Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-24

  1. ΗΠΑ: 400 δις για την άμυνα
  2. Αλλαγή σκυτάλης στην Κροατία
  3. Ήρεμη η επόμενη μέρα στη Γεωργία
  4. Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
  5. Ήρεμη η επόμενη μέρα στη Γεωργία
  6. Απαγόρευση λειτουργίας του Αλ Αραμπίγια
  7. Σε θετικό κλίμα η αγγλογαλλική σύνοδος
  8. Στοιχεία εναντίον Πινοτσέτ
  9. Αλλαγή σκυτάλης στην Κροατία
  10. Θάνατος για τον ελεύθερο σκοπευτή
  11. Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
  12. Συνομιλίες Μπλερ-Σιράκ στο Λονδίνο
  13. Στοιχεία εναντίον Πινοτσέτ
  14. Ήρεμη η επόμενη μέρα στη Γεωργία
  15. Σκληρή στάση για καθαρό στίβο
  16. Προαναγγελία πρωτοβουλιών από τον Σαρόν
  17. Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
  18. Συνομιλίες Μπλερ-Σιράκ στο Λονδίνο
  19. Πανηγυρισμοί στη Τυφλίδα
  20. Προαναγγελία πρωτοβουλιών από τον Σαρόν
  21. Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
  22. Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
  23. Συνομιλίες Μπλερ-Σιράκ στο Λονδίνο
  24. Αλλαγή σκυτάλης στην Κροατία
  25. Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
  26. Πανηγυρισμοί στη Τυφλίδα
  27. Πύρινη κόλαση στη Μόσχα

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 23:41 ('Ωρα Λονδίνου)
ΗΠΑ: 400 δις για την άμυνα
 

Στο Ιράκ οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται καθημερινά επιθέσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, υπέγραψε αμυντικό προϋπολογισμό που προβλέπει δαπάνες που υπερβαίνουν, για πρώτη φορά μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τα 400 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει ένα μεγάλο και ιστορικό έργο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός προβλέπει και αύξηση 4,15% στις αμοιβές του προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και την αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση έρευνας για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων.

Στην τελετή που έγινε στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εχθρούς που εκτιμούν την πρόοδο με μέτρο το χάος, τον φόβο και τον θάνατο.

Τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 401 δισεκατομμυρίων 300 εκατομμυρίων δολλαρίων είχε εγκρίνει το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου.

«Θα πράξουμε ότι χρειάζεται για να παραμείνει το έθνος μας ισχυρό, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του αμερικανικού λαού» είπε ο κ.Μπους.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεντάγωνο, Νικ Τσάιλντς, επισημαίνει ότι παρά τον αποφασιστικό τόνο που χαρακτήριζε τον λόγο του κ.Μπους και τα τεράστια κονδύλια που αφιερώνονται στην άμυνα, στο Πεντάγωνο έχουν ήδη αρχίσει τα ερωτήματα για το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όντως κερδίζουν τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός προβλέπει:

•πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολλάρια για το βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα.

•κονδύλια για πυρηνικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά υπόγειων καταφύγιων ή κατά όπλων μαζικής καταστροφής.

•12 δισεκατομμύρια δολλάρια για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

•Κονδύλια για να αγοράσει η αεροπορία 100 Μπόινγκ αεροσκάφη ανεφοδιασμού.

•Την ανανέωση του μηνιαίου επιδόματος «άμεσου κινδύνου», ύψους 250 δολλαρίων για τους στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 20:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή σκυτάλης στην Κροατία
 

Σημαντικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κροατίας οι εκλογές

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο θριαμβευτής των βουλευτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στην Κροατία.

Μετά την καταμέτρηση περισσοτέρων από το 90% των ψηφοδελτίων, το εθνικιστικό κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) κερδίζει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, επικρατώντας του κυβερνώντος κόμματος των σοσιαλδημοκρατών.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβιτσα Ράτσαν, παραδέχθηκε την ήττα της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού και συνεχάρη τη Κροατική Δημοκρατική Ένωση.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση είναι το κόμμα που ίδρυσε ο εκλιπών πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος ηγήθηκε της Κροατίας στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του 1990.

Ο νυν ηγέτης της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Ίβο Σαναντέρ είπε ότι το κόμμα του έχει εγκαταλείψει τις πιο σκληροπυρηνικές εθνικιστικές του πολιτικές.

Ο κ. Σαναντέρ είπε ότι το κόμμα του έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και ότι η ψήφος των Κροατών είναι μια καθαρή ένδειξη ότι επιζητούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως ανταποκριτές μεταδίδουν ότι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ίσως απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν για τέταρτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα της προσέγγισης της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 21:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Ήρεμη η επόμενη μέρα στη Γεωργία
 

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας

O απερχόμενος πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ευχαρίστησε ωστόσο τη Γερμανία που προθυμοποιήθηκε να τον φιλοξενήσει, μετά την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα.

Ελεύθερες εκλογές

Η πρόεδρος της Βουλής, Νίνο Μπουρτζανάτζε, που ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής προέδρου, υποσχέθηκε τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών εντός 45 ημερών.

Παράλληλα ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την υποστήριξη που προσέφερε στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του Γεωργιανού προέδρου.

Πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τυφλίδας θα παραμείνει αναλλοίωτη, με σαφή προσανατολισμό προς την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα έθεσε ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του κ.Σεβαντνάτζε που ξέσπασαν μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η νέα ηγεσία της Γεωργίας ζήτησε την Δευτέρα από τον υπουργό Εσωτερικών, Κόμπα Ναρτσεμασβίλι, να παραιτηθεί.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις συνθήκες παραίτησης του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα διαδοχικών λαθών.

Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η χθεσινή απόφαση του απερχόμενου Γεωργιανού προέδρου ελήφθη υπό το καθεστώς πίεσης και απειλής για τη χρήση βίας.

Πρόσθεσε ότι όσοι οργάνωσαν και ενθάρρυναν τις χθεσινές ενέργειες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του λαού της Γεωργίας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους νέους ηγέτες της χώρας, που θεωρείται ότι είχαν την αμερικανική υποστήριξη, να αποκαταστήσουν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν με την προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας.

Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στην υπηρεσιακή πρόεδρο για να της παράσχει την προσωπική του στήριξη.

Την παραίτηση Σεβαρντνάτζε χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση.

Το χρονικό της πτώσης

Η χθεσινή παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, επιδοκιμασίες και χορούς από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε δέχθηκε τελικά να αποχωρήσει από το αξίωμά του μετά τη βίαιη αποπομπή του από το Κοινοβούλιο το Σαββάτο, από πλήθη διαδηλωτών που κατέλαβαν το κτίριο.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.

Η εξέγερση εναντίον του άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές ως εκλογές βίας και νοθείας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
 

H φωτιά ξέσπασε στους κοιτώνες της πανεπιστημιούπολης

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 36 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περίπου 170 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε φοιτητική εστία της Μόσχας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και επεκτάθηκε σε 4 ορόφους του κοιτώνα του πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα.

Πολλά από τα θύματα σκοτώθηκαν όταν πήδηξαν από τα παράθυρα του πενταόροφου κτιρίου ενώ άλλα πέθαναν στον ύπνο τους από δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

Η πλειοψηφία των νεκρών φοιτητών πιστεύεται ότι ήταν από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, κυρίως από την Κίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι τραυματίσθηκαν 34 και 17 αγνοούνται.

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο όπου διέμεναν τρεις Νιγηριανές. Στην πτέρυγα έμεναν 272 σπουδαστές.

Αρκετοί φοιτητές που σώθηκαν είπαν ότι μια από τις εξόδους κινδύνου ήταν κλειδωμένη.

Από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, το 1991, δεν γίνονται έργα συντήρησης στο πανεπιστήμιο και τα κτίριά του είναι σε κακή κατάσταση.

Η εν λόγω φοιτητική εστία φιλοξενεί αλλοδαπούς φοιτητές που μόλις έχουν φθάσει στη Μόσχα και περνούν από ιατρικές εξετάσεις πριν αρχίσουν τις σπουδές τους.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 12:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ήρεμη η επόμενη μέρα στη Γεωργία
 

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας

O απερχόμενος πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ευχαρίστησε ωστόσο τη Γερμανία που προθυμοποιήθηκε να τον φιλοξενήσει, μετά την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα.

Ελεύθερες εκλογές

Η πρόεδρος της Βουλής, Νίνο Μπουρτζανάτζε, που ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής προέδρου, υποσχέθηκε τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών εντός 45 ημερών.

Παράλληλα ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την υποστήριξη που προσέφερε στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του Γεωργιανού προέδρου.

Πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τυφλίδας θα παραμείνει αναλλοίωτη, με σαφή προσανατολισμό προς την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα έθεσε ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος πρωτοστάτησε στα χθεσινά γεγονότα.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις συνθήκες παραίτησης του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα διαδοχικών λαθών.

Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η χθεσινή απόφαση του απερχόμενου Γεωργιανού προέδρου ελήφθη υπό το καθεστώς πίεσης και απειλής για τη χρήση βίας.

Πρόσθεσε ότι όσοι οργάνωσαν και ενθάρρυναν τις χθεσινές ενέργειες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του λαού της Γεωργίας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους νέους ηγέτες της χώρας, που θεωρείται ότι είχαν την αμερικανική υποστήριξη, να αποκαταστήσουν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν με την προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας.

Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στην υπηρεσιακή πρόεδρο για να της παράσχει την προσωπική του στήριξη.

Την παραίτηση Σεβαρντνάτζε χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση.

Το χρονικό της πτώσης

Η χθεσινή παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, επιδοκιμασίες και χορούς από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε δέχθηκε τελικά να αποχωρήσει από το αξίωμά του μετά τη βίαιη αποπομπή του από το Κοινοβούλιο το Σαββάτο, από πλήθη διαδηλωτών που κατέλαβαν το κτίριο.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.

Η εξέγερση εναντίον του άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές ως εκλογές βίας και νοθείας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 14:33 ('Ωρα Λονδίνου)
Απαγόρευση λειτουργίας του Αλ Αραμπίγια
 

Tα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα έχουν κατά καιρούς δεχθεί τα επικριτικά σχόλια των ΗΠΑ

Το διορισμένο από την Ουάσινγκτον Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι εξέδωσε απαγόρευση λειτουργίας στο Ιράκ του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη μετάδοση από το σταθμό ηχητικού μηνύματος, το οποίο φέρεται να ανήκει στον έκπτωτο Ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσεϊν.

Το μήνυμα καλούσε σε επιθέσεις εναντίον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του μεταβατικού Συμβουλίου, ο Κούρδος ηγέτης, Τζαλάλ Ταλαμπανί, είπε ότι θα απαγορευτεί η λειτουργία του Αλ Αραμπίγια για μια χρονική περίοδο, επειδή μετέδωσε «μία πρόσκληση για δολοφονία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ταινία που μεταδόθηκε από το αραβικό κανάλι ήταν το ένατο ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεϊν, μετά την ανατροπή του από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο κ. Ταλαμπανί πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του καναλιού στην ιρακινή δικαιοσύνη.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 16:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε θετικό κλίμα η αγγλογαλλική σύνοδος
 

Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν κρίση με τον πόλεμο στο Ιράκ

Οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν στην ανάγκη καταπολέμησης της «απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας», όπως δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

Οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού έγιναν μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησής του με το Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, στο πλαίσιο της διμερούς συνόδου κορυφής που διεξήχθη στο Λονδίνο.

Ο κ. Μπλερ τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας, με τρόπο πλήρως συμβατό με τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Σιράκ είπε ότι οι απόψεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για ένα νέο αμυντικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβιβάζονται με τη συμμετοχή της κοινότητας στο ΝΑΤΟ.

Η προσήλωση της Βρετανίας στην προοπτική της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας ήταν ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Ιράκ

Η σύνοδος είχε επίσης ως στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, μετά τις διαφωνίες σχετικά με την ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού σχετικά με το Ιράκ, τόνισε ωστόσο τις ταυτόσημες απόψεις σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως τη Μέση Ανατολή.

Στο θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό, ο κ. Σιράκ συμφώνησε ότι η νέα αμερικανική πολιτική κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι η πολιτική αυτή είναι αργή, ατελής και ανεπαρκής, καθώς και ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι όσο ξεκάθαρος θα όφειλε.

Ο Ζακ Σιράκ, εξάλλου, προσκάλεσε τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον κ. Μπλερ στη Γαλλία τον ερχόμενο Ιούνιο, για τους εορτασμούς της 60ής επετείου από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 15:31 ('Ωρα Λονδίνου)
Στοιχεία εναντίον Πινοτσέτ
 

Επιβαρυντικά στοιχεία για το καθεστώς Πινοτσέτ σε έρευνα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσιεύει η Λα Νασιόν

H εφημερίδα Λα Νασιόν του Σαντιάγο γράφει ότι τουλάχιστον 400 πτώματα ατόμων που έχουν εξαφανιστεί την εποχή της δικτατορίας Πινοτσέτ μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα και πετάχθηκαν στο κενό πάνω από τη θάλασσα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί αποσπάσματα από τις καταθέσεις που έδωσαν 12 μηχανικοί ελικοπτέρων στον δικαστή Χουάν Γκουζμάν, ο οποίος διεξάγει έρευνες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των 17 ετών που τη Χιλή κυβερνούσε η χούντα του Αουγούστο Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Λα Νασιόν οι μηχανικοί παραδέχθηκαν ότι οι εν λόγω πτήσεις διενεργήθηκαν σε συνεννόηση με την μυστική αστυνομία του καθεστώτος, ΝΤΙΝΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πτώματα των αντικαθεστωτικών πριν πεταχθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, δένονταν με σύρμα και τοποθετούνταν σε σάκους με βάρη από σίδερο ώστε να βουλιάξουν.

Δικαστικές έρευνες

Δικηγόρος που εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό οικογενειών των αγνοουμένων δήλωσε ότι οι έρευνες σχετικά με την υπόθεση που αποκαλύπτει η εφημερίδα σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Ο Αντίλ Βέρκοβιτς πρόσθεσε ότι μετά το πέρας της έρευνας θα απαγγελθούν επίσημες κατηγορίες εναντίον κορυφαίων στελεχών του δικτατορικού καθεστώτος.

Μεταξύ αυτών, πάντα σύμφωνα με τον κ. Βέρκοβιτς, είναι πιθανό να βρίσκονται ο ίδιος ο στρατηγός Πινοτσέτ, καθώς και ο επικεφαλής της μυστικής του αστυνομίας, στρατηγός Μανουέλ Κοντρέρας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή σκυτάλης στην Κροατία
 

Σημαντικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κροατίας οι εκλογές

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο θριαμβευτής των χθεσινών γενικών εκλογών στην Κροατία.

Μετά την καταμέτρηση περισσοτέρων από το 90% των ψηφοδελτίων, το εθνικιστικό κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) κερδίζει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, επικρατώντας του κυβερνώντος κόμματος των σοσιαλδημοκρατών.

Το HDZ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας, Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος ηγήθηκε της Κροατίας κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.

Τη νίκη του κόμματος των εθνικιστών του Ίβο Σαναντέρ, παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών, Ίβιτσα Ράτσαν.

Ο κ. Σαναντέρ είπε ότι το κόμμα του έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και ότι η ψήφος των Κροατών είναι μια καθαρή ένδειξη ότι επιζητούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως ανταποκριτές μεταδίδουν ότι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ίσως απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν για τέταρτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα της προσέγγισης της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 16:52 ('Ωρα Λονδίνου)
Θάνατος για τον ελεύθερο σκοπευτή
 

Tην ποινή του θανάτου αντιμετωπίζει ο 42χρονος Τζον Άλεν Μοχάμεντ

Ο 42χρονος Αμερικανός υπήκοος Τζον Άλεν Μοχάμεντ, ο οποίος κρίθηκε την περασμένη εβδομάδα ένοχος από δικαστήριο των ΗΠΑ για τη δολοφονία ενός άνδρα στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Οκτώβριο, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή μετά από τη σχετική εισήγηση των ενόρκων.

Οι επτά άνδρες και οι πέντε γυναίκες που αποτελούν το σώμα των ενόρκων έκριναν ότι ο κατηγορούμενος βετεράνος Αμερικανός στρατιώτης είναι ο ελεύθερος σκοπευτής που είχε τρομοκρατήσει την αμερικανική πρωτεύουσα το περασμένο φθινόπωρο.

Μέσα σε περίοδο τριών εβδομάδων δέκα άτομα είχαν πέσει νεκρά από τα πυρά του αγνώστου δράστη.

Ο Μοχάμεντ κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της πολιτείας της Βιρτζίνια για τη δολοφονία ενός εκ των δέκα θυμάτων.

Ο 42χρονος άνδρας αναμένει την οριστική απόφαση του δικαστή σχετικά με την ποινή του, ενώ ο 18χρονος κατηγορούμενος ως συνεργός του, Λι Μάλβο, δικάζεται ξεχωριστά.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 14:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
 

H φωτιά ξέσπασε στους κοιτώνες της πανεπιστημιούπολης

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 32 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περίπου 140 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε φοιτητική εστία της Μόσχας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και επεκτάθηκε σε 4 ορόφους του κοιτώνα του πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα.

Η πλειοψηφία των νεκρών φοιτητών πιστεύεται ότι ήταν από αφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο όπου διέμεναν τρεις Νιγηριανές.

Από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, το 1991, δεν γίνονται έργα συντήρησης στο πανεπιστήμιο και τα κτίριά του είναι σε κακή κατάσταση.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 12:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Μπλερ-Σιράκ στο Λονδίνο
 

Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν κρίση με τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, έγινε επισήμως δεκτός στο Λονδίνο από το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, με τον οποίο έχει διμερείς επαφές κορυφής.

Επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών θα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίες διαταράχτηκαν λόγω της ένοπλης επέμβασης στο Ιράκ και της στενής σχέσης του Λονδίνου με την Ουάσινγκτον.

Επίσης, ο κ.Σιράκ θα διερευνήσει τις βρετανικές προθέσεις σχετικά με τις γαλλικές προτάσεις για τη δημιουργία ενός κέντρου ενιαίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο από το ΝΑΤΟ.

Oι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την πρόοδο του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Στη διμερή σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζακ Στρο και Ντομινίκ ντε Βιλπέν.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 13:10 ('Ωρα Λονδίνου)
Στοιχεία εναντίον Πινοτσέτ
 

Επιβαρυντικά στοιχεία για το καθεστώς Πινοτσέτ σε έρευνα γι απαραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσιέυει η Λα Νασιόν

H εφημερίδα Λα Νασιόν του Σαντιάγο γράφει ότι τουλάχιστον 400 πτώματα ατόμων που έχουν εξαφανιστεί την εποχή της δικτατορίας Πινοτσέτ μεταφέρονταν με στρατιωτικά ελικόπτερα και πετάγονταν στο κενό πάνω από τη θάλασσα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί αποσπάσματα από τις καταθέσεις που έδωσαν 12 μηχανικοί ελικοπτέρων στον δικαστή Χουάν Γκουζμάν, ο οποίος διεξάγει έρευνες για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των 17 ετών που τη Χιλή κυβερνούσε η χούντα του Αουγούστο Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Λα Νασιόν οι μηχανικοί παραδέχθηκαν ότι οι εν λόγω πτήσεις διενεργήθηκαν σε συνεννόηση με την μυστική αστυνομία του καθεστώτος, ΝΤΙΝΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πτώματα των αντικαθεστωτικών πριν πεταχθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, δένονταν με σύρμα και τοποθετούνταν σε σάκους με βάρη από σίδερο ώστε να βουλιάξουν.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 12:42 ('Ωρα Λονδίνου)
Ήρεμη η επόμενη μέρα στη Γεωργία
 

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας

Η πρόεδρος της Βουλής, Νίνο Μπουρτζανάτζε, που ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής προέδρου, υποσχέθηκε τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών εντός 45 ημερών.

Παράλληλα ευχαρίστησε το στρατό της χώρας για την υποστήριξη που προσέφερε στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του Γεωργιανού προέδρου.

Πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τυφλίδας θα παραμείνει αναλλοίωτη, με σαφή προσανατολισμό προς την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα έθεσε ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος πρωτοστάτησε στα χθεσινά γεγονότα.

Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις συνθήκες παραίτησης του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα διαδοχικών λαθών.

Ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η χθεσινή απόφαση του απερχόμενου Γεωργιανού προέδρου ελήφθη υπό το καθεστώς πίεσης και απειλής για τη χρήση βίας.

Πρόσθεσε ότι όσοι οργάνωσαν και ενθάρρυναν τις χθεσινές ενέργειες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του λαού της Γεωργίας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους νέους ηγέτες της χώρας, που θεωρείται ότι είχαν την αμερικανική υποστήριξη, να αποκαταστήσουν τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν με την προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας.

Μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στην υπηρεσιακή πρόεδρο για να της παράσχει την προσωπική του στήριξη.

Την παραίτηση Σεβαρντνάτζε χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση.

Το χρονικό της πτώσης

Η χθεσινή παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, επιδοκιμασίες και χορούς από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε δέχθηκε τελικά να αποχωρήσει από το αξίωμά του μετά τη βίαιη αποπομπή του από το Κοινοβούλιο το Σαββάτο, από πλήθη διαδηλωτών που κατέλαβαν το κτίριο.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.

Η εξέγερση εναντίον του άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές ως εκλογές βίας και νοθείας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 13:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Σκληρή στάση για καθαρό στίβο
 

Πιο πρόσφατο περιστατικό χρήσης αναβολικών είναι αυτό του Βρετανού σπρίντερ, Ντουέιν Τσέιμπερς (α)

Κατά τη διάρκεια διήμερης σύσκεψης ανωτάτων στελεχών της Ομοσπονδίας στο Βερολίνο, αποφασίστηκε να επιβάλλονται ποινές διετούς έως και ισοβίου αποκλεισμού σε προπονητές, παράγοντες και αξιωματούχους εάν διαπιστωθεί ότι συνέδραμαν αθλητές στην χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η απόφαση ελήφθη μετά την ανακάλυψη ενός νέου αναβολικού σκευάσματος, του THG, που ανιχνεύθηκε σε δείγματα ούρων αθλητών οι οποίοι έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Παρισιού, τον περασμένο Αύγουστο.

Αθλητικός συντάκτης του BBC μεταδίδει ότι οι απαγορεύσεις αυτές έχουν θεσπιστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία εδώ και μερικά χρόνια, αλλά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρά από τον Μάρτιο, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Προαναγγελία πρωτοβουλιών από τον Σαρόν
 

Έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι σκέπτεται να λαβει μονομερώς μέτρα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο κ. Σαρόν δε διευκρίνισε τα βήματα που θα γίνουν, αλλά σημείωσε ότι αυτά θα διευκολύνουν τα πράγματα για το Ισραήλ και θα προστατεύσουν τα εθνικά του συμφέροντα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει συγκαταλέγεται και η εκκένωση ορισμένων από τους εβραϊκούς οικισμούς που έχουν οικοδομηθεί μέσα σε παλαιστινιακά εδάφη.

Aν και το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου αναφέρει ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν πλήρως διαμορφωθεί ακόμη.

Στο ίδιο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι το οποιοδήποτε σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στον κατάλληλο χρόνο.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του για να αναλάβει πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου που παρατηρείται στην ειρηνμευτική διαδικασία.

Παλαιστινιακή αντίδραση

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει ο Ισραηλινός ομόλογός του πρέπει να είναι σοβαρά και βιώσιμα και όχι απλώς ασκήσεις δημοσίων σχέσεων.

Παράλληλα επανέλαβε ότι θέλει να δει τον άμεσο τερματισμό της ανέγερσης του τείχους που κτίζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, καθώς και το πάγωμα κάθε διαδικασίας εποικισμού.

Ζήτησε δε και την άρση του διετούς κατ' οίκον περιορισμού του Παλαιστινίου προέδρου, Γιασέρ Αραφάτ.



Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 10:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
 

H φωτιά ξέσπασε στους κοιτώνες της πανεπιστημιούπολης

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 32 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περίπου 140 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε φοιτητική εστία της Μόσχας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και επεκτάθηκε σε 4 ορόφους του κοιτώνα του πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα.

Η πλειοψηφία των νεκρών φοιτητών πιστεύεται ότι ήταν από αφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο όπου διέμεναν τρεις Νιγηριανές.

Από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, το 1991, δεν γίνονται έργα συντήρησης στο πανεπιστήμιο και τα κτίριά του είναι σε κακή κατάσταση.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 09:56 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Μπλερ-Σιράκ στο Λονδίνο
 

Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν κρίση με τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Oι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το Ιράκ, τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας έχουν βελτιωθεί μετά από μια περίοδο ισχυρών αντιπαραθέσεων με αφορμή την ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζακ Στρο και Ντομινίκ ντε Βιλπέν.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 10:11 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανηγυρισμοί στη Τυφλίδα
 

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας

Η παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, επιδοκιμασίες και χορούς από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε δέχθηκε τελικά να αποχωρήσει από το αξίωμά του μετά τη βίαιη αποπομπή του από το Κοινοβούλιο το Σαββάτο, από πλήθη διαδηλωτών που κατέλαβαν το κτίριο.

Των κινητοποιήσεων ηγήθηκε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ηγέτης του «Εθνικού Κινήματος», του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος της Βουλής Νίνο Μπουρτζανάτζε, ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών σε δύο μήνες.


Η πρόεδρος της Βουλής Νίνο Μπουρτζανάτζε
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν με την προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας, μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στην ασκούσα χρέη προέδρου κυρία Νίνο Μπουρτζανάτζε για να της παράσχει την προσωπική του υποστήριξη.

Η αποχώρηση του κ. Σεβαρντνάτζε ανακοινώθηκε μετά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που ανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σεβαρντνάτζε βρίσκεται ακόμα στη Γεωργία, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στην κεφαλή των κινητοποιήσεων εναντίον του λένε ότι εγγυώνται την προσωπική του ασφάλεια.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.

Η εξέγερση εναντίον του άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές ως εκλογές βίας και νοθείας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 11:15 ('Ωρα Λονδίνου)
Προαναγγελία πρωτοβουλιών από τον Σαρόν
 

Έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας δηλώνει ο Αριέλ Σαρόν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι σκέπτεται να λαβει μονομερώς μέτρα για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο κ. Σαρόν δε διευκρίνισε τα βήματα που θα γίνουν, αλλά σημείωσε ότι αυτά θα διευκολύνουν τα πράγματα για το Ισραήλ και θα προστατεύσουν τα εθνικά του συμφέροντα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο κ. Σαρόν άφησε να εννοηθεί ότι ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει συγκαταλέγεται και η εκκένωση ορισμένων από τους εβραϊκούς οικισμούς που έχουν οικοδομηθεί μέσα σε παλαιστινιακά εδάφη.

Aν και το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου αναφέρει ότι οι θέσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν πλήρως διαμορφωθεί ακόμη.

Στο ίδιο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι το οποιοδήποτε σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στον κατάλληλο χρόνο.

Ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ μεταδίδει ότι ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του για να αναλάβει πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου που παρατηρείται στην ειρηνμευτική διαδικασία.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει ο Ισραηλινός ομόλογός του πρέπει να είναι βιώσιμα και όχι απλώς ασκήσεις δημοσίων σχέσεων.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 10:23 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
 

H φωτιά ξέσπασε στους κοιτώνες

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 32 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περίπου 140 τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε φοιτητική εστία της Μόσχας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και επεκτάθηκε σε 4 ορόφους του κοιτώνα του πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα.

Η πλειοψηφία των νεκρών φοιτητών πιστεύεται ότι ήταν από άφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο όπου διέμεναν τρεις Νιγηριανές.

Από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, το 1991, δεν γίνονται έργα συντήρησης στο πανεπιστήμιο και τα κτίριά του είναι σε κακή κατάσταση.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 08:29 ('Ωρα Λονδίνου)
Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
 

Οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους συμμετείχαν σε επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Μπαγκράμ, βόρεια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι γίνονται έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν το συμβάν.

Τα θύματα συμμετείχαν σε επιχείρηση ενάντια σε μαχητές Ταλεμπάν και άλλους αντικυβερνητικούς αντάρτες στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σε χωριστό επεισόδιο δύο στρατιώτες τραυματίσθηκαν σε άλλη περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν όταν κοντά στο όχημά τους εξερράγη βομβιστικός μηχανισμός.

Στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ σταθμεύουν 11.600 στρατιώτες.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 08:12 ('Ωρα Λονδίνου)
Συνομιλίες Μπλερ-Σιράκ στο Λονδίνο
 

Οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν κρίση με τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

Oι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το Ιράκ, τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο καθώς οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας έχουν βελτιωθεί μετά από μια περίοδο ισχυρών αντιπαραθέσεων με αφορμή την ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζακ Στρο και Ντομινίκ ντε Βιλπέν.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 08:20 ('Ωρα Λονδίνου)
Αλλαγή σκυτάλης στην Κροατία
 

Σημαντικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της Κροατίας οι εκλογές

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κροατία, οι εθνικιστές της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο κόμμα του εκλιπόντος προέδρου Φράνιο Τούτζμαν, φαίνεται να αποσπoύν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή λέει η Κροατική Δημοκρατική Ένωση και δύο μικρότερα συνεργαζόμενα κόμματα προβλέπεται να καταλάβουν τις μισές από τις συνολικά 140 βουλευτικές έδρες.

Ο ηγέτης των εθνικιστών, Ίβο Σαναντέρ, δηλώνει σίγουρος για τη νίκη τους, αν και μέχρι στιγμής η κυβερνώσα κεντροαριστερή παράταξη των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ράτσαν, δεν έχει αποδεχθεί την ήττα της.

Ο κ. Σαναντέρ είπε ότι το κόμμα του έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και είναι έτοιμο να εναγκαλισθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, στόχο για τον οποίο εργάστηκε η νυν κυβέρνηση.

Πάντως ανταποκριτές μεταδίδουν ότι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ίσως απαιτηθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών που έγιναν για τέταρτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα της προσέγγισης της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 07:57 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
 

H φωτιά ξέσπασε στους κοιτώνες

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 32 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περίπου 140 τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε φοιτητική εστία της Μόσχας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και επεκτάθηκε σε 4 ορόφους του κοιτώνα του πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα.

Η πλειοψηφία των νεκρών φοιτητών πιστεύεται ότι ήταν από άφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο όπου διέμεναν τρεις Νιγηριανές.

Από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, το 1991, δεν γίνονται έργα συντήρησης στο πανεπιστήμιο και τα κτίριά του είναι σε κακή κατάσταση.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 05:26 ('Ωρα Λονδίνου)
Πανηγυρισμοί στη Τυφλίδα
 

Η «βελούδινη» επανάσταση του Μιχαήλ Σαακασβίλι

Η παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, επιδοκιμασίες και χορούς από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Ο κ. Σεβαρντνάτζε δέχθηκε τελικά να αποχωρήσει από το αξίωμά του μετά τη βίαιη αποπομπή του από το Κοινοβούλιο το Σαββάτο, από πλήθη διαδηλωτών που κατέλαβαν το κτίριο.

Των κινητοποιήσεων ηγήθηκε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ηγέτης του «Εθνικού Κινήματος», του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος της Βουλής Νίνο Μπουρτζανάτζε, ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών σε δύο μήνες.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν έτοιμες να συνεργαστούν με την προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας, μάλιστα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στην ασκούσα χρέη προέδρου κυρία Νίνο Μπουρτζανάτζε για να της παράσχει την προσωπική του υποστήριξη.

Η αποχώρηση του κ. Σεβαρντνάτζε ανακοινώθηκε μετά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που ανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σεβαρντνάτζε βρίσκεται ακόμα στη Γεωργία, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στην κεφαλή των κινητοποιήσεων εναντίον του λένε ότι εγγυώνται την προσωπική του ασφάλεια.

Ο αποπεμφθείς πρόεδρος, που χρημάτισε στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, θεωρείται από πολλούς συμπατριώτες του ως κυρίως υπεύθυνος για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και τη διαφθορά στη Γεωργία.

Η εξέγερση εναντίον του άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου όταν η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές ως εκλογές βίας και νοθείας.


Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2003 - 06:46 ('Ωρα Λονδίνου)
Πύρινη κόλαση στη Μόσχα
 

H φωτιά ξέσπασε στους κοιτώνες

Eικοσιοκτώ άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και πάνω από 70 τραυματίσθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε φοιτητική εστία της Μόσχας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και επεκτάθηκε σε 4 ορόφους του κοιτώνα του πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα.

Η πλειοψηφία των νεκρών φοιτητών πιστεύεται ότι ήταν από άφρικανικές και ασιατικές χώρες.

Οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε δωμάτιο όπου διέμεναν τρεις Νιγηριανές.

Από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, το 1991, δεν γίνονται έργα συντήρησης στο πανεπιστήμιο και τα κτίριά του είναι σε κακή κατάσταση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.