Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-20

  1. Προετοιμάζει το ετήσιο διάγγελμα ο πρόεδρος Μπους
  2. Aποκαθίστανται οι Ιρανοί υποψήφιοι
  3. Iσραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται στο νότιο Λίβανο
  4. Διαδηλώσεις Σιιτών στη Βαγδάτη
  5. Στα ίχνη της Περσικής αρμάδας
  6. Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ερωτήσεις και Απαντήσεις
  7. Δύσκολοι καιροί για «Παγώνια»
  8. «Kλείνουν» τα ψηφοδέλτια
  9. Γκιουλ: Θετικές οι δηλώσεις Παπανδρέου
  10. Eπιφυλάξεις Παπανδρέου για 35ωρο
  11. Στα στάδια η Ελλάδα θα αναστενάξει
  12. Πύρινη κόλαση στην Αλγερία
  13. Σκάνδαλο δικαστικής πλάνης
  14. Aνησυχίες για την ελληνική οικονομία
  15. Θετική υποδοχή της πρότασης Παπανδρέου
  16. Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;
  17. Ανάπτυξη - ρεκόρ στην Κίνα
  18. Ανατροπή προγνωστικών στην Άιοβα
  19. Ναυτική τραγωδία - αίνιγμα
  20. Aνησυχίες για την ελληνική οικονομία
  21. Στην Kύπρο ο Καραμανλής
  22. Aβραμόπουλος και «βαρώνοι»
  23. Ανατροπή προγνωστικών στην Αϊόβα
  24. Κυπριακό: «Δύσκολη η λύση»
  25. Θετική υποδοχή της πρότασης Παπανδρέου
  26. Διαζύγιο Άρη - Σκόμποε
  27. Νικητής ο Τζον Κέρι στην Αϊόβα
  28. Ιράκ: Όλα ανοιχτά στο ζήτημα των εκλογών
  29. Με τη γλώσσα των αριθμών...
  30. Σε προεκλογικό ρυθμό
  31. ΝΙκητής ο Τζον Κέρι

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 23:30 (Ώρα Λονδίνου)

Προετοιμάζει το ετήσιο διάγγελμα ο πρόεδρος Μπους

Πρόβα του διαγγέλματος κάνει ο προέδρος Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, θα απευθύνει σύντομα το ετήσιο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό.

Θα είναι η κεντρική ομιλία που θα εκθέτει το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή του.

Ο κ. Μπους θα δώσει έμφαση σε εσωτερικά ζητήματα, προτείνοντας μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και την οικονομία.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αρχίσει την ομιλία του με σύντομα σχόλια για το Ιράκ και την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Μπους εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, οι Αμερικανοί δεν είναι πεισμένοι ότι εφαρμόζει την κοινωνική και οικονομική πολιτική που χρειάζονται.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 22:34 (Ώρα Λονδίνου)

Aποκαθίστανται οι Ιρανοί υποψήφιοι

Kαθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν οι Ιρανοί βουλευτές

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίζει ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα θα είναι ελεύθερες και αμερόληπτες.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Ιρανός πρόεδρος όταν το συντηρητικό Συμβούλιο των Θεματοφυλάκων του Συντάγματος επανεξέτασε προηγούμενη απόφασή του που είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό μεταρρυθμιστών υποψηφίων από τις εκλογές.

Το Συμβούλιο των Θεματοφυλάκων του Συντάγματος αποφάσισε να επιτρέψει σε ορισμένους Ιρανούς μεταρρυθμιστές που είχαν αποκλειστεί από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα να κατέβουν ως υποψήφιοι.

Η συμμετοχή επετράπη μέχρι στιγμής σε διακόσιους υποψηφίους, στο σύνολο των τριών χιλιάδων αποκλεισθέντων.

Το Συμβούλιο αναθεώρησε την απόφασή του μετά από οδηγίες από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Καμενεΐ.

Ο κ. Χαταμί είπε ότι ελπίζει πως το Συμβούλιο θα διευθετήσει τη συμμετοχή και των άλλων υποψηφίων σύντομα.

Οι Ιρανοί βουλευτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στην Βουλή και τα μεταρρυθμιστικά κόμματα απειλούν αποχή από τις εκλογές αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή των αποκλεισθέντων υποψηφίων.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 21:45 (Ώρα Λονδίνου)

Iσραηλινά αεροσκάφη επιτίθενται στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπολύουν επίθεση

Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση στο νότιο Λίβανο, μια μέρα την πυραυλική επίθεση μαχητικών μελών της Χεζμπολά, από την οποία σκοτώθηκε Ισραηλινός στρατιώτης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο βάσεις της Χεζμπολά.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν αρκετές εκρήξεις.

Τη Δευτέρα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε την τεθωρακισμένη μπουλντόζα τους.

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Χεζμπολά, σύμφωνα με τους οποίους η μπουλντόζα είχε μπει στο έδαφος του Λιβάνου, κάτι που αρχικά αρνήθηκε το Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι η κατάσταση κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, την οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την επίθεση εναντίον των στρατιωτών της.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καταδίκασε την επίθεση της Χεζμπολά και προειδοποίησε τη Συρία να μην αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, δήλωσαν ότι επλήγησαν βάσεις της Χεζμπολά στην κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Άβι Πάζνερ, είπε ότι η επίθεση ήταν «μετρημένη αντίδραση σε μια τρομοκρατική επίθεση, δεν θέλουμε ένοπλη κλιμάκωση».

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο είπαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «παραβίαζαν» Λιβανέζικο έδαφος, καθώς διέσχιζαν την καθορισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη συνοριακή γραμμή, όταν δέχτηκαν επίθεση.

Αρχικά το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι η μπουλντόζα εξουδετέρωνε βόμβες που είχε τοποθετήσει η Χεζμπολά στην Ισραηλινή μεριά των συνόρων, αν και αργότερα Ισραηλινός επίσημος παραδέχτηκε ότι μέρος του οχήματος είχε περάσει τη διαχωριστική γραμμή.

Κατηγορείται η Συρία

Επεισόδια βίας συμβαίνουν συχνά στη συνοριακή γραμμή αφότου τα Ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το νότιο Λίβανο τον Μάιο του 2000.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Συρία ότι χρησιμοποιεί τη Χεζμπολά -- μαχητική σιιτική οργάνωση που υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν -- ως μάχιμο στρατό κατά του Ισραήλ, μια κατηγορία που απορρίπτει η Δαμασκός.

Ο κ. Πάζνερ είπε ότι οι επιθέσεις πρέπει να «ειδωθούν ως προειδοποίηση στη Χεζμπολά, που πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει τις επιθέσεις της ατιμώρητα, και στη Συρία που στηρίζει τη Χεζμπολά, ενώ μιλά για ειρήνη».

Εκπρόσωπος της Χεζμπολά είπε ότι «η κλιμάκωση της βίας δεν θα αλλάζει την αποφασιστικότητα της αντίστασής μας για την υπεράσπιση του λαού και της χώρας μας».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδηλώσεις Σιιτών στη Βαγδάτη

Εκλογές ζητούν οι Σιίτες

Σιίτες Μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν και πάλι πορεία στην Βαγδάτη, διαμαρτυρόμενοι κατά των αμερικανικών σχεδίων για το Ιράκ.

Χιλιάδες Σιίτες οπαδοί του ακραίου Ισλαμιστή θρησκευτικού ηγέτη, Μογκταντά αλ Σαντρ, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαγδάτης για να καταδικάσουν τα σχέδια για τον μετασχηματισμό του Ιράκ σε ομοσπονδιακό κράτος.

Ζητούν επίσης τη διεξαγωγή εκλογών. Οι Σιίτες φοβούνται ότι το αίτημα των Κούρδων για ένα ομοσπονδιακό Ιράκ, θα οδηγήσει στην διάλυση της χώρας.

Η διαδήλωση έγινε τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στο Ιράκ αντιπροσωπεία, η οποία θα εκτιμήσει κατά πόσο οι συνθήκες επιτρέπουν τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών στη χώρα πριν από τον Ιούνιο.

Στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η εξουσία μεταβιβάζεται σε προσωρινή κυβέρνηση Ιρακινών.

Εμπλοκή Ηνωμένων Εθνών

Την αποστολή αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Ιράκ, ζήτησαν χθές από τον κ. Ανάν σε συνάντησή τους ο Αμερικανός διοικητής της χώρας, Πολ Μπρέμερ και μέλη του διορισμένου από την Ουάσινγκτον, ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο προεδρεύων του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αντνάν Παχατσί, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι είναι κοινή επιθυμία όλων η τήρηση της προθεσμίας της 13ης Ιουνίου, για την ανάθεση της εξουσίας σε μια προσωρινή κυβέρνηση Ιρακινών.

«Συμφωνούμε επίσης όλοι», είπε, «ότι θα ήταν προτιμότερο αυτό να γίνει μέσω εκλογών και εδώ ζητήσαμε τη βοήθεια του γενικού γραμματέα. Επίσης, συζητήσαμε την εκ νέου ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών στις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες στο Ιράκ», τόνισε ο κ. Παχατσί.

Μετά τη συνάντηση του τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον κ. Μπρέμερ και μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί μόνο μετά από περαιτέρω συνομιλίες.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ξεκαθαριστούν ορισμένες λεπτομέρειες, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο εκλογών πριν από τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει πάντα, όπως είπε, το ζήτημα της ασφάλειας των αντιπροσωπειών του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 20:36 (Ώρα Λονδίνου)

Στα ίχνη της Περσικής αρμάδας

Το δοχείο με την αιχμή του δόρατος

Αρχαιολόγοι έχουν επιδοθεί σε επική προσπάθεια για τον εντοπισμό αρχαίου στόλου Περσικών πλοίων που καταστράφηκαν σε σφοδρή τρικυμία στις ελληνικές ακτές το 492 π.Χ.

Η αρχαιολογική ομάδα θα ψάξει να βρει τα ναυάγια της αρμάδας, την οποία έστειλε ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος για να κατακτήσει τη Ελλάδα.

Ο στόλος καταστράφηκε προτού φτάσει στον προορισμό του.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, στην βόρεια Ελλάδα, βρέθηκαν δύο περικεφαλαίες και η αιχμή ενός δόρατος.

Οι αρχαίοι θα επιστρέψουν στην περιοχή τον Ιούνιο για περαιτέρω έρευνες.

«Η περιοχή είναι εξαιρετικά πλούσια σε αρχαία ναυάγια», δήλωσε στο BBC ο Δόκτωρ Ρόμπερτ Χολφέλντερ, αρχαιολόγος στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Oι αμφορείς φαίνεται ότι προέρχονται από ναυάγιο

«Συνήθως όταν βρίσκουμε ένα ναυάγιο προσπαθούμε να συνθέσουμε την ιστορία του. Εμείς ξέρουμε την ιστορία, απομένει να βρούμε τα ναυάγια».

Η ιστορία

Η καταστροφή του Περσικού στόλου, το 492 π.Χ., εξιστορείται από τον Ηρόδοτο, στις «Ιστορίες» του.

Ο Ηρόδοτος λέει ότι ο στόλος καταστράφηκε στο όρος Άθως.

Πέρυσι, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ναυάγιο που περιείχε αμφορείς. Δεν είναι γνωστό αν το ναυάγιο ήταν μέρος του Περσικού στόλου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης την μπρούτζινη αιχμή ενός δόρατος, στο σημείο όπου, το 1999, ψαράδες είχαν ανασύρει δύο περικεφαλαίες.

Η αιχμή του δόρατος βρέθηκε στην κατοχή ενός χταποδιού, που την είχε τραβήξει μέσα στο σπίτι του, ένα δοχείο.

Η εξερεύνηση μπορεί να ρίξει φως στο πώς κατασκεύσαν οι Πέρσες και οι Αρχαίοι Έλληνες τα πολεμικά τους πλοία, τις τριήρεις.

Η αιχμή του δόρατος στα χέρια της αρχαιολόγου Κατερίνας Δελαπόρτα

Στις μάχες με τριήρων, η νίκη εξαρτάτο από το πλοίο θα κτυπήσει το άλλο με τον βαρύ μπρούτζινο πολιορκητικό κριό, στο μπροστινό μέρος της τριήρους.

Ποτέ δεν έχει βρεθεί ναυάγιο τριήρους και οι προσδοκίες της ομάδας των αρχαιολόγων είναι ανάμικτες.

«Δεν θα βρούμε τριήρη. Είχαν πολύ λίγο φορτίο, και δεν βυθίζονταν. Μπορεί όμως να βυθίστηκαν οι πολιορκητικοί κριοί», είπε ο Μάικλ Βέντε, από την αρχαιολογική ομάδα.

Τα κείμενα της αρχαιότητα αναφέρονται σε τριήρεις που διασώθηκαν, σύρθηκαν στη στεριά και επισκευάστηκαν για να ξαναχρησιμοποιηθούν».

«Είναι ένα ερώτημα το αν βυθίζονταν οι τριήρεις», είπε ο Δόκτως Σέλι Βάχσμαν, από το αμερικανικό πανεπιστήμιο A&M του Τέξας.

«Τα περισσότερα πλοία που βρίσκουμε έχουν φορτίο, που τα οδηγεί στο πυθμένα».

Οι αρχαιολόγοι στο υποβρύχιο

Ωστόσο ο Δόκτωρ Χολφέλντερ λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει βυθιστεί η τριήρης.

«Η ανεύρεση τριήρους είναι στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που εύχεται να ανακαλύψει η υποβρύχια αρχαιολογία. Και εδώ είναι το καλύτερο μέρος να την βρούμε».

Μια άλλη πιθανότητα είναι να υπάρχουν στον πυθμένα ναυάγια πλοίων ανεφοδιασμού.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Καναδέζικου Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Κατερίνα Δελαπόρτα, Έφορος Υποθαλάσσιων Αρχαιοτήτων και ο Δόκτωρ Βάχσμαν.

Γύρω στους 20.000 άνδρες χάθηκαν στην καταστροφή, που συγκλόνισε την Περσία την περίοδο που είχε βλέψεις να ενσωματώσει την ηπειρωτική Ελλάδα στην αυτοκρατορία της.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 22:35 (Ώρα Λονδίνου)

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ γίνεται κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο Νταβός

Πάνω από δύο χιλιάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συζητήσουν προβλήματα και θέματα, θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις και θα κάνουν «χρήσιμες» γνωριμίες στο Παγκόσμιο ΟΙκονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας από 21 ως τις 26 Ιανουαρίου.

Τι ακριβώς είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ιδρύθηκε με σκοπό «να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της εποχής μας».

Στην ουσία είναι μια ευκαιρία για τους ισχυρούς του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου να συζητήσουν διάφορα θέματα.

Στις συζητήσεις αυτές, που είναι είτε διαλέξεις, είτε εισηγήσεις προς συζήτηση, είτε και εργαστήρια για την εξέταση ειδικών θεμάτων, παίρνουν μέρος και καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, ανώτεροι κληρικοί, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το ΠΟΦ είναι μια ευκαιρία να κάνουν οι συμμετέχοντες «χρήσιμες» γνωριμίες και να συναντήσουν φίλους και εχθρούς.

Η κυριότερη εκδήλωση του ΠΟΦ γίνεται κάθε χρόνο στο ορεινό θέρετρο Νταβός της Ελβετίας, αλλά διοργανώνονται και περιφερειακές εκδηλώσεις.

Ποια είναι τα θέματα των συζητήσεων;

Κάθε χρόνο η ατζέντα των συζητήσεων καλύπτει τρέχοντα ζητήματα.

Υπό τον τίτλο «Συνεταιρισμός για την Ευημερία και την Ασφάλεια» θα συζητηθούν θέματα όπως η ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπερατλαντικές εντάσεις και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας.

Όμως οι συζητήσεις καλύπτουν και άλλα πιο θεωρητικά ή φιλοσοφικά θέματα, όπως για παράδειγμα η δημιουργικότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα και τα βιβλία που διαμόρφωσαν τη σκέψη μας.

Το Φόρουμ δίνει επίσης την ευκαιρία σε πολιτικούς και άλλους επιφανείς να εξαγγείλουν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως έκανε ο Μπιλ Γκέιτς που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια δολάρια για ιατρικές έρευνες.

Ποιοι συμμετέχουν φέτος;

Ο φετινός κατάλογος των προσκεκλημένων είναι μακρύς και εντυπωσιακός.

Ανάμεσα στους πολιτικούς που θα πάρουν μέρος είναι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρτσνερ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και πολλοί άλλοι.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, μετέχει συχνά στο Φόρουμ και φέτος αναμένεται με ενδιαφέρον ο λόγος που θα εκφωνήσει.

Στη δεκαετία του 1990 η κυβέρνηση Κλίντον έστελνε δεκάδες αξιωματούχους στο Νταβός.

Όμως, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διεθνή διάσταση του Φόρουμ αν και φέτος θα μεταβεί στο Νταβός ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Άσκροφτ.

Στον κατάλογο των προσκεκλημένων εκτός από κορυφαίους επιχειρηματίες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Φίλιπ Νάιτ ή ο Μάρτιν Σόρελ, είναι και ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Πως άρχισε το ΠΟΦ;

Η έμπνευση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανήκει στον Ελβετό καθηγητή Κλάους Σβαμπ ο οποίος τον Ιανουάριο του 1971 προσκάλεσε διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών στο θέρετρο του Νταβός για να συζητήσουν θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου η ατζέντα της ετήσιας συνάντησης διευρύνθηκε και έτσι άρχισε να προσελκύει επιφανείς πολιτικούς ή επιστήμονες με αποτέλεσμα να αρχίσει να ενδιαφέρει πλέον και ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών.

Το ΠΟΦ λειτουργεί τώρα σαν μια οργάνωση μελών που δεν έχει στόχο το κέρδος.

Τα μέλη που πληρώνουν συνδρομή είναι περίπου 1000 μεγάλες επιχειρήσεις ενώ όλοι οι υπόλοιποι που δεν προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο μετέχουν δωρεάν.

Τελικά δεν έχει στόχο την προώθηση της παγκοσμιοποίησης;

Στο σημείο αυτό οι απόψεις διίστανται.

Το ΠΟΦ έχει γίνει στόχος των εχθρών της παγκοσμιοποίησης στο παρελθόν και αυτό θα επαναληφθεί και φέτος.

Οι οργανωτές του ΠΟΦ όμως επιμένουν ότι στόχος της εκδήλωσης είναι «η βελτίωση της κατάστασης σε ολόκληρο τον κόσμο» και υπενθυμίζουν το γεγονός ότι στη δεκαετία του 1990, πολύ πριν εμφανιστεί το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, ο ιδρυτής του Φόρουμ καθηγητής Κλάους Σβαμπ είχε προειδοποιήσει κατά της παγκοσμιοποίησης που ωφελεί μόνο τους λίγους.

Μάλιστα μια από τις φετινές συζητήσεις έχει τον τίτλο «Παγκοσμιοποίηση ή Αποπαγκοσμιοποίηση: Τι είναι καλλίτερο για τους φτωχούς του κόσμου;».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 18:13 (Ώρα Λονδίνου)

Δύσκολοι καιροί για «Παγώνια»

Η πώληση παικτών όπως ο Άλαν Σμιθ ίσως αποτελέσει προσωρινή λύση για τη Λιντς

Επιδεινώνεται η κατάσταση τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά για μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου, τη Λιντς Γιουνάιτεντ.

Τα «Παγώνια» που λίγα χρόνια πριν είχαν φτάσει στην επίζηλη β΄φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με το φάσμα του υποβιβασμού, καθώς έχουν συγκεντρώσει μόλις 17 βαθμούς σε 22 αναμετρήσεις.

Τα χρέη του συλλόγου έχουν υπερβεί το ποσό των 83 εκατομμυρίων στερλινών, και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών συνομιλεί με παίκτες της ομάδας σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής στις πληρωμές των αμοιβών τους.

«Έχουμε όλα τα αριθμητικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογήσουμε, και στη συνέχεια θα συνομιλήσουμε με τη διοίκηση και τους παίκτες της Λιντς, δήλωσε στο BBC o αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, Μικ Μακ Γκουάιαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διοικούντες το σύλλογο σχεδιάζουν να ζητήσουν από τους παίκτες να δεχθούν αναβολή του 30% των μισθών τους μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, ελπίζοντας ότι στο διάστημα αυτό θα βρουν ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μακ Γκουάιαρ, κανείς από τη διοίκηση δεν έχει επισήμως αναφέρει τέτοιο ενδεχόμενο στους παίκτες.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παικτών έχει ήδη μιλήσει με παίκτες της Λιντς για διάφορα ενδεχόμενα, όπως την υπαγωγή του συλλόγου σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, την εμφάνιση επενδυτών και πιστωτών, καθώς και για τις μεθόδους που άλλες ομάδες έχουν ακολουθήσει προκειμένου να πετύχουν την οικονομική τους εξυγίανση.

Είναι γνωστό τη λύση της αναβολής πληρωμών έχουν επιλέξει και άλλες επαγγελματικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Λέστερ Σίτι, η Μπράντφορντ, η Κόβεντρι και η Σάντερλαντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα δόθηκε στη Λιντς προθεσμία μίας ακόμη εβδομάδας για να βρει λύση στα προβλήματα και να αποφύγει την αναγκαστική διαχείριση.

Αλλά όπως λέει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών «όταν οι επενδυτές δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όταν η ομάδα δεν έχει πουλήσει παίκτες και όταν τα χρέη αυξάνονται, η συνολική εικόνα δεν είναι καθόλου ρόδινη».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 13:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Kλείνουν» τα ψηφοδέλτια

H ανανέωση της Bουλής στο επίκεντρο των διεργασιών

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση και ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τους βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Mαρτίου.

Tην Tρίτη το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ συζητώνται τα θέματα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων και της διοργάνωσης του εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ την Tετάρτη ο υποψήφιος πρόεδρος του Kινήματος Γιώργος Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πρώην γραμματείς της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Kώστα Λαλιώτη, Άκη Tσοχατζόπουλο και Kώστα Σκανδαλίδη.

Eξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας και πρόκειται να περιλαμβάνουν σειρά νέων ονομάτων σε κρίσιμες εκλογικά περιφέρειες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται το ζήτημα της συμμετοχής ή μη στις εκλογές ορισμένων ιστορικών στελεχών του κόμματος.

H «αποστρατεία» των στελεχών αυτών θεωρείται από ορισμένους πως θα διευκολύνει τη δημιουργία ατμόσφαιρας ανανέωσης στη ΝΔ.

Ένα ιστορικό στέλεχος που έγινε ήδη γνωστό πως αποχωρεί είναι ο βουλευτής Eπικρατείας Πέτρος Mολυβιάτης.

Mε επιστολή του προς τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ο κ. Mολυβιάτης τον ενημέρωσε ότι, προκειμένου να τον διευκολύνει, δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Mαρτίου.

Tέλος, σε συνάντηση που είχε ο κ. Καραμανλής την Tρίτη με τον πρώην υπουργό σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πέτσο, επιβεβαιώθηκε πως ο τελευταίος θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην A' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 15:35 (Ώρα Λονδίνου)

Γκιουλ: Θετικές οι δηλώσεις Παπανδρέου

Δεδομένη η θετική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτιμά ο Aμπντ. Γκιουλ

Iδιαίτερα θετικές θεωρεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της μείωσης των εξοπλισμών στην Eλλάδα και την Τουρκία ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Aμπντουλάχ Γκιουλ.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Aνατολή», ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, ότι «η δήλωση του κ. Παπανδρέου δείχνει την πολιτική θέληση να λύσουμε ειρηνικά όλες τις διαφορές μεταξύ των δυο χωρών» και πρόσθεσε:

«Eλπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να δαπανούμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας για την ευημερία των λαών μας. Πρέπει να πάρουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς αυτήν την κατεύθυνση».

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η πρόοδος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη θα ενισχύσει την τάση μείωσης των αμυντικών δαπανών.

«Στην πραγματικότητα καμμία χώρα δεν επιθυμεί να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις αμυντικές της δαπάνες, το κάνει λόγω των υποχρεώσεών της. Aπό την άποψη αυτή βρίσκω ιδιαίτερα θετικές τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου», επεσήμανε ο κ. Γκιουλ.

Απαντώντας στην ερώτηση αν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συμφωνία που πρόκειται άμεσα να υπογραφεί.

Σημειώνοντας τη θετική τροπή που έχουν λάβει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πιστεύει ότι «η δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα χαθεί, ακόμη και αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα».

Eρωτηθείς εάν η λύση των διμερών προβλημάτων θα προχωρήσει παράλληλα με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Γκιουλ επεσήμανε ότι «τα θέματα μελετώνται, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών μελετούν αυτά τα θέματα, προς το παρόν ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία ανακοινώνει το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών αλλά έχουν γίνει ήδη 30 συναντήσεις και θα συνεχισθούν».

Τέλος, ο κ. Γκιουλ επανέλαβε την πολιτική βούληση της Άγκυρας να αρχίσει συνομιλίες για το Κυπριακό βάσει του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν και με στόχο τη λύση του προβλήματος πριν την 1η Μαΐου.

«Κάνουμε προσπάθειες να βρεθεί λύση, ελπίζω ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δείξει την ίδια κατανόηση».

Kυβέρνηση: Iκανοποίηση

Mε ικανοποίηση έκανε δεκτή η ελληνική κυβέρνηση την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην πρόταση Παπανδρέου για μείωση των αμυντικών εξοπλισμών.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε την αντίδραση Γκιουλ ιδιαίτερα θετική και πρόσθεσε πως αποτελεί μία πρώτη βάση για το διάλογο και την υλοποίηση των προτάσεων του Γ. Παπανδρέου.

Συζητώ με τον Eρντογάν τη μείωση των εξοπλισμών, δήλωσε ο K. Καραμανλής

O κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε, πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία σοβαρότατη μείωση των αμυντικών δαπανών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή έγινε δυνατή χάρη στην πολιτική του Γ. Παπανδρέου και στην ευρύτερη αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων.

«Είναι ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα από τη μείωση των δαπανών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν εξοικονομηθεί 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σωστή και θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης την ανταπόκριση του κ. Γκιουλ στην πρόταση του κ. Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών.

«Θα πρέπει να προχωρήσει όμως και στην πράξη», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

«Η μείωση αυτή θα απελευθερώσει πόρους και για τον πολιτισμό και για τον κοινωνικό τομέα που έχει ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι προσπάθεια για μείωση των αμυντικών δαπανών πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές και δεν μπορεί να είναι μονομερής.

«Σε πρώτη φάση μπορεί να μην υπάρξει αύξηση των κονδυλίων και στη συνέχεια να ακολουθήσει η μείωσή τους», κατέληξε ο κ. Kακλαμάνης.

Καραμανλής: Άκαιρη η πρόταση

«Παγίως εργαζόμασθε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και δεν αλλάξαμε πολιτική», δήλωσε στην Kύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκιούλ, που κατ' αρχήν αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για μείωση των αμυντικών δαπανών στην Eλλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι έχει μία σχέση καλής συνεννόησης και συνεργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν και πως εδώ και ένα χρόνο είχε συζητήσει μαζί του την προοπτική μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο για την χρονική στιγμή κατά την οποίαν ο κ. Παπανδρέου υπέβαλε την πρότασή του, λέγοντας:

«Aυτού του είδους τα θέματα δεν θα τα μετέτρεπα σε αντικείμενο συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 15:52 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιφυλάξεις Παπανδρέου για 35ωρο

Παπανδρέου: Θέλει προσοχή το 35ωρο

«Φρένο» έβαλε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στις υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με την εφαρμογή εβδομάδας 35 εργάσιμων ωρών.

Aπαντώντας σε ερώτηση εργαζομένων στο Λαύριο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η εφαρμογή του 35ωρου χρειάζεται προσοχή. Εφαρμόσθηκε σε χώρες με μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Γαλλία, αλλά στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα με τη μείωση του χρόνου εργασίας».

«Εμείς έχουμε ανάγκη να μείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις μας. Το 35ωρο πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου, ώστε η όποια μείωση του χρόνου εργασίας να μην οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας», συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Yπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα της εφαρμογής του 35ωρου ήλθε στο προσκήνιο ύστερα από σχετικές δηλώσεις του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Mιχάλη Xρυσοχοΐδη.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 17:09 (Ώρα Λονδίνου)

Στα στάδια η Ελλάδα θα αναστενάξει

Αισιόδοξοι οι περισσότεροι Έλληνες, πως τα ολυμπιακά έργα θα είναι έτοιμα

Ένα εκατομμύριο Έλληνες προτίθενται να παραβρεθούν στα στάδια για να ζήσουν από κοντά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, ενώ οι περισσότεροι, σύμφωνα με έρευνα, προτιμούν να δουν τους αγώνες από την τηλεόραση.

Η έρευνα, η οποία είχε στόχο την καταγραφή των απόψεων του μέσου Έλληνα αναφορικά με τη διεξαγωγή των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, διεξήχθη από την GfK Market Analysis, σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 1250 ατόμων (ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 64 ετών).

Ο στίβος, η άρση βαρών, αλλά και το ποδόσφαιρο καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων για τα αθλήματα που θα παρακολουθήσουν.

Στίβος και «κάτσε κάτω από την μπάρα!»

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Ποια αγωνίσματα προτιμάτε;» τα αγωνίσματα που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για τα οποία δηλώνεται ότι έχουν ήδη αγοραστεί εισιτήρια επηρεάζονται σαφέστατα από το φύλο, την ηλικία και την περιοχή με τέσσερα αθλήματα να ξεχωρίζουν και τα υπόλοιπα να ακολουθούν με ποσοστά μικρότερα ή ίσα του 5% .

Ποια αγωνίσματα προτιμάτε;

Στίβος 46%

Άρση βαρών 22%

Ποδόσφαιρο 21%

Μπάσκετ 12%

Gfk Market Analysis (Βάση: όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια)

Εκτός όμως από την παρακολούθηση των Αγώνων μέσα από τα στάδια, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες από την τηλεόραση. Τα αγωνίσματα που θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο στίβος (62%) η άρση βαρών (30%), το ποδόσφαιρο 19%, το μπάσκετ 19%, η γυμναστική 18% και η κολύμβηση 11%, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα έπονται με ποσοστά μικρότερα ή ίσα του 5%.

Στην ερώτηση εάν πιστεύουν ότι θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τους Αγώνες έως τον Αύγουστο, τρεις στους τέσσερις Έλληνες απάντησαν θετικά.

Εφτά μηνές μένουν, προλαβαίνουμε;

Σίγουρα ναι 47%

Μάλλον ναι 28%

Μάλλον όχι 9%

Σίγουρα όχι 3%

Ναι, αλλά με προβλήματα 7%

Δεν γνωρίζω 6%

Gfk Market Analysis

Λιγότερο αισιόδοξοι, όμως, φαίνεται να είναι οι περισσότεροι Έλληνες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας των Ολυμπιακών: Μόνο το 30% των ερωτηθέντων φαίνεται να πιστεύει ότι τα οφέλη θα είναι περισσότερα από τα προβλήματα που θα προκύψουν με το πέρας των Ολυμπιακών.

Στο ερώτημα «Θα παρακολουθήσετε τελικά τους Αγώνες από κοντά;» το 62% δηλώνει ότι θα δει τους Αγώνες μόνο από την τηλεόραση, το 12% δεν έχει ακόμα αποφασίσει, ενώ ένα 11% δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να παρακολουθήσει τους Αγώνες καθόλου. Από τους 1.252 ερωτώμενους το 5% δήλωσε ότι προτίθεται να παρακολουθήσει τους Αγώνες από κοντά, ενώ το 9% και από κοντά αλλά και από τα ΜΜΕ.

Η Αθήνα και οι άλλες πόλεις

Με δεδομένο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες πόλεις και κυρίως βεβαίως στην Αθήνα, έχει σημασία η διαφοροποίηση της πρόθεσης μέσα στις δύο μεγάλες πόλεις: Στην Αθήνα το 21% συνολικά προτίθεται να παρακολουθήσει τους Αγώνες από το στάδιο ή και από το στάδιο και από την τηλεόραση (7% και 14% αντίστοιχα).

Αυτό αντιστοιχεί σε 419.000 περίπου ανθρώπους, δηλαδή το 43% των προτιθεμένων να παρακολουθήσουν προέρχεται από την Αθήνα, ποσοστό που όπως είναι λογικό υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό της Αθήνας στο συνολικό υπό εξέταση πληθυσμό (29%).

Το 58% δηλώνει ότι θα δει τους Αγώνες από την τηλεόραση, το 9% είναι αναποφάσιστοι ή δεν ξέρουν, ενώ αυτοί που δεν θα παρακολουθήσουν καθόλου είναι το 12%.

Μετά την Ολυμπιάδα θα ανακύψουν οφέλη ή προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία;

Μόνο οφέλη 13%

Κυρίως οφέλη και κάποια προβλήματα 16%

Οφέλη και προβλήματα στον ίδιο βαθμό 15%

Κυρίως προβλήματα και κάποια οφέλη 16%

Μόνο προβλήματα 24%

Gfk Market Analysis

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σε 9% πρόθεση παρακολούθησης από στάδιο ή και από το στάδιο και από τα ΜΜΕ, το 67% μόνο ΜΜΕ, 11% «δεν ξέρω» και 10% όχι δεν έχω σκοπό.

Στο ερώτημα «Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το φίλαθλο κοινό να παρευρεθεί στα Ολυμπιακά στάδια;», η απόσταση από τις Ολυμπιακές πόλεις είναι ο κύριος λόγος (48%) που εμποδίζει στο σύνολο τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τους Αγώνες μέσα από τα στάδια (προσωπική παρουσία).

Η Αθήνα σαφέστατα απαντά διαφορετικά σε αυτή την ερώτηση, αφού ο λόγος της απόστασης δεν υφίσταται.

Έτσι όσοι Αθηναίοι δεν θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες με προσωπική επίσκεψη στα στάδια αναφέρουν σαν κυριότερους λόγους, το 22% την περίοδο των διακοπών, το 17% την ακρίβεια των εισιτηρίων, το 15% την παρακολούθηση από τα ΜΜΕ, το 12% την αγοραφοβία και άλλους διάφορους λόγους με ποσοστά μικρότερα του 10%.

«Το μετά»

Τέλος, οι Έλληνες ρωτήθηκαν για τη γνώμη τους σχετικά με τα οφέλη ή τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην κοινωνία και την οικονομία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 13% απάντησε ότι θα υπάρχουν μόνο οφέλη, το 16% απάντησε ότι θα υπάρξουν κυρίως οφέλη και κάποια προβλήματα, το 15% απάντησε ότι θα υπάρξουν οφέλη και προβλήματα στον ίδιο βαθμό, το 16% απάντησε ότι θα υπάρξουν κυρίως προβλήματα και κάποια οφέλη και το 24% απάντησε ότι θα υπάρξουν μόνο προβλήματα.

Οι γυναίκες είναι λιγότερο «θετικές» από τους άνδρες, ενώ η ανάλυση σε ηλικίες και περιοχές δεν δείχνει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις.

Στα οφέλη της οικονομίας καταχωρείται η υποδομή που δημιουργείται, είτε σαν βοήθεια στην οικονομία (46%) είτε σαν βοήθεια στη λύση προβλημάτων των πόλεων (33%) και ειδικότερα στο συγκοινωνιακό (23%), η ανάπτυξη του τουρισμού (33%), η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό (19%) και η μακρόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας.

Στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν καταχωρούνται η κάμψη της ανάπτυξης της οικονομίας (40%), η αύξηση της φορολογίας για την αποπληρωμή των Ολυμπιακών έργων (33%), η αύξηση των κρατικών χρεών (20%) και η αύξηση της εγκληματικότητας (4%).

«Θα είμαστε έτοιμοι;»

Στο ερώτημα «Εφτά μήνες μένουν, προλαβαίνουμε;» το 47% είναι σίγουρο ότι θα είμαστε έτοιμοι τον Αύγουστο για την Ολυμπιάδα, το 28% θεωρεί ότι μάλλον θα είμαστε έτοιμοι, ενώ συνολικά ένα 12% θεωρεί ότι δεν θα είμαστε έτοιμοι (3% σίγουρα όχι, 9% μάλλον όχι).

Τέλος, ένα 7% πιστεύει ότι θα είμαστε έτοιμοι αλλά με προβλήματα και ένα 6% δεν γνωρίζει.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 16:27 (Ώρα Λονδίνου)

Πύρινη κόλαση στην Αλγερία

Στην Αλγερία τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίσθηκαν από μεγάλης ισχύος έκρηξη που σημειώθηκε χθες βράδυ σε εργοστάσιο φυσικού αερίου.

Η έκρηξη και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη συνέχεια κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων που παρήγαγαν υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Σκίκντα, κοντά στις ακτές της Μεσογείου.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο εργοστάσιο τη στιγμή του δυστυχήματος και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν ανάμεσα στα συντρίμμια για επιζώντες και θύματα.

Όταν έγινε η έκρηξη όλοι έτρεξαν έξω και τα πάντα έγιναν θρύψαλλα

Αυτόπτης μάρτυς

Για λόγους ασφαλείας οι αλγερινές αρχές απέκλεισαν την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη, μέσα στην οποία βρισκόταν το εργοστάσιο φυσικού αερίου.

Στον τόπο της καταστροφής μετέβη σήμερα το πρωί και ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, καθώς η έκρηξη ήταν η πιο φονική που έχει σημειωθεί σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1962.

Το συγκρότημα που καταστράφηκε παρήγε το 23% του φυσικού αερίου της Αλγερίας.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάνδαλο δικαστικής πλάνης

Αναψηλαφούνται πάνω από 250 καταδικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με θανάτους νηπίων και βρεφών «στην κούνια»

Στη Βρετανία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν περισσότερες από 250 τελεσίδικες αποφάσεις με τις οποίες μητέρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία νηπίων στον ύπνο τους.

Πρόκειται για σωρεία υποθέσεων που σχετίζεται με το «Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου Νηπίων» (Sudden Infant Death Syndrome, όπως έχει καθιερωθεί στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία).

Η δικαστική αναψηλάφηση των υποθέσεων αυτών διατάχθηκε από τον γενικό εισαγγελέα, Λόρδο Γκόλντσμιθ, αφού πρώτα το αγγλικό εφετείο είχε αθωώσει μια καταδικασμένη μητέρα, την Άντζελα Κάνινγκς - ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο καθηγητής παιδιατρικής και δικαστικός πραγματογνώμονας, Σερ Ρόυ Μέντοου ο οποίος σε σωρεία δικών κατέθετε ότι ο θάνατος νηπίου στον ύπνο του οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ενέργεια της μητέρας και όχι σε τυχαίο περιστατικό.

Συνολικά 258 ποινικές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί σε καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες αστικές υποθέσεις, όπου οι αρχές πέτυχαν να αφαιρεθεί από τους γονείς η επιμέλεια παιδιών τους, όταν ένα από αυτά πέθαινε στον ύπνο του.

Ο επικεφαλής της επιτροπής που επανεξετάζει τα στοιχεία των καταδικαστικών αποφάσεων, Γκρέϊαμ Ζέλικ, δήλωσε στο ΒΒC ότι δεν είναι ακόμα γνωστό σε πόσες δίκες υπήρξε δικαστική πλάνη.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για την πλήρη έκταση του προβλήματος, αλλά εάν η υπόθεση Κάνινγκς είναι αντιπροσωπευτική, τότε θα υπάρχει πλειάδα υποθέσεων όπου η καταδίκη βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη μαρτυρία του ειδικού πραγματογνώμονα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Σε όλες αυτές τις υποθέσεις εάν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν και άλλες αποδείξεις για την ενοχή της κατηγορουμένης, θα θεωρήσουμε ότι η καταδικαστική απόφαση ελήφθη με βάση ελλιπή στοιχεία».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Aνησυχίες για την ελληνική οικονομία

Στο συμβούλιο κορυφής του Mαρτίου θα υποβληθεί η έκθεση

Δυσάρεστες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η έκθεση πεπραγμένων που θα υιοθετήσει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή την Tετάρτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ελληνικού Tύπου, οι διαπιστώσεις της Kομισιόν για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2003 είναι αρνητικές, με εξαίρεση τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι αδυναμίες εντοπίζονται κυρίως στα δημοσιονομικά, την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

H έκθεση θα υποβληθεί στο συμβούλιο υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών (Ecofin) και στη συνέχεια στο συμβούλιο κορυφής των Bρυξελλών στα τέλη Mαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Nαυτεμπορική», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που συνεχίσθηκαν και το 2003, η ελληνική οικονομία χαρακτηρίσθηκε το 2003 από τις ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες, τη διόγκωση των ελλειμμάτων, το υψηλό δημόσιο χρέος.

Δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου κόστους του ασφαλιστικού συστήματος, η Κομισιόν διαβλέπει «υψηλότατους κινδύνους» για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει η Nαυτεμπορική, η Eπιτροπή εντοπίζει ως προβλήματα το εκπαιδευτικό σύστημα, τη γραφειοκρατία που εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και την αδυναμία της εισόδου της οικονομίας στις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την Kομισιόν, η Ελλάδα «δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευνοϊκές συνθήκες (υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δύο βασικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, που είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Σχόλιο ΝΔ

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την οικονομική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας. Επισημαίνει ότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αποτέλεσε μία σειρά χαμένων ευκαιριών», δήλωσε ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την αναμενόμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Kομισιόν,

Ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει τη διαπίστωση της Επιτροπής ότι «η κυβερνητική πολιτική δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευνοϊκές συνθήκες για να αντιμετωπίσει τα δύο βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας: την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική υποδοχή της πρότασης Παπανδρέου

Του Άλκη Κούρκουλα

H τουρκική κυβέρνηση υπενθύμισε ότι έχει αναπτύξει παλαιότερα την ίδια πρόταση

Στην Άγκυρα σημειώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετική την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών σε Ελλάδα και Τουρκία και τονίζουν ότι και ο πολιτικός σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης αναπτύσσεται με παράλληλο τρόπο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπνουλάχ Γκιουλ, υπενθύμισε ότι και η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει παλαιότερα την ίδια πρόταση.

Διπλωματικοί κύκλοι προειδοποίησαν ωστόσο να μην αναμένουμε άμεσες επίσημες αντιδράσεις σε μία πρόταση που έγινε δεκτή στην Άγκυρα ως μία «ιδέα ζύμωσης και προετοιμασίας» και όχι ως συγκεκριμένη «διακρατική πρωτοβουλία».

Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου μιλούσε υπό την ιδιότητα του υποψήφιου αρχηγού ενός πολιτικού κόμματος, λένε.

Έντονη προβολή της πρότασης από τα ΜΜΕ

Πάντως τηλεοράσεις ραδιόφωνα αλλά και εφημερίδες, προβάλουν έντονα τις τελευταίες τρεις μέρες τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου αλλά και όλες τις λεπτομέρειες της περιοδείας του στη Δυτική Θράκη.

Ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ έχουν σε πολλές περιπτώσεις κάνει ανάλογες σκέψεις, προτείνοντας να αξιοποιηθούν για πιο παραγωγικούς και λόγους οι μεγάλες πιστώσεις που απορροφώνται τώρα από την άμυνα.

Οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας για πολλές δεκαετίες καθορίζονται κυρίως από τις προκλήσεις της Μέσης Ανατολής, τη Συρία το Ιράκ και το Ιράν, και τις περιοχές αστάθειας στον Καυκάσου.

Οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να απαιτούν την προσοχή της Άγκυρας αλλά η πρόσφατη σύγκλιση με τη Δαμασκό, αφήνει να εννοηθεί ότι το «μέρισμα της ειρήνης», στο οποίο θα μπορούσε να προσδοκά λόγω των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορεί να πολλαπλασιασθεί.

Καραμανλής: Άκαιρη η πρόταση

«Παγίως εργαζόμασθε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και δεν αλλάξαμε πολιτική», δήλωσε στην Kύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκιουλ, που κατ' αρχήν αντιμετώπισε θετικά την πρόταση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για μείωση των αμυντικών δαπανών στην Eλλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι έχει μία σχέση καλής συνεννόησης και συνεργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν και πως εδώ και ένα χρόνο είχε συζητήσει μαζί του την προοπτική μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο για την χρονική στιγμή κατά την οποίαν ο κ. Παπανδρέου υπέβαλε την πρότασή του, λέγοντας:

«Aυτού του είδους τα θέματα δεν θα τα μετέτρεπα σε αντικείμενο συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο».


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 13:06 (Ώρα Λονδίνου)

Τι πιστεύετε για το μέλλον των Μαρμάρων του Παρθενώνα;

Τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο, απασχολεί εδώ και χρόνια την Ελλάδα και τη Βρετανία.

H ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους ενώ πάγια παραμένει η θέση του Βρετανικού Μουσείου, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία έδειξαν ότι το 73% και 81% των Βρετανών πιστεύουν αντίστοιχα ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στον τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μίας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Μarbles Reunited), που ξεκίνησε νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό τους και υποστηρίζεται από περίπου 60 βουλευτές, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους.

Πιστεύετε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα καταγωγής τους; Ποια θα είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Eφόσον επιστραφούν τα Γλυπτά, αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της παγκόσμιας κληρονομιάς;

Nα πάνε εκεί που ανήκουν.

Demos Dulger (Sacramento, USA)

H Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. () Για την Ελλάδα, σίγουρα η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει μία διπλωματική και πολιτισμική επιτυχία. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης, τα μάρμαρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τον εγχώριο και ξένο τουρισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο και ενόψει εκλογών, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό πολιτικό χαρτί στα χέρια των κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή των μαρμάρων θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και για άλλες χώρες που επιθυμούν την επιστροφή των εθνικών τους θησαυρών στα πάτρια εδάφη. Με βρίσκει αντίθετο η οποιαδήποτε μορφή δανεισμού των μαρμάρων, ακόμα και αν εξυπηρετεί μία τόσο μεγάλη ιδέα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η κληρονομιά ενός έθνους είναι η ιστορία του και οι συνισταμένες της. (...)

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Ναι στην επιστροφή, αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο, και το οποίο βέβαια δεν υπάρχει διότι τρώγονται σαν τα ζαγάρια οι πολιτικοί ποιος θα πάρει την πρωτιά. Ναι, στην επιστροφή αλλά με εξασφαλίσεις πρώτα. Έμειναν που έμειναν τόσα χρόνια στην Αγγλία, ας μείνουν ακόμα λίγο, δεν θα πάθουνε και τίποτα!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Θωμάς Βαρδαλάς (Αθήνα, Ελλάς)

Η αποψη μου είναι οτι πρέπει τα μάρμαρα που παρθήκαν απο την Ελλάδα τον καιρό της Τουρκοκρατίας να επιστρέψουν στον χώρο που δημιουργηθήκαν. Τώρα εκτιμώ πως η Ελλάς έχει την υποδομή να συντηρήσει τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ετσι η δικαιολογία ότι δεν μπορούν οι αρχαιολόγοι μας και οι συντηρητές μας να τα συντηρήσουν δεν ισχύει πια.

Δώστε αυτά τα αρχαιολογικά κοιμήλια, είναι η κληρονομιά των προγόνων μας και είναι δικά μας. Φυσικά ακόμα και στη Βρετανία να μείνουν (κάτι που δε συμφωνώ) θα φανεί και πάλι η δόξα της Ελλάδος, μιας και το Βρετανικό μουσείο προσελκύει πολλούς ερευνητές. Όσο αφορά τώρα και για τα άλλα ευρήματα άλλων χωρών πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στο τόπο τους.

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Πιστεύω, πράγματι, ότι τα μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην αρχική τους θέση για να αποκατασταθεί η ενιαία μορφή του Παρθενώνα. Η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την επ' άπειρον σωστή συντήρηση και ασφάλεια αυτής της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, κάτι που ίσως ορισμένες άλλες χώρες του τρίτου κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

Συνεπώς θα πρέπει να μην μας απασχολεί, προς το παρών, το τι θα πρέπει να γίνει με άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Τέλος πιστεύω ότι αλλιώς θα θαυμάζει κάποιος τα μάρμαρα πάνω στον Παρθενώνα και αλλιώς θα τα βλέπει κλεισμένα σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου τρώγοντας μεζεδάκια και πίνοντας αναψυκτικά.

Γιώργος Γεωργόπουλος (Αθήνα, Ελλάς)

Πρέπει να επιστραφούν στο χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε

Denis Bechrakis (Canada)

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους. Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Είμαι ΟΙΚΟΣ ΘΕΑΣ και το όνομα μου ΠΑΡΘΕΝΩΝ. Εγώ παρά τις βόμβες του Μοροζινη που με ακρωτηρίασαν έχω την φωνή μου ακόμα γερή και το πνεύμα μου άθικτο. Η γλώσσα μου είναι γλώσσα των αριθμών ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φωνή Ελληνίδα ομιλώ. Το όνομα μου Παρθένων είναι αριθμός και είναι ο αριθμός των ημερών του έτους τρεις φορές. Πρόσθεσε τους αριθμούς των γραμμάτων μου, θα βρεις 1095=365.3

Στην εποχή μου οι έλληνες δεν γράφανε τους αριθμούς σαν σήμερα. Τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου ήσαν και αριθμοί. α=1 β=2 γ=3 δ=4 ε=5 στ=6 ζ=7 η=8 θ=9 ι=10 Ια=11 ιβ=12κ=20 λ=30 μ=40 ν=50 ξ=60 ο=70 π=80 ρ=100 σ=200 τ=300 υ=400 φ=500 χ=600 ψ=700 ω=800, α=1000, β=2000 (...) Αυτοί οι άνθρωποι που ομιλούν ακόμα σήμερα την ιερά Ελληνική γλώσσα έχουν μέσα τους το αιώνιο Ελληνικό πνεύμα. (...)

Δημήτρης Πέππας (Ελλάς)

Aγαπητέ Hekate (Aθήνα, Ελλάς), δεν νομίζω ότι οι Έλληνες είναι «Ταλιμπάν».

Νίκος (Γερμανία)

Για το καλό μας η Μικρασιατική καταστροφή. Για το καλό μας ο εμφύλιος. Για το καλό μας η Κύπρος. Για το καλό μας η καταλήστευση των μαρμάρων. Για το καλό μας η διαστρέβλωση της μυθολογίας, της ιστορίας. Για το καλό τους, το πνεύμα μας εξακολουθεί να τους φωτίζει.

Γιώργος Μουτζούρης (Ελλάς)

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν χωράει κουβέντα. Πρέπει να επιστραφούν στον χώρο της ελευθερίας που τα δημιούργησε.

Denis Bechrakis (Canada)

Τα μάρμαρα του παρθενώνα (κακώς τα ονομάζετε Ελγίνεια - αυτός άλλωστε ήταν ένας ανιστόρητος εντολοδόχος και το όνομα του έιναι ασήμαντο για να χρησιμοποιήτε σε έργα πολιτισμού)πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ()

Παντελής (Χαλκίδα, Ελλάς)

Stolen property return to OWNER.

Fotios Dionatos (Montreal, Canada)

Πιστεύω πως αν μια χώρα έχει την υποδομή να συντηρεί τα αρχαία ευρήματά της, τότε πρέπει οι αρχαιολογικοί θησαυροί να πάνε στον τόπο τους

Γεώργιος Γεωργάς (Ελλάς)

Η Ορθοδοξία πάντα σέβεται τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό. () Ποιος δε γνωρίζει τη συνεισφορά μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας στη διάσωση και διάδοση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με εξέχουσα μορφή το Μέγα Βασίλειο. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά των Ορθόδοξων Μοναστηριών στη διάσωση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. ()

Όσον αφορά τις προεκλογικές αναφορές για την επιστροφή των μαρμάρων μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Βερολίνο, το Παρίσι και να διαπιστώσει τη λεηλασία του αρχαίου Ελληνικού πλούτου από τους Ευρωπαΐους! Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ο Ελληνισμός σταματά εκεί που υπάρχουν τα σύνορα του ελλαδικού κράτους;

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

If the Elgin Marbles should stay in the British Museum, then the British Museum should move to Athens right below the Acropolis. Then all will be happy, both fasist Mr McGregor and the Greek people who is currently been stolen of its cultural heritage.

Nick Ioannou

Nαι στην επιστροφή αλλά με την εξασφάλιση της συντήρησής τους και στεγασμένα σε μουσείο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, Ελλάς)

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά θέματα πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Οι λεγόμενες "περιθωριακές" μορφές τέχνης όπως το θέατρο σκιών, τα δημοτικά, τα Ρεμπέτικα, τα κινούμενα σχέδια, τα κόμικς, αλλά και πρόσωπα - κινηματογραφιστές και διανοούμενοι όπως πχ ο Τορνές και ο Χ.Βακαλόπουλος έχουν εκτοπισθεί.

Εχει δηλαδή απωθηθεί μία μεγάλη γκάμα πολιτιστικών αγαθών του σήμερα, που θα έπρεπε να είχε πάρει προτεραιότητα έναντι του προβλήματος των μαρμάρων. Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας.

Kώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

(...) There is no lack of first-class exhibits at the Acropolis Museum, or at the National Archeological Museum in Athens. In fact, Greece has more artifacts than it has space to expose, as do Egypt and India. This being the situation, the permanent return of the Elgin Marbles to Greece will not add anything to that country, while their departure will subtract from the British Museum and London.

Τα μάρμαρα θα θέλαμε να είναι προσβάσιμα και ασφαλή, ναι, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Δεν είναι η ταυτότητά μας

Κώστας Παπαδάμου (Αθήνα, Ελλάς)

If ! Greece wants to expose more of its patrimony to more people than it would otherwise, in fact to attract visitors who otherwise wouldn't come to Greece, one of the best things to do is actually spread valuable artifacts wider over the world. True art is the patrimony of humanity, not of any particular nation. ()

May I suggest for a moment for all of us Greeks to get out of the mood of repatriating the Elgin marbles permanently. Instead of trying to find the next irrelevant British celebrity (hey, let's see what Elton John thinks!) to endorse their repatriation, maybe we should be thinking of how to take better advantage of them while they are at the British Museum. How about asking them to send some of their own collections for exposure in Athens instead?

Μanolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

We all have to think carefully and face the current situation and reality. The facts: 1. The British parliament has legitimatised the importation and occupation under the British protection and care when a controversial bill has been voted and passed in the House of Commons Parliamentary Select Committee in 1816. It is very difficult for them to accept that they made such a serious mistake without having any kind of permission to remove the Marbles in the first place. We have to find a way to facilitate this process (on a long term loan maybe? This seems a very good idea).

2. It is also true and generally accepted that having the Parthenon Marbles in the British Museum they preserved them in relatively good condition than being in the heavily polluted Athens for the last two centuries. This must be recognised in public from all of the people worldwide (Greeks and non Greeks). But is also true that some attempts i.e. to whitening them, following inappropriate methods resulted in loss of some important details on the sculptures forever.

3. The case of Parthenon Marbles is unique and such that must be treated without being a case on which other countries can claim other valuable artifacts, which have been kept in British Museum for decades.

Όποιος συμφωνεί με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να ζητά επιτακτικά την επιστροφή των μαρμάρων της Εφέσου, της Περγάμου στον τόπο τους, στην Τουρκία

Σιαμαντζιούρας (Μυτιλήνη, Ελλάς)

4. If eventually the Marbles return to Greece in any way, Britain will get the most benefit from it. First of all, it will be a huge boost to their campaign to be the host nation for the Olympics of 2012 as London is one of the candidate cities. Secondly, it show generosity and will restore part of the image of a great nation as nowadays in the eyes of some other counties Brits are considered as common thieves not only for the Parthenon Marbles but also for other important artifacts which are under British occupation. Is this the kind of fame they want to inherit to their children in the universal community of the future?

Panagiotis (Larisa, Greece)

Τα μαρμαρα του ναου της Αθηνας ("Παρθενωνα") ειναι μια χαρα εκει που βρισκονται, στο Βρετανικο Μουσειο. Εαν δεν ειχαν μεταφερθει εκει αλλωστε δεν θα ειχαν γλιτωσει τις ασβεστοκαμινους των ορθοδοξων. Οι Ελληνες στο θρησκευμα δεν επιθυμουν την επιστροφη των μαρμαρων. Διοτι δεν τους ειναι χρησιμα ή λειτουργικα μια και στην Ελληνικη Θρησκεια απαγορευεται αυστηρα η χρηση σπασμενων και κατεστραμμενων μαρμαρων και ναων. (...)

Οι Ελληνες στο θρησκευμα φρονουν οτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεν δικαιωμα εχουν να ζητουν απο την Βρεττανικη κυβερνηση την οποια επιστροφη των λεγομενων "ελγινειων", διοτι οι ορθοδοξοι κατακτητες ουδεμια σχεση εχουν με την Ελληνικη Θρησκεια, Κοσμοαντιληψη και Ιδεωδη παρα μονον στο μετρο που μισουν, εχθρευονται και υβριζουν ως προς οτιδηποτε Ελληνικο.

Hekate (Aθήνα, Ελλάς)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 14:08 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάπτυξη - ρεκόρ στην Κίνα

Με ετήσιο ρυθμό 9,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας μέσα στο 2003

Τους μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης από το 1997 παρουσίασε η κινεζική οικονομία το 2003.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας αναφέρουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 9,1% μέσα στο 2003, λόγω των επενδύσεων και του εμπορίου.

Αν και τα περασμένα χρόνια πολλοί κατηγορούσαν την κινεζική κυβέρνηση ότι παρουσίαζε υπερβολικούς ρυθμούς ανάπτυξης που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, τώρα ορισμένοι αναλυτές λένε ότι τα νέα στοιχεία μπορεί να έχουν υποτιμηθεί.

Ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Άντριου Γουόκερ, μεταδίδει ότι σύμφωνα με τη γνώμη του συνόλου σχεδόν των οικονομολόγων η ισχύς της κινεζικής οικονομίας είναι αληθινή.

Η οικονομία μάλιστα έχει ανακάμψει παρά την κρίση που επήλθε στη χώρα με την άτυπη πνευμονία.

Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης στην Κίνα, κυρίως ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την επαρχία.

Πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι η Κίνα εξάγει περισσότερα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι οι ΗΠΑ στην Κίνα.

Αυτό βέβαια γίνεται γιατί είναι πολύ ευνοϊκή η συναλλαγματική ισοτιμία, κάτι όμως που δεν ικανοποιεί την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, υπογράμμισε ο οικονομικός αναλυτής του BBC.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατροπή προγνωστικών στην Άιοβα

Προβάδισμα απέκτησε ο γερουσιαστής, Τζον Κέρι, στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προκριματικές εκλογές στην Άιοβα για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ανέτρεψαν τα προγνωστικά καθώς ανέδειξαν νικητή το γερουσιαστή Τζον Κέρι.

Ο βετεράνος του Βιετνάμ γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, έλαβε το 38% των ψήφων στην πολιτεία της Αϊόβα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζον Έντουαρντς, με ποσοστό 31,8%.

Τρίτος με ποσοστό 18% τερμάτισε ο μέχρι σήμερα επικρατέστερος υποψήφιος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Χάουαρντ Ντιν, στον οποίο είχε εκφράσει την υποστήριξή του και ο πρώην πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ.

Τέταρτος αναδείχθηκε ο βουλευτής Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Δείγμα δημοκρατίας

Παρά τις αντίξοες - λόγω ψύχους - καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Άιοβα πάνω από 100 χιλιάδες οπαδοί των Δημοκρατικών συμμετείχαν στις προκριματικές συγκεντρώσεις που διενεργήθηκαν σε δύο χιλιάδες σημεία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην πολιτεία αυτή, οι προκριματικές συγκεντρώσεις αποτελούν ένα ασυνήθιστο τρόπο εκλογής υποψηφίου για το χρίσμα.

Τα επόμενα βήματα για το Δημοκρατικό χρίσμα

27 Ιανουαρίου: Εκλογές στο Νιού Χάμσαιρ

3 Φεβρουαρίου: Οι «Σούπερ Επτά". Προκριματικές σε Αριζόνα, Ντελαγουέαρ, Μισούρι, Οκλαχόμα, Ν. Καρολίνα, Νέο Μεξικό και Β. Ντακότα

7 Φεβρουαρίου: Εκλογές στις πολιτείες Ουάσινγκτον και Μίσιγκαν

Σε κάθε μια από τις συγκεντρώσεις αυτές καταρχήν συζητούνται τα υπέρ και τα κατά του κάθε υποψηφίου.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με ποιόν υποψήφιο αποφάσισαν να υποστηρίξουν.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές του χρίσματος, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, και ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν, δεν συμμετείχαν στις εκλογές της Άιοβα.

Αλλά θα αναμετρηθούν στις 27 Ιανουαρίου, προσπαθώντας να κερδίσουν τους εκλέκτορες της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ναυτική τραγωδία - αίνιγμα

Τρεις νεκροί και 16 αγνοούμενοι στο ναυάγιο του «Ρόκνενς» σε νορβηγικό φιόρντ

Στη Νορβηγία συνεχίζονταν την Τρίτη οι έρευνες για τον εντοπισμό 16 ατόμων που αγνοούνται από το χθεσινό ναυάγιο του εμπορικού πλοίου «Ρόκνενς».

Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων λιγοστεύουν ολοένα οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων, ενώ Ολλανδοί δύτες που έφτασαν στην περιοχή προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το ναυάγιο.

Το πλοίο ναυάγησε πολύ κοντά στις ακτές, μέσα σε φιόρντ που βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπέργκεν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα.

Τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας παραμένουν αδιευκρίνιστα καθώς την ώρα του ναυαγίου επικρατούσε σχετική νηνεμία.

Όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία - επικαλούμενη μαρτυρίες 12 μελών του πληρώματος που επέζησαν - το πλοίο πιθανότατα προσέκρουσε σε ύφαλο, γεγονός που του προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στο κύτος του.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν μαρτυρίες ανθρώπων στις ακτές που παρατήρησαν μια μεγάλη σχισμή κατά μήκος του πλοίου.

Εμπειρογνώμονες δήλωσαν στη νορβηγική τηλεόραση ότι ένα χτύπημα προκάλεσε πιθανότατα μετατόπιση του φορτίου.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 12:45 (Ώρα Λονδίνου)

Aνησυχίες για την ελληνική οικονομία

Στο συμβούλιο κορυφής του Mαρτίου θα υποβληθεί η έκθεση

Δυσάρεστες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η έκθεση πεπραγμένων που θα υιοθετήσει η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή την Tετάρτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ελληνικού Tύπου, οι διαπιστώσεις της Kομισιόν για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2003 είναι αρνητικές, με εξαίρεση τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι αδυναμίες εντοπίζονται κυρίως στα δημοσιονομικά, την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

H έκθεση θα υποβληθεί στο συμβούλιο υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών (Ecofin) και στη συνέχεια στο συμβούλιο κορυφής των Bρυξελλών στα τέλη Mαρτίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Nαυτεμπορική», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που συνεχίσθηκαν και το 2003, η ελληνική οικονομία χαρακτηρίσθηκε το 2003 από τις ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες, τη διόγκωση των ελλειμμάτων, το υψηλό δημόσιο χρέος.

Δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου κόστους του ασφαλιστικού συστήματος, η Κομισιόν διαβλέπει «υψηλότατους κινδύνους» για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει η Nαυτεμπορική, η Eπιτροπή εντοπίζει ως προβλήματα το εκπαιδευτικό σύστημα, τη γραφειοκρατία που εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και την αδυναμία της εισόδου της οικονομίας στις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την Kομισιόν, η Ελλάδα «δεν εκμεταλλεύθηκε τις ευνοϊκές συνθήκες (υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης), προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δύο βασικότερα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, που είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες».


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 11:59 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Kύπρο ο Καραμανλής

Tον K. Καραμανλή υποδέχθηκε ο N. Aναστασιάδης

Υποδοχή με σημαίες και συνθήματα επεφύλαξαν οπαδοί της ΝΔ στον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή κατά την άφιξή του στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επεσήμανε το συνεχές ενδιαφέρον του προέδρου της ΝΔ για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η συνεισφορά του ως αντιπροέδρου του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος για την ένταξη της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ ήταν σημαντική.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καραμανλής ανέφερε, ότι υπάρχει νέα δυναμική στο Κυπριακό τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε πως παραμένει ακόμη ζητούμενο η επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την Άγκυρα για κωλυσιεργία, της καταλόγισε ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης και σημείωσε:

"Oι Ελλαδίτες νοιάζονται περισσότερο από ποτέ. Είμασθε κοντά σας, δίπλα σας, η Κύπρος είναι κοντά μας και σε λίγο θα είναι στην καρδιά της ΕΕ μαζί μας".

Ο κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Bουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον πρώην Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

Θα μιλήσει ακόμη σε συγκέντρωση Eλληνοποντίων σε δείπνο που διοργανώνει ο ΔΗΣΥ. Tην Tετάρτη θα συνεχίσει τις επαφές του με αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων και θα επισκεφθεί τη Δερύνεια.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 11:32 (Ώρα Λονδίνου)

Aβραμόπουλος και «βαρώνοι»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γολγοθάς τον Αύγουστο. Θεσσαλονίκη: Τι θα αλλάξουν οι αγώνες στη ζωή μας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στη μάχη και ο Αβραμόπουλος. Συστράτευση για τη νίκη της ΝΔ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι αλλάζει στις συντάξεις. Όλες οι παγίδες της διαδοχικής ασφάλισης. Φιάσκο η σύνταξη για τους διαζευγμένους.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κηλίδα πετρελαίου στο ΠΑΣΟΚ. Άρχισαν οι «σφαγές» με το φόβο νέων αποκαλύψεων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Αβραμόπουλος: Επιστρέφει για τη νίκη στο πλευρό του Καραμανλή.

Η ΑΥΓΗ: Κοινωνικό αίτημα η συσπείρωση της αριστεράς. Η έκκληση Μίκη ευαισθητοποιεί.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο, μακριά από τα λαμόγια τους κλέφτες και τους αποτυχημένους. Άκουγε μόνο τον λαό που έχεις μπει ήδη μέσα στην καρδιά του.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι «βαρώνοι» λένε όχι στην ανανέωση της ΝΔ. Μόνον ο Πέτρος Μολυβιάτης διευκολύνει τον Κώστα Καραμανλή.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Με Λαλιώτη απαντάει ο Γιώργος στην ανταρσία Σημίτη. Άγρια μαχαιρώματα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

ΕΘΝΟΣ: Οι Τούρκοι σήκωσαν τον κλάδο ελαίας του Γιώργου. Ο Γκιουλ απαντά θετικά στην πρόταση για μείωση εξοπλισμών.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Στέλιος Παπαθεμελής, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Ε.Ω.», δηλώνει για τον Κώστα Σημίτη: Συμβολίζει την υπονόμευση της Δημοκρατίας!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελευταίοι στις ξένες επενδύσεις. Από τα 1,5 δισ. δολάρια το 2001 στα 50 εκατ. το 2002. Yπεύθυνο και το υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ένοχη σιωπή για τους ανέργους. Η αποκάλυψη του "Ε.Τ." γκρεμίζει την επικοινωνιακή βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Βαρωνομαχία». Εμπόδια στο σχέδιο της Ρηγίλλης για αποστρατεία.

ΕΞΠΡΕΣ: Η ΕΕ προειδοποιεί για «υψηλότατους» κινδύνους. Στην έκθεσή της για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

ΕΣΤΙΑ: Εκλογές και το 2005. Στόχος του ΠΑΣΟΚ η «δεξιά παρένθεση».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συντάξεις - εξπρές στους διαδοχικά ασφαλισμένους. Τέσσερα μέτρα - τομές για όσους έχουν ένσημα από δύο ή περισσότερα Ταμεία.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν. Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει από τα ελλείμματα, τα χρέη, τις υπερδαπάνες και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

ΚΕΡΔΟΣ: Έξι μέτρα της ΝΔ για τις επιχειρήσεις. Συνάντηση του Κ. Καραμανλή με νέους επιχειρηματίες.

Ο ΛΟΓΟΣ: Ρευστό πολιτικό σκηνικό. Διχάζουν τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πυρετός για τους βαρώνους στη ΝΔ. Γόρδιος δεσμός οι υποψηφιότητες των ιστορικών στελεχών.

METRORAMA: Περισσότερη άδεια. Πρόταση της ΓΣΕΕ για «έμμεση» μείωση των ωρών εργασίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Υψηλότατους κινδύνους» διαπιστώνει η Κομισιόν για την Ελλάδα, με εξαίρεση την ανάπτυξη.

ΤΑ ΝΕΑ: Πρώτο «ναι» για μείωση των εξοπλισμών. Θετική απάντηση Γκιουλ στην πρόταση Γιώργου.

ΝΙΚΗ: «Ναι» από τον Γκιουλ στη μείωση των εξοπλισμών. Πρώτη ηγετική επιτυχία του Γιώργου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελπίδα και προοπτική. Το ΚΚΕ ο πραγματικός αντίπαλος του δικομματισμού.

CITY PRESS: «Σπάει» η εβδομάδα των 40 ωρών. Παρά τη διαφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή μείωση της διάρκειας της εργάσιμης εβδομάδας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προχωρεί ο Καραμανλής δυνατά για την κυβέρνηση του 2004 - 2008. Μετά το θρίαμβο του Πύργου.

Η ΧΩΡΑ: Μπουρλότο Βύρωνα για «βαρώνους» και «σωτήρες». Ζήτησε να αποχωρήσουν από τη ΝΔ όλα τα παλαιά στελέχη.

Πολιτικές εξελίξεις

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι «τους τόνους της κριτικής απέναντι στην παλαιά φρουρά της Νέας Δημοκρατίας ύψωσε χθες ο Βύρων Πολύδωρας. Δήλωσε ότι οι 'βαρώνοι' και οι 'σωτήρες' δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ως βουλευτές ούτε ως υπουργοί».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «σε ανοιχτή ρήξη με τους λεγόμενους βαρώνους της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος να φθάσει αν χρειασθεί ο Κώστας Καραμανλής».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι «την Πέμπτη ανεβαίνει τα σκαλιά της Ρηγίλλης ο Δ. Αβραμόπουλος για να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή. Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε δεκτή την επιθυμία των ιστορικών στελεχών να δώσουν τη μάχη του σταυρού, αποδεσμεύοντας θέσεις στο Επικρατείας».

Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι «'φωτιές άναψε' χθες στη ΝΔ ο κ. Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος βγήκε και ευθέως έθεσε θέμα αποστρατείας των 'βαρώνων' του κόμματος από την ενεργό πολιτική σκηνή».

Η CITY PRESS γράφει ότι «την αποτίμηση των περιοδειών του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου έκαναν χθες τα δύο επιτελεία, και, όπως προκύπτει, εμφανίζονται σαφώς ικανοποιημένα από την ανταπόκριση του κόσμου».

Σύμφωνα με την ESPRESSO, «την ώρα που στη ΝΔ φούντωσε το θέμα των 'βαρώνων' άρχισαν και στο ΠΑΣΟΚ οι πρώτοι ψίθυροι για τις τιμητικές αποστρατείες που περιμένουν τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος».

Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι «όταν ο κ. Σημίτης ανεκοίνωσε ότι παραιτείται από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κύριος στόχος του ήταν να διασώση εαυτόν και το κόμμα του από την επικείμενη εκλογική συντριβή».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι «συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ασχοληθεί με το κλείσιμο των ψηφοδελτίων του Κινήματος, καθώς υπάρχουν ελάχιστες εκκρεμότητες στη χώρα και κυρίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι «στην εκδήλωση παρασκηνιακών συγκρούσεων επιρροής, παρεμβατικών διαθέσεων και εσωκομματικών απειλών, οδηγεί το κυβερνών κόμμα η προεκλογική ασφάλεια και ο φόβος για την απώλεια της εξουσίας».

ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι «παρά την οικειοθελή αποχώρηση του κ. Π. Μολυβιάτη (και ορισμένων άλλων παλαιών στελεχών) από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ η απόπειρα ανανέωσης των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος εξελίσσεται στη σοβαρότερη -ως σήμερα- κρίση στις σχέσεις του κ. Κ. Καραμανλή με την 'παλαιά φρουρά' της Ρηγίλλης».

Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, «κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα είναι στρωμένος ο δρόμος του Γιώργου Παπανδρέου προς το συνέδριο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και για την ουσιαστική ηγεμονία του στο κυβερνών κόμμα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

Ανατροπή προγνωστικών στην Αϊόβα

Προβάδισμα απέκτησε ο γερουσιαστής, Τζον Κέρι, στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα για το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ανέτρεψαν τα προγνωστικά καθώς ανέδειξαν νικητή το γερουσιαστή Τζον Κέρι.

Ο βετεράνος του Βιετνάμ γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, έλαβε το 38% των ψήφων στην πολιτεία της Αϊόβα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζον Έντουαρντς, με ποσοστό 31,8%.

Τρίτος με ποσοστό 18% τερμάτισε ο μέχρι σήμερα επικρατέστερος υποψήφιος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Χάουαρντ Ντιν, στον οποίο είχε εκφράσει την υποστήριξή του και ο πρώην πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ.

Τέταρτος αναδείχθηκε ο βουλευτής Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Δείγμα δημοκρατίας

Παρά τις αντίξοες - λόγω ψύχους - καιρικές συνθήκες στην Αϊόβα πάνω από 100 χιλιάδες οπαδοί των Δημοκρατικών συμμετείχαν στις προκριματικές συγκεντρώσεις που διενεργήθηκαν σε δύο χιλιάδες σημεία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην πολιτεία αυτή, οι προκριματικές συγκεντρώσεις αποτελούν ένα ασυνήθιστο τρόπο εκλογής υποψηφίου για το χρίσμα.

Τα επόμενα βήματα για το Δημοκρατικό χρίσμα

27 Ιανουαρίου: Εκλογές στο Νιού Χάμσαιρ

3 Φεβρουαρίου: Οι «Σούπερ Επτά". Προκριματικές σε Αριζόνα, Ντελαγουέαρ, Μισούρι, Οκλαχόμα, Ν. Καρολίνα, Νέο Μεξικό και Β. Ντακότα

7 Φεβρουαρίου: Εκλογές στις πολιτείες Ουάσινγκτον και Μίσιγκαν

Σε κάθε μια από τις συγκεντρώσεις αυτές καταρχήν συζητούνται τα υπέρ και τα κατά του κάθε υποψηφίου.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με ποιόν υποψήφιο αποφάσισαν να υποστηρίξουν.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές του χρίσματος, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, και ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν, δεν συμμετείχαν στις εκλογές της Αϊόβα.

Αλλά θα αναμετρηθούν στις 27 Ιανουαρίου, προσπαθώντας να κερδίσουν τους εκλέκτορες της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ.


Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2004 - 18:02 (Ώρα Λονδίνου)

Κυπριακό: «Δύσκολη η λύση»

Συνέντευξη στην Μέττα Τσικρικά

Στενεύουν τα περιθώρια λύσης, λέει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών

Πολύ στενός είναι ο χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Μαΐου, είπε στην ελληνική Υπηρεσία του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου.

Η λύση που πρέπει να βρεθεί για να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Γιώργος Ιακώβου, πρέπει όχι μόνο να εξευρεθεί αλλά και να εφαρμοστεί.

Γι αυτό, είπε, πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την 30η Μαρτίου ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν τα δημοψηφίσματα που προτείνονται και για τα οποία χρειάζεται τουλάχιστον ένας μήνας προετοιμασίας.

«Αν οι Τούρκοι δεν προσέλθουν στο διάλογο μέχρι της 15 Φεβρουαρίου θα ήταν φοβερά δύσκολο να εξευρεθεί λύση μέχρι την 30η Μαρτίου γιατί υπάρχουν αρκετά και περίπλοκα εκκρεμή θέματα» είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Διαπραγματεύσεις ουσίας

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις επί της ουσίας στο σχέδιο Ανάν, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία είναι αδιευκρίνιστα:

εκείνοι που σχεδίασαν [το σχέδιο Ανάν] ήταν καλοί πολιτικοί, καλοί νομικοί, αλλά όχι καλοί οικονομολόγοι

Γιώργος Ιακώβου

«Δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για να λειτουργήσει το κοινό κράτος. Υπάρχουν περίπου 104 νόμοι που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών () Υπάρχουν τα συντάγματα των δύο πλευρών [που] θα πρέπει να συνάδουν και να συμμορφώνονται με το σύνταγμα του κοινού κράτους. Αυτό δεν έχει γίνει» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Αλλά κυρίως, τόνισε ο Γιώργος Ιακώβου, δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες της οικονομικής βιωσιμότητας των τριών κρατών -των δύο συνιστώντων και του κοινού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή τράπεζα έχει ήδη πληροφορήσει ότι προτεινόμενο σχέδιο για την κεντρική τράπεζα της Κύπρου δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ακόμα, είπε, τίθενται θέματα περιουσιών και αποζημιώσεων και βεβαίως τα θέματα των εποίκων.

Το πρόβλημα, είπε ο Κύπριος υπουργός , είναι πως στο σχέδιο «έχει μπει πάρα πολύ προσπάθεια για τα πολιτικά θέματα και για τα νομικά θέματα και δεν έχει μπει σχεδόν καθόλου προσπάθεια για τα οικονομικά».

«Προφανώς εκείνοι που το σχεδίασαν ήταν καλοί πολιτικοί, καλοί νομικοί, αλλά όχι καλοί οικονομολόγοι και γι αυτό ανέφερα την οικονομική βιωσιμότητα» είπε.

Η ιστορία του σχεδίου

Η απαιτούμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν δεν έχει γίνει.

Όταν αυτό παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη, υπήρχαν λόγοι, είπε:

«Ο λόγος ήταν ότι οι διάφοροι διαμεσολαβητές έλεγαν στον κ. Κληρίδη αν δεν το υπογράψεις δεν θα μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έλεγαν στους Τούρκους αν δεν το υπογράψετε θα μπουν οι Ελληνοκύπριοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνοι τους» είπε.

Ο κ. Ντενκτάς, συνέχισε ο Κύπριος υπουργός, δεν ενδιαφέρεται αν μπουν οι Ελληνοκύπριοι από μόνοι τους.

Γι αυτό και δεν πήγε να διαπραγματευτεί και δεν υπεγράφη τότε το πρώτο σχέδιο Ανάν στην Κοπεγχάγη.

Υπήρχε ακόμα η θεωρία ότι εάν υπογράψουν οι Ελληνοκύπριοι, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έχει ενδιαφέρον να διαπραγματευτεί, είπε ο Γιώργος Ιακώβου.

«Αμέσως αποδείξαμε ότι έχουμε το ενδιαφέρον, επανειλημμένα το δηλώσαμε -απόντες και πάλι οι Τούρκοι. Παρά το γεγονός ότι εμείς θέλουμε τη λύση πριν από την 1η Μαΐου δεν έχει τίποτε το μαγικό αυτή η ημερομηνία. Θα συνεχίσουμε και μετά. Το πρόβλημα βασικά είναι για την Τουρκία, όχι για την Κύπρο», είπε ο κ. Ιακώβου.

Προτιμούμε ένα σχέδιο που είναι πλήρες και συμφωνημένο παρά ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Θετική υποδοχή της πρότασης Παπανδρέου

H τουρκική κυβέρνηση υπενθύμισε ότι έχει αναπτύξει παλαιότερα την ίδια πρόταση

Κωνσταντινούπολη, Άλκης Κούρκουλας

Στην Άγκυρα σημειώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα θετική την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών σε Ελλάδα και Τουρκία και τονίζουν ότι και ο πολιτικός σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης αναπτύσσεται με παράλληλο τρόπο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπνουλάχ Γκιούλ, υπενθύμισε ότι και ή τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει παλαιότερα την ίδια πρόταση.

Διπλωματικοί κύκλοι προειδοποίησαν ωστόσο να μην αναμένουμε άμεσες επίσημες αντιδράσεις σε μία πρόταση που έγινε δεκτή στην Άγκυρα ως μία «ιδέα ζύμωσης και προετοιμασίας» και όχι ως συγκεκριμένη «διακρατική πρωτοβουλία».

Άλλωστε ο κ. Παπανδρέου μιλούσε υπό την ιδιότητα του υποψήφιου αρχηγού ενός πολιτικού κόμματος, λένε.

Έντονη προβολή της πρότασης από τα ΜΜΕ

Πάντως τηλεοράσεις ραδιόφωνα αλλά και εφημερίδες , προβάλουν έντονα τις τελευταίες τρεις μέρες τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου αλλά και όλες τις λεπτομέρειες της περιοδείας του στη Δυτική Θράκη.

Ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ έχουν σε πολλές περιπτώσεις κάνει ανάλογες σκέψεις, προτείνοντας να αξιοποιηθούν για πιο παραγωγικούς και λόγους οι μεγάλες πιστώσεις που απορροφώνται τώρα από την Άμυνα.

Οι αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας για πολλές δεκαετίες καθορίζονται κυρίως από τις προκλήσεις της Μέσης Ανατολής, την Συρία το Ιράκ και το Ιράν, και τις περιοχές αστάθειας στον Καυκάσου.

Οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να απαιτούν την προσοχή της Άγκυρας αλλά η πρόσφατη σύγκλιση με τη Δαμασκό, αφήνει να εννοηθεί ότι το «μέρισμα της ειρήνης», στο οποίο θα μπορούσε να προσδοκά λόγω των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορεί να πολλαπλασιασθεί .


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 09:23 (Ώρα Λονδίνου)

Διαζύγιο Άρη - Σκόμποε

Παρελθόν για τον Άρη αποτελεί ο Όλε Σκόμποε

Φιλικό αντίο είπαν οι υπεύθυνοι του Άρη στον Όλε Σκόμποε.

Ο Δανός τεχνικός, το συμβόλαιο του οποίου έληγε στο τέλος του Ιανουαρίου, σε συνάντηση που είχε με την διοίκηση των «κιτρίνων», δε δέχθηκε να παραμείνει στην ομάδα ως τεχνικός διευθυντής και έτσι αποχώρησε.

Ο Γιάννης Μιχαλήτσος θα είναι ο αντικαταστάτης του Σκόμποε.

Ανακοίνωση για την υπόθεση ξυλοδαρμού του Γιώργου Κολτσίδα, εξέδωσε η ΠΑΕ Άρης.

Οι διοικούντες των «κίτρινων» καταδίκασαν την επίθεση των ποδοσφαιριστών της Προοδευτικής κατά του αμυντικού του Άρη στην φυσούνα των αποδυτηρίων του γηπέδου της Νίκαιας.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 07:35 (Ώρα Λονδίνου)

Νικητής ο Τζον Κέρι στην Αϊόβα

Θριάμβευσε ο γερουσιαστής, Τζον Κέρι, στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα

Ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, κέρδισε την πρώτη εκλογική μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος των Δημοκρατικών και αντιπάλου του προέδρου, Τζορτζ Μπους, στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών το Νοέμβριο.

Ο βετεράνος του Βιετνάμ γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, έλαβε το 38% των ψήφων στην πολιτεία της Αϊόβα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζον Έντουαρντς και στην τρίτη το φαβορί, Χάουαρντ Ντιν, στον οποίο είχε εκφράσει την υποστήριξή του και ο πρώην πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ.

Τέταρτος αναδείχθηκε ο βουλευτής Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, και ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν, θα αναμετρηθούν στις 27 Ιανουαρίου, προσπαθώντας να κερδίσουν τους εκλέκτορες της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ.


Ιράκ: Όλα ανοιχτά στο ζήτημα των εκλογών

Ανοιχτό αφήνουν τώρα οι Σιϊτες το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους στο θέμα των εκλογών

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής της χώρας, Πολ Μπρέμερ και μέλη του διορισμένου από την Ουάσινγκτον Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, κάλεσαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να στείλει αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη.

Ο προεδρεύων του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αντνάν Παχατσί, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι είναι κοινή επιθυμία όλων η τήρηση της προθεσμίας της 13ης Ιουνίου, για την ανάθεση της εξουσίας σε μια προσωρινή κυβέρνηση Ιρακινών.

«Συμφωνούμε επίσης όλοι», είπε, ότι θα ήταν προτιμότερο αυτό να γίνει μέσω εκλογών και εδώ ζητήσαμε τη βοήθεια του γενικού γραμματέα. Επίσης, συζητήσαμε την εκ νέου ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών στις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες στο Ιράκ», τόνισε ο κ. Παχατσί.

Μετά τη συνάντηση του τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με τον κ. Μπρέμερ και μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί μόνο μετά από περαιτέρω συνομιλίες.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ξεκαθαριστούν ορισμένες λεπτομέρειες, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο εκλογών πριν από τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει πάντα, όπως είπε, το ζήτημα της ασφάλειας των αντιπροσωπειών του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ,

Εκπρόσωπος του ηγέτη των Σιϊτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, δήλωσε στο BBC ότι αν η επιτροπή που θα στείλουν ενδεχομένως τα Ηνωμένα Έθνη, αποφανθεί ότι η διεξαγωγή γενικών εκλογών δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο για τη μεταβίβαση της εξουσίας, η πνευματική ηγεσία των Σιϊτών θα μπορούσε να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα θέση της και να εγκαταλείψει το αίτημα για ελεύθερες εκλογές.

Μέχρι χθες η Ουάσινγκτον, με το επιχείρημα ότι ο χρόνος για την οργάνωση εκλογών δεν επαρκεί, ενέμενε στη θέση της να επιλεγεί η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση από ένα συμβούλιο, το οποίο θα έχει σχηματιστεί από τοπικές επιτροπές.

Ερμηνεύοντας την αλλαγή της αμερικανικής στάσης, η ανταποκρίτρια του BBC στα Ηνωμένα Έθνη, Σουζάνα Πράις, προβάλει την εκτίμηση ότι υπαγορεύτηκε από την αυξανόμενη αντίθεση των Ιρακινών στα σχέδια μεταβίβασης της εξουσίας χωρίς εκλογές.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι αντιδράσεις θα μετριαστούν εάν οι ειδικοί του ΟΗΕ αποφανθούν ότι δεν είναι δυνατή η έγκαιρη διενέργεια εκλογών", μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΒΒC.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 05:29 (Ώρα Λονδίνου)

Με τη γλώσσα των αριθμών...

Η εφημερίδα Γκάρντιαν (The Guardian) η οποία προβάλει στην πρώτη της σελίδα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, «χάνει τη μάχη της κοινής γνώμης», σε δύο ζητήματα-«κλειδιά»: Στην υπόθεση Κέλι και στο ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά την περίφημη πλέον υπόθεση Κέλι, που αφορά τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο κατά του Ιράκ, περίπου το ήμισυ του εκλογικού σώματος (48%) πιστεύει ότι ο κ. Μπερ ψεύδονταν, όταν είπε ότι δεν είχε εγκρίνει ο ίδιος τη διοχέτευση στη δημοσιότητα του ονόματος του δόκτορα Ντέιβιντ Κέλι, του συμβούλου του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος αυτοκτόνησε.

Τα δύο τρία των ψηφοφόρων συνεχίζει η Γκάρντιαν- μεταξύ των οποίων το 42% των ψηφοφόρων του εργατικού Κόμματος, πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, αν η επιτροπή Χάτον, που ερευνά τα όσα προηγήθηκαν του θανάτου του Κέλι, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είπε την αλήθεια.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην εξαγορά του ομίλου που εκδίδει μεταξύ άλλων την εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ και φιλοξενεί συνέντευξη ενός εκ των διδύμων ιδιοκτητών, του Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «εγκαταλείψει» η εφημερίδα τους Συντηρητικούς και να επιστρέψει στη γραμμή υποστήριξης των Εργατικών.

«Θα επανεξετασθούν οι θάνατοι 258 νηπίων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegrapf), η οποία με αφορμή αθωωτική απόφαση για μητέρα που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε το γιο της.

Λιβύη και Πακιστάν

Σε άλλο της δημοσίευμα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι έφθασαν ήδη μυστικά στη Λιβύη οι πρώτοι ειδικοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που θα ασχοληθούν με την καταστροφή του οπλοστασίου του Μουαμάρ Καντάφι.

Η έναρξη της αποσυναρμολόγησης όπλων μαζικής καταστροφής δημιουργεί το σκηνικό για την πραγματοποίηση συνάντησης Μπλερ- Καντάφι, ενώ επίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άρση του εμπάργκο και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Λιβύης με τις ΗΠΑ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο ζήτημα της υπόθεσης των νεκρών νηπίων αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα Τάιμς (The Times), ενώ σε σχόλιό της με τον τίτλο «Μυστικά και ψέματα» ασκεί κριτική στο Πακιστάν και στον πρόεδρό του, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, σημειώνοντας ότι πρέπει να συμβάλλει για να «χυθεί φως» στο πυρηνικό εμπόριο της χώρας.

Κατηγορίες που διατύπωσαν οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, ότι το Πακιστάν ίσως έχει «μοιράσει» με τη Λιβύη, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα την τεχνογνωσία κατασκευής πυρηνικών όπλων τις δύο περασμένες δεκαετίες, οδήγησαν σε έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα

Ο πρόεδρος Μουσάραφ πρέπει να εξηγήσει, ποιος ήταν πίσω από τη διάδοση τη ς πυρηνικής τεχνογνωσίας και γιατί.

Το «μπέρδεμα» στο εμπόριο πυρηνικών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας που επιχειρεί την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του διεθνούς της προφίλ, γράφει η εφημερίδα Τάιμς.

Πριν την ομιλία Μπους

Πρωτότυπο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ιντιπέντεντ (The Independent), με τον τίτλο «Ο Τζορτζ Μπους και η πραγματική κατάσταση του έθνους», με αφορμή τη σημερινή ετήσια ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παραθέτοντας αριθμούς και συγκρίσεις η Ιντιπέντεντ αναφέρει μεταξύ άλλων ενδεικτικά σε σχέση με το Ιράκ ότι από τον Μάιο του 2003 ( όταν επίσημα οι ΗΠΑ κήρυξαν το τέλος των εχθροπραξιών) μέχρι τον Ιανουάριο του 2004 σκοτώθηκαν 232 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ δεν σκοτώθηκε ούτε ένας το 1945, μετά την συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο πρόεδρος Μπους δεν παρέστη σε καμία επιμνημόσυνη τελετή στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, δεν επιτράπηκε η φωτογράφηση κανενός φέρετρου και ότι ο μέσος όρος των Αμερικανών στρατιωτών που τραυματίζονται στο Ιράκ ανέρχεται στους 9,2 ημερησίως.

Για το ίδιο θέμα, στο κεντρικό σχόλιο της εφημερίδας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι επί προεδρία Μπους οι ΗΠΑ διασύρθηκαν περισσότερο, από ότι την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ, συνεχίζοντας την κριτική της στο Αμερικανό πρόεδρο σημειώνει ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, αγνοώντας υπεροπτικά τις διεθνείς προσπάθειες κατά της αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα.

Η Εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Fainancial Times) Αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στο αίτημα των Σιϊτών του Ιράκ για πρόωρες εκλογές και στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν στη Βαγδάτη.

Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι ντο ευρώ χάνει πάλι έδαφος έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ μήνα, μετά τις φραστικές παρεμβάσεις των υπουργών, χωρών μελών της ευρωζώνης.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 05:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σε προεκλογικό ρυθμό

Το ρυθμό του προεκλογικού αγώνα ακολουθούν τα ισπανικά φύλλα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου.

Η ABC θεωρεί πιθανότερο να κερδίσει ξανά τις εκλογές το Λαϊκό Κόμμα και να παραμείνει στην κυβέρνηση, είτε κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, είτε σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού.

Η εφημερίδα Λα Ραθόν (La Razon) αξιολογεί ως αδύνατο σημείο των σοσιαλιστών την χαμηλή του αξιοπιστία, όπως γράφει.

«Πρέπει να εργασθεί σκληρά για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Δεν είναι μεν ακατόρθωτο, έχει μόνον τρεις μήνες στη διάθεσή του όμως για να κάνει τους ψηφοφόρους να ξεχάσουν τις συμμαχίες τους με τους εθνικιστές σε επίπεδο περιφερειών», σημειώνει η εφημερίδα.

Η γερμανική Φράνκφουρτερ Άλγκεμάϊνε Τσάιτουγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να διοχετεύσει σε σε ένα νέο ταμείο για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, πόρους από τα κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Aποφασιστικός ρόλος για τον ΟΗΕ»

Στο Ιράκ και στο ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται κεντρικό σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Ταγκεστάϊτουγκ (Tageszeitung).

«Ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν θα πρέπει να εξαρτήσει κάθε μελλοντικό ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ από τη δυνατότητα να αναλάβει ο οργανισμός την ολοκληρωτική ευθύνη για ολόκληρο το μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι την εγκαθίδρυση στη Βαγδάτη ελεύθερα εκλεγμένης κυβέρνησης.

Συγχρόνως πρέπει να αποσυρθούν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος, οι δυνάμεις κατοχής.

Αυτό είναι το μοναδικό σενάριο, το οποίο έχει τουλάχιστον την προοπτική για ειρήνευση και σταθεροποίηση του Ιράκ», γράφει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου.

Αντισημιτισμός και τέχνη

Η γαλλική Λε Μοντ (Le Monde) σχολιάζει τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή κατά του νόμου που απαγορεύει να φορούν μαθήτριες δημοσίων σχολείων μανδήλες και σημειώνει ότι υπήρξαν εκδηλώσεις αντισημιτισμού.

Οι μουσουλμάνοι διοργανωτές χρησιμοποίησαν τη «χειρότερη γλώσσα του αντισημιτισμού του δρόμου», γράφει η Λε Μοντ.

Σχολιάζοντας το ίδιο ζήτημα η Φιγκαρό (Le Figaro) παρατηρεί ότι η ριζοσπαστικοποίηση ενός τμήματος των Μουσουλμάνων της Γαλλίας προκαλεί ανησυχίες.

Ο αντισημιτισμός είναι και το αντικείμενο των σχολίων εφημερίδων της Σουηδίας, με αφορμή την επίθεση του Ισραηλινού πρεσβευτή εναντίον έργου τέχνης την Παρασκευή.

Η εφημερίδα Ντάγκενς Νιέτερ (Dagens Nyheter) ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος έδωσε «κάλυψη» στον πρεσβευτή.

Είναι μια πολιτική ενέργεια που αποσκοπεί να αποδώσει στην κυβέρνηση της Σουηδίας το στίγμα ότι ανέχεται τις δυνάμεις του αντισημιτισμού, γράφει η σουηδική εφημερίδα.


Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2004 - 06:58 (Ώρα Λονδίνου)

ΝΙκητής ο Τζον Κέρι

Θριάμβευσε ο γερουσιαστής, Τζον Κέρι, στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα

Ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, κέρδισε την πρώτη εκλογική μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος των Δημοκρατικών και αντιπάλου του προέδρου, Τζορτζ Μπους, στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών το Νοέμβριο.

Ο βετεράνος του Βιετνάμ γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, έλαβε το 38% των ψήφων στην πολιτεία της Αϊόβα, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζον Έντουαρντς και στην τρίτη το φαβορί, Χάουαρντ Ντιν, στον οποίο είχε εκφράσει την υποστήριξή του και ο πρώην πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ.

Τέταρτος αναδείχθηκε ο βουλευτής Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Οι άλλοι δύο διεκδικητές, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, και ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν, θα αναμετρηθούν στις 27 Ιανουαρίου, προσπαθώντας να κερδίσουν τους εκλέκτορες της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.