Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-03

  1. «Απόλυτη παρανομία»
  2. Έκρηξη στην Τιφλίδα
  3. Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας ο Φερχόιγκεν
  4. Έκρηξη στην Τιφλίδα
  5. Νέα παραστρατιωτική δύναμη στο Ιράκ
  6. Βρετανία: Κατηγορίες σε «επίδοξο βομβιστή»
  7. Βαριές καταδίκες για τη γενοκτονία στη Ρουάντα
  8. Ανοιχτός σε «νέες ιδέες» ο Πάουελ
  9. Στο εδώλιο ο «κανίβαλος»
  10. Φονικές πλημμύρες στη Γαλλία
  11. Διαμαρτυρίες για το Γουαντάναμο
  12. Στο εδώλιο ο «κανίβαλος» της Γερμανίας
  13. Διαμαρτυρίες για το Γουαντάναμο
  14. Σάλος στην Ιταλία για το νόμο για τα ΜΜΕ
  15. Πλημμύρες στη Γαλλία
  16. Διαμαρτυρίες για το Γκουαντάναμο
  17. Κόντρα ΗΠΑ - Ισραήλ

Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 22:14 ('Ωρα Λονδίνου)
«Απόλυτη παρανομία»
 

Με ανοχή της Κομισιόν και των κρατών-μελών της ΕΕ το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» από τις ΗΠΑ

Βρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος

«Μέσα σε κλίμα πλήρους παρανομίας» λειτουργεί με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των κοινοτικών χωρών το σύστημα που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των επιβατών, ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο ίδιος ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Φριτς Μπόλκενσταϊν, που διαπραγματεύεται με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μία νόμιμη συμφωνία συλλογής προσωπικών δεδομένων των επιβατών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό.

Μιλώντας στα μέλη της Νομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μπόλκενσταϊν παραδέχτηκε ότι πολύμηνες διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τους Αμερικανούς δεν έχουν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα και εξακολουθούν να «σκοντάφτουν» στην αμερικανική απαίτηση να παραδίδουν οι αεροπορικές εταιρείες στις αμερικανικές αρχές 34 διαφορετικά προσωπικά δεδομένα για κάθε επιβάτη τους που μεταφέρουν από την Ευρώπη, ενώ η Επιτροπή θέλει να τα μειώσει στα 19.


Εν γνώσει της Κομισιόν η παραμονία

Οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει εξάλλου και στην «αξιοποίηση» αυτών των δεδομένων, τα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιούν όχι μόνον στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών ερευνών, αλλά και για ποινικές διώξεις εγκλημάτων που τιμωρούνται με τέσσερα ή περισσότερα χρόνια φυλάκισης από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Το εξωφρενικό είναι ότι μέχρι να επανέλθει μια οριστική συμφωνία, οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα, όπως αυτές κρίνουν σκόπιμο τα συμφέροντά τους, αγνοώντας τις απόψεις των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι επειδή η αμερικανική νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή από τις ευρωπαϊκές, διώκονται για σχετικά ασήμαντα αδικήματα στις ΗΠΑ επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που τα έχουν διαπράξει και στη συνέχεια έχουν μεταβεί στη χώρα αυτή.


Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Φριτς Μπόλκενστάιν

Ο κ. Μπόλκενσταϊν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει στις 16 Δεκεμβρίου στις δύο επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των συνομιλιών της Κομισιόν με τις ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό.

Κάτι ανάλογο θα πράξει και η αρμόδια για τις μεταφορές επίτροπος, Λογιόλα ντι Παλάθιο, που οι υπηρεσίες της επεξεργάζονται προτάσεις αυτόματης ενημέρωσης των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, ότι θα διατεθούν προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ και αυτοί μπορούν να αποφασίσουν άμεσα αν το αποδέχονται ή όχι.

Παραβίαση της ευρωπαίκής νομοθεσίας

Τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών δίνονται στις ΗΠΑ κατά παραβίαση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τόνισαν δύο ευρωβουλευτές, που ρώτησαν στη συνέχει αν αυτή η νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων είναι προαιρετικής ή υποχρεωτικής εφαρμογής.

Ο κ. Μπόλκενσταϊν παραδέχτηκε ότι «βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη παρανομία», αλλά «δεν είναι δυνατόν να αρνηθούμε», όπως είπε, την παράδοση των δεδομένων στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες εισόδου των ευρωπαίων πολιτών στο έδαφός τους, με αποτέλεσμα είτε οι πολίτες να υφίστανται πολύωρες ανακρίσεις κατά την άφιξή τους στο αμερικανικό έδαφος, είτε οι αεροπορικές εταιρείες να υποχρεωθούν να καταβάλουν σημαντικά πρόστιμα ή ακόμη και μεγάλες αυξήσεις φόρων χρήσης των αμερικανικών αεροδρομίων.

Ο επίτροπος υποσχέθηκε ότι στα μέσα του 2004 θα παρουσιάσει σχέδιο οδηγίας για τη χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων από τις υπηρεσίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 21:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Τιφλίδα
 

Σκηνή από τις διαδηλώσεις κατά του Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε στην Τιφλίδα

Έκρηξη συγκλόνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, η έκρηξη –προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- σημειώθηκε, την ώρα που μεταδίδονταν «ζωντανή» συνέντευξη με τον υπουργό Εσωτερικών, Γκεόργκι Μπαραμίντζε.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, που επικαλούνται πηγές της αστυνομίας, στον εκρηκτικό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε ΤΝΤ.

''Θα ερευνήσουμε τι έγινε. Το μόνο που γνωρίζουμε προς στιγμήν είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα'', δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μπαραμίντζε.

Ειρηνική ήταν η εξέγερση στη Γεωργία


Η προσωρινή πρόεδρος της Γεωργίας Νινό Μπουρντζανάντζε χαρακτήρισε το συμβάν προσπάθεια να διασαλευθεί η τάξη, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

«Υπάρχουν δυνάμεις στη Γεωργία, που ενδιαφέρονται να προκαλέσουν πανικό στηνκοινωνία, κάτι που εμείς δεν θα επιτρέψουμε», όπως είπε.

Πριν λίγες μέρες έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην προέδρου Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 22:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας ο Φερχόιγκεν
 

Τη σπουδαιότητα του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό, εξήρε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η τουρκική ηγεσία στην κριτική που άσκησε με δηλώσεις του ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος υπερασπίσθηκε του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και υπέδειξε ότι είναι προς συμφέρον της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, δεν σέβεται τους κανόνες, να βρεθεί μια λύση πριν από την 1η Μαϊου 2004.

Συγχρόνως ο Επίτροπος τόνισε, μιλώντας στη βελγική Γερουσία, ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μεν προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπάρχει όμως μια πολιτική σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην παρουσία στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και στην πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς.

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις για το στρατό»

Ο υπουργός Εξωτερικών,Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι οι αναφορές του κ. Φερχόιγκεν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι απαράδεκτες και υποστήριξε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο, βάσει διεθνών συμφωνιών.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκπληρώνουν την αποστολή τους, με βάση την πολιτική του κράτους μας και δεν έχουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο κ. Γκιούλ.

Επίθεση κατά του Γερμανού Επιτρόπου εξαπέλυσε και ο κ. Ντενκτάς, κάνοντας λόγο για «ταύρο σε υαλοπωλείο».

Υπόθεση Λοϊζίδου

Ικανοποίηση εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την έκβαση της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου. Αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται έκαναν λόγο για την άρση ενός ακόμη εμποδίου στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς από την πλευρά του δήλωσε ότι η επιμονή για επίλυση των ζητημάτων ιδιοκτησίας, στα πλαίσια της υπόθεσης Λοϊζίδου, θα υποσκάψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 21:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Έκρηξη στην Τιφλίδα
 

Σκηνή από τις διαδηλώσεις κατά του Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε στην Τιφλίδα

Έκρηξη συγκλόνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, η έκρηξη –προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημίες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- σημειώθηκε, την ώρα που μεταδίδονταν «ζωντανή» συνέντευξη με τον υπουργό Εσωτερικών, Γκεόργκι Μπαραμίντζε.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, που επικαλούνται πηγές της αστυνομίας, στον εκρηκτικό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε ΤΝΤ.

''Θα ερευνήσουμε τι έγινε. Το μόνο που γνωρίζουμε προς στιγμήν είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα'', δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μπαραμίντζε.

Ειρηνική ήταν η εξέγερση στη Γεωργία


Πριν λίγες μέρες έκρηξη σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του Φιλελεύθερου Κόμματος, το οποίο δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην προέδρου Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 17:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα παραστρατιωτική δύναμη στο Ιράκ
 

Συνεχίζονται οι έρευνες των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ

Το διορισμένο από τους Αμερικανούς Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε την σύσταση ιρακινής παραστρατιωτικής δύναμης που θα έχει ως αποστολή τον εντοπισμό των ανταρτών που μάχονται τις δυνάμεις κατοχής και την αντιμετώπιση των επιθέσεών τους.

Το νέο σώμα που θα αποτελείται από 800 περίπου άνδρες θα συνεργάζεται με τις ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση στη Βαγδάτη.

Τα στελέχη της παραστρατιωτικής δύναμης θα προέρχονται από τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα που συμμετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ.

Οι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι η νέα δύναμη θα δώσει στους ηγέτες των κομμάτων αυξημένο ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια του Ιράκ και ο σχηματισμός της φαίνεται να αποτελεί έμμεση παραδοχή του γεγονότος ότι οι υπάρχουσες δυνάμεις στη χώρα δεν επαρκούν για την αποκατάσταση της τάξης.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Αμάρ αλ-Γιασέρι, υπεύθυνο επιχειρήσεων στην πόλη Σαντρ και εξέχον στέλεχος των σιιτών.

Ο αλ-Γιασέρι θεωρείται υπέυθυνος για το θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών στην ίδια πόλη.

Ανθρωποκυνηγητό για το δεξί χέρι του Σαντάμ

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου στην ιεραρχία στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με Ιρακινό αξιωματούχο πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από το τέλος του πολέμου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Αλ Ντούρι, πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, έχει οργανώσει ορισμένες από τις αιματηρές επιθέσεις κατά των στρατευμάτων τους.


Ο πρώην αντιπρόεδρος του ιρακινού καθεστώτος, Ιζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντούρι, αποτελεί στόχο των ερευνών
Στο μεταξύ τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη στην πόλη Σαμάρα του κεντρικού Ιράκ, όταν δύο στρατιωτικά κομβόι δέχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα βομβιστική επίθεση.

Η πόλη αυτή υπήρξε πεδίο σφοδρών και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών ενόπλων την περασμένη Κυριακή.

Οι Αμερικανοί λένε ότι πολλά από τα 54 ιρακινά θύματά τους φορούσαν στολές Φενταγίν – του παραστρατιωτικού σώματος πιστών οπαδών του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και αριθμός αμάχων.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 19:14 ('Ωρα Λονδίνου)
Βρετανία: Κατηγορίες σε «επίδοξο βομβιστή»
 

Ο Ρίτσαρντ Ράιντ (δ) έχει καταδικασθεί στις ΗΠΑ σε ισόβια

Συνεργασία με τον «βομβιστή των παπουτσιών», Ρίτσαρντ Ράιντ, επιρρίπτει η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία στον Σαϊντ Μπαντάτ, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Γκλόστερ.

Με τη σύλληψη του Μπαντάτ, ξεκίνησε το κύμα συλλήψεων άλλων 13 υπόπτων μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο επίσης Βρετανός, Ρίτσαρντ Ράιντ, καταδικάσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ισόβια κάθειρξη το 2001, καθώς κρίθηκε ένοχος για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε αεροπλάνο της εταιρείας Αμέρικαν Έιρλαϊνς, που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στο Μαϊάμι, κρύβοντας εκρηκτικά στα παπούτσια του.

Τα εκρηκτικά βρέθηκαν στη διάρκεια του ελέγχου ασφαλείας πριν από την πτήση.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Λονδίνου, εναντίον του Μπαντάτ διατυπώνονται κατηγορίες για συνωμοσία «με τον Ράιντ και άλλους αγνώστους», με στόχο την πρόκληση έκρηξης που θα έθετε ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, στη Βρετανία ή οπουδήποτε αλλού.

Κατηγορείται επίσης για παραβίαση του νόμου περί εκρηκτικών.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 16:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Βαριές καταδίκες για τη γενοκτονία στη Ρουάντα
 

Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας στη Ρουάντα ήταν και μικρά παιδιά

Το δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών που δικάζει τα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα το 1994 καταδίκασε δύο άνδρες σε ισόβια κάθειρξη και έναν σε φυλάκιση 35 χρόνων.

Οι τρείς άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την υποκίνηση της γενοκτονίας μεταξύ των Χούτου και των Τούτσι μέσω ραδιοτηλεοπτικού σταθμού και ενός περιοδικού, όπου είχαν διευθύνουσες θέσεις.

Οι τρεις ανήκαν στη φυλή των Χούτου και μέσω των ΜΜΕ που ήλεγχαν προέτρεπαν το κοινό σε πράξεις βίας εναντίον των Τούτσι.

Ενδεικτικά, ο ραδιοφωνικός σταθμός που ίδρυσαν δυο από τους καταδικασθέντες, ο Φέρντινταντ Ναϊμάνα και ο Ζαν Μπόσκο Μπαραϊγκβίζα, μετέδιδε μηνύματα που προέτρεπαν τους Χούτου «να συνεχίσουν τη δουλειά γιατί οι τάφοι δεν έχουν γεμίσει ακόμα».

Παρομοίαζε δε τους Τούτσι με «κατσαρίδες».

Η εφημερίδα που διηύθυνε ο τρίτος καταδικασθείς, ο Χασάν Νγκέζε, προέτρεπε ευθέως τους αναγνώστες να επιτεθούν εναντίον των Τούτσι.

Περί τους 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου σφαγιάστηκαν σε διάστημα 100 ημερών το 1994.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι οι ενέργειες των κατηγορουμένων δικαιολογούνται στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η δίκη δημιούργησε νομικό προηγούμενο, καθορίζοντας τη γραμμή που διαχωρίζει την προπαγάνδα από την υποκίνηση σε πράξεις βίας.

Η ισόβια κάθειρξη είναι η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβάλει το διεθνές ποινικό δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στη Ρουάντα, το οποίο εδρεύει στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 15:03 ('Ωρα Λονδίνου)
Ανοιχτός σε «νέες ιδέες» ο Πάουελ
 

Οι προτάσεις του Κόλιν Πάουελ κάνουν την ισραηλινή κυβέρνηση να δυσανασχετεί

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ δηλώνει πρόθυμος να εξετάσει νέες ιδέες ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζει την περιοδεία του σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε μιά προσπάθεια ενίσχυσης της διεθνούς αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δηλώνει ότι προτίθεται να συναντήσει τους εμπνευστές του ανεπίσημου ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή - που έχει ονομαστεί Σύμφωνο της Γενεύης και παρουσιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση του κ. Πάουελ προσδίδει κύρος στο ανεπίσημο σχέδιο ειρήνευσης, το οποίο προηγουμένως εθεωρείτο ότι διέθετε μόνο συμβολική σημασία.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Περιοδεία Πάουελ σε Τυνησία-Μαρόκο-Αλγερία

Μετά τις «εξαίρετες» όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος - συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Τυνησίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Τετάρτη το Μαρόκο, συναντήθηκε με τον βασιλιά Μοχάμεντ, και ήδη κατευθύνεται προς την Αλγερία όπου και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τον κ. Πάουελ να θίξει κατά τη διάρκεια των επαφών του και ζητήματα όπως η ανάγκη πολιτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Αλλά όπως είπε στο ΒΒC o αντιπρόεδρος της μαροκινής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φουάντ Αμπντελμουμί, το μήνυμα του εκδημοκρατισμού δεν είναι αξιόπιστο, όταν προέρχεται από αμερικανικά χείλη:

«Το πρόβλημα είναι ότι η εικόνα της κυβέρνησης Μπους δεν κάνει καλό στην προώθηση της δημοκρατίας.... νομίζω ότι όταν εμφανίζεται η αμερικανική κυβέρνηση ως υπέρμαχος της δημοκρατίας, το μήνυμα που δίνεται στον λαό είναι ότι η δημοκρατία είναι ένα ψεύδος», υπογράμμισε ο κ. Αμπντελμουμί.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο ο «κανίβαλος»
 

Ο Μέιβες εντόπισε το θύμα του μέσω αγγελίας που δημοσίευσε στο Ίντερνετ

Μια μοναδική και ταυτόχρονα ανατριχιαστική υπόθεση εκδικάζεται σε δικαστήριο του Βερολίνου, στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο σαρανταχρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών 'Αρμιν Μέιβες, κατηγορούμενος για δολοφονία και κανιβαλισμό.

Ο Μέιβες σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα παραδέχθηκε ότι σκότωσε το θύμα και έφαγε κομμάτια από το σώμα του.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για φόνο αλλά για...κανιβαλισμό κοινή συναινέσει.


'Αρμιν Μέιβες, ο «κανίβαλος» της Γερμανίας
Η ιστορία ξεκίνησε με μια αγγελία που δημοσίευσε ο Μέιβες σε ιστοσελίδα του Ίντερνετ στην οποία ανταλλάσσουν απόψεις χρήστες με ανάλογα γούστα.

Ζητούσε κάποιον που θα ηταν διατεθειμένος να... φαγωθεί.

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το άτομο αυτό βρέθηκε και ήταν ο 43χρονος Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες.

Οι δύο ανδρες... προχώρησαν, κοινή συναινέσει, στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων του εθελοντή, τα οποία κατανάλωσαν από κοινού.

Στη συνέχεια ο Μέιβες, μετά από έκκληση του -ήδη ετοιμοθάνατου- «συνεργάτη» του, τον σκότωσε και άρχισε να τον τρώει.

Όλη η μακάβρια διαδικασία είναι καταγεγραμμένη σε βιντεοταινία.

Και όπως λένε οι συνήγοροι του Μέιβες, σε αυτή βρίσκονται όλες οι αποδείξεις ότι ο κανιβαλισμός είχε την πλήρη συναίνεση του θύματος και επομένως -καταλήγουν- δεν υπάρχει έγκλημα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο σημειώνει ότι η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη από νομικής πλευράς καθώς ο κανιβαλισμός δεν προβλέπεται ως έγκλημα στο γερμανικό ποινικό δίκαιο και από τη στιγμή που το θύμα συναίνεσε δεν στοιχειοθετείται δολοφονία.

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές θα ζητήσουν να καταδικαστεί ο κ. Μέιβες σε ισόβια κάθειρξη, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνος για να αφεθεί ελεύθερος.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 12:50 ('Ωρα Λονδίνου)
Φονικές πλημμύρες στη Γαλλία
 

Το ύψος το νερού σε αυτοκινητόδρομους ξεπέρασε το ένα μέτρο

Της ανταποκρίτριας της ελληνικής υπηρεσίας του BBC στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη νοτιοδυτική Γαλλία από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Πέντε άνθρωποι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους, τρεις αγνοούνται και πάνω από 4.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Από τις καταρρακτώδεις βροχές σε δεκαεννέα περιοχές της χώρας ρυάκια έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χείμαρρους με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά να πλημμυρίσουν και άλλα να έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, οι ζημιές ανυπολόγιστες και οι βροχές δεν λένε να σταματήσουν.


Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού
Ροζελίν Μπασλό, υπουργός Περιβάλλοντος
Tα σωστικά συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν για να απομακρύνουν από τις πλημμυρισμένες περιοχές ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί ενώ άνδρες της πυροσβεστικής και του στρατού προσπαθούν να ανακόψουν την ορμή των ποταμών που έχουν βγει από την κοίτη τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, μεταβαίνει στην περιοχή για να εποπτεύσει προσωπικά τις προσπάθειες διάσωσης.

Οι αρχές έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις για βοήθεια.

Ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Ερβέ Γκρεμάρ μιλώντας την Τρίτη το βράδυ ενώπιον της Γερουσίας έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αρχών έναντι της καταστροφής που βιώνει μεγάλο μέρος της χώρας .

Δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες έκλεισαν προληπτικά καθώς υπήρχε φόβος να δημιουργήσουν προβλήματα.

Χωρίς νερό φως και τηλέφωνο παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα αρκετές περιοχές κυρίως στην Μασσαλία.

Οι συγκοινωνίες έχουν διακοπεί ενώ πολλά σχολεία δεν λειτουργούν.

Με νέο έκτακτο δελτίο καιρού η Μετερεωλογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχισθούν και τις επόμενες 48 ώρες .

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο περίπου από τις πλημμύρες στην νοτιοδυτική Γαλλία έχασαν την ζωή τους 24 άτομα.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 13:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμαρτυρίες για το Γουαντάναμο
 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας ήλθε εκ νέου την Τετάρτη η τύχη των περίπου 660 υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν, που κρατούνται στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο, στην Κούβα, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να έχουν δικαστεί ή να έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον τους.

Το Πεντάγωνο έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου που αναφέρουν ότι ακόμα και διορισμένοι από το αμερικανική κυβέρνηση συνήγοροι των κρατουμένων διαμαρτύρονται γιατί οι περιορισμοί που θέτει στο έργο τους η αμερικανική κυβέρνηση καταπατούν τα εχχέγυα απονομής δικαιοσύνης.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν γράφει ότι οι αμερικανικές αρχές απάλλαξαν ομάδα στρατιωτικών δικηγόρων από τα υπερασπιστικά καθηκοντά τους, επειδή αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τον άδικο τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η προδικασία, πριν την παραπομπή των υποθέσεων στα έκτακτα στρατοδικεία που έχει συστήσει το Πεντάγωνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η νέα ομάδα υπεράσπισης των κρατουμένων καταγγέλει ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έχουν με τους πελάτες τους παρίστανται και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, το αμερικανικό περιοδικό Vanity Fair αναφέρει ότι οι συνήγοροι των κρατουμενων καταγγέλουν ότι η αμερικανική πλευρά παραβιάζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα.

H υπόθεση Μουσάουι

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπους προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον πρωτόδικης απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου που δεν επέτρεψε στις εισαγγελικές αρχές να ασκήσουν ποινική δίωξη στον Ζακαρίας Μουσάουι, τον επονομαζόμενο και «20ο αεροπειρατή» για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στην έφεσή της η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίζεται ότι δεν άφησε τους συνηγόρους του Μουσάουι να μιλήσουν σε κρατουμένους - μέλη της Αλ Κάιντα - για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά ήδη οι δικαστές πρωτόδικα απεφάνθησαν ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τα δικαιώματα υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μουσάουι, Φρανκ Ντάναμ, τόνισε ότι ««Νομίζω ότι δεν μπορεί ο πελάτης μου να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να πάρει αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητά του από αυτούς τους μάρτυρες.

Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο και οι δικαστές αποφάσισαν να δώσουν οι κρατούμενοι αυτοί καταθέσεις, οι οποίες και θα διαβαστούν στη δίκη μας, καταθέσεις που θα είναι ένορκες και θα έχουν υποβληθεί σε κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση...»

Ο Ζακαρίας Μουσάουι, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη λίγες εβδομάδες πριν συμβούν τα τρομακτικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου και κατηγορείται ότι είχε περάσει από ακριβώς τα ίδια στάδια εκπαίδευσης και προετοιμασίας με τους 19 αυτουργούς τους, μάλιστα -λένε- είχε λάβει χρηματική βοήθεια χιλιάδων δολαρίων από τον οργανωτή των επιθέσεων.

Από την πλευρά του ο Μουσάουι λέει ότι τρεις από κρατούμενους στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο μπορούν, εάν καταθέσουν ενόρκως, να ρίξουν φως στην υπόθεση και να αποδείξουν την αθωότητά του.

Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, στελέχη του οποίου λένε ότι ενόσω η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, δεν μπορεί να δώσει στους δικηγόρους αυτούς πρόσβαση σε πρόσωπα ή στοιχεία η δημοσιοποίηση των οποίων θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν το εφετείο δεν μπορέσει να βρει μια συμβιβαστική λύση, η υπόθεση Μουσάουι φαίνεται να παίρνει την άγουσα για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 10:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Στο εδώλιο ο «κανίβαλος» της Γερμανίας
 

Ο Μέιβες εντόπισε το θύμα του μέσω αγγελίας που δημοσίευσε στο Ίντερνετ

Μια μοναδική και ταυτόχρονα ανατριχιαστική υπόθεση εκδικάζεται σε δικαστηριο του Βερολίνου, στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο σαρανταχρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών 'Αρμιν Μέιβες, κατηγορούμενος για δολοφονία και κανιβαλισμό.

Ο Μέιβες σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα παραδέχθηκε ότι σκότωσε το θύμα και έφαγε κομμάτια από το σώμα του.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για φόνο αλλά για...κανιβαλισμό κοινή συναινέσει.


'Αρμιν Μέιβες, ο «κανίβαλος» της Γερμανίας
Η ιστορία ξεκίνησε με μια αγγελία που δημοσίευσε ο Μέιβες σε ιστοσελίδα του Ίντερνετ στην οποία ανταλλάσσουν απόψεις χρήστες με ανάλογα γούστα.

Ζητούσε κάποιον που θα ηταν διατεθειμένος να... φαγωθεί.

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το άτομο αυτό βρέθηκε και ήταν ο 43χρονος Μπερντ-Γιούργκεν Μπράντες.

Οι δύο ανδρες... προχώρησαν, κοινή συναινέσει, στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων του εθελοντή, τα οποία κατανάλωσαν από κοινού.

Στη συνέχεια ο Μέιβες, μετά από έκκληση του -ήδη ετοιμοθάνατου- «συνεργάτη» του, τον σκότωσε και άρχισε να τον τρώει.

Όλη η μακάβρια διαδικασία είναι καταγεγραμμένη σε βιντεοταινία.

Και όπως λένε οι συνήγοροι του Μέιβες, σε αυτή βρίσκονται όλες οι αποδείξεις ότι ο κανιβαλισμός είχε την πλήρη συναίνεση του θύματος και επομένως -καταλήγουν- δεν υπάρχει έγκλημα.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Βερολίνο σημειώνει ότι η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη από νομικής πλευράς καθώς ο κανιβαλισμός δεν προβλέπεται ως έγκλημα στο γερμανικό ποινικό δίκαιο και από τη στιγμή που το θύμα συναίνεσε δεν στοιχειοθετείται δολοφονία.

Πάντως, οι εισαγγελικές αρχές θα ζητήσουν να καταδικαστεί ο κ. Μέιβες σε ισόβια κάθειρξη, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνος για να αφεθεί ελεύθερος.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμαρτυρίες για το Γουαντάναμο
 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης

Οι δικηγόροι που έχουν διορισθεί για να υπερασπισθούν τους κρατουμένους στο Γουαντάναμο κάνουν λόγο για αδικίες και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι ορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης απολύθηκαν όταν διαμαρτυρήθηκαν ότι ορισμένοι από τους κανόνες για τις επικείμενες δίκες ήταν άδικοι.


Δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους της επιλογής τους, δεν υπάρχουν ακροάσεις, βρίσκονται απλώς σε αφάνεια. Είναι παράδειγμα παραβίασης της δικαιοσύνης
Τζον Γκίμπονς, πρώην δικαστής σε αμερικανικό εφετείο
Ανάμεσα στους κανόνες αυτούς, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι η παρουσία κυβερνητικών αντιπροσώπων κατά τις ιδιωτικές συζητήσεις που πραγματοποιούν οι δικηγόροι με τους κρατουμένους.

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό της Νέας Υόρκης, Βάνιτι Φερ (Vanity Fair), αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συνήγορους υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται ορισμένες ηθικές υποχρεώσεις απέναντι στους κρατουμένους.

Μία ομάδα δικηγόρων είπε στο περιοδικό ότι οι κανόνες που διέπουν το Γουαντάναμο κάνουν το ενδεχόμενο μιας δίκαιης δίκης για τους κρατουμένους αδύνατο.

Μηνύσεις

Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, τονίζει το περιοδικό, σχεδιάζουν να υποβάλουν μήνυση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα εν λόγω μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Περίπου 660 κρατούμενοι βρίσκονται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα, Γουαντάναμο Μπέι, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Εναντίον τους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν συνήγορο υπεράσπισης της επιλογής τους.

Οι συνθήκες κράτησής τους έχουν γίνει αντικείμενο διαμαρτυρίας τόσο από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 10:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Σάλος στην Ιταλία για το νόμο για τα ΜΜΕ
 

Η ιταλική αντιπολίτευση θεωρεί αντισυνταγματικό το νέο νόμο για τα ΜΜΕ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι

Η απόφαση της Γερουσίας να εγκρίνει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είχε καταθέσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία.

Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά τους κανονισμούς που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, επιτρέποντας στον κ. Μπερλουσκόνι να διατηρήσει το μονοπώλιο που έχει σε αυτό τον τομέα.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση οργανώνει σήμερα διαδήλωση στη Ρώμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη θέση σε ισχύ του νέου νόμου, τον οποίο οι αντίπαλοι του Ιταλού πρωθυπουργού θεωρούν αντισυνταγματικό, επειδή πλήττει καίρια την ελευθερία και αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.

«Είναι ένα πλήγμα στον πλουραλισμό της ενημέρωσης που αποτελεί την βάση της δημοκρατίας. Είναι ένας νόμος που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Μediaset, της αυτοκρατορίας μέσων του κ.Μπερλουσκόνι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κομματος Δημοκρατικής Αριστεράς Γκαβίνο Άνγκιους.

Η αντιπολίτευση έχει επίσης προτρέψει τον πρόεδρο της Ιταλίας, Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι, να μην επικυρώσει τον επίμαχο νόμο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο επίμαχος νόμος θα βοηθήσει τις ιταλικές εταιρείες ΜΜΕ να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τον διεθνή ανταγωνισμό.


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2002 - 18:40 ('Ωρα Λονδίνου)
Πλημμύρες στη Γαλλία
 

Το ύψος το νερού σε αυτοκινητόδρομους ξεπέρασε το ένα μέτρο

Τρία άτομα σκοτώθηκαν και τα ίχνη ακόμη δύο ατόμων έχουν εξαφανισθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της νότιας Γαλλίας.


Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού
Ροζελίν Μπασλό, υπουργός Περιβάλλοντος
Χιλιάδες άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες έκλεισαν λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Τα σωστικά συνεργεία στην περιοχή γύρω από τη Μασαλία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να μην οδηγούν, καθώς δύο τουλάχιστον παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασλό, δήλωσε ότι 3.600 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Μετεωρολογικό δελτίο

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν από τα σπίτια τους περίπου 1.000 άτομα από ένα βόρειο προάστειο. Η πυροσβεστική υπηρεσία στη Μασαλία απάντησε σε 500 κλήσεις εκτάκτων περιστατικών.

Ελικόπτερο κατάφερε να διασώσει έναν οδηγό, το όχημα του οποίου είχε παρασυρθεί από την καταιγίδα.

Δεκάδες δρόμοι και σιδηροδρομικά δίκτυα έχουν αποκλεισθεί, ενώ οι τοπικές αρχές ζήτησαν να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής.

Το μετεωρολογικό δελτίο αναφέρει ότι οι βροχές θα συνεχισθούν στη χώρα μέχρι την Πέμπτη.


Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαμαρτυρίες για το Γκουαντάναμο
 

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης

Οι δικηγόροι που έχουν διορισθεί για να υπερασπισθούν τους κρατουμένους στο Γκουαντάμο Μπέι κάνουν λόγο για αδικίες και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρει ότι ορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης απολύθηκαν όταν διαμαρτυρήθηκαν ότι ορισμένοι από τους κανόνες για τις επικείμενες δίκες ήταν άδικοι.


Δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους της επιλογής τους, δεν υπάρχουν ακροάσεις, βρίσκονται απλώς σε αφάνεια. Είναι παράδειγμα παραβίασης της δικαιοσύνης
Τζον Γκίμπονς, πρώην δικαστής σε αμερικανικό εφετείο
Ανάμεσα στους κανόνες αυτούς, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι η παρουσία κυβερνητικών αντιπροσώπων κατά τις ιδιωτικές συζητήσεις που πραγματοποιούν οι δικηγόροι με τους κρατουμένους.

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό της Νέας Υόρκης, Βάνιτι Φερ (Vanity Fair), αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συνήγορους υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται ορισμένες ηθικές υποχρεώσεις απέναντι στους κρατουμένους.

Μία ομάδα δικηγόρων είπε στο περιοδικό ότι οι κανόνες που διέπουν το Γκουαντάναμο Μπέι κάνουν το ενδεχόμενο μιας δίκαιης δίκης για τους κρατουμένους αδύνατο.

Μηνύσεις

Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, τονίζει το περιοδικό, σχεδιάζουν να υποβάλουν μήνυση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα εν λόγω μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Περίπου 660 κρατούμενοι βρίσκονται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα, Γκουαντάναμο Μπέι, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Εναντίον τους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν το δικαίωμα να έχουν συνήγορο υπεράσπισης της επιλογής τους.

Οι συνθήκες κράτησής τους έχουν γίνει αντικείμενο διαμαρτυρίας τόσο από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.


Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 08:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Κόντρα ΗΠΑ - Ισραήλ
 

Οι προτάσεις του Κόλιν Πάουελ κάνουν την ισραηλινή κυβέρνηση να δυσανασχετεί

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι θέλει να συναντήσει τους εμπνευστές του εναλλακτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ.

Ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι έχει το δικαίωμα να συναντήσει άτομα που έχουν κάτι να προτείνουν για την ειρήνευση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.


Το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ισραηλινής κυβέρνησης, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος είπε ότι μία τέτοια συνάντηση θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σύμφωνο ειρήνης της Γενεύης, ενώ η παλαιστινιακή αρχή το αποδέχθηκε μεν αλλά με επιφυλάξεις.

Το εναλλακτικό, ανεπίσημο σχέδιο ειρήνευσης υπεβλήθη τη Δευτέρα στη Γενεύη από Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Συμβολική σημασία

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει την απομάκρυνση των Ισραηλινών από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και κάνει λόγο για δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Κόλιν Πάουελ πρόκειται να συναντήσει τους εμπνευστές του εναλλακτικού σχεδίου ειρήνευσης την Παρασκευή, όταν επιστρέψει από την περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική.

Το σχέδιο υπεβλήθη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση του κ. Πάουελ προσδίδει κύρος στο ανεπίσημο σχέδιο ειρήνευσης, το οποίο προηγουμένως εθεωρείτο ότι διέθετε μόνο συμβολική σημασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποβάλει ένα επίσημο σχέδιο ειρήνευσης, το οποίο είναι γνωστό ως «οδικός χάρτης».

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.