Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-16

  1. Μάικλ Τζάκσον: «Είμαι αθώος»
  2. «Στο δρόμο της Λιβύης»
  3. Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στη Βομβάη
  4. Προχωρά το χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ
  5. Δημοσκοπήσεις και 35ωρο
  6. Ολυμπιακές υποψηφιότητες στο προσκήνιο
  7. EIU: «Δεν προλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ»
  8. «Παράταση ζωής» στη Bουλή
  9. ΝΔ με βραχεία κεφαλή
  10. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  11. Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν
  12. Ενώπιον δικαστηρίου ο Τζάκσον
  13. Κατηγορίες για την ελονοσία
  14. Αισιοδοξία για τις δηλώσεις Πρόντι
  15. Φάσμα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ
  16. Ιράκ: Διαμαρτυρίες για τα σχέδια των ΗΠΑ
  17. Νέες προειδοποιήσεις από Βόρεια Κορέα
  18. EIU: «Δεν προλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ»
  19. «24 δύσκολες ώρες» για τον Τόνι Μπλερ
  20. Θα ξεπεραστούν οι διαφορές για το ευρωπαϊκό σύνταγμα;

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 23:36 (Ώρα Λονδίνου)

Μάικλ Τζάκσον: «Είμαι αθώος»

Αρνήθηκε και τις επτά κατηγορίες ο Μάικλ Τζάκσον

«Αθώος» δήλωσε με χαμηλή φωνή στον δικαστή ότι είναι ο «αστέρας» της πόπ, Μάικλ Τζάκσον, στον οποίο δικαστήριο της Σάντα Μαρία της Καλιφόρνια διάβασε σήμερα το κατηγορητήριο για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου.

Η αργοπορημένη εμφάνιση του Τζάκσον στο δικαστήριο (δέχτηκε αυστηρή επίπληξη από τον πρόεδρό του) εξελίχθηκε σε ιδιότυπη «παράσταση», καθώς ήταν συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και πολλοί θαυμαστές του.

Ο ίδιος ήταν περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες και συνοδεύονταν από μέλη της οικογένειά του.

Ο δικαστής όρισε την επόμενη ακρόαση για τις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Τζάκσον αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, η κάθε μία από τις οποίες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μεταξύ 3 και 8 χρόνων.


Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2004 - 00:12 (Ώρα Λονδίνου)

«Στο δρόμο της Λιβύης»

Στο «δρόμο» της Λιβύης επιθυμεί να δει τη Συρία ο Κόλιν Πάουελ

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης, που δεσμεύτηκε να σταματήσει την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, ζήτησε από τη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, διευκρινίζοντας ότι η αραβική χώρα δεν τέθηκε από την Ουάσιγκτον στον «άξονα του κακού».

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», ο κύριος Πάουελ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει στην ηγεσία της χώρας σαφές ότι δεν επιδιώκουν τη διένεξη, ζητούν όμως από τη Δαμασκό να σταματήσει την υποστήριξή της στις τρομοκρατικές δραστηριότητες, που δυναμιτίζουν κάθε ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή, όπως είπε.

Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει πως η Συρία θα προβεί σε επανεξέταση της πολιτικής της, με δεδομένη την αλλαγή της κατάστασης στο Ιράκ και την υπόλοιπη περιοχή.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Συρία ότι προμήθευε με όπλα το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν και παρέχει κάλυψη στις επιθέσεις κατά των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Η Συρία αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα και ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.


Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στη Βομβάη

Από όλες τις χώρες τουυ κόσμου συγκεντρώθηκαν άνθρωποι στη Βομβάη

Δεκάδες χιλιάδες αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης συγκεντρώθηκαν στη Βομβάη της Ινδίας, στο εξαήμερο 4ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, των πρωτοβουλιών κατά της παγκοσμιοποίησης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ασία.

Αύριο θα γίνει στη Βομβάη διαδήλωση. Επίσης αύριο και την Κυριακή συνεδριάζει το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, με τη συμμετοχή 400ων βουλευτών από όλο τον κόσμο.

Ερωτήσεις Απαντήσεις

Tι είναι το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Το Φόρουμ είναι η διάσκεψη ομάδων και ατόμων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, υπό το σύνθημα: « Είναι δυνατός ένας διαφορετικός κόσμος».

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, λίγο πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τη συνάντηση των επιφανών στελεχών του πολιτικού και οικονομικού κόσμου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το Φόρουμ στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου για τη συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων, έναντι της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» των δυτικών χωρών.

Το πρώτο Φόρουμ πραγματοποιήθηκε το 2001. Οι διοργανωτές ευελπιστούν να διευρύνουν τη βάση του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, με την πραγματοποίηση του Φόρουμ εφέτος στη Βομβάη της Ινδίας.

Τοπικά παρακλάδια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ εμφανίσθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν πάνω από 300 σε 20 χώρες, μεταξύ άλλων στην Κολομβία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.

Ποιες ομάδες συμμετέχουν

Στα φόρουμ συμμετέχουν πλήθος πολιτικών, μη κυβερνητικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως επίσης θρησκευτικές και αντικαπιταλιστικές ομάδες.

Ομάδες που θα εμφανίζονται στο εφετικό φόρουμ, εκτός από την ΑΤΤΑC, την Οργάνωση κατά της παγκοσμιοποίησης, είναι το Πανϊνδικό Συνδικαλιστικό Συνέδριο, η Χριστιανική Βοήθεια, η Επαναστατική Ένωση Γυναικών του Αφγανιστάν και η οργάνωση αγροτών, Βϊα Καμπεσίνα.

Ομιλητές θα είναι η ιρανή αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Σιρίν Εμπαντί,η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2003, ο Ινδός συγγραφέας, Αρουντχατί Ροϊ, ο Γάλλος ακτιβιστής κατά της παγκοσμιοποίησης, Ζοζέ Μποβέ, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδία, Μέρι Ρόμπινσον και ο Βολιβιανός ηγέτης των ιθαγενών, Έβο Μοράλες.

Τι θα συζητηθεί στο Φόρουμ

Θα εξετασθεί μια τεράστια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων μιλιταρισμός και πόλεμος, αειφόρος και δημοκρατική ανάπτυξη, εργατικά δικαιώματα και θρησκεία, πολιτισμός και ταυτότητα.

Οι συζητήσεις και οι συναντήσεις θα συνοδευτούν από θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, χορούς και περιοδικές εκθέσεις.

Παρά την πλατειά συμφωνία μεταξύ των αντιπροσωπειών σε πολλά ζητήματα, έχει εμφανισθεί ήδη ένα εναλλακτικό φόρουμ.

Η «Βομβάη-Αντίσταση 2004», δημιουργήθηκε ως αντιπολίτευση προς το φόρουμ από αριστερές οργανώσεις, που θεωρούν ότι το κεντρικό φόρουμ δεν είναι αρκετά αριστερό.

Ορισμένοι ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης έχουν ασκήσει κριτική, κάνοντας λόγο για έλλειμμα «συγκεκριμένων αποτελεσμάτων»

Η Νοαμί Κλαϊν, συγγραφέας του βιβλίου « Nο Logo», κατήγγειλε ότι το τελευταίο φόρουμ «καπελώθηκε» από τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς.

Εναντίον του τελευταίου φόρουμ ασκήθηκε επίσης κριτική για την αποδοχή χορηγίας από πολυεθνικούς ομίλους, όπως τη Φορντ.

Στο φετινό φόρουμ δεν υπάρχουν χορηγοί.

Η κριτική που ασκείται στο φόρουμ από φορείς έξω από το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, επικεντρώνεται στο ότι εκείνοι που συμμετέχουν σ αυτό θα πρέπει να έχουν ευρύτερη οπτική των θεμάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 22:44 (Ώρα Λονδίνου)

Προχωρά το χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ

Φωτογραφία από τη μεταφορά της ιαπωνικής δύναμης στο Ιράκ

«Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για βελτιώσεις τον κατάλληλο χρόνο» δήλωσε στην Ουάσιγκτον μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο ,Τζορτζ Μπους, ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Δεν έχουν αλλάξει οι όροι για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς δήλωσε μετά τη συνάντηση Μπους-Μπρέμερ, ο εκπρόσωπος του λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο σχέδιο.

Η συμφωνία της 15ης Νοεμβρίου 2003 προβλέπει τη σύσταση προσωρινής εθνοσυνέλευσης στο Ιράκ πριν από τα τέλη Μαΐου μιας μεταβατικής ιρακινής εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια το διορισμό από αυτή μιας προσωρινής κυβέρνησης.

Πριν την 15η Μαρτίου 2005, θα εκλεγεί από ψηφοφορία σε πανεθνικό επίπεδο μια Συντακτική Συνέλευση, η οποία θα επιφορτιστεί με την σύνταξη ενός Συντάγματος, που στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την εκλογή κυβέρνησης στα τέλη του 2005.

Στο σχέδιο αυτό υπάρχει ισχυρή αντίθεση από τους Σιίτες του Ιράκ, που τάσσονται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μέσω γενικών εκλογών. κυβέρνησης.

Αίτημα ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να ζητήσουν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, την αποστολή επιτροπής στο Ιράκ, που θα παρέμβει προς την ηγεσία των Σιιτών και να εξασφαλίσει κάποιον συμβιβασμό.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, σχετική κίνηση αναμένεται να εκδηλωθεί από τον κ. Μπρέμερ, στη συνάντηση που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου.

Ιαπωνική δύναμη

Για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνει χώρα στρατιωτική αποστολή της Ιαπωνίας εκτός της χώρας, με τη μετάβαση στο Ιράκ δύναμης 600 στρατιωτών.

Η δύναμη θα αναπτυχθεί στα νότια της χώρας, ενώ η κοινή γνώμη στην Ιαπωνία έχει ταχθεί κατά της αποστολής.

Τουρκικό «όχι» στην εθνική ομοσπονδία

Την αντίθεσή της να δοθεί στο Ιράκ ομοσπονδιακή κρατική μορφή, στη βάση των εθνοτήτων που το κατοικούν, εκφράζει η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, Τούρκος στρατηγός με επιτελική θέση δήλωσε ότι η ομοσπονδία μεταξύ εθνοτήτων θα είναι "δύσκολη και αιματηρή".

Καταλληλότερη, είπε, είναι η λύση της γεωγραφικής ομοσπονδίας.

Ο ίδιος κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να αναλάβει σύντομα επιχειρήσεις κατά του κουρδικού ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Υπό πυρά αγνώστων τέθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το αεροπλάνο με το οποίο αναχωρούσε, μετά από επίσκεψη μιας μέρας στο Ιράκ, ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας, Νταβίντ Τεβτζάντζε, χωρίς να πάθει κανείς τίποτα.

Στο Ιράκ σταθμεύουν 70 Γεωργιανοί στρατιώτες.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 15:48 (Ώρα Λονδίνου)

Δημοσκοπήσεις και 35ωρο

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η κάλπη δίνει κίνητρα. Με ελάχιστες προϋποθέσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα Δημοκρατία: Επίθεση σε τρία μέτωπα. Ενότητα της Κεντροδεξιάς, εκμετάλλευση της διαφορετικής στρατηγικής Σημίτη - Παπανδρέου και αντιμετώπιση των σχεδίων του ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Βγήκαν δημόσια τα μαχαίρια. Μεγαλώνουν οι διαφωνίες Σημίτη - Γιωργάκη.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τυχοδιώκτες με το 35ωρο. Επιχειρούν να ξεγελάσουν τους εργαζομένους πλήττοντας τους μικρομεσαίους.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δωράκια άρον... άρον στη διαπλοκή. Καταιγίδα νομοσχεδίων από το ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι χάνει.

Η ΑΥΓΗ: Η παράταξη της αριστεράς. Η επιλογή του προοδευτικού πολίτη. Παρουσιάσθηκε χθες η Εκλογική Διακήρυξη του σχήματος «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο».

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γιώργο, πρόσεξε τους αγρότες, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Χρειάζονται γενναία και άμεσα μέτρα για να διορθωθούν οι αδικίες του παρελθόντος.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Τουρκία δέχεται το «σχέδιο Aνάν» ως βάση για τη λύση του Κυπριακού. Η Άγκυρα αντιδρά θετικά στις ποικίλες έξωθεν πιέσεις...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η δικτατορία της εικόνας. Μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της πλύσης εγκεφάλου.

ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασε πόλεμος για 35ωρο και... Θάτσερ. Χρόνος εργασίας και Μητσοτάκης πυροδότησαν το σκηνικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μακρυά ο ένας από τον άλλο, για... να μην συγκαίονται! Την ώρα που ο πρώην επισκέπτεται την Κρήτη, ο νυν ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ταξιδεύει για τη... Θράκη!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεν αντέχει η οικονομία. Μονόδρομος η περιοριστική πολιτική μέχρι το 2008.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9 ζεϊμπεκιές ζαλίζουν το ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου: Ψηφοθηρία με δήθεν αλλαγές και παλινωδίες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θρίλερ δικομματισμού. Γκάλοπ: Στο 3% η διαφορά υπέρ ΝΔ. Γιώργος: Καταλληλότερος.

ΕΞΠΡΕΣ: Παίζουν με τη φωτιά! Για το θέμα του 35ώρου.

ΕΣΤΙΑ: Εκλογές ή καλλιστεία; Αμφίβολη η αναβάθμισις του Κοινοβουλίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναστάτωση προκαλεί η ανακίνηση του 35ώρου. Προεκλογικά φλερτ και επιδείξεις σοβαροφάνειας.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ύποπτη υπερπαραγωγή νόμων. Η κυβέρνηση καλύπτει τελευταία στιγμή τους «φίλους» της. Ο κ. Σημίτης δια της Βουλής δεσμεύει τον κ. Παπανδρέου.

ΚΕΡΔΟΣ: Στο προεκλογικό παιχνίδι και το 35ωρο. Πυροτέχνημα εν όψει εκλογών γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Κλειδί» το τριανταπεντάωρο. «Το σκέπτονται» στο ΠΑΣΟΚ. Αντιδρούν οι επιχειρηματίες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Β' πακέτο υπέρ μικρομεσαίων. 52,7 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ σε εταιρίες Μακεδονίας και Θράκης.

METRORAMA: Κόντρα για το 35ωρο σε προεκλογικό φόντο. Κατ΄αρχήν υπέρ ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Πυρά από ΝΔ. Αντίθετο το ΕΒΕΑ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Μετά τις εκλογές βλέπει ο ΣΕΒ τη νέα Σύμβαση. Αντιδράσεις για την ανακίνηση του 35ωρου εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ: Αφήνει πίσω τον Καραμανλή ο Γιώργος, ενώ η ψαλίδα μειώθηκε στο 2,5%.

ΝΙΚΗ: Στο 2 - 3% η διαφορά. Ο Γιώργος έφερε στα ίσια το «παιχνίδι». Και τα νέα γκάλοπ επιβεβαιώνουν την αλλαγή του κλίματος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δικομματικό κλοτσοσκούφι το κατώτερο μεροκάματο.

CITY PRESS: Φουντώνει η μάχη για το 35ωρο. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της ΓΣΕΕ.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Καραμανλής διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ΧΩΡΑ: Όχι παιχνίδια με τη Δημοκρατία. Ο Καραμανλής στον Στεφανόπουλο: Να τηρηθούν οι συνταγματικοί κανόνες την προεκλογική περίοδο.

Δημοσκοπήσεις

H EΛEYΘEPOTYΠIA γράφει ότι «δραματική αλλαγή των πολιτικών δεδομένων καταγράφεται μετά τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν για αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου ανακάμπτει σημαντικά και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου αλλά και την παράσταση νίκης. Σύμφωνα με τη μέτρηση της ΟΡΙΝΙΟΝ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, το ΠΑΣΟΚ μειώνει σημαντικά την υστέρησή του στην πρόθεση ψήφου από τη ΝΔ σε τρεις μονάδες (από οκτώ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο) αλλά και την ψαλίδα σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης σε μόλις 4,5 μονάδες (από το 18,5 που ήταν). Ισχυρά χαρτιά για το κυβερνών κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, οι νεαρές ηλικίες και τα αστικά κέντρα. Ο υπουργός Εξωτερικών καταφέρνει και προηγείται του Κώστα Καραμανλή ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 4,1 μονάδες, ενώ παράλληλα δείχνει μεγάλη διεισδυτικότητα σε νεαρές ηλικίες αλλά και τα μορφωμένα στρώματα».

Tα NEA αναφέρουν, ότι «σημαντική υπεροχή σε όλους σχεδόν τους τομείς έναντι του Κ. Καραμανλή έχει ο Γ. Παπανδρέου" στην πανελλαδική δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ που έγινε για λογαριασμών των ΝΕΩΝ. Η δημοσκόπηση μάλιστα επιβεβαιώνει το σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και την ξεχωριστή δυναμική του κ. Παπανδρέου στους νέους και στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Δυναμική που δείχνει ότι οι εκλογές του Μαρτίου θα κριθούν στο νήμα. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 2,5 μονάδες, ενώ ο κ. Παπανδρέου υπερέχει 5,2 μονάδες του κ. Καραμανλή στο ερώτημα για το 'ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός'».

H ESPRESSO εκτιμά ότι «αισιοδοξία επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα των εκλογών. Τα μηνύματα που παίρνουν στη Ρηγίλλης από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις είναι ότι η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει σταθεροποιηθεί στις 3,5 μονάδες περίπου και ότι η επικοινωνιακή πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου άρχισε να ξεφουσκώνει».

Tριακονταπεντάωρο

Η ΕΞΠΡΕΣ σημειώνει, ότι «την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού χώρου προκάλεσε η προεκλογική αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε χθες με το θέμα του 35ώρου. Οι πυκνές διαρροές από το περιβάλλον του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ότι διάκειται θετικά στη μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 15:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ολυμπιακές υποψηφιότητες στο προσκήνιο

Ο δήμαρχος του Παρισιού είναι πολύ αισιόδοξος

Οι εννέα υποψήφιες πόλεις που φιλοδοξούν να διοργανώσουν την Ολυμπιάδα του 2012 άρχισαν να παρουσιάζουν τους φακέλους τους.

Το Παρίσι, που θεωρείται και φαβορί, ήταν το πρώτο που παρουσίασε τις προτάσεις για την υποψηφιότητά του σε μία εντυπωσιακή τελετή στον πύργο του Άιφελ.

Η πόλη έχασε την υποψηφιότητα από το Πεκίνο για την Ολυμπιάδα του 2008 και είχε χάσει επίσης και την Ολυμπιάδα του 1992, αλλά τώρα θεωρεί σχεδόν βέβαια τη νίκη της.

Τελετές για την υποψηφιότητά τους παρουσίασαν επίσης το Λονδίνο και η Μόσχα.

Η Μαδρίτη, η Νέα Υόρκη, η Κωνσταντινούπολη, η Λειψία, το Ρίο Ντε Τζανέιρο και η Αβάνα αναμένεται να παρουσιάσουν τις δικές τους υποψηφιότητες σύντομα.

Ισχυρές υποψηφιότητες

Το Παρίσι, το οποίο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1998, υποστηρίζει ότι έχει τα προσόντα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω του ποδοσφαιρικού σταδίου με χωρητικότητα 80.000 ατόμων.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα 14 από τα 32 απαραίτητα στάδια έχουν ήδη κατασκευασθεί.

Ισχυρές υποψηφιότητες όμως θεωρούνται και εκείνες του Λονδίνου, της Μαδρίτης και της Νέας Υόρκης.

Η υποψηφιότητα της Μόσχας θεωρείται αδύναμη από τους αναλυτές, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για θέματα ασφαλείας λόγω των συχνών επιθέσεων από Τσετσένους αυτονομιστές.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

EIU: «Δεν προλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ»

Tου Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Nίκη της ΝΔ στις εκλογές προβλέπει η EIU

H μεταβολή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πιθανό να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της 7ης Mαρτίου, εκτιμά η έγκυρη βρετανική υπηρεσία οικονομικών αναλύσεων Economist Intelligence Unit, που εξέδωσε την τακτική τριμηνιαία της έκθεση για την Eλλάδα.

H έκθεση του Iανουαρίου που εξέδωσε για την Eλλάδα η Economist Intelligence Unit έχει συνταχθεί πριν από τις καταιγιστικές πολιτικές αλλαγές του τελευταίου δεκαημέρου και ως εκ τούτου περιλαμβάνει μόνον μία συνοπτική ανάλυση των εξελίξεων.

Ωστόσο, ο Στέφαν Γουέζιακ, διευθυντικό στέλεχος του έγκυρου βρετανικού οίκου οικονομικών αναλύσεων και υπεύθυνος για την εκθέσεις για την Eλλάδα, σε επικοινωνία του με το BBC, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μεταβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ.

«Aκόμη και αν τελικώς το ΠΑΣΟΚ καλύψει το χαμένο έδαφος, τη στιγμή αυτή εμείς δεν έχουμε επαρκείς ενδείξεις ώστε να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας», σημείωσε ο κ. Γουέζιακ.

H έκθεση της Economist Intelligence Unit προβλέπει νίκη της ΝΔ στις εκλογές και αποδίδει το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κόπωση του εκλογικού σώματος ύστερα από την πολυετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην αδυναμία των κυβερνήσεων του Kώστα Σημίτη να μειώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανεργία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Πάντως, οι αναλυτές του βρετανικού οίκου εκτιμούν ότι η οικογενειακή κληρονομιά του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και ορισμένους αριστερούς.

Tο κείμενο προσθέτει, ότι το πιθανότερο είναι πως η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες του χρόνου λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας - ενός αξιώματος για το οποίο επισημαίνει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σημίτη. Σε αυτήν την περίπτωση -σημειώνει η έκθεση- ο κ. Παπανδρέου θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις του EIU, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας παρατήρησε πως «το θέμα δεν είναι τι εκτιμά το Economist, το θέμα είναι τι εκτιμά ο ελληνικός λαός».


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 14:10 (Ώρα Λονδίνου)

«Παράταση ζωής» στη Bουλή

Tσοχατζόπουλος: Aναγκαία η παράταση της θητείας της Bουλής

Δεν θα κλείσει στις 6 Φεβρουαρίου η Bουλή, λόγω της πληθώρας νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες.

Aυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Bουλής ο υπουργός Aνάπτυξης Άκης Tσοχατζόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για τον τουρισμό.

O κ. Tσοχατζόπουλος δήλωσε ότι η Βουλή θα κλείσει στις 12 Φεβρουαρίου ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

Aρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι η Βουλή θα έκλεινε στις 6 Φεβρουαρίου και έτσι η προεκλογική περίοδος θα κρατούσε ένα μήνα, αλλά -όπως σημείωσε ο υπουργός- λόγω της πληθώρας των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες μέρες καθίσταται αναγκαίο να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η θητεία της παρούσας Βουλής.

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε πως η απόφαση σχετικά με τη διάλυση της Bουλής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά τοποθετείται μεταξύ 9 και 12 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται, ότι από την αρχή της εβδομάδας έχουν κατατεθεί στη Bουλή δέκα νέα νομοσχέδια.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 13:49 (Ώρα Λονδίνου)

ΝΔ με βραχεία κεφαλή

Παπανδρέου - Καραμανλής φαίνεται πως θα «πέσουν μαζί στο νήμα»

Προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά μειωμένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας πως η υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ψαλίδα» έχει κλείσει σε σημαντικό βαθμό.

Συγκεκριμένα, η μέτρηση της εταιρείας Opinion, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Eλευθεροτυπία» (πανελλαδική, με δείγμα 1601 ατόμων, άνω των 18 ετών, το χρονικό διάστημα από 8 έως 14 Ιανουαρίου), φέρει τη ΝΔ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με τρεις ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 40%, ΠΑΣΟΚ 37%, KKE 4,9%, Συνασπισμός 2,8%, ΔHKKI 1,6%, ΛAOΣ 1,7%).

O υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία» με ποσοστό 45,7% έναντι 41,6% του προέδρου της ΝΔ Kώστα Καραμανλή.

Στην παράσταση νίκης («ποιος πιστεύετε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν αυτές γίνονταν αύριο») η ΝΔ προηγείται με 45,6% έναντι 41,1% του ΠΑΣΟΚ.

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Metron Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Tα Nέα» (πανελλήνια, με δείγμα 1416 ατόμων, άνω των 18 ετών, το χρονικό διάστημα από 10 έως 14 Ιανουαρίου), δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 2,5% ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 40,1%, ΠΑΣΟΚ 37,6%, KKE 4,9%, Συνασπισμός 2,2%, ΔHKKI 1%).

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 45% έναντι 38,1% του ΠΑΣΟΚ, ενώ τον κ. Παπανδρέου θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία το 46,9% των ερωτηθέντων και τον κ. Καραμανλή το 41,7%.

Eκτιμήσεις

Oι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν «ότι βρίσκεται εν εξελίξει μία πραγματική πολιτική αλλαγή και όχι ένα επικοινωνιακό τρικ», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Xρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος πρόσθεσε:

«Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με την προσωπικότητά του, τις προτάσεις του και την πολιτική του θητεία, γέννησε προσδοκίες στον ελληνικό λαό στις οποίες θα ανταποκριθούμε».

«Και οι δυο νέες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis και Opinion επιβεβαιώνουν το ουσιαστικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (2,5 και 3 ποσοστιαίες μονάδες), στην παράσταση νίκης (4,5 και 6,9 ποσοστιαίες μονάδες) και -το πιο καθοριστικό- στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς.

O κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι οι δύο μετρήσεις διενεργήθηκαν εν μέσω της «επικοινωνιακής καταιγίδας» που ακολούθησε την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατήρησε ότι κατά το αντίστοιχο χρονικό σημείο προ των βουλευτικών εκλογών του 2000 στις δημοσκοπήσεις των δύο αυτών εταιρειών προηγείτο το ΠΑΣΟΚ.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Είναι εγκληματίας και δικτάτορας και έχει κάνει τερατουργήματα που δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. Ο θάνατός του δεν νομίζω να είναι και μεγάλη απώλεια για την ανθρωπότητα.

Ιορδάνης (Καβάλα, Ελλάς)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα. Παράλληλα πρέπει να συσταθεί ενα διεθνές Δικαστήριο για να δικάσει όλους όσους ευθύνοντε για τούς πολέμους που εγιναν απο τον Β΄πανγκόσμιο και μετα Και ιδιέτερα αυτοι που ειναι και σήμερα παράγοντες πολέμου.

Σωκράτης Βαβάτσικος (Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάς)

Nομίζω ότι είναι γελοίο να καταφύγουμε στο διεθνές δίκαιο, διότι η ιστορία δείχνει ότι εφαρμόζεται κατά περίπτωση (...)

Γιάννης Μ. (Αθήνα)

Ποιος γνωρίζει πώς ορίζεται ένας αιχμάλωτος πολέμου, όταν έχει τελειώσει ο πόλεμος προ πολλού, όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει; Είναι όντως ενδιαφέρον, γιατί σήμερα το Ιράκ βρίσκεται στο στάδιο της απελευθερώσεως. Ή μήπως δεν είναι;

Και κάτι ακόμα, αν μπορεί το σκεπτικό να ολοκληρωθεί με την σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου ο Ο'Νηλ αποκαλύπτει πτυχές, που εδώ στην χώρα μας διαισθανόμασταν από την αρχή. Ήταν πόλεμος μεταξύ δύο αντιπάλων ή μήπως ήταν επίθεση και άμυνα; Η διαφορά φαντάζομαι ότι, είναι απόλυτα σαφής.

Πάρις Ισιδώρου (Ελλάς)

Ρε παιδια για ολους εσας που λετε οτι ο Σανταμ ητανε πρακτορας των Αμερικανων να μην ξεχνατε οτι ο ποιο κολητος του ηγετης ειτανε ο δικος μας ο Αντρεας Παπανδρεου και το τοτε πασοκ αδελφο κομα με το μπααθ!!!

Βασίλης Καρανίκας (Αθήνα)

Προσωπικά δεν βρίσκω ουσία στην όποια μεταχείριση διότι έχει χάσει την εξουσία αμετάκλητα. Από την μία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ένας αρχηγός κράτους ο οποίος εξέφραζε μια μερίδα του πληθυσμού, ενώ από την άλλη δεν μπορώ να ορίσω το μέτρο της τιμωρίας ενός ανθρώπου που θέλει να διατηρήσει την εξουσία του. (...)

Επίσης νομίζω ότι είναι γελοίο να καταφύγουμε στο διεθνές δίκαιο, διότι η ιστορία δείχνει ότι εφαρμόζεται κατά περίπτωση και μόνο όταν ο ηττημένος μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνος ακόμη και μετά την πτώση του. Από ποιους να χαρακτηριστεί επικίνδυνος; Μα σαφώς από αυτούς που ασκούν την εξουσία. ΑΥΤΟΙ άλλωστε ΕΙΝΑΙ το δίκαιο.

Γιάννης Μ. (Αθήνα)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξε ένας από τους σκληρότερους δικτάτορες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό όμως δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση στις Η.Π.Α να τον μεταχειριστούν κατά το δικό τους δοκούν και σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του κυρίου Μπους για εκλογική νίκη.

Ο Σανταμ Χουσεΐν πρέπει να δικαστεί δίκαια. Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να το απαιτήσει αυτό από τις ΗΠΑ. Μόνο έτσι μπορεί να διασωθεί έστω και την ύστατη στιγμή η αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης. Μετά από έναν άδικο πόλεμο οι ΗΠΑ ας προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια δίκαιη δίκη.

Μια τέτοια δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μονάχα με το να διεξαχθεί από διεθνές δικαστήριο ή από ιρακινό δικαστήριο αναγνωρισμένο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Σαντάμ ζητούν δικαίωση. Η δικαιοσύνη επίσης.

Ιάσονας Κάντας (Αθήνα)

Η καλύτερη θέση από την οποία ο Σαντάμ μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον ελεύθερο κόσμο, είναι η θέση του Ειδικού Συμβούλου του κ. Μπους και γενικότερα του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα Μέσης Ανατολής! ΄Ετσι οι επόμενες γενοκτονίες που σχεδιάζονται στην περιοχή μπορεί να γίνουν με ακόμη μικρότερες αντιδράσεις . Σαράντα χρόνια φούρναρης, έχει ψηηηηήσει!!!

Kώστας (Ηράκλειο Κρήτης)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Δίκαιη δίκη, αιχμάλωτος πολέμου, πιθανοί τρόποι άσκησης δίωξης, θανατική ποινή, αμερικανική προπαγάνδα, προσωρινή ηγεσία στο Ιράκ. Σαντάμ Χουσείν, Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ κ.λ.π.

Ποιος όμως θα σβήσει από το μυαλό μου τις εικόνες με τα ακρωτηριασμένα παιδιά από το στρατό του Σαντάμ και τα έξυπνα όπλα του Μπους Τζούνιορ;;;

Mαρία Σ. (Ηράκλειο Κρήτης)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Σε ουδέτερη χώρα με δικαστές που θα εκλέξει ο γγ του ΟΗΕ εξουσιοδοτημένος από τα κράτη μέλη. (...)

Μαίρη Πίνη (Ελλάς)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι () αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται () από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Μάνος (Αθήνα)

Καλώς συνελήφθη και σαν παράγοντας ανωμαλίας θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα, του καθόσον τα εγκλήματα συντελέσθηκαν εκεί, από έγκυρη δικαστική αρχή, διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε και η απόφαση να είναι αξιόπιστη.

Θα ανορθωθεί έτσι η εικόνα του Ιράκ στο εσωτερικό που τη χρειάζεται ο λαός να φανεί επιτέλους ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στην κρατική υπόσταση της χώρας και παράλληλα οι ΗΠΑ να ωφεληθούν αφού θα δει ο κόσμος ότι σέβονται τον λαό του Ιράκ έστω σ'αυτή την ιστορική στιγμή.

Δεν είναι συμφέρον κανενός να βγαίνει μια εικόνα των ΗΠΑ ότι δεν λογαριάζουν και δεν σέβονται κανέναν. ()

Χρήστος Κλαδευτήρας (Αστακός Αιτ/νίας)

The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο Σαντάμ-μαριονέτα πετάχτηκε -προς το παρόν- στο κουβά με τα άχρηστα......Ο Μπους-Σπαθάρης εισπράττει τα χειροκροτήματα για τη παράσταση......! Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος χωρίς όλους αυτούς πίσω από το πανί.

George Bissias (Houston, Texas, USA)

Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία διάβασα στα περισσότερα μηνύματα.

Αυτό όμως που δεν έχει εξηγηθεί είναι πως δεν κατάφεραν οι γίγαντες αμερικανοί να συλλάβουν κάποιον από τους σωσίες του Σαντάμ αφού αυτό θα ήταν ευκολότερο.

Μήπως τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Σαντάμ και στα χέρια των αμερικανών βρίσκεται κάποιος σωσίας του.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πετάμε σε ένα λαγούμι κάποιον από τους Σαντάμ που έπεσε στα χέρια μας, () και βρίσκουμε () ότι αυτός είναι ο δολοφόνος.

Από την πλευρά του ο Σαντάμ δεσμεύεται να σιωπήσει και έτσι μαζί με τη ζωή του παίρνει παράταση ζωής και η σκληρά δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική τρομοκρατική μηχανή κατά της "τρομοκρατίας".

Tassos (Ελλάδα)

O Πινοσέτ της Χιλής ήταν και αυτός ένας δικτάτορας όπως ο Σαντάμ και τόσοι άλλοι που επέβαλαν οι αγγλοαμερικανοι.

Όταν ζητήθηκε όμως η έκδοσή του από την Ισπανία οι Άγγλοι τον έστειλαν πίσω στη Χιλή γιατί ήταν το καλό παιδί τους που μέχρι και βάσεις παραχώρησε στους Άγγλους στο πόλεμο τους με την Αργεντινή για τις Malvinas (Φόκλαντ;) παρά το ότι είναι (τα νησιά) στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής.

He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται για τους αιχμάλωτους πόλεμου από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο (κύριος) τεξανός Μπους και ο όμοιος του Μπλερ είναι εγκληματίες πόλεμου και θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της ανθρωπότητας.

Μάνος (Αθήνα)

Να κρεμαστεί απ τη γλώσσα.

Nikos M. (Toronto,Canada)

Saddam Hussein is as elusive as are the weapons of mass destruction, ie if you capture Saddam you have captured the weapons of mass destruction and vice versa.

So please mr Bush mr Blair and mr Howard help me understand which comes first the chicken or the egg?

Time is on your side please do not rush do it right this time ()

Peter Stavropoulos (Australia)

Let's face reality for a change. The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever.

I don't think anyone seriously doubts that he is guilty of the hideous crimes against humanity he is being accused of.

Now how that is supposed to happen, is not really that important.

Far West justice will do, as will any other.

What should be avoided is 1) physical lynching by angry mobs, and 2) the possibility of later parole, which will allow Saddam to come out of jail one day as a victor, as Hitler did in 1924.

President Bush won't go to jail. He is needed for another presidential term.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν ο Σαντάμ έκανε το Ιράκ να υποφέρει. Φανταστείτε όμως αν ο Σαντάμ είναι εγκληματίας πολέμου, τότε τι πρέπει να πούμε για τον Μπους και τον Μπλερ. Αυτούς ποιος θα τους δικάσει?

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Κύπρος)

Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!!

Sophie (Toronto, Canada)

Saddam Hussein should be sentenced to death. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country. Good riddance, Mr Saddam!

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Perhaps one should look at the bigger picture, instead of the capture of a dictator.

οι εκάστοτε Αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν;

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

For example, who was responsible for the installation of this dictator in Iraq? Why was he installed? Who had the most to gain? Who were his supporters on the international front?

The above questions point to the U.S.

How will they be held responsible for the placing and support of this dictator?

The attack on Iraq was the opening of Pandora's box. () The domino effect of this war is immense and it appears that the common denominator is "oil/money".

The war has not only destabilized the Middle East, but the world as a whole. It has served to divide and not unite.

() Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Our troubles have just begun.

Sophie (Toronto, Canada)

()Δύσκολη η μεταστροφή σε κλειστές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές, που δεν μετακινούνται κατ'ελάχιστον από τις παραδόσεις των. ()

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Δικάζοντας το Σαντάμ Χουσεΐν δίκαια και από ελεύθερους και όχι εγκάθετους δικαστές θα μάθομε πως έγινε και πως έστησε την αυτοκρατορία του στις πλάτες ενός λαού χιλιοταλαιπωρημένου. Θα μάθομε παράλληλα και ποιοι τον βοήθησαν να στήσει το βάθρο από το οποίο τον γκρέμισαν οι επί τόσα χρόνια βαστάζοι του Δυτικοί γενικά.

Στο σημείο αυτό της δίκης πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο και οι βαστάζοι του ως συνυπεύθυνοι.

Αφού τελειώσει αυτή η δίκη τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει.

() Η τιμωρία και ο θάνατος του Σαντάμ θα κλίσει ένα κύκλο της ιστορίας της περιοχής και συνάμα θα ανοίξει έναν άλλο που κανείς δε ξέρει και μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και πόσους θα συμπεριλάβει.

Γιώργης (Οινούσσες)

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις πολλών από τους προηγούμενους συμπατριώτες που έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας, και από τα αισθήματα αγάπης που εκφέρουν πολλοί ακόμη Έλληνες, ο Σαντάμ θα μπορούσε εύκολα να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής "Δημοκρατίας"!!

Yiannis B. (Montreal, Canada)

"Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρότζερ Μόρις, πρώην υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αποκαλύπτει πως η CΙΑ ενορχήστρωσε την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα στο μισθολόγιό της.

Το 1963, δύο χρόνια μετά την αμερικανική απόπειρα ανατροπής στην Κούβα, η CΙΑ συνέβαλε στην οργάνωση αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ-Καρίμ Κάσεμ.

Ο ίδιος ο Κάσεμ, που είχε παραχωρήσει σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στους κομμουνιστές, εκτελέστηκε και η χώρα κατέληξε στα χέρια του κόμματος Μπάαθ.

Τον καιρό εκείνο ο Σαντάμ ήταν μέλος του Μπάαθ και σπούδαζε Νομική στο Κάιρο, ένα από τα μέρη που επέλεξε η CΙΑ για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Όπως λέει ο Μόρις, ο άνθρωπος που ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει σήμερα έναν από τους κτηνωδέστερους δικτάτορες της ιστορίας, βρισκόταν στην πραγματικότητα τότε στο μισθολόγιο της CΙΑ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν στο Κάιρο που η υπηρεσία πληροφοριών προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σαντάμ και άλλους».

Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενδιαφέρει η γνώμη του απλού κόσμου, για έναν αιμοσταγή Δικτάτορα, που ήταν καθαρά δημιούργημα της CIA; Μήπως διότι έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Να υποθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Bin Laden;

Παναγιώτης Νικολάου (Δερύνεια, Κύπρος)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα.

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Διαβάζοντας το περιεχόμενο της σελίδας διαπίστωσα πως τα όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Η άποψη μου είναι πως ο Σαντάμ είναι ακόμα πράκτορας της ΣΙΑ γι αυτό και φυγαδεύτηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου προς τον βορρά.

Η Αμερική δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη(). Γι αυτό βρήκε τη λύση και έκανε μια εικονική σύλληψη.

()ο Σαντάμ πρέπει να εκδικαστεί ως δολοφόνος χιλιάδων ανθρώπων, όχι όμως σαν εγκληματίας πόλεμου.

Γιατί αν γίνει αυτό ο Μπους πως πρέπει να δικαστεί. ()

Γιώργος Αραΐζι (Ελλάδα)

()οι εκάστοτε αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν? Τι πρέπει να γίνει με αυτούς που τους θεωρώ το ίδιο υπεύθυνους με τον αναμφισβήτητα σατράπη Σαντάμ?

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

Μιλούσε λέει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. "Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Τζορτζ Μπους" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος μετά ξύπνησα να πάω για δουλειά. Τέτοια όνειρα βλέπω τώρα τελευταία και λέω να πάω σε γιατρό.

Σπυρέλης

"Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ;

Τι θα πρέπει να γίνει μαζί τους και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν συλληφθούν;

Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;"

Έτσι κάπως διατυπωμένη, η ερώτηση - υπόδειξή σας, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον... ()

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Να τον αφήσουν ελεύθερο

Jimmys

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

I am certainly not convinced that the Iraqi Justice System can offer a fair trial to Saddam. As the post-Saddam Iraq is still being shaped under the spectrum of various crises, risks, challenges and opportunities, it is too soon to talk about a trial and a fair one as well.

Thomas Vardalas (Athens)

[Ο Σαντάμ Χουσεΐν] να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Η δεοντολογία επιβάλλει την αντιμετώπιση του Σαντάμ σαν εγκληματία πολέμου μέχρι και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας. Δεν επιβάλλει δυστυχώς την ίδια αντιμετώπιση και αυτών, που τον βοήθησαν να φθάσει στην εκτέλεση των απεχθών πράξεών του. Η δικαιοσύνη δεν θα επιληφθεί ποτέ, αλλά η ιστορία τους γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα θα ακολουθήσει δίκη, αλλά το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι, πριν το δικαστήριο δικάσει ο Πρόεδρος Μπους μόλις πριν από λίγες μέρες εξ-έδωσε καταδικαστική απόφαση. Πέρα από αυτή την προδιαγεγραμμένη όμως πορεία της καταδίκης του Σαντάμ δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς περισσότερο, γιατί ο Σαντάμ είναι ήδη καμένο χαρτί. Και ο πολύς ο κόσμος ξεχνά. Είναι και ήταν καμένο χαρτί, αφού η όλη εκστρατεία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού και πρωτίστως στην απελευθέρωση των πετρελαιοπηγών, συμβάσεις για τις οποίες έχουν οι γνωστές εταιρείες, που διακινούν το πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο. Οι σημερινοί πύρινοι σχολιαστές υπέρ ή κατα του Σαντάμ θα έχουν εξαφανισθεί, όταν γι' αυτόν θα χτυπήσει η καμπάνα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Να φύγουν οι δολοφόνοι του Ιρακινού λαού από το Ιράκ και μετά ο Ιρακινός Λαός να αποφασίσει και για την τύχη του και για τον Σαντάμ.

Σταύρος (Αθήνα)

Εγώ νομίζω ότι αν γίνει δίκαια δίκη θα πάρει πολλούς μαζί του σαν ηθικούς αυτουργούς αυτούς που του δώσανε τη δύναμη και τα μέσα να κάνει ό,τι έκανε. () Ίσως το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ. Είναι εξάλλου η καλύτερη τιμωρία , με τα όποια ρίσκα έχει φυσικά γιατί νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα πιστοί οπαδοί του.

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

Για έναν Ευρωπαίο είναι αδιανόητο να εκφράζει ένας οποιοσδήποτε ηγέτης μιας ευρωπαϊκής για το ποια πρέπει να είναι η ποινή για έναν κατηγορούμενο! Άραγε τι σκέφτεται ο μέσος αμερικανός όταν ακούει τον πρόεδρο της χώρας του να δηλώνει πως ο Σαντάμ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!! Σταματά ο νους σου μπροστά στο βάραθρο μιας τέτοιας συνείδησης! Και αποκαρδιώνεσαι όταν δεν σηκώνονται και οι πέτρες! Μπόρεσαν και έκαναν την ανθρωπότητα τόσο ντοπαρισμένη που δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται; Δεν πρόκειται για τον Σαντάμ! Πρόκειται για τη θέση απέναντι! Τη θέση που είναι έξω από τον πολιτισμό της Δύσης! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ!!!

Φωτεινή Π-Μ (Ν. Σμύρνη)

Πλύσιμο, ξύρισμα, ντύσιμο και αποστολή στο λευκό οίκο, για να εορταστούν με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τα 25 και πλέον χρόνια κοροϊδίας, πολέμου και βιασμού του ιρακινού λαού. Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε!!!! Βρήκατε τον ανεγκέφαλο που σας έκανε για όλες τις βρομοδουλειές....

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Βρετανία)

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί, με εκλογές και όποιες άλλες διαδικασίες αυτοί αποφασίσουν, την τύχη του Σαντάμ και τις εξελίξεις στη χώρα τους. Δεν έχουν καμιά δουλειά αμερικανοί, βρετανοί κλπ να καθορίσουν το οτιδήποτε. Να σταματήσει τώρα η κατοχή του Ιράκ / έξω οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

The people of USA should take Bush and give him the punishment for his crimes (he has killed several children and innocent people by accident). It would have been better if the people of USA had overthrown the dictator (he really lost the elections and became president) and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people

Οδυσσέας (Αθήνα)

Είναι δικτάτωρ o Sadam; Ας δικαστεί από κοσμικό ή λαϊκό δικαστήριο του Ιράκ στο Ιράκ για να δούμε. Αυτούς όμως που δημιουργούν δικτάτορες, τρομοκράτες κ.α. συναφή για ίδιο όφελος και μετά για τον ίδιο λόγο τους δαιμονοποιούν, ποιος θα τους δικάσει; Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επίθεση στους δίδυμος πύργους ποινή "λαϊκού δικαστηρίου" που καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανά τον κόσμο; Ποιος και πώς θα ενημερώσει τον Γεώργιο τον 2ο ότι ο κόσμος δεν είναι Φαρ Ουέστ και ότι επιτέλους οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν;

Νικόλας (Ελλάδα)

Τι πρέπει να γίνει πρώτα με τον Μπους; Αυτός πρέπει να δικαστεί πρώτα και σε συνέχεια και ο Σαντάμ. Με αυτή τη σειρά!

Φωτεινή (Ελλάδα)

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να βάλει τον Σαντάμ να πατήσει το κουμπί για της πρώτης δοκιμής των νέων μίνι πυρηνικών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με στόχο τον Λ. Οίκο. Ίσως κάποτε ξυπνησουμε όλοι.

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων».

Φιλίτσα (Αθήνα)

Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο

Yannis (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα.....

Αθανασιος (Βόλος)

ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα .

Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη)

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του.

Yannis (Αθήνα)

Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα.

Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς)

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 12:50 (Ώρα Λονδίνου)

Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η παντοδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εδραιωθεί στη Ρωσία

Μια σκιαγράφηση της χώρας που αναδύθηκε από τα συντρίμμια της Σοβιετικής Ένωσης, της τελευταίας μεγάλης αυτοκρατορίας του 20ου αιώνα. Πώς έγινε και τι κόστισε η μετάβαση στην οικονομία της αγοράς. Πού οδηγεί τη χώρα του ο πρόεδρος Πούτιν.

Αγροτικές κολεκτίβες

Στη σημερινή Ρωσία οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ενώ μεγάλο χάσμα χωρίζει τους νέους και πλούσιους από τους ηλικιωμένους και φτωχούς.

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

Το πραξικόπημα της 19ης Αυγούστου 1991 κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ άνοιξε το δρόμο για την άνοδο στην εξουσία του Μπόρις Γέλτσιν και την επώδυνη και μακρόχρονη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς.

Ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας

Η αποφασιστικότητα του προέδρου Πούτιν να οδηγήσει τη χώρα προς την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τρομοκρατεί τους Ρώσους ολιγάρχες και προσελκύει τους δυτικούς επενδυτές.

Το πρόβλημα της Τσετσενίας

Ενώ οι επιθέσεις των Τσετσένων αυτονομιστών συνεχίζονται, ο Ρώσος πρόεδρος ορκίζεται ότι θα εξολοθρεύσει την τρομοκρατία και παράλληλα τονίζει ότι επιδιώκει πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.

Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας

Σκλήρυνση της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου έναντι της Δύσης και ειδικότερα της Ουάσιγκτον, παρατηρούν οι αναλυτές.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 12:32 (Ώρα Λονδίνου)

Ενώπιον δικαστηρίου ο Τζάκσον

«Μεγάλο ψέμα» χαρακτηρίζει ο Μάικλ Τζάκσον τις εις βάρος του κατηγορίες

Την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου κάνει την Παρασκευή ο αστέρας της ποπ, Μάικλ Τζάκσον, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατ' εξακολούθηση ασέλγεια κατά ανηλίκου.

Ο τραγουδιστής καταθέτει σε δικαστήριο στη Σάντα Μαρία, στην Καλιφόρνια, όπου αναμένεται να δηλώσει ότι είναι αθώος.

Εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν φθάσει στην περιοχή, ενώ οπαδοί του διάσημου τραγουδιστή αναμένεται να ταξιδέψουν εκεί με οχηματοπομπή.

Ο Μάικλ Τζάκσον έχει χαρακτηρίσει «μεγάλο ψέμα» τις κατηγορίες εναντίον του.

Επτά κατηγορίες

Επτά συνολικά κατηγορίες αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ενός αγοριού κάτω των δεκατεσσάρων ετών, ενώ δύο ακόμη αδικήματα προκύπτουν από τη χορήγηση αλκοόλ σε ανήλικο.

Η αλήθεια θα αναδειχθεί σε αυτόν τον μαραθώνιο

Μάικλ Τζάκσον

Δεκάδες φανατικοί οπαδοί του Μάικλ Τζάκσον πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το γραφείο της εισαγγελίας στη Σάντα Μπάρμπαρα, κρατώντας πανό με μηνύματα όπως «Ο Μάικλ είναι αθώος».

Ο συνήγορος του διάσημου τραγουδιστή χαρακτηρίζει τις κατηγορίες εναντίον του αστήρικτες.

Ο Μαρκ Γκέραγκος χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εκβιασμό υπαγορευμένο από απληστία και εκδίκηση».

Η δίκη του επονομαζόμενου και «βασιλιά της ποπ» ορίστηκε για τις 16 Ιανουαρίου, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 24 ετών.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 11:18 (Ώρα Λονδίνου)

Κατηγορίες για την ελονοσία

Η εξάπλωση της ελονοσίας στην Αφρική είναι ανεξέλεγκτη

Καταγγελίες εναντίον της επιστημονικής κοινότητας ότι τροφοδοτεί ορισμένες αφρικανικές χώρες με τα λάθος φάρμακα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας φιλοξενεί ιατρική επιθεώρηση.

Οι συγγραφείς του επίμαχου άρθρου στην επιθεώρηση Λάνσετ (Lancet) κατηγορούν την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ότι τροφοδοτεί τις αφρικανικές χώρες με φθηνά φάρμακα, στα οποία οι ασθενείς έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπογραμμίζει ότι προωθεί απλώς μία νέα θεραπεία, η οποία θεωρείται αποτελεσματική.

Πιστεύεται ότι από την ελονοσία πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά.

«Κακοδιαχείριση κονδυλίων»

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εγκαινίασε μία εκστρατεία το 1998, αισιοδοξώντας να μειώσει κατά το ήμισυ τους θανάτους μέχρι το 2010.

Οι χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι καταπολεμούν την ασθένεια είναι όμως ακριβές.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για το Έιτζ, τη φυματίωση και την ελονοσία συστάθηκε το 2002 από τον όμιλο των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

Ο όμιλος των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών προσέφερε στο ταμείο 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το ένα τρίτο από τα οποία δόθηκε για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.

Οι συγγραφείς του άρθρου στην επιθεώρηση Λάνσετ κατηγορούν την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Παγκόσμιο Ταμείο για το Έιτζ, τη φυματίωση και την ελονοσία για κακοδιαχείριση των κονδυλίων.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Αισιοδοξία για τις δηλώσεις Πρόντι

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία βρίσκεται πλησιέστερα από ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Ρομάνο Πρόντι (δ)

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα στις περισσότερες τουρκικές εφημερίδες για τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Με εξαίρεση τη Τζουμχουριέτ, που παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική, ο τουρκικός Τύπος θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην πόρτα της ΕΕ.

Επαναλαμβάνει μάλιστα τις δηλώσεις Πρόντι ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί προυπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας.

Παρ΄όλα αυτά, οι περισσότεροι αναλυτές σχολιάζουν και πάλι σήμερα ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη αναγκαστικά περνά και από την Κύπρο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ στις 24 Ιανουραίου και πως υπάρχει σχέδιο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Υπόθεση Ζανά

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ, μάλιστα, η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί ακόμη και την πρόταση του ΟΗΕ για δημοψήφισμα στο σχέδιο Ανάν, σενάριο που σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη σκιά της επίσκεψης Πρόντι συνεχίζεται σήμερα η δικαστική διαδικασία για την αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λειλά Ζανά.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους για το ζήτημα το οποίο όμως εξακολουθεί να ανησυχεί έντονα την Άγκυρα καθώς έχει μετατραπεί σε σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Αποστολή του ευρωκοινοβουλίου προσκάλεσε την Ζανά στις Βρυξέλλες για να παραλάβει το βραβείο Ζαχάροφ. Εμμέσως δηλαδή απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 07:22 (Ώρα Λονδίνου)

Φάσμα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΕΕ

Η ΕΕ μαζί με άλλες 11 χώρες διαμαρτυρήθηκε στον ΠΟΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πολεμήσουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους επιβληθούν κυρώσεις επειδή δεν έχουν καταργήσει παράνομες εμπορικές πρακτικές.

Το επίμαχο θέμα είναι η λεγόμενη τροπολογία Μπιρντ σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές εταιρείες εισπράττουν ένα μέρος των προστίμων που επιβάλλονται σε ανταγωνιστές τους που πωλούν προϊόντα σε τεχνητά χαμηλές τιμές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) έχει αποφανθεί ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη.

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Τζον Βέρονο, δήλωσε ότι θα ζητήσει διαιτησία καθώς ο εν λόγω αμερικανικός νόμος δεν θίγει Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πασκάλ Λαμί, τόνισε τη Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΠΟΕ ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Ο κ.Λαμί εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων διότι, όπως τόνισε «είναι σαφές ότι η τροπολογία Μπιρντ δεν συμβαδίζει με τους κανόνες του ΠΟΕ για τα μέτρα αντιμετώπισης επιδότησης εξαγωγών».

Η απόφαση του ΠΟΕ ελήφθη μετά από προσφυγή της ΕΕ και 11 άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 07:31 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Διαμαρτυρίες για τα σχέδια των ΗΠΑ

Προειδοποίηση για τις δυνάμεις κατοχής απετέλεσε η διαδήλωση στη Βασόρα

Ανώτατος Σιίτης κληρικός στο Ιράκ, ο Χοτζάτ αλ-Ισλάμ Αλί Αμπντουλχακίμ Αλσαφί, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και στον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με την οποία αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεων τους σχετικά με τη θέλησή τους να μεταβιβάσουν την εξουσία στους Ιρακινούς.

Στην επιστολή του ο Σιίτης κληρικός λέει ότι τα υπάρχοντα σχέδια για την πολιτική μετάβαση έχουν να κάνουν περισσότερο με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ παρά με τα συμφέροντα του Ιράκ.

Προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν τα ιρακινά αιτήματα δεν ληφθούν υπόψη.

Διαδήλωση στη Βασόρα

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη και όχι τον διορισμό νέας κυβέρνησης, όπως προτείνουν οι ΗΠΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Βασόρα θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν μία προειδοποίηση για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες γνωρίζουν την ισχύ της κοινότητας των Σιιτών και δεν θα ήθελαν να έλθουν σε αντιπαράθεση μαζί της.

Ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Αμερικανούς Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ, Αντνάν Πατσάτσι προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο επιλογής νέας κυβέρνησης, η αμερικανική κατοχή μπορεί να συνεχιστεί για άλλα δύο χρόνια.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 10:31 (Ώρα Λονδίνου)

Νέες προειδοποιήσεις από Βόρεια Κορέα

Το εργοστάσιο στο Γιονγκμπιόν αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών της χώρας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προβούν σύντομα σε μία συμφωνία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνει αυτό, η χώρα θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

Η εν λόγω προειδοποίηση αναφέρθηκε σε μία ανεπίσημη ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποίησε επίσκεψη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Γιονγκμπιόν.

Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας ήταν και ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ένας από αυτούς, ο Τσαρλς Πρίτσαρντ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας.

«Αμερικανική επιθετικότητα»

Αν και η επίσκεψη ήταν ανεπίσημη, ωστόσο τα μέλη της ομάδας διατηρούν στενές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, για αυτό και εθεωρείτο πολύ σημαντική αυτή η κίνηση.

Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και ο Τσαρλς Πρίτσαρντ, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει έναν ή δύο τύπους πυρηνικών όπλων.

Η Ουάσινγκτον, καθώς και ορισμένες άλλες ασιατικές δυνάμεις, θέλουν να σταματήσουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ, όμως, δηλώνει ότι αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα λόγω της αμερικανικής επιθετικότητας.

Η συνάντηση έξι χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης οδήγησε σε αδιέξοδο.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 09:11 (Ώρα Λονδίνου)

EIU: «Δεν προλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ»

Tου Πάνου Ν. Πολυζωΐδη

Nίκη της ΝΔ στις εκλογές προβλέπει η EIU

H μεταβολή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πιθανό να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση της 7ης Mαρτίου, εκτιμά η έγκυρη βρετανική υπηρεσία οικονομικών αναλύσεων Economist Intelligence Unit, που εξέδωσε την τακτική τριμηνιαία της έκθεση για την Eλλάδα.

H έκθεση του Iανουαρίου που εξέδωσε για την Eλλάδα η Economist Intelligence Unit έχει συνταχθεί πριν από τις καταιγιστικές πολιτικές αλλαγές του τελευταίου δεκαημέρου και ως εκ τούτου περιλαμβάνει μόνον μία συνοπτική ανάλυση των εξελίξεων.

Ωστόσο, ο Στέφαν Γουέζιακ, διευθυντικό στέλεχος του έγκυρου βρετανικού οίκου οικονομικών αναλύσεων και υπεύθυνος για την εκθέσεις για την Eλλάδα, σε επικοινωνία του με το BBC, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μεταβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ.

«Aκόμη και αν τελικώς το ΠΑΣΟΚ καλύψει το χαμένο έδαφος, τη στιγμή αυτή εμείς δεν έχουμε επαρκείς ενδείξεις ώστε να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας», σημείωσε ο κ. Γουέζιακ.

H έκθεση της Economist Intelligence Unit προβλέπει νίκη της ΝΔ στις εκλογές και αποδίδει το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κόπωση του εκλογικού σώματος ύστερα από την πολυετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην αδυναμία των κυβερνήσεων του Kώστα Σημίτη να μειώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανεργία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Πάντως, οι αναλυτές του βρετανικού οίκου εκτιμούν ότι η οικογενειακή κληρονομιά του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και ορισμένους αριστερούς.

Tο κείμενο προσθέτει, ότι το πιθανότερο είναι πως η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες του χρόνου λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας - ενός αξιώματος για το οποίο επισημαίνει ενδεχόμενη υποψηφιότητα Σημίτη. Σε αυτήν την περίπτωση -σημειώνει η έκθεση- ο κ. Παπανδρέου θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 05:12 (Ώρα Λονδίνου)

«24 δύσκολες ώρες» για τον Τόνι Μπλερ

Αρκετές βρετανικές εφημερίδες σήμερα αναφέρονται στο «κρίσιμο για τον Τόνι Μπλερ» εικοσιτετράωρο καθώς η έκθεση Χάτον για τον θάνατο του Βρετανού επιστήμονα Ντέιβιντ Κέλι δημοσιεύεται την επόμενη μέρα από την ψηφοφορία στη βουλή για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων.

«Οι 24 ώρες που θα αποφασίσουν τη μοίρα του Μπλερ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Τάιμς (The Times) που εκτιμά ότι στο χρονικό αυτό διάστημα θα κριθεί αν ο Τόνι Μπλερ θα είναι πρωθυπουργός όταν διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πιο δραματικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Γκάρντιαν (Guardian). «24 ώρες στη ζωή ή τον θάνατο μιας πρωθυπουργίας». Η εφημερίδα πληροφορεί τους αναγνώστες της για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Χάτον.

«Στις 19 Ιανουαρίου το κείμενο θα σταλεί με ένοπλους φρουρούς σε άγνωστο τυπογραφείο. Στις 27 ιανουαρίου ο Τόνι Μπλερ, η οικογένεια Κέλι, το BBC και οι δημοσιογράφοι Άντριου Γκίλιγκαν και Σουζάν Γουάτς θα λάβουν αντίγραφα της έκθεσης. Την επόμενη μέρα θα προβεί σε δηλώσεις ο Λόρδος Χάτον και στις 28 Ιανουαρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στη βουλή».

«Ο κ.Μπλερ, λέει η Γκάρντιαν, ελπίζει ότι θα επιζήσει και της ψηφοφορίας στη βουλή για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και της έκθεσης Χάτον».

Η ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων

«Η Ελλάδα ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων της λόγω των ανησυχιών για βρώμικες βόμβες» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα που δημοσιεύει η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με την Χέλενα Σμιθ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εγκαταστήσουν μηχανήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας σε 7 σημεία της ελληνικής επικράτειας μετά από αίτημα της Αθήνας.

Το ενδεχόμενο επίθεσης με «βρώμικες βόμβες» κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε χθες στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης με τους αρχηγούς της CIA και του FBI, αναφέρει η ανταπόκριση της Γκάρντιαν.

«Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 80% των Ελλήνων θεωρεί μια τρομοκρατική επίθεση αναπόφευκτη στη διάρκεια των αγώνων στους οποίους θα συμμετέχουν 201 χώρες και οι οποίοι θα προσελκύσουν 2 εκατομμύρια θεατές» σημειώνει η ανταπόκριση και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι η «Ελλάδα θα διαθέσει πάνω από 750 εκατομμύρια δολλάρια για την ασφάλεια, πολύ περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα που έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες».

«Ένα άλλο ασυνήθιστο μέτρο είναι και η συμφωνία 7 άλλων χωρών, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Ισραήλ, να παρέχουν πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια στις ελληνικές αρχές» σημειώνει η Χέλενα Σμιθ στην ανταπόκριση της.

«Ωστόσο, συνεχίζει, τα δρακόντεια μέτρα δεν έχουν μειώσει τις ανησυχίες που εντάθηκαν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιάρντ είπε στους Έλληνες αξιωματούχους ότι πρέπει να ενθαρρύνουν τους συμπατριώτες τους να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά της επιχείρησης για την ασφάλεια» λέει η Χέλενα Σμιθ που ολοκληρώνει την ανταπόκριση της εκτιμώντας ότι «μετά από 7 χρόνια δικτατορίας πολλοί Έλληνες είναι πιο επιφυλακτικοί από άλλους Ευρωπαίους να γίνουν πληροφοριοδότες».

«Μην κοιμάστε με το μωρό σας»

Το θέμα που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) είναι το αποτέλεσμα έρευνας που έδειξε ότι τα βρέφη που κοιμούνται με τους γονείς τους στο ίδιο κρεβάτι διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους να πεθάνουν από το λεγόμενο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Λάνσετ αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα βρέφη είναι το κάπνισμα.

Πάντως «η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα, την θέση ύπνου, δηλαδή αν το βρέφος κοιμάται μπρούμητα ή ανάσκελα ή με τους γονείς του και το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, δεν έχει ακόμη γίνει κατανοητή» επισημαίνει η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Πλαστική χειρουργική και Μπερλουσκόνι

Πολλές βρετανικές εφημερίδες ασχολούνται με την πλαστική εγχείρηση που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός «για να εντυπωσιάσει με τη νεανικότητα του τους ψηφοφόρους» όπως λέει η εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian).

«Ο σινιόρ Μπερλουσκόνι εξαφανίστηκε πριν από 3 εβδομάδες προκαλώντας φήμες ότι αρρώστησε. Αλλά, όπως αποκάλυψε χθες ο γιατρός του η εξαφάνιση του οφειλόταν στην πλαστική που έκανε στα μάτια του και στην έναρξη καθεστώτος αυστηρής δίαιτας και σκληρής άσκησης».

«Δέκα χρόνια στην πολιτική φαίνεται ότι κούρασαν τον κ.Μπερλουσκόνι που φημιζόταν για την ενεργητικότητα του» σημειώνει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2004 - 03:57 (Ώρα Λονδίνου)

Θα ξεπεραστούν οι διαφορές για το ευρωπαϊκό σύνταγμα;

Δεδομένου του κεντρικού ρόλου που έπαιξε η Πολωνία στο να μην εγκριθεί το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών εφημερίδων για τη σημερινή συνάντηση, στο Βερολίνο, των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας.

Η γαλλική εφημερίδα Εξπρές (L Express) εκτιμά ότι «επικράτησε ο ρεαλισμός» και ότι «οι ψυχρότητα» στις σχέσεις της Γαλλίας με την Πολωνία, μετά τις διαφωνίες τους για το Ιράκ και το ευρωπαϊκό σύνταγμα, έχουν αρχίσει να γίνονται λιγότερο ψυχρές.

«Η Γαλλία έχει κατανοήσει πως πρέπει να αντιμετωπίζει την Πολωνία ως ίσο προς ίσο» λέει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει «από την άλλη πλευρά, η Πολωνία συνειδητοποίησε πως το μοίρασμα των επιδοτήσεων μπορεί να γίνει μόνο με τη συμφωνία της Γαλλίας και της Γερμανίας¨.

Η ελβετική εφημερίδα Λε Ταμ (Le Temps) σημειώνει ότι η αποτυχία της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον περασμένο μήνα «αποδίδεται κυρίως στην αδιαλλαξία της Ισπανίας και της Πολωνίας στον τρόπο λήψης αποφάσεων».

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Όμως το ξεπέρασμα του αδιεξόδου εξαρτάται από την Πολωνία» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα που πιστεύει πως «η Πολωνία προσπαθεί να αποφύγει την δημιουργία μιας Ευρώπης των δυο ταχυτήτων που θα σήμαινε ίσως την περιθωριοποίηση της».

Αλλάζουν οι καιροί

Σε σχόλιο της η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ (Le Monde) αποδίδει ορισμένες τουλάχιστον κακοδαιμονίες της Ευρώπης στην κατιούσα πορεία των παραδοσιακών κομμάτων. «Η παρακμή των Χριστιανοδημοκρατικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που υπεράσπιζαν για μισό αιώνα την ευρωπαϊκή ιδέα είναι μια από τις αιτίες που έχει χάσει τη δυναμική της η Ευρωπαϊκή Ένωση» υποστηρίζει η Λε Μοντ.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «και οι δυο παρατάξεις βρίσκονται σε κρίση. Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εξασθενήσει από τον ανταγωνισμό του λαϊκισμού και του φιλελευθερισμού, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν την άκρα αριστερά που χρησιμοποιεί την Ευρώπη ως αποδιοπομπαίο τράγο».

Το αποτέλεσμα είναι «η Ευρώπη που οικοδομείται σήμερα να μην έχει καμία σχέση με τα οράματα των ιδρυτικών της μελών» υποστηρίζει η Λε Μοντ.

Ιατρική αποστολή στο Ιράκ

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την ανακοίνωση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι ενδέχεται να σταλούν στο Ιράκ Γερμανοί στρατιώτες για ιατρικά καθήκοντα στα πλαίσια αποστολής του ΝΑΤΟ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εφημερίδα Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Suedeutsche Zeitung) υποπτεύεται ότι η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας στο ζήτημα του Ιράκ δεν θα σταματήσει στην ιατρική αποστολή».

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Ντι Βελτ (Die Welt) επισημαίνει ότι ο κ.Σρέντε προσπαθεί να ισορροπήσει τις απαιτήσεις της εξωτερικής πολιτικής με αυτές της εσωτερικής και προειδοποιεί πως «θα ακολουθήσουν αιτήματα για μεγαλύτερη ανάμειξη της Γερμανίας».

Ολυμπιακοί αγώνες

Τα σχέδια του Λονδίνου για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2012 αποκαλύπτονται σήμερα. Αντίπαλος του Λονδίνου είναι το Παρίσι. Έτσι η εφημερίδα Λιμπερασιόν (Liberation) επισημαίνει ότι «η διπλωματία του αθλητισμού είναι εξαιρετικά απαιτητική» και υπογραμμίζει πως «μια χώρα δεν φτάνει να έχει πειστικά σχέδια, πρέπει να βρίσκεται και στη σωστή ήπειρο».

«Μετά την Ευρώπη το 2004 και την Ασία το 2008, μοιάζει να είναι η σειρά της Αμερικής το 2012» λέει η γαλλική εφημερίδα που εκτιμά επίσης ότι «η Μαδρίτη δεν έχει ελπίδες αφού η Βαρκελώνη είχε φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα σχετικά πρόσφατα, αλλά το Λονδίνο είναι σκληρός ανταγωνιστής για το Παρίσι».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.