Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-09

  1. Αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια
  2. Στον Ντιν η προτίμηση του Αλ Γκορ
  3. Προειδοποίηση Μπους προς την Ταϊβάν
  4. Επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης
  5. Ιράκ: 60 Αμερικανοί τραυματίες μετά από έκρηξη
  6. Ανθρωποκυνηγητό στη Ρωσία μετά τη βόμβα στη Μόσχα
  7. Συνελήφθη στέλεχος της ΕΤΑ
  8. Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει στον 'Aρη
  9. Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Μόσχας
  10. Νέες «απαιτήσεις» της Βόρειας Κορέας
  11. Συνελήφθη στέλεχος της ΕΤΑ
  12. Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Μόσχας
  13. Νέες 'απαιτήσεις' της Βόρειας Κορέας
  14. Mεγάλη επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
  15. Ιράκ: 31 Αμερικανοί τραυματίες από έκρηξη
  16. Πληθυσμιακή έκρηξη «βλέπει» ο ΟΗΕ
  17. Ιράκ: 31 Αμερικανοί τραυματίες από έκρηξη
  18. Προβληματισμός για τις εκλογές στη Ρωσία
  19. Ανησυχίες για νοθεία στις τουρκοκυπριακές εκλογές

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 23:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια
 

Άνοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν αναμονή παραμονής των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα

Αμετάβλητο άφησε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών το βασικό ημερήσιο επιτόκιο δανεισμού στο 1%-το μικρότερο από το 1958-, όπως αποφασίσθηκε στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής την Τρίτη.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας επαναλαμβάνεται ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μείνουν αμετάβλητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τελευταία μείωση του επιτοκίου δανεισμού έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο (0,25%), ενώ μέσα στο 2002 σημειώθηκαν δέκα μειώσεις.

Εν αναμονή της παραμονής των επιτοκείων στα ίδια επίπεδα (όπως είχαν προεξοφλήσει αναλυτές), στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Ντάου Τζόουνς σημείωσε σημαντική άνοδο, ξεπερνώντας κατά διαστήματα τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2002, κλείνοντας τελικά στις 9.965,27 μονάδες (υψηλότερη τιμή μετά τις 28.05.2002).

Κατά 11,03 μονάδες ενισχύθηκε και ο δείκτης Νάσντακ, που έκλεισε στις 1.948,85 μονάδες.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 21:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Στον Ντιν η προτίμηση του Αλ Γκορ
 

Στηρίζει τον Χάουαρντ Ντιν (δ), ως υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν, ως υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου, εξέφρασε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο κ. Γκορ, σε συγκέντρωση στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, εξαίροντας τη στάση του κ. Ντιν κατά του πολέμου στο Ιράκ.

«Έδειξε την καθαρότητα της σκέψης και το κουράγιο του», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι υποψήφιοι για το χρίσμα είναι συνολικά εννέα, μεταξύ των οποίων ο Τζόε Λίμπερμαν, υποψήφιος ως αντιπρόεδρος υπό τον Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000 και ο Ουέσλι Κλαρκ, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενώ απομένουν λίγοι μήνες για την έναρξη των διαδικασιών για τον καθορισμό του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Λίμπερμαν άσκησε τον τελευταίο καιρό συχνά κριτική στις απόψεις του κ. Γκορ, ενώ υποστήριξε τον πόλεμο κατά του Ιράκ.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 19:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Προειδοποίηση Μπους προς την Ταϊβάν
 

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, στην Ουάσιγκτον

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατέστησε σαφές, ότι είναι αντίθετος σε κάθε μονομερές βήμα που θα άλλαζε το στάτους γκβο της Ταϊβάν.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε κάθε μονομερή ενέργεια, είτε αυτή προέρχεται από την Κίνα, είτε από την Ταϊβάν.

Υπογράμμισε συγχρόνως ότι η Ουάσιγκτον εμμένει στην πολιτική της «μίας Κίνας».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν με αφορμή την απόφαση της Ταϊβάν να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο θα μπορούσε να εγκαινιάσει τη διαδικασία πλήρους ανεξαρτησία της χώρας.

To κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την διενέργεια δημοψηφίσματος για ιδιαίτερα «λεπτά» ζητήματα, όπως η αλλαγή του ονόματος της χώρας και του Συντάγματος της.

Ο κ. Μπους αναφέρθηκε και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει το «πάγωμά» του, με επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 20:34 ('Ωρα Λονδίνου)
Επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης
 

Iρακινοί περιεργάζονται συντρίμμια του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι περίπου εξήντα αμερικανοί στρατιώτες και έξη ιρακινοί πολίτες τραυματίσθηκαν, από επίθεση σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Ταλ Αφαρ, δυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος, το οποίο δεν σταμάτησε στο φυλάκιο εισόδου, με αποτέλεσμα να εκραγεί και να τραυματίσει τους στρατιώτες. Η αμερικανική πλευρά κάνει λόγο για επίθεση αυτοκτονίας.

Τη Δευτέρα το βράδυ, τρεις αμερικανοί στρατιώτες πνίγηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε κανάλι, 60 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης

Παράλληλα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε σουνιτικό τέμενος στην Βαγδάτη.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν η έκρηξη προήλθε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του τζαμιού ή από οβίδα που εκτοξεύθηκε από μακριά.

Κανένας από τους τραυματίες δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης θα σταλούν περίπου 600 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο νότιο Ιράκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, θα εξηγήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα τους λόγους πίσω από αυτή την κίνηση, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες μπορεί να αναγκασθούν να εμπλακούν σε μάχες, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Ειδικό δικαστήριο

Τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τη δίωξη ηγετικών στελεχών του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν για εγκλήματα πολέμου, αποφάσισε το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το σώμα θα συγκληθεί επίσημα την Τετάρτη.

Οι ερ4γασίες του δικαστηρίου θα είναι ανοιχτές στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, δήλωσε ο Γουναντέμ Κανά, μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αποδίδεται στους πρώτους 55 που βρίσκονται στη λίστα των καταζητούμενων.

Για τη σύσταση του δικαστηρίου πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 18:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: 60 Αμερικανοί τραυματίες μετά από έκρηξη
 

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Αμερικανοί στη Μοσούλη μετά την επίθεση της Τρίτης (φωτό αρχείου)

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι περίπου εξήντα αμερικανοί στρατιώτες και έξη ιρακινοί πολίτες τραυματίσθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανική στρατιωτική βάση στα περίχωρα της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε σουνίτικο τέμενος στην Βαγδάτη.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν η έκρηξη προήλθε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του τζαμιού ή από οβίδα που εκτοξεύθηκε από μακριά.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση στη Μοσούλη είναι μάλλον επίθεση αυτοκτονίας - ο οδηγός ενός οχήματος που μετέφερε εκρηκτικά δεν υπάκουσε στην διαταγή να σταματήσει στην πύλη του στρατοπέδου.

Κανένας από τους τραυματίες δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης θα σταλούν περίπου 600 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο νότιο Ιράκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι θα εξηγήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα τους λόγους πίσω από αυτή την κίνηση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες μπορεί να αναγκασθούν να εμπλακούν σε μάχες, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 18:32 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανθρωποκυνηγητό στη Ρωσία μετά τη βόμβα στη Μόσχα
 

Ρώσος πυροτεχνουργός στον τόπο της έκρηξης στη Μόσχα

Έξι νεκροί και 11 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Μόσχας, ενώ η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Οι υποψίες στρέφονται στους Τσετσένους αυτονομιστές, στους οποίους οι αρχές αποδίδουν και την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σιδηροδρομικού σταθμού στη νότια Ρωσία την περασμένη Πέμπτη, από την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο Ίντερφαξ ότι η επίθεση, στην οποία κατά τα φαινόμενα ενέχονται δύο γυναίκες, είχε ως στόχο το πεοεδρικό μέγαρο.

Η έκρηξη σημειώθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κρεμλίνο και πολύ κοντά στην Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδίμιρ Πούτιν, κατήγγειλε τους τρομοκράτες που προσπαθούν να αποδιοργανώσουν την χώρα την χώρα, όπως είπε.

Ρωσικά μέσα αναφέρουν ότι η αστυνομία αναζητά μία γυναίκα από την περιοχή του Καυκάσου, η οποία ενδέχεται να είναι ο διοργανωτής της επίθεσης.

Το πρακτορείο Ίταρ-Τας μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας, ότι η μία γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον τόπο της έκρηξης καταζητούνταν από την αστυνομία από τον Ιούλιο του 2003.

Την επίθεση καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις, ενώ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Έκχαρντ, δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας, Κόφι Αναν, είναι συγκλονισμένος από τη νέα επίθεση στη Ρωσία.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 12:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη στέλεχος της ΕΤΑ
 

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ακόμα ένα στέλεχος της ΕΤΑ στην Ισπανία

Στρατιωτικός ηγέτης της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ έχει συλληφθεί από τις γαλλικές διωκτικές αρχές στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Σύμφωνα με ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται για τον Γκόρκα Παλάσιο Αλντάϊ.

Ο Αλντάϊ συνελήφθη τα ξημερώματα στο μικρό χωρίο Πονς κοντά στο Πο.

Αξιωματικοί της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν επίσης άλλους τρεις για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη της ΕΤΑ ενώ κατά τη διάρκεια της επιδρομής κατασχέθηκαν ταυτότητες και όπλα.

Η ΕΤΑ έχει σκοτώσει εκατοντάδες άτομα στην εκστρατεία της για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 11:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει στον 'Aρη
 

Στην επιφάνεια του Άρη ο άνθρωπος έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ραδιενέργειας

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει από το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη δείχνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τα ποσοστά της ραδιενέργειας γύρω από τον Άρη είναι υψηλά και μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα στον άνθρωπο.

Τα προβλήματα αυτά είναι απίθανο ότι μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο, λένε οι επιστήμονες.

Το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας έχει στείλει πολλές πληροφορίες πίσω στη Γη από τότε που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη πριν από δύο χρόνια.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής στον Άγιο Φραγκίσκο στις ΗΠΑ.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 12:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Μόσχας
 

H έκρηξη προκάλεσε υλικές μεγάλες ζημιές στο εμπορικό κέντρο της πόλης και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 14 τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Εκπρόσωπος του δημάρχου της Μόσχας είπε ότι κατά τα φαινόμενα την επίθεση έκαναν δύο γυνάικες.

Πάντως η αστυνομία δεν αποκλείει η επίθεση να ήταν ενέργεια της ρωσικής μαφίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για τρομοκράτες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο δρόμος όπου σημειώθηκε η έκρηξη δεν απέχει πολύ από το Κρεμλίνο στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πριν μερικές ημέρες βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό συρμό στη νότια Ρωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 36 άνθρωποι.

Για την επίθεση αυτή οι αρχές είπαν ότι υπεύθυνοι είναι Τσετσένοι αυτονομιστές.

Στην οδό Τβερσκάγια όπου έγινε η νέα επίθεση πολλά παράθυρα καταστράφηκαν, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το ξενοδοχείο National που βρίσκεται στη γωνία απέναντι από μία είσοδο η οποία οδηγεί στην Κόκκινη Πλατεία και στο Κρεμλίνο.

Ανταποκριτής του Ρώϋτερ μεταδίδει ότι είδε σάρκες και μέρη ανθρωπίνου σώματος στα χιονισμένα πεζοδρόμια στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη.

Οι τηλεοράσεις έδειξαν ένα πτώμα έξω από το ξενοδοχείο National πίσω από ένα καταστραμένο αυτοκίνητο.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 12:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες «απαιτήσεις» της Βόρειας Κορέας
 

Μία από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας όπως φαίνεται από δορυφόρο

Η Βόρεια Κορέα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις για τον τερματισμό του προγράμματος παραγωγής ατομικής ενέργειας πρίν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η Πιονγιάνγκ θα ήθελε οι ΗΠΑ να δώσουν βοήθεια σε καύσιμα και παράλληλα να διαγράψουν τη χώρα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή προσπαθούν να προσδιορίσουν τους όρους μίας νέας πρότασης ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πρόγραμμα της Πιόνγιανγκ που αφορά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είναι αν η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις ή αν πρώτη η Πιονγιάνγκ θα αποφασίσει τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 11:24 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνελήφθη στέλεχος της ΕΤΑ
 

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ακόμα ένα στέλεχος της ΕΤΑ στην Ισπανία

Στρατιωτικός ηγέτης της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ έχει συλληφθεί από τις γαλλικές διωκτικές αρχές στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Σύμφωνα με ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται για τον Γκόρκα Παλάσιο Αλντάϊ.

Ο Αλντάϊ συνελήφθη τα ξημερώματα στο μικρό χωρίο Πονς κοντά στο Πο.

Αξιωματικοί της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν επίσης άλλους τρεις για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη της ΕΤΑ ενώ κατά τη διάρκεια της επιδρομής κατασχέθηκαν ταυτότητες και όπλα.

Η ΕΤΑ έχει σκοτώσει εκατοντάδες άτομα στην εκστρατεία της για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 10:41 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Μόσχας
 

H έκρηξη προκάλεσε υλικές μεγάλες ζημιές στο εμπορικό κέντρο της πόλης και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στην Κόκκινη Πλατεία στο κέντρο της Μόσχας.

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Ο δρόμος όπου σημειώθηκε η έκρηξη δεν απέχει πολύ από το Κρεμλίνο στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πριν μερικές ημέρες βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε σιδηροδρομικό συρμό στη νότια Ρωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 36 άνθρωποι.

Για την επίθεση αυτή οι αρχές είπαν ότι υπεύθυνοι είναι Τσετσένοι αυτονομιστές.

Στην οδό Τβερσκάγια όπου έγινε η νέα επίθεση πολλά παράθυρα καταστράφηκαν, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το ξενοδοχείο National που βρίσκεται στη γωνία απέναντι από μία είσοδο η οποία οδηγεί στην Κόκκινη Πλατεία και στο Κρεμλίνο.

Ανταποκριτής του Ρώϋτερ μεταδίδει ότι είδε σάρκες και μέρη ανθρωπίνου σώματος στα χιονισμένα πεζοδρόμια στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη.

Οι τηλεοράσεις έδειξαν ένα πτώμα έξω από το ξενοδοχείο National πίσω από ένα καταστραμένο αυτοκίνητο.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 10:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες 'απαιτήσεις' της Βόρειας Κορέας
 

Εγκαταλελειμένα μωρά σ' ένα από τα ορφανοτροφεία της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις για τον τερματισμό του προγράμματος παραγωγής ατομικής ενέργειας πρίν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά όπλα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η Πιονγιάνγκ θα ήθελε οι ΗΠΑ να δώσουν βοήθεια σε καύσιμα και παράλληλα να διαγράψουν τη χώρα από τον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Οι σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ στην Άπω Ανατολή προσπαθούν να προσδιορίσουν τους όρους μίας νέας πρότασης ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πρόγραμμα της Πιόνγιανγκ που αφορά την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Το βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είναι αν η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε παραχωρήσεις ή αν πρώτη η Πιονγιάνγκ θα αποφασίσει τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 07:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Mεγάλη επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αμερικανική επιχείρηση στο Αφγανιστάν

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο Αφγανιστάν με συμμετοχή δυο χιλιάδων περίπου στρατιωτών.

Επίκεντρο των επιχειρήσεων -στις οποίες συμμετέχει και ο αφγανικός στρατός- είναι τα νότια και ανατολικά της χώρας, περιοχές όπου εξακολουθούν να δρουν ομάδες των Ταλεμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες Aμερικανοί στρατιώτες κατέλαβαν περιοχή ανατολικά της πόλης Χοστ στα σύνορα με το Πακιστάν όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατα των συμμαχικών δυνάμεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από την πτώση του καθεστώτος των Ταλεμπάν πριν από δυο χρόνια και αποσκοπούν στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση Ταλεμπάν και υποστηρικτών του δικτύου Αλ Κάιντα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ σημειώνει ότι κατά τα φαινόμενα οι υποστηρικτέςτων Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στο νότιο και νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, να οργανώνουν επιθέσεις από τα ορεινά χωριά της περιοχής και στη συνέχεια να «εξαφανίζονται» μέσα στον τοπικό πληθυσμό.

Νέα διεθνής διάσκεψη

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο μεταξύ, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, στις αρχές του 2004, νέα διεθνή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, στο πρότυπο της διάσκεψης του Πέτερσμπεργκ το 2001.

Η διάσκεψη του Πέτερσμπερκ έθεσε τις βάσεις για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Όσμαμπουκερ Τσάιτουγκ, ο Αφγανός υπουργός Ανοικοδόμησης, Αρμίν Φαρχάγκ, δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών για μία νέα διάσκεψη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει συμφωνηθεί ημερομηνία διεξαγωγής της.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 09:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: 31 Αμερικανοί τραυματίες από έκρηξη
 

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Αμερικανοί στη Μοσούλη μετά την επίθεση της Τρίτης (φωτό αρχείου)

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι 31 Aμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε στρατιωτική βάση δυτικά της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι μάλλον πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας - ο οδηγός ενός οχήματος που μετέφερε εκρηκτικά δεν υπάκουσε στην διαταγή να σταματήσει στην πύλη του στρατοπέδου.

Κανένας από τους τραυματίες δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ιάπωνες στρατιώτες στο Ιράκ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας αποφάσισε να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και μόνο.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης θα σταλούν περίπου 600 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο νότιο Ιράκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι θα εξηγήσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα τους λόγους πίσω από αυτή την κίνηση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες μπορεί να αναγκασθούν να εμπλακούν σε μάχες, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 08:19 ('Ωρα Λονδίνου)
Πληθυσμιακή έκρηξη «βλέπει» ο ΟΗΕ
 

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι τα σημερινά επίπεδα γονιμότητας δεν είναι διατηρήσιμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών δίνει τις νέες προβλέψεις του Οργανισμού για τον παγκόσμιο πληθυσμό σε τρείς αιώνες από σήμερα.

Ο πληθυσμός του πλανήτη σήμερα ανέρχεται στα 6,3 δισεκατομμύρια.

Η έκθεση του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι αν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα γονιμότητας ο πληθυσμός του πλανήτη το 2.300 θα ανέρχεται στους 130 δισεκατομμύρια ανθρώπους !

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πάντως ότι το πιό πιθανό σενάριο είναι ότι η γονιμότητα θα μειωθεί στα επίπεδα των δυο παιδιών ανά γυναίκα, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του πλανήτη να προσεγγίσει τα 9 δισεκατομμύρια - 50% μεγαλύτερος από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, το ένα τέταρτο του πληθυσμού θα ζει στην Αφρική ενώ η Ινδία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 07:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: 31 Αμερικανοί τραυματίες από έκρηξη
 


Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Βαγδάτη ανακοίνωσαν ότι 31 Aμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε στρατιωτική βάση δυτικά της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι μάλλον πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας - ο οδηγός ενός οχήματος που μετέφερε εκρηκτικά δεν υπάκουσε στην διαταγή να σταματήσει στην πύλη του στρατοπέδου.

Κανένας από τους τραυματίες δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 07:00 ('Ωρα Λονδίνου)
Προβληματισμός για τις εκλογές στη Ρωσία
 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νίκη του κόμματος του κ. Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής αποτελεί πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

Μετά τους Ευρωπαίους παρατηρητές και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία που σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έδωσε μιά μεγάλη νίκη στους συμμάχους του προέδρου Πούτιν.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Ουάσινγκτον συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει το ρωσικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επέκριναν τη ρωσική κυβέρνηση για την επιρροή που άσκησε στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Πιστεύουμε ότι οι εκλογές όπως διεξήχθησαν δεν συνάδουν με μιά σειρά διεθνών δεσμεύεσεων που έχει αναλάβει η Ρωσία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρησιμοποίησαν τους πόρους τους - δηλαδή τα χρήματα του λαού - για να υποστηρίξουν τους υποψήφιους του κόμματος της Ενιαίς Ρωσίας λέει ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφαλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, πρέσβυς Ρόμπερτ Μπάρι.

Πάντως ο πρόεδρος Πούτιν απέρριψε τις καταγγελίες και είπε ότι «οι εκλογές αποτέλεσαν ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δημοκρατίας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων».

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να συνεργασθεί με τη νέα Δούμα.

«Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.


Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2003 - 06:43 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανησυχίες για νοθεία στις τουρκοκυπριακές εκλογές
 

O Ισμαήλ Τζεμ δήλωσε ότι είναι πιθανό η τουρκική αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Ραούφ Ντενκτάς

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Άλκη Κούρκουλα

Η προεκλογική εκστρατεία για τις τουρκοκυπριακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μπήκε στην τελική ευθεία, με τα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον Ραούφ Ντενκτάς να εκφράζουν βεβαιότητα για τη νίκη τους.

Διάχυτη είναι ωστόσο η ανησυχία για τις απόπειρες νόθευσης των εκλογών.

Στο ενδεχόμενο απόπειρας ανατροπής του κ. Ραούφ Ντενκτάς κατά τα πρότυπα της ανατροπής των κ.κ. Σεβαρτνάντζε και Μιλόσεβιτς αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

«Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου αυξάνονται οι ψίθυροι στην Κύπρο που λένε ότι η αντιπολίτευση θα ενεργήσει όπως η αντιπολίτευση στις περιπτώσεις του Μιλόσεβιτς και του Σεβαρτνάντζε», είπε ο κ. Τζεμ.

«Ελπίζω ότι οι ανησυχίες μου δεν θα επαληθευθούν», σχολίασε ο πρώην υπουργός.

Τα σενάρια εξέγερσης κατά του κ. Ραούφ Ντενκτάς ακολουθούν τη φημολογία περί νόθευσης των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής από τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

Τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νόθευσης των εκλογών συμμερίζεται ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό κ. Τόμας Γουέστον και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Ο κ. Φερχόιγκεν ανέπτυξε στην εφημερίδα Ζαμάν την ανεξήγητη από δημογραφική άποψη αύξηση των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, αύξηση που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

O κ. Ισμαήλ Τζεμ λέει ότι «τμήμα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να καταβάλλει προσπάθειες για την αμφισβήτηση των εκλογών και να αποπειραθεί να εξαναγκάσει σε παραίτηση τους εκλεχθέντες και να ανατρέψει τον προέδρο Ντενκτάς».

«Έχω πληροφορίες ότι όλα αυτά μπορεί να συμβούν στο χώρο μπροστά από το τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο όπως ακριβώς συνέβη στη Γεωργία και παλαιότερα στη Σερβία», είπε ο κ. Τζεμ.

Ο κ. Τζεμ μίλησε ακόμα και για σενάριο επέμβασης του τουρκικού σώματος στρατού που σταθμεύει στην Κύπρο.

«Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης», είπε, «δεν θα χρειασθεί επέμβαση αρμάτων μάχης, θα αρκέσουν μερικοί στρατονόμοι».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.