Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 04-01-08

  1. Αεροπορικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα»
  2. Πανοραμικές φωτογράφιες από τον Άρη
  3. Σύσκεψη Άγκυρας για Κύπρο
  4. Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
  5. «Ο σύζυγος κρύβεται»
  6. Αμετάβλητα επιτόκια στην ευρωζώνη
  7. Σύσκεψη Άγκυρας για Κύπρο
  8. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  9. Διάσωση 13 ημέρες μετά το σεισμό
  10. Διάσωση 13 ημέρες μετά το σεισμό
  11. Στις 8 Φεβρουαρίου ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ
  12. Εκλογές
  13. Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ
  14. Αποφυλακίσεις και συλλήψεις
  15. Στις 8 Φεβρουαρίου ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ
  16. Θετικά δείγματα για Γ. Παπανδρέου
  17. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη
  18. Ήττα σοκ για ΠΑΟΚ
  19. Στο χείλος της εξάλειψης
  20. Πρωτοφανής οικονομική ενίσχυση στην εκστρατεία Μπους
  21. ΗΠΑ: Νέα μεταναστευτική πολιτική
  22. Απελευθερώνονται Ιρακινοί κρατούμενοι
  23. Βέλη κατά Μπους για τα όπλα του Ιράκ
  24. «Ελληνική δυναστεία»
  25. Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κ. Σημίτη

Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2004 - 00:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αεροπορικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα»

Η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της εταιρείας Flash Airline στην Ερυθρά Θάλασσα

Ένας κατάλογος αεροπορικών εταιρειών από οκτώ χώρες κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Οι εταιρείες αυτές απαγορεύεται να κάνουν χρήση του βρετανικού εναερίου χώρου.

Πρόκειται για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Γουϊνέα του Ισημερινού, τη Γκάμπια, τη Λιβερία και το Ταζικιστάν.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση του βρετανικού εναερίου χώρου στα αεροσκάφη των αεροπορικών εταιρειών Star Air και Star Universal από τη Σιέρα Λεόνε, των εθνικών αερογραμμών του Καμερούν και της Αλβανίας, και της Central Air Express από τη Δημοκρατία του Κογκό.

'Εχει γίνει αντιληπτό ότι σε μία ευρωπαϊκή χώρα ίσχυε η απαγόρευση για τη χρήση του εναερίου της χώρου για τα αεροσκάφη δύο εταιρειών από το 2002. Τα αεροσκάφη όμως των εταιρειών αυτών μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της Βρετανίας κατά το 2003.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 23:32 (Ώρα Λονδίνου)

Πανοραμικές φωτογράφιες από τον Άρη

Το διαστημικό όχημα της NASA

Το διαστημικό όχημα Σπίριτ έχει στείλει πίσω στη Γη την πρώτη έγχρωμη πανοραμική φωτογραφία της επιφάνειας του Άρη.

Τη φωτογραφία την πήρε η φωτογραφική μηχανή που έχει συνδεθεί στο Σπίριτ και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα την περιοχή του «κόκκινου πλανήτη» στην όποια το διαστημικό όχημα έχει προσεδαφισθεί.

Επιστήμονες στη ΝΑΣΑ λένε ότι η κατάσταση του οχήματος είναι πολύ καλή και ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της αποστολής του Σπίριτ.

Στην αρχή το όχημα θα εξερευνήσει τον κρατήρα Γκούσεβ.

Η εξερεύνεση του αριανού τοπίου θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα.

Το Σπίριτ ολοκλήρωσε τη φωτογράφηση της περιοχής στην οποία προσεδαφίσθηκε κοντά στον κρατήρα Γκούσεβ και τα αποτελέσματα της φωτογράφησης αυτής θα ληφθούν στη Γη την επόμενη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο φουσκωτός σάκος που κατασκευάσθηκε για να προστατεύσει το όχημα κατά την προσεδάφιση δεν έχει απομακρυνθεί ακόμη από το Σπίριτ.

Ο σάκος βρίσκεται μπροστά στο όχημα και εμποδίζει την ομαλή του πορεία.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 17:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σύσκεψη Άγκυρας για Κύπρο

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου τουρκοκυπριακού κόμματος συμμετείχε στη σύσκεψη της Άγκυρας

Οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου έχουν σειρά ξεχωριστών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι «ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας έχει ζητήσει να σχηματίσουμε μία ευρείας βάσεως κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

Το πρωί της Πέμπτης οι τέσσερις Τουρκοκύπριοι ηγέτες είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι οι τροποποιήσεις που έχει επεξεργασθεί η τουρκική διπλωματία στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν για την επανένωση της Κύπρου και την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Μετά το τέλος των συνομιλιών σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι η Άγκυρα «εξακολουθεί να στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επιβεβαιώνει την πολιτική της βούληση για την ταχεία επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων, «με βάση τις πραγματικότητες» που έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο, «σε αλληλεγγύη και συνεργασία» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκάς.

Αναφέρεται επίσης ότι επικράτησε ταυτότητα απόψεων ότι η έναρξη πρωτοβουλιών για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» θα αποβεί ωφέλιμη.

Αντίδραση Λευκωσίας

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Άγκυρα καθώς και η πρόσκληση στους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, αποδεικνύει ότι την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό καθορίζει η Τουρκία και όχι η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι είναι φανερή η προσπάθεια της Τουρκίας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και ότι επιχειρεί με διπλωματικούς χειρισμούς να εξυπηρετήσει τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς.

Αναγγελία επίσκεψης Πρόντι

Στο μεταξύ στην Άγκυρα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, για συνομιλίες σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Πρόντι θα είναι ο πρώτος επικεφαλής της Κομισιόν που επισκέπτεται επίσημα την Άγκυρα εδώ και 40 χρόνια, όταν η Τουρκία υπέγραψε το 1963 συμφωνία σύνδεσης με την τότε ΕΟΚ.


Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ

Στόχο των Ιρακινών αντιστασιακών αποτελούν συχνά τα αμερικανικά ελικόπτερα

Στο Ιράκ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι εννιά επιβαίνοντες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού κατοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ελικόπτερο ήταν τύπου Μπλακ Χοκ και τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα ήταν στρατιώτες.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές στη Βαγδάτη λένε ότι το ελικόπτερο είχε τετραμελές πλήρωμα και μετέφερε τέσσερις επιβάτες.

Ελικόπτερο με τετραμελές πλήρωμα και τέσσερις επιβάτες πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στη Φαλούτζα. Δεν υπάρχουν επιζώντες

Εκπρόσωπος Αμερικανικού στρατού

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά ή εάν παρουσίασε κάποια μηχανική βλάβη.

Η πτώση του ελικοπτέρου σημειώθηκε κοντά στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, περιοχή που και στο παρελθόν υπήρξε εστία αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής.

Ένα αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη την περασμένη Παρασκευή στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός πεζοναύτης και να τραυματιστεί ένας συνάδελφός του.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 19:42 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο σύζυγος κρύβεται»

Η Λίζα Μινέλι και ο Μπομ Γκεστ την ημέρα του γάμου τους

Παρουσίασθηκε στην ακρόαση που έχει σχέση με την υπόθεση του διαζυγίου της και ισχυρίσθηκε ότι ο σύζυγός της Ντέϊβιντ Γκεστ θέλει να αποφύγει τις ιατρικές εξετάσεις και γι' αυτό κρύβεται στη Χαβάϊ.

Πρόκειται για το μεγάλο αστέρι του θεάματος τη Λίζα Μινέλι που έχει εμπλακεί σε μία «σκληρή» δικαστική αντιπαράθεση με τον συζυγό της Ντέϊβιντ Γκεστ που ζητάει αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πρόκληση σωματικών βλαβών και ψυχική οδύνη.

Ο Γκεστ ισχυρίζεται ότι η Μινέλι του επιτέθηκε και του προκάλεσε σωματικές κακώσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα υγείας.

Από την πλευρά της η Μινέλι υποστηρίζει ότι ο Γκεστ την έκλεψε και της πήρε χρήματα που της ανήκαν.

Ο δικαστής που είναι υπεύθυνος για την εκδίκαση της υπόθεσης είπε ότι σύμφωνα με την προγαμιαία συμφωνία των δύο άμεσα ενδιαφερομένων μερών τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους μετά τη έκδοση του διαζυγίου θα πρέπει να χωρισθούν σε δύο ίσα μέρη.

Ο συνήγορος του Γκεστ ισχυρίζεται ότι με βάση την προγαμιαία συμφωνία ο καθένας από τους δύο αντίδικους μπορεί να κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία που του ανήκαν όταν έγινε ο γάμος.

Ο Γκεστ έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Λίζα Μινέλι καταθέτοντας αίτηση για διαζύγιο ενώ παράλληλα ζητάει αποζημίωση για σωματικές βλάβες και ψυχική οδύνη.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 17:58 (Ώρα Λονδίνου)

Αμετάβλητα επιτόκια στην ευρωζώνη

Στο 2% διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 2% το βασικό επιτόκιο δανεισμού που ισχύει στις χώρες της Ευρωζώνης.

Και αυτό παρά τις ανησυχίες ορισμένων οικονομολόγων και παραγόντων που θεωρούσαν ότι η ραγδαία άνοδος του ευρώ καθιστά δύσκολη την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια με το επιχείρημα ότι η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση θα αντισταθμίσει εν μέρει οποιαδήποτε ζημιά υποστούν οι εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης από το ισχυρό ευρώ.

Πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, απηχώντας τις απόψεις επιχειρηματιών, ζήτησε από την Τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων.

Δηλώσεις Τρισέ

Εξάλλου ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την απόφαση, δήλωσε η Τράπεζα δεν συμμερίζεται τη μεγάλη ρευστότητα που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος.

«Εμείς ποντάρουμε στην οικονομική σταθερότητα, στη σταθερότητα γενικώς και δεν συμπαθούμε ιδιαιτέρως την υπερβολική ρευστότητα ή τις αναταραχές» είπε ο κ. Τρισέ.

Πριν τη σημερινή απόφαση, οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 2% και ότι θα περιμένει ως το δεύτερο εξάμηνο του 2004, πριν αυξήσει τα επιτόκια, ώστε να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 17:03 (Ώρα Λονδίνου)

Σύσκεψη Άγκυρας για Κύπρο

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου τουρκοκυπριακού κόμματος συμμετείχε στη σύσκεψη της Άγκυρας

Οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου έχουν σειρά ξεχωριστών συναντήσεων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν.

Το πρωί της Πέμπτης οι τέσσερις Τουρκοκύπριοι ηγέτες είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι οι τροποποιήσεις που έχει επεξεργασθεί η τουρκική διπλωματία στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν για την επανένωση της Κύπρου και την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών.

Μετά το τέλος των συνομιλιών σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι η Άγκυρα «εξακολουθεί να στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επιβεβαιώνει την πολιτική της βούληση για την ταχεία επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων, «με βάση τις πραγματικότητες» που έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο, «σε αλληλεγγύη και συνεργασία» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκάς.

Αναφέρεται επίσης ότι επικράτησε ταυτότητα απόψεων ότι η έναρξη πρωτοβουλιών για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» θα αποβεί ωφέλιμη.

Αντίδραση Λευκωσίας

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η σύσκεψη που πραγματοποιείται στην Άγκυρα καθώς και η πρόσκληση στους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, αποδεικνύει ότι την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό καθορίζει η Τουρκία και όχι η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι είναι φανερή η προσπάθεια της Τουρκίας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει και ότι επιχειρεί με διπλωματικούς χειρισμούς να εξυπηρετήσει τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς.

Αναγγελία επίσκεψης Πρόντι

Στο μεταξύ στην Άγκυρα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, για συνομιλίες σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Πρόντι θα είναι ο πρώτος επικεφαλής της Κομισιόν που επισκέπτεται επίσημα την Άγκυρα εδώ και 40 χρόνια, όταν η Τουρκία υπέγραψε το 1963 συμφωνία σύνδεσης με την τότε ΕΟΚ.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Η καλύτερη θέση από την οποία ο Σαντάμ μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον ελεύθερο κόσμο, είναι η θέση του Ειδικού Συμβούλου του κ. Μπους και γενικότερα του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα Μέσης Ανατολής! ΄Ετσι οι επόμενες γενοκτονίες που σχεδιάζονται στην περιοχή μπορεί να γίνουν με ακόμη μικρότερες αντιδράσεις . Σαράντα χρόνια φούρναρης, έχει ψηηηηήσει!!!

Kώστας (Ηράκλειο Κρήτης)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Δίκαιη δίκη, αιχμάλωτος πολέμου, πιθανοί τρόποι άσκησης δίωξης, θανατική ποινή, αμερικανική προπαγάνδα, προσωρινή ηγεσία στο Ιράκ. Σαντάμ Χουσείν, Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ κ.λ.π.

Ποιος όμως θα σβήσει από το μυαλό μου τις εικόνες με τα ακρωτηριασμένα παιδιά από το στρατό του Σαντάμ και τα έξυπνα όπλα του Μπους Τζούνιορ;;;

Mαρία Σ. (Ηράκλειο Κρήτης)

Nομίζω ότι θα πρέπει στη δίκη να είναι συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ ο Μπους και ο Μπλερ!

Νίκος (Σουηδία)

Σε ουδέτερη χώρα με δικαστές που θα εκλέξει ο γγ του ΟΗΕ εξουσιοδοτημένος από τα κράτη μέλη. (...)

Μαίρη Πίνη (Ελλάς)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι () αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται () από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Μάνος (Αθήνα)

Καλώς συνελήφθη και σαν παράγοντας ανωμαλίας θα πρέπει να δικαστεί στη χώρα, του καθόσον τα εγκλήματα συντελέσθηκαν εκεί, από έγκυρη δικαστική αρχή, διεθνώς αναγνωρισμένη, ώστε και η απόφαση να είναι αξιόπιστη.

Θα ανορθωθεί έτσι η εικόνα του Ιράκ στο εσωτερικό που τη χρειάζεται ο λαός να φανεί επιτέλους ότι κάτι αρχίζει να γίνεται στην κρατική υπόσταση της χώρας και παράλληλα οι ΗΠΑ να ωφεληθούν αφού θα δει ο κόσμος ότι σέβονται τον λαό του Ιράκ έστω σ'αυτή την ιστορική στιγμή.

Δεν είναι συμφέρον κανενός να βγαίνει μια εικόνα των ΗΠΑ ότι δεν λογαριάζουν και δεν σέβονται κανέναν. ()

Χρήστος Κλαδευτήρας (Αστακός Αιτ/νίας)

The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Ο Σαντάμ-μαριονέτα πετάχτηκε -προς το παρόν- στο κουβά με τα άχρηστα......Ο Μπους-Σπαθάρης εισπράττει τα χειροκροτήματα για τη παράσταση......! Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος χωρίς όλους αυτούς πίσω από το πανί.

George Bissias (Houston, Texas, USA)

Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία διάβασα στα περισσότερα μηνύματα.

Αυτό όμως που δεν έχει εξηγηθεί είναι πως δεν κατάφεραν οι γίγαντες αμερικανοί να συλλάβουν κάποιον από τους σωσίες του Σαντάμ αφού αυτό θα ήταν ευκολότερο.

Μήπως τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Σαντάμ και στα χέρια των αμερικανών βρίσκεται κάποιος σωσίας του.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πετάμε σε ένα λαγούμι κάποιον από τους Σαντάμ που έπεσε στα χέρια μας, () και βρίσκουμε () ότι αυτός είναι ο δολοφόνος.

Από την πλευρά του ο Σαντάμ δεσμεύεται να σιωπήσει και έτσι μαζί με τη ζωή του παίρνει παράταση ζωής και η σκληρά δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια αμερικανική τρομοκρατική μηχανή κατά της "τρομοκρατίας".

Tassos (Ελλάδα)

O Πινοσέτ της Χιλής ήταν και αυτός ένας δικτάτορας όπως ο Σαντάμ και τόσοι άλλοι που επέβαλαν οι αγγλοαμερικανοι.

Όταν ζητήθηκε όμως η έκδοσή του από την Ισπανία οι Άγγλοι τον έστειλαν πίσω στη Χιλή γιατί ήταν το καλό παιδί τους που μέχρι και βάσεις παραχώρησε στους Άγγλους στο πόλεμο τους με την Αργεντινή για τις Malvinas (Φόκλαντ;) παρά το ότι είναι (τα νησιά) στα χωρικά ύδατα της Αργεντινής.

He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι αυτή τη στιγμή αιχμάλωτος πόλεμου και θα πρέπει να τύχει κάθε μεταχείρισης που προβλέπεται για τους αιχμάλωτους πόλεμου από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο (κύριος) τεξανός Μπους και ο όμοιος του Μπλερ είναι εγκληματίες πόλεμου και θα πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που έχουν διαπράξει και διαπράττουν κατά της ανθρωπότητας.

Μάνος (Αθήνα)

Να κρεμαστεί απ τη γλώσσα.

Nikos M. (Toronto,Canada)

Saddam Hussein is as elusive as are the weapons of mass destruction, ie if you capture Saddam you have captured the weapons of mass destruction and vice versa.

So please mr Bush mr Blair and mr Howard help me understand which comes first the chicken or the egg?

Time is on your side please do not rush do it right this time ()

Peter Stavropoulos (Australia)

Let's face reality for a change. The only fair trial for Saddam Hussein is the one which will put him away for ever.

I don't think anyone seriously doubts that he is guilty of the hideous crimes against humanity he is being accused of.

Now how that is supposed to happen, is not really that important.

Far West justice will do, as will any other.

What should be avoided is 1) physical lynching by angry mobs, and 2) the possibility of later parole, which will allow Saddam to come out of jail one day as a victor, as Hitler did in 1924.

President Bush won't go to jail. He is needed for another presidential term.

Manolis Lygounis (San Jose, CA, USA)

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για το αν ο Σαντάμ έκανε το Ιράκ να υποφέρει. Φανταστείτε όμως αν ο Σαντάμ είναι εγκληματίας πολέμου, τότε τι πρέπει να πούμε για τον Μπους και τον Μπλερ. Αυτούς ποιος θα τους δικάσει?

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (Κύπρος)

Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!!

Sophie (Toronto, Canada)

Saddam Hussein should be sentenced to death. He has murdered millions of Iraqis and has ravaged his own country. Good riddance, Mr Saddam!

Kostas Papadopoulos (London, UK)

Perhaps one should look at the bigger picture, instead of the capture of a dictator.

οι εκάστοτε Αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν;

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

For example, who was responsible for the installation of this dictator in Iraq? Why was he installed? Who had the most to gain? Who were his supporters on the international front?

The above questions point to the U.S.

How will they be held responsible for the placing and support of this dictator?

The attack on Iraq was the opening of Pandora's box. () The domino effect of this war is immense and it appears that the common denominator is "oil/money".

The war has not only destabilized the Middle East, but the world as a whole. It has served to divide and not unite.

() Are we all safer with Saddam out of the way? Heck No!!! Our troubles have just begun.

Sophie (Toronto, Canada)

()Δύσκολη η μεταστροφή σε κλειστές κοινωνίες, ειδικά σε αυτές, που δεν μετακινούνται κατ'ελάχιστον από τις παραδόσεις των. ()

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Δικάζοντας το Σαντάμ Χουσεΐν δίκαια και από ελεύθερους και όχι εγκάθετους δικαστές θα μάθομε πως έγινε και πως έστησε την αυτοκρατορία του στις πλάτες ενός λαού χιλιοταλαιπωρημένου. Θα μάθομε παράλληλα και ποιοι τον βοήθησαν να στήσει το βάθρο από το οποίο τον γκρέμισαν οι επί τόσα χρόνια βαστάζοι του Δυτικοί γενικά.

Στο σημείο αυτό της δίκης πρέπει να κάτσουν στο εδώλιο και οι βαστάζοι του ως συνυπεύθυνοι.

Αφού τελειώσει αυτή η δίκη τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει.

() Η τιμωρία και ο θάνατος του Σαντάμ θα κλίσει ένα κύκλο της ιστορίας της περιοχής και συνάμα θα ανοίξει έναν άλλο που κανείς δε ξέρει και μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και πόσους θα συμπεριλάβει.

Γιώργης (Οινούσσες)

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ; Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις πολλών από τους προηγούμενους συμπατριώτες που έχουν απαντήσει στην ερώτηση σας, και από τα αισθήματα αγάπης που εκφέρουν πολλοί ακόμη Έλληνες, ο Σαντάμ θα μπορούσε εύκολα να γίνει Πρόεδρος της Ελληνικής "Δημοκρατίας"!!

Yiannis B. (Montreal, Canada)

"Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Ρότζερ Μόρις, πρώην υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Νίξον, αποκαλύπτει πως η CΙΑ ενορχήστρωσε την άνοδο του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, ο οποίος ήταν μάλιστα στο μισθολόγιό της.

Το 1963, δύο χρόνια μετά την αμερικανική απόπειρα ανατροπής στην Κούβα, η CΙΑ συνέβαλε στην οργάνωση αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση του στρατηγού Αμπντέλ-Καρίμ Κάσεμ.

Ο ίδιος ο Κάσεμ, που είχε παραχωρήσει σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στους κομμουνιστές, εκτελέστηκε και η χώρα κατέληξε στα χέρια του κόμματος Μπάαθ.

Τον καιρό εκείνο ο Σαντάμ ήταν μέλος του Μπάαθ και σπούδαζε Νομική στο Κάιρο, ένα από τα μέρη που επέλεξε η CΙΑ για το σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Όπως λέει ο Μόρις, ο άνθρωπος που ο Τζορτζ Μπους χαρακτηρίζει σήμερα έναν από τους κτηνωδέστερους δικτάτορες της ιστορίας, βρισκόταν στην πραγματικότητα τότε στο μισθολόγιο της CΙΑ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήταν στο Κάιρο που η υπηρεσία πληροφοριών προσέγγισε για πρώτη φορά τον Σαντάμ και άλλους».

Δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενδιαφέρει η γνώμη του απλού κόσμου, για έναν αιμοσταγή Δικτάτορα, που ήταν καθαρά δημιούργημα της CIA; Μήπως διότι έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών του.

Να υποθέσω ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον Bin Laden;

Παναγιώτης Νικολάου (Δερύνεια, Κύπρος)

Ο Σαντάμ πρέπει να δικαστεί από μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Ιράκ, αφού οι κατοχικές δυνάμεις φύγουν πρώτα από την χώρα.

Στέργιος Σιφνιός (Αθήνα)

Διαβάζοντας το περιεχόμενο της σελίδας διαπίστωσα πως τα όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Η άποψη μου είναι πως ο Σαντάμ είναι ακόμα πράκτορας της ΣΙΑ γι αυτό και φυγαδεύτηκε κατά την διάρκεια του πόλεμου προς τον βορρά.

Η Αμερική δεν μπορούσε να παραδεχτεί τη μια αποτυχία μετά την άλλη(). Γι αυτό βρήκε τη λύση και έκανε μια εικονική σύλληψη.

()ο Σαντάμ πρέπει να εκδικαστεί ως δολοφόνος χιλιάδων ανθρώπων, όχι όμως σαν εγκληματίας πόλεμου.

Γιατί αν γίνει αυτό ο Μπους πως πρέπει να δικαστεί. ()

Γιώργος Αραΐζι (Ελλάδα)

()οι εκάστοτε αμερικανοί πολιτικοί που τον στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και του πρόσφεραν αθρόα υποστήριξη πότε θα δικαστούν? Τι πρέπει να γίνει με αυτούς που τους θεωρώ το ίδιο υπεύθυνους με τον αναμφισβήτητα σατράπη Σαντάμ?

Δημήτρης Μπαρδάς (Ξάνθη)

Μιλούσε λέει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης. "Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Τζορτζ Μπους" είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος μετά ξύπνησα να πάω για δουλειά. Τέτοια όνειρα βλέπω τώρα τελευταία και λέω να πάω σε γιατρό.

Σπυρέλης

"Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη μη σύλληψη των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ;

Τι θα πρέπει να γίνει μαζί τους και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όταν συλληφθούν;

Πού θα πρέπει να δικαστούν, κατά τη γνώμη σας;"

Έτσι κάπως διατυπωμένη, η ερώτηση - υπόδειξή σας, θα είχε κάποιο ενδιαφέρον... ()

Σταύρος Χριστοδουλάκης (Αθήνα)

Να τον αφήσουν ελεύθερο

Jimmys

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

I am certainly not convinced that the Iraqi Justice System can offer a fair trial to Saddam. As the post-Saddam Iraq is still being shaped under the spectrum of various crises, risks, challenges and opportunities, it is too soon to talk about a trial and a fair one as well.

Thomas Vardalas (Athens)

[Ο Σαντάμ Χουσεΐν] να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Η δεοντολογία επιβάλλει την αντιμετώπιση του Σαντάμ σαν εγκληματία πολέμου μέχρι και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας. Δεν επιβάλλει δυστυχώς την ίδια αντιμετώπιση και αυτών, που τον βοήθησαν να φθάσει στην εκτέλεση των απεχθών πράξεών του. Η δικαιοσύνη δεν θα επιληφθεί ποτέ, αλλά η ιστορία τους γνωρίζει από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα θα ακολουθήσει δίκη, αλλά το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι, πριν το δικαστήριο δικάσει ο Πρόεδρος Μπους μόλις πριν από λίγες μέρες εξ-έδωσε καταδικαστική απόφαση. Πέρα από αυτή την προδιαγεγραμμένη όμως πορεία της καταδίκης του Σαντάμ δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς περισσότερο, γιατί ο Σαντάμ είναι ήδη καμένο χαρτί. Και ο πολύς ο κόσμος ξεχνά. Είναι και ήταν καμένο χαρτί, αφού η όλη εκστρατεία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού και πρωτίστως στην απελευθέρωση των πετρελαιοπηγών, συμβάσεις για τις οποίες έχουν οι γνωστές εταιρείες, που διακινούν το πετρέλαιο σε όλον τον κόσμο. Οι σημερινοί πύρινοι σχολιαστές υπέρ ή κατα του Σαντάμ θα έχουν εξαφανισθεί, όταν γι' αυτόν θα χτυπήσει η καμπάνα.

Δημήτριος Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη)

Να φύγουν οι δολοφόνοι του Ιρακινού λαού από το Ιράκ και μετά ο Ιρακινός Λαός να αποφασίσει και για την τύχη του και για τον Σαντάμ.

Σταύρος (Αθήνα)

Εγώ νομίζω ότι αν γίνει δίκαια δίκη θα πάρει πολλούς μαζί του σαν ηθικούς αυτουργούς αυτούς που του δώσανε τη δύναμη και τα μέσα να κάνει ό,τι έκανε. () Ίσως το καλύτερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να αφεθεί ελεύθερος στο Ιράκ για να υποστεί την κατακραυγή του λαού του Ιράκ. Είναι εξάλλου η καλύτερη τιμωρία , με τα όποια ρίσκα έχει φυσικά γιατί νομίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι ακόμα πιστοί οπαδοί του.

Θεόδωρος Νικομάνης (London, UK)

Very hopeful that the matter will be resolved during the next year

Alexander Tsitsis

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

Για έναν Ευρωπαίο είναι αδιανόητο να εκφράζει ένας οποιοσδήποτε ηγέτης μιας ευρωπαϊκής για το ποια πρέπει να είναι η ποινή για έναν κατηγορούμενο! Άραγε τι σκέφτεται ο μέσος αμερικανός όταν ακούει τον πρόεδρο της χώρας του να δηλώνει πως ο Σαντάμ πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!! Σταματά ο νους σου μπροστά στο βάραθρο μιας τέτοιας συνείδησης! Και αποκαρδιώνεσαι όταν δεν σηκώνονται και οι πέτρες! Μπόρεσαν και έκαναν την ανθρωπότητα τόσο ντοπαρισμένη που δεν καταλαβαίνει τι της γίνεται; Δεν πρόκειται για τον Σαντάμ! Πρόκειται για τη θέση απέναντι! Τη θέση που είναι έξω από τον πολιτισμό της Δύσης! ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ!!!

Φωτεινή Π-Μ (Ν. Σμύρνη)

Πλύσιμο, ξύρισμα, ντύσιμο και αποστολή στο λευκό οίκο, για να εορταστούν με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο τα 25 και πλέον χρόνια κοροϊδίας, πολέμου και βιασμού του ιρακινού λαού. Συγχαρητήρια κύριοι τα καταφέρατε!!!! Βρήκατε τον ανεγκέφαλο που σας έκανε για όλες τις βρομοδουλειές....

Νίκος Ιωάννου (Λονδίνο, Βρετανία)

Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής τώρα και να αποφασίσουν μόνοι τους οι ιρακινοί, με εκλογές και όποιες άλλες διαδικασίες αυτοί αποφασίσουν, την τύχη του Σαντάμ και τις εξελίξεις στη χώρα τους. Δεν έχουν καμιά δουλειά αμερικανοί, βρετανοί κλπ να καθορίσουν το οτιδήποτε. Να σταματήσει τώρα η κατοχή του Ιράκ / έξω οι ιμπεριαλιστές από το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

Αγγελική Φατούρου (Αθήνα)

The people of USA should take Bush and give him the punishment for his crimes (he has killed several children and innocent people by accident). It would have been better if the people of USA had overthrown the dictator (he really lost the elections and became president) and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people

Οδυσσέας (Αθήνα)

Είναι δικτάτωρ o Sadam; Ας δικαστεί από κοσμικό ή λαϊκό δικαστήριο του Ιράκ στο Ιράκ για να δούμε. Αυτούς όμως που δημιουργούν δικτάτορες, τρομοκράτες κ.α. συναφή για ίδιο όφελος και μετά για τον ίδιο λόγο τους δαιμονοποιούν, ποιος θα τους δικάσει; Θα μπορούσε να θεωρηθεί η επίθεση στους δίδυμος πύργους ποινή "λαϊκού δικαστηρίου" που καταδίκασε τις ΗΠΑ για τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έκαναν, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν ανά τον κόσμο; Ποιος και πώς θα ενημερώσει τον Γεώργιο τον 2ο ότι ο κόσμος δεν είναι Φαρ Ουέστ και ότι επιτέλους οι Ινδιάνοι εξαφανίστηκαν;

Νικόλας (Ελλάδα)

Τι πρέπει να γίνει πρώτα με τον Μπους; Αυτός πρέπει να δικαστεί πρώτα και σε συνέχεια και ο Σαντάμ. Με αυτή τη σειρά!

Φωτεινή (Ελλάδα)

Θα πρέπει η ανθρωπότητα να βάλει τον Σαντάμ να πατήσει το κουμπί για της πρώτης δοκιμής των νέων μίνι πυρηνικών που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με στόχο τον Λ. Οίκο. Ίσως κάποτε ξυπνησουμε όλοι.

Γεώργιος Μ. (Ελλάδα)

Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

The people of Iraq should take Saddam and give him the punishment for his crimes. It would have been better if the people of Iraq had overthrown the dictator and had put him on trial. This nation really deserves a better and freer country, and the citizens of this state to live together with a government from the people and for the people.

Ioannis Schinas (Houston, USA)

Ο Σαντάμ συνελήφθη για να ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπους. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές στις Η.Π.Α και κάτι δεν πάει καλά με τη δημοτικότητά του, να το θυμάστε, θα πιάσουν τα τσιράκια του και τον Μπι Λάντεν. Αν πάντως ο κ. Σαντάμ δικαστεί, πρέπει να δικαστεί από την Ιρακινή δικαιοσύνη με τους νόμους, που ο ίδιος ψήφισε ενώπιος ενωπίω με τον λαό του μόνο. Από τη στιγμή που οι αμερικάνοι είναι παρόντες, δεν υπάρχει περίπτωση δίκαιης δίκης. Ο λαός του που υπέφερε, όπως μας λένε, ας τον δικάσει με τα δικά του μέτρα και τα δικά του σταθμά. Και τέλος «ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και χωρίς τον κ. Μπους και των συν αυτώ συμβούλων».

Φιλίτσα (Αθήνα)

Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο

Yannis (Αθήνα)

Πιστεύω ότι ο Σαντάμ πρέπει να κρεμαστεί σε πλατεία της Βαγδάτης. Είναι μια ποινή απολύτως συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με το πνεύμα της πολιτισμικής παράδοσης της δύσης. Στόχος είναι ο σωφρονισμός του Σαντάμ, και η βελτίωση του ως άνθρωπος. Μετά από την επιβολή τέτοιας ποινής θα είναι πλήρως σωφρονισμένος, και έτοιμος για νέα λαμπρή πολιτική καριέρα.....

Αθανασιος (Βόλος)

ΤΙ ΕΡΏΤΗΣΗ! Η αμερικάνικη πολιτική, που μαζί με την νεοπαλαιή Αγγλική είναι το μίγμα της μοντέρνας αποικιοκρατίας, φόρεσε το προσωπείο του σωτήρα, έβαλε το σήμα του σταυροφόρου στην πλάτη για να μη φαίνεται με την πρώτη ματιά και ξεχύθηκε στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να τις...σώσει!!! Ποια ηνωμένα έθνη;. Τα ρωτάει κανένας; Ό,τι έχει να γίνει θα γίνει από την αντίσταση των λαών που καταπιέζονται στο όνομα της σωτηρίας τους. Να διώξουν τους επιδρομείς και να επιδοθούν με αυτοθυσία στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και την ανοικοδόμηση της χώρας τους. Ο δανεισμός δεν είναι σήμερα ληστρικός και είναι εύκολο να τα βγάλουν πέρα .

Γιάννης Μ.Μ. (Ν. Σμύρνη)

Η σύλληψη του Σαντάμ αποτελεί τη σύγχρονη ντροπή της ιστορίας. Αύριο θα είναι αργά για μεταμέλεια. Όλη η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των λαών, την ηθική καταβαράθρωση τους, την διαστρέβλωση των εννοιών των λέξεων και των αξιών. Στο όνομα του τίποτα παρουσιάζεται επικεφαλής του πολιτισμένου κόσμου ποιος; αλήθεια ποιος; θλίψη και απογοήτευση. Ένα τμήμα αμελητέο μιας μεσαίας χώρας να παίζει το πιο μειωτικό για τους λαούς της γης παιγνίδι ! Αν δεν άρεσε το καθεστώς που επέβαλλε ο Σαντάμ στη χώρας του σε οποιονδήποτε, μπορούσε να ζητήσει με ειρηνικά μέσα να τον αποβάλει ο λαός του. Και μπορούσε, αν δεν είχε άλλους ανομολόγητους λόγους ο επιδρομέας. Πουθενά δεν θα έβρισκε φίλους του Σαντάμ. Πόσους εχθρούς έχει τώρα ο αμερικάνικος λαός από τη συμπεριφορά της ηγεσίας του; Τι θα γίνει με τον Σαντάμ; Να οδηγηθεί μαζί με τον κ. Μπους στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφασίσει αυτό μετά από κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση να τους κρίνει. Και να δεχτούν την ετυμηγορία του.

Yannis (Αθήνα)

Θεωρώ την κατάσταση πολύ δύσκολη, για οποιαδήποτε δυτική δύναμη. Έχω την γνώμη, δοθέντος του μυστήριου, που ενυπάρχει στις συνειδήσεις των λαών, άρα και των πράξεων τους, πως τα επακόλουθα θα είναι και δυσμενή και απρόβλεπτα.

Γεράσιμος Γρίβας (Τορόντο, Καναδάς)

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

To μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσωση 13 ημέρες μετά το σεισμό

Φωτογραφία του 56χρονου που επέζησε 13 ημέρες μετά το σεισμό παγιδευμένος μέσα στα ερείπια

Δεκατρείς ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Ιράν, ένας 56χρονος άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια της ισοπεδωμένης πόλης Μπαμ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο διασωθείς είναι κάτοικος της επαρχίας Ναρμάν Σιρ που είχε έλθει στην πόλη πριν το σεισμό για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία ο άνδρας αυτός εντοπίσθηκε από σωστικά συνεργεία το βράδυ της Τετάρτης.

Ο διασωθείς που διατηρούσε τις αισθήσεις του, πρόλαβε να πεί στα μέλη των σωστικών συνεργείων ότι ονομάζεται Τζαλίλ και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.

Άνδρες των σωστικών συνεργείων λένε ότι επέζησε γιατί καταπλακώθηκε από μία ντουλάπα λίγα δευτερόλεπτα μετά το σεισμό.

Τώρα νοσηλεύεται σε ουκρανικό νοσοκομείο εκστρατείας, που έχει στηθεί στα περίχωρα της πόλης.

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σεισμό της Μπαμ, το 90% των κτιρίων της οποίας καταστράφηκαν.

«Εχθρότητα Ουάσινγκτον Τεχεράνης»

Στο μεταξύ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς δεν άλλαξε σε τίποτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ δεν άλλαξε τις διμερείς σχέσεις έχθρας, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

«Η Αμερική εξακολουθεί να επιδεικνύει πραγματική έχθρα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία» είπε ο κ. Χαμενεΐ, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για το θέμα αυτό μετά το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί την επανάληψη του διαλόγου με την Ουάσινγκτον υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική τηλεόραση.

Ο κ. Χαραζί πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Ιράν με ευρωπαϊκές χώρες που οδήγησαν στη δέσμευση της Τεχεράνης να επιτρέψει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, αποτελεί παράδειγμα για την Ουάσινγκτον, για το πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα τα οποία εκκρεμούν.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 15:24 (Ώρα Λονδίνου)

Διάσωση 13 ημέρες μετά το σεισμό

Η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των σεισμοπλήκτων αποτελεί προτεραιότητα

Δεκατρείς ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Ιράν, ένας 56χρονος άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια της ισοπεδωμένης πόλης Μπαμ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ο διασωθείς είναι κάτοικος της επαρχίας Ναρμάν Σιρ που είχε έλθει στην πόλη πριν το σεισμό για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοφωνία ο άνδρας αυτός εντοπίσθηκε από σωστικά συνεργεία το βράδυ της Τετάρτης.

Ο διασωθείς που διατηρούσε τις αισθήσεις του, πρόλαβε να πεί στα μέλη των σωστικών συνεργείων ότι ονομάζεται Τζαλίλ και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα.

Άνδρες των σωστικών συνεργείων λένε ότι επέζησε γιατί καταπλακώθηκε από μία ντουλάπα λίγα δευτερόλεπτα μετά το σεισμό.

Τώρα νοσηλεύεται σε ουκρανικό νοσοκομείο εκστρατείας, που έχει στηθεί στα περίχωρα της πόλης.

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σεισμό της Μπαμ, το 90% των κτιρίων της οποίας καταστράφηκαν.

«Εχθρότητα Ουάσινγκτον Τεχεράνης»

Στο μεταξύ ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς δεν άλλαξε σε τίποτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ δεν άλλαξε τις διμερείς σχέσεις έχθρας, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

«Η Αμερική εξακολουθεί να επιδεικνύει πραγματική έχθρα απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία» είπε ο κ. Χαμενεΐ, στην πρώτη δημόσια δήλωσή του για το θέμα αυτό μετά το σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί την επανάληψη του διαλόγου με την Ουάσινγκτον υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική τηλεόραση.

Ο κ. Χαραζί πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Ιράν με ευρωπαϊκές χώρες που οδήγησαν στη δέσμευση της Τεχεράνης να επιτρέψει αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, αποτελεί παράδειγμα για την Ουάσινγκτον, για το πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα τα οποία εκκρεμούν.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στις 8 Φεβρουαρίου ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Πρόταση για ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ με άμεση και καθολική ψηφοφορία με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε στη Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ο Κ. Σημίτης.

Παράλληλα, υπέβαλε την παραίτηση του από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλώντας τα μέλη της ΚΕ να αποφασίσουν στο πνεύμα της ανανέωσης επί των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο κ. Σημίτης πρότεινε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις 6 Φεβρουαρίου 2004 με θέμα την αλλαγή του καταστατικού για το θέμα της εκλογής του πρόεδρου του κόμματος, αλλά και την έγκριση του προεκλογικού προγράμματος.

H ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σημίτη, ορίσθηκε για την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί διαρχίας και υπηρεσιακού πρωθυπουργού, τα οποία απέρριψε ως αστειότητες, τονίζοντας ότι η διαρχία έχει ημερομηνία λήξεως την επομένη ημέρα των εκλογών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ίδιος θα συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα, δίνοντας δυναμικό παρών.

Τέλος, ο κ. Σημίτης σχολίασε ότι κριτήριο των αποφάσεών του ήταν η συνέχιση της πολιτικής εκσυγχρονισμού, με νέα ωστόσο πρόσωπα, τα οποία, όπως είπε, θα δώσουν τη δυνατότητα διεκδίκησης των εκλογών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με όρους νίκης.

Γ. Παπανδρέου: «Υποβάλλω την υποψηφιότητά μου»

Την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μέρα πολλών συγκινήσεων και μια νέα αρχή. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση για εκλογή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες, για την οποία τόνισε ότι είναι πρωτοποριακή, δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία και κάνει πράξη την έννοια του ενεργού πολίτη.

Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που κρατούν αποστάσεις από την πολιτική να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια και να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις.

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Είναι σήμερα μια ακόμη μέρα πολλών συγκινήσεων αλλά είναι και μια νέα αρχή, μια νέα αρχή που δημιουργεί ένα νέο ξεκίνημα, ένα πρωτοποριακό μήνυμα το οποίο βγαίνει από την Κεντρική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την πρόταση για την εκλογή προέδρου από τους πολίτες από την ίδια την κοινωνία.

Αυτό είναι ένα πρωτοποριακό γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία αλλά αυτό εκφράζει και ένα νέο ξεκίνημα πραγματικά γιατί η κοινωνία απαιτεί να έχει λόγο, ο πολίτης απαιτεί να έχει και αυτός λόγο, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις. Και με αυτή την πράξη μας κάνουμε εμείς πράξη την έννοια του ενεργού πολίτη.

Είναι αυτή η κοινωνία που ζητά μια νέα σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολιτικό του, μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία και κάνουμε αυτό το ριζοσπαστικό βήμα στην ελληνική πολιτική ζωή, ένα νέο ξεκίνημα με στόχο ακριβώς μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη. Μια σχέση εμπιστοσύνης που θα ξεπερνά μηχανισμούς, κατεστημένα, πελατειακές σχέσεις.

Θέλω να καλέσω ιδιαίτερα τη νεολαία, τη νέα γενιά που γνωρίζω ότι έχει μια κριτική αντίληψη για την πολιτική και τα κόμματα και ίσως έχει δίκιο, θέλω να την καλέσω να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια γιατί φτιάχνουμε κάτι καινούριο. Κάνουμε κάτι καινούριο.

Σε αυτό το καινούριο εγώ θέλω να είναι συνδιαμορφωτές, να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις προτεραιότητες του μέλλοντος. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία γι΄ αυτούς να ξαναδώσουν ζωή και πνοή στην πολιτική. Θέλω επίσης να καλέσω πολλούς που ψυχικά είναι δεμένοι με αυτή τη μεγάλη παράταξη, τον αγρότη, τη γυναίκα, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και αυτοί να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία διαλόγου για το πρόγραμμά μας.

Εγώ θα ξεκινήσω και από τις επόμενες μέρες συναντήσεις για διάλογο για το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Θα ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε αυτό το πρόγραμμα να είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, τα προβλήματα, οι απαιτήσεις, οι ελπίδες για να φτιάξουμε την Ελλάδα που πράγματι θέλουμε και να συμμετάσχουν όλοι στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα με αίσθημα ευθύνης και θα έλεγα και συγκίνησης υποβάλλω την υποψηφιότητά μου να ηγηθώ αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 13:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εκλογές

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Επιτέλους εκλογές. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. 7 Μαρτίου η τελική ''δημοσκόπηση'' της κάλπης.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Ξεφουσκώνει το μπαλόνι. Στις 7 Μαρτίου οι εκλογές. Παίχτηκε η τελευταία πράξη της φαρσοκωμωδίας.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Αιχμάλωτος του Σημίτη ο νέος αρχηγός. Αλλαγή σκυτάλης με ''νάρκες'' και δεσμά στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Παράσταση δειλίας. Ο Σημίτης ανακοίνωσε πως φεύγει από πρωθυπουργός μόλις χάσει ο Γιώργος τις εκλογές στις 7 Μαρτίου.

Η ΑΥΓΗ

: Γραμμή Σημίτη, μάρκετινγκ Γιώργου. Συγκυριαρχία στο ΠΑΣΟΚ. Στις 7 Μαρτίου οι εκλογές με πρόσχημα το Κυπριακό.

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Φεύγουν και οι βαρόνοι μαζί με τον Σημίτη. Ρήξη με το παλιό και ριζική ανανέωση στην παράταξη. Γυρίζουν όλοι στο ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

: Εκστρατεία νίκης. Θα οργώσει την Ελλάδα ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου. Μεγάλη Πορεία του νέου ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Κύκνειο άσμα για ΠΑΣΟΚ και Σημίτη. Πενήντα εννέα μέρες πριν από τις εκλογές. Κώστας Καραμανλής: Έτοιμοι να κυβερνήσουμε.

ΕΘΝΟΣ

: Συμβόλαιο για αλλαγή σε πρόσωπα και πολιτικές. Κ. Σημίτης- Γ. Παπανδρέου υπέγραψαν τη νέα σελίδα για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Χειροκροτείστε, η κωμωδία τελείωσε!.. Χθες, ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε και επισήμως ότι εγκαταλείπει το σκάφος του ΠΑΣΟΚ, εν όψει εκλογών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Μισές αλήθειες. Μισή παραίτηση από Σημίτη. Ο Κ. Σημίτης στον μίνι απολογισμό της πρωθυπουργικής του οκταετίας έπλεξε το προσωπικό του εγκώμιο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Με συνταγή ''Γιώργο... χάσαμε''. Σημίτης: Φεύγει και τους παίρνει όλους μαζί του στην ήττα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Συνέχεια με αλλαγές. Παρακαταθήκες Σημίτη προς Γιώργο Παπανδρέου.

ΕΣΤΙΑ

: Φυγομαχία προ της ήττας. Ο πραγματικός λόγος της αποχωρήσεως Σημίτη.

Espresso

: Θρίλερ με τον υπερτυχερό του Κρατικού Λαχείου. Τι λέει το πρακτορείο που έδωσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

: Φυγομαχεί και δεσμεύει. Ο κ. Σημίτης κήρυξε πρόωρες εκλογές. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο απολογισμός της δική του οκταετίας. Με πολλούς περιορισμούς η παράδοση του ΠΑΣΟΚ στον κ. Παπανδρέου.

Ο ΛΟΓΟΣ

: Σχήμα ''δυαρχίας '' μέχρι τις κάλπες. ''Ο βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο βασιλεύς''.

ΤΑ ΝΕΑ

: ''Βομβιστής'' υπέρ της νέας γενιάς. Ανατρεπτικό διάγγελμα Σημίτη. Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά.

ΝΙΚΗ

: ''Να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας''. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Γ. Παπανδρέου: ''Να αλλάξουμε για να κερδίσουμε το μέλλον''.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: ''Ιστορική'' προεκλογική εξαπάτηση. ''Διάγγελμα'' Σημίτη.

Traffic News

: Μαλλιά κουβάρια Πέγκυ Ζήνα με Κοκκίνου. Καβγάς για την κλοπή του στυλ με τις αφέλειες.

Η ΧΩΡΑ

: Φύλλο και φτερό το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα. Η ''ΧΩΡΑ'' αποκαλύπτει τα σχέδια του Παπανδρέου, ο οποίος συσπειρώνει και ανεβάζει το κόμμα, αλλά χάνει πανηγυρικά...

City Press

:Σημίτης: Όχι στον εγωισμό της μονιμότητας. Διάγγελμα με πολλούς αποδέκτες. Έκανε απολογισμό της οκταετίας, προβάλλοντας την εικόνα της ισχυρής Ελλάδας και της ισχυρής κοινωνίας.

MetroRAMA

: Έκλεισε ένας κύκλος. Αποχωρεί ο Κ. Σημίτης και ανοίγει ο δρόμο στον Γ. Παπανδρέου. 7 Μαρτίου εκλογές.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Το παρασκήνιο των εξελίξεων. ''Νέα εποχή'' για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

: Η αποκαθήλωση άρχισε... Στις 7 Μαρτίου η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

: Θα κερδίσει ο λαός, ή τα ισχυρά συμφέροντα; Επιτέλους τέλος - Εκλογές 7 Μαρτίου.

ΠΑΣΟΚ Εκλογές

ΤΟ ΒΗΜΑ

επισημαίνει ότι ''σε προσωπικό στοίχημα θα αναδείξει ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου την ανατροπή των δυσμενών ως σήμερα προβλέψεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μία νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που θα διεξαχθούν τελικώς στις 7 Μαρτίου. Ο νέος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας από την Αχαΐα, τόπο καταγωγής των Παπανδρέου και παραδοσιακό προπύργιο των προοδευτικών αγώνων κατά της συντηρητικής παράταξης. Η αναμέτρηση με τον χρόνο και τις αντικειμενικές δυσχέρειες άρχισε ήδη από χθες με την επίσημη δρομολόγηση της διαδοχής και στο κυβερνών κόμμα έχει πλέον ''κράτος και βασίλειο'' η αισιοδοξία εν αντιθέσει με την κατήφεια που εγκαταστάθηκε στους κόλπους της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και των μικρότερων κομμάτων''.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

υποστηρίζει ότι ''μια νέα σελίδα για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ άνοιξαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το συμβόλαιο που συνυπέγραψαν αφορά αλλαγές σε πολιτικές και πρόσωπα. Με σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις άνοιξε τις διαδικασίες της διαδοχής του ο πρωθυπουργός''.

Η

ΝΙΚΗ

αναφέρει ότι ''χωρίς καν να έχει αναλάβει ακόμη ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη δημοσκόπηση μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσης του Κώστα Σημίτη να παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στον υπουργό Εξωτερικών δείχνει σημαντική μείωση της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ''.

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ισχυρίζεται ότι '' η διαφαινόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου μειώνει πολύ την απόστασή του από τη ΝΔ στην ''παράσταση νίκης'', σύμφωνα με τα ευρήματα τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρίας ''Κάπα Ρίσερτς'' που μεταδόθηκε χθες από την ΕΡΤ. Η διαφορά των δέκα μονάδων είναι η μικρότερη που εμφανίζεται εδώ και δύο χρόνια. Στις προηγούμενες έρευνες η διαφορά αυτή κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 μονάδων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της έρευνας: Το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του ΠΑΣΟΚ. Το 54,6% των ερωτηθέντων αποτιμά θετικά την οκταετία Σημίτη και το 43% αρνητικά. Το 54,6% θεωρεί την αποχώρηση Σημίτη ''γενναία απόφαση'' που ωφελεί το κόμμα του. Το 42,2% θεωρεί ότι δεν το ωφελεί. Το 65,4% θέλει από τον Γ. Παπανδρέου να διαμορφώσει νέο πολιτικό πρόγραμμα''.

Η

ΑΥΡΙΑΝΗ

γράφει ότι ''η θαρραλέα πράξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να δρομολογήσει με την παραίτησή του διαδικασίες ανανέωσης της δημοκρατικής παράταξης, συμπαρασύρει σε έξοδο και τους βαρόνους με δεδομένη και την κατηγορηματική θέση που διατυπώνει ο Γιώργος Παπανδρέου για ρήξη με το παλιό και ριζική αλλαγή του πολιτικού προσώπου που ολοκλήρωσε τον κύκλο του απ΄την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα''.

ΤΑ ΝΕΑ

στο σχόλιό τους σημειώνουν μεταξύ άλλων τα εξής: ''ρήξη με πολλαπλές στοχεύσεις και ευρύτερες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή...Επιχειρεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την απόφασή του να προχωρήσει σε ανανέωση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Το αμέσως ζητούμενο βέβαια είναι η ανατροπή των προεκλογικών συσχετισμών. Ταυτόχρονα όμως με την παραίτησή του αλλά και με όσα υπογράμμισε στο χθεσινό του διάγγελμα...Ο πρωθυπουργός υιοθετεί μια στάση διαμετρικά αντίθετη από τα παραδοσιακά πρότυπα συμπεριφοράς των πολιτικών...Και δίνει το στίγμα ενός καινούργιου ριζοσπαστικού πολιτικού λόγου. Οι αναφορές του για τον βαθύ συντηρητισμό του ''εγωισμού της μονιμότητας''...

Ο

ΛΟΓΟΣ

αναφέρει στο δικό του σχόλιο μεταξύ άλλων ότι:''οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός δεν εξέπεμπαν μόνο τη συγκίνηση τη δικιά του, αλλά προκάλεσαν και μια συναισθηματική φόρτιση σε όλους όσοι τον άκουγαν. Οι λόγοι αποχώρησής του όχι μόνο ανιδιοτελείς αλλά και πατριωτικοί. Φεύγει γιατί θέλει να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε ο ίδιος πριν από οκτώ χρόνια και γιατί βλέπει πως αν δεν αποχωρήσει δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ''.

Σύμφωνα με τη

City Press

, ''στην αρχή το πλεονέκτημα είχε η ΝΔ, η οποία άντλησε οφέλη προβάλλοντας την εικόνα μιας κουρασμένης εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και μια γκρίζας καθημερινότητας του πολίτη. Τώρα το πλεονέκτημα αποκτά το ΠΑΣΟΚ επενδύοντας στη σταθερή αξία του παπανδρεϊσμού και σε μία καλά οργανωμένη ''βελούδινη'' διαδοχή''.

Ο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος) γράφει ότι ''λεπτές ισορροπίες, διαμορφώνονται πλέον στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού''.

Ο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

τονίζει ότι '' το επικοινωνιακό τρικ του ΠΑΣΟΚ έφτασε χθες στην κορύφωσή του . Ο μέχρι πριν από λίγο καιρό ''καταλληλότερος για πρωθυπουργός '' Κ. Σημίτης παρέδωσε το ...δαχτυλίδι στον Γ. Παπανδρέου ανακοινώνοντας παράλληλα πρόωρες εκλογές για τις 7 Μαρτίου ''.

Κατά την

ΑΥΓΗ

, ''όρους έθεσε με το χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός στον διάδοχό του Γ. Α. Παπανδρέου προδιαγράφοντας τα όρια τουλάχιστον της μεταβατικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές που όπως ανακοινώθηκε χθες θα γίνουν στις 7 Μαρτίου. Στην ουσία πρόκειται για συγκυριαρχία''.

Ο

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

προσθέτει ότι ''οι εξελίξεις θα λειτουργήσουν σαν ένα ξυπνητήρι για το λαό , τους προοδευτικούς ανθρώπους. Να αποδείξουν ότι δεν πατάνε πεπονόφλουδες και δεν εγκλωβίζονται στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ''.

Η

ΧΩΡΑ

υποστηρίζει ότι ''παίχθηκε χθες η προτελευταία πράξη. Ο κ. Σημίτης αποχωρεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και δίνει τη σκυτάλη στον Γιωργάκη για να οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές που θα γίνουν στις 7 Μαρτίου. Ο κ. Παπανδρέου συσπειρώνει τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ αλλά γνωρίζει ότι δεν θα κερδίσει''.

Η

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

σημειώνει ότι ''χωρίς τόνο αυτοκριτικής, υπερασπιζόμενος κατά τρόπο απόλυτο τα πεπραγμένα της παρελθούσης οκταετίας, προσπερνώντας την πραγματική αιτία των επώδυνων γι αυτόν αποφάσεων και με εμφανή διάθεση δέσμευσης των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ''παρέδωσε'' χθες την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Εξωτερικών, τον φέροντα ιστορικό όνομα κ. Γ. Παπανδρέου ελπίζοντας να περιορίσει την πανθομολογούμενη επερχόμενη συντριπτική ήττα στις εκλογές που τελικώς θα διεξαχθούν στις 7 Μαρτίου''.

Η

ΒΡΑΔΥΝΗ

προσθέτει ότι ''η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο και καμιά διάθεση να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του στην πορεία της απελπισίας. Υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις ακμαίες ελπιδοφόρες με οράματα, θέληση και αποφασιστικότητα''.

Η

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

αναφέρει ότι ''και τώρα, την περίοδο των επινοήσεων και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων θα πρέπει να διαδεχθεί η περίοδος των προγραμμάτων. Εξήντα ημέρες πριν από τις εκλογές είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που έχουν τα κόμματα να αποδείξουν ότι εκτός από το πολιτικό παιχνίδι γνωρίζουν και την πολιτική''.

Η

ΕΣΤΙΑ

τονίζει ότι '' με την χθεσινή ενέργειά του ο κ. Σημίτης απέδειξε ότι κατά βάθος ουδέποτε υπήρξε πραγματικός ηγέτης. Δύο μόλις μήνες προ των εκλογών και προ του φάσματος της ήττας, προτίμησε να φυγομαχήσει''.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 13:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ

Στόχο των Ιρακινών αντιστασιακών αποτελούν συχνά τα αμερικανικά ελικόπτερα

Στο Ιράκ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι οκτώ επιβαίνοντες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού κατοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ελικόπτερο ήταν τύπου Μπλακ Χοκ και τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα ήταν στρατιώτες.

Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές στη Βαγδάτη λένε ότι το ελικόπτερο είχε τετραμελές πλήρωμα και μετέφερε τέσσερις επιβάτες.

Ελικόπτερο με τετραμελές πλήρωμα και τέσσερις επιβάτες πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στη Φαλούτζα. Δεν υπάρχουν επιζώντες

Εκπρόσωπος Αμερικανικού στρατού

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά ή εάν παρουσίασε κάποια μηχανική βλάβη.

Η πτώση του ελικοπτέρου σημειώθηκε κοντά στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, περιοχή που και στο παρελθόν υπήρξε εστία αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής.

Ένα αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη την περασμένη Παρασκευή στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός πεζοναύτης και να τραυματιστεί ένας συνάδελφός του.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 14:16 (Ώρα Λονδίνου)

Αποφυλακίσεις και συλλήψεις

Οι Αμερικανοί απελευθέρωσαν 40 από 9.000 Ιρακινούς κρατουμένους

Οι αμερικανικές αρχές στη Βαγδάτη άρχισαν τη σταδιακή απελευθέρωση Ιρακινών κρατουμένων, υλοποιώντας την εξαγγελία του Αμερικανού πολιτικού διοικητή της χώρας.

Έτσι το απόγευμα της Πέμπτης δύο φορτηγά που μετέφεραν περίπου σαράντα κρατούμενους βγήκαν από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης.

Εκατοντάδες συγγενείς των κρατουμένων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από φυλακή στα περίχωρα της Βαγδάτης, περιμένοντας την αποφυλάκιση των αγαπημένων τους προσώπων.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν έξω από τη φυλακή δεν περίμεναν την προσέλευση τέτοιου πλήθους και ζητούσαν από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν.

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ Πολ Μπρέμερ εξήγγειλε χθες ότι ως χειρονομία συμφιλίωσης θα απελευθερωθούν εκατοντάδες από τους συνολικά εννέα χιλιάδες Ιρακινούς που κρατούνται.

Πάντως κατά τη διάρκεια της νύκτας πραγματοποιήθηκαν δεκάδες νέες συλλήψεις στο Κιρκούκ από τον αμερικανικό στρατό με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη βορειο-ιρακινή αυτή πόλη.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους κοντά στη Βαγδάτη.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 12:31 (Ώρα Λονδίνου)

Στις 8 Φεβρουαρίου ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Πρόταση για ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ με άμεση και καθολική ψηφοφορία με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε στη Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ο Κ. Σημίτης.

Παράλληλα, υπέβαλε την παραίτηση του από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλώντας τα μέλη της ΚΕ να αποφασίσουν στο πνεύμα της ανανέωσης επί των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο κ. Σημίτης πρότεινε τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις 6 Φεβρουαρίου 2004 με θέμα την αλλαγή του καταστατικού για το θέμα της εκλογής του πρόεδρου του κόμματος, αλλά και την έγκριση του προεκλογικού προγράμματος.

H ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Σημίτη, ορίσθηκε για την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες περί διαρχίας και υπηρεσιακού πρωθυπουργού, τα οποία απέρριψε ως αστειότητες, τονίζοντας ότι η διαρχία έχει ημερομηνία λήξεως την επομένη ημέρα των εκλογών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ίδιος θα συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα, δίνοντας δυναμικό παρών.

Τέλος, ο κ. Σημίτης σχολίασε ότι κριτήριο των αποφάσεών του ήταν η συνέχιση της πολιτικής εκσυγχρονισμού, με νέα ωστόσο πρόσωπα, τα οποία, όπως είπε, θα δώσουν τη δυνατότητα διεκδίκησης των εκλογών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με όρους νίκης.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

Θετικά δείγματα για Γ. Παπανδρέου

Η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της ΚΑΠΠΑ Research που έγινε για λογαριασμό της ΕΡΤ.

Στην ερώτηση, αν η απόφαση του Κώστα Σημίτη να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν μία γενναία πολιτική απόφαση που ωφελεί το κόμμα, το 45,2% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, το 9,4% απαντά «μάλλον ναι», το 8,1% «μάλλον όχι» και το 34,1% απαντά «όχι».

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά θετικής αποτίμησης είναι ακόμη πιο υψηλά.

Στο ερώτημα αν αυξάνονται ή μειώνονται οι πιθανότητες του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος, το 52,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Παπανδρέου τις αυξάνει και το 20% λέει ότι μάλλον τις αυξάνει, το 8% θεωρεί ότι μάλλον τις μειώνει, ενώ το 8,9% απαντά τις μειώνει.

Από τους ερωτηθέντες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, εννέα στους δέκα απαντούν ότι τις αυξάνει ή ότι μάλλον τις αυξάνει.

Μεταξύ των ερωτηθέντων εκείνων που έχουν ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, περίπου ένας στους δύο θεωρεί ότι οι πιθανότητες για νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι αυξημένες.

Η παράσταση νίκης ανάμεσα στα δύο κόμματα δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, με 47,9%, αλλά το ΠΑΣΟΚ μειώνει την απόσταση καθώς συγκεντρώνει 37,8%.

«Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ» απαντά το 14,3% των ερωτηθέντων.

Η διαφορά των δέκα μονάδων είναι η μικρότερη που εμφανίζεται εδώ και δύο χρόνια. Στις προηγούμενες έρευνες κυμαίνονταν μεταξύ 20 και 30 μονάδων.

Το 49,6% απαντά ότι συμφωνεί με την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου, ενώ το 12,7% απαντά ότι μάλλον συμφωνεί.

Οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές απαντήσεις κινούνται σε ποσοστό 27%.

Σύμφωνοι με την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου είναι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ.

Στην ερώτηση αν η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί θετική την εξέλιξη, ενώ το 22% τη θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική.

Στο ερώτημα τι αναμένει η κοινή γνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 65,4% των ερωτηθέντων απαντά θα ήθελε ο κ. Παπανδρέου να διαμορφώσει ένα εντελώς νέο, δικό του πολιτικό πρόγραμμα, το 16,4% απαντά ότι θα ήθελε να συνεχίσει την πολιτική του εκσυγχρονισμού, το 8,3% ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις παραδοσιακές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η πανελλαδική έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα περίπου 2.000 νοικοκυριών αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την απάντηση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 12:59 (Ώρα Λονδίνου)

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας. Από το 1996 μέχρι σήμερα πυξίδα της πολιτικής μου ήταν ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας και της κοινωνίας μας. Τι σήμαινε και τι σημαίνει εκσυγχρονισμός;

Σήμαινε και σημαίνει σταθερή οικονομία. Οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οικονομία με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Σήμαινε και σημαίνει τη συνεχή αναβάθμιση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια και στο διεθνή περίγυρό της, την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων.

Επιδιώκουμε και επιδιώξαμε όλα αυτά τα χρόνια μια κοινωνία με περισσότερη ασφάλεια, με περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες για τον πολίτη.

Συμπυκνώσαμε το όραμά μας, το όραμα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, στην έκφραση: Ισχυρή Ελλάδα, Ισχυρή Κοινωνία, Πρώτα ο Πολίτης.

Τα οκτώ αυτά χρόνια η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ, απέκτησε ένα από τα σταθερότερα νομίσματα του κόσμου, συμμετέχει τώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέκτησε σταθερή οικονομία, πέτυχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα οκτώ αυτά χρόνια πετύχαμε τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων των Ελλήνων, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις και ενισχύθηκαν έτσι οι πιο αδύναμοι στη χώρα μας. Επεκτείναμε το κοινωνικό κράτος με συνεχώς υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες. Έγιναν μεγάλα και μικρά έργα σε έκταση πρωτόγνωρη.

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας που απασχολούσε τη χώρα από το 1974. Έκλεισε για πάντα το θέμα της βασιλικής περιουσίας. Η Ελλάδα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ολυμπιακή προετοιμασία ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Τα οκτώ αυτά χρόνια η Ελλάδα απέκτησε διπλωματική υπεροχή στην περιοχή. Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ένωση και έχουν δημιουργηθεί τώρα πια οι προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Τα οκτώ αυτά χρόνια η Ελλάδα άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο. Ήταν μία περίοδος δημιουργική, που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει άλλοτε ο τόπος μας.

Χρειάσθηκε αγώνας, μόχθος, επιμονή για να πετύχουμε όλα αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα, κεκτημένα. Συνθήκες συναίνεσης δεν υπήρξαν.

Η πολιτική μας συνάντησε αντιδράσεις, πολλές φορές ιδιαίτερα έντονες, όπως κάθε πολιτική που θίγει κατεστημένα συμφέροντα και δεν συμβιβάζεται με το πολιτικό κόστος, δεν συμβιβάζεται με τη διαχείριση της στασιμότητας.

Ακόμη και σε μεγάλους στόχους, όπως η συμμετοχή, η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης (ΟΝΕ), ακόμη και σε μείζονα ζητήματα για τη χώρα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, η αντιπολίτευση πήρε ακραίες αρνητικές θέσεις. Θέσεις που διαψεύσθηκαν πανηγυρικά από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Οι στόχοι μας ήταν σαφείς. Είχαμε επιλέξει τα μέσα μας με προσοχή. Τους τρόπους εφαρμογής της πολιτικής μας διέκριναν το μέτρο και η επίγνωση της συνθετότητας των προβλημάτων.

Το σχέδιό μας είχε χώρο για τις απαραίτητες κοινωνικές συναινέσεις, για τον κοινωνικό διάλογο. Βασιζόταν όμως και στην αποφασιστικότητα για τις αναγκαίες ρήξεις, εκεί που έπρεπε να γίνουν.

Φέραμε νέες αντιλήψεις σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Συμβάλαμε στην αλλαγή νοοτροπιών, στην αλλαγή αντιλήψεων στη χώρα μας, στην αλλαγή της αντίληψης ποια είναι η χώρα, ποιες δυνατότητες έχει και τι μπορούμε να πετύχουμε εμείς οι Έλληνες.

Οι αλλαγές που καταγράφονται αυτά τα οκτώ χρόνια επιβάλλουν μια διαπίστωση.

Ότι παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε, ιδιαίτερα επειδή ζούμε σε έναν επισφαλή και αβέβαιο διεθνή περίγυρο, παρά τα ζητήματα που έχουμε ανοιχτά ακόμη, καταφέραμε να πορευθούμε με αποφασιστικότητα και σιγουριά.

Αφήσαμε πίσω μας οριστικά την εποχή της Ελλάδας που βρίσκεται στο περιθώριο. Μπήκαμε οριστικά σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή.

Η κοινωνία μας είναι πιο ισχυρή. Οι πολίτες έχουν περισσότερες δυνατότητες και έχουν και περισσότερες προσδοκίες, όπως πρέπει να έχουν σε μια κοινωνία που αναπτύσσεται και έχει ελπίδα.

Όλοι, ακόμη και αν δεν το συζητούν το νιώθουν. Νιώθουν μια χώρα που δεν φοβάται πια, αλλά προχωρεί με νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Ό,τι κατακτήσαμε, ό,τι πετύχαμε το κατακτήσαμε και το πετύχαμε όλοι μαζί. Αυτό μας δημιουργεί την ευθύνη να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Την άνοιξη του 2004 θα διεξαχθούν εκλογές. Η επόμενη τετραετία θα είναι αποφασιστική για πολλά θέματα. Θα κριθούν στη διάρκειά της το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αξιοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ, θα κριθεί το ποιους πόρους θα έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχίσουμε, το Δ΄ ΚΠΣ.

Θα κριθεί όμως προπαντός η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτή τη σύγκλιση εξαρτάται η παραπέρα πρόοδος στην υγεία, στην παιδεία, στη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των Ελλήνων.

Εμείς, όλοι οι Έλληνες πολίτες, θα αποφασίσουμε για την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων. Εάν θα χτίσουμε πάνω σε αυτό που κερδίσαμε μέχρι τώρα ή εάν θα αφήσουμε την προσπάθειά μας ανολοκλήρωτη. Εμείς θα αποφασίσουμε με την ψήφο μας.

Εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση πρέπει να εξακολουθήσουν, δυνατά. Η χώρα χρειάζεται μια ακόμη πιο παραγωγική οικονομία, μια πιο αποτελεσματική διοίκηση, ένα καλύτερα οργανωμένο κοινωνικό κράτος, περισσότερους πόρους για την παιδεία και την υγεία.

Οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες, μια κοινωνία πιο ανοιχτή, πιο δίκαιη. Αλλά αυτά όλα προϋποθέτουν να συνεχισθεί η μέχρι τώρα πορεία.

Εάν όμως θεωρήσουμε ότι λίγο ως πολύ όλα θα προχωρήσουν κανονικά, όποιοι και αν κυβερνούν, όποια κι αν είναι η πολιτική αντίληψή τους, εάν παρασυρθούμε στην άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει για όλα και αποφασίζει για μας ή αν πιστέψουμε πως υπάρχουν «αυτόματοι πιλότοι», τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε στασιμότητα ή και σε οπισθοδρόμηση.

Είμαι οκτώ χρόνια Πρωθυπουργός.

Έχω υποχρέωση να προλάβω τον κίνδυνο που απορρέει από παρόμοιες αντιλήψεις. Τον κίνδυνο να καθυστερήσει ή και να σταματήσει η πρόοδος της χώρας. Γιατί εγώ διαμόρφωσα το σχέδιο, εγώ κατηύθυνα την προσπάθεια και πιστεύω στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Γιατί το έργο μας πρέπει να έχει συνέχεια και οφείλω να εξασφαλίσω αυτή τη συνέχεια.

Τον περασμένο Ιούλιο, με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που είχε η χώρα ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβα μια σειρά από πρωτοβουλίες για να προετοιμάσω το πέρασμα σε μια νέα περίοδο που άρχιζε και αρχίζει.

Πρωτοβουλίες πρώτα, στο κόμμα. Επισήμανα τις απαιτήσεις της νέας περιόδου, που ζητούσαν αλλαγή προσώπων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της νέας εποχής, προϋποθέτει ότι μια πιο νέα γενιά θα αναλάβει αυξημένες ευθύνες.

Ήταν η διαδικασία που ανανέωσε δραστικά την κομματική ηγεσία, το Εκτελεστικό Γραφείο και το πρόσωπο του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Στις αρχές του φθινοπώρου, το Σεπτέμβριο, έφθασε η ώρα να αποδοθεί το μερίδιο μιας συνετής πολυετούς οικονομικής πολιτικής σε κοινωνικές ομάδες, απέναντι στις οποίες έχουμε ιδιαίτερες υποχρεώσεις, στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Στη νέα εποχή με τη σταθερή οικονομία που πετύχαμε, η κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να ενισχύεται και να διευρύνεται. Το κοινωνικό πακέτο έδωσε την απόδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έδειξε ότι πιστεύουμε στην ισότητα των ευκαιριών, αλλά και στη διαφοροποίηση των μέσων μας για να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους πολίτες.

Η Χάρτα Σύγκλισης, πρώτα για τη χώρα και μετά για όλες τις περιφέρειες, θέτει μετρήσιμους, θέτει συγκεκριμένους στόχους για την επόμενη τετραετία. Περιγράφει συγκεκριμένα αυτό που πρέπει να πετύχουμε.

Στη συνέχεια το κόμμα μας ανανέωσε σε πρωτοφανή ποσοστά κοντά στο 50% - τα ψηφοδέλτιά του με νέα πρόσωπα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που θα βγει από τις κάλπες των εκλογών θα έχει μια άλλη καινούργια φυσιογνωμία, ένα νέο πολιτικό προσωπικό.

Τελευταίο βήμα σε αυτή την πορεία που ξεκίνησε τον Ιούλιο ήταν η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2004, γιατί εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις να συνεχίσουμε την πορεία, την πολιτική του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης.

Τώρα, στην αρχή του νέου χρόνου, ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα της ανανέωσης. Ένα κόμμα και μια κυβέρνηση πρέπει να ανανεώνονται. Και ο ηγέτης της κυβέρνησης και του κόμματος πρέπει να είναι εκφραστής της ανανέωσης.

Ένα κόμμα κερδίζει με την ανανέωση δυνάμεις, δυναμική, ιδέες, ικανότητες. Ένα κόμμα εκσυγχρονισμού πρέπει να επιδιώκει περισσότερο από κάθε άλλο την ανανέωση. Και κυρίως να εφαρμόζει στην πράξη την ανανέωση που επαγγέλλεται.

Να μην παρασύρεται από τους χίλιους δυο λόγους που πάντα προβάλλουν όσοι θέλουν να μονοπωλούν θέσεις στο διηνεκές. Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά.

Δυναμική και συνέχεια υπάρχει σε μία παράταξη όταν νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν ευθύνες. Χρησιμοποιούν και νέους συνεργάτες, κινητοποιούν νέα στελέχη. Όταν η εξέλιξη δημιουργεί την ελπίδα νέων προσεγγίσεων, νέων πολιτικών, νέων κατευθύνσεων.

Βαθύτατη πίστη μου, από τη στιγμή που ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ότι ως Πρωθυπουργός έχω υποχρέωση όχι μόνο για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και για την καθιέρωση προτύπων που συντελούν στην πρόοδο του τόπου.

Αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας στις αναπτυγμένες χώρες, θα διαπιστώσουμε ότι κατά κανόνα οι ηγεσίες αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η

αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα, ότι στην πολιτική ισχύει η μονιμότητα χωρίς όριο, δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή πραγματικότητα της συνεχούς κοινωνικής μεταβολής. Και η Ελλάδα έχει ανάγκη να αλλάζει τις ηγεσίες της.

Ένας ηγέτης πρέπει να έχει την τόλμη να δημιουργεί νέα δεδομένα για να προωθεί την πολιτική που πιστεύει. Να δίνει απάντηση σε κείνους που βλέπουν στην πολιτική μόνο προσωπικά κίνητρα, μόνο προσωπικούς υπολογισμούς.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ηγετικά στελέχη. Έχει ηγετικά στελέχη με γνώση, πείρα και ικανότητα: Ηγετικά στελέχη ικανά να απαντήσουν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Χειρίστηκαν μέχρι τώρα δύσκολες καταστάσεις και έχουν αποδείξει ότι το μπορούν πολύ καλά. Έχουν κερδίσει την αναγνώριση της κοινωνίας μας, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης. Απόδειξη η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ηγετικά στελέχη που ανήκουν στις νεώτερες γενιές, σε αυτές τις γενιές που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, στις γενιές που ξέρουν τους νέους καιρούς, γιατί τους αντιμετωπίζουν καθημερινά στη δουλειά τους.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ηγετικά στελέχη που μπορούν να εκφράσουν και να υλοποιήσουν την απαίτηση των Ελλήνων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με οικονομική σταθερότητα, με κοινωνική αλληλεγγύη, με κοινωνική συνοχή, που μπορούν να πραγματοποιήσουν την απαίτηση για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε,

Να εκλεγεί νέος Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Θα παραμείνω Πρωθυπουργός μέχρι την επομένη ημέρα των εκλογών.

Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αμέσως μετά τις εκλογές.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα συνέλθει αύριο (Πέμπτη 8 Ιανουαρίου) για να αποφασίσει τις διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου.

Εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει την υποχρέωση να χειριστεί τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και γι αυτό χρειάζεται μια νωπή λαϊκή εντολή.

Χρειάζεται να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κιόλας από τις επόμενες μέρες, εν όψει του ότι την 1η Μαΐου του 2004 θα ενταχθεί και τυπικά η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελπίζω οι σημερινές αποφάσεις, τις οποίες σας ανακοίνωσα, να συμβάλουν σε ένα πολιτικό σύστημα που επιζητεί και αποδέχεται αλλαγές σε νοοτροπίες και στάσεις. Ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα είναι προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας.

Ελπίζω να συμβάλουν σε πολιτικές παρατάξεις ευαίσθητες στην ανάγκη για ηγεσίες νέες και ανοιχτές στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Γιατί η χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα, αν οι ηγεσίες της είναι ευαίσθητες, αν είναι ανοιχτές στα όσα πραγματοποιούνται στον κόσμο, αν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές παρατάξεις ανοίγονται στη νέα εποχή.

Πιστεύω ότι οι αποφάσεις μου προωθούν αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ πολύ


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 11:47 (Ώρα Λονδίνου)

Ήττα σοκ για ΠΑΟΚ

Με δυσκολία επιβλήθηκε ο Ολυμπιακός της Ξάνθης

Προβλήματα για τον

ΠΑΟΚ

, ο οποίος στον πρώτο αγώνα για την φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, ηττήθηκε από την ομάδα - έκπληξη της Γ Εθνικής,

Καστοριά

, με 1-0, στο γήπεδο της Τούμπας.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τη νωθρότητα των παικτών του Άγγελου Αναστασιάδη, οι οποίοι είχαν φλύαρη κατοχή της μπάλας σε όλη την διάρκεια, και πήραν προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση.

Ο «δικέφαλος» θα αναζητήσει πλέον την ανατροπή - πρόκριση στον επαναληπτικό.

Η

ΑΕΚ

, επικράτησε του Αγροτικού Αστέρα με 2-0 στο πλαίσιο της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδος.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς παρουσιάστηκε επηρεασμένη από την αγωνιστική απραξία, με αποτέλεσμα ο

Αγροτικός Αστέρας

να πιέζει σε αρκετά διαστήματα του αγώνα. Μιλέν Πετκώφ και Βασίλης Τσιάρτας τα τέρματα για τους φιλοξενούμενους.

Ένας μέτριος

Ολυμπιακός

δυσκολεύτηκε αρκετά να πάρει τη νίκη με 1-0 από την ελλιπή

Ξάνθη

.

Οι παίκτες του Όλεγκ Προτάσοφ, παρά το ότι άνοιξαν από νωρίς το σκορ με τέρμα του Γεωργάτου, δεν κατάφεραν να πείσουν με την απόδοσή τους και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επίτευξη περισσότερων τερμάτων.

Αντίθετα η Ξάνθη ήταν εκείνη που απείλησε την εστία του Ελευθερόπουλου, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην άμυνα των πρωταθλητών.

Σπουδαία νίκη με 1-0 για τον

Πατραϊκό

στο γήπεδο Προσφυγικών της Πάτρας επί της

Χαλκηδόνας

και οι δύο ομάδες θα λύσουν πλέον τις διαφορές τους στο δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι που θα γίνει στη Νεάπολη.

Ο αγώνας είχε μεγάλο ενδιαφέρον αφού παρά την διαφορά κατηγορίας ο Πατραϊκός κατάφερε να πάρει τη νίκη, που του δίνει και προβάδισμα για την πρόκριση.

Στο 88' σε κόρνερ που εκτέλεσε ο Σπανός, έδωσε την ευκαιρία στον Γραβάνη που πετάχτηκε μεταξύ των αμυντικών της Χαλκηδόνας να στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 10:38 (Ώρα Λονδίνου)

Στο χείλος της εξάλειψης

Αμφίβολη θεωρείται η επιβίωση πολλών κοινοτήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες

Ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη κάνει μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία προβλέπει ότι το ένα τέταρτο της χλωρίδας και της πανίδας της Γης θα έχει εξαφανισθεί μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια.

Σε έκθεσή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature υπογραμμίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα εξαφανισθούν μέχρι τα μέσα του αιώνα λόγω του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Οι επιστήμονες μελέτησαν έξη διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες, που αποτελούν το ένα πέμπτο της ξηράς στον πλανήτη και διαπίστωσαν ότι απ όλα τα ζωικά και φυτικά είδη απειλούνται άμεσα 15% - 37%, ανάλογα με την περιοχή.

Ο «δράκος του Μπόιντ» είναι ένα από τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση

Κυρίως υπεύθυνος για την επαπειλούμενη καταστροφή είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, με τις αυξανόμενες εκπομπές δηλητηριωδών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έκθεση υποδεικνύει τη μείωση εκπομπών αλλά και την αποθήκευση του κυριότερου ρυπαντή του διοξειδίου του άνθρακα ως την πλέον αποτελεσματική μέθοδο για αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Απειλείται η επιβίωση του αναπτυσσόμενου κόσμου

Ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Κλάους Τόπφερ, δήλωσε ότι εάν όντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτό θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για δισεκατομμύρια ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Οι εκπομπές αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα απειλούν τον πλανήτη

Και αυτό γιατί στις αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν κοινότητες και πληθυσμοί που βασίζονται στη φύση για την επιβίωσή τους.

Ο συντάκτης της έκθεσης, καθηγητής Κρις Τόμας, λέει ότι πρόκειται για μία αληθινή και μεγάλων διαστάσεων κρίση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνες του παρελθόντος.

«Με τέτοιου είδους κρίσεις, ο πλανήτης θα χρειασθεί εκατομμύρια χρόνια για να αναρρώσει» σημειώνει ο καθηγητής Κρις Τόμας.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 08:13 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοφανής οικονομική ενίσχυση στην εκστρατεία Μπους

Ρεκόρ χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπους

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που έχει, ως τώρα, εξασφαλίσει ο προεκλογικός μηχανισμός του προέδρου Τζορτζ Μπους είναι τριπλάσιο από την ενίσχυση προς τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο, τον Δημοκρατικό κυβερνήτη του Βερμόντ Χάουαρντ Ντιν.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία το ποσό της κάθε χορηγίας προς υποψηφίους των κομμάτων απαγορεύεται να ξεπερνά τις 2.000 δολάρια.

Ο Τζορτζ Μπους απεδείχθη ότι έχει ιδιαίτερο ταλέντο στην συλλογή χρημάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος οργώνει, στην κυριολεξία, την Αμερική, καλεσμένος σε δεξιώσεις που οργανώνουν οι οπαδοί του.

Στο τέλος κάθε τέτοιας δεξίωσης ο προεκλογικός μηχανισμός του κ. Μπους ενισχύεται με δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Αλλά και ο αντίπαλός του Χάουαρντ Ντιν που θεωρείται φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος έχει σπάσει το ρεκόρ όλων των προκατόχων του.

Εχει, έως αυτή τη στιγμή, συγκεντρώσει 40 εκατ. δολάρια

Για να το πετύχει χρησιμοποιεί όλα τα συγχρονα μέσα, κυρίως δε το διαδίκτυο.

Πάντως, η πρακτική χρηματοδότησης των κομμάτων επικρίθηκε έντονα από δύο υποψηφίους του Δημοκρατικού κόμματος, τους γερουσιαστές Τζον Κέρι και Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 07:12 (Ώρα Λονδίνου)

ΗΠΑ: Νέα μεταναστευτική πολιτική

Ανοιγμα στους μετανάστες επιχειρεί ο Τζορτζ Μπους

Σημαντικές αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ διαφαίνονται μετά την απόφαση του προέδρου Τζορτζ Μπους να παραχωρήσει άδεια παραμονής και εργασίας σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, ισπανικής καταγωγής, που ζουν στην χώρα.

Ο κ. Μπους δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επεξεργασθεί ένα νέο προσωρινό καθεστώς που θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς μετανάστες να απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που δεν θέλουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Το σχέδιο θα άνοιγε το δρόμο σε πολλούς από τους παράνομους μετανάστες -που είναι τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια, το 60% εκ των οποίων προέρχονται από το Μεξικό- να εργαστούν νόμιμα στις ΗΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αντιδράσεις

Οι επικριτές του κ. Μπους θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα κυνικό σχέδιο για να κερδίσει τις ψήφους της μεγάλης κοινότητας ισπανοφώνων που ζούν στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2004.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίθηκε για τα σχέδιά του και από στελέχη του δικού του κόμματος.

«Δεν θα επέτρεπα στους παράνομους μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα. Νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουν, να περιμένουν τη σειρά τους και να κάνουν αίτηση για άδεια εργασίας», δήλωσε ο Βέρτζιλ Γκουντ, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Βιρτζίνια.

Με σκεπτικισμό αντέδρασαν και εκπρόσωποι της ισπανόφωνης κοινότητα των ΗΠΑ που θεωρούν ότι οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Μπους εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και δεν βελτιώνουν ουσιαστικά το σύστημα μετανάστευσης της χώρας.

Θετικά υποδέχθηκαν τα νέα μέτρα εκπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών καθώς και ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ που δήλωσε ότι «το σχέδιο αναγνωρίζει την αξία των Μεξικανών ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στις ΗΠΑ για να εργαστούν».


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 08:03 (Ώρα Λονδίνου)

Απελευθερώνονται Ιρακινοί κρατούμενοι

Οι Αμερικανοί απελευθερώνουν 100 από τους 9.000 Ιρακινούς αιχμαλώτους πολέμου

H αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 100 Ιρακινούς αιχμαλώτους, σε μία κίνηση συμφιλίωσης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος απελευθέρωσης, θα αφεθούν συνολικά ελεύθεροι περί τους 500 αιχμαλώτους.

Υπολογίζεται ότι οι Ιρακινοί αιχμάλωτοι των δυνάμεων κατοχής φθάνουν τους εννέα χιλιάδες.

Πεντακόσιοι άνθρωποι είναι πολύ λίγοι

Ομάρ Ταρίκ, Ιρακινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο κ. Μπρέμερ δήλωσε ότι θέλει να δώσει σε μερικούς από τους αιχμαλώτους την ευκαιρία για μια νέα αρχή, διευκρίνισε όμως ότι «το πρόγραμμα δεν αφορά αυτούς που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα».

Νέα επίθεση στη Βαγδάτη

Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 34 τραυματίστηκαν -αρκετοί εκ τωνοποίων σοβαρά- σε επίθεση με όλμους σε βάση δυτικά της Βαγδάτης.

Η στρατιωτική βάση βρίσκεται εντός του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου, προπύργιο των υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν και βασικό κέντρο της αντίστ.ασης εναντίον της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο μεταδίδει ότι ο υψηλός αριθμός των τραυματιών αποτελεί ουσιαστικά μία υπενθύμιση ότι το Ιράκ παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τον αμερικανικό στρατό, παρά το γεγογός ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές υποστηρίζουν ότι τόσο ο αριθμός όσο και η αποτελεσματικότητα των επιθέσεων έχουν εξασθενήσει τελευταία.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 07:37 (Ώρα Λονδίνου)

Βέλη κατά Μπους για τα όπλα του Ιράκ

Η κυβέρνηση μεγαλοποίησε συστηματικά τον κίνδυνο από τα όπλα του Ιράκ, λέει το Ινστιτούτο Καρνίγκι

Έγκριτο ινστιτούτο ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους ότι παραποίησε συστηματικά τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ πριν από τον πόλεμο.

Το κεντροαριστερό ινστιτούτο Καρνέγκι -που ήταν κατά του πολέμου στο Ιράκ- υπογραμμίζει ότι εξέτασε εκατοντάδες φακέλους και πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες ειδικούς τους τελευταίους έξι μήνες.

Στην έκθεσή του, το ινστιτούτο αναφέρει ότι μεγαλοποιήθηκαν τα στοιχεία για τα όπλα μαζικής καταστροφής που μπορεί να διέθετε το Ιράκ και προσθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε -χωρίς να διαθέτει αποδείξεις- ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έδινε τα όπλα αυτά σε τρομοκράτες.

Η έκθεση καταλήγει ότι, αν και η μακροπρόθεσμη απειλή από το Ιράκ δεν μπορούσε να αγνοηθεί, εντούτοις είχε περιοριστεί αποτελεσματικά από τη συνδυασμένη επίδραση των επιθεωρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, τις διεθνείς κυρώσεις και την περιορισμένη στρατιωτική δράση που είχαν αναλάβει -πριν τον πόλεμο- οι ΗΠΑ.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 05:23 (Ώρα Λονδίνου)

«Ελληνική δυναστεία»

Εκτενείς αναφορές στην παραίτηση του Κώστα Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την διαδοχή του από τον Γιώργο Παπανδρέου που θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της 7ης Μαρτίου φιλοξενούν οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες.

Η

Γκάρντιαν (Guardian)

κάνει λόγο για «ελληνική δυναστεία» και σημειώνει ότι η αποχώρηση του κ. Σημίτη ανοίγει το δρόμο για τον τρίτο πρωθυπουργό με το επίθετο Παπανδρέου σε έναν αιώνα, εάν βέβαια το κυβερνών κόμμα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι η αναγγελία παραίτησης του κ. Σημίτη, οκτώ χρόνια αφότου ο εκσυγχρονιστής, πρώην Μαρξιστής πρωθυπουργός ανέλαβε την εξουσία δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται κατά την Γκάρντιαν ως ο άσος στο μανίκι των Σοσιαλιστών για τις εκλογές.

«Ανοιχτός και καινοτόμος, υπερσκελίζει συνεχώς τους αντιπάλους του αναδεικνυόμενος ως ο πλεον δημοφιλής πολιτικός.

Αν και οι οι προοδευτικές του απόψεις -πολύ διαφορετικές από εκείνες του πατέρα του- έχουν επικριθεί από την παλαιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου κατέκτησε τους 'Ελληνες με τον αέρα αποτελεσματικότητας που αποπνέει.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, έχει πιστωθεί με την ελληνο-τουρκική προσέγγιση και την ενίσχυση του προφίλ της Ελλάδας στα Βαλκάνια», καταλήγει το δημοσίευμα.

FT: «Αιφνιδιασμός σε χαμηλούς τόνους»

Οι

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

σχολιάζουν ότι ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε την παραίτησή του με τους συνήθεις χαμηλούς του τόνους, αιφνιδίασε όμως την αντιπολίτευση επισπεύδοντας την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Για το ευρωπαϊκό μέλλον του κ. Σημίτη, στην στήλη των παραπολιτικών της εφημερίδας γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού -και προεδρεύοντος της ΕΕ- Μπέρτι 'Αχερν ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα είναι απαραιτήτως πρώην ή εν ενεργεία αρχηγός κράτους.

«Αυτό θα πει ότι ο κύκλος ανοίγει, κάτι που δεν θα βοηθήσει έναν πρώην 'Ελληνα πρωθυπουργό, αλλά είναι καλά νέα για τον...'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ», καταλήγει χαριτολογώντας το σχόλιο.

Tέλος, «Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές» είναι ο τίτλος της

Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

που γράφει ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου θα σημάνει την συνέχιση της δυναστείας που κυριαρχεί στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και 60 χρόνια.


Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2004 - 06:50 (Ώρα Λονδίνου)

Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κ. Σημίτη

Το προφίλ του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τα σενάρια για την ευρωπαϊκή πορεία του απερχόμενου ηγέτη Κ. Σημίτη σκιαγραφούν η Λε Μοντ και τα ευρωπαϊκά πρακτορεία, ενώ ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός τύπος ασχολείται -μεταξύ άλλων- με την ασφάλεια των πτήσεων και την άνοδο του ευρώ.

Η γαλλική

Λε Μοντ (Le Monde)

παρατηρεί ότι ο πρωτότοκος γιος του Ανδρέα Παπανδρέου έχει δημοτικότητα-ρεκόρ «χάρη στο εξωστρεφές και εκσυγχρονιστικό προφίλ του.

Θεωρείται ακόμα ο αρχιτέκτοντας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.»

Όσο για τον κ. Σημίτη -λέει η Μοντ- «οι φίλοι του βλέπουν γι' αυτόν ένα ευρωπαϊκό μέλλον ή εναλλακτικά την μετάβασή του στην προεδρία της Ελλάδας.

Δυο προοπτικές που ο άμεσα ενδιαφερόμενος αποφεύγει να επιβεβαιώσει...»

Το

γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων

παρατηρεί για τον νέο ηγέτη των Σοσιαλιστών ότι -σε αντίθεση με τον εξαιρετικά χαρισματικό πατέρα του- είναι υποστηρικτής των καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Τέλος, το

ισπανικό πρακτορείο EFE

αναφέρει ότι ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Σημίτης είχε αρχίσει να διερευνά τις πιθανότητες να διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Κομισιόν.

Όμως, η αποτυχία των Ευρωπαίων να εγκρίνουν το Σύνταγμα τον υποχρέωσε να αλλάξει τα σχέδιά του.

«Ο κ. Σημίτης που χαίρει της εκτίμησης των Ευρωπαίων ομολόγων του και θεωρείται πολιτικός σοβαρός και υπεύθυνος δεν έκρυψε την επιθυμία του να αναλάβει μια ευρωπαϊκή θέση στο μέλλον, θέμα που βρίσκεται στα χέρια των εταίρων του στην ΕΕ.

Ο κ. Σημίτης κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος που κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια από τα χέρια ενός Παπανδρέου και την παραδίδει σε έναν άλλο Παπανδρέου της νέας γενιάς που ευελπιστεί να κερδίσει τις εκλογές μέσα σε δυο μήνες», καταλήγει η ανταπόκριση.

«Σκοτεινοί ουρανοί»

Η

γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation)

σχολιάζοντας την κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης στις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αναφέρει ότι η επιχείρηση καταπολέμησης της τρομοκρατίας πρέπει να ξεπεράσει δυο εμπόδια: Το πρώτο είναι τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας που δίνει έδαφος για δολοφονικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Και το δεύτερο είναι, η ψύχωση με την ασφάλεια που μπορεί να παραλύσει την κοινωνία και να υπονομεύσει τα ατομικά δικαιώματα.

«Οι ουρανοί είναι προς πώληση, αλλά με ποιο τίμημα ;», διερωτάται η ελβετική

Τριμπούν ντε Ζενέβ (Tribune de Geneve)

«Οι Βρυξέλλες πρέπει επειγόντως να ρυθμίσουν τις μεταφορές στους ουρανούς της Ευρώπης για να μην γίνουν το πιο επικίνδυνο μέρος στη Γη...»

Ισχυρό νόμισμα, αδύναμη οικονομία

Η επίσης ελβετική

Λε Ταμ (Le Temps)

αναφερόμενη στην άνοδο του ευρώ σχολιάζει ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε νομισματική κρίση λόγω της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του κοινού νομίσματος που απειλεί την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των «12».

Η γαλλική

Λε Φιγκαρό (Le Figaro)

σημειώνει ότι όλοι περιμένουν τα σχόλια του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την κατάσταση.

«Με την Ευρώπη να προσβλέπει σε μια ενίσχυση των εξαγωγών για να δει τους ρυθμούς ανάπτυξης να επιταχύνονται, η συνεχής άνοδος του ευρώ καθιστά πιο φθηνά τα εισαγόμενα προϊόντα, κάτι που ίσως οδηγήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους εκτός Ευρώπης...»

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.