Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-30

  1. Αντιδρά η ΙΑΤΑ στα σχέδια της Ουάσινγκτον
  2. Χωρίς εκπρόσωπο ο Μάϊκλ Τζάκσον
  3. Αμβούργο: 'Eκτακτα μέτρα ασφαλείας
  4. «Θα ξανακτισθεί η Μπαμ»
  5. «Λύση πριν την ένταξη»
  6. Tετραμερές σχήμα αναζητά ο Tαλάτ
  7. «Ιπτάμενους» φρουρούς απαιτούν οι ΗΠΑ
  8. «Μέχρι και 50.000 οι νεκροί»
  9. Αντιδράσεις στη νίκη των Σέρβων «Ριζοσπαστών»
  10. «Υπεξαίρεσα εκατοντάδες εκατομμύρια»
  11. Tετραμερές σχήμα αναζητά ο Tαλάτ
  12. Σεναρίων συνέχεια
  13. Προς τη Δόξα τραβά ο Άντζας
  14. «Η σημαία» στoν ιστό της
  15. Λύση ώς τον Σεπτέμβριο του 2006
  16. Nέο πλήγμα για τη Γιούκος
  17. «Eκ των πραγμάτων»... Γ. Παπανδρέου
  18. «Ιπτάμενους» φρουρούς απαιτούν οι ΗΠΑ
  19. «Μέχρι και 50.000 οι νεκροί»
  20. «Υπεξαίρεσα εκατοντάδες εκατομμύρια»
  21. «Λύση πριν την ένταξη»
  22. «Μέχρι και 50.000 οι νεκροί»
  23. Αντιδράσεις στη νίκη των Σέρβων «Ριζοσπαστών»
  24. Μεγάλο σκάνδαλο στην Πορτογαλία
  25. Ιράν: Προσπάθειες για επιζώντες του σεισμού
  26. «Ιπτάμενους» φρουρούς απαιτούν οι ΗΠΑ
  27. Ανθρωποκυνηγητό για τον Αμερικανό «φυγά»

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 21:40 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδρά η ΙΑΤΑ στα σχέδια της Ουάσινγκτον

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ

Εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Ουάσινγκτον για την τοποθέστηση ένοπλων φρουρών σε πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της ΙΑΤΑ είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο έδαφος θα πρέπει να είναι επαρκή ώστε να μη χρειάζονται «ένοπλοι άνδρες στους αιθέρες».

Η συνδικαλιστική ένωση Βρετανών Πιλότων συνιστά στα μέλη της να μη πετούν με αεροσκάφη στα οποία υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί πριν δεν υπάρξει συμφωνία για το πως ακριβώς θα λειτουργήσει το σύστημα.

Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν επίσης και οι Γάλλοι πιλότοι.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έκανε σαφές πως η χώρα του δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτό το μέτρο: δεν θα υπάρχουν στα αεροπλάνα του εθνικού μας αερομεταφορέα ένοπλοι φρουροί, είπε ο Τακσίν Σιναουάτρα.

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοσθούν τόσο σε εμπορευματικές όσο και σε επιβατικές πτήσεις, ακόμα κι αν αυτές περνάνε μέσα από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, χωρίς να προσγειώνονται σε αμερικανικό αεροδρόμιο.

Οι προορισμοί για τις ΗΠΑ είναι τόσο σημαντικοί από οικονομική άποψη ώστε τελικά οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με τους κανομισμούς της Ουάσινγκτον, επισημαίνει οικονομικός συντάκτης του BBC.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 20:24 (Ώρα Λονδίνου)

Χωρίς εκπρόσωπο ο Μάϊκλ Τζάκσον

Η φωτογραφία του Μάϊκλ Τζάκσον στον αστυνομικό σταθμό της Σάντα Μπάρμπαρα

Ο κύριος εκπρόσωπος τύπου του Μάικλ Τζάκσον υπέβαλε την παραίτησή του επειδή όπως είπε διεφώνησε με τον στενό κύκλο του Τζάκσον σε «θέματα στρατηγικής».

Ο Στίουαρτ Μπάκερμαν απόφασισε να παραιτηθεί μία μέρα μετά τη μετάδοση τηλεοπτικής συνέντευξης του Τζάκσον στις ΗΠΑ.

«Παραιτούμαι επειδή έχω διαφορές σε ό,τι αφορά την ακολουθητέα τακτική», παρατήρησε ο Μπάκερμαν σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ.

Μάϊκλ Τζάκσον, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ασέλγεια εις βάρος μικρών παιδιών στις αρχές του μηνός, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι του CBS ότι δεν έτυχε «καλής μεταχείρισης από την αστυνομία».

Ο αστέρας της μουσικής ποπ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί του συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα όταν τον συνέλαβαν.

Ο Τζάκσον είπε ακόμη ότι είναι αποδεκτό γι'αυτόν να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με μικρά παιδιά και ότι θα προτιμούσε «να κόψει τις φλέβες του» αντί να ασελγήσει εις βάρος ενός παιδιού.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 20:57 (Ώρα Λονδίνου)

Αμβούργο: 'Eκτακτα μέτρα ασφαλείας

Ένοπλοι γερμανοί αστυνομικοί

Στη Γερμανία η αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Αμβούργο μετά από προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας.

Η αστυνομία της πόλης είπε ότι σύμφωνα με μία πληροφορία μουσουλμάνοι εξτρεμιστές σχεδιάζουν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

«Αυτοί που σχεδιάζουν την επίθεση πιστεύεται ότι προέρχονται από ισλαμικούς τρομοκρατικούς κύκλους», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Πολλοί δρόμοι γύρω από το νοσοκομείο έχουν αποκλεισθεί και θα παραμείνουν αποκλεισμένοι μέχρι νεωτέρας διαταγής», είπε στο πρακτορείο AP αξιωματικός της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Αμβούργου οι διωκτικές αρχές έλαβαν την πληροφορία για τοποθέτηση βόμβας στις 1430 τοπική ώρα.

Οι τρομοκράτες θα τοποθετούσαν το παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τις πύλες του στρατιωτικού νοσοκομείου Βάντσμπεκ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες Αμερικανοί τραυματίες στρατιώτες από το Ιράκ έχουν μεταφερθεί σ΄αυτό το νοκομείο.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 21:20 (Ώρα Λονδίνου)

«Θα ξανακτισθεί η Μπαμ»

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμοπαθείς

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, υποσχέθηκε πως η πόλη Μπαμ, που ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη από το σεισμό, θα ανοικοδομηθεί μέσα σε δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος Χαταμί είπε η ακρόπολης της Μπαμ που έχει ιστορία δύο χιλιάδων ετών θα αποκατασταθεί - άσχετα από το κόστος - με τη βοήθεια ειδικών από το εξωτερικό.

Τις σχετικές δηλώσεις έκενε ο πρόεδρος του Ιράν μετά από έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στην περιφερειακή πρωτεύουσα Κερμάν με θέμα την τεράστια επιχείρηση για την παροχή βοήθειας.

Σχεδόν 30.000 έχουν ήδη ταφεί σε ομαδικούς τάφους γύρω από τη Μπαμ, και ο Ιρανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών να ανέλθει τους 40.000.

Τα σωστικά συνεργεία δηλώνουν πως αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή στέγης και ποσίμου νερού στους επιζώντες--χιλιάδες αντίσκηνα και κλινοσκεπάσματα στέλλονται σ'αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο.

Δέσμευση για βοήθεια

Εν τω μεταξύ, οι έξι χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου αποφάσισαν να παράσχουν οικονομική αρωγή στο Ιράν, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη Μπαμ.

Η παραμονή στο ύπαιθρο αποτελεί τη μοναδική λύση για τους αστέγους

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου που έγινε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για αποστολή εφοδίων και χρημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.

Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εφόδια.

«Μας συγκίνησε η θέρμη με την οποία μας υποδέχτηκε ο ιρανικός λαός», δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος ενός αμερικανικού σωστικού συνεργείου.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για διάλογο»

Ο πρόεδρος Χαταμί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αμερικανική βοήθεια υπογράμμισε όμως ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογος με την αμερικανική πλευρά εφόσον η Ουάσινγκτον δεν αλλάξει ριζικά την πολιτική της έναντι της Τεχεράνης.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πιθανό διάλογο με το Ιράν, μετά τα ενθαρρυντικά βήματα που, όπως είπε, έχουν γίνει στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ, που έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα

Ουάσινγκτον Ποστ

(Washington Post), πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για τις διασυνδέσεις που λέγεται πως έχει η Τεχεράνη με την τρομοκρατία, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις, συνέχισε, δείχνουν μία νέα στάση που υιοθετεί το καθεστώς του Ιράν.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 17:27 (Ώρα Λονδίνου)

«Λύση πριν την ένταξη»

Ο κ. Ταλάτ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου του 2004

Υπέρ της συγκρότησης συνασπισμού προσηλωμένου στην επίλυση του Κυπριακού τάχθηκε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη» ενώ, μιλώντας στο BBC, εξήγησε πως θα έχει συνομιλίες με συμμάχους του κόμματός του και του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Σερντάρ Ντενκτάς, υιού του Ραούφ Ντεκτάς, που είναι αντίθετο στο σχέδιο Ανάν.

«Δεν αποκλείουμε καμία φόρμουλα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ευρύτατου συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων, προσηλωμένων στην ιδέα μιας λύσης» του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Έχουμε προβλήματα με τον κ. Ντενκτάς, αλλά βέβαια εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και της ύπαρξης προοπτικής επίλυσης, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να αποκλίνουμε από το μονοπάτι» είπε ο κ. Ταλάτ.

Και επεσήμανε ότι η διαφορά στις τωρινές εξελίξεις έγκειται στην αλλαγή στάσης της Άγκυρας, η οποία θέλει την επίλυση σύμφωνα με την οπτική σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ραούφ Ντενκτάς και Άγκυρα

Πάντως, ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας την Τρίτη, δήλωσε πως θα δυσκολευτεί πολύ ο κ. Ταλάτ να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, δηλώνει πως θ'απευθύνει σύντομα πρόσκληση στον κ. Ντενκτάς και σε άλλες προσωπικότητες για συνομιλίες στην Άγκυρα με στόχο την επανέναρξη των διασπραγματεύσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Tετραμερές σχήμα αναζητά ο Tαλάτ

Για 15 ημέρες θα έχει την εντολή ο Mεχμέτ Aλί Tαλάτ

Eπαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης στην κατεχόμενη Kύπρο άρχισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έλαβε τη σχετική εντολή τη Δευτέρα.

O κ. Tαλάτ δεν αποκλείει τη συμμετοχή και των τεσσάρων κομμάτων που εξασφάλισαν έδρες στην τουρκοκυπριακή Bουλή.

Tην Tρίτη, ο κ. Tαλάτ συναντάται με τους Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί.

Σχολιάζοντας εισήγηση του ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για τετραμερές σχήμα, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι αυτή η προοπτική είναι μία από τις επιλογές.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα, ενώ απέκλεισε τη συμμετοχή του σε λύση υπό τον κ. Ταλάτ.

Σύμφωνα δε με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι "η συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη".

Ο κ. Ταλάτ υποχρεούται να καταλήξει σε κάποιο σχήμα εντός 15 ημερών, διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να καταθέσει την εντολή.

Ραούφ Ντενκτάς και Άγκυρα

Πάντως, ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας την Τρίτη, δήλωσε πως θα δυσκολευτεί πολύ ο κ. Ταλάτ να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, δηλώνει πως θ'απευθύνει σύντομα πρόσκληση στον κ. Ντενκτάς και σε άλλες προσωπικότητες για συνομιλίες στην Άγκυρα με στόχο την επανέναρξη των διασπραγματεύσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού.

Συνέρχεται το Eθνικό Συμβούλιο

Tην ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται στην Kύπρο το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τη σύγκληση του Συμβουλίου.

Πρόσθεσε δε, ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες περί υποβολής σχεδίου από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Χθες, ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στους επόμενους μήνες οι Eλληνοκύπριοι θα αντιμετωπίσουν πιέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χειρισθεί το θέμα του τουρκοκυπριακού σχεδίου, σε περίπτωση που βολιδοσκοπηθεί, είτε από τον OHE είτε από τον ξένο παράγοντα, παρέπεμψε στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που αναφέρει ότι το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν αποτελεί τη βάση των συνομιλιών.

Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομιλίες ανά πάσα στιγμή στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Eπαφές Σερντάρ Nτενκτάς με Eλληνοκυπρίους

Eπαφές με ελληνοκυπριακά κόμματα άρχισε ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του Ραούφ Ντενκτάς και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Kαι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχισθούν οι επαφές του Σ. Nτενκτάς

Aργότερα ο κ. Nτενκτάς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους.

Oι επαφές του Tουρκοκύπριου πολιτικού ηγέτη θα συνεχισθούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 7 Ιανουαρίου ο θα έχει συναντήσεις με το ΔΗΣΥ, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Nτενκτάς ανέφερε ότι οι επαφές διεξάγονται σε μία προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο ερώτημα του πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 16:33 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιπτάμενους» φρουρούς απαιτούν οι ΗΠΑ

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ

Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς, από και μέσω του αμερικανικού εναερίου χώρου θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να μεταφέρουν ένοπλους φρουρούς.

Ανακοινώνοντας το μέτρο, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, προειδοποίησε ότι εάν κάποιες αεροπορικές εταιρείες αρνηθούν να συμμορφωθούν, οι πτήσεις τους μπορεί να απαγορευθούν.

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοσθούν τόσο σε εμπορευματικές όσο και σε επιβατικές πτήσεις, ακόμα κι αν αυτές περνάνε μέσα από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, χωρίς να προσγειώνονται σε αμερικανικό αεροδρόμιο.

Εκπαίδευση ενόπλων φρουρών πριν αναλάβουν καθήκοντα στον αέρα

Επίσης ο κ. Ριτζ χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας - που όπως είπε - επέδειξαν η Γαλλία και η Βρετανία στο θέμα.

Αντιδράσεις

Πάντως, η απόφαση της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Εκπρόσωπος της ΙΑΤΑ, στην οποία συμμετέχουν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε πως ο οργανισμός αυτός δεν επιθυμεί την παρουσία όπλων στον αέρα και πως επαρκή μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να λαμβάνονται στο έδαφος.

Αλλά όπως παρατηρεί ο οικονομικός συντάκτης του BBC, τα δρομολόγια προς και από τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες δεν ήθελαν έτσι να έλθουν αντιμέτωπες με την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου έχει ήδη ανακοινώσει ότι από αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν ένοπλοι φρουροί σε ορισμένες υπερατλαντικές πτήσεις.

Αλλά η συνδικαλιστική οργάνωση των πιλότων ζήτησε να έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση.

Βρετανοί υπουργοί χαρακτήρισαν τα μέτρα που λαμβάνονται «υπεύθυνα και συνετά», αλλά το συνδικάτο των πιλότων δηλώνει πως μπορεί τα μέλη του ν'αρνηθούν να πετάξουν εάν επιτραπεί η παρουσία ένοπλων φρουρών στα αεροπλάνα τους.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έκανε σαφές πως η χώρα του δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτό το μέτρο: δεν θα υπάρχουν στα αεροπλάνα του εθνικού μας αερομεταφορέα ένοπλοι φρουροί, είπε ο Τακσίν Σιναουάτρα.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 15:22 (Ώρα Λονδίνου)

«Μέχρι και 50.000 οι νεκροί»

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμοπαθείς

Tα διεθνή σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στο Ιράν έχουν επικεντρώσει τώρα τις προσπάθειές τους στους περίπου 100 χιλιάδες κατοίκους της πόλης Μπαμ που έμειναν άστεγοι μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

«Αν υποθέσουμε ότι σε κάθε σπίτι έμειναν πέντε άτομα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι νεκροί θα φτάσουν τις 50.000», δήλωσε ένας αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, δήλωσε πως οι νεκροί μπορεί να ανέρχονται σε 40.000.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, υποσχέθηκε πως η πόλη, που ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη από το σεισμό, θα ανοικοδομηθεί μέσα σε δύο χρόνια.

Σχεδόν 30.000 έχουν ήδη ταφεί σε ομαδικούς τάφους γύρω από την πόλη.

Τα σωστικά συνεργεία δηλώνουν πως αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή στέγης και ποσίμου νερού στους επιζώντες--χιλιάδες αντίσκηνα και κλινοσκεπάσματα στέλλονται σ'αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο.

Δέσμευση για βοήθεια

Εν τω μεταξύ, οι έξι χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου αποφάσισαν να παράσχουν οικονομική αρωγή στο Ιράν, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη Μπαμ.

Η παραμονή στο ύπαιθρο αποτελεί τη μοναδική λύση για τους αστέγους

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου που έγινε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για αποστολή εφοδίων και χρημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.

Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εμπόδια.

«Μας συγκίνησε η θέρμη με την οποία μας υποδέχτηκε ο ιρανικός λαός», δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος ενός αμερικανικού σωστικού συνεργείου.

«Έτοιμοι για διάλογο»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πιθανό διάλογο με το Ιράν, μετά τα ενθαρρυντικά βήματα που, όπως είπε, έχουν γίνει στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ, που έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα

Ουάσινγκτον Ποστ

(Washington Post), πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για τις διασυνδέσεις που λέγεται πως έχει η Τεχεράνη με την τρομοκρατία, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις, συνέχισε, δείχνουν μία νέα στάση που υιοθετεί το καθεστώς του Ιράν.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 16:13 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στη νίκη των Σέρβων «Ριζοσπαστών»

Ευρωπαϊκή στήριξη στους διασπασμένους αντιπάλους των Σέρβων υπερεθνικιστών υποσχέθηκε ο Χαβιέ Σολάνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έμμεση πλην σαφή έκκληση προς τα μεταρρυθμιστικά κόμματα της Σερβίας να υπερβούν τις διαφορές τους και να συνενωθούν ώστε να αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από τους ακραίους εθνικιστές «Ριζοσπάστες», που αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις μια σερβική κυβέρνηση που θα έχει σαφή και ισχυρό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.

Από την άλλη πλευρά, ένα από τα ηγετικά στελέχη των «Ριζοσπαστών», ο Αλεξάντερ Βούκιτς, δήλωσε στο BBC ότι η παρέμβαση του κ. Σολάνα δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν στη Σερβία.

Ο κ. Βούκιτς πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική σταθερότητα στη Σερβία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους «Ριζοσπάστες», και κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει να ενοχοποιεί την παράταξη αυτή.

Διαπραγματεύσεις

Στο Βελιγράδι, εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεταρρυθμιστικών κομμάτων με στόχο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμετέχουν οι ακραίοι Ριζοσπάστες, γιατί κατί τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση της Σερβίας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Όπως εκτιμούν όμως πολλοί ανταποκριτές, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα έχει διάρκεια εβδομάδων.

Σχόλια Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εξάλλου, σε δήλωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο στην εκλογή του υπόδικου πρώην προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο κοινοβούλιο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας.

«Ο Μιλόσεβιτς είναι απασχολημένος με τη Χάγη, και νομίζω πως έτσι ρυθμίζεται το ζήτημα» δήλωσε ο Άνταμ Έρελι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των σερβικών εκλογών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα ότι τα κόμματα της δημοκρατικής πτέρυγας θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ακραίοι εθνικιστές ήρθαν πρώτοι στις εκλογές.

Συγκέντρωση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Το σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, εν τω μεταξύ, για να γιορτάσει τη νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Περίπου 1.000 οπαδοί του συγκεντρώθηκαν στον σερβικό τομέα της πόλης Μιτροβίτσα.

Οι ακραίοι εθνικιστές συγκέντρωσαν σχεδόν το 50% των ψήφων στην πόλη αυτή που φιλοξενεί χιλιάδες Σέρβων που κατέφυγαν εκεί από άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπεξαίρεσα εκατοντάδες εκατομμύρια»

«Ομιλητικότατος» αποδεικνύεται ο ιδρυτής της Παρμαλάτ

Ο ιδρυτής της χρεωκοπημένης ιταλικής εταιρείας Παρμαλάτ, Καλίστο Τάντζι, ομολόγησε στους ανακριτές ότι υπεξαίρεσε τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ από τονν πολυεθνικό αυτό κολοσσό γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε δήλωση που διένειμε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του, Φάμπιο Μπελόνι, ο κ. Τάντσι προέβη στην ομολογία αυτή κατά την διάρκεια των ανακρίσεων στις οποίες υποβάλλεται στη φυλακή Σαν Βιτόρε του Μιλάνου όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του το πέρασμένο Σάββατο.

Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας οκταετίας, χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό πλουτισμό του κ. Τάντσι ή εάν διοχετεύθηκαν σε άλλα εταιρικά σχήματα.

Δικαστική πηγή αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Τάντζι ομολόγησε ότι πλαστογράφησε λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

Η Παρμαλάτ που έχει περίπου 35 χιλιάδες εργαζόμενους σε περισσότερες από 30 χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες προμηθευτές, υπέβαλε αίτηση για την υποβολή της σε καθεστώς χρεωκοπίας, όταν ανακαλύφθηκε έλλειμμα στον ισολογισμό της ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος υπολογίζεται πλέον σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Καλίστο Τάντζι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Παρμαλάτ πριν από δύο εβδομάδες, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο του οικονομικού αυτού σκανδάλου.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Tετραμερές σχήμα αναζητά ο Tαλάτ

Για 15 ημέρες θα έχει την εντολή ο Mεχμέτ Aλί Tαλάτ

Eπαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης στην κατεχόμενη Kύπρο άρχισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έλαβε τη σχετική εντολή τη Δευτέρα.

O κ. Tαλάτ δεν αποκλείει τη συμμετοχή και των τεσσάρων κομμάτων που εξασφάλισαν έδρες στην τουρκοκυπριακή Bουλή.

Tην Tρίτη, ο κ. Tαλάτ συναντάται με τους Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί.

Σχολιάζοντας εισήγηση του ηγέτη των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για τετραμερές σχήμα, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι αυτή η προοπτική είναι μία από τις επιλογές.

Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του αυτόκλητου τουρκοκυπριακού κράτους Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα, ενώ απέκλεισε τη συμμετοχή του σε λύση υπό τον κ. Ταλάτ.

Σύμφωνα δε με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι "η συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη".

Ο κ. Ταλάτ υποχρεούται να καταλήξει σε κάποιο σχήμα εντός 15 ημερών, διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να καταθέσει την εντολή.

Συνέρχεται το Eθνικό Συμβούλιο

Tην ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται στην Kύπρο το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τη σύγκληση του Συμβουλίου.

Πρόσθεσε δε, ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι πληροφορίες περί υποβολής σχεδίου από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Χθες, ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στους επόμενους μήνες οι Eλληνοκύπριοι θα αντιμετωπίσουν πιέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα χειρισθεί το θέμα του τουρκοκυπριακού σχεδίου, σε περίπτωση που βολιδοσκοπηθεί, είτε από τον OHE είτε από τον ξένο παράγοντα, παρέπεμψε στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, που αναφέρει ότι το σχέδιο του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν αποτελεί τη βάση των συνομιλιών.

Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομιλίες ανά πάσα στιγμή στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Eπαφές Σερντάρ Nτενκτάς με Eλληνοκυπρίους

Eπαφές με ελληνοκυπριακά κόμματα άρχισε ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του Ραούφ Ντενκτάς και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Kαι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχισθούν οι επαφές του Σ. Nτενκτάς

Aργότερα ο κ. Nτενκτάς συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ υπό τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους.

Oι επαφές του Tουρκοκύπριου πολιτικού ηγέτη θα συνεχισθούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Στις 7 Ιανουαρίου ο θα έχει συναντήσεις με το ΔΗΣΥ, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Nτενκτάς ανέφερε ότι οι επαφές διεξάγονται σε μία προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο ερώτημα του πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 13:59 (Ώρα Λονδίνου)

Σεναρίων συνέχεια

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 44 αλλαγές στη φορολογία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.037 θέσεις σε Δήμους, Νομαρχίες, Υπουργεία. Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας ανέργων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη μέγγενη έβαλαν τον Σημίτη. Θολό το τοπίο σε κόμμα - κυβέρνηση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φαρσοκωμωδία με Σημίτη - Γιώργο. Σύγχυση και αμηχανία σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή ρόλων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 42.000 προσλήψεις μετά τις γιορτές. Την πρώτη εβδομάδα του 2004 λήγουν οι περισσότερες προθεσμίες για τις αιτήσεις.

Η ΑΥΓΗ: Δυαρχία με αμερικανικά κόλπα. Χωρίς διέξοδο για την Ευρώπη παραμένει ο πρωθυπουργός.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο κόσμος θέλει τον Γιώργο πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Καταστροφή η δυαρχία.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι βασικοί μισθοί για το 2004 στο Δημόσιο. Μειώνονται οι κρατήσεις κατά 13%. Η υπουργική εγκύκλιος - αναλυτικοί πίνακες και όλες οι ρυθμίσεις.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά ακίνητα με εγγυημένες αποδόσεις. Τι εκτιμούν για το 2004 οι παράγοντες της κτηματαγοράς.

ΕΘΝΟΣ: Στις κάλπες με νέα ηγεσία. Οι οριστικές αποφάσεις του Κ. Σημίτη για τη διαδοχή.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάνε σε εκλογές με Σημίτη που τον λένε... Γιώργο. Αναθερμαίνονται οι ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ με την -επικείμενη- αρχηγική αναδόμηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παζαρεύει τους όρους εξόδου ο Σημίτης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εορταστική ακρίβεια έως 60%. Αγορά: Μέσα σε 10 ημέρες εκτινάχθηκαν οι τιμές των οπωροκηπευτικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λύση - εξπρές για εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο. Ο Σημίτης παραμένει πρωθυπουργός μέχρι τις κάλπες.

ΕΞΠΡΕΣ: Δεν δύναται να καλύψει αποκλίσεις ο προϋπολογισμός για το νέο έτος. Η ανυπαρξία πρόβλεψης αποθεματικού δεν επιτρέπει χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων.

ΕΣΤΙΑ: Παραβλέπουν το Σύνταγμα. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές με Σημίτη.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μείωση των επιτοκίων εξετάζει η ΕΚΤ. Αναζητούνται μέτρα για να μπει "φρένο" στο ράλι του ευρώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ρετιρέ έγινε υπόγειο. Αγωνία για την άλλοτε κραταιά Ολυμπιακή που ναυάγησε από τα πειράματα του εκσυγχρονισμού.

ΚΕΡΔΟΣ: Φρενήρης κούρσα ευρώ και χρυσού. Ο χρυσός απογειώθηκε στα 415 δολάρια η ούγγια καταγράφοντας ρεκόρ οκταετίας.

Ο ΛΟΓΟΣ: Έκτακτο συνέδριο αντί συνδιάσκεψης τον Φεβρουάριο. Στη διάθεση του πρωθυπουργού οι πολιτικές πρωτοβουλίες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προ-εκπτώσεις... σωσίβιο στην αγορά.

METRORAMA: «Μη μετράτε μέρες». Ανοιχτός ο χρόνος ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό.

ΤΑ ΝΕΑ: Τρεις σταθμοί στο χρονοδιάγραμμα Σημίτη. Για διαδοχή και πρόωρες εκλογές.

ΝΙΚΗ: Η Ευρώπη «ρυθμιστής» της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης κρατά «κλειστά τα χαρτιά» του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες αυξήσεις σε καθαριότητα - φωτισμό. Φωτιά τα δημοτικά τέλη από μεθαύριο.

CITY PRESS: 2004: Πάνω από 50.000 προσλήψεις. Ειδικά προγράμματα κατά της ανεργίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης οδηγούν σε μαζικούς διορισμούς.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Γ. Παπανδρέου έρχεται, ο εκσυγχρονισμός απέρχεται. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Απογειώθηκαν οι τιμές, φωτιά και στα νοίκια. Η χιονοστιβάδα αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά παρασύρει και την Κτηματαγορά.

Kυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

Τα ΝΕΑ

σημειώνουν ότι "αμέσως μετά τις Γιορτές ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός τις -ήδη ειλημμένες- αποφάσεις του για την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του, με τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου. Οι εκλογές προσδιορίζονται για τα μέσα Μαρτίου".

Το ΕΘΝΟΣ

εκτιμά ότι «ισχυρό δίδυμο αναμένεται να αποτελέσουν στις προσεχείς εκλογές για το κυβερνών κόμμα ο Κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός και ο -αδιαμφισβήτητος διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρος του Κινήματος. Το κυβερνών κόμμα, δηλαδή, θα διεκδικήσει τις εκλογές με νέα ηγεσία, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό».

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

προσθέτει ότι «αν και δεν ανοίγει σε κανέναν τα χαρτιά του, ο Κ. Σημίτης έχει πάρει τις αποφάσεις του, που θα ανακοινώσει πολύ σύντομα, ίσως τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Προβλέπουν έκτακτη σύγκληση συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το αργότερο ως τις 28 Μαρτίου. Ο κ. Σημίτης θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τις εκλογές και θα δώσει τη μάχη μαζί με τον διάδοχό του, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η

ΝΙΚΗ

επισημαίνει ότι «κλειστά κράτησε και χθες τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, σχετικά με όσα φημολογούνται για αλλαγές στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και της κυβέρνησης, ωστόσο όλα τα σενάρια στρέφονται πλέον στις ισορροπίες που επικρατούν στην ΕΕ, σχετικά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και στο εάν ο Κ. Σημίτης μπορεί να διεκδικήσει την συγκεκριμένη θέση».

Η

ΑΥΡΙΑΝΗ

γράφει ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσουν με τις μεγάλες και ιστορικές, για την παράταξη και τον τόπο αποφάσεις, που πήρε ο πρωθυπουργός, να παραδώσει την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η νίκη της παράταξης στις προσεχείς εκλογές».

Ο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτση) σημειώνει ότι «η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελεί μία διόλου εύκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο όταν ο στόχος θα είναι η αποφυγή κλυδωνισμών».

Η

TRAFFIC NEWS

αναφέρει ότι «αντίστροφα έχει αρχίσει πλέον να μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του Κώστα Σημίτη σχετικά με τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με τον

ΕΛΕΥΘΕΡΟ

, «το έσχατο... όπλο του για να κερδίσει χρόνο και να διασφαλίσει πλήρως τους δικούς του ανθρώπους, όταν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Κι αυτό το 'όπλο' του κ. Σημίτη είναι τα 'παζάρια' με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, λίγο πριν παραδώσει στον 'εκλεκτό' του κόμματος και της κοινωνίας το κόμμα και την κυβέρνηση».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

επισηαμίενι ότι «σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης του κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 'Πίσω από την αντικατάστασή του κρύβονται εξωθεσμικά συμφέροντα', καταγγέλλει ο Μ. Έβερτ».

Η ΕΣΤΙΑ

γράφει ότι «δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τον πιθανό τρόπο αποχωρήσεως του κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την προκήρυξη προώρων εκλογών. Τα οποία όμως δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπ' όψιν τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 15:18 (Ώρα Λονδίνου)

Προς τη Δόξα τραβά ο Άντζας

Από αγώνα της εθνικής Ελλάδας με την εθνική Αρμενίας

Ο Παρασκευάς Άντζας στην συνάντηση της Τρίτης με τον αντιπρόεδρο των «ερυθρολεύκων» Γιώργο Λούβαρη εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, την επιθυμία να εγκαταλείψει την Αθήνα προκειμένου να επιστρέψει μόνιμα στην γενέτειρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 28άχρονος αμυντικός, εκμυστηρεύτηκε στον κ. Λούβαρη, πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το ψυχολογικό πρόβλημα που τον απασχολεί.

Ο Άντζας αναμένεται να παραχωρηθεί δανεικός (πιθανότατα στην Δόξα Δράμας) για διάστημα έξι μηνών και ύστερα να του ανανεωθεί το συμβόλαιό από πλευράς Ολυμπιακού.

Αυτό, φυσικά θα γίνει, προκειμένου ο Ολυμπιακός να εξασφαλισθεί, σε περίπτωση που ο αθλητής αποφασίσει στο μέλλον ν' αγωνιστεί και πάλι σε επίπεδο Α Εθνικής κατηγορίας.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

«Η σημαία» στoν ιστό της

Κριστόφ Βαζέχα

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που ήθελαν τον 39χρονο Κριστόφ Βαζέχα να κρεμάει τα παπούτσια του, ο ποδοσφαιριστής αποφάσισε να μείνει έως το τέλος της σεζόν στους «πράσινους».

Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Αργύρη Μήτσου, παρόντος και του Βέλιμιρ Ζάετς, συμφωνήθηκε ο Βαζέχα να επεκτείνει την συνεργασία του για έξη μήνες.

Ο βασικός λόγος που ο παίκτης αναθεώρησε την αρχική του σκέψη να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, είναι το δέλεαρ της κατάκτησης εντός πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό μετά από επτά χρόνια.

«Η διοίκηση μου έδειξε ότι με θέλει και με χρειάζεται έστω και στα αποδυτήρια. Έχει ανάγκη την εμπειρία μου. Δεν με απασχολεί το οικονομικό και δεν αναφερθήκαμε σ' αυτό, αφού η πρότασή της με βρίσκει σύμφωνο. Αυτό που με έπεισε ήταν το γεγονός ότι πρέπει να φύγω με καλύτερο τρόπο από τα γήπεδα», τόνισε και κατέληξε: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την εξέλιξη αυτή. Ξέρω ότι μπορεί να μην έχω πολύ χρόνο συμμετοχής, όμως θέλω να βοηθήσω την ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτό θα είναι το καλύτερο φινάλε για μένα» δήλωσε ο Κριστόφ Βαζέχα.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 14:42 (Ώρα Λονδίνου)

Λύση ώς τον Σεπτέμβριο του 2006

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια Νίκου Φραγκόπουλου

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Την βεβαιότητα ότι το θέμα της ονομασίας θα επιλυθεί κατά την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής του (η οποία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2006) εξέφρασε, για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν διευκρίνησε που βασίζει την βεβαιότητά του αυτή.

Ο χρόνος δουλεύει για μας, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν την συνταγματική μας ονομασία

Μπράνκο Τσερβένκοφσκι

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι αρκετά σύνθετο και οι πτυχές του πρέπει να εξετασθούν βήμα προς βήμα, ενώ υποστήριξε ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά σχετίζεται και την κατάσταση της χώρας του στον τομέα της ασφαλείας.

«Ο χρόνος δουλεύει για μας, καθώς ολοένα καιν περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν την συνταγματική μας ονομασία. Το θέμα της ονομασίας δεν αποτελεί μόνο πολιτικό και εθνικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα ασφαλείας, επειδή χρησιμοποιείται από εξτρεμιστικές ομάδες, όπως ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός, οι οποίες ισχυρίζονται ότι όταν ένα κράτος δεν έχει όνομα, τότε και όλα τα υπόλοιπα θέματα είναι ανοιχτά», επεσήμανε ο κ. Τσερβένκοφσκι.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 12:13 (Ώρα Λονδίνου)

Nέο πλήγμα για τη Γιούκος

Oι ρωσικές αρχές κατάφεραν νέο πλήγμα στον πετρελαϊκό κολοσσό Γιούκος τον οποίο κατηγορούν ότι οφείλει φόρους ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, που είναι αρμόδιο για την είσπραξη των φόρων, αναφέρει ότι η εταιρεία Γιούκος χρησιμοποίησε παράνομα μέσα για να μην καταβάλλει φόρους το 2000.

Η επιχείρηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προσπάθησε μόνο με νόμιμα μέσα να μειώσει το φορολογικό της βάρος.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις μετά τη σύλληψη τον περασμένο Οκτώβριου του βασικού του μετόχου, Μιχαήλ Χανταρκόβσκι, με την κατηγορία της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Όπως μεταδίδουν πολλοί ανταποκριτές, πιστεύεται ευρέως ότι οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου πρσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Χανταρκόβσκι, αλλά οι ρωσικές αρχές επιμένουν ότι οι ανακρίσεις έχουν αποκλειστικώς ως στόχο ποινικά αδικήματα που, όπως υποστηρίζουν, έχουν διαπραχθεί.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 13:07 (Ώρα Λονδίνου)

«Eκ των πραγμάτων»... Γ. Παπανδρέου

Προειδοποιεί και για τις διαδικασίες της διαδοχής ο Eυ. Bενιζέλος

Tην αναστολή, στην παρούσα φάση, των φιλοδοξιών του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστή, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Πολιτισμού Eυάγγελος Bενιζέλος, που θεωρείται ένας εκ των υποψηφίων διαδόχων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Eλευθεροτυπία», ο κ. Bενιζέλος εμφανίζεται να αποδέχεται τη λύση της ανάθεσης της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ στο Γιώργο Παπανδρέου, σπεύδοντας, πάντως, να επισημάνει τις ευθύνες που απορρέουν από το γεγονός αυτό για τον υπουργό Εξωτερικών.

«Εδώ και παρά πολύ καιρό έχει διαμορφωθεί η κοινή πεποίθηση ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα διαδεχθεί τον Κ. Σημίτη στην αρχηγία του κόμματος, όποτε και όταν τεθεί το ζήτημα αυτό», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «θέματα τα οποία θα ετίθετο με άλλον τρόπο τώρα δεν τίθενται πια διότι έχουν λυθεί εκ των πραγμάτων και ως αυτονόητα» και προσέθεσε ότι «στη φάση αυτή κανείς άλλος δεν είναι χρήσιμος για έναν τέτοιο ρόλο πλην του κ. Παπανδρέου, ο οποίος και επωμίζεται, ως εκ τούτου, και ένα τεράστιο βάρος και ενώπιον του κόμματος και της παράταξης, αλλά και ενώπιον του ελληνικού λαού».

Kαι προειδοποιήσεις

Σχετικά με τις προθέσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο υπουργός δεν θέλησε να διακινδυνεύσει πρόγνωση, αλλά επεσήμανε, ότι «ένα είναι βέβαιο, ότι η κατάσταση πρέπει να εκκαθαρισθεί το ταχύτερο δυνατόν».

Ο υπουργός Πολιτισμού απηύθυνε, πάντως, και κάποιες προειδοποιήσεις σχετικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνουν σεβαστές «η απόλυτη διαφάνεια των διαδικασιών, το υψηλότερο επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού, που δεν πρέπει να κυριαρχείται από στοιχεία αρχαϊκά, τριτοκοσμικά ή μεσσιανικά, και βεβαίως πρέπει να διαφυλάξουμε και την ενδοκομματική δημοκρατία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοεί τις επιλογές και τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης».

Τέλος ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ούτε αμήχανο, ούτε σιωπηλό, ούτε υποχωρητικό, ούτε ηττοπαθές. Το ΠΑΣΟΚ είναι υπερήφανο για την πολιτική του. Τιμά και προβάλλει το έργο του Κώστα Σημίτη, όπως και του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητήσουμε 'συγνώμη' για τις παραλείψεις και τα λάθη μας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε πλήρη συνείδηση των διορθωτικών κινήσεων που πρέπει να γίνουν».


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 13:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιπτάμενους» φρουρούς απαιτούν οι ΗΠΑ

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ

Η κυβέρνηση Μπους δήλωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς, από και μέσω του αμερικανικού εναερίου χώρου θα πρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις να μεταφέρουν ένοπλους φρουρούς.

Ανακοινώνοντας το μέτρο, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, προειδοποίησε ότι εάν κάποιες αεροπορικές εταιρείες αρνηθούν να συμμορφωθούν, οι πτήσεις τους μπορεί να απαγορευθούν.

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοσθούν τόσο σε εμπορευματικές όσο και σε επιβατικές πτήσεις, ακόμα κι αν αυτές περνάνε μέσα από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, χωρίς να προσγειώνονται σε αμερικανικό αεροδρόμιο.

Εκπαίδευση ενόπλων φρουρών πριν αναλάβουν καθήκοντα στον αέρα

Επίσης ο κ. Ριτζ χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας - που όπως είπε - επέδειξαν η Γαλλία και η Βρετανία στο θέμα.

Αντιδράσεις

Η κυβέρνηση του Λονδίνου είχε ανακοινώσει ότι από αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν ένοπλοι φρουροί σε ορισμένες υπερατλαντικές πτήσεις.

Αλλά η συνδικαλιστική οργάνωση των πιλότων ζήτησε να έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με την κυβέρνηση.

Βρετανοί υπουργοί χαρακτήρισαν τα μέτρα που λαμβάνονται «υπεύθυνα και συνετά», αλλά το συνδικάτο των πιλότων δηλώνει πως μπορεί τα μέλη του ν'αρνηθούν να πετάξουν εάν επιτραπεί η παρουσία ένοπλων φρουρών στα αεροπλάνα τους.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έκανε σαφές πως η χώρα του δεν προτίθεται να συμμορφωθεί με αυτό το μέτρο: δεν θα υπάρχουν στα αεροπλάνα του εθνικού μας αερομεταφορέα ένοπλοι φρουροί, είπε ο Τακσίν Σιναουάτρα.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 12:46 (Ώρα Λονδίνου)

«Μέχρι και 50.000 οι νεκροί»

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμοπαθείς

Η κρατική ραδιοφωνία του Ιράν μετέδωσε ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν ανασυρθεί 28.000 σοροί από τα ερείπια της πόλης Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Την Τρίτη το πρωί επίσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην επαρχία Κερμάν προέβλεψε ότι οι νεκροί μπορεί να υπερβούν τις 50 χιλιάδες.

Καθώς εξέλειπαν οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, ορισμένα από τα σωστικά συνεργεία προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την πόλη, την οποία επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, υποσχέθηκε πως η πόλη, που ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη από το σεισμό, θα ανοικοδομηθεί μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Δέσμευση για βοήθεια

Στο μεταξύ οι έξη χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του {Περσικού Κόλπου} αποφάσισαν να παράσχουν οικονομική αρωγή στο Ιράν, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό.

Η παραμονή στο ύπαιθρο αποτελεί τη μοναδική λύση για τους αστέγους

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για αποστολή εφοδίων και χρημάτων προς αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.

Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εμπόδια.

«Έτοιμοι για διάλογο»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πιθανό διάλογο με το Ιράν, μετά τα ενθαρρυντικά βήματα που, όπως είπε, έχουν γίνει στη χώρα αυτή.

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ, που έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα

Ουάσινγκτον Ποστ

(Washington Post), πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για τις διασυνδέσεις που λέγεται πως έχει η Τεχεράνη με την τρομοκρατία, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις, συνέχισε, δείχνουν μία νέα στάση που υιοθετεί το καθεστώς του Ιράν.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 10:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Υπεξαίρεσα εκατοντάδες εκατομμύρια»

Ο ιδρυτής της χρεωκοπημένης ιταλικής εταιρείας Παρμαλάτ, Καλίστο Τάντζι, ομολόγησε στους ανακριτές ότι υπεξαίρεσε τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ από τονν πολυεθνικό αυτό κολοσσό γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σε δήλωση που διένειμε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του, Φάμπιο Μπελόνι, ο κ. Τάντσι προέβη στην ομολογία αυτή κατά την διάρκεια των ανακρίσεων στις οποίες υποβάλλεται στη φυλακή Σαν Βιτόρε του Μιλάνου όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή του το πέρασμένο Σάββατο.

Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας οκταετίας, χρησιμοποιήθηκαν για προσωπικό πλουτισμό του κ. Τάντσι ή εάν διοχετεύθηκαν σε άλλα εταιρικά σχήματα.

Δικαστική πηγή αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Τάντζι ομολόγησε ότι πλαστογράφησε λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

Η Παρμαλάτ που έχει περίπου 35 χιλιάδες εργαζόμενους σε περισσότερες από 30 χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες προμηθευτές, υπέβαλε αίτηση για την υποβολή της σε καθεστώς χρεωκοπίας, όταν ανακαλύφθηκε έλλειμμα στον ισολογισμό της ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος υπολογίζεται πλέον σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Καλίστο Τάντζι παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Παρμαλάτ πριν από δύο εβδομάδες, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο του οικονομικού αυτού σκανδάλου.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 09:39 (Ώρα Λονδίνου)

«Λύση πριν την ένταξη»

Ο κ. Ταλάτ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου του 2004

Υπέρ της συγκρότησης συνασπισμού προσηλωμένου στην επίλυση του Κυπριακού τάχθηκε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στον οποίο ο Ραούφ Ντενκτάς ανέθεσε το σχηματισμό της ούτω καλούμενης «κυβέρνησης» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

«Δεν αποκλείουμε καμία φόρμουλα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ευρύτατου συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων, προσηλωμένων στην ιδέα μιας λύσης» του Κυπριακού, πρόσθεσε ο κ. Ταλάτ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Έχουμε προβλήματα με τον κ. Ντενκτάς, αλλά βέβαια εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και της ύπαρξης προοπτικής επίλυσης, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να αποκλίνουμε από το μονοπάτι» είπε ο κ. Ταλάτ.

Και επεσήμανε ότι η διαφορά στις τωρινές εξελίξεις έγκειται στην αλλαγή στάσης της Άγκυρας, η οποία θέλει την επίλυση σύμφωνα με την οπτική σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 07:19 (Ώρα Λονδίνου)

«Μέχρι και 50.000 οι νεκροί»

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμοπαθείς

Η κρατική ραδιοφωνία του Ιράν μετέδωσε ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν ανασυρθεί 28.000 σοροί από τα ερείπια της πόλης Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Την Τρίτη το πρωί επίσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην επαρχία Κερμάν προέβλεψε ότι οι νεκροί μπορεί να υπερβούν τις 50 χιλιάδες.

Καθώς εξέλειπαν οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, ορισμένα από τα σωστικά συνεργεία προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την πόλη, την οποία επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, υποσχέθηκε πως η πόλη, που ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη από το σεισμό, θα ανοικοδομηθεί μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Δέσμευση για βοήθεια

Στο μεταξύ οι έξη χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του {Περσικού Κόλπου} αποφάσισαν να παράσχουν οικονομική αρωγή στο Ιράν, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό.

Η παραμονή στο ύπαιθρο αποτελεί τη μοναδική λύση για τους αστέγους

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για αποστολή εφοδίων και χρημάτων προς αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.

Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εμπόδια.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 10:28 (Ώρα Λονδίνου)

Αντιδράσεις στη νίκη των Σέρβων «Ριζοσπαστών»

Ευρωπαϊκή στήριξη στους διασπασμένους αντιπάλους των Σέρβων υπερεθνικιστών υποσχέθηκε ο Χαβιέ Σολάνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έμμεση πλην σαφή έκκληση προς τα μεταρρυθμιστικά κόμματα της Σερβίας να υπερβούν τις διαφορές τους και να συνενωθούν ώστε να αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από τους υπερεθνικιστές «Ριζοσπάστες», που αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Συγκεκριμένα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κοινότητας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις μια σερβική κυβέρνηση που θα έχει σαφή και ισχυρό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.

Από την άλλη πλευρά ένα από τα ηγετικά στελέχη των υπερεθνικιστών, ο Αλεξάντερ Βούκιτς, είπε στο BBC ότι η παρέμβαση του κ. Σολάνα δεν πρόκειται να βοηθήσει κανέναν στη Σερβία.

Ο κ. Βούκιτς πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική σταθερότητα στη Σερβία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους «Ριζοσπάστες», και κάλεσε την ΕΕ να σταματήσει να ενοχοποιεί την παράταξη αυτή.

Σχόλια Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εξάλλου σε δήλωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο στην εκλογή του υπόδικου πρώην προέδρου της χώρας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο κοινοβούλιο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας.

«Ο Μιλόσεβιτς είναι απασχολημένος με τη Χάγη, και νομίζω πως έτσι ρυθμίζεται το ζήτημα» δήλωσε ο Άνταμ Έρελι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των σερβικών εκλογών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα ότι τα κόμματα της δημοκρατικής πτέρυγας θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, παρά την εκλογική πρωτιά των ακραίων εθνικιστών.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 11:10 (Ώρα Λονδίνου)

Μεγάλο σκάνδαλο στην Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι ένας πρώην υπουργός, ένας ανώτατος διπλωμάτης και δύο τηλεπαρουσιαστές, με τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κατά συρροήν, που διαπράχθηκε σε δημόσια ορφανοτροφεία.

Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Εργασίας του σοσιαλιστικού κόμματος Πάουλο Πεντρόζο, ο πρώην πρέσβης της χώρας στη Νότια Αφρική, Ζόρζε Ρίτο, και οι τηλεπαρουσιαστές Κάρλος Κρουζ και Ερμάν Ζοζέ.

Οι διωκτικές αρχές διενεργούσαν για πάνω από ένα χρόνο προανάκριση μετά από καταγγελίες ότι παιδιά που διέμεναν στα κρατικά ιδρύματα «Κάζα Πία» (= Ευσεβής Εστία) της Λισαβώνας έπεσαν θύματα δικτύου παιδεραστών.

Ο εκ των κατηγορουμένων κ. Πεντρόζο διατείνεται ότι είναι αθώος, δηλώνει ότι έχει γίνει στόχος εκστρατείας σπίλωσης του και ζητά να αρθεί η κοινοβουλευτική του ασυλία ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει το όνομά του ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσει δοκιμασία για το δικαιϊκό σύστημα της Πορτογαλίας.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 07:19 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Προσπάθειες για επιζώντες του σεισμού

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμοπαθείς

Η κρατική ραδιοφωνία του Ιράν μετέδωσε ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν ανασυρθεί 28.000 σοροί από τα ερείπια της πόλης Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης εξέφρασε την εκτίμηση πως στον σεισμό ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι.

Καθώς εξέλειπαν οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, ορισμένα από τα σωστικά συνεργεία προετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την πόλη, την οποία επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Χαταμί.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί υποσχέθηκε πως η πόλη, που ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρη από το σεισμό, θα ανοικοδομηθεί μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Δέσμευση για βοήθεια

Στο μεταξύ οι έξη χώρες που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του {Περσικού Κόλπου} αποφάσισαν να παράσχουν οικονομική αρωγή στο Ιράν, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η πόλη Μπαμ, που ισοπεδώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό.

Η παραμονή στο ύπαιθρο αποτελεί τη μοναδική λύση για τους αστέγους

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για αποστολή εφοδίων και χρημάτων προς αντιμετώπιση των συνεπειών του Εγκέλαδου.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μέχρι στιγμής υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη, αλλά επισημαίνει ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθεί τις επόμενες ημέρες στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ατόμων που επέζησαν του σεισμού.

Πάντως οι βιβλικής έκτασης καταστροφές του σεισμού αποτέλεσαν αφορμή για χώρες που παραδοσιακά έχουν σχέσεις αντιπαλότητας με το Ιράν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά εδώ και 24 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μεταφέροντας ειδικευμένο προσωπικό και ανθρωπιστικά εμπόδια.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 08:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Ιπτάμενους» φρουρούς απαιτούν οι ΗΠΑ

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ

Η κυβέρνηση Μπους ενεργοποίησε τη νομοθεσία που της επιτρέπει να διατάζει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια προς, από και διαμέσου του αμερικανικού εναερίου χώρου να μεταφέρουν ένοπλους φρουρούς.

Ανακοινώνοντας το μέτρο ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τομ Ριτζ, είπε ότι όταν υπάρχουν στοιχεία για απειλή κατά της ασφάλειας ενός δρομολογίου θα εκδίδεται η σχετική διαταγή.

Και προειδοποίησε ότι εάν κάποιες αεροπορικές εταιρείες αρνηθούν να συμμορφωθούν, οι πτήσεις τους μπορεί να απαγορευθούν.

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοσθούν τόσο σε εμπορευματικές όσο και σε επιβατικές πτήσεις, ακόμα κι αν αυτές περνάνε μέσα από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, χωρίς να προσγειώνονται σε αμερικανικό αεροδρόμιο.

Εκπαίδευση ενόπλων φρουρών πριν αναλάβουν καθήκοντα στον αέρα

Επίσης ο κ. Ριτζ χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας - που όπως είπε - επέδειξαν η Γαλλία και η Βρετανία στο θέμα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη χρήση ένοπλων φρουρών, καθώς την αντίθεσή της εξέφρασε η ομοσπονδία των Βρετανών πιλότων.

Νωρίτερα το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι από αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν ένοπλοι φρουροί σε ορισμένες υπερατλαντικές πτήσεις.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2003 - 05:27 (Ώρα Λονδίνου)

Ανθρωποκυνηγητό για τον Αμερικανό «φυγά»

O βρετανικός Τύπος ασχολείται με το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό του Αμερικανού Νέιθαν Κόλμαν, ο οποίος αναζητείται ως ύποπτος για τη δολοφονία ενός αστυνομικού της Τροχαίας και την απόπειρα δολοφονίας δύο ακόμη αστυνομικών την επομένη των Χριστουγέννων.

Σε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύεται η φωτογραφία του «δραπέτη».

Έρευνες για τον Αμερικανό «φυγά»

«Ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στη Βρετανία» είναι ο τίτλος στη

Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph)

, που επισημαίνει ότι ο ύποπτος δούλευε ως μπράβος σε νυκτερινά κέντρα και αναζητείται πλέον -μέσω σήματος προς την Ιντερπόλ- σε όλη την Ευρώπη, καθώς δεν αποκλείεται να έχει διαφύγει από τη Βρετανία.

Οι

Τάιμς (The Times)

έχουν τίτλο «Ο Αμερικανός που ζούσε σαν φυγάς» και γράφουν ότι αν και ο Κόλμαν δεν έχει επιβαρημένο ποινικό μητρώο, εντούτοις άλλαζε συχνά το χρώμα των μαλλιών του και πάντοτε είχε μαζί του μια βαλίτσα με μια αλλαξιά ρούχα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Μάλιστα η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του σύντομου γάμου του «αινιγματικού» δραπέτη με μια Αγγλίδα, η συμπεριφορά του έκανε τη σύζυγό του να ψάξει στο Ίντερνετ εάν εκκρεμούν εις βάρος του εντάλματα σύλληψης στη γενέτειρά του - τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Τύπο η επικινδυνότητα του φυγά, που είναι οπλισμένος, ανάγκασε την αστυνομία να καταφύγει στην ασυνήθιστη για τα βρετανικά δεδομένα δημοσίευση της φωτογραφίας και του ονόματός του, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες εναντίον του.

Επανεξέταση των νόμων για την πορνεία

Και η

Γκάρντιαν

φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα την αναζήτηση για τον Αμερικανό φυγά, αλλά επιλέγει ως κύριο θέμα τη «μείζονα αναθεώρηση των νόμων» για την πορνεία.

«Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, πρόκειται να ανακοινώσει οσονούπω τη συνολική επανεξέταση - για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια - της νομοθεσίας που διέπει το αρχαιότερο επάγγελμα» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Προτεραιότητα θα αποτελέσει η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με τα κυκλώματα σωματεμπορίας και διακίνησης σκληρών ναρκωτικών, καθώς και η παροχή βοήθειας στις γυναίκες και ανήλικες που πέφτουν στα χέρια των μαστροπών.

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση είναι η νομιμοποίηση περιοχών «ανοχής» μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η πορνεία δεν θα διώκεται ποινικά, πρόταση που προέρχεται από αξιωματούχους της αστυνομίας και ορισμένους δήμους.

Τέλος στους

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times)

η κύρια είδηση είναι ότι ο ιδρυτής της μεγάλης εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Παρμαλάτ, «εξύφανε σχέδιο εξαπάτησης» μέσω περίπλοκης αλυσίδας δοσοληψιών, που προκάλεσαν την οικονομική συντριβή του ομίλου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.