Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-29

  1. Εντολή στον Ταλάτ
  2. Μέτρα ασφαλείας στους αιθέρες
  3. Ιράν: Άμεση ανάγκη για βοήθεια
  4. Aβεβαιότητα στη Σερβία
  5. Ύποπτο «δώρο» και στον Τρισέ
  6. «Μυρτιά και πικροδάφνη» για το 2004
  7. Εν αναμονή
  8. «Συνεργάσιμη η Λιβύη»
  9. Aβεβαιότητα στη Σερβία
  10. Εντολή στον Ταλάτ
  11. «Ένοπλοι σερίφηδες" σε βρετανικές πτήσεις
  12. Υπόσχεση για ανοικοδόμηση
  13. Προς παραγραφή χρεών
  14. Τέχνη και πολιτισμός το 2003
  15. Έφυγε ο ηθοποιός Άλαν Μπέιτς
  16. Πρώτοι οι υπερεθνικιστές στη Σερβία
  17. Kαθυστερεί η εντολή
  18. Eπεισόδιο εις βάρος δημοσιογράφου
  19. Έφυγε ο ηθοποιός Άλαν Μπέϊτς
  20. Υπόσχεση για ανοικοδόμηση
  21. Ιράν: Βιβλική καταστροφή
  22. «Ένοπλοι σερίφιδες" σε βρετανικές πτήσεις
  23. «Δυαρχία» ή «καθαρές λύσεις»
  24. Ανασκόπηση 2003: Ιράκ
  25. Πρώτο κόμμα οι υπερεθνικιστές στη Σερβία

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 23:10 (Ώρα Λονδίνου)

Εντολή στον Ταλάτ

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ανέθεσε την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως επισημαίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Ταλάτ, που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Διαφορετικά, αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Αν και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα συνεργασθεί με οποιοδήποτε κόμμα με την προϋπόθεση, όμως, ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει τα Ηνωμένα Έθνη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ταλάτ θα δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει κυβέρνηση.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 22:55 (Ώρα Λονδίνου)

Μέτρα ασφαλείας στους αιθέρες

Επιβατικά αεροσκάφη στο Χίθροου

Στα αεροσκάφη των διεθνών πτήσεων από και πρός τις ΗΠΑ μπορεί να επιβιβάζονται οπλισμένοι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σύμφωνα με ένα νέο κανονισμό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές στην Ουάσινγκτον.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ίσως η κυβέρνηση Μπους υποχρεώσει τις εταιρείες σε ορισμένα επιβατικά η μεταγωγικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν ένοπλους φρουρούς, εφόσον υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κανονισμός αυτός θα ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που αεροσκάφος για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες διέρχεται από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Η Ένωση Βρετανών Πιλότων ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει την πρόταση που έχει κάνει η κυβέρνηση Μπλερ για τοποθέτηση ένοπλων φρουρών σε ορισμένες πτήσεις από αυτή την εβδομάδα, μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών οι ΗΠΑ να τεθούν σε επιφυλακή υψηλού κινδύνου.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 22:21 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Άμεση ανάγκη για βοήθεια

Η πόλη Μπαμ πρίν από το σεισμό

Τα ΗΕ έχουν τονίσει ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τις σεισμόπληκτες περιοχές του νοτιοανατολικού Ιράν οι κάτοικοι των οποίων έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια.

Αξιωματούχος των ΗΕ είπε στη Γενεύη ότι μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα ήταν γενναιόδωρη και ανταποκρίθηκε γρήγορα στις ανάγκες των σεισμοπαθών, εξέφρασε όμως την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες τις αμέσως επόμενες μέρες για παροχή βοήθειας στους επιζώντες.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι είναι άστεγοι.

Ορισμένα συνεργεία διάσωσης είναι έτοιμα να αποχωρήσουν επειδή εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν άλλοι επιζώντες θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποιι έχουν χάσει τη ζωή τους και αναμένεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί και οι δύο επισκέφθηκαν την πόλη Μπαμ.

Ο πρόεδρος Χαταμί εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα περισσότερη βοήθεια θα φθάσει στη χώρα.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 23:05 (Ώρα Λονδίνου)

Aβεβαιότητα στη Σερβία

Oπαδοί του πρώην καθεστώτος προωθούσαν την υποψηφιότητα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας, που ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην προέδρου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπός του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι οι προγραμματικές συγκλήσεις των δύο κομμάτων επιτρέπουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας πρέπει να ακούσει τη φωνή των ψηφοφόρων, υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, καθίσταται αναγκαία η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο κ. Νίκολιτς είναι επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο ηγέτης του οποίου, Βόισλαβ Σέσελι, βρίσκεται στη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τη νύχτα της Κυριακής ο κ. Κοστούνιστα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους υπερεθνικιστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, το κόμμα του Σέσελι συγκεντρώνει το 27,3% των ψήφων και καταλαμβάνει στη νέα βουλή 81 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας έλαβε 17,8 (53 έδρες).

Ποσοστό 12,7% (37 έδρες) συγκεντρώνει το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς 7,6% (22 έδρες).

Αντιδράσεις από ΕΕ και ντελ Πόντε

Την ελπίδα να σχηματισθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη Σερβία εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Σολάνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η μελλοντική κυβέρνηση την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εμμείνει στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, είπε ότι δεν την εξέπληξε η νίκη του Ριζοσπαστικού Κόμματος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέα κυβέρνηση δεν θα θέσει εμπόδια στο έργο της.

Σχολιάζοντας την εκλογή του Βόισλαβ Σέσελι, αλλά και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις εκλογές της Κυριακής, τόνισε ότι αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τους δύο κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου. Θα παραμείνουν, είπε, στη φυλακή.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 20:50 (Ώρα Λονδίνου)

Ύποπτο «δώρο» και στον Τρισέ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζακ Τρισέ

Στη Φρανκφούρτη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διωκτικές αρχές ενετόπισαν «ύποπτη» επιστολή παραλήπτης της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η επιστολή βρέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας ειδικών της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Η ειδικοί τώρα εξετάζουν την επιστολή για να δούν αν περιέχει εκρηκτικό υλικό ή εύφλεκτες ύλες.

Η αστυνομία είπε ότι η επιστολή εστάλη στον πρόεδρο της ΕΚΤ από τη Μπολόνια όπου πρίν από δύο μέρες είχε σταλεί δέμα-βόμβα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι άνοιξε το δέμα αλλά ο εκρηκτικός μηχανισμό δεν εξερράγη.

Ο υπουργός των Εσωτερικών της Ιταλίας , σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επιρρίψει τις ευθύνες για την αποστολή του δέματος στον κ. Πρόντι σε αναρχικούς που στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 16:08 (Ώρα Λονδίνου)

«Μυρτιά και πικροδάφνη» για το 2004

Απόψη του Πεδίου του Άρεως

Πάνω από 350.000 φυτά και δενδρύλλια της ελληνικής χλωρίδας διέθεσε το τελευταίο διάστημα η "ΑΘΗΝΑ 2004" σε 26 Δήμους της Αττικής, καθώς επίσης σε υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να φυτευτούν στον περιβάλλοντα χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους που ανακατασκευάζονται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Πρόκειται για 55 είδη φυτών και δενδρυλλίων, από αγγελική, ακακία και δάφνη του Απόλλωνα, κισσό, λυγαριά, μυρτιά και πικροδάφνη, καθώς επίσης για ιτιές, δρυ, μηλιά δασική, μουριά, πλάτανο, χαρουπιά, πεύκη και κυπαρίσσι, τα οποία φυτεύονται ανάλογα την περιοχή (περιβαλλοντικές, κλιματολογικές συνθήκες και ενδημική χλωρίδα).

Οι Δήμοι οι οποίοι επωφελήθηκαν από τη διάθεση του «Ολυμπιακού πράσινου» είναι: Αθηναίων, Ζωγράφου, Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων, Καματερού, Μαραθώνος, Παπάγου, Ν. Σμύρνης, Ν. Ψυχικού, Λαυρεωτικής, Χαλανδρίου, Ν. Ερυθραίας, Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Φιλαδέλφειας, Πεύκης, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Π. Φαλήρου, Χολαργού, Ν. Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Μοσχάτου, Πειραιά, Αχαρνών και Ελληνικού.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 15:29 (Ώρα Λονδίνου)

Εν αναμονή

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 13 και 18 Ιανουαρίου

Μετά τις γιορτές τοποθετείται χρονικά η ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες της Ελληνικής υπηρεσίας του BBC, αναφέρουν ότι οι προθέσεις του πρωθυπουργού θα δημοσιοποιηθούν σε δύο ημερομηνίες.

Στις 13 Ιανουαρίου, που ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στους υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος, και στις 18 Ιανουαρίου, που συμπληρώνει οκτώ συνεχή χρόνια στην πρωθυπουργία.

Ουδείς πάντως, φαίνεται να γνωρίζει τις προθέσεις του πρωθυπουργού με συνέπεια την ανάπτυξη σεναρίων που καλύπτουν όλο το φάσμα, από την πλήρη επικράτηση του κ. Σημίτη μέχρι την "καθαρή λύση", με πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Τυχοδιωκτισμός»

Εν αναμονή των αποφάσεων δεν τελούν μόνο στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μίλησε για τυχοδιωκτισμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει προβληματισμός για αναπροσαρμογή της τακτικής του ανάλογα με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Για επικοινωνιακά τεχνάσματα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος σχολιάζοντας τα σενάρια διαδοχής στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε:

«Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και τακτικισμούς κορυφής, ο κ. Πρωθυπουργός, η Κυβέρνησή του και η συλλογική ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολιτικά, τους αγνούς αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες, αλλά και να αποφύγουν την κριτική για τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που φέρνουν για τη δυσμενή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας».


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 15:03 (Ώρα Λονδίνου)

«Συνεργάσιμη η Λιβύη»

Ικανοποιημένος από τη στάση της Λιβύης ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Λίγες μέρες μετά τη δέσμευση της Λιβύης να συνεργασθεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας θα ξεκινήσουν αμέσως.

Ο κ. Μπαραντέι δήλωσε μάλιστα ότι η Λιβύη είναι τόσο συνεργάσιμη, ώστε λειτουργεί σαν να έχει ήδη υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο για τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεών της.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τον εντοπισμό από τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό ουρανίου και για ισχυρισμό της Λιβύης ότι τον προμηθεύτηκε στη «μαύρη αγορά».

Ο κ. Μπαραντέι επισκέφτηκε την Κυριακή συνοδευόμενος από ομάδα εμπειρογνωμόνων τέσσερις παλαιότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες, όπως είπε, έχουν αποσυναρμολογηθεί.

Οι επιθεωρήσεις έλαβαν χώρα μετά την απόφαση του ηγέτη της Λιβύης, Μοαμάρ Καντάφι, για εγκατάλειψη κάθε σχεδίου κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Λιβύη είναι μία από τις δεκατέσσερις χώρες που δεν υπέγραψε, ούτε επικύρωσε τη σύμβαση του 1993 για την απαγόρευση της παραγωγής, διατήρησης και χρήσης χημικών όπλων.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 16:40 (Ώρα Λονδίνου)

Aβεβαιότητα στη Σερβία

Oπαδοί του πρώην καθεστώτος προωθούσαν την υποψηφιότητα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας, που ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, κάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην προέδρου, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπός του, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι οι προγραμματικές συγκλήσεις των δύο κομμάτων επιτρέπουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας πρέπει να ακούσει τη φωνή των ψηφοφόρων, υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, καθίσταται αναγκαία η διεξαγωγή νέων εκλογών.

Ο κ. Νίκολιτς είναι επικεφαλής του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο ηγέτης του οποίου, Βόισλαβ Σέσελι, βρίσκεται στη Χάγη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τη νύχτα της Κυριακής ο κ. Κοστούνιστα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους υπερεθνικιστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή, το κόμμα του Σέσελι συγκεντρώνει το 27,3% των ψήφων και καταλαμβάνει στη νέα βουλή 81 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας έλαβε 17,8 (53 έδρες).

Ποσοστό 12,7% (37 έδρες) συγκεντρώνει το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς 7,6% (22 έδρες).

Αντιδράσεις από ΕΕ και ντελ Πόντε

Την ελπίδα να σχηματισθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη Σερβία εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

Μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Σολάνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η μελλοντική κυβέρνηση την προσέγγιση της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εμμείνει στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, είπε ότι δεν την εξέπληξε η νίκη του Ριζοσπαστικού Κόμματος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέα κυβέρνηση δεν θα θέσει εμπόδια στο έργο της.

Σχολιάζοντας την εκλογή του Βόισλαβ Σέσελι, αλλά και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στις εκλογές της Κυριακής, τόνισε ότι αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τους δύο κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου. Θα παραμείνουν, είπε, στη φυλακή.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 14:56 (Ώρα Λονδίνου)

Εντολή στον Ταλάτ

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ανέθεσε την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως επισημαίνουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Ταλάτ, που ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Διαφορετικά, αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Αν και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα συνεργασθεί με οποιοδήποτε κόμμα με την προϋπόθεση, όμως, ότι η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει τα Ηνωμένα Έθνη, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ταλάτ θα δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει κυβέρνηση.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένοπλοι σερίφηδες" σε βρετανικές πτήσεις

Το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των βρετανικών εφημερίδων είναι η απόφαση να υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί ή σερίφηδες, όπως τους αποκαλούν κάποιοι αρθρογράφοι, σε ορισμένες πτήσεις.

«Ιπτάμενοι Σερίφιδες»

Οι κυβερνήτες επέκριναν την απόφαση και απειλούν ότι θα μποϋκοτάρουν αυτές τις πτήσεις" λέει η εφημερίδα

Τάιμς

(Times) ενώ η

Γκάρντιαν

(Guardian) επαναλαμβάνει την άποψη της Ένωσης Βρετανών Κυβερνητών ότι "το μέτρο των ένοπλων σερίφηδων είναι το χειρότερο για την ασφάλεια των πτήσεων".

Ωστόσο, λέει η

Γκαρντιαν

, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, όπως ο καθηγητής Πολ Γουϊλκινσον του Κέντρου Μελετών της Τρομοκρατίας και της Πολιτικής Βίας του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους, χαιρέτισαν το μέτρο.

Αυτονομία για τους Κούρδους του Ιράκ

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

(Financial Times) δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο "Το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία δημιουργεί νέα εμπόδια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Ιράκ".

Οι Κούρδοι που είναι μέλη του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ επιμένουν στην καθιέρωση στο βόρειο Ιράκ ενός ημιαυτόνομου κυβερνητικού οργάνου που θα αποκαλείται Συμβούλιο Κούρδων Υπουργών και το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει όλα τα διοικητικά μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

"Παρά όμως την επίμονη των Κούρδων, αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων λένε ότι οι προτάσεις τους για τα ομοσπονδιακά όργανα του Ιράκ θα παραπεμφθούν στη συνταγματική συνέλευση που θα γίνει το 2005" αναφέρει ο ανταποκριτής της

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

στη Βαγδάτη.

Εκτός από τις προτάσεις για τους ομοσπονδιακούς θεσμούς οι Κούρδοι ζητούν επίσης να επανέλθουν τα σύνορα των επαρχιών Κιρκούκ και Ιρμπίλ σε εκείνα που ίσχυαν πριν από την αλλαγή τους από τον Σαντάμ Χουσείν το 1968. Επίσης ζητούν να επιστραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Κούρδων που είχαν κατασχεθεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, προσθέτει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας.

Αργεί η λύση για το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Η εφημερίδα

Ιντιπένταντ

(Independent) γράφει ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, που από την Πέμπτη αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαμάχη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2005.

Ο κ.Μπέρτι Αχέρν είπε ότι «δεν υπήρχε διάθεση για επίλυση του θέματος στις Βρυξέλλες και δεν φαίνεται να υπάρχει τώρα» λέει ο ανταποκριτής της

Ιντιπένταντ

ο οποίος τονίζει ότι «σπάνια αρχίζει μια προεδρία σε τόσο έντονο κλίμα διχασμού και πικρίας».

«Το δυσάρεστο αυτό κλίμα είναι πιθανό να ενισχυθεί καθώς οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να αναμορφώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει το ευρώ» συνεχίζει το άρθρο της

Ιντιπένταντ

.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες «η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιρλανδική προεδρία είναι πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές στους κόλπους της κοινότητας. Όμως θα πρέπει επίσης να αναζωογονήσει την ατζέντα της Λισσαβόνας που έχει στόχο να γίνει η ευρωζώνη η πιο δυναμική οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010».


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Υπόσχεση για ανοικοδόμηση

Tην κατεστραμμένη πόλη Μπαμ επισκέφτηκε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ

Tην πόλη Μπαμ επισκέφτηκε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό, να επιθεωρήσει το έργο της ανεύρεσης επιζώντων, καθώς και τα μέτρα βοήθειας για τους πληγέντες.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε ότι θα ξανακτισθεί η πόλη που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τον Εγκέλαδο.

Ώρα με την ώρα εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν χρειάζεται να αποσταλούν στην περιοχή κι άλλα συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι τα συνεργεία διάσωσης που εργάζονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή υπάρχει έλλειψη εκσκαφέων και άλλων βαρέων μηχανημάτων, που θα βοηθούσαν στην επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων.

Η ομάδα διάσωσης του ΟΗΕ στη Μπαμ δεν απέκλεισε οι έρευνες να σταματήσουν την Κυριακή, μολονότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ιρανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί, προέβαλε την εκτίμηση ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπεράσει τις 20.000.

Προσπάθειες για την ανακούφιση των επιζώντων

Οι ομάδες διάσωσης επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών χιλιάδων ανθρώπων που είναι υποχρεωμένοι για τρίτη συνεχή νύχτα να διανυχτερεύσουν στην ύπαιθρο, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι στέλνει στις σεισμόπληκτες περιοχές χιλιάδες αντίσκηνα, πλαστικά σεντόνια και κουβέρτες, όπως επίσης θερμάστρες και γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 13:36 (Ώρα Λονδίνου)

Προς παραγραφή χρεών

Ιάπωνες διαδηλώνουν κατά της αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ

Αποδίδουν από ότι φαίνεται οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει ευνοϊκό οικονομικό κλίμα, σε σχέση με την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρωσία, Ιαπωνία και Κίνα αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα για παραγραφή των χρεών του Ιράκ.

Η Ιαπωνία προτίθεται να παραγράψει τα περισσότερα από τα χρέη του Ιράκ, που ξεπερνούν τα επτά δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθήσει στη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας, αν πράξουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Σχετική δήλωση έκανε στο Τόκιο ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου, Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Πεκίνο.

«Άκρως ικανοποιητικές οι συνομιλίες»

Ο κ. Μπέικερ, που εξουσιοδοτήθηκε για το ζήτημα των χρεών του Ιράκ από τον Τζορτζ Μπους, δήλωσε ακόμη ότι οι συνομιλίες του με τους Ιάπωνες και Κινέζους επισήμους ήταν άκρως ικανοποιητικές.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει το ζήτημα της παραγραφής του χρέους του Ιράκ -υπολογίζεται στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την εποχή πριν τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1990 - λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική διάσταση του όλου ζητήματος.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μπέικερ με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρέη του Ιράκ ανέρχονται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια προς τις χώρες-μέλη της αποκαλούμενης «Λέσχης του Παρισιού», ενώ οι υποχρεώσεις του έναντι διαφόρων αραβικών χωρών, φθάνουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.


Τέχνη και πολιτισμός το 2003

Ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ, ήταν μεταξύ εκείνων που ύψωσαν το 2003 τη φωνή τους κατά του πολέμου που κήρυξαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ.

Βόμβες

Τίποτ' άλλο δεν μπορείς να πεις/ Το μόνο που μάς έμεινε είναι οι βόμβες / Που σκάνε μέσα απ' το κεφάλι μας/ Το μόνο που έμεινε είναι οι βόμβες/ Που ρουφάνε το τελευταίο μας αίμα/ Το μόνο που μας έμεινε είναι οι βόμβες/ Που γυαλίζουν τα κρανία των νεκρών

Χάρολντ Πίντερ

Η «αμερικανική βαρβαρότητα», είπε, «θα καταστρέψει τον κόσμο» και τονίζοντας τη διαφωνία του έγραψε ένα ποίημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Βόμβες" που το διάβασε στη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση που έγινε στο Λονδίνο το Φεβρουάριο.

Τον πόλεμο επέκρινε και το γυναικείο τρίο της κάντρι μουσικής, Ντίξι Τσικς, που πλήρωσε τη στάση του με λοιδορίες και απειλές. Και όχι μόνο!

Το συγκρότημα αποκλείστηκε από πολλούς αμερικανικούς σταθμούς, όταν η τραγουδίστριά τους, η Νάταλι Μέινς, δήλωσε σε συναυλία στο Λονδίνο πως ντρέπεται που ο πρόεδρος Μπους κατάγεται από το Τέξας.

Μία από τις επιπτώσεις του πολέμου που κήρυξαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν και οι καταστροφές που υπέστησαν πολλά μουσεία του Ιράκ, τα οποία λεηλατήθηκαν.

Όπως επεσήμαναν πολλοί εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και η Έλενορ Ρόμπσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία ειδικεύεται στην ιστορία του αρχαίου Ιράκ, χάθηκε για πάντα ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς μιας χώρας που έχει συχνά αποκληθεί «λίκνο του πολιτισμού».

Βραβείο Νόμπελ

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2003 απονεμήθηκε στον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα, Τζον Μάξουελ Κούτσι.

«Ντοστογιέφσκι μάλλον παρά Τολστόι της Νότιας Αφρικής» χαρακτηρίζεται ο Κούτσι

Πρόκειται για έναν άξιο και σεμνό συγγραφέα που έχει τιμηθεί στο παρελθόν και με άλλα βραβεία, μεταξύ των οποίων είναι και το βρετανικό Μπούκερ, το οποίο του δόθηκε μάλιστα δύο φορές.

Ο Τζον Μάξουελ Κούτσι έγινε πλουσιότερος κατά 1,3 εκατομμύρια δολάρια μετά τη βράβευσή του στη Σουηδία.

Χάρι Πότερ

Η εμφάνιση της Αγοράς -με κεφαλαία- είναι σίγουρα ένας από τους μεγάλους παράγοντες που προσδιορίζουν τις αλλαγές στο χώρο της λογοτεχνίας.

Χαρακτηριστικό, εν προκειμένω, το φαινόμενο Χάρι Πότερ.

Εκδοτικό γεγονός της χρονιάς υπήρξε η νέα περιπέτεια του Χάρι Πότερ

Τα πέντε βιβλία της σειράς έχουν ήδη πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συγγραφέας τους, η Τζάκι Κ. Ρόουλινγκ, είναι πλέον σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς», πλουσιότερη και από την βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

Ουρές είχαν σχηματισθεί έξω από τα βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο, όταν έκανε την εμφάνισή του το πέμπτο βιβλίο της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα».

Βραβείο Τέρνερ

Το βραβείο Τέρνερ, που είναι το σημαντικότερο και πιο αμφιλεγόμενο εικαστικό βραβείο που απονέμεται στη Βρετανία, δόθηκε το 2003 στον Γκρέισον Πέρι για τα κεραμικά βάζα του τα οποία είναι διακοσμημένα με ιστορίες που συχνά σοκάρουν, όπως εικόνες παιδιών που βιάζονται ή κακοποιούνται.

Ο Γκρέισον Πέρι είναι τραβεστί και στην τελετή της απονομής του βραβείου εμφανίστηκε ως Κλερ, με ξανθιά περούκα με αφέλειες, ένα σατέν λιλά φόρεμα με κεντημένα λαγουδάκια και λουλουδάκια, κόκκινα λουστρίνια παπούτσια και ασορτί τσαντάκι.

Παρούσες στην τελετή της απονομής ήταν η γυναίκα του και η κόρη του.

«Απουσίες»

Η Γερμανίδα σκηνοθέτης Λένι Ρίφενσταλ, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 101 ετών -μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα η οποία είχε κατηγορηθεί πως "οπτικοποίησε" τον ναζισμό.

H γνωστότερη ή μάλλον η πιο πολύκροτη ταινία της ήταν ο «Θρίαμβος της θέλησης», ντοκιμαντέρ για το συνέδριο του ναζιστικού κόμματος το 1934, που είναι ομολογουμένως η πιο πετυχημένη καλλιτεχνικά ταινία προπαγάνδας στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Ρίφεντσαλ ήταν δραστήρια μέχρι το τέλος

Χρησιμοποιώντας δεκάδες εικονολήπτες, συνεχή τράβελινγκ της κάμερας κι άλλες τεχνικές, που ήταν πρωτοποριακές για την εποχή, η Ρίφενσταλ προκάλεσε επανάσταση στο χώρο του κινηματογράφου.

Μία άλλη, επίσης γνωστή ταινία της ήταν το «Ολύμπια», το έπος της Ρίφενσταλ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Μετά την πτώση του Γ' Ράιχ η Ρίφενσταλ συνελήφθη και έμεινε τέσσερα χρόνια σε γαλλικές φυλακές.

Από το σημείο αυτό και ύστερα, προσπάθησε να διαγράψει το ναζιστικό ή φιλοναζιστικό παρελθόν της.

Όπως εξήγησε πολλά χρόνια αργότερα, είχε γυρίσει τις ταινίες της κατόπιν παραγγελίας: «κανείς» είπε «δεν έλεγε τότε 'όχι' σε τέτοιες παραγγελίες, όλοι φώναζαν 'Χάιλ Χίτλερ'».

Η Λένι Ρίφενσταλ παραδέχτηκε, ωστόσο, πως όταν έχασε η χώρα της τον πόλεμο, έμαθε κι αυτή πόσο τελείως διαφορετική αλλά και αφάνταστα πιο τραγική ήταν η πραγματικότητα.

Το Σεπτέμβριο έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, κι ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Τζόνι Κας, ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της αμερικανικής μουσικής.

Ο "τροβαδούρος με τα μαύρα", όπως είχε αποκληθεί, που αντιμετώπιζε σε όλη σχεδόν τη ζωή του προβλήματα με ναρκωτικά και αλκοόλ, ήξερε καλύτερα από τον καθένα να δανείζει τη φωνή του σε όσους σαγηνεύονταν από το θάνατο και το σκοτάδι.

9/11

Στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ανακοίνωσε στις αρχές του 2003 το όνομα του νικητή του διαγωνισμού που είχε γίνει για την ανακατασκευή των δίδυμων πύργων: προκρίθηκε η πρόταση του Αμερικανού αρχιτέκτονα, Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, που έχει την έδρα του στο Βερολίνο.

Τα σχέδια του Λίμπεσκιντ προβλέπουν ένα γυάλινο ανόμοιο σύμπλεγμα κτιρίων, με πολλές γωνίες στην επιφάνειά του.

Πέντε έντονα γεωμετρικοί πύργοι και αρκετοί άλλοι μικρότεροι θα κυκλώσουν τον άδειο τώρα χώρο.

Ο Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, που έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, και το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, εξήγησε πως προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός χώρου μνήμης των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκλεγμένος «Εξολοθρευτής»

Το 2003, μία μεγάλη αμερικανική πολιτεία, η Καλιφόρνια απέκτησε νέο κυβερνήτη, τον 'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές που έγιναν το Νοέμβριο στην έδρα της αμερικανικής βιομηχανίας ψυχαγωγίας.

Κυβερνήτης της «πολιτείας του Χόλιγουντ» ο Σβαρτσενέγκερ

Τι ακριβώς συνέβη; Στην Καλιφόρνια του 2003 επιχειρηματικά συμφέροντα, διάφοροι ακροδεξιοί κύκλοι αλλά και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είχαν εξαπολύσει μία πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον του κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρέι Ντέιβις.

Άλλοι τον θεωρούσαν ανίκανο, άλλοι πολύ φιλελεύθερο και άλλοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις προεδρικές εκλογές του 2004. Ο κυβερνήτης έπεσε. Και στη θέση του εξελέγη ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Ο αυστριακής καταγωγής «Εξολοθρευτής» δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στο αμερικανικό όνειρο ευχαριστώντας τη χώρα στην οποία ήρθε, όπως είπε ο ίδιος, με απολύτως τίποτα και η οποία τού έδωσε τα πάντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που ένας ηθοποιός του Χόλιγουντ αναλαμβάνει τα ηνία της Καλιφόρνιας: από την ίδια πολιτεία είχε ξεκινήσει και η πολιτική σταδιοδρομία του Ρόναλντ Ρέιγκαν, πριν κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές της τετάρτης Νοεμβρίου 1980 και γίνει ο 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο ηθοποιός Άλαν Μπέιτς

Ο Άλαν Μπέιτς είχε γεννηθεί στο Ντέρμπισαϊρ το 1934

Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός σερ Άλαν Μπέιτς πέθανε σε κλινική του Λονδίνου το Σάββατο.

Έπασχε από καρκίνο στο συκώτι. Ο υιός και ο αδελφός του ήταν στο πλευρό του όταν εξέπνευσε.

Ο Μπέιτς έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο με το έργο του Τζον Όσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» για να διαγράψει στη συνέχεια μια σπουδαία θεατρική καριέρα με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασικά έργα όπως στα θεατρικά έργα «Άμλετ», «Ριχάρδος Γ΄», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα».

Από τους πρώτους που απέτισαν φόρο τιμής στον εκλειπόντα ήταν η ηθοποιός και βουλευτής του Εργατικού κόμματος Γκλέντα Τζάκσον.

«Με την πάροδο του χρόνου ο Μπέιτς γινόταν όλο και καλύτερος ηθοποιός με πολύ μεγαλύτερο βάθος και εύρος. Εκτός από το γεγονός ότι ήταν ένας πρώτης τάξεως ηθοποιός, ήταν παράλληλα κι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος», είπε η Γκλέντα Τζάκσον.

Στη μεγαλή οθόνη ο Μπέιτς πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Ζορμπάς» και «Μακριά από το Αγριεμένο Πλήθος».

Ο Μπέιτς ήταν γνωστός και από το ρόλο του στο κινηματογραφικό έργο «Ερωτευμένες Γυναίκες», όπου εμφανίσθηκε γυμνός με τον Όλιβερ Ριντ.

Το 2001 έπαιξε στην ταινία του Ρόμπερτ Όλτμαν «Γκόσφορντ Παρκ».

Νωρίτερα φέτος τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του ιππότη.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτοι οι υπερεθνικιστές στη Σερβία

Oπαδοί του πρώην καθεστώτος προωθούν την υποψηφιότητα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Πρώτο κόμμα στη Σερβία αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό κόμμα.

Το Ριζοσπαστικό κόμμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, λαμβάνει το 27% των ψήφων και κερδίζει 82 έδρες γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά θα ελέγχει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να εμποδίζει τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθεί το Δημοκρατικό κόμμα της Σερβίας με 17%.

Ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι βρίσκεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγοτρούμενος για εγκλήματα πολέμου.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού κόμματος ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλομποντάν Μιλόσεβιτς του οποίου η δίκη με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχει ήδη αρχίσει στη Χάγη.

Ο συνασπισμός που κατάφερε πριν από 3 χρόνια την ανατροπή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, διασπάστηκε.

Τα κόμματα που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων και θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να σχηματίσουν κυβέρνηση δύο ή τρία κόμματα του φιλοδυτικού χώρου αν και θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν μεταξύ τους πως θα προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα, αναδείχθηκε το Δημοκρατικό κόμμα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο κ.Κοστούνιτσα είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την παράταξη του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003.

Η αύξηση της επιρροής του Ριζοσπαστικού κόμματος του οποίου ηγείται ο ύποπτος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελ αποδίδεται στην κακή κατάσταση της οικονομίας.

Το Ριζοσπαστικό κόμμα υπόσχεται να αυξήσεις τους μισθούς και τις συντάξεις και να μειώσει το κόστος ζωής.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 09:56 (Ώρα Λονδίνου)

Kαθυστερεί η εντολή

Σειρά αλλαγών στο σχέδιο Aνάν προτείνει ο P. Nτενκτάς

Παρατείνεται η εκκρεμότητα στο σχηματισμό κυβέρνησης στην κατεχόμενη Kύπρο, καθώς έγκυρες πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές -που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- αναφέρουν ότι παρά τις προβλέψεις ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς δεν θα αναθέσει ούτε και τη Δευτέρα τη σχετική εντολή σε κάποιον από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Eν τω μεταξύ, αλλαγές σε επτά ουσιώδη κεφάλαια του σχεδίου του ΓΓ του OHE Kόφι Ανάν για το Kυπριακό επιδιώκει ο κ. Ντενκτάς -σύμφωνα με πληροφορίες του AΠE από τουρκικές πηγές.

Oι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι αλλαγές που ζητούνται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μία συνταγματική δομή με βάση το ελβετικό μοντέλο, αλλά με διατήρηση, από τις συμφωνίες του 1960 του δικαιώματος βέτο και των χωριστών εκλογών.

Ζητείται επίσης ως ιδρυτές της νέας Κυπριακής Πολιτείας να καταγραφούν η Κυπριακή Δημοκρατία, εκπροσωπούσα τους Ελληνοκύπριους και η αυτόκλητη Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, εκπροσωπούσα τους Τουρκοκύπριους.

Άλλες αλλαγές που -σύμφωνα με το AΠE- ζητούνται είναι:

Οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν να μην υπερβαίνουν το 10% του τουρκικού πληθυσμού στο βορρά και στο ποσοστό αυτό να περιλαμβάνονται και οι Μαρωνίτες.

Μόνο το 10% των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα να επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους και για τις υπόλοιπες να δοθούν αποζημιώσεις, αλλά από αυτές να αφαιρεθεί η αξία τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

Το καθεστώς ειδικών προνομίων που προνοείται στο σχέδιο Ανάν για την Ελλάδα και τη Βρετανία, με την ένταξη της Κύπρου στην EE, να αναγνωρισθεί και στην Τουρκία.

Να διαφοροποιηθεί η συνθήκη εγγυήσεως του 1960, ώστε οι τουρκικές εγγυήσεις να αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού που θα παραμείνουν στο νησί να είναι τριπλάσιες των ελληνικών, να έχουν ελεύθερη διακίνηση και να ενεργούν σε ολόκληρη την έκταση του τουρκοκυπριακού τομέα.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 10:26 (Ώρα Λονδίνου)

Eπεισόδιο εις βάρος δημοσιογράφου

H κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ήταν το θέμα του επίμαχου ρεπορτάζ (φωτό αρχείου)

Επίθεση από δύο άνδρες της ασφάλειας και άλλους υπαλλήλους του Γενικού Κρατικού Nοσοκομείου Νικαίας δέχθηκε, σύμφωνα με καταγγελίες του τηλεοπτικού σταθμού Alter, ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαδόπουλος.

Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου έσυραν με τη βία το δημοσιογράφο έξω από το νοσοκομείο και -όπως αναφέρει ο ίδιος καθώς και αυτόπτες μάρτυρες- τον χτύπησαν επειδή επιχείρησε να κάνει ρεπορτάζ για τα ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου χωρίς ειδική άδεια της διοίκησης.

Οι αυτόπτες μάρτυρες προσθέτουν, ότι συγγενείς των ασθενών έσωσαν από τα χέρια των ανδρών ασφαλείας το δημοσιογράφο, ενώ εκλήθη και η αστυνομία.

O δημοσιογράφος, οι άνδρες ασφαλείας που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο και οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα Νικαίας, το οποίο διεξάγει προανάκριση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας καυτηρίασε το συγκεκριμένο περιστατικό και σημείωσε ότι το "σύγχρονο κράτος του Νέου ΠΑΣΟΚ έδειξε την αντιδημοκρατική και παράνομη συμπεριφορά του απέναντι στους λειτουργούς της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών την ενημέρωση του λαού για τις απάνθρωπες συνθήκες που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία οι ασθενείς Έλληνες πολίτες".


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 10:32 (Ώρα Λονδίνου)

Έφυγε ο ηθοποιός Άλαν Μπέϊτς

Ο Άλαν Μπέϊτς είχε γεννηθεί στο Ντέρμπισαϊρ το 1934

Ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός σερ Άλαν Μπέϊτς πέθανε σε κλινική του Λονδίνου το Σάββατο.

Έπασχε από καρκίνο στο συκώτι. Ο υιός και ο αδελφός του ήταν στο πλευρό του όταν εξέπνευσε.

Ο Μπέιτς έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο με το έργο του Τζον Όσμπορν «Οργισμένα Νιάτα» για να διαγράψει στη συνέχεια μια σπουδαία θεατρική καριέρα με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε κλασικά έργα όπως στα θεατρικά έργα «Άμλετ», «Ριχάρδος Γ΄», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα».

Από τους πρώτους που απέτισαν φόρο τιμής στον εκλειπόντα ήταν η ηθοποιός και βουλευτής του Εργατικού κόμματος Γκλέντα Τζάκσον.

«Με την πάροδο του χρόνου ο Μπέϊτς γινόταν όλο και καλύτερος ηθοποιός με πολύ μεγαλύτερο βάθος και εύρος. Εκτός από το γεγονός ότι ήταν ένας πρώτης τάξεως ηθοποιός, ήταν παράλληλα κι ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος», είπε η Γκλέντα Τζάκσον.

Στη μεγαλή οθόνη ο Μπέϊτς πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Ζορμπάς ο Έλληνας» και «Μακριά από το Αγριεμένο Πλήθος».

Ο Μπέϊτς ήταν γνωστός και από το ρόλο του στο κινηματογραφικό έργο «Ερωτευμένες Γυναίκες», όπου εμφανίσθηκε γυμνός με τον Όλιβερ Ριντ.

Το 2001 έπαιξε στην ταινία του Ρόμπερτ Αλτμαν «Γκόσφορντ Παρκ».

Νωρίτερα φέτος τιμήθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο του ιππότη.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 09:58 (Ώρα Λονδίνου)

Υπόσχεση για ανοικοδόμηση

Tην κατεστραμμένη πόλη Μπαμ επισκέφτηκε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ

Tην πόλη Μπαμ επισκέφτηκε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό, να επιθεωρήσει το έργο της ανεύρεσης επιζώντων, καθώς και τα μέτρα βοήθειας για τους πληγέντες.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ υποσχέθηκε ότι θα ξανακτισθεί η πόλη που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τον Εγκέλαδο.

Ώρα με την ώρα εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι δεν χρειάζεται να αποσταλούν στην περιοχή κι άλλα συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι τα συνεργεία διάσωσης που εργάζονται στην περιοχή αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή υπάρχει έλλειψη εκσκαφέων και άλλων βαρέων μηχανημάτων, που θα βοηθούσαν στην επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων.

Η ομάδα διάσωσης του ΟΗΕ στη Μπαμ δεν απέκλεισε οι έρευνες να σταματήσουν την Κυριακή, μολονότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ιρανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί, προέβαλε την εκτίμηση ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπεράσει τις 20.000.

Προσπάθειες για την ανακούφιση των επιζώντων

Οι ομάδες διάσωσης επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών χιλιάδων ανθρώπων που είναι υποχρεωμένοι για τρίτη συνεχή νύχτα να διανυχτερεύσουν στην ύπαιθρο, όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι στέλνει στις σεισμόπληκτες περιοχές χιλιάδες αντίσκηνα, πλαστικά σεντόνια και κουβέρτες, όπως επίσης θερμάστρες και γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 08:36 (Ώρα Λονδίνου)

Ιράν: Βιβλική καταστροφή

Χιλιάδες οι άστεγοι μετά το μεγάλο σεισμό στο Ιράν

Τρείς μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στο νοτιοανατολικό Ιράν, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στην ιρανική πολή Μπαμ περιορίζονται.

Τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι δεν χρειάζεται να αποσταλούν στην περιοχή κι άλλα συνεργεία διάσωσης από το εξωτερικό.

Η ομάδα διάσωσης του ΟΗΕ στη Μπαμ δεν απέκλεισε οι έρευνες να σταματήσουν την Κυριακή, μολονότι την τελική απόφαση θα πάρει η ιρανική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί δήλωσε ότι ο τελικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000.

Ανταποκριτής γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων μεταδίδει ότι η μόνη πτυχή της επιχείρησης διάσωσης που διεξάγεται ομαλά είναι η ταφή των νεκρών σε ομαδικούς τάφους.

Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι τα συνεργεία διάσωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή υπάρχει έλλειψη εκσκαφέων και άλλων βαρέων μηχανημάτων που θα βοηθούσαν στην επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων.

Προσπάθειες για την ανακούφιση των επιζώντων

Οι ομάδες διάσωσης επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών χιλιάδων ανθρώπων που είναι υποχρεωμένοι για τρίτη συνεχή νύχτα να διανυχτερεύσουν στην ύπαιθρο όπου οι θερμοκραρίες είναι χαμηλές.

Οι ιρανικές αρχές υπογραμμίζουν τις ανάγκες που έχουν οι επιζώντες της πόλης Μπαμ πολλοί από τους οποίους έχουν μείνει στο δρόμο με τα πτώματα μέλων των οικογενειών τους να παραμένουν άταφα δίπλα τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι στέλνει στις σεισμόπληκτες περιοχές χιλιάδες αντίσκηνα, πλαστικά σεντόνια και κουβέρτες.

Παράλληλα στέλνοται θερμάστρες και γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 07:59 (Ώρα Λονδίνου)

«Ένοπλοι σερίφιδες" σε βρετανικές πτήσεις

Το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα όλων σχεδόν των βρετανικών εφημερίδων είναι η απόφαση να υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί ή σερίφηδες, όπως τους αποκαλούν κάποιοι αρθρογράφοι, σε ορισμένες πτήσεις.

«Ιπτάμενοι Σερίφιδες»

Οι κυβερνήτες επέκριναν την απόφαση και απειλούν ότι θα μποϋκοτάρουν αυτές τις πτήσεις" λέει η εφημερίδα

Τάιμς

(Times) ενώ η

Γκάρντιαν

(Guardian) επαναλαμβάνει την άποψη της Ένωσης Βρετανών Κυβερνητών ότι "το μέτρο των ένοπλων σερίφηδων είναι το χειρότερο για την ασφάλεια των πτήσεων".

Ωστόσο, λέει η

Γκαρντιαν

, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, όπως ο καθηγητής Πολ Γουϊλκινσον του Κέντρου Μελετών της Τρομοκρατίας και της Πολιτικής Βίας του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους, χαιρέτισαν το μέτρο.

Αυτονομία για τους Κούρδους του Ιράκ

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

(Financial Times) δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο "Το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία δημιουργεί νέα εμπόδια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Ιράκ".

Οι Κούρδοι που είναι μέλη του διορισμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ επιμένουν στην καθιέρωση στο βόρειο Ιράκ ενός ημιαυτόνομου κυβερνητικού οργάνου που θα αποκαλείται Συμβούλιο Κούρδων Υπουργών και το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει όλα τα διοικητικά μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

"Παρά όμως την επίμονη των Κούρδων, αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων λένε ότι οι προτάσεις τους για τα ομοσπονδιακά όργανα του Ιράκ θα παραπεμφθούν στη συνταγματική συνέλευση που θα γίνει το 2005" αναφέρει ο ανταποκριτής της

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

στη Βαγδάτη.

Εκτός από τις προτάσεις για τους ομοσπονδιακούς θεσμούς οι Κούρδοι ζητούν επίσης να επανέλθουν τα σύνορα των επαρχιών Κιρκούκ και Ιρμπίλ σε εκείνα που ίσχυαν πριν από την αλλαγή τους από τον Σαντάμ Χουσείν το 1968. Επίσης ζητούν να επιστραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Κούρδων που είχαν κατασχεθεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, προσθέτει ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας.

Αργεί η λύση για το ευρωπαϊκό σύνταγμα

Η εφημερίδα

Ιντιπένταντ

(Independent) γράφει ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, που από την Πέμπτη αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαμάχη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2005.

Ο κ.Μπέρτι Αχέρν είπε ότι «δεν υπήρχε διάθεση για επίλυση του θέματος στις Βρυξέλλες και δεν φαίνεται να υπάρχει τώρα» λέει ο ανταποκριτής της

Ιντιπένταντ

ο οποίος τονίζει ότι «σπάνια αρχίζει μια προεδρία σε τόσο έντονο κλίμα διχασμού και πικρίας».

«Το δυσάρεστο αυτό κλίμα είναι πιθανό να ενισχυθεί καθώς οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να αναμορφώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διέπει το ευρώ» συνεχίζει το άρθρο της

Ιντιπένταντ

.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες «η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιρλανδική προεδρία είναι πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές στους κόλπους της κοινότητας. Όμως θα πρέπει επίσης να αναζωογονήσει την ατζέντα της Λισσαβόνας που έχει στόχο να γίνει η ευρωζώνη η πιο δυναμική οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2010».


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 09:24 (Ώρα Λονδίνου)

«Δυαρχία» ή «καθαρές λύσεις»

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: Αξιολόγηση ΑΕΙ - ΤΕΙ: "Κρας τεστ" για πανεπιστήμια - καθηγητές. Μετά τις γιορτές στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Συντελεστής δόμησης. Τι αλλάζει από 1/1/2004. Επανεργοποιείται η μεταφορά του.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Οι Αμερικάνοι επιβάλλουν τον Γιωργάκη. Τοποτηρητή τους στην Ελλάδα τον θέλουν οι ΗΠΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Δανεικά με εγγύηση τους μισθούς. Οι τράπεζες δίνουν "έναντι" μέχρι 5.000 ευρώ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

: Ποιους ψάχνει τώρα η Εφορία. Επιδρομή σε τέσσερις "στόχους" από τις αρχές του νέου έτους.

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Έρχεται ο νέος Ανδρέας. Ο γιος θα ξεπεράσει τον μεγάλο πατέρα του.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

: Τα τεκμήρια και οι φόροι που καταργούνται. Υπολογίστε από τώρα τα κέρδη σας για το 2004.

ΕΘΝΟΣ

: 20 αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και όρια ηλικίας. Το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που φέρνει το 2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Ένας - ένας να μην πλακωθεί κανένας! Άρχισαν να την "κάνουν" OΛΟΙ με ελαφρά πηδηματάκια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Άπιαστες οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες Σημίτη. Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια που τον φέρνουν να αναλαμβάνει διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ευρώπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Συντάξεις: Οι νέες αποδοχές για το Δημόσιο. Υπ. Οικονομικών: Δίνουν τον Ιανουάριο τα αναδρομικά για το 2003.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: Προς τα πού πάνε οι Έλληνες; Συντήρηση και άγνοια: Επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα.

ΕΣΤΙΑ

: Εκλογές με "δυαρχία". Σημίτης πρωθυπουργός - Γ. Παπανδρέου αρχηγός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

: Τέλος χρόνου. Κρίσιμες αποφάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τα Φώτα οι πρωτοβουλίες Σημίτη.

METRORAMA

: Τα δάνεια συντηρούν την αγορά των εορτών. Ανησυχητική η αύξηση του δανεισμού για τα νοικοκυριά.

ΤΑ ΝΕΑ

: Ευρωπαϊκός γρίφος με 4 κλειδιά. Παρασκήνιο για Σημίτη.

CITY PRESS

: Φορολογικός μποναμάς για το 2004. Σε 470 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το νέο χρόνο.

Η ΧΩΡΑ

: Γλιτώστε φόρους για τις δαπάνες του 2003. Οι 15 παγίδες της νέας φορολογικής δήλωσης.

Kυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

Η

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

γράφει ότι "ερωτήματα για την αλλαγή ή μη της οικονομικής πολιτικής που συνοψίζεται σε περισσότερες και βαρύνουσας σημασίας παροχές της τελευταίας στιγμής, αλλά και για τυχόν αλλαγές προσώπων που κρατούν αυτή τη στιγμή τα ηνία της οικονομίας θέτουν αφ' εαυτών οι κυοφορούμενες πολιτικές εξελίξεις, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τη θέληση του κ. Σημίτη. Πηγές προσκείμενες σ' αυτόν εκτιμούν, όμως, ως ακραίο σενάριο να τα παραχωρήσει όλα -πρωθυπουργία και ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- στον κ. Παπανδρέου".

Η

ESPRESSO

προσθέτει ότι "ένα καινούργιο σενάριο άρχισε να ψιθυρίζεται τις ημέρες των Χριστουγέννων στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη. 'Ο Σημίτης δεν πρόκειται να φύγει. Θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές'".

Η

ΑΥΡΙΑΝΗ

αναφέρει ότι "χάρις στον Σημίτη, που αποφάσισε στην πλέον κρίσιμη καμπή για το ΠΑΣΟΚ και τον τόπο, να παραχωρήσει την θέση του στον γιο του μεγάλου ηγέτη, Ανδρέα Παπανδρέου, η Δημοκρατική Παράταξη ξαναβρήκε τον εαυτό της, την πίστη για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, που πρέπει να γίνουν τώρα αμέσως και κυρίως την ελπίδα για καλύτερες μέρες... Γιατί ο λαός μας θυμάται πάντοτε ότι ένας Παπανδρέου, ο Ανδρέας, μέσα σε ελάχιστα χρόνια άλλαξε την όψη της χώρας μας, χόρτασε με ψωμί και ελευθερία τον κοσμάκη και έφερε τα πάνω - κάτω στην πατρίδα μας".

Ο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζου) σημειώνει ότι "ώθηση στην αλλαγή ηγεσίας και στο κόμμα και στην κυβέρνηση δίνει ο αμερικανικός παράγοντας και το εκδοτικό κατεστημένο εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Κ. Σημίτη για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει μετά τις γιορτές, προκειμένου να ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς μία συντριπτική ήττα στις εκλογές".

Η

ΧΩΡΑ

εκτιμά ότι "για παρατεταμένη ακυβερνησία του κράτους, την οποία ενισχύει με τη στάση και τις επιλογές του ο κ. Σημίτης, ο οποίος εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα διαδοχής του στο ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας".

Ο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

προσθέτει ότι "ο αντικαταστάτης του Ρ. Πρόντι θα κριθεί αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, οπότε ο κ. Σημίτης θα ιδιωτεύει και θα απουσιάζει από τα ευρωπαϊκά κέντρα. Τα νήματα για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν θα κινήσουν οι χριστιανοδημοκράτες και όχι οι σοσιαλιστές".

Η

ΕΣΤΙΑ

επισημαίνει ότι "κανονικά, οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν στις 25 Απριλίου ή στις 2 Μαΐου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Και σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα θα γίνουν με το σχήμα της 'δυαρχίας'. Δηλαδή με Σημίτη Πρωθυπουργό και Γ. Παπανδρέου αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Όταν ο κ. Σημίτης εδήλωνε ότι 'θα συμμετέχω' στις εκλογές, μάλλον αυτό εννοούσε".

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2003 - 17:15 (Ώρα Λονδίνου)

Ανασκόπηση 2003: Ιράκ

Της Μαρίας Καστρισιανάκη

Το νεο-συντηρητικό λόμπι φαίνεται πως έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση Μπους

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το 2003 ως τη χρονιά ορόσημο στη διάρκεια της οποίας συντελείται μια ουσιαστική, μια ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι τάσεις αυτής της μεταβολής των διεθνών ισορροπιών από πλευράς Ουάσιγκτον άρχισαν να διαφαίνονται μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αλλαγή στρατηγικής στις ΗΠΑ

Πλείστες είναι η θεωρήσεις εκείνου του τρομακτικού γεγονότος.

Αυτό που δεν αμφισβητεί όμως καμία τους είναι ότι τα δυο τρομοκρατικά χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, οδηγούν σε μια εκ βαθέων αλλαγή του στρατηγικού δόγματος που καθορίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Το αμυντικό δόγμα της ανάσχεσης το οποίο ακολούθησαν ευλαβικά όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης, αντικαθίσταται μετά την 11η Σεπτεμβρίου με το δόγμα των προληπτικών πολέμων.

Με τα πυρηνικά, τα χημικά και βιολογικά όπλα που [ο Σαντάμ Χουσεΐν] άπλετα διαθέτει, σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη την Μέση Ανατολή προκαλώντας χάος στην πιο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου

Τζορτζ Μπους, αρχές 2003

Δεν πρόκειται για κάτι νέο. Ο προληπτικός πόλεμος είναι το κομβικό σημείο θεώρησης των διεθνών σχέσεων μιας μικρής ομάδος διανοουμένων, των αποκαλούμενων νεο-συντηρητικών που με την κυβέρνηση Τζορτζ Μπους του νεώτερου έχουν βρει άπλετο πεδίο δράσης στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Το δόγμα του προληπτικού πολέμου, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στο Ιράκ.

Με την έλευση του 2003, είναι πλέον ζήτημα ημερών η επίθεση εναντίον της χώρας με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου μετά την Σαουδική Αραβία.

Στο ετήσιο διάγγελμα προς το αμερικανό έθνος, ο Τζορτζ Μπους δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα λέγοντας «Χρόνο με το χρόνο ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει μεθοδικά αναπτύξει ένα τεράστιο οπλοστάσιο με όπλα μαζικής καταστροφής. Η μόνη εξήγηση γι αυτό είναι ότι προτίθεται να επιτεθεί σε άλλες χώρες.»

Η επιδίωξη της κυβέρνησης Μπους είναι να προετοιμάσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την επίθεση κατά του Ιράκ, προτάσσοντας τον κίνδυνο που εκπροσωπούσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διεθνώς.

Πίσω από την ρητορεία, υπάρχει ένας νέος ιδεολογικός προσανατολισμός.

Οι νεο-συντηρικοί του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου βλέπουν τον πόλεμο στο Ιράκ ως απαρχή μιας μακροχρόνιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής, περιοχής με τεράστια βαρύτητα στα αμερικανικά γαιοστρατηγικά συμφέροντα.

Ο Βρετανός σύμμαχος

Πιστός σύμμαχος του Τζορτζ Μπους σε αυτή τη σύγχρονη σταυροφορία, όπως την αποκαλεί η πλειοψηφία των μουσουλμάνων, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Η τεκμηρίωση αυτού του πολέμου αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσχερής, ειδικά για τον Τόνι Μπλέρ, που, παρά την σφοδρή αντιπολίτευση στην πολιτική του, κυρίως από το ίδιο του το κόμμα, δεν παρεκκλίνει ούτε στιγμή από την πορεία σύμπλευσης με την Ουάσιγκτον.

«Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για επιθετικότητα όταν εδώ και 12 χρόνια έχουμε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να πείσουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν να καταστρέψει τα όπλα μαζικής καταστροφής» έλεγε ο Τόνι Μπλερ στις αρχές του χρόνου.

Το αντιπολεμικό μέτωπο

Στην ειλημμένη, πλέον, απόφαση ΗΠΑ - Βρετανίας να επιτεθούν στο Ιράκ αντιτάχθηκαν έως εσχάτων η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πλήρης αντιπολεμική συμφωνία του πρόεδρου Ζακ Σιράκ και του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ

«Είναι σαφής η θέση της Γαλλίας... Θέλουμε την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής. Δεν είμαστε άνευ-όρων ειρηνιστές. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και γι αυτό θα πρέπει να είναι η έσχάτη λύση... Δεν έχουμε ακόμα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα», δήλωνε στις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Η προαναγγελία του πολέμου, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο.

Από το Λονδίνο έως το Κάιρο και από τη Νέα Υόρκη ως τη Τζακάρτα, εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου, στους δρόμους, με κοινό σύνθημα «Όχι στον Πόλεμο».

Δύο εκατομμύρια διαδηλωτές στο Λονδίνο, άλλοι τόσοι στη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, το μουσουλμανικό κόσμο.

Ήταν η πρώτη φορά μετά το Βιετνάμ, που μια πολεμική επιχείρηση προκάλεσε τέτοια μαζική κινητοποίηση.

«Σοκ και δέος»

Αλλά η απόφαση είχε ληφθεί. Στις 20 Μαρτίου, ο Τζορτζ Μπους κηρύσσει την έναρξη του πολέμου.

ΗΠΑ και Βρετανία υποστηριζόμενες από τη λεγόμενη «Συμμαχία των Προθύμων» - την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Πολωνία και ορισμένες μικρές χώρες, εξαπολύουν επίθεση εναντίον ενός καθημαγμένου από τον αυταρχισμό και την μεγαλομανία ενός δικτάτορα καθώς και το από το δωδεκάχρονο εμπάργκο.

Θα ανατρέψουμε το καθεστώς του Χουσεΐν και θα απελευθερώσουμε τον ιρακινό λαό. Είστε οι δυνάμεις που θα αναλάβουν αυτή την ιερή αποστολή

Ντόναλντ Ράμσφελντ, προς τα αμερικανικά στρατεύματα

Δρομολογείται, πλέον, η επιχείρηση «Σοκ και Δέος».

Παρά τις Κασσάνδρες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού που προμήνυαν έναν πόλεμο μακράς διάρκειας, η εκστρατεία εναντίον του Ιράκ αποδεικνύεται σύντομη και απολύτου ακριβείας.

Η πολυδιαφημισμένη πολεμική μηχανή του Σαντάμ Χουσεΐν αποδεικνύεται μύθος.

Μέσα σε ημέρες, οι Αμερικανοί προελαύνουν στη Βαγδάτη, ανατρέπουν το καθεστώς και αποκαθηλώνουν τα σύμβολά του.

Παράλληλα, όμως, η διεθνής κοινότητα βλέπει με φρίκη την φρικτή λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών του Ιράκ.

Αιματηρή ειρήνη

Αν ο πόλεμος, για τους Αμερικανούς ήταν σύντομος και αναίμακτος, η επιβολή της ειρήνης αποδεικνύεται δύσκολη και αιματηρή. Με τη λήξη των επιχειρήσεων το Μάιο δρομολογείται μια διαδικασία πλήρους αποδιοργάνωσης του κράτους και των κοινωνικών δομών του.

Η πρώτη απόπειρα της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει την πολυ-διαφημισμένη διαδικασία ανοικοδόμησης αποτυγχάνει.

Ανακαλείται άρον-άρον ο πρώτος διοικητής, στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, που τον αντικαθιστά ο Πολ Μπρέμερ, διπλωμάτης καριέρας, και ένας από τους ελάχιστους γεφυροποιούς μεταξύ του παραδοσιακού Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του νεο-συντηρητικού Πενταγώνου.

Στο μεταξύ, κάθε μέρα που περνά η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και την αναρχία.

Λεηλασίες, φόνοι, βιασμοί χαρακτηρίζουν τη μετα-πολεμική πραγματικότητα για τους Ιρακινούς.

Εμφανής η ικανοποίηση του Πολ Μπρέμερ για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν

Παράλληλα ξεκινά η εκστρατεία αποκαθήλωσης του κόμματος Μπάαθ με την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων μελών του και δημοσίων υπαλλήλων.

Λαθεμένη, όπως αποδεικνύεται, κίνηση που οδηγεί σε παράλυση τον κρατικό μηχανισμό που καλώς ή κακώς στελεχώνεται από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Ο κακός χειρισμός της ειρήνης οδηγεί στην ενίσχυση όλων των στοιχείων της ιρακινής κοινωνίας που αντιπολιτεύονται το στρατό κατοχής.

Καθημερινά οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους γίνονται στόχοι δεκάδων ένοπλων επιθέσεων.

Η Ουάσιγκτον εξορκίζει και πάλι την αλ Κάιντα και τους Σανταμικούς συνεργάτες της ως υπεύθυνους της κρίσης.

Μια πρώτη ανάσα για τους Αμερικανούς έρχεται τον Αύγουστο με εντοπισμό των δυο γιων του Σαντάμ, Ουντάι και Κιουσάι στη Μοσούλη.

Οι διαβόητοι διάδοχοι του δικτάτορα πέφτουν νεκροί από τα αμερικανικά πυρά και η φωτογραφία των πτωμάτων τους κάνει το γύρο του κόσμου.

Παρά τη νότα αισιοδοξίας, η αμερικανική ηγεσία συνειδητοποιεί την κρισιμότητα της κατάστασης στο Ιράκ.

Ως και μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου αρχίζουν και μιλούν για σύντομη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Αχμέντ Τσαλάμπι, μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τη ηγεσία του Πενταγώνου, σχολίαζε στις αρχές Οκτωβρίου: «Από την στιγμή που θα έχουμε το συνταγμά μας, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές που θα είναι και το τέλος της μεταβατικής περιόδου»

Ωστόσο, οι εσωτερικές έριδες των διαφόρων φατριών που συμμετέχουν στο προσωρινό διοικητικό όργανο και η συνεχιζόμενη έλλειψη ασφαλείας, κάνουν την παρουσία των Αμερικανών επιτακτική.

Βομβιστικές επιθέσεις

Η επίθεση στα γραφεία των ΗΕ στη Βαγδάτη απέδειξε ότι μια μεγάλη μερίδα των Ιρακινών αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα στο Ιράκ πολύ διαφορετικά από τον Πολ Μπρέμερ.

Συνεχείς οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης κατά των Αμερικανών αλλά και κατά ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ο θάνατος του Σέρτζιο Βιέρα ντε Μέλο, ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και 22 άλλων εργαζομένων του Οργανισμού από την επίθεση αυτοκτονίας καθώς επίσης και η μετέπειτα πολύνεκρη επίθεση εναντίον της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού, αποδεικνύουν πως, όσον αφορά στην ασφάλεια, η κατάσταση στο μετα-πολεμικό Ιράκ επιδεινώνεται καθημερινά.

Η απόφαση του ΟΗΕ αλλά και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να αποσύρουν το προσωπικό τους, είναι ένα ακόμη πλήγμα για τις ΗΠΑ που ιδανικά θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη διεθνή συμβολή στο έργο της αστυνόμευσης του Ιράκ.

Στους έξη μήνες που μεσολαβούν από το τέλος του πολέμου, οι απώλειες των Αμερικανών, σε περίοδο ειρήνης, είναι πολλαπλάσιες από εκείνες στη διάρκεια του πολέμου.

Στόχος των δυνάμεων που αντιμάχονται τις δυνάμεις κατοχής δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί αλλά και οι σύμμαχοί τους.

Η επίθεση εναντίον της ιταλικής αποστολής στη Νασιρίγια και ο θάνατος δεκάδων στρατιωτών, καθώς και τα συντονισμένα κτυπήματα εναντίον της ισπανικής αποστολής και δύο ιαπώνων διπλωματών κάνουν εμφανές ότι ο δρόμος της ειρήνης για το Ιράκ είναι μακρύς και δύσβατος.

Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν

Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τον Τζορτζ Μπους, που έως τις αρχές Δεκεμβρίου βλέπει το Ιράκ να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ για τη δημοτικότητα του.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν συλλαμβάνεται σε αγροικία κοντά στην Τικρίτ.

Άγνωστο είναι ακόμη ποιος τον κατέδωσε και ποια θα είναι η τύχη του.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια προσωρινή ανάσα για την κυβέρνηση Μπους.

Προσωρινή, επειδή οι βομβιστικές ενέργειες που ακολουθούν διαψεύδουν τις αρχικές ελπίδες εκτόνωσης της κατάστασης.

Οι ρεαλιστές, μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση θεωρούν την σύλληψη του έκπτωτου προέδρου ως ένα αισιόδοξο ιντερλούδιο στη βαθιά κρίση που διέρχεται το Ιράκ.

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»

Πολύνεκρες επιθέσεις του δίκτυου αλ-Κάιντα το 2003

Μέση Ανατολή: Σημείο Μηδέν

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πάντα σε κρίση

Ο «άξονας του κακού»

Εκπλήξεις από Ιράν, Λιβύη και Βόρεια Κορέα το 2003

Ευρώπη

Εξελίξεις και διχασμοί εντός και εκτός Κοινότητας το 2003


Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2003 - 08:23 (Ώρα Λονδίνου)

Πρώτο κόμμα οι υπερεθνικιστές στη Σερβία

Oπαδοί του πρώην καθεστώτος προωθούν την υποψηφιότητα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Πρώτο κόμμα στη Σερβία αναδείχθηκε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό κόμμα.

Το Ριζοσπαστικό κόμμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, λαμβάνει το 27% των ψήφων και κερδίζει 82 έδρες γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά θα ελέγχει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να εμποδίζει τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθεί το Δημοκρατικό κόμμα της Σερβίας με 17%.

Ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι βρίσκεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγοτρούμενος για εγκλήματα πολέμου.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού κόμματος ήταν ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλομποντάν Μιλόσεβιτς του οποίου η δίκη με τις κατηγορίες των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχει ήδη αρχίσει στη Χάγη.

Ο συνασπισμός που κατάφερε πριν από 3 χρόνια την ανατροπή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, διασπάστηκε.

Τα κόμματα που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων και θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να σχηματίσουν κυβέρνηση δύο ή τρία κόμματα του φιλοδυτικού χώρου αν και θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν μεταξύ τους πως θα προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα, αναδείχθηκε το Δημοκρατικό κόμμα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο κ.Κοστούνιτσα είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την παράταξη του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2003.

Η αύξηση της επιρροής του Ριζοσπαστικού κόμματος του οποίου ηγείται ο ύποπτος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελ αποδίδεται στην κακή κατάσταση της οικονομίας.

Το Ριζοσπαστικό κόμμα υπόσχεται να αυξήσεις τους μισθούς και τις συντάξεις και να μειώσει το κόστος ζωής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.