Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-14

  1. Το αδύναμο δολλάριο μειώνει το εμπορικό έλλειμμα
  2. Τα διαστημικά σχέδια του Τζορτζ Μπους
  3. Προειδοποιήσεις για τη γρίπη των πτηνών
  4. Επεμβαίνει ο Αγιατολά Χαμενεί στην πολιτική κρίση
  5. Διγλωσσία για το Κυπριακό
  6. Δείγμα γραφής Γ. Παπανδρέου
  7. Επιθέσεις και συλλήψεις στο Ιράκ
  8. Νέα δυναμική στην υπόθεση των Μαρμάρων
  9. Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας
  10. Προειδοποιήσεις για την κάλυψη του προεκλογικού αγώνα
  11. Προειδοποιήσεις για την κάλυψη του προεκλογικού αγώνα
  12. Πανεπιστημιακοί κατά Γ. Παπανδρέου
  13. Δείγμα γραφής Γ. Παπανδρέου
  14. Επιστρέφει στους στίβους η Μάριον Τζόουνς
  15. Νέα δυναμική στην υπόθεση των Μαρμάρων
  16. «Γεφύρωση των διαφορών»
  17. Στο δικαστήριο ο δολοφόνος της Λιντ
  18. «Μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητος»
  19. «Η αυτοκτονία ενός ιατρού»
  20. «Μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητος»

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 22:41 (Ώρα Λονδίνου)

Το αδύναμο δολλάριο μειώνει το εμπορικό έλλειμμα

Θετικό αποτέλεσμα στις αμερικανικές εξαγωγές είχε η πτώση του δολλαρίου

Η πτώση της τιμής του δολλαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ η διαφορά ανάμεσα στο κόστος των εισαγωγών και τα έσοδα από τις εξαγωγές συρρικνώθηκε στα 38 δισεκατομμύρια δολλάρια τον Δεκέμβριο, έπεσε δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 13 μήνες.

Η μείωση αντανακλά την απροσδόκητη αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων ειδικότερα των εξαγωγών μηχανών αεροπλάνων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων.

Η αύξηση σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται εν μέρει στην πτώση της τιμής του αμερικανικού νομίσματος.

Η τιμή του δολλαρίου έπεσε σημαντικά έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων το τελευταίο εξάμηνο λόγω των ανησυχιών για το δημόσιο έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος τροφοδοτεί τις ελπίδες για επιτάχυνση, που θα στηρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών, της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ήδη η ανακοίνωση των στοιχείων προκάλεσε κλίμα αισιοδοξίας με αποτέλεσμα να σημειώσει μικρή άνοδο το δολλάριο έναντι του ευρώ.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 22:04 (Ώρα Λονδίνου)

Τα διαστημικά σχέδια του Τζορτζ Μπους

Αμερικανοί αστροναύτες επισκέφθηκαν την Σελήνη πριν από 30 και πλέον χρόνια

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε τα διαστημικά του σχέδια.

Άνθρωποι θα ζουν και θα δουλεύουν στη Σελήνη προετοιμάζοντας την εξερεύνηση άλλων πλανητών όπως του Άρη ως το 2020, δήλωσε ο κ.Μπους ανακοινώνοντας ότι η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ, θα λάβει 1 δισεκατομμύρια δολλάρια επιπλέον μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο κ.Μπους είπε ότι το πρόγραμμα του, που περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του διαστημικού λεωφορείου, θα ωφελήσουν όλους τους Αμερικανούς.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπογράμμισαν πως η ανακοίνωση του κ.Μπους θα αναζωογονήσει το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα το οποίο κλονίστηκε πρόσφατα με την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια.

Λεπτομέρειες του προγράμματος που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο πριν από την ανακοίνωση του κ.Μπους έδειχναν ότι το πρόγραμμα θα απαιτούσε 12 δισεκατομμύρια επιπλέον δολλάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τα 11 δις θα καλυφθούν από αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ και ο κ.Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την παροχή ενός ακόμη δις.

«Πολυδάπανο προεκλογικό τέχνασμα»

Ωστόσο, οι επικριτές του κ.Μπους υποστηρίζουν ότι το «διαστημικό του όραμα» είναι «ένα υπερβολικά πολυδάπανο τέχνασμα προεκλογικής περιόδου».

Οι επικριτές του προγράμματος, μεταξύ των οποίων είναι και συντηρητικοί, λένε ότι οι προτάσεις του κ.Μπους είναι «ανεύθυνες» δεδομένης της αύξησης του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Πιστεύω ότι είναι δημοσιονομική τρέλα. Ο Μπους ξοδεύει σαν να έχουμε ατελείωτα χρήματα ενώ στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε» είπε ο Στίβεν Μουρ, πρόεδρος της Λέσχης για την Ανάπτυξη, μιας ισχυρής συντηρητικής ομάδας που υποστηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του Τζορτζ Μπους όταν ήταν πρόεδρος είχε προτείνει να στείλει αστροναύτες στον Άρη το 1989, αλλά δεν είχε μιλήσει για τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν υπολογίστηκε ότι η υλοποίηση της θα απαιτούσε 500 δισεκατομμύρια δολλάρια.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 18:36 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για τη γρίπη των πτηνών

Ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται στον άνθρωπο από την επαφή με άρρωστα πτηνά

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΕ) προειδοποιεί ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή για την Ασία από την άτυπη πνευμονία σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο ιός μεταλλάσσεται και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι θάνατοι τριών ανθρώπων στο Βιετνάμ έχουν συνδεθεί με την ασθένεια, η οποία έχει λάβει τη μορφή επιδημίας στα πτηνά σε πολλές χώρες της Ασίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής σε όλες τις περιπτώσεις τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους καταγράφηκαν σε άτομα που είχαν ερθεί σε επαφή με πτηνά που είχαν νοσήσει.

Όμως, η ΠΟΕ σημειώνει ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι περισσότερο θανατηφόρος από τον αντίστοιχο της άτυπης πνευμονίας.

Διεθνής ιατρική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι τώρα, ο ιός έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στον κλάδο της πτηνοτροφίας σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ προχώρησαν σε μαζικές θανατώσεις πτηνών, ενώ το Χονγκ-Κονγκ και η Καμπότζη απαγόρευσαν τις εισαγωγές πτηνών από τις χώρες «υψηλού κινδύνου».


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 19:16 (Ώρα Λονδίνου)

Επεμβαίνει ο Αγιατολά Χαμενεί στην πολιτική κρίση

83 Ιρανοί βουλευτές αρνούνται να εγκαταλείψουν το κτίριο της Βουλής

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Χαμενεί επενέβη στη διαμάχη ζητώντας από το Συμβούλιο Υπερασπιστών της Επανάστασης, να επανεξετάσει τον αποκλεισμό πάνω από δύο χιλιάδων μεταρρυθμιστών από τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ο Αγιατολά Χαμενεί ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης στη συνάντηση που είχε με το Συμβούλιο.

Η επέμβαση του Αγιατολά Χαμενεί θεωρείται ως νίκη των μεταρρυθμιστών βουλευτών που αποκλείστηκαν από τις εκλογές και οι οποίοι αρνούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας να εγκαταλείψουν το κτίριο της Βουλής.

Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν είπε ότι «το Συμβούλιο έχει αρκετό χρόνο να επανεξετάσει τις περιπτώσεις προσεκτικά . Προκειμένου να αποτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων».

Ο Αγιατολά Χαμενεί δικαιολόγησε τους 83 βουλευτές που παίρνουν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Βουλή διότι το Συμβούλιο δεν τους επέτρεψε να θέσουν ξανά υποψηφιότητα επισημαίνοντας ότι «αν είχαν κριθεί κατάλληλοι να θέσουν υποψηφιότητα στο παρελθόν τότε παραμένουν κατάλληλοι εκτός και αν αποδειχθεί το αντίθετο».

Ο Αγιατολά Χαμενεί, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα θέματα που αφορούν το κράτος, είχε αποφύγει να επέμβει στην αντιπαράθεση μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών.

Το Συμβούλιο των Υπερασπιστών της Επανάστασης αποτελείται από 12 μέλη, κληρικούς και ισλαμιστές νομικούς, και αρμοδιότητα του είναι να διασφαλίζει ότι οι ενέργειες της βουλής είναι σύμφωνες με τις αρχές του Ισλάμ.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 15:44 (Ώρα Λονδίνου)

Διγλωσσία για το Κυπριακό

Συνεντεύξεις στη Μαριλένα Καφούρου

Διάσταση απόψεων για το Κυπριακό στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο

Διάσταση απόψεων, οσον αφορά στο Κυπριακό, διαφάνηκε από την πρωτη κιόλας ημέρα στην κυβέρνηση συνασπισμού της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, καθώς ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλώνει αισιόδοξος για λύση πριν τον Μάιο. Απαισιόδοξος, αντιθέτως, εμφανίζεται ο Σερντάρ Ντενκτάς, υπουργός Εξωτερικών και εταίρος του στη νέα κυβέρνηση.

Την άποψή ότι το σχέδιο Ανάν χρήζει πολλών τροποποιήσεων επανέλαβε στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος όμως απέφυγε να προσδιορίσει το εν λόγω σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ντενκτάς και Ταλάτ για το σχέδιο Ανάν...

«Θα διαπραγματευθούμε το Κυπριακό ξεκινώντας από το σχέδιο Ανάν. Φυσικά έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ενστάσεων για πολλά άρθρα. Γνωρίζουμε ότι και η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ενστάσεις.

Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις και εάν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, τότε θα μπορέσω να αναφερθώ αναλυτικότερα στα σημεία του σχεδίου με τα οποία διαφωνούμε», υπογράμμισε ο κ. Ντενκτάς.

Ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όμως, έθεσε σαφώς το σχέδιο Ανάν ως βάση των διαπραγματεύσεων.

«Μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει μόνο το σχέδιο Ανάν.

Αφού, λοιπόν αυτό υπάρχει με αυτό θα διαπραγματευτούμε», είπε ο κ. Ταλάτ.

Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν την ανάγκη μιας λύσης αυτή τη στιγμή

Σερντάρ Ντενκτάς, υπουργός Εξωτερικών κυβέρνησης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου

...και για την προθεσμία της πρώτης Μαΐου

Περίπου πέντε μήνες απομένουν μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Πιστεύετε ότι η επίλυση του Κυρπιακού είναι εφικτή μέχρι εκείνη την ημέρα; ρωτήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ντενκτάς.

«Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό να βρεθεί λύση μέχρι το Μάιο, όμως θα προσπαθήσουμε. Χρειάζονται δύο όμως για να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν την ανάγκη μιας λύσης αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τους Τουρκοκύπριους να λύσουν μόνοι τους το Κυπριακό.

Είμαι αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού πριν από τον Μάιο του 2004

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου

Όμως όταν η μια πλευρά παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και λέει εμείς είμαστε η νόμιμη κυβέρνηση του νησιού, ανήκουμε στην ΕΕ, είμαστε σε καλύτερη οικονομική θέση, γιατί να μοιραστούμε όλα αυτά τα προνόμια με τους Τουρκοκύπριους, τότε είναι βέβαιο ότι δε θα φτάσουμε σε λύση», υποστήριξε ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Διαφορετική άποψη διατύπωσε ο κ. Ταλάτ που τόνισε ότι «Φυσικά είμαι αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού πριν από το Μάιο του 2004. Πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για να προστατευθούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Πρέπει λοιπον να τελειώνουμε με τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε μια λύση μέχρι τον Μάιο».

Όταν δε του τέθηκαν υπόψη οι διαφορετικές εκτιμήσεις του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι «Αυτή είναι η δική του άποψη. Δική μου γνώμη είναι ότι ειναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο...»


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δείγμα γραφής Γ. Παπανδρέου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ομολογία λαθών - παραλείψεων. Γενναία αυτοκριτική από τον Γιώργο Παπανδρέου΄.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βγάζει την Υγεία από την Εντατική ο Καραμανλής. Με προγράμματα απαντά η ΝΔ απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ του ΠΑΣΟΚ. Επανίδρυση του κοινωνικού κράτους για όλους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ζήτημα χρόνου η σύγκρουση Σημίτη - Γιωργάκη! Παρά την ανταλλαγή «εγκωμίων», βράζει το κομματικό παρασκήνιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαμαιλέοντας το ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στην απειλή να χάσει την εξουσία, αλλάζει τα πάντα: αρχές, ιδέες, αξίες, σύμβολα, προγράμματα, ισχυρά χαρτιά, αρχηγούς, οπλαρχηγούς, βαστάζους, λέοντες...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Εκβιάζουν τον Σημίτη να παραιτηθεί και από πρωθυπουργός. Δεν «περπατάει» η δυαρχία. Τα μεγάλα συμφέροντα ρίχνουν και το τελευταίο τους χαρτί στο τραπέζι.

Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση σχεδιάζει «λιστο-εκλογές» το 2005!

ΑΥΡΙΑΝΗ: Χτύπημα Γιώργου στην αλαζονεία των υπουργών και των καρεκλοκένταυρων της εξουσίας. Δεσμεύθηκε να διορθώσει τα λάθη που διέπραξε η κυβέρνηση Σημίτη σε βάρος του λαού.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτες εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση. Ατελείωτα παζάρια του κ. Κ. Καραμανλή με τους «παράκλητους».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομολογία ήττας. Ο Γιώργος σχεδιάζει εκλογές το 2005. Ψηφίσθηκε τροπολογία για εκλογές με λίστα του χρόνου τον Απρίλιο.

ΕΘΝΟΣ: Κοινωνικό μανιφέστο με τολμηρή αυτοκριτική. Ο Γιώργος παρουσίασε τα βασικά χαρτιά του προγράμματός του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ράβε, ξήλωνε, μπάλωνε, δουλειά να μη σου λείπε! Σε ευρεία αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν προχώρησαν χθες οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αμνηστεύουν τα εγκλήματα στο Χρηματιστήριο. Εν κρυπτώ επιχείρησαν να διαγράψουν τις ποινικές ευθύνες τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θέατρο αυτοκριτικής! Καθεστωτική νοοτροπία του διαδόχου. Είναι θέλημα της Ιστορίας να κυβερνήσει πάλι το ΠΑΣΟΚ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 στόχοι για κόμμα - κοινωνία. Γιώργος σε αποθέωση στην κοινή εμφάνιση με Σημίτη.

ΕΣΤΙΑ: Ριζική ανανέωσις. Η μόνη απάντησις της Νέας Δημοκρατίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρήγμα ΗΠΑ - ΕΕ προκαλεί το «ασθενές» δολάριο. Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την κούρσα ανόδου του ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φρένο στα κανάλια. Επιχειρεί να βάλει το ΕΣΡ μετά τα 90 (!) έκτακτα δελτία για τον Γιώργο.

Ο ΛΟΓΟΣ: Το στίγμα των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου. Αποκαλυπτική ομιλία με αυτοκριτική.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αυτοκριτική για το θεαθήναι. Τώρα είδε τα «λάθη» και τα «φαινόμενα αλαζονείας».

METRORAMA: Στο Ευρωκοινοβούλιο η κόντρα για τα πτυχία. Ο Γ. Παπανδρέου άναψε «φωτιές» με τη δήλωση για μη κρατικά ιδρύματα.

ΤΑ ΝΕΑ: Πάνε... Γιώργο οι 600.000 νέοι ψηφοφόροι. Κάναμε λάθη, φερθήκαμε αλαζονικά.

ΝΙΚΗ: Συμμετοχική δημοκρατία. Με τάσεις και ρεύματα το νέο ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στη συγκέντρωση των υποψηφίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τα λαϊκά στρώματα στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

CITY PRESS: Γ. Παπανδρέου: Κάναμε λάθη. Τώρα θα πάμε στο λαό!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε νίκη, την οποία αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ. Ενώ χθες ο Γ. Παπανδρέου αποκαθήλωσε τις παλιές πολιτικές.

Η ΧΩΡΑ: Μην τολμήσετε να δώσετε άδειες στα κανάλια κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Καραμανλής στο ΕΣΡ ζήτησε να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες του Συντάγματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πολιτικές εξελίξεις

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει ότι «ζήτημα χρόνου είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ανοιχτή σύγκρουση Γιώργου Παπανδρέου - Κώστα Σημίτη η οποία έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και προκαλεί προβληματισμούς ακόμα και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή υποβόσκουσα ένταση επικρατεί και στις σχέσεις στελεχών με τον νέο αρχηγό, εναντίον του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να εκτοξεύονται οι πρώτες βολές».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι «το ΠΑΣΟΚ χάνει την εξουσία. Εν όψει αυτής της απώλειας άρχισε την αυτοκριτική, ενώ προχωρεί σε εικονική αλλαγή συμβόλων και συνθημάτων. Στόχος να πείσει τον ελληνικό λαό να το ξαναψηφίσει παρά το αμαρτωλό εικοσάχρονο παρελθόν του».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «ηχηρό ράπισμα δέχτηκαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και άλλοι καρεκλοκένταυροι του δημόσιου τομέα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίσθηκε αποφασισμένος να τσακίσει τα συμπτώματα αλαζονείας, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να επανορθώσει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις που έγιναν σε βάρος του λαού. Ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης προσδιόρισε τους όρους της νέας διακυβέρνησης της χώρας που αρχίζει μετά τις εκλογές».

ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι «ο Γ. Παπανδρέου επιφυλάσσει καθημερινώς εκπλήξεις - δυσάρεστες για τους αντιπάλους, ιδιαιτέρως ευχάριστες για το κόμμα του. Χθες μίλησε στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και περιέγραψε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει και το οποίο στηρίζεται στη συναίνεση και στην προσφυγή στην κοινωνία αυτή και για τρέχουσες αποφάσεις ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ενώ πρότεινε στα λοιπά κόμματα εσωτερική πολιτική εκεχειρία στις 25 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, «σε αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προέβη σε κοινή εμφάνιση με τον Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα του νέου τύπου διακυβέρνησης και έκανε λόγο για πανικό της ΝΔ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι «η 'συμμετοχική δημοκρατία' είναι το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου για τη νέα εποχής της χώρας. Με βάση αυτό στη χθεσινή του ομιλία στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσε δέκα προτεραιότητες - στόχους του για την κοινωνία για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης αποθεώθηκαν στη χθεσινή πρώτη κοινή τους εμφάνιση με τον πρωθυπουργό να λέει 'τόπο στα νιάτα' και τον Γ. Παπανδρέου να κάνει κριτική για λάθη και παραλείψεις».

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι «με μία ιδιαίτερα περιεκτική και αρκούντως ενδιαφέρουσα πολιτική τοποθέτηση σε υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να μετατοπίσει το βάρος της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, στο πεδίο των μελλοντικών λαϊκών προσδοκιών και να εξουδετερώσει εν τη γενέσει της την προσπάθεια της ΝΔ να επενδύσει στην 'αρνητική' ψήφο και στην αποτίμηση του έργου της απερχόμενης κυβερνητικής τετραετίας».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι «η ψευτοαυτοκριτική του Γ. Παπανδρέου για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ θα πέσει στο κενό. Δεν ήταν λάθη αυτά που έκανε, αλλά επιλεγμένη ταξική πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 16:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επιθέσεις και συλλήψεις στο Ιράκ

Η πόλη Μπακούμπα ανήκει στο σουνιτικό τρίγωνο όπου η αντίσταση κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ είναι ισχυρή

Στο Ιράκ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τριάντα τραυματίσθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Μπακούμπα στις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη μεταξύ των θυμάτων είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τραυματιών είναι Ιρακινοί αστυνομικοί.

Στην Μπακούμπα έχουν εκδηλωθεί αρκετές επιθέσεις των τελευταίο καιρό.

Την περασμένη εβδομάδα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση σε τέμενος ενώ τον περασμένο Νοέμβριο μετά από επίθεση στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης 9 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Η πόλη βρίσκεται στο λεγόμενο σουνιτικό τρίγωνο όπου η αντίσταση στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής είναι ισχυρή.

Η τελευταία επίθεση φαίνεται να είναι ακόμα μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της νέας ιρακινής αστυνομικής δύναμης που συστήνουν οι Αμερικανοί, καταλήγει ο ανταποκριτής μας.

Συλλήψεις στελεχών του πρώην καθεστώτος

Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου του κόμματος Μπάαθ ο οποίος ήταν ο υπ' αριθμόν 54 στην αμερικανική λίστα των 55 πλέον καταζητούμενων πρώην αξιωματούχων του Ιράκ.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, πρόκειται για τον Χαμίς Σιρχάν αλ-Μοχάμεντ που συνελήφθη την Κυριακή στην Βαγδάτη.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο αλ-Μοχάμεντ ήταν υποκινητής πολλών επιθέσεων κατά των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Σε μιά άλλη εξέλιξη οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερα συγγενικά πρόσωπα του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ-Ντουρί.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην πόλη Σαμάρα περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Ο αλ-Ντουρί, το δεξί χέρι του Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 16:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δυναμική στην υπόθεση των Μαρμάρων

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αποφασισμένο να μην επιστρέψει τα Μάρμαρα

Νέα δυναμική αποκτά η εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εδώ στη Βρετανία με την δημοσιοποίηση δυο δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 73% και 81% των Βρετανών αντίστοιχα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν ή να δανειστούν στο τόπο καταγωγής τους.

Οι δημοσκοπήσεις έγιναν για λογαριασμό μιας νέας οργάνωσης για την Επανένωση των Μαρμάρων (Marbles Reunited) -όπως ονομάζεται - η οποία από σήμερα ξεκινά μια νέα εκστρατεία σε ολόκληρη τη Βρετανία συνενώνοντας τις υπάρχουσες ομάδες που εργάζονται εδώ και χρόνια για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Ρόμπιν Κουκ

Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της νέας εκστρατείας είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του BBC για τις νέες ελπίδες που φέρνει αυτή η προσπάθεια και για τη σημασία των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

«Χαιρετίζω την εκστρατεία. Με ενθαρρύνει η στήριξη της κοινής γνώμης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε ποσοστά πέντε προς ένα και οχτώ προς ένα οι Βρετανοί επιθυμούν την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί το βρετανικό κοινό είναι γενναιόδωρο, έχει ευσυνειδησία και διακρίνει το σωστό από το λάθος.

Γνωρίζουν λοιπόν ότι τα μάρμαρα του Παρθενώναν ανήκουν στον Παρθενώνα», δήλωσε στην ελληνική υπηρεσία του BBC ο Ρόμπιν Κουκ.

Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε παλαιομοδίτικες τις απόψεις του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με την καλύτερη φροντίδα των αρχαιοτήτων στη Βρετανία.

Την εκστρατεία στηρίζουν 60 βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Όπως όμως έγινε σαφές κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό γιατί το μουσείο της Ακροπόλεως δεν είναι έτοιμο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Κρις Πράις.

Ενας κλασικιστής για τα Μάρμαρα

Τον λόγο που σημειώνεται αυτή η στροφή υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων ανέπτυξε στο BBC ο Άντονι Σνοντγκράς καθηγητής κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Νομίζω πως οφείλεται στην επιτυχία που είχε μια μικρή περιοδεύουσα έκθεση. Η έκθεση μας απεκάλυψε ότι κάποια από τα κτερίσματα του Παρθενώνα βρισκονται ήδη στην Αθήνα.

Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν το γνώριζαν αυτό. Δεν γνώριζαν ακόμα ότι ένα μέρος από κάποιο κτέρισμα βρίσκεται στο Λονδίνο ενώ το υπόλοιπο στην Αθήνα.

Όποιος είδε την έκθεση εκείνη, σκέφτηκε - «Μα είναι τρελό, θα πρέπει τα γλυπτά να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα τόπο»

Ο Βρετανός πανεπιστημιακός απορρίπτει το επιχείρημα ορισμένων αρχαιολόγων και της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους.

«Θεωρώ το επιχείρημα αυτό απαραδεκτο και άδικο.

Οι επιδόσεις των ελληνικών αρχών στον τομέα της συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών ειδικά την τελευταία δεκαετία είναι πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις του Βρετανικού Μουσείου.

Όποιος έχει δει τα σχέδια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως θα καταλάβει ότι τα Μαρμαρα του Παρθενώνα θα είναι πολύ καλύτερα εκτεθειμμένα εκεί παρά εδω στο Λονδίνο», τόνισε στο BBC ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Αντονυ Σνόντγκρας.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

Επίθεση αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες

Μετά από μια περίοδο σχετικής ύφεσης της βίας στην Μέση Ανατολή, τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας στο κύριο σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ακραία παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ανακοίνωσε μάλιστα ότι για πρώτη φορά χρησιμοποίησε γυναίκα βομβιστή-αυτοκτονίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters είπε ότι αυτό συνιστά μια νέα τακτική της οργάνωσης και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα ενταθούν.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές η έκρηξη προκάλεσε τεράστιες ζημιές στον μεθοριακό σταθμό που χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες Παλαιστίνιους που μεταβαίνουν στις εργασίες τους στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, ορισμένοι από τους τραυματίες είναι Παλαιστίνιοι.

Ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής, Ρότζερ Χάρντυ, σημειώνει ότι η επίθεση πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία πολλά λέγονται για ενδεχόμενη άρση του αδιεξόδου στην Μέση Ανατολή αν και λίγοι είναι αυτοί που αισιοδοξούν.

Η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν να συναντηθεί με τον παλαιστίνιο ομόλογο του Αχμέντ Κιουρέια, αλλά ακόμη και αυτή η συνάντηση φαίνεται μη πραγματοποιήσιμη σε αυτήν την χρονική στιγμή.

Οι δυο ηγέτες φαίνεται να θεωρούν ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι χάσιμο χρόνου.

Αυτό που πάντως μάλλον θα ανησυχήσει ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς -συνεχίζει ο αναλυτής μας - είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Χαμάς χρησιμοποιεί γυναίκες βομβιστές -αυτοκτονίας, μια τακτική που χρησιμοποιήσουν μέχρι τώρα οι "κοσμικές" παλαιστινιακές οργανώσεις.

Φαίνεται όμως ότι οι ακραίοι ισλαμιστές είναι διατεθειμένοι από εδώ και πέρα να θέσουν τις ιδεολογικές τους απόψεις σε δεύτερη μοίρα, καταλήγει ο Ρότζερ Χάρντυ.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για την κάλυψη του προεκλογικού αγώνα

Συναντήσεις Λασκαρίδη με Καραμανλή και Kωνσταντόπουλο

Tις συνταγματικές υποχρεώσεις των μέσων ενημέρωσης «για την αντικειμενική, πολυφωνική και ισότιμη παρουσίαση των γεγονότων, των πολιτικών θεμάτων και των απόψεων όλων των πολιτικών κομμάτων» επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε οδηγία που εξέδωσε προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Αφορμή για την οδηγία στάθηκαν τα συχνά έκτακτα δελτία ειδήσεων τις ημέρες που ακολούθησαν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, «χωρίς να υπάρχει στην ουσία είδηση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης.

Στο κείμενο της οδηγίας, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή για τα MME αναφέρεται στην «χωρίς περίσκεψη και συνεχή μετάδοση έκτακτων δελτίων ειδήσεων άνευ ιδιαίτερου λόγου», αλλά και στη διαπίστωση ότι «μεταδίδονται προγράμματα πολιτικού περιεχομένου, χωρίς να διασφαλίζονται οι αρχές της πολυφωνίας και της ισοτιμίας».

Ειδικότερα, για τις δημοσκοπήσεις σημειώνεται πως εκτός του ότι πρέπει να αναφέρεται η ταυτότητα της εκάστοτε μέτρησης (εταιρεία, ερωτήματα, πληθυσμιακές κατηγορίες), πρέπει στο σχολιασμό να παρουσιάζονται οι απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τηλεφωνικά από τις εταιρείες, πρέπει να αναφέρεται ότι το περιθώριο σφάλματος σε αυτές είναι σημαντικά υψηλότερο των συνήθων δημοσκοπήσεων, προσθέτει το ΕΣΡ.

«Ψευδοδημοσκοπήσεις»

Tο συμβούλιο χαρακτηρίζει επίσης «ψευδοδημοσκοπήσεις» τις τηλεφωνικές έρευνες στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι είναι δεκτικές σε χειραγώγηση, αντιεπιστημονικές και δημιουργούν μη συγχωρούμενη σύγχυση στο κοινό.

Πρωτοβουλίες από Φ. Kουβέλη και N. Kωνσταντόπουλο

Η οδηγία διευκρινίζει ακόμη, ότι «οι συνεντεύξεις που λαμβάνουν δημοσιογράφοι στο δρόμο δεν αποτελούν και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ενδεικτικές των απόψεων της κοινής γνώμης» και, τέλος, ότι οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται «ως ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για κάποιες αρχικές προσεγγίσεις μέχρις ότου τα πραγματικά αποτελέσματα αρχίζουν να ανακοινώνονται».

Yπενθυμίζεται, ότι το EΣP επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Λασκαρίδη, ενώ την Tετάρτη έχει προγραμματισθεί επίσκεψη του προέδρου του Συνασπισμού Nίκου Kωνσταντόπουλου.

Όπως δήλωσε, ο κ. Λασκαρίδης, ο κ. Καραμανλής του επεσήμανε πως το EΣP θα πρέπει να διασφαλίσει την κομματική πολυφωνία και ιδίως την ισότιμη προβολή των μικρών κομμάτων. O πρόεδρος του EΣP πρόσθεσε, ότι εντυπωσιάσθηκε που ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα μικρά κόμματα.

Tέλος, ο κ. Λασκαρίδης επεσήμανε πως ο κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία του ΕΣΡ και το υποστηρίζει.

Kαι στη Bουλή

Την έκτακτη άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Bουλής, με συμμετοχή και του προέδρου και των μελών του ΕΣΡ, προκειμένου να εξετασθεί «το πρόβλημα της πολυφωνικής ενημέρωσης των πολιτών στην προεκλογική περίοδο», ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Φοίβο Ιωαννίδη ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κούβελης.

Στην επιστολή του, ο κ. Κούβελης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση, ενώ έχει εξασφαλίσει για τον εαυτό της την προνομιακή προβολή από τα ΜΜΕ τόσο των δικών της πρωτοβουλιών και δράσεων όσο και του κόμματός της, με αρκετή παρουσίαση και των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδιαφορεί για τα υπόλοιπα κόμματα».

Επίσης, ο βουλευτής επισημαίνει ότι «το έλλειμμα της προβολής των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο αφορά την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα», ότι «η ΕΡΤ έχει πρωτίστως και κατ' εξοχήν την υποχρέωση να υπηρετήσει την πολυφωνική ενημέρωση» και ότι «το ΕΣΡ πρέπει να παρέμβει -όπως έχει υποχρέωση- για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος της πολυφωνικής ενημέρωσης».


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 10:25 (Ώρα Λονδίνου)

Προειδοποιήσεις για την κάλυψη του προεκλογικού αγώνα

Συναντήσεις Λασκαρίδη με Καραμανλή και Kωνσταντόπουλο

Tις συνταγματικές υποχρεώσεις των μέσων ενημέρωσης «για την αντικειμενική, πολυφωνική και ισότιμη παρουσίαση των γεγονότων, των πολιτικών θεμάτων και των απόψεων όλων των πολιτικών κομμάτων» επισημαίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε οδηγία που εξέδωσε προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Αφορμή για την οδηγία στάθηκαν τα συχνά έκτακτα δελτία ειδήσεων τις ημέρες που ακολούθησαν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, «χωρίς να υπάρχει στην ουσία είδηση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης.

Στο κείμενο της οδηγίας, η ανεξάρτητη διοικητική αρχή για τα MME αναφέρεται στην «χωρίς περίσκεψη και συνεχή μετάδοση έκτακτων δελτίων ειδήσεων άνευ ιδιαίτερου λόγου», αλλά και στη διαπίστωση ότι «μεταδίδονται προγράμματα πολιτικού περιεχομένου, χωρίς να διασφαλίζονται οι αρχές της πολυφωνίας και της ισοτιμίας».

Ειδικότερα, για τις δημοσκοπήσεις σημειώνεται πως εκτός του ότι πρέπει να αναφέρεται η ταυτότητα της εκάστοτε μέτρησης (εταιρεία, ερωτήματα, πληθυσμιακές κατηγορίες), πρέπει στο σχολιασμό να παρουσιάζονται οι απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τηλεφωνικά από τις εταιρείες, πρέπει να αναφέρεται ότι το περιθώριο σφάλματος σε αυτές είναι σημαντικά υψηλότερο των συνήθων δημοσκοπήσεων, προσθέτει το ΕΣΡ.

«Ψευδοδημοσκοπήσεις»

Tο συμβούλιο χαρακτηρίζει επίσης «ψευδοδημοσκοπήσεις» τις τηλεφωνικές έρευνες στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι είναι δεκτικές σε χειραγώγηση, αντιεπιστημονικές και δημιουργούν μη συγχωρούμενη σύγχυση στο κοινό.

Η οδηγία διευκρινίζει ακόμη, ότι «οι συνεντεύξεις που λαμβάνουν δημοσιογράφοι στο δρόμο δεν αποτελούν και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ενδεικτικές των απόψεων της κοινής γνώμης» και, τέλος, ότι οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται «ως ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για κάποιες αρχικές προσεγγίσεις μέχρις ότου τα πραγματικά αποτελέσματα αρχίζουν να ανακοινώνονται».

Yπενθυμίζεται, ότι το EΣP επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Λασκαρίδη, ενώ την Tετάρτη έχει προγραμματισθεί επίσκεψη του προέδρου του Συνασπισμού Nίκου Kωνσταντόπουλου.

Όπως δήλωσε, ο κ. Λασκαρίδης, ο κ. Καραμανλής του επεσήμανε πως το EΣP θα πρέπει να διασφαλίσει την κομματική πολυφωνία και ιδίως την ισότιμη προβολή των μικρών κομμάτων. O πρόεδρος του EΣP πρόσθεσε, ότι εντυπωσιάσθηκε που ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα μικρά κόμματα.

Tέλος, ο κ. Λασκαρίδης επεσήμανε πως ο κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία του ΕΣΡ και το υποστηρίζει.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 10:55 (Ώρα Λονδίνου)

Πανεπιστημιακοί κατά Γ. Παπανδρέου

H ανώτατη εκπαίδευση στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

Tην αντίθεσή τους στη θέση που διετύπωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν 114 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Σε κοινή δήλωσή τους προειδοποιούν ότι «ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου θα μας βρίσκει απέναντί του».

Στη δήλωση οι πανεπιστημιακοί σημειώνουν ότι το δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα της μόρφωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμο και προσθέτουν ότι οι αξίες που συγκρότησαν στον ευρωπαϊκό χώρο την έννοια της universitas εδώ και 900 χρόνια «βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις μετανεωτερικές θέσεις υπέρβασης της υπόστασης του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου».


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 09:51 (Ώρα Λονδίνου)

Δείγμα γραφής Γ. Παπανδρέου

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Ομολογία λαθών - παραλείψεων. Γενναία αυτοκριτική από τον Γιώργο Παπανδρέου΄.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Βγάζει την Υγεία από την Εντατική ο Καραμανλής. Με προγράμματα απαντά η ΝΔ απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ του ΠΑΣΟΚ. Επανίδρυση του κοινωνικού κράτους για όλους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Ζήτημα χρόνου η σύγκρουση Σημίτη - Γιωργάκη! Παρά την ανταλλαγή «εγκωμίων», βράζει το κομματικό παρασκήνιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Χαμαιλέοντας το ΠΑΣΟΚ. Μπροστά στην απειλή να χάσει την εξουσία, αλλάζει τα πάντα: αρχές, ιδέες, αξίες, σύμβολα, προγράμματα, ισχυρά χαρτιά, αρχηγούς, οπλαρχηγούς, βαστάζους, λέοντες...

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Εκβιάζουν τον Σημίτη να παραιτηθεί και από πρωθυπουργός. Δεν «περπατάει» η δυαρχία. Τα μεγάλα συμφέροντα ρίχνουν και το τελευταίο τους χαρτί στο τραπέζι.

Η ΑΥΓΗ

: Η κυβέρνηση σχεδιάζει «λιστο-εκλογές» το 2005!

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Χτύπημα Γιώργου στην αλαζονεία των υπουργών και των καρεκλοκένταυρων της εξουσίας. Δεσμεύθηκε να διορθώσει τα λάθη που διέπραξε η κυβέρνηση Σημίτη σε βάρος του λαού.

ΤΟ ΒΗΜΑ

: Πρώτες εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση. Ατελείωτα παζάρια του κ. Κ. Καραμανλή με τους «παράκλητους».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Ομολογία ήττας. Ο Γιώργος σχεδιάζει εκλογές το 2005. Ψηφίσθηκε τροπολογία για εκλογές με λίστα του χρόνου τον Απρίλιο.

ΕΘΝΟΣ

: Κοινωνικό μανιφέστο με τολμηρή αυτοκριτική. Ο Γιώργος παρουσίασε τα βασικά χαρτιά του προγράμματός του.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Ράβε, ξήλωνε, μπάλωνε, δουλειά να μη σου λείπε! Σε ευρεία αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν προχώρησαν χθες οι Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Αμνηστεύουν τα εγκλήματα στο Χρηματιστήριο. Εν κρυπτώ επιχείρησαν να διαγράψουν τις ποινικές ευθύνες τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Θέατρο αυτοκριτικής! Καθεστωτική νοοτροπία του διαδόχου. Είναι θέλημα της Ιστορίας να κυβερνήσει πάλι το ΠΑΣΟΚ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: 10 στόχοι για κόμμα - κοινωνία. Γιώργος σε αποθέωση στην κοινή εμφάνιση με Σημίτη.

ΕΣΤΙΑ

: Ριζική ανανέωσις. Η μόνη απάντησις της Νέας Δημοκρατίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

: Ρήγμα ΗΠΑ - ΕΕ προκαλεί το «ασθενές» δολάριο. Ανησυχούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την κούρσα ανόδου του ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

: Φρένο στα κανάλια. Επιχειρεί να βάλει το ΕΣΡ μετά τα 90 (!) έκτακτα δελτία για τον Γιώργο.

Ο ΛΟΓΟΣ

: Το στίγμα των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου. Αποκαλυπτική ομιλία με αυτοκριτική.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

: Αυτοκριτική για το θεαθήναι. Τώρα είδε τα «λάθη» και τα «φαινόμενα αλαζονείας».

METRORAMA

: Στο Ευρωκοινοβούλιο η κόντρα για τα πτυχία. Ο Γ. Παπανδρέου άναψε «φωτιές» με τη δήλωση για μη κρατικά ιδρύματα.

ΤΑ ΝΕΑ

: Πάνε... Γιώργο οι 600.000 νέοι ψηφοφόροι. Κάναμε λάθη, φερθήκαμε αλαζονικά.

ΝΙΚΗ

: Συμμετοχική δημοκρατία. Με τάσεις και ρεύματα το νέο ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στη συγκέντρωση των υποψηφίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: Τα λαϊκά στρώματα στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

CITY PRESS

: Γ. Παπανδρέου: Κάναμε λάθη. Τώρα θα πάμε στο λαό!

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

: Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει σε νίκη, την οποία αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ. Ενώ χθες ο Γ. Παπανδρέου αποκαθήλωσε τις παλιές πολιτικές.

Η ΧΩΡΑ

: Μην τολμήσετε να δώσετε άδειες στα κανάλια κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Καραμανλής στο ΕΣΡ ζήτησε να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες του Συντάγματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πολιτικές εξελίξεις

Ο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος) σημειώνει ότι «ζήτημα χρόνου είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ανοιχτή σύγκρουση Γιώργου Παπανδρέου - Κώστα Σημίτη η οποία έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και προκαλεί προβληματισμούς ακόμα και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή υποβόσκουσα ένταση επικρατεί και στις σχέσεις στελεχών με τον νέο αρχηγό, εναντίον του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να εκτοξεύονται οι πρώτες βολές».

Η

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

γράφει ότι «το ΠΑΣΟΚ χάνει την εξουσία. Εν όψει αυτής της απώλειας άρχισε την αυτοκριτική, ενώ προχωρεί σε εικονική αλλαγή συμβόλων και συνθημάτων. Στόχος να πείσει τον ελληνικό λαό να το ξαναψηφίσει παρά το αμαρτωλό εικοσάχρονο παρελθόν του».

Η

ΑΥΡΙΑΝΗ

γράφει ότι «ηχηρό ράπισμα δέχτηκαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και άλλοι καρεκλοκένταυροι του δημόσιου τομέα από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίσθηκε αποφασισμένος να τσακίσει τα συμπτώματα αλαζονείας, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να επανορθώσει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις που έγιναν σε βάρος του λαού. Ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης προσδιόρισε τους όρους της νέας διακυβέρνησης της χώρας που αρχίζει μετά τις εκλογές».

ΤΟ ΒΗΜΑ

προσθέτει ότι «ο Γ. Παπανδρέου επιφυλάσσει καθημερινώς εκπλήξεις - δυσάρεστες για τους αντιπάλους, ιδιαιτέρως ευχάριστες για το κόμμα του. Χθες μίλησε στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και περιέγραψε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει και το οποίο στηρίζεται στη συναίνεση και στην προσφυγή στην κοινωνία αυτή και για τρέχουσες αποφάσεις ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ενώ πρότεινε στα λοιπά κόμματα εσωτερική πολιτική εκεχειρία στις 25 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Σύμφωνα με την

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

, «σε αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προέβη σε κοινή εμφάνιση με τον Κ. Σημίτη στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα του νέου τύπου διακυβέρνησης και έκανε λόγο για πανικό της ΝΔ».

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

επισημαίνει ότι «η 'συμμετοχική δημοκρατία' είναι το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου για τη νέα εποχής της χώρας. Με βάση αυτό στη χθεσινή του ομιλία στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσε δέκα προτεραιότητες - στόχους του για την κοινωνία για τη χώρα, αλλά και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης αποθεώθηκαν στη χθεσινή πρώτη κοινή τους εμφάνιση με τον πρωθυπουργό να λέει 'τόπο στα νιάτα' και τον Γ. Παπανδρέου να κάνει κριτική για λάθη και παραλείψεις».

Η

ΝΙΚΗ

αναφέρει ότι «με μία ιδιαίτερα περιεκτική και αρκούντως ενδιαφέρουσα πολιτική τοποθέτηση σε υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να μετατοπίσει το βάρος της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, στο πεδίο των μελλοντικών λαϊκών προσδοκιών και να εξουδετερώσει εν τη γενέσει της την προσπάθεια της ΝΔ να επενδύσει στην 'αρνητική' ψήφο και στην αποτίμηση του έργου της απερχόμενης κυβερνητικής τετραετίας».

Ο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

εκτιμά ότι «η ψευτοαυτοκριτική του Γ. Παπανδρέου για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ θα πέσει στο κενό. Δεν ήταν λάθη αυτά που έκανε, αλλά επιλεγμένη ταξική πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστρέφει στους στίβους η Μάριον Τζόουνς

Το «χρυσό κορίτσι» των ΗΠΑ προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

Στην «ενεργό δράση» επανέρχεται η τριπλή Ολυμπιονίκης, Μάριον Τζόουνς , μετά την εγκυμοσύνη της και τη γέννηση του γιου της.

Η συμβία του Τιμ Μοντγκόμερι, κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ των 100 μέτρων, γέννησε τον Ιούνιο ένα αγοράκι.

Η Αμερικανίδα δρομέας θα λάβει μέρος σε αγώνες κλειστού στίβου στη Νέα Υόρκη στις 6 Φεβρουαρίου (60 μέτρα), ενώ ανακοίνωσε ότι θέλει να τρέξει την ίδια απόσταση και στο Γκραν Πρι του Μπέρμιγχαμ, δύο εβδομάδες αργότερα.

Νομίζω πως είναι καιρός να επιστρέψω στο στίβο με την πρώτη ευκαιρία, δήλωσε η Μάριον Τζόουνς, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή της στα μίτιγκ συμπληρώνει την προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Ο μάνατζερ της αθλήτριας δήλωσε ότι η Τζόουνς προετοιμάζεται για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς στις κούρσες των 100, 200 και 4x400 μέτρων.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 09:12 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα δυναμική στην υπόθεση των Μαρμάρων

Το Βρετανικό Μουσείο είναι αποφασισμένο να μην επιστρέψει τα Μάρμαρα

Νέα δυναμική φαίνεται να παίρνει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την δημοσιοποίηση την Τετάρτη δημοσκόπησης που καταδεικνύει πως τα 3/4 των Βρετανών θεωρούν πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο προέλευσής τους.

Η δημοσκόπηση έγινε για την οργάνωση που φέρει την ονομασία «Ενωμένα Μάρμαρα», μία πλατφόρμα ομάδων που εδώ και χρόνια εργάζονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Τα Μάρμαρα ανήκουν στον Παρθενώνα

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιστραφούν. Ανήκουν στην Ελλάδα, εκεί δημιουργήθηκαν, εκεί πρέπει να βρίσκονται. Αν κάναμε σημερα αυτό που έκανε ο Έλγιν στο παρελθόν θα θεωρούμαστε βάνδαλοι», είπε στο ΒΒC μια βρετανίδα.

Και ένας συμπατριώτης της συμφωνεί και επαυξάνει:

«Καλύτερα να τα δώ στην Ελλάδα στο μνημείο που ανήκουν. Ειναι ντροπή ο Παρθενώνας να παραμένει απογυμνωμένος από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του και να υπάρχουν τα Μάρμαρα εδώ στο Λονδίνο», υποστήριξε ένας βρετανός.

Ενας κλασικιστής για τα Μάρμαρα

Τον λόγο που σημειώνεται αυτή η στροφή ανέπτυξε στο BBC ο Άντονι Σνοντγκράς καθηγητής κλασικών σπουδών του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Νομίζω πως οφείλεται στην επιτυχία που είχε μια μικρή περιοδεύουσα έκθεση. Η έκθεση μας απεκάλυψε ότι κάποια από τα κτερίσματα του Παρθενώνα βρισκονται ήδη στην Αθήνα. Οι περισσότεροι βρετανοί δεν το γνώριζαν αυτό. Δεν γνώριζαν ακόμα ότι ένα μέρος από κάποιο κτέρισμα βρίσκεται στο Λονδίνο ένω το υπόλοιπο στην Αθήνα. Οποιος είδε την έκθεση εκείνη, σκέφτηκε - "Μα είναι τρελλό, θα πρέπει τα γλυπτά να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα τόπο".

Ο βρετανός πανεπιστημιακός απορρίπτει το επιχείρημα ορισμένων αρχαιολόγων και της διεύθυνσης του Βρετανικού Μουσείου ότι οι έλληνες δεν μπορούν να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους.

«Θεωρώ το επιχείρημα αυτό απαραδεκτο και άδικο. Οι επιδόσεις των ελληνικών αρχών στον τομέα της συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών ειδικά την τελευταία δεκαετία είναι πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις του Βρετανικού Μουσείου. Όποιος έχει δει τα σχέδια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως θα καταλάβει ότι τα Μαρμαρα του Παρθενώνα θα είναι πολύ καλύτερα εκτεθειμμένα εκεί παρά εδω στο Λονδίνο», τόνισε στο BBC ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Αντονυ Σνόντγκρας .

Και ο Ρόμπιν Κουκ υπέρ της επιστροφής

Εξάλου με αρθρο του στην εφημερίδα «Ιβινινγκ Στάνταρτ» του Λονδίνου ο Ρόμπιν Κούκ πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, εκτός των άλλων και για το καλό της ίδιας της Βρετανίας, η οποία ευελπισθεί να πάρει την διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2012.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

«Γεφύρωση των διαφορών»

Παρά τα χαμόγελα ορισμένοι ηγέτες έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις βασικές θέσεις των ΗΠΑ

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στο Μοντερέϊ του Μεξικού υπέγραψαν ένα τελικό ανακονωθέν μολονότι στην αρχή της διάσκεψης είχαν εκδηλωθεί διαφορές σε βασικά θέμετα , όπως το ελεύθερο εμπόριο και η διαφθορά.

Με βάση το τελικό ανακοινωθέν προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου για τη Βόρεια και Νότια Αμερική το 2005.

Η δημιουργία της ελεύθερης εμπορικής ζώνης ήταν βασικό αίτημα των ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα κσι η Βραζιλία δεν ήθελαν το εμπόριο να αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Το ανακοινωθέν εκδόθηκε μετά από δύο μέρες διαβουλεύσεων στο Μοντερέϊ.

Επίσης σ' αυτό γίνεται μνεία και σε θέματα που έχουν σχέση με τη φτώχεια και την ανάπτυξη.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δεσμεύεται να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των φτωχών και για την ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών της περιοχής που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η δέσμευση αυτή είχαν ζητήσει να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν χώρες με αριστερές κυβερνήσεις όπως η Βενεζουέλα και η Βραζιλία.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 08:06 (Ώρα Λονδίνου)

Στο δικαστήριο ο δολοφόνος της Λιντ

Ο Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς που ισχυρίζεται ότι ο Χριστός του ζήτησε να σκοτώσει τη Λιντ

Αρχίζει την Τετάρτη στη Στοχόλμη η δίκη του Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς που κατηγορείται ότι σκότωσε την υπουργό των Εξωτερικών της Σουηδίας Άννα Λιντ.

Ο Μιχαήλο Μιχαήλοβιτς ομολόγησε ότι είναι ο δολοφόνος της Λιντ την περασμένη εβδομάδα - τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή του.

Οι συνήγοροι του Μιχαήλοβιτς ισχυρίζονται ότι ο πελάτης τους σκότωσε τη Λιντ σε μία στιγμή παραλογισμού ενώ ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ο φόνος ήταν προσχεδιασμένος.

Η δολοφονία της Λιντ τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκλόνισε τη Σουηδία και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Η Λιντ χωρίς αμφιβολία ήταν από τις περισσότερο δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες της Σουηδίας.

Η ομολογία

Εκατομμύρια Σουηδοί αναμένεται να παρακολουθήσουν τη δίκη από το κρατικό ραδιόφωνο που θα έχει ζωντανή σύνδεση με την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Μιχαήλοβιτς είναι Σουηδός που κατάγεται όμως από τη Σερβία. Μαχαίρωσε τη Λιντ ενώ αυτή έκανε ψώνια σ'ένα από τα πολυκαταστήματα της Στοχόλμης.

Ο κατηγορούμενος πριν επιτεθεί κατά της Λιντ είχε κάνει θεραπεία για σχιζοφρένια.

Όταν ομολόγησε το έγκλημα του στην αστυνομία είπε ότι ο Χριστός τον υποχρέωσε να μαχαιρώσει την Άννα Λιντ.

Εκτιμάται ότι το δικαστήριο δεν πρόκεται να πάρει κάποια απόφαση αν πρώτα ο Μιχαήλοβιτς δεν εξετασθεί απο ψυχιάτρους.

Αν καταδικασθεί, είναι πιθανό να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης ή να σταλεί σε ψυχιατρική κλινική υψίστης ασφαλείας.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητος»

Μολονότι η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητος και Ανάπτυξης είναι λάθος του κ. Πρόντι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμούν οι αρθρογράφοι των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Τη σοφία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) αμφισβητεί η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Από την άλλη μεριά υπογραμμίζει ότι ενώ η Γερμανία και η Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισαν να μη σεβασθούν τους κανονισμούς της Κοινότητας για τον περιορισμό των ελλειμάτων αρνούνται να καταβάλουν το ανάλογο πρόστιμο.

Η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» θεωρεί ότι η στάση της ΕΕ θα πρέπει να εξετασθεί λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Κοινότητας στο παρελθόν είχαν απορρίψει «μετριοπαθείς προτάσεις» για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητος.

«Στην περίπτωση όμως που ο κ. Πρόντι και η ΕΕ χάσουν την υπόθεση στο δικαστήριο τότε θα έχουμε μία κατάσταση πολύ πιό χειρότερη απ' ό,τι είναι η σημερινή επειδή θα είναι πιο εύκολο για τις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν το Σύμφωνο όπως αυτές θέλουν», παρατηρεί ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.

Μία διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο

Στη Γαλλία η «Λε Μοντ» επισημαίνει ότι η ΕΕ επιδιώκει να ξεπεράσει «το πολιτικό αδιέξοδο» που έχουν δημιουργήσει το Παρίσι και το Βερολίνο.

«Με την απόφασή τους να αγνοήσουν τους κανονισμούς για τον περιορισμό των ελλειμάτων στον προϋπολογισμό η Γαλλία και η Γερμανία έχουν φέρει την ΕΕ σε δύσκολη θέση. Η Κομισιόν δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να απαιτεί αυστηρότερη εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και είναι πολύ πιθανό κάποτε να κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», γράφει η «Λε Μοντ».

Και τις δύο πλευρές επικρίνει η ελβετική εφημερίδα της Γενεύης Les Temps.

Η ΕΕ , κατά τη «Les Temps» , συμπεριφέρεται όπως - «ένα μικρό παιδί που χάνει μία μάχη στην αυλή του σχολείου και μετά πηγαίνει στο δάσκαλο για να ζητήσει το δίκιο του».

Από την άλλη πλευρά σημειώνει η ελβετική εφημερίδα οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας συμπεριφέρθηκαν - «με εκπληκτική ανευθυνότητα».


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 04:05 (Ώρα Λονδίνου)

«Η αυτοκτονία ενός ιατρού»

«Η τελευταία ικεσία του Σίπμαν να δεί τη γυναίκα του», ο πηχυαίος τίτλος στην εφημερίδα «Τάϊμς».

Ο Χάρολντ Σίπμαν, ένας από τους πλέον γνωστούς κατά συρροή δολοφόνους αυτοκτόνησε αφού πρώτα - «είχε παρακαλέσει τους δεσμοφύλακές του να συναντήσει τη γυναίκα του στη φυλακή» - πληροφορεί τους αναγνώστες της η «Τάϊμς».

Ο Σίπμαν, ο οποίος είχε συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του, ήθελε να δει τη γυναίκα του για να γιορτάσει μαζί της τα γενέθλιά του και το αίτημα του αναμένετο να γίνει αποδεκτό την Τετάρτη.

«Ο Σίπμαν παίρνει μαζί του στον τάφο όλα του τα μυστικά», γράφει η «Ντέϊλι Τέλεγκραφ» για τον δολοφόνο ιατρό που σε μία μία περίοδο 20 και πλέον ετών είχε σκοτώσει τουλάχιστον 15 γυναίκες ασθενείς του.

Ο Σίπμαν κρεμάσθηκε στα κάγκελα της φυλακής του, επισημαίνει η «Τέλεγκραφ».

«Η τελική προδοσία», ο πρωτοσέλιδος τίτλος στη «Γκάρντιαν» για το ίδιο θέμα.

Λίγο μετά τις έξι το πρωΐ ο Χάρολντ Σίπμαν που είχε χαρακτηρισθεί από ένα δικαστή - «ο μανιακός δολοφόνος» - πήρε ένα σεντόνι της φυλακής έδεσε τη μία άκρη στο λαιμό του και την άλλη στα κάγκελα του κελιού του και έθεσε τέλος στη ζωή του, γράφει η «Γκάρντιαν».

Η αυτοκτονία επιβεβαίωσε την ενοχή του

«Σίπμαν:Ναι είμαι ένοχος» , ο τίτλος της «Εξπρές».

Ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος της Βρετανίας επιβεβαίωσε την ενοχή του χθες όταν αποφάσισε να αυτοκτονήσει στο κελί του, σημειώνει η «Εξπρές».

«Ο ιατρός του θανάτου γέλασε τελευταίος», παρατηρεί η «Μέϊλ» η οποία υπογραμμίζει ότι ο Σίπμαν ήταν σε θέση να επιλέξει τον χρόνο του θανάτου του.

Σύμφωνα με τη «Μίρορ» ο Σίπμαν είχε προειδοποιήσει τους φύλακές του ότι υπήρχε περίπτωση να αυτοκτονήσει.

Όπως γράφει η λαϊκή εφημερίδα «Σαν» οι συγγενείς των θυμάτων άρχισαν να πανηγυρίζουν μόλις έμαθαν την είδηση για την αυτοκτονία του Σίπμαν.

Η μάχη του προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αφού υποσχέσθηκε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη επειδή επετράπη στη Γαλλία και τη Γερμανία να αγνοήσουν τους κανονισμούς για τον προϋπολογισμό στις χώρες της ευρωζώνης.

Το θέμα είναι ένα από τα θέματα της πρώτη σελίδας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» που υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είναι έτοιμος να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο με στόχο το Δικαστήριο με απόφασή του να επικρίνει τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών μελών επειδή δεν κίνησαν την πειθαρχική διαδικασία κατά των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της Κοινότητας που αφορούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών.

Με βάση τους κανονισμούς αυτούς το Παρίσι και το Βερολίνο όφειλαν, στα πλαίσια της συμφωνίας για την ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης, να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές των ελλειμάτων για το έτος 2004.


Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004 - 04:44 (Ώρα Λονδίνου)

«Μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητος»

Μολονότι η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν το Σύμφωνο Σταθερότητος και Ανάπτυξης είναι λάθος του κ. Πρόντι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμούν οι αρθρογράφοι των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Τη σοφία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) αμφισβητεί η γερμανική εφημερίδα «Ντερ Ταγκεσπίγκελ».

Από την άλλη μεριά υπογραμμίζει ότι ενώ η Γερμανία και η Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισαν να μη σεβασθούν τους κανονισμούς της Κοινότητας για τον περιορισμό των ελλειμάτων αρνούνται να καταβάλουν το ανάλογο πρόστιμο.

Η «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» θεωρεί ότι η στάση της ΕΕ θα πρέπει να εξετασθεί λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Κοινότητας στο παρελθόν είχαν απορρίψει «μετριοπαθείς προτάσεις» για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητος.

«Στην περίπτωαση όμως που ο κ. Πρόντι και η ΕΕ χάσουν την υπόθεση στο δικαστήριο τότε θα έχουμε μία κατάσταση πολύ πιό χειρότερη απ' ό,τι η σημερινή επειδή θα είναι πιο εύκολο για τις εθνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν το Σύμφωνο όπως αυτές θέλουν» , παρατηρεί ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.

Μία διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο

Στη Γαλλία η «Λε Μοντ» επισημαίνει ότι η ΕΕ επιδιώκει να ξεπεράσει «το πολιτικό αδιέξοδο» που έχουν δημιουργήσει το Παρίσι και το Βερολίνο.

«Με την απόφασή τους να αγνοήσουν τους κανονισμούς για τον περιορισμό των ελλειμάτων στον προϋπολογισμό η Γαλλία και η Γερμανία έχουν φέρει την ΕΕ σε δύσκολη θέση. Η Κομισιόν δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να απαιτεί αυστηρότερη εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και είναι πολύ πιθανό κάποτε να κατηγορηθεί ότι εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών» , γράφει η «Λε Μοντ».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.