Compact version |
|
Monday, 23 December 2024 | ||
|
Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real AudioΕιδήσεις 04-01-17
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου) Συμφιλίωση μετά κλασικής μουσικής Για πρώτη φορά μία αμερικανική ορχήστρα έπαιξε για τον πάπα στο Βατικανό Το Βατικανό διοργάνωσε ένα κοντσέρτο κλασικής μουσικής με σκοπό να συμφιλιώσει τις κοινότητες χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων. Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', δύο κορυφαίοι ραβίνοι του Ισραήλ και δύο πνευματικοί ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι το κοντσέρτο είχε σκοπό να προωθήσει την ειρηνική συνύπαρξη «ανάμεσα σε όλα τα παιδιά του Αβραάμ», πρόσωπο που συναντάνται και στις τρεις θρησκείες. Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάσθηκαν ήταν αυτό ενός Αμερικανού συνθέτη, με τίτλο «Αβραάμ», αλλά και η δεύτερη συμφωνία του Μάλερ. Οι μουσικοί προέρχονταν από τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, από την Τουρκία, από τη γενέτειρα του πάπα, Πολωνία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διευθυντής ορχήστρας ήταν ο Αμερικανός, Γκίλμπερτ Λέβιν, ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος του πάπα. Τα έδοδα της συναυλίας, η οποία στοίχισε 500.000 δολάρια, κατέβαλε μία αμερικανική οργάνωση καθολικών, η αποκαλούμενη «Οι ιππότες του Κολόμβου».
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 22:32 (Ώρα Λονδίνου) Αποστολή ΗΕ στην ανατολική Λιβερία Τα στρατεύματα των ΗΕ φθάνουν για πρώτη φορά στην ανατολική Λιβερία Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών έφθασαν για πρώτη φορά στην ανατολική Λιβερία, αποκτώντας τον έλεγχο σε περιοχές όπου επικρατούσε η αναρχία. Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία άρχισε πέρυσι μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και την εξορία του πρώην προέδρου, Τσαρλς Τέιλορ - γεγονότα που επέφεραν τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Οι κυανόκρανοι είχαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα της χώρας, Μονρόβια, αλλά δεν είχαν φτάσει στις επαρχιακές περιοχές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων στην ανατολική Λιβερία αποδεικνύει ότι η ειρηνευτική διαδικασία προχωρά. Περισσότεροι από 1.000 Αιθίοπες στρατιώτες της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έφθασαν στην απομακρυσμένη πόλη Ζέντρου μέσα στη ζούγκλα της Λιβερίας. Την ίδια στιγμή προχωρά ο αφοπλισμό χιλιάδων ανταρτών και μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Οι κυανόκρανοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της περιοχής.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 21:18 (Ώρα Λονδίνου) Εμφύτευση κλωνοποιημένου εμβρύου Οι οπαδοί της ανθρώπινης κλωνοποίησης λένε ότι κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να τεκνοποιήσει «Ανεύθυνο» χαρακτήρισε η επιστημονική κοινότητα τον Αμερικανό ειδικό στην κλωνοποίηση, Πάνο Ζαβό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εμφύτευσε κλωνοποιημένο έμβρυο στη μήτρα μιας γυναίκας. Ο Πάνος Ζαβός ανακοίνωσε ότι η ομάδα του εμφύτευσε το κλωνοποιημένο έμβρυο σε μία 35χρονη γυναίκα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά της. Απαντώντας στους επικριτές του εγχειρήματος, οι οποίοι προβάλλουν ηθικούς λόγους, ο κ. Ζαβός δήλωσε ότι κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να τεκνοποιήσει. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να λεχθεί με βεβαιότητα ότι η γυναίκα αυτή θα μπορέσει να γεννήσει. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζον Ρέιντ, καταδίκασε το εγχείρημα λέγοντας ότι πρόκειται για μία βάναυση χρήση της επιστήμης της γενετικής. Μου φαίνεται απίστευτα ανεύθυνη πράξη η απόπειρα τέτοιου είδους ανθρώπινης κλωνοποίηση Καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάρντνερ, Βασιλική Επιστημονική Ένωση Βρετανίας Ειδικοί επιστήμονες της γονιμότητας ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μεγάλο ρίσκο, κατηγορώντας τον Πάνο Ζαβό ότι δίνει ψεύτικες ελπίδες σε ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά. Η ανακοίνωση έγινε από τον Πάνο Ζαβό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κεντρικό Λονδίνο το απόγευμα του Σαββάτου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία έχει βιντεοσκοπηθεί και ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να γίνουν τεστ DNA για να αποδειχθεί η εγκυρότητα του εγχειρήματος.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 19:34 (Ώρα Λονδίνου) Η παρουσία του στρατού είναι έντονη στο Λίβανο Ο Λίβανος επανέφερε και πάλι τη θανατική ποινή εκτελώντας τρεις κρατουμένους παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τρεις τους εκτελέσθηκαν σε φυλακή στη Βηρυττό τα ξημερώματα του Σαββάτου - δύο από αυτούς από πυρά και ο τρίτος με απαγχονισμό. Πρόκειται για τους πρώτους κρατούμενους που εκτελούνται στο Λίβανο από τότε που ο πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ ανέλαβε την εξουσία το 1998. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει από τη Βηρυττό να μην προχωρήσει με τις εκτελέσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, μία θανατική ποινή πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας. Διαδηλώσεις Οι οικογένειες των ανδρών που εκτελέσθηκαν μπόρεσαν και πέρασαν μαζί τους μισή ώρα την Παρασκευή, αλλά δεν τους επετράπη να παραστούν στην εκτέλεση. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στη Βηρυττό Η Διεθνής Αμνηστεία υπογράμμισε ότι ο Λίβανος πρέπει να εναρμονισθεί με το διεθνές δίκαιο και να μην εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Την Παρασκευή, δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν μαύρες σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στη Βηρυττό, διαμαρτυρόμενοι για αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης. Η θανατική ποινή στο Λίβανο ήταν κάτι σπάνιο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι νόμοι έγιναν πιο αυστηροί μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα (1975-1990). Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, εκτελέσθηκαν συνολικά 14 άτομα. Από το 1998 και μετά, όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σαλίμ Χος δεν εκτελούνταν θανατικές ποινές γιατί ο ίδιος αρνείτο να τις εγκρίνει.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 18:57 (Ώρα Λονδίνου) Η μεγαλύτερη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι Διαδηλώσεις μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσουλμανική μαντίλα στα σχολεία. Περίπου 5.000 διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες που φορούσαν την παραδοσιακή μαντίλα, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι. Την απόφαση για την απαγόρευση της μαντίλας και όλων των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Πολλοί από τους περίπου πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γαλλία πιστεύουν ότι η απόφαση προσβάλλει τα ανθρώπινα και θρησκευτικά τους δικαιώματα. Ευρώπη και Μέση Ανατολή Βάσει της εν λόγω απόφασης, απαγορεύονται επίσης στα σχολεία η εβραϊκή σκούφια, το ινδικό τουρμπάνι και οι μεγάλοι σταυροί. Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι διοργανώθηκε από την οργάνωση Κόμμα των Γάλλων Μουσουλμάνων, η οποία θεωρείται αρκετά ριζοσπαστική. Διαδήλωση όμως πραγματοποιήθηκε και στο Λονδίνο, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 μουσουλμάνοι. Παράλληλα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Λίβανο, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 13:52 (Ώρα Λονδίνου) Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί στην κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ με νομοσχέδιο που προωθεί στην Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ και δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Ακαδημαϊκών Αναγνωρίσεων" (ΔΙ.ΟΡ. Α.Α.), που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Η αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ελβετία θα αναγνωρίζονται αυτομάτως. "Καταργούμε το ΔΙΚΑΤΣΑ και δημιουργούμε ένα νέο οργανισμό με νέα δομή και νέους υπαλλήλους", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι στόχος είναι να σταματήσει η ταλαιπωρία, να γίνεται η "ισοτίμηση" αυτόματα με πλήρη αλλαγή της διαδικασίας. Κατά το νομοσχέδιο, με το νέο Οργανισμό αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα καθυστέρησης στην αναγνώριση και εξίσωση πτυχίων της αλλοδαπής, καθώς επεκτείνεται αποφασιστικά η διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης των ισοτιμιών και ορίζεται ρητά ότι, όπου απαιτούνται , οι εξετάσεις αυτές θα διενεργούνται δύο φορές το χρόνο, σε γραπτή, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, ταυτόχρονα για όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες πτυχίων. Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται υπό την επιστημονική ευθύνη του ΔΙΟΡΑΑ από το ίδιο όργανο ή από άλλον εξουσιοδοτημένο φορέα. Οι υπάλληλοι του ΔΙΚΑΤΣΑ μετατίθενται στο υπουργείο Παιδείας.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Καταργείται με σχέδιο νόμου. Τέλος στο ΔΙΚΑΤΣΑ". ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση... Σίγουρη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία". ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Καραμανλής ρίχνει το γάντι στον Παπανδρέου. Πες ονόματα για τα λάθη που κάνατε". Η ΑΥΓΗ: "Η Κομισιόν δικαιώνει τους συμβασιούχους. Η Ελλάδα αντιμέτωπη με το ευρωδικαστήριο". ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με την ακρίβεια τί θα γίνει κ.Παπανδρέου;" Η ΑΠΟΦΑΣΗ: "Σίγουρη νίκη ΝΔ με τα νέα γκάλοπ". ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γ.Παπανδρέου: Συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Πρώτες εξαγγελίες για ένα νέο κράτος". Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Και νέα απολογία από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το... έπος της συγνώμης". ΕΘΝΟΣ: "Ιδρύεται Διαπανεπιστημιακός Οργανισμός Αναγνώρισης Πτυχίων. Καταργείται το ΔΙΚΑΤΣΑ". ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κ.Καραμανλής:Δεν σβήνουν τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, με ένα σφουγγάρι-οι πολίτες ζητούν ευθύνες. Μας υποχρέωσαν, μας υποχρέωσαν, αλλά δεν μας είπαν... πόσο μας χρέωσαν!" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πόσα χάνουν οι στρατιωτικοί από την κατάργηση επιδόματος. Γαλόνια, φτώχεια και... φιλότιμο για τους Έλληνες αξιωματικούς". ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα γκάλοπ: Αυξάνεται πάλι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. 40,1% η ΝΔ 50 ημέρες πριν τις εκλογές". ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γκάλοπ. Πως κρίνουν οι ψηφοφόροι Παπανδρέου και Καραμανλή. Συν και πλην των 2". ΕΣΤΙΑ: "Επισφαλής αυτοδυναμία. Η ΝΔ χρειάζεται ευρεία νίκη". Espresso: "Μητροπολίτης εγκατέλειψε τη μητρόπολη για τα μάτια μιας γυναίκας". Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πέφτει ο "αέρας" Γιώργου". Ικανοποίηση ΝΔ, πρώτες σκέψεις στο ΠΑΣΟΚ από το νέο κύμα δημοσκοπήσεων". Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα συμπεράσματα από τις νέες δημοσκοπήσεις. Εκλογικό ...θρίλερ εν όψει". ΤΑ ΝΕΑ: "Τα γκάλοπ της METRON ANALYSIS για τα "ΝΕΑ". Αλλαγή ζητούν από τον Γιώργο. Ξεκάθαρο μήνυμα από τους ψηφοφόρους". ΝΙΚΗ: "Μεταρρύθμιση και στη δημόσια διοίκηση. Νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης". ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βασικό κριτήριο ψήφου η κατάσταση στην υγεία". Traffic news: "Τα είπαν Ρούλα (σσ Κορομηλά) με Λάτσιο. Μαραθώνια συνάντηση για τα... πρωινάδικα". Η ΧΩΡΑ: "Είμαστε μπροστά. Ο Καραμανλής σίγουρος για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ". ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μονιμοποιήστε 300.000 συμβασιούχους! Η ΕΕ ζητά την πλήρη εφαρμογή της Ευρωπαικής νομοθεσίας". ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δικαίωση 200.000 συμβασιούχων. Τελεσίγραφο της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τη μονιμοποίησή τους". ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μέσα κι έξω βλέπουν Καραμανλή".
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 12:35 (Ώρα Λονδίνου) «Μείωση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας-Τουρκίας» Σε μείωση των αμυντικών δαπανών προσανατολίζεται ο κ. Παπανδρέου Ο κ. Γ. Παπανδρέου διατύπωσε πρόταση προς την τουρκική ηγεσία, μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας για σταδιακή και ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, τον Γιώργο Παπανδρέου, υποδέχθηκαν θερμά μέλη της νεολαίας και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εξωτερικών παρά τις αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες στη δημιουργία μίας νέας δημοκρατικής παράταξης. "Ξεκινώ την πορεία μου στα σύνορα της πατρίδας μας για να περάσουμε μαζί τα σύνορα μιας νέας εποχής με ελπίδα και ασφάλεια. Να αρχίσουμε μαζί την πορεία διαλόγου με την κοινωνία και τους πολίτες, τους φορείς και τα πρόσωπα. Να συναντηθούμε στην αφετηρία της μεγάλης πορείας για τη μεγάλη ανατροπή. Την πορεία με το ΠΑΣΟΚ και πέρα από το ΠΑΣΟΚ. Πέρα από αυτό που εμποδίζει, καθυστερεί, αποσπά από τους μεγάλους στόχους την κύρια αποστολή μας. Ξεκινώ από τη Θράκη σε αυτό το χώρο, σε αυτή την περιοχή που συνδέει το χθες με το αύριο, το παλιό με το νέο, το παραδοσιακό με το καινοτόμο", είπε ο κ. Παπανδρέου. Μετά την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Σουφλί, στο Διδυμότειχο και στην Ορεστιάδα. Το απόγευμα θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα συναντηθεί με νέους και το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων τον Ίασμο, τον Αίγειρο και την Φιλύρα. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Ξάνθη.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 10:45 (Ώρα Λονδίνου) Νέα κρούσματα άτυπης πνευμονίας Κοντά σε κλουβιά για γάτες όπου εντοπίσθηκαν ίχνη του ιού εργαζόταν μία εκ των ασθενών Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι εμφανίσθηκαν δυο νέα κρούσματα της ασθένειας της άτυπης πνευμονίας, SARS. Τα δυο νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην επαρχία Γκουάνγκντογκ στις νότιες περιοχές της χώρας. Μία εκ των δυο ασθενών εργαζόταν σε εστιατόριο όπου είχαν βρεθεί ίχνη του ιού της άτυπης πνευμονίας σε κλουβιά για γάτες. Ο δεύτερος που είναι επιχειρηματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Τα δυο νέα κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για το 2004 στα 3. Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πάντως ότι τα συμπτώματα της ασθένειας αυτή την φορά φαίνεται να είναι ηπιότερα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα όταν πρωτοεμφανίστηκε το SARS. Πέρυσι περισσότεροι από 770 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο από την ασθένεια. Το Κινεζικό Υπουργείο Υγείας πάντως κάλεσε τις υγειονομικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη την επικράτεια καθώς λόγω των αργιών πολύς κόσμος ταξιδεύει.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 08:46 (Ώρα Λονδίνου) Νέες αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση βόρεια της Βαγδάτης Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και δυο Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο. Η επίθεση εκδηλώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Λευκός Οίκος "καλεί" ΟΗΕ Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρέψουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, συναντάται την Δευτέρα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει το αμερικανικό σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας σε διορισμένη κυβέρνηση μέχρι την 1η Ιουλίου. Οι Σιίτες που αποτελούν το 60% του πληθυσμού έχουν εναντιωθεί στα αμερικανικά σχέδια ζητώντας την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές ποια θα είναι η απάντηση του κυρίου Ανάν στην αμερικανική πρόσκληση. Αμερικανικές διαβεβαιώσεις Το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικού κράτους στα βόρεια διαμερίσματα του Ιράκ. Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την "εδαφική ακεραιότητα ενός ενιαίου Ιράκ". Νωρίτερα ανώτατος Τούρκος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στο Ιράκ με εθνικά κριτήρια τότε «το μέλλον μπορεί να αποδειχθεί αιματηρό». Καταγγελίες κακομεταχείρησης Εν τω μεταξύ ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, διέταξε την διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες. Στο παρελθόν διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία είχαν καταγγείλει κρούσματα κακομεταχείρησης. Περίπου 9 χιλιάδες Ιρακινοί κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της χώρας.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου) Μουσάραφ: Ιερός πόλεμος κατά εξτρεμισμού O στρατηγός Μουσάραφ καλέι τον λαό για "ιερό πόλεμο" κατά της τρομοκρατίας Ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, κάλεσε τον λαό του να εξαπολύσει «ιερό πόλεμο» κατά του εξστρεμισμού τον οποίο χαρακτήρισε «κατάρα» για την χώρα του. Η έκκληση του στρατηγού Μουσάραφ πραγματοποιήθηκε από το βήμα του κοινοβουλίου από όπου εκφώνησε λόγο για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία πριν τέσσερα χρόνια. Η ομιλία του Πακιστανού προέδρου διεκόπη αρκετές φορές από τις διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο κύριος Μουσάραφ αναφέρθηκε και στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και τόνισε την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος με την Ινδία. Η ομιλία του πραγματοποιείται δυο βδομάδες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από το κοινοβούλιο που του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2007. Ο κύριος Μουσάραφ υποσχέθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 08:46 (Ώρα Λονδίνου) Την επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ επιζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιστρέψουν στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, συναντάται την Δευτέρα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει το αμερικανικό σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας σε διορισμένη κυβέρνηση μέχρι την 1η Ιουλίου. Οι Σιίτες που αποτελούν το 60% του πληθυσμού έχουν εναντιωθεί στα αμερικανικά σχέδια ζητώντας την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι δεν είναι σαφές ποια θα είναι η απάντηση του κυρίου Ανάν στην αμερικανική πρόσκληση. Αμερικανικές διαβεβαιώσεις Το αμερικανικό υπουργείο των εξωτερικών προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικού κράτους στα βόρεια διαμερίσματα του Ιράκ. Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την "εδαφική ακεραιότητα ενός ενιαίου Ιράκ". Νωρίτερα ανώτατος Τούρκος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει ότι εάν υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στο Ιράκ με εθνικά κριτήρια τότε «το μέλλον μπορεί να αποδειχθεί αιματηρό». Καταγγελίες κακομεταχείρησης Εν τω μεταξύ ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντζεζ, διέταξε την διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατουμένων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες. Στο παρελθόν διεθνείς οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία είχαν καταγγείλει κρούσματα κακομεταχείρησης. Περίπου 9 χιλιάδες Ιρακινοί κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία της χώρας.
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 07:03 (Ώρα Λονδίνου) Ο κύριος Ανάν θα πρέπει να «αρπάξει την ευκαιρία και να διευρύνει το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ» σημειώνει κεντρικό άρθρο της Ιντιπέντεντ (Independent). Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τζορτζ Μπους «έχει ανάγκη» την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να πετύχει η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν αδιάβλητες εκλογές στο Ιράκ μέχρι τον Ιούνιο όπως ζητούν οι Σιίτες. Ένα ακόμη πρόβλημα συνεχίζει η Ιντιπέντεντ είναι το γεγονός ότι η διενέργεια εκλογών χωρίς την ύπαρξη φερέγγυου συντάγματος ίσως οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Οι Σιίτες που αποτελούν το 60% του πληθυσμού θα κερδίσουν τις εκλογές και θα δημιουργήσουν υποψίες στους Σουνίτες και τους Κούρδους ότι θα γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο κύριος Ανάν «βρίσκεται σε ισχυρή θέση» -συνεχίζει η Ιντιπέντεντ. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι «ο μοναδικός οργανισμός» που μπορεί να «εξασφαλίσει» ένα σύστημα , ένα «μεταβατικό σύνταγμα» το οποίο θα εξασφαλίζει τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του Ιράκ και θα διασφαλίζει το αδιάβλητο των εκλογών. Ολυμπιακοί 2012 Η εκστρατεία του Λονδίνου για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 κυριαρχεί στον Βρετανικό τύπο, καθώς χθες δημοσιοποιήθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας. Σύμφωνα με την Γκάρτνιαν (Guardian) το Παρίσι θεωρείται επικρατέστερο για να αναλάβει τους αγώνες με το Λονδίνο να έρχεται δεύτερο. Συνολικά 9 πόλεις ξεκίνησαν την εκστρατεία για την ανάληψη των αγώνων και η ΔΟΕ θα ανακοινώσει την νικήτρια πόλη τον Ιούλιο του 2005. Για τους Τάϊμς (Times) το Λονδίνο θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι η μοναδική πόλη της Κοινοπολιτείας που θέτει υποψηφιότητα. Τριάντα μέλη της ΔΟΕ προέρχονται από χώρες της Κοινοπολιτείας και «εκεί θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της η οργανωτική επιτροπή». Από την άλλη πλευρά όμως συνεχίζει η εφημερίδα το Λονδίνο δεν θα έχει την υποστήριξη του υπόλοιπου κόσμου λόγω του πολέμου στο Ιράκ και της στενής σχέσης Βρετανίας Ηνωμένων Πολιτειών. Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ «Υπάρχει χώρος για όλους εκτός του Μπους, της Κόκα Κόλα και των Γουίντοους (Windows)» ο τίτλος ανταπόκρισης της Γκάρτνιαν (Guardian) από την Βομβάη για το συνέδριο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι είναι πασιφανές ότι αυτό που ενώνει τους περίπου 80 χιλιάδες συνέδρους είναι η «αντίθεση τους στον πρόεδρο Μπους, στον καπιταλισμό και στον ιμπεριαλισμό». Είναι πολύ δύσκολο όμως συνεχίζει η εφημερίδα να βρεθεί «η κοινή εναλλακτική πρόταση».
|