Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-12-01

  1. OHE: «Πάρτε μέτρα για την Αλ Κάιντα»
  2. Αλβανοί το 25% των κατοίκων της ΠΓΔΜ
  3. Εναλλακτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό
  4. Νέα πολιτική κίνηση ιδρύει η Μουσολίνι
  5. O ευρωστρατός στο επίκεντρο
  6. Ντίσνεϊ χωρίς... Ντίσνεϊ
  7. Διάσκεψη για το κλίμα στο Μιλάνο
  8. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Έιτζ
  9. Συγκρούσεις στο Ιράκ
  10. Ντίσνεϊ χωρίς ...Ντίσνεϊ
  11. Το Κιότο προβληματίζει τη Μόσχα
  12. Διάσκεψη για το περιβάλλον
  13. Ευρωπαϊκή άμυνα και ΝΑΤΟ
  14. Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
  15. Συνομιλίες και συλλήψεις στη Μέση Ανατολή
  16. Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
  17. Ιράκ: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
  18. Διαδηλώσεις στο Κισινάου

Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2003 - 00:17 ('Ωρα Λονδίνου)
OHE: «Πάρτε μέτρα για την Αλ Κάιντα»
 

Η ιδεολογία του δικτύου Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να εξαπλώνεται, υποστηρίζει ο ΟΗΕ

Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που παρακολουθεί την τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα προειδοποίησε ότι η ιδεολογία του δικτύου εξακολουθεί να εξαπλώνεται και ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν δραστικότερα μέτρα ώστε οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ να συνεισφέρουν αποτελεσματικότερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της επιτροπής, μόνο η έλλειψη τεχνογνωσίας εμποδίζει την οργάνωση από το να πραγματοποιήσει χτύπημα με βιολογικά ή χημικά όπλα.

Η ιδεολογία της όμως συνεχίζει να εξαπλώνεται, κάτι που εγείρει τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ τόνισαν ακόμα ότι αν και η αλ Κάιντα αποτελεί μεγάλη απειλή, λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν δώσει εθελοντικά κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για την καταπολέμησή της, όπως είναι τα στοιχεία για την διασυνοριακή κίνηση των χρημάτων, των όπλων και διαφόρων «ύποπτων» ατόμων.

«Πολλές από τις πηγές χρηματοδότησης του δικτύου δεν έχουν αποκαλυφθεί», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η αλ Κάιντα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, δωρητών με «βαθιές τσέπες» και από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, νόμιμες και παράνομες, όπως είναι το εμπόριο ναρκωτικών...»

Η επιτροπή κατέληξε ότι εάν δεν υιοθετηθεί ένα αυστηρότερο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που θα υποχρεώνει τις χώρες να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, τότε ο ρόλος του ΟΗΕ στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας κινδυνεύει να καταστεί ήσσονος σημασίας.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 17:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλβανοί το 25% των κατοίκων της ΠΓΔΜ
 

Το ύψος του αλβανικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ είχε προκαλέσει πολιτικές τριβές στη χώρα πριν τη δημοσίευση της απογραφής

Toυ ανταποκριτή της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Στα 2.020.000 κατοίκους ανέρχεται ο πληθυσμός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στα Σκόπια.

Οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64% του πληθυσμού της χώρας, ενώ το ποσοστό των Αλβανών ανέρχεται στο 25%.

Οι εικασίες για τον αριθμό του αλβανικού πληθυσμού της χώρας, είχαν προκαλέσει, εν όψει της απογραφής, πολιτικές τριβές στη χώρα.

Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας πραγματοποιήθηκε πέρυσι και τα στοιχεία της δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η ομάδα των ξένων εμπειρογνωμόνων που παρακολούθησε την πορεία της απογραφής και επεξεργάστηκε τα στοιχεία της, ανέφερε ότι τηρήθηκαν και εφαρμόσθηκαν όλα τα διεθνή κριτήρια.

Τα στοιχεία της απογραφής, υποστήριξαν σήμερα και όλοι οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Σημείο τριβής

Το σημείο που δημιούργησε τριβές ενόψει της δημοσίευσης των στοιχείων της απογραφής ήταν ο αριθμός του αλβανικού πληθυσμού της χώρας.

Και αυτό διότι ακραίοι αλβανικοί κύκλοι είχαν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα στοιχεία της απογραφής, αν το ποσοστό της εθνικής αυτής κοινότητας, κυμανθεί κάτω από το 30% επί του συνόλου του πληθυσμού.

Από την άλλη μεριά, εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, είχαν υποστηρίξει ότι οι Αλβανοί στην χώρα, δεν ξεπερνούν το 20%.

Οι αντιδράσεις αυτές, είχαν οξύνει τις προηγούμενες ημέρες το πολιτικό κλίμα στην χώρα.

Πάντως το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη», του Αλί Αχμέτι, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη σημερινή θέση της διεθνούς κοινότητας για τα στοιχεία της απογραφής.

Η απογραφή αυτή, αποκτά και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα στοιχεία της συνδέονται άμεσα με την διεθνοτική συμφωνία της Οχρίδας η οποία υπογράφθηκε τον Αύγουστο του 2001.

Με τη συμφωνία εκείνη, η οποία σηματοδότησε το τέλος των συγκρούσεων που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα μεταξύ των Αλβανών ανταρτών του ΟΥΤΣΕΚΑ και των δυνάμεων ασφαλείας, οι Αλβανοί της χώρας απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα από εκείνα που κατείχαν πριν, με την προϋπόθεση όμως, να αποδειχθεί από την απογραφή, ότι αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού της χώρας, κάτι που σήμερα επιβεβαιώθηκε και επίσημα.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 18:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Εναλλακτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό
 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε την εναλλακτική λύση για το Μεσανατολικό που προβλέπει το «Σύμφωνο της Γενεύης».

Μία ομάδα Παλαιστινίων και Ισραηλινών πολιτικών ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη της Ελβετίας ένα εναλλακτικό ανεπίσημο σχέδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Το Σύμφωνο της Γενεύης, όπως λέγεται το σχέδιο αυτό, ελπίζεται πως θα οδηγήσει στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Το κείμενο, το οποίο συνέταξαν κρυφά στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης και ανεπίσημοι διαπραγματευτές των Παλαιστινίων, είναι πολύ πιο «τολμηρό» από τον οδικό χάρτη για τη Μέση Ανατολή που προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και την διάλυση των περισσότερων ισραηλινών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Θετικά υπέρ του Συμφώνου της Γενεύης έχει εκφραστεί πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν,

Το σύμφωνο, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων 2,5 ετών μεταξύ του πρώην Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και του πρώην Παλαιστίνιου υπουργού Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, εξακολουθεί να μην έχει επίσημο καθεστώς.

Το Ισραήλ απέρριψε ευθέως την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντάς την «προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης».

Κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του αρνήθηκε να στηρίξει το σύμφωνο δημόσια, παρότι έστειλε στην τελετή της παρουσίασης στη Γενεύη έναν από τους στενότερους συνεργάτες του.

Ο αναλυτής του BBC για θέματα Μέσης Ανατολής, Ρότζερ Χάρντι, σχολιάζει ότι το Σύμφωνο της Γενεύης αντιπροσωπεύει αυτό που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ως τη βάση ενός δίκαιου διακανονισμού.

Βίας συνέχεια

Συνεχίζεται, πάντως, η βία στη Μέση Ανατολή: Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις Παλαιστίνιοι-μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων σκοτώθηκαν και τριάντα ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής που έγινε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους γιατρούς, επίσης υπέκυψε τελικώς στα τραύματά του ένα εννιάχρονο αγορι που είχε πυροβοληθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Η ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την παραμονή της συνάντησης που θα έχει στο Κάιρο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια με εκπροσωπους των μαχητικών οργανώσεων για να συζητήσει την διακοπή των επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 18:27 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέα πολιτική κίνηση ιδρύει η Μουσολίνι
 

Οι δηλώσεις Φίνι (α) στο Ισραήλ για τον παππού της, έδωσαν την αφορμή στη Μουσολίνι (δ) να αποχωρήσει από το κόμμα του

Πολιτική κίνηση με την επωνυμία «Ελευθερία της Δράσης» ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Μπενίτο Μουσολίνι, μετά την αποχώρησή της από το δεξιό, μεταφασιστικό κόμμα «Εθνική Συμμαχία», τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο λόγος της αποχώρησης της κ. Μουσολίνι ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρχηγού της «Εθνικής Συμμαχίας», Τζανφράνκο Φίνι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, με τις οποίες καταδίκασε τη δράση του Μουσολίνι και χαρακτήρισε το φασισμό, ως ένα από τα μεγάλα δεινά που έπληξαν την Ιταλία.

Η κ. Μουσουλίνι αντέκρουσε τις εκκλήσεις που της απηύθυναν ηγετικά στελέχη της «Εθνικής Συμμαχίας» να παραιτηθεί από το βουλευτικό της αξίωμα, υποστηρίζοντας ότι εξελέγη βουλευτής με την προεκλογική καμπάνια που διεξήγαγε η ίδια.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική του σελίδα το ιταλικό πρακτορείο AGI, η κ. Mουσολίνι αιττιολόγησε την ενέργειά της λέγοντας πως είναι το «πρώτο βήμα» ανταπόκρισης στις εκδηλώσεις συμπάθειας που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες.

«Είναι ο τρόπος για να ξεκινήσουμε μια καινούργια μάχη», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο, η 40χρονη κόρη του μικρότερου γιού του Μουσολίνι, Ρομάνο.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 17:10 ('Ωρα Λονδίνου)
O ευρωστρατός στο επίκεντρο
 

Παρών στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός, Ντόναλντ Ράμσφελντ

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες συμφώνησαν να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός της ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, μέχρι το Μάρτιο του 2004.

Υπό συζήτηση τέθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο της ανάληψης διευρυμένου ρόλου της Συμμαχίας στο Ιράκ τον επόμενο χρόνο, καθώς και η πιθανότητα σύνδεσης της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ.

«Αγκάθι» ο ευρωστρατός

«Ακανθώδες ζήτημα» παραμένει η ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη, ο επονομαζόμενος «Ευρωστρατός».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξέφρασε ανησυχία για τα σχέδια δημιουργίας αμυντικού μηχανισμού, με ξεχωριστές δομές από αυτές του ΝΑΤΟ.

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει λόγος για κάποια άλλη αμυντική δομή, που θα είναι ανταγωνιστική προς την Ατλαντική Συμμαχία.

«Οι χώρες που επωφελούνται από την ύπαρξη του ΝΑΤΟ δεν θέλουν κάτι που θα προκαλούσε αστάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμσφελντ.

«Ελπίζω», συνέχισε, «ότι θα βρεθεί μια λύση που δεν θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ, αλλά ούτε θα το αντιγράφει».

Ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ, δεν θα ανταγωνίζεται, ούτε θα αντιγράφει το ΝΑΤΟ.

Μετά το πέρας των συνομιλιών δήλωσε πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, από τα σχέδια της ΕΕ για την ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.

«Παραχώρηση του Λονδίνου»

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την προώθηση της γαλλο-γερμανικής ιδέας για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης , την οποία συζήτησαν το Σαββατοκύριακο στη Νάπολη της Ιταλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.Η Βρετανία δέχθηκε τελικά να συμπεριληφθούν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τα σχέδια για κοινή ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από τον αναλυτή του Βασιλικού Ινστιτούτου Στρατιωτικών Μελετών, δόκτορα Τζόναθαν Ίαλ ως «παραχώρηση» του Λονδίνου.

«Δύο πράγματα συμφωνήθηκαν ....και στα δύο υπήρξε στο τέλος παραχώρηση της Βρετανίας. Το πρώτο είναι η σύσταση μιας ομάδας σχεδιασμού την οποία θα συμβουλεύεται σε θέματα στρατιωτικά ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το δεύτερο, είναι η ίδρυση ενός εικονικού γενικού επιτελείου για το σχεδιασμό και διοίκηση επιχειρήσεων που θα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο Βρετανός αναλυτής.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 17:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντίσνεϊ χωρίς... Ντίσνεϊ
 

Σκληρή κριτική στον επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Άισνερ (μ), ασκεί ο Ροϊ Ντίσνεϊ (α)

Σε αποχώρηση από τη θέση του υποδιευθυντή της Ντίσνεϊ, υποχρεώθηκε ο 73χρονος Ροϊ Ντίσνεϊ, ανεψιός του ιδρυτή της εταιρίας Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Ντίσνεϊλαντ και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας εκπρόσωπος από την οικογένεια του θρυλικού ιδρυτή της.

Η απομάκρυνση του Ρόϊ Ντίσνεϊ είναι η τελευταία πράξη σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Άισνερ, τον οποίο ο ίδιος είχε φέρει στην Ντίσνεϊ το 1984, όταν είχε δρομολογήσει δομικές αλλαγές στην εταιρεία.


Η παραγωγή DVD είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους της Ντίσνεϊ
Σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο κ. Ντίσνεϊ ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο διοίκησης του κ. Άισνερ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκείνος, και όχι ο ίδιος, «έπρεπε να πάρει το καπέλο του» και τον καθιστά υπεύθυνο για την κακή οικονομική κατάσταση της Ντίσνεϊλαντ και την κρίση στο δίκτυο ABC.

Ο κ. Ντίσνεϊ επιρρίπτει στον κ. Άισνερ «απληστία» και επιδίωξη να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις Ντίσνεϊ.

Τα κέρδη της Ντίσνεϊ παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μείωση, σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της εταιρείας, αναμένεται να αυξηθούν στο οικονομικό έτος που άρχισε.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 15:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το κλίμα στο Μιλάνο
 

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος, Αλτέρο Ματεόλι (α), ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης

Στο Μιλάνο της Ιταλίας άρχισαν οι εργασίες της ετήσιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις αλλαγές του κλίματος στον πλανήτη.

Το ζητούμενο της διάσκεψης είναι η αναζήτηση τρόπων να τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο του Κιότο που συντάχθηκε πριν έξι χρόνια, με στόχο την επιβολή περιορισμών στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ωστόσο, οι πιθανότητες να τεθεί σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο δεν είναι μεγάλες, καθώς ήδη προ πολλού οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να το επικυρώσουν, ενώ αρνητική στάση κρατά και η Ρωσία, όπως σαφώς προκύπτει από δηλώσεις επισήμων στο παρελθόν, ακόμη και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία αναμένεται να συγκεντρώσει στο Μιλάνο τα «πυρά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας σειράς άλλων χωρών, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που ζητούν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

«Φόρουμ απόψεων»

Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο επικεφαλής του βρετανικού Προγράμματος Κλιματολογικών Επιπτώσεων, δρ Κρις Γουέστ, που βρίσκεται στο Μιλάνο για τη σύνοδο, δήλωσε στο Γιώργο Φελλίδη ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η διάσκεψη για το κλίμα από όργανο λήψης αποφάσεων σε ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, δεν νομίζει όμως ότι αυτό θα γίνει τελικά.

Οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, τελικά θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν, υπό το βάρος των κλιματολογικών αλλαγών που συμβαίνουν, καθώς όλος ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι κάτι πρέπει να γίνει, για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τόνισε ο Βρετανός ειδικός.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 14:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Έιτζ
 

Για πρώτη φορά η Κίνα αναγνωρίζει δημόσια το μέγεθος του κινδύνου από το Έιτζ

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Έιτς, ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δρομολογούν πρόγραμμα χορήγησης φαρμάκων κατά του ιού HIV σε 3 εκατομμύρια ασθενείς από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Το κόστος αυτής της καμπάνιας θα ανέλθει σε 5,5 δισ. δολάρια και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Τα φάρμακα επιτρέπουν στους φορείς του ιού HIV να ζουν φυσιολογική ζωή, ενώ καθυστερούν εντυπωσιακά την εκδήλωση της νόσου.

Η θεραπεία είναι διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά λόγω του υψηλού κόστους είναι ακόμα απαγορευτική για τις φτωχότερες χώρες.

Η ανακοίνωση του προγράμματος σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή τακτικής στον αγώνα κατά του Έιτζ.

Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι η χορήγηση των φαρμάκων στους πάσχοντες στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν ήταν ρεαλιστική επιλογή, εξ αιτίας του υψηλού κόστους.

Η εμφάνιση φθηνών αντιγράφων των φαρμάκων, που είχαν κατασκευάσει οι μεγαλες φαρμακοβιομηχανίες, άλλαξε τα δεδομένα.

Ο Τζακ Τσόου, αναπληρωτης γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τόνισε ότι η παροχή των φαρμάκων αυτών στις αναπτυσσόμενες χώρες συνιστά ηθική υποχρέωση και αναγκαία προϋπόθεση για τη διάσωση των κοινωνιών και οικονομιών των χωρών αυτών.

Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τη νόσο 42 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν 30 εκατομμύρια πάσχοντες ζουν στην υποσαχάρεια Αφρική και μόλις 400 χιλιάδες ασθενείς σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή ως και 20 χρόνια.

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα

Σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Λι Γιονγκ Γουκ, είπε ότι η πρόληψη και η θεραπεία της νόσου ίσως είναι η πιο δύσκολη και πιο επείγουσα αποστολή με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη ο κόσμος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, χαρακτήρισε κολοσσιαία την κλίμακα και την καταστροφή που προκαλεί το Έιτζ και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί για την αντιμετώπισή του.

Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Χίλαρι Μπεν, ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της βρετανικής εισφοράς στην UNAIDS, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της νόσου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, επισκέφθηκε νοσοκομείο με ασθενείς του AIDS, προτρέποντάς τους να πολεμήσουν τη νόσο.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια επίσκεψη πολιτικού ηγέτη και για την πρώτη φορά που η ύπαρξη του Έιτζ φαίνεται να αναγνωρίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο από την κινεζική κυβέρνηση.

Μεγάλη συναυλία στη Ν. Αφρική

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο μεγάλη συναυλία στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40.000 θεατές και μεταδόθηκε απευθείας από τις τηλεοράσεις δεκάδων χωρών.

Στη συναυλία, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νέλσον Μαντέλα, συμμετείχαν αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι U2, ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Μπάμπα Μαλ, ο Γιουσού Ν' Ντουρ, η Μπιγιανσέ και άλλοι.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και οκτώ χιλιάδες πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 10:45 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις στο Ιράκ
 

Κατεστραμμένο από αμερικανικά πυρά αυτοκίνητο στη Σαμάρα

Τουλάχιστον 46 Ιρακινοί αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων, μετά το πιο αιματηρό Σαββατοκύριακο των τελευταίων επτά μηνών της κατοχής, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν επτά Ισπανοί πράκτορες, δύο Ιάπωνες διπλωμάτες, δύο Κορεάτες εκπρόσωποι εταιρειών, δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Κολομβιανός.

Γιατρός του νοσοκομείου της Σαμάρα, στην περιοχή της οποίας διεξήχθησαν οι επιχειρήσεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σκοτώθηκαν και 8 άμαχοι, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί.

Δεν έχει διευκρινισθεί μέχρι στιγμής αν στον αριθμό των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και δύο προσκυνητές, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά που δέχτηκε το αυτοκίνητο που επέβαιναν.

Ο ίδιος γιατρός δήλωσε στο πρακτορείο ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 60 τραυματίες, οι οποίοι δέχτηκαν αμερικανικά πυρά.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής μονάδας που διεξήγαγε τις επιχειρήσεις στη Σαμάρα, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις ήταν οι σφοδρότερες μέχρι τώρα.

Στη Σαμάρα, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν στα μέσα Νοεμβρίου δύο σπίτια του Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, πρών αντιπροέδρου του Ιράκ, ο οποίος θεωρείται από τις δυνάμεις κατοχής υπεύθυνος για την οργάνωση επιθέσεων εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

Aντιδράσεις σε Τόκιο και Σεούλ

Στο Τόκιο ο πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, υπογράμμισε για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να «αντιμετωπίσει την τρομοκρατία» και να «συμβάλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ».

Οι δράστες της δολοφονίας των δύο διπλωματών επιδιώκουν να αποτρέψουν την αναδιοργάνωση της χώρας, είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Στη Σεούλ συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρο Μοο Χιούν, για να εξετάσει την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ, η οποία δεν επηρεασθεί από το θάνατο των δύο Κορεατών, δήλωσε μετά τις διαβουλεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Γοον Γιουγκ Κουάν.

Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Ιράκ

Το Ιράκ θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC),
δήλωσε στη Βαγδάτη εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

Σε συνεδρίαση του ΟΠΕΚ θα συμμετάσχει το Ιράκ

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βιένη θα λάβει μέρος ο αρμόδιος υπουργός, Ιμπραίμ Μπαχρόλ Ολούμ.

Στη συνάντηση της Βιένης θα εξετασθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και τιμών και των ποσοστώσεων παραγωγής για κάθε χώρα.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 10:37 ('Ωρα Λονδίνου)
Ντίσνεϊ χωρίς ...Ντίσνεϊ
 

Σκληρή κριτική στον επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Άισνερ (μ), ασκεί ο Ροϊ Ντίσνεϊ (α)

Σε αποχώρηση από τη θέση του υποδιευθυντή της Ντίσνεϊ, υποχρεώθηκε ο 73χρονος Ροϊ Ντίσνεϊ, ανεψιός του ιδρυτή της εταιρίας Γουάλτ Ντίσνεϊ.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας , στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων η Ντίσνεϊλαντ και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας εκπρόσωπος από την οικογένεια του θρυλικού ιδρυτή της.

Η απομάκρυνση του Ρόϊ Ντίσνεϊ είναι η τελευταία πράξη σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της εταιρείας, Μάικλ Άισνερ, τον οποίο ο ίδιος είχε φέρει στην Ντίσνεϊ το 1984, όταν είχε δρομολογήσει δομικές αλλαγές στην εταιρεία.

Η παραγωγή DVD είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους της Ντίσνεϊ

Σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο κ. Ντίσνεϊ ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο διοίκησης του κ. ¨Αισνερ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι εκείνος, και όχι ο ίδιος, «έπρεπε να πάρει το καπέλο του» και τον καθιστά υπεύθυνο για την κακή οικονομική κατάσταση της Ντίσνεϊλαντ και την κρίση στο δίκτυο ABC.

Ο κ. Ντίσνεϊ επιρρίπτει στον κ. Άισνερ «απληστία» και επιδίωξη να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις Ντίσνεϊ.

Τα κέρδη της Ντίσνεϊ παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μείωση, σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της εταιρείας, αναμένεται να αυξηθούν στο οικονομικό έτος που άρχισε.


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2003 21:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Κιότο προβληματίζει τη Μόσχα
 

Καθοριστικής σημασίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο η στάση της Ρωσίας

H Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών χλωροφθορανθράκων, των αερίων που πιστευεται ότι συμβάλλουν στην σημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μελετά το θέμα και «τα δύσκολα προβλήματα με τα οποία συνδέεται», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη για το κλίμα.

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Κιότο, ο ρόλος της Ρωσίας για την εφαρμογή της στην πράξη είναι αποφασιστικής σημασίας, λόγω του μόνο με την αποδοχή από πλευράς Μόσχας του Πρωτοκόλλου του Κυότο, μπορεί αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.

Πιέσεις

Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα στοχεύει στην εξασφάλιση διαβεβαιώσεων, ότι οι ξένοι επενδυτές στη Ρωσία θα στηρίξουν προγράμματα «καθαρής» τεχνολογίας, προκειμένου να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οικολογικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ρωσίας να αποδεχθεί τη συμφωνία ώστε, μετά έξη χρόνια από την σύναψή της να γίνει δυνατή η εφαρμογή της.

Σε επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, καλεί τον Ρώσο ομόλογό του να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπογραμμίζοντας πως από αυτό εξαρτάται το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Η κύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Ρωσία θα έδινε στις σχέσεις των δύο πλευρών «μεγαλύτερη νομιμοποίηση» στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επεσήμανε ο κ. Σιράκ.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 07:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Διάσκεψη για το περιβάλλον
 

Για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο απαιτείται η επικύρωση από τις χώρες που ευθύνονται για το 55% των ρύπων

Περιβαλλοντολόγοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 180 χώρες συναντώνται σήμερα στο Μιλάνο, όπου εγκαινιάζεται η ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματολογικές Αλλαγές.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κυότο που υιοθετήθηκε το 1997 και αφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στη Γη.

Το πρωτόκολλο υιοθετήθηκε ώστε να θέσει περιορισμούς στην εκπομπή των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο.

Ωστόσο, η άρνηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας να το επικυρώσουν έχει καθυστερήσει την εφαρμογή του.

Προϋπόθεση ώστε να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο είναι να επικυρωθεί από χώρες που συνολικά εκπέμπουν το 55% των επικίνδυνων ρύπων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, η Ρωσία αποτελεί το στόχο των περιβαλλοντολόγων, ο πρόεδρος Πούτιν, όμως, έχει αφήσει να εννοηθεί με πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν είναι πιθανό να επικυρώσει, τουλάχιστον σύντομα, το πρωτόκολλο.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 08:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Ευρωπαϊκή άμυνα και ΝΑΤΟ
 

Παρών στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός, Ντόναλντ Ράμσφελντ

Το ρόλο του ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων και κυρίως των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινή αμυντική πολιτική, εξετάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στη συνάντηση παρευρίσκεται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, την ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μονοπωλήσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το θέμα της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής άμυνας, ο περίφημος ευρωστρατός.

Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει ότι πρώτιστο μέλημα του κ. Ράμσφελντ θα είναι να εξασφαλίσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων ότι η κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα στοχεύει στην αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.

Άλλα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών είναι η μείωση του αριθμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που παραμένουν στη Βοσνία και το μέλλον των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η συνάντηση των Βρυξελλών είναι η τελευταία πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι 19 χώρες μέλη θα υποδεχθούν επισήμως παλαιές κομμουνιστικές χώρες ως νέα μέλη της Συμμαχίας.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 08:01 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνεργασία κατά της τρομοκρατίας
 

Ένας από τους συλληφθέντες που κατηγορείται για μία από τις επιθέσεις σε συναγωγή της Κωνσταντινούπολης

Οι αρχές στη Συρία αποφάσισαν να παραδώσουν στην Τουρκία 22 άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο.

Ο απολογισμός των επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν 50 και πλέον νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Ένα ανδρόγυνο που περιλαμβάνεται μεταξύ των υπόπτων που παρέδωσαν οι συριακές αρχές φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις τουρκικές διωκτικές αρχές.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση προσδιόρισε τα στοιχεία ταυτότητας του ανθρώπου που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας στα κεντρικά γραφεία της βρετανικής τράπεζας HSBC.

Ο Ιλίας Κουντσάκ, Τούρκος υπήκοος, ηλικίας 40 με 50 ετών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης είναι το πρόσωπο που οδήγησε το φορτηγό με τα εκρηκτικά εναντίον του κτιρίου της HSBC.

Είναι ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας τα στοιχεία του οποίου προσδιορίζονται από τις αρχές. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο που προέρχονται από την Μπινγκόλ στη Νοτιοανατολική Τουρκία, μία πόλη που θεωρείται άνδρο παραστρατιωτικών δραστηριοτήτων, ο Κουντσάκ καταγόταν από την Άγκυρα.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 07:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες και συλλήψεις στη Μέση Ανατολή
 

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις αδιάλλακτος παραμένει ο Αριέλ Σαρόν

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια της πόλης Ραμάλα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, συλλαμβάνοντας δεκάδες υπόπτους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη επιβαίνοντες σε δεκάδες οχήματα, ενώ από μια περιοχή της Ραμάλα ακούγονταν εκρήξεις και πυροβολισμοί.

Ισραηλινή στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι η επιχείρηση αφορούσε στον εντοπισμό υπόπτων Παλαιστινίων μαχητών που είτε σχεδίασαν είτε εκτέλεσαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Χααρέτζ αναφέρει ότι ο στρατός και η αστυνομία ανακάλυψαν ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Συνομιλίες για το Μεσανατολικό

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στα πλαίσια των προσπαθειών για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.

Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν γίνει γνωστές, ανταποκριτής όμως του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι δεν αναμενόταν οι συνομιλίες να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Νωρίτερα ο κ. Μπερνς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ.

Ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται «ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο θέμα των εβραϊκών οικισμών που θεωρούνται παράνομοι.

Ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε το Ισράηλ αφού πρώτα είχε συνομιλίες στην Ιορδανία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Άχμεντ Κουρέια.

Ο κ. Κουρέια ζήτησε από τις ΗΠΑ να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και είπε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να σεβασθούν τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 07:13 ('Ωρα Λονδίνου)
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
 

Χιλιάδες παιδιά προσβάλλονται από τη νόσο στις φτωχές χώρες της Αφρικής

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ο ΟΗΕ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δρομολογούν πρόγραμμα χορήγησης φαρμάκων κατά του ιού HIV σε 3 εκατομμύρια ασθενείς από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Το κόστος αυτής της καμπάνιας θα ανέλθει σε 5,5 δισ. δολάρια και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Το φαρμακευτικό κοκτέιλ κατά του ρετροϊού HIV επιτρέπει στους φορείς του να ζουν φυσιολογική ζωή, ενώ καθυστερούν εντυπωσιακά την εκδήλωση της νόσου.

Η θεραπεία είναι διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά λόγω του υψηλού κόστους είναι ακόμα απαγορευτική για τις φτωχότερες χώρες.

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα

Σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Λι Γιονγκ Γουκ, είπε ότι η πρόληψη και η θεραπεία της νόσου ίσως είναι η πιο δύσκολη και πιο επείγουσα αποστολή με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη ο κόσμος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, χαρακτήρισε κολοσσιαία την κλίμακα και την καταστροφή του AIDS και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί για την αντιμετώπισή του.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, επισκέφθηκε νοσοκομείο με ασθενείς του AIDS, προτρέποντάς τους να πολεμήσουν τη νόσο.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια επίσκεψη πολιτικού ηγέτη και για την πρώτη φορά που η ύπαρξη του AIDS φαίνεται να αναγνωρίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο από την κινεζική κυβέρνηση.

Μεγάλη συναυλία στη Ν. Αφρική

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο μεγάλη συναυλία στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 40.000 θεατές και μεταδόθηκε απευθείας από τις τηλεοράσεις δεκάδων χωρών.

Στη συναυλία, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νέλσον Μαντέλα, συμμετείχαν αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι U2, ο Πίτερ Γκάμπριελ, ο Μπάμπα Μαλ, ο Γιουσού Ν' Ντουρ, η Μπιγιανσέ και άλλοι.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και οκτώ χιλιάδες πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που συνδέονται με το AIDS.


Δευτέρα 01 Δεκεμβρίου 2003 - 06:51 ('Ωρα Λονδίνου)
Ιράκ: Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
 

Oι επιδρομές έχουν αποτελέσματα υποστηρίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις

Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 46 Ιρακινούς και συνέλαβαν άλλους οκτώ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ομάδες που αντιστέκονται στις δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν να στήσουν ενέδρες σε αμερικανικές φάλαγγες στην πόλη Σαμάρα στο κεντρικό Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ένας πολίτης τραυματίσθηκαν στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες.

Νέκροι ξένοι άμαχοι

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά από επιθέσεις των Ιρακινών εναντίον αμάχων.

Δύο Νοτιοκορεάτες - οι οποίοι πιστεύεται ότι εργάζονταν ως ηλεκτρολόγοι για λογαριασμό αμερικανικής εταιρείας- πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Τικρίτ.

Δύο άλλοι Νοτιοκορεάτες τραυματίσθηκαν στην επίθεση αυτή.

Επίσης έγινε γνωστό ότι ένας Κολομβιανός εργολάβος σκοτώθηκε το Σάββατο σε επίθεση εναντίον φάλαγγας κοντά στη Βαγδάτη.

Προηγουμένως επτά Ισπανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και δύο Ιάπωνες διπλωμάτες είχαν σκοτωθεί σε χωριστές επιθέσεις.

Αντίδραση Νοτίου Κορέας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Γουν Γιουνγκ Κουάν, δήλωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει την υπόσχεσή της να στείλει περισσότερους στρατιώτες στο Ιράκ, παρά την επίθεση εναντίον συμπατριωτών του στην Τικρίτ.

Όπως είπε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, η Σεούλ δε θα υποχωρήσει μπροστά στη βία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρο Μου Χιουν, καταδίκασε τις επιθέσεις ως μη ανεκτές και απάνθρωπες.


Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2003 - 20:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Διαδηλώσεις στο Κισινάου
 

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Βαρόνιν

Χθες περίπου 10.000 άνθρωποι συμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στο Κισινάου, πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Η διαδήλωση εστρέφετο κατά της ρωσικής πολιτικής στην περιοχή που επιδιώκει να ενισχύσει τις εξουσίες που ήδη διαθέτει η αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας.

Οι προτάσεις της Ρωσίας για την ενίσχυση της αυτονομίας στην αποσχισθείσα Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας εντάσσονται στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή.

Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της απορρίπτοντας το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής στα όρια της Μολδαβίας. Η μειοψηφία των 153.000 Γκαγκαούζων συνεχίζει να ελπίζει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί .

Με συνθήματα όπως "Κάτω η Δικτατορία" και "Κάτω οι Κομμουνιστές", οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν απ' όλη τη χώρα στην πρωτεύουσα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας για την περιοχή της Υπερδνειστερίας, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στο Κισινάου.

Η διαδήλωση στόχο είχε η περιοχή αυτή να διατηρήσει την ανεξαρτησία της έναντι της Μόσχας εφόσον οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι απώτερος στόχος του Κρεμλίνου είναι να μετατραπεί η Υπερδνειστερία σε ομόσπονδη περιοχή και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ρωσίας στη Μολδαβία, επισημαίνει η Έλεν Φόουκς του BBC.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης Πούτιν προβλέπουν τη δημιουργία μίας «προστατευτικής ζώνης» στην οποία θα μετακινηθεί δύναμη 2.000 Ρώσων στρατιωτών που ήδη βρίσκεται στην περιοχή. Η δύναμη αυτή αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι θα αποχωρούσε από την περιοχή στο τέλος του έτους.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.