Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-31

  1. Νέα χρονιά με νέα θύματα
  2. Ιράν: Προτεραιότητα οι επιζώντες
  3. Νέα χρονιά με νέα θύματα
  4. Ένας φιλέλληνας... Σερ
  5. Πάρμαλατ: Πρωτοχρονιά στη φυλακή
  6. Ένας φιλέλληνας... Σερ
  7. Kαμία ανησυχία για τη «Φουτζίαν»
  8. Tηλεφώνημα Σημίτη - Γ. Παπανδρέου
  9. Tο χρονοδιάγραμμα της «αλλαγής φρουράς»
  10. Ιράν: Προτεραιότητα οι επιζώντες
  11. Ένα βήμα πιο κοντά στις «δίκες»
  12. Νέα κρίση στη Μ. Ανατολή
  13. Πρωτοχρονιά στην κορυφή το Μαρούσι
  14. Προτεραιότητα έχουν οι επιζώντες
  15. Φονικές ταραχές στο Κιρκούκ
  16. Φόβοι πριν την πρωτοχρονιά
  17. Πρωτεραιότητα έχουν οι επιζώντες

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 19:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα χρονιά με νέα θύματα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε εστιατόριο της κεντρικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου τριάντα να έχουν τραυματιστεί.

Οι νεκροί είναι όλοι Ιρακινοί, ενώ μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και ορισμένοι αλλοδαποί.

Οι ιρακινές αστυνομικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το εστιατόριο.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι δράστες επέλεξαν να πλήξουν το συγκεκριμένο εστιατόριο που ήταν γεμάτο με κόσμο που γιόρταζε την αλλαγή του έτους.

Το κτίριο καταστράφηκε και παραδόθηκε στις φλόγες.

Μετά την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή.

Η επίθεση είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των εορτών.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 13:48 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Προτεραιότητα οι επιζώντες

Η περίθαλψη των εκατοντάδων τραυματιών γίνεται μέσα σε αντίσκηνα

Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν πενήντα χιλιάδων ανθρώπων.

Τρόφιμα, νερό, φαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες και σκηνές μεταφέρονται στο μικρό αεροδρόμιο της ισοπεδωμένης πόλης Μπαμ, και τα μέλη των ανθρωπιστικών συνεργείων προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους δεκάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς, που αναγκαστικά διαμένουν στην ύπαιθρο.

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, Τζέσπερ Λαντ, είπε ότι έχουν διανεμηθεί αντίσκηνα και για τους 40.000 επιζήσαντες του σεισμού.

Πρόσθεσε δε ότι έχει αποκατασταθεί η παροχή νερού και ότι συνεχίζεται η διεθνής επιχείρηση αρωγής.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να κατασκευασθούν λυόμενα σπίτια μέχρι να αρχίσει η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Οι οργανώσεις αρωγής που έχουν καταφθάσει από το εξωτερικό έχουν στήσει προσωρινά ιατρεία στην περιοχή, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον «εχθρό»

Μία από τις ιατρικές αυτές αποστολές προέρχεται από της Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα Αμερικανών που βρίσκεται επισήμως στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Εκπρόσωπος της ομάδας μάλιστα δήλωσε: «Είναι ιστορική η παρουσία μας στο Ιράν, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν ήρθαμε εδώ για πολιτικούς αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε τη χώρα μας, αλλά είναι μεγαλύτερη τιμή να βοηθούμε τον ιρακινό λαό».

Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί που επισκέφτηκε χθές την πόλη, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες για τη βοήθεια που διαθέτουν στους σεισμόπληκτους.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 19:48 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα χρονιά με νέα θύματα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε εστιατόριο της κεντρικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου τριάντα να έχουν τραυματιστεί.

Οι ιρακινές αστυνομικές αρχές αποδίδουν την έκρηξη σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι ο δράστης επέλεξε να πλήξει το συγκεκριμένο εστιατόριο που ήταν γεμάτο με κόσμο που γιόρταζε την αλλαγή του έτους.

Το κτίριο καταστράφηκε και παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας δεύτερος επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας συνελήφθη εντός του καταστήματος, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Μετά την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή.

Η επίθεση είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των εορτών.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας φιλέλληνας... Σερ

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Φέρμορ είναι η «Μάνη»

Ένας γνωστότατος φιλέλληνας συγγραφέας είναι μεταξύ εκείνων που αποφάσισε να τιμήσει την Πρωτοχρονιά η Βρετανία.

Έτσι απονέμεται ο τίτλος του Ιππότη στον 88χρονο Πάτρικ Λι Φέρμορ ο οποίος ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Καρδαμύλη της Μάνης σε ένα σπίτι που ο ίδιος έκτισε.

Ο Φέρμορ, που πήρε μέρος στην ελληνική Αντίσταση, έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστός για την περίφημη απαγωγή του χιτλερικού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη.

Ανάμεσα στα έργα που έγραψε και γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία είναι η «Μάνη» (1958) και η «Ρούμελη. Οδοιπορικό στη Β. Ελλάδα» (1966).

Ο Βρετανός συγγραφέας ήταν πολύ φίλος με τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γιώργο Κατσίμπαλη--τον «Κολοσσό του Μαρουσιού», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Χένρι Μίλερ--αλλά και με πολλούς άλλους μεγάλους συγγραφείς και ζωγράφους--τον Λόρενς Ντάρελ, για παράδειγμα, τον Τζιακομέτι, τον Φράνσις Μπέικον κ.ά.

Διακρίσεις στα γράμματα και τις τέχνες

Εξάλλου, με το παράσημο του «Διοικητή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» (CBE) τιμήθηκε ο συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν, δημιουργός της τριλογίας «Τα σκοτεινά υλικά Του» (His Dark Materials).

Παράσημο έλαβε και ο συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν

Τα βιβλία του γνωστού για τις άθεες αντιλήψεις του συγγραφέα διακρίνονται για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού Σύμπαντος, όπου ο κάθε ήρωας και ηρωίδα διαθέτει έναν δαίμονα με τη μορφή ζώου, ενώ τη θέση του Θεού καταλαμβάνει ένα άλλο Υπέρτατο Όν.

Μάλιστα το τελευταίο μέρος της τριλογίας αυτής - το «Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο» - τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γουίτμπρεντ το 2002.

Ο ίδιος τιμητικός τίτλος απονέμεται επίσης στον σκηνοθέτη της ταινίας «Μπίλι Έλιοτ» Στίβεν Ντόλντρι και στον τραγουδοποιό της ροκ Έρικ Κλάπτον.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 15:49 (Ώρα Λονδίνου)

Πάρμαλατ: Πρωτοχρονιά στη φυλακή

Στο επίκεντρο του σκανδάλου οι δραστηριότητες του ιδρυτή της Πάρμαλατ

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τη υπόθεση χρεωκοπίας του πολυεθνικού κολοσσού γαλακτοκομικών προϊόντων Πάρμαλατ.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν πέντε διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης ανάμεσά τους οι πρώην επικεφαλής οικονομικής διαχείρισης Φάουστο Τόνα και Λουτσιάνο Ντε Σολντάτο.

Επίσης κρατούνται από το πρωί της Τετάρτης δύο διευθυντές της εταιρείας ορκωτών λογιστών Γκράντ Θόρντον, που είχε αναλάβει τον έλεγχο του ισολογισμού της Πάρμαλατ.

Τα εντάλματα σύλληψης των επτά στελεχών εκδόθηκαν από την εισαγγελία της πόλης Πάρμα, που κατηγορεί τους συλληφθέντες για συνωμοσία με στόχο την πτώχευση της εταιρείας, απάτη κατά συρροή και λογιστικές ατασθαλίες.

Η εταιρεία Γκραντ Θόρντον με δήλωσή της αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη, επιμένοντας ότι το προσωπικό της ενήργησε εντός των νομίμων πλαισίων και ότι οι ελεγκτές της έπεσαν και αυτοί θύματα εξαπάτησης.

«Θράσος και τιμωρία»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς χαρακτήρισε το σκάνδαλο Πάρμαλατ ως «μία από τις μεγαλύτερες και πιο θρασείς απάτες στα επιχειρηματικά χρονικά».

Η Πάρμαλατ κηρύχθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς αποκαλύφθηκε τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, το οποίο καλυπτόταν με πλαστές εγγραφές κερδών σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεων σε εικονικές εταιρείες.

Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας, Καλίστο Τάντζι, παραμένει κρατούμενος και ανακρινόμενος από τις εισαγγελικές αρχές, αν και ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του.

Ο κ. Τάντζι αρνείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το έλλειμμα, που έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Νωρίτερα πάντως το αφεντικό της Πάρμαλατ είχε ομολογήσει στους ανακριτές ότι υπεξαίρεσε ποσό που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο και διοχέτευσε σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, που ελέγχεται από αυτόν και μέλη της οικογένειάς του.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 17:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ένας φιλέλληνας... Σερ

Ένα από τα πιο γνωστά έργα του Φέρμορ είναι η «Μάνη»

Ένας γνωστότατος φιλέλληνας συγγραφέας είναι μεταξύ εκείνων που αποφάσισε να τιμήσει την Πρωτοχρονιά η Βρετανία.

Έτσι απονέμεται ο τίτλος του Ιππότη στον 88χρονο Πάτρικ Λι Φέρμορ ο οποίος ζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Καρδαμύλη της Μάνης σε ένα σπίτι που ο ίδιος έκτισε.

Ο Φέρμορ, που πήρε μέρος στην ελληνική Αντίσταση, έγινε επίσης παγκοσμίως γνωστός για την περίφημη απαγωγή του χιτλερικού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη.

Γνώρισαν επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία τα δύο οδοιπορικά που έγραψε, μεταξύ άλλων, η «Μάνη» (1958) και η «Ρούμελη» (1966).

Ο Βρετανός συγγραφέας ήταν πολύ φίλος με τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γιώργο Κατσίμπαλη--τον «Κολοσσό του Μαρουσιού», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Χένρι Μίλερ--αλλά και με πολλούς άλλους μεγάλους συγγραφείς και ζωγράφους--τον Λόρενς Ντάρελ, για παράδειγμα, τον Τζιακομέτι, τον Φράνσις Μπέικον κ.ά.

Διακρίσεις στα γράμματα και τις τέχνες

Εξάλλου με το παράσημο του «Διοικητή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» (CBE) τιμήθηκε ο συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν, δημιουργός της τριλογίας «Τα σκοτεινά υλικά Του» (His Dark Materials).

Παράσημο έλαβε και ο συγγραφέας Φίλιπ Πούλμαν

Τα βιβλία του γνωστού για τις άθεες αντιλήψεις του συγγραφέα διακρίνονται για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού Σύμπαντος, όπου ο κάθε ήρωας και ηρωίδα διαθέτει έναν δαίμονα με τη μορφή ζώου, ενώ τη θέση του Θεού καταλαμβάνει ένα άλλο Υπέρτατο Όν.

Μάλιστα το τελευταίο μέρος της τριλογίας αυτής - το «Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο» - τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γουίτμπρεντ το 2002.

Ο ίδιος τιμητικός τίτλος απονέμεται επίσης στον σκηνοθέτη της ταινίας «Μπίλι Έλιοτ» Στίβεν Ντόλντρι και στον τραγουδοποιό της ροκ Έρικ Κλάπτον.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 14:04 (Ώρα Λονδίνου)

Kαμία ανησυχία για τη «Φουτζίαν»

Δεν συντρέχει λόγος γενικού εμβολιασμού, κατά το υπουργείο

Δεν είναι θανατηφόρος ο ιός της γρίπης τύπου Φουτζίαν που εμφανίσθηκε στην Eλλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Yγείας.

Όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, ο οροθετικός έλεγχος δειγμάτων από ασθενείς, που έγινε στο ινστιτούτο Παστέρ στην Aθήνα, έδειξε ότι σε οκτώ περιπτώσεις το δείγμα προσομοιάζει προς το στέλεχος γρίπης τύπου Φουτζίαν, που δεν διαφέρει από πλευράς κλινικής βαρύτητας από τα άλλα στελέχη της γρίπης και δεν είναι φονικό όπως εμφανίζεται.

Tο υπουργείο Yγείας σημειώνει ότι, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ανάγκη εμβολιασμού υπάρχει μόνον για άτομα που πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος καθώς για άτομα άνω των 65 χρόνων.

Mετά την εξέταση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και των περιστατικών, το υπουργείο με τη σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας δεν συνιστά τη λήψη πρόσθετων μέτρων.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 13:46 (Ώρα Λονδίνου)

Tηλεφώνημα Σημίτη - Γ. Παπανδρέου

Παπανδρέου - Σημίτης πιθανόν να συναντηθούν στις 2 Iανουαρίου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν -σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το AΠE, οι κ. Σημίτης και Παπανδρέου ενδέχεται να συναντηθούν στις 2 Ιανουαρίου και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, ενώ από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου έγινε γνωστό ότι ουδείς είναι εξουσιοδοτημένος να μιλά εξ ονόματος του υπουργού και δεν υπάρχει κανένα θέμα διαφωνίας με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σημίτης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαγγείλει τις πρωτοβουλίες του αμέσως μετά την εορτή των Θεοφανείων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου έκτακτου συνεδρίου προκειμένου να αποφασισθεί η αλλαγή του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ και να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Kινήματος στις αρχές Φεβρουαρίου με ψηφοφορία των μελών του.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 13:24 (Ώρα Λονδίνου)

Tο χρονοδιάγραμμα της «αλλαγής φρουράς»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δώρο" σε 30.000 μαθητές. ΤΕΕ: Πρακτική άσκηση με αμοιβή για τους τελειόφοιτους.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2004 λάμψεις αε φωτίσουν το δρόμο μας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τράπεζες: Χωρίς πλαφόν το εφάπαξ. Αυξάνεται από 25% έως 120%.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρώγονται" για τα όπλα. Ρουκέτες κατά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον κατατομηθέντα πρόεδρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι μισθοί το 2004. Πλήρεις πίνακες. Αυξήσεις από 3,9% έως 6,2% στο Δημόσιο. Γιατροί - εκπαιδευτικοί μέχρι και 10,2%.

Η ΑΥΓΗ: Το 2003 σκόρπισε απαισιοδοξία. Στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Γενναία παρέμβαση του Άκη: "Όλα στον Γιώργο". Αυτοκτονία η δυαρχία. Μεγάλη ικανοποίηση στον κόσμο.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Από τη βάση του ΠΑΣΟΚ η εκλογή νέου προέδρου και προσφυγή στις κάλπες το αργότερο 14 Μαρτίου. Τι συμφώνησαν για διαδικασίες και ημερομηνίες Σημίτης - Παπανδρέου.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ασφαλιστικό: Ο χάρτης του 2004 με όλες τις αλλαγές. Τι ισχύει από αύριο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΘΝΟΣ: Κάθονται στα θρανία 120.000 εκπαιδευτικοί. Αρχίζουν τον Φεβρουάριο προγράμματα επιμόρφωσης για τα νέα βιβλία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΠΑΣΟΚ... άντε και Καλή Ανάσταση! Ούτε ο Γιωργάκης, ούτε ο... Βούδας δεν σώζει το "Κίνημα" στις επερχόμενες εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βουλιάζει στα σκάνδαλα το υπουργείο Άμυνας. Νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις από ανθρώπους του Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπηρεσιακός ο... καταλληλότερος για πρωθυπουργός. ΠΑΣΟΚ: Δυαρχία με ημερομηνία λήξης τις εκλογές του Μαρτίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Όλα μαζί με τον Σημίτη. Ξεκαθάρισμα από την πλευρά Γιώργου.

ΕΞΠΡΕΣ: "Φρένο" στο ευρώ με τα επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για παρέμβαση.

ΕΣΤΙΑ: Εκλογές με υπηρεσιακή. Η Νέα Δημοκρατία να το απαιτήση από τώρα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η γκρίζα περιοχή των όπλων. Ποταμός καταγγελιών από στενούς συνεργάτες του κ. Παπαντωνίου για το σύστημα προμηθειών.

Ο ΛΟΓΟΣ: Χωρίς αντίπαλο ο Γιώργος Παπανδρέου. Μετά τα Φώτα οι εξελίξεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επίσπευση εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δεκανίκι" και για το νέο έτος οι ιδιωτικοποιήσεις. Αφαίμαξη 350 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

ΤΑ ΝΕΑ: Κλειδώνουν όλα στη συνάντηση Σημίτη - Γιώργου. Την Παρασκευή συζητούν και τις λεπτομέρειες.

ΝΙΚΗ: Νέα δυναμική με τον Γ. Παπανδρέου. Αλλάζει το κλίμα στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκμετάλλευση - αδικία για μετανάστες και πρόσφυγες. Αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

CITY PRESS: Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία. Κεντρικοί άξονες η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ο οικογενειακός γιατρός, η λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας.

Η ΧΩΡΑ: 2004 χρόνια με εκπλήξεις. Αλλάζει άρδην το πολιτικό τοπίο. Έρχεται κυβέρνηση Καραμανλή.

Kυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τα

ΝΕΑ

, «καθοριστική για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ συνάντηση Κώστα Σημίτη - Γιώργου Παπανδρέου έχει προσδιορισθεί για την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Στη διάρκειά της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποσαφηνισθούν όλες οι λεπτομέρειες για το χρονικό των εξελίξεων, αλλά θα 'κλειδώσει' και η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Είναι κοινό μυστικό στα εκλογικά επιτελεία και των δύο κομμάτων ότι από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει, πως η σταθερή διαφορά των οκτώ μονάδων υπέρ της ΝΔ σχεδόν μηδενίζεται στην προοπτική ότι ο κ. Παπανδρέου θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. Είναι κοινό μυστικό επίσης ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

γράφει ότι «συντεταγμένα και χωρίς τις συνήθεις αναταράξεις αναμένεται να εξελιχθούν οι διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ καθώς οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται ότι συμφωνούν τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία. Αυτό προκύπτει από χθεσινή νέα παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί τόσο με την αναμενόμενη πρωτοβουλία Σημίτη όσο και με το περιεχόμενό της. Έτσι, έστειλε ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας προς όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δικούς του συνεργάτες διαδίδουν φήμες ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να γίνει πριν από τις εκλογές ταυτόχρονα πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός».

Το ΒΗΜΑ

σημειώνει ότι «μία συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε φαίνεται ότι είναι το 'κλειδί' των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ: στις 23 Δεκεμβρίου ο κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκαν στην επί της οδού Αναγνωστοπούλου οικία του πρωθυπουργού και συμφώνησαν για τη διαδικασία αλλαγής της ηγετικής σκυτάλης. Οι δύο τους προέκριναν τη λύση του έκτακτου συνεδρίου -θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου- προκειμένου να τροποποιηθεί το καταστατικό του κόμματος ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή νέου προέδρου απευθείας από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες θα εκδηλωθούν στις 7 - 8 Ιανουαρίου, με τελικό στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών -το αργότερο ως τις 14 Μαρτίου».

Η ESPRESSO

αναφέρει ότι «ο κύβος ερρίφθη. Εκεί που όλοι περίμεναν τον Κώστα Σημίτη να ανακοινώνει τις αποφάσεις του μετά τις 10 Ιανουαρίου, σε ξαφνική τηλεφωνική του συνομιλία με τον Γιώργο Παπανδρέου συμφώνησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαδοχής και να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου».

Η TRAFFIC NEWS

σημειώνει ότι «αμέσως μετά τα Φώτα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του αναφορικά με τι πρόκειται τελικά να πράξει με τη διαδοχή του στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτση) εκτιμά ότι «το επικρατέστερο σενάριο απ' όλα όσα έχουν τεθεί επί τάπητος, είναι αυτό που περιλαμβάνει δυαρχία, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και πρόεδρο άλλο πρόσωπο, με επικρατέστερο ασφαλώς αυτό του Γιώργου Παπανδρέου».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

προσθέτει ότι «από τα μέσα Ιανουαρίου, αρχίζουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Και, όπως όλα δείχνουν, ο Γ. Παπανδρέου, ως διάδοχος του Κ. Σημίτη πλέον, θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά σε ό,τι έχει να κάνει με τις επερχόμενες εκλογές και το περιβόητο 'κλείσιμο της ψαλίδας' έναντι της Νέας Δημοκρατίας που εξακολουθεί να προηγείται με οκτώ, τουλάχιστον, ποσοστιαίες μονάδες».

Ο ΛΟΓΟΣ

επισημαίνει ότι «μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και όταν διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ουδείς από τους επίδοξους 'δελφίνους' αμφισβητεί όχι απλώς το προβάδισμα του υπουργού Εξωτερικών αλλά και το γεγονός ότι στη θεωρητική περίπτωση κατά την οποία θα είχε αντίπαλο, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να εκλεγεί και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά».

Η ΝΙΚΗ

γράφει ότι «συναισθήματα πολιτικής αυτοπεποίθησης για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και την μελλοντική προοπτική του ΠΑΣΟΚ, επιφέρει στα στελέχη και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, η προσμονή των πρωτοβουλιών που επίκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».

Η ΑΥΡΙΑΝΗ

αναφέρει ότι «σε μία γενναία πολιτική κίνηση προχώρησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Παρότι εθεωρείτο το αντίπαλο δέος του Κώστα Σημίτη (αφού αναμετρήθηκε δύο φορές μαζί του για την κυβερνητική και την κομματική ηγεσία) δήλωσε χθες δημόσια ότι για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ 'προτεραιότητα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου'. Προτάσσοντας για μία ακόμα φορά το 'εμείς' από το 'εγώ' απέδειξε περίτρανα ότι αποτελεί, ως κορυφαίο στέλεχος το σημείο αναφοράς για ολόκληρο το δυναμικό του Κινήματος. Σύμβολο ενότητας αλλά και διαρκούς δυναμικής παρουσίας».

Η ΕΣΤΙΑ

επισημαίνει ότι «για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πρέπει να παραιτηθή η Κυβέρνησις. Και επειδή το ΠΑΣΟΚ θέλει πάση θυσία να διενεργήση εκείνο τις εκλογές και να αποφύγη την πραγματική υπηρεσιακή Κυβέρνηση, διοχετεύει ότι ο κ. Σημίτης θα αναλάβη 'υπηρεσιακός' Πρωθυπουργός. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αντιδράση από τώρα για να προλάβη τυχόν τελετεσμένα».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ιράν: Προτεραιότητα οι επιζώντες

Η περίθαλψη των εκατοντάδων τραυματιών γίνεται μέσα σε αντίσκηνα

Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν πενήντα χιλιάδων ανθρώπων.

Τρόφιμα, νερό, φαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες και σκηνές μεταφέρονται στο μικρό αεροδρόμιο της ισοπεδωμένης πόλης Μπαμ, και τα μέλη των ανθρωπιστικών συνεργείων προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους δεκάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς, που αναγκαστικά διαμένουν στην ύπαιθρο.

Ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, Τζέσπερ Λαντ, είπε ότι έχουν διανεμηθεί αντίσκηνα και για τους 40.000 επιζήσαντες του σεισμού.

Πρόσθεσε δε ότι έχει αποκατασταθεί η παροχή νερού και ότι συνεχίζεται η διεθνής επιχείρηση αρωγής.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να κατασκευασθούν λυόμενα σπίτια μέχρι να αρχίσει η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Οι οργανώσεις αρωγής που έχουν καταφθάσει από το εξωτερικό έχουν στήσει προσωρινά ιατρεία στην περιοχή, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί.

Ανθρωπιστική βοήθεια από τον «εχθρό»

Μία από τις ιατρικές αυτές αποστολές προέρχεται από της Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα Αμερικανών που βρίσκεται επισήμως στο Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Εκπρόσωπος της ομάδας μάλιστα δήλωσε: «Είναι ιστορική η παρουσία μας στο Ιράν, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν ήρθαμε εδώ για πολιτικούς αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπούμε τη χώρα μας, αλλά είναι μεγαλύτερη τιμή να βοηθούμε τον ιρακινό λαό».

Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί που επισκέφτηκε χθές την πόλη, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες για τη βοήθεια που διαθέτουν στους σεισμόπληκτους.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 13:18 (Ώρα Λονδίνου)

Ένα βήμα πιο κοντά στις «δίκες»

Οι 660 κρατούμενοι του Γκουαντάναμο βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εκδίκαση των υποθέσεών τους

Ολοένα και πιο ορατή γίνεται η εκδίκαση των ατόμων που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ως ύποπτα μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα και τους Ταλεμπάν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διόρισε τον απόστρατο υποστράτηγο Τζον Άλτενμπουργκ, επιτηρητή της διαδικασίας ενώπιον των έκτακτων στρατιωτικών επιτροπών.

Ο κ. Άλτενμπουργκ υπηρέτησε επί 28 χρόνια στις τάξεις του Αμερικανικού στρατού ως νομικός και αποστρατεύθηκε το 2002.

Έργο του θα είναι η έγκριση του κατηγορητηρίου για κάθε υπόδικο και η κατάρτιση της σύνθεσης των στρατιωτικών επιτροπών που θα εκδικάσουν τις υποθέσεις.

Στιγμιότυπο από την αμερικανική βάση - κολαστήριο του Γκουαντάναμο

Επίσης το Πεντάγωνο ανέθεσε σε δύο πρώην υπουργικά στελέχη και δύο δικαστές την εκδίκαση τυχόν εφέσεων από τους κρατουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει στις αρχές του 2004 εάν οι υποθέσεις των κρατουμένων στο Γκουντάναμο θα μπορούν να εκδικασθούν σε δεύτερο βαθμό από κανονικά εφετεία.

Για να ξεκινήσουν οι δίκες, πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των 600 και πλέον ατόμων που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στο Γκουαντάναμο.

Τόσο οι συνθήκες κράτησης τους όσο και οι συνθήκες προδικασίας έχουν προκαλέσει επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 12:02 (Ώρα Λονδίνου)

Νέα κρίση στη Μ. Ανατολή

Τα υψώματα του Γκολάν αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή από το 1967, όταν εισέβαλαν τα ισραηλινά στρατεύματα

Νέα όξυνση στις σχέσεις Ισραήλ - Συρία αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αυξήσει κατά 50% τον πληθυσμό των εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 υψώματα του Γκολάν, που ανέρχεται τώρα στις 10.500.

Ανταποκριτές εκτιμούν ότι η κίνηση αποσκοπεί στην εδραίωση της ισραηλινής παρουσίας στα υψώματα του Γκολάν, πριν τις όποιες διαπραγματεύσεις με τη Συρία, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας, Γίσραελ Κατζ.

Από την άλλη πλευρά η Συρία καταδίκασε τα σχέδια του Ισραήλ να διπλασιάσει τον πληθυσμό στους εβραϊκού οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί στα κεταχόμενα από το 1967 υψώματα του Γκολάν.

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Ίσα Νταγουίς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση αυτή του Ισραήλ δεν πρόκειται να τύχει διεθνούς αναγνώρισης και ότι το Ισραήλ πλανάται εάν νομίζει ότι μπορεί να επιτύχει κάτι βασιζόμενο στη δύναμη και στην κατοχή.

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε άμεσα το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην επέκταση των οικισμών του στα υψώματα του Γκολάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερβέ Λαντσούς, είπε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ζημίωνε την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 11:05 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτοχρονιά στην κορυφή το Μαρούσι

Νικολαϊδης και Αλβέρτης από τον αγώνα μεταξύ των ομάδων Μαρούσι και Παναθηναϊκού

Η ομάδα του Αμαρουσίου παρέμεινε πρώτη στην βαθμολογία της Α1, με τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα να της ανήκει και-το κυριότερο-με δύο βαθμούς διαφορά από τον πλησιέστερο διώκτη της, Παναθηναϊκό.

Η νίκη επί του οποίου με 74-69 στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έβλεπαν σ όλο τον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου. Την ανωτερότητά της μέσα στο παρκέ.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη, που επικράτησε κυρίως διότι είχε καταφέρει στο πρώτο ημίχρονο να εξασφαλίσει μια διαφορά 15 πόντων (42-27).

Μετά το πρώτο 20λεπτο ο Παναθηναϊκός μείωσε την διαφορά στους 4πόντους (68-64 με πρωταγωνιστές τους Λάκοβιτς και Καλαϊτζή), όμως σε εκείνο ακριβώς το σημείο ένα τρίποντο του Σπανούλη ξεκαθάρισε την κατάσταση υπέρ του Αμαρουσίου.

Τα δεκάλεπτα

: 21-12, 42-27, 58-48, 74-69.

ΜΑΡΟΥΣΙ

: Μπλάκνεϊ 8, Χάτσον 16, Σμίλιανιτς 8, Νικολαΐδης, Γκργκατ 1, Σπανούλης 21, Πόποβιτς 13, Αγαδάκος, Καράγκουτης 7 .

ΠΑΟ

: Αλβέρτης 8, Kαλαϊτζής 10, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 22, Μπατίστ 4, Χατζηβρέττας 7, Μίντλετον 8, Γκαγκαλούδης, Μακ Ντόναλντ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

(σε 13 αγώνες)

Μαρούσι 25

Παναθηναϊκός 21

Ηρακλής 21

ΠΑΟΚ 20

Περιστέρι 20

Άρης 20

ΑΕΚ 19

Ηράκλειο 19

Μακεδονικός 19

Ολυμπιακός 19

Πανιώνιος 17

Ηλυσιακός 17

Απόλλων Πατρών17

Ιωνικός Ν.Φ 16

* Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν έναν αγώνα λιγότερο.


Προτεραιότητα έχουν οι επιζώντες

H στέγαση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα των σεισμοπαθών του Ιράν

Δραματικές στιγμές περνούν οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι στην ερειπωμένη από τον σεισμό της Παρασκευής ιρανική πόλη Μπαμ, πολλοί από τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο.

Σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Oι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνουν πλέον το έργο τους στην ανακούφιση της κατάστασης των σεισμοπαθών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τις 50.000.

Η πρόληψη της εκδήλωσης επιδημιών τίθεται από τις ιρανικές αρχές ως πρώτη προτεραιότητα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εμβολιασμού.

Η έλλειψη πόσιμου νερού και η αδυναμία των νοσοκομείων να χορηγήσουν την απαιτούμενη βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες που νοσηλεύονται, είναι επίσης προβλήματα στην αντιμετώπιση των οποίων αποσκοπεί η διεθνής βοήθεια.

Αμερικανική βοήθεια

Για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών που μετέφεραν μηχανήματα, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, αντίσκηνα και ειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται 20 γιατροί της αμερικανικής Διεθνούς Υπηρεσίας Ανάπτυξης (USAID).

Είναι επίσης η πρώτη φορά μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, που βρίσκονται σε ιρανικό έδαφος εκπρόσωποι αμερικανικής κρατικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί που επισκέφτηκε χθές την πόλη, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες για τη βοήθεια που διαθέτουν στους σεισμόπληκτους.

Ωστόσο, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για προθυμία της Ουάσιγκτον να αρχίσει διάλογο με το Ιράν με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών τους, ο κ. Χαταμί τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η αλλαγή σε βάθος της αμερικανικής πολιτικής έναντι της χώρας του.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 11:14 (Ώρα Λονδίνου)

Φονικές ταραχές στο Κιρκούκ

Στις συγκρούσεις έλαβαν μέρος Κούρδοι πολιτοφύλακες «πεσμεργκά»

Τουλάχιστον δύο άτομα βρήκαν το θάνατο και 14 τραυματίσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιος ευθύνεται για τα επεισόδια αλλά σύμφωνα με τις τοπικές ιρακινές αρχές ασφαλείας, Κούρδοι πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Αράβων και Τουρκομάνων διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του κυβερνείου για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου ενσωμάτωσης της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχής στις κουρδικές επαρχίες.

Μήλο αιματηρής έριδας το Κιρκούκ

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις νότιες συνοικίες της πόλης κοντά στην Ακαδημία της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα όπως «το Κιρκούκ είναι πόλη Ιρακινή» και «όχι στην ομοσπονδία».

Συνεχίζεται η εθνοτική αντιπαράθεση στο Κιρκούκ

Σύμφωνα με απεσταλμένο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000 και ζητούσαν την απομάκρυνση των Κούρδων από το Κιρκούκ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης κάλεσε τους διαδηλωτές να μην πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης για να αποτραπούν συγκρούσεις με τους Κούρδους κατοίκους.

Στις 22 Δεκεμβρίου χιλιάδες Κούρδοι είχαν συγκροτήσει πορεία στο Κιρκούκ ζητώντας να ενσωματωθεί η πόλη στις κουρδικές επαρχίες.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 07:26 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι πριν την πρωτοχρονιά

Η εφημερίδα

Γκάρντιαν (The Guardian)

αναφέρεται στις επιστολές- βόμβες προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλοντ Τρισέ.

Σε δημοσίευμά της φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας της Μπολόνια, ο οποίος αναφέρει ότι η ιταλική αστυνομία συνεργάζεται με την Ίντερπολ για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι πιθανολογούνται ότι ανήκουν στο αναρχικό φάσμα της Ιταλίας.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να κλείσει την πρεσβεία στη Λίμα και υπενθυμίζει την κατάληψη της ιαπωνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Περού από αντάρτες, το 1996.

Στην πρώτη της σελίδα ωστόσο η

Γκάρντιαν

προβάλλει την ενδεχόμενη αναθεώρηση της πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του Ιράν, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι έτοιμος να ανοίξει διάλογο με την Τεχεράνη, από την οποία όμως αναμένει μία χειρονομία καλής θέλησης.

Στις επιστολές βόμβες και στον αποκλεισμό του νοσοκομείου του Αμβούργου όπου νοσηλεύονται Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ αναφέρεται η εφημερίδα

Ιντιπέντεντ (The Independent)

.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της προβάλλει τις ενέργειες για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Βρετανία και στην «ανεπάρκεια» ειδικών, όπως σημειώνει, στην περίπτωση εκδήλωσης επίθεσης με όπλα μαζικής καταστροφής και κάνει λόγο για σχέδια ανάληψης ευθυνών από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

«Αλλαγή τακτικής από την Αλ Κάιντα»

Η εφημερίδα

Τάιμς (The Times)

διαβλέπει αλλαγή τακτικής της Αλ Κάιντα, μετά τις απόπειρες δολοφονίας του προέδρου του Πακιστάν και ενός Σαουδάραβα στρατηγού, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, το «όπλο-κλειδί» δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν θα είναι πλέον οι δολοφονίες προσωπικοτήτων.

Μέλη της Αλ Κάιντα, που βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, έχουν περιγράψει πως έχουν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα του δικτύου στο Αφγανιστάν στην εξόντωση μορφών της δημόσιας ζωής.

Σε άλλο δημοσίευμα η με τον τίτλο «Η Συρία κέρδισε εκατομμύρια πουλώντας όπλα στο Ιράκ», η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με ντοκουμέντα που βρήκαν Αμερικανοί και Γερμανοί δημοσιογράφοι, η Δαμασκός παραβίασε επανειλημμένα το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι μέχρι τώρα πιστεύονταν.

Στην εφημερίδα

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

ο ανταποκριτής της στη Βαγδάτη, Πίτερ Σπίγκελ, προβάλλει τις εκτιμήσεις της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν δεν οδήγησε σε αλλαγή της τακτικής των ανταρτών.

Στην ανταπόκρισή του αναφέρει δηλώσεις του σταρτηγού Μάρκ Κίμιτ ότι από τη σύλληψη του πρώην ηγέτη της χώρας μέχρι σήμερα, ο αριθμός και ο τρόπος των επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων παραμένουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Τα χρήματα της Παρμαλάτ

Στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα αναφέρεται στο σκάνδαλο της ιταλικής εταιρείας Παρμαλάτ, ο ιδρυτής της οποίας, Καλίστο Τάντζι, υπεξαίρεσε το ποσό 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο διορισμένος από δικαστήριο νέος επικεφαλής της εταιρείας προβαίνει σε νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των χρημάτων, γράφει η εφημερίδα.

Στις τιμητικές διακρίσεις που αποδίδονται με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα

Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph),

σημειώνοντας ότι «πρωταγωνιστούν οι «αστέρες» της ροκ μουσικής και η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας, που κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα.


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2003 - 08:43 (Ώρα Λονδίνου)

Πρωτεραιότητα έχουν οι επιζώντες

H στέγαση είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα των σεισμοπαθών του Ιράν

Δραματικές στιγμές περνούν οι δεκάδες χιλιάδες άστεγοι στην ερειπωμένη από τον σεισμό της Παρασκευής ιρανική πόλη Μπαμ, πολλοί από τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να διανυκτερεύσουν στην ύπαιθρο.

Σε διεθνές επίπεδο συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Oι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα σωστικά συνεργεία επικεντρώνουν πλέον το έργο τους στην ανακούφιση της κατάστασης των σεισμοπαθών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τις 50.000.

Η πρόληψη της εκδήλωσης επιδημιών τίθεται από τις ιρανικές αρχές ως πρώτη προτεραιότητα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εμβολιασμού.

Η έλλειψη πόσιμου νερού και η αδυναμία των νοσοκομείων να χορηγήσουν την απαιτούμενη βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες που νοσηλεύονται, είναι επίσης προβλήματα στην αντιμετώπιση των οποίων αποσκοπεί η διεθνής βοήθεια.

Αμερικανική βοήθεια

Για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών που μετέφεραν μηχανήματα, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, αντίσκηνα και ειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται 20 γιατροί της αμερικανικής Διεθνούς Υπηρεσίας Ανάπτυξης (USAID).

Είναι επίσης η πρώτη φορά μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, που βρίσκονται σε ιρανικό έδαφος εκπρόσωποι αμερικανικής κρατικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί που επισκέφτηκε χθές την πόλη, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες χώρες για τη βοήθεια που διαθέτουν στους σεισμόπληκτους.

Ωστόσο, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για προθυμία της Ουάσιγκτον να αρχίσει διάλογο με το Ιράν με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών τους, ο κ. Χαταμί τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η αλλαγή σε βάθος της αμερικανικής πολιτικής έναντι της χώρας του.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.