συγχωρείστε, αγνοείστε, τιμωρείστε»

Σε δημοσίευμα της γερμανικής Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) με τον τίτλο «Έθνος με αποστολή» αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μπους δικαιολογεί την επιθετική του εξωτερική πολιτική, ενώ οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απομονώνονται.

Σε σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται ότι με την ομιλία του ο κ. Μπους εκμηδένισε τις ελπίδες της Γαλλίας για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά την αντιπαράθεση σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η απουσία κάθε ένδειξης συμβιβαστικής διάθεσης στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου δείχνει ότι εμμένει στην πολιτική του που συνοψίζεται στη ρήση «συγχωρείστε τη Ρωσία, αγνοείστε τη Γερμανία και τιμωρείστε τη Γαλλία», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Επιθετική» χαρακτηρίζει την ομιλία Μπους η Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) της Φρανκφούρτης, υπογραμμίζοντας ότι αποσκοπούσε στη βελτίωση των προοπτικών επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου το Νοέμβριο.

Την απουσία κάθε αναφοράς στις αμερικανο-γαλλικές σχέσεις υποδεικνύει και η γαλλική Λε Μoντ (Le Monde), η οποία χαρακτηρίζει την ομιλία Μπους «μαχητική».

Ήταν μία ασυμβίβαστη απάντηση στην κριτική των Δημοκρατικών για τον πόλεμο στο Ιράκ, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ή την οικονομική πολιτική.

«Ο κ. Μπους επέστρεψε στην εσωτερική πολιτική με τον καθαρό στόχο να μην αφήσει τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του να τον παρουσιάσουν ως πρόεδρο που τον απορροφά η εξωτερική πολιτικήκαι δεν ενδιαφέρεται για τα καθημερινά προβλήματα των Αμερικανών», γράφει η Λε Μοντ.

Eυρωσκεπτικισμός

Τις απεργίες των σιδηροδρομικών και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα της Γαλλίας σχολιάζει η Λιμπερασιόν (Liberation), κάνοντας λόγο για «δώρα» του Ζακ Σιράκ στους εργαζομένους, αναφερόμενη στα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας

Η Πρέσε (die Presse) της Βιένης καθιστά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και εσωτερικούς παράγοντες για την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού που εμφανίζει η χώρα, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Μόνο το ¼ των Αυστριακών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα.

Το 56% των Αυστριακών είναι της γνώμης ότι αγνοούνται ολοένα και περισσότερο οι μικρότερες χώρες-μέλη της και εκφράζουν το φόβο ότι θα αυξηθεί στο μέλλον η ισχύς των μεγάλων χωρών στην Ένωση.

Η Λιμπρ Βελζικ (La Libre Belgieque) των Βρυξελλών αναφέρεται στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Βομβάης , όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης και σημειώνει ότι ίσως το κίνημα να έχει χάσει το δρόμο του.

Φαίνεται ότι κατέστη τελικά θύμα του «γιγαντισμού» του και ότι είναι ανίκανο να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα προωθήσουν την όλη προβληματική.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 09:27 (Ώρα Λονδίνου)

Απεργία στο γαλλικό ΕΣΥ

Συνεχίζονται οι εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στις προτάσεις για περικοπές δαπανών

Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας διοργανώνουν πανεθνική απεργία και διαδηλώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προτάσεις της κυβέρνησης που αποσκοπούν σε μείωση του μεγάλου λειτουργικού ελλείμματος στο Σύστημα Υγείας.

Στο Παρίσι και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις προγραμματίζονται πορείες διαμαρτυρίας.

Πάντως οι αρχές λένε ότι οι περισσότερες υπηρεσίες υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Το γαλλικό Σύστημα Υγείας θεωρείται τοι πλέον προηγμένο στον κόσμο, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς έχουν άμεση πρόσβαση στη φροντίδα και θεραπεία που χρειάζονται, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Αλλά η κυβέρνηση Ραφαρέν λέει ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν της επιτρέπουν να διατηρήσει το υψηλό αυτό επίπεδο παροχών και ωφελημάτων στον τομέα της Υγείας.

Το έλλειμμα του γαλλικού κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της Υγείας φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται μία μόλις ημέρα μετά την απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, που δημιούργησε προβλήματα στις συγκοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 09:48 (Ώρα Λονδίνου)

Γυναίκες θύματα επίθεσης στο Ιράκ

Φωτογραφία από την τελευταία πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Τέσσερις Ιρακινές που εργάζονταν σε καθαριστήριο αμερικανικής βάσης κοντά στη Φαλούτζα σκοτώθηκαν και άλλες πέντε τραυματίσθηκαν από πυρά μασκοφόρων αγνώστων τη νύχτα της Τετάρτης.

Οι γυναίκες επέβαιναν σε μικρό λεωφορείο που δέχτηκε επίθεση, ενδεχομένως, όπως δήλωσε μία από τις τραυματίες, επειδή «είχαν καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους».

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές ότι η αμερικανική διοίκηση του Ιράκ πρόκειται να διορίσει νέο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που αναζητούν στο Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κεϊ.

Επικρατέστερος, κατά το δίκτυο, είναι ο Τσαρλς Ντάλφερ, πρώην επιθεωρητής όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως έκφραση δυσαρέσκειας του Λευκού Οίκου στη χαμηλή αποδοτικότητα της ομάδας των αμερικανών επιθεωρητών στην ανεύρεση όπλων μαζικής καταστροφής, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως περαιτέρω νομιμοποίηση του πολέμου.

Σύμφωνα με NBC ο Ντέιβιντ Κεϊ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ «βρίσκονταν σε λήθαργο» και δεν συνιστούσε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την αντίθεση της Τουρκίας στη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης στο βόρειο Ιράκ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε σε συνέντευξή την αντίθεσή του στην κρατική ανασυγκρότηση του Ιράκ σε ομοσπονδία βάσει των εθνοτήτων που ζουν εκεί, σημειώνοντας ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για το μέλλον της χώρας.

Συγχρόνως τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατά την επίσκεψή του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία Πάουελ για Β. Κορέα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δηλώνει Αμερικανός ειδικός

Την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει ενδεχομένως το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών, Κόλιν Πάουελ.

Όπως και φίλοι μας στην περιοχή, που είναι γείτονες της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και νομίζω ότι θα την πετύχουμε, είπε ο κ. Πάουελ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Κορυφαίος Αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας στο μεταξύ, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι οι αξιωματούχοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιάν, του έδειξαν κομμάτια μετάλλου, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για πλουτώνιο.

Το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο καθηγητής Ζίγκφριντ Χέκερ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το είδος του μετάλλου, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχαν ίχνη ραδιενέργειας.

Ένα άλλο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ο καθηγητής Τζον Λιούις, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Χαρακτήρισε πάντως ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν απομακρυνθεί από το χώρο αποθήκευσής τους, χιλιάδες ράβδοι απεμπλουτισμένου πλουτωνίου.

Διαβεβαιώσεις από το Ιράν

Μιλώντας εξάλλου από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, υπενθύμισε ότι το Ιράν δεν έχει επιτρέψει ακόμα την επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, που συναντήθηκε με τον κ. Στρο, διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι ποτέ δεν επεδίωξε να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Έχουμε μια εκτεταμένη και ειλικρινή συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", τόνισε ο κ. Χαταμί.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 08:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξος ο Πάουελ για τη Β. Κορέα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δηλώνει Αμερικανός ειδικός

Την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει ενδεχομένως το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών, Κόλιν Πάουελ.

Όπως και φίλοι μας στην περιοχή, που είναι γείτονες της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και νομίζω ότι θα την πετύχουμε, είπε ο κ. Πάουελ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Κορυφαίος Αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας στο μεταξύ, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι οι αξιωματούχοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιάν, του έδειξαν κομμάτια μετάλλου, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για πλουτώνιο.

Το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο καθηγητής Ζίγκφριντ Χέκερ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το είδος του μετάλλου, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχαν ίχνη ραδιενέργειας.

Ένα άλλο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ο καθηγητής Τζον Λιούις, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Χαρακτήρισε πάντως ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν απομακρυνθεί από το χώρο αποθήκευσής τους, χιλιάδες ράβδοι απεμπλουτισμένου πλουτωνίου.

Διαβεβαιώσεις από το Ιράν

Μιλώντας εξάλλου από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, υπενθύμισε ότι το Ιράν δεν έχει επιτρέψει ακόμα την επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, που συναντήθηκε με τον κ. Στρο, διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι ποτέ δεν επεδίωξε να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Έχουμε μια εκτεταμένη και ειλικρινή συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", τόνισε ο κ. Χαταμί.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 07:41 (Ώρα Λονδίνου)

Σαρόν: «Ανοησίες τα περί παραίτησης»

Mε έμφαση υπογραμμίζει ο Σαρόν ότι δεν παραιτείται

Παρά την ανακοίνωση των ισραηλικών δικαστικών αρχών ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν δίωξη εναντίον του σε σχέση με υπόθεση διαφθοράς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και χαρακτήρισε «ανοησίες» τα όσα λέγονται περί αυτού.

«Τονίζω με έμφαση ότι δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Είμαι απασχολημένος με το κυβερνητικό έργο από το πρωί έως τη νύχτα και δεν σκοπεύω να χάσω το χρόνο μου για θέματα που βρίσκονται υπό έρευνα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα αποφασισθεί από την ισραηλινή εισαγγελία αν θα απαγγείλει κατηγορία κατά του πρωθυπουργού, σχετικά με το σκάνδαλο, που αποκαλείται «Υπόθεση ελληνικό νησί», απόπειρας δωροδοκίας του ισραηλινού πρωθυπουργού, για το οποίο έχει κινηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης του επιχειρηματία.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα εξετάσουν το εάν θα απαγγείλουν κατηγορία κατά του κ.Σαρόν, του γιού του Γκιλάντ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην δημάρχου της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ, τους οποίους κατηγορείται ότι επιχείρησε στα τέλη της δεκαετίας του 90 να δωροδοκήσει ο επιχειρηματίας, Νταβίντ Άπελ, προκειμένου να προωθηθούν επενδυτικά του σχέδια σε ελληνικό νησί.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 05:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Συγχωρείστε, αγνοείστε, τιμωρείστε»

Σε δημοσίευμα της γερμανικής Μπερλίνερ Τσάιτουγκ (Berliner Zeitung) με τον τίτλο «Έθνος με αποστολή» αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Μπους δικαιολογεί την επιθετική του εξωτερική πολιτική, ενώ οι Δημοκρατικοί θεωρούν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες απομονώνονται.

Σε σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται ότι με την ομιλία του ο κ. Μπους εκμηδένισε τις ελπίδες της Γαλλίας για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά την αντιπαράθεση σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η απουσία κάθε ένδειξης συμβιβαστικής διάθεσης στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου δείχνει ότι εμμένει στην πολιτική του που συνοψίζεται στη ρήση «συγχωρείστε τη Ρωσία, αγνοείστε τη Γερμανία και τιμωρείστε τη Γαλλία», γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Επιθετική» χαρακτηρίζει την ομιλία Μπους η Φράνκφουρτερ Άλγκεμαϊνε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) της Φρανκφούρτης, υπογραμμίζοντας ότι αποσκοπούσε στη βελτίωση των προοπτικών επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου το Νοέμβριο.

Την απουσία κάθε αναφοράς στις αμερικανο-γαλλικές σχέσεις υποδεικνύει και η γαλλική Λε Μoντ (Le Monde), η οποία χαρακτηρίζει την ομιλία Μπους «μαχητική».

Ήταν μία ασυμβίβαστη απάντηση στην κριτική των Δημοκρατικών για τον πόλεμο στο Ιράκ, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ή την οικονομική πολιτική.

«Ο κ. Μπους επέστρεψε στην εσωτερική πολιτική με τον καθαρό στόχο να μην αφήσει τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του να τον παρουσιάσουν ως πρόεδρο που τον απορροφά η εξωτερική πολιτικήκαι δεν ενδιαφέρεται για τα καθημερινά προβλήματα των Αμερικανών», γράφει η Λε Μοντ.

Eυρωσκεπτικισμός

Τις απεργίες των σιδηροδρομικών και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα της Γαλλίας σχολιάζει η Λιμπερασιόν (Liberation), κάνοντας λόγο για «δώρα» του Ζακ Σιράκ στους εργαζομένους, αναφερόμενη στα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας

Η Πρέσε (die Presse) της Βιένης καθιστά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και εσωτερικούς παράγοντες για την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού που εμφανίζει η χώρα, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Μόνο το ¼ των Αυστριακών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα.

Το 56% των Αυστριακών είναι της γνώμης ότι αγνοούνται ολοένα και περισσότερο οι μικρότερες χώρες-μέλη της και εκφράζουν το φόβο ότι θα αυξηθεί στο μέλλον η ισχύς των μεγάλων χωρών στην Ένωση.

Η Λιμπρ Βελζικ (La Libre Belgieque) των Βρυξελλών αναφέρεται στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ της Βομβάης , όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης και σημειώνει ότι ίσως το κίνημα να έχει χάσει το δρόμο του.

Φαίνεται ότι κατέστη τελικά θύμα του «γιγαντισμού» του και ότι είναι ανίκανο να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα προωθήσουν την όλη προβληματική.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 06:55 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιόδοξος ο Πάουελ για τη Β. Κορέα

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, δηλώνει Αμερικανός ειδικός

Την άποψη ότι η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει ενδεχομένως το πρόγραμμά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών, Κόλιν Πάουελ.

Όπως και φίλοι μας στην περιοχή, που είναι γείτονες της Βόρειας Κορέας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και νομίζω ότι θα την πετύχουμε, είπε ο κ. Πάουελ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Κορυφαίος Αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας στο μεταξύ, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι οι αξιωματούχοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιάν, του έδειξαν κομμάτια μετάλλου, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για πλουτώνιο.

Το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ο καθηγητής Ζίγκφριντ Χέκερ, σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το είδος του μετάλλου, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρχαν ίχνη ραδιενέργειας.

Ένα άλλο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, ο καθηγητής Τζον Λιούις, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Χαρακτήρισε πάντως ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν απομακρυνθεί από το χώρο αποθήκευσής τους, χιλιάδες ράβδοι απεμπλουτισμένου πλουτωνίου.

Διαβεβαιώσεις από το Ιράν

Μιλώντας εξάλλου από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, υπενθύμισε ότι το Ιράν δεν έχει επιτρέψει ακόμα την επιθεώρηση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μοχάμαντ Χαταμί, που συναντήθηκε με τον κ. Στρο, διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι ποτέ δεν επεδίωξε να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Έχουμε μια εκτεταμένη και ειλικρινή συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", τόνισε ο κ. Χαταμί.


Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004 - 03:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπόθεση ελληνικό νησί»

Στο ζήτημα που ανέκυψε σε σχέση με την υπόθεση Κέλι, μετά τη μετάδοση της εκπομπής «Πανοράμα» του BBC, αναφέρεται η εφημερίδα Τάιμς, που γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι δικαστής μελετά το ενδεχόμενο πλήρους δικαστικής έρευνας για τα όσα προηγήθηκαν του θανάτου του συμβούλου του υπουργείου Άμυνας, Ντέιβιντ Κέλι.

Ο δικαστής Νίκολας Γκάρντινερ πιστεύει, γράφει η εφημερίδα, ότι η επιτροπή Χάτον θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της την ερχόμενη εβδομάδα- δεν ήταν σε θέση να εξετάσει ενδελεχώς σημαντικές λεπτομέρειες της πολυτάραχης υπόθεσης.

Η αύξηση των δαπανών απειλεί τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν για περιορισμό του κρατικού δανεισμού, γράφει στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσένεϊ στην Ευρώπη ( Νταβός και Ιταλία), η οποία, όπως σημειώνει, αποσκοπεί στο ξεπέρασμα των διχογνωμιών και στην προσπάθεια να δεσμεύσει τους Ευρωπαίους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της απειλής που εκπορεύεται από τα όπλα μαζικής καταστροφής.

«Ο Σαρόν υπό πίεση»

Η ίδια εφημερίδα προβάλει την υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να του στοιχίσει τη θέση.

Το ίδιο θέμα προβάλλει στο κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Γκάρντιαν, σημειώνοντας επίσης ότι οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία περί δωροδοκίας του Σαρόν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πτώση του.

Σε άλλο ολοσέλιδο δημοσίευμα ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι μεσάζων από το μπλοκ Λικούντ κατηγορείται ότι προσέφερε τρία εκατομμύρια δολάρια στον πρωθυπουργό για να εξασφαλίσει τη βοήθειά του, προκειμένου να πάρει άδεια από την Ελλάδα για τη λειτουργία καζίνο σε μικρό νησί του Αιγαίου.

Η υπόθεση Σαρόν βρίσκεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ιντιπέντεντ, η οποία αφιερώνει το κεντρικό της δημοσίευμα στα σχέδια των Συντηρητικών -φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού των Τόρις, Μάικλ Χόουαρντ- να αλλάξουν, αν έρθουν στην εξουσία, το νόμο, βάσει του οποίου κατατάσσεται στην ομάδα τρία της διαβάθμισης επικινδυνότητας των ναρκωτικών η ινδική κάνναβη.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ τέλος γράφει ότι τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια ζητά να απολαμβάνουν στο μέλλον οι ανύπανδρες και ομοφυλόφιλες μητέρες, η βρετανική Αρχή Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (HFEA), που επιδιώκει την αλλαγή σχετικού νόμου, κρίνοντας ότι δεν είναι συμβατός με τη σημερινή, σύγχρονη εποχή.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.