Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-21

  1. ΗΠΑ: Νέες μηνύσεις δισκογραφικών
  2. «Αυλαία» για
  3. Κέλι: Άμεσος ο κίνδυνος από το Ιράκ
  4. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  5. Συζήτηση για Ιράκ στο Νταβός
  6. «Πληρώνουμε βαρύ τίμημα» στο Ιράκ
  7. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  8. Εντυπωσιάζει η Δανιηλίδου
  9. H EΣHEA για την τήρηση του Συντάγματος
  10. H ανεργία στο επίκεντρο
  11. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  12. H πρόταση Παπανδρέου για την ανεργία
  13. Στήριξη Φίσερ προς Άγκυρα
  14. «'Kυπριακά διόδια' για την Eυρώπη»
  15. Παρελθόν ο Ελευθερόπουλος από Ολυμπιακό
  16. Κατηγορίες για Σαρόν εις διπλούν
  17. Στο δικαστήριο οι προμήθειες
  18. Με το μυαλό στις εκλογές...
  19. «Η τρέλα με τα Μάρμαρα»
  20. Aϊόβα και Νταβός
  21. «Η τρέλα με τα Μάρμαρα»

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 23:29 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Νέες μηνύσεις δισκογραφικών

Δύσκολη αποδεικνύεται η σχέση μουσικής βιομηχανίας και Διαδικτύου

Δισκογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ μήνυσαν πάνω από 500 ανώνυμους χρήστες του Ίντερνετ για τους οποίους έχουν υποψίες ότι διανέμουν παράνομα μουσικά κομμάτια μέσω του Διαδικτύου.

Στις μηνύσεις δεν αναφέρονται τα ονόματα των χρηστών παρά μόνο οι διευθύνσεις των δικτυακών τους τόπων.

Τον περασμένο μήνα εφετείο αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες παροχής πρόσβασης στο Ίντερνετ δεν έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν τα στοιχεία των πελατών τους που είναι ύποπτοι για πειρατεία μουσικής.

Οι δισκογραφικές λένε πως χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι φιλόμουσοι «κατεβάζουν» τη μουσική που τους ενδιαφέρει από το Διαδίκτυο χωρίς να πληρώνουν τα δικαιώματα στους κατόχους των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Συντάκτης του BBC για οικονομικά θέματα λέει πως η δικαστική απόφαση έκανε δυσκολότερο και πιο ακριβό για τις εταιρείες να εντοπίσουν τους αντιπάλους τους, αλλά, όπως κάνει σαφές η τελευταία μήνυση, η μουσική βιομηχανία δεν έχει παραιτηθεί από τον αγώνα της.

Οι ίδιοι οι μουσικοί είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα διάσημα ονόματα όπως η Μαντόνα και ο Εμινέμ αντιτίθενται στις πράξεις των θαυμαστών τους ενώ άλλοι, όπως η Κόρντι Λαβ και ο βετεράνος της ραπ Τσακ-Ντι, τους στηρίζουν.


Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2003 - 15:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Αυλαία» για την έρευνα Χάτον

Ο δικαστής Χάτον στο πόρισμα που θα εκδώσει μπορεί να καταλογίσει ευθύνες, όχι όμως να επιβάλει ποινές

Μετά από εργασίες 22 ημερών και την ακρόαση 74 συνολικά μαρτύρων, ολοκλήρωσε το έργο της η επιτροπή υπό τον δικαστή Χάτον που διερευνά τα όσα προηγήθηκαν του θανάτου του συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης για όπλα μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι.

Ο Ντέιβιντ Κέλι, που κατά τα φαινόμενα αυτοκτόνησε, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και BBC, σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι, πριν από τον πόλεμο, είχαν παρουσιασθεί διογκωμένοι οι κίνδυνοι που εκπορεύονταν από το οπλοστάσιο του Ιράκ.

Ο λόρδος Χάτον δήλωσε ότι ελπίζει να παρουσιάσει το πόρισμα της επιτροπής το Δεκέμβριο.

Βαρειές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης ο δικηγόρος της οικογένειας Κέλι, Τζέρεμι Γκόμπερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπλέρ για «κυνική κατάχρηση εξουσίας» και «χρησιμοποίηση του επιστήμονα ως πιόνι στην πολιτική σκακιέρα».

Προφανώς, στην απελπισία του, έδωσε τέλος στη ζωή του, είπε ο δικηγόρος της οικογένειας Κέλι.

Ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τζόναθαν Σάμπτσιον αρνήθηκε ότι υπήρξε αλλοίωση στοιχείων των μυστικών υπηρεσιών, και τόνισε ότι η σύνταξη του φακέλου για το Ιράκ, έγινε κατά σωστό τρόπο και δεν περιείχε υπερβολές.

Από την έρευνα της επιτροπής Χάτον πάντως, προέκυψαν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τα παρασκήνια της βρετανικής κυβέρνησης και το ιρακινό οπλοστάσιο, τα οποία αξιολογεί ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής, Νικ Τζόουνς.

Συνέντευξη στον Θανάση Γκαβό

«Αυτό που μάθαμε από τις καταθέσεις και δε γνωρίζαμε πριν από ένα χρόνο, όταν συντάχθηκε ο φάκελος για το ιρακινό οπλοστάσιο, ήταν ότι οι πολιτικοί, δηλαδή ο κ.Μπλερ και οι βοηθοί του, όπως ο κ.Κάμπελ, είχαν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην τελική του διαμόρφωση από όσο νομίζαμε.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών -που υποτίθεται ότι είχαν την ευθύνη για τη σύνταξη του φακέλου- στην ουσία παρουσίαζαν τα στοιχεία που ήθελαν οι πολιτικοί να υπάρχουν στο φάκελο.

Στη Βρετανία πολλοί άνθρωποι πλέον αισθάνονται ότι οδηγήθηκαν στον πόλεμο με βάση λανθασμένες πληροφορίες.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών στην ουσία παρουσίαζαν τα στοιχεία που ήθελαν οι πολιτικοί να υπάρχουν στο φάκελο

Νικ Τζόουνς, πολιτικός αναλυτής

Η Βρετανία ήθελε να παρουσιάσει τον Σαντάμ Χουσείν ως κάποιον που θα χρησιμοποιούσε χημικά και βιολογικά όπλα επιτιθέμενος και όχι απλώς για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Αυτό τον ισχυρισμό οι μυστικές υπηρεσίες φάνηκαν πρόθυμες να τον υποστηρίξουν αν και διέφερε από την αρχική τους εκτίμηση», τονίζει ο κ. Τζόουνς.

«Η πιο σημαντική αποκάλυψη ως προς τα όπλα αυτά καθεαυτά ήταν ότι ανετράπη η αρχική εντύπωση πως τα βιοχημικά όπλα μπορούσαν να φτάσουν με πυραύλους από το Ιράκ μέχρι και την Κύπρο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο καλούνταν τώρα να υποστηρίξει την επίθεση στο Ιράκ, δε θα συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία, ενώ και πολλοί περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα αντιδρούσαν

Νικ Τζόουνς

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο καλούνταν τώρα να υποστηρίξει την επίθεση στο Ιράκ, δε θα συγκεντρωνόταν η απαραίτητη πλειοψηφία, ενώ και πολλοί περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών θα αντιδρούσαν»

Ο καθηγητής Κέλι

Σε ό,τι αφορά το «προφίλ» του εκλιπόντος καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο κ. Τζόουνς επισημαίνει ότι «(Ο Κέλι) αρέσκετο στο να μιλάει στους δημοσιογράφους και να διοχετεύει πληροφορίες.

Όταν όμως το ΒΒC έδωσε μεγάλη έκταση στο θέμα για τα όπλα του Ιράκ, ο καθηγητής ένιωσε ότι χάνει τον έλεγχο και βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση.

Υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής έχοντας στραμμένες πάνω του τις τηλεοπτικές κάμερες και, όπως ακούστηκε, συνειδητοποίησε ότι ήταν μόνος και ότι είχε χάσει το σεβασμό πολλών ανθρώπων.

Όλα αυτά τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Λάθη έκανε και το ΒΒC το οποίο εξέλαβε την κυβερνητική αντίδραση ως «βεντέτα».

Στην ουσία του πάντως το ρεπορτάζ του Γκίλιγκαν ήταν σωστό, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες όντως διατηρούσαν μεγάλες επιφυλάξεις για το φάκελο», κατέληξε ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 19:39 (Ώρα Λονδίνου)

Κέλι: Άμεσος ο κίνδυνος από το Ιράκ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα πορίσματα της επιτροπής Χάτον που εξέτασε τις συνθήκες θανάτου του δρ Κέλι

Ο βρετανός εδικός σε όπλα μαζικής καταστροφής, Ντέιβιντ Κέλι, που αυτοκτόνησε είπε ότι το Ιράκ θα χρειαζόταν «μέρες ή εβδομάδες» για να αναπτύξει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η άποψή του έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Βαγδάτη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα της μέσα σε 45 λεπτά.

Η εκπομπή του ΒΒC, Πανοράμα, που μεταδίδεται το βράδυ της Τετάρτης 21/1 αμφισβητεί ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στους επικεφαλείς των υπηρεσιών πληροφοριών να προσθέσουν στοιχεία στον φάκελο του Ιράκ.

Στο ίδιο πρόγραμμα, πρώην στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών εκφράζει τους φόβους του πως αυτοί που τον διαδέχτηκαν ανήκουν στον «μαγικό κύκλο» του Τόνι Μπλερ.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κέλι φαίνεται πως αυτοκτόνησε όταν κατονομάστηκε ως πιθανή πηγή του ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο υπερέβαλλε εσκεμμένα τον κίνδυνο από το Ιράκ στον φάκελο που ετοίμασε εν όψει της εισβολής.

Τις συνθήκες θανάτου του δρ Κέλι εξέτασε δικαστική έρευνα υπό τον λόρδο Χάτον, τα πορίσματα της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστά την ερχόμενη εβδομάδα.

«Άμεση απειλή»

Η συνέντευξη του Κέλι στο Πανοράμα δόθηκε τον Οκτώβριο του 2002, ένα μήνα μετά την παρουσίαση του φακέλου της βρετανικής κυβέρνησης για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ στο κοινοβούλιο, αλλά δεν μεταδόθηκε ποτέ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει άμεση απειλή από τα όπλα μαζικού ολέθρου του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Ντέιβιντ Κέλι απάντησε:

«Ναι, υπάρχει. Ακόμα κι αν δεν έχουν τη γόμωση ή δεν είναι αναπτυγμένα αυτή τη στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα να μπει η γόμωση και να αναπτυχθούν μέσα σε μέρες και εβδομάδες. Έτσι, ναι, υπάρχει απειλή.»

Είπε ακόμα ότι το πρόγραμμα βιολογικών όπλων του Ιράκ αποτελούσε «πραγματική απειλή» για τις γειτονικές χώρες.

Στο πρόγραμμα, που τέθηκε υπόψη της επιτροπής Χάτον, ο Ντέιβιντ Κέλι στήριζε γενικά τη σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπλερ στο θέμα του Ιράκ.

Αλλά είπε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν διστακτικός να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής εκτός κι αν δεχόταν πρώτα επίθεση.

Επιμένει ο Μπλερ

Λίγες ώρες πριν τη μετάδοση του προγράμματος ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ρωτήθηκε και πάλι στο κοινοβούλιο για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα όπλα αυτά υπήρχαν» είπε στους βουλευτές.

Η ειδική ερευνητική ομάδα εξακολουθεί να αναζητά στο Ιράκ, τα όπλα και τα προγράμματα ανάπτυξής τους και τους τρόπους που αυτά κρύφτηκαν, είπε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Πιστεύω πως οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους τόσοι Έλληνες πολιτικοί πασχίζουν να πείσουν τους Βρετανούς ομόλογους τους σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, είναι παρεμφερείς με τους λόγους για τους οποίους οι Βρετανοί αρνούνται πεισματικά την επιστροφή αυτών και γενικότερα ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική πολιτιστική/ιστορική αξία των αρχαιοτήτων: οικονομικοί, πολιτικοί και -- κατ'επέκταση -- παράγοντες εξουσίας των πρώτων στις δύο αυτές χώρες.

Ώς Έλλην, θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχαμε αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, την πολιτισμική μας αξία με τα έργα, τα λόγια και τους βίους μας ώστε να μην χρειάζεται να παρακαλούμε για την επιστροφή αρχαιοτήτων μας κατ'αυτόν τον τρόπο.

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Δυστυχώς, η εικόνα της Ελλάδος (και των Ελλήνων) στον αυξανόμενα ανιστόρητο, απολίτιστο κοσμο των Macdonalds, του καταναλωτισμού και της εκμηχάνευσης του ανθρώπου και αντιθέτως με όσα γράφουν, λένε και παθολογικά ίσως πιστεύουν οι Έλληνες πολιτικοί -- εξασθενεί, μειώνεται, παρακμάζει· νεοπλουτισμός, καταναλωτισμός, μόνιμη απραξία και έλλειψη καλλιέργειας, αρετής και 'μόρφωσης' είναι χαρακτηρισμοί που μού περνούν από το μυαλό.

Καιρός είναι οι Έλληνες να σταματήσουν να έρπωνται και ας αποδείξουν 'με την αξία τους' την σχέση τους με την Αρχαία Ελλάδα και τις αρχαιότητες που επιθυμούν. Γιατί τα σύγχρονα έργα, ο σύγχρονος 'πολιτισμός', η εικόνα των νεο-ελλήνων πιο πολύ θυμίζει με αυτή των βαρβάρων παρά με αυτή των Ελλήνων. Αρκετά χρησιμοποιήθηκε η ιστορία της χώρας για να καλύψει την έλλειψη σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. (...)

Δημοσθένης (Ηνωμένο Βασίλειο)

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 18:34 (Ώρα Λονδίνου)

Συζήτηση για Ιράκ στο Νταβός

Δεν θα υπαγορεύσουμε τις εξελίξεις στο Ιράκ, λέει ο Τζακ Στρο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο υπογράμμισε ότι δεν είναι «δουλειά της Βρετανίας και των ΗΠΑ» - όπως είπε χαρακτηριστικά - να προκαθορίσουν το μέλλον του Ιράκ, αλλά να δημιουργήσουν ένα κλίμα συναίνεσης στους κόλπους της ιρακινής κοινής γνώμης.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Τετάρτη στο Νταβός της Ελβετίας, ο κ. Στρο υπογράμμισε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών θα είναι ζωτικός για τη μεταβίβαση της εξουσία σε ιρακινά χέρια.

Αλλά ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί μιλώντας για το μεταπολεμικό Ιράκ και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είπε ότι η «πραγματική ασφάλεια» μπορεί να προέλθει μόνο ύστερα από «αληθινό διάλογο» μεταξύ εταίρων.

Ο κ. Χαταμί, που μίλησε στο τέλος της πρώτης ημέρας των εργασιών του Νταβός επεσήμανε ότι η στρατιωτική υπεροπλία [των ΗΠΑ] μπορεί προσωρινά να αποκαταστήσει την τάξη» σε μια χώρα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί

Ο ηγέτης του Ιράν επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι αυτού του τύπου η ασφάλεια που στηρίζεται σε ένοπλη διατήρηση της ειρήνης έχει χαώδη διαφορά από την ειρήνη που βασίζεται στην κατανόηση και τη φιλία προς την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, εκλογές στο Ιράκ μπορούν να πραγματοποιηθούν το 2005.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει ειδική ομάδα στο Ιράκ προκειμένου να εξετασθεί εάν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές φέτος και όχι το 2005 ή εάν είναι προτιμότερο να υπάρξει μία μεταβατική, διορισμένη από τις συμμαχικές δυνάμεις, κυβέρνηση.

Πάντως ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, που αναμενόταν στο ελβετικό θέρετρο ματαίωσε την προγραμματισμένη ομιλία του.

Την ίδια ώρα που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ άρχιζε τις εργασίες του, στη Βομβάη της Ινδίας έληγε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ με πορεία στους δρόμους της πόλης.

Χιλιάδες ακτιβιστές διαδήλωσαν ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Επίσης οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Βομβάης επανέλαβαν το αίτημά τους για τερματισμό της επικυριαρχίας του πλανήτη από τις προηγμένες βιομηχανικά χώρες και πολυεθνικές επιχειρήσεις.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 15:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Πληρώνουμε βαρύ τίμημα» στο Ιράκ

Υπεραμύνθηκε της εξωτερικής του πολιτικής ο Τζορτζ Μπους

Έντονη κριτική άσκησαν στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των αντιπροσώπων, με αφορμή το καθιερωμένο διάγγελμα του Τζορτζ Μπους προς τον αμερικανικό λαό, το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει καθιστά τον πλανήτη ασφαλέστερο, αν και σύμφωνα με τους επικριτές του οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούνται σε θέσεις απομονωτισμού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ενώπιον του Κογκρέσου ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ήταν απολύτως δικαιολογημένες και έχουν αποδώσει καρπούς.

Επεσήμανε δε ότι η εκστρατεία εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας δεν πρέπει να σταματήσει.

Αλλά η επικεφαλής των Δημοκρατικών βουλευτών Νάνσι Πελόζι επέκρινε την πολιτική Μπους στο Ιράκ επισημαίνοντας ότι αυτή είχε και έχει βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικές θυσίες.

Η κ. Πελόζι είπε ότι πάνω από 500 Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ και ότι η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί σε πολέμους στο εξωτερικό τα πολύτιμα κονδύλια που έπρεπε να διατεθούν για την παιδεία και την υγεία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το κόστος των πολέμων επωμίζονται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πολίτες.

Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι ο πρόεδρος Μπους δεν χρησιμοποιεί πια την έκφραση «ο άξονας του κακού», απλώς κάνει για λόγο για ορισμένα φοβισμένα κράτη τα οποία συνειδητοποιούν πλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εννοούν αυτά που λένε.

Διάγγελμα για εθνικό ακροατήριο

Η ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ασχολήθηκε με θέματα εσωτερικής πολιτικής ως επί το πλείστον, αναγγέλλοντας ως στόχο την περιστολή του τεράστιου ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στα επόμενα χρόνια και πρόγραμμα για την παροχή άδειας εργασίας και παραμονής σε εκατομμύρια λαθρομετανάστες.

Τώρα έχουμε πλέον μία επιλογή. Μπορούμε είτε να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση και να νικήσουμε είτε να επιστρέψουμε πίσω και να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η διεθνής τρομοκρατία είναι μία ψευδαίσθηση που δεν μας απειλεί.

Τζορτζ Μπους

Αλλά στο διάγγελμα του προέδρου Μπους σαφής έγινε ήταν και η αντίθεσή του στους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπάρξει εάν χρειαστεί - συνταγματική απαγόρευση τέτοιου είδους γάμων.

Ο ανταποκριτής του BBC, Ντέιβιντ Μπάμφορντ, μεταδίδει ότι για τους υποστηρικτές του κ. Μπους, υπήρχε κάτι για όλες τις προτιμήσεις.

Οι υπέρμαχοι της εξωτερικής πολιτικής ικανοποιήθηκαν για τις επισημάνσεις που έγιναν για τους δύο πολέμους.

Οι υποστηρικτές της οικονομικής πολιτικής χάρηκαν όταν ο πρόεδρος Μπους είπε ότι θα αυξηθούν τα κέρδη της αμερικανικής οικονομίας.

Οι υπέρμαχοι των συντηρητικών κοινωνικών αξιών ικανοποιήθηκαν για τα σχόλια που έγιναν για τους γάμους των ομοφυλόφιλων.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Τα δήθεν εξελιγμένα κράτη μας δίνουν ένα μικρό δείγμα τις κουλτούρας τους, ότι δεν μπορούν να παράγουν πολιτισμό ούτε ακόμη και σήμερα και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά είναι να είναι κλέφτες και εγκληματίες. Αδηφάγα όρνεα που έχουν κατακρεουργίσει όλο τον κόσμο και τους ποτιτισμούς αυτών.Πρέπει να φύγουν απο το σπίτι του ληστή!

Κώστας (Ελλάς)

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Εντυπωσιάζει η Δανιηλίδου

Άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Λένα Δανιηλίδου.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού Οpen, αποκλείοντας με 2-1 σετ την Κάρα Μπλακ από τη Ζιμπάμπουε.

Το ματς δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Η αντίπαλός της, μπήκε δυνατά και εκμεταλλευόμενη τα λάθη της Δανιηλίδου, κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ με 6-3 στα γκέιμς μέσα σε 47'.

Συνέντευξη της Λένας Δανιηλίδου στο BBC πριν από την έναρξη του τουρνουά

Το δεύτερο σετ εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο και η ισοφάριση ήρθε φυσιολογικά και μάλιστα χωρίς απώλεια ούτε ενός γκέιμ (6/0) μέσα σε 28 λεπτά.

Παρόμοια εξέλιξη είχε και το τρίτο σετ με τη μόνη διαφορά ότι η Μπλακ πήρε 1 γκέιμ (6/1).

Σε αυτό συνέβαλε, η θερμή συμπαράσταση 2.000 ομογενών που βρέθηκαν στις εξέδρες για να επιδοκιμάσουν τις προσπάθειες της Ελληνίδας πρωταθλήτριας.

Στον επόμενο γύρο, αντίπαλος της 21χρονης Δανιηλίδου θα είναι η Ιταλίδα, Μάρα Σαντάντζελο, Νο129 στον κόσμο, η οποία έκανε την έκπληξη αποκλείοντας την Αυστριακή, Μπάρμπαρα Σετ, με 7-6, 0-6, 6-3.

Αν όλα κυλήσουν φυσιολογικά στη συνέχεια, η Δανιηλίδου θα βρει στο δρόμο της στον δ' γύρο την κορυφαία τενίστρια στον κόσμο για το 2003, την Βελγίδα Ζιστίν Ενάν Αρντέν.

Στο διπλό γυναικών η Λένα Δανιηλίδου, με την Ιταλίδα παρτενέρ της Ρίτα Γκράντε, θα παίξουν κόντρα στην Αμερικανίδα Λίντσεϊ Ντάβενπορτ και την συμπατριώτισσά της Κορίνα Μοράριου.

Στον επόμενο γύρο τα φαβορί

Εξάλλου η πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη Βελγίδα Ζουστίν Ενέν-Αρντέν πέρασε με ευκολία στον τρίτο γύρο, νικώντας με 2-0 σετ (6-1, 6-4) τη Γαλλίδα Καμίλ Παν.

Στους άνδρες, ο Αντι Ρόντικ (Νο 1 στον κόσμο) νίκησε εύκολα με 3-0 σετ (6-2, 6-2, 6-3) τον Τσέχο Μπόχνταν Ούλιχραχ.

Ενώ ο Αντρέ Αγκάσι έδειξε έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο αυστραλιανό «όπεν», περνώντας εύκολα στην επόμενη φάση με 3-0 σετ απέναντι στον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 12:00 (Ώρα Λονδίνου)

H EΣHEA για την τήρηση του Συντάγματος

Mονόπλευρη προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων καταγγέλλει η EΣHEA

Παρέμβαση στην ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της προεκλογικής περιόδου επιχειρεί η Ένωση Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών, επικαλούμενη την ανάγκη να τηρηθούν οι επιταγές του Συντάγματος.

Σε επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το διοικητικό συμβούλιο της EΣHEA επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται στην πράξη οι συνταγματικές επιταγές και διατάξεις για τους όρους, τις προϋποθέσεις και το χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.

Tο ΔΣ της EΣHEA αναφέρει ότι «τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, αντί της αναλογικά ίσης παρουσίασης των πολιτικών θέσεων και προτάσεων έχουμε την μονοπωλιακή προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων και των αρχηγών τους και αντί της πολυφωνίας και της ισηγορίας επικρατεί η μονόπλευρη παρουσίαση των θέσεων και απόψεων συγκεκριμένων κομμάτων» και προσθέτει:

«Αντί για πλήρη, ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη επιχειρείται η κατασκευή μιας πλαστής πολιτικής πραγματικότητας και η παραπλανητική πολιτική επικοινωνία μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού και τον ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, με ουσιαστική αντιπαράθεση απόψεων και προτάσεων.

»Aυτό γίνεται με την επιλεκτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων των κομμάτων και των αρχηγών τους (χαρακτηριστικό είναι το αίσχος του μπαράζ έκτακτων δελτίων ειδήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα)».

«Η πολυφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας»

Η επιστολή της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι, «υπερασπίσθηκε και υπερασπίζεται το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση» και «γι' αυτό δεν ανέχεται και ούτε θα επιτρέψει οι δημοσιογράφοι να γίνουν μέρος των όποιων σκοπιμοτήτων».

Καταλήγοντας, η επιστολή επισημαίνει προς το ΕΣΡ ότι «ως εποπτεύουσα αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση να επιβάλλει την εφαρμογή των σχετικών συνταγματικών διατάξεων. Η πολυφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας.

»Ο διάλογος είναι προϋπόθεση για την ανέλιξη της πολιτικής σκέψης και της μορφώσεως προσωπικής γνώμης. Οι αρχές αυτές δεν μπορούν να νοθευθούν, να φαλκιδευθούν και να θυσιασθούν στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας και της άκρατης εμπορευματοποίησης του δήθεν πολιτικού λόγου».

Eξάλλου, το EΣP ζήτησε εκ νέου από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς καταστάσεις με λεπτομερή καταγραφή της συμμετοχής στα προγράμματά τους εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 11:31 (Ώρα Λονδίνου)

H ανεργία στο επίκεντρο

Tο πρόβλημα της ανεργίας έφερε στο προσκήνιο η πρόταση του Γ. Παπανδρέου

Aντικείμενο πολιτικής αντιδικίας έγινε η πρόταση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

O κ. Παπανδρέου κατέθεσε για διάλογο -όπως ανέφερε- την πρόταση όλοι οι νέοι απόφοιτοι λυκείου ή ΤΕΕ έως 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται για τέσσερα χρόνια με πλήρη μισθό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να υποχρεούνται, ούτε οι επιχειρήσεις που θα τους εργοδοτούν ούτε οι ίδιοι, να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους δε αποφοίτους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, το όριο ηλικίας για την πρόσληψη με αυτούς τους όρους να είναι τα 29 έτη.

Θετικά έκανε δεκτή την ιδέα του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Eργασίας Δημήτρης Pέππας, δηλώνοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση εντάσσεται το πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της απασχόλησης ευπαθών ομάδων.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε, ότι η πρόταση που υπέβαλε ο κ. Παπανδρέου για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας «είναι μία τολμηρή πρόταση, αποτελεί τομή και δίνει μία θετική απάντηση διεξόδου στις προσδοκίες των νέων μας. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας που εκδηλώνεται ιδιαίτερα φορτικά στους νέους και παρεμβαίνει σε μία προσπάθεια δημιουργίας πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε, πως η πρόταση αυτή προσφέρεται για διάλογο, παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε πως εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα καταβάλλονται δεν θα υπάρχει και προσμέτρηση στην ασφαλιστική κάλυψη των ταμείων - «εκτός αν εκ των υστέρων προβλεφθεί καταβολή των εισφορών».

Ως προς την επιβάρυνση των ταμείων από την υλοποίηση της πρότασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως το κόστος σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι εξαιρετικά χαμηλό και πως πάντως ήδη επιβαρύνονται τα ταμεία από εργαζόμενους σε προγράμματα.

Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΓΣEE Χρήστος Πολυζωγόπουλος τάχθηκε «υπέρ κάθε πολιτικής που αντιμετωπίζει την ανεργία χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων».

ΝΔ: «Πυροτέχνημα»

Προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτήρισε την πρόταση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς.

O κ. Σουφλιάς δήλωσε, ότι «οι σημερινές προεκλογικές υπερβολικές υποσχέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου κινούνται στο πλαίσιο των παλαιοκομματικών μεθόδων, ενώ οι εκλογές χρειάζονται σοβαρές πολιτικές», προσθέτοντας ότι «η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με πυροτεχνήματα όπως είναι η πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, η οποία είναι ανεδαφική, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία αλλά την ανακυκλώνει»

Σουφλιάς: Δεν αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα

Tην πρόταση αυτή -σημείωσε ο κ. Σουφλιάς- «δεν την αντέχει το υπερχρεωμένο κράτος, ούτε το προβληματικό ασφαλιστικό μας σύστημα, ενώ δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα».

Tην πρόταση του κ. Παπανδρέου απέρριψε η γενική γραμματέας του KKE Aλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

O Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως αν εφαρμοσθεί η πρόταση Παπανδρέου, εκτός των άλλων, οδηγεί σε πλήρη χρεοκοπία το ΙΚΑ, που θα στερείται τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου για χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζόμενους νέες και νέους, αφού δεν προβλέπει από πού θα καλυφτούν αυτές οι απώλειες, ενώ παράλληλα αποτελεί «νέο δώρο» στις επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν προσωρινές και ανασφάλιστες θέσεις εργασίας, σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Tο ζήτημα των επιπτώσεων τυχόν εφαρμογής της πρότασης στο ασφαλιστικό και της διαφυγής εσόδων για το ΙΚΑ επεσήμανε σε σχετική συζήτηση στη βουλή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Mάνος.

ΠΑΣΟΚ: Προχειρότητα ΝΔ

Aπαντώντας στις δηλώσεις του κ. Σουφλιά, το γραφείο Tύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ για προχειρότητα και σημειώνει:

«Μπροστά στην αδυναμία της ΝΔ να εκφέρει υπεύθυνο προγραμματικό πολιτικό λόγο, ο κ. Σουφλιάς καταφεύγει σε εύκολους αφορισμούς και ανερμάτιστους χαρακτηρισμούς για τη σημερινή πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Σε όλη την Ευρώπη οι πολιτικές για την απασχόληση στρέφονται σε τέτοιας μορφής ενεργητικές πολιτικές κοινωνικής προστασίας».

Σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόταση Παπανδρέου, ο υφυπουργός Tύπου Tηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια η ΝΔ δεν βλέπει τίποτα σωστό και γι' αυτό θα είναι πάντα ουραγός των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ».

Eπαφές Παπανδρέου

Eν τω μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου είχε την Tετάρτη διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην γραμματείς της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Άκη Tσοχατζόπουλο, Kώστα Σκανδαλίδη και Kώστα Λαλιώτη.

Θέμα συζήτησης η συμμετοχή του K. Λαλιώτη στις εκλογές

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον κ. Λαλιώτη να αναθεωρήσει την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις εκλογές στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Eπικρατείας και να εκτεθεί στη B' εκλογική περιφέρεια Aθηνών.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι κ.κ. Παπανδρέου και Λαλιώτης δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Λαλιώτης ενέμεινε στην αρχική του απόφαση.

O κ. Παπανδρέου είχε επίσης σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το γραμματέα της KE του ΠΑΣΟΚ Mιχάλη Xρυσοχοΐδη. Aντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος τις 6 Φεβρουαρίου.

Όπως δήλώσε μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Tύπου Tηλέμαχος Xυτήρης, την απόλυτη ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία διαλόγου που ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου εξέφρασαν κατά την διάρκεια της ωριαίας συνεργασίας τους οι κ. Σημίτης, Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδης.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Δεν σύμφωνω να επιστέψουν τα Μάρμαρα στην πατρίδα μας. Γιατί; Μα γιατί αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση της Χώρας μας στο εξωτερικό και γιατί είναι ένα υπέρλαμπρο δείγμα του Ελληνικού Ιμπεριαλισμού ακόμα και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Αλήθεια στα Ελληνικά Μουσεία πόσα εκθέματα-δείγματα του Βρετανικού Πολιτισμού υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Γεωργίου (Ελλάς)

The British government has stalled long enough on this issue. It is time do the right thing and return the Marbles where they belong --on the Acropolis.

Dennis Menos (Bethesda, MD, USA)

Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία

Nικόλας (Leamington Spa, UK)

Αν ειναι δυνατο να μπαινει ερωτηση για την επιστροφη η οχι των μαρμαρων του παρθενωνα! Αν ειναι δυνατο να υπαρχει μυαλο στο κεφαλι ανθρωπων που ακομα αμφιβαλλουν για το δικαιωμα του ιδιοκτητη να ζητα την επιστροφη εκεινων που του αφαιρεθηκαν επειδη δεν μπορουσε να τα υπερασπιστει γιατι ηταν δεμενος χειροποδαρα! Aλλιμονο στη συγρονη ανθροωποτητα αν εχει έστω και εναν ανθρωπο που δεν υποστηριζει το δικαιο! H εποχη μας εχει ξεπερασει την απορια αν θα νικησει το κακο η το καλο, το δικαιο η το αδικο.

H εποχη μας δεν ζει πια την τραγωδια! H εποχη μας εχει λυσει το υπαρξιακο προβλημα: δεν αναφερεται στους θεους και στους δαιμονες. Aναφερεται στην αξία του ανθρωπου ως φορεα του Λογου. Kαι αν ο Λογος δεν ειναι σε καποιον στοιχειο της υπαρξης του αυτο ειναι προσωπικο του προβλημα και δεν μπαινει σε συζητηση. Δεν παιδαγωγουνται οι α-Λογοι. Απλα η ανθρωποτητα ειναι υποχρεωμένη να τους προστατευει με παραλληλη φροντιδα και δικης της προστσιας.

Γιάννης Αλφαίος (Αθήνα, Ελλάς)

Πιστεύω οτι πρέπει να επιστραφούν αλλά αυτοί που τα έχουν θα τα δώσουν; Όνειρα, όνειρα και μεγάλα λόγια από (μεγάλους) υπουργούς κ.λ.π

Βασίλης Σ. (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Νικόλας (Leamington Spa, UK)

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 11:38 (Ώρα Λονδίνου)

H πρόταση Παπανδρέου για την ανεργία

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Σταυρώνει» τους βαρώνους. Ο Κ. Καραμανλής τους αφήνει εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 84.854 νέοι άνεργοι σε... οκτώ μήνες! Ομολογία - σοκ από την κυβέρνηση.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ξέσπασμα για το όργιο προπαγάνδας. Καταγγελία - χαστούκι από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Αυτογκόλ» από τον Γιώργο. Ναυάγησε στο Λαύριο η πρόταση για την απασχόληση των νέων. Έκανε λάθος το πρωί και τον διόρθωσε το επίσημο ΠΑΣΟΚ το βράδυ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα φαβορί για τις λίστες ΝΔ. Όλα τα ονόματα στο Λεκανοπέδιο και στις Α' - Β' Θεσσαλονίκης.

Η ΑΥΓΗ: Βόμβα για τα Ταμεία, παγίδα για τους νέους. Προχειρότητα Παπανδρέου ή επίθεση κατά της σταθερής απασχόλησης.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοι υπονομεύουν τον Γιώργο στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. Τα λαμόγια, οι απατεώνες, οι... μιζαδόροι και οι αποτυχημένοι προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν το νέο αρχηγό για να τον έχουν στο χέρι.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ριζοσπαστικά μέτρα για προσλήψεις νέων. Εντυπωσιακή εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου χθες στο Λαύριο.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αδειάζει τώρα Ευθυμίου και Χρυσοχοΐδη. Δριμύτατες επικρίσεις από τον Γ. Παπανδρέου.

ΕΘΝΟΣ: Παράθυρο ελπίδας για 100.000 νέους. Ριζοσπαστικά μέτρα Γιώργου για καταπολέμηση της ανεργίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Λαύρος από το Λαύριο ο Γ. Παπανδρέου. Επετέθη στη Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας κάθε μέσον, ακόμη και το «όραμα» του ΠΑΣΟΚ του 1981!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλάζει πάλι στρατηγική. Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει υπερήφανος και συνυπεύθυνος για την πολιτική του Κ. Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μοντέλο «αλβανοποίησης» των νέων. Γ. Παπανδρέου: Υποσχέθηκε... εργασία για 4 χρόνια χωρίς ασφάλιση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρόταση - σοκ κατά ανεργίας νέων. Ο Γιώργος τάραξε τα νερά χθες από το Λαύριο.

ΕΞΠΡΕΣ: Η αύξηση της κατανάλωσης εκτινάζει τις εισαγωγές! Σημαντική επιδείνωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

ΕΣΤΙΑ: Ζήτημα καλπονοθείας! Απίστευτη δήλωσις του κ. Σκανδαλίδη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οικονομία: 6 υπέρ, 4 κατά. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η αποκάλυψη της ανεργίας. Οι 506.914 εγγεγραμμένοι αναδεικνύουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας.

ΚΕΡΔΟΣ: Πρωτοφανής αφαίμαξη των επιχειρήσεων. Η φοροεπιδρομή απέφερε το 2003 επιπλέον φόρους 3 δισ. ευρώ.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πολιτικές «κόντρες» για την ανεργία. Αμφισβητεί ο ΟΑΕΔ τις καταγγελίες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μισό Αιγαίο θέλουν οι Τούρκοι. Η «Μ» αποκαλύπτει απόρρητη νότα της Τουρκίας για το FIR.

METRORAMA: Άναψαν νέες «φωτιές» οικονομία και ανεργία. Αρνητική η έκθεση της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελλάδας το 2003.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πτώση αλλά και καλές προοπτικές για το ΧΑ. Πρόβλεψη για άνοδο στις 2.700 μονάδες έως τον Ιούνιο.

ΤΑ ΝΕΑ: Πρόταση - βόμβα για την ανεργία των νέων. Γιώργος: Να καταργηθούν οι εισφορές για 4 χρόνια.

ΝΙΚΗ: Υπέρ απασχόλησης των νέων. Νέα ρηξικέλευθη πρόταση του Γ. Παπανδρέου: Προσλήψεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Άσχημα παιγνίδια σε βάρος των νέων. Προκλητικές οι δηλώσεις Γ. Παπανδρέου.

CITY PRESS: Γ. Παπανδρέου: Κίνητρα για πρόσληψη των νέων.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θέλουν τους νέους όλοι τώρα. Μήλον της έριδος η νεολαία της χώρας και ποιος θα τους κερδίσει στις εκλογές.

Η ΧΩΡΑ: Σήμα κινδύνου από την Ευρώπη για την οικονομία. «Ευρωχαστούκι» στην κυβέρνηση Σημίτη για τα ελλείμματα και το χρέος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 12:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στήριξη Φίσερ προς Άγκυρα

Τη γεωστρατηγική σημασία της Άγκυρας σημειώνει με δηλώσεις του ο κ. Φίσερ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της ως πλήρες μέλος, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, καθώς ο κ. Φίσερ αρχίζει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα.

«Εάν κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία, θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα», υποστηρίζει ο κ. Φίσερ μιλώντας σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Χουριέτ.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χαρακτηρίζει την Άγκυρα πολύτιμο εταίρο της Γερμανίας και της Ευρώπης, και σαν μια χώρα που η γεωστρατηγική της σημασία αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των Χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Σρέντερ στηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα επιδιώκοντας βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη, ο κ. Φίσερ δηλώνει ότι η προσέγγιση με την Τουρκία εξυπηρετεί τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο πλευρών.

Πάντως όπως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε «υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις, ορισμένοι φόβοι [για το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης], που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. «Πρόκειται για λογικές ανησυχίες που θα πρέπει να απαντηθούν» σημείωσε ο κ. Φίσερ.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει με την τουρκική ηγεσία ο προερχόμενος από το Κόμμα των Πρασίνων Γερμανός πολιτικός θα συζητήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και σειρά διμερών θεμάτων.

Η επίσκεψη Φίσερ πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την μετάβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, Ρομάνο Πρόντι, και ενώ έχει προαναγγελθεί ότι την τουρκική πρωτεύουσα θα επισκεφθούν προσεχώς τόσο ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και η γενική γραμματέας της γερμανικής αντιπολίτευσης, Άνγκελα Μέρκελ.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

«'Kυπριακά διόδια' για την Eυρώπη»

H Kύπρος δεν θα περιμένει για πάντα, ανέφερε ο K. Καραμανλής

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνά από την επίλυση του Κυπριακού έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε δείπνο που παράθεσε προς τιμήν του στη Λευκωσία το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «κανείς, ούτε εδώ ούτε στην Άγκυρα, δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό αν δεν καταβάλει πρώτα τα 'κυπριακά διόδια'» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν κάνει εξαιρέσεις από τους κανόνες και αρνείται να αυτοκαταργηθεί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι αποκτά μία νέα δυναμική, αυτή της ένταξης στην ΕΕ, που ανατρέπει τις πολιτικές της «μη λύσης» και επεσήμανε ότι «το κυπριακό βαγόνι του ευρωπαϊκού τραίνου δεν θα περιμένει για πάντα».

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμη, πως η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, εξειδικεύοντας ότι θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα των εποίκων, να προχωρήσει η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και στη συνέχεια η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να μετατραπεί πιθανώς σε αστυνομική ευρωπαϊκή.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη, ότι «η γειτονιά μας» δεν μπορεί αν αλλάξει όπου υπάρχουν φορείς αδιαλλαξίας, που δεν αντιλαμβάνονται ότι η λογική του αέναου παζαριού έχει κόστος, το οποίο θα πληρώσουν οι πληθυσμοί που εκπροσωπούν.

Eπίσκεψη Nτενκτάς στην Άγκυρα

Eν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε την πάγια θέση του περί ύπαρξης δύο δημοκρατιών και δύο λαών στην Κύπρο.

«Εάν θα υπάρξει ένα κράτος, θα πρέπει να δώσει στην τουρκοκυπριακή πλευρά εξουσία κάτω από την ίδια σκέπη με την ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για λύση.

Nτενκτάς: Δύο λαοί, δύο δημοκρατίες

Ο κ. Ντενκτάς επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Kυπριακό.

Eξάλλου, ο πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Άγκυρα και αργότερα δήλωσε ότι οι θέσεις Τουρκίας και Tουρκοκυπρίων στο Kυπριακό συμπίπτουν σε πολλά σημεία.

Aνέφερε ακόμη, ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα προωθήσει τη λύση του προβλήματος σε συνεννόηση με την Τουρκία.

Ο κ. Γκιουλ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή στρατιάς Αιγαίου Χουρσίτ Τολόν, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδέχεται όλα όσα της προτείνονται και να δώσει για να ξεμπερδεύει».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι γνωστό ποιοι μπορούν να ομιλούν εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων και αυτοί είναι ο αρχηγός και υπαρχηγός του γενικού επιτελείου.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 10:17 (Ώρα Λονδίνου)

Παρελθόν ο Ελευθερόπουλος από Ολυμπιακό

Ομάδα στο εξωτερικό αναζητάει ο Δ. Ελευθερόπουλος

Ο παραγκωνισμός του Δημήτρη Ελευθερόπουλου από τον προπονητή των «ερυθρολεύκων» και το γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με μερίδα φίλων της ομάδας, αναγκάζει τον τερματοφύλακα των πρωταθλητών Ελλάδας να ψάχνει ήδη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

Ο Ελευθερόπουλος μετά την συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργο Λούβαρη, έχει δώσει εντολή στον μάνατζέρ του να ψάξει για ομάδα του εξωτερικού έτσι ώστε να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Όμως, επίσημη πρόταση από κάποιον σύλλογο δεν υπάρχει και έτσι όσο οι ημέρες περνάνε και η μετεγγραφική περίοδος του Ιανουαρίου τελειώνει, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον διεθνή τερματοφύλακα.

Ενδιαφέρον από ομάδα της Ελλάδας δεν υπάρχει και το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του σε άλλον ελληνικό σύλλογο θεωρείται απίθανο.

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος φέρεται δυσαρεστημένος από τις τελευταίες εξελίξεις.

Το συμβόλαιο του διεθνή τερματοφύλακα προβλέπει να εισπράξει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ για αυτόν τον χρόνο, ενώ για τον επόμενο, στον οποίο λήγει και το συμβόλαιό του, ένα εκατομμύριο ευρώ.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 10:35 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορίες για Σαρόν εις διπλούν

Το όνομα Σαρόν εμπλέκεται εκ νέου σε υπόθεση δωροδοκίας

Ισραηλινό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του επιχειρηματία Νταβίντ Άπελ, για απόπειρα δωροδοκίας με αποδέκτες τον νυν πρωθυπουργό της χώρας, Αριέλ Σαρόν, τον υιό του Γκίλαντ Σαρόν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του, Γιεχούντ Ολμέρτ.

Η υπόθεση σχετίζεται με συμφωνία που ο κατηγορούμενος ήθελε να «κλείσει» στα τέλη της δεκαετίας του '90 για την αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, και για το σκοπό αυτό σύμφωνα με το κατηγορητήριο:

Αποπειράθηκε να δωροδοκήσει τον κ. Σαρόν που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών,

Προσέλαβε έναντι αδρής αμοιβής ως σύμβουλο στα επενδυτικά του σχέδια τον υιό Σαρόν,

Και αποπειράθηκε να χρηματίσει τον τότε δήμαρχο Ιερουσαλήμ, Γιεχούντ Ολμέρτ.

Πάντως στο κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε σήμερα δεν διευκρινίζεται εάν οι κ.κ. Σαρόν, Σαρόν και Ολμέρτ αποδέχθηκαν τα «δώρα» του κ. Άπελ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα από την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 2001 και έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την εμπλοκή του.

Αν και το πρωθυπουργικό γραφείο αρνήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή απαγγελία, ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η απαγγελία κατηγοριών κατά του κ. Άπελ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, που αναμένεται να αντιμετωπίσει πιέσεις από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ για να αποχωρήσει.

Ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κ. Σαρόν να παραιτηθεί.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 08:28 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δικαστήριο οι προμήθειες

Το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν συνιστά ποινικό αδίκημα απόφαση επιχείρησης

Άρχισε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας η δίκη έξι πρώην ανώτατων διοικητικών στελεχών και μελών του εποπτικού συμβουλίου της Μάνεσμαν, που κατηγορούνται για απιστία, στην υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του ομίλου, από τη βρετανική εταιρεία Βόνταφον το 2000.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων βρίσκονται ο νυν πρόεδρος της τράπεζας Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Άκερμαν, ο πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου (IG Metall), Kλάους Τζβίκελ και ο τότε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Μάνεσμαν, Γιοάχιμ Φουνκ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ο ππόεδρος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας,

Ο πρώην επικεφαλής της Μάνεσμαν, Κλάους Έσερ αποχώρησε από την επιχείρηση με αποζημίωση 30 εκατομμύρια ευρώ- αντιμετωπίζει κατηγορία για συνέργια σε απιστία.

Η υπόθεση αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και προμηθειών σε σχέση με την εξαγορά της εταιρείας από τη Βόνταφον , συνολικού ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρχει γι αυτό νομική βάση ή αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Μάνεσμαν.

Αντιδράσεις

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα δίκη οικονομικών παραγόντων στη Γερμανία προκαλεί κύμα αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς για πρώτη φορά γίνεται αντικείμενο ποινικής δίωξης απόφαση επιχείρησης.

Η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Άγγελα Μέρκελ, προειδοποίησε ότι θα έχει επιπτώσεις στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Γερμανία.

Στη δίκη κλήθηκαν να καταθέσουν 60 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Βόνταφον, Κρις Γκέντ.

.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

Με το μυαλό στις εκλογές...

Προεκλογική χροιά αποδίδεται στην ομιλία του Τζορτζ Μπους

Μιλώντας στην κοινή συνεδρία Γερουσίας και Βουλής, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν δραστηριοποιούνταν στην κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και θα συνέχιζε να το κάνει, αν δεν πραγματοποιούνταν η επέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τώρα την αποστολή της ανοικοδόμησης της χώρας και της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας.

Ο κ. Μπους υπογράμμισε, αναφερόμενος στον ηγετικό ρόλο της χώρας του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να κυριαρχήσουν στον κόσμο και ούτε έχουν βλέψεις αυτοκρατορίας, έχουν όμως την αποστολή προστασίας της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο Μπαλί, την Καζαμπλάνκα, το Ριάντ, την Ιερουσαλήμ, την Κωνσταντινούπολη και τη Βαγδάτη.

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην ψευδαίσθηση ότι οι τρομοκράτες έχουν πάψει να συνωμοτούν. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι ο κίνδυνος έχει περάσει", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως στο Ιράκ σημειώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση εναπομεινάντων οπαδών του Σαντάμ Χουσείν, παρά τις επιθέσεις που δέχονται οι συμμαχικές δυνάμεις.

«Με προεκλογική χροιά η ομιλία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της 70λεπτης ομιλίας του τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία για δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, βελτιώσεις στον τομέα της υγείας, με στόχο τη χορήγηση βασικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πολίτες που δεν διαθέτουν ασφάλεια ασθενείας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εξέφρασε τέλος την αντίθεσή του στους γάμους ομοφυλόφιλων.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, Ρομπ Γουότσον, εκτιμά ότι η ομιλία του κ. Μπους είχε έντονη προεκλογική χροιά.

Τονίζοντας ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας ναι μεν έχει κάνει τις ΗΠΑ ένα ασφαλέστερο μέρος, αλλά δεν έχει τελειώσει, δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «εν καιρώ πολέμου δεν αλλάζει ο ηγέτης».

Το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας όμως ήταν αφιερωμένο σε εσωτερικά θέματα και στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται ακριβώς για τον τομέα όπου ο πρόεδρος Μπους δείχνει πιο ευάλωτος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 06:32 (Ώρα Λονδίνου)

«Η τρέλα με τα Μάρμαρα»

Στη Ντέιλι Τέλεγραφ δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Αυτή η τρέλα με τα Μάρμαρα», ο Ρίτσαρντ Ντόρμεντ επιτίθεται στην πρωτοβουλία για «Επανένωση των Μαρμάρων», κατηγορώντας τους υπεύθυνους της εκστρατείας ότι χρησιμοποιούν «προφάσεις και μισές αλήθειες, σε μία προσπάθεια χειραγώγησης της βρετανικής κοινής γνώμης».

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την εκστρατεία «ξεκάθαρη παραφροσύνη», ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως τονίζει, σύνδεσης της υπόθεσης με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και τη διεκδίκηση από το Λονδίνο της Ολυμπιάδας του 2012, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «εσκεμμένα χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να εξυπηρετήσει έναν πολιτικό στόχο, με τρόπο που δεν έχει γίνει ξαναγίνει τόσο σκανδαλωδώς, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936».

Ο Ντόρμεντ επιμένει ότι η θέση των Γλυπτών είναι στο Βρετανικό Μουσείο, όπου «τα βλέπουν 4-6 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο και μάλιστα δωρεάν».

Στη Ντέιλι Τέλεγκραφ υπάρχει επίσης δημοσίευμα σχετικά με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών με την Τουρκία, στο οποίο σημειώνεται η θετική απήχηση που είχε η πρόταση στην Άγκυρα.

Ελλάδα και Τουρκία διαθέτουν περίπου 5% του Εγχώριου προϊόντος για την άμυνα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 3,5% και η Βρετανία 2,5%, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Κατάσταση του Έθνους ... και των Δημοκρατικών

Υπαναχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ διαπιστώνει η εφημερίδα Γκάρντιαν που γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ότι ενδίδουν στην πίεση που δημιουργεί το αίτημα των Σιϊτών για γενικές εκλογές πριν την 30η Ιουνίου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Βρετανία, γράφει η Γκάρντιαν, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για την κατάσταση του έθνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία επιμένοντας στην άποψη ότι το διαφιλονικούμενο δόγμα του περί προληπτικής ανάληψη στρατιωτικής δράσης, έπεισε τα αποκαλούμενα κράτη-παρίες να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Στην ομιλία Μπους αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα και η εφημερίδα Τάιμς, η οποία κάνει εκτενείς αναφορές στις μέσα σελίδες στην διαδικασία εκλογής του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Αϊόβα.

Αναφερόμενη στον θεωρούμενο μέχρι την Τρίτη φαβορί, Χόουαρντ Ντιν, ο σχολιαστής της εφημερίδας εκτιμά ότι σωστά τον απέρριψαν οι Δημοκρατικοί της Αϊόβα, καθώς δίνει την εικόνα «πολιτικής παραφροσύνης».

Σε ότι αφορά το νικητή στην προκριματική εκλογή της Αϊόβα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τζον Κέρι αλλάζει τα δεδομένα στην «κούρσα» για το χρίσμα του υποψηφίου. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης ξεκινά τώρα να κτίσει πάνω στην αναπάντεχη νίκη του, γράφουν οι Τάιμς.

« Με τη νίκη του στην Αϊόβα ο Κέρι εγκαινιάζει τον αγώνα δρόμου των Δημοκρατικών», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ττης εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ενώ σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας προβάλλεται η εκτίμηση ότι οι Δημοκρατικοί της πολιτείας ψήφισαν υπέρ εκείνου που δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες στην αναμέτρηση με τον Τζορτζ Μπους.

«Ενθαρρυντικά μηνύματα»

«Τα μηνύματα από την Αϊόβα είναι ενθαρρυντικά. Το Δημοκρατικό Κόμμα επέδειξε σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, και ετοιμότητα να προσφέρει μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της προεδρίας Μπους».

Επίσης στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα γράφει ότι ο ΟΟΣΑ ζητά από το Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν να επιβραδύνει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, ειδάλλως διακινδυνεύει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Μετά την Αϊόβα, ο Μπούς επιχειρεί να ανακτήσει το προσκήνιο», γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, σημειώνοντας ακόμη ότι οι Δημοκρατικοί προξένησαν σοκ στους δημοσκόπους, επιλέγοντας τον Κέρι.

Σε σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών καθιστά πιο ρεαλιστικές και σοβαρότερες τις ελπίδες εκείνων των ψηφοφόρων που θέλουν να εκδιωχθεί ο Τζορτζ Μπους από το Λευκό Οίκο.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 05:43 (Ώρα Λονδίνου)

Aϊόβα και Νταβός

Η γερμανική Φράνκφουρτερ Ρούντσαου (Frankfurter Rundschau) χαρακτηρίζει τη νίκη του Τζον Κερι στην Αϊόβα προειδοποίηση προς τον Χόουαρντ Ντιν ότι οι Δημοκρατικοί δεν πιστεύουν πως ο αντίπαλος του πολέμου στο Ιράκ είναι ικανός να κατακτήσει τη νίκη επί του Τζορτζ Μπους.

Ο σχολιαστής της αυστριακής Στάνταρντ (der Standard) εκφράζει την άποψη ότι τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς στο παρελθόν κάποιοι που κέρδισαν στη συγκεκριμένη πολιτεία έχασαν στη συνέχεια το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου.

Οι εφημερίδες της Νορβηγίας αναφέρονται εκτενώς στην τραγωδία του φορτηγού πλοίου Ρόκνες. Χαρακτηριστικά η Άφτενποστεν (Aftenposten) σημειώνει ότι ο νορβηγικός στρατός και τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν φοβερές προσπάθειες για να σώσουν όσον το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Η Αφτονμπλάντετ (Aftonbladet) της Στοκχόλμης επανέρχεται στην ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις Σουηδίας-Ισραήλ από την καταστροφή εκθέματος σε μουσείο της σουηδικής πρωτεύουσας από τον Ισραηλινό πρεσβευτή που έκρινε ότι είναι έκφραση αντισημιτισμού.

Η εφημερίδα ζητά από την κυβέρνηση να αντικρούσει με δριμύτητα τις «αβάσιμες κατηγορίες» για αντισημιτισμό στη Σουηδία. «Το έργο δεν είναι αντισημιτικό. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός ο βανδαλισμός, ούτε η βία, ακόμη και αν προέρχονται από έναν πρεσβευτή», γράφει η Αφτονμπλάντετ.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αναφέρεται τέλος η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν (International Herald Tribune) που σημειώνει ότι το φόρουμ αυτό το χρόνο θα διεξαχθεί σε μία χειρότερη οικονομική ατμόσφαιρα απ΄ ότι στο παρελθόν, με δεδομένες τις ανησυχίες εξ αιτίας του αδύναμου δολαρίου και της χαμηλής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων.


Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2004 - 05:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Η τρέλα με τα Μάρμαρα»

Στη Ντέιλι Τέλεγραφ δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Αυτή η τρέλα με τα Μάρμαρα», ο Ρίτσαρντ Ντόμεντ επιτίθεται στην πρωτοβουλία για «Επανένωση των Μαρμάρων», κατηγορώντας τους υπεύθυνους της εκστρατείας ότι χρησιμοποιούν «προφάσεις και μισές αλήθειες, σε μία προσπάθεια χειραγώγησης της βρετανικής κοινής γνώμης».

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την εκστρατεία «ξεκάθαρη παραφροσύνη», ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια, όπως τονίζει, σύνδεσης της υπόθεσης με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και τη διεκδίκηση από το Λονδίνο της Ολυμπιάδας του 2012, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «εσκεμμένα χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να εξυπηρετήσει έναν πολιτικό στόχο, με τρόπο που δεν έχει γίνει ξαναγίνει τόσο σκανδαλωδώς, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936».

Ο Ντόρμεντ επιμένει ότι η θέση των Γλυπτών είναι στο Βρετανικό Μουσείο, όπου «τα βλέπουν 4-6 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο και μάλιστα δωρεάν».

Στη Ντέιλι Τέλεγκραφ υπάρχει επίσης δημοσίευμα σχετικά με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών με την Τουρκία, στο οποίο σημειώνεται η θετική απήχηση που είχε η πρόταση στην Άγκυρα.

Ελλάδα και Τουρκία διαθέτουν περίπου 5% του Εγχώριου προϊόντος για την άμυνα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν 3,5% και η Βρετανία 2,5%, γράφει η Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Κατάσταση του Έθνους ... και των Δημοκρατικών

Υπαναχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας στο Ιράκ διαπιστώνει η εφημερίδα Γκάρντιαν που γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ότι ενδίδουν στην πίεση που δημιουργεί το αίτημα των Σιϊτών για γενικές εκλογές πριν την 30η Ιουνίου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Βρετανία, γράφει η Γκάρντιαν, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, για την κατάσταση του έθνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία επιμένοντας στην άποψη ότι το διαφιλονικούμενο δόγμα του περί προληπτικής ανάληψη στρατιωτικής δράσης, έπεισε τα αποκαλούμενα κράτη-παρίες να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Στην ομιλία Μπους αναφέρεται στην πρώτη της σελίδα και η εφημερίδα Τάιμς, η οποία κάνει εκτενείς αναφορές στις μέσα σελίδες στην διαδικασία εκλογής του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Αϊόβα.

Αναφερόμενη στον θεωρούμενο μέχρι την Τρίτη φαβορί, Χόουαρντ Ντιν, ο σχολιαστής της εφημερίδας εκτιμά ότι σωστά τον απέρριψαν οι Δημοκρατικοί της Αϊόβα, καθώς δίνει την εικόνα «πολιτικής παραφροσύνης».

Σε ότι αφορά το νικητή στην προκριματική εκλογή της Αϊόβα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τζον Κέρι αλλάζει τα δεδομένα στην «κούρσα» για το χρίσμα του υποψηφίου. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης ξεκινά τώρα να κτίσει πάνω στην αναπάντεχη νίκη του, γράφουν οι Τάιμς.

« Με τη νίκη του στην Αϊόβα ο Κέρι εγκαινιάζει τον αγώνα δρόμου των Δημοκρατικών», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ττης εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ενώ σε κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας προβάλλεται η εκτίμηση ότι οι Δημοκρατικοί της πολιτείας ψήφισαν υπέρ εκείνου που δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες στην αναμέτρηση με τον Τζορτζ Μπους.

«Ενθαρρυντικά μηνύματα»

«Τα μηνύματα από την Αϊόβα είναι ενθαρρυντικά. Το Δημοκρατικό Κόμμα επέδειξε σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, και ετοιμότητα να προσφέρει μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι της προεδρίας Μπους».

Επίσης στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα γράφει ότι ο ΟΟΣΑ ζητά από το Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν να επιβραδύνει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία, ειδάλλως διακινδυνεύει τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

«Μετά την Αϊόβα, ο Μπούς επιχειρεί να ανακτήσει το προσκήνιο», γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, σημειώνοντας ακόμη ότι οι Δημοκρατικοί προξένησαν σοκ στους δημοσκόπους, επιλέγοντας τον Κέρι.

Σε σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών καθιστά πιο ρεαλιστικές και σοβαρότερες τις ελπίδες εκείνων των ψηφοφόρων που θέλουν να εκδιωχθεί ο Τζορτζ Μπους από το Λευκό Οίκο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.