Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-11

  1. «Πολιτικό πραξικόπημα» στο Ιράν
  2. Αναβαθμίζουν οι ΗΠΑ το Ιντσιρλίκ
  3. Iράκ: Ένταση στο νότο, συλλήψεις στην Τικρίτ
  4. Εμμένουν στα δύο κράτη οι Παλαιστίνιοι
  5. Εμμένουν στα δύο κράτη οι Παλαιστίνιοι
  6. Δεν βρέθηκε ο Κάρατζιτς
  7. Kαταδίκη του Γκουαντάναμο
  8. Εμμένουν στα δύο κράτη οι Παλαιστίνιοι
  9. Γ. Παπανδρέου και δημοσκοπήσεις
  10. Iράκ: Ένταση στο νότο, συλλήψεις στην Τικρίτ
  11. Iράκ: Ένταση στο νότο, συλλήψεις στην Τικρίτ
  12. Κακοκαιρία και χιόνια
  13. Κατέκτησε το Όκλαντ η Λένα
  14. Κυβέρνηση συνασπισμού Ταλάτ-Ντενκτάς
  15. Ο Έλληνας... Μπλερ
  16. Κλείνει η «ψαλίδα» στην παράσταση νίκης
  17. Επιστροφή των Μαρμάρων θέλουν οι Βρετανοί
  18. Γ. Παπανδρέου και δημοσκοπήσεις
  19. Kαταδίκη του Γκουαντάναμο
  20. Εθνικό πένθος στην Αλβανία
  21. Διαφωνούν για την κατανομή των υπουργείων
  22. Ανακρίσεις για τις αιματηρές συγκρούσεις στο νότιο Ιράκ

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 23:09 (Ώρα Λονδίνου)

«Πολιτικό πραξικόπημα» στο Ιράν

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν βουλευτές στη βουλή του Ιράν

Το Συμβουλίο των Θεματοφυλάκων του Συντάγματος, απέκλεισε από τη συμμετοχή ως υποψηφίων στις εκλογές του Φεβρουαρίου, 80 από τους 290 νυν βουλευτές, με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μεταξύ εκείνων που έχουν αποκλεισθεί συγκαταλέγονται ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί, ο αδελφός του ιρανού προέδρου και αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος καταδίκασε την κίνηση των»σκληροπυρηνικών» και ο Μοσέν Μιρνταμαντί, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας.

Οι μεταρρυθμιστές βουλευτές αποχώρησαν από την αίθουσα της Βουλής, και χαρακτήρισαν την ενέργεια του Συμβουλίου «παράνομη» και «πολιτικό πραξικόπημα».

Στην ιρανική βουλή το μπλοκ των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζει την πολιτική του προέδρου Χαταμί έχει την πλειοψηφία.

«Έλλειψη σεβασμού στο Ισλάμ»

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τεχεράνη ο αποκλεισμός των νυν βουλευτών από τις επόμενες εκλογές, συνδέεται με την επιστολή που απέστειλαν στον πνευματικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενάι, με την οποία ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσημα η απόρριψη των υποψηφιοτήτων αιτιολογήθηκε, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, με έλλειψη σεβασμού στο Ισλάμ.

Ο πρόεδρος Χαταμί συνέστησε ηρεμία στους οπαδούς του, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις πρέπει να εκδηλωθούν με νόμιμα μέσα.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 23:57 (Ώρα Λονδίνου)

Αναβαθμίζουν οι ΗΠΑ το Ιντσιρλίκ

Την βάση του Ιντσιρλίκ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για την αναδιάρθρωση των δυνάμεων τους στο Ιράκ

Κωνσταντινούπολη, Άρης Χατζηστεφάνου

Ως ένα ακόμη βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την απόφαση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία ως κόμβο για την ανασυγκρότηση των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Τουρκία επιβεβαίωσαν χτες ότι η βάση χρησιμοποιείται ήδη για την απομάκρυνση από το Ιράκ περίπου 130.000 στρατιωτών που θα αντικατασταθούν από ελαφρύτερα οπλισμένη δύναμη.

Δημοσιεύμα της Ουάσινγκτον Ποστ ανέφερε ότι για τη χρήση της βάσης υπήρξε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας η οποία θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες και για τη χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα στο Ιντσιρλίκ, από όπου παλαιότερα εφορμούσαν τα αμερικανικά μαχητικά εναντίον του Ιράκ τα ξενοδοχεία προετοιμάζονται ήδη να υποδεχτούν χιλιάδες αμερικανούς υπαλλήλους και τις οικογένειές τους.

Αμερικανικές πηγές απέφυγαν να διευκρινίσουν αν ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση θα αυξηθεί σε σχέση με την περίοδο πριν από την εισβολή και κατάληψη του Ιράκ. Είναι πάντως βέβαιο ότι οι αλλαγές στο Ιντσιρλίκ εντάσσονται

στην ευρύτερη ανασυγκρότηση των αμερικανικών δυνάμεων που έχει αποφασίσει το Πεντάγωνο και η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη από το τέλος του δευτερου παγκόσμιου πολέμου.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται η απομάκρυνση σημαντικών δυνάμεων από τη Γερμανία.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 22:06 (Ώρα Λονδίνου)

Iράκ: Ένταση στο νότο, συλλήψεις στην Τικρίτ

Σε κατάσταση επιφυλακής οι βρετανικές δυνάμεις που έχουν τον έλεγχο στο νότιο Ιράκ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αμάρα αξιώνοντας αποζημίωση για τους νεκρούς, ενώ αναφέρεται ότι ρίχτηκαν πέτρες εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι το κύμα βίας ξεκίνησε το Σάββατο όταν Ιρακινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, θεωρώντας ότι είναι στόχος επίθεσης, ενώ οι Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Ιρακινό, πιστεύονταν ότι έφερε χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά.

Στη Βασόρα, σκοτώθηκε από αγνώστους ένας ιρακινής καταγωγής Αμερικανός πολίτης, που εργαζόταν σε υπηρεσία του δημοσίου.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν με έφοδο στο σπίτι του στην Τικρίτ, έναν Ιρακινό, ύποπτο για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Έφοδοι αμερικανικών δυνάμεων

Σε έφοδό τους εξάλλου σε δύο ξενοδοχεία στην ίδια πόλη, Ιρακινοί αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπούς, που είπαν ότι είναι μετανάστες εργάτες, θεωρούνται όμως ύποπτοι ως ισλαμιστές.

Βόρεια της Βαγδάτης, Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εργαστήριο κατασκευής βομβών και συνέλαβαν δύο άνδρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.

Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Μπακούμπα.

«Απομπαθοποίηση»

Την ύπαρξη σχεδίου για τον αποκλεισμό από τον δημόσιο τομέα ανθρώπων που συνεργάσθηκαν με το πρώην κυβερνών κόμμα του Ιράκ, Μπαθ, ανακοίνωσε το μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αχμάντ Σαλάμπι.

Σε συνέντευξή του ο κ. Σαλάμπι τόνισε ότι θα αποκλείονται από εργασία στο δημόσιο, όσοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στο Μπαθ.

Οι κατώτεροι στην υπαλληλική ιεραρχία που είχαν σχέσεις με το ίδιο κόμμα, θα συνταξιοδοτηθούν, είπε το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου.

Μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου επισκέφτηκαν την Κυριακή τη Νατζάφ, προκειμένου να συναντηθούν με τον ηγέτη των Σιϊτών Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή του στο αμερικανικό σχέδιο για τη σύγκλιση εθνοσυνέλευσης με στόχο το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, στην οποία θα μεταβιβασθεί από τις δυνάμεις κατοχής η εξουσία.

Στο Ιράκ η Παλάθιο

Τις ισπανικές δυνάμεις στην Αλ Ντιβανίγια του Νότιου Ιράκ επισκέφτηκε για τρίτη φορά η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Άνα Παλάθιο.

Η Ισπανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα τηςεργάζεται με εμμονή και επιμονή, όπως είπε, για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Ιράκ.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 22:12 (Ώρα Λονδίνου)

Εμμένουν στα δύο κράτη οι Παλαιστίνιοι

«Ρατσιστικό» χαρακτήρισε το «τείχος ασφαλείας» ο Αχμέντ Κουρέια

Περισσότεροι από 80.000 έποικοι και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κατά των σχεδίων του Αριέλ Σαρόν να διαλύσει εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες πήραν μέρος τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο και έχει τη θέληση να αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία, «αν σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία», δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

Η διευθέτηση του ζητήματος των κατεχομένων από το Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν, είναι το «κλειδί» στις εξελίξεις των σχέσεων με τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι υπήρξαν τους τελευταίους οκτώ μήνες μυστικές επαφές με τη Συρία, οι οποίες όμως διεκόπησαν, όταν υπήρξαν διαρροές στη δημοσιότητα για την πραγματοποίηση συναντήσεων.

Ανεπίσημη διάψευση από Δαμασκό

Οι επαφές έγιναν με πρόσωπα που είναι «πολύ κοντά» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ, είπε ο κ. Σαλόμ.

Αντίθετα στη Δαμασκό, αξιωματούχος του υπουργείου Ενημέρωσης, που διατήρησε την ανωνυμία του, διέψευσε ότι υπήρξαν μυστικές συνομιλίες και ότι η Συρία εμμένει στην πολιτική της που ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς πρωτοβουλίες, με τις οποίες καλείται το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό αραβικών εδαφών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε χωριό της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών ένας 16χρονος Παλαιστίνιος, ενώ ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Ναμπλούς, όταν εξερράγη βόμβα που έφερε μαζί του.

«Δύο κράτη»

Μετά από πρόσφατες δηλώσεις του περί πιθανότητας να επιλέξουν οι Παλαιστίνιοι τη λύση ενός κράτους, στο οποίο θα συνυπάρχουν με τους Ισραηλινούς, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, υπογράμμισε την Κυριακή στην Καλκίλια της Δυτικής Όχθης ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού.

Τόνισε συγχρόνως ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν είναι εφικτή, όσο συνεχίζεται η κατασκευή από τους Ισραηλινούς, του «ρατσιστικού», όπως το αποκάλεσε, τείχους ασφαλείας, που περνά από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ αιτιολογεί την κατασκευή του τείχους με την αναγκαιότητα αποτροπής επιθέσεων αυτοκτονίας, ενώ οι παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αποσκοπεί στην προσάρτηση υπό κατοχή εδαφών.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 21:17 (Ώρα Λονδίνου)

Εμμένουν στα δύο κράτη οι Παλαιστίνιοι

«Ρατσιστικό» χαρακτήρισε το «τείχος ασφαλείας» ο Αχμέντ Κουρέια

Περισσότεροι από 80.000 έποικοι και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κατά των σχεδίων του Αριέλ Σαρόν να διαλύσει εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες πήραν μέρος τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο και έχει τη θέληση να αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία, «αν σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία», δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

Η διευθέτηση του ζητήματος των κατεχομένων από το Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν, είναι το «κλειδί» στις εξελίξεις των σχέσεων με τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε ότι υπήρξαν τους τελευταίους οκτώ μήνες μυστικές επαφές με τη Συρία, οι οποίες όμως διεκόπησαν, όταν υπήρξαν διαρροές στη δημοσιότητα για την πραγματοποίηση συναντήσεων.

Ανεπίσημη διάψευση από Δαμασκό

Οι επαφές έγιναν με πρόσωπα που είναι «πολύ κοντά» στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ, είπε ο κ. Σαλόμ.

Αντίθετα στη Δαμασκό, αξιωματούχος του υπουργείου Ενημέρωσης, που διατήρησε την ανωνυμία του, διέψευσε ότι υπήρξαν μυστικές συνομιλίες και ότι η Συρία εμμένει στην πολιτική της που ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς πρωτοβουλίες, με τις οποίες καλείται το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό αραβικών εδαφών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε χωριό της Δυτικής Όχθης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών ένας 16χρονος Παλαιστίνιος, ενώ ένας 19χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Ναμπλούς, όταν εξερράγη βόμβα που έφερε μαζί του.

«Δύο κράτη»

Μετά από πρόσφατες δηλώσεις του περί πιθανότητας να επιλέξουν οι Παλαιστίνιοι τη λύση ενός κράτους, στο οποίο θα συνυπάρχουν με τους Ισραηλινούς, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, υπογράμμισε την Κυριακή στην Καλκίλια της Δυτικής Όχθης ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού.

Τόνισε συγχρόνως ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν είναι εφικτή, όσο συνεχίζεται η κατασκευή από τους Ισραηλινούς, του «ρατσιστικού», όπως το αποκάλεσε, τείχους ασφαλείας, που περνά από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ αιτιολογεί την κατασκευή του τείχους με την αναγκαιότητα αποτροπής επιθέσεων αυτοκτονίας, ενώ οι παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αποσκοπεί στην προσάρτηση υπό κατοχή εδαφών.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 19:48 (Ώρα Λονδίνου)

Δεν βρέθηκε ο Κάρατζιτς

«Άφαντος» παραμένει ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς

Για δεύτερη μέρα συνεχίσθηκαν την Κυριακή οι επιχειρήσεις της νατοϊκής δύναμης στη Βοσνία (SFOR) για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια του εμφυλίου στη Βοσνία και καταζητείται.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία νατοϊκές δυνάμεις πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους σε σπίτια και στο νοσοκομείο του Πάλε στην ανατολική Βοσνία, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Σερβονβόσνιος πρώην ηγέτης θα ζητούσε ιατρική βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της SFOR, Μάθιου Μπρόκ, δήλωσε στο γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες, αποσκοπούσε στη σύλληψη του Κάρατζιτς, ο οποίος όμως δεν βρέθηκε.

Ο ίδιος είπε ότι κατασχέθηκαν κατά τις έρευνες έγγραφα, τα οποία θα βοηθήσουν σε μελλοντικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη του Κάρατζιτς.

Αξιωματικός που συμμετείχε στην επιχείρηση δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι ο καταζητούμενος έχει επαφές με την οικογένειά του και ένα δίκτυο που τον προστατεύει.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 17:32 (Ώρα Λονδίνου)

Kαταδίκη του Γκουαντάναμο

Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση επειδή συνεχίζεται η κράτηση εκατοντάδων ατόμων στο Γκουαντάναμο, χωρίς τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι πρώτοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, πριν από δύο χρόνια.

Δύο χρόνια μετά, οι 660 κρατούμενοι δεν γνωρίζουν τις κατηγορίες για τις οποίες κρατούνται, καταγγέλλει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Οι κρατούμενοι δεν γνωρίζουν καν πότε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ούτε αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τους κρατουμένους ως παράνομους εχθρούς πολεμιστές στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος μπορεί να τους κρατά χωρίς να τους δοθούν τα δικαιώματα που ορίζει για τους αιχμαλώτους η Συνθήκη της Γενεύης.

Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι με τη μεταχείριση των κρατουμένων του Γκουαντάναμο αγνοεί τη διεθνή νομοθεσία.

Το κοινό, λέει ο οργάνωση, δεν ξέρει ούτε ποιοί είναι αυτοί οι κρατούμενοι ούτε τι έχουν κάνει.

Νεαρά άτομα

Οι περισσότεροι κρατούμενοι συνελήφθησαν πριν από δύο χρόνια κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι είναι μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, η οργάνωση Human Rights Watch λέει ότι ορισμένοι είναι, κατά πάσα πιθανότητα, απλοί πολίτες και τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι είναι 15 ετών ή και μικρότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ατόμων 16 και 17 ετών που κρατούνται μαζί με τους ενήλικες στο στρατόπεδο.

Η συνεχιζόμενη κράτησή τους, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, καταδικάζεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστές και δικηγόρους.

«Εξελίξεις προσεχώς με τους Βρετανούς»

Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η τύχη των εννέα Βρετανών που κρατούνται στη βάση του Γουαντάναμο, θα αποφασισθεί, «κατά τον ένα ή άλλο τρόπο», όπως είπε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που κρατούνται στο Γουαντάναμο, κρατούνται σε σχέση με την διένεξη στο Αφγανιστάν και τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως είναι μείζονος σημασίας να έχουν μία δίκαιη και αμερόληπτη δίκη.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Τάιμς έγραψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση άμβλυνε το αίτημά της να τεθούν υπό περιορισμό αορίστου διαρκείας οι Βρετανοί κρατούμενοι στο Γουανάναμοή να δικασθούν στη Βρετανία.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 18:33 (Ώρα Λονδίνου)

Εμμένουν στα δύο κράτη οι Παλαιστίνιοι

«Ρατσιστικό» χαρακτήρισε το «τείχος ασφαλείας» ο Αχμέντ Κουρέια

Μετά από πρόσφατες δηλώσεις του περί πιθανότητας να επιλέξουν οι Παλαιστίνιοι τη λύση ενός κράτους, στο οποίο θα συνυπάρχουν με τους Ισραηλινούς, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, υπογράμμισε την Κυριακή στην Καλκίλια της Δυτικής Όχθης ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών, ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού.

Τόνισε συγχρόνως ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν είναι εφικτή, όσο συνεχίζεται η κατασκευή από τους Ισραηλινούς, του «ρατσιστικού», όπως το αποκάλεσε, τείχους ασφαλείας, που περνά από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ αιτιολογεί την κατασκευή του τείχους με την αναγκαιότητα αποτροπής επιθέσεων αυτοκτονίας, ενώ οι παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αποσκοπεί στην προσάρτηση υπό κατοχή εδαφών.

Η διευθέτηση του ζητήματος των υψωμάτων του Γκολάν είναι το «κλειδί»για κάθε εξέλιξη στις ισραηλινο-συριακές σχέσεις

«Έτοιμο για διαπραγματεύσεις»

Το Ισραήλ είναι έτοιμο και έχει τη θέληση να αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Συρία, «αν σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία», δήλωσε στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν πριν τέσσερα χρόνια, εξαιτίας της διένεξης για τα υψώματα του Γκολάν, τα οποία βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, ενώ από το 1981 προσαρτήθηκαν στο Ισραήλ.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Γ. Παπανδρέου και δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

της Κυριακής: Ακίνητα 11 περιοχές - «χρυσάφι».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Σχέδιο μείωσης συντάξεων! Αποκάλυψη - βόμβα για την επικουρική ασφάλιση του ΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

της Κυριακής: Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Χωρίζουν οι δρόμοι Σημίτη - Παπανδρέου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

της Κυριακής: Τα 5 «κλειδιά» των εκλογών. Οι στρατηγικές κινήσεις των δύο αντιπάλων ως την 7η Μαρτίου. Ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

ΒΡΑΔΥΝΗ

της Κυριακής: Ανοίγει τους άσους ο Κώστας Καραμανλής. Η Νέα Δημοκρατία ξεδιπλώνει τη στρατηγική της νίκης.

ΕΘΝΟΣ

της Κυριακής: Ο Γιώργος ανατρέπει το προβάδισμα της ΝΔ. Τι δείχνει το πρώτο γκάλοπ.

Espresso

της Κυριακής: Μου έκλεψαν τον χρυσό λαχνό του Κρατικού Λαχείου. Η Νεκταρία Γιαννώτα υποστηρίζει ότι είχε στα χέρια της τα 10 εκατομμύριο ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

της Κυριακής: Ο Σημίτης Παπανδρεϊκός ή ο Παπανδρέου Σημιτικός; Τελικά έχουν... αυτομπερδευτεί από τις εξελίξεις, ενώ κρατά τους θήλακές του γερά ο πρωθυπουργός.

Η ΕΠΟΧΗ

: Γρήγορη αποκάλυψη! Απολίτικος αλλά και βαθειά συντηρητικός ο λόγος του Γιώργου Παπανδρέου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

: Νέο πολιτικό τοπίο. Υπεροχή ΝΔ, συσπείρωση ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες τάσεις, όπως καταγράφονται σε έρευνα της MRB.

Το ΚΑΡΦΙ

της Κυριακής: Αποκλειστικό: Τα σχέδιά μου (Γιώργος Παπανδρέου).

Η ΧΩΡΑ

της Κυριακής: Φουλ επίθεση του Κώστα. Πώς θα αντιμετωπίσει τα ΘΑ του Γ. Παπανδρέου. Στο φως τα ύπουλα σχέδια του ΠΑΣΟΚ.

Κυριακάτικη

ΑΥΓΗ

: Η αριστερά είναι εδώ! Απάντηση στην εικονική μονομαχία.

Κυριακάτικη

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Μέρες του '81 ξαναζεί η Ελλάδα. Ξεπέρασε και τον Ανδρέα ο Γιώργος.

Κυριακάτικη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Μοντέρνοι καιροί. Το νέο ΠΑΣΟΚ θέλει μόνο 14 υπουργούς και 9 αιρετές τοπικές κυβερνήσεις.

Κυριακάτικος

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: Κάλεσμα για ανατροπή του αντιλαϊκού σκηνικού.

Ο ΛΟΓΟΣ

της Κυριακής: Ξεκίνησε η προεκλογική «μάχη». Αποθεωτική υποδοχή Γ. Παπανδρέου στο Καλέντζι.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

της Κυριακής: Εγώ είμαι τ' αφεντικό! Τα μάζεψε ο Κώστας Σημίτης που ήθελε ρόλο «τοποτηρητή».

ΝΙΚΗ

: Μέρες του '81. Παλλαϊκή η υποδοχή του Γ. Παπανδρέου. Η Αχαΐα στέλνει πρώτη το μήνυμα της νίκης.

Traffic News

Κυριακής: Άφησε το τηλέφωνο και πήγαινε στο κρεβάτι. Πώς με επέλεξαν τα ροζ κυκλώματα. Οι μικρές αγγελίες που οδηγούν στην πορνεία.

ΤΥΠΟΣ

της Κυριακής: Ιδού ο πραγματικός Παπανδρέου. Ο «Τ.τ.Κ.» αποκαλύπτει το πολιτικό προφίλ του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

της Κυριακής: Από το κακό στο χειρότερο. Έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH» για τη Θεσσαλονίκη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

της Κυριακής: Μίλερ προς Γιώργο: Στείλτε στρατιώτες στο Ιράκ. Ωρολογιακή βόμβα από ΗΠΑ στη διαδικασία διαδοχής και εκλογών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

: EXPO 2008: Αισιοδοξία ότι θα κερδηθεί. Απαισιοδοξία αν δε γίνουν τα μεγάλα έργα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 16:45 (Ώρα Λονδίνου)

Iράκ: Ένταση στο νότο, συλλήψεις στην Τικρίτ

Σε κατάσταση επιφυλακής οι βρετανικές δυνάμεις που έχουν τον έλεγχο στο νότιο Ιράκ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αμάρα αξιώνοντας αποζημίωση για τους νεκρούς, ενώ αναφέρεται ότι ρίχτηκαν πέτρες εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι το κύμα βίας ξεκίνησε το Σάββατο όταν Ιρακινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, θεωρώντας ότι είναι στόχος επίθεσης, ενώ οι Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Ιρακινό, πιστεύονταν ότι έφερε χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά.

Στη Βασόρα, σκοτώθηκε από αγνώστους ένας ιρακινής καταγωγής Αμερικανός πολίτης, που εργαζόταν σε υπηρεσία του δημοσίου.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν με έφοδο στο σπίτι του στην Τικρίτ, έναν Ιρακινό, ύποπτο για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Έφοδοι αμερικανικών δυνάμεων

Σε έφοδό τους εξάλλου σε δύο ξενοδοχεία στην ίδια πόλη, Ιρακινοί αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπούς, που είπαν ότι είναι μετανάστες εργάτες, θεωρούνται όμως ύποπτοι ως ισλαμιστές.

Βόρεια της Βαγδάτης, Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εργαστήριο κατασκευής βομβών και συνέλαβαν δύο άνδρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.

Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Μπακούμπα.

«Απομπαθοποίηση»

Την ύπαρξη σχεδίου για τον αποκλεισμό από τον δημόσιο τομέα ανθρώπων που συνεργάσθηκαν με το πρώην κυβερνών κόμμα του Ιράκ, Μπαθ, ανακοίνωσε το μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αχμάντ Σαλάμπι.

Σε συνέντευξή του ο κ. Σαλάμπι τόνισε ότι θα αποκλείονται από εργασία στο δημόσιο, όσοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στο Μπαθ. ΟΙ κατώτεροι στην υπαλληλική ιεραρχία που είχαν σχέσεις με το ίδιο κόμμα, θα συνταξιοδοτηθούν, είπε το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου.

Μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου επισκέφτηκαν την Κυριακή τη Νατζάφ, προκειμένου να συναντηθούν με τον ηγέτη των Σιϊτών Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή του στο αμερικανικό σχέδιο για τη σύγκλιση εθνοσυνέλευσης με στόχο το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, στην οποία θα μεταβιβασθεί από τις δυνάμεις κατοχής η εξουσία.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 16:51 (Ώρα Λονδίνου)

Iράκ: Ένταση στο νότο, συλλήψεις στην Τικρίτ

Σε κατάσταση επιφυλακής οι βρετανικές δυνάμεις που έχουν τον έλεγχο στο νότιο Ιράκ

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αμάρα αξιώνοντας αποζημίωση για τους νεκρούς, ενώ αναφέρεται ότι ρίχτηκαν πέτρες εναντίον Βρετανών στρατιωτών.

Εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων δήλωσε ότι το κύμα βίας ξεκίνησε το Σάββατο όταν Ιρακινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, θεωρώντας ότι είναι στόχος επίθεσης, ενώ οι Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Ιρακινό, πιστεύονταν ότι έφερε χειροβομβίδες ή άλλα εκρηκτικά.

Στη Βασόρα, σκοτώθηκε από αγνώστους ένας ιρακινής καταγωγής Αμερικανός πολίτης, που εργαζόταν σε υπηρεσία του δημοσίου.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν με έφοδο στο σπίτι του στην Τικρίτ, έναν Ιρακινό, ύποπτο για επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Έφοδοι αμερικανικών δυνάμεων

Σε έφοδό τους εξάλλου σε δύο ξενοδοχεία στην ίδια πόλη, Ιρακινοί αστυνομικοί συνέλαβαν αλλοδαπούς, που είπαν ότι είναι μετανάστες εργάτες, θεωρούνται όμως ύποπτοι ως ισλαμιστές.

Βόρεια της Βαγδάτης, Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εργαστήριο κατασκευής βομβών και συνέλαβαν δύο άνδρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.

Συλλήψεις υπόπτων για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Μπακούμπα.

«Απομπαθοποίηση»

Την ύπαρξη σχεδίου για τον αποκλεισμό από τον δημόσιο τομέα ανθρώπων που συνεργάσθηκαν με το πρώην κυβερνών κόμμα του Ιράκ, Μπαθ, ανακοίνωσε το μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αχμάντ Σαλάμπι.

Σε συνέντευξή του ο κ. Σαλάμπι τόνισε ότι θα αποκλείονται από εργασία στο δημόσιο, όσοι κατείχαν σημαντικές θέσεις στο Μπαθ. ΟΙ κατώτεροι στην υπαλληλική ιεραρχία που είχαν σχέσεις με το ίδιο κόμμα, θα συνταξιοδοτηθούν, είπε το μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου.

Μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου επισκέφτηκαν την Κυριακή τη Νατζάφ, προκειμένου να συναντηθούν με τον ηγέτη των Σιϊτών Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή του στο αμερικανικό σχέδιο για τη σύγκλιση εθνοσυνέλευσης με στόχο το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, στην οποία θα μεταβιβασθεί από τις δυνάμεις κατοχής η εξουσία.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 11:25 (Ώρα Λονδίνου)

Κακοκαιρία και χιόνια

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση

Χιονίζει στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στη Φθιώτιδα, όπου περισσότερα από 30 χωριά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό αφού στην περιοχή του Δομοκού το χιόνι έφτασε τους 20 πόντους.

Στο δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς κρατούν ανοιχτό το δρόμο ενώ είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στις Ράχες Τυμφρηστού.

Σε ό,τι αφορά τα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, από το απόγευμα του Σαββάτου έχει διακοπεί κάθε συγκοινωνία.

Στη Θεσσαλονίκη χιόνι έπεσε στο Πανόραμα, τον Χορτιάτη και τον Άγιο Βασίλειο, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία.

Επίσης στο Λαγκαδά, καθώς και σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στους νομούς Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Φλώρινας τόσο στο επαρχιακό όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Στην Ημαθία αλυσίδες χρειάζονται στους δρόμους προς τα χιονοδρομικά κέντρα.

Στο νομό Ιωαννίνων έχουν αποκλειστεί τα χωριά Βραδέτο, Λάιστα, Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Δίκορφο και Μανασή στα Ζαγοροχώρια.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων, από το 25ο μέχρι το 80ο χιλιόμετρο, όπου η συγκοινωνία γίνεται με αλυσίδες, με μεγάλη δυσκολία.

Κλειστό είναι το πορθμείο Λευκίμης - Ηγουμενίτσας. Στον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί στις εθνικές οδούς Λαμίας - Αθηνών και Λαμίας - Λάρισας.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 11:56 (Ώρα Λονδίνου)

Κατέκτησε το Όκλαντ η Λένα

Άλλο ένα διεθνές τουρνουά κατέκτησε η Ελληνίδα τενίστρια Λένα Δανιηλίδου

Πέρυσι η Λένα Δανιηλίδου κατέκτησε το πρώτο «ASB Classic» της καριέρας της.

Ένα χρόνο μετά το μεγάλο της θρίαμβο στο Όκλαντ, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια επέστρεψε δριμύτερη και διατήρησε τον τίτλο στην κατοχή της, αφού στον τελικό επικράτησε της Αμερικανίδας, Άσλεϊ Χάρκλροντ με 6-3, 6-2.

Η 21χρονη τενίστρια έφτασε στην κατάκτηση του τρίτου επαγγελματικού τουρνουά της καριέρας της ενώ έγινε μόλις η δεύτερη αθλήτρια που κατακτά για δεύτερη σερί χρονιά το εν λόγω τρόπαιο, μετά την Πάτι Φέντικ, η οποία ήταν νικήτρια τρεις συνεχόμενες φορές (1987-'89).

Όπως σε όλους τους αγώνες που έδωσε στο Όκλαντ έτσι και στον τελικό, η Ελληνίδα τενίστρια δεν έχασε σετ.

Ωστόσο, μπήκε «μουδιασμένα» στον τελικό, επιτρέποντας στη 18χρονη αντίπαλό της να προηγηθεί με 3-1 στα γκέιμ.

Όμως στη συνέχεια με ένα σερί πέντε γκέιμ, έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου σετ ενώ το δεύτερο ήταν μάλλον τυπική διαδικασία, αφού χρειάστηκε μόλις μία ώρα και έξι λεπτά για να επαναλάβει τον περσινό της θρίαμβο.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Κυβέρνηση συνασπισμού Ταλάτ-Ντενκτάς

Αφίσες των τουρκοκυπριακών κομμάτων

Στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού κατέληξαν οι ηγέτες δύο Τουρκοκυπριακών κομμάτων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, που ήρθε πρώτο στις εκλογές, δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος, και γυιό του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία είναι υπέρ του σχεδίου για επανένωση της Κύπρου, κέρδισαν 25 έδρες ενώ τα κόμματα της εθνικιστικής παράταξης που είναι κατά του σχεδίου έλαβαν επίσης 25 έδρες.

Ο νέος συνασπισμός του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος θα ελέγχει 26 έδρες από τις 50 του κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις 19 έδρες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις 7 έδρες του Σερτάρ Ντενκτάς.

Όμως το κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία του Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο έλαβε 6 έδρες στις εκλογές, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού αλλά δεν δέχθηκε να συμμετάσχει.

Τη Δευτέρα εκπνέει η εντολή σχηματισμού κυβέρνηση που έχει δοθεί στον κ. Ταλάτ.

Στην Άγκυρα ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ντεντκάς αρνήθηκε ότι οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν σε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτρέψει την ένταξη μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία ως τον Μάιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η Άγκυρα έχει εντείνει τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης.

Την Πέμπτη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας εξέφρασαν την υποστήριξη τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δυο κοινοτήτων της Κύπρου μετά τον σχηματισμό νέας τουρκοκυπριακής κυβέρνησης.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 11:03 (Ώρα Λονδίνου)

Ο Έλληνας... Μπλερ

Σκληρή κριτική του προέδρου του Συνασπισμού για τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα

Για «ενίσχυση της ελληνικής εκδοχής του Μπλερισμού» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΣΥΝ στο ενωτικό ψηφοδέλτιο του «Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για την οποία είπε ότι από πολλές απόψεις συνδέεται με την προώθηση νέου πολιτικού σκηνικού, σηματοδοτεί την πορεία προς μια μετάλλαξη της κοινωνικής νομιμοποίησης της δημοκρατίας από μια ακομματική εξωθεσμική λειτουργία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η παραίτηση του Κώστα Σημίτη αποτελεί μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψει τα αρνητικά γι' αυτό δεδομένα, ενώ για τον κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αναδείχθηκε από τις δημοσκοπήσεις, επιβλήθηκε από τα ΜΜΕ και κατέλυσε, πριν καν εκλεγεί, την κομματική δομή του ΠΑΣΟΚ».


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 10:44 (Ώρα Λονδίνου)

Κλείνει η «ψαλίδα» στην παράσταση νίκης

Με θετικό τρόπο αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», σημαντικά περιορισμένο ωστόσο εν συγκρίσει με προηγούμενες μετρήσεις, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθησαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής», στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές» 41,3% προβλέπει τη ΝΔ και 31,9% το ΠΑΣΟΚ.

Το ποσοστό της απάντησης «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ» ανέρχεται στο 26,4%.

Στο ερώτημα «μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Παπανδρέου ή ΝΔ με Καραμανλή», η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη, με 39,5%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός υπερέχοντας του Κώστα Καραμανλή κατά 4,4%.

Το 44,6% θεωρεί τον κ. Παπανδρέου καταλληλότερο, έναντι 40,2% που προκρίνει τον κ. Καραμανλή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 10 του μήνα, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης με 12,5 μονάδες.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 51,4% και το ΠΑΣΟΚ 38,9%, ενώ το ποσοστό των «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ» φθάνει το 8%.

Ο κ. Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 33,2% των ερωτηθέντων, ενώ ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% και ο Κ. Σημίτης 11,3%.

Και στις δύο δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει ερώτημα για την πρόθεση ψήφου.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 10:54 (Ώρα Λονδίνου)

Επιστροφή των Μαρμάρων θέλουν οι Βρετανοί

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των Βρετανών που θέλουν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, γράφουν οι Κυριακάτικοι Τάιμς (Sunday Times).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πρόκειται να δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα, τώρα πλέον τα δύο τρίτα των Βρετανών πιστεύουν ότι τα Μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Επιπλέον πάνω από το 80% των Βρετανών συμφωνούν ότι θα ήταν καλή ιδέα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα ως μορφή δανεισμού στην Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο να διατηρήσει την ιδιοκτησία τους.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση, που έγινε πριν από δύο χρόνια, έδειξε ότι λιγότερο από το μισό του βρετανικού κοινού ήταν τότε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της βρετανικής εκστρατείας για την επιστροφή των Μαρμάρων, που αρχίζει νέα καμπάνια την Τετάρτη.

Η βρετανική εκστρατεία, γράφουν οι Σάντεϊ Τάιμς υποστηρίζεται από τον πρώην Βρετανό υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, τις ηθοποιούς Βανέσα Ρεντγκρέηβ και Φιόνα Σω και τους Χρυσούς Ολυμπιονίκες Λινφορντ Κρίστι και Τέσσα Σάντερσον.

Η βρετανική εκστρατεία αρχίζει την Τετάρτη νέα καμπάνια για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Απομίμηση Βιάγκρα

Η Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ (Ιndependent on Sunday) αποκαλύπτει ότι χιλιάδες Βρετανοί αγοράζουν απομίμηση των χαπιών Βιάγκρα από το ίντερνετ, από ιστοσελίδα με βρετανική διεύθυνση.

Οι αγοραστές πιστεύουν ότι αγοράζουν το περίφημο φάρμακο για την ανδρική ανικανότητα, στην πραγματικότητα όμως δεν παίρνουν Βιάγκρα.

Η Ομπσέρβερ (Οbserver) αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στα μέτρα που ετοιμάζεται να αναγγείλει η βρετανική κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης, μέχρι το τέλος του μήνα, δημοσίευσης της έκθεσης του δικαστή Χάτον για τις συνθήκες θανάτου του βρετανού εμπειρογνώμονα για τα όπλα του Ιράκ, καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 10:09 (Ώρα Λονδίνου)

Γ. Παπανδρέου και δημοσκοπήσεις

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

της Κυριακής: Ακίνητα 11 περιοχές - «χρυσάφι».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Σχέδιο μείωσης συντάξεων! Αποκάλυψη - βόμβα για την επικουρική ασφάλιση του ΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

της Κυριακής: Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Χωρίζουν οι δρόμοι Σημίτη - Παπανδρέου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

της Κυριακής: Τα 5 «κλειδιά» των εκλογών. Οι στρατηγικές κινήσεις των δύο αντιπάλων ως την 7η Μαρτίου. Ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

ΒΡΑΔΥΝΗ

της Κυριακής: Ανοίγει τους άσους ο Κώστας Καραμανλής. Η Νέα Δημοκρατία ξεδιπλώνει τη στρατηγική της νίκης.

ΕΘΝΟΣ

της Κυριακής: Ο Γιώργος ανατρέπει το προβάδισμα της ΝΔ. Τι δείχνει το πρώτο γκάλοπ.

Espresso

της Κυριακής: Μου έκλεψαν τον χρυσό λαχνό του Κρατικού Λαχείου. Η Νεκταρία Γιαννώτα υποστηρίζει ότι είχε στα χέρια της τα 10 εκατομμύριο ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

της Κυριακής: Ο Σημίτης Παπανδρεϊκός ή ο Παπανδρέου Σημιτικός; Τελικά έχουν... αυτομπερδευτεί από τις εξελίξεις, ενώ κρατά τους θήλακές του γερά ο πρωθυπουργός.

Η ΕΠΟΧΗ

: Γρήγορη αποκάλυψη! Απολίτικος αλλά και βαθειά συντηρητικός ο λόγος του Γιώργου Παπανδρέου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

: Νέο πολιτικό τοπίο. Υπεροχή ΝΔ, συσπείρωση ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες τάσεις, όπως καταγράφονται σε έρευνα της MRB.

Το ΚΑΡΦΙ

της Κυριακής: Αποκλειστικό: Τα σχέδιά μου (Γιώργος Παπανδρέου).

Η ΧΩΡΑ

της Κυριακής: Φουλ επίθεση του Κώστα. Πώς θα αντιμετωπίσει τα ΘΑ του Γ. Παπανδρέου. Στο φως τα ύπουλα σχέδια του ΠΑΣΟΚ.

Κυριακάτικη

ΑΥΓΗ

: Η αριστερά είναι εδώ! Απάντηση στην εικονική μονομαχία.

Κυριακάτικη

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Μέρες του '81 ξαναζεί η Ελλάδα. Ξεπέρασε και τον Ανδρέα ο Γιώργος.

Κυριακάτικη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Μοντέρνοι καιροί. Το νέο ΠΑΣΟΚ θέλει μόνο 14 υπουργούς και 9 αιρετές τοπικές κυβερνήσεις.

Κυριακάτικος

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: Κάλεσμα για ανατροπή του αντιλαϊκού σκηνικού.

Ο ΛΟΓΟΣ

της Κυριακής: Ξεκίνησε η προεκλογική «μάχη». Αποθεωτική υποδοχή Γ. Παπανδρέου στο Καλέντζι.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

της Κυριακής: Εγώ είμαι τ' αφεντικό! Τα μάζεψε ο Κώστας Σημίτη που ήθελε ρόλο «τοποτηρητή».

ΝΙΚΗ

: Μέρες του '81. Παλλαϊκή η υποδοχή του Γ. Παπανδρέου. Η Αχαΐα στέλνει πρώτη το μήνυμα της νίκης.

Traffic News

Κυριακής: Άφησε το τηλέφωνο και πήγαινε στο κρεβάτι. Πώς με επέλεξαν τα ροζ κυκλώματα. Οι μικρές αγγελίες που οδηγούν στην πορνεία.

ΤΥΠΟΣ

της Κυριακής: Ιδού ο πραγματικός Παπανδρέου. Ο «Τ.τ.Κ.» αποκαλύπτει το πολιτικό προφίλ του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

της Κυριακής: Από το κακό στο χειρότερο. Έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH» για τη Θεσσαλονίκη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

της Κυριακής: Μίλερ προς Γιώργο: Στείλτε στρατιώτες στο Ιράκ. Ωρολογιακή βόμβα από ΗΠΑ στη διαδικασία διαδοχής και εκλογών.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

: EXPO 2008: Αισιοδοξία ότι θα κερδηθεί. Απαισιοδοξία αν δε γίνουν τα μεγάλα έργα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 09:33 (Ώρα Λονδίνου)

Kαταδίκη του Γκουαντάναμο

Κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση επειδή συνεχίζεται η κράτηση εκατοντάδων ατόμων στο Γκουαντάναμο, χωρίς τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι πρώτοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, πριν από δύο χρόνια.

Δύο χρόνια μετά, οι 660 κρατούμενοι δεν γνωρίζουν τις κατηγορίες για τις οποίες κρατούνται, καταγγέλλει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Οι κρατούμενοι δεν γνωρίζουν καν πότε θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ούτε αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τους κρατουμένους ως παράνομους εχθρούς πολεμιστές στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος μπορεί να τους κρατά χωρίς να τους δοθούν τα δικαιώματα που ορίζει για τους αιχμαλώτους η Συνθήκη της Γενεύης.

Η οργάνωση Human Rights Watch κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι με τη μεταχείριση των κρατουμένων του Γκουαντάναμο αγνοεί τη διεθνή νομοθεσία.

Το κοινό, λέει ο οργάνωση, δεν ξέρει ούτε ποιοί είναι αυτοί οι κρατούμενοι ούτε τι έχουν κάνει.

Νεαρά άτομα

Οι περισσότεροι κρατούμενοι συνελήφθησαν πριν από δύο χρόνια κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι είναι μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, η οργάνωση Human Rights Watch λέει ότι ορισμένοι είναι, κατά πάσα πιθανότητα, απλοί πολίτες και τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι είναι 15 ετών ή και μικρότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ατόμων 16 και 17 ετών που κρατούνται μαζί με τους ενήλικες στο στρατόπεδο.

Η συνεχιζόμενη κράτησή τους, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, καταδικάζεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαστές και δικηγόρους.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 08:19 (Ώρα Λονδίνου)

Εθνικό πένθος στην Αλβανία

Ναυάγιο πλοίου που μετέφερε λαθρομετανάστες στις ιταλικές ακτές

Η Αλβανία κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους μετά το θάνατο 21 ανθρώπων που πνίγηκαν ή πέθαναν από το κρύο στην θάλασσα καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν παράνομα στην Ιταλία.

Η τραγωδία συνέβη όταν χάλασε η μηχανή του ιταλικού σκάφους που τους μετέφερε.

Οι προσπάθειες των ελικοπτέρων του Ιταλικού ναυτικού και της ακτοφυλακής να εντοπίσουν το πλοίο απέτυχαν, λόγω της κακοκαιρίας.

Από τους επιβάτες υπάρχουν 11 επιζώντες.

Το πλοίο που μετέφερε τους λαθρομετανάστες από την Αλβανία ανατράπηκε από τη θαλασσοταραχή.

Συλλήψεις υπόπτων

Τα πτώματα 18 ανδρών και 3 γυναικών παραδόθηκαν στις αλβανικές αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα.

Η αλβανική αστυνομία ειδοποίησε το ΝΑΤΟ την Παρασκευή το βράδυ όταν τα ραντάρ εντόπισαν το σκάφος να κατευθύνεται προς την Ιταλία.

Το πλοίο βρέθηκε από το ΝΑΤΟ γεμάτο νερό το πρωί του Σαββάτου.

Το ιταλικό ναυτικό δήλωσε ότι οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αυλώνας, στην Αλβανία.

Οι Αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν πέντε υπόπτους, ανάμεσά τους δύο αστυνομικούς.

Ταχύπλοα χρησιμοποιούνται συχνά από Αλβανούς που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν οικονομικούς μετανάστες παράνομα στη δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 07:34 (Ώρα Λονδίνου)

Διαφωνούν για την κατανομή των υπουργείων

Αφίσες των τουρκοκυπριακών κομμάτων

Διαφωνίες για την κατανομή των υπουργείων εμποδίζουν τους ηγέτες δύο Τουρκοκυπριακών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές, και ο Σερντάρ Ντενκτάς, του Δημοκρατικού κόμματος, είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς είναι γιος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

«Ετοιμάζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα» δήλωνε ο κ.Ταλάτ στον οποίο έχει δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο οποίος είναι υπέρ του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα υπουργεία για τα οποία ερίζουν οι ηγέτες των δύο κομμάτων είναι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών.

Εκτός συνασπισμού ο Ακιντζί

Στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία είναι υπέρ του σχεδίου για επανένωση της Κύπρου, κέρδισαν 25 έδρες ενώ τα κόμματα της εθνικιστικής παράταξης που είναι κατά του σχεδίου έλαβαν επίσης 25 έδρες.

Ο νέος συνασπισμός του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος θα ελέγχει 26 έδρες από τις 50 του κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις 19 έδρες του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις 7 έδρες του Σερτάρ Ντενκτάς.

Όμως το κίνημα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία του Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο έλαβε 6 έδρες στις εκλογές, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού αλλά δεν δέχθηκε να συμμετάσχει.

Τη Δευτέρα εκπνέει η εντολή σχηματισμού κυβέρνηση που έχει δοθεί στον κ. Ταλάτ.

Στην Άγκυρα ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ντεντκάς αρνήθηκε ότι οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν σε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτρέψει την ένταξη μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία ως τον Μάιο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η Άγκυρα έχει εντείνει τις πιέσεις για την εξεύρεση λύσης.

Την Πέμπτη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας εξέφρασαν την υποστήριξη τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δυο κοινοτήτων της Κύπρου μετά τον σχηματισμό νέας τουρκοκυπριακής κυβέρνησης.


Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2004 - 00:24 (Ώρα Λονδίνου)

Ανακρίσεις για τις αιματηρές συγκρούσεις στο νότιο Ιράκ

Ιρακινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών

Διαδήλωση κατά της ανεργίας που έγινε στην πόλη Αμάρα του νοτίου Ιράκ εξελίχθηκε το Σάββατο σε αιματηρές συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή Δανοί στρατιώτες ανακάλυψαν οβίδες που σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις θα μπορούσαν να περιείχαν χημικές ουσίες.

Αιματηρές συγκρούσεις

Οι βρετανικές δυνάμεις διεξάγουν ανακρίσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο των πέντε διαδηλωτών.

Η Ιρακινή αστυνομία άνοικε πυρ κατά των διαδηλωτών έξω από τα γραφεία της συμμαχίας και Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν ένα άνδρα που ετοιμαζόταν, όπως ισχυρίζονται, να τους ρίξει χειροβομβίδα.

Αργότερα Βρετανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν ακόμη άνδρα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμύνης.

Ο βρετανικός στρατός λέει ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί.

Οργισμένο πλήθος

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην Αμάρα, το πλήθος διαδήλωνε κατά της πρόσφατης εκλογής τοπικού κυβερνήτη και της ανεργίας στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και εκρηκτικές ύλες στην Ιρακινή αστυνομία που άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.

Οι Βρετανοί στρατιώτες παρενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη και άνοιξαν και αυτοί πυρ.

Αξιωματούχοι της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας λένε ότι ένας άνδρας έριξε δύο χειροβομβίδες και την ώρα που ετοιμαζόταν να ρίξει την τρίτη πυροβολήθηκε θανάσιμα από Βρετανό στρατιώτη.

Αργότερα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμύνης, ένας άλλος άνδρας, που πιστεύεται ότι κρατούσε χειροβομβίδα, τραυματίστηκε από Βρετανούς στρατιώτες.

Η ατμόσφαιρα στο νότιο Ιράκ ήταν σχετικά ήρεμη τους τελευταίους μήνες μέχρι την περασμένη εβδομάδα όταν η ιρακινή αστυνομία άνοιξε πυρ τραυματίζοντας διαδηλωτές στην πόλη Βασόρα.

Χημικά όπλα;

Δανοί στρατιώτες άνακάλυψαν 36 οβίδες την Παρασκευή βορείως της Βασόρας.

Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι μπορεί να περιείχαν χημική ουσία που ο ιρακινός στρατός είχε χρησιμοποιήσει εναντίον των Ιρανών στον πόλεμο Ίράν - Ιράκ από το 1980 ως το 1988.

Εκπρόσωπος των μονάδων της Δανίας είπε ότι οι οβίδες είχαν ταφεί πριν από 10 τουλάχιστον χρόνια.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.