Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-12

  1. Γαι μονομερή μέτρα προειδοποιεί ο Σαρόν
  2. Παραμένει η πολιτική ένταση στο Ιράν
  3. Ιράκ: Έντονη κριτική της πολιτικής Μπους
  4. Επιφυλακτική η Λευκωσία έναντι του Ντενκτάς
  5. Απορρίπτει η Συρία την πρόταση του Ισραήλ
  6. Παραμένει το απόρρητο για τα ονόματα υπόπτων
  7. Παραμένει το απόρρητο για τα ονόματα υπόπτων
  8. Πέφτουν οι τιμές των ακινήτων
  9. XAA: «Kλειστόν λόγω βλάβης»
  10. «Λύση στο Aιγαίο πριν από τις εκλογές»
  11. Eπιστολές Καραμανλή προς τους αρχηγούς
  12. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  13. Oι πρώτες δημοσκοπήσεις
  14. Aλλαγή στάσης Nτενκτάς
  15. Aργούν τα σχολεία λόγω καιρού
  16. Ελγίνεια, Κύπρος και Ιράκ
  17. «Πολιτικό πραξικόπημα» στο Ιράν
  18. Δικάζεται ο Μιχαήλοβιτς
  19. «Φτερούγισμα» κορυφής για ΠΑΟΚ
  20. Ισραήλ:«Κλάδον ελαίας προς τη Συρία»
  21. Ντενκτάς: συζητήσεις για το σχέδιο Ανάν
  22. Ιράκ: Έντονη κριτική της πολιτικής Μπους
  23. Ισραήλ:«Κλάδον ελαίας προς τη Συρία»
  24. Το Ιράκ στο επίκεντρο
  25. «Φτερούγισμα» κορυφής για ΠΑΟΚ
  26. Ελγίνεια, Κύπρος και Ιράκ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2004 - 00:02 (Ώρα Λονδίνου)

Γαι μονομερή μέτρα προειδοποιεί ο Σαρόν

Aντιδράσεις στο εσωτερικό προκαλούν σχέδια για διάλυση εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα

Με τη λήψη μέτρων ασφαλείας μονομερώς από το Ισραήλ, απείλησε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στο κοινοβούλιο, κατηγορώντας συγχρόνως την παλαιστινιακή πλευρά ότι μποϊκοτάρει την ειρηνευτική διαδικασία.

Πρέπει να ληφθούν μέτρα που να εξασφαλίζουν το μέγιστο της ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις προστριβές με τους Παλαιστίνιους, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ενδεχόμενη αποχώρηση σε έξι μήνες

Ως πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, αναφέρθηκε -μία μέρα μετά την εντυπωσιακή διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων εποίκων και υποστηρικτών τους κατά των σχεδίων της κυβέρνησης-

σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (έξι μήνες) για μερική αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Σαρόν έχει δηλώσει παλιότερα ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, που περιλαμβάνει μετακινήσεις εποίκων από τα κατεχόμενα, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες ειρήνευσης.

«Δεν υπάρχει συνομιλητής»

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ σχολίασε ότι το Ισραήλ είναι ίσως σε θέση να χαράξει σύνορα, δεν πρόκειται όμως να βρει γι αυτό κανέναν Παλαιστίνιο συνομιλητή.

Aντιδράσεις στο εσωτερικό προκαλούν σχέδια για διάλυση εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών, με το παλαιστινιακό κράτος να αποτελείται από τα κατεχόμενα και την ανατολική Ιερουσαλήμ.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 22:25 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει η πολιτική ένταση στο Ιράν

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν βουλευτές στη βουλή του Ιράν

Να παραιτηθεί κάλεσε την κυβέρνηση ο Μοναμάντ Σαταριφάρ, ένας εκ των αντιπροέδρων του Ιράν, «αν δεν είναι ικανή», όπως είπε, « να αντιταχθεί στη μεθόδευση των συντηρητικών δυνάμεων για αποκλεισμό από τις λίστες υποψηφίων στις επόμενες εκλογές, νυν βουλευτών της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας και χιλιάδων άλλων πολιτών.

Δεν υπάρχει λόγος να παραμένει στη θέση της, αν δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και των ελεύθερα εκλεγμένων οργάνων, δήλωσε ο κ. Σαταριφάρ στο ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ.

Αποκλείσθηκε εγγονή του Χομεϊνί

Μεταξύ εκείνων που αποκλείσθηκαν περιλαμβάνονται ο αδελφός του προέδρου της χώρας, Μοχαμάντ Χαταμί, Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί, και η σύζυγός του Ζάχρα Εσράγκι, εγγονή του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας, αγιατολάχ Χομεϊνί, η οποία είχε εκδηλώσει ανοιχτά την υποστήριξή της στην τιμημένη με το εφετικό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπάντι.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δεν θέλησε να εμπλακεί στην πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε με την απόφαση του 12μελους Συμβουλίου Θεματοφυλάκων του Συντάγματος.

«Όλα πρέπει να εξετασθούν σύμφωνα με το νόμο, φέρεται να έχει δηλώσει από την κρατική τηλεόραση.

«Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στο Ιράν και είμαστε αντίθεση σε κάθε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Έντονη κριτική της πολιτικής Μπους

Η κυβέρνηση Μπούς έσπευσε να χαρακτηρίσει τις κατηγορίες του κ. Ο Νιλ (α) «τελείως αβάσιμες»

Aνοιχτή επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, εξαπέλυσε πρώην στέλεχος της κυβέρνησης του.

Ο Πολ Ο Νιλ, που διετέλεσε υπουργός των Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγόρησε τον κ. Μπους, παρουσιάζοντας βιβλίο του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι άρχισε να σχεδιάζει την εισβολή στο Ιράκ λίγες μέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία και πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο κ. Ο Νιλ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση πέρσι, υποστήριξε ότι ο κ. Μπους συστηματικά επεδίωκε να βρεί μία δικαιολογία για να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν και ότι ουδέποτε είδε στοιχεία που να αποδείκνυαν πως ο Ιρακινός ηγέτης είχε στη διάθεσή του όπλα μαζικής καταστροφής.

'Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα η επίθεση του κ. Ο Νιλ είναι η πλέον έντονη επίθεση που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος από πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σημειώνουμε ότι την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν ποτέ θα εντοπισθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Κληρονομιά από τον Κλίντον»

Ο πρόεδρος Μπους, απέφυγε στο Μοντερέι του Μεξικού, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για τη σύνοδο κορυφής των αμερικανικών χωρών, να ασκήσει κριτική στον κ. Νιλ, σημειώνοντας μονο ότι ο πρώην υπουργός προσέφερε υπηρεσίες στη χώρα του.

Είπε όμως ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε την πολιτική για την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ από την κυβέρνηση Κλίντον.

«Διαμορφώσαμε την πολιτική μας βάσει των γραμμών εκείνης της πολιτικής, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη διενέργεια επίσημης έρευνας για να εξακριβωθεί εάν συνιστά ή όχι παραβίαση απορρήτου η δημοσίευση του βιβλίου του Πολ Ο' Νιλ.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 19:52 (Ώρα Λονδίνου)

Επιφυλακτική η Λευκωσία έναντι του Ντενκτάς

Έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Λευκωσία, Παρης Ποταμίτης

Οι διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού μπορούν να ξεκινήσουν μόλις ληφθούν υπ όψιν οι πραγματικότητες στην Κύπρο δήλωσε επιστρέφοντας από την Τουρκία ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνότητες.

Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε επίσης ότι συνεχίζεται η κοινή εργασία με την τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

Το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ περιέχει κάποια σημεία πού φοβίζουν ,κατά την έκφραση του κ. Ντενκτάς, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς συνίσταται ακριβώς στην απάλειψη των σημείων αυτών.

Τελικές αποφάσεις για την τουρκική τοποθέτηση θα ληφθούν μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στις 23 Ιανουαρίου και το σχέδιο πού θα έχει ετοιμάσει η τουρκική πλευρά θα δοθεί στη συνέχεια στη δημοσιότητα, σημείωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ερωτηθείς για το σχηματισμό της νέας λεγόμενης κυβέρνησης υπό τον κ.Ταλάτ στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και τις θέσεις πού ο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, ο κ. Ντενκτάς συνέστησε να μην λαμβάνονται υπ΄ όψη όσα ο κ.Ταλάτ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ελληνοκυπριακή επιφυλακτικότητα

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε σχέση με τη δηλωθείσα πρόθεση του κ. Ντενκτάς να συζητήσει τώρα το σχέδιο Ανάν.

Επαναλαμβάνοντας την πλήρη ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγματεύσεις στη βάση τού σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η θέση της τουρκικής πλευράς παραμένει ακόμη αβέβαιη.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 20:37 (Ώρα Λονδίνου)

Απορρίπτει η Συρία την πρόταση του Ισραήλ

Ο πρόεδρος Άσαντ έχει πει ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Η Συρία απέρριψε την πρόκληση του προέδρου του Ισραήλ, Μοσέ Κατσάφ, που κάλεσε τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασάντ, να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

Η πρόταση του Ισραήλ απορρίφθηκε ως μη σοβαρή, αόριστη και προβληματική.

Η υπουργός Αποδήμων της Συρίας, Μπουθάινα Σαμπάν, μιλώντας στην Αραβική υπηρεσία του BBC, είπε ότι η πρόταση είναι μια απόπειρα να αποσπάσει την προσοχή από την ανέγερση εβραικών οικισμών και τους τείχος που κτίζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Αντιδρώντας ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόν, εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της Δαμασκού, σημειώνοντας πως αποδεικνύει ότι η ηγεσία της Συρίας δεν επιθυμεί σοβαρά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, είπε ο κ. Σαλόμ.

Επιδοκιμάζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδοκίμαζαν την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Άνταμ Έρελι.

Επανειλημμένα έχουμε υποδείξει με σαφήνεια τη σημασία του απευθείας διαλόγου μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του. Είναι το βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Συρίας είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να συμβάλουν για την αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου με το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος ο πρόεδρος Ασάντ είπε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Από τότε αρκετοί Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν δηλώσει ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Συρία.

«Να καταδικάσει την τρομοκρατία»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε την Κυριακή ότι η Συρία πρέπει να σταματήσει, όπως είπε, να στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, προτούν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες.

Οι συνομιλίες με τη Συρία, είπε ο κ. Ασάντ, μπορεί να αρχίσουν αν η Δαμασκός «καταδικάσει την τρομοκρατία».

Από τεχνική άποψη το Ισραήλ και η Συρία είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον των υψωμάτων του Γκολάν, που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις το 1967, διακόπηκαν πριν από τέσσερα χρόνια.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 20:13 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει το απόρρητο για τα ονόματα υπόπτων

Εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Κάλυψη έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρακτική των αμερικανικών αρχών να κρατούν μυστικά τα ονόματα και τα στοιχεία εκατοντάδων ανθρώπων που ανακρίθηκαν, συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το Δικαστήριο χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του απέρριψε προσφυγή οργανώσεων προάσπισης των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για άρση του απόρρητου.

Κατά την άποψη των οργανώσεων, το απόρρητο δεν είναι συμβατό με το Σύνταγμα και αποτελεί παραβίαση της Νομοθετικής Πράξης περί ελευθερίας της ενημέρωσης και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.

Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραμένει σε ισχύ απόφαση εφετείου, το οποίο έκρινε ότι η αποκάλυψη των ονομάτων θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να βοηθήσει «εκείνους που σχεδιάζουν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις ή να εκφοβίσει αυτόπτες μάρτυρες στην παρούσα έρευνα».


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 19:05 (Ώρα Λονδίνου)

Παραμένει το απόρρητο για τα ονόματα υπόπτων

Εκατοντάδες άνθρωποι ανακρίθηκαν, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Κάλυψη έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρακτική των αμερικανικών αρχών να κρατούν μυστικά τα ονόματα και τα στοιχεία εκατοντάδων ανθρώπων που ανακρίθηκαν, συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το Δικαστήριο χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του απέρριψε προσφυγή οργανώσεων προάσπισης των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για άρση του απόρρητου.

Κατά την άποψη των οργανώσεων, το απόρρητο δεν είναι συμβατό με το Σύνταγμα και αποτελεί παραβίαση της Νομοθετικής Πράξης περί ελευθερίας της ενημέρωσης και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου.

Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου παραμένει σε ισχύ απόφαση εφετείου, το οποίο έκρινε ότι η αποκάλυψη των ονομάτων θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να βοηθήσει «εκείνους που σχεδιάζουν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις ή να εκφοβίσει αυτόπτες μάρτυρες στην παρούσα έρευνα».


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 14:29 (Ώρα Λονδίνου)

Πέφτουν οι τιμές των ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία έχουν πέσει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σε αντίθεση με τις εκθέσεις των μεγάλων στεγαστικών τραπεζών, που θεωρούν ότι οι τιμές έχουν ανέβει, τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες.

Τον Νοέμβριο η πτώση ήταν 1.1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η πτώση επικεντρώνεται σε περιοχές της νοτίου Αγγλίας.

Η μέση τιμή κατοικίας στη Βρετανία ήταν £159.480, τον Νοέμβριο, μειωμένη από τη μέση τιμή του Οκτωβρίου, που ήταν £161.365, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Συνολικά για το 2003, οι τιμές των κατοικιών είχαν άνοδο 9.7% τον Νοέμβριο.

Τον Οκτώβριο η άνοδος ήταν 12.1%.

Οι τιμές των σπιτιών στο Λονδίνο ανέβηκαν κατά 5.2% τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των στεγαστικών τραπεζών οι τιμές των ακινήτων ανέβηκαν στο τέλος του 2003.

Η στεγαστική τράπεζα Χάλιφαξ λέει στην έκθεσή της ότι οι τιμές ανέβηκαν 1.8% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 15.4%.

Ωστόσο και η Χάλιφαξ, όπως και άλλες στεγαστικές τράπεζες, αναμένει ότι η στεγαστική αγορά θα συγκρατηθεί το 2004, με την πρόβλεψη ότι οι τιμές των ακινήτων θα ανέβουν μόνο κατά 8%.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 13:28 (Ώρα Λονδίνου)

XAA: «Kλειστόν λόγω βλάβης»

«Έσβησε» το ταμπλό της Σοφοκλέους

Με καθυστέρηση δύο ωρών, λόγω τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών, άρχισε τη Δευτέρα η κανονική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Aξιών Aθηνών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησής του.

Εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής, δόθηκε παράταση μιας ώρας ώστε η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.

Ορισμένες συναλλαγές, αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης πριν αποφασισθεί η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου, θεωρούνται ως μη γενόμενες και ακυρώνονται.

Teaser: Δίωρη καθυστέρηση στη συνεδρίαση του Xρηματιστηρίου Aθηνών λόγω τεχνικού προβλήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών. Άκυρες συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Λύση στο Aιγαίο πριν από τις εκλογές»

Διαδικασία τύπου Nτέιτον αναμένεται να προτείνει ο P. T. Eρντογάν

«Τουρκία και Ελλάδα λύνουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει τη Δευτέρα η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, σύμφωνα με το οποίο οι δυο χώρες εργάζονται μυστικά και έχουν συμφωνήσει σε σειρά ζητημάτων για τα οποία μένει να καθοριστούν ορισμένες λεπτομέρειες.

Kατά την εφημερίδα, ιδιαίτερη πρόοδος πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 8 - 10 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Oυούρ Zιγιάλ.

Σύμφωνα πάντα με τη Σαμπάχ, στόχος των δυο χωρών είναι να ανακοινώσουν συμφωνία για το Αιγαίο πριν από τις 7 Μαρτίου, πριν δηλαδή από την αποχώρηση του Κώστα Σημίτη από την πρωθυπουργία.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη Άρης Xατζηστεφάνου, το όνομα του κ. Σημίτη αναφέρεται και σε διάφορα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ενδέχεται να προτείνει μια διαδικασία τύπου Ντέιτον.

Yπενθυμίζεται, ότι στο Nτέιτον των HΠA, οι ηγέτες της Σερβίας της Κροατίας και της Βοσνίας παρέμειναν κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο έως ότου καταλήξουν σε κάποια λύση.

Κάτι παρόμοιο -υποστηρίζει η εφημερίδα- θα μπορούσε να συμβεί και με τους κ. Ερντογάν, Σημίτη και Παπαδόπουλο, εάν βέβαια συμφωνήσουν οι δυο τελευταίοι.

Eξάλλου, αρκετές εφημερίδες και αναλυτές στην Τουρκία παρουσιάζουν σήμερα διαφορετικές εκτιμήσεις για τις προτάσεις που θα καταθέσει η Τουρκία επί του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν για το Kυπριακό.

Κοινός παρανομαστής η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων να γίνει μόνο μετά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και να περιορισθεί ο αριθμός των Eλληνοκυπρίων που θα μπορούν να μετακινηθούν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 14:12 (Ώρα Λονδίνου)

Eπιστολές Καραμανλή προς τους αρχηγούς

Στην KO της ΝΔ μίλησε ο K. Καραμανλής

Επιστολές σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ζητώντας να υπάρξει πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Καραμανλής ζητά να διασφαλισθεί η απόλυτη ουδετερότητα του κράτους, να τηρηθούν οι κανόνες δεοντολογίας και το Σύνταγμα από τα μέσα ενημέρωσης, να διεξαχθεί διάλογος ουσίας για τα προβλήματα της κοινωνίας, να εμπεδωθεί πολιτικός λόγος και συμπεριφορά που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα, να προστατευθεί το περιβάλλον από τη ρύπανση και να γίνουν τουλάχιστον τρεις εφ' όλης της ύλης τηλεοπτικές συζητήσεις με ελεύθερο διάλογο.

Παράλληλα, στην ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα της NΔ, ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει τις θεσμικές ευθύνες που του μεταβιβάσθηκαν και να πάρει θέση για τον εκλογικό νόμο που συζητείται τώρα στη Βουλή, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συνδέσει την αφετηρία της διαδρομής του με τον πολιτικό καιροσκοπισμό.

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, ότι αντίπαλοι της ΝΔ δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και σημείωσε πως το δίλημμα είναι αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ή συνέχεια της πολιτικής Σημίτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση και για τα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και για τους «νόμους της διαφθοράς», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να σιωπά.

Tέλος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το κόμμα του «δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε ζούγκλα και δεν θα παίξει στο ταμπλό του διχασμού και τις στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Aναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ότι «ο κ. Καραμανλής υπό την πίεση των εξελίξεων προσπαθεί να βρει ένα νέο επικοινωνιακό λόγο. Παρά ταύτα, παραμένει αιχμάλωτος του καταγγελτικού και μηδενιστικού λόγου του γι' αυτό και δεν πείθει».


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξε ένας από τους σκληρότερους δικτάτορες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό όμως δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση στις Η.Π.Α να τον μεταχειριστούν κατά το δικό τους δοκούν και σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του κυρίου Μπους για εκλογική νίκη.

Ο Σανταμ Χουσεΐν πρέπει να δικαστεί δίκαια. Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να το απαιτήσει αυτό από τις ΗΠΑ. Μόνο έτσι μπορεί να διασωθεί έστω και την ύστατη στιγμή η αξιοπρέπεια της δικαιοσύνης. Μετά από έναν άδικο πόλεμο οι ΗΠΑ ας προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια δίκαιη δίκη.

Μια τέτοια δίκη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά μονάχα με το να διεξαχθεί από διεθνές δικαστήριο ή από ιρακινό δικαστήριο αναγνωρισμένο από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Σαντάμ ζητούν δικαίωση. Η δικαιοσύνη επίσης.

Ιάσονας Κάντας (Αθήνα)

Η καλύτερη θέση από την οποία ο Σαντάμ μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον ελεύθερο κόσμο, είναι η θέση του Ειδικού Συμβούλου του κ. Μπους και γενικότερα του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα Μέσης Ανατολής! ΄Ετσι οι επόμενες γενοκτονίες που σχεδιάζονται στην περιοχή μπορεί να γίνουν με ακόμη μικρότερες αντιδράσεις . Σαράντα χρόνια φούρναρης, έχει ψηηηηήσει!!!

Kώστας (Ηράκλειο Κρήτης)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Δίκαιη δίκη, αιχμάλωτος πολέμου, πιθανοί τρόποι άσκησης δίωξης, θανατική ποινή, αμερικανική προπαγάνδα, προσωρινή ηγεσία στο Ιράκ. Σαντάμ Χουσείν, Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ κ.λ.π.

Ποιος όμως θα σβήσει από το μυαλό μου τις εικόνες με τα ακρωτηριασμένα παιδιά από το στρατό του Σαντάμ και τα έξυπνα όπλα του Μπους Τζούνιορ;;;

Mαρία Σ. (Ηράκλειο Κρήτης)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Σε ουδέτερη χώρα με δικαστές που θα εκλέξει ο γγ του ΟΗΕ εξουσιοδοτημένος από τα κράτη μέλη. (...)

Μαίρη Πίνη (Ελλάς)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι () αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται () από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Μάνος (Αθήνα)

Καλώς συνελήφθη και σαν παράγοντας ανωμαλίας θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα, του καθόσον τα εγκλήματα συντελέσθηκαν εκεί, από έγκυρη δικαστική αρχή, διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε και η απόφαση να είναι αξιόπιστη.

Θα ανορθωθεί έτσι η εικόνα του Ιράκ στο εσωτερικό που τη χρειάζεται ο λαός να φανεί επιτέλους ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στην κρατική υπόσταση της χώρας και παράλληλα οι ΗΠΑ να ωφεληθούν αφού θα δει ο κόσμος ότι σέβονται τον λαό του Ιράκ έστω σ'αυτή την ιστορική στιγμή.

Δεν είναι συμφέρον κανενός να βγαίνει μια εικόνα των ΗΠΑ ότι δεν λογαριάζουν και δεν σέβονται κανέναν. ()

Χρήστος Κλαδευτήρας (Αστακός Αιτ/νίας)

The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο Σαντάμ-μαριονέτα πετάχτηκε -προς το παρόν- στο κουβά με τα άχρηστα......Ο Μπους-Σπαθάρης εισπράττει τα χειροκροτήματα για τη παράσταση......! Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος χωρίς όλους αυτούς πίσω από το πανί.

George Bissias (Houston, Texas, USA)

Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία διάβασα στα περισσότερα μηνύματα.

Αυτό όμως που δεν έχει εξηγηθεί είναι πως δεν κατάφεραν οι γίγαντες αμερικανοί να συλλάβουν κάποιον από τους σωσίες του Σαντάμ αφού αυτό θα ήταν ευκολότερο.

Μήπως τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Σαντάμ και στα χέρια των αμερικανών βρίσκεται κάποιος σωσίας του.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πετάμε σε ένα λαγούμι κάποιον από τους Σαντάμ που έπεσε στα χέρια μας, () και βρίσκουμε () ότι αυτός είναι ο δολοφόνος.

Από την πλευρά του ο Σαντάμ δεσμεύεται να σιωπήσει και έτσι μαζί με τη ζωή του παίρνει παράταση ζωής και η σκληρά δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική τρομοκρατική μηχανή κατά της "τρομοκρατίας".

Tassos (Ελλάδα)

O Πινοσέτ της Χιλής ήταν και αυτός ένας δικτάτορας όπως ο Σαντάμ και τόσοι άλλοι που επέβαλαν οι αγγλοαμερικανοι.

Όταν ζητήθηκε όμως η έκδοσή του από την Ισπανία οι Άγγλοι τον έστειλαν πίσω στη Χιλή γιατί ήταν το καλό παιδί τους που μέχρι και βάσεις παραχώρησε στους Άγγλους στο πόλεμο τους με την Αργεντινή για τις Malvinas (Φόκλαντ;) παρά το ότι είναι (τα νησιά) στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής.

He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται για τους αιχμάλωτους πόλεμου από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο (κύριος) τεξανός Μπους και ο όμοιος του Μπλερ είναι εγκληματίες πόλεμου και θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της ανθρωπότητας.

Μάνος (Αθήνα)

Να κρεμαστεί απ τη γλώσσα.

Nikos M. (Toronto,Canada)

Saddam Hussein is as elusive as are the weapons of mass destruction, ie if you capture Saddam you have captured the weapons of mass destruction and vice versa.

So please mr Bush mr Blair and mr Howard help me understand which comes first the chicken or the egg?

Time is on your side please do not rush do it right this time ()

Peter Stavropoulos (Australia)

Let's face reality for a change. The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever.

I don't think anyone seriously doubts that he is guilty of the hideous crimes against humanity he is being accused of.

Now how that is supposed to happen, is not really that important.

Far West justice will do, as will any other.

What should be avoided is 1) physical lynching by angry mobs, and 2) the possibility of later parole, which will allow Saddam to come out of jail one day as a victor, as Hitler did in 1924.

President Bush won't go to jail. He is needed for another presidential term.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν ο Σαντάμ έκανε το Ιράκ να υποφέρει. Φανταστείτε όμως αν ο Σαντάμ είναι εγκληματίας πολέμου, τότε τι πρέπει να πούμε για τον Μπους και τον Μπλερ. Αυτούς ποιος θα τους δικάσει?

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Κύπρος)

Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!!

Sophie (Toronto, Canada)

Saddam Hussein should be sentenced to death. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country. Good riddance, Mr Saddam!

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Perhaps one should look at the bigger picture, instead of the capture of a dictator.

οι εκάστοτε Αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν;

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

For example, who was responsible for the installation of this dictator in Iraq? Why was he installed? Who had the most to gain? Who were his supporters on the international front?

The above questions point to the U.S.

How will they be held responsible for the placing and support of this dictator?

The attack on Iraq was the opening of Pandora's box. () The domino effect of this war is immense and it appears that the common denominator is "oil/money".

The war has not only destabilized the Middle East, but the world as a whole. It has served to divide and not unite.

() Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Our troubles have just begun.

Sophie (Toronto, Canada)

()Δύσκολη η μεταστροφή σε κλειστές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές, που δεν μετακινούνται κατ'ελάχιστον από τις παραδόσεις των. ()

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Δικάζοντας το Σαντάμ Χουσεΐν δίκαια και από ελεύθερους και όχι εγκάθετους δικαστές θα μάθομε πως έγινε και πως έστησε την αυτοκρατορία του στις πλάτες ενός λαού χιλιοταλαιπωρημένου. Θα μάθομε παράλληλα και ποιοι τον βοήθησαν να στήσει το βάθρο από το οποίο τον γκρέμισαν οι επί τόσα χρόνια βαστάζοι του Δυτικοί γενικά.

Στο σημείο αυτό της δίκης πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο και οι βαστάζοι του ως συνυπεύθυνοι.

Αφού τελειώσει αυτή η δίκη τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει.

() Η τιμωρία και ο θάνατος του Σαντάμ θα κλίσει ένα κύκλο της ιστορίας της περιοχής και συνάμα θα ανοίξει έναν άλλο που κανείς δε ξέρει και μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και πόσους θα συμπεριλάβει.

Γιώργης (Οινούσσες)

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις πολλών από τους προηγούμενους συμπατριώτες που έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας, και από τα αισθήματα αγάπης που εκφέρουν πολλοί ακόμη Έλληνες, ο Σαντάμ θα μπορούσε εύκολα να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής "Δημοκρατίας"!!

Yiannis B. (Montreal, Canada)

"Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρότζερ Μόρις, πρώην υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αποκαλύπτει πως η CΙΑ ενορχήστρωσε την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα στο μισθολόγιό της.

Το 1963, δύο χρόνια μετά την αμερικανική απόπειρα ανατροπής στην Κούβα, η CΙΑ συνέβαλε στην οργάνωση αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ-Καρίμ Κάσεμ.

Ο ίδιος ο Κάσεμ, που είχε παραχωρήσει σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στους κομμουνιστές, εκτελέστηκε και η χώρα κατέληξε στα χέρια του κόμματος Μπάαθ.

Τον καιρό εκείνο ο Σαντάμ ήταν μέλος του Μπάαθ και σπούδαζε Νομική στο Κάιρο, ένα από τα μέρη που επέλεξε η CΙΑ για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Όπως λέει ο Μόρις, ο άνθρωπος που ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει σήμερα έναν από τους κτηνωδέστερους δικτάτορες της ιστορίας, βρισκόταν στην πραγματικότητα τότε στο μισθολόγιο της CΙΑ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν στο Κάιρο που η υπηρεσία πληροφοριών προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σαντάμ και άλλους».

Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενδιαφέρει η γνώμη του απλού κόσμου, για έναν αιμοσταγή Δικτάτορα, που ήταν καθαρά δημιούργημα της CIA; Μήπως διότι έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Να υποθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Bin Laden;

Παναγιώτης Νικολάου (Δερύνεια, Κύπρος)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα.

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Διαβάζοντας το περιεχόμενο της σελίδας διαπίστωσα πως τα όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Η άποψη μου είναι πως ο Σαντάμ είναι ακόμα πράκτορας της ΣΙΑ γι αυτό και φυγαδεύτηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου προς τον βορρά.

Η Αμερική δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη(). Γι αυτό βρήκε τη λύση και έκανε μια εικονική σύλληψη.

()ο Σαντάμ πρέπει να εκδικαστεί ως δολοφόνος χιλιάδων ανθρώπων, όχι όμως σαν εγκληματίας πόλεμου.

Γιατί αν γίνει αυτό ο Μπους πως πρέπει να δικαστεί. ()

Γιώργος Αραΐζι (Ελλάδα)

()οι εκάστοτε αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν? Τι πρέπει να γίνει με αυτούς που τους θεωρώ το ίδιο υπεύθυνους με τον αναμφισβήτητα σατράπη Σαντάμ?

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

Μιλούσε λέει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. "Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Τζορτζ Μπους" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος μετά ξύπνησα να πάω για δουλειά. Τέτοια όνειρα βλέπω τώρα τελευταία και λέω να πάω σε γιατρό.

Σπυρέλης

"Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ;

Τι θα πρέπει να γίνει μαζί τους και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν συλληφθούν;

Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;"

Έτσι κάπως διατυπωμένη, η ερώτηση - υπόδειξή σας, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον... ()

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Να τον αφήσουν ελεύθερο

Jimmys

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

I am certainly not convinced that the Iraqi Justice System can offer a fair trial to Saddam. As the post-Saddam Iraq is still being shaped under the spectrum of various crises, risks, challenges and opportunities, it is too soon to talk about a trial and a fair one as well.

Thomas Vardalas (Athens)

[Ο Σαντάμ Χουσεΐν] να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Η δεοντολογία επιβάλλει την αντιμετώπιση του Σαντάμ σαν εγκληματία πολέμου μέχρι και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας. Δεν επιβάλλει δυστυχώς την ίδια αντιμετώπιση και αυτών, που τον βοήθησαν να φθάσει στην εκτέλεση των απεχθών πράξεών του. Η δικαιοσύνη δεν θα επιληφθεί ποτέ, αλλά η ιστορία τους γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα θα ακολουθήσει δίκη, αλλά το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι, πριν το δικαστήριο δικάσει ο Πρόεδρος Μπους μόλις πριν από λίγες μέρες εξ-έδωσε καταδικαστική απόφαση. Πέρα από αυτή την προδιαγεγραμμένη όμως πορεία της καταδίκης του Σαντάμ δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς περισσότερο, γιατί ο Σαντάμ είναι ήδη καμένο χαρτί. Και ο πολύς ο κόσμος ξεχνά. Είναι και ήταν καμένο χαρτί, αφού η όλη εκστρατεία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού και πρωτίστως στην απελευθέρωση των πετρελαιοπηγών, συμβάσεις για τις οποίες έχουν οι γνωστές εταιρείες, που διακινούν το πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο. Οι σημερινοί πύρινοι σχολιαστές υπέρ ή κατα του Σαντάμ θα έχουν εξαφανισθεί, όταν γι' αυτόν θα χτυπήσει η καμπάνα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Να φύγουν οι δολοφόνοι του Ιρακινού λαού από το Ιράκ και μετά ο Ιρακινός Λαός να αποφασίσει και για την τύχη του και για τον Σαντάμ.

Σταύρος (Αθήνα)

Εγώ νομίζω ότι αν γίνει δίκαια δίκη θα πάρει πολλούς μαζί του σαν ηθικούς αυτουργούς αυτούς που του δώσανε τη δύναμη και τα μέσα να κάνει ό,τι έκανε. () Ίσως το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ. Είναι εξάλλου η καλύτερη τιμωρία , με τα όποια ρίσκα έχει φυσικά γιατί νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα πιστοί οπαδοί του.

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

Για έναν Ευρωπαίο είναι αδιανόητο να εκφράζει ένας οποιοσδήποτε ηγέτης μιας ευρωπαϊκής για το ποια πρέπει να είναι η ποινή για έναν κατηγορούμενο! Άραγε τι σκέφτεται ο μέσος αμερικανός όταν ακούει τον πρόεδρο της χώρας του να δηλώνει πως ο Σαντάμ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!! Σταματά ο νους σου μπροστά στο βάραθρο μιας τέτοιας συνείδησης! Και αποκαρδιώνεσαι όταν δεν σηκώνονται και οι πέτρες! Μπόρεσαν και έκαναν την ανθρωπότητα τόσο ντοπαρισμένη που δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται; Δεν πρόκειται για τον Σαντάμ! Πρόκειται για τη θέση απέναντι! Τη θέση που είναι έξω από τον πολιτισμό της Δύσης! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ!!!

Φωτεινή Π-Μ (Ν. Σμύρνη)

Πλύσιμο, ξύρισμα, ντύσιμο και αποστολή στο λευκό οίκο, για να εορταστούν με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τα 25 και πλέον χρόνια κοροϊδίας, πολέμου και βιασμού του ιρακινού λαού. Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε!!!! Βρήκατε τον ανεγκέφαλο που σας έκανε για όλες τις βρομοδουλειές....

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Βρετανία)

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί, με εκλογές και όποιες άλλες διαδικασίες αυτοί αποφασίσουν, την τύχη του Σαντάμ και τις εξελίξεις στη χώρα τους. Δεν έχουν καμιά δουλειά αμερικανοί, βρετανοί κλπ να καθορίσουν το οτιδήποτε. Να σταματήσει τώρα η κατοχή του Ιράκ / έξω οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

The people of USA should take Bush and give him the punishment for his crimes (he has killed several children and innocent people by accident). It would have been better if the people of USA had overthrown the dictator (he really lost the elections and became president) and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people

Οδυσσέας (Αθήνα)

Είναι δικτάτωρ o Sadam; Ας δικαστεί από κοσμικό ή λαϊκό δικαστήριο του Ιράκ στο Ιράκ για να δούμε. Αυτούς όμως που δημιουργούν δικτάτορες, τρομοκράτες κ.α. συναφή για ίδιο όφελος και μετά για τον ίδιο λόγο τους δαιμονοποιούν, ποιος θα τους δικάσει; Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επίθεση στους δίδυμος πύργους ποινή "λαϊκού δικαστηρίου" που καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανά τον κόσμο; Ποιος και πώς θα ενημερώσει τον Γεώργιο τον 2ο ότι ο κόσμος δεν είναι Φαρ Ουέστ και ότι επιτέλους οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν;

Νικόλας (Ελλάδα)

Τι πρέπει να γίνει πρώτα με τον Μπους; Αυτός πρέπει να δικαστεί πρώτα και σε συνέχεια και ο Σαντάμ. Με αυτή τη σειρά!

Φωτεινή (Ελλάδα)

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να βάλει τον Σαντάμ να πατήσει το κουμπί για της πρώτης δοκιμής των νέων μίνι πυρηνικών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με στόχο τον Λ. Οίκο. Ίσως κάποτε ξυπνησουμε όλοι.

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων».

Φιλίτσα (Αθήνα)

Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο

Yannis (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα.....

Αθανασιος (Βόλος)

ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα .

Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη)

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του.

Yannis (Αθήνα)

Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα.

Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς)

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 13:12 (Ώρα Λονδίνου)

Oι πρώτες δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Τρέλα τζόγου: 9 εκατομμύρια ευρώ θα μοιράσει το τζόκερ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Όργιο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης! Ξεπέρασαν κάθε όριο τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Κυβέρνηση ΝΔ "βλέπουν" οι ψηφοφόροι. Οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν στη νίκη του Καραμανλή.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Η αναπαλαίωση του παπανδρεϊσμού. Παλιά συνθήματα, παλιά πρόσωπα, αόριστη φρασεολογία από τον Γιώργο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Διαπλοκή σε εθνικό δίκτυο για τον... Γιώργο! Η κρατική τηλεόραση και τα κανάλια των βαρόνων παίζουν τα ρέστα τους.

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Να αναλάβει πρωθυπουργός από τώρα ο Γιώργος. Ο λαός μίλησε και ψήφισε. Για να μην χάνεται χρόνος και η νίκη να μεταβληθεί σε θρίαμβο!

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Δεν πείθουν. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα επικοινωνιακά τεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένη η πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΘΝΟΣ

: Σπάει ταμπού σε υγεία, παιδεία, εργασία. Τολμηρές υπερβάσεις στο πρόγραμμα Γιώργου.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Ασήμωσε καλέ, ασήμωσε για να σε πω την μοίρα σου! Αγώνας δρόμου από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον... στίβο των τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων προς δημιουργίαν εντυπώσεων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Διαγράφει το ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλάει για κόμμα, αλλά για μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Κάθε ημέρα που περνάει δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις ο Γ. Παπανδρέου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Ριάλιτι παρακμής από τον Γ. Παπανδρέου. ΠΑΣΟΚ: Με κασκόλ αντί... ζιβάγκο η επιστροφή στο παρελθόν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Τούμπα στο πολιτικό κλίμα. Η "εισβολή" του Γιώργου αλλάζει και τον Καραμανλή.

ΕΣΤΙΑ

: Μη κρατικά πανεπιστήμια. Σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τον αρχηγό του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

: Οι νέοι το κλειδί για Παπανδρέου - Καραμανλή. Ανοίγματα από τους δύο άνδρες στη νέα γενιά.

METRORAMA

: Σε θέσεις μάχης. Πυροδοτούν το σκηνικό οι πρώτες δημοσκοπήσεις. Προηγείται ακόμα η ΝΔ αλλά το ΠΑΣΟΚ επανακάμπτει.

ΤΑ ΝΕΑ

: Ηλεκτροσόκ Γιώργου ξυπνά το ΠΑΣΟΚ. Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις.

CITY PRESS

: Αναμέτρηση νέου τύπου. Τα γκάλοπ δείχνουν θρίλερ και απαιτούν αξιοπρέπεια.

TRAFFIC NEWS

: Φασιστική επιχείρηση κατά του Kαναλιού 10. Έκαναν παρεμβολές με ειδικό μηχάνημα την ώρα που μεταδιδόταν η ομιλία του Κ. Καραμανλή.

Η ΧΩΡΑ

: Παρακράτος. "Πιάστηκαν στα πράσα" να κάνουν παρεμβολές στο Κανάλι 10. Φασιστική επιχείρηση φίμωσης του Καναλιού 10 την ώρα που μετέδιδε ζωντανά την ομιλία του Καραμανλή.

Πολιτικές εξελίξεις

Η

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

σημειώνει ότι "το 'νέο ξεκίνημα' του κ. Γιώργου Παπανδρέου έγινε από την Αχαΐα με παρακμιακό τρόπο. Παλιά συνθήματα παλιά πρόσωπα και αοριστολογία έφεραν ξανά στην επιφάνεια τον παπανδρεϊσμό, ως έκφραση λαϊκισμού. Η μάχη της εικόνας και των εντυπώσεων αποδεικνύεται εμπόδιο στα σχέδια του νέου αρχηγού για φυγή από το παρελθόν".

Η

ΑΥΡΙΑΝΗ

αναφέρει ότι "έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το ΠΑΣΟΚ χάρις στον Γιώργο Παπανδρέου πάει για μεγάλη νίκη στις εκλογές... Και επειδή πιστεύουμε ότι το συμφέρον του τόπου συμβαδίζει με τα σχέδια και το πρόγραμμα του νέου ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης που θέλει να τα αλλάξει όλα στην χώρα, νομίζουμε ότι η νίκη πρέπει να καταλήξει σε θρίαμβο για να μπορέσει, έχοντας την όσο μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να γίνει επιτέλους ο τόπος μας μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα".

Tο

ΕΘΝΟΣ

δημοσιεύει πληροφορίες του σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις του Γ. Παπανδρέου: "Yιοθέτηση του αιτήματος για 35 ώρες απασχόληση την εβδομάδα, μη κρατικά πανεπιστήμια και αλλαγές στην εκπαιδευτική ύλη και στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ, αναμόρφωση στο ΕΣΥ, δωρεάν τσεκ απ κάθε χρόνο για όλους τους Έλληνες, μεταρρύθμιση στην περιφερειακή διοίκηση της χώρας. Eκμεταλλευόμενος τη μεγάλη δυναμική που αναπτύσσει η υποψηφιότητά του στην κοινωνία ο κ. Παπανδρέου στοχεύει σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα σηματοδοτεί -και θα ικανοποιεί- τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών της στον νέο κύκλο που εισερχόμασθε ενώ παράλληλα θα εδραιώνει εκ νέου την ηγεμονία του κυβερνώντος κόμματος και θα το επανασυνδέει με στρώματα με τα οποία έχει εδώ και καιρό προβλήματα".

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

γράφει ότι "την απαρχή μιας νέας εποχής 'βλέπει' η Μαρία Δαμανάκη πίσω από την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια χωρίς όρους. Από την πλευρά του ο Μίμης Ανδρουλάκης θεωρεί ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι 'το σωστό πρόσωπο τη σωστή στιγμή'".

Ο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

επισημαίνει, ότι "κάθε μέρα που περνάει, ο Γ. Παπανδρέου δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις για το κόμμα που σκέφτεται να διαμορφώσει τις προσεχείς ημέρες. Μιλάει για τη 'μεγάλη δημοκρατική παράταξη' και για συμμετοχική δημοκρατία. Με εφαλτήριο τις θέσεις που εκφράζει ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να παρουσιάσει μία νέα ολότερα δική του παράταξη".

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

σημειώνει ότι "ανατροπή στο πολιτικό κλίμα επέφερε η αλλαγή ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, η 'εισβολή' του Γιώργου Παπανδρέου στο προσκήνιο επέφερε και αλλαγή στο στιλ αντιπολίτευσης και στο ντύσιμο του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χαμήλωσε αισθητά τους τόνους και έδωσε εντολή στα στελέχη της ΝΔ να αποφεύγουν τις προσωπικές επιθέσεις".

H

ESPRESSO

προσθέτει ότι "Κώστας Καραμανλής - Γιώργος Παπανδρέου, σημειώσατε... απόλυτη ισοπαλία. Κάπως έτσι είδαν τη μάχη των δύο μεγάλων αντιπάλων στις επόμενες εκλογές οι πρώτες δημοσκοπήσεις (MRB - Μέτρο Ανάλυσις), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θα ήταν καλύτερη μία κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή ή μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Λαμβάνουν από 39,2% αμφότεροι".

Η

ΕΣΤΙΑ

αναφέρει ότι "κατά αρχήν είναι θετικό ότι ο εν δυνάμει νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την θέση του υπέρ της καταργήσεως του κρατικού μονοπωλίου των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όμως το ζητούμενο εν προκειμένω είναι κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ συμφωνία με τις θέσεις του αυριανού αρχηγού του".

Το

METRORAMA

αναφέρει ότι "κοινό στοιχείο και στις δύο δημοσκοπήσεις είναι η διατήρηση του προβαδίσματος της ΝΔ στην παράσταση νίκης, αλλά με διαφορά αρκετά μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, γεγονός που καταδεικνύει συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, στο ερώτημα 'ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός', Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμοι, ενώ το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου και η ΝΔ με τον κ. Καραμανλή θεωρούνται από τους ερωτηθέντες εξίσου κατάλληλες κυβερνήσεις".

ΤΑ ΝΕΑ

γράφουν ότι "'ξυπνά' το ΠΑΣΟΚ το 'ηλεκτροσόκ Γιώργου'. Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος για μεγάλες ρήξεις. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περιοδείας στην Αχαΐα, ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει έξι μεγάλες συγκεντρώσεις. Στη ΝΔ εντείνονται οι καβγάδες για Σαμαρά".

Σύμφωνα με τη

CITY PRESS

, "τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι εκλογές αποκτούν χαρακτήρα αναμέτρησης 'θρίλερ' με αβέβαιο αποτέλεσμα, το βέβαιο όμως είναι ότι αλλάζει προς το καλύτερο ο τρόπος άσκησης της πολιτικής και παρουσίασής της. Η πρωτοβουλία Σημίτη, η 'βελούδινη' διαδοχή, οι κινήσεις Παπανδρέου σε αναζήτηση μιας καλύτερης σχέσης πολιτικής και πολίτη και η επιλογή Καραμανλή υπέρ του μεσαίου χώρου ανεβάζουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 13:02 (Ώρα Λονδίνου)

Aλλαγή στάσης Nτενκτάς

Mε επιφυλάξεις υποδέχθηκε η Λευκωσία τη δήλωση Nτενκτάς

Δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης του Kυπριακού εμφανίζεται να κάνει για πρώτη φορά το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Aνάν ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Pαούφ Nτενκτάς.

Δείγματα της σημαντικής αυτής μεταβολής στην πολιτική του έδωσε ο κ. Nτενκτάς μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Pόιτερ, προς το οποίο δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το σχέδιο Aνάν παραμένει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε. Ωστόσο, η δουλειά που έχει γίνει είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και συνεχίζονται οι προσπάθειες με στόχο να φέρουμε το σχέδιο Aνάν σε ένα αποδεκτό σημείο».

Σημειώνεται, ότι οι δηλώσεις του κ. Nτενκτάς έγιναν την επομένη των επαφών που είχε με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στην Άγκυρα και της συμφωνίας για τη σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας στην κατεχόμενη Kύπρο.

Mε επιφυλάξεις έκανε δεκτή η κυπριακή κυβέρνηση τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του κ. Nτενκτάς.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Tουρκοκύπριου ηγέτη, ο Kύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε πως «οι αντιφατικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δημιουργούν σύγχυση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει η τουρκική πολιτική, ούτως ώστε να διαφανεί ποια είναι η θέση της Άγκυρας και εάν θα υπάρξουν προοπτικές προώθησης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δικών μας θέσεων».

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς επικεφαλής και υπεύθυνου για τις διαπραγματεύσεις, η συμμετοχή Σερντάρ Ντενκτάς, «ο οποίος έχει τις ίδιες θέσεις όπως και ο πατέρας του, στο νέο σχήμα το οποίο παρανόμως δημιουργείται φαίνεται ότι δεν αποτελούν θετικά στοιχεία».


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 12:36 (Ώρα Λονδίνου)

Aργούν τα σχολεία λόγω καιρού

Mε αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στους τρεις νομούς

Κλειστά παραμένουν τη Δευτέρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους νομούς Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας, ενώ τα σχολεία του νομού Γρεβενών άνοιξαν το πρωί μία ώρα αργότερα.

Οι νομαρχίες των παραπάνω νομών αποφάσισαν να μείνουν σήμερα τα σχολεία κλειστά εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη δυτική Μακεδονία και του παγετού που έχει σχηματισθεί.

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ισχύει μόνο για τη Δευτέρα.

Eν τω μεταξύ, λόγω του παγετού τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης, ενώ στο νομό Καστοριάς απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στα αυτοκίνητα που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο του νομού.

Επίσης, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, όπως και όσα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Αρναίας, μέσω Χολομώντα, ενώ δεν υπάρχουν αποκλεισμένα δημοτικά διαμερίσματα στους νομούς της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.


Ελγίνεια, Κύπρος και Ιράκ

Ενυπόγραφο άρθρο στην Ντέιλι Τέλεγκραφ τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο φιλοξενούν οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

Κατά τα άλλα, ο τύπος ασχολείται εκτενώς με την συνέντευξη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο BBC και τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ είχε ληφθεί πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

«Τα Ελγίνεια στην Αθήνα»

«Δώστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα» γράφει ο αρθρογράφος της

Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

Τζιμ Γουάιτ, ο οποίος πάντως διευκρινίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων επειδή θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την προβολή τους από το Βρετανικό Μουσείο, «όπου η είσοδος είναι δωρεάν, σε αντίθεση με την Ακρόπολη».

«Όμως, είναι ώρα να σταματήσει η διαμάχη για τα Μάρμαρα και το παζλ να συναρμολογηθεί, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν αυτό που έβλεπαν οι προσκυνητές στον Παρθενώνα πριν από 2.500.

Το πού θα εκθέτονται τα Μάρμαρα αφότου συγκεντρωθούν δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά το υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης σε ένα Ολυμπιακό έτος δεν είναι κακό μέρος για αρχή...», καταλήγει το σχόλιο.

«Αναβιώνουν οι ελπίδες για την Κύπρο»

Η Τέλεγκραφ κάνει ακόμα λόγο για «αναβίωση των ελπίδων για ενοποίηση της Κύπρου», καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία μεταξύ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Σερντάρ Ντενκτάς για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δίνει ώθηση στο σχέδιο Ανάν.

Σε κύριο άρθρο της για το ίδιο θέμα, η

Γκάρντιαν (Guardian)

, εκκινώντας από την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σχολιάζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι «τελείως εξωφρενική».

Και προσθέτει ότι «Ίσως οι ΗΠΑ βρουν ένα τρόπο να περάσουν αυτό το μήνυμα στους Τούρκους στρατηγούς, η επιμονή των οποίων δένει τα χέρια του κ. Ερντογάν και που θεωρούνται, μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ως τα κύρια εμπόδια για τη επίλυση του Κυπριακού».

Η Γκάρντιαν σημειώνει ακόμα ότι και η Ελλάδα, παρότι είναι απασχολημένη με τις εκλογές, «έχει σαφές συμφέρον στο να συμβάλει στην προσπάθεια ενοποίησης της Κύπρου πριν την ένταξή της στην ΕΕ την πρώτη Μαΐου.

Αν υπήρχε ποτέ μια κατάλληλη στιγμή για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης, αυτή είναι τώρα», υπογραμμίζει.

Αμφιβολίες για τον πόλεμο στο Ιράκ

Πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας είναι η παραδοχή του Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του στο BBC ότι ίσως και να μη βρεθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Ο πρωθυπουργός αμφισβητεί για πρώτη φορά ευθέως τον κεντρικό λόγο για το πόλεμο», παρατηρεί.

«Ο Τζορτζ Μπους αναζητούσε αφορμή για να εισβάλει στο Ιράκ από τον Ιανουάριο του 2001», γράφει η

Ιντιπέντεντ (Independent)

, αναφερόμενη στον σχετικό ισχυρισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Πολ Ο'Νιλ.

«Μεγάλος Αδελφός, Βρετανία, 2004» είναι ο πρώτος τίτλος της εφημερίδας που παραθέτει στοιχεία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο παρακολουθούμενη χώρα στον κόσμο, με 4 εκατομμύρια κάμερες κλειστού κυκλώματος να καταγράφουν τις κινήσεις των Βρετανών.

Για την Κύπρο, η Ιντιπέντεντ υποστηρίζει ότι η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού Ταλάτ-Ντενκτάς θα γίνει αποδεκτή με ικανοποίηση από την Τουρκία που επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού για να διευκολύνει τη δική της πορεία ένταξης στην ΕΕ.

FT: H πρόκληση των Δημοκρατικών

Τέλος, οι

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

σε κύριο άρθρο τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Η αυταρχική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπους άφησε τη χώρα με λιγότερο σεβασμό και φίλους από ότι είχε πριν από τρία χρόνια.

Η δε άστοχη δημοσιονομική πολιτική υπονόμευσε την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της Αμερικής.

Με δεδομένο αυτόν τον απολογισμό, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πράγμα που καθιστά τη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών...»


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολιτικό πραξικόπημα» στο Ιράν

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν βουλευτές στη Βουλή του Ιράν

O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό των μεταρρυθμιστών υποψηφίων από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου μήνα πρέπει να επιλυθεί δικαστικά.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο στις αποφάσεις του κράτους είπε ότι θα παρέμβει μόνο αφού εξαντληθούν οι νομικές διαδικασίες.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το συντηρητικό Συμβουλίο των Θεματοφυλάκων του Συντάγματος, απέκλεισε από τη συμμετοχή ως υποψηφίων στις εκλογές του Φεβρουαρίου, 80 από τους 290 νυν βουλευτές, με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Συνολικά το Συμβούλιο απέκλεισε δύο χιλιάδες μεταρρυθμιστές υποψηφίους.

Οι τοπικοί έφοροι που εποπτεύουν τη διεξαγωγή των εκλογών λένε ότι θα παραιτηθούν αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των υποψηφίων.

Ογδόντα μεταρρυθμιστές βουλευτές παραμένουν κλεισμένοι στο Κοινοβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι μεταρρυθμιστές βουλευτές χαρακτήρισαν την ενέργεια του Συμβουλίου «παράνομη» και «πολιτικό πραξικόπημα».

Μεταξύ εκείνων που έχουν αποκλεισθεί συγκαταλέγονται ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί, ο αδελφός του ιρανού προέδρου και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος καταδίκασε την κίνηση των»σκληροπυρηνικών» και ο Μοσέν Μιρνταμαντί, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας.

Οι μεταρρυθμιστές βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής, και χαρακτήρισαν την ενέργεια του Συμβουλίου «παράνομη» και «πολιτικό πραξικόπημα».

Στην ιρανική βουλή το μπλοκ των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζει την πολιτική του προέδρου Χαταμί έχει την πλειοψηφία.

«Έλλειψη σεβασμού στο Ισλάμ»

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τεχεράνη ο αποκλεισμός των νυν βουλευτών από τις επόμενες εκλογές, συνδέεται με την επιστολή που απέστειλαν στον πνευματικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με την οποία ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσημα η απόρριψη των υποψηφιοτήτων αιτιολογήθηκε, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, με έλλειψη σεβασμού στο Ισλάμ.

Ο πρόεδρος Χαταμί συνέστησε ηρεμία στους οπαδούς του, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις πρέπει να εκδηλωθούν με νόμιμα μέσα.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 11:43 (Ώρα Λονδίνου)

Δικάζεται ο Μιχαήλοβιτς

O Mιχάιλο Μιχαήλοβιτς

Οι Σουηδικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Μιχάιλο Μιχαήλοβιτς για την δολοφονία της υπουργού Εξωτερικών, Άνα Λιντ.

Ο εικοσιπεντάχρονος, Μιχάιλο Μιχαήλοβιτς, Σουηδός με γονείς Σέρβους, ομολόγησε την περασμένη εβδομάδα την ενοχή του.

Επί τέσσερεις σχεδόν μήνες αρνείτο ότι δολοφόνησε την Ανα Λιντ.

Ο δικηγόρος του δήλωσε κατ' επανάληψιν ότι πρόκεται για μη προσχεδιασμένη πράξη βίας, χωρίς πολιτικό κίνητρο.

Η Άνα Λιντ

Ωστόσο, ο δημόσιος κατήγορος είπε ότι ήταν προμελετημένο έγκλημα.

Η ενάγουσα αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τα ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του κ. Μιχαήλοβιτς.

Τα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν χίλιες σελίδες εγγράφων, δείγματα DNA, και βίντεο με τις κινήσεις του πριν και μετά την επίθεση.

Η δίκη του Μιχάιλο Μιχαήλοβιτς θα αρχίσει την Τετάρτη.

Η Άνα Λιντ ήταν μια από τις πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της Σουηδίας και εθεωρείτο πιθανόν να ανέλθει και στο πρωθυπουργικό αξίωμα.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 09:38 (Ώρα Λονδίνου)

«Φτερούγισμα» κορυφής για ΠΑΟΚ

Σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή ο ΠΑΟΚ μετά την νίκη επί του Ολυμπιακού

Μια εμφάνιση βγαλμένη από τα παλιά, έδωσε στον πολύ καλό ΠΑΟΚ, τη νίκη με 2-1 επί ενός προβληματικού Ολυμπιακού.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο «δικέφαλος του βορρά» είναι σε θέση να ελπίζει ακόμη και στην κατάκτηση του τίτλου καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με τρεις βαθμούς να τον χωρίζουν από την κορυφή.

Στο 65' σέντρα του Πάντου από τα δεξιά, ο Καστίγιο έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Τοχούρογλου (1-0).

Στο επόμενο λεπτό, ο Γιασεμάκης πήρε την μπάλα από τα αριστερά και έβγαλε την σέντρα. Ο Σαλπιγγίδης με δυνατό σουτ έκανε το 1-1 για τον ΠΑΟΚ.

Στο 88 σέντρα του Κουτσόπουλου, ο Σπάσιτς με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του Ελευθερόπουλου διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με τη νίκη της στην Ριζούπολη έσπασε μια αρνητική παράδοση που κρατούσε 15 ολόκληρα χρόνια, καθώς, την τελευταία φορά που κατάφερε να επιβληθεί επί των «ερυθρόλευκων» ήταν την σεζόν 1988-89.

Απογοήτευση στην ομάδα του Πειραιά και έντονες αποδοκιμασίες προς τους Δημήτρη Ελευθερόπουλο και Όλεγκ Προτάσοφ από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Ξάνθη - Παναθηναϊκός 0-1

Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην Ξάνθη εάν και δεν ικανοποίησε με την απόδοση του.

Οι «πράσινοι» είχαν την τύχη με το μέρος τους, καθώς κατάφεραν να σκοράρουν στην πρώτη επίσκεψη τους στα καρέ του αντιπάλου (4'), ενώ στην καλύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων για ισοφάριση (71') η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Ισμαήλ Μπα.

Στην ουσία ο Παναθηναϊκός έφυγε με τους τρεις βαθμούς στις αποσκευές του γιατί βρέθηκε απέναντι σε ένα χειρότερο αντίπαλο.

Ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα ανήκει δικαιωματικά στον Μίλτο Σαπάνη.

Ο πρώην παίκτης του Πανηλειακού σημείωσε το «χρυσό» γκολ του αγώνα στο 4', ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο αν δεν ακύρωνε - κακώς - ο διαιτητής τέρμα που πέτυχε στο 13' (με θαυμάσιο βολέ έξω από την περιοχή), υποδεικνύοντας τον Παπαδόπουλο σε θέση οφ-σάιντ.

ΑΕΚ - Αιγάλεω 2-2

Η Ένωση αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με το Αιγάλεω σε ένα συναρπαστικό αγώνα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα όμως, λόγω των έντονων αντιδράσεων από την κερκίδα.

Οπαδοί της ΑΕΚ έβριζαν ασταμάτητα τον Ντούσαν Μπάγεβιτς

Οπαδοί έβριζαν ασταμάτητα τον Μπάγεβιτς, τον καλούσαν να φύγει από την ομάδα και εκτόξευσαν προς το μέρος του πλαστικά καθίσματα και κούκλες με τη μορφή βατράχου!

Η ΑΕΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο γήπεδο δημιουργώντας διαρκώς ευκαιρίες.

Όμως όσο και να ήθελαν οι παίκτες της και να προσπάθησαν γι' αυτή τη νίκη, η οποία έχει μεγάλη σημασία στο πλασάρισμα στην τελική πρώτη τριάδα που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι επιθετικοί της Ένωσης ήταν αναποτελεσματικοί.

Στο 39' ο Κατσουράνης, και στο 71' ο Λυμπερόπουλος σκόραραν για την ΑΕΚ.

Αν και το Αιγάλεω δεν έδειχνε κάτι το αξιόλογο, με τα ατού του εξουδετερωμένα, κατάφερε δύο φορές να ισοφαρίσει, με έναν αμυντικό του, τον Ψωμά.

Στο 65' έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με μακρινό σουτ και δέκα λεπτά αργότερα πλάσαρε μετά από φάουλ του Μπάρκογλου.

Πανηλειακός - Πανιώνιος 0-0

Σαφώς επηρεασμένοι από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τον κακό αγωνιστικό χώρο, Πανηλειακός και Πανιώνιος έμειναν στο 0-0, χωρίς να ικανοποιήσουν με το θέαμα που πρόσφεραν τους λιγοστούς φιλάθλους, που βρέθηκαν εθνικό στο στάδιο του Πύργου.

Η ομάδα του Σάκη Τσιώλης παρέμεινε για τέταρτο συνεχόμενο αγώνα χωρίς νίκη, ενώ οι «κυανέρυθροι» δεν μπόρεσαν να αυξήσουν σε τρεις τις συνεχόμενες νίκες τους.

Ο Γιάννης Ταραλίδης αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα του Πανηλειακού (μπήκε αλλαγή στο 76') - αφού από την Δευτέρα θα ανήκει επίσημα στον Ολυμπιακό.

Άρης - Ακράτητος 3-0

Νίκη καθοριστικής σημασίας πέτυχε ο Άρης που κατάφερε να επιβληθεί στην Θεσσαλονίκη επί του Ακράτητου με 3-0.

Οι «κίτρινοι» ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και χωρίς να χρειαστεί να πιάσουν εντυπωσιακή απόδοση πήραν μια εύκολη νίκη και παράλληλα βαθιά βαθμολογική ανάσα ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος, την οποία πλέον μπορούν να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία, σε συνάρτηση και με τις αλλαγές που επίκεινται στα διοικητικά του συλλόγου.

Ο Ακράτητος μετά και από την σημερινή του ήττα βλέπει τον υποβιβασμό να φαντάζει αναπόφευκτος. Αμπελάς, Πασσαλής και Κούσας τα τέρματα για τον Άρη.

Χαλκηδόνα - Προοδευτική 2-1

Νίκη που την φέρνει στην 6η θέση της βαθμολογίας και κατ' επέκταση στην διεκδίκηση της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ πέτυχε η Χαλκηδόνα επί της Προοδευτικής με 2-1 στην Νεάπολη.

Ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο ήταν αρκετό για τους γηπεδούχους, αν και οι «βυσσινί» είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Αντωνόπουλο.

Τα γκολ για την Χαλκηδόνα οι Ντάγκας και Ζαχαρόπουλος.

ΟΦΗ - Ηρακλής 2-2

Το πρώτο παιχνίδι του 2004 δεν είχε νικητή. Στην Κρήτη, ΟΦΗ και Ηρακλής αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 σε έναν αγώνα με πολλές ιδιαιτερότητες.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ολυμπιακός 38

2. Παναθηναϊκός 37

3. ΠΑΟΚ 35

4. Αιγάλεω 31

5. ΑΕΚ 29

6. Ηρακλής 23

. Χαλκηδόνα 23

8. Πανιώνιος 22

9. ΟΦΗ 19

10. Ιωνικός 18

11. Ξάνθη 16

12. Πανηλειακός 15

13. Άρης 15

14. Καλλιθέα 11

15. Προοδευτική 9

16. Ακράτητος 7

Ο Κρητικός φορ του Ηρακλή βρέθηκε για πρώτη φορά στο γήπεδο που ανδρώθηκε, ύστερα από την επιστροφή του στην Ελλάδα για την ομάδα του «γηραιού» αλλά δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής από τους φιλάθλους του ΟΦΗ.

Τόσο ο Μαχλάς όσο και ο Κώστας Κιάσσος αποδοκιμάστηκαν έντονα και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα από τους Κρητικούς φιλάθλους.

Μόλις στο 8', ο Νίκος Μαχλάς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Χανιωτάκη κάνοντας το 1-0 αλλά στην αμέσως επόμενη φάση, ο Χολβάιν έκανε δώρο την ισοφάριση στον ΟΦΗ, με αυτογκόλ.

Με τον ίδιο όμως τρόπο, ο Ηρακλής πέρασε μπροστά στο σκορ, στο 34' όταν ο Ρουμπάκης στην προσπάθειά του να διώξει, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στον Ηρακλή.

Τελικά, τα πάντα κρίθηκαν στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, στο 47', όταν ο Ντεγιάνοφ εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

Καλλιθέα - Ιωνικός 0-1

Σημαντική νίκη που ίσως αποδειχτεί σωτήρια πέτυχε ο Ιωνικός.

Στον πρώτο του αγώνα για το 2004, νίκησε μέσα στην έδρα της, την Καλλιθέα (1-0) και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη της ομάδας του Βαγγέλη Βλάχου.

Αντίθετα, η Καλλιθέα ακόμη δεν έχει γνωρίσει την νίκη στην έδρα της και πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση βαθμολογικά, με μόλις 11 βαθμούς, ύστερα από 16 αγώνες.

Ο Νίκος Φρούσος πέτυχε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραήλ:«Κλάδον ελαίας προς τη Συρία»

Ο πρόεδρος Άσαντ έχει πει ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάφ προσκάλεσε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για να έχει ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

«Προσκαλώ τον πρόεδρο Άσαντ στην Ιερουσαλήμ για να διαπραγματευτεί σοβαρά με την ισραηλινή ηγεσία σε ό,τι αφορά τους όρους για την υπογραφή μιάς ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο πρόεδρος Κατσάφ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είπε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες με τη Συρία μπορεί να αρχίσουν αν η Δαμασκός «καταδικάσει την τρομοκρατία».

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Άσαντ είχε κανεί σαφές ότι ήταν έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Από τεχική άποψη το Ισραήλ και η Συρία είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον των υψωμάτων του Γκολάν που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις το 1967 διακόπησαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Συρίας είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να συμβάλουν για την αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου με το Ισραήλ.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Ντενκτάς: συζητήσεις για το σχέδιο Ανάν

Αφίσες των τουρκοκυπριακών κομμάτων

Στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του στη Λευκωσία είπε ότι γίνονται συζητήσεις για το σχέδιο Ανάν, το οποίο, σημειωτέον, έχει στο παρελθόν απορρίψει.

«Καταβάλλονται προσπάθειες να φέρουμε το σχέδιο Ανάν σε μια αποδεκτή μορφή, είπε ο κ. Ντενκτάς.

Εν τω μεταξύ, στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατέληξαν οι ηγέτες δύο Τουρκοκυπριακών κομμάτων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Συμμαχία Ταλάτ-Ντενκτάς

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, που ήρθε πρώτο στις εκλογές, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος, και γυιό του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία είναι υπέρ του σχεδίου για επανένωση της Κύπρου, κέρδισαν 25 έδρες ενώ τα κόμματα της εθνικιστικής παράταξης που είναι κατά του σχεδίου έλαβαν επίσης 25 έδρες.

Ο νέος συνασπισμός του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος θα ελέγχει 26 έδρες από τις 50 του κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις 19 έδρες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις 7 έδρες του Σερτάρ Ντενκτάς.

Όμως το κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία του Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο έλαβε 6 έδρες στις εκλογές, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού αλλά δεν δέχθηκε να συμμετάσχει.

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτρέψει την ένταξη μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία ως τον Μάιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η Άγκυρα έχει εντείνει τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης.

Την Πέμπτη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας εξέφρασαν την υποστήριξη τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δυο κοινοτήτων της Κύπρου μετά τον σχηματισμό νέας τουρκοκυπριακής κυβέρνησης.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 07:28 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράκ: Έντονη κριτική της πολιτικής Μπους

Η κυβέρνηση Μπούς έσπευσε να χαρακτηρίσει τις κατηγορίες του κ. Ο Νηλ «τελείως αβάσιμες»

Πρώην ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους έκανε ανοικτή επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου.

Ο Πολ Ο Νηλ που διετέλεσε υπουργός των Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατηγόρησε τον κ. Μπους ότι άρχισε να σχεδιάζει την εισβολή στο Ιράκ λίγες μέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Ο κ. Ο Νηλ ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση πέρσι υποστήριξε ότι ο κ. Μπους συστηματικά επεδίωκε να βρεί μία δικαιολογία για να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν και ότι ουδέποτε είδε στοιχεία που να αποδείκνυαν πως ο Ιρακινός ηγέτης είχε στη διάθεσή του όπλα μαζικής καταστροφής.

'Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα η επίθεση του κ. Ο Νηλ είναι η πλέον έντονη επίθεση που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος από πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σημειώνουμε ότι την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει αν ποτέ θα εντοπισθούν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 08:09 (Ώρα Λονδίνου)

Ισραήλ:«Κλάδον ελαίας προς τη Συρία»

Ο πρόεδρος Άσαντ έχει πει ότι είναι έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάφ προσκάλεσε τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για να έχει ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

«Προσκαλώ τον πρόεδρο Άσαντ στην Ιερουσαλήμ για να διαπραγματευτεί σοβαρά με την ισραηλινή ηγεσία σε ό,τι αφορά τους όρους για την υπογραφή μιάς ειρηνευτικής συμφωνίας» , είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο πρόεδρος Κατσάφ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είπε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες με τη Συρία μπορεί να αρχίσουν αν η Δαμασκός «καταδικάσει την τρομοκρατία».

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Άσαντ είχε κανεί σαφές ότι ήταν έτοιμος να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Από τεχική άποψη το Ισραήλ και η Συρία είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον των υψωμάτων του Γκολάν που κατέλαβαν οι ισραηλινές δυνάμεις το 1967 διακόπησαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Συρίας είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να συμβάλλουν για την αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου με το Ισραήλ.


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 05:16 (Ώρα Λονδίνου)

Το Ιράκ στο επίκεντρο

Ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Ο΄Νιλ ότι ο Τζορτζ Μπους αποφάσισε την εισβολή στο Ιράκ με του που ανέλαβε τα καθήκοντά του είναι ένα από τα κύρια θέματα του ευρωπαϊκού τύπου.

Η γερμανική

Ντι Βελτ (Die Welt)

κάνει λόγο για «σοβαρή καταγγελία εναντίον του Αμερικανού προέδρου», διατηρεί όμως αμφιβολίες για την βασιμότητα των ισχυρισμών.

«Υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να απαλλαγεί κανείς από τον δικτάτορα και η απειλή από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας εξ' αυτών», υποστηρίζει.

Η επίσης γερμανική

Ντι Ταγκεστσάιτουνγκ (Die Tageszeitung)

θεωρεί τους ισχυρισμούς του κ. Ο' Νιλ «εκρηκτικούς», γιατί δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν σχετιζόταν με την μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας μετά την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου.

«Τα λόγια του Πολ Ο' Νιλ θα πρέπει να προβληματίσουν τους Ευρωπαίους γιατί αποτελούν επιβεβαίωση -σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο- ενός γεγονότος που ήταν ήδη γνωστό», παρατηρεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αυστριακή

Ντι Πρέσε (Die Presse)

σημειώνει: «Ας είμαστε ειλικρινείς: Το ότι ο πόλεμος στο Ιράκ σχεδιαζόταν από την έναρξη της θητείας του κ. Μπους ήταν κοινό μυστικό στην Ουάσιγκτον εδώ και καιρό...»

«Αιχμάλωτοι πολέμου»

Η

Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung)

χαιρετίζει την ανακοίνωση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα τυγχάνει μεταχείρισης αιχμαλώτου πολέμου.

«Η Ουάσιγκτον κήρυξε τον πόλεμο στη Βαγδάτη και γι' αυτό ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αιχμάλωτος πολέμου», σχολιάζει.

Και η

Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ (Berliner Zeitung)

θεωρεί ότι η ανακοίνωση είναι «καλά νέα», γιατί δείχνει ότι «στον πόλεμο του Ιράκ οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμα βήμα προσέγγισης της διεθνούς κοινότητας»

Η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση εκτός από το να χορηγηθεί καθεστώς αιχμαλώτου πολέμου στον Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν «σκανδαλώδης».

«Μετά από τα αίσχη που διαπράχθησαν στο Γουαντάναμο που έχει γίνει μια μαύρη τρύπα του νόμου όπου εκατοντάδες κρατούμενοι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, η ανακοίνωση για τον Σαντάμ Χουσεΐν μοιάζει τουλάχιστον ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά της ελβετικής

Λα Λιμπερτέ (La Liberte)

στον παράγοντα Τουρκία όσον αφορά τις σχέσεις Δύσης-Ισλάμ, καθώς η εφημερίδα θεωρεί το ρόλο της γείτονος ζωτικής σημασίας και χαρακτηρίζει την Τουρκία «Δούρειο 'Ιππο των Αμερικανών, με ευρωπαϊκά όμως χρώματα...»


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 06:51 (Ώρα Λονδίνου)

«Φτερούγισμα» κορυφής για ΠΑΟΚ

Σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή ο ΠΑΟΚ μετά την νίκη επί του Ολυμπιακού

Μια εμφάνιση βγαλμένη από τα παλιά έδωσε στον πολύ καλό ΠΑΟΚ, τη νίκη με 2-1 επί ενός προβληματικού Ολυμπιακού.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο «δικέφαλος του βορρά» είναι σε θέση να ελπίζει ακόμη και στην κατάκτηση του τίτλου καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με τρεις βαθμούς να τον χωρίζουν από την κορυφή.

Στο 65' σέντρα του Πάντου από τα δεξιά, ο Καστίγιο έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Τοχούρογλου (1-0).

Στο επόμενο λεπτό, ο Γιασεμάκης πήρε την μπάλα από τα αριστερά και έβγαλε την σέντρα. Ο Σαλπιγγίδης με δυνατό σουτ έκανε το 1-1 για τον ΠΑΟΚ.

Στο 88 σέντρα του Κουτσόπουλου, ο Σπάσιτς με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του Ελευθερόπουλου διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με τη νίκη της στην Ριζούπολη έσπασε μια αρνητική παράδοση που κρατούσε 15 ολόκληρα χρόνια, καθώς, την τελευταία φορά που κατάφερε να επιβληθεί επί των ερυθρόλευκων ήταν την σεζόν 1988-89.

Απογοήτευση στην ομάδα του Πειραιά και έντονες αποδοκιμασίες προς τους Δημήτρη Ελευθερόπουλο και Όλεγκ Προτάσοφ από τους φίλους του Ολυμπιακού.

Ξάνθη-Παναθηναϊκός 0-1

Σπουδαία νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στην Ξάνθη εάν και δεν ικανοποίησε με την απόδοσή του.

Οι «πράσινοι» είχαν την τύχη με το μέρος τους, καθώς κατάφεραν να σκοράρουν στην πρώτη επίσκεψη τους στα καρέ του αντιπάλου (4'), ενώ στην καλύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων για ισοφάριση (71') η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Ισμαήλ Μπα.

Στην ουσία ο Παναθηναϊκός έφυγε με τους τρεις βαθμούς στις αποσκευές του γιατί βρέθηκε απέναντι σε ένα χειρότερο αντίπαλο.

Ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα ανήκει δικαιωματικά στον Μίλτο Σαπάνη.

Ο πρώην παίκτης του Πανηλειακού σημείωσε το «χρυσό» γκολ του αγώνα στο 4', ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει και δεύτερο αν δεν ακύρωνε - κακώς - ο διαιτητής τέρμα που πέτυχε στο 13' (με θαυμάσιο βολέ έξω από την περιοχή), υποδεικνύοντας τον Παπαδόπουλο σε θέση οφ-σάιντ.

ΑΕΚ-Αιγάλεω 2-2

Η Ένωση αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με το Αιγάλεω σε ένα συναρπαστικό αγώνα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα όμως, λόγω των έντονων αντιδράσεων από την κερκίδα.

Οπαδοί έβριζαν ασταμάτητα τον Μπάγεβιτς, τον καλούσαν να φύγει από την ομάδα και εκτόξευσαν προς το μέρος του πλαστικά καθίσματα και κούκλες με τη μορφή βατράχου!

Η ΑΕΚ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο γήπεδο δημιουργώντας διαρκώς ευκαιρίες.

Όμως όσο και να ήθελαν οι παίκτες της και να προσπάθησαν γι' αυτή τη νίκη, η οποία έχει μεγάλη σημασία στο πλασάρισμα στην τελική πρώτη τριάδα που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι επιθετικοί της Ένωσης ήταν αναποτελεσματικοί.

Στο 39' ο Κατσουράνης, και στο 71' ο Λυμπερόπουλος σκόραραν για την ΑΕΚ.

Αν και το Αιγάλεω δεν έδειχνε κάτι το αξιόλογο, με τα ατού του εξουδετερωμένα, κατάφερε δύο φορές να ισοφαρίσει, με έναν αμυντικό του, τον Ψωμά.

Στο 65' έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με μακρινό σουτ και δέκα λεπτά αργότερα πλάσαρε μετά από φάουλ του Μπάρκογλου.

Πανηλειακός-Πανιώνιος 0-0

Σαφώς επηρεασμένοι από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τον κακό αγωνιστικό χώρο, Πανηλειακός και Πανιώνιος έμειναν στο 0-0, χωρίς να ικανοποιήσουν με το θέαμα που πρόσφεραν τους λιγοστούς φιλάθλους, που βρέθηκαν εθνικό στο στάδιο του Πύργου.

Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη παρέμεινε για τέταρτο συνεχόμενο αγώνα χωρίς νίκη, ενώ οι «κυανέρυθροι» δεν μπόρεσαν να αυξήσουν σε τρεις τις συνεχόμενες νίκες τους.

Ο Γιάννης Ταραλίδης αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα του Πανηλειακού (μπήκε αλλαγή στο 76') - αφού από την Δευτέρα θα ανήκει επίσημα στον Ολυμπιακό.

Άρης-Ακράτητος 3-0

Νίκη καθοριστικής σημασίας πέτυχε ο Άρης που κατάφερε να επιβληθεί στην Θεσσαλονίκη επί του Ακράτητου με 3-0.

Οι «κίτρινοι» ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και χωρίς να χρειαστεί να πιάσουν εντυπωσιακή απόδοση πήραν μια εύκολη νίκη και παράλληλα βαθιά βαθμολογική ανάσα ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος, την οποία πλέον μπορούν να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία, σε συνάρτηση και με τις αλλαγές που επίκεινται στα διοικητικά του συλλόγου.

Ο Ακράτητος μετά και από την σημερινή του ήττα βλέπει τον υποβιβασμό να φαντάζει αναπόφευκτος. Αμπελάς, Πασσαλής και Κούσας τα τέρματα για τον Άρη.

Χαλκηδόνα-Προοδευτική 2-1

Νίκη που την φέρνει στην 6η θέση της βαθμολογίας και κατ' επέκταση στην διεκδίκηση της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ πέτυχε η Χαλκηδόνα επί της Προοδευτικής με 2-1 στην Νεάπολη.

Ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο ήταν αρκετό για τους γηπεδούχους, αν και οι «βυσσινί» είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Αντωνόπουλο.

Τα γκολ για την Χαλκηδόνα οι Ντάγκας και Ζαχαρόπουλος.

ΟΦΗ-Ηρακλής 2-2

Το πρώτο παιχνίδι του 2004 δεν είχε νικητή.

Στην Κρήτη, ΟΦΗ και Ηρακλής αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 σε έναν αγώνα με πολλές ιδιαιτερότητες.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς στο «Θ. Βαρδινογιάννης» δεν ήταν άλλος από το Νίκο Μαχλά.

Ο Κρητικός φορ του Ηρακλή βρέθηκε για πρώτη φορά στο γήπεδο που ανδρώθηκε, ύστερα από την επιστροφή του στην Ελλάδα για την ομάδα του «γηραιού» αλλά δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής από τους φιλάθλους του ΟΦΗ.

Τόσο ο Μαχλάς όσο και ο Κώστας Κιάσσος αποδοκιμάστηκαν έντονα και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα από τους Κρητικούς φιλάθλους.

Μόλις στο 8', ο Νίκος Μαχλάς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Χανιωτάκη κάνοντας το 1-0 αλλά στην αμέσως επόμενη φάση, ο Χολβάιν έκανε δώρο την ισοφάριση στον ΟΦΗ, με αυτογκόλ.

Με τον ίδιο όμως τρόπο, ο Ηρακλής πέρασε μπροστά στο σκορ, στο 34' όταν ο Ρουμπάκης στην προσπάθειά του να διώξει, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των γηπεδούχων, δίνοντας και πάλι το προβάδισμα στον Ηρακλή.

Τελικά, τα πάντα κρίθηκαν στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, στο 47', όταν ο Ντεγιάνοφ εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι διαμορφώνοντας το τελικό 2-2.

Καλλιθέα-Ιωνικός 0-1

Σημαντική νίκη που ίσως αποδειχτεί σωτήρια πέτυχε ο Ιωνικός.

Στον πρώτο του αγώνα για το 2004, νίκησε μέσα στην έδρα της, την Καλλιθέα (1-0) και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη της ομάδας του Βαγγέλη Βλάχου.

Αντίθετα, η Καλλιθέα ακόμη δεν έχει γνωρίσει την νίκη στην έδρα της και πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση βαθμολογικά, με μόλις 11 βαθμούς, ύστερα από 16 αγώνες.

Ο Νίκος Φρούσος πέτυχε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ολυμπιακός 38

2. Παναθηναϊκός 37

3. ΠΑΟΚ 35

4. Αιγάλεω 31

5. ΑΕΚ 29

6. Ηρακλής 23

. Χαλκηδόνα 23

8. Πανιώνιος 22

9. ΟΦΗ 19

10. Ιωνικός 18

11. Ξάνθη 16

12. Πανηλειακός 15

13. Άρης 15

14. Καλλιθέα 11

15. Προοδευτική 9

16. Ακράτητος 7


Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2004 - 04:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ελγίνεια, Κύπρος και Ιράκ

Ενυπόγραφο άρθρο στην Ντέιλι Τέλεγκραφ τίθεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο φιλοξενούν οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

Κατά τα άλλα, ο τύπος ασχολείται εκτενώς με την συνέντευξη του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο BBC και τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι η απόφαση για εισβολή στο Ιράκ είχε ληφθεί πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

«Τα Ελγίνεια στην Αθήνα»

«Δώστε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα» γράφει ο αρθρογράφος της

Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

Τζιμ Γουάιτ, ο οποίος πάντως διευκρινίζει ότι δεν τίθεται υπέρ της επιστροφής των Ελγινείων επειδή θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την προβολή τους από το Βρετανικό Μουσείο, «όπου η είσοδος είναι δωρεάν, σε αντίθεση με την Ακρόπολη».

«Όμως, είναι ώρα να σταματήσει η διαμάχη για τα Μάρμαρα και το παζλ να συναρμολογηθεί, ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν αυτό που έβλεπαν οι προσκυνητές στον Παρθενώνα πριν από 2.500.

Το πού θα εκθέτονται τα Μάρμαρα αφότου συγκεντρωθούν δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά το υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης σε ένα Ολυμπιακό έτος δεν είναι κακό μέρος για αρχή...», καταλήγει το σχόλιο.

«Αναβιώνουν οι ελπίδες για την Κύπρο»

Η Τέλεγκραφ κάνει ακόμα λόγο για «αναβίωση των ελπίδων για ενοποίηση της Κύπρου», καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία μεταξύ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Σερντάρ Ντενκτάς για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δίνει ώθηση στο σχέδιο Ανάν.

Σε κύριο άρθρο της για το ίδιο θέμα, η

Γκάρντιαν (Guardian)

, εκκινώντας από την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σχολιάζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι «τελείως εξωφρενική».

Και προσθέτει ότι «Ίσως οι ΗΠΑ βρουν ένα τρόπο να περάσουν αυτό το μήνυμα στους Τούρκους στρατηγούς, η επιμονή των οποίων δένει τα χέρια του κ. Ερντογάν και που θεωρούνται, μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ως τα κύρια εμπόδια για τη επίλυση του Κυπριακού».

Η Γκάρντιαν σημειώνει ακόμα ότι και η Ελλάδα, παρότι είναι απασχολημένη με τις εκλογές, «έχει σαφές συμφέρον στο να συμβάλει στην προσπάθεια ενοποίησης της Κύπρου πριν την ένταξή της στην ΕΕ την πρώτη Μαΐου.

Αν υπήρχε ποτέ μια κατάλληλη στιγμή για την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης, αυτή είναι τώρα», υπογραμμίζει.

Αμφιβολίες για τον πόλεμο στο Ιράκ

Πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας είναι η παραδοχή του Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του στο BBC ότι ίσως και να μη βρεθούν ποτέ όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

«Ο πρωθυπουργός αμφισβητεί για πρώτη φορά ευθέως τον κεντρικό λόγο για το πόλεμο», παρατηρεί.

«Ο Τζορτζ Μπους αναζητούσε αφορμή για να εισβάλει στο Ιράκ από τον Ιανουάριο του 2001», γράφει η

Ιντιπέντεντ (Independent)

, αναφερόμενη στον σχετικό ισχυρισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Πολ Ο'Νιλ.

«Μεγάλος Αδελφός, Βρετανία, 2004» είναι ο πρώτος τίτλος της εφημερίδας που παραθέτει στοιχεία ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο παρακολουθούμενη χώρα στον κόσμο, με 4 εκατομμύρια κάμερες κλειστού κυκλώματος να καταγράφουν τις κινήσεις των Βρετανών.

Για την Κύπρο, η Ιντιπέντεντ υποστηρίζει ότι η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού Ταλάτ-Ντενκτάς θα γίνει αποδεκτή με ικανοποίηση από την Τουρκία που επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού για να διευκολύνει τη δική της πορεία ένταξης στην ΕΕ.

FT: H πρόκληση των Δημοκρατικών

Τέλος, οι

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

σε κύριο άρθρο τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Η αυταρχική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπους άφησε τη χώρα με λιγότερο σεβασμό και φίλους από ότι είχε πριν από τρία χρόνια.

Η δε άστοχη δημοσιονομική πολιτική υπονόμευσε την μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της Αμερικής.

Με δεδομένο αυτόν τον απολογισμό, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πράγμα που καθιστά τη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών μια από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών...»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.