Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-21

  1. Και τώρα το Ιράν και η Συρία
  2. Κορυφή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  3. Σειρά του Ισραήλ να αφοπλισθεί
  4. Φόβοι τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ
  5. Εκατοντάδες συλλήψεις στο Ιράκ
  6. Αγνοείται η τύχη δεκάδων λαθρομεταναστών
  7. Διαδήλωση υπέρ της «μαντίλας»
  8. Πιέσεις στο Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης
  9. Καταιγισμός δημοσκοπήσεων
  10. Δίκη ΕΛΑ
  11. Η έκπληξη της Λιβύης
  12. Σκάφη με ναρκωτικά της Αλ Κάιντα
  13. Φιλιππίνες: Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις

Και τώρα το Ιράν και η Συρία

Ο απόηχος της δέσμευσης της Λιβύης για τα όπλα μαζικής καταστροφής και οι πιέσεις που ασκεί αυτή η απόφαση στο Ιράν και τη Συρία είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα πέντε εφημερίδων του βρετανικού Τύπου της Δευτέρας.

«Το Ιράν και η Συρία θα υποστούν τώρα την πίεση», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (Daily Telegraph).

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ θα επιδιώξει μέσω της διπλωματικής οδού να αποσπάσει παρόμοιες με της Λιβύης δεσμεύσεις από τη Συρία και το Ιράν.

«Ιράν Συρία, οι επόμενοι στόχοι», είναι ο τίτλος της «Μίρορ» και το άρθρο διαβεβαιώνει ότι η Βρετανία είναι ήδη σε συνομιλίες με τα δύο αυτά κράτη «παρίες» για το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής.

«Οι μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται με αυτά τα δύο κράτη εδώ και μήνες θα επισπευσθούν, καθώς τόσο το Λονδίνο όσο και η Ουάσινγκτον επιθυμούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο της αιφνίδια μεταστροφή του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής», υποστηρίζει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ντέιλι Τέλεγκραφ.

«Οι μυστικές συνομιλίες της Λιβύης και της ΜΙ6», διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδο άρθρο των «Τάιμς» (Times), το οποίο αναφέρει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι ενεργοποίησε εκ νέου μια μυστική δίαυλο επικοινωνίας με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ6, η οποία είχε εγκαινιαστεί τη δεκαετία του 90 και αφορούσε τον εντοπισμό μελών του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, IRA.

Σύμφωνα με τους Τάιμς οι μυστικές συνομιλίες της Λιβύης με την ΜΙ6 διήρκεσαν εννέα μήνες.

«Το φάντασμα του Λόκερμπι κατατρύχει τη Λιβύη», υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Μέιλ» και προσθέτει «ο θρίαμβος του Τόνι Μπλερ όσον αφορά το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής της Λιβύης επισκιάστηκε χθες από τα φαντάσματα της βομβιστικής επίθεσης του Λόκερμπι».

«Από αυταρχικής φονιάς, θαρραλέος ηγέτης. Ο Στρο ανακαλύπτει το νέο Καντάφι», είναι ο τίτλος ενυπόγραφου άρθρου του Ρόμπερτ Φισκ στην Ιντιπέντεντ, στο οποίο ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει: «το πρόβλημά μου με όλο αυτό το θρύλο του Καντάφι είναι ότι η Λιβύη που γνωρίζω μόλις και μετά βίας έχει τη δυνατότητα να επιδιορθώσει έναν αποχετευτικό αγωγό ή να εγκαταστήσει ένα αποχωρητήριο σε ένα ξενοδοχείο. Ωστόσο, αυτή έπειτα από πολυετείς και επίπονες κυρώσεις από ό,τι φαίνεται είχε τη δυνατότητα να φτιάξει πυρηνική βόμβα».

Σήμα κινδύνου

«Συναγερμός για τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο τίτλο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ενώ ο πλαγιότιτλος διευκρινίζει ότι «υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για χτύπημα μεγαλύτερο από αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες όσον αφορά τη φύση της πιθανής επίθεσης, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι δράστες να καταφύγουν και πάλι στη χρήση αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκαν 200 νέες συλλήψεις Ιρακινών βάσει πληροφοριών που προέκυψαν από τις ανακρίσεις του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

Πιο ζεστοί οι Βόρειοι

«Παγωμένα χέρια, ζεστή καρδιά», είναι ο τίτλος άρθρου των «Τάιμς», το οποίο αναφέρεται σε δημοσκόπηση για το ποιοι Βρετανοί είναι πιο κοινωνικοί και ανοικτοί ως άνθρωποι: οι Βόρειοι ή νότιοι.

«Μπροστά στους Βόρειους, οι Νότιοι είναι οι Σκρουτζ των Χριστουγέννων, ενώ οι γυναίκες στο Βορρά είναι πιο γενναιόδωρες από τους άνδρες», διαπιστώθηκε από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό των «Τάιμς».


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 22:48 (Ώρα Λονδίνου)

Κορυφή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην κορυφή της πρέμιερσιπ κερδίζοντας την Τόττεναμ στο Λονδίνο με 2-1.

Οι «μπέμπηδες» προηγήθηκαν με τον Τζον ο Σέι και διπλασίασαν τα τέρματα τους με τον Ρουν βαν Νίστελρόι στο πρώτο ημίχρονο.

Η Τόττεναμ το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ στο δεύτερο μέρος με τον Γκουστάβο Πογιέτ αλλά οποιαδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν άδικο καθώς η ομάδα του Φέργκιουσον κυριάρχησε και έχασε αρκετές ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ.

Το Σάββατο, η Αρσεναλ έχασε την ευκαιρία να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας καθώς παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στο Μπόλτον.

Ο Χένρικ Πέντερσεν ισοφάρισε το γκολ του Ρόμπερτ Πιρές.

Ο τερματοφύλακας της Αρσεναλ Γιένς Λέμαν πραγματοποίησε μια σειρά εντυπωσιακών αποκρούσεων και «γλίτωσε» τους «κανονιέρηδες» από τα χειρότερα.

Ο Χέρμαν Κρέσπο με εκπληκτική κεφαλιά έδοσε τους τρεις βαθμούς της νίκης στην Τσέλσι στο γειτονικό ντέρμπι με την αξιόμαχη Φούλαμ.

Βαθμολογία (πρώτες θέσεις)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 40β

Αρσεναλ 39β

Τσέλσι 39β

Σαουθάμπτον 26β

Φούλαμ 25 β

Νιούκαστλ 25β

Μπλάκμπερν Αστον Βίλλα 0-2

Τσάρλτον Νιούκαστλ 0-0

Εβερτον Λέστερ 3-2

Σάουθαμπτον - Πόρτσμουθ 3-0


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Σειρά του Ισραήλ να αφοπλισθεί

O Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από το Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης

Τα Αραβικά κράτη εντείνουν τις πιέσεις προς το Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης και να καταγγείλει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, χαιρέτησε την απόφαση της Λιβύης να διακόψει το πρόγραμμα ανάπτυξης τέτοιων όπλων και κάλεσε το Ισραήλ να πράξει το ίδιο.

Το Μπαχρέιν και το Κατάρ εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κίνηση της Λιβύης θα συμβάλλει στην απομάκρυνση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων από όλη την Μέση Ανατολή.

Το Ιράν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις στο Τελ Αβίβ για να αποσύρει και να καταστρέψει τις πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιο του.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Η πάγια πολιτική του Ισραήλ είναι ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Δηλώσεις Χουν

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, είπε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ βοήθησε στο να πεισθεί η Λιβύη να εγκαταλείψει τα σχέδια της να αποκτήσει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

Ο κύριος Χουν εξέφρασε την ευχή ότι και άλλα κράτη που διαθέτουν τέτοια όπλα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τρίπολης.

Συγγενείς θυμάτων Λόκερμπι

Οι συγγενείς των 270 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση που έγινε στο αμερικανικό αεροπλάνο πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας ζήτησαν από τις Δυτικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την Λιβύη καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Στις αρχές του χρόνου η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και ένας πρώην πράκτορας της, ο Αμπντελμπασέτ αλι Μοχαμεντ αλ Μεγκραχί, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 19:56 (Ώρα Λονδίνου)

Φόβοι τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ

Επαγρύπνηση από τον αμερικανικό λαό ζήτησε ο Τομ Ριτζ

Οι αμερικανικές αρχές αύξησαν τον βαθμό επιφυλακής λόγω των προειδοποιήσεων για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Ρίτζ, ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει τον κίνδυνο στην δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο καθώς έλαβε μια σειρά αξιόπιστων πληροφοριών για πιθανές απειλές κατά τις ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Ριτζ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ξένοι τρομοκράτες θα επιχειρούσαν να εξαπολύσουν επίθεση «παρόμοια ή ακόμη μεγαλύτερη» με αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο «οι δείκτες απειλής» είναι στο ψηλότερο τους σημείο από την 11η Σεπτεμβρίου.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την πιθανότητα επίθεσης με μεγάλο επιβατικό αεροσκάφος.

Πάντως ο κύριος Ριτζ προσπάθησε να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό λέγοντας ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής απειλής.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα για να εμποδίσει τρομοκρατική επίθεση κατά την διάρκεια των εορτών αλλά και μετά» είπε ο επικεφαλής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του κυρίου Ρίτζ σημαίνει ότι το καθεστώς ετοιμότητας βρίσκεται στο πορτοκαλί

Διαβάθμιση κινδύνου

κόκκινο - σοβαρώτατος

πορτοκαλί - υψηλός

κίτρινο - ανυψωμένος

μπλε - επιφυλακτικότητα

πράσινο - χαμηλός

Το σύστημα των πέντε χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν το μέγεθος απειλής εισήχθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Βρισκόταν στο κίτρινο από τις 30 Μαΐου. Η τελευταία φορά που είχε αναβαθμισθεί σε πορτοκαλί ήταν στις 5 Μαΐου.

Ποτέ δεν έφτασε στο κόκκινο.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 17:38 (Ώρα Λονδίνου)

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Ιράκ

Βελτιώθηκαν οι πληροφορίες των Αμερικανών για την ιρακινή αντίσταση

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποίησαν συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων από τότε που συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσείν.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, ανακοίνωσε μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν βρίσκονται και ηγετικά μορφές των ανταρτών που οργανώνουν τις επιθέσεις στο Ιράκ.

Ο στρατηγός Μάιερς μιλώντας στην αμερικανική τηλεόραση μετά από την επίσκεψη του στο Ιράκ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν διαμορφώσει καλύτερη αντίληψη για την στρατηγική των ανταρτών και την δομή τους.

Ο αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν εξακολουθεί να αρνείται να συνεργασθεί παρά το γεγονός ότι ανακρίνεται από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιθέσεις

Εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου έγινα παρανάλωμα του πυρός κατά την διάρκεια επιθέσεων σε αποθήκες στην Βαγδάτη αλλά και σε δυο αγωγούς πετρελαίου βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Βαγδάτη τα διυλιστήρια στο Ιράκ ήδη υπολειτουργούν και εκφράζονται φόβοι ότι για έλλειψη πετρελαίου.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Αγνοείται η τύχη δεκάδων λαθρομεταναστών

Τουρκικά σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης περίπου 50 λαθρομεταναστών μετά την βύθιση του σκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας, στα Τουρκικά χωρικά ύδατα.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Μαρμαρά δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δυο σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερο ψάχνουν την περιοχή για αναζήτηση επιζώντων.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες καθώς έχουν βρεθεί μόνο επιπλέοντα σωσίβια και ένα κομμάτι του σκάφους.

Οι τουρκικές αρχές κινητοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου όταν ένας εκ των λαθρομεταναστών Ιρακινής καταγωγής διασώθηκε από επιβατικό πλοίο κοντά στον Μαρμαρά.

Ο 37χρονος άνδρας είπε στις τουρκικές αρχές ότι το σκάφος 14 περίπου μέτρων απέπλευσε από περιοχή κοντά στον Μαρμαρά με κατεύθυνση την Ρόδο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή» 55 λαθρομετανάστες -στην συντριπτική τους πλειοψηφία Ιρακινοί - επέβαιναν στο σκάφος.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 16:42 (Ώρα Λονδίνου)

Διαδήλωση υπέρ της «μαντίλας»

Για το δικαίωμα να φορούν ότι θρησκευτικό σύμβολο θέλουν διαδήλωσαν εκατοντάδες στο Παρίσι

Στο Παρίσι εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να απαγορέψει στους μαθητές στα δημόσια σχολεία να φέρουν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, όπως είναι η ισλαμική μαντίλα.

Οι διαδηλώτριες η πλειοψηφία των οποίων φορούσε μαντίλα - πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας πανό απαιτώντας το δικαίωμα να φορούν οποιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο επιθυμούν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ την περασμένη εβδομάδα υπεραμύνθηκε της πολιτικής για απαγόρευση των συμβόλων στα σχολεία λέγοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ακολουθεί τη γαλλική παράδοση του κοσμικού κράτους.

Κοινή γνώμη

Ο ανταποκριτής του BBC στο Παρίσι μεταδίδει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει το επίμαχο νομοσχέδιο καθώς πιστεύει ότι οι 5 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι που ζουν στην Γαλλία θα πρέπει να προσαρμοσθούν και να αποδεχθούν τις γαλλικές αξίες.

Επικρίσεις Ιράν

Νωρίτερα το Ιράν επέκρινε την απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών στην Τεχεράνη αποκάλεσε το νομοσχέδιο «εξτρεμιστικό» και πρόσθεσε ότι δεν συνάδει με τα πολιτικά δικαιώματα.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 14:36 (Ώρα Λονδίνου)

Πιέσεις στο Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης

O Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από το Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης

Τα Αραβικά κράτη εντείνουν τις πιέσεις προς το Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης και να καταγγείλει τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, χαιρέτησε την απόφαση της Λιβύης να διακόψει το πρόγραμμα ανάπτυξης τέτοιων όπλων και κάλεσε το Ισραήλ να πράξει το ίδιο.

Το Μπαχρέιν και το Κατάρ εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κίνηση της Λιβύης θα συμβάλλει στην απομάκρυνση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων από όλη την Μέση Ανατολή.

Το Ιράν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις στο Τελ Αβίβ για να αποσύρει και να καταστρέψει τις πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιο του.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Η πάγια πολιτική του Ισραήλ είναι ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Δηλώσεις Χουν

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, είπε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ βοήθησε στο να πεισθεί η Λιβύη να εγκαταλείψει τα σχέδια της να αποκτήσει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

Ο κύριος Χουν εξέφρασε την ευχή ότι και άλλα κράτη που διαθέτουν τέτοια όπλα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τρίπολης.

Συγγενείς θυμάτων Λόκερμπι

Οι συγγενείς των 270 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση που έγινε στο αμερικανικό αεροπλάνο πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας ζήτησαν από τις Δυτικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την Λιβύη καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

Στις αρχές του χρόνου η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και ένας πρώην πράκτορας της, ο Αμπντελμπασέτ αλι Μοχαμεντ αλ Μεγκραχί, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 22:52 (Ώρα Λονδίνου)

Καταιγισμός δημοσκοπήσεων

Μικρή μείωση της διαφοράς για τον Κώστα Σημίτη

Πολλαπλά συμπεράσματα εξάγονται από τις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο και ανεβάζουν σημαντικά το πολιτικό θερμόμετρο, ένα 24ωρο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση του Βήματος

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Kαπα Research, που διενεργήθηκε από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 15 του μήνα, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται με 7,3 μονάδες του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου.

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,7%, το ΠΑΣΟΚ 32,4%, το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝ 3%, ο ΛΑΟΣ 2,5% και το ΔΗΚΚΙ 2,1%.

Ωστόσο, ο Κ. Σημίτης συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, υπερέχοντας του Κ. Καραμανλή κατά 1,2%. Το 38,3% θεωρεί τον Κ. Σημίτη καταλληλότερο έναντι του 37,1% που προκρίνει τον Κ. Καραμανλή.

Στην ερώτηση «πόσο πιστεύετε ότι ωφελεί το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι θα κατεβεί στις εκλογές με αρχηγό τον κ. Σημίτη», οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν «πολύ» σε ποσοστό 49,6% και «αρκετά» σε ποσοστό 29,6%.

Ο Κ. Στεφανόπουλος παραμένει δημοφιλής (91%). Ακολουθούν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (65,7%) και ο Απόστολος Κακλαμάνης (57,7%).

Στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Γ. Παπανδρέου και στα στελέχη της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η δημοσκόπηση της Καθημερινής

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass, που διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 13 Δεκεμβρίου για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, η ΝΔ προηγείται με 7,8 μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,2%, το ΠΑΣΟΚ 30,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, ο ΣΥΝ με 3,9%, το ΔΗΚΚΙ με 2,4% και ο ΛΑΟΣ 2,2%.

Στο ερώτημα αν θα ψηφίζατε ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη ή τον Γιώργο Παπανδρέου, η πλάστιγγα κλείνει προς τον υπουργό Εξωτερικών με 34,3% έναντι 30,4% του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο Κ. Σημίτης προηγείται κατά 1,8% του Κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης συγκεντρώνει το 38,1% των προτιμήσεων, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ το 36,3%.

Η δημοσκόπηση του «Παρόν»

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της ALCO που διενεργήθηκε για το «Παρόν της Κυριακής», στο ερώτημα «με ποιον αρχηγό έχει περισσότερες πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές», το 59,6% των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά με τον Σημίτη και το 34,4% με τον Παπανδρέου.

Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντώντας στο ίδιο ερώτημα δίνουν προβάδισμα στον υπουργό Εξωτερικών με 47,6% έναντι 30,7% του πρωθυπουργού.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα δυσκολεύει την περίπτωση η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 44,5% απαντά από λίγο ως καθόλου, ενώ το 37,6% πιστεύει από αρκετά ως πολύ και 17,9% δεν απαντά.


Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003 - 12:34 (Ώρα Λονδίνου)

Δίκη ΕΛΑ

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Μήτσης): Επιδοτήσεις σε εστιατόρια, καταλύματα και παραδοσιακά καφενεία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

(Ρίζος): Ας αποφασίσουν με ποιόν θα...χάσουν!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

: Γιατροί με βρόμικα χέρια.

Η ΑΥΓΗ

: Η Ελλάδα των ανισοτήτων.

ΑΥΡΙΑΝΗ

: Μόνο 2,5% η διαφορά Γ. Παπανδρέου-Κ. Καραμανλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ

: "Χαλινάρι" στις τράπεζες.

ΕΘΝΟΣ

: Οι τελικές ρυθμίσεις για τις άδειες δόμησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

: Ας διαλέξει το ΠΑΣΟΚ με ποιόν θα χάσει τις εκλογές!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

: Παράγοντας ήττας-Υποστηρίζουν πλέον τα κορυφαία στελέχη για τον κ. Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

: Οι υποψήφιοι για τις λίστες της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

: ΕΛΑτε 5 και βλέπουμε για Σερίφη και Σκυφτούλη.

ΕΣΠΡΕΣΣΟ

: Κεραυνός χτύπησε ηθοποιό που έπαιζε τον Χριστό.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

: Τα ιδιωτικά ΑΕΙ προ των πυλών.

Ο ΛΟΓΟΣ

: Η γρίπη Φούτζιαν στην Ελλάδα.

Η ΝΙΚΗ

: Αιχμή του δόρατος για τη νέα περίοδο.

ΤΑ ΝΕΑ

: Ακτινοβολία ρεκόρ σε σπίτι, δουλειά.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

: "Πλημμυρόσημο" σχεδιάζει η κυβέρνηση.

TRAFFIC

: Πανικός στο Κολωνάκι από σπείρα ζιγκολό.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

: 6 ρύποι πνίγουν την πόλη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

: Κινητικότητα πάλι στο Κυπριακό.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 11:11 (Ώρα Λονδίνου)

Η έκπληξη της Λιβύης

Οι βρετανικές εφημερίδες ανταγωνίζονται σήμερα ποια θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες ή στοιχεία για την απόφαση της Λιβύης να επανέλθει στις αγκάλες της διεθνούς κοινότητας.

Η έκπληξη του Καντάφι

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ (Sunday Telegraph) υποστηρίζει ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι υποχρεώθηκε να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που είχε αποκτήσει η χώρα του διότι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εντοπίσει φορτίο απαγορευμένων όπλων που προορίζονταν για τη Λιβύη.

Η Ομπσέρβερ (Observer) αποκαλύπτει ότι η Λιβύη έδωσε επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για εκατοντάδες ακραίους Ισλαμιστές και μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα.

«Ο Καντάφι εντάχθηκε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για να πετύχει την άρση των κυρώσεων» είναι ο υπότιτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της εφημερίδας που αποκαλύπτει επίσης ότι άνθρωπος κλειδί στις μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβύης και Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας ήταν Λίβυος που υπήρξε «ορκισμένος εχθρός της Βρετανίας» και είχε «πρωτοστατήσει προκειμένου να υποστηρίξει η χώρα του τον ΙΡΑ».

Η Σάντεϊ Τάιμς (Sunday Times) επικεντρώνει την προσοχή της στη συνάντηση που θα έχει ο ηγέτης της Λιβύης με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, πληροφορία που διέψευσε το γραφείο του κ.Μπλερ.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Κυριακάτικη Ιντιπένταντ (Indepenendent) θέτει το ερώτημα «Πόσο κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας ήταν η Λιβύη». Το άρθρο αναφέρει ότι Βρετανοί ειδικοί επισκέφθηκαν 10 εγκαταστάσεις όπου η Λιβύη είχε αρχίσει «πυρηνικά προγράμματα».

Και πάλι ο Σαντάμ Χουσείν

Οι κυριακάτικες εφημερίδες είχαν την ατυχία να ανακοινωθεί η σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ την περασμένη Κυριακή και έτσι αναγκάστηκαν να περιμένουν μια εβδομάδα για να σχολιάσουν τα γεγονότα.

Η εφημερίδα Σάντεϊ Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί «έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Σαντάμ Χουσείν κατεύθυνε προσωπικά τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μέσω έμπιστων συνεργατών του».

«Το συμπέρασμα αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το πώς θα αντιμετωπισθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι αν είχε ανάμειξη σε επιθέσεις μετά τη λήξη του πολέμου, ο Σαντάμ Χουσείν δεν θα αντιμετωπισθεί ως αιχμάλωτος πολέμου» λέει η εφημερίδα η οποία αποκαλύπτει στους αναγνώστες της επίσης ότι «έχουν ανακαλυφθεί εκατομμύρια δολλάρια σε επιδρομές σε σπίτια οπαδών του Σαντάμ».

Η Σάντεϊ Τάιμς λέει ότι «οι Αμερικανοί ανακάλυψαν συνομωσία για την απαγωγή μελών της προσωρινής ηγεσίας του Ιράκ που οι απαγωγείς ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με τον Σαντάμ Χουσείν».

Η Σάντεϊ Εξπρές (Sunday Express) δημοσιεύει ότι ανώτερο στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είπε στην εφημερίδα ότι οι δυνάμεις των Κούρδων είχαν αιχμαλωτίσει τον Σαντάμ Χουσείν για να εκδικηθούν μια κοπέλα που βιάστηκε από τον γιό του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Γιουντάι. «Οι Κούρδοι του έδωσαν ναρκωτικά και τον παρέδωσαν στους Αμερικανούς» φέρεται να λέει στην εφημερίδα ο Βρετανός αξιωματούχος.

Τέλος, η εφημερίδα Σάντεϊ Μίρορ (Sunday Mirror) υποστηρίζει ότι οι σχέσεις του Τόνι Μπλερ με τον Τζορτζ Μπους έχουν «παγώσει» διότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενοχλήθηκε αφάνταστα που ο Βρετανός πρωθυπουργός «του έκλεψε την παράσταση» επιβεβαιώνοντας πρώτος τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 08:49 (Ώρα Λονδίνου)

Σκάφη με ναρκωτικά της Αλ Κάιντα

Την Παρασκευή το αμερικανικό ναυτικό ανακάλυψε φορτίο ινδικής κάνναβης

Το αμερικανικό ναυτικό υποψιάζεται ότι τα ναρκωτικά που ανακάλυψε σε δύο αραβικά ιστιοπλοϊκά σκάφη προορίζονταν για το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Το φορτίο των δύο πλοίων περιλάμβανε και ηρωίνη της οποίας η αξία υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια δολλάρια.

Τα 21 μέλη των πληρωμάτων των δύο σκαφών συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιχείρησης που έγινε το Σάββατο από το αμερικανικό καταδιωκτικό Φίππιν Σι.

Είναι η δεύτερη φορά που σκάφη του αμερικανικού ναυτικού αναχαιτίζουν πλοία που μεταφέρουν ναρκωτικά.

Την Παρασκευή το αμερικανικό ναυτικό ανακάλυψε φορτίο δύο τόνων ινδικής κάνναβης, που η αξία του υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια δολλάρια, σε σκάφος που αναχαίτισε κοντά στα στενά Χουρμούζ.

Από τα 12 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν, τα τρία οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.


Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2003 - 06:57 (Ώρα Λονδίνου)

Φιλιππίνες: Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις

Αγνοείται η τύχη δεκάδων ανθρώπων

Σύμφωνα με αξιωματούχους στις νότιες Φιλιππίνες τουλάχιστον 77 πτώματα ανασύρθηκαν από τη λάσπη ενώ αγνοείται η τύχη 120 ανθρώπων.

Τα περισσότερα θύματα κοιμόντουσαν όταν οι κατολισθήσεις έπληξαν τις πόλεις Σαν Φραντσίσκο και Λιλόαν στην επαρχία Λέιτε τη νύχτα της Παρασκευής.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν τις κατολισθήσεις και ο κυβερνήτης της επαρχίας επέρριψε τις ευθύνες στην παράνομη αποψίλωση των βουνών.

«Το κόψιμο των δένδρων στις πλαγιές των βουνών είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει το έδαφος» είπε ο κυβερνήτης Λερίας.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζονται από μικρότερες κατολισθήσεις που έχουν κλείσει πολλούς δρόμους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.