Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-17

  1. Συμφωνία Γαλλίας-ΗΠΑ για τα ιρακινά χρέη
  2. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  3. Ανάβει η «μάχη της μαντίλας» στη Γαλλία
  4. ’υξηση μισθών για τους ευρωβουλευτές
  5. Εγκαταλείπει τα παλιά Windows η Μicrosoft
  6. Συνεχίζεται η πτώση του δολαρίου
  7. 17Ν: Αυλαία με βαρύτατες ποινές
  8. «Ισχυρή κυβέρνηση συνασπισμού»
  9. Μόδα ή τέχνη;
  10. Απαγγελία κατηγοριών στον Μάικλ Τζάκσον
  11. Θαυμασμός για την «Επιστροφή του βασιλιά»
  12. Σαν παραμύθι...
  13. Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;
  14. Προς νέα γενιά πυρηνικών στις ΗΠΑ
  15. «Ο πιο καλός Σαντάμ είναι ο νεκρός Σαντάμ»
  16. Τα εύσημα στον Τσιάμπι
  17. Ποδοσφαιρική ανασκόπηση του 2003
  18. Στην Φιορεντίνα ο Βρύζας
  19. «Νέα αποικιοκρατία»
  20. Νηπιακός σταθμός για φάλαινες
  21. Ιρακινοί θα δικάσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν
  22. Εύσημα του Φόρεϊν Όφις για την Ελλάδα

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 13:39 (Ώρα Λονδίνου)

Συμφωνία Γαλλίας-ΗΠΑ για τα ιρακινά χρέη

H οικονομία του Ιράκ πλήττεται και από τις συνεχείς επιθέσεις

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το Ιράκ, Τζέιμς Μπέικερ, βρίσκεται στην Ευρώπη έχοντας επαφές με στόχο να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των οφειλών του Ιράκ.

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος συμφώνησε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο κ. Μπέικερ, ο πρόεδρος Σιράκ παραδέχθηκε ότι μέσα στο ερχόμενο έτος, αν είναι δυνατό, θα πρέπει να πειστούν οι πιστωτές της Βαγδάτης να μειώσουν τις απαιτήσεις τους επί των ιρακινών χρεών.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, η Γαλλία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να δεχθούν μείωση όσων έχουν να εισπράξουν από το Ιράκ τα κράτη πιστωτές της λεγόμενης «Λέσχης του Παρισιού».

Στα κράτη αυτά αναλογεί το 1/6 των συνολικών οφειλών των περίπου 120 δισ. δολαρίων, τα οποία χρωστά η Βαγδάτη.

Κύριοι πιστωτές της είναι οι αραβικές χώρες και ιδιαιτέρως η Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μπέικερ συναντήθηκε επίσης στο Παρίσι με μέλη του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, που έχει διοριστεί από την Ουάσινγκτον.

Αποστολή Μπέικερ

Στόχος του Τζέιμς Μπέικερ είναι να πείσει τους κυρίους πιστωτές του Ιράκ στην Ευρώπη να άρουν ένα σημαντικό μέρος των οφειλών του Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον μεταδίδει ότι ο Λευκός Οίκος εκτιμά πως δίχως έναν μαζικό περιορισμό των οφειλών, οι οικονομικές ανάγκες της ανοικοδόμησης του Ιράκ δε θα μπορέσουν να καλυφθούν.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η αποστολή του κ. Μπέικερ εκτείνεται και πέρα από οικονομικά ζητήματα.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης Μπέικερ στη γηραιά ήπειρο θα είναι το Βερολίνο και η Μόσχα, που, όπως και το Παρίσι, είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Αναλυτές επισημαίνουν τη νέα όξυνση στις σχέσεις των χωρών αυτών με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους να τις εξαιρέσει από τη σύναψη συμβολαίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η συμφωνία μεταξύ του Γάλλου ηγέτη και του απεσταλμένου του Λευκού Οίκου εκλαμβάνεται από τους ανταποκριτές ως μια προσπάθεια ακόμα αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 15:42 (Ώρα Λονδίνου)

Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Σαντάμ Χουσεΐν ηγέτης του Ιράκ. Να αποφασίσει ο λαός του Ιράκ με ψηφοφορία για την τύχη του . Ο μόνος γνώστης και δίκαιος δικαστής επί της γης.

Δημήτριος Δημητρίου (Αθήνα)

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 23:42 (Ώρα Λονδίνου)

Ανάβει η «μάχη της μαντίλας» στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ τόνισε την παράδοση του κοσμικού κράτους στη χώρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, τάχθηκε υπέρ ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που θα απαγορεύει στους μαθητές στα δημόσια σχολεία να φέρουν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, όπως είναι η ισλαμική μαντίλα, το εβραϊκό κάλυμμα κεφαλής και οι μεγάλοι σταυροί.

Ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ακολουθεί τη γαλλική παράδοση του κοσμικού κράτους και της απόλυτης ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης της Γαλλίας είναι υπέρ της κατάργησης των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια σχολεία.

Το κοσμικό κράτος είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της γαλλικής δημοκρατίας και βασικό συστατικό στοιχείο της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής συνοχής. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να αποδυναμωθεί

Ζακ Σιράκ, πρόεδρος της Γαλλίας

Πολλοί μουσουλμάνοι, όμως, εξέφρασαν έντονο προβληματισμό, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην περαιτέρω απομόνωση της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας.

Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ (περί τα 5 εκατομμύρια άτομα) και εκτιμάται ότι χιλιάδες μαθήτριες φορούν μαντίλα στο σχολείο.

Η 17χρονη Τεϊσίρ μπεν Νισέρ, μουσουλμάνα με καταγωγή από την Τυνησία που ζει στη Γαλλία δήλωσε ότι είναι επιλογή της να φορά την μαντίλα επειδή «το λέει το Κοράνι».

Θα διαδηλώσουμε για να δείξουμε ότι δεν συμφωνούμε...Η μαντίλα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες

Ιμάμ Χαμέντ, μέλος μουσουλμανικής οργάνωσης

Οι δηλώσεις του κ. Σιράκ ήλθαν ως αντίδραση στην έκθεση που συνέταξε κυβερνητική επιτροπή, η οποία εκτός από την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία, πρότεινε να αναγνωριστούν ως σχολικές αργίες η μουσουλμανική γιορτή Εΐντ ελ-Καμπίρ και η εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ.

Ο κ. Σιράκ, όμως, απέρριψε την δεύτερη αυτή σύσταση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησης η οποία προωθεί νομοσχέδιο που θα καταργεί την αργία της Πεντηκοστής για τους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια για την περίθαλψη των ηλικιωμένων.


Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 - 00:18 (Ώρα Λονδίνου)

’υξηση μισθών για τους ευρωβουλευτές

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές θα έχουν αυξημένους μισθούς με το νέο καθεστώς

Μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για την αλλαγή του μισθολογικού τους καθεστώτος.

Μέχρι τώρα, οι Ευρωβουλευτές κάθε χώρας πληρώνονταν όσο οι βουλευτές στα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα.

Για παράδειγμα, οι αποδοχές των Ιταλών ευρωβουλευτών ήταν σχεδόν τετραπλάσιες από αυτές των Ισπανών συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με το νέους κανόνες, όλοι οι ευρωβουλευτές θα λαμβάνουν πλέον μισ8ό 8.500 ευρώ το μήνα.

Σε αντάλλαγμα για την ευθυγράμμιση αυτή, οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν να καταστεί πιο αυστηρός ο έλεγχος των εξόδων τους, καθώς το μέχρι τώρα υφιστάμενο καθεστώς ήταν υπερβολικά «ενναιόδωρο».

Κοινό μυστικό

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στο Στρασβούργο, αποτελούσε κοινό μυστικό ότι οι «φτωχότεροι» ευρωβουλευτές αντιστάθμιζαν τις διαφορές στους μισθούς «φουσκώνοντας» τα έξοδά τους.

Μια από τις πλέον συνήθεις πρακτικές ήταν ότι ταξίδευαν αεροπορικώς με εισιτήριο οικονομικής θέσης, πλην όμως λάμβαναν πίσω τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε εισιτήριο πρώτης θέσης.

Με το νέο μισθολογικό καθεστώς, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα έχουν αυξημένες αποδοχές.

Εκτιμάται ότι το νέο σύστημα είναι δικαιότερο -ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές των χωρών της διεύρυνσης- και προσδοκάται ότι θα βελτιώσει την δημόσια εικόνα του Ευρωκοινοβουλίου.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 17:31 (Ώρα Λονδίνου)

Εγκαταλείπει τα παλιά Windows η Μicrosoft

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο το 7% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν τη νεώτερη έκδοση των Windows

«Πονοκέφαλο» σε χιλιάδες χρήστες υπολογιστών ανά τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της Microsoft να διακόψει τη διάθεση παλαιότερων εκδόσεων των Windows.

Η κολοσσιαία εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει στο εγγύς μέλλον προϊόντα που χρησιμοποιούνται ακόμα ευρέως, όπως το λειτουργικό σύστημα Windows 98, το Windows NT 4 και το «πακέτο» λογισμικού Outlook 2000.

H απόφαση αυτή ελήφθη επειδή τα εν λόγω προγράμματα περιέχουν κώδικα που είναι πλέον παράνομος μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν η Μicrosoft και η ανταγωνίστρια εταιρεία Sun Microsystems.

Ωστόσο, έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η AssetMetrix έδειξε ότι εταιρείες με πάνω από 10 υπολογιστές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις παλαιότερες εκδόσεις των προϊόντων της Microsoft.

Ειδικότερα, το 80% των 670 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ακόμα τα Windows 98 και την ακόμα παλαιότερη έκδοση του πασίγνωστου λειτουργικού συστήματος, τα Windows 95.

Mόνο το 7% χρησιμοποιούν την νεώτερη έκδοση του συστήματος, τα Windows XP, ενώ το πιο «δημοφιλές» λειτουργικό σύστημα φαίνεται να είναι τα Windows 2000.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 22:01 (Ώρα Λονδίνου)

Συνεχίζεται η πτώση του δολαρίου

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η πίεση στο αμερικανικό νόμισμα δεν θα αποκλιμακωθεί σύντομα

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν προτίθεται να παρέμβει στις χρηματαγορές.

Το αμερικανικό νόμισμα έχασε περαιτέρω έδαφος μετά τη φημολογία ότι όσο η ανατίμηση του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος είναι ομαλή, η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει στις χρηματαγορές μέχρι το ευρώ να φτάσει στα επίπεδα του 1,35 δολ./ευρώ

Μετά τις φήμες αυτές, το ευρώ έσπασε και το «φράγμα» των 1,24 δολ./ευρώ και έφθασε να διαπραγματεύεται έως και τα τα 1,2408 δολ./ευρώ.

Το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο ήταν τα 1,2383 δολ./ευρώ.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κύριος παράγοντας πίσω από την υποτίμηση του δολαρίου είναι το διογκούμενο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ, παράγοντας που επισκιάζει τις καλές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι η ευρωπαϊκή.

Την ίδια στιγμή, ο ρόλος του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές, τόσο στις αγορές συναλλάγματος όσο και στις εμπορικές πράξεις συνεχίζει να αυξάνεται σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ την Τετάρτη.

Εκτιμάται ακόμη ότι η εμμονή της Ουάσιγκτον στο ισχυρό δολάριο φαίνεται να εξασθενεί, ίσως επειδή οι πολιτικοί συνειδητοποιούν ότι οι ΗΠΑ σε αυτή τη φάση αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Οι επιπτώσεις

Οι αμερικανικές εταιρείες καθίστανται πιο ανταγωνιστικές, κάτι που δίνει ώθηση στα κέρδη τους και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγείς στην Ευρώπη και την Ασία δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πωλήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά των ΗΠΑ.

Η πτώση του δολαρίου «μεταφράζεται» σε αβεβαιότητα και λογιστικούς «πονοκεφάλους» για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η πίεση στο αμερικανικό νόμισμα θα εξακολουθήσει να υφίσταται, καθώς οι παράγοντες που την προκαλούν είναι μακροπρόθεσμοι και διαρθρωτικής φύσεως

Και επειδή οι συναλλαγές σε αγαθά όπως τα μέταλλα και τα δημητριακά γίνονται σε δολάρια, οι τιμές τους ίσως αυξηθούν. Ήδη ο χρυσός και το δολάριο έχουν ανατιμηθεί όσο το δολάριο πέφτει.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις στις ΗΠΑ καθίστανται φθηνότερες για τις εταιρείες από το εξωτερικό.

Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι το εάν θα συνεχιστεί η πτώση του δολαρίου-και μέχρι πόσο.

Οι απόψεις των περισσότερων συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η πίεση στο αμερικανικό νόμισμα θα εξακολουθήσει να υφίσταται, καθώς οι παράγοντες που την προκαλούν είναι μακροπρόθεσμοι και διαρθρωτικής φύσεως.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 14:28 (Ώρα Λονδίνου)

17Ν: Αυλαία με βαρύτατες ποινές

Η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Γιάννης Σερίφης, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών, θα περάσουν ξανά από δίκη στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων

Με τη φράση «λύεται η συνεδρίαση» ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Μαργαρίτης, κήρυξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου, το τέλος της δίκης της 17Ν.

Στην γραμμή της εισαγγελικής πρότασης, χωρίς μάλιστα καμία απόκλιση για τα ισόβια, είναι οι ποινές που ανακοίνωσε τελικά το δικαστήριο για τους 15 καταδικασθέντες στην υπόθεση της 17Ν.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο επιβάλλεται 21 φορές ισόβια κάθειρξη, στο Δημήτρη Κουφοντίνα 13 φορές ισόβια, στο Χριστόδουλο Ξηρό 10 φορές ισόβια, στο Σάββα Ξηρό 6 φορές ισόβια, στο Βασίλη Τζωρτζάτο 4 φόρες ισόβια και στον Ηρακλή Κωστάρη μία φορά ισόβια κάθειρξη που αφορά στη συμμετοχή του στην ανθρωποκτονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Κατά τι επιεικέστερες είναι οι πολυετείς ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν στους υπολοίπους.

Ο Κώστας Τέλιος θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως η έφεσή του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Οι ποινές

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης

Δημήτρης Κουφοντίνας: 13 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης

Χριστόδουλος Ξηρός: 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης

Σάββας Ξηρός: 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης

Βασίλης Τζωρτζάτος: 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης

Ηρακλής Κωστάρης: 1 φορά ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης

Κώστας Καρατσώλης: 25 χρόνια κάθειρξης

Βασίλης Ξηρός: 25 χρόνια κάθειρξης

Διονύσης Γεωργιάδης: 9 χρόνια

Θωμάς Σερίφης: 17 χρόνια κάθειρξης

Παύλος Σερίφης: 8 χρόνια κάθειρξης

Κώστας Τέλιος: 25 χρόνια κάθειρξης

Νίκος Παπαναστασίου: 8 χρόνια

Πάτροκλος Τσελέντης: 25 χρόνια

Σωτήρης Κονδύλης: 25 χρόνια κάθειρξης

Η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών για τον Σωτήρη Κονδύλη ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς ένας μέλος ζήτησε 19 χρόνια κάθειρξης.

Ξανά στο εδώλιο Σωτηροπούλου, Γ. Σερίφης

Στο εδώλιο θα καθίσουν πάλι η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Γιάννης Σερίφης, που είχαν κριθεί αθώοι λόγω αμφιβολιών, καθώς ο εισαγγελέας άσκησε έφεση.

Ο κ. Λάμπρου άσκησε, επίσης, έφεση για τον Νίκο Παπαναστασίου σε ότι αφορά την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Ρόμπερτ Τσάντ και για την ανθρωποκτονία του Χρήστου Μάτη το 1984, καθώς για τον Πάτροκλο Τσελέντη για την αθώωσή του για την υπόθεση Τσάντ.

Γιωτόπουλος : «Για γέλια..»

«Είναι για γέλια η απόφαση. Οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι την έβγαλαν», δήλωσε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το εάν έχει μετανιώσει.

Η «συγγνώμη» του Σάββα

Ο Σάββας Ξηρός, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, απέστειλε επιστολή από τις φυλακές Κορυδαλλού, με την οποία ζητά συγνώμη για κάθε δολοφονία, στην οποία συμμετείχε, και τονίζει στην επιστολή του ότι πλέον ελπίζει μόνο στο θεό.

Σάββας Ξηρός

«Έχασε την ευκαιρία το δικαστήριο για μια κατάθεση ειλικρινή, ανυπόκριτη, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς υποδείξεις, χωρίς υστερόβουλα σκουπίδια, χωρίς καταδόσεις, χωρίς ύπουλες παγίδες, χωρίς τεχνάσματα που να εξυπηρετούν υπόγειους σκοπούς, χωρίς να έχω το ένα μάτι στραμμένο στο τι θέλουν να ακούσουν και το άλλο στην έξοδο.

»Μια κατάθεση που δεν θα σταματούσε στις 29/6, αλλά θα συνέχιζε μέχρι την έξοδό μου από τον Ευαγγελισμό.

»Θα το καταπιώ και αυτό!

«Φεύγοντας όμως το τρένο δε μπορώ να αφήσω αδιευκρίνιστο το πιο σημαντικό.

»Αυτό που έχει σχέση με την ψυχική μου γαλήνη.

»Είναι σκληρό για έναν που αγαπά το δίκαιο, τον άνθρωπο, τη ζωή, να φτάνει στο σημείο να την αφαιρεί.

»Και ακόμα πιο σκληρό για αυτόν που τη χάνει, αλλά δεν είναι μόνο η αντινομία.

»Το ότι ανέλαβα την ευθύνη δεν συνεπάγεται αυτόματα το αμετανόητο που μου προσάπτουν.

»Μπορώ τώρα που τελείωσε η δίκη να πω ότι πονάω και θλίβομαι για κάθε φόνο, για κάθε δάκρυ, για κάθε κραυγή, για κάθε αναστεναγμό που έχω προκαλέσει.

»Όμως ουδείς αναμάρτητος ει μη ο Χριστός, στου οποίου το έλεος ελπίζω.

»Η δημόσια διαπόμπευση, ο διασυρμός που έγινε, απαιτεί και δημόσια ομολογία μετάνοιας, όπως αυτή ορίζεται από το Ιερό Ευαγγέλιο και το παράδειγμα του εσταυρωμένου ληστή.

»Αμάρτησα στον ουρανό, τη γη και στον κόσμο και η απέραντη αγάπη του θεού δεν σταμάτησε να με σκεπάζει. Εκεί αποθέτω όλες μου τις ελπίδες».


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 14:37 (Ώρα Λονδίνου)

«Ισχυρή κυβέρνηση συνασπισμού»

Αβέβαιο το μέλλον μετά τις εκλογές της Κυριακής

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ολοκλήρωσε την Τετάρτη τις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων που εισήλθαν στη Βουλή και με στόχο, όπως είπε, τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στους δημοσιογράφους πως θα περιμένει λίγες μέρες πριν αποφασίσει σε ποιόν θ'αναθέσει την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος μετά τις εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, δήλωσε πως μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής μόνον αν έχει ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού, με βάσςη τα σχέδια του ΟΗΕ, πριν από τον Μάιο, δηλ. πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ταλάτ επανέλαβε επίσης την επιθυμία του να πάψει ο Ραούφ Ντενκτάς να ηγείται των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων με τους Ελληνοκυπρίους.

Ο ηγέτης του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Έρογλου, που υποστηρίζει τον κ. Ντενκτάς, δήλωσε πως η παράταξή του είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τον κ. Ταλάτ.

Το πακέτο της ’γκυρας

Πληροφορίες για το πακέτο προτάσεων που θα καταθέσει η Τουρκία για το Κυπριακό παρουσιάζει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, όπως μεταδίδει ο ’ρης Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την

Χουριέτ

, το τουρκικό σχέδιο θα προβλέπει δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη τα οποία θα έχουν επαφές με την ΕΕ για τα θέματα που τα ενδιαφέρουν, αυτό που ζητά δηλαδή και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Η Κύπρος θα εκπροσωπείται στο εξωτερικό ως ένα κράτος υπό τη στέγη του οποίου θα υπάρχουν δύο, ενώ η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη.

Από την Τρίτη το απόγευμα, πάντως, πληθαίνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξή της στην ΕΕ: ουσιαστικά δηλαδή θα δεχτεί να λύσει το ζήτημα μόνο αν λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Σχετικές πληροφορίες μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι NTV, τις οποίες αναμετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Μια τέτοια πρόταση, θυμίζει αρκετά τις θέσεις του τουρκικού στρατού και συγκεκριμένα τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ελληνική εφημερίδα ο στρατηγός Χιμλί Οζκιόκ.

Τούρκοι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι η Ευρώπη αποκλείεται να δεχτεί τέτοιου είδους παζάρια και σημειώνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα σημαίνει επικράτηση των πλέον σκληροπυρηνικών στοιχείων στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν στον Τύπο οι φωνές που καλούν την ’γκυρα να δεχτεί όσο έχει ακόμη καιρό το σχέδιο Ανάν αν δεν θέλει να δει τις δυνάμεις της να χαρακτηρίζονται στρατός κατοχής σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη το αποτέλεσμα της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Γούεστον, ο οποίος θα βρεθεί στην ’γκυρα το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες ο Γούεστον αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για επίσπευση των διαδικασιών τονίζοντας ότι μετά το Μάιοι του 2004 η κατάσταση θα είναι πολύ δυσκολότερη για την ’γκυρα.


Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2003 - 18:21 (Ώρα Λονδίνου)

Μόδα ή τέχνη;

Η επιτυχία του Αρμάνι στις πασαρέλες δεν του εξασφαλίζει και την επιτυχία στις γκαλερί

Η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (Royal Academy) εκθέτει τις δημιουργίες του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή μόδας, Τζόρτζιο Αρμάνι.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη, πριν από τρία χρόνια, εγείροντας τα ίδια ερωτήματα: Γιατί αυτή η προβολή του Ιταλού σχεδιαστή μόδας; Και εν πάση περιπτώσει, πως μπορεί η μόδα να θεωρείται τέχνη;

H έκθεση, λέει η Σιμονέτα Φραγκέλι της Βασιλικής Ακαδημίας είναι για έναν από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας, του 20ου και του 21ου αιώνα και είναι στημένη από τον πολύ γνωστό θεατρικό σκηνοθέτη, τον Ρόμπερτ Ουίλσον, που έχει συνεργαστεί με τον Αρμάνι για την παρουσίαση των ενδυμάτων.

Η ανταπόκριση του κοινού είναι διθυραμβική, αλλά οι κριτικοί είναι αμείλικτοι.

Η Ρέιτσελ Κάμπελ Τζόνστον της βρετανικής εφημερίδας Τάιμς (The Times) λέει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην τέχνη και τη μόδα.

«Η τέχνη παίρνει τα δεδομένα και τα ανυψώνει, κάνει την ιδέες ανώτερες, και οι ανώτερες ιδέες δεν έχουν σχέση με την λειτουργικότητα. Η μόδα είναι κατεξοχήν λειτουργική, αυτό που κάνει είναι το να μας ντύνει» είπε η βρετανίδα δημοσιογράφος.

Ο βρετανός κριτικό ’ντριου Γουίταμ Σμιθ, λέει ότι τον ενοχλεί που η έκθεση δίνει στον Αρμάνι δωρεάν διαφήμιση κα τίποτα περισσότερο.

«Για παράδειγμα, όταν ο καλλιτέχνης Ρόμπερτ Κούπερ, δημιούργησε έργο τέχνης με ένα νυφικό πάνω σε ένα ακέφαλο φιγουρίνι, ήθελε να υπογραμμίσει το κενό του θεσμού του γάμου, αλλά αυτή η έκθεση του Αρμάνι δεν μας λέει τίποτε» λέει ο βρετανός κριτικός.

Αλλά ο Ρίτσαρντ Ντόρμεντ, τεχνοκριτικός της Βρετανικής εφημερίδας Ντέιλι Τέλεγκραφ (The Daily Telegraph) η έννοια της τέχνης έχει αρχίσει να διευρύνεται από τις αρχές του 20 αιώνα, όταν ο Γάλλος καλλιτέχνης Μαρσέλ Ντισάμπ, εξέθεσε ως έργο τέχνης μια λεκάνη ανδρικού ουρητηρίου.

«Με τη λεκάνη ο Ντισάμπ έδειξε ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε έναν εκθεσιακό χώρο από ότι είναι στην καθημερινότητα. Και αυτό το βλέπω με την έκθεση του Αρμάνι. Το επίτευγμά του είναι αισθητικό. Εντελώς αισθητικό. Πιστεύω ότι η έκθεση είναι έκθεση τέχνης» λέει ο δημοσιογράφος της Τέλεγκραφ.


Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2003 - 19:59 (Ώρα Λονδίνου)

Απαγγελία κατηγοριών στον Μάικλ Τζάκσον

Αθώος δηλώνει ο Μάικλ Τζάκσον

Εντός της εβδομάδας θα απαγγελθούν οι κατηγορίες εναντίον του αστέρα της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Τζάκσον συνελήφθη ως ύποπτος σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του αφού πρώτα κατέβαλε εγγύηση ύψους 3 εκατ. δολαρίων.

Ο 45χρονος τραγουδιστής αρνείται επίμονα τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα».

Ο εισαγγελέας της Σάντα Μπάρμπαρα, Τομ Σνέντον, δήλωσε ότι τις κατηγορίες θα απαγγείλει το ανώτερο δικαστήριο της κομητείας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου.

Ο Μάικλ Τζάκσον θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 9 Ιανουαρίου.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την υπόθεση, το γραφείο του εισαγγελέα δημιούργησε ειδικό δικτυακό τόπο στο 'Ιντερνετ με πληροφορίες.

Οι γονείς του Τζάκσον σε συνέντευξή τους στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στο βρετανικό δίκτυο ITV1 υποστήριξαν ότι ο γιος τους είναι αθώος και ότι οι εισαγγελικές αρχές επιχειρούν να τον «ταπεινώσουν».


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 16:43 (Ώρα Λονδίνου)

Θαυμασμός για την «Επιστροφή του βασιλιά»

Στιγμιότυπο από την «Επιστροφή του βασιλιά»

Oι φίλου του κινηματογράφου στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη αλλά εδώ, στη Βρετανία, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το τρίτο μέρος της επικής τριλογίας «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» η προβολή του οποίου άρχισε την Τετάρτη.

«'Η επιστροφή του βασιλιά' ήταν ό,τι περιμέναμε», δήλωσε στο BΒC ένας φοιτητής του πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ μία 40χρονη ηλεκτρονικός πέρασε τη νύχτα της σ'έναν κινηματογράφο του Μανχάταν, βλέποντας και τα τρία μέρη της τριλογίας.

Η προβολή της «Επιστροφής του βασιλιά», που σκηνοθέτησε ο Νεοζηλανδός Πίτερ Τζάκσον, άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά την κριτική.

Ο Κύκλος Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε την ταινία αυτή το καλύτερο φιλμ της χρονιάς, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου περιέλαβε την «Επιστροφή του βασιλιά» στις 10 καλύτερες ταινίες του 2003.

Πολλοί εκτιμούν ότι η «Η επιστροφή του βασιλιά» μπορεί έτσι να διεκδικήσει εν καιρώ και Όσκαρ αλλά και Χρυσές Σφαίρες.

Οι παραγωγοί της ταινίας ελπίζουν ότι οι εισπράξεις από το τρίτο μέρος της σειράς, που στηρίζεται στο πολυδιαβασμένο «καλτ» βιβλίο του Τόλκιν, θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ελπίζουν δηλ. ότι η «Η επιστροφή του βασιλιά» θα είναι η πιο επιτυχημένη ταινία της τριλογίας από την άποψη της πώλησης εισιτηρίων: οι εισπράξεις από τη «Συντροφιά του δαχτυλιδιού» και τους «Δύο πύργους» ξεπέρασαν το 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2003 - 16:48 (Ώρα Λονδίνου)

Σαν παραμύθι...

Tης Μαρίας Δεναξά

Ονειρική πόλη θυμίζει το Παρίσι την περίοδο των Χριστουγέννων

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ίδια ερώτηση από φίλους και γνωστούς: «Πού θα κάνεις Χριστούγεννα φέτος; Θα κατέβεις κάτω ή θα κάτσεις στη Γαλλία;».

Η απάντηση κάθε χρόνο ίδια και απαράλλαχτη: «Όχι, αυτές τις μέρες προτιμώ τη Γαλλία».

Όχι πως δεν θα μ άρεσε να είμαι κοντά στους δικούς μου αλλά προτιμώ τα γαλλικά Χριστούγεννα από τα ελληνικά και το ελληνικό Πάσχα από το γαλλικό.

Προτιμώ τη γαλλική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που σε παίρνει αγκαλιά από τις πρώτες κρύες ημέρες του Δεκέμβρη και που σε περιβάλλει σχεδόν μέχρι και τα μέσα του Γενάρη.

Ολόκληρες πόλεις μεταμορφώνονται σε πόλεις του ονείρου και διαγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια θα έχει την εντυπωσιακότερη γιορτινή φορεσιά.

Κι η αλήθεια είναι ότι η φαντασία που σε οδηγεί σε άλλους κόσμους μαγικούς, χριστουγεννιάτικους έχει φτάσει στο ζενίθ της αυτές τις μέρες στη Γαλλία.

Ξαναγίνομαι παιδί και παρέα με τον τρίχρονο γιο μου, τον Αλέξανδρο, παίρνω τους δρόμους του Παρισιού για να χαρώ όσα δεν είχα την ευκαιρία να δω από κοντά όταν ήμουν παιδί απομονωμένο σε ένα μικρό χωριουδάκι της ελληνικής επαρχίας.

Χανόμαστε στο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ που σε πολλά θυμίζει εικόνες παραμυθένιες.

Μαγικός κόσμος

Το δρόμο μας φωτίζουν τα χιλιάδες μικροσκοπικά λαμπιόνια που αναβοσβήνουν σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της γαλλικής πρωτεύουσας πλημμυρίζοντας με χρώματα τις χιονισμένες βιτρίνες.

Εορταστική ατμόσφαιρα επικρατεί στους δρόμους του Παρισιού

Mικρά ξύλινα σπιτάκια από τη Λαπωνία έχουν στηθεί κατά μήκος της διασημότερης λεωφόρου στον κόσμο, Σανζ Ελιζέ.

Έμποροι από όλη την Γαλλία προσφέρουν άφθονη πραμάτεια από παραδοσιακά προϊόντα απομακρυσμένων περιοχών, πρωτότυπα ξύλινα παιχνίδια μέχρι και πανάκριβες πορσελάνες από τη Βρετανία.

Για λίγες ημέρες αυτή η υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά θα μαγνητίσει τα βλέμματα χιλιάδων ανθρώπων που θα βρεθούν στην καρδιά του Παρισιού είτε για δουλειά είτε ως τουρίστες.

Τα Ηλύσια Πεδία, από την αψίδα του Θριάμβου μέχρι την πλατεία Ομονοίας, έχουν μεταμορφωθεί σ έναν ξέφρενο εορταστικό μικρόκοσμο.

Tο τεχνητό χιόνι έχει κάνει θαύματα. Έχει σκεπάσει τα θεόρατα δέντρα και τα σιντριβάνια τις σκεπές των ξύλινων σπιτιών από τη Λαπωνία, τις τέντες στα καφέ και στα μπιστρό από την μια άκρη της λεωφόρου μέχρι την άλλη.

Ολόκληρες πόλεις μεταμορφώνονται σε πόλεις του ονείρου και διαγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια θα έχει την εντυπωσιακότερη γιορτινή φορεσιά

Τα κλαδιά στα χριστουγεννιάτικα έλατα, που έχουν παρατάξει οι καταστηματάρχες έξω από τις εισόδους των καταστημάτων, μόλις που διακρίνονται.

Δεκάδες αστραφτερές μπάλες και λαμπιόνια τα έχουν τυλίξει και μας δείχνουν τον δρόμο προς την Όπερα Γκαρνιέ.

Κατευθυνόμαστε προς τα εκεί όπου το σκηνικό είναι εξίσου μαγευτικό όπως και το προηγούμενο.

Τεράστιες χρυσοκόκκινες καρδιές και νιφάδες χιονιού χαϊδεύουν τα κεφάλια μας καθ΄όλο το μήκος της λεωφόρου Χαουσμάν.

Μοναδικό θέαμα

Κόσμος πολύς. ’νθρωποι χαρούμενοι, άνθρωποι λυπημένοι, άνθρωποι αδιάφοροι γι αυτή την μεταμόρφωση γίνονται ένα στο οπτικό μας πεδίο το οποίο δεν μπορεί να χορτάσει την ομορφιά που βρίσκεται ολόγυρα.

Οι γιορτές γοητεύουν κυρίως τα παιδιά

Ο Αλέξανδρος κοντοστέκεται στις περίφημες βιτρίνες του πολυκαταστήματος Γκαλερί Λαφαγιέτ χωρίς να εντυπωσιάζεται αλλά ούτε κι εγώ.

Την πρόσοψη του κτιρίου στολίζει το ίδιο ψηφιδωτό από χιλιάδες μικροσκοπικά φωτάκια που θαυμάσαμε και πέρυσι. ’χρωμο το θέαμα, φτωχό μέσα στις πελώριες βιτρίνες.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι βιτρίνες του καταστήματος προσφέρουν ένα δωρεάν υπερθέαμα με θέμα πάντα την γέννηση του Θεανθρώπου και την χαρά του ερχομού του Αγίου που φέρνει δώρα.

’λλοτε, ακόμα και πέρυσι πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στην ουρά με τις ώρες για να θαυμάσει πραγματικές εικόνες βγαλμένες από άλλους κόσμους μαγικούς.

Όχι όμως και φέτος. Η οικονομική κρίση σκέφτηκα για μια και μόνο στιγμή γιατί την επόμενη το χέρι του μικρού με τράβηξε απότομα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ζωντανή ακουαρέλα

Ακριβώς δίπλα από τις Γκαλερί Λαφαγιέτ βρίσκεται το πολυκατάστημα Πριτέμπ.

Η κοσμοσυρροή των προηγούμενων χρόνων φέτος είχε μεταφερθεί εκεί.

Περιμένοντας με τον μικρό στην «ουρά» άκουγα τις φωνές και τα γέλια των μεγάλων και τα επιφωνήματα θαυμασμού των μικρών. Αυτό ήταν καλό σημάδι για την συνέχεια, σκέφτηκα.

Τα Ηλύσια Πεδία, από την αψίδα του Θριάμβου μέχρι την πλατεία Ομονοίας, έχουν μεταμορφωθεί σ έναν ξέφρενο εορταστικό μικρόκοσμο

Χριστουγεννιάτικη μουσική μεταδίδεται από τα μεγάφωνα ενώ η ζεστασιά που έρχεται από την φουφού του καστανά κάνει την αναμονή πιο γλυκιά, πιο μυρωδάτη.

Και ξάφνου μπροστά μας ξετυλίγεται μια ζωντανή ακουαρέλα. Πολύχρωμες μαριονέτες κάθε λογής ροζ, έντονο πορτοκαλί και λαχανί μας έχουν δώσει ραντεβού στις τέσσερις βιτρίνες του πολυκαταστήματος.

’λλες παίζουν χριστουγεννιάτικη μουσική και άλλες χορεύουν ξέφρενο ροκ εν ρολ περιμένοντας τον ’γιο Βασίλη.

Στη διπλανή βιτρίνα οι δείκτες δεκάδων ρολογιών γυρίζουν ασταμάτητα. Με το που αγγίξουν το 12, μεσάνυχτα δηλαδή, εμφανίζονται μπροστά μας μέσα από αθέατα κουτάκια σκουρόχρωμοι κούκοι, κοκκινωπά κοτοπουλάκια, κιτρινόχρωμα παπάκια άλλα ντυμένα με σμόκιν και παπιγιόν και άλλα με πολύχρωμες τουαλέτες.

Χορεύουν κι αυτά και τραγουδούν τα τρίγωνα κάλαντα ενώ το κομφετί πλημμυρίζει τον χώρο.

Τα δώρα του ’η Βασίλη

Πιο δίπλα ο ’γιος Βασίλης δείχνει βιαστικός και αργοπορημένος. Βάζει τα πακέτα του μέσα στα ατελείωτα καφετιά σακιά του και τα φορτώνει στην ξύλινη καρότσα του.

Η μορφή του ’γιου Βασίλη είναι πανταχού παρούσα

Την ίδια ώρα ο βοηθός του ετοιμάζει τους εντυπωσιακούς ταράνδους για το μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των παιδιών.

Στο εργαστήριο του Αγίου Βασίλη μικροσκοπικοί πολύχρωμοι νάνοι ακούραστοι και υπό το άγρυπνο μάτι της κυράς του Αγίου, κατασκευάζουν ό,τι παιχνίδι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ξύλινα τρενάκια, πάνινες κουκλίτσες, πολύχρωμα αυτοκινητάκια, μικροσκοπικά ζωάκια.

Είμαστε συνεπαρμένοι όμως το κρύο είναι τσουχτερό και είναι ήδη αργά για το παιδί αλλά και για μένα. Ο μπαμπάς μας θα μας ψάχνει.

Τη μαγεία που αναζητούσαμε μέσα στην κρύα ατμόσφαιρα του Παρισιού την ανακαλύψαμε και για σήμερα.

Ο μικρός χωρίς καμία αντίδραση ακολουθεί τα βήματά μου προς την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα.

Μέσα από το βαγόνι του μετρό διακρίνουμε τον αστραφτερό Πύργο του ’ιφελ.

Επιβλητικός όπως πάντα δεσπόζει στην όχθη του Σικουάνα κι επιβλέπει όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη των δέκα εκατομμυρίων που σε λίγο θα κοιμάται.


Τι θα πρέπει να γίνει με τον Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ΗΠΑ λένε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν θα περάσει σύντομα από δίκη καθώς εξετάζονται οι πιθανοί νομικοί τρόποι άσκησης δίωξης και να μελετηθούν τα σε βάρος του στοιχεία.

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ βρέθηκε κρυμμένος σε ένα κελάρι περίπου 30 χιλιόμετρα από τον τόπο καταγωγής του, την Τικρίτ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και πολλές χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής καταδίκης στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είπε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει δίκαιης και αμερόληπτης δίκης και απέκλεισε πως τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης μαζί του.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς εσάς κύριε Σαντάμ Χουσεΐν» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του γνώμη.

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν; Τι θα πρέπει να γίνει μαζί του και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Πού θα πρέπει να δικαστεί, κατά τη γνώμη σας;

Όνομα

Επώνυμο *

Διεύθυνση

Χώρα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Τηλέφωνο*

* Προαιρετικό

μήνυμά σας

Το BBC διατηρεί το δικαίωμα να προσαρμόσει τα κείμενά σας και δεν εγγυάται ότι όλα τα μηνύματα θα δημοσιευτούν.


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2003 - 12:42 (Ώρα Λονδίνου)

Προς νέα γενιά πυρηνικών στις ΗΠΑ

Οι μεγάλες πυρηνικές εκρήξεις δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Η Ουάσιγκτον προωθεί μίνι-πυρηνικά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση των εξοπλισμών κάνουν λόγο οι επικριτές, που υποστηρίζουν ότι σπάει το ψυχολογικό φράγμα μεταξύ πυρηνικών και συμβατικών όπλων.

Μίνι-πυρηνικά: Νέα τάση στην αμερικανική έρευνα

Το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει το «πράσινο φως» για την έρευνα σε νέα όπλα που στόχο έχουν την καταστροφή υπογείων καταφυγίων.

Νέες προκλήσεις

Τα κράτη-παρίες και οι τρομοκράτες δεν αποθαρρύνονται από τα «παραδοσιακά» πυρηνικά στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος της πυρηνικής αποτροπής

Το ψυχροπολεμικό δόγμα δεν συνάδει με τις νέες προκλήσεις. Πώς τα μίνι-πυρηνικά εντάσσονται στη νέα στρατηγική της προληπτικής επίθεσης των ΗΠΑ.

Πυρηνικά προς χρήση

Τα μίνι-πυρηνικά αποτελούν ένα ακόμα «όπλο» στα χέρια των στρατιωτικών, λένε οι επικριτές και η χρήση τους γίνεται περισσότερο πιθανή.

Πλήγμα για τον αφοπλισμό

Οι ΗΠΑ θα αναγκασθούν να σπάσουν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών για τα μίνι-πυρηνικά. Κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 03:29 (Ώρα Λονδίνου)

«Ο πιο καλός Σαντάμ είναι ο νεκρός Σαντάμ»

Η τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν μετά την σύλληψή του, τα ερωτηματικά που εγείρονται για το κατά πόσο η δίκη του θα είναι «δίκαιη» και η κατάσταση στο Ιράκ, είναι τα θέματα που απασχολούν τον βρετανικό Τύπο. Φυσικά δεν λείπουν και τα σχόλια για τα σχέδια της κυβέρνησης να επεκτείνει πολλά από τα αεροδρόμια της χώρας.

«Ο πιο καλός Σαντάμ είναι ο νεκρός Σαντάμ».

Αυτός είναι ο τίτλος στο σχόλιο της εφημερίδας

Τάιμς (Times).

«Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν στο Τικρίτ ήταν λάθος. Από την στιγμή που οι Αμερικανοί τον εντόπισαν έπρεπε να καλέσουν τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις για να ολοκληρώσουν την επιχείρηση επιτόπου. Ένας Ιρακινός και όχι ένας Αμερικανός θα ανακοίνωνε, εν συνεχεία, το θάνατό του.»

O Σάιμον Τζένκινς σχολιάζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη σύλληψη και το αίτημα για δίκαιη δίκη του πρώην προέδρου του Ιράκ.

«Τόσο ο κ. Μπους όσο και ο Τόνι Μπλερ διακήρυτταν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν με τα όπλα μαζικού ολέθρου αποτελούσε παγκόσμια απειλή.»

«Ξαφνικά τα εγκλήματα που διέπραξε ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν αφορούν τη διεθνή κοινότητα και είναι εσωτερικά», σημειώνει αναφερόμενος στην εμμονή των ΗΠΑ να παραδώσουν το πρώην δικτάτορα στην ιρακινή δικαιοσύνη.

Ο σχολιαστής εκτιμά ότι μια διεθνής δίκη ίσως να αποδεχθεί στενάχωρη για την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο γιατί θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δε βοηθάει πολύ με τις καταθέσεις του, γράφει στην

Ιντιπέντεντ

(Independent)

ο Ρόμπερτ Φισκ.

Στασιαστές ή διαμαρτυρόμενοι;

Ενώ η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εξακολουθούν να αλληλοσυγχαίρονται για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 18 Ιρακινούς στους δρόμους τριών μεγάλων πόλεων της χώρας.

Μία δραματική βιντεοταινία από την πόλη Ραμαντί δείχνει άοπλους υποστηρικτές του Σαντάμ Χουσεΐν να πέφτουν από αμερικανικά πυρά, γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ.

«Όλες οι δολοφονίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Μουσουλμάνων Σουνιτών κατά της σύλληψης του Σαντάμ από τους Αμερικανούς.»

Καταιγίδα πάνω από τα αεροδρόμια

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph)

γράφει ότι η ριζικές αλλαγές στα αεροδρόμια της χώρας με την κατασκευή νέων αεροδιαδρόμων ουσιαστικά θα καταστρέψει χιλιάδες σπίτια γύρω από το Χίθροου και το Στάνστεντ.

Όμως οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση προετοίμασε το έδαφος για μεγαλύτερη φορολογία των αεροπορικών εταιρειών, τονίζοντας αυτές πρέπει να πληρώσουν για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλούν, γράφουν οι

Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times).

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από τα σχέδια της κυβέρνησης αναμένεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 04:26 (Ώρα Λονδίνου)

Τα εύσημα στον Τσιάμπι

Η στάση του Ιταλού προέδρου Κάρλο Τσιάμπι στο θέμα της νέας νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία ξάφνιασε ευχάριστα τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η γερμανική

Ντερ Τάγκεσπίγκελ (Der Tagesspiegel)

γράφει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει κάθε λόγο ν ανησυχεί μετά το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλο Τσιάμπι, στη νέα νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρόκειται για μια νομοθεσία που δεν εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα αλλά το συμφέρον ενός ατόμου, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Η ενέργεια αυτή του προέδρου δείχνει ότι ο κ. Τσιάμπι συνειδητοποίησε πως ο επίμαχος νόμος είναι επιζήμιος για την Ιταλία, σχολιάζει η εφημερίδα.

Στην Αυστρία, η

Ντι Πρέσε (Die Presse)

χαρακτηρίζει σημαντική την παρέμβαση του Κάρλοι Τσιάμπι, καθώς στο παρελθόν δεν είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την έγκριση νόμων που ευνοούσαν τον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι.

«Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να αντέξει τη θρασύτητα του Μπερλουσκόνι».

Η εφημερίδα ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία.

Η δίκη του Σαντάμ

Στην Κοπεγχάγη, η

Ινφορμασιόν (Information)

γράφει ότι η διεξαγωγή μιας όσον το δυνατόν πιο δίκαιης και ανοιχτής δίκης για το Σαντάμ Χουσεΐν θα είναι καθοριστική για τη σταθερότητα στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή.

Ζητά, μάλιστα, την σύσταση ενός δικαστηρίου στα πρότυπα του δικαστηρίου της Χάγης.

«Ένα πρακτικό και αποδεκτό μοντέλο θα απαρτιζόταν από πέντε δικαστές. Έναν Ιρακινό και έναν Αμερικανό, που θα εκπροσωπούαν τη νέα διοίκηση και τους νικητές όμως την πλειοψηφία θα είχαν τρεις δικαστές οι οποίοι δεν θα έπρεπε να προέρχονται από συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ ή από εχθρικές χώρες του Ιράκ»

Αυτή η σύνθεση, εκτιμά η εφημερίδα, θα κάνει το δικαστήριο πιο αξιόπιστο.


Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2003 - 14:49 (Ώρα Λονδίνου)

Ποδοσφαιρική ανασκόπηση του 2003

Πολλά ήταν τα γεγονότα που μέσα στο 2003 χάρισαν συγκινήσεις, χαρές και απογοητεύσεις, στους φίλους του ποδοσφαίρου.

Συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Φοέ κατά τη διάρκεια διεθνούς αγώνα της χώρας του

Ένα τραγικό γεγονός σημάδεψε τη φετινή χρονιά και ήταν ο θάνατος του διεθνούς παίκτη του Καμερούν, Μαρκ Βιβιέν Φοέ, στο κέντρο του σταδίου Ζερλάν της Λυών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας της χώρας του με την Κολομβία, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του περιστατικού συγκλόνισε τον αθλητικό κόσμο.

Η διοργάνωση είχε δεχθεί επικρίσεις για την πρόσθετη επιβάρυνση των ήδη κουρασμένων ποδοσφαιριστών.

Ο θάνατος του Φοέ, παρά το ότι αποδόθηκε σε υπερτροφία της καρδιάς, ενίσχυσε τα επικριτικά επιχειρήματα.

Τελικά οι συμπαίκτες του Φοέ κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκαν από τους οικοδεσπότες Γάλλους.

Τι είπε για τον Φοέ ένας πρώην προπονητής του

Δεν θα μπορούσε να βρει κανείς έναν πιο προσηνή και φανταστικό άνθρωπο. Ήταν ένας πραγματικός μαχητής και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει την απώλειά του

Χάρι Ρέντναπ

Στο ίδιο στάδιο διεξήχθη το Νοέμβριο ποδοσφαιρικός αγώνας στη μνήμη του Φοέ.

Τα «λιοντάρια», όπως είναι το προσωνύμιο της εθνικής ομάδας του Καμερούν, αντιμετώπισαν μια ομάδα επίλεκτων από όλο τον κόσμο.

Το σύνθημα που κυριάρχησε στον αγώνα ήταν «ένα λιοντάρι ποτέ δεν πεθαίνει, απλώς κοιμάται».

Ιταλική κυριαρχία στο Τσάμπιονς Λιγκ

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η χρονιά σημαδεύτηκε από την επιστροφή των ιταλικών ομάδων στην κορυφή της σπουδαιότερης ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στον τελικό της Γλασκώβης αντίπαλες βρέθηκαν η Μίλαν και η Γιουβέντους.

Η Μίλαν επικράτησε της Γιουβέντους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Οι φημισμένες ιταλικές άμυνες επικράτησαν στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα και στην παράταση, με αποτέλεσμα ο τελικός να κριθεί στα πέναλτι.

Οι «ροσονέρι» κατέκτησαν τον τίτλο με το πέναλτι του Αντρέι Σεφτσένκο...

Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του κορυφαίου τερματοφύλακα της χρονιάς, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, και η Μίλαν πανηγύρισε τον έκτο τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης.

Πρόκριση στα τελικά του Γιούρο 2004

Σε επίπεδο εθνικών ομάδων στην Ευρώπη, το 2003 ήταν η χρονιά των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην Πορτογαλία.

Η Ελλάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια

Η ελληνική εθνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση στη διοργάνωση, μετά από 24 χρόνια.

Η μεγάλη έκπληξη των προκριματικών ακούει στο όνομα Λετονία.

Η μικρή χώρα της Βαλτικής τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της και στη συνέχεια κατάφερε να αποκλείσει στο διπλό αγώνα την τριταθλήτρια κόσμου, Τουρκία.

Ρωσικά κεφάλαια στην Πρέμιερσιπ

Στην περίοδο μεταγραφών το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των φιλάθλων και των μέσων ενημέρωσης, κυρίως εδώ στη Βρετανία, κίνησε η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τσέλσι, από το Ρώσο μεγιστάνα, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Το Μπερναμπέου είναι το νέο «θέατρο των ονείρων» για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ

«Δεν έχω σκεφτεί πόσα χρήματα είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω για την ομάδα. Υποθέτω αυτό εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένοι είμαστε να νικήσουμε. Αν νιώσω ότι χρειαζόμαστε κάποιον συγκεκριμένο παίκτη, τότε απλά θα ξοδέψουμε περισσότερα», δήλωνε πριν από μερικούς μήνες ο Ρώσος επιχειρηματίας.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε τα λεγόμενά του πράξη, ξοδεύοντας περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ σε νέα αποκτήματα.

Κάτοικοι Λονδίνου από τη φετινή αγωνιστική περίοδο έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, οι Ντάμιεν Νταφ, Ερνάν Κρέσπο, Κλοντ Μακελελέ, ’ντριαν Μούτου και Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν.

Δύο ζευγάρια στην ίδια πόλη

Μια άλλη ιστορία που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς φίλαθλης γνώμης, ήταν το σίριαλ της μεταγραφής του Ντέιβιντ Μπέκαμ από τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ σε κάποιον άλλο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο.

Την πρώτη ανακοίνωση συμφωνίας με τη βρετανική ομάδα έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χουάν Λαπόρτα.

Στην Αθλέτικο Μαδρίτης πήρε μεταγραφή ο Ντέμης Νικολαΐδης

Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπέκαμ είχε διαφορετική γνώμη καθώς επέλεξε τελικά τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η βασίλισσα του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατέβαλε το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων για να φέρει τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας δίπλα σε ονόματα όπως ο Ζιντάν, ο Ρονάλντο, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Φίγκο και ο Ραούλ.

«Υπήρχε ένα υπέροχο ομαδικό πνεύμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα σε μια ομάδα, στην οποία από την αρχή συνάντησα το ίδιο κλίμα που έχω συνηθίσει τα δέκα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που μετακόμισε στη Μαδρίτη μαζί με τη σύζυγό του, γνωστή τραγουδίστρια της ποπ, Βικτόρια ’νταμς.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 15:17 (Ώρα Λονδίνου)

Στην Φιορεντίνα ο Βρύζας

Στην Ιταλία παραμένει ο Ζήσης Βρύζας

Τη φανέλα της Φιορεντίνα θα φοράει για τα επόμενα τρία χρόνια ο Έλληνας διεθνής επιθετικός Ζήσης Βρύζας.

Οι διοικήσεις της Περούτζια και της ομάδας της Φλωρεντίας συμφώνησαν για την παραχώρηση του 30χρονου διεθνoύς, οι απολαβές του οποίου θα φτάσουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Βρύζας θα ενταχθεί στην ομάδα της Φλωρεντία τον Ιανουάριο και θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει να επανέλθει στην Serie Α.

Ο Έλληνας επιθετικός αναμένεται στην Τοσκάνη στις 2 Ιανουαρίου για να αρχίσει προπονήσεις με την ιστορική ομάδα της Φλωρεντίας, η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τον υποβιβασμό της (από την Α στην Δ κατηγορία) το 2001 λόγω χρεών.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 11:17 (Ώρα Λονδίνου)

«Νέα αποικιοκρατία»

Ο Ελβετός πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΦΙΦΑ), Σεπ Μπλάτερ, επέκρινε την Τετάρτη με πρωτοφανή δριμύτητα τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες για τη συμπεριφορά τους έναντι των αναπτυσσόμενων κρατών, την οποία χαρακτήρισε ως «νέα αποικιοκρατία».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα

Φαϊνάνσιαλ Τάιμς

(Financial Times), ο επικεφαλής της ΦΙΦΑ καταφέρεται εναντίον του συστήματος που εφαρμόζουν οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης για την ανεύρεση ταλέντων τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, το οποίο αποτελεί όπως λέει «λαμπρό σκλαβοπάζαρο».

Ο κ. Μπλάτερ θεωρεί ότι οι ισχυρές οικονομικά ομάδες δεν δίνουν δεκάρα για την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά, όπως εκτιμά, «επιδίδονται σε κοινωνικό και οικονομικό βιασμό», ληστεύοντας τις φτωχώτερες χώρες από τους καλύτερους παίκτες του.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, αντιθέτως, τονίζει ο Ελβετός πρόεδρός της, χρησιμοποιεί τα έσοδά της για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.


Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 - 13:09 (Ώρα Λονδίνου)

Νηπιακός σταθμός για φάλαινες

Η γαλάζια φάλαινα

Έναν ιδιότυπο θαλάσσιο «παιδικό σταθμό» ανακάλυψαν οι επιστήμονες στη Χιλή.

Πρόκειται για έναν δύσκολα προσβάσιμο χώρο, όπου μεγάλος αριθμός των εντυπωσιακών γαλάζιων φαλαινών άφήνουν και ταΐζουν τα νεαρά τους.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε στις νότιες ακτές της χώρας, θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν τη συμπεριφορά και τη διαδικασία αποδήμησης των γαλάζιων φαλαινών, με στόχο τη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στη Γη και είχε οδηγηθεί σχεδόν σε εξαφάνιση λόγω της εμπορικής φαλαινοθηρίας.

Λεπτομέρειες της ανακάλυψης της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύονται στο περιοδικό Επιστολές Βιολογίας (Biology Letters).

«Καταπληκτική ανακάλυψη»

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περιοχή, που βρίσκεται σε ένα απάγκιο δίκτυο φιορδ τα οποία περικλείονται από μη ενεργά ηφαίστεια, αποτελεί το σημαντικότερο χώρο ανατροφής γαλάζιων φαλαινών που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στο νότιο ημισφαίριο.

Ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας δρ. Ροδρίγο Ούκε Γκέτε, του πανεπιστημίου Αουστράλ της Χιλής, χαρακτήρισε την ανακάλυψη καταπληκτική, κυρίως επειδή όπως σημείωσε- το 2003 δεν περιμένει κανείς ότι υπάρχουν παρόμοιες ανεξερεύνητες τοποθεσίες.

Ο Χιλιανός καθηγητής πρόσθεσε ότι είναι πιθανό το ίδιο σημείο να είναι και περιοχή αναπαραγωγής του είδους, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 22:39 (Ώρα Λονδίνου)

Ιρακινοί θα δικάσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Τζορτζ Μπους δεν έκρυψε την επιθυμία του για την επιβολή θανατικής ποινής στο Σαντάμ Χουσεΐν.

Ειδικό Ιρακινό δικαστήριο θα δικάσει τον πρώην ηγέτη της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε ο επικεφαλής του -διορισμένου από τις ΗΠΑ- προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Χακίμ.

Μιλώντας στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο κ. αλ-Χακίμ πρόσθεσε ότι το ειδικό δικαστήριο θα λάβει υπόψη του όλα τα διεθνή εχέγγυα δικαιοσύνης και ότι στην δίκη θα μπορούν να παραστούν διεθνείς παρατηρητές.

«Η εσχάτη των ποινών»

Ο κ. αλ-Χακίμ δεν διευκρίνισε εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και τη θανατική ποινή, τονίζοντας ότι οι Ιρακινοί δικαστές θα αποφασίσουν για την τύχη του.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε δηλώσει πως αξίζει να επιβληθεί στον Σαντάμ Χουσεΐν η «έσχατη τιμωρία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κ. Μπους επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι θα ήθελε να επιβληθεί η θανατική ποινή στον πρώην ηγέτη του Ιράκ.

Ατύχημα η έκρηξη στη Βαγδάτη

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ αποδίδουν τώρα σε ατύχημα την έκρηξη βυτιοφόρου στη Βαγδάτη που προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 15.

Ατύχημα τελικά η έκρηξη του βυτιοφόρου

Νωρίτερα, οι ιρακινές αστυνομικές αρχές είχαν κάνει λόγο για βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, καθώς το βυτιοφόρο εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας.

Όμως, ο εκπρόσωπος τύπου των δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες δεν βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στα συντρίμμια του οχήματος και ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τη σύγκρουση του βυτιοφόρου -που μετέφερε καύσιμα- με ένα λεωφορείο.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ιράκ δήλωσαν ότι συνεχίζουν τη μεγάλη επιχείρηση που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση όσων προβάλλουν αντίσταση στην πόλη Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης.

Στις επιδρομές που έγιναν τη νύχτα, στις οποίες πήραν μέρος τρεις μεραρχίες με την υποστήριξη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, συνελήφθησαν πάνω από 70 ύποπτοι.

Τη Δευτέρα, τα αμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν 11 Ιρακινούς, όταν μία περίπολός τους έπεσε σε ενέδρα.

Η Σαμάρα βρίσκεται στο λεγόμενο "σουνιτικό τρίγωνο", σε μία περιοχή όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν γίνει συχνά στόχος επιθέσεων.


Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2003 - 12:49 (Ώρα Λονδίνου)

Εύσημα του Φόρεϊν Όφις για την Ελλάδα

Στιγμιότυπο από τη δίκη

Tην ικανοποίησή του για την ετυμηγορία στη δίκη της «17 Νοέμβρη» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, ο οποίος χαιρέτισε την επιβολή των ποινών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές και η δικαιοσύνη έδειξαν ότι οι ένοχοι για ειδεχθείς πράξεις τρομοκρατίας τελικά τιμωρούνται.

Στη σχετική ανακοίνωση του Φόρειν Όφις εκφράζεται η ελπίδα ότι οι ποινές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα φέρουν ανακούφιση στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Στρο απονέμει εύσημα στις ελληνικές αρχές και στην αστυνομία για τον επαγγελματικό και αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο ενήργηδαν στην υπόθεση.

«Είμαι ευχαριστημένος επίσης διότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω της Σκότλαντ Γιαρντ και άλλων υπηρεσιών, μπόρεσε τα τρία τελευταία χρόνια να βοηθήσει στην ανίχνευση και παραπομπή των εγκλημάτων στη δικαιοσύνη» τονίζει επίσης ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας και συνεχίζει:

«Οι ποινές που επιβλήθησαν αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από την απονομή δικαιοσύνης. Στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους. "Θα προσαχθείτε στη δικαιοσύνη και δεν θα καταφέρετε να υπονομεύσετε τον τρόπο ζωής και τις ελευθερίες μας», τονίζει ο Τζακ Στρο απευθυνόμενος στους τρομοκράτες σε πρώτο πρόσωπο.

Τέλος ο κ. Στρο επισημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 4 χιλιάδες άτομα έχουν σκοτωθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις, σε εξήντα χώρες, σε πέντε ηπείρους. Και καταλήγει....«Η απειλή και ο απόηχος της τρομοκρατίας είναι παγκόσμιος. Η ανταπάντηση σ΄αυτήν πρέπει να ενορχηστρωμένη και διεθνής. Η συνεργασία που επετεύχθη στην Ελλάδα αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα αντιμετώπισης της μάστιγας από τη διεθνή κοινότητα».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.