Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-07

  1. Έκκληση Καρζάι σε ΗΠΑ για συντονισμό
  2. Άκαρπες συνομιλίες Παλαιστινίων
  3. Ρωσία: Ενίσχυση Πούτιν στις εκλογές
  4. Κακοί οιωνοί για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  5. Ένας Αμερικανός νεκρός σε επίθεση στη Μοσούλη
  6. Βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία
  7. Σε βαρύ κλίμα γίνονται οι εκλογές στη Ρωσία
  8. Ο πρωθυπουργός της Κίνας στις ΗΠΑ
  9. Νέο εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  10. Αμερικανοί σκοτώνουν εννέα παιδιά στο Αφγανιστάν

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 21:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκκληση Καρζάι σε ΗΠΑ για συντονισμό
 


Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αναζητούν δυνάμεις των Ταλεμπάν και της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κάλεσε τους στρατιωτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά με τους Αφγανούς συναδέλφους τους, μετά το χθεσινό περιστατικό όταν αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν κατά λάθος εννέα παιδιά στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Ο Χαμίντ Καρζάι είπε ότι ήταν συγκλονισμένος από το θάνατο των παιδιών και ότι η κυβέρνησή του έχει στείλει ομάδα για να το διερευνήσει.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι στόχος της επίθεσης , κοντά στην πόλη Γκάζνι, ήταν μαχητής Ταλεμπαν για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν ο δράστης της πρόσφατης δολοφονίας δυο ξένων που δούλευαν στην περιοχή και ότι δεν είχαν πληροφορίες ότι υπήρχαν παιδιά κοντά στον στόχο τους.

Μετά το βομβαρδισμό, το πτώμα του ύποπτου βρέθηκε κόντα στα πτώματα των παιδιών.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν επισημαίνει ότι η αμερικανική επίθεση του Σαββάτου θα εξοργίσει τους κατοίκους της περιοχής.

Σε ορισμένες περιοχές του νότιου και ανατολικού Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να καταδιώκουν τα υπολείμματα της αλ Κάιντα και των δυνάμεων των Ταλεμπάν, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες Αφγανούς πολίτες.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 21:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Άκαρπες συνομιλίες Παλαιστινίων
 

Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας φαίνεται να διχάζουν τις Παλαιστιναικές οργανώσεις

Παλαιστινιακές οργανώσεις ολοκλήρωσαν τριήμερο συνομιλιών στο Κάιρο, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ.

Οι αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν ότι αργότερα θα εκδοθεί ανακοινωθέν, το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει –όπως αρχικά είχε αναφερθεί- την υπόσχεση τερματισμού των επιθέσεων εναντίον αμάχων στο Ισραήλ.

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη συνάντηση –ανάμεσά τους και οι ακραίες οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ- φέρονται να διαφωνούν σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλήρη κατάπαυση του πυρός ή σε περιορισμένη εκεχειρία και για το τι είδους προϋποθέσεις θα πρέπει να θέσουν στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, είπε ότι, αν και η κυβέρνησή του δεν συμμετέχει σε αυτέ στις συνομιλίες, θα ήταν διατεθειμένος να σταματήσει τη στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων αν αυτοί συμφωνούσαν σε πλήρη τερματισμό των πράξεων βίας.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 20:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Ρωσία: Ενίσχυση Πούτιν στις εκλογές
 

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία προηγείται με άνετη διαφορά ψήφων το κόμμα που υποστηρίζει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ευνόησαν το κόμμα Ενωμένη Ρωσία
Τα πρώτα αποτελέσματα, που βασίζονται σε μικρό αριθμό ψήφων, δείχνουν πως το κόμμα Ενωμένη Ρωσία μπορεί να κερδίσει τελικά πάνω από το 35% των ψήφων.

Το ακραίο εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόβσκι και οι Κομμουνιστές δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε τις εκλογές «επαίσχυντη φάρσα» που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Για την ώρα δεν είναι σαφές αν τα δύο φιλελεύθερα κόμματα που υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά –το SPS και το Γιάμπλοκο- έχουν συγκεντρώσει το 5% που απαιτείται προκειμένου να εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή.

Οι διεθνείς παρατηρητές λένε πως η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ευνόησε σαφώς το κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων υπολογίζεται μόλις λίγο πάνω από το 35%.

Οι παρατηρητές λένε πως πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να θεώρησαν το εκλογικό αποτέλεσμα προδικασμένο.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 17:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Κακοί οιωνοί για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα
 


Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας παραδέχτηκαν πως η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο την έγκριση ενός νέου Συντάγματος για μια διευρυμένη Κοινότητα, μπορεί να αποτύχει.

Μετά από συνάντηση στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είπαν ότι το κυριότερο επίμαχο σημείο –πόσοι ψήφοι θα αντιστοιχούν σε κάθε χώρα- παραμένει χωρίς λύση.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να εμμένει σε αλλαγή του παρόντος συστήματος ψηφοφορίας επειδή πιστεύει ότι με αυτό δίνεται υπερβάλλουσα επιρροή σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πολωνία.

Ένα εναλλακτικό σύστημα ψηφοφορίας που προτάθηκε δεν έτυχε έγκρισης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία εν όψει της συνόδου κορυφής της Παρασκευής.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 13:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ένας Αμερικανός νεκρός σε επίθεση στη Μοσούλη
 

Οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στη Μοσούλη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην πόλη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης και πυροδοτήθηκε την ώρα που περνούσε αμερικανική φάλαγγα αυτοκινήτων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Ανταποκριτής του BBC στη Μοσούλη μεταδίδει ότι οι επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στην πόλη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες παρά την πιο επιθετική τακτική που υιοθέτησαν πρόσφατα οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των Ιρακινών που εκπαιδεύουν οι Αμερικανοί για να στελεχώσουν τις δυνάμεις ασφαλείας.

Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο στο Ιράκ, ο κ.Ράμσφελντ είπε ότι δεν είναι βέβαιος αν θα καλυφθούν οι ανάγκες από τους 220 χιλιάδες Ιρακινούς που εκπαιδεύσουν ως τον επόμενο χρόνο οι Αμερικανοί, και θα ζητήσει από το επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων να εξετάσουν το ζήτημα.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 13:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία
 

Πολλοί οι υποψήφιοι αλλά αναμενόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα
Θανάση Αυγερινού


110 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες ψηφίζουν από το πρωί σε 94.000 εκλογικά τμήματα για την ανάδειξη 450 βουλευτών της Κρατικής Δούμας και 11 τοπικών κυβερνητών.

Λόγω της χρονικής διαφοράς, στη μία μετά την άλλη στις περιφέρειες της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπου ήδη έχει νυχτώσει, η ψηφοφορία ολοκληρώνεται ομαλά με συμμετοχή άνω του 55%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται να τερματιστεί μετά και το κλείσιμο των τμημάτων στο δυτικότερο άκρο, το Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, γύρω στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Από τους πρώτους ψήφισε το πρωί το προεδρικό ζεύγος.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ευθέως για πρώτη φορά σ' αυτήν την προεκλογική εκστρατεία το κυβερνητικό κόμμα-κράτος «Ενιαία Ρωσία», που είναι και το φαβορί, σήμερα όμως προτίμησε να μιλήσει εμμέσως για «γνωστές προτιμήσεις» του, σεβόμενος την εκλογική νομοθεσία.

Σε καλή διάθεση απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τη σύζυγό του Λιουντμίλα, η οποία εξήγησε ότι ξενύχτησαν για να ξεγεννήσουν το προεδρικό λαμπραντόρ Κόνι, που τους χάρισε οκτώ κουτάβια.

Η πλειονότητα των Ρώσων βασανίζεται βέβαια από σοβαρότερα προβλήματα, ειδικά την πολύχρονη φτώχεια, τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, την εγκληματικότητα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πολλοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με πλήρη απάθεια την πολιτική ζωή και τους εκπροσώπους τους σε μια Κάτω Βουλή, που παίζει δευτερεύοντα ρόλο στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Στη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα αναδειχθεί, παρά την κρίση του, το Κομμουνιστικό Κόμμα, που παραμένει η ισχυρότερη αντιπολιτευόμενη δύναμη.

Ο ηγέτης του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κατήγγειλε ήδη τις πρώτες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και προειδοποίησε ότι 300.000 κομμουνιστές και 200.000 συνεργαζόμενοι παρατηρητές θα ελέγξουν αυστηρά τη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων για την αποτροπή της νοθείας, που θεωρείται κοινό μυστικό στις μέχρι σήμερα ρωσικές εκλογές.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν η δύναμη της «Ενιαίας Ρωσίας» πλησιάσει το όριο των 2/3 της Βουλής, που επιτρέπει τροποποίηση του συντάγματος και θα δώσει τη δυνατότητα στους υποστηρικτές του προέδρου Πούτιν να παρατείνουν τη σχεδόν βέβαιη δεύτερη θητεία του από 4 σε 7 χρόνια ή να τον προτείνουν για τρίτη θητεία.

Με βεβαιότητα εισέρχεται στη Βουλή ο υπερεθνικιστής Ζιρινόφσκι και αγωνίζονται για την υπέρβαση του ορίου 5 % άλλα δύο, ίσως και τρία, συντηρητικά κόμματα.


Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2003 - 13:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε βαρύ κλίμα γίνονται οι εκλογές στη Ρωσία
 

Ανησυχεί η αντιπολίτευση για το σύστημα καταμέτρησης των ψήφων

Του ανταποκριτή μας στη Μόσχα
Θανάση Αυγερινού


Υπό τη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον επιβατικού τρένου στο σταθμό του Γεσεντουκί και την περιφέρεια της Σταυρούπολης στο Νότο να πενθεί, 110 εκατομμύρια Ρώσων ψηφοφόρων καλούνται ν' αποφασίσουν τη σύνθεση της κάτω Βουλής.

Περίπου το 1% του εκλογικού σώματος, σε απομακρυσμένα εδάφη του παγωμένου Βορρά, οι επιστήμονες των βάσεων στον Αρκτικό Ωκεανό και την Ανταρκτική, καθώς και οι Ρώσοι του εξωτερικού έχουν ήδη στείλει τις ψήφους τους στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, που συντονίζει τη διοργάνωση.

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων θα γίνει για πρώτη φορά φέτος με πλήρη εφαρμογή του υπολογιστικού συστήματος «ΓΚΑΣ-Βίμπορι», που κόστισε 58 εκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα καλώδιο και τρεις δορυφόρους.


Ακριβώς αυτό το κεντρικό σύστημα προκαλεί φόβους στην αντιπολίτευση ότι θα παρεμβληθεί η νοθεία, εκτίμηση που έχει οδηγήσει κομμουνιστές και μικρότερα συντηρητικά κόμματα σε κοινή επιχείρηση εναλλακτικής καταμέτρησης.

Το υποτονικό κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας γεννά επίσης φόβους για μειωμένη συμμετοχή, που κινείται πάντως στις τελευταίες αναμετρήσεις σταθερά πάνω απ' το 60%, με 50% να είναι το όριο για να κριθούν νόμιμες οι εκλογές.

Τελικά αυτό που ενδιαφέρει λιγότερο σ' αυτήν την αναμέτρηση είναι τα σχεδόν ήδη γνωστά αποτελέσματα.

Η προνομιακή θέση του κόμματος - κράτους «Ενιαία Ρωσία», που υποστηρίζεται προκλητικά από την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Πούτιν θα εξασφαλίσει λογικά την επιτυχία της πρωτιάς ίσως αρκετά πάνω απ' το 30%.

Οι κομμουνιστές, που δείχνουν να βρίσκονται σε κρίση, δεν μπορούν κατά τα φαινόμενα να την απειλήσουν και θα περιοριστούν στο ρόλο της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης δύναμης.

Εκτός εποχής μοιάζουν και τα δύο μικρότερα συντηρητικά κόμματα, που αγωνίζονται για την υπέρβαση του ορίου 5% και την είσοδό τους στην Κρατική Δούμα, καταγγέλλοντας την επέλαση των φασιστών, με τη βοήθεια του Κρεμλίνου, προφανώς για να συσπειρώσουν τους πλέον αδιάφορους ψηφοφόρους τους.

Φασίστες κατά την περιγραφή τους είναι το μικρό κόμμα «Ρόντινα», δηλαδή πατρίδα, που μπορεί να κάνει την έκπληξη της εισόδου στην κάτω ρωσική Βουλή, αντανακλώντας τις διαθέσεις κυρίως πρώην κομμουνιστών ψηφοφόρων, που αναγνωρίζουν τον «πατριωτικό» ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται στο 82%, λίγο μετά την προφυλάκιση του μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 09:49 ('Ωρα Λονδίνου)
Ο πρωθυπουργός της Κίνας στις ΗΠΑ
 

Διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν στην Ταπέι

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, αρχίζει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη και με τον πρόεδρο Μπους στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχε δηλώσει ότι οι σχέσεις Πεκίνου – Ουάσινγκτον ήταν καλλίτερες από ποτέ.

Ξαφνικά η εικόνα άλλαξε καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την Ταϊβάν και εμφανίστηκε η απειλή εμπορικού πολέμου.

Η Ταϊβάν είναι η κυρίαρχη προτεραιότητα του κ.Γουέν. Το Πεκίνο θέλει μια ξεκάθαρη δέσμευση από την Ουάσινγκτον ότι αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και μια υπόσχεση ότι θα σταματήσει να πουλάει όπλα στο νησί που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειας της.

Στο θέμα των εμπορικών σχέσεων ο κ.Γουέν θα επιδιώξει να εξομαλύνει την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έλλειμμα 120 δισεκατομμυρίων δολλαρίων στις εμπορικές τους συναλλαγές με την Κίνα και φέτος ανακοίνωσαν σχέδιο για τον περιορισμό των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων.

Η Κίνα θέλει επίσης από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές προς αυτήν αμερικανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Το Πεκίνο μπορεί να προσφέρει ανταλλάγματα με τη μορφή πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα να δεχθεί να πάρει μέρος στις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως τα δύσκολα αυτά θέματα στην αντζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο κ.Γουέν θα απαιτήσουν όλες του τις διπλωματικές ικανότητες.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 08:35 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέο εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
 

Ο Κιουρέι ήλπιζε ότι με την εκεχειρία θα μπορούσε να αρχίσει συνομιλίες με τους Ισραηλινούς

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις που έχουν συνομιλίες στο Κάιρο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν την διακοπή των επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών.

Δέχθηκαν όμως να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού και των εβραίων εποίκων.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων Αχμέντ Κιουρέι ο οποίος ήλπιζε ότι αν υπήρχε συμφωνία για εκεχειρία θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για τις συνομιλίες του με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Αριέλ Σαρόν.

Οι συνομιλίες στο Κάιρο, που έγιναν με τη διαμεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων, χαρακτηρίστηκαν «έντονες».

Σε μια στιγμή, εκπρόσωπος του κινήματος Φατάχ του Γασέρ Αραφάτ, μιας από τις 6 οργανώσεις που υποστήριζαν την κήρυξη πλήρους ανακωχής, αποχώρησε οργισμένος από τις συνομιλίες.

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες τρεις μικρότερες οργανώσεις δήλωσαν ότι είναι πρόθυμες να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις αν και το Ισραήλ σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Θα δεχθούμε την ανακωχή αυτή τη φορά μόνο όταν το Ισραήλ αναλάβει την πρωτοβουλία για την κήρυξη πλήρους εκεχειρίας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.


Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2003 - 07:22 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμερικανοί σκοτώνουν εννέα παιδιά στο Αφγανιστάν
 


Οι αμερικανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αναζητούν δυνάμεις των Ταλεμπάν και της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν
Εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, είπε ότι τουλάχιστον εννέα παιδιά σκοτώθηκαν κατά λάθος σε επίθεση των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Γκαζνί, στα νότια.

Ο συνταγματάρχης Κρίστοφερ Ουέστ είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ακολούθησαν τους κανόνες εμπλοκής και δεν είχαν πληροφορίες ότι υπήρχαν παιδιά στην περιοχή της επίθεσης.

Έχει αρχίσει ήδη έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού, είπε και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν πληροφορηθεί πως ένας άνδρας για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν αναμεμειγμένος στη δολοφονία δύο ξένων επιχειρηματιών κρυβόταν στο σπίτι.

Μετά το βομβαρδισμό, το πτώμα του ύποπτου βρέθηκε κόντα στα πτώματα των παιδιών.

Αφγανικές πηγές λένε πως οι Αμερικανοί είχαν πληροφορίες πως μαχητές των Ταλεμπάν ετοίμαζαν από ένα σπίτι της Γκαζνί κάποια επίθεση.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Αφγανιστάν επισημαίνει ότι η αμερικανική επίθεση του Σαββάτου θα εξοργίσει τους κατοίκους της περιοχής.

Σε ορισμένες περιοχές του νότιου και ανατολικού Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να καταδιώκουν τα υπολείμματα της αλ Κάιντα και των δυνάμεων των Ταλεμπάν, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες Αφγανούς πολίτες.

Τον Σεπτέμβριο Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν λοτι 8 νομάδες ήταν ανάμεσα στα 10 άτομα που σκοτώθηκαν όταν οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά ύποπτων.

Τον Ιούλιο του 2002 οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 48 άμαχους στην νότια επαρχία Ουρουζγκάν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.