Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ειδήσεις 03-11-10

  1. Νίκη της Ευρώπης επί των ΗΠΑ
  2. Στήριξη ζητά ο Σεβαρντνάτσε
  3. Συγκρούσεις Αμερικανών-ΠΚΚ
  4. Σε αμερικανικό δικαστήριο οι κρατούμενοι του Γουαντάναμο
  5. Αναστροφή του σε βάρος του κλίματος επιχειρεί το Ιράν
  6. Σε επιφυλακή το Ριάντ για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων
  7. Έσπασε τα ταμεία
  8. Μεγάλη μείωση κερδών
  9. Το Ιράν «αναστέλλει το πρόγραμμα ουρανίου»
  10. Μεγάλη μείωση κερδών
  11. Νέες επιθέσεις αναμένει ο Μπρέμερ
  12. Νέες επιθέσεις αναμένει ο Μπρέμερ
  13. Αμετακίνητος σε Κυπριακό και Ιράκ
  14. «Όλα δείχνουν Αλ Κάιντα»

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 21:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Νίκη της Ευρώπης επί των ΗΠΑ
 

Καταδικάζεται η πολιτική του εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απεφάνθη ότι η επιβολή δασμών που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ είναι παράνομη.

Η απόφαση του Οργανισμού αποτελεί νίκη της Ευρωπαικής Ενωσης και εντείνει τις πιέσεις επι της Ουάσινκτον να άρει τους δασμούς που έχει επιβάλει εδώ και ένα χρόνο στα εισαγώμενα προιόντα χάλυβα.

Οι ΗΠΑ απάντησαν ότι διαφωνούν με την απόφαση και πως θα την εξετάσουν.

Η Ευρωπαική Ενωση από κοινού με την Ιαπωνία και την Βραζιλία αλλά και αλλες μικρότερες εξαγωγείς χάλυβα προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στα εισαγώμενα προιόντα χάλυβα.

Η Ουασινκτον υιοθέτησε αυτή την προστατευτική πολιτική πριν από 21 μήνες για να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή χάλυβα.

Η Ευρωπαική Ενωση απειλεί να επιβάλει δασμούς σε εισαγώμενα αμερικανικά προιόντα--βιομηχανικά και αγροτικά- αξίας 2.2 δισ. δολαρίων.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 21:55 ('Ωρα Λονδίνου)
Στήριξη ζητά ο Σεβαρντνάτσε
 

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του προέδρου της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρτνάντζε

Κλιμακώνεται επικινδυνα η πολιτική κρίση στην Γεωργία. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του προέδρου, Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε να διαπραγματευθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, 5 χιλ. διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κέντρο της Τιφλίδας ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

Εναυσμα της κρίσης απετέλεσαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στις οποίες το κόμμα του προέδρου Σεβαρντνάτσε βγήκε πρώτο.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους οπαδούς της.

Πολιτική κρίση

Ο υπουργός 'Αμυνας της χώρας, Ντέιβιντ Τεβάτζε, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γεωργία είναι εκτός ελέγχου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε ότι ο κ. Σεβαρτνάντζε ωθεί τη Γεωργία σε εμφύλια σύγκρουση καθώς «απορρίπτει την επιλογή του λαού του».

Ο κ. Σεβαρντνάτζε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τη κρίση στην Γεωργία, η οποία βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο για δυο αιώνες.


Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ επειδή έτσι θέλουν λίγοι πολιτικοί και μερικοί δεκάδες νεαροί που ανεμίζουν σημαίες
Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε, πρόεδρος Γεωργίας
Επίσης, συναντήθηκε με τους διαδηλωτές και τους κατέστησε σαφές ότι «δεν σκοπεύει να παραιτηθεί επειδή έτσι θέλουν μεμονωμένοι πολιτικοί και μερικές δεκάδες νεαροί που ανεμίζουν σημαίες».

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη της εφορευτικής επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων λόγω του μεγάλου αριθμού παραπόνων που έλαβαν σχετικά με παρατυπίες.

Φόβοι για έκτροπα

Ο κ. Σαακαρσβίλι έχει δηλώσει ότι οι υποστηρικτές του θα παραμείνουν έξω από το κτίριο μέχρι να παραιτηθεί ο κ. Σεβαρτνάντζε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Κόμπα Ναρσεμασβίλι, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του κοινοβουλίου είναι παράνομος και απηύθυνε έκκληση προς τους διαδηλωτές να διαλυθούν.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Τιφλίδας καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα μπορούσαν να πάρουν βίαιη τροπή.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Κλόι Άρνολντ, μεταδίδει ότι ο πραγματικός λόγος που χιλιάδες Γεωργιανοί κατέβηκαν στους δρόμους είναι ότι θεωρούν τον κ. Σεβαρντνάτζε υπεύθυνο για τη δραματική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 22:16 ('Ωρα Λονδίνου)
Συγκρούσεις Αμερικανών-ΠΚΚ
 

Συγκρούσεις Αμερικανικού στρατού με αντάρτες ΠΚΚ

Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με Κούρδους της Τουρκίας που έχουν τις βάσεις τους στο Βόρειο Ιράκ.

Ο αμερικανός στρατός επιβεβαίωσε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αμερικανικής περιπόλου και "άγνώστων δυνάμεων".

Το γεγονός ανήγγειλε πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιούλ ο οποίος αναφέρθηκε σε άντάρτες του ΠΚΚ.

Αν επιβεβαιωθεί ότι όντως ήταν άνδρες της κουρδικής οργάνωσης του Αμντουλά Οτσαλάν, ενδεχομένως να εχουμε μια νέα διάσταση του πολέμου στο Ιράκ, επισημαίνουν αναλυτές.

Αμερικανόςστρατιωτικός εκπρόσωπος στη Μοσούλη παραδέχθηκε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις με μη ιρακινούς 15 χλμ. από τα τουρκικά συνορα, στην διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας ιρακινός συνοριακός φρουρός.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 20:04 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε αμερικανικό δικαστήριο οι κρατούμενοι του Γουαντάναμο
 

Σε αμερικανικό δικαστήριο προσφεύγουν κρατούμενοι στο Γουντάναμο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει προσφυγές που κατέθεσαν αφγανοί κρατούμενοι στην αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Καλείται να αποφανθεί κατά πόσο είναι στην δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων να εκδικάζουν εφέσεις που υποβάλλουν τρίτοι εξ ονόματος των κρατουμένων.

Οι εφέσεις κατατέθηκαν από δικηγόρους 16 φυλακισμένων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κρατούνται παράνομα.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινκτον επισημαίνει ότι η εξέταση της υπόθεσης θα είναι πολύ περιορισμένη.

Δεν πρόκειται οι δικαστές να μπουν σε λεπτομέρειες όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης αλλά θα εξετάσουν μόνο αν οι εν λόγω υποθέσεις εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων.

Η κυβερνηση Μπους επιμένει ότι οι κρατούμενοι δεν είναι αμερικανοί πολίτες και ούτε κρατούνται σε αμερικανικό έδαφος, επομένως δεν προστατεύονται από την συνθήκη της Γενεύης. Δεν θεωρούνται, δηλαδή, αιχμάλωτοι πολέμου.

Τον Μάρτιο, το αμερικανικό Εφετείο απέρριψε μηνυτήρια αναφορά που ισχυριζόταν ότι οι κρατούμενοι είναι υπό τον έλεγχο των αμερικανών αφού οπως προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Κούβας, η βάση του Γουντάναμο, θεωρείται αμερικανικό έδαφος.

Αν η προσφυγή εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο της Ουάσινκτον το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο η κράτηση είναι παράνομη.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 20:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Αναστροφή του σε βάρος του κλίματος επιχειρεί το Ιράν
 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

To Ιράν δήλωσε πως αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και πως με επιστολή που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη συμφωνεί να υπογράψει το επονομαζόμενο «Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη Μόσχα από τον Χασάν Ροουχάνι, γραμματέα του Υπέρτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν.

Το Πρωτόκολλο επιτρέπει τη διεξαγωγή πιο εκτεταμένων και εντατικών επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο κ. Ροουχάνι, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει ν'αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη είχε υποσχεθεί να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου στις συνομιλίες που είχε τον περασμένο μήνα με τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης--τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ πρόκειται στις 20 Νοεμβρίου να επανεξετάσει εάν και κατά πόσον το Ιράν έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού--θέτοντας δηλ. τέρμα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και συνεργαζόμενο πλήρως με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από τη Μόσχα να παγώσει μία συμφωνία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει και η οποία θα βοηθούσε το Ιράν ν'αποκτήσει τον πρώτο του πυρηνικό αντιδραστήρα.




Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 20:30 ('Ωρα Λονδίνου)
Σε επιφυλακή το Ριάντ για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων
 

«Καμένη γη» άφησε η βομβιστική επίθεση στη Ριάντ

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας επιβάλλει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα Ριάντ μετά την επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου που στοίχισε την ζωή σε 17 άνθρώπους και τον τραυματισμό σε πάνω από 120.

Ολες οι ξένες διπλωματικές αποστολές τελούν σε πλήρη επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος.

Η αμερικανική πρεσβεία παραμένει κλειστή στο κοινό και διπλωματικοί κύκλοι λένει πως κατα πάσα πιθανότητα θα παραμείνει κλειστή έως το τέλος της εβδομάδος.

Η αμερινακική κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της πρεσβείας την Παρασκευή, μετά από σύσταση της CIA που είχε την πληροφορία ότι επέκειτο τρομοκρατική επίθεση μεγάλης εμβέλειας.

Πολλές δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μη ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία και συνέστησαν σ΄αυτούςς που βρίκονται ήδη στη χώρα να αποφεύγουν τις μετακινίσεις.

Συμπαράσταση Μπους

Την αλληλεγγύη του προς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Αμπντάλα όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Ριάντ, που προκάλεσαν το θάνατο 17 ανθρώπων.

Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ προειδοποίησε ότι πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον και έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπιν Λάντεν είχε βάλει εξ αρχής το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του.
Πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο

Αυτής της άποψης είναι κι ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάμειξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Εξαρχής», είπε, «είχε βάλει το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του».

«Άνθρωποι του Μπιν Λάντεν παντού»

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, Ρόμπερτ Φίσκ, υποστηρίζει σε άρθρο του ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει πολλούς φίλους στη Σαουδική Αραβία, «ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας».

Τους τελευταίους έξι μήνες οι σαουδαραβικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ μέλη του ιερατείου της χώρας αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία διαλόγου με εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων.

Αισιοδοξία των αρχών

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι σαουδαραβικές αρχές δηλώνουν αισιόδοξες πως οι εκατοντάδες συλλήψεις που έχουν πραγματοποιήσει, θα οδηγήσουν στην απαραίτητη συγκέντρωση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οργανωτών των βομβιστικών επιθέσεων που πλήττουν τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες.

Ωστόσο, το μεγάλο κι αναπάντητο ερώτημα στη Σαουδική Αραβία είναι το μέγεθος της δημοτικότητας της Αλ Κάιντα στη χώρα και εάν οι νέοι Σαουδάραβες είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν τα πάντα για να προσχωρήσουν στην Αλ Κάιντα, παρά τις συλλήψεις και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των ισλαμικών οργανώσεων», αναφέρει ο Πολ Γουντ.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 15:59 ('Ωρα Λονδίνου)
Έσπασε τα ταμεία
 

Ξεπέρασαν το Σαββατοκύριακο τα 200 εκατομμύρια δολάρια οι εισπράξεις του τελευταίου μέρους της τριλογίας Μatrix--Τhe Matrix Revolutions (Oι επαναστάσεις του Μάτριξ).


Η προβολή της ταινίας άρχισε ταυτόχρονα την περασμένη Τετάρτη σε 18.000 κινηματογράφους σε περίπου 100 χώρες και, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Studio Warner Bros, οι εισπράξεις έφτασαν τα 204 εκατομμύρια δολάρια--ξεπέρασαν δηλ. κι αυτόν ακόμη τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών (Τhe Lord of the Rings).

«Οι επαναστάσεις του Matrix» αναμένεται έτσι να έχουν την ίδια επιτυχία που είχαν και τα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας οι εισπράξεις των οποίων σε ολόκληρο τον κόσμο έφτασε τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, πολλοί κριτικοί και όχι μόνον εδώ, στη Βρετανία, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς: όπως έγραψε ένας κριτικός, «αν οι αδελφοί Γουατσόφσκι, οι σκηνοθέτες δηλ. της ταινίας, είχαν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο σενάριο και λιγότερο στα 800 ειδικά εφέ, το φινάλε θα ήταν αφάνταστα πιο καλό.»


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 15:18 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη μείωση κερδών
 

Οι Βρετανικές Αερογραμμές (British Airways) ανακοίνωσαν πως μειώθηκαν κατά 57% τα κέρδη τους στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2003. Eν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι Κυπριακές Αερογραμμές και όχι οι Βρετανικές Αερογραμμές, θα μεταφέρουν τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.


Ενώ στο ίδιο διάστημα πέρσι τα κέρδη της αεροπορικής αυτής εταιρείας είχαν φτάσει τα 245 εκατομμύρια στερλίνες, αυτή τη φορά δεν ξεπέρασαν τα 105 εκατομμύρια.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μείωση των κερδών οφείλεται στις απεργίες που είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούλιο οι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Αερογραμές.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, για να περιορίσει τα έξοδά της, αναγκάστηκε να απολύσει 12.000 υπαλλήλους, να μειώσει τον στόλο της και να αποσυρθεί από ορισμένα δρομολόγια που δεν της απέφεραν κέρδη.

Οι Βρετανικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν επίσης πως ο Μάρτιν Μπρόουτον, διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco, θ'αναλάβει την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας το 2004, αντικαθιστώντας τον Λόρδο Μάρσαλ.

"Πλήγμα"

Εν τω μεταξύ, o πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η εταιρεία του θα μεταφέρει τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας που έχει συναφθεί ανάμεσα στην Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Κυπριακές Αερογραμμές έγινε στο Λονδίνο το μεσημέρι της Δευτέρας στην εμπορική έκθεση World Travel Matrket.

Οι Κυριακάτικοι Τάιμς (Τhe Sunday Times) χαρακτηρίζουν "πλήγμα για την βρετανική υπερηφάνεια" το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, και όχι οι Βρετανικές Αερογραμμές, θα μεταφέρουν τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνουν ότι αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο--η αμερικανική Delta Airlines είχε μεταφέρει τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας--εκπρόσωπος των Βρετανικών Αερογραμμών δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για ό,τι συνέβη.

Ολυμπιακή

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν υπάρχει καμία ανάμειξη των Κυπριακών Αερογραμμών με την Ολυμπιακή Αεροπορία προέβη ο πρόεδρος της κυπριακής, Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς για πιθανότητα εξαγοράς της Ολυμπιακής Αεροπορίας.






Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 14:25 ('Ωρα Λονδίνου)
Το Ιράν «αναστέλλει το πρόγραμμα ουρανίου»
 


To Ιράν δήλωσε πως αναστέλλει προσωρινά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και πως με επιστολή που επέδωσε στα Ηνωμένα Έθνη συμφωνεί να υπογράψει το επονομαζόμενο «Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη Μόσχα από τον Χασάν Ροουχάνι, γραμματέα του Υπέρτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν.

Το Πρωτόκολλο επιτρέπει τη διεξαγωγή μεγαλύτερων επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν--οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή όπλων.

Ο κ. Ροουχάνι, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε πως η χώρα του δεν σκοπεύει ν'αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη είχε υποσχεθεί να αναστείλει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου στις συνομιλίες που είχε τον περασμένο μήνα με τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης--τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας του ΟΗΕ πρόκειται στις 20 Νοεμβρίου να επανεξετάσει εάν και κατά πόσον το Ιράν έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού--θέτοντας δηλ. τέρμα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και συνεργαζόμενο πλήρως με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από τη Μόσχα να παγώσει μία συμφωνία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει και η οποία θα βοηθούσε το Ιράν ν'αποκτήσει τον πρώτο του πυρηνικό αντιδραστήρα.




Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 12:53 ('Ωρα Λονδίνου)
Μεγάλη μείωση κερδών
 

Οι Βρετανικές Αερογραμμές (British Airways) ανακοίνωσαν πως μειώθηκαν κατά 57% τα κέρδη τους στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2003. Eν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι Κυπριακές Αερογραμμές και όχι οι Βρετανικές Αερογραμμές, θα μεταφέρουν τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.


Ενώ στο ίδιο διάστημα πέρσι τα κέρδη της αεροπορικής αυτής εταιρείας είχαν φτάσει τα 245 εκατομμύρια στερλίνες, αυτή τη φορά δεν ξεπέρασαν τα 105 εκατομμύρια.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μείωση των κερδών οφείλεται στις απεργίες που είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούλιο οι εργαζόμενοι στις Βρετανικές Αερογραμές.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, για να περιορίσει τα έξοδά της, αναγκάστηκε να απολύσει 12.000 υπαλλήλους, να μειώσει τον στόλο της και να αποσυρθεί από ορισμένα δρομολόγια που δεν της απέφεραν κέρδη.

Οι Βρετανικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν επίσης πως ο Μάρτιν Μπρόουτον, διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco, θ'αναλάβει την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας το 2004, αντικαθιστώντας τον Λόρδο Μάρσαλ.

"Πλήγμα"

Εν τω μεταξύ, Οι Κυριακάτικοι Τάιμς (Τhe Sunday Times) χαρακτηρίζουν "πλήγμα για την βρετανική υπερηφάνεια" το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, και όχι οι Βρετανικές Αερογραμμές, θα μεταφέρουν τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας που έχει συναφθεί ανάμεσα στην Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις Κυπριακές Αερογραμμές θα γίνει στο Λονδίνο το μεσημέρι της Δευτέρας στην εμπορική έκθεση World Travel Matrket, αλλά η σχετική πληροφορία διέρρευσε στον Τύπο και, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, διευθύνων στέλεχος των Κυπριακών Αερογραμμών στο Λονδίνοτην έχει ήδη επιβεβαιώσει.

Οι Οι Κυριακάτικοι Τάιμς επισημαίνουν ότι αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο--η αμερικανική Delta Airlines είχε μεταφέρει τους Βρετανούς αθλητές στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας--εκπρόσωπος των Βρετανικών Αερογραμμών δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για ό,τι συνέβη.




Κυριακή 09 Νοεμβρίου 2003 - 23:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις αναμένει ο Μπρέμερ
 

Η κυβέρνηση Μπους φέρεται απογοητευμένη από το κυβερνητικό συμβούλιο για το Ιράκ, που η ίδια διόρισε

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Τάιμς ότι αναμένει αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, εάν δε βελτιωθούν οι υπηρεσίες συγκέντρωσης πληροφοριών.

Ο κ. Μπρέμερ πρόσθεσε ότι εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ για τη σύσταση αντιτρομοκρατικής δύναμης, για την αντιμετώπιση τοπικών πολιτοφυλακών.

ΟΙ επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην αποχώρηση τους, πριν αναλάβει την εξουσία μία κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Μπρέμερ.

Προβληματίζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την αμερικανική ηγεσία να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την πορεία του διορισμένου από τους Αμερικανούς κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάλυσης και αντικατάστασής του με ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα.

Η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου, υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες της αμερικανικής ηγεσίας σχετίζονται με την αδυναμία του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός εναλλακτικού κυβερνητικού σχήματος στο Ιράκ, καθώς είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τις ενέργειες ορισμένων στελεχών του κυβερνητικού συμβουλίου, που φέρονται να αναλώνονται στην προώθηση των προσωπικών τους συμφερόντων, αντί να αφιερώνονται στη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Δεν επικροτεί διάλυση ο Ρίτσαρντ Περλ

Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και σύμβουλος στο Πεντάγωνο, Ρίτσαρντ Περλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση ότι δεν επικροτεί το ενδεχόμενο διάλυσης του ιρακινού συμβουλίου.

«Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ απαρτίζεται από αξιωματούχους που εκπροσωπούν μεγάλο μέρος της ιρακινής κοινωνίας και των εθνικών και θρησκευτικών της ομάδων. Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι, διότι το ιρακινό συμβούλιο έχει τα προσόντα να κυβερνήσει αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Περλ.

Μια από τις πιθανότητες που εξετάζουν στην Ουάσιγκτον είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στα πρότυπα του Αφγανιστάν, ένα μοντέλο το οποίο προωθεί εδώ και καιρό η Γαλλία.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 07:38 ('Ωρα Λονδίνου)
Νέες επιθέσεις αναμένει ο Μπρέμερ
 

Η κυβέρνηση Μπους φέρεται απογοητευμένη από το κυβερνητικό συμβούλιο για το Ιράκ, που η ίδια διόρισε

Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Τάιμς ότι αναμένει αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα, εάν δε βελτιωθούν οι υπηρεσίες συγκέντρωσης πληροφοριών.

Ο κ. Μπρέμερ πρόσθεσε ότι εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ για τη σύσταση αντιτρομοκρατικής δύναμης, για την αντιμετώπιση τοπικών πολιτοφυλακών.

Οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην αποχώρηση τους, πριν αναλάβει την εξουσία μία κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Μπρέμερ.

Επιβεβαιώνεται...

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση με χειροβομβίδα στη νότιο Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ισκανταρίγια, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Με το θάνατο του στρατιώτη, ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, από την ημέρα που ο πρόεδρος Μπους κήρυξε το τέλος των εχθροπραξιών, ανέρχεται στους 151.

Την περασμένη εβδομάδα και η Πολωνία, η οποία ηγείται της πολυεθνικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο κεντρικό και νότιο Ιράκ, έχασε έναν στρατιώτη της από επίθεση σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Προβληματίζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την αμερικανική ηγεσία να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την πορεία του διορισμένου από τους Αμερικανούς κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάλυσης και αντικατάστασής του με ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα.

Η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου, υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες της αμερικανικής ηγεσίας σχετίζονται με την αδυναμία του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός εναλλακτικού κυβερνητικού σχήματος στο Ιράκ, καθώς είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τις ενέργειες ορισμένων στελεχών του κυβερνητικού συμβουλίου, που φέρονται να αναλώνονται στην προώθηση των προσωπικών τους συμφερόντων, αντί να αφιερώνονται στη λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Δεν επικροτεί διάλυση ο Ρίτσαρντ Περλ

Ωστόσο, ο στενός συνεργάτης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ και σύμβουλος στο Πεντάγωνο, Ρίτσαρντ Περλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση ότι δεν επικροτεί το ενδεχόμενο διάλυσης του ιρακινού συμβουλίου.

«Το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ απαρτίζεται από αξιωματούχους που εκπροσωπούν μεγάλο μέρος της ιρακινής κοινωνίας και των εθνικών και θρησκευτικών της ομάδων. Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι, διότι το ιρακινό συμβούλιο έχει τα προσόντα να κυβερνήσει αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Περλ.

Μια από τις πιθανότητες που εξετάζουν στην Ουάσιγκτον είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης στα πρότυπα του Αφγανιστάν, ένα μοντέλο το οποίο προωθεί εδώ και καιρό η Γαλλία.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 09:06 ('Ωρα Λονδίνου)
Αμετακίνητος σε Κυπριακό και Ιράκ
 

Ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χιλμί Οζκιόκ

Του Άρη Χατζηστεφάνου από την Κωνσταντινούπολη

Αμετακίνητος στις θέσεις του για την Κύπρο εμφανίσθηκε ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Ραντικάλ.

Ο κ. Οζκιόκ επιμένει ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει οικονομικό αποκλεισμό στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με την οικονομική και πολιτική της δύναμη.

Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κανείς από την Ευρώπη να πει αυτό είναι ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να αποχωρήσετε σε μερικές ημέρες. Κανένας δεν θα πολεμήσει και δε θα σκοτωθεί γι αυτό το λόγο.
Χιλμί Οζκιόκ, αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Ο ίδιος απέρριψε το επιχείρημα πως, μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η Τουρκία θα θεωρείται δύναμη κατοχής επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Δεν πιστεύω ότι θα έρθει κανείς από την Ευρώπη να πει αυτό είναι ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να αποχωρήσετε σε μερικές ημέρες. Κανένας δεν θα πολεμήσει και δε θα σκοτωθεί γι αυτό το λόγο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος στρατηγός.

Η σκληρή στάση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους σχετικά ήπιους τόνους που διατήρησε η κυβέρνηση Ερντογάν για το Κυπριακό, μετά και την πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γεγονός που ενισχύει τους φόβους για επικείμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης – στρατού, με αφορμή το Κυπριακό.

Δυσαρέσκεια για το Ιράκ

Ο κ. Οζκιόκ άλλωστε εξέφρασε εμμέσως τη δυσαρέσκειά του και για την απόφαση της κυβέρνησης να μην αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ορισμένες αποφάσεις για το Ιράκ. Εμείς δεν μπορούμε να εκφράσουμε λόγο επειδή δεν είμαστε εκεί», είπε, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να επέμβει αν κρίνει ότι οι Κούρδοι κινούνται προς τη δημιουργία κρατικής οντότητας, στην τουρκική, όπως είπε, σφαίρα επιρροής.

Επέκρινε συγχρόνως τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπερβολική, όπως είπε, στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ.


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2003 - 07:05 ('Ωρα Λονδίνου)
«Όλα δείχνουν Αλ Κάιντα»
 

«Καμένη γη» άφησε η βομβιστική επίθεση στη Ριάντ

Την αλληλεγγύη του προς το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Αμπντάλα όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του Σαββάτου στη Ριάντ, που προκάλεσαν το θάνατο 17 ανθρώπων.

Ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ προειδοποίησε ότι πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον και έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη των επιθέσεων στο δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπιν Λάντεν είχε βάλει εξ αρχής το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του.
Πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο

Αυτής της άποψης είναι κι ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία, πρίγκιπας Τουρκί Αλ Φαϊζάλ, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάμειξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«Εξαρχής», είπε, «είχε βάλει το βασίλειο στο στόχαστρό του και ουδέποτε προσπάθησε να κρύψει τις διαθέσεις του».

«Άνθρωποι του Μπιν Λάντεν παντού»

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, Ρόμπερτ Φίσκ, υποστηρίζει σε άρθρο του ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει πολλούς φίλους στη Σαουδική Αραβία, «ακόμη και στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας».

Τους τελευταίους έξι μήνες οι σαουδαραβικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ μέλη του ιερατείου της χώρας αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλία διαλόγου με εκπροσώπους των ισλαμικών οργανώσεων.

Αισιοδοξία των αρχών

Ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Πολ Γουντ, μεταδίδει ότι σαουδαραβικές αρχές δηλώνουν αισιόδοξες πως οι εκατοντάδες συλλήψεις που έχουν πραγματοποιήσει, θα οδηγήσουν στην απαραίτητη συγκέντρωση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οργανωτών των βομβιστικών επιθέσεων που πλήττουν τη χώρα τους τελευταίους έξι μήνες.

Ωστόσο, το μεγάλο κι αναπάντητο ερώτημα στη Σαουδική Αραβία είναι το μέγεθος της δημοτικότητας της Αλ Κάιντα στη χώρα και εάν οι νέοι Σαουδάραβες είναι διατεθειμένοι να παρατήσουν τα πάντα για να προσχωρήσουν στην Αλ Κάιντα, παρά τις συλλήψεις και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά των ισλαμικών οργανώσεων», αναφέρει ο Πολ Γουντ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.